Page 10

TIDENS ÅND

OVERHØRT

APP Vi sier som en klok dame en gang sa: Be in the know, yo, fra FOMO til YOLO: Skaff deg NATT&DAGs byguide på mobil! Vi lanserer nå vår helt egen app med brask OG bram! Last ned til ifonen eller androiden din i dag og få mer ut av byen din, om du så bor i Oslo, Bergen, Trondheim eller Stavanger. 100 prosent gratis, er det også. #egenreklame #detbesteilivetergratis

1 1

IKKE ET KONGERIKE FOR EN LAMA De kan ikke tjene både Gud og Mammon, vettu. Er det nå man skal la seg sjokkere over at næringslivets parti tar næringslivets parti? Så ryggradsløst! Nåja, dette er vel en av ulempene med å stemme på ryggradsløse politikere. Hva er nå egentlig forskjellen på nasjonens og aksjonærenes interesse i våre dager? Og hva er den verdt på det frie globale markedet? Akk, den som hadde en 600 år gammel marxist valgt ved reinkarnasjon bak roret. Da slipper man slike pragmatiske dilemmaer.

2 1

ENDA DØLLERE RUSS Hva er det med russen? Ikke at opplegget ikke er ganske forknytt i utgangspunktet, men kom igjen a! Selv ikke lektor Tørrdal ville latt seg provosere av årets russeknuter. Du har spart i årevis til «ditt livs party», planlagt og tilrettelagt. Samfunnet har skjenket deg frikort til en måneds hedonistisk utblåsning. Så, si oss: Er «§5 – LINJAL Sitte under pulten en hel skoletime» og «§11 – LØVETANN Kjøpe miljøkvote til bussen/bilen» virkelig det du vil bruke det på? Vi kjenner høyesterettsadvokater som har mer løsslupne fester i mai. P.S.: Det gikk to dager fra vi foreslo «skriv kronikk» som ny russeknute på nd.no til «Russ blir plaget av småbarn» skrevet av indignert russejente sto på trykk i Aftenbladet. Så GREIT, der lyktes dere i alle fall å provosere oss litt.

1 3

HEI SERRU SERRU BERNHOFT PÅ SNEI Når den akk så akterutseilte musikkbransjen FOR EN GANGS SKYLD danser til åttitalls jappetakter og hoster opp noen fete sedler til en Kul og Bra releasekampanje spiller de dem vekk på å chartre trikker og ferger for han dritkjipe munnharpestativet fra SPAN for faen i helvete? Også må’n spare penger «på privaten» ved å klippe sitt eget hår?!?

4 1

PAPIRDØD Det har alltid vært brutalt når yrkesgrupper bli innhentet av fremtiden – det har seg bare slik at pressen sympatiserer noe mer med pressemannen enn seilmakeren, favnsetteren og skipsradiotelegrafisten. For tiden brenner det under føttene blant annet for den gamle SV-blekka Ny Tid, som har fått kuttet 25 prosent av sin offentlige støtte i år. Årsaken er at den ikke holder samme kvalitet som Morgenbladet og Dag og Tid, hvilket selvsagt er en understatement. Redaktør Dag Herbjørnsrud ser imidlertid annerledes på saken. Å miste offentlig støtte til en avis ingen leser er verre en overgrepene Josef K utsettes for i Prosessen, resonnerer han i Klassekampen og legger til: «Hvis vi legger om innholdet og fyller sidene med Tone Damli Aaberge kunne vi sikkert ha økt opplaget og solgt ti ganger så mye.» La oss forsøke å forklare: Hvis man tyr til Kafka-referanser i møte med helt rimelige kvalitetskrav for tildeling av offentlige millioner og tror det finnes et umettelig betalende marked for Tone Damli-stoff i venstreradikale ukesaviser, vel … det er en tøff bransje.

1 5

GRUMSETE VOLDTEKTSDEBATT Psykiater mener jenter som går til psykiater fordi de sliter med traumer etter voldtekt blir bedre av å tenke at de har delskyld i voldtekten. Aftenposten-skribent forsøker å gjeninnføre «tukling» som et mer dekkende begrep for voldtekt enn «voldtekt». Politimesteren i Vestfold mener at det å stikke kuken i en sovende tenåringsjente kan omtales som «naturlig, men ideelt sett uønsket, seksuell eksperimentering». Å avlive kattepuser med bazooka er mer fintfølende og taktfullt enn forsøkene vi nylig har sett på å nyansere det vanskelige og komplekse terrenget som er seksualisert vold. Dette bare noen knappe måneder etter at en ny rapport viste at én av fem jenter og én av ti gutter har opplevd seksuelle overgrep, og hvor det blant annet står at studier tyder på at negative konsekvenser er større når overgrep skjer i nære relasjoner.

6 1

PEAK BEARD Helskjegg er blitt usexy. Gode nyheter for jentene som aldri helt tente på greia og guttene som aldri kledde det (eller fikk det til). Forskere ved University of New South Wales i Australia har nemlig kommet fram til at glattbarberte menn blir mer og mer attraktive etter hvert som man blir konfrontert med mer og mer skjegg. Og ettersom man blir konfrontert med vanvittige mengder skjegg hele jævla tiden er det bare å finne frem høvelen.

1 7

RØYKING ER UT Kun tre prosent av ungdom i Oslo mellom 13 og 18 røyker, og tallet er synkende. Nylig observerte vi to ungdommer skjære grimaser da en junkie tente seg en røyk på Jernbanetorget. Har siggen fått dårligere rykte enn heroin? Har antirøykbølgen fått fascistiske tendenser? Husk hvem som også var antirøyk, follkents … Prikk prikk prikk …

1 8

BLI UGOOGLEBAR Stadig flere døper plateselskapet, baren, albumet eller galleriet sitt noe så vanlig som overhodet mulig. Målet: å bli klin umulig å søke opp på Google. Og få enda flere til å skrive normcorekronikker.

9 1

BABYSLANKING Eww. Slank sneipen! Vi anbefaler 5:2! Pupp fem dager i uka, vann resten. Og squats! Greit å få sprettrumpe innen man slutter med bleie.

10 1

POKERBABY Tone D. lanserer babynytt via langarmet Riise på nettkasino. Absolutt ingen verdighet utvises i noen ledd.

11 1

Boblere: Russejenter med sleeves, Dan Bilzerian, vaporwave (igjen), skrive normcorekronikker halvannen måned etter buzzen, manneparfyme på jenter, grå sokker, lyse jeans, bøttehatthatthatt, Bush-malerier, jenter som koser med elefantsnabler på Tinder, chill sommervær:), parmiddag med Jon Niklas Rønning, eksamen og FOMO, skatekonkurranser i kommunal regi med rekalmebyrågraffitilogo og liksom-strippeshow for barn, NAV-sommer, #Bernhoftpikken 10

05/2014

GRÜNDIG STRATEGI En tidligere Skaperendeltaker (gründer-Idol basert på at den personen i Norge med dårligst dømmekraft, Idar Vollvik, skulle lede en jury og ha makt over en million kroner) skal visstnok ha kommet opp med en genial sjekketaktikk: spre falske rykter om jenter, konfrontere jentene med ryktene, for så å tilby hjelp med å avkrefte ryktene han selv har satt ut. En sann gründer! LYKKELIG GIFT En realitydeltaker skal angivelig ha blitt forgiftet som følge av overtrening i forbindelse med den deprimerende meningsløse nett-tvserien han figurerer i om dagen.

DUELLEN

Til daglig kniver de om å forme venstresidens fremtid. Men hvem er egentlig kulest av Manifest-jypling Mímir Kristjánsson og Agenda-høvding Marte Gerhardsen?

HVEM?

MARTE GERHARDSEN

MÍMIR KRISTJÁNSSON

JURY*

Hva er den mest spilte låten på telefonen din om dagen?

Det er enten «Magic» av Coldplay eller «Svanesjøen» av Tsjajkovskij. 0

Det er Pharrell med «Happy». Og så har jeg hørt mye på Vikingsanger i det siste. Gullfeber i Stavanger nå, vet du. 1

Gerhardsen skyter både under og over mål her. 1 - 0 til de unge og radikale.

Hva ligger på nattbordet ditt?

Har ikke nattbord, men på sofabordet ligger en salig blanding av jobbpapirer, huskelister, aviser jeg skulle ha lest og boka Amerikanah som jeg gleder meg veldig til å lese. 1

The map and the territory av Michael Houllebeq. Og Marvel-tegneserien Secret Invasion. 0

Kreditt til Marte for å ikke ha nattbord, det mest reaksjonære møbelet! Prøver Mímir å juge på seg Den Perfekte PostModerne Smak med den der glupulf/tegneserie-komboen? Å stave BEGGE navnene til Houellebecq feil lover ikke bra. Vi mistenker juks.

Enn i DVD-spilleren?

Bruker bare Spotify. 1

Har man DVD-spiller lenger? Det siste jeg streamet var Girls. Kom altfor seint i gang med det. 0

Poeng til Gerhardsen for å ikke vite hva verken DVD eller Spotify er for noe. Provoserende hipt!

Hva er den morsomste kontoen du følger på Twitter?

Tror det må være Are Kalvø. 0

Det er @heimflyttar. Bittersøte og lune tweets fra bygdelivet. 0

o_0

Hva ville du skrevet om du drev med graftti?

«Frihet og tillit!» 0

Helt ærlig ville det sikkert vært «Fuck the police», «¡No pasarán!», «No justice, no peace» eller noe annet sånn raddis-jalla. Eventuelt bare «YOLO!». 0

Fyffffffff! Hva hadde pappa Rune sagt om datteren hans var taggerhue, Marte?

Hva dukker opp om du trykker Ctrl+V akkurat nå?

Haha! Det var Tsjajkovskij, jeg måtte sjekke stavingen. Er ikke så sterk i russisk. 1

En lang tekst av Audun Lysbakken om helse, frihet og klasse. Som vi trykker på Manifest Tidsskrift. 0

Vi liker venstresiden vår minst mulig russisk. Og lange tekster er boooring.

Når var du sist på nachspiel?

Det er lenge siden! Det er ikke så mye rom for nachspiel for barnefamilier. 0

Det var siste søndag i påsken. Planen var egentlig å gå hjem til en kompis og vippe ham og kjæresten ut av senga deres, men heldigvis kom et annet nachspiel oss i forkjøpet. 1

Trekant med venner hadde vært kulere, men la gå. Mímir får’n.

Hva var det siste du bestilte i en bar?

Hvitvin. Passer alltid. 0

En runde på hele gjengen, dessverre. Merkbart på kontoen dagen derpå. 1

Errrr. «10 shots for 100 kr.» er riktig svar her. Men poeng til Mímir for å kjøpe mest.

Hvem er din nemesis?

Jeg tror ikke jeg har noen. 0

Det var og er en gutt som heter Mads som gikk i klassen min på barneskolen. Mye av livet har handlet om å hevne seg på ham. 1

Hevn er kult.

Hvilken rapper ville du helst stått fast i heisen med?

Magdi og Chirag fra Karpe Diem (vanskelig å velge en av dem). 1

Kanye. Så kunne jeg forklart ham at å rappe «I keep it 300, like the Romans» i «Black Skinhead» ikke gir noen mening, all den tid de tre hundre var spartanere, og ikke romere. 0

Det ER vanskelig å velge bare én karpe. Myyyyye søtere enn forsøk på pedanteri fra en som namedropper men ikke kan stave Houellebecq!

Hva er det beste du har spist som ikke er mat?

Strawberry daiquiri – det er vel ikke mat? 1

Det er sånn surstilk eller hva det heter, som man finner overalt i Stavanger. Noe slags ugress som smaker surt. 0

Sprit er kult!

SUM:

5

4

TERNINGKAST:

6

1

SNUFS En norsk «kokainen holdt på å ta livet av meg»-kjendis har begynt å selge tingene sine på finn.no for å få penger til … kokain :( NORMCORE 2.0 Ikke bare ska’rem SE gamle og nørde ut, hipstera – nå ska’rem LUKTE sånn òg! Det ryktes at noen ALTFOR trendy gutter har begynt å bruke «vanlige» parfymer som Axe, CK One og Old Spice ironisk … IKKE digg! UFRIVILLIG TREKANT En tv-profil skal uvitende ha gått ned på en jente som nettopp hadde hatt samleie med en annen tv-profil. DÅRLIGE TIDER FOR DÅRLIGE KJENDISER To avdanka kjendisbrillemodeller skal visstnok ha nedgradert seg selv til «ansatte» i optikerkjeden de har figurert for så de kunne få noen lusne solbrillepar «på huset». Trenger ikke shades når man er så langt unna rampelyset, vel? DÅRLIGE TIDER FOR DÅRLIGE KJENDISER 2 En trommeslager dumpet en tidligere Idol-deltaker for en profilert MGP-artist, etter å ha lovet henne gull og grønne skoger. Den samme Idol-deltakeren skal angivelig «for moro skyld» ha sunget barnesanger over telefonen til menn. Mot betaling. HELT KONGE En norsk jazztrommis ble invitert på statsrådsmiddag på slottet av sin kone. Der fant han – over en rolig sigar på slottsbalkongen – tonen med kongen. Det viste seg at de heier på samme fotballag, hvilket førte til at trommisen ble invitert tilbake for å se Champions League på slottet. Til kampen ble det dekantert konjakk, og størrelsesforskjellen på konjakkglassene var påfallende. Da trommisen spurte hvorfor kongen hadde et så mye større glass svarte han: «Fordi jeg er konge».

*Juryen består av et nøye utvalgt panel høyst kompetente smaksdommere (N&D-redaksjonen).

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG, Bergen, mai 2014  

Utgaven om forbrytelse og straff

NATT&DAG, Bergen, mai 2014  

Utgaven om forbrytelse og straff

Profile for nattogdag