Page 16

MUSIKK INTERVJU

«

Da jeg lagde Aasen tenkte jeg at Aasen er alle, det er ikke bare meg.

DUKET FOR HELG Vi kjente på fredagsfølelsen med Aasen, det streite og albumklare alter egoet til Emile The Duke. TEKST PELLE BAMLE FOTO IDA HELEN GØYTIL

En skikkelse i beige trenchcoat og gule solbriller kommer haltende mot oss. Bortsett fra krykkene og den tilhørende sykemeldingen, er det lite ved Emile Leon Aasen som avslører ham som en kommunalt ansatt småbarnsfar. Men det er det han er, og det er det han lager musikk om for tiden, under merkelappen «Aasen». Egentlig er han Emile The Duke, en travel fyr i dress som snakker bred New York-dialekt over blankpolerte beats. Emile The Duke tar mye taxi, driver business, spiser rektangulære sandwicher uten skorpe, befinner seg ofte på transantlantiske fly. Men så var det virkelighetslivet, da. Etter to album i 2015, Stuck In Traffic og Plastic Bag, kom plutselig Aasen. Et album på norsk som skildret hverdagen på en kommunal arbeidsplass. Det var mye å kjenne seg igjen i. Stillheten som oppstår mellom småpraten på pauserommet. Stemningen som oppstår når tressisen hentes frem på personalmøtet. Hun som aldri betaler inn til kaffekassa. Den fantastiske følelsen som brer seg som en sentralstimulerende bris gjennom kroppen en gang i uka: fredagsfølelsen. Når Aasen nå er klar med sin andre plate, Aasen tar helg, er det nettopp fredagsfølelse og helg som er tema. Vi blir tatt med på en reise gjennom helgen, fra vekkerklokka ringer fredag morgen, til den uunngåelige forsovingen mandag morgen, via nachspiel, gåturer og krangler med kona. Aasen har haltet seg helt frem til oss nå, til Syverkiosken, den legendariske pølsebua på Aleksander Kiellands plass med det aasenesque slagordet «Det er hyggelig å servere gode pølser». Det er fredag ettermiddag, muligens siste sommerdag, og vi skal spise pølser og drikke brus. Etterpå skal vi kanskje ta en øl. For det er jo fredag!

1

Hatt en fin sommer? – Hatt en fin sommer, absolutt. Har vært helg hver dag. Aasen legger inn bestilling på en pølse i både lompe og brød, en såkalt spesial, slik han også gjør i sangen «Tur» fra Aasen tar helg. Bua er tom for agurkmix, det blir foreslått jalapenossalat. Aasen takker ja under tvil, er skeptisk til styrken på denne ingrediensen. Han kjøper seg en Jarritos ananasbrus, og kan fortelle at det er den legendariske Ellingsrud-rapperen Opaque som importerer denne brusen. – Jeg synes egentlig ikke den er så god. Kjøpte den bare fordi vi skulle ta bilde, sier Aasen. Hva gir deg helgefølelsen? – Det er egentlig bare å få flaksa litt med vingene, altså. Hva skal du i helgen, da? – Jeg skulle veldig gjerne tatt meg et par kalde med gamle kompiser. Men de sovner så tidlig om dagen. Begynner å bli gamle vet du, orker ikke så mye øl lenger. Men du har jo kone- og barnefri denne helgen, skal du ikke benytte anledningen? Nachspiel hos Burger’n, som på låta «Månedens røyk»? – Det kan godt hende, altså. Mens jeg har lagd Aasen tar helg har jeg egentlig tatt litt helg mentalt over det hele. Tror jeg har vært på sånn ti nachspiel til klokka åtte om morgenen. Det har jeg ikke gjort på sånn fem år. Eller kanskje åtte år.

Nydelig vær til å være september, da? – Ja, det er ikke gæernt dette her.

Hva kommer det av? Er det sykemeldingen? – Jeg vet ikke, jeg har bare vært litt desperat på å være sweet sixteen. Nesten en midtlivskrise. Men nå må jeg stramme opp, albumet er jo ferdig. Kan ikke la helgen fortsette, nå må jeg jobbe.

Men man merker jo det begynner å bli mørkt om kvelden. – Hehe. Jeg har ikke merket så mye til det.

Hva jobber du med egentlig? – Jeg jobber i kommunen.

16

SEPTEMBER 2016

NATT&DAG, Oslo, september 2016  
NATT&DAG, Oslo, september 2016