Page 1

Architecture Portfolio


CONTENTS PROJECT NUMBER

PAGE NUMBER

01

02

02

12

03

24

04

30

05

32

06

40

07

48

CHEONGGYECHEON URBAN REVIVAL VERTICAL SUSTAINABLE URBANISM SUBURBAN LIVABILITY HYBRID LIVING EXPRESSIONS OF THE HAND SPRINGFIELD LIVING URBAN ASSEMBLAGE


Master of Architecture 2016 Savannah College of Art and Design Bachelor of Design 2012 University of Florida e | natalieimran@gmail.com p | 786.556.3089


aerial view | looking east


02

Seoul

01 CHEONGGYECHEON URBAN REVIVAL SEOUL, SOUTH KOREA Savannah College of Art and Design | Fall 2014 Critic | Huy Ngo Design Partner | Samantha Blount

PROJECT DESCRIPTION

History of the site | This design proposal is located on the Cheonggyecheon River in the financial district of Seoul. The river was once a natural waterway, paved over and covered by an elevated highway in the 1960s. In 2005 the Cheonggyecheon stream was restored and now over 500,000 people walk alongside the stream each week. About the proposal | The proposal is an urban renewal project that creates nodes of activity on and around the stream, with physical and visual connections. It extends beyond the river itself, manipulating the urban wall condition, and reforming the existing street scape. Multi-level circulation paths carry visitors on an experiential journey through the site. The renewal creates an interactive space of multiple journeys, pathways, nodes of activation, and connections, both physical and symbolic. It addresses issues of connection through the site, urban texture, public access, threshold, human engagement at multiple levels, and a balance between the past, present, and future.


site plan


04 RIVER TERRACES PLAZA

circulation diagram

existing

MUSUEM

CANOPY R I VE R L E VE L C I R C UL AT I ON STREET LEVEL CIRCULATION ABOVE GROUND CIRCULATION

CONSTRUCTED GREEN SPACES

RIVER WALK

INTERACTIVE RAMP

program diagram

interaction diagram

rerouting existing site conditions + traffic pattern

existing conditions and traffic patterns

reroute traffic to reclaim pedestrian space

manipulate wall condition to expand corridor space and create threshold

rerouting traffic = reclaiming pedestrian space


night view on river | looking west


06 MUSEUM

CANOPY BRIDGE

INTERACTIVE WATER FEATURE

RIVER PROMENDAE

INTERACTIVE RAMP

section perspective through river | looking north

day view on river | looking west

river view of ramp | looking east


1

2

3 CONNECTIONS

NODES OF ACTIVITY

1 section through plaza | looking east

2 section through river terraces | looking east

3 section through museum | looking east

process diagrams


08

aerial | looking west split form forview access


MANIPULATED EDGE CONDITION

view of terraces from street bridge| looking west

RIVER LEVEL PROMENADE

INTERACTIVE SCREEN


10

street view of plaza | looking east

RAMP ENTRANCE TO RIVER LEVEL

MUSEUM PROMENADE

RAMP TO CANOPY BRIDGE

street view of museum | looking west


urban context view | looking north


12

02 VERTICAL SUSTAINABLE URBANISM Melbourne

MELBOURNE, AUSTRALIA Ecosystem Architecture | 2014 Submission for the 2014 CTBUH Shanghai Conference Project Role | Production of 3D model and all images shown Director | Richard Mann

PROJECT DESCRIPTION This proposal explores a range of design principles for achieving a socially sustainable residential community in a very tall environmentally responsive building. The goal of this study is the exploration of possibilities for both high rise and very tall development providing levels of indooroutdoor amenity usually associated with street level, horizontal housing and in particular focusing on social relationships. Further, the case study demonstrates a strategy for the ecological rehabilitation of degraded, low quality urban land or topographically difficult sites. The design also demonstrates a significant degree of facade and unit orientation flexibility while maintaining effective structural and spatial planning solutions. The architecture achieves responsiveness for a diverse range of climates without limiting amenity or functional adaptability.


SITE 40,000 M 2

ANALYZE SOLAR ACCESS AND WIND FLOWS TO USE AS STIMULUS FOR DESIGN

ARRANGE UNIT MODULES TO REFLECT SOLAR ACCESS & WIND FLOWS,

COPY MODULES ALONG CURVES

COPY MODULES VERTICALLY TO FORM THREE WINGS

LIFT WINGS ON COLUMNS FOR FOREST LANDSCAPE AT GROUND LEVEL

OPEN CORE DESIGN ALLOWS FOR CROSS VENTILATION, AND SOLAR ACCESS

INSERT POCKET PARKS

MICRO-APARTMENTS: WEST WING

TOWNHOUSES: NORTH AND EAST WING

SHARED PARK WALKWAYS EVERY 5 MODULES

INTERNAL WALKWAYS

VERTICAL CIRCULATION AND SERVICE CORES

MOBILE BUILDING MAINTENACE UNITS (BMUS)


14

60,000 M 2 SITE MELBOURNE DOCKLANDS

LIFTS FIRE STAIRS SERVICE CORES

garden level floor plan

typical level floor plan


view from typical park level atrium

view of pocket park | looking down


16

PARK PLANES

1 X GROUND LEVEL FOREST PLANE= 40,000 M 2 GARDEN SPACE WITHIN A SITE AREA OF 60,000 M 2

EXTERNAL PRIVATE GARDENS

6 X SHARED PARK PLANES= 64,310 M 2 GARDEN SPACE

SHARED POCKET PARKS

232 X PRIVATE GARDENS= 19,850 M 2 GARDEN SPACE

1,408 MICRO APARTMENTS= 7,040 M 2 GARDEN SPACE

APARTMENT GARDENS

6X POCKET PARKS= 1,300 M 2 GARDEN SPACE

840 TOWNHOUSES= 33,600 M 2 GARDEN SPACE

garden space diagram


townhouse internal view


18

first level plan | townhouse detail

UNIT 1

UNIT 2

section perspective | townhouse detail


micro apartment external view


20

UNIT 1

UNIT 2

UNIT 3

unit plans | micro apartment detail

UNIT 4

UNIT 1

UNIT 2

UNIT 3

UNIT 4

section perspective | micro apartment detail


view from the north


22

looking down view

ground level atrium view


aerial view | looking north


24

Gainesville

03 SUBURBAN LIVABILITY GAINESVILLE, FLORIDA 24 Hour Witters Competition| Spring 2012 Design Partners | Aaron Demayo, Laura Masse

PROJECT DESCRIPTION In an effort to bring more life to downtown Gainesville, this expressive design proposal achieves high residential densities, while maintaining a great sense of livability. The proposal contains 62 residential units, multi-use office, and commercial space, primarily attracting professionals and families seeking comfortable housing. Public park spaces, green promenades, and individual outdoor gardens are a means of giving space to the high density project.

It was a competition requirement that the historical facades of downtown remain untouched. In an effort to preserve and celebrate these facades, an elevated park plane appears to hover the historic buildings, symbolizing the relationship between old and new.


street view | start of green promenade | looking south


26

EXTRUDE MASS

TILT TO MAXIMIZE SUN

SPLIT FORM FOR ACCESS

TWIST TO MAXIMIZE VIEW

STEP UNITS FOR GARDEN SPACES

1

2

3 1

ROOF GARDENS Vegetation on the roof reduces the overall head absorption of the building, lessening energy consumption. The gardens are also beneficial in reducing rain run off and also

RECLAIMED WOOD In an effort to contribute to green building, the housing project uses reclaimed wood decking rescued from local barns, factories, and warehouses. 3 ELEVATED PARK Experienced as a promenade, the park begins at the large oak found on the NW corner of the site. It moves diagonally across the site, leading to the elevated park that hovers over 2

EXISTING OAK TREE diagram | park promenade


Natalie Imran Illumination Design Materials: wood | paper Spring 2012

GROUND FLOOR PLAN historic facades ground level shops

physical model

FIRST FLOOR PLAN public park level upper level shops

TYPICAL UPPER LEVEL housing units private gardens


28

1 BEDROOM UNITS 2 BEDROOM UNITS 3 BEDROOM UNITS

HOUSING DISTRIBUTION The housing proposal is equipped with one, two, and three bedroom units. All of the units are loft style, with 20 foot ceilings in the dining and living areas. With future expansion in mind, the one bedroom units are designed with the plumbing and overall layout positioned in order to allow for easy addition of another bathroom on the upper floor. Private outdoor decks can also be used as an extension of the home, making a suburban lifestyle possible downtown.

1 BEDROOM UNITS 25 units at 940 ft² total: 23,500 ft² 25 + residents

2 BEDROOM UNITS 22 units at 1100 ft² total: 22,300 ft² 44 + residents

3 BEDROOM UNITS 16 units at 1650 ft² total: 26,400 ft² 48 + residents


street view


30

Hell’s Kitchen

04 HYBRID LIVING NEW YORK, NEW YORK The University of Florida | Fall 2011 Critic | Stephen Belton Design Partner | Pedro Neira Individual Images Displayed

PROJECT DESCRIPTION Located on the corner of West 35th street and Dyer Avenue, this design proposal addresses the city as context in different ways and at different scales. It focuses on the use of residential hybrid programming, as a means of activating the block and designing urban public space. A multiuse gallery and public courtyard are located at the street level while other public amenities are elevated in a higher zone of the building. By raising public program, it allows one to connect back to the city through a variety of views.


longitudinal section

cross section


32

GALLERY PROMENADE

PUBLIC GALLERY ELEVATED AMENITIES Means of circulation becomes the underlying quality of the public realm. The wrapping gallery space guides the occupant through an experiential promenade, as one becomes a tra jectory wandering through the folding spaces. Another public zone of activity is raised, activating the upper realm, and allowing the users to enjoy both natural light and views to the city.

PUBLIC GARDEN


34

05 EXPRESSIONS OF THE HAND Extracurricular Works 2010- 2012

MEDIAS USED Oil Paint Pencil Ballpoint Pen Watercolor Ceramics


36

japanese inspired rice bowls


interlocking wood armature

luminaire design


38


street view | looking north-west


40

Jacksonville

06 SPRINGFIELD LIVING JACKSONVILLE, FLORIDA The University of Florida | Spring 2012 Critic | Michael Kunstel

PROJECT DESCRIPTION Jacksonville’s Springfield District of downtown has a unique scale that relates well to the individual. This infill project, consisting of 10 residential units and a public library, continues the intimate sense of scale present in the fabric and manipulates it to accommodate for the larger public space on the corner. One of the principal tactics that underlies the project is the development of building skin, with the idea of screen and occupiable facade. The introduction of a double skin facade, enclosing the residential units, acts as an environmental screen, while at the same time provides a unique sense of occupation with relationship to the street. An occupiable pleated skin, located on the south façade of the library, reveals the circulation system to the street in order to celebrate the public nature of the building interior. This treatment of the building facades rejuvenates the occupant-to-street condition, with respect to both the residential and public experience, while activating the surrounding context at the same time.


upper level plan

ground level plan


42 process diagrams | library detail

skin study | library detail

exploded axonometric diagram

cross section through library

program diagram


OPEN TO BELOW OPEN TO BELOW

unit plan | upper level

unit plan | first level

unit section perspective | looking west


44

unit interior view


west elevation


46


street view | looking north-west


48

Chelsea District

07 URBAN ASSEMBLAGE NEW YORK, NEW YORK The University of Florida | Fall 2011 Critic | Stephen Belton Design Partner | Pedro Neira Individual Images Displayed

PROJECT DESCRIPTION This design proposal began as an investigation of the contemporary urban condition evolving in the dense grid city. It tackles an association of buildings on one full city block, and by doing so, deals with the issue of contemporary urban public space. On the ground level, a pedestrian “street� cuts through the block, as a means of accessibility and unique public experience. The south-eastern corner opens up to the public as a grand ramp going under the Highline, and ending at the upper level community park.


UNIT 1 UNIT 2 UNIT 3 BALCONY VOID

RESIDENTIAL TOWERS The three residential towers on the block were designed through a process of stackable modular units. This interlocking system of three different sized units allows for both optimal living and outdoor space within he housing towers. Shifting the various unit typologies allows for balconies and skylights. The towers, although separate assemblies, are joined by an elevated pubic zone. This armature is programmed with several amenities and provides views over the highline and to the Hudson River.

longitudinal section | looking north

STACKABLE HOUSING UNITS

SHIFTING MODULES

ZONE CONNECTING 3 TOWERS


50

section perspective through pedestrian street | looking north


GROW WALLS | VERTICAL MOVEMENT THROUGH URBAN SPACE

HOUSING OFFICE COMMERCIAL SCHOOL

view between 3 residential towers

program diagram


1

OFFICE

3

52

SCHOOL

HOUSING

2 LOFT APARTMENTS COMMERCIAL

VOID

THE HIGHLINE

process void studies | carving the pedestrian street

upper level plan | typical

ground level plan

MASS


Master of Architecture 2016 Savannah College of Art and Design Bachelor of Design 2012 University of Florida e | natalieimran@gmail.com p | 786.556.3089


Natalie Imran Architecture Portfolio  

Architecture and Design Portfolio

Advertisement