Page 1

PRESTATIEVERSLAG

WELOVI

Welovi is een van de eerste opdrachten die ik heb gemaakt aan het begin van de stageperiode. Mijn eerste week begon gelijk met het ontwerpen van een gloednieuwe huisstijl voor deze onderneming. Dat was best een grote uitdaging voor mij, omdat ik nooit eerder zoiets gedaan had.

Welovi is verzonnen door Yorick en Ahmed. Zij wilden een onderneming gaan beginnen die zich richt op de startende ondernemers. Vooral de startende ondernemers die op zoek zijn naar een professionele uitstraling voor hun nieuwe bedrijf. Omdat niet een vormgevers is die zijn eigen logo kan ontwerpen, is Welovi het bedrijf waar ze naar op zoek zijn.

Welovi staat voor Web, Logo, Video. De klanten hebben dus ook keus uit drie verschillende pakketten. Daarnaast kan je kiezen of je het hele bedrag betaald voor een product of een (lease) abonnement neemt. Als je iets aanschaft spaar je punten op, zodat je later iets gratis kan aanschaffen door je gespaarde punten.


LOGO DE OPDRACHT In de eerste week van mijn stageperiode werd op de eerste dag aan mij het concept van Welovi uitgelegd. Yorick en Ahmed moesten diezelfde week Welovi pitchen voor een ander bedrijf voor een potentieel partnerschap. Daardoor zat er best wat druk achter om een huisstijl te maken. Yorick zei dat het niet erg was als ik het niet helemaal af zou krijgen, zolang je maar een schets konden presenteren. Maar ik had het volste vertrouwen erin dat ik het logo diezelfde dag nog af zou krijgen. Een logo ontwerpen is toch niet zo moeilijk? Nou door die instelling viel he al snel tegen. Ik had wat informatie op papier staan die belangrijk waren voor het logo, maar ik begon gelijk met ontwerpen zonder eerst een goed onderzoek te doen. Al snel had ik door dat het niet lukte. Ik had totaal geen inspiratie en maakte geen mooie schetsen.


PROCES Eerst keek ik naar het blaadje met de informatie. Hoe ga ik dit allemaal verwerken in het logo? Met die gedachte ging ik mezelf erg tegenwerken. Ik ging twijfelen of ik wel geschikt was voor deze opdracht. Ik ben nooit echt een ster geweest in logo’s ontwerpen. Deze opdracht was daarom best een grote stap naast mijn comfort-zone. Op school was dit een belangrijk leerpunt voor mij. Deze opdracht was dus wel essentieel om mijn ‘angst’ te overwinnen. Om mezelf weer op de rails te zetten, ging ik nadenken waarom ik zo aan mezelf twijfel. Ik maak het namelijk altijd zo moeilijk voor mezelf door te veel na te denken. Ook wil ik altijd het mooiste van het mooiste te maken, terwijl ik nog niet eens op de helft ben. Ja, dan ga je vastzitten. Dat heb ik best vaak en snel. Hierdoor ben ik er ook achter gekomen dat je het ontwerpproces gewoon moet doen en het ook serieus moet nemen, zeker als je het lastig vind om een product te maken. Toen ik begon met het ontwerpproces, begon ik weer bij het begin. Wat is Welovi en waar staat het voor? Ik vind het altijd fijn om een uitgebreide omschrijving te hebben, maar misschien moet ik die manier van werken aanpassen. Lappen tekst neemt alleen maar meer tijd in beslag. Als je voor het ontwerpen met wat kernwoorden weet waar een bedrijf voor staat, moet dat genoeg zijn om de juiste uitstraling te bepalen. Om de kernwoorden te visualiseren maakte ik een moodboard met logo’s die ik erg interessant vond. Daarna ging ik op zoek naar het juiste lettertype. Ook daarvoor heb ik de kernwoorden gebruikt.


SCHETSEN Het nam op zich wel wat in beslag om dit ontwerpproces tot in de puntjes goed uit te voeren. Uiteindelijk was dat helemaal niet erg, want Yorick en Ahmed vonden het juist erg fijn om te zien waar het ontwerp naar toe gaat. Ze waren erg tevreden over het concept en we hebben goed besproken waar ik mee verder kon gaan. Terwijl ik aan het schetsen was, waren Yorick en Ahmed aan het brainstormen over Welovi. Ze hadden het veel over het concept, omdat er nog te veel losse stukken waren. Af en toe sprong ik er even tussen om mijn mening te geven. Ik vond het namelijk erg belangrijk dat ze weten wat ik niet een persoon ben die bang is om haar mening te geven. Ook omdat ik nog genoeg te leren heb, was het erg interessant om te weten hoe het bedrijfsleven van dichtbij werkt. Misschien hadden ze wel een beetje door dat ik het moeilijk vond. Want nadat we het besproken hadden liet ik best vaak zien wat ik had gemaakt. Misschien omdat die onzekerheid weer naar boven kwam, maar door de tijdsdruk wilde ik me niet bezighouden met een slecht ontwerp. Ik vond het daarom ook belangrijk dat alles goed besproken werd. Daarom is het niet erg om altijd je slechte kanten te verbergen zie ik achteraf. Als je ze leert te ontwikkelen, komen ze misschien nog wel een keer van pas. Op de volgende bladzijdes zie je ook mijn andere schetsen. Je kan echt zien dat ik steeds een beetje hetzelfde probeer, maar dan net een beetje anders. Dit deed ik meer zodat we heel snel een beeld kregen van de ontwerpen en konden we sneller kiezen wat we wilden voor het eindproduct.


IETS ANDERS Om mijn schetsen een twist te geven besloot ik iets anders te doen dan waar ik mee bezig was. Ik keek hiervoor snel naar het moodboard. Dit ontwerp vond ik zelf erg strak, misschien net iets te. Dit ontwerp straalde niet uit waar we naar op zoek waren. Het was te statisch en we kregen niet gelijk een goed gevoel bij.

Wat er ook opvalt als je naar de ontwerpen kijkt, zie je dat ik veel dezelfde kleuren hergebruik. Dit komt omdat we tijdens het schetsen deze kleuren zo sterk vonden dat we eigenlijk al zeker wisten dat we een van deze kleuren zouden gaan gebruiken voor het eindproduct. Deze kleuren stralen echt Welovi uit!


TWIST Terwijl ik aan het schetsen was, vroeg ik tussendoor wel eens om feedback. Yorick en Ahmed even snel door de schetsen die ik had gemaakt. Op een gegeven moment zei Ahmed: “Wat als we er een draai aan geven? Wat gebeurd er dan met het logo?�. We vonden het niet heel mooi staan bij de V, maar toen kwam ik met het idee om de W om te draaien. Ook zie je dat we zijn gebleven bij de kleuren geel en oranje. Tijdens het schetsen vonden we deze kleuren ook het mooist. Het valt lekker op en dat zal het logo echt merkwaardig maken. Ik heb ook geleerd dat oranje een vertrouwelijke kleur is. Het is fel, maar toch fijn om naar te kijken. Zeker toen we de W gedraaid hadden waren we erg verbaasd. Het zag er veel beter uit dan we dachten. Dit was het! Hier waren we naar op zoek. Niet heel statisch, maar wel strak. Niet te speels, maar wel creatief!


RESULTAAT Na veel overleggen en schetsen, wisten we pas zeker wat we wilden toen we de ‘W’ hadden omgedraaid. We waren echt ons best aan het doen om het juiste logo te kiezen, maar elke keer was het nog niet helemaal hoe we het wilde. Ahmed is iemand die echt alles wilt doen en proberen, maakt niet uit of het lelijk is of niet. Dat was tijdens dit proces erg handig voor mij, omdat ik dat nog moet leren. Door hem heb ik mezelf buiten me comfortzone gezet en durfde ik zelf ook dingen te doen met het logo. We waren namelijk nog erg aan het twijfelen over de kleur. Ze wilden heel graag iets betrouwbaars overbrengen. Toen ze keken naar de ontwerpen die ik had gemaakt, vonden ze de felle kleuren toch het beste. Die heb ik toen in een apart bestand gezet zodat we er goed naar konden kijken. Geel was heel erg mooi, maar het was het toch niet helemaal. Uiteindelijk was oranje toch echt het best en het mooist. Daar zijn we uiteindelijk dan ook voor gegaan. Als je nu kijkt naar het logo zie je dat het meerdere dingen vertelt. De W lijkt nu op een 3, dit past goed bij Welovi omdat je 3 pakketten aangeboden krijgt. De vorm van het logo symboliseren ook twee pijltjes, dit moet vooruitgang uitbeelden. Iedere klant van Welovi zal samen met Welovi meegroeien! Ook kan je het een beetje zien als een ‘Play’ knop; dit is de start van een nieuw begin. Altijd als ik iets heb ontworpen probeer ik tijdens de ‘presentatie’ even kort uit te leggen waarom ik het op die manier heb gedaan. Zo krijgen ze ook een beeld bij hoe ik bij het ontwerp ben gekomen. Soms als je een beetje twijfelt over een ontwerp is de manier hoe je het verkoopt misschien net de doorslag. Op de volgende pagina zie je hoe het logo helemaal is uitgewerkt en in verschillende kleurvariaties. Ook heb ik een ontwerp gemaakt waar Welovi.com staat. Dit wilde Yorick graag hebben voor als ze het ooit wilden gebruiken voor promotiemateriaal Dit logo heb ik in verschillende extensies aangeleverd; ai, png, pdf en eps.


Het besloten logo.


HUISSTIJL DE OPDRACHT Het logo was helemaal afgerond en nu kon ik verder gaan met de huisstijl. Een huisstijl betekend dat je naast het logo nog andere media-uitingen gaat maken om het bedrijf nog merkwaardiger te maken. Denk aan visitekaartjes, briefpapier, maar soms ook pennen, of dvd-hoesjes. Voor de huisstijl van Welovi was slechts alleen het visitekaartje en briefpapier genoeg. Ik vond het geen moeilijke taak, omdat je nu eigenlijk de takken maakt vanuit de stam (het logo). Ik gebruikte nu dezelfde informatie die ik had opschreven om het logo te kunnen ontwerpen. Het moet allemaal dezelfde uitstraling krijgen. Vaak is het de truc om kenmerken gebruiken uit het logo en die terug te brengen als details voor in de huisstijl.


VISITEKAARTJE Ik begon weer bij het begin. Wat is een huisstijl en waar staat het precies voor. Wat moet Welovi uitstralen en hoe wordt het pas écht merkwaardig. De huisstijl gaat ervoor zorgen dat je herkend wordt. Meevallertje voor ons; het logo is knal oranje! Toen ik besprak met Yorick hoe ik het precies moest gaan aanpakken. Hij dat het niet erg was als ik alleen een ontwerp had gemaakt. Dat deed ik dus als eerst. Ik had een paar verschillende designs gemaakt, deze had ik ook mooi en netjes in 3d gepresenteerd. Ze vonden dit ook erg tof! Ik wilde graag laten zien wat ik al kon met de programma’s Ik besprak met Yorick hoe ik het precies moest gaan aanpakken. Hij dat het niet erg was als ik alleen een ontwerp had gemaakt. Dat deed ik dus als eerst. Ik had een paar verschillende designs gemaakt, deze had ik ook mooi en netjes in 3d gepresenteerd. Ze vonden dit ook erg tof! Ik wilde graag laten zien wat ik al kon met de programma’s De uitwerking van de huisstijl was niet verplicht, net als bij het logo. Als ik maar een ontwerp was dan was het goed. Maar als iemand dat zegt ga ik er eigenlijk al van uit dat ze toch meer van me verwachten dan alleen een ontwerp. Ik neem geen genoegen met wat ze zeggen, want ze moesten mij en de manier waarop ik werk ook nog leren kennen. Om voor mezelf een deadline te zetten, wilde ik voor het einde van de middag alles af hebben. Voor het ontwerpen van het visitekaartje en briefpapier ging ik eerst zoeken wat voor formaat ze ongeveer gaan worden. Ik heb voor beide een standaard formaat gekozen. In Illustrator heb ik het formaat gebruikt als referentie om de ontwerpen zo precies mogelijk te werken.

Eerst had ik een aantal schetsen gemaakt voor het visitekaartje. Ik besloot om pas te vragen om feedback als ik voor elk onderdeel zeker een aantal schetsen had gemaakt. Dus toen ik vroeg aan Yorick was hij van de ontwerpen vond, vond ik het een beetje ‘gek’ hoe hij erop reageerde. Hij keek er namelijk naar alsof mijn schetsen echt de enige opties waren die hij had. Ik vroeg mezelf af of het normaal is. Betekend dit dat hij nu al vertrouwen heeft in mijn ontwerpen of dat hij zelf geen aanmerkingen erop heeft? Ik liet het maar gewoon gaan en als ik dit nog een keer zou hebben dan zal ik er wel naar vragen, maar voor nu was het oké. Yorick had zijn keuze gemaakt zonder enige feedback, hij wilde nog even wachten op Ahmed zodat ze allebei een keuze konden maken. Toen Ahmed ging kijken naar mijn ontwerpen wilde hij heel graag iets proberen ermee wat misschien heel lelijk zou worden. Hij wilde heel graag vakjes om de producten heen hebben en die onder het logo op de achterkant van het visitekaartje zetten. Yorick kon ook al vertellen dat het geen succes was, maar ik probeerde het toch wel even. Uiteindelijk kozen we niet voor de vakjes, want dat maakte het ontwerp niet mooier. Ze kozen voor een mooi, strak, eenvoudig ontwerp.


BRIEFPAPIER Voor het briefpapier heb ik hetzelfde gedaan; vragen of ze tevreden waren over het ontwerp van het visitekaartje, verschillende ontwerpen maken, vragen om feedback en er een uit kiezen. De schetsen heb ik ook weer in 3d gezet. De ontwerpen voor het visitekaartje en briefpapier had ik ook bij elkaar gezet zodat je echt die eenheid kon zien. Dit maakte de keuze ook veel makkelijker. Het elementen die ik had gemaakt in de visitekaartjes, liet ik weer terugkomen in het briefpapier.


De besloten huisstijl.


ONE-PAGER DE OPDRACHT Op de dag van de presentatie vroeg ik aan Yorick en Ahmed of ik nog iets kon maken voor ze om te presenteren, een diapresentatie bijvoorbeeld. In de eerste instantie hoefde dat niet, maar uiteindelijk wilde ze toch iets moois presenteren. Yorick kwam met het idee om een one-pager te gebruiken. Een one-pager is als het ware één blad waar alle informatie samengevat opstaat die je wilt gaan presenteren. Om dat te maken kon ik InDesign wel gebruiken, maar voor het gemak heb ik Illustrator gebruikt. Omdat ik veel met iconen ging werken en het maar één pagina is vond ik het voor nu een stuk makkelijker om Illustrator te gebruiken.


Omdat ik dit moest maken op de dag van de pitch moest ik snel doorwerken. We moesten koppen gaan bedenken en een paar woorden om samen te vatten waar ze het over gaan hebben. Dat was moeilijker dan we dachten, want we wilden graag woorden gebruiken met meerdere betekenissen. De koppen waren niet moeilijk te bedenken, dat is alleen maar de structuur bedenken van de presentatie. Voor de kernwoorden gebruikten we een blaadje waar we gingen spelen met woorden. Het ene woord paste beter bij het andere en bij het ene kopje lukte het niet om meerdere kernwoorden te verzinnen en bij de andere weer wel. Het was dus best een aardige taak en ik moest het ook nog eens gaan vormgeven. De koppen hebben we ook veranderd. Het zijn nu enkele woorden en niet meerdere. Om ook te spelen met de vormgeving heb ik meerdere tekengebieden gemaakt om snel verschillende ontwerpen te kunnen maken. Met dit vond ik het wel lastig om zelfstandig aan het werk te gaan om tot een eindproduct te komen. Zij moeten het gaan presenteren dus ze moeten wel tevreden zijn over hoe het eruit ziet toch? In illustrator heb ik de one-pager geĂŤxporteerd als pdf en naar Yorick en Ahmed gemaild. Voordat ze net weggingen bedacht ik me dat ik nog een USB-stick in me tas had en ik vroeg aan ze of ze die misschien wilde lenen. Daar waren ze ook erg blij mee.


De besloten one-pager


PRIJSTABEL DE OPDRACHT Niet heel lang na de pitch kreeg Welovi zijn eerste klant! Yorick had al een schema gemaakt in Excel voor de prijzen die ze gaan aanhouden, maar hij vroeg aan mij of ik het in een mooi bestandje kon zetten. Dat komt ook beter over voor de klant. Voor de prijstabel heb ik eerst een schetsje gemaakt op papier. De informatie kreeg ik via de mail aangeleverd en dat kon ik gaan verwerken in het ontwerp. Voor dit schema heb ik InDesign gebruikt. Op deze manier zou Yorick heel gemakkelijk de tekst kunnen aanpassen. Ook zie je rechts onderin weer een element die ik heb gebruikt bij het visitekaartje en briefpapier. Ik heb het zo eenvoudig mogelijk gehouden. Dit ontwerp had verder ook niet extra aandacht nodig. Het ziet er toegankelijk uit en alle informatie is gelijk duidelijk voor de klant. Dit ontwerp heb ik als InDesign bestand en als Pdf-bestand aangeleverd.


BUDGET LOGO

€ 150,00*

WEBSITE

€ 299,00*

BUDGET SPECIFICATIES Twee schetsen inclusief antwoordformulier Vijf webpagina’s *€75 per extra ontwerp of pagina

PREMIUM

PREMIUM SPECIFICATIES

LOGO

€ 299,00*

Drie schetsen inclusief telefonisch adviesgesprek

HUISSTIJL

€ 299,00*

Visitekaart ontwerp, briefpapier, Facebook-header

WEBSITE

€ 499,00*

Vijf webpagina’s, Google vindbaarheid SEO, Hosting & domeinregistratie *€75 per extra ontwerp of pagina

Stationsweg 41F 3331LR Zwijndrecht +31 (0) 6 33 81 96 26 info@welovi.nl

Het besloten prijstabel.

Prestatieverslag Welovi  

Prestatieverslag voor de onderneming Welovi.

Prestatieverslag Welovi  

Prestatieverslag voor de onderneming Welovi.

Advertisement