Page 8

OVERHØRT

... OSLO 05 - MAI 2010

WWW.NATTOGDAG.NO

OSLOVOLDEN#3 KONFORMITETENS TYRANNI &

& MØTER STATSMINISTER JENS STOLTENBERG

TORE TVEDT +++

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

INTERVJU MED BØRRE SÆTHRE

Klagen gjelder avisen Natt&Dags bruk av to bilder hentet fra nettsamfunFORSVARSMINISTEREN Norgesvenne OM RIKETS net Facebook. Bildene er n MONOLITEN! SIKKERHET manipulert, men de tre GØY PÅ SMOKE personene på bildene er LANDET MOHAWK M/PETER BESTE klart gjenkjennbare. Bildene er brukt som illustrasjon til en artikkel om Norge i forbindelse med feiringen av nasjonaldagen. Artikkelen er også relatert til høyreradikaleren Tore Tvedt. Klagerne, via advokat, mener avisen har opptrådt i strid med god presseskikk fordi bildene er brukt uten samtykke fra dem.

HEIA NORGE

Sigg, satan og rock

Modell: Ina Braathen Kristiansen / Foto: Stephen Butkus

I’ll take you to the candy shop. En 19-åring fra Bergen – vi roper ikke hvem – var nylig på sexferie hos 50 Cent i New York. Det er den samme jenta/ kvinnen som han koste seg med da han var i Bergen forleden. Hører vi bryllupsklokkene i det fjerne? Hei, Volum Musikk i Nordre! Hvem er det som starter CD-sjappe i 2010? Vi ønsker selvfølgelig lykke til, fortsetter å laste ned torrents – og kjøper vinyl på Aftermath.

Enklest. Til Oslo Lufthavn kan du alltid ta et tog eller en buss. Før du reiser videre.

Bloggbitch Fusa, Jeansskaper og generell denim- og motenerd Pia Biermann, forlater senterlederstillingen sin på Mercur for å jobbe i eventbyrået Gyro i Oslo. Vi har stemt inn Nils Arne Eggen som ny senterleder.

Les mer på www.osl.no

ET VARIERT OG MAGISK OPPLEVELSESSENTER

Vi har blitt undervist av ikke navngitt reggaeyoer at uttrykket «No Homo» er totalt misforstått i NATT&DAGs lokale klubbguide i Trondheim. Vi skal aldri skrive noe på engelsk igjen. I tillegg til dette ville han også si at hiphop ikke er homofiendtlig. Det er vi klare over, det var nemlig klubbanmelderen som var. Nå har jaggu kjendisbloggerne begynt å kreve rider på byen. Ti gjestelisteplasser, to kasser Cava og to terra bredbånd litt brennkvikt!

Natt&Dag - Siden 1988

Natt&Dag har ikke avgitt ordinært tilsvar, men avisen har i et brev til klagernes advokat anført at bildene lå tilgjengelig for hele verden og at Facebooks regler tilsier at slik bruk er tillatt. Videre er det vist til at bildene ikke er brukt i kommersiell sammenheng og at det ikke er noen sammenheng mellom bildene og innholdet i artikkelen. Pressens Faglige Utvalg konstaterer at de to bildene av de tre klagerne er publisert uten deres samtykke og at personene er fullt identifiserbare. Utvalget vil på generelt grunnlag ikke avvise at det i visse tilfeller kan være presseetisk akseptabelt å gjennomføre en slik publisering uten samtykke. Det kunne være aktuelt om bildene i seg selv hadde aktuell og allmenn interesse, men i det foreliggende tilfellet kan ikke utvalget se at slike forhold er til stede. For utvalget er det nærmest uforståelig at en redaksjon i det hele tatt har kommet på tanken å gjøre dette. At bildene har gjennomgått en kunstnerisk behandling, er i dette tilfellet ikke formildende. Utvalget vil understreke at man ikke kan tolke det slik at pressen gjennom Facebook og andre sosiale nettmedier har fått tilgang til en ny bildebank hvor alt materiale som ligger åpent tilgjengelig uten videre kan benyttes. Utvalget vil for ordens skyld også anføre at regler som nettsamfunnet måtte ha, selv om utvalget for øvrig ikke uten videre støtter Natt&Dags tolkning av disse, ikke kan frita redaksjoner fra å følge de presseetiske normene slik de er nedfelt i Vær Varsom-plakaten. Det vises til plakatens punkt 4.10, der det heter: «Vær varsom med bruk av bilder i annen sammenheng enn den opprinnelige.» I tillegg vises det til punkt 4.1: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.» Natt&Dag har brutt god presseskikk. Oslo, 21. oktober 2010. Marit Rein, John Olav Egeland, Øyvind Brigg, Håkon Borud, Camilla Serck-Hanssen, Eva Sannum, Stig Inge Bjørnebye. Hei Takker for hyggelige intervjuer på våren i år og etterfølgende fin artikkel. Var meget fornøyd både med tekst og bilder. Mottok avisen dere sendte og ble minnet om den idag da jeg så i Aftenposten nett at dere ble felt i PFU. Særlig skjerpende var at bildene var brukt i forbindelse med intervjuet av meg; Sitat Aftenposten: ”Artikkelen var samtidig relatert til høyreradikaleren Tore Tvedt”. Som du forstår og allerede var klar over så er Janteloven og norsk feighet verre enn jeg tror både dere og jeg, fra hvert vårt ståsted, tenker over til daglig. Artikkelen fråder jo over av raseri og hellig Messias-harme. Uansett hvor lite vi ellers er enige håper jeg dere bare står på enda hardere for å flå dette hykleriske og selvbedragerske Messiaslignende Jantelovssamfunnet i filler. Kan jeg en gang i fremtiden gi dere en liten håndsrekning i det nødvendige arbeidet er det bare å si fra:) Tore W. Tvedt

Da er det offisielt. NATT&DAGs utspekulerte, orkestrerte plan fungerte som et inviterende Franz-Jeger fra Berlin. Lista har aldri blitt lagt lavere.

NB! Siste dag 17. november: Få med deg publikumssuksessen Mot og motstand. Foto, film og kunst formidler historien om de fire sørafrikanske fredsprisvinnerne og Sør-Afrikas dramatiske historie.

Åpningstider: Tirsdag – søndag kl. 10.00 – 18.00. Studentrabatter.

www.nobelsfredssenter.no

8

10/2010

Foto: Sara Johannessen/Nobels Fredssenter | © Nobels Fredssenter

Besøk Nobels Fredssenter på Rådhusplassen hvor årets fredsprisvinner Liu Xiaobo har fått sin plass sammen med de 120 andre fredsprisvinnerne. 12. desember åpner vi en stor utstilling til ære for ham.

Ryktet sier at Julie Chiku har stjålet kolleksjonen til Fam Irvoll…

Bli med i OSLO NATT&DAG SIN FACEBOOK-GRUPPE for gratisbilletter, konkurranser og premier. Tags: NATT&DAG, event, Oslo. De første påmeldte premieres.

Profile for NATT&DAG

NATT&DAG Oslo november 2010 - natur  

SETESDØLENE ZOLA JESUS XIU XIU HARMONY KORINE +++ NORDMENNS PERVERSE NATUR DAVID LYNCH - MENNESKET & METODEN & MØTER WWW.NATTOGDAG.N...

NATT&DAG Oslo november 2010 - natur  

SETESDØLENE ZOLA JESUS XIU XIU HARMONY KORINE +++ NORDMENNS PERVERSE NATUR DAVID LYNCH - MENNESKET & METODEN & MØTER WWW.NATTOGDAG.N...

Profile for nattogdag