Page 1

Kri탑arjenje po Sredozemlju


Vzhodno Sredozemlje Ljudje so z ladjami potovali

Vzhodno Sredozemlje je

že stoletja nazaj z

zelo zanimiv in raznolik

namenom, da odkrijejo

delček sveta, ki si ga je

kakšno novo deželo. Ladje

zagotovo vredno ogledati.

so se skozi stoletja

Seveda je dobro vedeti,

razvijale, ljudje pa so

katere kraje obiskati, zato

spoznavali svet. Tudi

bo v nadaljevanju opisanih

dandanes hoče veliko ljudi

nekaj zelo zanimivih krajev,

odkriti njim še nepoznane

ki si jih je vredno ogledati na

države ali pokrajine, katere

križarjenju.

si želi obiskati, vendar si potovanja z letalom ne more privoščiti. Križarjenje je idealna rešitev za ta problem, saj si lahko ogledamo več držav ali pokrajin naenkrat in je to veliko bolj ugodno, kot če bi v vse države potovali z letalom.


Benetke, Italija Benetke so obmorsko mesto v Italiji, ki

Nastale so na 120 majhnih otokih v

je po svetu zaslovelo s kanali in

zalivu, ki je bil vedno poplavljen. S

mostovi, ki skoraj nadomeščajo ulice.

kopensko Italijo Benetke povezuje 4

Prebivalci in turisti se po mestu se

kilometre dolg nasip. Po starem delu

večinoma prevažajo z ladjami,

mesta je prepovedano voziti z

popularne so tako imenovane

avtomobili, vendar se uporablja drugi,

gondole.

že omenjen način prevoza - s čolonom, navadno z tradicionalno gondolo. Vendar Benetke gotovo pritegnejo s prečudovitimi starimi zgradbami in z marmorjem ter freskami okrašene palače, stolpi in kupole, prav tako pa si lahko pridejo v Benetke ogledati muzeje, ki hranijo slike svetovno znanih umetnikov.


Bari, Italija Bari je glavno mesto pokrajine Bari

Zaščitnik mesta je Sv. Nikolaj, njegova

v italijanski deželi Apulija in

bazilika leži v starem delu mesta. Tu se

pomembno pristanišče na

nahaja tudi katedrala San Sabino in

Jadranskem morju. Mesto je znano

grad Barletta, ki je bil zgrajen za

kot univerzitetno mesto, ima pa tudi

Frederika II. Takoj za starim mestnim

dobro razvito industrijo.

obzidjem je moderni del mesta, v ozadju pa so industrijske četrti. V Bariju se nahaja tudi moderna četrt Murat, ki slovi po obalni promenadi.


Katakolon, Grčija Katakolon je manjše grško mesto, par minut oddaljeno od mesta Olimpije. V njem se nahajajo antični ostanki ruševin grških stavb, ohranjen pa je tudi stadion. Veliko bolj zanimiv je ogled mesta Olimpije, kjer so potekale olimpijske igre. Tu se nahajajo ostanki templja, ki je posvečen boginji Heri, Zeusov tempelj in legendarni stadion, na katerem so potekale olimpijske igre.


Izmir, Turčija Izmir je eno največjih turških mest in pristanišč. V okolici mesta je nekaj zanimivih antičnih mest, na primer Pergamon, Sardis in Efezi. V Izmiru je kar devet sinagog, judovskih verskih objektov, s katerimi mesto predstavlja drugo največje židovsko skupnost. V mestu se nahaja tudi bazar, tamkajšnja tržnica, ki ponuja vse, od hrane do oblačil.


Instanbul, Turčija Instanbul je največje mesto v Turčiji, ki leži na meji med Evropo in Azijo, ločuje pa ju Bosporska ožina. Ustanovili so ga Grki v 8. stoletju pred Kristusom, pozneje pa je postal prestolnica Vzhodnega rimskega cesarstva. V 15. stoletju so Instanbul prevzeli Turki, ki so zgradili mošeje in palačo Topkapi, v kateri so živeli osmanski sultani s svojimi ženami.


Dubrovnik, Hrvaška Nastanek mesta Dubrovnik sega daleč v preteklost in je obdan z legendami. Od legend o njegovem nastanku je zgodovinsko najbolj utemeljena legenda, ki povezuje nastanek novega mesta z uničenjem in propadom starega rimskega mesta Epidaura v 7. stoletju. Dubrovnik varuje mestno obzidje, ki ga obdaja. Nekoč je to obzidje služilo za obrambo pred napadalci, danes pa je ena največjih njegovih znamenitosti. Poleg obzidja je tu še več obrambnih trdnjav in pristanišče, vendar je mesto že s svojim starodavnim videzom prečudovito.


Nastja KovaÄ? 1.bg

Križarjenje po Sredozemlju  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you