Page 53

SCENEKUNST THE PORTRAIT SERIES AKADEMI FOR SCENEKUNST MICHAEL LAUB OG AKADEMI FOR SCENEKUNST Black Box teater, 5.- 7. juni Som tittelen delvis avslører, er The Portrait Series noe så sjeldent som en teaterserie bestående av biografiske og tidvis svært intime portretter. Prosjektet ble opprinnelig initiert i 2002 av daværende direktør for Hamburg Schauspielhaus, Tore Stormberg, og gitt til regissør og koreograf Michael Laub. Alt fra vaskehjelper, dørvakter, sjåfører og statister til performancekunstner Marina Abramovic har fått sitt portrett skapt av den anerkjente belgiske regissøren. Når Laub gjester Black Box teater med The Portrait Series er det i et samarbeid med avgangselevene ved Akademi for scenekunst i Fredrikstad. Sammen vil de forsøke å danne et kollektivt gruppeportrett hvor resultatet vil bli fastsatt etter en seks ukers workshop. Også her vil Laub teste teatrets globale vokabular. Tanken er at nesten enhver enhet bestående av interessante karakterer kan formateres til en slik serie. Så gjenstår det å se om avgangselevene er interessante nok karakterer.

1

MAXIS!

14. – 31. august

STUDiO-revyen var en braksuksess da den ble vist for første gang i 1909. Stykket tar utgangspunkt i den nyutdannede juristen Sven Rasks opplevelser i Studenterlunden - etter en fuktig aften...

HIGHASAKITE 23. august

Et spennende band med vakre melodier og suveren stemme prakt. Er lovprist av blant annet P3 Urørt og vant Musikk prisen pa Giske i 2011.

KONDOLERER - KOMILAB 4.3 // ELSE KÅSS FURUSETH Nationaltheatret, 19.-21. juni Kritikerrost og SYKT POPULÆR er nesten små ord å bruke om Else Kåss Furuseths forestilling Kon dolerer – komilab 4.3. Etter å ha gått for fulle hus på Torshovteatret etter premieren september 2011, er forestillingen nå funnet verdig tre forestillinger på Nationaltheatrets hovedscene. I Kondolerer utforsker Furuseth måten vi forholder oss til døden på. Furuseth mistet selv både mor og bror i selvmord. Sorgen og hvordan den påvirker oss og våre liv er utgangspunkt for en forestilling hvor Furuseth berømmes for sin evne til å forene gripende patos og løssluppen komikk. «Med døden som bakteppe ender Kondolerer opp som en morsom hyllest til livet», skrev Klassekampen. Har du fremdeles ikke fått med deg forestillingen kan det være god grunn til å anstrenge seg for å få med deg det som muligens kan være siste runde med Kondolerer.

1

PIT - PORSGRUNN INTERNASJONALE TEATERFESTIVAL Diverse scener i Porsgrunn 11.-16. juni Kunst- og kulturarbeidere skal visst ha sommerferie som oss andre, hvilket betyr at teatrene stort sett holder stengt hele sommeren. Men det er med scenekunsten som det er med musikken: sommer er festivaltid. Kaster du deg på toget mot Skien og hopper av i Porsgrunn mellom 11. og 16. juni kan du få med deg en av Norges mest spennende scenekunstfestivaler: Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival. Festivalen kombinerer teater av høy internasjonal kvalitet med et sterkt faglig program. Festivalen byr blant annet på en gylden mulighet til å se den katalanske teatergruppen Ponten Pies Copacabana, Jo Strømgren kompanis møte mellom Munch og Grieg: The Painter, det russiske scenekunstkompaniet Derevos forestilling Harlekin og gjensyn med den Oslopris-nominerte forestillingen Godt nyttår!

1

HERAKLES 2 ODER DIE HYDRA // JOHANNES DAHL Nationaltheatret, 6. og 7. juni Da teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, i 2011 besluttet å legge ned Samtidsfestivalen var det med lovnad om å vie den samtidsorienterte scenekunsten mer plass gjennom hele året. Det nye programmet ble døpt ICON (International Contemporary Stage Program) og har som målsetning å «introdusere moderne teaterfornyere, toneangivende kompanier og regissører». På tampen av forrige måned viste de Lucia’s chapters of coming forth by day, et samarbeidsprosjekt mellom Grusomhetens teater og Nationaltheatret, mens denne måneden står forestillingen Herakles 2 Oder Die Hydra for tur. Forestillingen, som er regissert av registudent ved KhiO, Johannes Dahl, er basert på en politisk tekst av den tyske dramatiker Heiner Müller. Her brukes den greske myten om Herakles metaforisk til skjult å kritisere DDR-systemet. Herakles er i skogen på jakt etter det flerhodede uhyret Hydra. I Heiner Müllers versjon erkjenner Herakles til slutt at dyret er skogen, og at det han egentlig kjemper imot, er ham selv.

1

GET DANCY 17. august

Et av Oslos populære klubbkonsepter gjester STUDiO! Pop-potensiale til tusen og lager udiskutabelt gode radiotunes. Gled deg til en kveld med dans og indiehits til krampa tar deg! SEMESTERSTARTFESTEN - DEN STORE FESTEN KONSERTER - DEBATTER - FOREDRAG - QUIZ STUDIO er en av Norges største studentfestlvaler, og er en heftig og mangfoldig feiring av aile Oslos studenter. Vi skal gi nye og gamle studenter en feiende flott semesterstart og innføring i studenttilværelsen!

12. – 24. AUGUST CHATEAU NEUF – BLINDERN – FRYDENLUND

SCENEKUNST: SARA HAMMER

06/2013

53

Profile for NATT&DAG

Natt&dag oslo juni 2013  

Natt&dag oslo juni 2013  

Profile for nattogdag