Page 78

TERJE HÅKONSEN Under OL skal verdens beste brettkjørere vise frem snowboarding for det største publikumet i sportens historie. Helten deres synes de er en gjeng puddinger uten verdier. FOTO MAGNE RISNES Det finnes et klipp av deg på YouTube fra 1991 hvor du blir intervjuet og svarer «I dont know» på nesten samtlige spørsmål. Hva synes du om å snakke med journalister? – Jeg vet ikke. Hehe.

6

Hehe. – Det er opp og ned. Jeg vil dele kunnskap om interessene mine, ikke så mye mer. Kanskje noen synspunkter. Hvis det er gode spørsmål, kan det jo være moro. Hvis ikke må jeg bare gå.

6

Klippet, som for øvrig stammer fra snowboardfilmen «Scream of Consciousness», viser deg som sekstenåring. Samme år vant du ditt første Europa-mesterskap, og deretter det meste du stilte opp på. Dette var en tid hvor halfpipen fortsatt ble bygget med muskelkraft og spader, hvor kulturen hadde et helt annet preg av undergrunn enn i dag. I intervjuet svarer du kun på ett spørsmål, om snowboardings fremtid, også da fåmælt: «It’s gonna go far». Hvor så dere for dere at snowboard var på vei? – Det var ingen som så i krystallkula og kunne forutse alt som har skjedd. Men vi visste at snowboard og andre action-sporter raskt kunne komme opp på et profesjonelt nivå. Det som var kult, var at foreldre og trenere ikke hadde noe å si, vi bare så på filmer og skapte vår egen kultur. Det har forandret seg helt.

6

Så ble det bare nok en døv sport. – Det spørs hva du legger i ordet sport. Det betyr egentlig «lek». Action-sport er bygget på kreativitet og å ha det gøy. En del folk skjønner ikke det: «Hvorfor skal de ha det så jævla gøy hele tida? De trener ikke og tjener masse penger på å leke», haha. Samtidig er det det kreative og spektakulære elementet, som skaper tiltrekningskraften. Jeg tror alle som holder på med noe, vil at det skal bli stort. Folk sier alltid: «Å, du må ikke bli kommersiell», men fuck det – det er ikke farlig å bli kommersiell, så lenge grunnverdiene er der.

1

1 6 1

Apropos grunnverdier, nei, grunne verdier … Gleder du deg til OL? – Nei. Jeg bare håper det ikke skjer noe katastrofalt.

Å kom igjen a, du som ikke har ekte jobb en gang! Du kommer til å ligge langflat! – For meg er det ikke det største sportseventet. Kvalifiseringssystemet gjør at ikke alle de beste får bli med. I slopestyle har Norge kanskje åtte kjørere som kan ta medalje på en god dag, men bare fire plasser. I stedet kommer det folk fra Polen, Litauen – kanskje Jamaica. Jeg sa det til Gerhard Heiberg da vi hadde ham i bakken i forbindelse med snowboard-VM: «Vi vil lage den beste konkurransen, med de beste utøverne», og han svarte: «Det som er viktig er at vi har med alle nasjonene!». Og det skjønner jeg veldig godt at han mener, jo flere nasjoner, desto mer tjener IOC som selger tv-rettigheter til hvert land. La oss ta det fra starten: Det skapte mye støy da du, som snowboardings største stjerne og soleklare gullfavoritt, lot være å stille opp i OL i 1998. Hva skjedde egentlig? – Jeg har aldri syntes OL var noe fett. Selv da jeg var liten, digga jeg ikke at de fikk så jævla mye oppmerksomhet, de som vant OL. Det er bare én konkurranse. Fatter’n min var sånn pin-fanatiker. Jeg bare: «Hvorfor kaster du bort penger på den dritten der?».

6

Gjesp, spurte ikke om livshistorien din. – Poenget er at jeg hadde dårlig forhold til dem alt før de bestemte seg for å ta med snowboard. Jeg gjorde en sak for MTV Sports på Lillehammer i ‘94, hvor jeg bare løp rundt, falt over ilden, pissa på ringene og snakket dritt om OL i hele programmet. Så ble det bestemt at vi skulle med, og at FIS (Den internasjonale skiorganisasjonen, red. anm.) skulle ha kvalifiseringen. De hadde ikke laget en snowboard-event før dette ble bestemt. Nå trodde de at de kunne komme inn og ta over hele sporten.

1

Og det kunne de ikke? – ISF (Det internasjonale snowboardforbundet, red. anm.), som var vårt eget forbund, prøvde å kjempe imot, men FIS har veldig mye politisk makt. De har drevet med sport i så mange år og har god kontakt med tv-selskapene i alle land. Det var lett for dem å si at: «Hvis dere kjører ISFsnowboarding, får dere ikke hopp og alpint» og så videre. Siden all sport lever av TV, var det umulig for ISF å holde ut.

6

Når man prater med utenforstående, skjønner de ofte ikke hvorfor det er så ille. FIS klarer jo å arrangere ski, hvorfor ikke brett? – Noen av de beste konkurransene jeg har vært på, ble arrangert av skatebutikker. Det er ikke noe hokus pokus, FIS kan leie inn folk fra snowboardindustrien. Problemet er måten de gjør det på. Det første kvalifiseringsåret prøvde de å kuppe alt: «Skal du være med i OL? Da må du ha FIS-poeng». På den ville de ødelegge alt som eksisterte i sporten allerede. Folk ville ikke kjøre FIS-events, men de ville til OL for å få oppmerksomhet og penger. Så de stilte opp i to konkurranser, fikk poenga sine og stakk. Da tenkte FIS: «Hvor faen ble det av alle folka?», og neste dag sier de: «Nei, du må kjøre to renn til!» og bare forandret reglene for å holde kjørerne tilbake. FIS oppfører seg som diktatorer.

6

Det er altså mer enn at de ikke kan det tekniske ved å drive snowboard-konkurranser? Spørsmålet er hvem som har rett til å drive dette? – Ja. De har først gjort narr av snowboard og skjelt oss ut, så kommer de og skal kontrollere alt. På nettsidene deres står det om hvordan de skapte snowboard. De forsøker å forandre historien. Det er så frekt. Skal vi godta at IOC og FIS kaller seg gudfedrene til snowboarding, når de egentlig er de mest bedritne folka ever?

6

6 6

De kom inn når det var penger å tjene? – Ja, eller kanskje å tape, hehe.

Hvordan synes du OL har påvirket snowboardsporten? – Det som er bra er at du får et utstillingsvindu for en hel verden. Kanskje det kan hjelpe dem å vokse. Det er det eneste. I mine øyne har det heller ødelagt ting. Det har blitt standardisert og kjedeligere. For eksempel har de gjort halfpipekjøring til en sport for eliten. De som har råd til airbags og private, spesial-shapede piper, som koster veldig mye penger. Dessuten dør sporten om vi skal tilpasse oss noe som bare skjer hver fjerde sesong. Se på European Open i år: Siden det var OL-sesong, er det bare ti av femti-seksti elitekjørere som dukker opp. På den måten ødelegger de grasrot-eventet, som hjalp dem opp og frem i utgangspunktet. Det er å skyte seg selv i foten. Er du skuffet over at ikke flere tar et standpunkt? – Det er så mange puddinger. Jeg synes det er rart at folk ikke har noen verdier. Det som er utrolig er at folk vet hva IOC holder på med, og likevel deltar. Faen, folk må få seg litt bein i nesa.

6

Snakker du om snowboardmiljøet, eller er det generelt mange puddinger? – Begge deler, men jeg ser jo snowboardmiljøet spesielt. Jeg får utrolig mange e-mails. Folk er sååå jævlig enig, men så gjør de det komplett motsatte. Alle som reiser til OL er med på å støtte det. Erna reiser ned dit, selv om hun vet hva Russland driver med. Hvor mange ganger har ikke russiske selskaper lurt norske? Vi vet hvor mye korrupsjon det er, vi ser protestene, det er helt åpenlyst. Hvor mange homofile idrettsutøvere reiser ikke til OL? De vet hvordan Russland behandler folk som dem, likevel skal de reise dit og delta på «folkefesten»? Folk har virkelig ingen verdier.

1

Passer snowboard i det hele tatt inn i OL? – Noen sporter er typiske OL-sporter, som passer til å få litt oppmerksomhet hvert fjerde år. For eksempel curling. Actionsport derimot er hver måned, hvert år, hele tiden.

6

Alltid på! Yeah, X-tremt! – Hele OL-konseptet ble bygd opp i generasjoner som syntes det var viktig å være stolte av landet sitt, vinne medaljer med flagget på brystet og sånn. Den nasjonalistiske tankegangen passer ikke lenger. Ikke for vår generasjon, og i alle fall ikke i vår sport. Hele landslagskonseptet passer ikke. Jeg så i går at Andreas Wiig postet bilder av Silje Norendal som vant X-games med teksten «Taking the gold home» og sånt nasjonalistisk piss. Dette er en kid som flytta til USA og har bygd opp karrieren sin på internasjonale venner og selskaper. Eller ta folka som kjører med flagget på brystet og sier «Alt for Norge!», men egentlig bor i et annet land og betaler skatten sin der. Dem er det flere av. Haha!

1

6 1

Apropos å stille opp på ting: Hvorfor ser vi deg aldri i noe reality-TV?

6 1

Mesternes mester? – De spør, men jeg ber dem å ringe meg igjen når jeg er femti. Det bør være fair.

Du kunne laget sånn kjip fuglefrøsalat og yoga-shake på «Fire stjernes middag»? – Jeg har sagt «nei» så mange ganger at de har sluttet å spørre. «Fire stjerners middag» kunne jeg faktisk vurdert, det er ikke det verste.

Daniel Franck har gjort folk litt mett på «snowboard-rebell»-rollen, kanskje? – Han har ikke noe annet å holde på med, så det passer jo veldig bra for ham. Du har hatt større brettkarriere, men han har fått være mye mer i SE&HØR i ettertid. Blir du litt bitter når media skriver om snowboard-esset Daniel Franck? – Haha, nei. Men det er synd at han har brent så mange broer for andre snowboardere.

6

6 1

Det var jo det vi sa! Hva har han gjort ‘a? – Spør de som har jobba med ham. Hvis jeg blir tatt for å være ham, blir jeg veldig skuffa.

Trodde dere var venner igjen, jeg. – Vi har aldri vært venner, egentlig. Han ringte bare snowboard-gjengen dagen før vi skulle stikke på turer, siden han visste vi hadde hotell og leiebil. Hver gang vi ringte ham om fester og sånn, var han i skauen og løp. Men han er alltid god underholdning. Sinnssykt flink klovn. Dere starta jo Arctic Challenge sammen? – Nja, jeg starte det med Henning Andersen og Kjell Vagle, som tok med seg Daniel det første året. Andre året ville jeg ikke fortsette om Daniel var med, og ingen andre ville fortsette uten meg. Da forsvant han.

6

Kommer du til å se noe OL på tv? – Det kommer litt an på. Det er ikke sånn at hvis det var på tv her, så sier jeg: «Fuck, det er OL på tv!» og stormer ut, liksom.

6

Er det noen grener du følger med på? – Det er veldig få OL-grener jeg synes er voksne. Skiflygning er fett, men det er jo ikke med engang.

6

Du gidder ikke se på femmila? – Jeg vet at folk har jobbet livet av seg for å komme i god form og sånt, men jeg blir ikke veldig imponert av superkondis. Bra, du har vært veldig disiplinert.

1

Alt er ikke saltomortaler og klovneri, vet du! Finnes seriøse sporter også. – Nei. Jeg vet at langrennsløpere har mye teknikk og sånn, noen har bedre teknikk enn andre. Men det er vanskelig for meg å se siden jeg ikke er så inne i det. Utfor og super-G, det er voksne sporter.

1

Du, førtiåring med lue inne, hvordan definerer du «voksen»? – Jeg husker en gang jeg hadde vært på fotballcup med min eldste sønn, og vi skulle på en restaurant og spise kveldsmat. Jeg liker å rulle, ikke sant, så jeg tok skateboardet, og så var det en av fotballpappaene som sa: «Men herregud, Terje, når skal du vokse opp?». Jeg la brettet foran ham og sa: «Kan ikke du stå på det brettet, så får vi se hvor voksen du er?».

1

Apropos voksen oppførsel: Du skal visstnok ha truet Øivind Vogt med juling fordi han prøvde seg på Mia Hundvin på en Turboneger-konsert i New York. – Hvem er det?

1

6 1

Sønnen til Nils Vogt, liten blond fyr, jobber med Seltzer. – Hmmm …

Ingen bjeller? Du truer kanskje folk med juling ofte? – Nei, tror ikke det. Burde kanskje begynne med det. Skulle gjerne banka en del folk. Apropos: Hvordan er forholdet til Gerhard Heiberg om dagen? – Jeg synes han er en uspiselig fyr. Han bare snakker og manipulerer folk.

1

Dårlig selskap-o-lemma: Pendle Oslo – Lillestrøm med Heiberg i et helt år eller bli tatt for å være sammen med Mia Gundersen resten av livet? – Folk tror jo at jeg er sammen med Mia Gundersen allerede, så jeg kan heller svelge den kamelen.

1

Svelge kameler? Ekke du veggis ‘a? Hehe. – Nja, det blir noen griller i løpet av sommeren. Men jeg vil jo føle meg bra. Det henger ikke på greip at du kan dra på idrettsarrangementer og se at de promoterer ting som ikke er bærekraftig i det hele tatt. Det jeg ikke skjønner er at Tine har lov til å si: «Tine melk styrker kroppen».

6

Hvorfor det? – Hvis folk fikk vite at melk ikke styrker kroppen, kunne vi kanskje slutta å kjøpe det og de måtte laget et produkt som faktisk styrker den. Om vi slutta kjøpe all dritten, kunne firmaer som gjør noe bra hatt råd til å sponse idrett.

6

Folk skulle hatt litt verdier, rett og slett? – Ja, folk bare driter i det. Jeg skjønner at det har vært lett for meg å velge bort ting, som har råd til å gjøre det jeg vil uansett. Noen har ikke den muligheten. Men Aksel Lund Svindal har råd til å si nei til Red Bull. Han velger å promotere noe som ikke er bra for samfunnet.

1

Og det er korttenkt? – Noe av det vanskeligste med å drive Arctic Challenge er at vi må takke nei til de som sponsorene som har penger, fordi de driver med ting vi ikke mener er bærekraftige.

6

Men du tenker lenger? – Jeg prøver i alle fall. Jeg vil ikke komme her og si at jeg skal redde verden, men burde vi ikke gjøre så godt vi kan? Har vi ikke lyst til å finne ut hvor langt vi kan nå? Hva var det Sokrates sa, igjen? «Alt jeg vet er at jeg intet vet»? Vel, jeg synes det hadde vært kult om vi strakk oss litt lenger. Det hadde vært fett om vi faktisk visste noe.

6

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG, Stavanger, februar 2014  

NATT&DAG, Stavanger, februar 2014  

Profile for nattogdag