Page 79

&

MØTER

Vågard Unstad Om Vågard Unstad fra A-laget bestemmer seg for å bli politiker, skal vi vurdere å begynne å stemme. FOTO Jeton Kacaniku

1

folk, men FETT-folka i Oslo var noen fuckings høyt utdannede, øvre middelklasse-kulturimperialister som satt på Litteraturhuset og diskuterte disse «dumme negrene i USA». Det er helt forferdelig hvor dårlig menneskesyn de folka har. De diskuterte en utgått problemstilling som var relevant for mainstream-hiphop for ti år siden. De hadde invitert en sånn kommunist-rappedame med dreadlocks som snakka om hvor drøye alle A-laget-videoene var. Vi har én musikkvideo. Der Girson er den mest lettkledde. Folk regelrett løy i debatten. Whimsical mente at kvinner som likte S/M hadde blitt lurt til det av samfunnet og sånne ting. Det er derfor jeg ikke vil kalle meg feminist, for det er så mange som hi-jacker det begrepet. Jeg er med på mange av grunntankene bak det du kan kalle for feminisme, og har stor respekt for de som har vært med på det opp gjennom tidene, men jeg er skeptisk på grunn av hele det spekteret fra sinte lesbefeminister som skal nekte menn å se på porno, til sånne femtenhundrekroners-vibrator-feminister, som er hundre ganger verre enn OTTAR, de har jo faktisk makt, som vi har i dag. Jeg er på lag med de ekte feministene.

Du virker manisk opptatt av klassebarrierer og kategoriseringer, og det å bli en del av den såkalte kultureliten? – Det er bare ironisk, fordi jeg skjønner at jeg blir han der kulturkisen når jeg blir eldre. Jeg liker å observere og diskutere og forstå samfunnet rundt meg. Det er bare fordi jeg er fra Bergen at jeg ordlegger meg bastant. Men det er faen meg kulturrasisme å ikke la meg snakke sånn.

Du går alltid rundt og forteller sexhistorier. Stemmer det at du skrøt på deg et ligg med en «freaky» Jehovas Vitne-jente som en annen i A-laget lå med? – Jeg har aldri pult en freaky Jehovas Vitne-jente. Jeg har aldri hørt om dette her. Vi deler på jentene i A-laget, ikke historiene. Men jeg er veldig fan av at det går historier om meg. Folk må lyve som bare faen om meg. Men som min mor sier: Skal du lyve om noe, så må du lyve fett. Det har skjedd et par ganger at folk sier de har pult meg, når jeg aldri har pult dem. Det er ikke så kult.

6 1 1

High five a!

Hvorfor har du så sinnsykt små hender??? – Det er samegenene. Det har slått ut på hendene og føttene, men ikke utstyret.

Er du så opptatt av image som det jeg mistenker at du er? – Jeg? Jeg har alltid bare hengt i Sandviken og diskutert buekorps med førtiåringer. Samtidig forstår jeg kodene og vet hvordan jeg skal spille på ting. Men nei, jeg er ikke noe imagebevisst. Twitterkontoen min er for eksempel helt random. Jeg driter i om jeg mister følgere. Jeg har såpass stort ego, at så lenge det blir massert litt i nye og ne, så er det greit.

Sikkert fordi du vokste opp i en jordhytte. – Det er faren min som vokste opp i en jordhytte i Finnmark! Jeg er jo kunstnerbarn. Det er mange anerkjente norske kunstnere som kun husker meg som barn fordi jeg løp rundt på atelieret deres.

6

Uansett er det tabu å snakke om klasse i Norge. – Det er sikkert DER den kommer fra, den klassebarriere-greia. Jeg klikket på internett fordi en anmelder påsto at Jonas V (bergensk rapper, red. anm.) var påtatt og ikke hadde belegg for å rappe om det han rapper om. Jonas V kommer fra Landås/Sletten-området, en mini-ghetto som har blitt kalt for Chicago siden 1950-tallet. Det stedet er helt galskap. Vi har vokst opp med våpen, vold, unger med råtne melketenner og overdoser, en treåring som er låst ute i gangen og pisser på seg fordi foreldrene er inne og skyter heroin … Det må være lov å si: «Hei, jeg er norsk og hadde det helt OK da jeg vokste opp, men jeg så ekstremt mye fattigdom, dop og mishandling». Hvis jeg skal delta i samfunnsdebatten, så må jeg få snakke for alle som har vokst opp i underklassen. 70 prosent av vennene mine er middelklasse. Det provoserer meg at man skal late som det ikke eksisterer, og at fattigdom kun finnes hos de brune folka i Oslo. Nei! Jeg vokste opp sammen med en bunch hvite nordmenn med rottehale.

6

Du som vokste opp med alenemor, burde ha masse respekt for kvinner? – Jeg har jo det. Jeg må stadig love min mor å være snill mot jentene. Og det er jeg jo.

6

«Møter opp drita full, Gir deg kuk, Hiv deg ut»! – A-laget snakker ikke om kvinner som de amerikanske rapperne som omtaler kvinnen som et tilbehør. Vi er nærmere den amerikanske r’n’b-artisten som snakker direkte om puling, bare at vi rapper det på norsk istedenfor å synge det på smooth neger-amerikansk. Kvinner som hører på A-laget som er innenfor målguppen vår, blir vel ikke fornærmet fordi de liker å bli pult sånn som det vi synger om. Det var litt misforståelser i begynnelsen, nå er vi blitt flinkere til å formulere oss. Det er veldig søkt å finne noe misognystisk i tekstene våre nå.

1

1 6

Ikke engang bestemødrene deres hever øyenbrynene over tekstene deres om analsex og dop. Alt er stuereint i dag.

Er du feminist? – Jeg synes det er et litt rart begrep å bruke om meg selv. Jeg har ingenting i mot at menn sier det, min far sier han er feminist. Jeg er for likestilling, og synes det er veldig absurd å ikke behandle folk på samme måte.

Du var paneldeltaker da FETT hadde foredragsseminar på Litteraturhuset om feminisme og raptekster. Var det kleint? – Ja. FETT-redaksjonen i Bergen er kjempebra

6

1

Du liker å se en jente i øyene mens hun får sin seksuelle oppvåkning. Utdyp, hvordan går dette for seg? – Utvid, blir det vel.

6

Hehe. – Det er en helt sinnssyk opplevelse når du gjør det riktig. Når du ser en jente eller kvinne tøye grensene sine og dra det i land. Når du ser «freaken», beistet i henne, våkner.

1 6 1

Du er så skitten … – Skitten? Det er veldig vakkert.

… er det fordi du ikke hadde dusj hjemme før du var 14? – Ja. 15. Jeg ble veldig hygienisk av det! Jeg måtte lære å vaske meg på en veldig teknisk måte.

Har du prøvd femdom før? – Det er dødsgøy, og noen ganger litt søtt. Men det er vanskelig å få det til å bli naturlig, å la være å le når jenter skal være i en sånn dominatrix-rolle. Det er liksom det motsatte av hele samfunnsoppbygningen, kjønnsroller etc. Når det funker, er det jævlig bra.

6

Mørkt politikk-o-lemma: ville du vært au pairen til Bondevik eller roomien til Lysbakken? – Jeg fuckings hater Lysbakken. Han står der og smiler og later som han er en myk mann … MAKT er det han tenker på. Ikke stol på raddiser fra Bergen. Han er som en amerikansk politiker. Groomet. Jeg vedder på at kuken til Lysbakken er tilpasset gjennomsnittskjeden. Den er verken for stor eller for liten. Mens Bondevik: vi kunne snakket om angst, Gud og lest bibelen sammen. Han er ikke dum han. Han er bare irriterende å ha som statsminister.

6

Ja, for du er jo en sosialliberalist med KrFsympatier! Hvorfor er du stolt av å være reaksjonær? – Hvis du skal plassere meg i en ideologi så er kanskje det den mest nærliggende merkelappen: sosialliberalist. Det nærmeste jeg kommer KrF-sympatier, er at jeg liker at de tør å diskutere moralspørsmål. Jeg er som oftest uenig med de, men jeg liker at noen tør å ta det opp i offentligheten, at vi må bare snakke litt om abort, vi må snakke litt om stamcelleforskning. Det er en ubehagelig samtale, men vi må ta det opp.

1

Du er rappens svar på Hanne Nabintu Hærland! – Hva er dealen med henne egentlig? Er ikke hun det intellektuelle svaret på Anna Anka?

1

Ingen andre rusmidler har gjort at jeg våkner blodig og forslått på en benk i NordTrøndelag. Nok Eva. Hvor mye har du tjent på ADAM? – Jeg er bare en stakkars teamleder i ADAM. ADAM er en seriøs opplysningstjeneste. «Hvem er»-greiene var aldri et produkt vi i ADAM lanserte. Det oppsto på en ungdomsskole sør for Kristiansand da en jente sendte inn «Hvem er jeg?»melding. Så spredte det seg til resten av klassen hennes, og videre opp til Finnmark og dansa rundt hele Norge, gjennom Oslo og Bergen. Det ble en kjempeboom, og det er bare kundenes fortjeneste. Men det har forandret hele bedriften. Før var det én på jobb om gangen, nå er det førti. Det er veldig gøy å jobbe med sms-opplysning. Du sitter jo bare og googler ting, ikke sant. Alt fra penis-størrelser til murvegger.

6

Er du sjefsideologen i A-laget? – Sjefsurologen? Ah, ideologen? Det er ganske demokratisk sammensatt band, men det er vel kanskje bare jeg som tenker i de banene.

6

Du er den eneste som tenker? – Store-P er den musikalske hjernen bak det, han styrer sounden og lydbildet. Mye av ideene. Girson er drivkraften på livebiten. Jeg er den som tenker på sånne rare ting som folk i Oslo tenker på. Hva tenker folk i Oslo på bortsett fra hvem som har ligget med hvem? – Hvordan man skal framstå i media, for eksempel. Hva vi skal si.

1 6

Er det sant at du hater LidoLido? – Nei. Å spørre A-laget om forholdet vårt til LidoLido blir som å spørre heavy metalrockere om forholdet deres til puddelrockere. Begge deler er jo fett, men det er laget av veldig forskjellige type folk til ulike typer folk. LidoLido er en kjedelig rapper, men dyktig musiker. Jeg liker å omtale han som DildoDildo. Gjort det litt på twitter.

1

Hva hadde Vågard vært uten internett? – Ensom. Neida. Shit. Fuck. Uff, det var et vondt spørsmål. Da måtte jeg ha gått ut på byen for å møte jenter. Det var gøy da jeg var 18, før jeg ble en gammel, gretten mann. Jeg tror jeg hadde vært sintere uten internett. Motsatt av de sinte folka i kommentarfeltene. Motsatt ABB-syndromet. Internett gjør meg roligere, lykkeligere og mindre anmassende.

6

Hvorfor er du avholdsmann? – Jeg begynte å drikke da jeg var tolv, og drakk jævlig mye fram til jeg var 19. Jeg var ikke alkis, men jeg var jævlig sliten. Jeg hadde utagert noe jævlig i seks år. Folk sier de drakk mye i tenårene, men dette var noe annet. Alkoholen er den verste og sykeste rusen. Jeg har ikke holdt på å dø av andre rusmidler. Ingen andre rusmidler har gjort at jeg våkner blodig og forslått på en benk i Nord-Trøndelag. Jeg vil heller velge rus som passer min personlighet og psyke.

6

Du røyker hasj hver dag? – Jeg har røyket siden jeg var 13. Og det gidder jeg ikke legge skjul på engang. Jeg driter i om det «ødelegger karrieren», det funker for meg.

6

Vi har hørt at du er en meningsmaskin. At du skal mene noe om ALT. Uansett hva man spør deg om. Derfor vil vi spørre deg om hva mener du om litt forskjellige ting.

6

Først ut: prostitusjon. – Prostitusjon må legaliseres på dagen! Kontrolleres, legaliseres og organiseres. Da jeg vokste opp var det ett horestrøk i Bergen, og alle horene var hvite. Da var det sånn: «Hey, jeg tror det er tanta til Roger». De var bergensere og du kjente garantert noen som kjente dem, og du fikk en følelse av at ok, dette er våre falne. Dette er vårt ansvar. Så bestemmer det øvre laget av det norske samfunnets kvinner seg for at dette «forferdelige greiene», det her skal vekk. Nå er det mye mer behagelig for de politiske vestkantfruen. Horene har en ny hudfarge alle sammen og er traffickingofre fra Afrika, og står i et fremmed land og blir slengt drit

1

til av fulle nordmenn og har det idiotisk kjipt. Det er så mye lettere å gi faen når det ikke er noen du kjenner. Når det ikke er dattera til frisøren din, men Umbutu fra Kenya. Hun forsvinner om to måneder uansett og da kommer det en ny som man ikke ser forskjell på. De som står for dette her kommer til helvete. Det er faen meg sexsalg-apartheid i Norge. Har du penger, kan du knulle horer trygt. Er du fattig, må du ut på gata og risikere 15 000 i bot. Det er moralsk forkastelig å nekte folk å kjøpe og selge sex. Hvis jeg har vondt i skuldrene, kan du massere meg og få 500 kroner. Ok. Hvis jeg sier at jeg ikke har pult på to år og er jævlig ensom, og spør om du kan suge meg for 500 kroner? Eller massere kuken min? Hva er forskjellen? Du kan ikke argumentere mot det der. Det må være lov å selge alle typer tjenester som ikke er skadelige. Det er for komplisert, sier de. Livet er fuckings komplisert. Skal vi snakke forbi ting bare fordi det er komplisert? Abort. – Kjempeproblematisk tema. Jeg synes kvinnen skal få bestemme selv, men jeg synes at vi kunne snakket litt mer om at vi holder på å utrydde alle mongisene og funkisene.

1

MDMA. – Jeg tror alle har godt av å prøve det en gang, bare for å kjenne hvor mye kjærlighet de faktisk har i seg, og kan ta det med seg videre i livet. Ta heller et kjærlighetsdop enn kokain, det er et dårlig stoff. Men vær forsiktig, ikke ta MDMA som du drikker øl. Jeg mener man bør avkriminalisere all bruk av dop, ikke nødvendigvis salg. Det er mitt valg hva jeg velger å putte i meg.

6 1 6

Manneparfyme. – Det er en bra ting. Jeg er veldig forfengelig og liker kosmetikk.

Oljesand. – Forferdelige greier. Det er to Vågarder i Norge, han andre Vågarden er høyt oppe i Natur&Ungdom, og han er veldig imot det. Jeg stiller meg bak min navnebror: nei til oljesandutvinning. Mr.Magne74. – Kristian Valen? Dødsfet. Han er korny, men det gjør han kul. Vi har til og med Kristian Valen-punchline på den nye EP-en vår: «Fucking gale kjerring, fucking gale kjerring, se på meg når jeg knuller deg og kall meg Kristian Valen, kjerring.»

1

Madonna. – Jeg har aldri skjønt greien med Madonna. Hun skremmer meg litt. Var hun fet en gang i tiden, liksom? Jeg synes den med Ali G var litt fet. Den der muuusic døøøø nøøøøø.

6

Kulturstøtte. – Så rike som vi er må vi støtte kultur. Men man må også ha litt motstand. I Bergen for eksempel, må man gjerne bevise litt før man får støtte. Trondheim er en by med en laber og konservativ musikkscene som ikke har skapt noe nytt på veldig mange år. De har veldig mange kommunale tiltak. Det mest provoserende som er bygget i Norge noensinne, er Rockheim. Rockheim burde bombes i en rituell seremoni, og utføres av bergensere bare for å tråkke på dem. Det fortjener de, det er det verste jeg har sett i hele mitt liv. Bergen har skyhøyt nivå på musikken, det er mye drit der også, men det som kommer frem er bra. Det er en konservativ by, høyrepolitikere har sittet veldig lenge. Det er ikke bra å få sydd puter under armene gjennom støtte.

1

6 6

Morten Harket! – Dødsfet. Er datteren hans pen?

1

Tror hun er født i 1992 … – Perfekt.

Tja. Likner litt på Miley Cyrus. Hun spilte Annie da hun var elleve eller noe. – Jeg håper vi får Harket-dynasti. Hvor gammel er hun nå?

4/2012

79

Profile for NATT&DAG

2012-april-oslo  

hvA fåR Du fOR PenGene? STATOILS OLjeSøL - Om å LObbe fOR kLImAunDeRGAnG AnmeLDT: The hunGeR GAmeS GAme ChAnGe The ROCkA SuSAnne SunDføR kIW...

2012-april-oslo  

hvA fåR Du fOR PenGene? STATOILS OLjeSøL - Om å LObbe fOR kLImAunDeRGAnG AnmeLDT: The hunGeR GAmeS GAme ChAnGe The ROCkA SuSAnne SunDføR kIW...

Profile for nattogdag