Prekogranični turistički proizvod ISKUSITE PREKOGRANIČNE TAJNE DVORACA - LIVING CASTLES

Page 1

Dvorac Oršić Dvorac Rakičan Stari Grad Čakovec

Stari Grad Varaždin

ISKUSITE PREKOGRANIČNE TAJNE DVORACA

Ptujski dvorac

Celjska utvrda Dvor Veliki Tabor


Projekt pod nazivom Mreža "živih" dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa i akronimom Living Castles se provodi u sklopu INTERREG V-A programa suradnje SLOVENIJA-HRVATSKA. U središtu projekta »Living Castles« je očuvanje i vrednovanje dvoraca kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine. Glavna vodilja projekta će biti osnivanje zajedničke robne marke vezane na dvorce, koja će pomoći u boljoj prepoznatljivosti i promociji, s željom da se isti u zemlji i inozemstvu predstavljaju kao zajednički turistički proizvod po uzoru na dvorce južne Češke i bavarske dvorce. Gradovi će biti opremljeni zajedničkim pločama označavanja, provodit će se zajednička promocija te skupni tematski događaji, što će obogatiti stalnu ponudu. Dvorci su spomenički i kulturno zaštićeni objekti, zbog čega je njihova namjena često rigidno određena, pa su promjene teške i skupe. Projekt će posvetiti puno pažnje traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom IKT opremom popuniti praznine i dvorcima udahnuti novi život, a posjetiteljima bolje iskustvo. Niz zajedničkih popratnih događaja i investicija u kulturnu baštinu ponudit će jedinstveno iskustvo života u dvorcu.

http://www.living-castles.eu/en/news/ Početak projekta: 1. listopad 2018 Trajanje projekta: 36 mjeseci (1. listopad 2018–30. rujan 2021)


BAJKOVITIH SEDAM Trajanje: 3 dana Pozivamo vas na jedinstveno putovanje kroz 7 dvoraca u Sloveniji i Hrvatskoj. Svaki dvorac skriva iza svojih zidina priče iz svoje prošlosti čekajući da ih otkrijete. Za obitelji s djecom imamo poseban izazov: posjetite svih sedam dvoraca i uzmite po jedan djelić slagalice u svakom dvorcu. Nakon što sakupite sve dijelove slagalice, dobit ćete besplatnu plišanu igračku u znak sjećanja na avanture u dvorcima. O zanimljivim legendama i pričama uključenih dvoraca moći ćete i čitati u Knjizi priča o dvorcima.


Dvorac Rakičan

Ptujski dvorac

Stari grad Čakovec Stari grad Varaždin

Celjska utvrda Dvor Veliki Tabor

Dvorac Oršić (Gornja Stubica)


1. dan: DVORAC RAKIČAN - PTUJSKI DVORAC - CELJSKA UTVRDA

Otkrivanje dvoraca, koji sudjeluju u mreži "Živih dvoraca", započnite u Prekmurju, točnije u Rakičanu, gdje uz nekadašnji "kraljevski put" stoji ruralan dvorac Rakičan, čija povijest datira u 1431. godinu. Dvorac je tijekom povijesti bilo u vlasništvu nekoliko obitelji, od kojih je najpoznatija obitelj Batthyány. U dvorcu se nalaze istraživački i obrazovni centar te konjički centar. Posjetitelji imaju priliku sudjelovati u mnogim događanjima i radionicama namijenjenim svim dobnim skupinama. Poseban doživljaj je vožnja električnom kočijom, koja djeluje kao dio razvoja održivog turizma, čemu dvorac teži. U dvorcu se također možete okušati u raznim zagonetkama i tako upoznati povijest dvorca Rakičan kroz naočale za hologramske projekcije, koje predstavljaju jedan od rezultata projekta Living Castles. Tijekom cijele godine se u dvorcu odvijaju razni događaji, među kojima je potrebno istaknuti Ples Noč čarovnic, kada se dvorac pretvara u mjesto za viteške igre, zanimljive radionice i večernje koncerte. Dvorac Rakičan, Lendavska ulica 28, Rakičan, 9000 Murska Sobota


Nastavite prema Ptuju, najstarijem gradu u Sloveniji. Iznad njega uzdiže se moćni Ptujski dvorac s kojeg se pruža jedinstven pogled na grad i okolicu. Dom je mnogih muzejskih zbirka. Muzej u dvorcu može se pohvaliti najbogatijom kolekcijom starih glazbenih instrumenata u Sloveniji, oružarom dvorca s više od 500 komada oružja, luksuzno opremljenim dvorskim sobama, svečanom dvoranom, kapelom i galerijom dvorca. Tu je i kolekcija tradicionalnih karnevalskih maski sa poznatim kurentima. U zbirci oružja posjetitelji mogu holografskim naočalama odjenuti vojnika od prije gotovo 300 godina i tako saznati koja je važna osoba jednom noćila u dvorcu. Dvorac Ptuj nudi vođene i samostalne ture, aktivnosti za obitelji, programe za školske grupe i širok raspon u muzejskoj trgovini. Tijekom cijele godine u dvorcu se održavaju zanimljiva događanja, radionice, koncerti, vjenčanja i događaji.

Ptujski dvorac, Na gradu 1, 2250 Ptuj


Završite istraživanje dvoraca posjetom Celju, gdje nad gradom bdiju moćni ostaci srednjovjekovnog dvorca. Svojom je slikom stoljećima fascinirao posjetitelje, koji svoje misli premještaju u vrijeme poznatih grofova Celjskih i njihovu uzbudljivu povijest. Stara utvrda u Celju najposjećenija je turistička atrakcija u Celju. Svake posljednje subote u kolovozu, dvorac je mjesto tradicionalnog srednjovjekovnog događaja "Dežela Celjska vabi", a u ljetnim mjesecima odvija se program Živa povijest, koji posjetiteljima nudi priliku da postanu dio "žive" povijesti i se u autentičnom okružju bore sa vitezovima, koketiraju s princezama iz dvorca, stvaraju u srednjovjekovnim radionicama i još mnogo toga. Obiteljima i ostalim posjetiteljima preporuča se istraživanje dvorca i vikendom, kada imaju spreman bogat i raznolik program. Među programima koje nude su razgledavanja s vodičem, banket dvorca, "povitezitev", organizacija i izvođenje vjenčanja i još mnogo toga. Završite dan gledajući video projekcije ("video mapping").

Celjska utvrda, Cesta na Grad 78, 3000 Celje


2. dan: DVOR VELIKI TABOR - DVORAC ORŠIĆ

Ujutro krenite prema Hrvatskoj gdje će vas kod Desinića dočekati moćne zidine Dvora Veliki Tabor, smještenog na sjeverozapadu Hrvatskog zagorja, nedaleko od granice s Republikom Slovenijom. Pored monumentalne arhitekture i izgleda, Veliki Tabor je poznat po brojnim legendama i pričama. Najpoznatija je usmena predaja o Veroniki Desinićkoj. Priča, koja se prenosila s koljena na koljeno i sačuvala sve do danas, govori o nižoj plemkinji koja je životom platila zabranjenu ljubav prema Fridriku Celjskom. Ova tužna, ali intrigantna priča budi maštu mnogih posjetitelja Velikog Tabora koji dolaze u nadi da će riješiti zagonetku - pronaći zid u kojem je, prema usmenoj predaji, zazidana Veronika Desinićka. Dvorac krije još jednu srednjovjekovnu legendu o prekrasnoj vili Meluzini koja se pretvorila u zmiju i zauvijek nestala jer je njezin voljeni prekršio dogovor i zavirio u sobu u kojoj se kupala. Tijekom arheoloških istraživanja u Velikom Taboru pronađeni su ostaci peći s likom dvorepe sirene vile Meluzine, stari oko 400 godina. U Dvoru se kroz godinu organiziraju edukativno-kreativne radionice, lutkarske predstave i druga zanimljiva događanja čiji su sadržaji prilagođeni različitim ciljnim skupinama. Možete pogledati i video mapping projekcije na zidinama Dvora Veliki Tabor.

Dvor Veliki Tabor, Hum Košnički 1, 49216 Desinić


Nastavite lutati dvorcima posjetom baroknom dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici koji su sredinom 18. stoljeća dali sagraditi grof Krsto i njegova supruga Josipa. Dvorac je izgrađen na mjestu srednjovjekovne utvrde čiji su ostaci i danas vidljivi ispred dvorca. Danas je u dvorcu Muzej seljačkih buna sa stalnim postavom koji nas upoznaje s poviješću i svakodnevnim životom seljaka i plemića u Hrvatskom zagorju. Muzej i Spomenik u perivoju dvorca posvećeni su Velikoj seljačkoj buni iz 1573. godine i njezinom vođi Matiji Gupcu. Dvorac s muzejem posjetiteljima nudi brojne mogućnosti, od stručnog vodstva do različitih radionica i događanja. Uz pomoć naočala za hologramske projekcije možete oživjeti legendarnog Franju Tahyja čiji se nadgrobni spomenik čuva u Muzeju. Dvorac ima vrlo dobro očuvanu kapelu s freskama i prekrasnim baroknim oltarom. Također vrijedi posjetiti i 450 godina staru Gupčevu lipu u blizini dvorca. Završite dan gledanjem video projekcije (“video mapping”) na Spomeniku Seljačkoj buni i Matiji Gupcu.

Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici, Samci 64, 49245 Gornja Stubica


3. dan: STARI GRAD VARAŽDIN - STARI GRAD ČAKOVEC

Rano ujutro možete krenuti prema Varaždinu, gdje se nalazi utvrda Stari Grad, najvažnija povijesna građevina u Varaždinu. Kroz povijest utvrda je bila u vlasništvu mnogih plemićkih obitelji, među kojima je najpoznatija obitelj grofova Erdödy. Danas se u utvrdi nalazi Kulturno-povijesni odjel Gradskog muzeja u kojem je smješten stalni muzejski postav s oko 1300 reprezentativnih eksponata koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini grada Varaždina. Nakon obilaska utvrde i zanimljivih radionica možete krenuti u istraživanje grada koji nudi brojne mogućnosti širokom spektru posjetitelja. U utvrdi možete upoznati način odijevanja i ukrašavanja kroz različita povijesna razdoblja u cjelini Kultura odijevanja pomoću interaktivne hologramske projekcije i steći doživljajno iskustvo isprobavanjem baroknog korzeta ili prsluka i drugih modnih dodataka. Uz to, u muzejskom postavu možete pogledati i zanimljive kratke filmove vezane uz povijest utvrde Stari grad.

Stari grad Varaždin, Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 1, 42 000, Varaždin


Razgled dvoraca uključenih u mrežu „Living Castles“ možete završiti posjetom Starom gradu Čakovec, najvrjednijem kulturno-povijesnom spomeniku Međimurja koji je od Varaždina udaljen oko 20 minuta vožnje. U kompleksu čakovečkoga Starog grada nalazi se prekrasna renesansno-barokna palača, poznata i pod imenom palača Zrinskih. U njoj je smješten Muzej Međimurja Čakovec sa svojih pet odjela: arheološkim, etnografskim, povijesnim, kulturnopovijesnim i likovnom galerijom, dok se unutar palače nalazi i prostrani atrij s lapidarijem. U utvrdi čakovečkoga Starog grada možete razgledati povijesni prikaz ratovanja i upoznati nematerijalnu kulturnu baštinu s područja Međimurja. Muzej posjetiteljima nudi mogućnost sudjelovanja u različitim aktivnostima i radionicama za različite skupine posjetitelja. Tu je i obilazak nove izložbe Zrinski i čakovečki Stari Grad posvećene najmoćnijoj hrvatskoj plemićkoj obitelji ranoga novog vijeka, obitelji Zrinski, dok povijest Staroga grada možete upoznati i kroz hologramske projekcije.

Stari grad Čakovec, Trg Republike 5, 40000, Čakovec


PRIJEDLOG AKTIVNOSTI DVORAC RAKIČAN Za stručna vodstva, radionice, projekcije, jahanje i vožnjo kočijom potrebna je prethodna najava

OBITELJI

GRUPE

KULTURA

- Stručno vodstvo u dvorcu i parku - Stručno vodstvo u dvorcu i parku -Stručno vodstvo u dvorcu i parku - Lončarska radionica - Mogućnost ručka ob predhodnoj - Obilazak Murske Sobote - Prezentacija prekmurske kuhinje najavi i opuštanje uz kavu u kafiću - Vožnja kočijom - Prezentacija prekmurske kulture dvorca Rakičan - Posjet Izložbenog i iskustvenog - Vožnja kočijom - Vožnja kočijom za manje i veće grupe kočijaškog centra u dvorcu Rakičan - Mogućnost jahanja - Najam bicikla - Video mapping projekcija - Najam bicikla - Video mapping projekcija "Svetlobno-zvočni šov" -Posjet paviljona Expano "Svetlobno-zvočni šov" -Posjet paviljona Expano - Posjet dvorca Murska Sobota - Mogućnost noćenja u sobama dvorca - Posjet dvorca Murska Sobota - Posjet dvorca Beltinci - Posjet dvorca Beltinci - Video mapping projekcija - Mogućnost noćenja u sobama dvorca "Svetlobno-zvočni šov" - Prikupljanje slagalice "Living Castles" - Istraživanje povijesti dvorca kroz Vodstva/aktivnosti u dvorcu Rakičan: naočale za hologramske projekcije https://www.ris-dr.si/ Informacije: booking@ris-dr.si ili na - Mogućnost noćenja u sobama info@ris-dr.si dvorca


PTUJSKI DVORAC Za stručna vodstva, radionice i projekcije potrebna je prethodna najava

OBITELJI

GRUPE

KULTURA

- Muzejske radionice za obitelji - Samostalni posjet dvorca s muzejskim koferom ili muzejskim karticama - Blagdanske muzejske radionice - Oblačenje u Kurentovu odjeću - Slušanje i testiranje glazbenih instrumenata - Sastavljanje slagalica sa slikama iz galerije dvorca - Prikupljanje slagalice "Living Castles" - Naočale za hologramsku projekciju u zbirci oružja - Obiteljski obilazak grada s vodičem - Posjet Termama Ptuj - Pump Track - Aktivnosti uz jezero (jedrenje, surfanje, kajtanje, vožnja kanuima)

- Stručno vodstvo po muzejskih zbirkama u Ptujskom dvorcu - Obilazak grada Ptuj s vodičem (klasičnu i rimsku vodenje, izleti sa zalaskom sunca) - Dominikanski samostan - Posjet tiskarne dvorca Ptuj, - Degustacije u vinskoj kleti dvorca

- Posjet starog grada - Galerija Mihelič - Likovni salon - Dominikanski samostan - Minoritski samostan - Kurentovanje - Igre u dvorcu - Rimske igre - Festivali (Arsana, Dani poezije i vina, Art Stays)

Vodstva po gradu Ptuj: https://www.visitptuj.eu/dozivite-ptuj/ogledi-ptuja/ Vodstva/aktivnosti u Ptujskom dvorcu: https://pmpo.si/obiscite-nas Informacije: ptujski.grad@pmpo.si/


CELJSKA UTVRDA Za stručna vodstva, radionice i projekcije potrebna je prethodna najava

OBITELJI

KULTURA

- Stručno vodstvo - Projekcija (“Video mapping”) - Proizvodnja tradicionalnih drvenih igračaka - Prikupljanje slagalice "Living Castles" - Istraživanje povijesti dvorca kroz VR naočale - Posjet Kozjanskog parka - Pogled zaštićenih vrsta drveća - Adrenalinski sportovi - Avanturistički park - Biciklističko ili planinarsko iskustvo

- Stručno vodstvo - Posjet izložba u Fridrikovom tornju i u Kuli iznad pelikanove staze - Grofovski prijem, "povitezitev", srednjovjekovna gozba -Team building - Obilazak starog grada s vodičem - Projekcija (“Video mapping”)

Vodstva/aktivnosti u Celjskoj utvrdi: www.visitcelje.eu Informacije: tic.grad@celje.si


DVOR VELIKI TABOR Za stručna vodstva, radionice i projekcije potrebna je prethodna najava

OBITELJI

GRUPE

KULTURA

- Stručno vodstvo - Projekcija ("Video mapping") “Legenda o Veroniki Desinićkoj“ - Projekcija ("Video mapping") “Living Tabor” - Radionica „Potraga za tajanstvenim predmetom” - Radionica “Veronika memory” - Radionica „Sagradimo Veliki Tabor zajedno“ - Radionica „Izrada lutka od prirodnih materijala“ - Radionica „Oblikujmo priče glinom“ - Lutkarske predstave: Legenda o Veroniki Desinićkoj, Zmajevo blago, Vila Meluzina - Prikupljanje slagalice "Living Castles" - Posjet Termama Tuhelj - Posjet Muzeju "Staro selo" Kumrovec

- Stručno vodstvo - Projekcija ("Video mapping") “Legenda o Veroniki Desinićkoj“ - Projekcija ("Video mapping") “Living Tabor” - Radionica “Slagalica Meluzina” - Lutkarske predstave: Legenda o Veroniki Desinićkoj, Zmajevo blago, Vila Meluzina - Radionica “Nek živi žlica” - Radionica “Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom” - Radionica "Okrivite ili oslobodite!" - Posjet Termama Tuhelj - Posjet Muzeju "Staro selo" Kumrovec - Posjet Galeriji Antuna Augustinčića, Klanjec

- Stručno vodstvo - Projekcija ("Video mapping") “Legenda o Veroniki Desinićkoj“ - Projekcija ("Video mapping") “Living Tabor” - Radionica “Gađanje srednjovjekovnim lukom i strijelom” - Radionica “S mačem u ruci” - Radionica „Mala škola ljekovitog bilja“ - Radionica „Izradi pećnjak” - Posjet Muzeju "Staro selo" Kumrovec - Posjet Galeriji Antuna Augustinčića, Klanjec

Vodstva/aktivnosti v Dvoru Veliki Tabor: https://www.veliki-tabor.hr/ Informacije: dvt@mhz.hr


DVORAC ORŠIĆ (MUZEJ SELJAČKIH BUNA) Za stručna vodstva, radionice i projekcije potrebna je prethodna najava

OBITELJI

GRUPE

KULTURA

- Stručno vodstvo - Projekcija ("Video mapping") “Gubec teatar” - Hologramska projekcija (naočale) “Oživljeni Tahy” - Radionica "Povijest moje obitelji" - Radionica "Složi sam svoj dvorac" - Radionica “Streličarenje” - Radionica „Heraldika“ - Radionica "Arheološka slagalica” - Radionica „Izrada licitara“ - Prošireno stručno vodstvo "Gupčevim stopama" - Posjet Termama Jezerčica - Prikupljanje slagalice "Living Castles"

- Stručno vodstvo - Projekcija ("Video mapping") “Gubec teatar” - Radionica „Izrada nakita“ - Radionica „Heraldika“ - Radionica „Muzejski predmeti kao povijesni izvori“ - Radionica „Izrada licitara“ - Radionica “Arheološka slagalica” - Prošireno stručno vodstvo "Gupčevim stopama" - Radionica "Ubojite oštrice" - Posjet Muzeju krapinskih neandertalaca

- Stručno vodstvo - Projekcija ("Video mapping") “Gubec teatar” - Radionica “Streličarenje” - Radionica „Heraldika“ - Radionica „Muzejski predmeti kao povijesni izvori“ - Radionica "U potrazi za burgovima" - Radionica "Putevima preporoditelja" - Radionica „Izrada licitara“ - Prošireno stručno vodstvo "Gupčevim stopama" - Posjet Gupčevoj lipi

Vodstva/aktivnosti v Dvorcu Oršić: https://msb.mhz.hr/ Informacije: msb@mhz.hr


STARI GRAD VARAŽDIN Za stručna vodstva, radionice i projekcije potrebna je prethodna najava

OBITELJI

GRUPE

KULTURA

- Obilazak dvorca i muzeja - Kulinarska radionica - Božićne radionice - Radionica "Stari Grad - novi putevi" - Radionica "Mali lončari" - Radionica "Varaždinski cehovi" - Prikupljanje slagalice "Living Castles" - Upoznavanje povijesti kulture odijevanja kroz naočale za hologramske projekcije - Gledanje kratkih filmova raznih povijesnih tema u muzejskom postavu - Posjet Arboretuma Opeka - Posjet planine Ivančica - Posjet centra grada u Varaždinu - Doživljajno iskustvo kroz isprobavanje povijesnih odjevnih predmeta i modnih dodataka - Posjet centru grada Varaždina

- Obilazak dvorca i muzeja - Kulinarska radionica - Božićne radionice - Radionica "Stari Grad - novi putevi" - Radionica "Mali lončari" - Radionica "Varaždinski cehovi" - Degustacije varaždinske rakije i medenjaka - Posjet Arboretuma Opeka - Posjet planine Ivančica - Posjet centra grada u Varaždinu - Doživljajno iskustvo kroz isprobavanje povijesnih odjevnih predmeta i modnih dodataka - Ljetna muzezancija u Starome gradu

- Obilazak dvorca i muzeja - Obilazak drugih odjela Muzeja: Galerija umjetnina, Prirodoslovni odjel sa stalnim postavom „Svijet kukaca“ - Upoznavanje povijesti kulture odijevanja kroz naočale za hologramske projekcije - Gledanje kratkih filmova raznih povijesnih tema u muzejskom postavu - Festivali: Špancirfest, Varaždinske barokne večeri, Ljeto u Varaždinu, Festival varaždinskih dvorišta - Doživljajno iskustvo kroz isprobavanje povijesnih odjevnih predmeta i modnih dodataka - Posjet centru grada Varaždina

Vodstva/aktivnosti v Starom Gradu Varaždin: http://www.gmv.hr/hr/ Informacije: muzej@gmv.hr


STARI GRAD ČAKOVEC Za stručna vodstva, radionice i projekcije potrebna je prethodna najava

OBITELJI

GRUPE

KULTURA

-Obilazak dvorca i muzeja -Obilazak dvorca i muzeja -Obilazak dvorca i muzeja -Posjet izložbi Zrinski i čakovečki Stari Grad -Posjet izložbi Zrinski i čakovečki Stari Grad -Posjet izložbi Zrinski i čakovečki Stari Grad -Upoznavanje Staroga grada Čakovca kroz naočale -Radionica licitara -Posjet rodnoj kući i Memorijalnoj zbirci slikara za hologramske projekcije -Lončarska radionica Ladislava Kralja Međimurca -Prikupljanje slagalice "Living Castles" -Izrada tradicionalnih božićnih ukrasa -Posjet arheološkom nalazištu pavlinskoga -Radionica licitara -Posjet centru grada Čakovca samostana svete Jelene u Šenkovcu -Lončarska radionica -Posjet rodnoj kući i Centru dr. Rudolfa -Posjet crkve svetog Jeronima u Štrigovi s -Izrada tradicionalnih božićnih ukrasa Steinera u Donjem Kraljevcu freskama Ivana Rangera -Razgledavanje centra grada Čakovca -Posjet Centru za posjetitelje Med dvemi vodami -Posjet centru grada Čakovca -Posjet Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u u Križovcu posvećenom međimurskoj prirodnoj -Festival Ljeto u gradu Zrinskih Križovcu posvećenom međimurskoj prirodnoj baštini baštini -Kulturna manifestacija Porcijunkulovo -Šetnja Mlinarskim putem uz rijeku Muru -Šetnja Mlinarskim putem uz rijeku Muru (Mlinarska kuća u Žabniku, mlin na Muri, vožnja (Mlinarska kuća u Žabniku, mlin na Muri, skelom) vožnja skelom) -Mađerkin breg – vidikovac -Mađerkin breg – vidikovac -Spust prirodnim tokom rijeke Drave -Spust prirodnim tokom rijeke Drave -Kupanje u Termama Sveti Martin -Kupanje u termama Sveti Martin

Vodstva/aktivnosti v Starom Gradu Čakovec: https://www.mmc.hr/ Informacije: mmc@mmc.hr


PARTNERSTVO PROJEKTA Međimursko Veleučilište u Čakovcu https://www.mev.hr/

Gradski muzej Varaždin http://www.gmv.hr/hr/

Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan https://www.ris-dr.si/

Muzej Međimurja Čakovec https://www.mmc.hr/

Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj https://bistra.si/

Muzeji Hrvatskog zagorja http://www.mhz.hr/

Razvojna agencija Savinjske regije http://www.rasr.si/

Slovenia Explorer https://www.sloveniaexplorer.com/


MREŽA "ŽIVIH" DVORACA www.living-castles.eu @Living.Castles.SLOHR

@CastlesLiving

living_castles_network

Living Castles


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.