Page 1

[ P ortfolio ]

N athan H yman

714. 504. 7616 Nathan.Hyman@Gmail.com San Francisco, California 94110


Nathan Hyman

714. 504. 7616. Nathan.Hyman@gmail.com 718 Treat Ave, San Francisco CA, 94110

A r c h i t e c t u r a l Pr a c t i ce Woods Bagot Architects

Studio Pali Fekete : architects [SPF:a]

Molnar Karlsson Arkitekter

San Francisco, California

Employment : June 2016 - Current Apple Retail Contracts through Completion 2177 3rd Street Design Development + Construction Documents SFO International Airport, T1 BAB Design Development + Construction Documents UNSW Biomedical Research Facility Design Development + Construction Documents Napa Superblock Concept

Culver City, California Employment : July 2014 - June 2016 Orum Road Residence Design Development + Construction Documents Markely Residence Construction Documents + Construction Administration

Summer Internship : April - July 2013

Zimmer Gunsul Frasca LLP

København, Denmark

Los Angeles, California

Summer Internship : May - August 2010 + 2011

U n d e r g r a d u a t e Ed u c a t i o n University of Arizona

Graduated : May 2014 - 5 Year B. Arch

Danish Institute for Study Abroad

Tucson, Arizona

København, Denmark

Attended : Spring 2013 - Study Abroad Semester

Digital Capabilities AutoDesk Products Extreme Proficiency in Revit Adobe Design Suite InDesign, Photoshop + Illustrator Rhinoceros 5.0 Moldeling, Vray rendering, Laser Cutting, CNC Routing

Pr o f e s s i o n a l Aw a r d s ENR California : Best Project Award WAN Award : Finalist

Altman Clinical + Translational Research Institute GAPS Psychiatry Hospital, Slagelse Denmark

2017 2016

Ac a d e m i c Ac h i e ve m e n t s National Conferance Speaker : Quantify Self Daniel Cavanagh Scholarship Prospective Student Showcase

Health Care Design Conferance 2014 University of Arizona, College of Architecture 2014 University of Arizona, College of Architecture 2010 + 2011


Ta b l e o f Co nte nt s A r c h i t e c t u r a l Pr o j e c t s 2177 3rd Street [WB] [XX-XX]

San Francisco, California

This mixed-use, residential project creates an urban oasis within an industrial park; home to a young artists’ community. It’s street facing facade is inspired by the weathered steel and large glazed openings of abonded factories in the area; while its interior courtyards are a tranquil garden oasis.

Apple : Retail Stores [WB]

[XX-XX]

United States, Canada

Working closely with Apple’s head retail store designer, we re-designed the entry portals for all new Apple ‘Lifestyle’ (mini flagship) stores. Additionally, I am leading the delivery of mall stores in Toronto Canada from contract through completion.

SFO : T1 BAB [WB]

[XX-XX]

San Francisco, California

SFO’s International Terminal 1, Boarding Area B is a posterchild for sucsessful ‘Big Room’ project delivery. We worked closely with 3 other architecture firms, and many more consultants, to deliver a LEED Gold (expected) aviation product.

Orum Road Residence [SPF:a]

[XX-XX]

Los Angeles, California Nested on the peak of its hillside residential community, this home spurs a conversation between transparency, nature and reflectivity. The desire for both expansive views, and privacy, resulted in a glazed ribbon facade [inspired by zebra herds] with transitions of clear, opaque and mirrored films. Try to find the sealant joints!

U n d e r g r a d u a t e Pr o j e c t s Capstone Project - Community Health and Education Center

[31-38]

Tucson, Arizona - Barrio Viejo Historic Neighborhood

Barrio Viejo Community Health and Education Center is a catalyst for the regular maintenance of communal bonds and individual’s health in a low - income Hispanic neighborhood with rich historic value and atmospheric qualities.

UA Interdisciplinary Collaboration Center [39-46]

Tucson, Arizona - University of Arizona

The UA IDCC center is a multi-collegiate library space. Its direct adjacency to various colleges gives it the unique ability to cater to a wide diversity of skills and knowledge. The resulting space intends to facilitate the cross-pollination of ideas.


Los

1

Orum Road A ng e l e s , C a l i f o r n i a


Orum Orum Road is unique property for a client in the begining phases of creating a real estate brand identity. This luxerious home has unique features which grab the attention of its visitors and guide them through the space in a coreographed procession. The overarching intentions are to create a diagramatic transititon of heavy materials of the ground, to a floating glass box. The basement ‘stone world’ consists of dense grey materials. Moving from the basement to the second level, expansive operable glass doors contrast to the anodized aluminum walls, visually enabling the glass box above to feel as if it were balancing delicately on the thin vertical planes below. The top floor is primarily white walls and glass, complimented by white oiled oak flooring. Each of the five bedrooms boast a unique, hand picked stone. This ultimately gives each user of the house a unique experiance within a larger organism. The procession through the site is equally as important as the form of the building. The residents drive through their front gate and are greeted by an expanse of custom glass panels with vision, mirrored and opaue films. The vertical striations of film establish a rythem of visualy compressive and expansive spaces beyond the building’s enclosure. The entry is organized around a central floating staircase, lit naturaly from a skylight above. The stair carries light to the basement through the atrium the stair creates. Beyond the stair, is a wall of callacatta marble framed with a thin reveal of champagane annodized aluminum. This creates a sense of space for the formal dinning room. These reveals occur throughout the house, highlighting the transitions of programmatically different spaces, as well as changes in material. This house ultimately creates a changing environment, united through a meaningful use of material, transitions and light.


RENDERED MODEL STUDIES

MODEL : EAST FACADE


SITE PLAN


VIEW


W : GRAND STAIR


FIRST FLOOR PLAN


VIEW : GRAND STAIR


VIEW : GRAND STAIR


San

1

2 17 7 3 rd S t r e e t Francisco, California


D o g Pat c h Mixed-Use Residential With : Align Real Estate 163,565 GSF LEED Gold (Projected) An Urban Oasis nestled within an industrial shipyard neighborhood, dubbed The DogPatch District. The simple parti of the building is a residential block, floating above a retail and amenities podium. The materia pallet reinforces this diagram while creating a strong referance to the historic vernacular of the neighborhood. As people walk past the residential entry, they are immersed in a framed view, through the building, out to the bay beyond. Visual permeability of publicly occupied program is balanced with private framed openings of the residential units above. The ground level retail invigorates the sidewalk by introducing plant life; while simultaniously inviting you inside with highly glazed storefronts. The outward facing units boast expansive glazed views while the inward facing units create a tranquil, introverted courtyard. This is the nature of life in San Francisco for many residents. Life outside of home is busy and energetic; so we created a place of calming relief within. This allows a veriety of personality types to cohabitate in density without sacrifcing comfort or communal engagment. Currently under construction, this 109 Unit development of For-Sale condoes should be completed by early 2020. The client has been so elated with our work on this project that they have given us two other sites to develop with them. Good relationships foster good buildings.


1

3

3 1/2"

25' - 1"

26' - 2 1/2

02 32-003

121

UNIT TYPE 2G

1 42-101

01

ROOF DRAIN BELOW LANDSCAPE SCOPE TYP

32-103

03 52-203

01 42-102

I

05 52-203

DN

01 32-101

23' - 9 1/2"

102

UNIT TYPE 1H

J

19' - 4"

FEC

143

COMM. 1

6' - 1"

K

DN

28' - 11" 2

Date generated 19-01-18 4:30:23 PM

4


SHEET NOTES

01

02

02

32-100

32-103

1.ALL SPOT ELEVATIONS ARE SHOWN RELATIVE TO LEVEL OF CURRENT VIEW. 2.WINDOW WALL, STOREFRONT AND OPENINGS IN STUCCO BY DESIGN-BUILD GLAZING SUBCONTRACTOR. TO BE SUBMITTED AS A SEPARATE ADDENDUM. 3.THICKNESS OF GLASS DETERMINED BY PERFORMANCE REQUIRMENTS OF ENVIRONMENTAL NOISE REPORT, BY ACOUSTIC CONSULTANT, AS APPLIED BY WINDOW WALL CONTRACTOR. 4.ROOF INSULATION IS SLOPED TO DRAIN. DRAIN BODY IS 2" ABOVE SLAB. PERIMITER AND RIDGES 6 1/2" ABOVE SLAB. 5.DOORS LOCATED 4" CLEAR FROM FACE OF LEAF TO ADJACENT WALL WHEN OPEN AT 90°, UON 6.EXTERIOR WALL SETTING OUT IS DIMENSIONED TO EXTERIOR FACE OF GLASS AT WINDOW WALL LOCATIONS, AND EXTERIOR FACE OF SHEATHING AT EIFS LOCATIONS.

32-000

5

7

2"

9

26' - 2 1/2"

11

26' - 2 1/2"

25' - 1"

11"

CUSTOM STEEL AND TERRA COTTA VENT CAP 11"

GRAPHIC LEGEND CONCRETE WALL

A

CMU WALL CONC. WALL BELOW

SEE LANDSCAPE DRAWINGS 04 29' - 4 1/2"

32-003

01 52-203

ROOF DRAIN BELOW LANDSCAPE SCOPE TYP 03

SIM

125

UNIT TYPE 2G

52-203

B 122

11' - 8"

UNIT TYPE 2C

150

AMENITY

1

01

42-103

32-102

D

14 46' - 1"

15

16

5' - 10"

17' - 2"

09 52-203 SIM.

17

18

3' - 10"

GROUND LEVEL CONC. WALL

22' - 0"

6' - 0" 1' - 2"

36"ø HEAVY DUTY MANHOLE WITH CAST IN PLACE SUPPORT

9"

7' - 2 1/2"

C

4' - 0"

E

32-002

01

SEE LANDSCAPE DRAWINGS

32-003

02

03

32-002

32-003

DN

02 52-203

CAR RAMP 8%

BIKE RAMP 15.87%

BIKE RAMP 8%

04 52-203

01 52-203

151

154

FITNESS

06 52-203

MEN'S RM

15' - 11 9/16"

153

1 1/32"

140

MUNI REST RM

F BICYCLE ENTRY

UCD G

141

GAS RM FEC

WOMEN'S RM

01 32-103

DOUBLE SWING GARAGE DOOR

05 32-003

DN

07 52-203

CAR RAMP 15.87%

15' - 3 1/2"

N

15' - 5"

01

131

106

TRASH

STAIR 2

719

UNIT TYPE 2D

27' - 7"

104

UNIT TYPE 1E

UNIT TYPE 1E

TRASH CHUTE 132

02 32-101

152

133

GYM

MECH

UP

01

5' - 6"

TELECOM

32-001

FEC

DN

CORR. WEST

STAIR 2 CORR

DN

130

LOBBY

135

OFFICE

134

MAIL ROOM FEC

03

34-001

02

34-001

01

34-001

LOT 230.288'

28' - 0"

UCD

142

COMM. 2

28' - 0"

SLIDING DOORS, NOT FOR EGRESS, FOR VENTILATION ONLY

20' - 0"

6

27' - 5"

8

3RD STREET 01 32-100

10

02

32-000

17' - 0" 12

13

02 32-103

01 32-102

19TH STREET

H

FEC


S FO T e r m i n a l 1 B A B San Francisco, California

1


S FO Aviation San Francisco Airport Authorities x,xxx,xxx GSF LEED Platinum (Projected) Creating a unqiue and meaningful customer experiance was the highest priority in this renovation of SFO’s Terminal 1, Boarding Area B. Taking ques from a select few landmarks in San Francisco, the three significant architectural moments in this terminal reflect the city it serves. The first area of T1 BAB draws referances from Hayse Valley, a neighborhood with high pedestrian energy as well as boutique shops and restaraunts. This marketplace distinguishes itself with 30’ high ceilings and expansive clearstory windows. The space then transitions into the North of Pan Handle Neighborhood. Density and movment here is excellerated by a lowered ceiling height and moving walkways. Here a central art installation offers a moment of rest before continuing into the final space : The Park. Golden Gate Park is one of SF’s most iconic environments. Here it creates a memorable arrival and departure from this terminal. The ceiling is accented with suspended leafs or clouds, reminicent of tree canopys. In the center of the space is a playground for kids; surrounded by shops, restaurants and fullheight glazing. This ‘Big Room’ project was a testimount to collaboration and innovation. I spent just under 6 months working on-site in the Big Room to complete the CD phase. There I worked with team members from Gensler, HOK, TSAO and various consultants and contractors. At full capacity, our design team consisted of just over 100 people.


A pp l e R e t a i l S t o r e R 1 5 1 S o u t h l a k e , Te x a s


Southlake Retail Store / Renovation Apple 8,500 NSF Lifestyle Store Apple categorizes their stores as either Mall, Lifestyle or Flagship. This lifestyle store was unique in that we re-designed Apple’s standard storefront layout for all current and future Lifestyle stores. Ultimately, this project was about building a strong, trusting relationship with Apple’s head Design Manager. Because of our sucsess, we are now in discussions for aquiring our first Flagship store. The parti of the entry consists of a floating wood plane, lofted between two stone piers. The intention is to create a clear connection and gravitational pull with the street. The products and peopled engaging with them become center stage while evertything else becomes the backdrop. The key to sucsessful re-designs for Apple is standardization. This played a significant factored in all of our canopy design details. I was brought onto this project when we began studying alternative storefront designs. I transitioned from a draftsperson to the POC for the client because of my strong communication skills and prompt content delivery. Our relationship with Apple has significantly improved since my invovlemnt and I am now leading project teams on three future mall stores in Canada. This store was also unique in that half of the lot is an existing Apple Store, and the other half was Michael Kors. We maintained most of the existing structure, and completely replaced the storefront, exterior wall finishes, all interior work and the roof.


[ P ortfolio ]

Nathnan Hyman 714. 504. 7616 Nathan.Hyman@Gmail.com San Francisco, California 94110

Nathan Hyman _ Work Samples  

This is a temporary update to my 2016 Portfolio to show current work samples. This document will be replaced with an updated 2018 Portfolio...

Nathan Hyman _ Work Samples  

This is a temporary update to my 2016 Portfolio to show current work samples. This document will be replaced with an updated 2018 Portfolio...

Advertisement