Page 1

Doolhof Verdwaal je of leiden de dieren je opnieuw naar de uitgang?

Volg met je groep de route van de doolhof. Over een aantal dieren hebben we een opdracht of een vraag opgesteld. Probeer ze op te lossen. Let onderweg niet alleen op de dieren waarover een vraag gesteld wordt! Veel dieren wijzen je later de juiste weg.

Doolhofvragen.indd 1

19/05/2011 15:05:22


A

B

1. Volg het pad van aan de shop tot bij de katachtigen. Ga ondertussen wel eens langs bij de beren. Dat kan nuttig zijn voor later! Bekijk de Siberische tijgers, jaguars, leeuwen, en amoerluipaarden goed. Kan je zeggen welk silhouet bij welk dier hoort? Welk dier zou jij het liefst zijn?

C

D

Doolhofvragen.indd 2

19/05/2011 15:05:23


2. Kijk op de doolhof hoe je van de Siberische tijgers via de nijlpaarden tot bij de olifanten komt. Ga op het platform staan om de olifanten beter te kunnen bekijken.

Mocht je ondertussen een blik op de tapir kunnen werpen, zeker doen! Dat olifanten zich naast hun formaat laten kenmerken door hun slurf, spreekt voor zich. Maar waar gebruiken ze die slurf voor? Bedenk op zijn minst drie toepassingen. Wat zou jij met je slurf doen, mocht je geboren zijn met ĂŠĂŠn?

Doolhofvragen.indd 3

19/05/2011 15:05:24


3. Ga van het olifantenplatform naar de Egyptische tempel, de stallen van de olifanten en de giraffen. Dit zeer tot de verbeelding sprekende gebouw werd al gebouwd in 1856. De voorgevel en de zuilen werden rijkelijk versierd met hiĂŤrogliefen, de oude beeldtaal van de Egyptenaren. Ze werden bedacht door iemand die de taal kende en kunnen echt gelezen worden. Zoek tussen de tekens zoveel mogelijk dieren. Je zou bijvoorbeeld een leeuw moeten vinden.

Doolhofvragen.indd 4

19/05/2011 15:05:25


4. Draai je om en bezoek aan de overkant de nieuwsgierige stokstaartjes. Volg dan het pad door rechtsaf te draaien en loop verder tot bij de flamingo’s.

Zeg hallo tegen de chimpansees, onze nauwste verwanten in de dierenwereld. Ze gelijken voor 99% op ons. Naast hun onwaarschijnlijke vermogen om uren op één poot te blijven staan, herkennen we flamingo’s het meest aan hun roze kleur. Hoe komen ze daar aan? A. Ze zijn er mee geboren. B. Ze eten o.a. garnalen. C. Ze eten rode kevers.

Denk je eens in dat je zelf van kleur zou veranderen al naargelang wat je at.

Doolhofvragen.indd 5

19/05/2011 15:05:25


5. Stap naar het paviljoen van de kleine apen.

Bekijk ook eens het stuk boomstam bij de Wintertuin. Deze 540 jarige stronk is afkomstig van de grootste boom ter wereld, de sequoia. Deze boom kan 100m hoog en 2000 jaar oud worden. Als je geluk hebt zie je de verzorgers de apen voeden. Indien niet, kan je in de keuken steevast lekkere brokjes klaar zien staan. Wat zie je? En welke apen zouden wat eten? Wat zou jij graag eten als je een aap was?

Doolhofvragen.indd 6

19/05/2011 15:05:29


6. Ga van de kleine apen naar de okapi’s bij de Moorse tempel.

De schuwe okapi werd maar voor het eerst ontdekt in het oerwoud van Congo in 1907. De Antwerpse ZOO was de eerste dierentuin die een exemplaar wist te bemachtigen. Okapi’s hebben een lange, behendige tong om blaadjes van de bomen mee af te rukken. Welke kleur heeft hun tong? Welke tongkleur zou jij graag hebben?

Doolhofvragen.indd 7

19/05/2011 15:05:30


7. In de babyzoo zit de rode panda. Zie je hem? Misschien zit hij wel verstopt in de bomen. Loop langs de pinguïns, de beverratten om halt te houden bij de ringstaartmaki’s. Je hebt nu alle snoetjes gezien om deze vraag op te lossen. Van wie zijn deze snoezige snoetjes?

Je kan kiezen uit: wasbeer, siamang, brilbeer, rode panda, bruinkopslingeraap, vosmangoest, neusbeer, mandril, gorilla, vliegende hond, stokstaartje, keizertamarin, witoorpenseelaap, visacha, ringstaartmaki, kuifmakaak, beverrat.

Niet alle dieren zijn van toepassing.

Doolhofvragen.indd 8

19/05/2011 15:05:32


8. Loop tot bij de giraffen.

Net als bij mensen weten giraffen zich recht te houden dankzij hun skelet. Hoeveel wervels telt de nek van een giraf? A. Zeven, net als mensen. B. Veertien, het dubbele als mensen. C. TweeĂŤntwintig.

Waarvoor hebben ze zo’n lange nek nodig?

Doolhofvragen.indd 9

19/05/2011 15:05:34


9. Zie je verderop de zebra’s? Ga er naartoe.

Je hebt ondertussen veel gestreepte dieren tegengekomen. Bij zebra’s geldt deze streepjescode als herkenning. Jongen herkennen hun moeder aan het streeppatroon op hun achterste. Moeders met pasgeboren jongen gaan in het midden van de kudde staan. Zo oefent het jong de code van de moeder snel in. Hoe sneller het jong de code van de moeder herkent, hoe beter, zeker met loerende leeuwen in de buurt! Herken jij de streepjespatronen van de verschillende dieren?

Doolhofvragen.indd 10

19/05/2011 15:05:34


10. Kijk op je kaart hoe je in Vriesland geraakt. Binnen bestudeer je de pinguïns best zo goed mogelijk. Vergeet niet dat je al een pinguïn gezien hebt bij de babyzoo. Wie is wie? In de ZOO zitten ezelspinguïns, koningspinguïns, Humboldtpinguïns en macaronipinguïns.

Het mannetje van de koningspinguïn broedt één ei uit bij een temperatuur van ...

Doolhofvragen.indd 11

19/05/2011 15:05:37


11. Vervolg je weg langs de rendieren naar boven, richting reptielen. Het reptielengebouw torent boven het vissengebouw uit als een Griekse tempel. In de ZOO zitten heel wat dieren met vreemde namen, denk maar aan de macaronipingu誰n. Maar nergens zitten er zoveel dieren samengepakt met de meest bizarre namen als bij de reptielen. Wat vind je van de pannenkoekschildpad, de San Francisco kousenbandslang of het gilamonster? Zie je nog dieren met gekke namen? Kan je zelf nog namen verzinnen? Het hoeft niet voor een reptiel te zijn.

Soms zit het niet alleen in de naam op zich, zo is de miniscule aardbeikikker een uiterst giftig kikkertje.

Doolhofvragen.indd 12

19/05/2011 15:05:42


12. In een uithoek van de ZOO, vlak naast het station zitten ook nog dieren, de thargeiten. Kijk goed naar hun hoorns. Heb je onderweg goed opgelet? Welke hoorns of wel gewei hoort bij welk dier?

Je herkent hier de Kaapse buffel, de bongo, het rendier en de thargeit.

Bedenk dat de ZOO er al was v贸贸r het station gebouwd werd. De ZOO is immers 茅茅n van de oudste dierentuinen ter wereld. De groeiende stad werd dus rondom de ZOO heen gebouwd, en niet andersom.

Doolhofvragen.indd 13

19/05/2011 15:05:44


13. Weet je hoe je tot bij de zeeleeuwen in het Aquaforum geraakt? Misschien loopt er net een show. Ga anders beneden een kijkje nemen waar je de zeeleeuwen door de gaten in het bassin bijna kan aanraken. Zee-leeuw. Lijkt de zeeleeuw op een leeuw? Bedenkers van dierennamen lijken er een sport van te maken om dieren te noemen naar een ander dier.

Denk maar aan bever-rat, neushoorn-vogel, nijl-paard, zebra-vogel-spin, zee-hond, ezels-pingu誰n, krokodil-salamander.

Heb je nog dieren met zulke namen gezien? Kan je een andere naam voor hen bedenken?

Doolhofvragen.indd 14

19/05/2011 15:05:46


14. Via het Aquaforum kan je Nocturama, het land van de nachtdieren bereiken. Ga op zoek naar het aardvarken.

We zijn bijna aan het einde van de doolhof. Zoveel dieren gezien, zoveel kennis opgedaan. Tijd voor een laatste vraag. Wie is familie van wie? Elk dier is familie van ĂŠĂŠn ander dier.

Je herkent hier het aardvarken, de zebra, de beverrat, de okapi, het nijlpaard, het wrattenzwijn, de tapi, de olifant, de giraf en het boomstekelvarken.

Hierna vind je nog enkele oplossingen, mocht je benieuwd zijn of je alles juist hebt beantwoord.

Doolhofvragen.indd 15

19/05/2011 15:05:59


Antwoorden

1. A=amoerluipaard, B=jaguar, C=leeuwin, D=tijger 2. B. Ze eten o.a. garnalen 6. Blauw 7. Je herkende hopelijk het witoorpenseelaapje, de rode panda, het stokstaartje, de ringstaartmaki en de neusbeer 8. A. Zeven 9. De streepjes zijn afkomstig van de okapi, de bongo, de Siberische tijger en de zebra 14. De familieparen zijn als volgt: boomstekelvarken-baverrat (knaagdieren), nijlpaard-wrattenzwijn (varkensachtigen), tapir-zebra, (onevenhoevigen) okapi-giraf (herkauwende evenhoevigen), olifantaardvarken

Dit is meteen het einde van het spel. Nog veel plezier in de ZOO en proficiat voor de jarige!

Doolhofvragen.indd 16

19/05/2011 15:06:04

Doolhofvragen  

Opdrachten, vragen en richtlijnen bij het doolhofspel, een van de opties die je kan kiezen als je een verjaardagsfeestje in de Antwerpse Zoo...