Page 25

GUIDE

«

Hva jeg føler nå, herr sportsjournalist? Avmakt og resignasjon.

vinner én medalje mindre og går inn i et dypt nasjonalt traume, litt som om Olof Palme skulle brukket staven under femmila på Kings Bay. Det er godt mulig at det blir noen gull på Norge, men dette er et klassisk tap/tapscenario. Slim og snørr Æsj. Det er OL i langrenn, ikke bukkake. Stopp og tørk trynet, din gris. Sensur Den amerikanske journalisten og Democracy Now!-verten Amy Goodman ble stoppet på grensen mellom USA og Canada rett før OL i Vancouver og avhørt i nitti minutter om hvorvidt materialet hun skulle bruke i en forelesning inneholdt OL-kritisk materiale. Under OL i London ble det innført forbud mot all offentlig politisk ytring i et stort området i London sentrum, og i en viss radius rundt alle anleggene, under dekke av å være «sikkerhetskrav». Resultatet: England innførte de største innskrenkningene i forsamlingsretten og ytringsfriheten siden andre verdenskrig, og den største innskrenkningen i fredstid siden 1689³. Putin har løst presseproblemet ved å gi journalistene visum som kun gjelder for et pressegodkjent område i arrangørbyen og områder tilknyttet anleggene. OL er sponset av verdens største og mektigste selskaper som betaler for å bli assosiert med et av verdens mest omtalte arrangementer – et arrangement forbundet med fred mellom nasjoner og pur glede. Det skal være spennende toppidrett, men ingen annen form for spenning. Alt kontroversielt er eliminert.

Mer snowboard enn noensinne Det er vanskelig å skjønne hvordan IOC klarte å snike det forbi Putins antihomolovgivning, men sånn har det søren snurre meg blitt: Under Sotsji-lekene kan alle som føler seg kallet tune inn og se en tilårskommen subkultur stille seg på alle fire og bli sodomert av gamle menn i beste sendetid. Gerhard Heiberg er en forbanna kølle og alt han tar i burde gis fingeren og boikottes. Åpningsseremonien er porno for fascister Fire timers propaganda-TV sendes som regel ikke utenfor Nord-Koreas grenser. Unntaket er OL-åpningsseremonier, og 7. februar vil nok en gang velregissert fascistoid estetikk lyse opp stua i de tusen hjem. Leni Riefenstahl er kanskje død, men ånden lever videre i hver en åpningsseremoni. Russland kan (militær-)parader, og regissør Putin er klar for å flexe stormaktsmuskler. Den svenske idrettsministeren Lena Adelsohn Liljeroth har annonsert at hun dropper seremonien, nettopp fordi den kommer til å utarte seg som en «propagandamanifestasjon». Vinteridrett er kjedelig 22 menn som løper etter en ball og til slutt vinner tyskerne, eller hvordan var egentlig de greiene der? Vi har ærlig talt ikke tittet opp fra sosiale medier under en sportssending siden VM i ‘98. Her skal du få en «fun fact»: For pengene Norge pisser vekk på idrett hvert år kunne vi sponset alle norske husstander med Netflix- og HBO-abonnement i februar! Sett det der The Wire, eller?

Tvilsomme sponsorer La oss dvele litt ved selskapene som sponser OL: BP Oil, mest kjent for å ha sølt helt saklige mengder olje i Mexicogulfen, var Londonlekenes «chief sustainability partner». Dette tilsynelatende uten ett eneste lag ironi fra IOCs side. I år har de slått på stortromma og latt Dow Chemicals fronte den bærekraftige utviklingen. Selskapet er en gammel ringrev hva gjelder utslipp av livsfarlige stoffer, og er blant annet skyldig i en gasslekkasje som drepte anslagsvis 25.000 indere i 1984, noe Dow selv fortsatt nekter å innrømme. Hva blir det neste, a? Lommemannen sponser påskeskirenn for barn? Hitler sponser Paralympics? Se Paralympics i stedet Med all respekt for de elleville og herlige buksene til det norske curlinglandslaget: Når du først skal prøve å engasjere deg i en idrett hvor folk skyver på steiner og feier gulvet, hva er mest imponerende: Å se dem gjøre det i en rullestol, eller se dem gjøre det til fots? Det finnes en haug med idretter i OL-porteføljen hvor Paralympics-varianten er like fartsfylt, mer underholdende og minst like imponerende. Den internasjonale Paralypmicskomiteen (IPC) er uavhengige av IOC, og har

de vettet med seg, forblir det slik. Det er ikke som om IOC har opptrådt spesielt generøst overfor «lillebror»: De truet med å kutte alt samarbeid om Paralympics brukte alle fem OL-fargene i symbolet sitt. Seriøst. De fikk nøye seg med tre duse halvsirkler. IOC vil ha primærfargene og de geometriske formene sine for seg selv. Sånn er de. Boblere Dialekten til Johaug, ENDA flere OL i Oslokronikker, at det blir tilskrevet menneskelige egenskaper til en fyr som Håvard Bøkko, at det komiske kortbanekonseptet er begrenset til skøyter, at Togo stiller med to utøvere (kanskje egentlig moro, men vi gleder oss ikke til ulidelig mange «se-så-gøy-at-skiløperenfra-Togo-kom-i-mål»-innslag), å måtte late som bob er imponerende, «Kongen av OL», OL-låta til «Kongen av OL» og StjernekampAgnete, videoen til OL-låta til «Kongen av OL» og Stjernekamp-Agnete, det er meningsløst å se skisport post Carlsen/Rike, OL-studio, at skiflyging ikke er med, alle er dopa uansett, ett forvokst idrettsarrangement i året er nok (vi gleder oss til VM i fotball), de har ødelagt femmila, Erna Solberg uttaler seg om sport, fordi det er chill å ikke ta stilling til Abkhazia.

«

To millioner mennesker er blitt fordrevet fra hjemmene sine for å gjøre plass til OL i perioden 1988 til 2008.

¹ http://www.policymic.com/articles/58649/russia-s-anti-gay-law-spelled-out-in-plain-english ² «I can be proud of my past, you can be sure,» Samaranch said, a remark that cut off all personal questions. (http://articles.baltimoresun.com/1992-07-25/sports/1992207074_1_samaranch-franco-spain) ³ http://www.findlaw.co.uk/law/government/constitutional_law/fundamental_rights/500150.html

02/2014

25

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG, Bergen, februar 2014  

NATT&DAG, Bergen, februar 2014  

Profile for nattogdag