Page 10

TIDENS ÅND OPPTØYER «Hallååå! Nu tycker jag att vi gemensamt i denna sal sjunger ’We shall overcome’». Slik prøvde den svenske «invandrarministern» Birgit Friggebo å roe gemyttene under en het debatt i Stockholms-forstaden Rinkeby i 1992. Sannsynligvis satt svenske politikere og holdt hender med den samme låta på repeat i mai, samtidig som klassikeren «Ooa hela natten» var soundtracket til årets store svenske happening; Rinkeby var en av flere forsteder der marginaliserte, håpløse ungdommer brant opp alt fra biler til barnehager, mens de pælma stein på rasist-Aina og knulla-din-morsa-brannvesenet. Wikipediartikkelen om 2013 Stockholm riots finnes nå på 13 språk, og opptøyene tiltrakk seg oppmerksomhet fra medier over hele verden, men kun én uke etter at gemyttene roet seg var de forsvunnet fra overskriftene. Den skandinaviske utopien slår sprekker, men svenskene møter det med like mye normaliserende strategier som vi selv gjorde med 22. juli (hva er egentlig forskjellen på rosetog og «We shall overcome?»).

1 1

LAMBDA-HYBRIS Så ble Lambda omsider vedtatt. Så kan ekspertene strides om knekken minner mest om Kongsberg-knekken, skihopperstilen som ble utviklet av brødrene Sigmund og Birger Ruud; eller kroppsholdningen til Mette-Marit. Det vi imidlertid alle kan bli enige om, er at sjefsarkitekten Juan Herreros kanskje tok litt for mye Møllers tran når han opprømt uttalte at Lambda-vedtaket vil gjøre Oslo til «det nye Barcelona». Som han uttalte til TV 2: «Min følelse nå er at Oslo (…) i løpet av de neste årene kan bli foregangsbyen i Europa. Jeg tror Oslo kan bli som Barcelona var på begynnelsen av 90-tallet.» Saklig.

2 1

NYE OSLO Når det er sagt, så har vi faktisk hatt stadig flere fine møter med nye Oslo i det siste. Oslo sett fra Sukkerbiten/Sørenga er faktisk et ganske fett skue, og selv om advokat-tettheten er litt vel høy på Tjuvholmen, så kan vi ikke nekte for at alt dette får Oslo til å se ut som en skikkelig metropol. Nordens Dubai (ikke Barcelona, altså) begynner å ta form! Takk, olja!

3 1

TIGGING OG MORAL Speil, speil, hvem er mest moralsk i landet her? En gruppe prester og SU-ere (politics make strange bedfellows) har overnattet i en park for å vise sin solidaritet med romfolket – og, som de selv sier, for å bringe «etikken inn i debatten». De uttalte selv at det var lett å latterliggjøre aksjonen, og ja, det er det. Men nok om det. Debatten om romfolk og tigging handler om avstand. Avstand mellom «oss» og «dem», men like mye handler den om en annen avstand: Nemlig avstanden mellom de som styrer og de som kommenterer de som styrer. De som styrer står overfor nesten umulige avveininger og dilemmaer, mens kommentatorene og «teltaksjonistene» mest demonstrerer sin egen tilværelses uutholdelige letthet.

4 1

DEN MORSKE, NORSKE MODELLEN Hva i alle dager er Den norske modellen? Spørsmålet ble aktualisert under Frp sitt landsmøte der Siv Jensen uttalte at «da står den norske modellen i veien for den norske folk». Hva mente hun med det? Vel, hun mente vel at systemet noen ganger kan komme i veien for enkeltmennesket. Som for eksempel når 22 statlige innsigelsesinstanser alle skal si sitt før man får bygge en liten veistump. Verre er det ikke. Et helt greit og legitimt politiske synspunkt. Det var imidlertid alt annet enn greit for VG, TV 2 og Politisk kvarter som kastet seg over partilederen så snart talen var over: Nå må hun vær så god å definere Den norske modellen en gang for alle. NÅ!! Haha, hun klarer det ikke! Hoho. Sjekk hun driter seg ut a! NATT&DAG har ikke for vane å forsvare verken Frp eller Siv Jensen, men hun holdt altså en politisk appell til sine partivenner, ikke et foredrag i politisk teori. Og en statsviter vil dessuten fortelle deg at det slett ikke går an å definere Den norske modellen en gang for alle. Eller som Torbjørn Røe Isaksen har uttalt: «Trolig er den norske modellen litt som datteren i musikalen Mama Mia: Det er vanskelig å finne ut akkurat hvem som er faren.»

1 5

SMARTTELEFON BEDRE ENN SEX 80 prosent av norske kvinner synes mobilen er bedre enn sex, viser en fersk studie gjort i regi av RFSU. Vi på N&D-kontoret gråter en skvett på vegne av menneskeheten.

6 1

BESTEMORSKO Hva er likheten mellom sterkt troende muslimer og hipstere? De liker jentene sine påkledd. Lenge har norske hipsterjenter gjort det diametralt motsatte av sine hipster-medsøstre i USA (som har flørtet med stripper- og hore-estetikken en stund nå) og sverget til å pakke inn alt som kan minne om kvinnelige former inn i lange herrefrakker, klumpete sko og store uformelige skjorter. På én side må det sies at denne motstanden mot å objektivere kvinnekroppen er ganske imponerende, dessuten er det alltid bedre enn kinderegg å avdekke Rihanna-rumper og Kate Upton-pupper under hipsterburkaen. MEN, vi synes det har gått litt langt nå. Vi har nemlig begynt å observere stadig flere som går med noe som likner FARLIG mye på Scholl-aktige fotformsko. Med sokker oppi. På sommeren. Nei. Nei. Nei.

7 1

AMANDA BYNES Jess, nok en kjendis som kommer godt ut av et kjendissammenbrudd. Amanda Bynes står for månedenes sitat: «I’m changing my name to da bynes because I’m an independant woman who dont need a man.»

8 1

HASHTAG-KROPPER Sommerkroppen 2013 er modellert etter #thinspo- og #fitspohashtagger på sosiale medier. Mens Clara Delavignes #thighgap (oversatt til norsk: mellomrommet mellom lårene) har fått en egen twitterkonto, trykker tusenvis av jenter på hashtags på jakt etter bilder av perfeksjonerte kroppsdeler og kloke inspirasjons-slagord som skal holde dem på riktig kjøl (for eksempel denne herlige selvmotsigelsen: «It’s not society’s idea of beauty, it’s my idea of my own happiness»). Det er dette verden er kommet til, vi hyller tomrommet mellom pikenes lår, men dersom vi først skal ta del i dette digitalt anatomiserende kroppsdelsorienterte universet, heier vi heller på en annen hashtag, nemlig #squatsbooty, som er den «brasilianske» sprettrumpa selv vevre asiatere kan «gro» (#fitspo-sjargong) dersom de #squatter 250 ganger om dagen. #Lykketil.

9 1

Boblere: Festival, Jeff Hanneman, sjørøverfilm, Angel Haze vs Azealia Banks, Grumpy Cat til filmen, FEMEN, binge watching, menn i tights, PS4, vs. XBox One, vegetasjon i kunsten, Oral Bee, Seyem, twerking, stiletthæler, baseballjakke, anti-Molly, russisk black metal-mafia + + 10

06/2013

OVERHØRT

KONKURRANSE

SENSUR Det er ikke bare NATT&DAG som er blitt bannlyst fra Instagram (vi er tilbake, på @ nattogdag_sensurert), vi får stadig høre om magasiner og publikasjoner som sliter på Instagram etter at Facebook kjøpte opp appen. Bilder som uproblematisk kan publiseres i presse (for eksempel gravide mager) blir nå stoppet av Insta-sensuren (hallo, selv hjemmefødingsvideoer kan postes på Youtube! DET burde være kriminelt!). Vi ønsker en alternativ bildedelingsapp fri for amerikanske purister velkommen. RETT I FLETTA En kvinnelig humorist og programleder i førtiårene ble observert gående nedover Bogstadveien med svettebart og spjærede joggetights. STUDIO 54-TAKTER For litt siden forsøkte et utested i nærheten av Youngstorget seg på å tilføre litt (sårt tiltrengte?) Studio 54-takter til Oslos uteliv. Konseptet gikk ut på å gi alle som har ligget med de ansvarlige gratis inngang. Ryktene skal ha det til at de fleste namedroppet en viss førtiårig sentral person i Oslos uteliv. FOLK SOM UTGIR SEG FOR Å VÆRE OSS Støtt og stadig hører vi om folk som erklærer at de jobber i NATT&DAG for å slippe å bli kastet ut fra utesteder når de er for drita. Kan noen informere oss om de kommer unna med det? Vi kommer nemlig aldri unna med det. SKRINLAGT R&B-KARRIERT En P3-stemme og bookingansvarlig for en av de viktigere konsertscenene i Oslo, skal angivelig ha forsøkt seg som R&B-artist for et par år siden. Forsøkene kan umulig ha endt bra, ettersom prosjektet har strandet på harddisken til en produsent i Bergen.

SKJERPINGS DØRVAKTER #2 Vi har allerede omtalt at mange melder om ufin og urettferdig behandling fra dørvaktene på et utested ved Grensen. Sist nektet de en N&Dskribent inngang på en fest vedkommende selv var med på å arrangere. Begrunnelsen var at han var «for blank i øyene» etter to øl på vorspiel.

OVERSETT En oppmerksom leser la merke til Giske mens han snikleste NATT&DAG. Skummet han denne spalten mon tro? (Hey Gdog, hvis du leser dette: avisen er gratis, det er bare å forsyne seg!)

Pølsefest er et begrep ofte brukt av en gjeng gutter eller menn som mangler selskap av det motsatte kjønn. Men har du hørt om korvfest? Alt vi vet er at det høres ut som det motsatte av pølsefest, selv om «korv» på svensk betyr det samme. Og det stemmer: Korvafester er for det meste besøkt av kvinner. Enten du foretrekker pølser, korva eller korv så

1

ser det ut til at du har et godt utgangspunkt for vår følgende Instagramkonkurranse. WESC slår nemlig på stortromma og deler ut gavekort á 1000,- hver uke frem til august til de frekkeste korv-loversene. Alt du trenger å gjøre er å vise din kjærlighet til pølser ved å hashtagge #korvlover under bildet ditt, sammen med en shoutout til @wescnorway.

Profile for NATT&DAG

Natt&dag oslo juni 2013  

Natt&dag oslo juni 2013  

Profile for nattogdag