Page 1

Portfolio

Architecture & Urbanism Natalia Ciastoń, 2017


Curriculum Vitae Ciastoń Natalia Al. Wilanowska 325/10 02-665 Warsaw, Poland Tel : 517 741 122 E-mail : nciaston@gmail.com Birth date : 03/02/1995

Education 10.2013 06.2017

Faculty of Architecture and Urban Planning Warsaw University of Technology, Poland

03.2017

Instituto Superior Técnico de Lisboa Lisbon, Portugal - ATHENS Programme

09.2015 06.2016

École nationale supérieure d’architecture Strasbourg, France - ERASMUS Programme

Experience 03-09.2017

Internship at Marek Rytych Architekt - working on competition Warsaw, Poland

08.2016

Voluntary work - building a prototype house with local materials Arquitectura Sin Fronteras Azua, Dominican Republic

07.2015

Architectural workshop - designing new ecological forum, group work Volterra-Detroit Foundation Voltera, Italy

05.2014

Organisation of Night of Museusms at WAPW Responsible for working with concrete workshop for children Warsaw, Poland

Skills

Languages Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Archicad Rhinoceros Autocad Sketch-Up

2

Polish English French Bulgarian Serbian German Spanish

Interests Design & Art Culture Ecology Human rights Balkan music Wegetarian kitchen


Table of contents

Architecture

.01

Rebuilding Iraq’s liberated areas: Mosul’s Housing

.02

Cinema

10

.03

Waterfront zorbing station

18

4

Urban planning .04

Old Włochy region masterplan

24

.05

University campus

30

Workshop .06

Compressed earth block house

36

3


Rebuilding Iraq’s liberated areas: Mosul’s Housing Our task in this competition wast to „design a PROTOTYPE for affordable housing for the post-Daesh Mosul, which can be easily replicated with the objective of increasing the capacity of housing in the city and providing a practical and inspiring solution for returnees.” In our project we were facing a number of challenges. First of all, there were technical problems such as water shortages, hot tempeatures and need for fast and affordable construction methods. At the same time it was important for us to design a city with good atmosphere in which people want to live. We decided to adjust our design to local conditions and traditions as much as possible. The project is not located at any specific site, however it can be easily adopted to existing grid of perpendicular streets in the residential areas of Mosul. In our housing modules we used solutions typical for Arab Architecture such as patios with water fountains and narrow, shaded streets to face the climate challenges as well as to accomodate the habits of the future residents. The modules are based on the 4x4m grid which makes it possible to assembly them in various combinations. We also designed the giant, precasted wall-pots filled with soil that will cool the houses and streets and provide private, elevated gardens to all houses.

.01 4

Hi! I am Aida. I’ve returned to Mosul with my mother Nazija, my husband Salem and our two daughters: Duha and Hana. After all this war years our beloved city is completly ruined, but there is hope among the people. We will rebuilt it - it will be different, but ours.


2017, Mark Rytych Architekt office Competition project without supervisor Work with one other intern Shortlisted between 20 projects out of 223, results pending

Mosul, Iraq

5


Assembly options

A

1

studio

B

1

400 cm

A

A

1

C

800 cm

1

A A

0

0

A

400 cm

A

0

studio

400 cm

There are many assembly options given. Our house is in the middle below - standard module B0+B1. 400 cm

0

A C

B

B

0

1

C

1

A

0

0

B

400 cm

B

1

1

C

0

C

1

0

B C

1

400 cm

A

Today we ha model of our We will have oms, a patio little green ro a wall-pot. Th of us, mum n children g

0

400 cm

Urban section

6


C

400 cm

ave chosen a future house. three bedroand our own oof garden on There are five needs care and grow up‌

400 cm

400 cm

400 cm

400 cm

The entire construction of the house has been planned out by using six modules – this size will suits our needs best.

C

0

800 cm

800 cm

0

800 cm

B

Plans

1

800 cm

1

800 cm

B

1200 cm

7


Precast concrete structure

Sustainability

Through patio we will be able to step out to the terrace. Mum will plant figs there

Our house will be ready at any moment now – probably we will be able to move into it in few days. It is going so fast thanks to the precast concrete structure. Apparently, this solution is fast and inexpensive, and the house will be strudy and solid. All houses are not plastered yet, but soon enough we will paint our home.

x24

x1 x1

x6

This giant wall-pot filled with soil will work as a cooling device for the interior of a house and the patio through its walls.

x1

x20

On our roof we will have an additional space to relax. Probably you can’t see it, but the roof is tilted: rain water will run down, irrigate our garden and then flow on to the salsabil on the patio.

x1

x1

x3 x1

8

x14

The patio wall will be giving a shade and a sense of coziness.


Urban layout

Densification

Every house in our neighborhood can be reached with a car, but the streets do not cross our quarter.

Our neighborhood stared growing up around a well that survived the war.

Here, around, you can move everywhere on your foot. Everything we need is nearby.

More and more people are moving into our neighborhood. The first playgrounds appeared.

Thanks to the ‘wall-pots’ the strees are shadowed and cooled, and the air is less dusty.

There is plenty of new houses, shops and squares. Finally, we can live the way, that we used to. 9


Cinema

.02 10


2016/17, WAPW Academic project under supervision of mgr Paweł Grodzicki Individual work

Warsaw, Poland

11


Location

Ideas

Public green square continuated on the private green roof

Semi-transparent roof walls attracts passers-by

The given site is located in Mirów district in the center of Warsaw. It used to be a prominent residential area before World War II, but during the war it was part of the Warsaw getto and was mostly destroyed. Nowadays, this area has no identity and is a mix of ruined tenants, modernist, neglected pavilions, storage halls and office buildings from the 90’s. However, the site itsef is located 10 minuted walk from the City Centre’s Palace of Culture and 7 minutes from the new metro line, so it becomes more and more attractive now.

Underground screening halls

Groundfloor open to the outside

Central holl - light well

Rooftop openair cinema

Modernist cinemas in Warsaw

Stolica cinema 12

Oka cinema

Relax cinema


Central holl

Our task was to design a mutiplex cinema with exibition space, workshop rooms and 6 screening halls at least. My goal was to create not only a new space for premiers which can host most important events, but a cultural local centre where people will come during the day as well. That is why I decided to put all the screening halls underground and leave the groundfloor open to the outside as much as possible in order to accomodate also activities not entirely connected with the cinema itself. In addition, I designed an openair cinema at the roof garden level, which will be a cozy space in the middle of the city during the day and attract visitors during the night. The idea of cinemas with a little entering pavilion on the ground level with underground screening halls was very common in Warsaw in previous decades. The modernist cinemas, most of which do not exist anymore, became an inspiration for me.

Jutrzenka outdoor cinema

Moskwa cinema

Iluzjon cinema 13


Plans B

Mediateheque Cafeteria A

A

Shop

Exposition area B Ground floor plan B

252 viewers 293 viewers

A

A Box office

Shop 704 viewers

208 viewers

330 viewers 208 viewers -2 - cinema floor plan 14

B


Car park 20

19

18

17

16

15

14

11

10

15

12

14

13

13

11

12

8

16

9

17

10

19

18

6

20

4

3

7

2

5

22

21

1

1

2

3

22

21

20

1

2

4

5

6

7

8

9

11

13

16

18

19

20

19

20

14

12

17

18

15

10

16

15

11

17

10

14

12

19

18

8

13

6

7

9

4

5

3

11

13

16

14

12

17

15

10

22

21

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

2

1

9

8

7

6

5

4

3

20

19

18

17

16

15

14

13

12

11

10

22

21

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

16

17

18

19

20

14 10

15 11

1

2

3

4

5 1

6 2

7 3

8 4

9 5

10 6

11 7

12 8

13 9

Outdoor cinema

Garden

+2 roof plan

Administration +1 floor plan

Break room

V.I.P. area

-1 floor plan

Technical space

Workshop space

-2 floor plan

15


Roof detail

vegetaion soil 80cm geotextile drainage sheet protective mat hydro-insultation EPDM mineral wool 10 cm vapor barrier concrete ceiling 30 cm trapezoidal metal sheet perforated beams 60 cm dropped ceiling

matt white fabric truss made of steel pipes with lighting built-in matt white fabric for projection

A-A Section

16


Roof garden with open air cienema

B-B Section

17


Waterfront zorbing station The aim of this project was to design a local recreation center on the border of the lake in Wieliszew. The village is located between Warsaw and Zegrze Lake, which is one of the most popular places to spend an active weekend. We were supposed to add an extra function that will attract local people as well as visitors from surrounding cities. During my site visits I met a lot of children from the nearby school. That is why I decided to design a watersport station with zorbing balls and canoes rental. The architectural form which I designed uses natural ground level changes and is partially located undergroud in order not to interrupt the surrounding landscape. I also chose timber as the leading material to keep the building as much connected with the nature as possible. Na re

w

Wieliszewskie Lake Wieliszew

Na re Nowy Dwรณr Mazowiecki

Wieliszew

Zegrze Lake Legionowo

.03 18

a

Warsaw

tul

Vis

Wieliszew

w

Bielany


2014/15, WAPW Academic project under supervision of prof. Jan Słyk and arch. Marcin Strzała Individual work

Wieliszew, Poland

19


Analysis of the surroundings

Location

N

Detail

20


Section

Plan

Bar

Foyer Restaurant Information

Changing room

Storeroom Renting spot

21


Elevations

22


South elevation

West elevation

North elevation

East elevation

23


Masterplan of Old WĹ‚ochy region The task in this project was to re-design and densify a post-shopping mall area. As Warsaw expanded, this region became part of the city and was chosen as the future local center by the city authorities. It was planned that all existing buildings will be destroyed. The scope of the assignment reuqired the construction of a town hall, high school, primary school, church, center of culture and residential buildings for precise number of future inhabitants.

.04 24


2016/17, WAPW Academic project under supervision of dr Magdalena Staniszkis and mgr Krystyna Ilmurzyńska Individual work

Warsaw, Poland

25


Church square view

Town hall

Axonometric view I decided to orientate the whole project along a woonerf style street that would be perpendicular to Popularna street, which is a highly used busy road. The town hall was placed at the crossing of these two streets and the rest of the public buildings were spead along the new street. Finally, at both of its ends, in order to preserve existing vegetation, I created small parcs.

26

Kindergarden Church


Backyard view

Centre of culture School Parc pavilion

In order to meet on one hand the high density requirements of the masterplan and at the same time match the low height of the buildings surrounding the newly created area, I decided to constuct two types of residential buildings: higher units surrounding inside courtyards and lower multifamily houses. The hight of the first ones fluctuated between 2 and 4 storeys, depending on the distance from the main streets. Service areas such as shops, cafeterias, etc. were located at the ground floors of the buildings that face the bigger streets, whereas the residential ground floor appartments faced more quite directions.

Office blocks 27


New and existing buildings

Communication

GSEducationalVersion

New

Existing

Woonerf

Greenery

Bike lane

Street

Walking area

Urban sections

11m 28

5m 2m 2m

6m

2m 2m

5

11m

11m

5m


Church square plan

3m

5m

11m

11m

4m

8-10m

4m

11m 29


University Campus Nowadays, Fobrach (a small town in France) serves as a sleeping backroom for Saarbrucken (much larger city in Germany) and is dying as a town itself. The aim of our project was to re-create the cross-border area in-bewteen the cities and and bring life back to this ex-mining region facing various problems such as alcoholism, unempoyment, homelessness, depopulation and very high level of crime. We worked in a 4-person group and we started the project with analysis of the history, geography, demography and society of the region. Secondly, we proposed an overall functional masterplan and then each of us chose a particular area to focuss on.

Saarland Saarbrucken

Forbach

France Moselle

.05 30

Germany


2015/16, ENSAS Academic project under supervision of Dominic Neidlinger, Caroline Birghoffer and Philip Denkinger Group work with 3 other students

Forbach, France / Saarbrucken, Germany

31


Analysis of the region

In this areas we proposed to create: Tesla Industry - we decided to bring modern technology to this industrial area which is located in the geometrical center of Germany, Switzerland, France, Belgium, Netherlands and Luxemburg. Those countries are the future market for electric cars. It gives opportunity to create reseach centre within it. University Campus - There are 2 faculties of UniversitĂŠ de Lorraine in Forbach now. If the Tesla Research Centre will be created there, new scientific site will be needed - this was my part of the project Housing - new modern housing needed for the new inhabitants Sport and recreation area - Space for citizens to relax and accomodation for visitors FricheTour - a touristic bus line that connects our sites and goes through the mining wastelands, nearby museums and the centre of Forbach

32


Functional relations

Connection metropolis

Decentra-lisation small mining agglomewasteland -ration

active regions

green spaces advantages

culture

history

Identity

VOLKLINGE

N

General masterplan

ar sa

u br

ck

en

STIRING-WENDEL

FORBACH

Carreau Wendel mining museum

Central quarry

Tesla Research Centre

University Residential campus area

„Simon� Sport & quarry Recreation 33


Masterplan of chosen regions

Greenery

Universty campus section

34

Transport

Public buildings


University campus masterplan

Shopping space

Gym Housing Library

Restaurant Shop

Cafeteria

Playground

Bike rental

University square

Offices Coworking

Office Studio

Canteen University

Sudent housing

Bikelane

Sudent housing

Studio

Studio

Phases (University+Housing) Phase 1

Phase 2

Phase 3

35


Compressed earth block house This voluntary project was organized by the Spanish branch of the Architects without Borders Assosiacion and took place in Azua, second biggest city of Dominican Republic. There are 65 000 of inhabitants there and half of them live in slums. Two groups of 20 volunteers were organised and each of them spent 3 weeks there. We had three kinds of tasks : 1. Preparation of the construction materials compresing the bricks (2-weeks drying process) 2. Building a prototype of a house using the compressed earth block method to show local people how they can use local materials to build their own, cheap, safe and easy houses 3. Creating project documentation based on field studies - researching needs and habits of local people, environment, legal conditions, etc. We maped the existing slums and provided recommendations about what else volunteers can do in the future.

.06 36


2016, Architects Without Borders Voluntary work

Azua, Dominican Republic

37


20m2

=

2000 $ 6 weeks (2 weeks to dry a brick) 7 workers on the sight

Brick =

+ 90% soil

+ 10% cement

concrete block base with steel reinforcement water

Mortar =

+ 90% soil

+ 10% cement

water

1 layer of plaster =

placing window and door frames

+ Ca(OH)2 + 70% soil

+

30% slaked coconut / water lime palm leave fiber

2 layer of plaster =

+ Ca(OH)2 + 80% river sand

38

20% slaked lime

water

timber roof conctruction, doors and windows


fabrication of compressed earth blocks

compressed earth blocks, bamboo reinforcement

placing steels reinforcement of tie-beams

compressed erth bricks with bamboo reinforcement

39


Thank you! 40

Profile for Natalia Ciastoń

Architecture & Urbanism Portfolio 2017  

Architecture & Urbanism Portfolio 2017  

Advertisement