Page 8

OVERHØRT

TIDENS ÅND

INTERVJU

HANDKE Ålø, nå har dem gitt Ibsenprisen til Petter Handke. Kontroversielt, eller? Gjett om, a. Bernt Hagtvet skal lenke seg foran Nationaltheatret. Folk skriker ‹fascist» til’n. Karl Ove Knausgård skammer seg over debatten. SVs Snorre Valen synes det var barnslig sagt av Knausgård. William Nygaard, leder for skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, mener Handke beveger seg utenfor ytringsfriheten. Knausgård synes det er vel drøyt å melde, og vil vite hvorfor. Nygaard svarer at han egentlig ikke har tenkt på det, og får ros for å trekke det tilbake. Handke selv oppfordrer – med et serbokroatisk munnhell – mus til å knulle kritikerne. Fra Grotten grynter Jon Fosse at «Norge ter seg som idioter», og sammenligner Handke med Knut Hamsun for å vise hvor dum kritikken er. Vent, hva? En gang til, litt saktere: Å mene at Ibsen-prisen skal ha upolitiske, litterære kriterier er for barn. Lederen i en ytringsfrihetsorganisasjon for skribenter foreslår dramatisk innskrenking i ytringsfriheten for skribenter, og får ros for å innrømme at han gjorde det uten å tenke seg om. Og Jon Fosse forsvarer Handke mot de som kaller ham fascist og folkemordapologet, ved å sammenligne ham med nazisten og folkemordapologeten Knut Hamsun – for det er vel ingen som er så idiotiske moralister at de ville funnet på å henge seg opp i Hamsuns moral og politiske meninger? Vi synes selvsagt debatten er pinlig og provinsiell, da det er åpenbart at kritikken burde være rettet mot juryen som har fraveket kriteriene som gjelder for all heder for øvrig i norsk offentlighet: Deltakelse og intervalltid. Skjerpings!

11

RUMPE-PEAK Har rumpa peaket? Fra Nicki Minajs «Anaconda» til Jennifer Lopez og Iggy Azaleas «Booty» til norske Stella Mwangis one shot-rumpevideo «Bouncer Ræva» – er det bare oss, eller har musikkvideoer i det siste fremstått som en eneste stor dissende masse av pliktskyldige rumpespasmer? Det virker mildt sagt som en evighet siden twerkende rumper hadde en pirrende, ny appell. Nå går moren din på «booty camp» på Elixia og bestemoren din uttaler det «tværking». Rumpa ble så alt for fort appropriert av kapitalen, som så har ristet ut hver eneste dråpe (krone) den kunne av det som engang fremsto som en etterlengtet fornyelse av hvordan seksualisere kvinnekroppen. Et rumpehegemoni har stivnet til. Rumpa, vi elsker deg, men nå må du finne på noe nytt. Hva med å bare kle på deg en fin jeans, slutte å riste og gjøre noe annet?

2 1

OL OG DEMOKRATI Oslo-ordfører Fabian Stang viser imponerende demokratisk sinnelag i BT-saken «Hyller norske politikere». Sitat: «Jeg er imponert over at så mange politikere er positive når vi vet hvor stor motstanden i folket er». Nå begynner argumentene til JA-siden å komme seg her! For husk: Om ikke politikere i Norge tar en udemokratisk beslutning om å arrangere OL, er det bare diktaturer som vil arrangere OL.

3 1

ELLO

1 4

Dersom dette på noen som helst måte likner det politisk korrekte infernoet Underskog sier vi «nei takk» til den derre invitasjonen.

VOKSNE FOLK PÅ SPARKESYKKEL

1 5

Seriøst, dette fenomenet har eksplodert denne sensommeren. Mørk import fra fjorårets Sverige? Kollektiv psykose?

SVERIGE Apropos slavefolket i øst: De har valgt seg nye herrer. Denne gangen kan 12.9 prosent tenke seg å bli representert av rasister. Dårlig stemning i Sveriges (faktisk ganske betydelige!) ikke-rasistmiljø, naturlig nok. Hvordan skal de andre partiene reagere på dette håndfaste beviset på sin manglende evne til å tilby mer appellerende politikk enn et grumsete parti på ytre høyrefløy? Veeeel, en løsning kan jo være å oppføre seg sykt passivt-aggressivt og barnslig. Samles i grupper med likesinnede og vise fingeren til tv-bilder av Jimmie Åkerson, for eksempel. Eller kutte strømmen på valgvaken til Sverigedemokratene. Eller, tja, man kommer sikkert på et bedre pek etterhvert, men vi tror vi er inne på noe fruktbart.

6 1

SLOW TV Men slow TV var ikke dødt. Denne høsten tar NRK det ett steg lenger: I stedet for å vise en alminnelig intetsigende aktivitet – som båtkjøring eller bålbrenning – dritlenge, skal de vise en aggressivt kjedelig aktivitet – salmesynging – DRITLENGE. Som HiNTstudentkorets leder uttaler: «Det er jo et spinnvilt prosjekt». Men ikke nok med det! GJETT hvem som skal få storfint besøk! OSS! Det stemmer, en representant for selveste utlandet skal komme hit, til vårt bittelille land, og synge på et aldri så lite språk kalt NORSK. Kjekkasen Jaemin Park er berømt, og fra Sør-Korea (et veldig kjent land, red. anm.). Hvem sa man ikke kunne kjøpe seg til å bli kulturnasjon? Spill opp, gutter!

1 7

«««PROGRAMLEDER»»» En tidligere P3-programleder som nå er på desperat jakt etter jobb i tv-bransjen, stilte opp på en VG Rampelys-debatt og titulerte seg selv som «programleder». Du ekke det, vøtt. AGGRESSIV DRAG En profilert drag skal visstnok ha truet med å banke opp en dame.

– BANKSY ER EN FEIG LITEN ROTTE TJUKKE GAMLE LEO En modell som lå med Leonardo DiCaprio bruker visstnok mye tid på å sladre om at han har fått store bollekinn. FLØRTEMAFIAEN En skuespiller, kjoledesigner og medlem av Den kvinnelige norske motekameraderi-mafiaen, flørtet angivelig vilt med eksmannen til en av våre kjæreste (og skjøreste) syngedamer.

ADHD En mye omtalt stesønn har visstnok ADHD. Stefar er snill og tar ansvar i form av toppturer, så den lille får blåst ut litt energi. SLÆKK FORFATTER En profilert forfatter som har funnet en «seksuell løsning» på midtøstenkonflikten blir kalt for «slækken» blant gamle venner.

BEBARTET BERGENSBASERT BURGERBRÅKER En bebartet keyboardist i et nystartet bergensband lagde etter sigende en scene da hamburgeren han fikk på et av byens nye burgersteder var overstekt.

Menneskene som tidligere okket seg over NATT&DAG er de samme som nå sitter og humrer over notisene til Morgenbladet. Hehe. (Dette er ikke noe vi har funnet på, dette har vi blitt fortalt av «andre»).

1 8

NITTITALLET (IGJEN OG IGJEN)

1 9

Boblere: Teitgeist; båtflyktninger; NAV-terrorister; COMEBACK140; plagiatmaskinen Buzzit (SELVSAGT klarte ikke Nordlys å lage Buzzfeed på norsk); Linnea Myhrefisering; Turist. 8

09/2014

TEKST PELLE BAMLE, SVEIN STRØMMEN ILLUSTRASJON SARALINN HEMBRE Twitter-interactionsa bobler og syder noe inn i helvete om dagen, nå som den hysterisk subversive streetarttenketanken Dolk140 produserer vanvittig on point forslag til politiske og samfunnskritiske sjablonger å male på flater og vegger i både urbane og rurale strøk – og ikke minst selge for penger til reklamebyråkontorer så snart oppmerksomheten blir stor nok.

SIKHT KEEN Mafiabossen selv flørtet på sin side visstnok ganske heftig med sikh-kompisen (!) til en rapkjendis.

NATT&DAGIFISERING AV «RESPEKTABLE« «AVISER»

Nittitallets revival tar aldri slutt! I septemberutgaven konkluderte vi med at den eneste nittitallstrenden som ennå ikke har gjenoppstått er hvit makt-estetikken. Men vi glemte noe: «Christina Aguilera anno 1999»-striper i håret. De første tilfellene av hårtrenden er blitt observert i Oslo.

Twitter-kontoen Dolk140 bidrar med «ekstremt subversive idéer til norsk gatekunst».

SKJERPINGS! Noen har startet en pizzasjappe ved navn «Longboard Pizza» i Bogstadveien. Utilgivelig.

1

Men hvem i faen ER disse folka? Hvorfor liker de ikke streetarten morra di liker bedre enn den uleselige taggingen du drev med da du var drittunge? Hva er kjipt med nasjonalskatten Dolk? Er Banksy en fet og kul fyr og kanskje til og med en sexhaver? Vi fulgte croissant-smulestien for å oppdrive hjernene bak Dolk140-kontoen, og fant ut av ALT DETTE. Vi møter den gassmaskekledde kvartetten bak kontoen på et champagnediskotek i hovedstadens finanskvarter. De presenterer seg som «John, Paul, George og Ringo» og insisterer på å få bekreftet at vi skjønner det subversive potensialet i å pakke inn Beatles i gassmasker. – Det er streetartens estetikk, vettu, sier «Ringo». Gassmasker og billigkjøpte referanser til overeksponert popkultur. Kribler det ikke litt i jockstrapen når du tenker på en så potent kombinasjon? Utover gassmasker er de fire kledd i svarte overaller med malingsflekker i alle regnbuens farger, altså rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo og fiolett. De snakker i kor og i kongelig «vi»-form. Hva er det som er så døvt med streetart, a? – Hva om vi angriper det spørsmålet BAKFRA, eller med den såkalte eliminasjonsmetoden? Greit – hva er IKKE døvt med streetart? – Små jenter i ballerinakjoler som mister ballonger. Vi ser for oss at ballongene inneholder konkrete kunstneriske ambisjoner som blåser vekk fra streetartistens Google-kalender så snart han gjenkjenner sin egen sjablong blant uendelige identiske sjablonger bak et Instagramfilter. – Ja, og ballongene representer vårt eget håp om at sjablongene og streetartens intensjoner skal fly til helvete vekk. Har du tenkt på at «sjablong» og «ballong» nesten er samme ord? Tilfeldig, spør du? NEPPE! Hva er det som er så fett med vanlig tagging, ‘a? Bare krusseduller jo?! – Vi synes vanlig tagging er fett, men bare når det er fullstendig uleselig. Og braille-tagging. Altså at det er tagget i braille, men du likevel ikke kan kjenne det med fingrene. TOTAL fremmedgjøring! Syns generelt ikke det er gøy å dele glede over kunst med andre mennesker. Det er jo det som er problemet med streetarten, at den geiter seg så jævlig etter å bli omfavnet av absolutt alle. – Budskapet er så vagt at du kan være både nazist OG Eivind Trædal på samme tid og likevel føle på deg den lille jentas tap av ballongen. Slike budskap må vi bort fra. For å sitere Marquis de Sade, slik vi gjør hele jævla dagen: Multipliseres ikke en glede over og over jo færre mennesker som må dele den?

Hvilken streetart-piece er ALLER verst? – Den verste streetarten er den i Schweigaards gate med alle fargene, laget av hu derre derre Alice Pasquini. Dama sauser sammen det nedrigste kitschvrøvlet for de mest stupide idiotene med ferdigsnekret instagramfilterfargekorrigering og en så dødsens tam tematikk at selv komatøse mennesker våkner med et rykk for å ta avstand. Men i motsetning til verdige kitschmalere som for eksempel kong Giovanni Bragolin insisterer hun på å trykke det utvannede minste felles multiplum-skvipet sitt midt opp i trynet på folk. Hva er greia med det, ‘a? Folk sier Galleri Oslo er schtøgt, men har de gått over gata og sett på det heslige dritet? Kan ikke stå og pisse i fred engang uten at masse fargesprakende bolleklipte mellomeuropeiske dameansikter stirrer ned på deg. Fy faen, ass. Hvordan tror dere Banksy er som person? – En feig liten rotte. Altså en bokstavelig rotte, en brunrotte som har feiga ut fra den sterkestes rettgnagerhjulet, og begynt med menneskeoppførsel i form av streetart. Det var dette som gjorde at han identifiserte seg med Blek le Rat. Han gikk i slummen og rottet seg og spiste brødsmuler delt ut til langt triveligere duer, og tenkte han ville gjøre resten av verden like grå og kjip som hans egen tilværelse. Hvilken fremtid ser dere for dere for norsk streetart? – Regner med Dolk blir hentet inn til bystyret i Bergen i løpet av 2015 og følgelig innfører streetartveiskilt, streetart-tematiske fastfoodrestauranter og streetartfag i barneskolen som erstatning for noe realfagaktig. Alle tenkelige initiativer som kunne klare å gjøre Bergen til et døllere sted enn det allerede er. Gassmaskepåbud ved ankomst til Bergen kommune. Fy faen. Kvartetten stirrer tomt utover champagnediskoteket. Nåla på platespeller’n (som speller ABBA «Arrival») har nådd slutten på skiva og driver og klikker og klakker kokett mot etiketten. Klikk … [sus, knitr] klakk … [sus, knitr] … «Ringo» ser med ett drømmende ut i rommet. Setter fra seg champagneglasset på krystallbordet. Snurrer litt på glasset ved å tvinne stetten mellom peke- og tommelfingeren. Det er tydelig at han skal si noe han mener er viktig. – Jeg fikk en idé til en sjablong her, sier han omsider. – Hva med en gammaldags grammofonplatespeller som står og speller … Men i stedet for at det flyter noter ut av det der svære hornet, så flyter det FRED? Her finner du Dolk140 på twitter: @streetart140

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG, Bergen, oktober 2014  

Ideologi Musikk, film, uteliv, kunst, litteratur, mat, mote, politikk

NATT&DAG, Bergen, oktober 2014  

Ideologi Musikk, film, uteliv, kunst, litteratur, mat, mote, politikk

Profile for nattogdag