Page 10

OVERHØRT

TIDENS ÅND: SEPTEMBER

...

SELVREKLAME NATT&DAG åpner i Stavanger og Mjøsregionen denne måneden. Det betyr 5 lokalaviser hver måned, 75000 i opplag, millioner av lesere, kontor på Slottet, privatjet til Rio og Månen i helgene, miste oversikten på hva som skjer her, og gå konkurs innen utgangen av året.

1 1

FJELLROCK NRK har i sin nyeste programserie tatt med seg tøffe/skrekkslagne rockere på fjelltur; Vinjerock, festivalen langt oppi Jotunheimen, solgte enda en gang ut alle billettene før du rekker å si «stormkjøkken» og Trænafestivalen bekreftet igjen antagelsen om at nye festivaler trenger en pikturesk fjellkulisse for å markere seg. Imens beredes grunnen for blu ray-utgivelsen av den norske filmklassikeren Fjolls til fjells.

2 1

Arild Rønsen, som stadig insisterer på sin relevans, har vært ute og viftet med sverdet sitt igjen. Helt uoppfordret skriver han at det nye musikkmagasinet ENO er «sjanseløst velmenende» og «håpløst gammeldags». Han om det. Han har også kritisert vår anmeldelse av Iron Maidens nye plate (se side 68). Og det en fyr som ravet rundt på Metallica-konsert og henviste til låter de ikke spilte i anmeldelsen dagen etter. Vi liker deg for det, Rønsen! En viss bassist i et visst britisk band, la oss si bandnavnet har noe med tau å gjøre, tipset oss om hvordan få igjen depositum på smokingen om du får kalde bryllupsføtter. Ring dagen etter en brutal fyllekule og si at bruden nylig døde i en «freak car accident». Funker som bare det.

Foto: Anton Soggiu

Lars Vaular-sveisen Du vet, lang oppå; kort på siden. Med Loddefjord-scenen som et slags visuelt springbrett tok sveisen først veien om musikk- og reklame-bransjen før den under VM ble observert på halve Spanias landslag. Siden tok Tippeligaen etter, og i august, da vi var en tur på kjøpesenteret i Førde, spottet vi forsyne oss frisyren på halvparten av bygdas kvinner. Det er hva vi kaller en sosio-økonomisk full circle. En månedslønn,- på at John Olav Nilsen & Gjengen tar luggen innen måneden er omme.

TEKST Vegard Skjervheim FOTO Rebecca Vaage

3 1

GOJI-BÆR Det beste av Dalai Lama og Arne Næss samlet i ett bær! Økosofi møter Tibet-åndelighet møter kirsebær når 18 aminosyrer pakkes og selges for 432,- kroner pr. kilo. Nå i en muffin på det nærmeste kaffebrenneriet.

4 1

KEISERENS NYE KLÆR Tiden hvor det holdt med hipp stil, siste bloggoppdatering på tunga og heroknekk i holdningen til alt normalt er forbi. Bilder fra tomme samtaler i fulle klubblokaler har blitt til album av tomme samtaler på tomme dansegulv, og dybdekunnskap er den nye overflaten.

5 1

AUTENSITET Desperasjonen etter et alternativ til de sedvanlige klubbene og festene der de alle befinner seg og alt er det samme og alle er talentløse og maner om sine tafatte kreative agendaer, tyr vi til de mer autentiske stedene som alkispubber, strippeklubber, kjellerkonserter og andre mørke vannhull der man endelig kan komme seg bort for en liten smak av frihet.

6 1

ROADRAGE & BILRACE Unge menn kjører seg selv og vennene sine i hjel over en lav sko i distriktsnorge, og norske kunstnere har fått ny favorittaktivitet med kjørom-kapp i bygatene. Politikerne skriker etter strengere straffer for unge bilister, og det kan bli rimelig tight og interessant i fengel etter noen uker. I Oslo er det tydeligvis helt kosher å drite i enveiskjøring etter kl 21.00, PS: Forby longboards innenfor bygrensene.

The New Wine vurderer å være med i Ta Sjansen! som ledd i en større release-gimmick for kommende langspiller. Det har for øvrig ikke lykkes N&D å bekrefte sannhetsgehalten i deres påståtte orgie i etterkant av yachtkonserten på Revolver under Øyafestivalen. Man skulle tro metalgroupies velvillig ville kaste seg over et headlinerband på festival. Ikke alle er like heldige, tydeligvis. Gitaristene i bandet Autopsy – årets store trekkplaster på Hole In The Sky-festivalen, som forøvrig leverte TIDENES konsert noensinne – ble observert da de desperat scoutet omkring seg ved hovedgangen til Verftet i Bergen. Om det ble noe på dem får du vite i neste nummer.

7 1

Boblere: Borrelia, anoreksia, Ratzeputz Branca, dagsen, paret er den nye rundbrenneren, fletta til Yonnas, ”no children!”, strippeklubbing.

10

8/2010

REGINE STOKKE I BRONSE

Har du møtt en Basil Fawlty noen gang? Det har vi så til de grader. Ta en langhelg på City Apartments Hotel i Bergen og se etter en liten sinna sør-amerikaner...

Hvem husker vel ikke Regine Stokke, den modige jenta fra Møre som gjennomgikk all verdens smerte mens hun grasiøst sjarmerte en hel befolkning idet hun dokumenterte sin ferd gjennom krefthelvetets innerste sirkler. Via bloggen sin, ”Face your fear”, fortalte hun alle som ville høre om sin langsomme marsj mot døden. Nå har bloggen dessuten, med utgangspunkt i Regines siste ønske, blitt gitt ut i bokform under den beskrivende tittelen ”Regines Bok”. For den nette sum av 300 kroner kan man få tilgang til så vel Regines tanker om døden, smerten og frykten som posthume uttalelser fra slekt og venner som mente at frøken Stokke var både vakker, modig og talentfull. Alt sammen i hardcoverversjon, som for å illustrere at kreftjentas myke og skjønne indre ble brutalt omsluttet av tilværelsens urettferdige jernhanske. Det var interessant å observere hvordan en unison leserskare sa seg hjertens enige i at å skrive om hvor uvel man blir etter cellegiftbehandling er en modig handling, og på toppen av det hele både rørende og interessant. At et forlag nå har funnet det lønnsomt å oppfylle Regines siste ønske og gi ut denne boken sier mye om både bloggerfenomenet og om kritisk sans satt opp mot medfølelse og empati. ”Regines Bok” er ikke velskrevet, temaet er overhodet ikke originalt, og Regine Stokke er slett ingen fengslende karakter. Likevel ble hun nominert til ”Årets Navn” i VG. Alt dette får en til å tenke sitt om fremtidens litterære produksjon. Markedet for personlige og skjøre historier om de velkjente og nære emosjoner har aldri vært større, og på terskelen til diverse forlag står en hær av unge mennesker med voldsom eksponeringstrang og tilsvarende tro på egne kommunikative ferdigheter og spennende anekdoter.

At Regine Stokke ble årets story gir meg unektelig en kilende følelse av forhåpning i magen, men det kan selvsagt godt være at det er spiserørssykdommen min som bedrar meg og gir meg falske forventninger. Tidlig i tenårene ble jeg nemlig diagnostisert med ikke-fungerende lukkemuskel mellom spiserøret og magesekken, noe som førte til at magesyren skvulpet uhemmet frem og tilbake som om fordøyingssystemet mitt skulle vært en fornøyelsespark for etsende væske med atferdsproblemer. Dette førte til at jeg fikk sår i spiserøret og diverse andre reflukssymtomer, så legen satte meg på Nexium, et protonhemmende medikament laget for å dempe produksjonen av magesyre. Det fantes en operasjon jeg kunne ta hvis jeg ville, men det syntes jeg ikke hørtes noe behagelig ut. I mange år holdt magen min seg i ro, men i sommer kom symptomene tilbake med fordoblet kraft, og jeg begynte virkelig å lure på om jeg kunne ha magesår, jeg var jo temmelig stresset etter å ha mistet jobben på fiskebåten, og jentene hadde jeg nesten bare uflaks med i denne perioden. Det var blant annet en av dem som satte seg oppå meg og gned underlivet sitt mot lemmet mitt, men trusa nektet hun å ta av seg. Hadde det ikke vært for en annen jente som sa at å ha sex med meg var som å kopulere med en vill bjørn ville jeg sikkert fått både magesår og kreft der og da. Nå har jeg vært hos legen og blitt satt på en ny medisin, og symptomene har roet seg vesentlig, men det er jo uansett ikke utenkelig at det kan kile litt i magen sånn at man forveksler det med forventninger om at bokåret 2011 blir personlig utleverende og platt inntil det absurde sånn at jeg får mye å le og smile av. Alt dette kan du for øvrig lese mer om på bloggen min. www.opptegnelserfraenmagesekk.blogspot.com

”Regines Bok” er ikke velskrevet, temaet er overhodet ikke originalt, og Regine Stokke er slett ingen fengslende karakter.”

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Bergen september 2010 - fremtid  

NATT&DAG Bergen september 2010 - fremtid

NATT&DAG Bergen september 2010 - fremtid  

NATT&DAG Bergen september 2010 - fremtid

Profile for nattogdag