__MAIN_TEXT__

Page 1

FOTO CHRISTIAN TUNGE

Uteliv, spisesteder, shopping, kaféer og studietips

BERGENGUIDE VÅR 2017


MAZDA CX-3

DRIVE TOGETHER

M{ZD{ CX-3 MAZDA CX-3 ER MER ENN EN BIL. Den er fellesskapet på vei ut av byen, til stranden, fjellet eller til flyplassen. Den er designet for å skape det perfekte samspill mellom bil og fører. Mazda CX-3 har også rom for nye typer samspill, som når Bendik tar med gjester i serien ”Du er henta”. DRIVE TOGETHER gis en ekstra betydning. Følg med! www.mazda.no


DU ER HENTA! SESONG 2

Dette har skjedd: Programleder Bendik har hentet alt fra Hasse Hope og Magnus Devold til Iben Akerlie og Tara Lina i sesong en av NATT&DAGs bil- og prateprogram. Så hva nå? Hva gjør man når siste bensinlokk er lukket, rattet er låst og bremsene har bremset sitt siste brems? Når kjørehanskene har blitt sydd om til lekre ørevarmere og kjørebuksene er sydd om til et lekkert skjerf?

Man vinner en pris på årets Mediaforum, river opp de dårlige sømmene i både ørevarmer og skjerf og KJØRER PÅ med sesong 2! Den nå prisvinnende serien Du er henta! tar med seg overmot, hybris og prisjublende og ungdommelig arroganse inn i en ny sesong. Hvilke farer lurer bak neste sving? Hvilke svinger lurer bak neste fare? Hvor dypt er det mulig å ta en samtale mellom to mennesker i en Mazda?

WWW.ND.NO/DUERHENTA


HVA GJØR DEG VILL? Utelivsenquete 16 –› SPISESTEDER

SHOPPING

8 –›

18 –›

34 –›

Sjefredaktør DANIEL RAMBERG ramberg@nd.no Redaktør NIKOLAI KLEIVAN kleivan@nd.no Filmredaktør MARCO REINERTSEN reinertsen@nd.no Fotoredaktør CHRISTIAN BELGAUX belgaux@nd.no Debattredaktør VILDE IMELAND imeland@nd.no Journalist PELLE BAMLE bamle@nd.no Art director TORUNN SOLLI solli@nd.no Riks ANDREAS DAHL CAROLINE LYTSKJOLD DANIEL RAMBERG EMIL FINNERUD GUSTAV BORGERSEN IDA WAMMER MARCO REINERTSEN NIKOLAI KLEIVAN PELLE BAMLE RAGNHILD BØHLER TORGEIR HOLLJEN THON TORA MYKLEBUST OPTUN VILDE IMELAND Foto ANDREAS DAHL CHRISTIAN TUNGE CAROLINE LYTSKJOLD IDA GØYTIL MARIA PASENAU Illustrasjon ANDREAS DAHL På forsiden LEA MEYER Salg- og markedssjef CHRISTIAN RASMUSSEN christian@nd.no Markedsavdeling JOHNNY JENSEN salg@nd.no Administrasjon okonomi@nd.no Utgiver NATT&DAG AS Trykk ARTKO AS Opplag 35 000 REDAKSJONEN TAR IKKE ANSVAR FOR UBESTILT MATERIELL NATT&DAG OSLO Besøksadresse: Sterandgata 19 N-0152 Oslo

SØTT + SALT

UTELIV

Postadresse: NATT&DAG Oslo Postboks 266 Sentrum N-0103 Oslo WWW.ND.NO


På flyttefot? -og vil bli kvitt litt skrot?

Den mobile gjenvinningsstasjonen tar imot ødelagte ting og møbler, utslitte tepper, papp, plast, farlig avfall, elektronikk og mye mer. Papp, plastemballasje, EE-avfall og farlig avfall er gratis å levere.

i bir.no 815 33 030 facebook.com/BIRrenovasjon instagram.com/BIRrenovasjon

TID OG STED: MAN - FRE 15.00 - 19.00 VI HAR BRUKTHJØRNE HENT BRUKBARE TING GRATIS

MANDAG: TIRSDAG: ONSDAG: TORSDAG: FREDAG:

MØHLENPRIS ved fotballbanen GRIEGHALLEN mot Nygårdsgaten KLOSTERET ved returpunktet SANDVIKEN i Gjeble Pederssønsgate NØSTETORGET ved returpunktet


TIPS

3

LEV ØKONOMISK, IKKE AERODYNAMISK Det er ingen hemmelighet at Lånekassens midler ofte er utilstrekkelig til å tilfredsstile selv de mest primale behov, men for den smarte student (deg, journ. anm.) er næring aldri langt unna. Vårt beste tips er å sveve rundt i nærheten av der de mest høytsvevende kursene holdes, evig på jakt etter seminarer og konferanser med smørbrødservering. Vi anbefaler også en tur innom forelesernes egne «fagseminarer» – før du vet ordet av det svømmer du i en sjø av roastbeef og remulade. På hjemmebane anbefaler vi å følge mattestykket «kalorier per. kroner». Veteraner i bransjen foretrekker 400g ferdig fyrstekake, som leverer nok kalorier til å holde en voksen mann gående i to dager.

2

MINGLE «Det handler ikke om studiene, det handler om kontaktene». Hvis du er litt hissig på vennefronten kan du i løpet av studietiden sikre deg venner i alle bransjer og surfe inn i voksenlivet på en bølge av av vennetjenester. En tannlege til å fikse tenner, en jurist til koke selvangivelsen din, en sosialantropolog som kan hjelpe deg med å flytte – alt er bare en Facebook-melding unna!

1

FOTO HILDUR AGUSTSDOTTIR

GENERELL STUDIEKOMPETANSE NATT&DAG-redaksjonen er 90% halvstuderte røvere og 10% boarder collie, men her er noen tips vi tenker nye og gamle studenter bør ha i tankene.

5

PUGGE, IKKE DRUGGE Som ny student, særlig de som befinner seg i humanioras irrganger, er det lett å la seg lokke til å innta prestasjonsfremmende midler for å hjelpe lesesalstilværelsen. I utgangspunktet en god og fremoverlent idé, men i realiteten ender det med at du bruker en halvtime på å lese og fem timer på å demontere skrivebordslampen din. 6

4

VÆR SENSOR I begynnelsen av studiet tror de fleste at «sensor» er en gammel hullkortmaskin som står i kjelleren til institutt for informatikk, men faktum er at sensor er et legeme av kjøtt og blod som har lyster og lyter som alle oss andre. Det tilhører sjeldenhetene, men i enkelte tilfeller vil sensor røpe at det er nettopp hen som skal rette eksamen. Det er nå du setter inn støtet, bruk informasjonen du har samlet inn i løpet av mange sene kvelder i kamuflasjeklær utenfor sensors hus og vev det sømløst inn i eksamensbesvarelsen. Profitt.

KREV RESPEKT Den største trusselen mot enhver student er å pådra seg et såkalt «flink pike/ gutt-syndrom» som setter psykologiske kjepper i hjulene for dine studieambisjoner. For å unngå dette anbefaler vi at 50% av studiehverdagen din bør brukes til å få andre studenter til å føle seg underlegne, slik at du igjen føler deg bedre. Her er det stort rom for å improvisere, men vi har noen anbefalinger: 1) Ha en hauk på skulderen på lesesalen. Synet av denne majestetiske fuglen vil sikre deg den respekten du fortjener. 2) Rop ut «JEG ER ATHENA, KUNNSKAPENS GUDINNE» eller «PAIN DOES NOT EXIST IN THIS DOJO» under første forelesning. Garantert å sette en støkk i de aller fleste! 3) Ta med deg alle barna fra barnehjemmet du startet i Namibia i sommer og få de til å gjøre en kul matinée i pausen mellom forelesninger. Dette viser at du har interesser også utenfor studien, og kan sette en støkk i de aller fleste! 4) Putt pensum i en blender og lag en pensumshake som du drikker mens du stirrer kollokviepartneren din i øynene. Kjenn på følelsen av kunnskap som strømmer nedover din øsofagus.


akademika.no - garantert best på

PENSUM OVER

20.000 TITLER PÅ LAGER

Rabatt på en mengde lærebøker!

Finn din pensumliste på

akademika.no LAST NED AKADEMIKAAPPEN

GJELDER KUN I BUTIKK


BERGENGUIDE

PINGVINEN

U TELIV Det finnes ikke noe bedre uteliv i Norge enn i Bergen.

PINGVINEN

Vaskerelven 14 Hjemmekoselige Pingvinen er fortsatt stedet å oppsøke når regnet slippes fra himmelen. Er du tidlig ute, kan du ta deg en middagstallerken med tradisjonskost (å, herregud, de kjøttkakene med ertestuing! Eller fiskegratengen!) og teste ut et par halvlitere fra stedets etterhvert solide ølutvalg. Pingvinens lydnivå og musikkprofil gir rom for både ømme stevnemøter og harde diskusjoner. Klientellet er intellektuelt, både voksent og veslevoksent – en god blanding av lunt og intenst. Alt kan skje. Og skulle du miste piffen på grunn av for mye pils og prat, kan du alltids sette deg på en barkrakk og bestille noe fenalår fra nattmenyen. Popkorn med smeltet smør er en klassiker som akkompagnement til kveldens siste pils, og du gjør godt i å bruke serviettene du har fått med. Pingvinen har dessuten byens beste raspeballer, i alle fall sist gang vi var innom på en torsdag. Fint sted for noen døsige timer kaffe eller øl og avis på en søndags ettermiddag.

8

// BERGENGUIDE – HØST 2016

BARAN

Sigurdsgate 21 Baran er en nedpå og hjemmekoselig bar over to etasjer, med overvekt av studenter blant gjestene, noen av dem av det evige slaget, og et fint utvalg i ulike ølsorter på flaske. Med sin beliggenhet like bak Konsertpaleets bakre utgang, er det et lett sted å ende opp for å fordøye filmopplevelsen over en øl. «Hva synes du om filmen? Nja, vi bestiller en flaske Barley Wine først!» Baran står også bak Bergens første virkelige mikrobryggeri, og leverer utelukkende til sine egne tappekraner. Ta det som oppfordring, alle dere andre dealere av drikkevarer: Det er bare så mange Hansa du kan tylle nedpå. Gi oss noe nytt og annerledes! Og helst – brygg det selv! Om du faller for fristelsen av å plukke opp 20-kroningen som ligger på gulvet, er også du blitt lurt, min venn: Den er limt fast!

VASKERIET

Magnus Barfots gate 4 Da ryktene spredde seg om at det skulle åpnes bar i det eminente renseriet i Magnus Barfots gate, var det neppe noen som kunne se for seg monsteret av et prosjekt det kom til å bli. Vaskeriet er usannsynlig stort, men også overraskende hyggelig. Det er et sted som holder seg borte fra nisjene, og dermed favner brett i klientell. Det er friskt og relativt uvanlig å ikke møte på de samme fjesene overalt i en by som Bergen. Dette er stedet for en enkel, solid gin & tonic og en generelt sett lettbeint tone. Midtpunktet er utvilsomt bordtennisbordene som holder hus bakerst i lokalet, og dermed gjør Vaskeriet til byens første pingpongbar. Endelig er Bergen en ordentlig by, folkens. Kanskje viktigere: De bruker også helgene på å løfte opp og frem lokale DJ-er, både av det erfarne og uerfarne slaget.


KONO 16

Kong Oscars gate 16 Den forhenværende gourmetrestauranten Kafé Krystall – ett av få spisesteder kjendiskokk og riksklyse Eyvind Hellstrøm kunne gå god for i Bergen – er ikke lenger stedet for tiretters og hvite duker. Men etter noen eier- og navneskifter de siste årene er det da fremdeles liv i baren, nå under navnet KONo 16. Lokalet er fortsatt en grunn i seg selv til å ta turen til Kong Oscars gate. Bak byens (kanskje) fineste fasade av lakkert teak er det ubergenske barlokalet med to særegne etasjer («dette føles jo nesten som Berlin, jo!», kan de si) et bra sted å starte kvelden. Vil man gjemme seg bort kan man gå ned i den grottelignende kjelleren og konversere seg til bunnen av glasset over levende lys. KONo 16 har blitt en sårt tiltrengt scene for musikken som liksom ikke sklir inn blant all house og disco som preger musikkbildet i byen – her tør man å kjøre techno-techno. Innenfor baren ligger enda et rom, som blant annet har blitt brukt til noen sagnomsuste kvelder med rapkaraoke. Ikke for de feige.​ VASKERIET

CORNERTEATERET

ALTONA VINBAR

FERDINAND PÅ ENGEN

VICTORIA

Kong Christian Frederiks plass 4 Cornerteateret som institusjon hold på å gå ad undas for mer enn et år siden, men Møhlenpris-patriotene bak Nobel Bopel tok ansvar og ble hentet inn til å drive baren som hittil har holdt teateret åpent og over vann. Det resulterte i en episk åpningsfest, som fortsatte ut i en sommerens definitivt beste uteservering. Med noe forvirrende åpningstider basert på gefühl og værforhold, kan du uansett regne med å få deg en solid utepils på plassen så og si hvilken som helst solskinnsdag i vår/sommerhalvåret. Nå som Småpudden har åpnet er turen fra kollektivlivet på Danmarksplass dessuten blitt halvvert i både avstand og kav.

Engen 24 Mot Nøstet er det som byen gradvis mister sitt momentum, den går på tomgang, venter på en ny tid. Eller sitter fast i den gamle. De store vinduene mot fortauet er oftere uten innhold, og en enslig lapp inviterer forhåpningsfullt: «Lokale til leie». Café Operakvartalet er liksom en grenseovergang; på andre siden blir det stadig mer stille. Men så åpnet baren Ferdinand på Engen i den nedlagte sjokolade- og vinbaren Molière sine lokaler (var det ikke her det lå en butikk som spesialiserte seg på bonsaitrær for noen år siden?), med møbler fra seksti- og syttitallet, sittebåser, og et stort utstoppet oksehode på veggen. Mer skal ikke til for å utvide sentrum med noen få meter. Denne delen av byen har lenge fremstått en anelse neglisjert, eller, kanskje heller: glemt. Ferdinand er et velkomment tilskudd i strøket, og et utmerket sted å ta seg en øl eller tre.

9

Strandgaten 81 Gjemt i et lite smau i Gågaten finner du Norges eneste vinbar med to glass i det internasjonale vinmagasinet Wine Spectator. Lokalet er fra slutten av 1500-tallet, bestående av sjarmerende små grotter med et moderne interiør. I Altona kan du velge blant nærmere 1000 sorter rød, hvit og musserende vin akkompagnert av en sesongvariert a-la-carte meny. Det er fra Altona mange av ikke bare byens, men også landets beste vinkelnere har sin kunnskap, og baren er for en institusjon å regne. Det serveres også en rekke oster, og enkelte småretter. Romantisk og autentisk, til tross for at stedet kanskje har sett sine glansdager.

Kong Oscars gate 29 Når du bare vil mimre om Trevor Steven og Terry Butcher. Victoria er byens mest autentiske britpøb, uten at noen av bartenderne er født i øyriket. Det er bare noe med stemningen. Victoria ligger i det som tidligere var det fornemme hotellet ved samme navn. Skjønt, fornemt er ikke det første ordet som faller deg inn nå om dagen. På Vic er du uansett sikret et hjemmekoselig og kjærlig barbesøk: Kaffetrakteren står og surkler hele kvelden, om du skulle bli trett. Kokken serverer husmannskost av beste slag, fra fish ’n chips til raspeballer med feite pølser og bacon eller noen indiske godbiter. Sofaene knirker sjarmerende, og husets trivelige DJ-er spiller helst noe northern soul og reggae, om ikke det da står et band på den lille scenen ved vinduene. På Victoria ser man mange Fred Perry-logoer i løpet av en kveld. I tillegg formidler de typete øl som Old Speckled Hen og London Pride.

HENRIK ØL- OG VINSTOVE

Engen 10 Desidert best ølutvalg i byen. Henrik har de siste årene flyttet mer og mer av sitt utvalg over på fat (hele 54 tappelinjer, sist vi sjekket), mens du fortsatt finner en del eksklusiv øl på flaske. Den opprinnelige ideen bak puben var å lage «ei skjenkestove uten støy og rølp», så dette er kanskje ikke stedet der du bør teste ti sorter sterkøl i løpet av en kveld. Men det er vel heller ikke poenget når det kommer til ølsmaking? Henrik er Bergens svar på København-baserte Fermentoren, Kølsters Tolv Haner eller Mikkeller. Her er det øl som gjelder. Utdrikningslag og folk i fotballdrakter er uønsket her. Da vi skulle på Brann-kamp måtte vi gjemme bort skjerfene, ned i lommen, før vi fikk komme inn. Og bartenderens mine da mannen på bordet ved siden av vårt plutselig trakk i Super Mario-kostyme? Olmt, mildt sagt. Godt er det, for hva skal vi vel med den slags klovnerier når vi prøver å smake på en imperial porter? Henrik gir deg dannelse, ganske enkelt.


BERGENGUIDE

OPPLEV BERGENS STØRSTE LIVEBAND FOR EN HUNDRINGS LIKE BILLIG SOM EN KEBAB, MEN OPPLEVELSER SOM VARER… …OG DU FÅR VERKEN MAGETRØBBEL ELLER HVITLØKSÅNDE

STUDENTER KR. 100

INFO OG GRATISBILLETTER: BFO STUDENT TIL 2077 WWW.HARMONIEN.NO • WWW.DIGITALTKONSERTHUS.NO 10

// BERGENGUIDE – HØST 2016


KLUBB KOK

UJEVNT

Christiesgate 5 Bæreevnen til Nygårdsgaten og omegn når det gjelder skjenkesteder er formidabel (og det er ennå en stund til vi har nådd taket, tilsynelatende). Ujevnt åpnet i en gammel Narvesen-kiosk i mai 2010, og har siden aldri har sett seg tilbake. Baren, som er gjenkjennelig i nattemørket med sin lysende U på veggen, danner et skummelt Bermuda-triangel sammen med Garage og Legal – se ikke bort fra at du blir stuck i dette veikrysset. Meget utfordrende ølmeny, og det at de har Voss Bryggeri på tappekranen er et godt tegn. Sjakkrutet gulv og jevnt over smakfull innredning, kanskje særlig om vi ikke tar de signalgule krakkene og takplatene med rockemotiv med i beregningen. Fin liten bakgård. Ujevnts cocktailmeny er dessuten i en egen liga, servert fra kompetente bartendere som elsker å nerde på deres nyeste oppdagelser gjort i en 100 år gammel bok eller en obskur cocktailblogg fra statene. Bloody Mary på Ujevnt kan bety et helt lite måltid. Og det trengs jo iblant, for å komme ovenpå igjen.

KLUBB KOK

Christian Michelsensgate 4 Klubb Kok tok over i lokalene til smått legendariske Agora i 2014, og det tok ikke lang tid før de var nominert til og vant prisen som Årets Utested i NATT&DAGs Bergenpris. Da nominasjonen ble kjent, ut- talte markedssjef, primus motor og rapper Vågard Unstad at «alle kan selge drikke og skru på musikken høyt, men ikke alle kan levere klubbopplevelser av internasjonal standard på løpende bånd». Sant nok, kanskje med unntak av det første: Salg av alkohol (som vi må anta «drikke» viser til) er forbeholdt de over 18 som har spesielle løyver fra staten. Uansett, alle kan ramse opp kjedelige faktasetninger om norsk alkohollovgivning, ikke alle kan levere klubbkvelder med både høy internasjonal og nasjonal klasse i Bergen. Det siste gjør Kok strålende.

ØSTRE

ØSTRE

Østre Skostredet 3 Østre er byens «hus for lydkunst og elektronisk musikk», og hovedkvarter for EKKO-festivalen. 2012-nykommeren leverte allerede i sitt første halvår noen minneverdige kvelder, og har fortsatt i samme spor. Konsertlokalet i andre etasje i Østre Skostredet har utvidet Skostredets appell ytterligere, og det svarte og hvite lokalet med metervis under taket er på samme tid nøytral og egenartet. Kun flaskeøl, og ikke Hansa og Ringnes, tvert imot: andre etasje byr for øvrig på klirrende flasker Brooklyn, Lervig, og en hel haug med andre godmerker. For den som bryr seg er det verdt å vite at huset besitter byens beste lydsystem for klubb, noe som gjør det ekstra fornøyelig når klubbstorheter som Jon Hopkins plutselig spiller et pompøst sett akkurat her, i lille Bergen. Det blåser en sval, muntert stemt bris fra Skostredets sidegate, med en svak bassdunking i det fjerne.


BERGENGUIDE

MUSKELDUNDER

MUSKEDUNDER

LEGAL

FOLK OG RØVERE

NABOEN

Foreningsgaten 1 Endelig – en-de-lig – slo Joar Nicolaysens høyst påventede hjertebarn, cocktailbaren Muskedunder, dørene opp etter lang tid i emning. Du kjenner den kanskje som «Bedre Føtter», da skiltet fra helseskobutikken som tidligere holdt til i lokalet stadig henger utenfor. Rommet har stått under renovasjon over lang tid, og når det endelig åpnet var det med en mer voksen vibb og et lekker tre-interiør som kledde konseptet. Ja, rommet er cirka hundre prosent stiligere enn storebroren Ujevnt, men resten av ligningen er den samme, og det er også noen av fjesene bak baren. Cocktailmenyen er resultatet av endeløs eksperimentering og nerding, og gjør at enhver drink kommer med en liten anekdote eller historie på siden. Om man vil ha. Ujevnt er baren som lærte Bergen å drikke drinker, og Muskedunder er baren som rendyrker det. Barens venner og bekjente fra land og strand kommer ofte for å gjestebartende eller bare for å spille plater. PANG!

Sparebankgaten 4 (Skostredet) Samvirkelaget for et nytt årtusen! Da Folk og Røvere inntok Skostredet var puben eid av 46 enkeltpersoner, med ett eneste ønske: å «gi Bergen det de trenger». Det kan vi ikke annet enn å applaudere. Fortsatt hviler det en tilbakelent og veloppdragen atmosfære over stedet. Fin uteserveringsoase over gaten, hvortil bartenderne på grunn av skjenkereglene – akkurat som i resten av gaten – kommer gående med alkoholen til deg. Service, om ikke dét var motivasjonen. Her finner en et persongalleri som spenner fra raddiskids og kompislag til hippievoksne og tilfeldige forbipasserende. Med andre ord ganske ymse, men alltid hyggelig. Hjørnesteinsbedrift i Skostredet, bokstavelig og billedlig talt. 12

Christies gate 11 Lille, intime, rødlige, trange og gode Legal. Press deg frem i baren (for her blir det fullt fort – og ofte!) og bestill et snitt. Eller en kongepjolter. Det meste kan skje på Legal, men det er alltid en hjertelig, vennlig og kjærlig stemning i lokalet. På toppen av den knirkete vindeltrappen når temperaturen av og til tropiske høyder, og bikker klokken midnatt er man heldig om man får sitteplass ved et av teakbordene. Sjekk for guds skyld også ut konseptet Last Tuesday, siste tirsdag i hver måned, når betjeningen disker opp småretter (selv om «små» kanskje er nøkkelordet her) basert på sesongens råvarer. Hver fredag serveres det pølser fra Solheim Kjøtt ledsaget av bobler i glassene. Sild i tønne fra torsdag til lørdag. Unge rølpekids som ikke kommer inn på Kaos får det skjeve blikk her, heldigvis, men følger du Legals uformelle motto «Vær vanlig», ligger alt til rette for en trivelig kveld under de røde lampene.

Sigurdsgate 4 En institusjon i Bergen. Restaurant- og pubkrysningen med en forkjærlighet for svensk husmannskost er, som de elsker å understreke, «kjent for sine trivelige gjester». Hvite duker i overetasjen eller dunkelt og røft i Nabokjelleren. Standhaftige Naboen og deres lysebrune og «hjemmebryggede» Bayer-øl er en av byens signaturopplevelser. Masse annet godt på tapp også. Og blir man tung i hodet av det mørke ølet og den enda mørkere kjelleren, er det jo bare å ta en tur opp i restauranten for et herremåltid. Ellers kan man nyte litt rimeligere og god barmat nedenunder. Plankebiffen og burgeren får alltid hodet i vater igjen! Når du har jafset i deg burgeren for n-te gang: prøv kannibaltoasten. Den er digg, rett og slett. Og billigere.


DET AKADEMISKE KVARTER

DET AKADEMISKE KVARTER

Olav Kyrres gate 49 Studenthuset Kvarteret ble i sin tid åpnet av selveste Kronprins Haakon (som jo for alltid vil være student i sinnet), og i likhet med vårt forhold til kongefamilien klarer vi liksom ikke være så fryktelig kritiske til Kvarteret heller, selv om vi ikke digger alt de driver med. Helhusarrangementene med konserter, debatter og DJs over hele huset er fornøyelige saker de gangene bookingkomiteen treffer blink. Ellers skal Kvarteret ha honnør for å ha tatt sin samtid på kornet, ved å fri til studenter med sans for malt og humle med konseptet Mikromandag: Du får ikke billigere mikrobryggeriøl i denne byen, og man blir sittende med Nøgne Ø, Kinn, Haandbryggeriet og Ægir hele kvelden ut, fra flaske og tapp. Bergen Filmklubbs ukentlige visninger av kvalitetsfilm er også en grunn til å oppsøke studenthuset. Her kan man også ta med seg et glass vin eller øl til filmen, noe som føles deilig befriende i en kinokultur som ellers domineres av slurping fra colabegre og smatting av baconsnacks.

LANDMARK

Rasmus Meyers Allé 5 Vegg-til-vegg-teppe har aldri føltes så riktig som på Landmark, selv om det altoppsugende tekstilet antagelig har forvoldt mye frustrasjon for vaskepersonell som skal klargjøre lokalet fra dampende klubblokale lørdag kl. 03.00 til rolig lunsjsted dagen derpå. Men hva bryr vel vi oss om det? Landmark føles som byens eneste ordentlige klubb: Her har vi danset natten lang til Novelty Sounds’ swingperler fra femtitallet, til Nabovarsels mange innflydde DJ-navn (det er jo en grunn til at Landmark er Nabovarsels hovedkvarter), og utfordret ørene til støyete improjazz på PlayDate. For Landmark huser også en rekke spennende kulturarrangementer av det mer alternative slaget, i tillegg til at de med jevne mellomrom byr på konserter fra Unknown Mortal Orchestra til Kim Gordon til Motorpsycho til Fjorden Baby! til Owen Pallett, alt i regi av fabelaktige Perfect Sounds Forever, som mer enn ofte bruker det som hovedscene.

LANDMARK

BRØD OG VIN

Christies gate 13 La oss være ærlige: Det er verken brødet eller vinen som trekker folk til Brød og Vin på Vektertorget. Ei heller kan det basale interiøret, den noe slappe (men rimelige!) kinamaten, det villedende navnet eller den grufulle logoen forklare at stedet alltid er stappfullt. Eller det at man (som på Spesial vegg i vegg) må forsere grelt sykehuslys og karre seg gjennom spøkelsesaktige kjøpesenteromgivelser for å komme seg på toalettet. Selvfølgelig er det den uimotståelig kalde pilsen – til den uimotståelige lave prisen – som lokker studenter og universitetsansatte ut fra deres støvete kontor og lesesaler. Flust av kunder også på dagtid, med overvekt av eldre gråhårede menn med en halvliter i hånden. Er man professor emeritus kan man da unne seg en pils på dagtid? Javisst.

13


BERGENGUIDE

GARAGE

Christies gate 14 Selv om Garage fortsatt i bevisstheten til folk flest er selve stedet der man skal sitte lutrygget på en barkrakk mens man bælmer pils og hører på Slayer og Sepultura, er det et særs trivelig sted å innta sin formiddagsøl, mens man kikker ut på de regnvåte forbipasserende langs fortauet. Og med et solid oppbud av artister som stadig vender tilbake til den mørke kjelleren er det umulig ikke å befinne seg med en halvliter i hånden foran scenen på Garage minst én gang i året. Da ser man garantert også utestedets grand old man Dennis Reksten, frontmann i det ikke-helt-men-nesten nedlagte 1970-talls-nyveivbandet Elektrisk Regn (du vet, de som laget «Naboen e nynazist»). Han er en del av inventaret, rett og slett. Dessuten har Garage blitt en aldri så uoffisiell hip-hop-scene her i byen, med blant annet Girson og Hiphop Bonanza som gjester lokalet med jevne mellomrom. Det er godt å vite at Garage vanligvis er seg selv nok. Se opp for nysgjerrige blackpackere fra hele verden. HEM

FINCKEN

Nygårdsgaten 2A Lite visste Urmaker Finckelsen som den gang hadde en liten klokkebutikk i Nygårdsgaten at navnet hans skulle leve evig. Fincken er et utested først og fremst for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, og er slik et etterlengtet tilbud i byen. Det er lenge siden det mange kaller stedets gullalder, som fant sted omkring 2009, da Fincken fløt over av regnbuekledde nuravere, men stedet holder fortsatt koken. De flesker til med forskjellige klubbarrangementer med jevne mellomrom, og har noen faste travere på programmet som quiz og spillkveld. Har også en perle av en bakgård! FINCKEN

LOGEN BAR

Øvre Ole Bulls plass 6 Teaterfolkets vannhull og fast hangout for teatersportspirer, the chattering classes, Helge Jordal og den vellagrede delen av byens musikkmiljø (tenk Real Ones). Logen har godt barutvalg, fin atmosfære og en røyketerrasse som på forunderlig vis aldri er så kald som værforholdene skulle tilsi. Konserter i baren på søndags- og mandagskvelder, og en skikkelig klassiker på nasjonaldagen, som jo er en yndet dag for fyll og spetakkel byen over. Bydelsboogie på Logen på 17. mai har blitt obligatorisk, med en skummelt høy ratio av bunad og beruselse. Innendørs i Logen Bar er det avslappet stemning og aldri musikk over anlegget, noe som gjør dette til en skikkelig skravleplass. Skjønt, er man kveldens aller første gjest og ankommer ti minutter før sin kavaler … da kan det fort bli litt trykket stemning. Men det varer ikke lenge! Larmen fra skvaldrende kunstnere vil du merke helt ned i bunnen av den bratte marmortrappa som leder opp til baren. Aldrende primadonnaer og dandys kan fort bli litt innpåslitne utpå kvelden, så grav deg ut i tide. Eller bli. Logen har nemlig vært kulisser for noen av byens mest absurde og ekstravagante nachspiel. 14


CAFÉ OPERA

Engen 18 Det kan noen ganger virke som om tiden står stille på Opera. I det du krysser dørstokken suges du liksom inn i den spesielle Opera-stemningen. Enten det er jam, fullstendig salsa-kaos, BT-Breistein sin beryktede mandagsquiz eller bare rett og slett lunsjtid. Uansett møtes du alltid av en lun vennlighet, 90-tallets utelivstryner og en atmosfære av … tja, aksept er kanskje ordet? Tilhørighet? Rekken av gode klubbkonsepter som har holdt til på Opera er overraskende lang, og når Nabovarsel-gjengen smeller i gang med Klubbmisjonen hver fredag og holder byens klubbmenighet med feststemt disco og house … da er det nesten som om Teddy Touch sin faste hip-hop-fredag er gått i glemmeboken. Her kan man like godt ende opp med å danse til Todd Terje som Theo Parrish og Andrea Bocellis «Con Te Partiro» (check!). Velfungerende schizofrent. Opera har eksistert i over 30 år – vi gleder oss til fortsettelsen!

HEM

Teatergaten 14 Bergen har de siste årene vært preget av en slags monoton bartilværelse, og variasjonen i stedene som har oppstått de siste syv årene har vært minimal og temmelig enkel å kategorisere. 1) Dønn alvorlig øl/cocktailbar, 2) Bar-bar (les: upretensiøs, men seriøs) eller 3) Folkets vannhule (nøkkelord: dugnadsånd, retrostemning). Hem er et viktig tilskudd. Det er en crossoverbar: Kafé om dagen, salong om ettermiddagen, bar om kvelden. Det er også et av de få stedene man kan traske inn i klokken tolv på en torsdag og drikke en øl før lunsj. Dét har kulturell verdi! Det beste med Hem er kanskje selve rommet. Det føles ikke «som en stue», det er en stue. Interiøret er som en hyggelighetsfantasi realisert, med dype sofaer og stoler, og dunkel, men varm belysning.

BIEN BAR

Fjøsangerveien 30 Bydelsbaren som ligger i det gamle Forum Kino-komplekset er alene grunn nok til å sette seg på bybanen eller ta spaserskoene fatt i retning Danmarks Plass. Når man sitter i det fredede apotekinteriøret fra 1940-tallet og kikker ut på bilene og banen som konstant suser forbi, gir det dessuten en sjelden stemning av storby (og for en stakket stund forbanner vi ikke bilene, en følelse som selvfølgelig opphører det sekundet man åpner døren igjen og trafikken lammer alle sansene, eksosen gjennomtrenger hver pore av kroppen). Etter at Silje Øygard, med lengre fartstid i kjøkkenet på Le Verre Volé i Paris, ble en del av teamet har menyen sett ny inspirasjon, og består mer enn ofte av noen av de beste sjømatrettene i byen. I dag finner man en overraskende omfattende og spennende naturvinmeny på Bien, et resultat av innrykk av tidligere Jacobs-personale på både kjøkken og bak bar. Bien vant Bergensprisen i 2006 (i tiden før kåringen ble kuppet av sms-geriljaen) og gjør seg fortsatt diplomet fortjent. God mat, bra folk, og blant byens aller beste steder. Punktum.

Tø yenparken, Oslo · 8. – 12. august

(US)

Øya’17 Øya’17 Øya’17 Øya’17 Øya’17

Kj øp bi lle tt i da g!

THE HELLACOPTERS (SE) YOUNG THUG (US) · ANGEL OLSEN (US) VINCE STAPLES (US) · NILS BECH MAC DEMARCO (CA) · JENNY HVAL …

(UK)

Mer info på oyafestivalen.no

(US)

CASHMERE CAT · CAR SE AT HE ADREST (US)

BADBADNOTGOOD (CA) · DANIEL K VAMMEN JOHN OL AV NILSEN & NORDSJØEN SILJA SOL · SIGRID · JULIA JACKLIN (AU) STEIN TORLEIF BJELL A · HESTER V75 CHARLOT TE DOS SANTOS og flere!

CHAGALL

Vaskerelven 1 Logens andre storstue er gjemt bort i andre etasje i Vaskerelven. «Impulssenteret», står det på et skilt over døren, men ikke bry deg om det: Det er her du skal! Impulssenteret, som driver med kultur- og karriereveiledning, okkuperer lokalet på dagtid, før Chagall tar over om kvelden. Chagall har slått seg opp i byens jungel av skjenkesteder, og er populær blant store deler av byens musikkmiljø. Slik forvalter den noe av arven etter salige Vamoose. Her er det jevnlig arrangementer som Manøver, klassiske konserter og improteater. Enorm takhøyde (bokstavelig talt). Det er noe Being John Malkovich-over at det skjuler seg en bar i andre etasje bak den anonyme inngangen, og det kan vi like. Flere enn oss også, skal vi dømme etter oppmøtet. Er også vertskap for byens kanskje mest absurde høytidstradisjon, julekaraoke aka «Juleallsang på grensen». 15

(DK)

Lars Lars Lars Lars Lars

Vaular Vaular Vaular Vaular Vaular

Ukespass og dagsbilletter ute på Ticketmaster.no nå!


FOTO ELIAS DAHLEN

ROBERT (30) Å stå på scenen når bandet mitt spiller. Å se på scenen mens Snø spiller.

BERGENGUIDE

FRIDA (23) Når jeg løser sudokuen, bare sånn. Damn.

ERLE (24) Øl.

BERGENSER, HVA GJØR DEG VILL? Vi dro på Bergens nye By:Larm-variant Vill Vill Vest og prøvde oss på et halvkleint ordspill. For det gjør OSS ville.

IVI-EMILIE (24) Ute-på-byen-dansing.

ANDREAS (27) Sopp! OG frisk luft, fjell og konsert. Kombinert.

16

TRYM (23) Det må jo være alkoholen det da, vel ;)

ALVILDE (23) Å rive ned taket til mamma


SUSANNE (24) God stemning. Og alkohol, neida, joda.

TARIQ (25) At jeg skal på Legal.

MARIT (26) God mat og råkkemusikk.

HENRIK (24) God karisma.

ASTRID (22) Pasta carbonara! Og nakne menn.

17

PETTER (28) Speed sikkert, men jeg tar ikke speed, så skriv fint vær. Fotball! Hva er mest likanes? Fint vær? Fint vær.

HEDVIG (26) Folk som går i turkis t-skjorte med lyse, lyse olabukser. Hva faen, er det ingen som passer på deg liksom?

EIRIK (24) KVELERTAK!!!!!!!!!!!!!! (!!!!!!!, red. anm.)


BERGENGUIDE

K A FEER Ikke snakk til oss før vi har fått i oss en kopp svart gull AKA «det vi skal leve av etter oljen». COLONIALEN KRANEN

Solheimsviken Colonialen har ankret opp i en gammel kran midt på det gamle verftsområdet til Bergens Mekaniske Verksted i Solheimsviken, og er det én ting man etter hvert har lært seg, er det at logoen i løkkeskrift borger for kvalitet. Gjennom de store vinduene i Kranen åpenbarer fjorden seg, og man ser silhuetten av en uendelig strøm av biler passere over Puddefjordsbroen. NATT&DAG bestilte salat med røkt svineknoke, beter i balsamico og chèvredressing, med en kopp americano etterpå. Det var en vinner. Deltidsjobbende studenter burde unne seg en lunsj til drøye tohundrelappen iblant, for ikke å snakke om en spasertur langs fjordkanten. Prøv også signaturretten planke, med utvalgt spekemat og ost fra «Kontinentet». Sånt liker vi. Kranen ligger i byens kanskje mest undervurderte omgivelser og er et umåtelig vakkert sted å innta frokosten på en opplett hverdagsmorgen. COLONIALEN KRANEN

18


NOBEL BOPEL

NOBEL BOPEL

TRIKKEN 106

ANNE OG JC KAFFELADE

DROMEDAR KAFFEBAR

Welhavens Gate 64 På Møhlenpris står naboer rett som det er fordypet i lange samtaler – på gaten, eller over en kaffekopp eller mikrobryggeriøl på bydelskafeen Nobel Bopel. Lokalbefolkningens kjærlighet til bydelen sørget også lenge for et livlig butikkliv på «Møllaren», men til slutt forsvant likevel godtebutikker, bakerier, kiosker og frisørsalonger én etter én fra strøkets gater. Det var historien frem til omtrent 2010, i hvert fall. For siden den gang har Nobel Bopel, nesten ene og alene, gjenreist Møhlenpris’ stolthet. Og i 2016 åpner de dørene med et nesten dobbelt så stort lokale, så det er slutt på dagene der man satt på fanget til venninna for å få plass på quizlaget. Tips: Møhlenquiz hver torsdag, intimkonserter, og en beryktet søndagsbrunsj. Bestill brunsjen med et glass bobler til – da føles Møhlenpris plutselig nesten som utlandet! Kun åpent torsdag til søndag.

Galleriet Noen kafeer føles trygge og behagelige, nesten som ditt andre hjem. Anne og JC Kaffelade er litt sånn. Det er trygt, trangt og koselig, men ikke for tantete og intimt, og interiøret stråler av gammelmodig, antikvarisk eleganse, ikke ulikt Bien på Danmarks plass. Kaffelade-lokalet pleide å huse tobakksbutikken Reimers, som var i drift fra bygget var nytt og helt frem til 2003. Her får du et vell av kaffedrikker, og med et lite barkart er det dessuten et ypperlig sted å sette seg ned med et glass vin dersom man skulle miste bussen. Antagelig profitterer kafeen stort på disse hordene av ventende busspassasjerer utenfor, i byens bussgate, Olav Kyrres Gate. Kafeen er allerede blitt en klassiker på det bergenske kafékartet. Kaffen er god, det samme er de etter hvert så populære smoothiene. Her selges det også oljer, tapenader og dressinger. Augustins Kaffelade mestrer dessuten mesterstykket å virke fullstendig uavhengig fra kjøpesenteret bak, selv om Galleriet vitterlig er å finne i bakgangen. Det er godt gjort. 19

Nøstegaten 45B På Nøstetorget ligger relativt nyåpnede Trikken 106, inspirert av linje 106, som hadde sin siste tur nyttårsaften i 1965. Trikken 106 er både kafé og bar, og tar selvfølgelig inspirasjon fra gamle trikkeinteriør, som er både hyggelig og litt kitschy. Delene har Nøsteboden-sjef Roger Iversen bidratt med, slik at stedet faktisk får en historisk verdi. Stedet følger en klassisk bergenskneipeoppskrift som barkaféer som Nobel Bopel har perfeksjonert; ukomplisert servering i form av diverse flytende forfriskninger av typen baier og kaffe i enormt upretensiøse, men varme, beskjedent innredede lokaler. Trikken er allerede et stamsted for Nordnesbefolkningen, og et sårt tilskudd i et hjørne av byen hvor det sjelden skjer noe, men som er i ferd med å huse flere og flere beboere og bedrifter. NB! I fare for å bli Sparebanken Vest-arbeidernes favorittsted for fredagspils nå som bygget i Jonsvollskvarteret er oppe og kjører.

Strandgaten 81 Bergensfilialen av kafékjeden Dromedar fra Trondheim ligger i Strandgaten, og har den litt udefinerbare stamkafé-atmosfæren ved seg. Idet man trer inn ser man at de fleste har vært her et utall ganger tidligere. Kanskje har det å gjøre med tilforlateligheten de omgir seg med. Sist vi spiste på Dromedar, bestilte vi foccacia med serranoskinke. Den fylte sin misjon som lunsj, og ble etterfulgt av et kakestykke. På Dromedar gjør de seg flid med kaffen. Kaféen er fremdeles en av Nordnes’ ensomme svaler når det kommer til kafétilbud, men er etter hvert blitt blant Gågatens virkelige stayere. Byen trenger flere steder der man kan kickstarte morgenen med en kopp kruttsterk kaffe og dagens avis. Vi er ikke tilhengere av de røde stål- og skinnstolene, men gir et stort pluss for grytidlig åpningstid. Dromedars nye avdeling på Galleriet er mer gjennomarbeidet interiørmessig, og er et bra innslag blant kjedebutikkene på kjøpesenteret.


BERGENGUIDE

BERGEN KAFFEBRENNERI

Thormøhlens gate 45 I verkstedsbygningen til det nedlagte skipsverftet Mjellem&Karlsen begynte en kaffefrelst filmskaper så smått å brenne kaffebønner for noen år siden. Og etter å ha erobret stadig flere kaffemaskiner på byens kafeer med sine kaffebønner, importert fra Afrika og Sør-Amerika og altså brent på Møhlenpris – da var det på tide å starte kafé på egenhånd. Bergen Kaffebrenneri ekspanderer i et bedagelig tempo, og serverer både lunsjretter og søtsaker i de lett industrielle omgivelsene, som kler stedet godt. Dessuten er det rekreativt å sitte på benkene i solveggen utenfor og lese i sin bok, eventuelt kikke på BI-studentene på andre siden av plassen. Eller på åkerkassene som BKB forærer alle interesserte med grønne fingre. Men nå er «Kong Åker» fylt opp – det er populært med parsellhager, selv i mikroversjon. Innimellom fyrer de i badestampen utenfor, om man får lyst til å ta seg et bad med espressoen i lanken. Dagene er dessverre talte for den populære steinovns-pizzaen som fikk folk til å valfarte til brenneriet fra byen, men BKB er likevel nok en grunn til å ta spaserturen over Høyden og ned på Møhlenpris. De åpnet også i 2012 opp filialen BKB Vågen i Kong Oscars gate. Så får sentrumsfolket sin tilmålte dose lokalbrent kaffe uten å måtte legge ut på langtur.

BASTANT BRYGGEN

Jacobsfjord (Bryggen) Bastant-gjengen har overtatt lokalene til Sakristiet. Fortsatt er det nesten umulig å finne, hvis ikke man vet hvor man skal lete, men fy så fint det er å være der! Kafeen ligger dypt inne i Bryggen, blant de virkelige turistifiserte butikkene, og rent estetisk glir den så kameleonaktig inn i trebebyggelsen at man kan risikere å gå rett forbi selv om man vet hvor det er. Bastant fortsetter med det de kan best – suppe, kaffe, og digg småmat. Bastant er blant de eneste gode grunnene vi innfødte har til å besøke Bryggen. Når de flytter ut bord og stoler kan man sitte og studere alle turistene som flokkvis brer seg om i de trange gangene. Og det er jo gøy. BLOM

BLOM

John Lunds plass 1 Søsterkafé av Kaffemisjonen med ditto god kaffe og høyt dekorerte baristaer. Se ikke bort fra at du får et miniforedrag når du mottar kaffen din, men la gå – det handler om dannelse, for svingende! Her finner en byens mest kunnskapsrike personale som servererer kaffe fra et knippe av landets beste kaffebrennerier. Blom holder til i lokalene til den forlengst forduftede økobutikken Helios, hvor man i sin tid også kunne få en kopp kaffe til å ta med seg på forelesning. Blom har seilt rett inn i publikums hjerter, og er stort sett alltid godt besøkt. Særlig fra kaffetørste akademikere fra Høydens mylder av fakulteter, men også andre bytryner og folk fra nabolaget. En smule anarkistisk anlagt uteservering, som er populær når været er bra.

KAFFEMISJONEN

Øvre Korskirkeallmenning 5 Utvilsomt blant byens aller beste kafeer, en mer enn ti år gammel klassiker. Interiøret: spirallamper i stål, sjakkbrettmønster på gulvet og blåhvite vegger – stilig og behagelig. Dessuten skaper stedet en ro som gjør det mulig å lese eller sitte med en laptop og jobbe. De siste gangene vi har stukket innom for en kaffe og en kort arbeidsøkt har det alltid vært fullt, så det er ingen tvil om at kafeen har befestet sin popularitet hos en stadig større krets. Kaffemisjonen har et kobbel av dyktige baristaer på laget, noe man kan lese av pokalrekken fra baristamesterskap som står stilt ut på hyllene ved siden av posene med kaffebønner og V60-hjemmebryggere. Denne gjengen tar kaffekunsten på blodig alvor, og det kjennes på smaken. Trenger kanskje en liten facelift snart, men er fortsatt et av byens to beste steder for kaffe! 20

AMALIES HAGE

Bergen Offentlige Bibliotek I takt med at plassen utenfor biblioteket åpnet i nyoppusset drakt sommeren 2015, var det også duket for nok en nyvinning. Innenfor bibliotekets skyvedører har kulturinstitusjonen (som selvsikkert huser det ene superarrangementet etter den andre, som et annet litteraturhus) endelig fått sin egen kafé, etter mye om og men. Kaféen, som har fått navnet Amalies Hage, drives av Engengruppen (du vet, de med Café Opera, Pingvinen, Kafé Magnus og Don Pippo), og her kan man døse med en av bibliotekets bøker eller tidsskrifter mens man får seg en god kopp kaffe, en lunsj eller en øl. Så er dagene talte for den sure termoskaffen til fem kroner i kjelleren. Og godt er det. Bare de får gjort noe med interiøret kan dette bli skikkelig bra. Her finner noen av Bibliotekets geniale arrangementer sted – lenge leve biblioteksfrelseren Charlotte Myrbråten, som har sørget for et spekket kulturprogram og en aldri så liten revolusjon på BOB.


BASTANT STOLEGATEN

ELEFANTEN

Engen 12 Elefanten ligger i en av byens utelivsstriper, trygt klemt inn mellom Café Opera, Calibar og Konrads Kåk. Dette er en kafé som satser på å være en avslappende oase for folk rundt 25 år og oppover. Trivelig og småminimalistisk, med noen få brødretter og pasta på menyen. Men det er først og fremst kaffe og pils det går i. Elefanten åpner dørene fra klokken ti om morgenen. Lurt, all den tid resten av gjengen gjerne drøyer til elleve. Ved bordene utenfor sitter det alltid folk med en sigarett og en kopp kaffe og/eller øl – utepils hele året rundt!

KAFÉEN

Skostredet 12 Den trivelige kaféen i Skostredet heter bare Kaféen, enkelt og greit. Det trange lokalet er møblert med gamle skolepulter, på veggene henger plansjer fra naturfagssalen, en mannekengdukke står lent inntil vinduet: Det er noe ved atmosfæren her, liksom halvt provisorisk og hjemmekoselig på samme tid, som sender tankene til Berlin. Eller Montreal, kanskje. Skostredet er jo et lite stykke av alt dette, midt i Bergen. Inn døren kommer stadig strøkets butikkinnehavere, utveksler sladder fra gaten, går bak disken, fyller seg et glass vann, innehaveren bak baren synger med på musikken som spilles … kaféen er en inkarnasjon av strøkets karakter av raushet og idealisme. Her får du skillingsboller som din mor lager dem, med nok av sukker og kanel i svingene, frisk eplemost fra Sogn, eller en blings med laks og eggesalat. Føl deg som hjemme.

DET LILLE KAFFEKOMPANIET

KAFÉ MAGNUS

BASTANT STØLEGATEN

SMAKVERKET

Nedre Fjellsmauet 2 Byens eldste kaffebar gikk konkurs høsten 2012, og driften ble deretter overtatt av stamkunder, symptomatisk nok: Folk er alt for glade i Det Lille Kaffekompaniet til å akseptere en fremtid uten denne institusjonen av en kafé: «Da tar vi heller over selv!» Etter å ha lært bergensere å drikke kaffe allerede i 1996, vil flere hevde at de fremdeles serverer kaffe som holder stand blant byens beste. Stort utvalg i forskjellige varianter, grundig opplæring av de ansatte, og ekte kaffenerds bak disken er noen av grunnene til at stedet holder stilen. At de i tillegg holder til i et lite og intimt bergenshus med tykke murvegger, fører til at det alltid blir et koselig og annerledes kafébesøk her. Her er det først og fremst kaffe i fokus, men de har også et fryktelig god kakao. Vinner av Bergensprisen i 2010, for byens beste kaffe.

Stølegaten 8A En bartender og en kokk slår seg sammen, finner et lokale i Lille Øvregate, og starter det selverklærte suppekjøkkenet Bastant. Så pushes suppe i alle varianter på folket: Løksuppen er allerede en favoritt, chilien gjør deg rustet til høstgatene utenfor og Dahl … ja, det er ikke bare et etternavn, men en pakistansk suppe. Og når den lovede skjenkebevillingen aldri kommer – så starter de like gjerne opp enda en kafé! Nå er dagene i Lille Øvregate talte, men Bastant har transformert BarBaristas gamle lokaler ved Støletorget til en stilren, koselig bule (og har det ikke blitt større?). Til Bastant kan du trygt legge turen for å spise suppe, ta en kaffe eller rett og slett gå på en onsdagsrangel. Eller spise brunsj med prosecco i glasset i helgen. Der! Hørte du? Det var lyden av nabolagspuben som gjenoppsto. 21

Gulating plass 1 Kafé Magnus er kanskje byens utvilsomt mest bortglemte/bortgjemte kvalitetssted, som allerede har eksistert i mange år. Kanskje er det stedets skyggebelagte beliggenhet klemt mellom Gulating lagmannsrett og Rådhuset som gjør den til en vanskelig pille å svelge? Uansett er det et sted som på mange vis nytes best på kveldsstid, da de sitter på en av byens beste ginmenyer, som teller mer enn 20 flasker og en hel drøss typer tonicvann som gjør at man kan komponere sin egen feinschmecker-G&T. Det blir fort en farlig tørst fredagskveld. Er det mat man er på jakt etter, er lunsjtid fortsatt den det som gjelder på Magnus. Maten følger den kjente Engen-gruppenformulaen; sandwicher, toast og salater av ymse slag - ingenting revolusjonerende med andre ord, men alltid solid.

Rasmus Meyers allé 3 Smakverket er en trendy museumskafé, og blant de mest populære lunsjstedene i byen. Smakverket tilbyr ulike typer sandwicher og salater, og her står barnevogner så langt øyet kan se i lunsjrushet. Servicen er proff, og etter å ha inntatt en porsjon Eggs Benedict, som må være en av de allerede etablerte klassikerne her, er det ingenting som å drøye besøket med en dobbel espresso og en lille en. På menyen finner en stadig små, overraskende innslag av kjøkkeneksperimenter som det dessverre har blitt litt mindre av nå som innehaverne har åpnet restauranten Marg & Bein. Om sommeren rigger Smakverket fra tid til annen opp byens flotteste uteservering, omgitt av lave smijernsgjerder og gartnerfrisert beplantning i byparken. En fullverdig museumskafé.


BERGENGUIDE

R E S TAUR A NTER Kom deg ut litt, fattigpels! Mat er bokstavlig talt livsviktig og det er digg (og viktig!) å få den laget til seg innimellom.

SØTT+SALT

Skostredet 14 Etter å ha drevet restaurant på Hotell Norge er gjengen i Søtt+Salt tilbake i sine 46 kvadratmeter i Skostredet, hvor de på forespørsel skreddersyr et gourmetmåltid for en liten gruppe mennesker, basert på råvarer av topp kvalitet. Hva med kveitefilét, jordskokk og engsyre? Eller kanskje vaktel, steinsopp og estragon? Hvis du ikke vil stikke ut, men heller bla opp – ja, da tar de med seg restauranten hjem til deg. Det koster å være kar, men en gang imellom er det verdt det.

SØTT + SALT

22


LA TAQUERIA

PASTASENTRALEN

SELAM

LA TAQUERIA

KAFÉ SPESIAL

SØSTRENE HAGELIN

LOS TACOS

Vestre Torggate 5-7 Kanskje mest kjent som Brann-spillernes «go to»-restaurant i byen er Pastasentralen en ubestridt institusjon i Bergen, og stedet ble ikke mindre populært da de flyttet inn i sentrumskjernen i Vestre Torggate. Dette er en favoritt blant småbarnsfamilier, studenter og backpackere, men du går ikke hit for den store kulinariske opplevelsen. Til det er sausene for smak- og pregløse. Men pizzaen er ganske god. Den er bakt i steinovn, har tynn bunn, frisk og god tomatsaus og plenty med ost. Margherita er en klassiker og Pastasentralens spesialitet – Pizza bolognese – er dekket med saus av kjøttdeig og tomat, perfekt tilpasset den norske gane. Kan man kalle Pastasentralen en aldri så liten normcorefavoritt i Bergen? Ingen skam i det.

Vetrlidsallmenningen 6 En av byens to autentiske tacorestauranter er La Taqueria, med meksikanske Angel Fortanell bak komfyren. Selv savnet han ekte taco og spicy mat, og tok fatt i prosjektet for å gi oss nettopp det. Ut med Santa Maria, ut med kjøttdeigen – her er det de skarpe, salte, sure, sterke smakene som regjererer. Her lages alt fra grunnen, og aller viktigst: Tortillaene er ferske, en raritet i våre trakter. Dette er fortsatt et godt stykke fra et meksikansk høl i veggen med grisehodetacos på hybelkomfyr, men er fortsatt et virkelig steg opp for ganen som er vant til «norsk» taco.

Strandgaten 3 En av byens definitive matinstitusjoner er Søstrene Hagelin, en bautastein innen det vestlandske kjøkkenet. Med et prøvd og feilet nattmatkonsept ved Bryggen bak seg står søstrene fortsatt sterkt i det opprinnelige lokalet i Strandgaten. Herregud, hvor mange ganger har ikke steinbitkaker eller plukkfisk reddet en fra eksamensangst, fyllenerver, hjertesorg eller storsult? Er det en restaurant? Tja, kanskje ikke, men det som serveres føles likevel som en fullverdig middag, som hjemme hos mor. Måtte Søstre Hagelin aldri forandre seg! 23

Nedre Korskirkeallmenningen 5 Når spiste du sist etiopisk? Eller eritreisk? Selam ved Korskirken er, sammen med Horn of Africa i Strandgaten, alene om å tilby dette verdenskjøkkenet her i byen. Inne i det grelt belyste restaurantlokalet er bordene kledt i plastduk. Og det er jo greit, så går det greit om du søler den billige store ølen din. (0,5 l Hansa: 55 kroner!) Til rundt hundrelappen kan du kjøpe den klassiske retten injera, som ligner en stor pannekake, med kjøtt og diverse garnityr på. Tør vi å kalle det en av Bergens best bevarte hemmeligheter? Autentisk, ekte, enkelt. Alt man trenger. Og helt rett på en bakfullsøndag, om du er av den mer spenstige typen. Selam er billig og bra, og tilbyr visstnok take away for de hjemmekjære.

Christies gt. 13 En real studentfavoritt, både til middag og kvelds. Kjøkkenet holder gjerne åpent helt til halv tolv, og pizzaen er en sikker vinner. Spesial sine middagsretter holder et jevnt over godkjent nivå, men pizzaen er blant byens aller beste (selv om de ikke er altfor rause med ingrediensene), sammen med den på Dråpen Vinbar. Vi anbefaler pizza med pepperoni, ananas og rødløk. Man kan også pimpe opp pizzaene sine for et lite tillegg. Billig fatøl, og i tillegg har Spesial et fint utvalg flaskeøl. Sjekk ut den midtøstenske frokostretten shakshuka for en real brunsj dagen derpå.

Olav Kyrres gate 27 Den første av to taqueriaer i Bergen serverer en mexicana / texmex-aktig, noe generisk taco i relativt sobre omgivelser. Nærheten til samtlige av Bergens utesteder samt transportmuligheter gjør likevel sjappen til et av de beste alternativene når magen rumle sent på natten. Med et bredt utvalg av allting mellom en tortilla – tacos, burritos, nachos, quesadillas – leverer Los Tacos et greit alternativ til fredagstacoen eller kebaben. Velg alt sjæl eller la menyen guide deg gjennom jungelen.


BERGENGUIDE MARG & BEIN

MARG & BEIN

Fosswinckels gate 18 Gutta bak Smakverket har fått med seg David McCarthy, tidligere kjøkkensjef på Colonialen Litteraturhuset, en fyrrig sjel som lager mat som balanserer det sofistikerte med det dypt tilfredsstillende, og åpnet ordentlig gastropøbb. Resultatet er en varm og inderlig blanding av lokale råvarer og et anglo-fransk kjøkken som minner om noen av Londons beste brasserier. Et slags River Café møter Julia Child. Det føles likevel aktuelt og moderne, med friske og modige smaker. Basen ligger i braisert kjøtt og solide stykker fersk fisk, men friskes opp av sesongens beste grønnsaker og hjemmelaget sylteri. Comfort food, atter en gang, men elegant og solid. Kjennes som en umiddelbar klassiker. Nominert til NATT&DAGs Bergenprisen for Årets Restaurant 2015!

SPISEKROKEN

Klostergaten 8 På Klosteret finner du Spisekroken, med kjøtt, fisk og grønt fra lokale produsenter som sin spesialitet. Med en meny som mer enn noensinne våger å utfordre det vante, finner en comfort food gjort riktig – det er fersk mat tilberedt med relativt lave øyenbryn, men med stil og ikke minst smak. Porsjonene er gode; de er sjenerøse både på mengde og smak. Prisen på menyen er det heller ingenting å si på – bare halvparten av hva andre tar for tilsvarende. Spisekroken har dessuten en ambiens få kan måle seg med, som gjør det det naturlige stedet å ta med foreldre, kjæreste eller venner ved en anledning hvor en vil spise en middag hvor kokkene ikke er redde for å bruke smør og fløte i plenty. Spisekroken gjør det vel verdt å ta en spasertur til Nordnes.

KALFARET BRYGGHUS

Kalfarveien 76 I det som står igjen av Hansas gamle bryggeri kan du nyte rimelige retter i museale lokaler. En flott gammel bryggeritank i messing står sentralt i restaurantens lokaler, og den tar opp mye av oppmerksomheten når samtalen går trått. Restauranten har lenge kunnet skryte på seg å huse byens eneste mikrobryggeri, og de tapper fire sorter øl under Hansa-gründer Waldemar Stoud Platous navn. Så får det være at de har blitt forbigått av de ambisiøse nykommerne i 7 Fjell bryggerier og at de ikke brygger ølet sitt på stedet, men under Hansas blikktak på Kokstad. Forvent ellers god krokost som både smaker og metter – her går det i braisert kjøtt og stenovnspizza. Det er absolutt verdt å ta turen ut fra sentrum og opp hit. Åpen for allmuen hver torsdag.

LYSVERKET

LYSVERKET

Rasmus Meyers Allé 9 Da det ble klart at Datarock-frontmann Fredrik Saroea samlet bartendere og kokker fra øverste hylle (Per Se, Biskopen, Ujevnt, Lucullus) og skulle starte restaurant i Lysverket-bygningen, var det ikke bare på NATT&DAG-kontoret at forhåpningene og forventningene gikk i taket. Og da de kunne røpe at de ikke bare skulle drive gourmetrestaurant, men også utested med klubbkonsepter i helgene og en cocktailmeny til å drepe for … ja, da ble fallhøyden om mulig enda større. Knapt to år og en håndfull hyllende anmeldelser senere, og ambisiøse Lysverket ser ut til å ha fått til det de prøvde på. Det har til og med fått et navn: neofjordisk. Byens mest ambisiøse og grasiøse sted. For utsøkte femretters middager, byens beste cocktails eller bare en digg barmeny – Lysverket er kommet til å bli. 24


FASTE KONSEPTER

på Kvarteret

MIKROMANDAG

BRETTSPILL

QUIZ

OST & DRUER

KLUBB

HALVTIMEN

HELHUS

Hver mandag fra kl. 17:00

Hver mandag & onsdag fra kl. 19:00

Hver tirsdag kl. 20:00 - 23:00

Hver torsdag kl. 18:00 - 21:00

Hver lørdag kl. 00.00 - 03:00

Hver fredag & lørdag kl. 22:00 - 03:00

Kun på utvalgte lørdager*

@ Tivoli

20 års aldersgrense

fullstendig program finner du på:

WWW.KVARTERET.NO SKJENKEGRUPPA er gruppen for deg som er interessert i kaffe, mat, øl, vin, drinker og å møte andre mennesker. Her kan du prøve deg som barista, bartender eller kokk og lære nye og spennende ting. VAKTETATEN er gruppen for deg som er interessert i kon ikt-håndtering og sikkerhet. Her kan du få en fysisk aktiv og spennende jobb, sammen med en herlig og kunnskapsrik gjeng.

DU KAN BLA. JOBBE MED °BEDRIFT °VAKTHOLD °PR ° IT °ØKONOMI °JUS °LYS OG LYDTEKNIKK °MATPRODUKSJON °PRODUKSJON °PERSONALHÅNTERING 25

PR-ETATEN er gruppen for deg med skapertrang og forsmak for kreativt arbeid. Her kan du arbeide med forskjellige ting som grafisk, web, tekst, marked eller foto. Det vil være mulighet for å lære noe om alt fra sosiale medier til plakater. KRAFTETATEN er gruppen for deg som er interessert i å jobbe med lyd og lys. Den grundige og solide opplæringen, og den praktiske erfaringen man får som frivillig i kraftetaten er uvurderlig for de som ønsker seg en videre karriere innen feltet. PRODUKSJONSGRUPPEN er gruppen for alle som vil jobbe med å skape nye, samt videreutvikle Kvarterets faste konsepter, f.eks. Helhus, TIVOLI, quiz og hva enn annet du kan tenke deg. Vi ønsker både quizverter, DJ-er og konseptutviklere til gruppen, som er helt nyoppstartet.

FOR MER INFO, SJEKK:


BERGENGUIDE

CYCLO

Olav Kyrres gate 28 Etter oppussingen for noen år siden har Cyclo seilt opp som et topp sushisted her i byen. Prisnivået er slett ikke verst, maten er god og kommer på bordet (eller i take away-posen, da) raskt, og servicen er upåklagelig. Riktignok sitter man på utstilling bak de store vinduene, men Nygårdsgatens fortausliv er jo finfin underholdning til 24 maki-ruller og et glass vin.

KROATHAI

Nygårdsgaten 29 Denne gamle traveren ved Grieghallen fungerer perfekt som take away-sted, men er også såpass koselig innredet at det går an å sette seg ned og spise. Prisene er lave, men det er ingenting å utsette på råvarene og wokkunsten. Her er velkjente thairetter med kjøtt, kylling og grønnsaker, og kylling i grønn karri og vegetarvårullen er vår favoritt. En sikker vinner, uten at det blir for gøy. COLONIALEN

BIEN

BARE VESTLAND

BIEN SNACKBAR

NABOEN

POTETKJELLEREN

ESCALÓN

Fjøsangerveien 30 I 2015 skjedde det forandringer på Bien, og noen vil kalle det nødvendig etter så mange år i gamet. Den mest positive er at Bien har absorbert flere medlemmer av den opprinnelige Jacobs-staben, og det merkes. Jacobs er den nå legendariske restauranten som har oppfostret mange av byens beste kokker, servitører og matentusiaster, og hvor blant annet 2014s «Årets Beste»-vinner, Bare på 13, har sitt utspring. Spesielt merkes det at en av kokkene har tilbrakt en lengre periode i Paris på den fantastiske restauranten Le Verre Volé. Maten, og ikke minst vinene, har blitt skarpere, modigere og ganske mye mer interessante. Et lite stykke ny, parisiansk gastronomi på det stedet man minst venter det. Nominert til NATT&DAGs Bergenprisen for Årets Restaurant 2015!

Neumannsgate 20 I motsetning til mange andre har Naboen holdt god standard helt siden åpningen i 1995, og nivået er i stadig utvikling. Hovedretter av kjøtt og fisk (både kenguru og breiflabb har figurert på Naboens meny). Prisen er hakket under de fleste andre restauranter i byen, uten at det går på bekostning av mat eller service. I tillegg kan du bestille svenske retter for en god hundrelapp – pluss minus. Kjelleren har også egen og populær pubmeny og Naboen sitt eget tappeøl. Kontinental meny med svensk vri og profil. En klassiker i Bergen og en lokal favoritt. Vi går for burger, kannibaltoast eller plankebiffen. I kjelleren, uten unntak.

26

Vågsallmenningen 2 Bare Vestland ble årets nye tilskudd til «Bare Inc», det tredje bladet i trekløveren som har, uten tvil, forandret matscenen i Bergen by. Med et spekter som går fra fine dining til nordisk/asiatiske småretter, skiller Bare Vestland seg ut med sin dogmatiske oppbygning. Deres brannfakkel er comfort food laget på vestlandske råvarer, og det gjøres ved å smi nære bånd til bønder og småskalaprodusenter, så vel som å sanke selv og bygge opp et omfattende spiskammer av syltede og fermenterte saker og ting. Litt stygge lokaler, men det er det jo nesten overalt i Bergen. Finnes det ikke nok interiørarkitekter her i byen? Nominert til NATT&DAGs Bergenprisen for Årets Restaurant i 2015! BRAE VESTLAND.

Kong Oscars gate 1 Potetkjelleren befinner seg blant de aller beste restaurantene i byen. Nede i underetasjen føler man seg litt som på en bierstube i Tyskland. Stolene er relativt gammelmodige, og murhvelvingene virker som de er minst ti meter tykke. Men det er maten man går for på Potetkjelleren. Her har vi fått servert både kamskjell, terrin og ribbe serveres på et nivå som ligger langt over det man vanligvis får på norske restauranter. Og gravet due, som vi ikke har smakt noen andre steder. Servicen er topp, og det som ligger på tallerkenen til å dø for.

Fjøsangerveien 30 Helt på tampen av 2015 åpnet Bien det man kan kalle en lillebror like ved siden av moderskipet – Bien Snackbar ble født. Etter sigende ble det kjent at snackbaren ville fokusere mer på hverdagsmaten, en enklere servering med fokus på burgere, moules frites, østers og andre bistroklassikere. Nå er det kanskje ikke en burgerbar Bergen trenger mest, men hvem kan vel si nei takk til en skikkelig god en? BAs anmelder gikk så langt som å kalle den den beste han har smakt («kanskje»). Det passer godt at man kan vende tilbake til åstedet og reparere dagen derpå. Et kjærkomment tilskudd på Danmarksplass, som lokker til seg flere og flere unge beboere.

Neumannsgate 5 Lillesøsteren til Escalón ved Fløien, tidligere Lille Escalón, ligger nå som før midt mellom kinoene og er et av tre bergensledd i det stadig voksende tapasimperiet. Menyen er ganske lik den de har ved Fløibanen, det vil si tapas for alle pengene. Stort utvalg i både vegetar-, kjøttog fiskeretter basert på tradisjonell spansk tapaskunst. Mange nye og spennende retter tilføres jevnlig. Servicen er uformell og kanskje i overkant kul, selv om vi strengt tatt egentlig ikke kunne sette fingeren på noe spesielt sist vi var innom. Bordbestilling anbefales, spesielt i slutten av uken.


RESTAURANT 1877

Nokon gler seg til innevér. Ei god bok og te. Andre vert nærast deprimerte. Det er ulike tankar om haust. Ulike minner og opplevelsar. Haust på Restaurant 1877, tyder menyskifte. Ny sesong. Nye, friske råvarer frå gardane rundt oss.

På menyen kan man velge om man vil gå for en såkalt helaften eller halvaften, med tilhørende vin-, øl- eller juice(!)-meny. When in Rome … vi ville gått for helaften. Panegyriske Tripadvisor-omtaler gjør at det er mye turister på besøk i sesongen.

foto kai øveraasen

Vetrlidsallmenningen 2 Når Restaurant 1877 åpnet ble Kjøttbasarens kulinariske alibi atter gjenreist, og restauranten seilte raskt opp på byens øverste hylle, anført av unge, lovende kokker. På 1877 står de lokale råvarene i fokus, og menyen speiler alltid årstiden vi befinner oss i. Eller som de selv skriver:

COLONIALEN

COLONIALEN

NAMA

BJELLANDS KJØKKEN

TREKRONEREN

Kong Oscars gate 44 Det er rett og slett digg å gå ut og spise. Du ender ofte opp med å spise fantastisk mat du kanskje aldri har smakt før, eller i alle fall mat du aldri i livet disker opp med på kjøkkenet hjemme. Colonialen, som i januar 2014 flyttet inn i Jacobs’ gamle lokaler i Kong Oscars gate, er ganske beskjedne ved å omtale seg som «enkel gourmet» – resultatet er nemlig fantastisk! Velg mellom en smaksmeny på syv eller tolv retter med tilhørende vinpakker. Menyen forandres ukentlig og er en av de mest solide og kreative å finne her i høgget. Servicen er personlig og med personlighet, et stort savn her omkring. Her må du bestille bord på forhånd.

Strandgaten 201 Det er mange som ikke vet om denne restauranten, eller som har gått forbi den haugevis av ganger uten å legge merke til den. Men det står da på skiltet, der mellom rørleggere og dagligvarebutikker: «Bjellands kjøkken». Det lille lokalet består av en disk, et kjøkken, og fem furubord. En eldre dame – Bjelland selv – står med forkle over komfyren, koker poteter, rasper grønnsaker, steker fisk. De hvite A3-arkene som viser menyen er skrevet med rød snirklete tusjskrift: «SEIBIF», «FLESKEPANEKAKER», «SNITSEL». Randi Bjelland er Nordnes’ svar på Ingrid Espelid Hovig, og et besøk på hennes restaurant glemmer du aldri. Egg og bacon, vafler, karbonadesmørbrød, betasuppe, skrei, seibiff, kjøttkaker: Menyen er fra en annen tid, og er selve definisjonen på norsk husmannskost. Helt fritt for jåleri. 27

Lodin Lepps gate 2b Svært populær sushi-restaurant som nå stråler i nyoppusset drakt. På Nama er det alltid mye folk, noe som kan sinke serveringen noe. Men frykt ikke, når maten står på bordet smaker det fantastisk. Sushien er bra, og kjent som en av byens aller beste. Namas driver med japansk fusion, og kjøkkenet bærer preg både av japansk robatayaki-kjøkken, Izayaka-stil og klassisk sushibar. Kongstanken er at man skal bestille en haug med småretter og dele. Slikt kan vi like. Litt dyrt, men også et sårt tiltrengt tilskudd til byens mer eksotiske mattilbud, med smaker som utfordrer, pirrer og inspirerer. Vågalt og godt.

Kong Oscars gate 5 Vel, restaurant og restaurant … Trekroneren er byens beste pølsebod, uten konkurranse. Utenfor den gamle traveren av en pølsebod står det alltid noen utenfor og studerer den rikholdige pølsemenyen mens de grubler på hva de skal spise. Dag og natt. Taxisjåfører med rumlende mage som stopper innom mellom kjøreturene. Travle mennesker på vei ut; sultne nattens mennesker på vei hjem. NATT&DAG går for kabanossi, med rå løk, urtesaus (dette har pølseboden skjult under disken, en hjemmelaget delikatesse av en hemmelighet som betjeningen anbefaler til deler av sitt rikholdige pølsesortiment) og sterk sennep. Og hvis du er ekstra sulten: den beryktede halvmeteren («Probably the biggest sausage in the world»). Pølsene er laget av pølsemakeren på slakteriet Solheim Kjøtt og inkluderer klassikere som frankfurter og bratwurst, chili- eller ostepølser, eller mer lokale spesialiteter som viltpølse og reinsdyrpølse.


BERGENGUIDE

TENDENSSAKEN Hvordan skrive litt edgy, men med forskning og sånn, om MDMA i voksenmedia.

Voksenmedia rapporterer med jevne mellomrom at ungdom bruker psykedeliske stoffer som MDMA, LSD og psilocybin og at det gir dem en rus som de synes er tilfredsstillende. Siden starten av 2014 har ikke mindre enn elleve lignende saker blitt publisert i større norske aviser og helgemagasiner. For å lette arbeidet til deg som ønsker å få deg JOBB I MEDIA ved å pitche en lignende sak for din kule, men ikke alt for kule, redaktør, har vi utarbeidet en hendig liten guide, bestående to komponenter:

1. Sannhetsvitnet Enhver seriøs rus-sak begynner med brukeren – en person som ruser seg mens du noterer. Gi personen et passende dekknavn. «Per» har blitt brukt tre ganger på to år og begynner å bli litt oppbrukt, «Mathias» og «Frode» er også tatt. Vi foreslår en jente neste gang, «Emma» og «Molly Hansen» er gode navn som foreløpig ikke har blitt tatt i bruk – en liten sommergave fra oss til deg. Etabler tidlig at brukeren ikke er fattig og/eller dum for å gi personens ord mer tyngde. Her er det flere mulige veier til rom, alt fra «mensa-medlem», «urban og ung» og «hun du synes så så bra ut på bussen» (Henne 13. juni 2016) til den presise «han har en bachelorgrad» har blitt brukt. Få for all del med noe om LSD-bruken til Steve Jobs, han var flink og lagde ting. Beskriv stedet hvor brukeren bruker. Trekk frem at dette stedet, i likhet med brukeren, er noenlunde oppegående. Eksempler på gode beskrivelser som tidligere har blitt brukt er «i vinduskarmen står blomster han har fått av venner» (bak betalingsmur) og «filosofi i bokhyllene og litografier på veggene». La leseren føle sjokket av at det finnes mennesker der ute som ruser seg blant litografier.

28

2. Eksperten «Per X» sine astrale reiser er ingen avissak alene – han er kun hodet og halen i artikkelfisken fra ungdomsskolen. Grunnen til at du pitcher er nemlig at psykedeliske stoffer har, hold deg fast, medisinsk potensiale! En slik påstand må naturligvis backes med litt VITENSKAP. Her er det kun én mann å ringe, forsker Pål-Ørjan Johansen har blitt brukt som ekspertkilde i hele fem større featuresaker om psykedeliske stoffer i løpet av de to siste årene, til tross for litt økonomiske interesser og sånn, men det er da ikke SKUP-prisen du skal ha heller. Som den seriøse og reflekterte journalisten du er har du også med en kritiker. Her er det også bare én mann å ringe – i tre av fem nevnte featuresaker har forsker Jørgen Bramness fått svare Johansen med at forskere burde forske. Dersom du har tid og ork er det trolig mulig å lage en slags generator basert på tidligere saker som vil generere en uendelig mengde Johansen vs. Bramness-debatter. En flott gave å gi til en ny generasjon med psykedelika-skribenter. Pass på å få med cliffhangere som «I en skål ligger det peanøtter, i den andre MDMA-tabletter. En fremmed person setter seg ned». Ikke følg opp med spørsmål om personen har peanøttallergi. Vi anbefaler «i garasjen står en sykkel» eller «i sjøen svømmer en hai». Avslutt med en kul faktaboks hvor du tar med det fulle kjemiske navnet på rusmiddelet du har omtalt (viktig!). Nevn noe med hjernen og serotonin, helst uten kilder. Lykke til!


29


FEM I BAGGEN

FOTO BENT RENE SYNNEVÅG

BEST AKKURAT NÅ Den fortsatt pur unge bergenseren dePresno gikk i løpet av fjoråret fra å være en rimelig ukjent artist fra Bergen til å bli en rimelig kjent artist fra Bergen, men hvilke låter vil han at du DU gjør deg kjent med?

HYPERCOLOUR FEAT. CHE ECRU «Pretty» Måten Che, ja vi e tydeligvis på fornavn allerede, virker som tidenes feteste fyr med hakket for mye selvtillit får meg til å presse frem brystkassen og løfte haken hakket mer enn eg gjorde i det eg forlot sengen. Alle trenger vel det en gang i blant? RKCB «Elevated» Vel, for det første e det jo bare verdens beste gutter. For det andre så har de jo nailet «quirkyElektroniskIndiePop»-sjangeren. I min bok e det alltid jævlig kult. De klarere dessuten å synge «patiently» rimelig oppkuttet og kleint uten at eg dør av utilpass, eg liker det nesten. MAGGIE ROGERS «Alaska» Deilig, lys, svevende dame stemme (+indiekoring) med en skikkelig kul produksjon. Takk til Pharrell for at han viste meg til noe så kult. Hadde eg ikkje forventet fra han egentlig.

30

OPIA «ydu» Man vet det e fett når artister velger vekk den logiske tittelen, i dette tilfellet fra «you dont understand my love» til «ydu». Og e det Astrid S som synger de få linjene med damevokal de har skvist inn? Eg velger i alle fall å spekulere. Noen må starte flere rykter. Har du hørt at Astrid e sammen med han ene fra Opia!?!?! BLACK COAST «TRNDSTTR» (Lucian Remix) En endå kulere tittel og en enda kulere produksjon. Bare hør, så skjønner du. Hver uke spør N&D artister, band og plateselskap vi liker å høre på om hva de liker å høre på. Sjekk ND.no!


Benytt deg av fordelene mens du studerer og bli KLAR for arbeidslivet. Les mer om hvordan vi gjør din studiehverdag enklere pü samfunnsviterne.no/student Meld deg inn: Kodeord KLAR til 2012


BERGENGUIDE

USF VERFTET

Georgernes Verft 12 Vi tar oss stadig i å spasere ut til den gamle sardinfabrikken på Verftet. Kulturhuset ved sjøkanten har byens mest populære uteservering på soldager. Men viktigere er at det nyrenoverte kulturhuset byr på prima scener i Røkeriet og Sardinen, og er fast tilholdssted for konserter i regi av Bergen Live, Nattjazz og Bergen Jazzforum. BIT Teatergarasjen setter opp flere av sine stykker på Studio USF, Cinemateket viser ukentlig film i kinosalen, og Kafé Kippers er åpen hver dag. Særlig når solen skinner.

USF VERFTET

TE ATER OG S CENE Hele verden er faen ikke en scene: DETTE er en scene.

STUDIO BERGEN

Nøstegaten 119 Studio Bergen er tilholdssted for landets kanskje beste gruppe dansere: bergensstoltheten Carte Blanche – som utfordrer (og utforsker) grensene for hva dans kan være. Fra basen sin ved skatehallen på Nøstet setter Norges nasjonale kompani for samtidsdans i stand forestillinger som settes opp på scener verden rundt.

DEN NATIONALE SCENE

Engen 1 Man går for lite på teater. Men den staselige bygningen ligger jo der, på Engen, og kikker utover byen. DNS er ubestridelig en av byens viktigste kulturelle nerver, og har vært en essensiell del av byens identitet siden åpningen i 1909. Teateret viser klassikere og nyoppsetninger om hverandre, fra William Shakespeare til Jon Fosse.

BIT TEATERGARASJEN

CORNERTEATERET

Kong Christian Frederiks plass 4 Cornerteateret på Møhlenpris er oppkalt etter fotballbanen vis-à-vis som i en årrekke var avspist med kun tre hjørner. Huset samler byens frie scenekunstmiljø og viser jevnlig teaterforestillinger og danseproduksjoner. 32

DEN NATIONALE SCENE

Heller enn å presentere rubbel og rakje av fri scenekunst, velger teatersjefen ut scenekunst av ypperste kvalitet både fra innland og utland. Teateret er nå husløse og viser forestillinger på diverse scener rundt omkring i Bergen by, men dette forringer verken kvalitet eller kvantitet så fortvil ikke! BIT teatergarasjen arrangerer dessuten to fabelaktige scenekunstbiennaler METEOR og OKTOBERDANS som det er vel verdt å få med seg.


reload.no

Sjansen for å bli frisk av en psykose er dobbelt så stor hvis en får rask hjelp TEGN PÅ PSYKISKE LIDELSER Isolerer seg Sover dårlig Angst Tristhet Konsentrasjonsvansker Forsømmer hygiene, jobb eller skole Store humørsvingninger Tankene høres ut som stemmer Snakker usammenhengende Føler seg forfulgt eller styrt av andre Ekstremt opptatt av temaer som døden, politikk eller religion

HVA DU BØR GJØRE Dette er tegn som kan være forbigående, men varer de i flere uker bør du ringe for å få råd. Problemene går ut over jobb og skole. Venner og familie blir bekymret. Ring for å få råd for deg selv eller noen du kjenner. Her er lidelsen blitt alvorlig og eneste mulighet er å søke profesjonell hjelp. Ringer du TIPS kan vi bl.a. bistå med hjemmebesøk og sørge for at den det gjelder får den hjelp som er nødvendig for å bli frisk.

Det kan være vanskelig å vite når en bør søke hjelp. Har en mistanke om at det kan være en psykisk lidelse bør en kontakte oss for råd og veiledning så fort som mulig. Les mer om psykoser, hjelp og behandling på tips-info.com

SØK HJELP SÅ RASKT SOM MULIG, DA ER SJANSEN STØRST FOR Å BLI FRISK

55 95 85 85


BERGENGUIDE

S HOPPING MO TEBU TIK K ER Fordi du hverken kan gå naken eller med dårlig stil. PEPPER

Christies gate 9, Nygårdsgaten 2, Strandgaten 19 Pepper! For en butikk. De aller fleste vil kunne finne noe de liker her inne, selv om butikken har en tydelig profil. Pepper kan ellers briefe med et sterkt skandinavisk sortiment som blant annet inkluderer Ganni, Acne og Totême. Med to Pepper-butikker i samme gate har Pepper-Vegard snart lagt beslag på hele kvartalet! Siste tilskudd i familien er parfymeriet, som ligger i lokalet der fordums Pepper 2 holdt til. Utvilsomt en av Norges beste butikker. Bonus(?): En NATT&DAGredaktør fant sitt flotteste plagg (en regnjakke!) på Pepper.

LOT333

TWISTED

SUNDT

Nygårdsgaten 1A Gode gamle Twisted får alltid så mye skryt av kjendisene når de blir intervjuet om hvilke butikker de liker i Bergen. Det er helt greit dét, altså, for folkene bak Twisted er flinke til å ta inn spennende merker og linjer man ikke finner så mange andre steder i byen. De får liksom sin egen, eh, twist på det. Folkene bak Twisted er genuint opptatt av klær. Kanskje er det derfor de tidligere har vunnet Bergensprisen. PEPPER

34

Strandgaten 74 Kong Oscars gate-Korskirkeallmenningen-Skostredet er blitt et mekka for kvalitetsbutikker og -kaféer. Og Lot 333 er muligens vår favoritt, hvor gammel skate-estetikk møter nye, contemporary favoritter.

Sundt, Torgallmenningen Ahh, Sundt! Det fredede Per Grieg-tegnede motevarehuset er og blir en bastion i Bergen med mote for alle fordelt på fem etasjer. De åpne etasjene gjør at det er enkelt å bevege seg fra sted til sted, og Sundt-bygget er – i all sin smakfulle funksjonalisme – Norges skjønneste kjøpesenter rent arkitektonisk. Du finner helt sikkert noe på Sundt, og hvis du ikke gjør det, er bygget i seg selv verdt et besøk.


Menstruasjonssmerter? Smertefulle samleier? Problemer med å bli gravid? Fordøyelsesplager? foto bent rene synnevåg

T MICHAEL

T MICHAEL

Christian Michelsens gt. 1 T Michael er både moderne og fremoverlent, samtidig som han dyrker skreddertradisjonen. Det har resultert i en stadig voksende popularitet, lokalt så vel som internasjonalt – både for T Michael og Norwegian Rain, hvor han utgjør den ene halvdelen.

Da kan det være endometriose Endometriose er en av de mest vanlige kvinnesykdommene, men allikevel ukjent for mange.

For mer info: www.endometriose.no post@endometriose.no Telefon: 452 15 555

SUNDT

TENNIS

Torgallmenningen 12 Bombesikker plass om du skal ha et nytt par sko. Den tilsynelatende vesle sjappen (den har en underetasje også) midt på selve allmenningen fører merker som Adidas, Nike, Puma, Lacoste, Vans, Reebok og Fred Perry. Stilrent lokale med kompetent betjening. Her finner du NATT&DAG også, for den saks skyld.

VINCCI

Strandgaten 1 Ikke bare Bergens, men kanskje Norges mest luksuriøse klesbutikk fortsetter å imponere med et solid innkjøp fra merkevarer som Prada, Céline og Givenchy. Forbeholdt det fåtallet med tilsynelatende uendelig tilgang på kapital, men verdt turen for inspirasjon.

RETRO

Olav Kyrres gate 7 På hjørnet i Olav Kyrres gate ble gamle Companys til nye Retro for noen år siden. Med Trondheims-butikken som mal finner du en merkemiks som blant annet inkluderer Alexander Wang, Nike og Kaibosh. Et særs bra tilskudd til Torgallmenningen, synes vi. Butikken forener BIstudenter, motejenter og velkledde menn i kreative, godt betalte yrker. 35


BERGENGUIDE

SECOND LOVE

Skostredet 3 En smak av Berlin! Etter å ligget i Strandgaten gjenåpnet Second Love i Skostredet for noen år siden (aner vi en migrasjonstrend her?). Også på denne kanten av byen har butikken vært en velsignelse for byens klesbevisste. Butikken utmerker seg ved sitt påpasselige og samvittighetsfulle utvalg – hvor du slipper å rote gjennom femti møllspiste skinnjakker og uformelige olabukser før du finner skatten.

SECOND LOVE

S HOPPING VINTAGE S JA PPER Det eldste er ofte best.

ANTONIO STASI

Lille Øvregaten 4 Antonio Stasis butikk er et fast tilholdssted for analoge fotografer og kanskje byens kameramekka over noen. Butikken er fylt til randen av all slags fotoutstyr, og fotoentusiaster i alle aldre er stadig innom for å snakke med den kyndige italieneren. Skal du sette opp mørkerom? Skal du kjøpe polaroidkamera? Lurer du på hva greien er med pinholefotografi? Må du fremkalle den siste filmen fra ferieturen i sommer? Stasi har svaret, og i hyllene finner du flust av gamle kameraer, film, stativer, objektiver og alt det man måtte trenge som analog fotograf i digitalalderen.

MAGNUSSEN’S BRUKT – ANTIKK

Øvregaten 6 Øvregaten har lenge vært bruktfolkets favoritt, med antikvitetsbutikker på annethvert hjørne, de fleste fylt til randen av gammelt skrot iblandet noen skatter. Magnussen’s er et prakteksemplar av sin art (apostrofen i tittelen hinter om det). Allerede på fortauet utenfor butikken blir man møtt av gamle kjelker, sykler, stoler og kasser fulle av juggel og nips. Vel innenfor må man sørge for å klistre armene til kroppen, sørge for at man ikke har noen løse remmer eller tråder hengende fra seg – disse vil hekte seg fast i en kasse med gamle Hansa-flasker eller i den snirklete rammen på et fotografi av Byparken anno 1902, og plutselig er man i gjeld og må kjøpslå seg ut av en knipe. Nå har butikken dessuten ekspandert og slukt butikken over gaten i et stort vintage-jafs. 36


Lei av nudler?

Foto: Kjell Olufsen/Fagforbundet Grafisk senter

Fagforbundet jobber for en økt levestandard for heltidsstudenten. Vi vil ha flere studentboliger, økt studiefinansiering og rimeligere tannpleie. Les mer pü ung.fagforbundet.no

Bli medlem: Send Fagforbundet medlem til 1980


BERGENGUIDE

S HOPPING MUSIK K Ingenting slår lukta av en fyr som kjøper skikkelig vinyl.

APOLLON

Nygårdsgaten 2A Apollon er blant de svært få platebutikkene i landet som har overlevd kjedeveldet, og de kunne melde om «et bra Apollon-år, med oppadgående kurver både her og der» i slutten av 2015. Vi håper det fortsetter godt i 2016, for ikke bare er Apollon en bergensstolthet, de har også et godt utvalg i ny vinyl, og er for så vidt også spesialist på lokale helter og mer eller mindre kjente bergensutgivelser. I tillegg har de et stort utvalg i CD-bokser og spesialutgivelser. Dessuten har de bestillingslister på vinyl du ikke finner i hyllene. I tillegg holder de arrangementer med jevne mellomrom – alt fra releasefester til bingokvelder med AKKS Bergen. BINGO, bokstavelig talt.

ROBOT

SAMLEREN

Nygårdsgaten 33 Samleren som selger brukt vinyl, DVD-er, CD-er og bøker. Og platespillere. I sistnevnte kategori kan man visstnok av og til gjøre et røverkjøp. En oversiktlig katalogisering etter sjanger og artistnavn gjør det forholdsvis enkelt å finne frem. Her er både viktige plater og uvesentligheter fra de siste 40 årene samlet side om side. Høremuligheter sikrer bedre kjøp. Sjekk seksjonen for ukens innkomne. Her kan du få klypene i verdifulle titler om du er rask. Sjekk også ut Samlerens Facebook-side, som er noe av det triveligste vi ser.

Skostredet 11 Butikken til Robot-Henrik – Novelty Sounds-DJ og en av byens beste folk – har et bredt utvalg av smal musikk. Det ble enda bredere da butikken flyttet til større lokaler i Østre Skostredet, og attpåtil skaffet seg skjenkebevilling. Robot satser på vinyl, og har et ukjent hundretall titler tilgjengelig bare i butikken. I tillegg har Robot sin egen nettbutikk, hvor det satses stort på merch til lokale band og artister. Vinylhyllene på Robot er preget av soul, funk, jazz og nye indie-album, men her er selvfølgelig også lokale og nasjonale helter fra støy- og elektronikamiljøet representert. Dette er stedet å gå når du skal gi vinylplater i gave – til deg selv eller noen andre. Masse bra lesestoff til lyttinga har Robot også, fra coffee table-bøker til lokale stensilerte poesifanziner. DJ hver lørdag gjør handleopplevelsen ekstra bra. APOLLON

38


Les mer pĂĽ nd.no


Opptaksprøvene er ute nå!

Art Direction Retail Design Grafisk design Tekst og skribent Digital markedsføring Prosjektledelse kunst og kreativ næring Strategi og PR Manus Interaktivt design Maske- og hårdesign Skuespill Film og TV Lyddesign 3D-grafikk Visual Effects Spilldesign Opplevelsesdesign Populærmusikk Låtskriving og produksjon Musikkproduksjon Frontend- og mobilutvikling Spillprogrammering Intelligente systemer Programmering E-business westerdals.no

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Bergenguide, vår 2017  

NATT&DAG Bergenguide, vår 2017  

Profile for nattogdag