Issuu on Google+

ar chi t ect ur aldesi gner

na t ha n. c . s i mps on@g ma i l . c om 9 3 7 . 5 2 9 . 906 8


PARIS STUDIO I studio summer 2011 During 4 weeks in Paris students analyzed infrastructure and organizational systems that make up the city. Upon our return to Cincinnati we chose a site in which to implement a system explored in Paris. I chose a site downtown where the highway moves below grade causing the 40’

walls on either side to divide the city from a new development along the Ohio River. I proposed covering the highway, a strategy seen throughout Paris as a way of dealing with density. This would allow a smooth transition from downtown to the river as well as create a lunchtime oasis for

city workers. The platform is 215’x415’ and is structured similarly to an intensive green roof. Parisian parks were my inspiration for the space planning of the platform.

diagram: highway divides downtown from river bank

different edge conditions

grid vs. natural paths

shade trellis


section b

section a

site plan


PARIS STUDIO II studio summer 2011 In the second half of the time in Cincinnati, students chose a building seen during their travels and analyzed its spacial relationships. I chose the Grand Palais, an exhibition hall built for the 1900 World Fair. The site heavily influenced the plan just as the structure influenced the details.

staircase detail

The concrete model below delivers the site at its most basic forms, constrasting heavily with the three structures it represents, The Grand Palais, the Petit Palais, and the Pont Alexandre III, which are viewed as light and delicate. charcoal sketch: anish kapoor exhibit

site plan

section


EUROPEAN SKETCHES I sketched a variety of spaces in representational and analytical form with different types of media.

<hotel dieu

ville savoye

hotel de ville

citè des sciences et de lâ&#x20AC;&#x2122;indrustrie


ARTEKNA co-op spring 2011 At Artekna I worked primarily in AutoCAD making changes and revisions to construction documents. For one project I fully developed the wall sections from phase one. I visited a site for field measurements and then created a CAD drawing of the building.


DEUTSCH co-op winter 2011 At Deutsch Architecture Group I was involved in a variety of projects. I worked in AutoCAD creating construction drawings and Revit and Adobe for renderings. I made a massing site model for a client looking to expand their campus. I attended meetings with this client where I

learned about the process of programming a space and how to interact with the various people involved in the process. Site visits gave me the opportunity to see plans come to life and interact with those involved in construction.


SYMBOLS

FIRE EXTINGUISHER

YOU ARE HERE

PRIMARY EXIT ROUTE

SECONDARY EXIT ROUTE

Photo courtesy of Project Manager


URBAN SITE studio fall 2010 Northside, one of Cincinnatiâ&#x20AC;&#x2122;s most historic neighborhoods, is home to an eclectic group of people with an artistic flare. I worked in a team of four to develop a vacant lot that best suited the community. Shipping containers were used for a low-cost, comfortable means

cluster perspective

site plan

of housing while small businesses like a thrift store and bike repair shop were placed in a corner commercial building. Community gathering spaces were placed throughout the site.

single person unit

cluster perspective

The shipping containers were arranged into 4 different units for 4 living situations, from one person to a small family. The units were mixed together, stacked and rotated in various ways to create clusters. Each cluster has parking, street access, and a gathering space.


FUTURE BLOOMS co-op summer 2010 “Future Blooms is a high-impact, low-cost program that revitalizes vacant properties by resurfacing the barricades with painted representations of doors, windows, awnings, and flower boxes. Directed by Keep Cincinnati Beautiful, this blossoming community

beautification project has already yielded positive results including a significant reduction in crime in the area, less blight, and increased property values.”

As a team a design was chosen along with the color palette that best-suited the building. Next the plywood barricades were prepped and painted. Sometimes “flower boxes” were cut and screen printed in the studio and applied for more detail.

For the building above we worked with local jr. high school students attending UC’s architecture summer camp. New boards were painted in the Future Blooms Studio and then installed on the building.


VINEYARD studio spring 2010 Working on an existing site, previously used as a golf course, I created a vineyard requiring space for manufacturing, storage, office, tasting, and events. I split the program into two buildings: one for service and the other for visitors. Wine is made and stored in the service building which

abstract site plan

sits partly underground, keeping a stable temperature. Visitors are directed towards the public building for tastings, events, and unobstructed views of the vineyard.

service building section

public building section


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

The manufacturing building is accessable from a service road. It is low lying (partly underground) and tucked behind trees as not to disturb the landscape.

service building plan PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

public building plan

The tasting building sits on a hill and rises high above the vines, offering a view of the entire property. It also acts as a landmark for visitors walking through the vineyard.


TECTONICS studio winter 2010 By studying the spatial complexities of the historic Cincinnati Hilton I was able to pick out and understand the tectonics of the space and their relationship to one another, seen in the model below. With this new understanding of spatial relationships I used

UC’s laser cutter and plaster printer to create a “digital fragment,” allowing me to examine the intricacies of spatial composition and how the development of simple connections can create satisfying spaces. Lastly, I was given a peripherally organized site.

The various zones were translated into built form with ribs of MDF. After implementing the “digital fragment,” I made further connections with basswood to strengthen the relationship of the small scale fragment with the large scale site.

precedent analysis

tectonic model

digital fragment


Plan: development areas

given peripheral site

plan Plan: built form and circulation

3D site

The overlayed drawings (right) use color to show the various programs within the site.

digital fragment in larger site

elevation Section: zones within the site

perspective


LITERARY CENTER studio fall 2009 Working in Ludlow, a historic neighborhood in Cincinnati, I created a Literary Center which required space for a visiting author to work and give presentations as well as other basic library functions. The site is between two mixed use buildings with streets at the front and back ends.

I implemented an axis perpindicular to one of the streets that slices through the orthogonal building. The primary functions branch off this axis: small cafe, private meeting room and reading area. The authors space is on the second level, allowing privacy and views to a park.

site

1st floor

2nd floor

interior perspective


light study: clerestories and ground windows

light study: ground windows

light study: clerestories

transverse section

longitudinal section

north elevation

exterior perspective

south elevation

model: view down stairs

model: view from park


LIGHTBOX studio spring 2009 I acted as Construction Manager for the Lightbox Project, an 8’ cube designed to allow the user to discover a new quality of light. My studio worked together to create the concept of a floating “C” that would serve as floor, wall, and ceiling. The sides were draped with aluminum.

elevation

construction

plan

panels that were arranged to allow light to flow indirectly through the space. Purple acetate was used for a color gradient of dark to light around the cube.

section

exterior

interior


REPRESENTATION skills fall 2008/winter 2009 Students were taught a variety of representational techniques in Skills class our first year.

still life

pepper: plan

pepper: 6 consecutive sections

pepper: elevation

interior perspective, daap


SimpsonPortfolio2013