Page 1


Tunga Fjädrar

Här är jag, snyggaste killen på skola, ganska överlägset...

...och här är du, en... snygg tjej.

Tre tjejer, tre situationer, ett klassrum. Tunga Fjädrar är en feministisk pjäs som riktar sig mot samhällets ungdomar. I ett skolsamhälle där fördomar och samhällets normer väger tungt på de ungas axlar, tvingas tre tonårstjejer att lägga sina olikheter bakom sig för att tillsammans våga gå mot strömmen av fördomar.

Normer, feminism, fördomar och orättvisa miljö idag påverkar ungdomar, genom gruppi den hårda skolmiljön är några av de om- tryck, mobbning och krav. råden som pjäsen Tunga Fjädrar tar upp. Den nya fördjupningslinjen i teater på Kultur- - Vi ville göra en viktig pjäs med ett bra budskolan i Sundsvall satt i våras upp sin första skap. Något som folk kunde reagera på. Vi föreställning. En pjäs kom på våra egna karaktärer som bjuder på mycket och efter det så utvecklades skratt, tårar och känslor. det bara till vårt eget lilla tuffa Hanna Brunnström, Hanskolsamhälle, säger Hanna nah Gustafsson och Alma Brunnström. Boij blir de första eleverna att gå på linjen, och Pjäsens budskap är aktuellt de har tillsammans med och viktigt, inte bara för da- Karaktären Alle sina lärare och dramapegens ungdomar, utan också dagoger Jennie Hubinette äldre som också varit unga Jansson och Maria Gustafsson skrivit föreställ- en gång i livet. Genom att använda sig av olika ningen. situationer som kan förekomma i dagens ungdomars liv, hoppas fördjupningsgruppen att Pjäsens handling innehåller tre unga föreställningen ska uppmuntra och inspirera tonårstjejer som kämpar med den hårda skolmiljön. De lever olika liv, har olika stil samt problem. Men när de alla tre hamnar på samma kvarsittning tvingas de konfrontera varandra. Med tiden avslöjas deras djupaste hemligheter och de skapar en oväntad tillit mellan varandra. När de ger varandra utmaningar tvingas de möta de hårda krav samhället ställer på dem, och lär sig att stå upp för vem de är.

“Tjejer ska bara ligga ner, hålla käften och ta emot”

- Det är en feministisk pjäs som handlar om tre unga tjejer som får kvarsittning samtidigt. De är väldigt olika, men de lyckas hitta något de har gemensamt och lär sig att lita på varandra. Det blir dem mot världen, säger Alma Boij. Eleverna har byggt på pjäsen under ett år innan premiären i våras, då den visades upp för skolor i Sundsvall. Tillsammans har fördjupningsgruppen byggt sina egna karaktärer, som sedan utvecklades till ett samhälle, där detaljer i skolsamhället överdrivs för att skapa en tydligare bild av hur skolans hårda

Pjäsen “Tunga Fjädrar”, berättar om hur svårt livet kan vara för unga flickor. Här visar Hanna Brunnström, som karaktären Alle, hur han tycker att skolsmhället ska se ut. Foto: Maria Gustafsson

Dramaläraren Jennie Hubinette Jansson hjälper skådespelarna; Alma Boij, Hannah Gusvafsson och Hanna Brunnström att värma upp innan premiären.

Att spela en roll kräver stor fantasi och koncentration. Skådespelarna i Tunga Fjädrar måste inte bara hålla sin roll i närmare en timme, huvudkarrakträerna har dessutom egna roller som spelas upp för varandra. Foto: Maria Gustafsson

till att själv våga stå upp för sig själv eller någon annan. - Vårt budskap, och det vi vill säga med pjäsen är att det kan vara tungt under tonåren men att det finns människor som kan förstå. Trots att det kanske inte är de personerna du trodde skulle kunna hjälpa dig. Men i slutändan måste man själv ta initiativet att stå upp för sig själv, säger Jennie Hubinette Jansson, dramalärare på Kulturskolan i Sundsvall och regigör till Tunga Fjädrar. Pjäsen hade sin premiär i våras, och det kommer under 2014 sättas upp föreställningar för fler skolor runt om i Sundsvall. För att jobba på att inspirera både ungdomar och vuxna.

Hanna Brunnström

Foto: Maria Gustafsson

inte lätt att lyfta som ung


Elever ger mig energi Jag sitter här och pratar med Sannie som har jobbat som lärare i sju år och min egen lärare i ett och ett halvt år. Jag undrar hur det är att vara lärare så jag går till botten med detta mysterium och delar med mig av det. Varför ville du bli lärare? ”Ja det började med att jag hade prao i en årskurs två när jag själv gick i åttan och då bestämde jag mig för att bli lärare. Då skrev jag faktiskt en uppsats som hette Mitt framtida yrke som jag vann med i en uppsatstävling. Jag tror jag vann femtonhundra spänn eller nåt.”

Varför är du lärare på just gymnasienivå? ”Ja när jag började fundera på att bli lärare kände jag att lågstadiet klarar jag inte av, jag vill inte lära dem läsa eller matte. Och i hög- och mellanstadiet har de så mycket hormoner i kroppen så det orkar jag inte med. Men gymnasieelever, då har man lugnat sig lite, tror jag. Och de har valt programmen själva och skolan blir frivillig och då är de nog lite mer med. ”

Vad vill du ha för relationer med dina elever? Vad har du för relation? Hur är det?

Om Sannie Namn: Sannie Hanhisalo Ålder: 32 Familj: Man och två barn Boende: Stor villa med familj Jobb: Lärare Skola: Nti Gymnasiet Undervisar i: Svenska och engelska Fritidssysslor: Spela gitarr, sticka och renovera Favoritämne: Musik Dröm: Möjlighet att resa Favoritbok: Mr. Tourettes och jag

”Ehm, ja. Det är nåt man funderar på ganska ofta, jag vill vara en rättvis lärare. Det är klart man vill ha en bra relation med eleverna, men sen är jag inte där för att vara kompis med dem heller. Det handlar inte om att ha mycket respekt, utan jag är där för att lära ut.

I de flesta fall har jag bra relation till eleverna, men inte alla. Men det är ju nåt man försöker få också. En bra relation det är väl egentligen ömsesidig respekt och att man kan skämta med varann. När man själv gick i skolan och hade en dåligt relation med lärarn så gick de ju dåligt i det ämnet, så att ha en bra relation är en förutsättning för lärare. Och de man bråkar med mest är de man brukar ha bäst relation med i slutet.

“Elever är ju det bästa som finns!” Elever är ju det bästa som finns! När man känner att man har en bra relation med eleverna så är det ju så himla kul att gå in och ha lektion. Det finns inte mycket som ger lika mycket energi som elever.”

Har du favoritelever? Nej, men man tycker om vissa mer än andra men det är sällan man ogillar en elev. Man kan liksom inte ogilla en elev som en lärare, då har man fel jobb. Jag är ju inte privatpersonen Sannie, utan jag är läraren Sannie. Och då måste man lägga det privata på sidan. Anna Jonsson


Maine coon är en av de största heltama katterna. hanarna brukar väga mellan 6-8kg och honorna brukar väga ungefär 4-6kg. på grund av sin storlek så brukar dom växa tämligen sakta och det brukar kunna ta upp till 5 år innan att katten är fullvuxen. Katten är känd för sitt stilla och lugna temperament. katten är även otroligt snäll och har därför smeknamnet: “the gentle giant”.

“the Gentle Giant”

Maine coon är en nyfiken ras som vill vara med och se vad de andra i familjen har för sig. Maine coon:s brukar även kallas för hundlik, eftersom att de har lätt att lära sig små trix. tack vare sin långa tre-lagriga päls så är de väldigt vädertåliga. de flesta har rasen som inne katt, men maine coon:en är ändå byggd för att vara ute i både varmt och kallt väder. Katten har stora väl rörliga öron med små pällstofsar på. Deras ögon sitter ganska så glest isär och är lite lätt lutade och har för övrigt ett ganska så rektangulärt ansikte. kattens svans är väldigt yvig och brukar ofta vara lika lång som resten av katten. Maine coon är även den rasen med de längsta morrhåren.

Katter spänderar ungefär 1/3 av sin dag med att tvätta och ”borsta” sin päls. Att hjälpa dom lite då och då är inte fel. Main coon:en har trots sin långa päls svårt att få tovor förutom om de är ute och springer i hög-gräs och snö. De katter som får vara ute bör åtminstone borstas igenom 1 gång i veckan för att tovorna inte ska bli så pass stora att de inte längre kan gå.

Maine coon är den första amerikanska kattrasen. Katten var först främst bönders husdjur på grund av deras skickliga jakt förmåga. den första Maine coon:en som kom till Sverige kom 1986 och var en blå-vit tabby. första kullen föddes 1989 och är nu en av Sveriges mest populära katt raser.

av: R.Mårtensson ES12 NTI

BR

D EE

C

C e

n i a K

C HE

M

n o o


Martin Lidberg Kanske Sveriges kändaste brottare?

Före detta brottare och till och med kanske Sveriges bästa brottare, vinnare av TV 4s helgunderhållning Let’s Dance och mycket mer. Träning och hälsa är något som nästan alltid varit en del av honom och kommer troligtvis vara det flera år framåt.

M

POWER

artin Lidberg är känd för många som vinnare av tv programmet Let’s Dance 2004, med sin dåvarande fästmö Cecilia Ehrling. Men som störst är han inom brottningen där han har vunnit bland annat ett VM guld och två EM guld. Han slutade sin karriär inom brottningen 2007 och sen dess har han för de mesta jobbat inom träning och hälsa. Martin har bland annat varit med i ett program där han varit tränare åt överviktiga familjer, för att dem ska försöka nå sina mål. Träning och hälsa är något som finns i Martins vardag och han är väldigt engagerad när det kommer till det ämnet. Efter slutet på brottningskarriären så har träningen aldrig givits upp. Ungefär fem pass i veckan, varje pass är ca 1½ timme.

Alla pass bildar tillsammans en väldigt varierad träningsvecka där det ingår bland annat kondition, styrka och simning. Motivation är något som dem flesta personer saknar, den kan komma ibland men kan försvinna lika snabbt som den kom. Martins tips när det gäller att hålla sig i form är att sätta upp realistiska mål som man kan nå. Oftast brukar många sätta upp orealistiska mål som till exempel gå ner 10 kilo på två veckor. Det brukar resultera i att man får mindre energi och när man inte klarar målet så ger man upp direkt. Om man är en otränad människa som ska börja träna väldigt lugnt. Power walk, paddling och simning är bra sätt att börja träna på. Man kan börja i ett lugnt tempo och öka eftersom.

Långsiktiga planer är något som Martin verkligen rekommenderar och som inte innehåller olika viktminskningsmetoder. Martin rekommenderar alla att äta i måtta och enligt talriksmodellen. Fasta mattider bör man ha om man vill ha en sund livsstil, det är även väldigt viktigt att äta frukost, lunch, middag och mellanmål. Det finns många olika appar nu som är väldigt bra att använda sig av när man vill börja träna eller när man bara vill prestera bättre. Vissa appar kan räkna steg, distans och tid av din träning. Du kan även sätta dit dina egna kommentarer om hur du tyckte träningen gick. Börja lugnt och sätt långsiktiga mål. Fixar du detta, så är du på väg mot ett hälsosammare liv.

AV: Karolina Smirnova


Szczensny gjorde en riktigt bra match och höll Arsenal kvar i matchen vid flera tillfällen. Han hade en fantastisk räddning på Grosskreutz skott.

Koscielny hjälpte till Mertesacker ganska mycket i försvaret.

Mertesacker gjorde som vanligt en fantastisk match.

ddddddgdgs

Sagna var ganska osynlig i första halvlek men bättrade på sig i den andra .

Gibbs var väldigt stabil och bra framåt i denna match.

Ramsey är just nu mannen med formen. En mycket bättre match nu än den förra mellan lagen, Han gjorde även målet som skilde lagen åt

Arteta var mannen som peppade upp sina lagspelare i denna match. Han hjälpte till försvaret väldigt mycket med.

borussia dortmund 0 Arsenal 1 Arsenal drog det längsta strået i torsdags och vann en riktig spännande match mot Dortmund på bortaplan. Aaron Ramsey nickade in målet som gjorde att Arsenal blev den första engelska klubb att någonsin vinna på Westfalenstadion. Det var den viktigaste matchen av säsongen hittills. För att kunna fortsätta tävla i sin grupp i Champions league till en hög grad så krävdes en seger. Arsenal åkte på en 2-1 förlust mot Dortmund på hemmaplan och skulle nu till Dortmund för att vinna på bortaplan, något som inget engelskt lag någonsin har gjort förut. All uppladdning hade lett till denna stund och det kändes som sekunderna innan domaren startade matchen var minuter. Spänningen låg som en dimma över hela Westfalenstadion och den ”gula väggen såg lika mäktig ut som vanligt. Sen var matchen helt plötsligt igång och Dortmund var igång på högsta grad. Dortmund attackerade som besatta galningar den första halvleken men på npgot sätt lyckades arsenal stå emot, mycket tack vare mittbackarna Laurent Koscielny och Per Mertesacker men även målvakten Woj-

ciech Szczesny gjorde det fantastiskt så långt in i matchen. När den andra halvleken startade så var det mycket utav samma historia. Dortmund tryckte på men Arsenal höll sig kvar i matchen på något sätt. I den 62 minuten så skulle Arsenal få sin första målchans i hela matchen, Tomas Rosicky kämpade fram bollen till Mesut Özil på högerkanten, väl där så slog tysken i perfekt inlägg till anfallaren Olivier Giroud som nickade bollen till Aaron Ramsey som fick fram en nick som kämpade sig förbi Roman Weidenfeller i Dortmundmålet och till 1-0 för Arsenal. Spelarna kunde knappt tro det själv då de gjorde mål på sin första chans i matchen. Efter det så öppnade det upp sig mer och Arsenal anföll mer, men detta betydde även att Dortmund fick mer kontringsmöjlighe-

Rosicky var den som kämpade mest i denna match.

gaste matchen på säsongen hittills och var verkligen överlyckliga över deras lags stora seger mot det tyska laget. Men vem kan egentligen klandra dem?uis eugait in ut do

men blev bara bättre ju mer tid av matchen hade gått.

Cazorla hade ett skott i klykan och var mycket farlig.

Giroud gjorde assist till Ramseys mål och mycket därpå, han var vass matchen igenom tills han fick ett friläge som han tyvärr chippade utanför stolpen.

ter. Men Wojciech Sczczesny i Arsenalmålet var i sitt livs form och räddade i princip allt som flög mot honom men lika plötsligt som matchen startade så var den slut. Arsenals kanonkula hade krossat den gula muren och knappt någon trodde att det som hade hänt var sant. Spelarna firade sin seger på plan och tränaren Arséne Wenger var lyckligare än många stunder som tränare. Efter matchen så firade även Arsenalfansen lagets stora seger ute i Dort-

”Arsenals kanonkula Fansen firade hade krossat den mund. som de hade vunnit hela Champions league. höll med om gula muren” attAlladetfans här var den vikti-

ÖÖzil vörjade dåligt

Vermaelen var bara inne i en minut.

Bendtner var bara inne i en minut.

Monreal var mycket bra i sina femton minuter i spel.


Bild: flickr.com - Themplus


Bruno Mars Bruno Mars är den amerikansa kändisen som upptäckte Sverige och då berättade att han ville bli sveriges nya superstjärna. Peter Gene Hernandez är en amerikans sångare, låtskrivare och musikproducent som är mera känd under sitt artistnamn, Bruno Mars. Han är född den 8 0ktober 1985 i Honolulu, Hawaii. Den 20 juli 2010 släpptes Brunos första stora hit ’Just the Way You Are’ och hans debutalbum, Doo- Wops & Hooligans kom den 4 oktober samma år. Bruno, som fick sitt smeknamn från sin pappa när han var liten eftersom han var knubbig som en känd brottare, spelar och sjunger många olika typer av musik som t.ex. Pop, Hiphop, Soul och R & B. Grunden till hans musikintresse kommer ifrån hans barndom eftersom pappa hade ett band där hela familjen spelade olika instrument och sjung. Mellan 2009- 2012 har Bruno släppt tre album och sjutton singlar bl.a. mega hittarna ”When I Was Your Man”, ”Grenade” och ”The Lazy Song”. Han har också skrivit musik till tv serien Glee och flera filmer bl.a. Karate Kid. Bruno mars har sålt över 45 millioner singlar världen över och har varit nominerad till en Grammy utmärkelse 13 gånger. Han har också över 1 miljard visningar på YouTube. Han har också fått många andra utmärkelser t.ex. ASCAP Song of the Year, en

Billboard Music Award för Top Radio Song, en BRIT Award för international Male Solo Artist, en American Music Award för Favorite Male Artist in Pop/Rock, och två MTV European Music Awards bl.a. för Best New Artist. Han har också blivit utnämnd av Time Magazine till en av världens 100 mest inflytelserika personer. När han slutade skolan så flyttade han från Hawaii till Los Angeles där han drömde om att starta en karriär som artist men han hade redan startat ett låtskivar och produktionsbolag med två kompisar som hette The Smeezingtons och när den blev mycket framgångsrik så fick han lägga artist planerna på hyllan så länge. Smeezingtons skrev flera stora hits för många olika artister som t.ex. Flo Rida, Travie McCoy och K’Naan, bl.a. ”Wavin’Flag” som blev officiell Theme song för FIFA World Cup 2010. Bland de låtar som Bruno varit med och skrivit och producerat finns låtarna ”Billionaire” och” Nothin’ On You”. Han har också skapat låten ”It Will Rain” som blev filmmusiken till The Twillight Saga filmen Breaking Dawn Part 1. Bruno mars uppträdde i Sverige under december 2012 och intervjuades av aftonbladets reporter Eva Lindewall. Bruno berättade bl.a. att han ville bli superstjärna i Sverige och att han fick hedersuppdraget att leda tvprogrammet ”Saturday night live” där han var både programvärd och stod för musiken. Han berättade också att han kunde mycket väl tänka sig en karriär som skådespelare också.

Ronja Lindborg

Bild: flickr.com - Themplus Bild: flickr.com - Sherrie Thai


Brand New

Det amerikanska rockbandet vars musik handlar om att svara på frågor och acceptera allt det bra och mindre bra i livet.

Brand New Medlemmar: Jesse Lacey (sång,text,gitarr) , Vincent Accardi (gitarr,text) , Brian Lane (trummor) , Garret Tierney (bas) Från: Levitton, Long Island, New York Genrer: Alternativ rock, pop-punk, indie rock Webbsida: fightoffyourdemons.com

sedan detta i en intervju med extremenonchalance.com där han sa att han ville att hans musik ska ”svara på frågor” och ofta är dom frågorna inte dom gladaste.” Vi vill göra ny musik med nya svar men ibland är dom svaren fortfarande ledsamma men sånt är ju livet. Livet handlar om att acceptera dom svåra händelserna och att lyckas i samhället.” (Jesse Lacey,extremenenonchalance.com)

Brand New är ett rockband från Long Island, New York. Deras musik är en mix utav tidig pop-punk, alternativ rock och indie rock och bandets frontman och låtskrivare heter Jesse Lacey. Jesse är känd för sina mörka, poetiska låttexter och han har jämförts med blandannat Morissey som även är en av hans personliga förebilder. Kring 1990 bildades bandet Rookie Lot av Jesse tillsammans med medlemmarna Garrett Tierney and Brian Lane och även Brandon Reilly och Alex Dunne från bandet Crime In Stereo.Efter att dom splittrats så formades Brand New, detta var år 2000. Brand New började bli allt större genom att spela med post-hardcore band som Glassjaw och alternativa rockband som Midtown, därefter släppte dom en demo som innehöll fyra låtar. Dom blev signade till Triple Crown Records efter att ha spelat sin andra konsert. Från första albumet Your Favorite Weapon till det senaste Daisy så kan man tydligt höra hur bandet utvecklats och hur medlemmarna har mognat. Första albumet beskrevs som ”bittra låtar om exflickvänner” , det fick förövrigt bra kritik och sålde 50.000 kopior. Någon gång innan det tredje albumet The Devil And God Are Raging Inside Me släpptes så friade Jesse till sin flickvän – en singer/songwriter från Texas vid namn Sherri DuPree men hon sa nej. Många tror att låten Degausser handlar om just det men det är ingenting som Jesse har bekräftat eller ens kommenterat men i delar av låten är det ganska tydligt som tillexempel i slutet ”You’re my favorite bird and when you sing, I really do wish you’d wear my ring.” Enligt många så är det Brand New’s bästa album och låttexterna har beskrivits som fantastiska. Jesse berättar i en intervju för godisinthetvzine.co.uk att det senaste albumet Daisy var som slutet på en era och att det är det albumet som han personligen är minst nöjd med, att det inte har samma dynamik som deras tidigare album. Jesse skämtade på en konsert i Baltimore 2011 att bandet höll på med nytmaterial men att det gick trögt eftersom han tröttnat på att skriva dystra låtar och försökte skriva någonting gladare. Jesse kommenterade

Man har inte hört så mycket från Brand New sedan albumet Daisy släpptes, på deras hemsida (fightoffyourdemons. com) så finns det ett par turnédatum men inte många. Bandet skulle ha spelat på Reading och Leeds festivals men ställde in båda spelningarna, pluss sin augustiturné men berättade inte varför, annat än att det var av personliga anledningar. I Juli 2013 så avslöjade Brian Lane [trummis] i en intervju med DIY Magazine att det var nytt material på gång. Josefine Nylander

Album Historik (2001) Your Favorite Weapon

(2003) Deja Entendu

(2006) The Devil And God Are Raging Inside Me

(2009) Daisy


5 Seconds of Summer

One Direction FUN FACT

Foto: Rex

Snabbfakta •

Harry Styles 1994

Niall Horan 1993

Zayn Malik 1993

Liam Payne 1993

Louis Tomlinson 1991

2010 x-factor UK

Up All Night 2011

Take Me Home 2012

Midnight Memories 2013

• Luke älskar pingviner • Michael tyckte att dom skulle kalla sig “Bromance” • Ashton är mörkrädd • Calum har skonummer 9 • Lukes hund heter Molly • Michaels favoritord är cheeseburger

Foto: okänd

• Ashtons turnummer är 18 • Calums favoritfrukt är äpple

Snabbfakta

Musiken får mig att känna Den 9 November 2012 kom One Directions album Take Me Home ut med 13 låtar. Låtarna i albumet är lika med ändå olika. Dom är lika för alla låtar har samma tema. Låtarna handlar om kärlek, party eller både och. Dom är olika för vissa är snabbare och vissa är långsammare. De hörs tydligt när en låt slutar och en annan börjar så dom flyter inte ihop med varandra. Jag får olika känslor från låt till låt. Låtarna som är muntra med en lite snabbare melodi får mig att känna mig glad och lycklig som till exempel Kiss You och Heart Attack. Låtarna med lägre tempo får mig att känna mig lugn och avslappnad som till exempel Little Thing och Over Again. Dom lugna låtarna får mig att tänkta på vad texten handlar om.

X-Factor blev starten på deras karriär

Bandet består av medlemmarna Harry Styles, Niall Horan, Louis Tomlinson, Zayn Malik och Liam Payne. Alla killar var med i X-Factor 2010. Dom ställde upp enskilt först. I första uttagningen sa två av tre dommare ja till Harry. Niall fick tre av fyra ja och dom andra fick ja från alla domare. I de följande uttagningarna gick det inte så bra för någon av killarna.

• Harry kom på namnet “One Direction” • Niall är alltid hungrig • Louis är förälskad i morötter • Zayn är förlovad med Perrie från Little Mix (LM) • Liam har bara en njure • Harrys första ord var “cat” • Nialls favorit resturang är Nandos • Louis • Zayn kan inte simma • Liam älskar Batman

FUN FACT

Alla åkte ut, men Simon Cowell, en i juryn, tyckte att killarna inte var färdiga. Han ville satsa på dom så han förde ihop dom till ett band. De nya bandet vann inte X-Factor. Idag är dom ändå ett stort och berömt pojkband med tre släppta album, Up All Night och Take Me Home och Midnight Memories.

Min favoritlåt på albumet är Summer Love. Jag gillar den för den är lugn, lite sorlig och jag bara älskar texten. Låten handlar om en “summer love”. En kille och en tjej var tillsammans under sommaren och nu är det över för sommaren är slut. Killen kommer aldrig glömma att tjejen var hans. Dom andra låtarna är också jättebra.

5 Seconds of Summer har bara ännu en Ep som heter Somewhere New EP och det är fyra låtar på den. Bandet jobbar med att göra en hel skiva, men det finns inget datum när den ska komma ut. Låtarna har samma tema och det är kärlek. Det är ändå skillnad mellan låtarna för dom har varierande melodier. Jag tror att deras album kommer bli superbra eftersom deras EP är fantastisk. Jag tror att albumet kommer vara bättre än EP:n för det brukar vara så.

Luke Hemings 1996

Calum Hood 1996

Michael Clifford 1995

Ashton Irwin 1994

2011 på youtube

Somewhere New - EP

Youtube gjorde dom kända

Jag får samma känsla av alla låtar och det är troligtvis för dom förmedlar samma budskap och det är bara 4 och inte ett helt album. Jag känner mig glad och avslappnad när jag lyssnar på låtarna.

Out of My Limit är min favoritlåt på deras EP. Den får mig att känna mig extra glad på något sätt och låten är bara un-

Foto: Liz Hemmings

5 Seconds of Summer består av Luke Hemmings, Michael Clifford, Ashton Irwin och Calum Hood. Dom har nått framgång genom YouTube. Det började med att det bara var Luke som lade upp covers. Under 2011 startade Luke, Michael och Calum 5 Seconds of Summer och i December 2011 gick

Ashton med. 5 Seconds of Summer har inget kompband för dom spelar alla instrumenten själva. Luke och Michael spelar gitarr, Calum spelar bas och Ashton spelar trummor. Dom har bara släppt en EP men ett album är på gång.

Foto: Okänd

Text: Julia Jansson Edelsvärd


Skräck från Asien A tale of two sisters 2003

Pim är en separerad siamesisk tvillingsyster som flyttat till Sydkorea med sin pojkvän Vee. Paret får ett telefonsamtal angående hennes sjuka mor i Thailand och bestämmer sig för att åka dit, trots att Pim känner sig obekväm med att återvända till den plats där hennes tvillingsyster, Ploy, dog efter deras separation. Det tar inte lång tid förrän Pim ser skrämmande saker som har med hennes tvillingsyster att göra i det huset de bodde i. Ploys aggressiva ande hemsöker henne och tvingar Pim att minnas sin tvillingsysters död. Vee blir orolig och kallar på en psykiater som ska försöka hjälpa Pim att komma över sina skuldkänslor, men saker och ting visar sig vara mer och mer än bara en psykos. Regissörer: Banjong Pisanthanakun och Parkpoom Wongpoom

The eye 10 2005

Fyra vänner åker på semester till Thailand. Där möter de upp med en vän som visar gruppen en bok med titeln De tio mötena. Boken visar hur man kan se andar och spöken på tio sätt. De nyfikna vännerna börjar spela och snart förvandlas leken till en hemsk mardröm. Regissörer: Oxide Pang Chun och Danny Pang

Alone 2007

Su-mi och Su-yeon, åter-vänder hem från ett mentalsjukhus efter moderns bortgång. Flickorna flyttar tillbaka in hos deras far och träffar den överdrivna och elaka styvmodern. Systrarna börjar uppleva obehagliga saker i huset som avslöjar en chockerande sanning för dem båda. En tragisk händelse i familjen börjar träda fram. Regissör: Kim Jee-Woon

Shutter 2004

Efter en mystisk bilolycka börjar fotografen Tun och hans flickvän Jane se märkliga gestalter i sina fotografier och blir även hemsökta av en aggressiv kvinnlig vålnad. Paret börjar undersöka problemet, men orsaken till händelserna är mycket mer bisarr än de förväntade sig. Regissörer: Banjong Pisanthanakun Parkpoom Wongpoom

The curse 2005

och

En dokumentärliknande film som fokuserar på Masafumi Kobayashis sista dokumentär om paranormala aktiviteter i Japan, då han plötsligt försvann under slutet av sin undersökning kring legenden om den urgamla demonen Kagutaba. Filmen visar en rad kusliga händelser som tillsammans leder oss till Kobayashis försvinnande. Regissör: Kôji Shiraishi

“Hunger Games kopierar Battle Royale!” Sedan böckerna Hunger Games gjorts om till film år 2012 har det både hyllats, men också upprört väldigt många människor. Flera kritiserar filmen för att vara en kopia av den japanska romanen Battle Royale, som hade gjorts till film 12 år tidigare, medan andra anser att Hunger Games är underhållande med bra skådespeleri. Filmen Hunger Games, som hade premiär 2012, handlar om ett spel där människor från olika distrikter lottas ut och tvingas delta i. Det gäller att döda dem andra deltagarna och bli den sista överlevande för att ”vinna” spelet. I Battle Royale är det en klass som också lottas ut och blir bortförda till en ö där eleverna tvingas mörda sina klasskamrater för att få komma därifrån, vilket då leder till att många människor tycker att Hunger Games bara är en kopia av Battle Royale. Författaren av Hunger Games, Suzanne Collins, hävdar att hon aldrig ens hört talas om Battle Royale förrän hon lämnade in sin bok, men vissa personer från internet avfärdar hennes uttalande och anser att filmerna är för lika för att något sådant ska ha hänt. Folk kommenterar att det även är svårt att läsa Hunger

Games-triologin utan att känna likheter och kopplingar med Battle Royale. - Jag har inte läst böckerna. Jag är den typen som trodde att Hunger Games-filmen var en omgjord version av Battle Royale när jag såg på trailern. Jag blev förvånand när jag fick reda på att det inte var det, då de verkade vara väldigt lika. Jag gav Hunger Games en chans, utan att jämföra det med Battle Royale. Filmen var väldigt långsam och man fick inte veta mycket om karaktärerna. Jag brydde mig inte om vem som dog. Det saknade ett djup i filmen. Skådespelet var okej, Jennifer Lawrence gjorde ett bra jobb med att presentera hennes rollfigur. Jag förstår dock inte uppståndelsen med allt det här, säger GazeRock, på IMDbs omdömessida för Hunger Games. Bland de uppskattande kommentarerna på filmens trailer på YouTube, finns även kommentarer som säger att filmen är en ”rip off ” av Battle Royale. Andra påpekar att filmerna har samma koncept. På kommentarsfältet har bland annat YouTube-användaren Jack Simpson och Almond Joseph Mendoza uttryckt att filmen bara är en kopia av Battle Royale.

- Hunger Games och Battle Royale har samma koncept, men olika genrer. Även om de har samma handling så byggs dem upp på olika sätt. Battle Royale är mycket blodigare än Hunger Games. Det skulle ju inte barnen kunna se på, säger Hanna Brunnström. De amerikanska filmproducenterna Neil Moritz och Roy Lee hade tänkt göra en ny version av Battle Royale, men efter Hunger Games premiär berättade de att det inte längre var möjligt då tittarna bara skulle se det som en kopia av Hunger Games. Producenterna tror att de flesta inte skulle veta att Battle Royale tillverkades före Hunger Games och därmed skulle de få hård kritik om en ny film gjordes. - Det är orättvist, säger Roy Lee. Han funderar dock på att återgå till planerna för en ny Battle Royale 10 år efter Hunger Games för att ”utveckla en Battle Royal-film för den nya generationen” och undvika kritiken som han tros få om den görs för nära Hunger Games.

Mai Vuong


EN FILM AV TIM BURTON

BATMAN

Den tjugotredje juni, 1989, öppnade biograferna utan vetskap om vad som skulle ske. De anade ingenting, och när det väl slog dem var allting försent.

Den första ordentliga produktionen av Bob Kane och Bill Fingers seriefigur markerade sig starkt i popkulturen, och filmvärlden. Detta var utan tvekan på grund av Tim Burtons mörka tolkning av karaktären, och det var nog väl behövt efter många år fått leva sig igenom Adam West och Burt Wards tv-serie (och film) från 60-talet som inte var annat än komedi. Även om det gick hem i tv-sofforna på den tiden så kände Burton att något nytt och spännande behövdes göra med våran Mörka Riddare. Med inspiration från Alan Moore och Frank Miller gjorde Tim Burton sin egen version, och troligtvis den som blivit mest ihågkommen. Men såklart som allt annat i världen, oavsett vad, blev det smutskastat först. Kritiker trodde på ännu en Adam West-tolkning. De kunde ha haft rätt, eftersom att den senaste gången Tim Burton arbetade tillsammans med Michael Keaton (Batman) så gjorde de en (skräck)komedi. Men även den slog igenom stort, så det fanns ingen tvekan om att Burton kunde göra film eller inte.

Michael Keaton var ett skeptiskt val tyckte medier och kritiker, men Tim visste från dag ett att det var han som skulle mantla Läderlappen för första gången på tjugotre år, och återfå den status som han haft under 80-talet. En mörk figur som sprider rädlsa i sina fiender och för vissa bara är en av deras värsta mardrömmar. Dock så tror jag att en annan rollinsats ur denna klassiker stal rampljuset, och det är då som jag tolkat det bara en del av karaktären. Jack Nicholson blev påtänkt att spela The Joker efter ingen mindre rollprestation än som Jack Torrence i Stanely Kubricks The Shining, baserad på skräckmästaren Stephen Kings novell. Folket trodde helt klat mycket mer på Jack än de gjorde på Keaton, och av rätt anledningar också. Jack Nicholson är känd för att få spela de skruvade rollerna i de filmer han medverkar i, och Tim Burtons Batman är inget undantag. Nog för att Joker-karaktären skiljer sig väldigt från serietidningarnas version så låg rollen orörd i 19 långa år. Till slut, efter boxofficesuccén med Batman Begins, gav Christopher Nolan rollen till Heath Ledger som tyvärr avled innan filmen gått upp på biografer. Detta blev Ledgers sista roll som han spelade in fullt ut, och nog hans mest minnesvärda. Människor världen över debaterar om hurvida vilken rollinsats som var bäst, men min personliga åsikt är att Jack och Heath spelade två helt olika karaktärer.

J

“HAVE YOU EVER DANCED WITH THE DEVIL IN THE PALE MOOnLIGHT?”

“I WARNED HIM.” En tid innan Heath Ledger började spela in sin del i The Dark Knight (2008) så pratade han med Jack om råd för att göra rollen rättvisa. Jack berättade för honom att Jokern inte hade någon rätt sida, du var bara tvungen att göra det rollen gjorde med dig. Han varnade Ledger för att rollen kunde få in honom i ovanor och dåliga situationer. Heath Ledger tog emot Nicholsons råd och innan inspelningen började höll han en dagbok i karaktär som The Joker. När polisen konfiskerade hans saker från lägenheten i New York där han avlidid såg de på sista sidan att skådespelaren skrivit “Good-Bye” stort över en sida i hans dagbok. Väldigt många tror att detta är en teori om att Heath Andrew Ledger blev för insatt i rollen och att det var hans roll som tog en överdos. Allt Jack Nicholson sade om detta var “I warned him.”

FOTO: WARNER BROTHERS


Filmer i framtiden I dagens samhälle ser vi på fler filmer än någonsin tidigare och kraven på de olika filmbolagen är stora. Men tricket till att fånga publikens uppmärksamhet är trailers. En trailer är en kort sammanfattning av en film och måste innehålla tillräckligt mycket in-

Frost

i, FrankenStEin

5-3

Trailern är bra uppbyggt och tittaren dras från första sekunden in i en fantastisk värld. Genom att använda sig av humor och charm bygger de upp intresse och fångar uppmärksamhet från barnfamiljer. Trailern avslöjar inte för mycket av filmens handling men presenterar karaktärerna och konflikten. Trailern visar det unika med filmen som gör att den kommer stå ut från alla andra familjefilmer, men kan också vara uppenbar på grund av att den klart visar att filmen är en barnfilm.

2-1

The Seventh son

300: Rise of an empire

4-4

Trailern avslöjar inte för mycket om handlingen, samt hur filmen kommer sluta. Det är en bra blandning av långsamma och snabba scener. Filmen endast visar den stora konflikten, med krigsscener. De lyckas också visa att filmen innehåller olika gener, inte endast kärlek eller krig. Det finns dessutom mycket drama. Detta kan vara viktigt för att fånga upp många olika tittare. De väl gjorda långsamma scenerna visar dessutom upp filmens höga budget och effekter.

Belle

4-4

Trailern har verkligen lyckas fånga tittarnas intresse. Istället för att bara använda explosiva och kaotiska scener använde de sig av uppehåll och pauser, då korta dialoger håller tittaren uppmärksam. Handlingen och konflikten hålls hemlig, och filmen är därför inte uppenbar. Tittaren får endast en skymt av vad filmen kommer innehålla. Även de som läst böckerna kan inte förutse slutet, då trailern visar att de skiljer sig från varandra.

3-3

Trailern ger iväg för mycket av handlingen och konflikten, då vi får veta alla problem som kommer uppstå. Eftersom filmen är baserad på en sann historia förblir dock slutet gömt och oförutsägbar. På grund av den unika historien, som berör och får människor att reagera fångar den dock intresset hos tittaren. Genom att ta fram historien och fokusera på dess innehåll gör de det som behövs för att filmen inte ska framstå som tråkig eller grå.

12 Year a Slave

4-4

Skaparna kan dra fördel av att filmens tema berör många människor. Endast trailern skapar känslor och reaktioner. De kan presentera handlingen utan att avslöja för mycket, vilket också leder till att tittaren inte kan förutse hur filmen kommer sluta. Trailern väcker intresse och drar till sig uppmärksamhet, till stor del tack vare musik och handling. Att dra nytta av dessa för att skapa en stämning, gör att trailern är av högsta klass.

3-3

De lyckas dra nytta av det som är unikt med filmen och som gör att den står ut, deras teknik och effekter. Dock lyckas filmen inte riktigt fånga uppmärksamheten hos tittarna, eftersom de inte har någon struktur i hur de har lagt upp trailerns innehåll. Den lugna starten förvandlas till ett kaos av olika scener som inte tycks hänga ihop. Tittaren blir förvirrad och tappar på så sätt tappar koncentrationen. Tittaren får heller inte reda på filmens konflikt, som i det här fallet inte är positivt eftersom det bidrar till kaoset.

Paranormal Activity: The marked Ones

Trailern ger iväg för mycket av handlingen och lämnar inget åt tittarens fantasi. All information om filmens konflikt berättas i trailerns början, som blir långsamt och seg. Det är viktigt att väcka tittarens uppmärksamhet snabbt, utan att avslöja hela filmens utgång. De lägger alla ”spännande” och avslöjande scener i slutet av trailern, vilket leder till att den blir kaotisk och förvirrande. Om de hade avslutat med en mystisk scen hade de gett tittarna frågeställningar och ett intresse för att se filmen.

5-5

formation för att fånga publikens intresse, men samtidigt får den inte avslöja hela filmens handling. Hanna Brunnström och Sarah Forsberg har tillsammans analyserat och betygsatt en rad olika trailers på uppkommande filmer.

X-Men: Days of Future Past

En bra uppbyggd trailer, då man inte får reda på den stora konflikten. Fienden och antagonisten förblir gömd och ett mysterium för tittaren. På grund av detta blir filmens slut också oförutsägbar. Samma musik spelas trailern igenom, även i de snabba kaotiska scenerna. Detta gör det lättare att fokusera på endast det som visas, och inte allt annat ljud i bakgrunden. Trailern är dessutom byggd för att fånga tittare som sett de tidigare filmerna i serien. Text: Hanna Brunnström & Sarah Forsberg Foto: Sweetie187

Nya Sci-Fi serier The Tomorrow People

Sleepy Hollow

Agents of S.h.i.e.l.d

Atlantis

Almost Human

Berättelsen om flera unga människor från hela världen som representerar nästa steg i människans evolution, som har särskilda befogenheter, inklusive förmågan att teleportera, telekinesi och kommunicera telepatiskt. Tillsammans måste de kämpa för sin överlevnad mot en del av regeringen som vill utrota dem.

Ichabon Crane, en soldat i frihetskriget 1781, dödas av en mystisk huvudlös ryttare. 32 år senare i dagens Sleepy Hollow, New York, vaknar han plötsligt från sin grav tillsammans med den huvudlösa ryttaren. Tillsammans med löjtnant Abbie Mills måste han nu försöka stoppa de fyra ryttarna från att orsaka domedagen.

Baserad på Marvels statliga organisation SHELD. Efter händelserna i The Avengers rekryterar Agent Phil Coulson nytt team för att hantera konstiga och bisarra fall med övermänskliga individer. Serien utspelar sig i Marvels fantastiska värld, där det bevisas att man inte behöver ha krafter för att vara super.

Ett fantasi drama som utspelar sig i en värld av legendariska hjältar och mytiska varelser. Långt hemifrån och desperat efter svar, spolas Jason upp på stranden i ett forntida land, Atlantis. Med hjälp av sina två nya vänner, Phytagoras och Hercules, ger sig Jason ut på en upptäcktsfärd fyllt av faror.

Serien utspelar sig trettiofem år i framtiden när poliskåren i Los Angeles paras ihop med verklighetstrogna androider. Detektiven John Kennex som har bär en stark motvilja för robotar paras ihop med en android kapabel till känslor, tillsammans måste de lära sig att sammarbeta för att lösa Los Angeles brott.


Smite

Spel tips!

Smite är ett spel där man spelar som olika gudar från olika mytologier som till exempel grekiskmytologi och nordiskmytologi. Alla gudar i spelet har olika krafter och olika förmågor, gudarna har även olika roller i spelet. Som vissa gudar passar bäst som support medan andra passar som carry eller tank. Nu kan man även spela en gud som är menad att vara support som carry om man vill även fast det kan vara lite svårare att göra. I spelet så är det 5v5, man ska försöka ta ner fiendens torn och när alla sex tornen är nere så har dem en Fenix i varje väg som man måste ta ner, så det är alltså tre stycken man måste besegra innan man kommer in till deras minotaur som man sedan ska försöka att döda vilket gör att man vinner spelet. Medan man spelar så går du upp i nivåer med din gud och du blir starkare, du kan även köpa saker som hjälper dig att bli starkare men kan även hjälpa dig att skydda dig ifrån att bli dödad av fien

Grand theft auto V Grand theft auto V är ett spel som släpptes år 2013, Det är ett spel som du kan antingen spela “Singel player” eller så kan du spela ”multiplayer” med dina vänner. I singel player så får du spela som karaktärerna Michael De Santa, Franklin Clinton and Trevor Philips. Dem har alla olika slags personligheter och sätt att se problem och situationer. När man spelar singel player byter man mellan karaktärerna och man får olika uppdrag att slutföra. Men man behöver inte alltid göra uppdrag, ibland kan man ta en paus och spela tennis om du vill eller kanske spela golf. Om du får tråkigt så kan du försöka att flyga ett flygplan eller en helikopter, eller kanske bara köra runt och döda folk. Du kan göra nästan vad du vill. I multiplayer är det samma sak bara att du inte behöver göra uppdrag och du kan spela med dina vänner. Du kan råna banker, sno bilar eller gå på gym och träna. Du kan även göra om din karaktär i multiplayer, du kan ge han/hon en mask eller ge dem olika kläder och utseenden. Detta spel finns dock bara på Xbox 360 och Playstation3 men kommer senare även att finnas till PC.

Foto; Djandyw , http://www.flickr.com

w ttp://w ный, h

оль Произв ; Некто

com w.flickr.

Foto

Foto; Sarah

Dota 2

Left 4 Dead 2

Left for dead 2 är en uppföljare för spelet Left for dead, Båda spelen är väldigt lika i vad man gör men skillnaden är att Left for dead 2 har bättre grafik, andra karaktärer, andra banor, andra vapen och några ändringar andra små ändringar. Spelat är ett zombie spel, men det finns även special monster som du måste döda annars kommer dem att döda dig. I detta spel så kan man antingen spela singel player eller multiplayer. I singel player spelar du som en av karaktärerna och du ska ta dig igenom banan och beroende på vilken bana du spelar så får du olika små uppgifter som du ska göra som till exempel i en av banorna du kommer att spela ska du springa igenom en affär och hitta alarmet och stänga av det så fort som möjligt, om du inte stänger av det kommer du inte komma vidare plus att mer och mer zombies kommer och attackera dig. Även special monster kommer att komma och försöka döda dig. I multiplayer kan man spela med vänner eller hitta en server med andra människor du inte känner, det finns också olika versioner du kan spela i multiplayer.

Defense of the Ancients 2, mer känt som Dota 2 är ett strategi spel där man spelar i ett lag mot ett annat lag i en match. Man är fem spelare i varje lag, man kan välja att vara support, carry, nuker och så vidare. I spelet så finns det tre vägar att föla dem kallas för top lane, middle lane och bottom lane. Spelet går ut på att man styr varsin hjälte som man sedan går upp i nivå med och därmed uppgraderar sina attacker. Man kan köpa utrustning och hjälpmedel för att kunna slåss bättre. Man spelar i två lag - som har varsin bas och ett antal torn utplacerade på sin del av kartan. Spelet går ut på att man eliminerar motståndarens bas och då vinner man matchen. En match brukar vara runt 30-60 minuter lång men ibland kan det sluta fortare eller hålla på ännu längre. Foto; C ysti

e, http:/

Foto; Emabulator, http://www.flickr.com

/www.fl

ickr.com

Minecraft

Foto; Sarah Fo rsb

erg

spelet Minecraft så kan man antingen spela singel player där man kan spela i ”survival” vilket gör att man måsta fixa allt själv och du måste försöka att överleva, om du dör så kommer du tillbaka till stället där du började spela om du inte har gjort en säng och sovit i den och då måste du försöka hitta tillbaka till stället där du dog vilket är inte så roligt, men om du gör en säng så kommer du att komma till din säng när du dör. Du måste också skaffa mat så att du inte svälter ihjäl, samla material så att du kan bygga hus och bygga vapen så du kan skydda dig ifrån zombies, skelett och creepers. Men om du tycker att allt det där låter jobbigt så kan du spela i creative, det gör så att du kan flyga och du behöver inte samla någoting. Du kan få allt gratis och det är meningen att man ska spela det för att bygga stora byggnader eller testa olika experiment fritt. Det finns också olika sorters mods vilket gör att du kan spela andra spel fast någon har gjort dem i Minecraft, så du kan till exempel spela en Minecraft version av Left for dead 2.

Garry’s mod I Garry’s mod så finns det inga mål i spelet, du behöver inte döda någon du behöver inte slås mot någon boss. Spelet går ut på att du kan bygga vad du vill med olika slags material, du kan bygga en rymdraket, en båt, en bil eller ett flygplan. Du kan även få olika spel karaktärer och få dem att ha olika positioner och olika ansiktsuttryck. Detta spel har även mods där du kan spela olika spel som till exempel prop hunt eller TTT (Trouble in terrorist town). Du kan spela dem online med vänner eller bara spela med massa främlingar. Då man kan ha en mikrofon och prata med personerna i spelet så att man kan kommunicera och träffa nya människor och ha kul.

Sarah Forsberg Foto; MistaYummyToast, http://www.flickr.com


Skräck genren för spel blev väldigt populär när Frictional Games miljon säljande Amnesia: The Dark Descent slog igenom. Med tusentals reaktioner via YouTube och andra medier har spelet dragit till sig mycket uppmärksamhet de senaste tre åren. I detta första person spel så spelar du som karaktären Daniel som vaknar upp i ett slott och lider av amnesi och minns inte hur eller varför han har hamnat där. I början så hittar man en lapp skriven av sig själv som påminner sig om att man måste döda en man vid namnet Alexander och att man är jagad av något. Genom spelets gång så måste man ta sig vidare igenom slottet och ta reda på vart man ska genom att uppfriska minnet genom att hitta lappar, lösa pussel och göra framsteg. Man är dock hjälplös mot livshotande faror eftersom spelet ger en ingen tillgång till vapen eller sätt att försvara sig så man måste ta sig framåt med försiktighet. Det är rekommenderat att man spelar ensam i ett mörkt rum, med hörlurar och rätt ljusstyrka på skärmen för den bästa känslan. Med läskiga ljudeffekter och livshotande händelser så ger det här spelet en otrolig atmosfär.

“En oförglömlig upplevelse.” -IGN SEPTEMBER 3, 2010 Text av Alex Carlson

Detta spel är uppbyggt på HPL2 motorn utväcklat av Frictional Games. Det ger spelaren större kontrol över omgivningen, till exempel att dra i dörrar och byrolåder och plocka upp objekt fritt. Det ger en mer verklig inlevelse i karaktärens situation. Spelaren måste tänka ut lösningar för att ta sig vidare i spelet, samtidigt som faror hotar runt hörnet. Spelaren måste inte bara hålla koll på karaktärens hälsa utan hans förstånd som han förlorar av oförväntade händelser, mörker och annat. Spelaren blir given en lykta som förbränner olja så man måste hela tiden hitta mer för att det inte ska ta slut. Spelet presenterar ingen tydlig stig för spelaren att följa, istället måste du tänka ut lösningar själv och göra dina egna beslut.


Tatueringar Piercingar Foto: Alan Kleina Mendes

Kroppssmyckning är ett mycket gammalt sätt att göra sig finare, och detta kan man göra både genom att pierca sig eller tatuera sig. En piercing är ett hål genom en kroppsdel som man sedan sätter ett smycke i, och en tatuering är en permanent målning på kroppen, i början gjorde man sådana målningar genom att stoppa aska från elden i ett sår, och på så sätt skapades ett permanent märke.

TaTueringens hisToria I alla tider och kulturer har man haft ett stort behov av att utsmycka sig, därför att man inte tycker att den rena nakna kroppen är tillräckligt vacker. Man har använt pärlor, fjädrar, ädelstenar och färger för att göra sig fin.

Foto: Richard van Hemmen

Tatuering är en av de äldsta sätten för utsmyckning av kroppen. Det kom förmodligen till av en slump då någon råkade få aska från elden i ett sår, och upptäckte då att det blev ett permanent märke. I början gjorde man detta även i religiösa och medicinska sammanhang, och inte bara i syfte att utsmycka sig. Tatueringar

har ett identifikationssyfte då den säger en del om den som bär tatueringen. Förr i tiden så tatuerade man sig för att visa vilken stam man tillhörde, vilken status man hade, om personen är gift eller om personen är sexuellt mogen. Tillexempel folkslaget nubierna i Sudan blir flickorna ärrtatuerade när dom fått sin första menstruation. På gamla grottmålningar kan man se mönster som påminner starkt om mönster som har använts och fortfarande används för tatueringar.

Foto: Jonathan Ljungberg

Piercingens historia Piercing betyder genomträngning på engelska, och är någon slags håltagning på kroppen som man sedan sätter ett smycke i, ofta en ring eller stav gjord av metall, och då oftast av titan, men matrealet på smycket kan även var plast, kirurgiskt stål, silver, ben och även annat material förekommer. Piercingar har utövats i över 5 000 år. En utbildad person som piercar människor kallas för piercare. Piercingar görs av olika skäl, som tillexempel estetiska, sociala, magiska eller medicinska skäl. Kroppspiercingen är mycket gammal, och det har används över hela världen. Världens äldsta fynd av en människa med piercing kommer från 3000-talet före kristus och var en man som var funnen i en glaciär i Österrike 1991, och han hade töjt ut sina öron till ungefär sju och elva millimeter. Man tror även att håltagning i öronen fanns redan innan det, något som dock inte har bevisats. Först trodde man att det var magiskt att ta hål i öronen, man trodde att demoner kom in genom öronen, men genom att ta hål i örat och stoppa dit metall skulle avvisa demonerna.

Sjömän brukade ha hål i ett öra för att förbättra synen, och när dom dog så betalades deras begravning med det örhänge dom hade, oftast av guld.

Text: Jonathan Ljungberg

Foto: Jonathan Ljungberg


Devil’s Food Chocolate Cake

Tekakor

Foto: Jonathan Ljungberg

Foto: Karolina Smirnova

Detta bröd var superenkelt att göra, jag som bakade det här brödet är ingen som brukar baka så mycket och för mig var det jätteenkelt att göra. Rekommenderas verkligen om man vill ha ett saftigt och gott bröd till frukost på morgonen, eller varför inte en god kvällsmacka till kvällen. Brödet är som godast nybakat, men går utmärkt att frysa in också.

Ingredienser (20 portioner) 50 g jäst 5 dl fingervarm (37 grader) mjölk 3 msk honung 1 äggula 13-14 dl vetemjöl special 200 g rumsvarmt smör 1 tsk salt

Tillagning 1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. 2. Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. 3. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter. 4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. 5. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar. 6. Låt jäsa i 5 minuter. 7. Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel. 8. Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper. 9. Låt jäsa i 30-40 minuter. 10. Sätt ugnen på 250 grader. 11. Spreja in vatten i ugnen och ställ in bullarna. 12. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

Ingredienser

Gör så här

200 g smör 3 dl ljust muscovadosocker 1 dl ljus sirap 4 st ägg 3 dl mjölk 5 dl mjöl 1.5 dl kakao av god kvalitet 3 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 tsk malen ingefära 1 st nypa salt 200 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft. 2. Vispa smör och socker och sirap krämigt. 3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. 4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt. 5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand. 6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten. 7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten. 8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten. 9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

Choklad glasyr: 3 dl vispgrädde

2. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden. 3. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned). 4. Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.

250 g mörk kvalitets choklad 70 % 1 tsk smör

Chokladglasyr: 1. Koka upp grädden och tag av den från värmen.


Slice of Life #11  

Es12, NTI Gymnasiet Sundsvall