Page 1

toneelverdieping

Door: Jasper Smit

Mr Finney: een familieopera die er móest komen Van kinderboeken worden vaker theaterversies gemaakt. Maar Mr Finney en de wereld op zijn kop, het bekende kinderboek van Prinses Laurentien van Oranje en illustrator Sieb Posthuma, krijgt een unieke uitwerking op het podium: een opera voor de hele familie. Hoe breng je zoiets tot stand in deze tijd van bezuinigingen? En bestaat dat eigenlijk wel, een opera die ook geschikt is voor kinderen? Twee van de makers over dit unieke project.

I

“Misschien door dat ‘passionele moeten’ klikte het hele team zomaar in elkaar: Sieb Postuma, die de originele illustraties maakte, ontwierp het decor en Jos van Kan tekende voor de regie. Librettist Carel Alphenaar, onze éminence gris, werd gekoppeld aan de jonge componist Joey Roukens die zich voor het eerst waagde aan een opera. Deze ontmoeting tussen jong en oud past perfect bij het verhaal van Mr Finney: volwassenen en kinderen die in gesprek raken over duurzaamheid is één van de doelen van het boek. “Natuurlijk is dit helemaal geen makkelijk tijd om een nieuwe opera van de grond te krijgen, maar we waren het allemaal eens dat het belangrijk was om deze voorstelling te maken: een bijzondere opera waar jong en oud samen van zou gaan genieten. We begonnen dus aan het libretto en de muziek zonder dat we zeker wisten dat de voorstelling er ging komen. De Koninklijke Schouwburg wilde ons direct steunen en werd coproducent. Zij startten een samenwerking tussen tien kwaliteitsschouwburgen om achter dit project te staan. Zoiets gebeurde nog niet eerder, en heeft ervoor gezorgd dat het gelukt is: in april gaat de voorstelling in première!”

6

Entr’acte

© Sieb Posthuma

nitiatiefneemster Marije van Stralen (sopraan en moeder van drie kinderen): “Ik las Mr Finney en de wereld op zijn kop voor aan mijn kinderen en het was al snel duidelijk dat er een opera in zat. Prinses Laurentien schrijft heel lyrisch, met veel geuren en kleuren, dat moet wel een feestje zijn voor een componist. Ik toetste mijn idee bij wat mensen en kreeg zoveel enthousiaste reacties dat ik wist: het moét er gewoon komen die opera!

My first opera Het componeren van een opera die ook kinderen in vervoering brengt, is een flinke opdracht. Bovendien is het voor het overgrote deel van het publiek ‘My first opera’. Componist Joey Roukens hield tijdens het schrijven veel rekening met jonge luisteraars: “Kinderen zijn een heel leuk, meedogenloos publiek, met een korte spanningsboog. Gelukkig zit er in mijn muziek veel afwisseling en het boek is zelf ook heel bont, met veel karakters en stemmingen. Ik heb geprobeerd net zo ‘bont’ te schrijven. Het zit vol met referenties aan andere muzieksoorten, zelfs lichte muziek en musical.” “Opera past goed bij dit boek. Het is een fabel die kinderen aanzet om na te denken over duurzaamheid en vragen als: van wie is de aarde? Van wie is de zee? Bij dat soort uitdagende kwesties hoort muziek die ook uitdaagt en prikkelt, en die wat dieper gaat dan de muziek die ze normaal horen. “En kinderen moet je juist niet onderschatten. Zij treden nieuwe dingen met ontvankelijkheid en spontaniteit tege-

moet, en als je het goed aanpakt hoef je als componist maar weinig concessies te doen aan de muziek. Bovendien staat Mr Finney ook duidelijk in een traditie van stukken die voor kinderen en tegelijkertijd ook voor volwassen leuk zijn. Die dubbele laag is er heel doelbewust in geschreven. “Ik heb er niet voor gekozen om elk karakter een eigen muzikaal thema te geven, zoals in bijvoorbeeld Peter en de Wolf. Dat zou ook ondoenlijk zijn: in bijna elke scene wordt wel nieuw karakter opgevoerd. Maar ik heb wel bepaalde soorten muziek verbonden aan een karakter. Pinky Pepper bijvoorbeeld is een roze, energiek fladderig wezentje. Als zij op het podium is, weerspiegelt de muziek dat. Peter en de Wolf is wel een heel mooi voorbeeld van een stuk waar kinderen en volwassenen evenveel van genieten. Het zou geweldig zijn als Mr Finney die traditie voortzet. Mr Finney de Opera (6+) is 8 keer te zien in de Koninklijke Schouwburg, tussen donderdag 25 april t/m vrijdag 3 mei. Première zaterdag 27 april.

EA20_6  
EA20_6  
Advertisement