Page 19

Der alt kan kjøpes for penger. TEKST EMMA CLARE / MARIE-ALIX I. VOISIN FOTO MARIE-ALIX I. VOISIN – Den gambiske penis er ikke som andre peniser. Tjue år gamle «Tiger» lar en hånd gli over skrittet. «Soul», den fem år eldre kompisen, står bredbeint og smiler skjevt ved siden av ham på stranden. Idet et par hvite eldre damer i rastafargede saronger passerer, legger de seg rolig ned på magen og begynner å ta raske armhevinger. Blikkene treffer dem i nakken og de vet det. – Alle hvite boss ladies som kommer hit sier det samme: de vil ha mer og mer og mer. Tiger puster tungt, ser opp. Han snakker med bred vest-afrikansk aksent.

– Og vi vil gi dem mer. Tiger og Soul ble ferdige på skolen da de var ni år gamle og tilhører nå den laverestående sosiale gruppen bumstere – strandgutter, dagdrivere, prostituerte. På jakt etter lettjente penger, bemidlede kvinner med mindre erotisk kapital enn dem selv. Eller bare en fetisj. De flørter, ler, gir komplimenter. Tilbyr seg å være guide. Etablerer seg som to romanseryttere, med hjertet utenpå brystet og sultefôrede på kjærlighet. Du er kvinnen i deres liv, og de klarer ikke leve uten deg. De vil ha en ny og bedre tilværelse. – De hvite damene går aldri tilbake til en hvit mann etter at de har vært hos oss, sier Tiger. – Når de drar hjem, er hjertet og underlivet deres fortsatt igjen i Gambia. De hvite damene

blir sterke av å spise ungt, svart kjøtt. De ankommer krumrygget og reiser hjem rakrygget. Han traver rundt i sirkel som en krok, før han bråstopper og skyter brystkassa ut. – Hvis de er syke, blir de friske etter å ha vært med oss. De får pulsen tilbake når vi sexer med dem. Velkommen til Smilets Kyst, Gambia. Grisekvinner. Fortellingen om norske grisemenn som er horekunder i Thailand og hvite damer som svindles etter en ferieflørt i Afrika, lever i beste velgående. Den post-kolonialistiske fråtsingen i tilgjengelige u-landskropper er ikke mindre. Den nye imperialismen seiler under flagget «kjærlighet» og vestlige mødre og bestemødre sitter på makten.

Men tradisjonelle forestillinger om kjønn og seksualitet hindrer damene i å se på seg selv som seksuelt utnyttende. Samtidig liker de vestlige damene å hevde at det de driver med er likestilling, ettersom de bare «gjør det menn har gjort i århundrer». Damenes økonomiske og politiske overtak tilsløres blant annet ved at de gambiske guttene får en sum når damene ankommer, slik at han kan være den som «betaler» når de senere lever the high life på restauranter, utesteder og hoteller. Ofte er summen så stor at guttene kan ta med penger hjem til familien. Soul forteller at det dreier seg om omtrent 5000 dalasi, som tilsvarer rundt ti ganger en gjennomsnittlig gambisk husleie.

Lidenskap er fraværende hos norske menn. Flatræver, kaller jeg dem.

Merknad: Personene avbildet har ingen direkte kobling til personer beskrevet i teksten. Fakta og navn i artikkelen er blitt endret. 02/2013

19

Profile for NATT&DAG

2013-februar-oslo  

2013-februar-oslo  

Profile for nattogdag