Page 18

Foto: Anna Purna

KRISTIAN SKYLSTAD (28)

Kunstner I likhet med 9/11 vekket det meg fra en dvale. Husker godt de først trodde det var høyreekstreme den gangen. En invertert reprise i min fødebys hovedpulsåre, og som konsekvens blir jeg tvunget til å bruke en tragedie til å velge mellom et konstruktivt eller fatalistisk argument som kunstner. Mine argumenter vil åpenbart bli mer oppbyggelige.

1 1

Foto: Bjørn Erik Larsen

IDAR VOLLVIK (42)

Gründer Vi ble sterkt påvirket den dagen tragedien oppstod, samt de nærmeste dagene. Jeg tror ikke vi er i stand til å forstå effekten av dette enda. Det er fortsatt for nært.

1 2 1 1

På kort sikt vil nok alle foreldre ha denne hendelsen i bakhodet når de sender barna sine på fotballcuper, kor- og korpssamlinger. Alt i alt har 22/7 gjort oss mer utrygge, men vi får håpe det går over slik at vi kan fortsette å leve et normalt liv igjen. Skjønt, for de som ble rammet av hendelsene, er vel ikke et «normalt liv» noen selvfølge.

1 3

I hvilken grad skal vi alle la oss bli påvirket av denne hendelsen fremover? Her tror jeg at det offentlige og vi private må snakke litt sammen.

En paranoid hverdag noen år, for så å utvikle seg til noe vi kan studere og ydmykt dra lærdom fra. Et angrep i Oslo er noe mange har forventet, men Utøya er et mareritt det er umulig å forstå og overgår fiksjonen i sin kulde og bestialitet. I et lite land som Norge er en stor andel av oss rammet indirekte eller direkte. Et slikt traume er det umulig å komme over. Jeg føler med dem. Frp blir forhåpentligvis halvert og etterhvert helt borte. En større tillit til den nåværende regjeringen er en naturlig konsekvens. Vold som underholdning må revurderes. Kanskje vi får mer empati med deler av verden der hendelser som dette er hverdagen.

1 2

Vi må ta mer vare på de ensomme, være mer kritisk til det virtuelle og pressen må skjerpe seg og slutte å melke tragedier. Medias behandling av saken er kritikkverdig. Det er viktig å ikke gjøre denne mannen til en Hitler. Da blir han ufarliggjort. Grunnlaget for hendelsen ligger i hver og en av oss, og vi må gå i oss selv som individer for å få bukt med problemet, som er mer komplekst enn at en mann har blitt gal i hodet. Mer autentisk kjærlighet til fremmede hadde vært en vakker konsekvens.

3 1

Foto: Stephen Butkus

HEDDA MJØEN (30)

Kreativ produsent og manusforfatter Jeg ble nyforelsket i byen og landet mitt. Dog med et skadeskutt hjerte.

1 1 2 1

Jeg håper det vil bety det man har sagt om og om igjen: mer kjærlighet, åpenhet og demokrati. At vi gjør enda mer for å inkludere alle i vårt multikulturelle samfunn. Det vil nok også skape økt politisk engasjement blant unge folk.

Hvordan skal vi – med de ambisjonene nevnt ovenfor – klare å inkludere også de med helling til samme holdninger og meninger som ABB? Kan vi klare å lytte, forstå og motargumentere, fremfor å bare sensurere, ignorere og hate tilbake? Ikke bare for at dette ikke skal skje igjen, men for å få nettopp et slikt inkluderende samfunn som vi ønsker oss. Det følger åpenbart utfordringer med å ha et multikulturelt samfunn – snakker vi åpent nok om dette? Vi må våge og prioritere å diskutere disse utfordringene, og da uten frykt for å bli stemplet som en ekstremist den ene eller den andre veien.

1 3

Foto: Håvard Jørtstad

LEO AJKIC (27)

Stuntreporter og manager for A-laget Jeg har opplevd mye vondt i livet, men dette var første gang jeg opplevde det i Norge. Endelig innser folk at sånne tragedier skjer overalt. Jeg har sett på sosiale medier at folk skriver om utlendinger som ble kastet av bussen og fått skjellsord slengt etter dem. Det er utrolig hvordan man reagerer i sånne sannhetsøyeblikk. Jeg opplevde så mye hat og fordommer. I tillegg tenker jeg på egne uttalelser om religion og politikk som kan sette meg i fare. Da jeg hørte om bombingen tenkte jeg «Å, nei, håper det ikke er Taliban». Jeg ble faktisk lettet da jeg hørte det var en nordmann. En Frp-frimurer. For alle muslimer bomber ikke. Alle nordmenn er ikke gale heller.

1 1

Datoen blir aldri glemt. Nå har det norske folk opplevd det, og kan forhåpentligvis relatere seg til steder der det skjer hver eneste dag. Det hadde dessverre kommet sterkere reaksjoner om det var utlendinger som stod bak, men i og med at det var en nordmann snakker man bare om å øke sikkerhet og slå ned på gærningene. Men det er klart det kan komme en dag der islamister bomber Norge også. Man vet jo aldri. Hendelsen har uansett skapt nærhet, til tross for at ABB-fyren har prøvd å separere og ødelegge landet. Det norske folk har endelig vist tilhørighet.

2 1

Spørsmålene vil bli tydeligere for meg etterhvert, men slike ting kan og kommer alltid til å skje. Ingen kan stoppe meg om jeg vil gjøre det jeg óg. Man kan ikke være et hundre prosent sikkert land. Kanskje det norske politiet burde begynne å gå med pistoler også?

1 3

18

7/2011

Foto: Privat

Foto: Ina Damli

JONAS FORSANG (30)

Gitarist i Yoga Fire I den umiddelbare tiden etter 22/07 forandret det alt. Samtlige saker jeg har skrevet til neste ALFA leses plutselig i et nytt lys. Låtene jeg har skrevet til Yoga Fire får en annen betydning. Det er umulig å si hvordan det vil forandre meg på sikt, men det er spesielt to ting jeg vet at aldri vil bli som før: Synet mitt på sosiale medier, og synet mitt på Oslo. Jeg håper 22/07 forandrer meg så lite som mulig som person. Men det betyr ikke at jeg noensinne vil glemme det.

1 1

22/07 vil stå igjen i norsk historie for alltid. Det vil stå igjen i verdenshistorien for alltid. Og jeg tror det vil stå som et åpent sår det vil ta generasjoner før gror -- på lik linje med andre verdenskrig. Jeg tror hendelsene vil ha stor påvirkning på det nasjonale tankesettet i Norge. Både på godt og vondt. Og det vil stå som en evig påminnelse på hvor ufattelig sårbare vi er. Selv vi i Norge.

1 2

1 3

Hvor kom hatet fra?

MARTE GERMAINE CHRISTENSEN (28)

Skuespiller Først og fremst ble jeg veldig trist. Det var merkelig, for jeg føler selv at jeg har opplevd et og annet i løpet av livet som har gjort meg herdet, men akkurat dette hadde jeg ikke tools til å deale med. Jeg merker at jeg mangler språk nå som jeg skal sette ord på hendelsen. Det er vondt, merkelig og dypt sjokkerende. Jeg vet ikke om det kommer til å ha en direkte påvirkning på yrket mitt, men det å være norsk i dag har fått en ny dimensjon. Det må vi alle forholde oss til.

1 1

Et alvor har senket seg over byen og landet forøvrig. Det vil nok gi seg til kjenne i alt fra sikkerhetstiltak til underholdningsindustrien og samfunnsdebatten. Det står mer på spill. Vi må veie våre ord og holdninger på en annen måte.

1 2

Vi må stille spørsmål ved holdningene våre. Være mer bevisst på hva man ytrer i det offentlige rom. Det vi opplevde 22. juli er et resultat av fremmedfrykt i sin jævligste form. Det at dette har fått spire og gro på Oslos beste vestkant er ikke bra. Vi har alle et ansvar, og selv om vi ikke skjønner en dritt nå, føler jeg at it all comes down to basics, altså å være gode med hverandre og behandle hverandre med respekt, solidaritet og likeverdighet.

1 3

Profile for NATT&DAG

2011-august-oslo  

INTERVJUER: BENJAMIN HELSTAD METALION BÅRD TORGERSEN PANTHA DU PRINCE OMER FAST WWW.NATTOGDAG.NOOSLO07-AUGUST2011//VALGETSKVALER STOR PARTIG...

2011-august-oslo  

INTERVJUER: BENJAMIN HELSTAD METALION BÅRD TORGERSEN PANTHA DU PRINCE OMER FAST WWW.NATTOGDAG.NOOSLO07-AUGUST2011//VALGETSKVALER STOR PARTIG...

Profile for nattogdag