Issuu on Google+

NB+ PORT FOLIO

Natalia Bolek


PRO FILE

28 Granard House E9 5BN London UK +447864084267 Mexico +525522951039 natalia.bolek@onet.eu uk.linkedin.com/in/nataliabolek nataliabolek.webs.com

NATALIA Interior designer with very much international background, former graduate of the University of the Arts, London College of Communication. Previous MA degree in information and research field brought her from Europe to North America, where she gained proficient qualifications working at the State University of Nevada. This background fused together with her design interests, has adapted into ample blend. She appreciates importance of visual communication and sense of humor. Ideally, the future will settle her down in frequently visited Mexico.


W O R K

EXPERIENCE London Property Makeovers Assistant and Visualiser Residential makeovers Anais Laró - Fashion brand Video/Photo - shoot Set Design MDC360, London Hotel Elaine, Lancaster Gate - initial design, Number10 Rathbone Pl - Office design Studio Toogood, London SET DESIGNER Selfridges roof top desgin project for Truvia, in collaboration with Bompas and Parr 7Gods, London Innovative and contemporary office & retail design INTERIOR DESIGN ASSISTANT 36 Earls Court Rd, London, Office design: project management from concept to completion 90Ten, London, Office design Stink Digital, London, Office design Le Bureau, London, Furniture design Henley Boutique Hotel, London, conceptual design Interiors with Art, London Luxury and high-end residential design INTERIOR DESIGNER Sakhir Palace, Bahrain, renders and visualisations 32 Hereford House, Mayfair, renders and visualisations

GRAPHIC DESIGNER - freelance Restaurant menu projects Spazzio Arquitectos, Mexico INTERIOR DESIGNER ZC Studio, Mexico City - Office design Showroom, International CES Expo, Las Vegas Sorrel Foundation Young Design Program STUDENT TEAM HEAD DESIGNER, 2009 Ernest Bevin College, London fourplusone-ernestbevincollege.blogspot.com

BGP Arquitectura INTERNSHIP - Mexico City, 2009 Arc for Mexico City, 3D visuals and videos French Embassy, Mexico City Casa FDZ, Mexico, residential design Getpicd.com Ummie Media Ltd., London EVENTS PHOTOGRAPHER,2007/2008 Learning and Resource Center LIBRARY ASSISTANT, 2005/2006 University of Nevada, Reno, USA

E

D

U

C A T I O N BA Interior Design, University of the Arts, London 2007 – 2010 MA Information Science & Library Science, Jagiellonian University Krakow, Poland 1999-2005 Foundation Diploma in Teaching, Jagiellonian University, Poland 2001 - 2003


TRUVIA AT SELFRIDGES


The Voyage of Discovery

Studio Toogood and Bompass and Parr flooded part of Selfridges roof to create a crystal island, boating lake and cocktail bar to celebrate the UK’s first experience of Truvia.


EARL’S COURT ROAD OFFICE


LONDON PROPERTY MAKEOVER


Bathroom

Hallway

Bedroom


SAKHIR PALACE BAHRAIN

Formal palace of the king of Bahrain. Sakhir Palace consists of the metting spaces, His Majesty office, dinning hall and sitting spaces.


90TEN OFFICE DESIGN


WALLPAP E RS WALLCOVERINGS FLOORTILES DESIGN


THE STUDIO PROJECTS The convention of good design and architecture enables individual work to produce the meaning. Ideally all forms of design have the philosophy implemented. Without it, it would not be recognized. Studio Projects to be acknowledged by its public, has also pursued that rule. Living in the big metropolis like London obligates to common convention. The space we live in, work in or visit, ought to be a springboard from it. Thus Studio Projects look for to be an oasis

Highlighting its sovereign identity, different from the rest of the high street convention, Studio Projects are shelter from the city busyness and rush, work and people, taking its inhabitants, visitors, passers-by to an altered environment. Like Mondrian’s paintings, where the lines extend their way beyond the canvas edges giving the impression, that the painting is a fragment of larger work, Studio Projects are open, not imposes one solution, but many.


URBAN ORANGERIE


The Urban Orangerie esponds to a contemporary desire for a dream of suburbia – metaphorical abandoning the city to recreate a suburban experience inside of a metropolis. Desire for infinite space in a dense urban space utterly impossible now days, creates recurring aspiration to escape the city busy-ness, to find a place as an enclave. For instance, Bernard Tschumi’s architecture philosophy for Manhattan density and a priceless city space was literally to remove a living space onto the tops of the high-rise buildings, as an appropriate addition to the urban skyline and to urban life.


Placed above the streets and people, gives a grand remoteness from the city chaos. To contrast this, the studio projects design is based on more metaphorical idea – is to recreate a private space, separated from the rest of a city in a sense of its atmosphere through the appropriate design. The space reaches the bohemian roots, somehow escapes from the city to the nature. To homage Tschumi’s work, the great Parc de la Villette, structure’ element was used as an inspiration to emerge as an exterior staircase.


CALIFORNIA RESIDENCIAL LIGHT-INTERIOR INTERACTION


The design intention of the California House was

that of a ‘sunlight lantern roof’, inspired by light and shadow play. Depend on the time of the day, interior benefits from the skylights natural light. This space changes the characterthroughthemovementofthesun.Thetranslucent glass block wall, dividing living area, makes pleasant indoor climate, aesthetically blurring the objects and light. At night the entire ground floor surrounded by the glass walls and ceiling high windows is glowing from within.


MEDIA GLASS GALLERY


Media

Gallery - Waterloo, London is an art and work space. The semi-glass volume represents the extent of private/public, therefore art becomes visible not only to the gallery visitors. ‘Privacy now happens in the full view of community, hence community happens in private through media‘. As the building exterior and interior have become a transmitter of electronic art (tv screens, electronicinstallations,monitors),wherethelight takes much credit - the new visual and sensual appearance for the spaces is being revealed. Thus of the space location the gallery randomly is dedicated to De Chirico’s Melancholy of the Departure, painting from 1916. Waterloo Train and Underground Stations depart thousands of travelers every day. Space is perfectly located to make the last moments in London unusual experience.

Time in slows down, is building the melancholy feeling of the departure. This might attract the travelers waiting for their trains, being in the transition point in between two places, departure one – London and .. somewhere else. The design takes from the train station glass roof form. Triangles were converted and abstractly reshaped into the façade. Leaned down create more space on the first and second floors. Also adds more light into the interior. The front entrance columns shape references to the Old Vic tympanum. It was also abstracted and geometrically simplified, broken and rotated to create overwhelming, but classical look. Will Alsop Palestra building and Eric Owen Moss The Box gave an idea to create the top floor separate part of the building surrounded by the terrace.


SANA TORIUM SPACE AS A MEDICAL INSTRUMENT

MEETING AND RECONVALESCENCE SPACE

As of high altitude fresh air, resembling

to the old style sanatoriums located away from the cities within the mountain background, the Sunatorium is placed on the top of the tall building above the city. With its rarefied mountain air and introspective little worlds of its inhabitants Sunatorium as a replicated word, used to be separated from the rest of the people. The new design idea reminds of the place where patients used to remain in the solitude atmosphere of the sanatorium. The reference to the high mountain health resort reappears not only geographically, but also figuratively, a solitary, separate world. In general, the idea is to create the space where the visitors of the Sunatorium will come to gather the hospital inner & the outside worlds together. Ideally, the proposal brings the meeting space for the hospital inhabitants’ spending their days in a distant atmosphere.


In the early years the only known cure for tu-

berculosis was complete rest in an environment with clean air and sunshine. Thus the glazed spaces opened to the sun light on the redesign scheme are very significant. The patients and visitors will be able to spend time together in the oneiric atmosphere, as smudged in the sun beams or hazed with London fog. Literally the top floor location is seen as the last step of the patients’reconvalescence and figuratively the old sanatoriums allusions, as the place situated in the high mountains. It will create a tranquil inner courtyard contributing to the landscaped space and a constant visual reference point, as of the tower’ altitudinous. The Latin verb root sano, means to heal. Sanatorium will be use as a space for the patients meetings, relaxation, library and reading room, patients’ renewals and consultations.


SOUNDSCAPE ABSTRACT LANDSCAPE OF THE SOUND

accordion inspired project


Design

project for the music instrument company – accordion manufacturer and retailer, as the head office and the showroom space. Seeing the accordion as the ‘street’ instrument & gypsy life style companion, the ground level of the building is ‘open’ to the street – to melt interior with the street live and busy-ness.

To highlight music attributes, very soft lines and curves were applied to the project, and the main contribution – the accordion cut-out embellishments as the reception desk decorative wall and the top floor concert room to add spectacular light to the interior.


THE WAITING ROOM CREMATORIUM


The typical idea and the purpose of the

‘waiting room’ was twisted in the studio projects and turned into a more spiritual space – as a waiting room in between two worlds, a transitional space between other, more significant places. The building marks the silence as the important aspect and puts the literal wall between here and the outer. The four elements meet here to represent the nature. Gathered in one room the mourners are separated from the coffin with the water pond, placed in the way that unable the gatherers to reach the casket.

No matter of the weather condition the ceiling above the water is symbolically an open gap. The second floor level provides the view all over that space, also the urn room. The Crematorium provides no religious services. Alternatively at the crematorium may conduct a brief committal ceremony, arrange for the particular service. The coffin will be placed on the white onyx catafalque against the wall made of the same material. Lighted from behind onyx wall will give a hazy light into the interior


The purpose of monuments and funeral

architecture is to demonstrate the continuous existence of dead in the minds of the living. Funeral architecture must facilitate spirituality; it must embody a certain heightened degree of phenomenology and metaphysical aire. Funeral architecture represents a quest for metaphysical immortality. It is both a resting place for the physical remains, and for the enduring memory- the architecture becomes a physical manifestation for memory. The monument is the memory petrified and prolonged into time. It also embodies the idea of transition of the soul or memory to the next world. It is place for metaphysical transition, a place not only for memorialization but also a link to a world or existence beyond the Earthly. Architecture of death is in a way a manifestation of the unknown


ZCSTUDIO

MEXICO CITY

PROPOSAL MODEL AGENCY


1.

ZC Studio. Actual architecture project of

the model agency office building and headquarter in Mexico City. The initial design proposals of the different ideas of the building exterior and interior, redesigning the roof space as clients meeting space and models appearance. Fallowing the interior redesign, three different proposals for the exterior faรงade were given. 1. onyx decorated faรงade and roof slide made of

the natural onyx stone sheets. Onyx, the common Mexican building decorative material, when lighten from inside glows with the warm light. 2. wood finish terrace, as a semi roofing shelter with the dramatic shadow accents thanks to the stripped construction of the wooden pales. 3. bespoke tensile fabric canopy designed and created for external use on top of the roof terrace


2.


3.


DGL SHOWROOM

LAS VEGAS PROPOSAL CES EXPO

1.


DGL business philosophy is to collect and recycle used phones to produce the new ones. The Stand shows the transition from the old, used product into a new designer handset. Left block holds green glass showcase with the used phones and phone parts inside, the right block is slick black and contemporary, represents brand new product. The Stand consists of two meeting spaces and the costumer point to provide the information about the company and the products. The design comes from dynamic, modern shapes, where green color corresponds to the eco friendly ideology and black represents the novel. Green Sculpture is a waiting room inside of the CES Expo in Las Vegas. Placed between the stands with the close proximity to the food court, provides a seating space and the resting area with the total footage of 900sf (30x30). 2010 expo theme is technology according to ecology. The Green Sculpture is made of recycled materials and has a very dynamic shape and angularity that reference importance of green ecology in the industry and also futuristicdynamismthatrepresents present vitality of the technology.


2.


SCHOOL PLAYGROUND YOUNGDESIGN PROGRAM

http://fourplusone-ernestbevincollege.blogspot.com/


The Young Design Programme joined up

Ernest Bevin College pupils with University of the Arts students to redevelop and design the new social spaces and the recreational area for the school. The pupils as the client team prioritised and decided to redesign their school playground as a new collective space where all the social school activities and games would be placed. It is where they go out of lesson time, they wanted somewhere to eat lunch and to be able to put their bags down for an hour and to be able to sit down and socialise. Design student team created a proposal for the outside space. As the school back yard was covered just in tarmac, missing the seating area, colours and green plants,

the Design Team wanted to take the lacking elements to and to apply them and inject those with fresh, original ideas for a school playground. We created the innovative grass covered ramp and roof terrace, colourful shading and seating, with the green and ecological link using natural plants and timber, shaped into the tree look like forms.


BGP Arquitectura Mexico City - Arco del Bicentenario. Taking part in the com-

petition for the arch for the Mexico City. I produced 3D video animation in Google Sketch-up program, visualisations, renders and graphic presentations for this project.


BUS STOP SHELTER

Temperature - interior interaction

Abstracted design idea of the bus stop

shelter was inspire to create an open air walls free interior, covered with glass roof only. The fans placed on the bottom of the construction, blowing up the air (hot in winter, chilled in summer) change the inside temperature, creating its own microclimat. This work combines a graphic design skills, along with the hand drawings placed on top of alike the poker cards, the opposite photography amalgamation. MM as the ethernal symbol marks the fan blow-ups.


THE MENU PROJECT


pencil drawing - VOLUTE - THE IONIC ORDER


hollyhocks - pastels


charcoal & pencil sketches


interior - oil


still life


watercolor


hand sketches - pencil&marker. Santa Fe Train Station, San Diego, CA


VIKTOR & ROLF Sping/Summer 2010 “Pedestal Collection”

[photo © Yannis Vlamos. Image Courtesy of pixelformula.com]


If self expression flourishes under pressure, V&R collection would be the auto ironical example. Figuratively – V&R takes from Hrabal and is cutting it short, looking for the hole in the whole, while literally – gives stunning visual masterpiece of the form of the sculpture and prêt-à-porter of excellence. “With the credit crunch and everybody cutting back, we decided to cut tulle ball gowns” Rolf Snoeren marks that pierced collection pursues the world’s economy in times of social and financial crises. As paradoxically the Golden Age of cinema began with the Great Depression in the 1930’s, and one of the most successful movies of all times Gone with the Wind was released simultaneously with the start of the WWII – art triumphs and excess’ beyond depression limits. Relevant idea of V&R collection recalls Scarlett O’Hara’s Curtain Dress – piece of fashion from 1860’s, tailored of the only curtain remained in a desolated house. V&R cuts the holes, Scarlett cuts the curtain! Cuts and holes as the symbol of fashion will to survive… writing credits - Natalia Bolek published http://www.lospremiagrumi.com/


GARETH PUGH Spring/Summer 2010


We recently saw death in the perfectly cut suite of Tom Ford’s Single Man. If death was very unique and the uniqueness of it is so remarkable, that the dying itself doesn’t scare the one any longer, the strength of waking up from that delusion would be unnecessary. That promises a travel. New s/s 2010 line of Gareth Pugh stands up from the deadly accident to voyage further. The Phoenix is rising from the ashes and the new collection in the grey palette is reinforcing once again the fashion industry against the economy crunch. Here fashion is immortal. Covered in the ash collection, upraises and excels through the monochromatism of the dominant colour. Phoenix is intently visible; a bristle feather, beak and comb alike garnish and apparel elements; eerie elegant, this time wearable not only eye-appealing peaces, cocky and tail-train threnody for the economy weaknesses and the fashion will to endure and reborn. The borderline of the neo Goth mood and tangent gothic architecture references, meets as the pointed arches and ribbed vaults on the Pugh’s garments.The symmetry versus unevenness of the cuts and stylizations of the womenswear and menswear that walk together; furthermore, the heaviness up against lightness in terms of materials and cuts linked together. The male seamstress of the mutual leanings, the barber surgeon to set the luxated passions, Pugh shows his sensitivity towards human nature. “Most beings spring from other individuals; but there is a certain kind which reproduces itself” – Ovid. Ford’s homage to dusted high altar triptychs’ dead statues, Pugh’s walk of the liberated arts towards Heliopolis. writing credits - Natalia Bolek


Interior Design Portfolio