Page 1

Over sportparticipatie en sportpromotie

1, 5 m i l j oe n

S po rta d viesc

Gelderland bouwt lokale sportweken uit School spil bij sport Marco Borsato: “Opvallend dat sport snel effect heeft�

nummer

4

winter 2010 | een uitgave van het Nationale Sport Platform

jo n ge

o m mis

ren

in 2 012

s po

rte

n!

sie: I mpu ls Sp ortw eek


Voorwoord

Echt waar!

U en Actorion Communicatie:

Eén team. Eén doel.

De Museumvereniging is een gedragen aanjager in het thematisch promoten van musea, een steeds professioneler wordende branche. De museumjaarkaart is hun parel, het groeit en bloeit. Kennis delen en kennis van anderen opsnuiven gebeurt via het museumcongres. Ik ben er geweest, wat een opkomst, het bruist van de kwaliteit en wat een homogene gemeenschap. Geloof in collectief promoten van hun branche vertaalt zich in zichtbaar rendement. Echt waar!

Communicatie is ónze sport. Bouwen aan een boodschap

De boekenbranche weet van wanten met collectief promoten. Bijvoorbeeld met luchtige acties

die scoort. De lat hoog leggen. Samen de horden nemen.

rondom de Kinderboekenweek. Of het maximaal exploiteren van hun grootheid de Boekenweek. Wat

Soms met een lange adem, maar ook met oog voor snelheid als het moet. Met dat ene doel voor ogen: een goed resultaat voor onze klanten. Dat is de drive van onze adviseurs: de wil om

dacht je van ‘Lezen in de trein’ met een ijzersterke communicatiepartner als de NS, die een hoge publiciteitsopbrengst realiseert? En dan is de inzet van Bekende Nederlanders als schrijvers of als fan van boeken lezen puik. Er is altijd een strakke regie op de marketing van het boek: kansen creeren die bijdragen aan een hogere omzet, is meer kans op winst voor de winkeliers of meer leden bij de bibliotheek. Collectief promoten werkt voor de marketing van de boeken. Echt waar.

te winnen. Met dezelfde passie en emotie als in sport. Sprint naar www.actorion.nl of toets behendig 026 443 82 87.

In 2012 bestaat de KVLO 150 jaar. Jan Rijpstra gaat er in dit blad uitgebreid op in. We willen 1,5 miljoen jongeren tijdens de Nationale Sport Week 2012 aan het sporten en bewegen krijgen. We gaan onderwijs en sport op een leuke manier promoten. Prins Willem Alexander zal er blij mee zijn: op een aansprekende manier het vak bewegingsonderwijs in het zonnetje zetten, het vak versterken en beter sporten en bewegen op alle scholen promoten. Jongeren verdienen het en de vakmensen ook. Samen kunnen we er veel mee winnen. Wedden dat collectief promoten gaat scoren? Echt waar. Founding Father CBW-MITEX gaat rondom de Nationale Sport Week 2011 de mouwen opstropen. impuls geven om een eigen sportweek te organiseren. De lokale sportwinkelier zal aanjager zijn via een donatie en menskracht. Ook gaat er een special van dit magazine naar alle sportwinkels (3.000) in Nederland om iedereen te overtuigen van het mogelijke rendement van het collectief promoten van sport via met name lokale sportweken. Het gaat werken voor de sportwinkelier (traffic) en voor de gemeente. Het zal met name het lokale sportbeleid en de lokale economie een handje helpen. Echt waar.

Actorion Communicatie zorgt o.a. voor:

Actorion Communicatie

• strategisch advies

Arnhemsestraatweg 346

• detacheringen / interim-management

6881 NK Velp

• productiecoördinatie

T 026 443 82 87

• interactieve media

E adviseurs@actorion.nl

Museumbezoek, boeken lezen en sport zijn alle drie vormen van vrije tijdsbesteding. De sport zal zichzelf, net als ‘concurrenten’ boek en museum, regelmatig onder de aandacht moeten brengen als gezonde en leuke vrije tijdsbesteding. Ik zie zelfs partnership voor me, bijvoorbeeld het thema sport tijdens de Boekenweek of de historie van sport in musea. We hebben extra support nodig om als netwerkorganisatie sterker te worden. Ik daag vakbonden, verzekeraars en supermarkten uit partner te worden. We kunnen ons spiegelen aan andere branches die van collectief promoten een ijzersterk en rendabel vak hebben gemaakt. Doe mee, word partner! Samen werken aan een vitaal Nederland. Wedden dat het rendeert? Echt waar!

Kees Sijbesma Directeur Stichting Nationale Sport Platform

Nationale Sport Magazine Winter 2010

De sportwinkels gaan de sportweek collectief promoten. Daarnaast mogen we tien gemeenten een

3


Inhoud 3

Voorwoord

34

Sportweek in beelden

6

Keep it simple! Sportservice Flevoland: “Gebruik alle beschikbare communicatiemiddelen”

36

Ondersteun de superpromoters! Hoe authentiek enthousiasme de breedtesport helpt

38

Sport verbindt Monoloog van NOS-directeur Jan de Jong

10

Jeugd beweegt te weinig

11

Digitale service-desk

40

Website Nationale Sport Platform

12

Impuls meer lokale sportweken Sportwinkels actief tijdens Nationale Sport Week

41

Column Cees Vervoorn

42

Verbinden met passie Bedrijven zetten zich belangeloos in voor georganiseerde sport

14

16

Sport hoort bij De Lotto

18

Oscar Zeegers nieuwe ambassadeur “Er is geen beter ambassadeurschap te bedenken!”

19

School spil bij sport Voorzitter KVLO maakt zich sterk voor beter bewegingsonderwijs

22

De Fitste School

23

Column Bob van Oosterhout

24

Marco Borsato & Frits Wester Dubbelinterview ambassadeurs

28

Nationale Sport Week groeit! De ‘couleur locale’ van iedere lokale sportweek

32

Sportretailer Rob van der Geest

33

Column Ronald Wouters

Keep it simple!

6

42

45

Column Alwin van Dijk

46

Kennis in beweging De visie van Philip Wagner

48

Meer sportlesuren in onderwijs Nieuw Kabinet onderschrijft belangrijke functie van sport in maatschappij

19 Marco Borsato & Frits Wester

Verbinden met passie

School spil bij sport

24

5 50

Hoe werf ik leden? Sportvereniging zoekt leden

52

“Investeringen in gymles noodzakelijk” De mening van verschillende experts

54

KVLO gaat voor record 2012: 1,5 miljoen jongeren sportief actief tijdens Nationale Sport Week

56

Sport in de breedte

58

Colofon

Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

4

De Week van de Sportclub Sportclubs in België zijn er voor veel meer dingen dan alleen bewegen

50

Hoe werf ik leden?


Reportage

Een lokale sportweek organiseren hoeft echt niet moeilijk of begrotelijk te zijn. “Met een paar telefoontjes heb je vaak al dingen geregeld”, zegt Sylvia van Mullem, senior communicatieadviseur bij de Gelderse Sport Federatie (GSF). Een paar leuke ideeën moet je wel hebben natuurlijk.

Tekst Gemma Schoot

Geen gemeente zal in deze tijd nog flink kunnen uitpakken, maar ‘keep it simpel’ is ook al

Beeld Mathilde Dusol, Henri van

effectief. Met een paar mailtjes en telefoontjes kun je al bereiken dat sportverenigingen, de

Beek, Gelderse Sport Federatie,

speeltuinvereniging en scholen hun wervings- en pr-acties in de aprilweek van de Nationale

Sportservice Flevoland

Sport Week plannen. Daarmee krijg je al een week vol sport- en bewegingsgedruis in de buurten georganiseerd. En op al die plekken zien de inwoners de spandoeken met ‘Nationale Sport Week 2011’ uit het gratis promotiepakket dat de verenigingen kunnen aanvragen. “Het

“ De ruim vijftig sportverenigingen die meededen, kregen van ons een cursus persberichten schrijven.”

is eigenlijk het bundelen van pr-activiteiten op het gebied van sport en beweging die er her en der in de gemeente zijn. En met zo’n nationale aanpak vallen die des te meer op”, weet Sylvia.

Regiobijeenkomsten De GSF stookt nu in de 56 Gelderse gemeenten het vuurtje op. “De Nationale Sport Week hebben we nu op de agenda gezet van de regiobijeenkomsten voor gemeentelijke beleidsambtenaren. Die houden we twee keer per jaar in de zeven Gelderse regio’s. Voorlichten en enthousiasmeren is daar het belangrijkst. We benaderen ambtenaren ook rechtstreeks. We hebben een groot netwerk, onder meer doordat we ook collega’s detacheren bij gemeenten: als coördinator, sportbuurtwerker of om sportnotities uit te werken. Sommige collega’s werken op basisscholen om het bewegingsonderwijs te verbeteren.”

6

7

Nationale Sport Magazine September 2009

2011 onze eerste Nationale Sport Week. Het leuke is dat we dan ook het tienjarig bestaan van Overbetuwe vieren en dat de sportweek precies past in het thema van de lustrumfestiviteiten: ‘Verbinden’. Dat is ook in de sport een belangrijke waarde. In ons collegeprogramma is verbinden, samenleven, een van de belangrijkste peilers. We stimuleren de inwoners om aan sport en cultuur te doen en deel te nemen aan het verenigingsleven. Dat is goed voor de sociale samenhang in de gemeente en de persoonlijke ontwikkeling

Sportservice Flevoland: “Gebruik alle beschikbare communicatiemiddelen”

van de inwoners. Op de sportparken en in andere accommodaties werken sportclubs al met elkaar samen. Ondanks de verschillende takken van sport vinden ze elkaar bij het maken van afspraken over ‘alcohol en jeugd’ en

Keep it simple!

zetten zij zich in voor schoolsport en wijksportactiviteiten. Daarom denk ik dat de Nationale Sport Week in Overbetuwe een succes gaat worden en zodoende bijdraagt aan een verdere verbinding van de dorpskernen in onze gemeente.”

Nationale Sport Magazine Winter 2010

Elisabeth Tuijnman, burgemeester van Overbetuwe: “We organiseren in


Inez Pijnenburg, burgemeester van Heerde: “Goed dat je erover belt! De Nationale Sport Week was wat op de achtergrond geraakt, maar ideeën hebben we wel. Een tennistoernooi voor kinderen tussen de twee tennisverenigingen, of een toernooi tussen de voetbalverenigingen. Je ziet in het weekend hele ploegen wielrenners door onze mooie natuur trekken, dus die tak van sport hoort er ook bij. We hebben net een culturele uitmarkt gehad. Waarom niet ook een sportmarkt? De sportschool waarmee we een contract voor bedrijfsfitness hebben, kunnen we vragen: jongens, wat doen jullie? Eigenlijk zouden we meteen leden van onze skeelerclub moeten huldigen, want die hebben op het EK 2010 in Italië twee gouden medailles gewonnen. Heerde is trouwens bekend om de officiële skeelerbaan en crossbaan, waar EK- en WK-wedstrijden worden verreden. In 2011 is het EK skeeleren waarschijnlijk in Heerde. Bel in februari nog maar eens terug, dan hebben we het wel op een rijtje voor de Nationale Sport Week!”

Sylvia hoopt dat het startfestijn van de Nationale Sport Week in Arnhem 2010 – die een

Sport Week. Toen deden nog niet alle gemeenten mee, een jaar later wel. We hebben zo

heuse, landelijke happening werd – haar uitwerking zal hebben. Als intermediair voor

ongeveer alle beschikbare communicatiemiddelen ingezet: nieuwsbrief, website, directe con-

gemeenten werkte de GSF op verzoek van het Sportbedrijf Arnhem mee aan de organisatie

tacten, advertenties in de lokale kranten, brieven aan alle sportverenigingen. Op de website

van het evenement. Sylvia heeft onder andere alle 56 Gelderse gemeenten ervoor uitgeno-

stond het complete overzicht van activiteiten in de zes gemeenten. Leuk was een sport- en

digd. “Sommige gemeenten wisten nog niet dat er zoiets bestond of wat het inhield; ze waren wel meteen nieuwsgierig. Bij de opening hebben drie van de aanwezige burgemeesters (zie kaders) aan Erica Terpstra beloofd, dat ze in hun eigen gemeente in 2011 ook een Nationale Sport Week gaan organiseren. En daar houden ze zich vast aan!”

Alle NSW-activiteiten van de zes Flevoland-gemeenten op één website Ook in Flevoland wordt vanuit provinciaal niveau het sportvuurtje aangewakkerd. Martijn Postuma, consulent bij Sportservice Flevoland: “Sportservice Flevoland werkt voor de zes Flevoland-gemeenten: Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. Twee

“Het is het bundelen van pr-activiteiten op het gebied van sport en beweging die

spelfestijn in Almere waarvoor een extra budget vrijkwam. De wethouder was er natuurlijk en de lokale pers schreef erover. Voor de héle sportweek konden we flink campagne voeren: tien weken van tevoren adverteerden we wekelijks. Daar hebben we aardige afspraken met de krant over kunnen maken. De ruim vijftig sportverenigingen die meededen, kregen van ons een cursus persberichten schrijven. Hun persberichten gebruikten we dan weer in de campagne. Het was goed dat we elkaar over en weer tegemoet konden komen. Voor 2011 zijn we ons nog aan het oriënteren. Zeker is, dat we de ‘best practices’ gaan benutten!”

er her en der in de gemeente zijn.”

gemeenten hebben een lokaal sportsteunpunt, in één gemeente vervullen wij die taak. Mede daardoor hebben wij rechtstreekse lijnen met sportverenigingen. We ondersteunen en adviseren ze om met eigen activiteiten aan te haken bij de Nationale Sport Week: hoe organiseer

9 Loes van Ruijven-van Leeuwen, burgemeester van Lingewaal: “Ik heb Erica Terpstra beloofd dat ik mijn uiterste best zou doen voor een Lingewaalse sportweek. Een goed idee hebben we al. Het toeval wil dat Lingewaal in 2011 25 jaar bestaat en de Stichting Zilver Lingewaal stelde voor om april tot ‘sportmaand’ uit te roepen. We hebben 11.000 inwoners in vijf kernen. Je gelooft het niet, maar iedere kern heeft een eigen voetbalclub, visclub, en schaatsclub mét ijsbaan. Er zijn verder clubs voor gymnastiek, tennis, badminton, volleybal, biljarten. Golfen is een verhaal apart. Golfclub The Dutch opent in 2011 zijn topsportgolfbaan met achttien holes. Met deze golfbaan heeft Nederland zich kandidaat gesteld voor de Ryder Cup in 2018, een klassiek toernooi tussen de tien beste golfers van de VS en van Europa. In april 2011 horen we of dit op drie na grootste sportevenement ter wereld, na de Olympische Spelen en het WK Voetbal, inderdaad naar Lingewaal komt. Reken maar dat er ook gegolfd wordt in onze sportweek!”

Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

8

je bijvoorbeeld een open dag of een sportclinic. In 2008 hadden we onze eerste Nationale


Nieuws

Reportage Nieuws

Digitale service-desk Jeugd beweegt te weinig

Vanaf 15 december kan iedereen op de website van het Nationale Sport Platform terecht bij de digitale service-desk. Hier zijn alle kennis, expertise en goede voorbeelden die in de loop der jaren verzameld zijn over het organiseren van een lokale sportweek verzameld. Elke ‘beginnende’ sportweek-gemeente kan hier zijn voordeel mee doen, en zo het optimale rendement halen uit de eigen sportweek!

Ruim tweederde van de Nederlandse volwassenen beweegt voldoende, maar jeugdigen

Tekst Marit van der Star,

Met trots kan gezegd worden dat al 95 gemeenten tijdens de Nationale Sport Week 2010 zelf

Beeld Mathilde Dusol

blijven sterk achter: minder dan de helft van de Nederlandse jeugd haalt de beweegnormen.

Coen van den Bemt

een lokale sportweek hebben georganiseerd. Welke lokale sportweek je ook bekijkt, iedere

Dit zijn enkele conclusies uit ‘Het Trendrapport Bewegen en Gezondheid’, een tweejaarlijkse

Beeld Mathilde Dusol

gemeente had zijn eigen sportieve doelstelling, opzet en uitwerking. En daardoor ook zijn

uitgave van TNO. Een kwalijke zaak, want bewegen levert gezondheidswinst op en kan

eigen succesfactoren, valkuilen en effecten. Alles bij elkaar leverde het een ontelbare schat

helpen overwicht te voorkomen. Bovendien, zo stelt TNO, verkleint voldoende sporten en

aan lokale ervaring op.

bewegen de kans op schooluitval. Daarom pleit TNO voor investering in stimulerend beleid en maatregelen die een sportieve, actieve leefstijl bevorderen.

Deze kennis en kunde zijn ondergebracht in de vorm van een digitale service-desk op de website van het Nationale Sport Platform, onder het kopje ‘Gemeenten’. Aan de hand van

Het zijn cijfers die Koen Breedveld, directeur van het W.J.H. Mulier Instituut (centrum voor

een stappenplan worden geïnteresseerde gemeenten van begin tot eind geholpen. Met als

sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek) verontrusten: “Niettegenstaande alle gepleegde

doel iedere gemeente een geslaagde sportweek te laten organiseren. Daarnaast zijn er

inspanningen zijn Nederlanders de afgelopen jaren niet of nauwelijks meer gaan bewegen.

praktijkvoorbeelden en -tips te vinden. Zo vind je er een powerpoint-presentatie om het lokale

De cijfers die TNO zelf produceert, wijzen op een stabilisering sinds 2005/2006, cijfers van

netwerk te mobiliseren, een weekprogramma van de gemeente Bergen op Zoom en een flyer

het CBS – ook in het Trendrapport opgenomen - geven al sinds 2001 geen duidelijke toe-

voor doelgroep 50+ van de gemeente Maastricht. Ook vind je er succesvolle concepten als

name in het beweeggedrag te zien. Klaarblijkelijk slagen we er met ons huidige beleid nog

de ‘Verkiezing Sportheld’ van de gemeente Heumen en een geslaagde kortingsactie van een

niet goed in om mensen meer aan het bewegen te krijgen.”

lokale sportretailer uit de gemeente Kaag en Braassem. Kortom, vele bruikbare en handige voorbeelden.

Volgens Koen verdienen twee zaken uit het rapport nadere overweging: “Ten eerste mogen sport en bewegen niet met elkaar worden verward. De meeste statistieken geven aan dat

Door middel van deze aangeboden kennis en kunde daagt het Nationale Sport Platform nóg

meer mensen aan sport zijn gaan doen, ook de jeugd. Mensen interesseren om te sporten

meer gemeenten uit om een eigen lokale sportweek te gaan organiseren. Want, hoe meer

is een van de weinige interventies die wel lijkt te werken. Ten tweede gaat er ook nu weer

gemeenten een lokale sportweek gaan organiseren, hoe groter het effect is van het collectief

veel aandacht uit naar de jeugd. Daar is reden voor, want de jeugd beweegt (ook) te weinig.

promoten van sport tijdens de Nationale Sport Week.

Gelet op de vergrijzing en op de ambities van het Olympisch Plan vormen volwassenen en ouderen echter minstens zo’n belangrijke doelgroep. Het zou tijd worden dat die boodschap

Bedenk je geen moment: ga naar de website, profiteer van alle informatie en niet te vergeten

begint door te dringen in beleidskringen, ook al is het voor politiek en beleid makkelijker om

van de tips die vanaf 15 december 2010 te vinden zijn op www.nationalesportplatform.nl.

te roepen dat de jeugd moet worden opgevoed dan hun stemmende ouders.”

11 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

10

Tekst Hans Rebers


Nieuws Sportretailers vierkant achter de Nationale Sport Week Sporten is gezond, maar vooral leuk. Alleen, samen of in een team. Dat weet de sportretail als geen ander. Daarom staan de vier grootste sportretailers Aktie Sport, Perry Sport, Intersport en Sport2000 vierkant achter de Nationale Sport Week. Zij werken er samen met de Stichting Nationale Sport Platform aan, om Nederland nog meer aan het sporten en bewegen te krijgen.

Welke tien gemeenten? Tijdens de netwerkbijeenkomst Nationale Sport Plein op maandag 31 januari 2011 zal de sportdetailhandel de tien ondernemers én gemeenten presenteren die, mede in samenwerking met Stichting Nationale Sport Platform, in staat worden gesteld om tijdens de Nationale Sport Week 2011 een eigen lokale sportweek te organiseren.

Sportwinkels actief tijdens Nationale Sport Week

Kracht eigen lokale sportweek

Impuls meer lokale sportweken

Kees Sijbesma, directeur van het Nationale Sport Platform: “Door de groeiende participatie van gemeenten met een eigen sportweek ontstaat een steeds grotere waarde voor het lokaal promoten van sport- en beweegaanbod. Nu al kiezen 95 gemeenten bewust voor een sportweek om daarmee hun beleid op diverse niveaus uit te dragen. Ook provincies als Gelderland, Utrecht, Drenthe en Flevoland willen toewerken naar een lokale sportweek in alle gemeenten tijdens de Nationale Sport Week. Nu gaan óók de lokale sportwinkeliers kansen zien en dat biedt ons nog meer de kans lokale sportweken bij gemeenten uit te bouwen.”

Magazine voor sportwinkels Ruim 3.000 winkels in ons land zullen via een special van het Nationale Sport Magazine begin januari 2011 over de extra initiatieven vanuit de sportindustrie geïnformeerd worden. Het wordt een blad dat de sportwinkeliers moet inspireren en handvatten aanreikt om de komende jaren binnen hun gemeente lokale sportweken te (laten) organiseren. De digitale service-desk op www.nationalesportplatform.nl zal de gemeenten en retailers veel kennis en

De Sportadviescommissie van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

kunde bieden.

gaat helpen de Nationale Sport Week groter te maken. Tien gespeciali-

Centraal aanspreekpunt

seerde ondernemers in evenzoveel gemeenten krijgen financiële steun om

doen, daarbij ondersteunt door een werkgroep vanuit de sportbranche. Coen van den Bemt

een eigen lokale sportweek te organiseren. Het partnership leidt ook tot

is aanspreekpunt en per mail bereikbaar via coen.vandenbemt@nationalesportplatform.nl. Telefoonnummer 026 48 34 154 . Hij wordt onder andere ondersteund door Marit van der

meer landelijke communicatie over de Nationale Sport Week en de ontwik-

Star en Miranda den Boer.

keling van speciale handboeken. Nationale Sport Krant Enkele weken vóór de Nationale Sport Week 2011 komt ter promotionele ondersteuning van een week lang sport Tekst Kees Sijbesma

De Sportadviescommissie van het HBD is de organisatie waarin de werkgevers- en

en bewegen promoten, de Nationale Sport Krant uit. Hierbij speelt mediapartner Wegener Huis-aan-huisMedia een

Beeld Hans Loos, Mathilde Dusol

werknemersorganisaties in de sportdetailhandel samenwerken. Op verzoek van deze

belangrijke rol. De hoofdlijnen:

Sportadviescommissie worden er extra activiteiten rondom de Nationale Sport Week onder-

• Vier weken vóór de Nationale Sport Week op alle voorpagina’s van de edities van Wegener een vooraankondiging

nomen. Dit met als doel een bijdrage te leveren aan een gezonde sociaal-economische

• Extra redactionele aandacht voor de tien gemeenten waar een lokale sportweek opgestart gaat worden

ontwikkeling in de branche. De tijdens de Nationale Sport Week 2010 georganiseerde lokale

• Redactionele aandacht op www.weekkrant.nl

sportweek in Kaag en Braassem, geïnitieerd door de Sport2000-vestiging van Rob van der

• Opnemen van het landelijke persbericht in alle edities

Geest, toonde aan dat de ondernemer, net als de sport zelf, zakelijk rendement kan behalen

• Artikel na de Nationale Sport Week 2011 in alle edities

uit een sportweek. Reden voor de Sportadviescommissie in te stemmen om de pilot in Kaag

• Nationale Sport Platform kan alle gemeenten in staat stellen via haar organisatie voor een speciaal tarief extra

en Braassem te verbreden. Lees in dit magazine op pagina 32 een apart interview met Rob van der Geest.

mediaruimte in te kopen.

13 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

12

Het Nationale Sport Platform op Papendal in Arnhem zal het projectmanagement gaan


Reportage

“Met een open dag kan je op een laagdrempelige manier laten zien hoe leuk golf is.” Sportclubs in België zijn er voor veel meer dingen dan alleen bewegen

De Week van de Sportclub

De organisatie van de ‘Week van de Sportclub’ lag in handen van Bloso (Vlaams commissariaat voor de sport). Om sportclubs aan te sporen hun deuren te openen werden gemeentelijke sportfederaties ingeschakeld. Dit resulteerde in 1.887 deelnemende sportclubs verdeeld over 141 gemeenten. Ann vertelt dat hiermee verwachtingen zijn vervuld: “Maar het aantal deelnemende sportclubs kan nog hoger, er is zeker nog een groeimarge.” Sportclubs konden zelf invulling geven aan de wijze waarop zij Vlamingen kennis lieten maken met de gezellige sfeer van de sportclub. Voor en tijdens de ‘Week van de Sportclub’ waren de gemeentelijke sportfederaties verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie van sportieve activiteiten, waaronder: sportmarkten, doe-aan-sport-beurzen en sporthappenings.

Open dagen in Nederland Hoe staan de Nederlandse sportbonden tegenover een open dag van sportclubs tijdens de Nationale Sport Week, zoals dat dit jaar in Vlaanderen plaats vond? Ramón van Wingerden, coördinator breedtesport Nederlandse Golf Federatie (NGF): “Samen met de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) en beroepsvereniging PGA Holland stimuleren wij als bond de clubs al sinds enkele jaren om tijdens de Nationale Sport Week open dag te houden. In 2010 deed meer dan de helft van de 200 accommodaties hieraan mee, een schitterend resultaat. Met een open dag kan je namelijk op een laagdrempelige manier laten zien hoe leuk golf is.” De NGF, NVG en PGA ondersteunen de clubs daarbij op verschillende manieren, aldus Ramón. “Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een informatieboekje van 38 pagina’s gemaakt, ‘Kennis maken met golf’. Dit konden de clubs uitdelen aan geïnteresseerden. Ook hebben we via de website www.opengolfdag.nl alle informatie over alle open dagen tijdens de Nationale Sport Week openbaar gemaakt. Als federatie willen we het de verenigingen zo makkelijk mogelijk maken een open dag te houden. De golfsport groeit nog elk jaar, en deze open dagen dragen hier zeker hun steentje aan bij.”

De Nationale Sport Week heeft een Vlaams broertje. Van zaterdag 11 Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB): “Initiatieven als de Vlaamse Week van de Sportclub en de Nationale Sport Week in Nederland sluiten aan op de ondersteuning die de KNVB verenigingen structureel biedt. Daarom stimu-

de Sportclub’ plaats. Een week waarin het aanbod en de werking van de

leren wij verenigingen via verschillende communicatiemiddelen om juist in deze week extra activiteiten te organiseren. Jong en oud kunnen dan op een actieve manier kennismaken met

Vlaamse sportclub centraal stond.

voetbal. Vier-tegen-viertoernooien, vriendinnendagen of toernooien voor 45-plussers, met de kant-en-klare draaiboeken van de KNVB is het opzetten van een voetbalactiviteit eenvoudig en effectief. Lid of geen lid van een vereniging, iedereen kan meedoen. Bovendien maken verenigingen die hun activiteiten via internet registreren kans op een bezoek van de KNVB Voetbaltruuk, een dag vol met voetbalplezier voor jeugdleden.”

Tekst Daniëlle Driessen, Hans Rebers

Voor de tweede keer heeft dit jaar in Vlaanderen de ‘Week van de Sportclub’ plaatsgevon-

Beeld Sportdienst van Laarne, KNVB

den. Er werd dit jaar speciale aandacht besteed aan het sociale aspect van sporten. 1.887

Marcel Sturkenboom, algemeen directeur van de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo):

Sportclubs probeerden jong en oud ervan te overtuigen dat sportclubs voor vriendschappen

“Ieder initiatief op het gebied van sport is welkom. Het is heel goed om met behulp van

kunnen zorgen, een leuke plek zijn om na het sporten te blijven hangen en een bijdrage kun-

een Sport Week mensen in diverse sporten te bedienen”. Marcel spreekt vol enthousiasme

nen leveren aan het doorgeven van waarden als respect en verantwoordelijkheid.

over de voordelen van de Nationale Sport Week: “De Nationale Sport Week is communicatief gezien een uitgelezen kans om nieuw publiek kennis te laten maken met sportclubs.”

De ‘Week van de Sportclub’ moest ervoor zorgen dat Vlaamse sportclubs in de spotlight

Tijdens de Nationale Sport Week probeert de Volleybalbond daarom, in samenwerking met

werden gezet. Geïnteresseerden werden geïnformeerd over het aanbod en de werking van

gemeenten, scholen en natuurlijk de volleybalclubs, als een krachtig platform activiteiten te

Vlaamse sportclubs. “Maar, we hebben bij de promotie extra aandacht besteed aan de jeugd

organiseren. Dit alles met als doel om de aandacht van mensen op volleybal te richten. “We

van Vlaanderen, door scholen extra promotiemateriaal toe te sturen”, aldus projectcoördina-

zorgen er bijvoorbeeld voor dat er voldoende zand is, zodat er tijdens de Nationale Sport

tor Ann Colpaert.

Week een potje beachvolleybal gespeeld kan worden!”

15 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

14

tot en met zondag 19 september 2010 vond in Vlaanderen de ‘Week van


Partners “Het is best jammer dat weinig mensen weten wat De Lotto doet voor de maatschappij.”

achttien goede doelen die met gezondheid, cultuur en welzijn te maken hebben waaronder het Oranje Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting. Het is best jammer dat weinig mensen weten wat De Lotto doet voor de maatschappij. Daarom zijn we nu aan het bekijken hoe we dat kunnen veranderen. Bewegen en sporten in de buurt is goed voor de samenleving en versterkt de sociale cohesie. We streven ernaar dat er lokaal meer gesport wordt. We willen duidelijk maken dat we een belangrijke sociale functie hebben voor breedtesport en verenigingen in de buurt. De Nationale Sport Week past daar perfect bij. De bijdrage van De Lotto bestaat uit een financiële bijdrage en een inhoudelijke. Door deze samenwerking zijn er nu inspirerende ambassadeurs als Pieter van den Hoogenband, Naomi van As en Ranomi Kromowidjojo betrokken bij de evenementen. De samenwerking tussen De Lotto en het Nationale Sport Platform zou in de toekomst meer gestructureerd en intensiever kunnen worden. Hierover zijn nog geen afspraken gemaakt, maar we onderzoeken wat er mogelijk is.”

Sport hoort bij De Lotto

Jan Dirk van der Zee, directeur CBW-Mitex, Founding Father van het Nationale Sport Platform. “De combinatie De Lotto, sport en sportwinkels kan werken als een ijzersterke driehoek. Door intensief samen te werken, wordt veel mogelijk. Allereerst zal sportpromotie tot op lokaal niveau een flinke impuls kunnen krijgen. Dat blijft nodig. Ten tweede biedt het kansen om aan het publiek uit te leggen dat De Lotto onlosmakelijk verbonden is met top- en breedtesport. Dat is nu nog te onbekend. En last but not least zal deze driehoek de functie van de sportwinkels versterken. De best lopende winkels in ons land zouden sportwinkels moeten zijn. Dat zou het ultieme bewijs zijn dat de driehoek ijzersterk is gebleken.”

De Nationale Sport Week zou niet zo feestelijk zijn geweest zonder de Frank lacht even en zegt: “Er zijn verschillende wilde ideeën, zoals een concert van Marco

steun van De Lotto. Want mede door haar financiële en inhoudelijke steun

Boekenbal op de avond voor de opening van de week. Dat past bij De Lotto, maar we moeten

wordt de Nationale Sport Week al twee jaar met een opvallend evenement

eerst bedenken hoe we ons gaan positioneren en profileren. We willen graag een structurele waarde geven aan buurten en verenigingen. De Nationale Sport Week zou daar een drager

geopend. Frank Bijman, commercieel directeur van De Lotto, vertelt over

van kunnen zijn.”

zijn ideeën voor de toekomst.

Het Nationale Sport Platform wil in 2012 een wereldrecord vestigen door met 1,5 miljoen kinderen tegelijkertijd te sporten of bewegen. Dat lijkt Frank ambitieus, maar: “Het moet haalbaar zijn als je alle basisscholen benadert. Het is een ultiem doel waarmee je iets kunt symboliseren.” Over de rol van De Lotto bij communicatie richting deze doelgroep legt hij uit: “Het is wettelijk bepaald dat we jongeren beneden 18 jaar niet mogen activeren om mee te

Tekst Marije Hendriks

Omdat het een landelijk evenement is, bereikt de Nationale Sport Week heel veel mensen.

doen in kansspelen. Dat is volkomen terecht en we zouden het ook niet willen. Maar De Lotto

Beeld Mathilde Dusol, Frank Myszka

Dat is natuurlijk belangrijk voor elke sponsor. Frank legt uit waarom De Lotto sponsor is: ”In

mag wel aanwezig zijn door een sportevenement te sponsoren en te laten zien wat we voor

2009 deden we voor het eerst mee met de Nationale Sport Week. Dat was heel leuk, maar

de samenleving doen. En dat is bijdragen aan gezondheid en sport.”

wat belangrijker is: beweging en gezondheid horen bij De Lotto. Dat begrijp je als je onze achtergrond kent. Onze winst gaat namelijk voor 70 procent naar het NOC*NSF. Dat was bijna 52 miljoen euro

Frank Bijman, commercieel directeur

over 2009. Een klein deel daarvan wordt gebruikt voor topsport en het grootste deel gaat

van De Lotto

naar sportbonden, die het weer onderverdelen naar sportverenigingen. Hierdoor blijft bijvoorbeeld de contributie laag. De overige 30 procent van onze winst gaat naar ALN-fondsen:

17 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

16

Borsato bij de opening van de Nationale Sport Week, of juist een tv-programma à la het


Interview

Reportage Interview Verslag

“Er is geen beter ambassadeurschap te bedenken!”

Oscar Zeegers nieuwe ambassadeur Het Nationale Sport Platform heeft een doel, een visie. Ze willen Nederland in beweging krijgen en jong en oud genietend zien sporten. Maar hoe kan je Nederlanders uit hun luie stoel krijgen? Het Nationale Sport Platform geeft het antwoord in de vorm van een ambassadeursteam.

Het huidige ambassadeurteam van het Nationale Sport Platform bestaat uit een groep van

Beeld Hans Zeegers

enthousiaste BN’ers. Iedere BN’er vertegenwoordigt een andere doelgroep. De nieuwste

19

aanwinst van het ambassadeursteam is Oscar Zeegers, acteur in de jeugdserie Spangas. Oscar is ‘hot’ onder jongeren en dus de uitgelezen persoon om deze doelgroep uit te dagen te gaan sporten. Oscar voelt zich zeer vereerd om als ambassadeur van het Nationale Sport Platform op te gaan treden: “Ik kan geen beter ambassadeurschap bedenken. Het past volledig bij me, sporten is een passie.” Op de vraag welke sport hij zelf het liefst beoefent antwoord hij met veel enthousiasme: “Outdoorsports! Je moet bij deze tak van sport het maximale van jezelf vragen en continu je kop erbij houden: geweldig.” De kennis die Oscar op de sportacademie heeft opgedaan is hij van plan in te zetten tijdens door het Nationale Sport Platform georganiseerde activiteiten. Het doel dat Oscar voor ogen heeft, is jong en oud motiveren het onderste uit de kan te halen, maar wel met voldoende lol. Supercompensatie, noemt Oscar het: “Met andere woorden, je streeft ernaar iedere keer net iets verder te komen dan daar waar je de laatste keer geëindigd bent. Zodat je keer op keer voldoening uit het sporten haalt.” Oscar past supercompensatie overigens niet alleen toe met betrekking tot sport, maar ook in het dagelijks leven. “Ik ben tevreden met wat ik doe en heb gedaan, maar ik stel mezelf wel weer nieuwe, uitdagende doelen. Zo wil ik in de toekomst naast het acteren gaan presenteren en de opleiding tot personal trainer afronden.”

Voorzitter KVLO maakt zich sterk voor beter bewegingsonderwijs

School spil bij sport

Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

18

Tekst Daniëlle Driessen


Hand in eigen boezem Maar Jan steekt ook de hand in eigen boezem: “We zijn er te lang en te gemakkelijk vanuit gegaan dat iedereen toch zeker wel snapt waarom lichamelijke opvoeding noodzakelijk is. Het is de hoogste tijd dat we die in onszelf gekeerde houding veranderen in een zelfbewust naar buiten treden. Het bewegingsonderwijs heeft de belangrijke taak om jongeren motorische vaardigheden bij te brengen en op de samenleving voor te bereiden, bij te dragen aan een cultuur van sport en gezondheid. Ons leergebied betekent veel, ook als het gaat om maatschappelijk onderwerpen als sociale integratie, persoonlijke ontwikkeling en omgaan met waarden.”

De ambitie spat eraf en hij is niet wars van prikkelende uitspraken

Wereldrecord Jan: “In 2012 vieren we ons 150-jarige bestaan. We

om zijn vakgebied op te stoten in de vaart der volkeren. Jan Rijpstra,

willen die historische mijlpaal vieren door 1,5 miljoen kinderen in Nederland op hetzelfde moment aan het

voorzitter

van

de

Koninklijke

Vereniging

van

leraren

Lichamelijke

bewegen te krijgen waarbij de opbrengst naar goede doelen gaat. Dat zou een wereldrecord en een gewel-

Opvoeding (KVLO), strijdt op alle fronten om kinderen op of via school

dig verjaarscadeau zijn. Het Nationale Sport Platform zal ons daarbij ondersteunen.”

meer te laten bewegen.

Ruimte maken Tekst Dick de Jager

“De gymleraar van vroeger bestaat niet meer”, stelt Jan. Zo. We zijn meteen bij de les wan-

Beeld Jan Rijpstra

neer de dit jaar aangetreden voorzitter van de KVLO, zelf ooit begonnen als gymleraar, zijn vurige pleidooi begint voor meer en betere beweging en sport in het onderwijs.

Centrale rol onderwijs “Slechts 30 procent van onze kinderen beweegt voldoende, dat wil zeggen: ten minste een uur per dag. Uit onderzoek blijkt dat onze kinderen zelfs minder fit zijn dan 30 jaar geleden. En dit zijn wel de kinderen waar de topatleten uit voort moeten komen, die in 2028 op de Olympische Spelen medailles moeten halen. In Nederland natuurlijk. En dan hebben we het nog maar niet over de toenemende zorgkosten door overgewicht.” Het is duidelijk: hij moet dus deskundig gegeven worden. In de wet is geregeld dat docenten die de vierjarige ALO-opleiding óf de leergang bewegingsonderwijs via de Pabo hebben gevolgd, bewegingsonderwijs mogen geven. Daarbij gaat het niet alleen om motorische vaardigheden, ook om vaardigheden op sociaal en cognitief gebied.” Jan pleit voor speciale beweegteams om de lessen lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs en ook de naschoolse sportactiviteiten te verzorgen, onder leiding van de hbo-geschoolde leraar bewegen en sport (de nieuwe term voor gymleraar). Zo’n beweegteam, waar ook de afgestudeerde mbo-er Sport en Bewegen van deel uit kan maken, kan leerlingen via korte lijnen bij de sportclubs krijgen.” En er moet

betekent veel, ook als het gaat om maatschappelijke onderwerpen als sociale integratie, persoonlijke ontwikkeling en omgaan met waarden.”

Meer uren bewegingsonderwijs, vakleerkrachten, beweegteams: er komt al zoveel op het onderwijs af en wie zal dat betalen? “Ja,” zegt Jan uitdagend, “het onderwijs zal hiervoor ruimte in tijd en geld moeten maken. In de lump sum van het primair onderwijs is ongeveer 400 miljoen euro beschikbaar voor bewegingsonderwijs die je dus in vakleerkrachten kunt investeren. Dat gebeurt alleen niet. Maak die keuze zou ik zeggen, want meer bewegen op school hoeft helemaal niet veel extra te kosten. Sterker nog: het bespaart de maatschappij juist geld!”

3 + 2 = een fit idee! “Wat ons betreft komt er een norm van drie uur gym op school en twee uur naschools sportaanbod voor basis- en voortgezet onderwijs en mbo, voor iedere leerling tussen de 6 en 18 jaar. Daarom start de KVLO dit najaar een campagne onder de naam ‘3+2 = een fit idee!’. De school is hierin de belangrijkste spil.” Daarmee weet de KVLO zich gesteund door andere organisaties zoals bijvoorbeeld de AtletenCommissie van NOC*NSF, NLCoach, en het NOC*NSF, dat in de Sportagenda ook pleit voor vijf keer sporten per week. “De campagne moet als een olievlek gaan werken”, aldus Jan.

KVLO en NSP

nog meer gebeuren. Jan vervolgt: “Bewegen en sport terug op het mbo en (sport)accom-

De KVLO is een van de grondleggers, de ‘founding fathers’, van het Nationaal Sport Platform.

modaties uitbreiden en beter toegankelijk maken voor school en wijk.”

Hoe kijkt Jan tegen het Platform aan? “Bewegen en sport is niet iets geïsoleerds. Het is mooi dat we de krachten bundelen, dat organisaties elkaar ontmoeten en stimuleren. De betrokkenheid en de rol van het bedrijfsleven, bijvoorbeeld zorgverzekeraars, en die kunnen best nog meer doen, vind ik ook heel goed. Het Nationale Sport Platform heeft in korte tijd met

Afscheid Gert van Driel

onder andere de Nationale Sport Week iets geweldigs neergezet. Nu is het zaak dat verder uit te bouwen. En ik wil natuurlijk met het Platform verder praten over hoe we de schoolsport

Jan Rijpstra is sinds 28 mei voorzitter van de KVLO. Op die dag nam hij,

erbij kunnen betrekken. Ja, ik zie voldoende mogelijkheden.”

tijdens de voorjaarsvergadering van de KVLO in Haarlem, de voorzittershamer over van Gert van Driel. Deze laatste werd tijdens deze bijeenkomst tot

www.kvlo.nl

ere-lid van de vereniging gemaakt.

www.3plus2.nl

21 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

20

maakt zich zorgen over het bewegingsonderwijs. “Bewegingsonderwijs is ook een leervak en

“Ons leergebied


Interview

Column Sportprestaties spreken tot de verbeelding. Ik merk het zelf nog regelmatig. Ik heb meer dan twintig jaar in de Tweede Kamer gezeten, was staatsecretaris heb het zelfssamen burgemeester mogen spelenCruijffs in de “Alleen kun je niets, en je moet doen.” Één van Johan

Bob van Oosterhout (39) richtte

verfilming van Puk van de Petteflet, maar waar ook kom, de samenmeeste tegeltjeswijsheden, waarmee ‘El salvador’ hetik belang van

sportmarketingbureau Triple

mensen ook onderstreept. nu nog over mijn actieve sportcarrière. werking beginnen in de sport Samen. Een begrip dat in een

Double op in 1997.

Calvinistische polderdemocratie als de onze permanent onder druk

Wordt al enkele jaren gezien als

En laten beeld van Marianne die Olympisch staat. Of we heteerlijk nu omzijn: hethet HollandBelgium Bid, deTimmer kandidatuur van een

één van de tien meest invloedrijke

goud wint,de Michael Boogerd glunderend over deoffinish komt invan de Tourstart, toewijzing van dedie Olympische ‘host city’ de formatie

mensen in de Nederlandse sport-

koninginne-etappe van Tour de France. Ofde die goal van Dennis een kabinet gaat: het valtde ons allemaal niet mee neuzen opgelijnd te

sponsoringwereld, waarin Triple

Bergkamp de kwartfinale Argentinië, het goud vanfenomeen Inge de krijgen. Dit,interwijl het belang tegen van sport als maatschappelijk

Double inmiddels als top 3 bureau

Bruijn en inmiddels Pieter vantoch denduidelijk Hoogeband, ons gouden Ik kan iedereen zou moeten zijn. Inhockeyteam. dergelijke gevallen

wordt erkend. Werd dit jaar uitge-

nog pagina’s doorgaan die in mijn geheugen staan verlang ik daarom wel met eenssportmomenten naar een dictatoriaal bewindje. Gewoon,

roepen tot Sportmarketeer van het

gegrift, omdat zo’n indruk gemaakt. voor een paar ze weekjes. Evenhebben lekker de totalitaire sfeer opsnuiven. Met

jaar én Sponsor Personality van

Louis van Gaal als Minister van Sport, die, gehuld in een camouflage-

het Jaar.

Sportenhaalt het mooiste boven in mensen. het via sporten leer 51 je pak bijpassende baret, het volk éénmaalTijdens per week Postbus alles uit jezelf halen. Train sportieve en verbeter niet alleenen je gemaakte mogelijkheden toespreekt overtede genomen beslissingen keuvoor Zonder die specifieke sport, maar word ookbetekent mentaal voor sterker, leer zes. discussie. Tegenstribbelen straf enomgaan zonder met teleurstelling, maar ervaarbijook intens die topprestatie. enig pardon een seizoenkaart ADO Den geluk Haag,na onder permanente Eigenschappen je ookJonker. buiten Keihard de sportoptreden weerbaarder en je begeleiding van die Andries dus! maken Een verdere leren kansen te creëren te benutten.heeft saamhorigheid nodig. Ja, groei van Nederland alsen topsportland

De Fitste School

uiteraard ook een visie, strategie, missie, plan en gedegen beleid, maar Sportendehoort hetmensen leven. Sporten verrijkt het leven. Gelukkig neemt vooral gavebijvan om de handen ineen te slaan, schouders het aantal dat sporttaal ook Tweeenopdedeneuzen drie Nederlanders eronder te mensen zetten, dezelfde te toe. spreken op te lijnen. zwemmen, fietsen,rücksichtslos, lopen, fitnessen of beoefenen minstens of Onvoorwaardelijk, zonder enige aarzeling. Wieeen nietuur sterk meer perimmers week een Toch blijft nog steedstopsport een van zijn die is moet slimandere zijn. Desport. budgetten in deook Nederlandse drie eindeloos, Nederlanders op Maurits die bankHendriks zitten. ons wél heeft voorgerekend een niet terwijl kleine 200 miljoen nodig te hebben. Rest niets anders dan ons interTien jaar geleden zat half Nederland nog opende‘gesloten bank. De Stichting nationaal te onderscheiden door creativiteit gelederen’. Nationale organiseert omnodig. die reden weer afstemming sinds 2004 Hiertoe is Sportplatform allereerst nationale eenheid Een al betere de Nationale Sportweek. Een fantastisch lokaal allerlei tussen NOC*NSF en de nationale bonden,initiatief waarbij waarbij de sportkoepel mijns sportevenementen georganiseerd. gericht inziens eerder meerworden dan minder invloed zouLaagdrempelig moeten krijgen.enOok hier

Tekst Daniëlle Driessen

In de tweede editie van het Nationale Sport Magazine werd het ambitieuze project van Hein

op verbreding de sportdeelname. komen vanaf jaar ook geldt namelijk: van duidelijkheid, een harde,Daar rechte lijn én één dit kapitein op

Beeld Mathilde Dusol

Vergeer, ‘De Fitste School’, kort geïntroduceerd. In dit nummer vertelt Hein enthousiast ver-

de Nationale Sport Winter Dagen bij. Want over we het vaderlandse sportschip. Een transparante koerstien vanjaar het willen OP 2028,

der over het project, het doel ervan en de huidige stand van zaken.

iedereen aan het sporten steden/gemeenten die niethebben. de ruimte hebben allen hun eigen koers te varen en een scherp en centraal gecoördineerd evenementenbeleid,

“ Gezond leven moet door de aderen van de jeugd gaan stromen”

Dat kunnen niet niet alleen, hebben we behalve sporters, ook de zodat ‘we’ inwe 2014 op daar hetzelfde moment in éénderegio vier failliete

Nederlandse jeugd. Jongeren sporten te weinig en hebben geen oog voor gezonde voeding.

gemeenten bedrijfsleven voor nodig. Met dit nieuwe magazine WK’s blijkenen te het organiseren.

Dit moet veranderen: “Gezond leven moet door de aderen van de jeugd gaan stromen”,

informeren wij al die partners die hun handen ineenslaan om Nederland

aldus Hein.

nog gezonder maken, nogomarmd sportiever enalle daarmee nog stakeholders, succesvoller. Een Nationale te Sport Week, door mogelijke Wantdewie eenmaaljaren de smaak, hethét plezier en kunnen de uitdaging sport zou komende wel eens middel blijkenintedezijn dit

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jongeren sporten leuk gaan vinden en de noodzaak van

heeft ontdekt, maakt tijd voor Dooreen te sporten voelconcept: je je immers ultieme sportdoel te daar bereiken. In vrij. theorie geweldig een

gezonde voeding in gaan zien? Als antwoord op deze vraag is Hein met ‘De Fitste School’

niet alleen fitter, je zult ookcollectief op andere presteren. En, het week, waarin Nederland deterreinen sportievebeter handen ineenslaat en

gekomen. Een project waarbij kennis, middelen en krachten van verschillende partners

draagtspringt, ook bijfietst, aan een gezondere en sportievere rent, zwemt, slaat, maar vooral ooksamenleving. denkt en praat over

worden gebundeld om op landelijk niveau jongeren te bereiken. De laatste voorbereidingen

sport. Ook hier blijkt echter dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.

voor de pilot worden inmiddels getroffen. De pilot zal in het voorjaar plaatsvinden, zodat het

Doe een mee. Doe mee om Nederland gezonder te maken. in Van volledige integratie met NOC*NSF-activiteiten lijktInvesteer aan de bui-

project in het schooljaar 2011-2012 van start kan gaan. Voor een school houdt het project

een gezond en altijd laagdrempelig Daarmee leggen we de tenkant nog niet sprake, ersportklimaat. ontbreken grote bedrijven als kartrek-

het volgende in: allereerst wordt de school grondig onderzocht, daarna wordt er een lijst

basis voor toekomst en ker (hoe is topprestaties dit mogelijk?) in ende organisaties alseen het gezonder NISB zijn en nogsportiever niet ‘aan

van aandachtspunten en interventies opgesteld, die met ondersteuning van een profes-

Nederland. boord’. Resultante van het bovengenoemde is dat de familie Pennings

sioneel team worden uitgevoerd. Hein: “Het project is geslaagd als het vanzelfsprekend is

uit Horst na zeven edities nog niet naadloos kan uitleggen wat de strek-

dat je aandacht hebt voor je voeding-, beweging- en leefpatroon en dat dit ingebed is in de

Ericavan Terpstra king het initiatief is, als ze al met het fenomeen bekend is. Kijkend

Nederlandse samenleving.”

Voorzitter NOC*NSF zou mijn advies derhalve luiden te werken aan met een marketeersbril de duidelijkheid van het totaalconcept. Onderstreep het ‘overkoepe-

Het is niet de bedoeling dat het project jongeren eenmalig de noodzaak van gezonde voe-

lende’, sleep in dat kader alle partijen erbij, bouw en cultiveer saam-

ding en beweging bij probeert te brengen. Het project moet lang en succesvol stand houden.

horigheid en focus op (simpele) communicatie, zodat elke Nederlander

Samen met Het Olympisch Plan heeft Hein voor ogen dat Nederland in 2016 de gezondste

begrijpt wat de Nationale Sport Week is en deze samen wordt beleefd.

jeugd van Europa heeft. Om dit doel te bereiken is Hein van mening dat er over ego’s heen

Samen. Ook hier weer. Het is de moeite waard!

gestapt moet worden: “We hebben elkaar nodig willen we het project de handen en voeten geven die de uitwerking ervan vereist.”

23 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

22

‘De Fitste School’ is ontstaan vanuit de bezorgdheid die er heerst over de gezondheid van de

Je moet het samen doen!


Interview “Mensen willen naar een energieke man kijken, die met gemak de toonladders haalt.” Dubbelinterview ambassadeurs

&

Marco Borsato Frits Wester

Vind je dat jeugd meer moet sporten en bewegen? “Ik zie hoe heerlijk sport is en dat het een uitlaatklep is. Ik zie hoe de kinderen ervan opknappen als ze op woensdagmiddag sporten. Als een kind regelmatig sport, speelt en daardoor ontspant, kan hij daarna op school de informatie beter onthouden. Ook voor mensen die onder stress staan is sport goed. Er is geen enkele reden te noemen om niet te sporten, los van lichamelijk ongemak zoals een handicap. Maar ook voor mensen met een beperking is van alles mogelijk.” Hoe belangrijk is het ‘fit zijn’ in je werk? “Fit zijn zit in je hele lichaamshouding. Je kijkt anders uit je ogen, straalt energie uit en kunt emoties beter communiceren. Met die energie kun je de hele zaal vullen. Het is een raar gezicht als je op het podium staat te hijgen, zweten en bijna niet meer op je benen kan staan. Mensen willen naar een energieke man kijken, die met gemak de toonladders haalt. Voor mij is goede conditie noodzakelijk om avonden na elkaar op te kunnen treden.” Heb je tips? “Regelmaat. Velen denken dat je alleen goed hebt getraind als je heel heftig hebt gesport, maar regelmaat is belangrijker dan intens sporten. Overdrijf niet en bouw het langzaam op.” Nederland wilde samen met België het WK voetbal binnenhalen. Wat vind je daarvan? “Ik waardeer zulke pogingen enorm. Ik vind het belangrijk om zo’n evenement te promoten. Het geeft sportief gezien een grote impuls. Je moet als land altijd een poging doen. Daarnaast geeft het WK voetbal verbroedering, net als muziek.”

Ze zijn al jaren enthousiaste ambassadeurs voor de Nationale Sport Week. Ondanks hun volle agenda nemen Marco Borsato en Frits Wester de tijd

Nederland wil ook de Olympische Spelen gaan organiseren. Hoe belangrijk is dat voor jou? “Ik ben een optimist. Het lijkt me lastig, maar ik vind: If you think you can, you can. If you think you can’t, you’re right.”

straalt uit zijn ogen en barst van de energie. Ook Frits komt fit en

Wat zou je ervan vinden als we in 2012 een wereldrecord vestigen met minstens 1,5 miljoen leerlingen die tegelijkertijd sporten? “Dat is een unieke poging! Ik zal het altijd aanmoedigen en ik doe mee ook! Op de basis-

ontspannen over. Wat betekent sport voor hen?

school had ik een 9,4 voor gym en dat was een grote teleurstelling….” Hoe zou je het vinden als alle sportverenigingen van Nederland tijdens de Nationale Sport Week een Open Huis organiseren? “Het is wel spannend! Het is mooi dat we een Nationale Sport Week hebben. Organisatorisch

Tekst Marije Hendriks

Frits Wester interviewt Marco Borsato

moet je ervoor zorgen dat niet alle sporters bij hun vereniging meewerken aan de organisatie

Beeld Mathilde Dusol,

Wat zou je het liefst willen doen als ambassadeur voor het Nationale Sport Platform?

van de Open Dag. Immers, als alle sporters achter de schermen bezig zijn, blijven er weinig

Thomas Piek, Lou Beerens

“Sport is belangrijk voor lichaam en geest. Als je lichamelijk fit bent, ben je weerbaar tegen

bezoekers over, haha.”

teleurstellingen en minder vatbaar voor ziektes. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat moet je prediken. Duiksport is voor mij de ideale manier om me in te spannen én te

Toen mijn kinderen nog klein waren ging ik met mijn kinderen een potje voetballen in het

ontspannen.”

park. Nu gaan we vaak zeilen, skiën of bergwandelen. Marco, sport jij ook wel eens samen met je kinderen?

Waarom moet sport gepromoot worden?

“Ik vind het juist heel erg leuk om samen met mijn kinderen te sporten. Ze zijn alle drie gek op

“Ik geloof in de kracht van het herhalen. We wéten allemaal dat sport gezond is. Het is opval-

sporten en we skiën, voetballen en survivallen geregeld! We hebben een kleine survivalbaan

lend dat sport snel effect heeft; je voelt je beter en hebt meer energie. Zeker in combinatie

in de tuin waar we veelvuldig gebruik van maken, net als van de trampoline. Wat we trouwens

met gezonde voeding. Daar moeten we soms op gewezen worden.”

ook graag doen is fietsen.”

25 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

24

elkaar wat vragen te stellen voor het Nationale Sport Magazine. Marco


“Ik vind het van groot belang dat gymlessen een belangrijk onderdeel zijn op school.”

Heb je tips? “Je moet er vooral op letten dat je gezond eet en drinkt. En genoeg sporten en bewegen natuurlijk. Tussendoor pak ik de momenten om even te fietsen, hardlopen of naar de sportschool te gaan. Voor mij is zeilen de ultieme ontspanning.” Nederland wilde samen met België het WK voetbal binnenhalen. Wat vind je daarvan? “In 2000 hebben Nederland en België samen de elfde editie van het EK voetbal georganiseerd. Dat is fantastisch verlopen. De uitslag was niet geweldig, maar het was wel goed verlopen. Als evenement lijkt het me fantastisch. Als Duitsland het kan, kunnen wij dat samen ook. Jammer dus dat het niet gelukt is!” Nederland wil ook de Olympische Spelen gaan organiseren. Hoe belangrijk is dat voor jou? “In 1928 vonden de Olympische Spelen plaats in Amsterdam. Het is fantastisch als het ons lukt één van de grootste evenementen op televisie weer naar Nederland toe te trekken. Zo’n evenement heb je nodig als land. Het geeft saamhorigheid in de samenleving. Maar het moet wel verantwoord zijn wat betreft de kosten die het evenement met zich meebrengt.”

Marco Borsato interviewt Frits Wester Wat zou je het liefst willen doen als ambassadeur voor het Nationale Sport Platform?

leerlingen die tegelijkertijd sporten? “Leuk plan! Ik heb zelf de beste schoolherinneringen aan de gymlessen. Ik vind het dan ook

“Ik hoop dat ik ook in de toekomst ambassadeur kan zijn voor het Nationale Sport Platform.

van groot belang dat gymlessen een belangrijk onderdeel zijn op school. Voor de publiciteit

Zo kan ik er een bijdrage aan leveren om vooral jongeren aan het sporten te krijgen. Ik heb

is het internationaal en nationaal heel goed. Het wereldrecord moet trouwens gemakkelijk

al van jongs af aan veel gesport: schaatsen, voetbal, judo, karate, tennis, skiën, hardlo-

kunnen!”

pen. Sport is belangrijk voor mij. Ik vond het ook leuk in Arnhem tijdens de opening van de Nationale Sport Week. Ook volgend jaar wil ik er graag bij zijn en actief deelnemen aan de

Hoe zou je het vinden als alle sportverenigingen van Nederland tijdens de Nationale Sport

activiteiten, zoals ik eerder bijvoorbeeld met jou heb gedoken.”

Week een Open Huis organiseren? “Dat is ook leuk! De ene vereniging kan misschien makkelijker een open dag organiseren

Waarom moet sport gepromoot worden?

dan een andere. Zo heeft een schaatsvereniging geen eigen huis en dat maakt het wat

“Sport is belangrijk in twee opzichten. Ten eerste oefen je met individuele sport je doorzet-

moeilijker. Het is goed dat verenigingen zich openstellen en mensen kennis laten maken met

tingsvermogen. Met teamsport leer je samen te werken en ondergeschikt te zijn aan je team

de mogelijkheden. Zo wordt er gewoon extra aandacht gevestigd op alle clubs, verenigin-

en het groter belang.”

gen en vooral alle banen die dan een keer toegankelijk zijn voor iedereen. Ik denk dan aan demonstraties waar kinderen kunnen uitproberen wat er te doen is. Het lijkt me een leuke

Vind je dat jeugd meer moet sporten en bewegen?

dag voor de sport.”

“We zitten in een tijd dat jongeren steeds minder buiten spelen. Voor hen maakt de computer een belangrijk deel uit van het leven. Ik speelde vroeger heel veel buiten, in de bossen en

Ikzelf moet het sporten flexibel inplannen, omdat ik vanwege mijn werk niet altijd kan sporten

weilanden. Daar was veel ruimte. Ik wil uitdragen dat buiten bewegen leuk is.”

op vaste tijdstippen in de week. Dat weerhoudt me van teamsport. Frits, hoe ga jij daarmee om met je werk in de parlementaire journalistiek?

Hoe belangrijk is het ‘fit zijn’ in je werk?

“Ik heb hetzelfde probleem eigenlijk. Privé-afspraken gaan vaak niet door vanwege mijn

“Als journalist maak ik lange dagen. Ik ben 24 uur per dag, zeven dagen in de week bezig

werk. Je kunt het je team niet aandoen steeds een training of wedstrijd af te zeggen. Wel

met het nieuws. Dat kunnen lange, onvoorspelbare dagen zijn. Dan heb je ook momenten

doe ik graag mee met gelegenheidselftallen samen met andere journalisten of die van RTL.

van ontspanning nodig. Op topdagen sta ik heel vaak voor de camera. Het is dan belangrijk

Verder sport ik wanneer het me uitkomt. Ik gebruik de gestolen momentjes; dan ga ik ‘s mor-

om fit te zijn, gelukkig ben ik bijna nooit ziek.”

gens vroeg hardlopen of tussendoor naar de sportschool.”

27 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

26

Wat zou je ervan vinden als we in 2012 een wereldrecord vestigen met minstens 1,5 miljoen


Sport & cijfers

En wéér groeit het aantal gemeenten dat tijdens de Nationale Sport Week een lokale sportweek organiseert: van 71 in 2009 naar 95 in 2010. De meeste gemeenten nemen zich voor om het in 2011 weer te doen. Daarnaast staan 176 gemeenten in dubio: gaan wíj er ook voor in 2011 of niet?

Het Nationale Sport Platform gaat deze 176 ‘prospects’ in marketingcommunicatietermen

Beeld Mathilde Dusol, Hans Loos

overtuigen van de kracht van collectief sport promoten. Dat trekt ze vast over te streep. De twijfelende gemeenten vormen een van de vijf doelgroepen waarop Het Nationale Sport Platform nu zijn communicatiepijlen richt. Het staat al vast dat het de gemeenten leuk lijkt om een lokale sportweek te organiseren. Ze begrijpen ook de meerwaarde van een lokale

De ‘couleur locale’ van iedere lokale sportweek

sportweek en hebben er deels de kennis voor in huis. Alleen het besluit moet nog ‘even’ vallen. “Bere-interessant”, vindt Coen van den Bemt, account executive bij het Nationale Sport Platform, “om die gemeenten erbij te halen. Want als steeds meer gemeenten tijdens

Nationale Sport Week groeit!

de Nationale Sport Week hun lokale sport extra in de schijnwerpers zetten, dan praat je pas écht over collectief sport promoten.” Het Nationale Sport Platform heeft daarbij veel aan een grondig communicatieonderzoek dat in opdracht van het Platform is verricht en dit voorjaar is voltooid: ‘Gemeenten als dé schakel in het promoten van lokaal sportaanbod’ (E. Bakkers, mei 2010). Het blijkt dat in ieder geval de startpositie voor het enthousiast maken van gemeenten gunstig is. Want: 97 procent van de gemeenten is bekend met de Nationale Sport Week, 89 procent ziet het belang van het collectief promoten van sport en 78 procent wil meer kennis en kunde over het evenement en de mogelijkheden om het te organiseren. Van alle 430 Nederlandse gemeenten is 44 procent van plan om in 2011 een Nationale Sport Week te organiseren (naast de 41 procent twijfelaars en 15 procent nee-zeggers).

29 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine September Winter 2009 2010

28

Tekst Gemma Schoot


Bestaansrecht Coen noemt de cijfers van het onderzoek bemoedigend, maar proeft uit de gesprekken bij

“Echt iedere gemeente heeft weer een andere motivatie om een lokale sportweek te organiseren.”

gemeenten wel de financiële zorgen. Hij hoopt dat in die 44 procent van de gemeenten de plannen voor hun Nationale Sport Week in 2011 overeind blijven in de storm van de recessie. “Ik was laatst in een gemeente die met 1,8 fte ondersteuning biedt aan onder andere 85 sportverenigingen en 4.000 vrijwilligers. Stel dat ze op die 1,8 fte moeten bezuinigen. Dan daag ik ze uit om júist die Nationale Sport Week te benutten. Er vinden elke dag de mooiste sportprestaties plaats op sportvelden, in sporthallen, scholen en op pleintjes. Al die honderdduizenden vrijwilligers in het land die deze breedtesportbeoefening belangeloos instandhouden, vinden dat heel normaal. Maar eigenlijk is dat heel bijzonder! Dat mogen we best één week per jaar, wat mij betreft vaker, extra uitdragen. Klop jezelf op de borst, breng je bestaansrecht voor het voetlicht! Het hoeft echt niet veel te kosten, zeg ik óók tegen de twijfelende gemeenten.”

“ Als steeds meer gemeenten tijdens de Nationale Sport Week hun lokale

Vier voorbeelden van lokale sportweken tijdens de Nationale Sport Week 2010 Motivatie

sport extra in de schijnwerpers zetten, dan praat je pas écht over collectief sport promoten.”

Kaag en Braassem: in Kaag en Braassem was het een ondernemer in sportartikelen die de geesten rijp maakte (zie

Uit het onderzoek is te concluderen dat gemeenten en het Nationale Sport Platform elkaar

Nationale Sport Magazine 3, voorjaar 2010). Resultaat: een leuke sportweek en een enorme impuls voor de toekom-

wat basale motivatie betreft de hand kunnen geven. De gemeenten geven namelijk als de

stige lokale samenwerking. Het bracht partijen als gemeente, sportverenigingen, onderwijs en sportbuurtwerk om

twee belangrijkste redenen om een sportweek te organiseren: ze willen het lokale sport-

de tafel. De samenwerking is nu verankerd in de lokale Stichting Sportpromotie.

aanbod promoten en ze willen kinderen en volwassenen in het dagelijks leven meer laten ‘bewegen’. Dat sluit 100 procent aan op de missie van het Platform en van Olympisch Vuur

Emmen: in Emmen grepen de twaalf combinatiefunctionarissen de Emmense Nationale Sport Week aan om hun

om van Nederland een sportieve samenleving te maken via precies dat promoten van lokaal

werk op scholen en verenigingen extra onder de aandacht te brengen: wat doet zo iemand eigenlijk en waarom is

sportaanbod. Steeds meer Nederlanders kunnen daardoor kiezen voor sport en beweging.

dat belangrijk? “Prima actie die bijdraagt aan begrip en draagvlak voor de combinatiefunctionaris. Dat hebben ze

En natuurlijk vinden gemeenten het ook handig om hun sportweek in de Nationale Sport

nodig gezien de bezuinigingsronde die in alle gemeenten ophanden is.”

Week te plannen, omdat ze dan kunnen meeliften in de landelijke pr. “Dat betekent niet dat gemeenten dat op dezelfde manier doen”, haast Coen te zeggen. “Ik

Heumen: deze Gelderse gemeente ten zuiden van Nijmegen heeft dit jaar bedacht dat de sportvrijwilligers en lokale

kom bij heel veel gemeenten over de vloer om ze te adviseren. Echt iedere gemeente heeft

sporttalenten eens in het zonnetje moesten. Er was zelfs een uitverkiezing van de Sportheld van de Heumense

weer een andere motivatie om een lokale sportweek te organiseren.”

Beweegweek: een ervaren kaderlid van de tafeltennisvereniging. “Gééf zo iemand maar eens de credits voor jaren-

Welke motivatie ook de motor is en hoe een lokale sportweek ook van de grond komt (zie

lange inzet op de achtergrond.”

kader), gemeenten creëren hun eigen aanpak, die verbonden zal zijn met het eigen sport-

Bergen op Zoom: de Bergse Nationale Sport Week is al bijna een instituut geworden. Jaarlijks meten ze de resul-

activiteiten voor gezond bewegen. Daarbij is de gemeente de schakel tussen scholen en

taten. Dit jaar hebben zich ruim 200 nieuwe leden aangemeld bij tal van sportverenigingen, die open huis hielden

sportverenigingen, én de inspirator die iedereen meekrijgt in de organisatie.”

tijdens de sportweek. “Je ziet hier dus duidelijk het sportstimulerende effect van de Nationale Sport Week.”

31 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

30

beleid. “Wat wél overal geldt, is de doelstelling: het promoten van de lokale sporten en

Uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie PwC (Investeren in preventie loont, 2010) blijkt dat investeringen in sporten en bewegen zich dubbel en dwars terugverdienen: • 19 procent van de sterfgevallen in Nederland is te wijten aan de gevolgen van een tekort aan lichaamsbeweging; • afhankelijk van de omvang, leveren campagnes om obesitas en een tekort aan lichaamsbeweging tegen te gaan 30 tot 130 procent rendement op; • de grootste winst wordt hierbij behaald in het terugdringen van het ziekteverzuim.


Interview

Sportretailer Rob van der Geest

Column Ik geef het eerlijk toe: ik vind vissen vreselijk. Je kunt me bijna niet

Ronald Wouters

meer straffen dan vanaf de waterkant een paar uurtjes naar een dobber

Directeur van Fit!vak, de Neder-

te turen. Dat geeft mij geen enkele voldoening, dat zou ik nog niet doen

landse brancheorganisatie van

al zou ik er geld voor krijgen. Oké, toegegeven, het ligt eraan hoe hoog

erkende sport- en bewegings-

dat bedrag is. Maar voor enkele euro’s ga ik geen uurtje vissen.

centra

Er zijn in Nederland ook heel veel mensen die zo over fitness en andere takken van sport denken. Mannen en vrouwen van alle leeftijden en rangen en standen die gruwen bij de gedachte dat ze een uur lang op apparaten moeten staan, gewichten moeten tillen of in groepsverband aan hun fitheid dienen te werken. Die krijg je nog niet in beweging, ook al kost het ze niets. Sterker nog: al besparen ze er geld mee, bijvoorbeeld via een zorgverzekeraar. De grote uitdaging voor de fitnessbranche, maar ook de sportsector in het algemeen, wordt om ook deze groep mensen te motiveren om toch een keer te ervaren wat sport en bewegen inhoudt en dat het toch leuk kan zijn. Mensen die niet willen sporten toch aan het bewegen te krijgen, is een kwaliteit. Dat vraagt om kennis van zaken, ervaring, enthousiasme

SPORT 2000-ondernemer Rob van der Geest organiseerde in 2010 een lokale

en inzicht om bewegen te koppelen aan fun. Als directeur van Fit!vak ervaar ik iedere week hoeveel fitnesscentra in Nederland die kwaliteiten

sportweek in Kaag en Braassem. Deze was zo succesvol dat hij er lande-

in huis hebben. Het is boeiend om te horen en te zien hoe ondernemers en instructeurs voortdurend op zoek zijn naar innovaties en nieuwe

lijk mee aan de slag ging. En ook dat gaat lukken.

programma’s om ook de mensen die liever niet sporten toch aan zich te binden. De variatie in de programma’s en concepten in onze branche is enorm. In de loop van 2010 werden weer diverse nieuwe concepten geïntroduceerd, bedoeld om fitness zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden én om bewegen te belonen. Zulke concepten koppelen aan

Tekst Euretco B.V., Profiel

“We hebben in Kaag en Braassem een groot succes gemaakt van de sportweek. In 2011 is

interessante beweeglessen en erkende beweegadviseurs, vergroot de

Beeld Dimmy Olijerhoek

de Nationale Sport Week van 16 tot 23 april en dan gaan we het nog groter aanpakken. In

kans dat een deel van de mensen die sporten ‘helemaal niets’ vindt,

zes van de elf dorpskernen zullen we tijdens de openingsdag bijeenkomsten houden waar

toch een keer kan worden uitgedaagd om in beweging te komen voor

verenigingen zich kunnen presenteren, waarna zij in de daarop volgende week sportactivitei-

een proefles.

ten zullen organiseren op hun eigen accommodaties. Inmiddels hebben we een werkgroep van dertien enthousiaste mensen die de komende sportweek voorbereidt.”

Wanneer je alle innovaties en vernieuwende concepten, programma’s en formules zou bundelen in een boekwerkje, als een papieren etalage, dan zou snel duidelijk worden hoe vernieuwend de fitnessbranche in Nederland bezig is om mensen te helpen met plezier fit te worden,

Rob was al lid van de branchecommissie van CBW-MITEX en het komende jaar zal de

af te slanken en ze te begeleiden naar een betere levensstijl. Het

commissie de Nationale Sport Week extra gaan promoten. “Het draaiboek dat we in Kaag

onderstreept tevens hoe belangrijk de rol van de beweegadviseur is.

en Braassem hebben ontwikkeld, is prima bruikbaar in andere gemeenten”, zegt hij. Vanuit

De beweegadviseurs bij de fitnesscentra zijn de beste als het gaat om

CBW-MITEX is Rob eveneens lid van een commissie die bepaalt waaraan de jaarlijkse hef-

sporten en bewegen, om het ‘aanleren’ van een gezonde levensstijl, om

fingen van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) besteed worden. “We hebben een

verantwoord af te vallen et cetera. Met 2,5 miljoen fitnessparticipanten

behoorlijk budget bijeen gekregen om er dit jaar werk van te maken. De Commissie heeft

en 1.800 sport- en bewegingscentra is de fitnessbranche het grootste

inmiddels bepaald dat er een fors bedrag beschikbaar gesteld wordt ten gunste van de ver-

sport- en sociale netwerk van Nederland. Zo zien we dat zelf, maar veel

dere ontwikkeling van de Nationale Sport Week.” Lees hier meer over op pagina 12 en 13.

belangrijker nog: gelukkig zien ook de politiek en andere sociale partners in het kader van sport, gezondheid en welzijn ons als hét netwerk om mensen op een verantwoorde manier in beweging te krijgen en te

Lange termijn

houden. Het fitnesscentrum kan daarbij van grote betekenis zijn, omdat

Voor de omzet tijdens de sportweek hebben alle inspanningen zeker hun werk gedaan. “Je

dit hét lokale kenniscentrum is voor gezond en verantwoord bewegen

zag de omzet in Kaag en Braassem tijdens de sportweek flink omhoog gaan. Maar de eer-

waar plezier in sport en bewegen de basis is.

lijkheid gebiedt te zeggen dat door het jaar heen de omzet een paar procent is gedaald ten opzichte van 2009. Daar staat tegenover dat de omzet mogelijk nog lager was geweest als we niets hadden ondernomen. Ik heb dus allesbehalve spijt van de acties rond de sportweek. De doelstelling op de lange termijn is meer mensen aan het sporten te krijgen en het verenigingsleven een impuls te geven. Als we daar gezamenlijk in slagen, dan zullen we daar gezamenlijk de vruchten van plukken. Al die nieuwe leden hebben per slot van rekening een nieuw tenue, trainingsspullen en sportschoenen nodig.”

33

Bewegen koppelen aan fun

Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

32

Draaiboek landelijk te gebruiken


Reportage

Sportweek in beelden Frank Hofland organiseert al jaren de sportweek in de gemeente Apeldoorn. Wat komt hier allemaal bij kijken? En wat heeft het in de loop der jaren wel niet aan publiciteit opgeleverd? Alle kladjes, krantenartikelen,

34

35

Nationale Sport Magazine Winter 2010

begrotingen en foto’s van Frank geven een aardig beeld!

Nationale Sport Magazine Winter 2010


Interview Rijn Vogelaar Rijn Vogelaar, auteur van het boek De Superpromoter, over de kracht van enthousiasme, is sinds februari 2010 door Blauw Research benoemd tot CEO, wat bij Blauw wordt vertaald in Corporate Enthusiasm Officer. Rijn is sinds 1 januari 2008 algemeen directeur van de Nederlandse vestigingen van het marktonderzoekbureau. Met de benoeming tot CEO heeft Rijn ook de verantwoordelijkheid over de vestigingen in Londen en Neurenberg. Sinds februari 2010 is Rijn ook benoemd tot voorzitter van de Research KenmerkGroep (RKG) van de MOA (marktonder-

Hoe authentiek enthousiasme de breedtesport helpt

zoek associatie). Blauw Research is met ruim 120 medewerkers en vestigingen in Rotterdam, Amersfoort, Londen en Neurenberg een toonaangevend marktonderzoekbureau, uitgeroepen tot Bureau van het jaar in 2009.

Ondersteun de superpromoters!

mensen die anderen met hun enthousiasme aansteken en voor zich kunnen winnen.’ Dat is mooi gezegd, maar hoe werkt dat in de breedtesport? Rijn: “Als ik vanuit ons onderzoek naar merken, sponsoring en het gedrag van consumenten de link leg naar de breedtesport, dan zijn vooral de sportliefhebbers en de vrijwilligers binnen sportverenigingen potentiële superpromoters.”

Breedtesport heeft het moeilijk Volgens Rijn focussen de bonden zich te veel op de topsport. “De breedtesport heeft het daardoor moeilijk. In deze tijd van tweeverdieners met een druk leven is het voor verenigingen steeds moeilijker geworden om leden te werven of vast te houden. Mijn stelling is, dat je je beter kunt richten op je huidige leden en vrijwilligers en hen moet mobiliseren.” Dan rijst de vraag: veel van hen doen al zoveel voor de vereniging. Hoe krijg je dat dan voor elkaar?

“De beste ambassadeurs van je club zijn de enthousiastelingen”, zegt

“Begin met deze mensen serieus te nemen en ondersteun ze goed. Dat zeg ik dan met name tegen de overheden en de bonden. Doe wat aan die regeltjes en administratieve verplichtin-

marktonderzoeker Rijn Vogelaar. “Begin bij het inzetten van hun posi-

gen en zet je geld effectiever in ten behoeve van de verenigingen en de mensen. Je zult zien, dat als dingen mogelijk worden, of makkelijker, het aanwezige authentieke enthousiasme zijn

tieve energie om anderen te motiveren en inspireren.” Een heldere visie

weg vindt ten faveure van de vereniging”, aldus de Corporate Enthusiasm Officer van Blauw Research. “Zo heb ik mij bijvoorbeeld altijd verbaasd over waarom uitslagen vaak nog steeds

op sportpromotie van een niet onverdienstelijk oud-tafeltennisspeler.

telefonisch moeten worden doorgegeven en een formulier moet worden ingevuld. Waarom kan dat niet overal via internet?”

Sport bindt de samenleving “Sport heeft een bindende rol in de samenleving”, stelt Rijn, “en zeker in de richting van Tekst Dick de Jager

Aan het woord is een bevlogen man. Hij leerde uit de marketing en sociale psychologie

Beeld Blauw Research,

dat het voor een organisatie veel effectiever en efficiënter is om doelen te realiseren door

Mathilde Dusol

enthousiasme met elkaar te delen. “Elke organisatie, ook een sportvereniging, heeft mensen aan boord, die met hun aanstekelijke en authentieke enthousiasme anderen meeslepen en beïnvloeden. Dat zijn de superpromoters. Het zijn de beste ambassadeurs, denken actief mee over nieuwe ontwikkelingen en kunnen met hun positieve energie anderen om hen heen coachen, motiveren en inspireren.“

Superpromoter In zijn boek De Superpromoter schrijft Rijn: ‘Vooruitgang komt van de mensen die kansen zien in plaats van problemen, die enthousiast kunnen worden over de mogelijkheden die het leven te bieden heeft. Mensen die positief kritisch zijn in plaats van destructief. Dit zijn de

“Elke sportvereniging heeft mensen aan boord die met hun aanstekelijke en authentieke enthousiasme anderen meeslepen en beïnvloeden.”

jongeren. De huidige generatie tref je vooral op allerlei social-mediaplatforms als Hyves, Facebook en Twitter en op sites als teamlink.nl, teamwebs.nl of teamers.nl. Sommige zijn zelfs via een app op je smartphone bereikbaar. Ga mee met de tijd en gebruik die instrumenten als luistertool. Wat gebeurt er nu onder mijn doelgroep (lees: leden)? Wat zeggen ze over de sport en over de club? Dat is een heel kosteneffectieve manier om naar je leden en potentiële leden te luisteren. Zo kun je met weinig budget leden werven en leuke acties bedenken.”

Rol onderwijs “Als gemeente en onderwijs kun je projecten op scholen organiseren die gericht zijn op gezond bewegen. Als je kinderen enthousiast krijgt voor sport, vinden ze het ook leuk om er verder bij betrokken te worden. Geef die kinderen en jongeren de ruimte om hun positieve energie los te laten binnen de club. Uiteindelijk wordt je het meest enthousiast van je vriendjes en vriendinnetjes. Richt je dus als onderwijsinstelling of gemeente niet zozeer op de kinderen die niet sporten, maar betrek de kinderen die enthousiast zijn over hun sport.”

Rijn Vogelaar, Corporate Enthusiasm Officer van Blauw Research

www.blauw.nl www.superpromoters.nl

37 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

36

“Weg met die foldertjes en posters!”


Reportage Visie

“Het is een treurig gegeven dat politici van de meeste zaken wel de prijs maar niet de waarde kennen.”

Eventjes was Nederland weer een land met ambitie. Een land waar het gedeelde zelfbewustzijn van de inwoners belangrijker was dan de onderlinge verschillen. Kortom: een land waar het goed toeven was. Waar je trots op kon zijn. Miljoenen mensen keken thuis naar de wedstrijden. Een prachtige illustratie van het maatschappelijk belang en de relevantie van een groot sportevenement. Tegelijk gingen tienduizenden mensen samen voetbal kijken buiten de deur. En er viel geen wanklank te noteren. Het ging om samen genieten. Iedereen stond achter Oranje. Maar de verdwaalde Spanjaarden die in Nederland de finale keken, gunden we ook gewoon hun feestje. Zo belangrijk sport is geworden. Sport verbindt en verbroedert. Niet voor niets zei Louis van Gaal in de voorbeschouwing op de finale dat sport de plaats van religie heeft ingenomen in onze maatschappij.”

Wel de prijs maar niet de waarde Monoloog van NOS-directeur Jan de Jong

“Wat is er nu mooier dan dat een dergelijk evenement in 2018, of bijvoorbeeld de Olympische Spelen in 2028, Nederland aandoen? Dat was echter te simpel gedacht. Ineens brak een storm van kritiek los. Niet in de laatste plaats vanuit Den Haag. Het is een treurig gegeven

Sport verbindt

dat politici van de meeste zaken wel de prijs maar niet de waarde kennen. En dat ze plannen, ambities en dromen maar wat graag kapot rekenen. Om dat proces te doorbreken vereist leiderschap. Dat vraagt om een regering met visie en durf. En misschien wel met een minister van sport. Een regering die inziet dat sport een middel kan zijn om dingen tot stand te brengen. Die begrijpt dat sportprestaties een land aanzien geven in de rest van de wereld, en in dat opzicht misschien wel waardevoller zijn dan welke (sport)landen van de wereld te horen. Een regering die bereid is om grote evenementen

Jan de Jong is sinds 1 mei 2010 directeur van de NOS, waar hij al sinds

naar ons land te halen. Dat is niet alleen goed voor de verdere professionalisering van de topsport maar ook voor het zelfvertrouwen van de natie. Natuurlijk geldt dat niet alleen op

1993 werkzaam is. Jan is een groot pleitbezorger van de komst van grote

het niveau van de zogeheten ‘superevenementen’ maar ook voor EK’s en WK’s van sporten die zich (nog) niet in een massale publieke belangstelling mogen verheugen. Een regering

sportevenementen naar ons land. Een monoloog.

die inziet dat het binnenhalen van grote sportevenementen een katalysator kan zijn voor drastische verbeteringen in de infrastructuur. Dat sport als vliegwiel voor economische groei kan fungeren. Ja, het organiseren van evenementen als de Olympische Spelen en het WK voetbal

Tekst Jan de Jong

“Soms begrijp ik dingen gewoon niet. Bekruipt me het gevoel dat ik niet meer helemaal aan-

kost de samenleving geld. Heel veel geld. Maar je krijgt er ook heel veel voor terug.

Beeld Stefan Heijdendael

gesloten ben. Neem nu de commotie in ons land rondom het binnenhalen van het WK voetbal

Soms direct, soms duurt het iets langer. Met een beetje geluk levert de eindafre-

in 2018. Even ter herinnering. Op dinsdag 13 juli waren er 700.000 mensen op de been in

kening een positief saldo op. Maar vrijwel altijd krijgt het land een beter gevoel

Amsterdam om het Nederlands elftal te huldigen. Oranje was zojuist tweede (!) geworden in

over zichzelf. In Australië is men tot op de dag van vandaag trots op de spelen

Zuid-Afrika. Meer dan een maand lang was ons land in de ban geweest van voetbal. Alles en

van Sydney. De wereld kijkt echt anders tegen Duitsland aan sinds het WK

iedereen was, dacht, at en dronk Oranje. Nederland was tijdens het wereldkampioenschap

van 2006. Het (Zuid-)Afrikaanse zelfbewustzijn heeft door het recente WK

trots op Oranje en daarmee eigenlijk trots op Nederland. ‘We’ lieten gekende voetballanden

een enorme impuls gekregen. En zelfs als uiteindelijk niet alle uitgaven

achter ons, ‘we’ hadden een missie en ‘we’ waren gefocust. ‘We’ gingen wereldkampioen

rendabel blijken, zijn ze daarmee nog niet zinloos. Sommige zaken zijn

worden!

onbetaalbaar. Of beter gezegd: niet in geld uit te drukken.”

39 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

38

handelsmissie dan ook. Een regering die de ambitie durft uit te spreken om bij de tien beste


Website www.nationalesportplatform.nl

Nationale Sport Platform

Reportage Column Juichen, een kans! Een column! Het Nationale Sport Magazine! En dan

Cees Vervoorn

stilte, want ik moet goed nadenken. Welke boodschap wil ik op welke,

Lector Topsport en Onderwijs op

prikkelende, stimulerende manier brengen?

de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam

De verbinding tussen breedtesport en topsport als onlosmakelijke basis voor een succesvol nationaal sportbeleid, of de driehoek onderwijsbreedtesport-topsport? Mijn voorkeur gaat bijna direct uit naar de driehoek. Daar, immers, ligt de echte kans, de echte uitdaging. Maar over welke uitdaging heb ik het dan precies? De uitdaging om niet alleen te praten over noodzakelijke keuzes, maar ook de durf te hebben om de keuzes daadwerkelijk te maken. Het land zoemt van de gesprekken, convenanten en afspraken die gemaakt worden rond de Olympische Ambitie. Iedereen wordt er door gegrepen en opvallend is het hoe snel men elkaar vindt in de mooiste steunbetuigingen aan deze ambitie. Een top 10 document, de lokale politiek, de rijksoverheid en

Stichting Nationale Sport Platform is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe initia-

het onderwijs: allemaal gesprekken en stappen in de goede richting.

tieven om de sportparticipatie in Nederland te vergroten. Initiatieven die ertoe bijdragen de

Echter, de belangrijkste stap moet nog gemaakt worden en daar blijft

breedtesport in Nederland in de etalage te zetten. Daarvoor is een goede promotie van groot

het hangen. Durven we dit wel?

belang. Daarom zetten we diverse moderne vormen van communicatie in, waaronder een website. Neemt u maar eens een kijkje op www.nationalesportplatform.nl, want hier vindt u

Ik heb het over de durf om door bestaande afspraken heen het bewe-

onder andere:

gingsonderwijs goed te verankeren in onze onderwijskolom. Zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs. Durven wij hier echt de basis te leggen voor onze Olympische Ambities? Durven wij echt te

Het laatste nieuws

kiezen voor 3 x 2 uur bewegingsonderwijs voor elke leerling, voor

Op de homepage en op de nieuwspagina van onze website vindt u de laatste nieuwtjes van

elke school (in heel Nederland) en bovendien gegeven door, daarvoor

het Nationale Sport Platform en de breedtesport in Nederland. Nieuws bijvoorbeeld over de

opgeleide, vakdocenten? Durven wij de gymnastiekles te combineren

campagnes van het Platform en over de uitkomsten van verschillende interessante onder-

met een sportaanbod en lessen gezondheidsleer? Durven wij dat? Op

zoeken. In het nieuwsarchief kunt u eenvoudig een oud bericht terugvinden en nalezen.

dit moment is mijn antwoord op deze vraag NEEN, wij durven dat (nog) niet. Vreemd is dat eigenlijk. Reeds lang is bekend dat een goede introductie

Nationale Sport Week

in gezond bewegen een gunstige start is voor een levenlang gezond

Via www.nationalesportplatform.nl, maar ook direct via www.nationalesportweek.nl kunt u

blijven (zorgverzekeraars waar blijft U?). Reeds lang is bekend dat

alle artikelen vinden die zijn geschreven over de zevende editie van de Nationale Sport

een goede hoeveelheid dagelijkse beweging enerzijds goed is voor de

Week. Onder de perspagina vindt u persberichten, foto’s, artikelen en de vele berichten (ook

studieresultaten en anderzijds een prima manier is om een teveel aan

RTV en online) uit de pers terug.

energie te kanaliseren bij jongeren (onderwijs waar blijft U?). En reeds lang is bekend dat een vroege kennismaking met bewegen en verschil-

Nationale Sport Platform

41

waar blijft U?). U begrijpt dat mijn voorkeur uitgaat naar het durven

Hier vindt u informatie over het Nationale Sport Platform zelf, onze Founding Fathers en alle

maken van deze keuzes en op veel plekken zie ik dat we al op de rand

bedrijven en ambassadeurs die zich aan het Platform verbonden hebben.

van de echte keuzes staan. Mooi!

Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

40

lende sporten de start is van een optimale talentontwikkeling (sport

Als die mooie Olympische Ambitie, samen met deze column, nu zorgt

Agenda

voor de laatste duw in dit belangrijke keuzetraject dan zal ik met ander-

Het Nationale Sport Platform organiseert het gehele jaar door sportieve activiteiten samen

half miljoen andere Nederlanders als een bezetene sportief staan te

met sportverenigingen, sportbonden, gemeenten en partners. Op de activiteitenagenda kunt

bewegen tijdens het 150-jarige bestaan van de KVLO. Bij voorbaat mijn

u deze allemaal terugvinden.

hartelijke gelukwensen met deze gebeurtenis en nu al een high-five op de durf die we hebben getoond bij het maken van de juiste keuzes!!!

Nieuwsbrief Wilt u regelmatig op de hoogte gehouden worden van sportnieuws, ontwikkelingen en (aankomende) campagnes en evenementen? Schrijf u dan gratis in voor de nieuwsbrief via de homepage van onze website.

Nationale Sport Magazine Wilt u deze, of de voorgaande edities van het Nationale Sport Magazine digitaal ontvangen? Via onze website kunt u eenvoudig het magazine downloaden onder Platform/Nationale Sport Magazine.

Durf!


Reportage Interview “De opdrachtgever krijgt een advies op maat van een Bedrijven zetten zich belangeloos in voor georganiseerde sport

Verbinden met passie

onafhankelijke en betrokken deskundige.”

elkaar goed weten te vinden en de passie voor sport delen.” Deze werkwijze heeft voor een sportbond of een andere landelijke not-for-profit sportorganisatie grote voordelen. Roel: “De bedrijven die bij Sport & Zaken zijn aangesloten werken vanuit een grote betrokkenheid bij de sport. Vaak vinden ze het heel bevredigend om eens een keer alleen vanuit de inhoud en ‘om niet’ te werken. En de opdrachtgever krijgt een advies op maat van een onafhankelijke en betrokken deskundige.”

Weten wat er leeft De programma-managers van Sport & Zaken onderhouden dagelijks contacten binnen de sportsector. “We hebben zoveel kennis en ervaring opgebouwd en zo’n groot netwerk in zowel de sportwereld als het bedrijfsleven, dat we steeds meer proactief kunnen opereren, trends en ontwikkelingen zien en daarop kunnen anticiperen”, vertelt Roel. “Zo zie je dat er steeds meer multifunctionele sportvoorzieningen komen en verenigingen steeds intensiever met elkaar moeten gaan samenwerken. Daar vorm aan te geven, is niet altijd makkelijk en het bedrijfsleven kan daar de helpende hand bieden. Een ander voorbeeld is dat bij bonden het besef steeds meer doordringt, dat de sport wel vaart bij media-aandacht. Maar hoe ga je daar mee om? Sport & Zaken bekijkt nu of er behoefte is aan trajecten op mediagebied rond evenementen en zoekt daar de juiste adviseurs bij.”

Bij Sport & Zaken denkt u misschien al gauw aan sponsoring. Maar bij Het team van Sport & Zaken met uiterst

deze stichting gaat het juist helemaal niet om geld. Wel over het

links directeur Roel Roelfzema.

bedrijfsleven dat zich met hart en ziel inzet voor de georganiseerde sport in Nederland. Hoe dat zit, legt directeur Roel Roelfzema uit.

Praktijkgeval “In een notendop: Sport & Zaken zet de kracht van het bedrijfsleven in om sportbonden en

“Een adviesvraag die we de komende tijd meer verwachten te krijgen,” geeft Roel als voor-

Beeld Sport & Zaken

andere landelijke, maatschappelijke sportorganisaties en topsporters te versterken. Dit doen

beeld, “is de volgende. Grotere bonden zijn vaak opgedeeld in districten of regio’s. Een

we met vier programma’s, waaronder het programma Advies: we maken kennis en kunde

bondsbureau en bestuur worden vaak met raad bijgestaan door een bondsraad of platform.

van zo’n honderdvijftig bedrijven toegankelijk voor de sportorganisaties. Denk daarbij aan

Steeds meer bonden vragen zich af of zo’n raad de juiste functie heeft en een goede positie

experts op het gebied van recht, ruimtelijke ordening, communicatie, werving en selectie,

inneemt ten opzichte van het bureau en het bestuur. Sport & Zaken heeft een aantal bonden

financiën, et cetera die kosteloos advies geven over een vraagstuk waar de sportorganisatie

gesproken en de vraag scherp in beeld gebracht. Aan één van de bonden is inmiddels een

zelf niet uitkomt.”

onafhankelijke organisatieadviseur gekoppeld die met alle geledingen binnen de bond praat en advies uitbrengt.”

“De andere drie programma’s waarmee Sport & Zaken de sportsector helpt zijn de Sportbestuurdersdatabase (sportorganisaties helpen bij de werving en selectie van bestuursleden), Bedrijfssport (namens zeventien sportbonden het bedrijfssportaanbod aan bedrijven

Nationale Sport Platform

verkopen) en Goud op de Werkvloer (samen met NOC*NSF en Randstad (ex-)topsporters op

Ook het Nationale Sport Platform krijgt ondersteuning van de stichting. “Op dit moment lopen

weg helpen met hun maatschappelijke loopbaan). Een brede mix van activiteiten dus!”

er drie trajecten”, zegt Roel. “Juristen van ZMV advocaten zijn bezig om een aantal contractvormen onder de loep te nemen en daarover advies uit te brengen. Daarnaast krijgt het Platform organisatieadvies van Boer & Croon bij het opzetten van een Servicedesk Kennis

Verbinding

& Kunde en werkt Nationale Nederlanden aan een intern communicatieplan. Zo kan het

Het succes van het programma Advies blijkt wel uit de vele aanvragen die dagelijks bin-

Nationale Sport Platform haar schaarse middelen blijven besteden aan dat waar ze goed in

nenkomen vanuit de sportorganisaties. Maar Roel benadrukt: “We leggen de verbinding

is: sportparticipatie en sportpromotie. Daarnaast zijn hun klanten gemeenten die alles doen

pas nadat we samen met de sport de vraag of het probleem haarscherp in beeld hebben

om sport in hun omgeving te stimuleren. Wij zouden wensen dat ook de medewerkers van de

en zoeken daar de juiste expert vanuit het bedrijfsleven bij. Het is belangrijk dat beiden

gemeente het goede voorbeeld geven door aan bedrijfssport te doen. Via de georganiseerde sport natuurlijk!”

43 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

42

Tekst Dick de Jager


Reportage Column dé Executive MBA Sport Management Een opleiding die zich al achttien jaar voortdurend afstemt op de actuele ontwikkelingen in de sport • Executive learning in kleine groepen van professionals met passie voor sport • Onder begeleiding van gerenommeerde (internationale) executives (docenten, hoogleraren en experts) • Twee internationale studiereizen (China en Amerika) • Gestructureerde coaching bij het schrijven van de MBA masterthesis • Intakeniveau: academisch of HBO plus • Erkende MBA-titel •

Deeltijd gedurende 2 jaar op donderdagen van 14:00 - 21:00 uur (en incidenteel een tweedaagse) Locatie Nationaal Sport Centrum Papendal Informatie www.sportmanagementinstitute.nl smi@wagnergroup.nl of 050-5257386 Wagner is tevens ISO gecertificeerd en CEDEO erkend

We weten allemaal dat regelmatig sporten goed is voor je gezondheid.

Alwin van Dijk

De overheid, scholen en zelfs bedrijven wijzen je keer op keer op het

Directeur bij Davinci, een toon-

belang van bewegen. Zelfs je lichaam moedigt je aan door een beetje

aangevend adviesbureau in o.a.

endorfine aan te maken voor het goede gevoel. En aan de sportstruc-

de financiële dienstverlening,

tuur in Nederland kan het ook niet liggen. Nederland is een zeer goed

notariaat en sportwereld.

georganiseerd sportland, misschien wel een van de beste ter wereld. Of je nu gaat voetballen, hockeyen, volleyballen of hardlopen: er is altijd een sportvereniging in de buurt te vinden. En juist die sportvereniging is nog een belangrijke reden om te gaan sporten. Daar ontmoet je vrienden en bekenden. Daar vergader je een hele avond lang over een contributieverhoging van een euro, terwijl je die avond aan consumpties het tienvoudige hebt verbruikt. Niet voor niets zijn de ‘derde helft’ en de ‘negentiende hole’ vastgeroeste begrippen. De sportvereniging is de sociale ontmoetingsplaats bij uitstek. Helemaal nu de individualisering op de arbeidsmarkt (aantal ZZP’ers en eenmanszaken) en in het onderwijs (e-learning) enorm toeneemt. Maar schuilt er gevaar voor de sportvereniging? Er is een sociale ontmoetingsplaats waar geen kruit tegen opgewassen is, ‘social media’ genaamd. Deze online verenigingen vallen zeer in de smaak bij alle generaties. Om een aantal voorbeelden te geven...

• Facebook had meer dan 100 miljoen leden in negen maanden. Als Visitatiecommissie over de MBA Sport Management: “bijzonder, enige Master in zijn soort, voldoet ruimschoots aan NVAO eisen en de internationale AMBA (MBA) eisen”

Facebook een land was geweest, was het qua inwoners het vierde land van de wereld;

• YouTube is de tweede zoekmachine ter wereld met meer dan 100 miljoen filmpjes;

• 80 procent van de werknemers gebruikt LinkedIn als belangrijkste hulpmiddel voor het werven van nieuwe medewerkers;

• van de mensen tot 55 jaar zit ruim tweederde op Hyves... We zitten dus een groot deel van onze tijd achter de computer. En als we op pad zijn, dan zorgen de smartphones door middel van internet en Twitter voor een continue verbinding met onze online vrienden.

Tijdelijke hulp, blijvend resultaat.

als je goed zoekt, vind je bonden en verenigingen, maar gezien de positie van de sport en de sportvereniging is deze aanwezigheid minimaal C

te noemen. En dat is jammer, op deze wijze mist de georganiseerde

M

sport een belangrijke slag. De social media kan je niet meer negeren,

Y

maar kan je wel zeer goed gebruiken voor de versterking van het ver-

• Interim management

CM

• Project management

enigingsleven. Juist door actief op deze mogelijkheden in te spelen zie

MY

ik veel grotere mogelijkheden voor snelle informatie over wedstrijden,

CY

afgelastingen, verenigingssponsoren en zeker voor de sociale binding

• Management begeleiding en coaching • Onderzoek en ondersteuning

CMY

• Consultancy

van de leden met en het promoten van de vereniging.

K

Sport staat voor het ‘wij-gevoel’. Sport verbroedert. Sociale platformen KC&M werkt voor opdrachtgevers als lokale overheden, instellingen, private opdrachtgevers, zwembaden en sportaccommodaties. Kijk voor meer informatie en referentie-projecten op onze website.

w w w . k c m . n u Marga Klompélaan 8, 8121 KJ Olst tel. +31(0)570 561460, fax +31(0)570 561480

stimuleren mensen om het ‘wij-gevoel’ te creëren. Het sportleven ontbreekt nog te veel op deze platformen. De bal ligt bij de sport!

45 Nationale Sport Magazine Winter 2010

KC&M is gespecialiseerd in onderzoek, advies, begeleiding en interim management binnen de sport- welzijns en leisure sector. Vanuit een onafhankelijke positie kunnen wij u helpen op gebied van

Opvallend is de ‘afwezigheid’ van de sport in de social media. Natuurlijk,

Sporten in de social media


Reportage Visie

State of the art Daarom is het uitvoeren van onderzoek waar de sportwereld wat aan heeft een belangrijke component van de MBA Sportmanagement. De laatste jaren zijn er van de hand van sportprofessionals die deelnemer zijn aan de MBA tientallen researchpapers verschenen met de nieuwste kennis die sportmaatschappelijke relevant is, en door haar interdisciplinaire basis ook de wetenschap verder helpt. Het zijn bijvoorbeeld onderzoeken op het gebied van het nuttig gebruik van social media door topsporters, governance in betaald voetbal organisaties,

De visie van Philip Wagner

beschikbaarstelling van basale sportgezondheidszorg in verenigingen, het rendement van sportevenementen voor de lokale gemeenschap en wat dies meer zij. Een MBA van universitair niveau dient altijd middels onderzoek een bijdrage te leveren aan het kennisniveau van

Kennis in beweging

de professie, anders is zij als opleiding zelf niet meer state of the art. Grote behoefte is er aan professioneel geschoolde managers, die weten wat zij weten, maar zich ook bewust zijn van wat zij niet weten. Dat voorkomt ongelukken. Toch is de belangrijkste bijdrage van een professional nooit om alles te weten (dat lukt toch nooit), maar om in staat te zijn om werkenderwijs kennis op te bouwen en te falsificeren. Zin en onzin van elkaar te onderscheiden en zo in de maatschappij samen met anderen belangrijke klussen te klaren.

Verantwoord maatschappelijk gedrag Dit najaar begint weer een stijgend aantal deelnemers vol ambitie aan een opleiding om professional te worden in de sport. Met name op mbo- en (post)hbo-niveau groeit het aantal (Master)opleidingen als kool. Als indicatie voor succes wordt gesondeerd het aantal aanmeldingen, de tevredenheid van de deelnemers en het eindniveau van de opleiding. Toch gaan deze criteria, die in onderwijsland zo zijn ingeburgerd, voorbij aan het wezen van de zaak waar het professionalisering betreft. Het wezen van de zaak is dat de nieuw opgeleide

‘Professionalisering van de sport’ is een begrip dat al in gebruik is

professionals werkelijk een bijdrage leveren aan een succesvolle maatschappelijke praktijk op sport(management)gebied. Top-MBA’s waar ook ter wereld ontlenen hun reputatie aan

zolang ik in de sportwereld rondloop. Aanvankelijk werd daarmee bedoeld

wat hun afgestudeerden in de maatschappelijke praktijk waard blijken te zijn, en nergens anders aan. Joop Albeda, alumnus van de MBA Sportmanagement, heeft ooit gesuggereerd

de vervanging van de ‘vrijwilliger’ door de ‘betaalde’ functionaris,

om deelnemers het diploma pas enige jaren na het afronden van de opleiding uit te reiken, na verantwoord maatschappelijk gedrag. En misschien zit daar wel wat in. Dan krijgen we

die het voordeel had dat het bestuur met hem of haar op basis van het

Als Sport Management Institute volgen wij de maatschappelijke loopbaan van onze alumni

arbeidscontract een zogenaamde gezagsrelatie had.

met belangstelling. Niet zelden zie ik nieuwe deelnemers bij aanvang van de opleiding zekerheid vinden in de langdurige ervaring die zij als sporter, coach of manager claimen te hebben. Logisch, het is een ervaringsvak waar je vaak al jong mee begint. Toch is de kracht van de professional om het ervaringsjuk af te werpen en zich open te stellen voor het verwerven van nieuwe

Tekst Philip Wagner

Een vrijwilliger kan zich met het beroep op die ‘vrijwilligheid’ op een cruciaal moment aan

kennis. Alleen dan is vernieuwing mogelijk. Professioneel Sportmanagement is een vak en

Fotografie Mathilde Dusol,

een taak onttrekken, voor de beroepskracht geldt dat als contractueel uitvoerder van het

daar moet je, net als in topsport, veel voor doen om je dat eigen te maken. Ik was dan ook

Luuk van der Lee

bestuursbeleid niet. Voor het, doorgaans vrijwillige, bestuur een aantrekkelijke gedachte.

heel verbaasd het laatste jaar geregeld een oprisping te lezen van een ‘oud-topsporter’ die

Inmiddels wordt het begrip professional ook in de sport meer gebruikt op de wijze die ook

zich op grond daarvan wel in aanmerking zag komen voor een bestuurszetel van NOC*NSF,

elders in de maatschappij gebruikelijk is. Onder een professional wordt dan verstaan een

een ministerschap of een staatssecretariaat. Besturen is een vak. Eerst een goede opleiding

persoon die over een gedefinieerde verzameling kennis en kunde beschikt, nodig om in de

volgen. Praten we daarna verder.

praktijk bepaalde handelingen uit te kunnen voeren en daarmee verbonden inschattingen te kunnen maken. Het diploma voor de professionaliteit wordt afgegeven door een onafhankelijke universiteit of opleidingsinstituut, die geen direct belang heeft in de beroepspraktijk anders dan dat de professie daar goed wordt uitgeoefend. Deze professionalisering vrijwaart de maatschappij van kwakzalverij en onnodige risico’s. De sportwereld heeft met de

Philip Wagner is directeur van Wagner

fantastische ontwikkeling die zij doormaakt grote behoefte aan dat type integer opgeleide

Group en voorzitter van het Sport

professionals. De risico’s rond sport en gezondheid, ‘crowdmanagement’ bij evenementen en

Management Institute.

investeringen in nieuwe megastadions als voorbeelden, spreken wat dat betreft boekdelen.

47 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

46

naast Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ook Maatschappelijk Verantwoord MBA .


Reportage

“Samenwerking tussen scholen en sportclubs en meer sportmogelijkheden Nieuw Kabinet onderschrijft belangrijke functie van sport in maatschappij

Meer sportlesuren in onderwijs

in de wijken vind ik cruciaal.”

bewindsteam onder leiding van minister-president Mark Rutte. “Het zijn vooral scholen, sportverenigingen en sportclubs, het liefst zo dicht mogelijk bij mensen in de buurt, die deze positieve impuls mogelijk maken. Sport in alle wijken is goed voor de gezondheid, maar ook voor de veiligheid.” Minister Schippers sluit zich hierbij aan, en onderstreept het belang van stichtingen als het Nationale Sport Platform in de promotie van breedtesport: “Veel kinderen vinden het leuk om te sporten. Sporten is daarbij ook nog eens goed voor hun gezondheid en kan bijdragen aan hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Daarom is het zo belangrijk dat er organisaties zijn in Nederland die de breedtesport onder de aandacht brengen van de jeugd. Dit draagt eraan bij dat zoveel mogelijk kinderen een positieve sportbeleving op kunnen doen. Samenwerking tussen scholen en sportclubs, en meer sportmogelijkheden in de wijken vind ik cruciaal. Uiteindelijk hoop ik dat zo de basis wordt gelegd voor een leven lang sporten voor ieder kind.” In het Regeerakkoord staat ook dat samenwerking tussen de overheid, de sportsector en het bedrijfsleven nodig is om topsport en breedtesport in ons land te bevorderen. ”Private studiebeurzen voor topsporters zijn een voorbeeld van een initiatief dat zo tot stand zou kunnen komen”, aldus het Kabinet.

Topsport Ook de topsport wordt genoemd in de nieuwe beleidsplannen. De organisatie van internationale topsportevenementen in Nederland dragen volgens de regering bij aan een topsportklimaat. Nederland werkt op die manier toe naar het bereiken van een Olympisch niveau in 2016.

Edith Schippers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, gaat zich Edith Schippers, de nieuwe minis-

sterk maken voor meer sportlesuren in het basis-, het beroeps- en het

ter van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

voortgezet onderwijs. Bovendien wil zij samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevorderen dat sport en sportvoorzieningen bij wijkplannen een integraal onderdeel worden van het verbeteren van

WK Voetbal in 2018, net als het streven de Olympische Spelen 2028 en de Paralympische Spelen naar Nederland te halen.

de leefbaarheid. Olympisch Vuur is de netwerkorganisatie die de komende jaren de Olympische ambities verder uitwerkt. Het zogeheten Program Office Olympisch Plan 2028 werkt hierbij samen met de ministeries, provincies, gemeenten, sportbonden, het bedrijfsleven en vele andere organisaties. Olympisch Vuur wordt ondersteund door de Club van 2028 en het Topsportteam Tekst Peter Smit

Deze ambities staan in het Regeerakkoord van de VVD en het CDA, dat kan rekenen op

2028. De Missie van Olympisch Vuur is om met sport in de volle breedte heel Nederland

Fotografie Mathilde Dusol,

gedoogsteun van de PVV. “Op zich zijn dat goede voornemens”, reageert Kees Sijbesma, de

naar Olympisch Niveau te brengen. Met als mogelijk resultaat Olympische en Paralympische

ministerie van VWS

directeur van het Nationale Sport Platform. “De aandacht voor sport in het onderwijs is een

Spelen in 2028 in Nederland.

impuls voor de breedtesport. Het is alleen maar goed voor ons land als kinderen en jonge mensen voldoende bewegen. En het is natuurlijk een goede zaak als de jeugd vanuit school doorstroomt naar een sportvereniging in de buurt.”

Platform Kees Sijbesma: “Ook het Nationale Sport Platform wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de sport. We willen meer mensen aan het sporten krijgen en van Nederland nog meer

Gezonder Het Kabinet onderschrijft dat sport een belangrijke functie vervult in de maatschappij en de economie. “Kinderen en jongeren kunnen zich dankzij sport gezonder en socialer ontwikkelen. Volwassenen en ouderen die sporten blijven fitter en gezonder”, aldus het nieuwe

een sportland maken. Hierdoor krijgt de breedtesport een impuls. En als het aantal sportende mensen groeit, dan krijgt je ook meer talenten en potentiële topsporters. Zo simpel is het.”

49 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

48

Zo steunde het Kabinet de kandidatuur van Nederland en België voor de organisatie van het


Reportage

Sportcentrum Jagyba Sport & Health Directeur Lex Hendriks van Sport & Health sportcentrum Jagyba vertelt dat het belangrijk is

Sportvereniging zoekt leden

om als sportcentrum proactief te zijn. “Je moet zelf gerichte acties ondernemen om nieuwe leden te werven. Vroeger kon je na het plaatsen van een advertentie achteruit gaan zitten, de mensen kwamen wel. Zo werkt het tegenwoordig niet meer. De laatste twee jaar overstijgt

Hoe werf ik leden?

het aanbod de vraag. Dit maakt het moeilijk nieuwe leden te werven. Om effectief te werven wordt er regelmatig geadverteerd, is er een open week, kunnen leden introducés meenemen, gaat er een demoteam de straat op, zijn er samenwerkingsverbanden met bedrijven en scholen en worden er leadboxen bij businesspartners geplaatst.” Lex benadrukt dat het behouden van leden eigenlijk veel belangrijker is: “Om leden te behouden organiseren we intern veel acties en voeren we met regelmaat een klanttevredenheidsonderzoek uit, om de kwaliteit en de service van Jagyba te verbeteren.” www.jagyba.nl

Korfbalvereniging De Scheldevogels Jolanda Pelle (voorzitter technische commissie) is van mening dat een goede promotie op scholen zorgt voor nieuwe leden, die met veel enthousiasme komen korfballen. Als vereniging verzorgen ze daarom ook regelmatig korfbaltrainingen op scholen. De vriendjes-vriendinnetjes-dagen zijn ook een succes: leden mogen vriendjes of vriendinnetjes gratis een keer

Het is geen understatement: bewegen is goed voor lichaam en geest.

mee laten trainen, zodat ze zien hoe leuk korfballen is. De Nationale Sport Week wordt ook ingezet om nieuwe leden te werven, alsmede om korfbal te promoten: “De gemeente Bergen op Zoom is namelijk erg voetbalgericht.”

land omgedoopt te worden. Hoe zorgen sportverenigingen en -centra ervoor

Jolanda spreekt enthousiast over de activiteiten die worden georganiseerd om leden te behouden. “We organiseren kampen, knutselmiddagen, gala- en filmavonden. Allen met suc-

dat jong en oud gaan genieten van een potje voetbal, of een spannend zeiltochtje? Vier sportverenigingen lichten een tipje van de sluier op.

ces. Leden geven aan dat we een gezellige en leuke vereniging zijn.” www.scheldevogels.nl

Turn- en Jazz-vereniging Genie Turn- en Jazz-vereniging Genie werft op diverse manieren nieuwe leden. Petra Koevoets (trainster selectiegroep) vertelt dat er gastlessen op scholen worden verzorgd, flyers worden Tekst Daniëlle Driessen

Watersportvereniging De Schelde

uitgedeeld en kinderen een gratis les kunnen volgen. Eens per jaar probeert Genie kinde-

Beeld Mathilde Dusol, Jolanda Pelle,

Watersportvereniging De Schelde grijpt de Nationale Sport Week aan om nieuwe leden te

ren op een gezellige en leuke manier kennis te laten maken met turnen en jazz. Dit wordt

Jagyba, Maarten Velthoen

werven. Maarten Velthoen (secretaris) maakt duidelijk dat De Schelde meegaat in de flow

gedaan tijdens de Nationale Sport Week. Voor Petra is het belangrijk om kinderen te zien

van publiciteit die de Nationale Sport Week genereert: “Een link naar ‘De stap in de boot dag’

bewegen: “Omdat ik zelf zo fanatiek ben, is het geweldig kinderen met plezier te zien turnen

is prominent aanwezig op de algemene website, kinderen schrijven zich hierdoor massaal in

of jazzdansen!”

voor een spannend zeiltochtje.” Gedurende het jaar verzorgt Genie diverse activiteiten voor haar leden. Met carnaval, Er wordt niet alleen ingezet op het werven van nieuwe leden. Door spannende activiteiten

Halloween en Sinterklaas is het er een dolle boel en iedere twee jaar wordt er een voor-

voor kinderen en feestjes voor instructeurs te organiseren, probeert Maarten het verloop van

stelling voorbereid. Petra is wel van mening dat het werven en behouden van leden in de

leden tegen te gaan. Met enthousiasme benadrukt Maarten dat dit werkt: “Vijf jaar geleden

toekomst steeds meer energie gaat kosten: “Kinderen blijven niet meer vanzelfsprekend

zijn we in de Binnenschelde neergestreken en gegroeid van 8 naar 85 leden!”

jarenlang bij een sportvereniging, iedere paar jaar wisselen ze van sport.”

www.wvdeschelde.nl

www.genie-bergenopzoom.nl

51 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

50

Ondanks dit gegeven beweegt Nederland nog lang niet genoeg om tot sport-


Analyse

“ Investeringen in gymles noodzakelijk”

Richard van Roon

Richard van Roon, directeur/eigenaar Piet Zoomers “Absoluut, en dan met name om de gymles een kwalitatieve impuls te geven. Ik heb twee kinderen van 14 en 16 jaar, en in kan me geen fatsoenlijke gymles op de basisschool van hen herinneren. Ze werden door de juf of meester losgelaten in de zaal en moesten een beetje bewegen, daar kwam het op neer. Dit is niet de schuld van de basisscholen, maar komt voort uit geldgebrek. Met financiële steun vanuit de overheid, specifiek voor de sport, kunnen geschoolde sportdocenten aangesteld worden die hen op een verantwoorde manier laten bewegen. Dit is niet alleen goed voor hun fysiek, maar ook zeker voor hun psychische

Uit het promotieonderzoek van Dorine Collard (VU Medisch Centrum) is

gesteldheid. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen betere schoolresultaten halen als ze fit zijn.

gebleken dat kinderen uit groep zeven en acht van de basisschool minder

Daarnaast denk ik dat kinderen al op de basisschool tijdens de gymles met een breed palet aan sporten in aanraking moeten komen. Niet alleen voetbal en hockey dus, maar ook bij-

fit zijn dan hun leeftijdsgenootjes 30 jaar geleden. Kinderen van nu

voorbeeld schermen. Zo is de kans groot dat ook dat jongetje dat altijd als laatste gekozen wordt met voetbal een geschikte sport vindt. Een sport die waarschijnlijk voor lange tijd een

zijn minder sterk, snel en lenig dan de jeugd uit 1980. Zijn investe-

onderdeel van zijn leven zal zijn, want als je een sport vindt die bij je past ga je daar veel langer mee door!”

ringen in sport voor basisschoolleerlingen noodzakelijk? Wij vroegen het aan enkele experts. Cees Vervoorn

Tekst Hans Rebers

Erik Koudijs, Koudijs Consultancy & Management “De resultaten uit dit onderzoek zijn natuurlijk zeer ernstig. De gevolgen voor de toekomst

Amsterdam

zullen enorm zijn. Oplopende zorgkosten,verminderde arbeidsproductiviteit et cetera. We

“Mijn antwoord is JA, in hoofdletters. Alleen al de conclusie van Dorine Collard is een

hoeven maar om ons heen te kijken om de uitkomsten van het onderzoek bevestigd te zien.

rechtvaardiging voor meer sport- en bewegingsonderwijs, voor alle kinderen. En als gepro-

Hand over hand neemt bewegingsarmoede op de basisschool toe. Maar ook een gezonde

moveerd fysioloog zeg ik erbij: minimaal 3x2 uur per week. Dan heb ik het niet alleen over

levensstijl is steeds minder vanzelfsprekend. Kinderen die zonder ontbijt naar school toe

gym waar je lekker moe van wordt. Maar over echt bewegingsonderwijs – aangevuld met

gaan bijvoorbeeld of Kapitein Koek nemen als lunch.

samen een sport beoefenen – gegeven door een vakdocent. Die kan er méér aan vastkno-

Nu al zijn de oplopende zorgkosten een van de grootste problemen voor onze regering.

pen: hoe blijf je verder fit, en wat is gezond en lekker eten. Bewegingsonderwijs wordt zo

Daarom is het juist zaak alle aandacht te besteden aan het beweegpatroon van de kinderen

een mooi pakket waar kinderen voor altijd wat aan hebben. We doen op de Academie voor

in de basisschoolleeftijd. Nu investeren in goede vakleerkrachten, voldoende bewegings-

Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam-West onderzoek en het blijkt dat kinderen die gymles

uren, gecombineerd met specifieke lesstof over gezonde voeding en levenstijl, zal op termijn

hebben beter presteren in de cognitieve vakken. Conditie, lekker in je vel zitten: het leidt tot

zijn vruchten afwerpen en uiteindelijk kostenbesparend zijn.

prestatieverbetering en ook dit is een legitimering voor bewegingsonderwijs op de basis-

Het is van groot belang dat de overheden onder de druk van de bezuinigingen de sport buiten

school. Ik zou alleen het initiatief niet meer aan het onderwijs overlaten. Dat slaagt er niet in

schot houden. Geen bezuinigingen op schoolzwemmen, maar juist herinvoeren bijvoorbeeld.

om het zelf te organiseren, ook gegeven alle andere prioriteiten. Een land dat Olympische

In die zin is ook het Olympisch Plan van toegevoegde waarde en moet we hier vol op inzet-

ambities heeft zou er eigenlijk voor moeten dúrven kiezen om substantieel sport- en bewe-

ten. Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de gezondheid van deze nieuwe generatie

gingsonderwijs op de basisscholen landelijk in te voeren. Alleen zéggen dat het zo belangrijk

en hebben er zowel vanuit economisch als vanuit welzijnsoogpunt alle belang bij dat deze

is, werkt echt niet!”

gezond en fit opgroeit!”

Erik Koudijs

Heb je ook een mening over deze stelling? Laat het ons weten! Stuur een mail naar coen.vandenbemt@nationalesportplatform.nl

53 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

52

Cees Vervoorn, lector Topsport & Onderwijs aan de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit


Reportage Nieuws Jongeren zetten zich in voor jongeren De ambitie van de KVLO en het SNSP is samen te werken met en een bijdrage te leveren

“Het uiteindelijke

aan een aantal Nederlandse goede doelen dat zich inzet voor sport, plus één internationaal georiënteerd goed doel. Bovendien zal er hopelijk een nieuwe stichting het levenslicht zien.

doel is dat het

Een stichting die zich gaat richten op het verder versterken en verbeteren van het bewegingsonderwijs. Het onderwijs kan daar dan ná 2012 mede de vruchten van plukken.

initiatief leidt tot een structurele

Nationale Sport Dag voor het onderwijs Uiteindelijk doel is dat het initiatief leidt tot een structurele Nationale Sport Dag voor het

Nationale Sport 2012: 1,5 miljoen jongeren sportief actief tijdens Nationale Sport Week

onderwijs (thema schoolsport). Uiteraard met passende en logische verbindingen binnen bestaande sport- en beweegactiviteiten zoals Mission Olympic (thema schoolsport) en de

Dag voor het

netwerkstructuur gemeenten, onderwijs, gezondheidzorg, bedrijfsleven en bewegen en sporten. Secundaire effecten zijn onder andere fitte leerlingen en een sportief onderwijswerkveld.

onderwijs.”

KVLO gaat voor record

De focus ligt op de breedte.

Nationale Sport Week 2012 Van 21 tot en met 28 april 2012 zal de Nationale Sport Week plaatsvinden. De bedoeling is om in die sportieve week van maandag tot en met vrijdag de leerkrachten van alle scholen binnen het basis- en voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, universiteiten, Ciossen, ALO’s et cetera in de gelegenheid te stellen met hun leerlingen mee te doen aan de recordpoging om 1,5 miljoen jongeren te laten sporten en bewegen.

Organisatievorm en vervolg De komende maanden wordt flink gewerkt aan de organisatievorm, waarbij Aernout Dorpmans vanuit de KVLO projectleider is en er met het SNSP intens samengewerkt gaat worden. In de volgende uitgave van het Nationale Sport Magazine gaan we uitgebreid in op 150 jaar KVLO en de manier waarop 1,5 miljoen jongeren tijdens de Nationale Sport Week 2012 sportief in beweging komen. Medio juni 2011 wil de Stichting Nationale Sport Platform

De Koninklijke Vereniging voor leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO)

bekendmaken in welke gemeente de landelijke opening van de Nationale Sport Week 2012 plaats vindt en daarmee ook de hoofdstad van het te vestigen wereldrecord wordt.

bestaat in 2012 maar liefst 150 jaar! In dit kader neemt zij als vakVitaal Nederland Sporten en bewegen geeft plezier, houdt jongeren fit en gezond, bevordert leerprestaties en

tiatief om, in nauwe samenwerking met de Stichting Nationale Sport

brengt ze sportief en met passie samen. Dit draagt bij aan een leven lang sporten en een vitaal Nederland. Kijk voor de mening van enkele experts over dit onderwerp naar het artikel

Platform (SNSP) en het onderwijs, minstens 1,5 miljoen jongeren binnen

op de pagina’s 52 en 53 van dit magazine.

het onderwijs gelijktijdig sportief te laten bewegen. Indruk voorwaarden goede doelen De goede doelen waarmee samengewerkt gaat worden en waaraan bijdragen geleverd gaan worden, dienen onder Tekst Kees Sijbesma

Het doel is sportparticipatie onder jongeren te verhogen met een groot maatschappelijk

andere aan de volgende voorwaarden te voldoen:

Beeld Mathilde Dusol

effect. Kinderen uit het primair en voortgezet onderwijs en jongeren uit het middelbaar

• Lid VFI/keurmerk goede doelen

onderwijs worden geactiveerd om met elkaar een wereldrecord te vestigen. Jongeren krijgen

• Inhoudelijke verbintenis met sport en bewegen en jeugd / maatschappelijk nut

op gepassioneerde wijze een extra prikkel zelf (meer) te (blijven) sporten en te bewegen,

• Bewezen organisatie met sterke achterban, interessant netwerk en BN‘ers

families (gezinnen) raken geïnspireerd en er ontstaat onderscheidende nationale en interna-

• Duurzaam

tionale aandacht voor het Olympisch Vuur in ons land. Door middel van een kleine donatie

• Goede en verantwoorde ‘Return On Investment’ voor 150 jaar KVL0 en het Nationale Sport Platform door het

per deelnemende jongere kunnen passende goede doelen profiteren en hun bijdrage leveren aan sportparticipatie onder kinderen en jongeren. In de kadertekst bij dit artikel kun je lezen aan welke voorwaarden deze goede doelen moeten voldoen.

betreffende goede doel • Partnership rendeert aantoonbaar (opbouw bewijslast dat we de dingen goed doen)

55 Nationale Sport Magazine Winter 2010

Nationale Sport Magazine Winter 2010

54

organisatie voor ruim 9.000 leraren in het bewegingsonderwijs het ini-


Sport in de breedte

Nieuws

Position Paper biedt inspiratie

LED-verlichting heeft de toekomst

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Verenging van Eindhoven laat zien waarom het niet voor niets de Lichtstad

Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben samen een

van Nederland is. Op Sportpark Dommeldal-Zuid worden name-

plan van aanpak opgesteld, waarin staat omschreven

lijk drie voetbalvelden en elf buitentennisbanen verlicht met

hoe de provincies en gemeenten in ons land meer en

LED-verlichting. Het is het eerste sportpark ter wereld dat qua

beter kunnen worden betrokken bij het Olympisch Plan

buitenverlichting geheel is voorzien van deze verlichtingstechniek.

2028. Dit zogeheten Position Paper moet een inspira-

De officiële ingebruikname vond plaats op 2 september.

tiebron vormen voor gemeenten en provincies om zich

Lees op www.nationalesportplatform.nl waarom LED-verlichting

aan te sluiten bij de ambities van het Olympisch Plan.

de toekomst heeft. Klik op de button Sport in de breedte.

Raadpleeg dit Position Paper via de button Sport in de breedte op www.nationalesportplatform.nl

Tekst Hans Rebers Beeld Mathilde Dusol, Paul Strack van Schijndel, Actorion Communicatie, Olympisch Vuur, LED Expert, Stichting Flik-Flak

Investeringen in gymles noodzakelijk?

Oly m p i sc he E ef d kan e Gr ova oot ars in l ok a ter le p o lit iek El le

B e ll en m et ... n te nD am me

Investeringen in gymles zijn noodzake-

Manifest tegen wangedrag sport

Oproep deelname lezersonderzoek

lijk, zo luidt de stelling op de pagina’s 52 en 53. Coen van den Bemt, account exe-

Elf sportbonden slaan de handen ineen om wangedrag in de sport

cutive bij het Nationale Sport Platform,

tegen te gaan. Daarom overhandigde KNVB-voorzitter Michael van

onderschrijft de stelling volledig: “Mijn

We willen graag weten hoe onze lezers

Praag recent namens deze sportbonden het Manifest Samen voor

stellige overtuiging is dat een optimale

tegen het Nationale Sport Magazine aan-

Sportiviteit en Respect op het ministerie van Volksgezondheid,

lichamelijke ontplooiing in het onder-

kijken. We hebben nu vier edities uitge-

Welzijn en Sport. Het Manifest is ondertekend door de KNVB (voet-

wijs enkel en alleen gegarandeerd kan

geven en zijn erg benieuwd hoe tevreden

worden als daarbij een vakleerkracht

jullie zijn en wat voor suggesties jullie ons

wordt betrokken.” Kijk voor de volledige

nog willen meegeven voor de toekomst.

mening van Coen van den Bemt op

Wij vragen dan ook vijf minuten van jul-

www.nationalesportplatform.nl, door

lie tijd om een korte vragenlijst over het

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de eer-

te klikken op de button Sport in de

magazine in te vullen op onze website

volle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2010’

breedte.

www.nationalesportplatform.nl. Klik

bal), NHV (handbal), KNKV (korfbal), NIJB (ijshockey), KNHB (hockey), NBB (basketball), NRB (rugby), KNZB (waterpolo), KNBSB (baseball en softball), KNWU (wielrennen) en de Nevobo (volleybal).

’s-Hertogenbosch ‘Sportgemeente van het Jaar 2010’

Download het manifest via www.nationalesportplatform.nl, klik op de button Sport in de breedte.

Première: de Nationale Sport Winter Dagen NOS-directeur Gerard Dielessen: “We hebben nieuwe helden nodig” Sportweek: ‘Sleeping beauty’

nummer

1

najaar 2009 | een uitgave van het Nationale Sport Platform

NSM#1 Omslag 150909.indd 1

daarvoor op de button Sport in de breedte.

in de wacht gesleept. Tijdens het congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Enschede te bekendgemaakt. Naast de felbegeerde titel ontving ’s-Hertogenbosch de trofee die

Toolkit Guppiesport

speciaal voor de verkiezing is ontworpen door kunstenaar Jean-Paul Marsman. Lees op

NOC*NSF heeft de eerste Toolkit Guppiesport

www.nationalesportplatform.nl (klik op de

overhandigd gekregen. Guppiesport is een

button Sport in de breedte) waarom ’s-Herto-

programma voor kinderen waarin alle facetten

genbosch er met de prijs vandoor ging.

VSG start platform voor BVO-gemeenten

van bewegen en sport aan bod komen. Het is ontwikkeld door stichting Flik-Flak en de

Veel betaald voetbal organisaties (BVO’s) hebben hun financiën niet

KNGU. Janssen-Fritsen ontwikkelde speciaal

op orde en dit baart de gemeenten zorgen. Vandaar dat er een plat-

voor Guppiesport samen met deze partijen

form opgericht zal worden met daarin alle sportwethouders van de

de Multibox; een klim- en klautertoestel en

betreffende gemeenten. Door kennis te delen en samen op te trekken,

opbergmeubel in één. De overhandiging vond

hopen ze de gezamenlijke doelstelling van het platform te realiseren:

plaats tijdens de relatiedag van Stichting Sport

een gezonde BVO-organisatie die op eigen benen kan staan. Lees er

& Zaken bij het WK Turnen in Rotterdam.

meer over op www.nationalesportplatform.nl via de button Sport in

Lees op www.nationalesportplatform.nl alles

de breedte.

over deze toolkit via de button Sport in de breedte.

57 Nationale Sport Magazine Winter 2010

werd woensdagmiddag de winnende gemeen-

17-09-2009 10:22:13


Colofon Het Nationale Sport Magazine is een kwartaalmagazine voor overheid, sportsector en bedrijfsleven. Het magazine wordt uitgegeven door Actorion Communicatie en de Stichting Nationale Sport Platform. Oplage: 6.000 exemplaren.

Redactie Coen van den Bemt

Sport & Zaken

Daniëlle Driessen

Sportdienst van Laarne

Marije Hendriks

Sportservice Flevoland

Dick de Jager

Stichting Flik-Flak

Hans Rebers

Paul Strack van Schijndel

Gemma Schoot

Maarten Velthoen

Marit van der Star

Hans Zeegers

Hoofdredactie

Druk

Peter Smit (Actorion Communicatie)

Drukkerij Wilco, Amersfoort

equipe doeltreffende ontwerpers

Kees Sijbesma (Nationale Sport Platform) Copyright Concept & Realisatie

Het auteursrecht op de artikelen uit het

Actorion Communicatie

Nationale Sport Magazine berust bij Actorion

Nationale Sport Platform

Communicatie. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag

Ontwerp & Vormgeving

niets uit deze uitgave worden verveelvou-

Ontwerpbureau NEO, Velp

digd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotografie, fotokopie,

Fotografie

scan of welke andere wijze dan ook.

Henri van Beek Lou Beerens

Uitgave

Blauw Research

December 2010

Mathilde Dusol

Het volgende nummer verschijnt begin 2011.

• visuele communicatie met slagkracht

Stefan Heijendael

Commerciële exploitatie

Jagyba

AddingBusinezz BV

• ijzersterke service

LED Expert

T 06 411 600 94

Luuk van der Lee

E info@addingbusinezz.nl

Hans Loos

www.addingbusinezz.nl

Gelderse Sport Federatie

Nationale Sport Magazine Winter 2010

58

• effectief samenspel langs korte lijnen • ervaren spelers met prima spelinzicht

Frank Myszka Olympisch Vuur

Adverteerders

Mick van Ormondt

Actorion Communicatie

Ministerie van VWS

Koudijs Consultancy & Management

Jolanda Pelle

Ontwerpbureau NEO

Thomas Piek

Wagner Group

Jan Rijpstra

Wilco drukkerij

• van pril idee tot scorend eindproduct

Ontwerpbureau NEO Zutphensestraatweg 16 6881 WS Velp Redactieadres Actorion Communicatie

Stichting Nationale Sport Platform

Arnhemsestraatweg 346

Postbus 302

6881 NK Velp

6800 AH Arnhem

T 026 443 82 87

T 026 - 483 41 57

F 026 389 25 48

E info@nationalesportplatform.nl

E adviseurs@actorion.nl Bladmanagement Actorion Communicatie

T 026 442 48 31 F 026 351 47 41 post@ontwerpbureauneo.nl www.ontwerpbureauneo.nl

bekijk onze prestaties op de website!


Wilco Uitdaging no.

102:

Toon Tieland (geb. 1919), De stad Amersfoort (2000)

Recht doen aan de kleuren van Toon Tieland Toen de uitgever van kunstboeken en kunstkaarten Bekking & Blitz bij ons kwam voor een boek gewijd aan

60

het oeuvre van mede-Amersfoorter Toon Tieland waren we direct enthousiast. Nóg enthousiaster was de

Nationale Sport Magazine Winter 2010

kunstenaar zelf, toen hij het resultaat zag. “Ik had niet verwacht dat reproducties zo natuurgetrouw mijn werk konden weergeven, zo goed benaderen ze het origineel.” Recht doen aan de frisse kleuren van Toon Tieland is bij uitstek

een uitdaging waar Wilco graag op ingaat. Niet voor niets werden we ook gevraagd voor uitgaven van uiteenlopende kunstenaars als Rembrandt, Willem van Dam en Marianne Benkö. Maar of we nu boeken, tijdschriften, brochures of mailings drukken: we doen het altijd met liefde, aandacht en een enorme passie voor kwaliteit. En gesteund door onze continue bezetting, ijzersterke logistiek en moderne en complete outillage. Voeg daarbij dat Wilco het totale drukproces beheerst, van prepress tot distributie. Dan begrijpt u vanzelf hoe we de grootste onafhankelijke vellendrukker van Nederland zijn geworden!

Daag ook Wilco uit!

Kijk hoever Wilco kan gaan voor ùw drukorder. In prijs, kwaliteit en snelle levering. Bel Jaco Knol op 033 - 469 9504 of mail naar jknol@wilco.nl.

Vanadiumweg 9 • Postbus 1477 • 3800 BL Amersfoort • Tel. 033 - 469 95 00 • www.wilco.nl

Nationale Sport Magazine (4)  

Vierde editie van het Nationale Sport Magazine. Een uitgave van het Nationale Sport Platform.