Näringsliv 8 2011

Page 1

Länets ledande affärsmagasin w w w . n a r i n g s l i v. t o

N äri

`

gs

liv

nummer 8.2011 | Pris: 35 kr

ÅR

20

0

1-

Öppnar dörrar

n

201

1`

Sidan 6-9

Sundsvallsentreprenören Fredrik Amréus Hammargården har fått nog av bromsklossar

Tuff matchning: Så fick vi jobb sidan 17-19

Småföretagare ger banken underkänt Sidan 11


Möt nya marknader 2011 På gång

Fiberanslut dig idag!

Steps to Export - Bli en expert på export. Affärsutvecklingsprogram där du strategiskt, praktiskt och operativt når internationella marknader. I samarbete med Exportrådet. Nya grupper startar löpande. Anmäl ditt intresse nu! Varumärkesutveckling - Ett tydligt, starkt och konsekvent varumärke fordras även på den internationella marknaden. Vill du utveckla ditt varumärke? Hör av dig till oss! Systematisk marknadsutveckling - Utveckla rätt marknadsstrategi för ditt företag. Tre gemensamma heldagsträffar med föreläsningar och workshops. Verktyg och metoder för er marknadsutveckling. Nya grupper startar löpande. För mer information om orter och anmälan se www.almi.se/mitt/go eller kontakta någon av våra internationaliseringsrådgivare: Maria Wallner 060-16 35 64 LG Lundberg 063-57 11 39 Anders Eriksson 0660-26 68 93 PROJEKT GLOBALA RUMMET – INTERNATIONALISERING

lfy.se/trygghet

Vår servicevilja är stor! Vår grundläggande policy är att ge våra kunder hög kvalitet och servicegrad på utförda tjänster. Det kan med trygghet ske genom vår välutbildade personal och vår moderna maskinpark. Vi erbjuder flexibla och effektiva lösningar som skräddarsys efter kundens behov.

Samla företagets trygghet på ett och samma ställe Oavsett behov, så hjälper vi dig att samla företagets trygghet på ett och samma ställe. Vill du veta mer, kontakta oss på telefon 0611-253 00 eller besök något av våra kontor.

VÅRA TJÄNSTER:

· · Högtr ycksrengöring · Kemisk systemrengöring Asbestsanering · Avfallshantering · Golvslipning ng lästri Sandb · ing Rörlin · ålning · Rostskyddsm Kolsyreblästring · Mögelsanering · Oljesanering ar · Säkerhetsrådgivare · TV-inspektion · Vatten · Slamsugning · Avloppsspolning • Takmålning även utför Vi · ing blästr Vatten · ger balkon och r bilning • Vacuumsanering · Renovering av fasade till vattentorn diverse specialbeläggningar allt från fasader

Mejselvägen 11, Sundsvall JOURNUMMER 060 -13 27 50 060 - 64 47 90, www.corvara.se


Innehåll November 2011

Ledare

Nej, det är inte synd om näringslivschefen På ett seminarium om regelkrångel i september deltog politiker och tjänstemän från flera av Västernorrlands kommuner. Glädjande nog – men numera föga överraskande – rådde enighet om att det är viktigt med tydliga och bra villkor för företagen.

Jobbet blev räddningen

Arbetsprövningen på ett måleri hjälpte Christin Winsterstam tillbaka efter utbrändheten. Sidan 14

Desto mer förvånande var den skepsis som flera representanter från Härnösand uppvisade mot företagarnas betygsättning av kommunen.

Festivalen lyfter byn sid an 22 -23

Dessutom:

Inspirerar unga

Penningjakt

Nytt kapital

Så fick vi jobb

Bankmissnöje

Prisad visionär

Sidan 5

Sidan 12-13

Sidan 10

Sidan 17-19

Sidan 11

Sidan 30

Budskapet var att tjänstemännen på näringslivskontoret gör ett toppenjobb som man inte alls får uppskattning för. Den återkommande pinsamma placeringen i Svenskt Näringslivs ranking (i år plats 280 av 290) är därmed oförtjänt. Jag är övertygad om att kommunen anstränger sig för att förbättra företagsklimatet, och att man gör många bra saker. Jag vet också att rankingen har vissa metodbrister. Men det går inte att blunda för att företagarna i just Härnösand anser att det finns ovanligt mycket som kunde vara mycket bättre. Det spelar ingen roll hur mycket jag tycker att jag anstränger mig om jag inte levererar. Att ikläda sig den förorättades roll är inte konstruktivt, varken för politiker eller tjänsteman.

Olof Axelsson

Krönikörer:

Chefredaktör olof@naringsliv.to

Rekrytering

Urban Bergman På omslaget: Fredrik Hammargården, entreprenör, sundsvall foto: bo fernström

Redaktion & produktion

sidan 15 Utgivare Ekonomedia Affärspress AB issn 1650-8386 Ansvarig utgivare Olof Axelsson, olof@naringsliv.to Redaktion 060-17 05 50, fax: 060-17 54 36 redaktion@naringsliv.to adress Sjögatan 23, 852 34 Sundsvall, www.naringsliv.to produktion och form Duplicera, www.duplicera.nu Tryck Kaltes Grafiska. Omslag: Magno Star 130g från Papyrus Inlaga: Graphocote 90g från SCA korrektur Anders Hammarberg Annonsbokning Mediainvest Tel: 060-57 21 50 material skickas till annons@naringsliv.to Prenumerera Maila till prenumeration@naringsliv.to Du betalar bara portokostnaden! Upplaga 12 000 /19 000 Distribution Tidningen distribueras av Posten till alla företag i Västernorrland

Produceras av:

I samarbete med:

10 gånger per år och till alla företag i Jämtland 4 gånger per år. Finns även på flygplatser och andra mötesplatser för näringslivet. Vid utebliven tidning Kontakta Postens kundtjänst 020-23 22 20

3


Konjunkturläget i Mellannorrland

Tanja Myrenholt gillar fåglar.

Den senaste statistiken finns på www.naringsliv.to J

OBB?

ÖPPE

Skogsnätverket Fibre Network, som samlar 80-tal

T

företag i regionen, har bytt namn till Number One Forest Industry Network.

Konkurser

– 8%

”Vi ” vill bli tydligare i vår ambition att uppnå världsklass.”

Avser perioden:

Sara Andersson

Januari-september 2011 Västernorrland: 78 st, - 26 % Jämtland: 56 st, + 37 %

JOBB

?

ÖPPE

– Jag ville inte ha ett egennamn i företagsnamnet utan en bred plattform som öppnar för affärsidéer på andra områden. Sedan har jag alltid tyckt om fåglar. Hon har inspirerats av andra byråer och produktionsbolag som har en anknytning till fågel i företagsnamnen. – Av många möjliga kombinationer kändes denna helt rätt och jag är garanterat ensam om det! 2007 var Tanya Myrenholt en av de första som blev färdig grafisk designer vid Mittuniversitetet. Förra hösten startade hon sitt bolag med kontor i Åkroken Science Park i Sundsvall. Bland kunderna finns bland andra Kvarken Global Business och Mittuniversitetet.

– Vi vill bli tydligare i vår ambition att uppnå världsklass, säger Sara Andersson, kommunikationsansvarig på Åkroken Science Park som driver nätverket. Det nya namnet är också starten för ett EU-projekt som syftar till att sprida kunskap om regionens starka kluster inom skogsindustri. Namnbytet skedde under Fibre Future Conference i Sundsvall i oktober som lockade 170 deltagare, vilket är mer än i fjol. Bland föreläsarna märktes rymddesignern Cecilia Hertz, som berättade hur hennes erfarenheter från projekt med amerikanska Nasa kan leda till nya användningsområden för träfiber. Professor Armando Cordova belyste hur träråvaran kan vara bas för nya innovationer inom medicinområdet. Industridesignern Oskar Titelman visade upp sitt examensprojekt där han utvecklat en kompostpåse för hushållen.

ANDERS LÖVGREN

thomas ekenberg

T

Nya företag

+ 21%

Fågeldille bakom Tanyas företag

Avser perioden:

Januari-september 2011 Västernorrland: 977 st, + 17 % Jämtland: 694 st, + 27 %

Feed the Bird är namnet på Tanya Myrenholts ÖPPE T designbyrå i Sundsvall. Hur tänkte du?

B? J O Bgrafiska

Nya bilar

+18%

Avser perioden:

Januari-september 2011 Västernorrland: 5 378 st, + 23 % Jämtland: 1 995 st, + 7 %

JOBB

?

Arbetslöshet

T

(8,4%)

Siffran avser augusti 2011 (inom parentes samma period 2010)

foto: Anders Lövgren

(9,2%)

Jämtland

4

ÖPPE

Vinnare på vakande mjukvara

Västernorrland

8,3% 7,3%

Världens bästa skog

För 14 år sedan startade Sundsvallsborna Robert Aronsson (till höger) och David Öhlén Intellipool, som utvecklat en mjukvara för övervakning i IT-nätverk. Efter att tidigare ha nobbat flera riskkapitalbolag och andra köpare har de nu sålt företaget till schweiziska IT-jätten Kaseya. Någon köpeskilling har inte nämnts men säljarna har gjort klart att de är nöjda med affären. Den nya ägaren, som har 30 kontor i 20 länder, satsar nu på ett kontor i Sundsvall där sex till åtta personer ska anställas.


5

frågor till...

... 19-åriga Matilda Lövgren från Ånge, som är ute på skolturné för Ung Företagsamhet. Under två månader besöker du 18 gymnasieskolor i länet tillsammans med sponsorerna Länsförsäkringar och Akzo Nobel. Vad är syftet? Vd Thomas Larsson framför kopparpannorna på destilleriet.

– Det är ett komplement till klassbesöken som UF:s vanliga personal gör. Jag gick ut gymnasiet så sent som i våras och träffar ungdomarna på ett mer avslappat sätt vid en monter. Responsen varierar mycket mellan olika skolor, men de flesta är nyfikna. Varför ska unga prova på företagande?

– Det är fruktansvärt roligt och bra för den personliga utvecklingen. Att våga ta för sig och vara företagsam är viktigt oavsett om man sedan blir företagare eller anställd. Ditt eget företag Mums UF tog sig till Sverige-final. Vilka är dina tips för att lyckas?

– Jobba hårt, var noggrann och var beredd på att anpassa dig. Vi drev ett café som först bara var öppet för skolungdomar. Men vi såg att målgruppen inte räckte till och breddade oss till bland andra ”latte-mammor”.

Lokal whisky till börsen Den 14 september gjorde aktien i Ådalsbaserade whiskyföretaget Box Destilleri AB entré på marknadsplatsen Alternativa aktiemarknaden. Redan innan noteringen hade bolaget omkring 700 aktieägare. Den första flaskorna av den ädla drycken ska vara klara 2014.

Du har sommarjobbat som säljare av tågbiljetter. Varför är det så roligt att sälja?

– Jag får helt enkelt en kick av att lyckas fånga människor, det är en egeoboost. . När vi sålde kakor för att samla pengar till en klassresa lyckades jag sälja till diabetiker (”du får väl gäster nån gång?”). Hur ser dina egna planer ut?

– Jag vill driva ett företag som funkar bra ekonomiskt, men det räcker inte: Det ska kännas bra i hjärtat också. Jag ska plugga vidare men först vill jag åka till Kina som volontär och jobba med barn. Det är viktigt att göra en insats och så är det bra att få in en fot i Kina också. Text och foto: Olof Axelsson

5


” Man ska göra det känner för – då bl Han är rådgivare till näringsministern och lunchkompis med prins Daniel. Han coachar unga sommarlovsentreprenörer och nu i oktober lanseras hans senaste idé, Meal Deal. Möt entreprenören Fredrik Amréus Hammargården, 25, som även berättar om gröna bananer, stängda dörrar och hur man får fart på företagsamheten.

K

ontoret i det gamla Riksbankshuset i Sundsvall står ännu tomt. Tillsammans med kollegan Victor Molén har han lämnat Åkroken och håller på att flytta in i ett kontorshotell i den pampiga byggnaden. Efter intervjun ska de åka och hämta en reception och tre kassaskåp som de köpt. ”Kan vara bra att ha”, motiveras inköpet. Fredrik Amréus Hammargården är född och uppväxt i Sundsvall. I yngre år höll han mest på med fotboll och spelade i IFK Sundsvall innan ena knät pajade. På gymnasiet arrangerade han ekonomidagar och försökte få skolledningen på Hedbergska att förändra den tråkiga miljön i matsalen (dock utan framgång). Både hans pappa och styvfar är företagare, men själv tänkte han inte så mycket på att driva eget förrän han var ute och reste jorden runt. – När jag låg på en strand på Fiji så slog det mig att man ska göra det man känner för och det som är kul. Då blir det bra. Tanken på att göra något eget växte fram. – Jag vet att jag är driftig och kan prestera. Jag tänkte att det därför inte borde vara så svårt att köra eget.

6

Hemma igen började han läsa ekonomi vid Mittuniversitetet med tanke att ha en grund för företagandet, men hoppade av efter ett år. – Skulle jag ägna fem år att lära mig saker som jag till 50 procent inte skulle ha nytta av? Jag tyckte att det var effektivare att skaffa mig kunskapen själv genom att starta eget direkt. Han hamnade i stället i Åkroken Business Incubator – en plantskola som hjälper till att utveckla och kommersialisera affärsidéer – och startade Barpal. – Åkroken har betytt väldigt mycket för mig. Där har jag fått hjälp att utveckla mina idéer och fått stöd med allt från basala saker som hur momsreglerna fungerar till avancerad advokathjälp vid avtalsskrivning. Dessutom är ju grunden till mitt nätverk personer jag träffat via Åkroken. Barpal är ett skyltfönster på nätet för barer och nattklubbar och tänkt som en guide till nattlivet i olika städer. – Jag gjorde en mängd misstag. Jag kunde till exempel inget om programmering, vilket var en viktig del för att bygga konceptet. Det var svårt att få någon ordning på saker som du inte själv förstår

och det blev många kontroverser inom arbetsgruppen. Barpal är just nu vilande. – Vi kunde ha gjort det mycket bättre och effektivare. Idén tror jag fortfarande på och vi har intressenter som vill ta över och fortsätta utveckla konceptet. Kontakterna via Åkroken har

också generat uppdrag när det gäller företagsutveckling generellt. I början av året blev Fredrik Amréus Hammargården utsedd som en av 16 unga företagare i landet att ingå i en referensgrupp till näringsministern om hur Sverige ska bli bättre på främja innovationer. – Regelverket bygger fortfarande på att en innovation är en produkt, men i verkigheten är ju allt fler innovationer tjänster. Det som krävs är bättre möjligheter till såddfinansiering för tjänsteutveckling. Fredrik och arbetsgruppen med unga företagare jobbar vidare med frågorna tillsammans med Tillväxtverket och Vinnova. Ett annat uppdrag är att vara coach och handledare för en grupp gymnasielever i Sundsvall som driver egna företag under sommarlovet. Fortsättning på sidan 8


man ir det bra”

– Det finns många duktiga företagare i länet. Det har jag märkt nu när jag inventerat kommunerna efter de unga spännande företagen inför prins Daniels besök, säger Fredrik Amréus Hammargården.

7


Fortsättning från sidan 6 – Mycket stimulerande. Det finns många duktiga ungdomar med bra idéer. Titta bara på alla spännande UF-företag. Hoppas bara att det också får stöd och hjälp för att fortsätta utveckla sina idéer till riktiga företag. Fredrik Amréus Hammargårdens egen erfarenhet är att de offentliga stödsystemen är trubbiga. – Vi har fått bra hjälp av såväl länsstyrelse som Almi, men det finns också tyvärr en del som gärna stänger dörrar i stället för att öppna dem. Jag har tvingats kämpa för att få gehör för mina idéer säger han utan att vilja specificera vilka bromsklossar han mött. Och det är ingen brist på nya idéer. I hans bärbara laptop finns ett 60-tal olika affärsidéer nedskrivna. Han vill inte berätta så mycket om dem men konstaterar att de spänner över ett stort område. – Jag är verkligen en generalist, kan lite om mycket. En inspirationskälla är engelsmannen Richard Branson, som startade skivbolaget Virgin, flygbolag, rymdresor med mera. Han har visat att med rätt människor runt omkring sig så kan man skapa vad som helst. Jag gick nyligen igenom alla mina idéer och många av dem är spännande – men det kanske inte är jag som ska driva dem. Jag hittade åtminstone tre som är riktigt bra, men som jag just nu inte har tid att ta tag i. Han jobbar ofta tillsammans med

Victor Molén. Green Bananas är namnet på duons holdingbolag. – Det syftar dels på att vi är unga och gröna, men också på att vi oftast halkar in på bananskal här i livet. Vi kan ha en idé om vad vi vill göra och vart vi vill nå men slutdestinationen blir ofta en helt annan. Han tycker att Sundsvall har ett bra företagsklimat och att det finns gott om duktiga och engagerade människor. – Jag vill gärna bidra med min energi till att utveckla Sundsvall, säger han och börjar fundera på förbättringar av stadsmiljön. – Varje gång jag går förbi de gamla hyreshusen mittemot polis8

”Alla ” ska känna nyttan av detta: kunderna, restaurangerna och föreningarna. Vi tittade noga på konkurrenternas styrkor och svagheter innan vi satte ihop vår egen affärsmodell. ” Fredrik Amréus Hammargården

Fakta: Fredrik Amréus Hammargården Ålder: 25 år Bor: Lägenhet i Sundsvall Gör: Entreprenör och egen företagare Aktuell: Lanserar Meal Deal – ett koncept med rabatter på bra restauranger och caféer i mobilen Gillar: Lugna kvällar med rostade kaviarmackor, vänner och en smart film. Sedan älskar jag att resa Ogillar: Tillfällen då jag är alldeles för trött men fortfarande måste jobba. Personer med negativ inställning Drömmer om: Dagen då vi har vår egen bananformade kontorsbyggnad där vi varje dag skapar och genomför nya idéer

huset på Storgatan tänker jag att man borde göra något åt fasaderna, som verkligen passerat bäst-före-datum. Varför inte bjuda in en konstnär, någon urban artist, och låta honom eller henne smycka husen på temat skogen som resurs? Det skulle inte kosta mycket, resultatet kan bli fantastiskt och ett ganska grått område skulle få ett lyft. Eller varför ska verkstadsföretaget Emhart hålla till mitt i stan, undrar han. – Deras lokaler kunde man göra om till ett friskvårdscenter med träningslokaler, bollplaner, gym med mera. Läget är perfekt med Sporthallen och kanske en kommande multiarena som grannar. När det gäller företagande lägger han numera stor vikt vid att hitta rätt personer att jobba med. – Vänner och bekanta behöver inte nödvändigtvis vara de bästa personerna att driva företag med. Man måste tänka vidare än så. Gruppdynamiken är viktig. Det gäller att hittas människor som kan komplettera varandra, både vad gäller kompetens och personlighet. Samtidigt är det väldigt viktigt att du känner dig själv och vet hur du fungerar i olika situationer. Han berättar hur man i Asien inte gör affärer med någon förrän man

blivit hembjuden på familjemiddag hos vederbörande. – Jag vet inte om det är en myt, men tanken är rätt. Fredrik Amréus Hammargården

och Victor Molén ägnar nu hundra procent av sin tid åt Meal Deal, som lanseras under hösten i Sundsvall. Planen är att konceptet ska finns i 25 städer inom fem år och omsätta 50 mkr. Idén med Meal Deal är att flytta in rabatthäften för restauranger och caféer till mobilen. Tanken är att föreningar ska sälja in medlemskap och att kunden för en viss summa i månaden får ett antal erbjudanden på mat, dryck och fika i sin stad. – Alla ska känna nyttan av detta: kunderna, restaurangerna och föreningarna. Vi tittade noga på konkurrenternas styrkor och svagheter innan vi satte ihop vår egen affärsmodell. Utvecklingen av det nya företaget har gjorts med hjälp av en privat finansiär. Fredrik Amréus Hammargården vill inte berätta vem affärsängeln är – men säger att det är en person i Sundsvall som är perfekt för verksamheten. Och hur var det med prins Daniel? – Vi åt lunch tillsammans i sam-


Behöver du hjälp med... Kontorsmaskiner

Tel: 060-15 35 85 070-228 22 27, 070-326 75 62

Entréer, dörrautomatik, kontors- & miljöinredning

Tel: 070-2398047

Företagsutveckling Låt oss ta hand om administration och försäljning.

Det kompletta bemanningsföretaget Elisabeth Nylander, Omr. chef företag: 070-654 13 96 – Det måste vara roligt för att man ska orka lägga ner allt hårt arbete, menar Fredrik Amréus Hammargården. Och roligt är det också för det mesta, men när det känns tungt har han ett tips: sätt på lite musik och dansa på kontoret så får du glädjen och energin tillbaka.

Frukt & Grönt

tel 060-52 50 30 www.deltagront.se

Återvinning

band med tillväxtdagen i Stockholm i våras där jag var inbjuden som talare. Han var trevlig, intresserad och ödmjuk. Vi pratades vid ett par gånger till under kvällen så jag sa att om du kommer till Västernorrland så ska jag se till att du får träffa de mest spännande företagen.

Besöket är ännu inte offentliggjort men klart är i alla fall att Fredrik Amréus Hammargården kommer att vara med och arrangera ett event för prinsen och hans sällskap där de får träffa företagare från länets kommuner. Text: Thomas Ekenberg Foto: Bo Fernström

VI TAR HAND OM ALLT SOM BLIR ÖVER Tel 060-52 40 30 IL Recycling Johannedalsvägen 67 svall@ilrecycling.com www.ilrecycling.com 863 36 Sundsbruk

Tel: 060-52 40 30 www.ilrecycling.com Boka din plats här. Kontakta våra säljare på 060 - 57 21 50 9


Peter Ekdahl, vd för Såddbolaget Mittsverige AB och Richard Brännström, en av privatpersonerna som gått in med kapital i det nya riskkapitalbolaget.

Nu finns det nybildade Såddgruppen Mittsverige AB som ska hjälpa till med både kapital och rådgivning till de omogna företagen. – Jag har själv varit i situationen att ha behövt kapital i ett ungt företag och vet att det är tufft. Det är roligt att kunna vara med och stötta själv nu, och jag tror att tillförsel av erfarenhet är minst lika viktigt som kapital för många små företag, säger Richard Brännström. Han ägde tidigare fastighetsbolaget Sundsvalls Bostäder, som han

”Jag ” har själv varit i situationen att ha behövt kapital i ett ungt företag och vet att det är tufft.” Richard Brännström

sedan sålde och har även gjort andra fastighetsaffärer. Nu är han vd för ett bostadsbolag i Ljusdal men bor i Sundsvall och vill engagera sig i lokala företag på det här sättet. – Först och främst är det för att jag kan ge stöd. Men visst ser jag det också som en affär, går det bra så blir det förhoppningsvis avkastning i slutänden. Drömmen är förstås att vi får fram nästa Google här, säger han. Ett tiotal personer är delägare i

På jakt efter nästa Google Nu ska det bli lättare för små nystartade företag att få in kapital för att kunna växa. Ett tiotal privatpersoner och företagare i Sundsvall har gått samman och bildat ett unikt riskkapitalbolag. Många nya företag överlever bara

några år. Trots att affärsidén kan vara spännande och ha framtiden för sig så är det bristen på pengar som gör att det tar stopp. Problemet är mycket väl känt och 10

många är de som önskat att olika riskkapitalbolag skulle kunna intressera sig mer för den här gruppen företag. I stället investerar riskkapitalbolagen i bolag som redan fått fart och börjat visa vinster.

Såddgruppen Mittsverige AB som kommer att ha ett kapital på cirka 4 miljoner kronor. Gruppen har ”trummats ihop” av Peter Ekdahl och andra inom Åkroken Science Park som står bakom idén. – Det finns väldigt få andra exempel på den här sortens riskkapitalbolag, och det är spännande att vi i Sundsvall kan samla kompetensen och kapitalet som krävs. Vi tittar redan på några olika bolag och kommer vanligtvis att gå in med mellan 50 000 och 300 000 kronor. Då vill vi också ha en styrelseplats, säger Peter Ekdahl. Andra namn som är offentliga som ägare av Såddgruppen är Permobils förre vd Hans Bergh, fastighetsägarna Stig Svedberg, och Hans Bark samt Michael Adervall som sålde byggrossisten Palma för några år sedan. Text och foto: Anders Lövgren


Dålig information om ny bankman retar företagare B

ankerna är dåliga på att in-

formera sina företagskunder när den personliga bankkontakten byts ut, vilket leder till missnöje. Det visar en ny studie från Mittuniversitetet. – Det finns en tendens att glömma bort vilken betydelse den personliga relationen har, säger Sabine Gebert Persson, forskare vid Centrum för forskning om ekonomiska relationer (CER) på Mittuniversitet i Sundsvall.

Studien visar att banken i vissa fall inte alls informerat företaget om ett förestående skifte av den personliga bankmannen. I andra fall har det ordnats någon form av träff som upplevts som tydligt säljinriktad. – Bankerna skulle kunna hantera personalrotationen på ett bättre sätt genom att informera i god tid och ordna en träff med tydlig inriktning mot att få de nya parterna att närma sig varandra, säger Sabine Gebert Persson. En annan slutsats i studien är

Sabine Gebert Persson, Mittuniversitet.

Tillsammans med kollegan Nicolaus Lundahl från KTH har hon intervjuat sju representanter för banker och försäkringsbolag samt elva småföretagare i Sundsvall.

att småföretagare är skeptiska till branschglidning mellan banker och försäkringsbolag, exempelvis att banker erbjuder försäkringslösningar. Trots detta hade sex av de elva företagen en försäkring hos en bank (egna banken eller annan bank). Den skeptiska inställningen beror på att företagen tycker att det är viktigt att banken/försäkringsbolaget fokuserar på sin spetskompetens. Man uttryckte också oro för att den finansiella aktören skulle få för stor makt i relationen och att företagaren då skulle bli för beroende av en aktör. – Den tredje förklaringen är företag-

Nicolaus Lundahl, KTH.

aren upplever bank och försäkring som åtskilt även om banken också erbjuder försäkringslösningar. Det är ändå olika personer som hanterar de olika tjänsterna, säger Sabine Gebert Persson. Hela rapporten för det så kallade Sundsvallsprojektet beräknas bli klar under hösten. Syftet med studien är att utveckla förståelsen för relationer mellan lokala finansiella aktörer och små och medelstora företag.

”Det ” finns en tendens att glömma bort vilken betydelse den personliga relationen har.” Sabine Gebert Persson

Text: Olof Axelsson Foto: Jens L’Estrade

Näringsliv trycker på det regionala Affärsmagasinet i Västernorrland trycks i Sundsvall på papper från Ortviken

11


Lage Norberg och sönerna Staffan och Tomas närmar sig lansering och försäljning av sitt flygplan. Bakom projektet ligger många år av utveckling där eget och externt kapital har använts.

Så finansierar de sina högtflygande planer Lage Norberg håller med egna pengar och tillskott av externt kapital på att utveckla ett litet privatflygplan. Sedan 2005 har 7 miljoner kronor använts och nu närmar han sig målet, till våren kan planet börja säljas.

I

nne hos Flygfabriken i

Sundsvallsförorten Nacksta står en flygplanskropp utan vingar mitt på golvet. Bredvid står Lage Norberg och hans båda söner Tomas och Staffan. De tittar på en motor som är upphängd i en ställning och utbyter tankar. För drygt tre år sedan visade de att deras idéer fungerar och att planet flyger bra. Styrkta av de goda resultaten från provflygningar har arbetet sedan handlat om att få alla detaljer på plats. Nu närmar sig en lansering av Seagull, som planet är döpt till. – Det är en fantastisk resa vi fått vara med om tillsammans när planet utvecklats. Vi räknar med att de första byggsatserna av planet kommer att kunna börja säljas till 12

”Det ” är svårt att ta in privata investerare i en fas där det handlar om utveckling, försäljningen har inte kommit igång än.” Lage Norberg

våren, säger Lage Norberg. Att utveckla en egen flygmaskin har varit en dröm för honom i mer än 30 år. Då började han skissa på idéer som nu har förverkligats. Allt har gjorts möjligt tack vare

en framgångsrik tidigare karriär för Lage Norberg som konstruktör av produkter för flygindustrin. Tillsammans med en grupp andra personer så utvecklade han en lyft för stora tunga flygplansmotorer. Försäljningen av lyften Cobra till ett tyskt bolag gjorde Lage Norberg till mångmiljonär. I affären ingick också att han fortsatte arbeta som konsult till det tyska bolaget och fick goda intäkter även den vägen. – Jag har använt mina pengar till att bygga upp det här företaget.

Och om det skulle gå åt skogen så skulle jag inte sörja det minsta, det som är värt något är att få göra det här och arbeta ihop med mina pojkar, säger han. Från 2005 och fram till i dag har cirka 7 miljoner kronor använts för utvecklingen. Ytterligare två personer har anställts. Merparten av pengarna kommer från Lage Norbergs plånbok. Men det har också varit nödvändigt under årens gång att fylla på kassan med externt kapital. 2008 lånade han 800 000 kronor av Almi Företagspartner. Men det löste han sedan bort med egna pengar, då höga räntor gjorde lånet till en dålig affär. 2010 började det se tomt ut på bolagets konto och man lånade en miljon kronor av Norrlandsfonden.


– Det gjorde att vi kunde slippa ett utsatt läge i vår likviditetsplanering och skapade lugn i företaget, säger Lage Norberg. Han har under åren träffat många riskkapitalister och andra finansiärer som ofta närmar sig ett utvecklingsprojekt som Flygfabriken för att få vara med på en lönsam resa. – Det är svårt att ta in privata investerare i en fas där det handlar om utveckling, försäljningen har inte kommit igång än. Sådana vill ofta vara delaktiga och det krävs så enormt mycket kunnande om flygteknik för att hålla på med det här, så det har inte varit aktuellt. För Flygfabriken har affärer ihop med Almi och Norrlandsfonden passat bäst. – Almi har vi lånat av tidigare och vi har också ett löfte om ett nytt lån, vilket förmodligen kommer att behövas. Och Norrlandsfonden rullar det ett lån med. Dessutom har vi köpt en skärmaskin för 700 000 kronor från USA som Sundsvallsbanken hjälpt oss finansiera, säger Lage Norberg. Han vill också nämna att företaget vid ett par tillfällen fått viktiga innovationsstöd från länsstyrelsen. De regionala riskkapitalbolagen Saminvest och Investa har funnits med i bilden, men hittills har det inte blivit någon affär. Lage Norberg kommenterar detta med att det kan vara svårt för dessa bolag att överblicka det nischade och specialiserade Flygfabriken och dess smala marknad. Om du skulle behöva en miljon nu, hur gör du då?

– Jag kallar samman till ett möte på Sundsvallsbanken med Almi, Norrlandsfonden och Länsstyrelsen. Investa och Saminvest är också med. Sedan blir det ett öppet samtal om hur vårt läge är. Efter det är jag övertygad om att vi hittat en lösning, säger Lage Norberg. Om försäljningen kommer igång som planerat nästa år blir USA en viktig marknad. Byggsatserna kommer att säljas mot förskottsbetalning och då hoppas Lage Norberg att verksamheten börjar finansiera sig av egen kraft. Text och foto: Anders Lövgren

ENKÄT: Hur fick du tag på riskkapital?

Över 50 år i det norrländska näringslivets tjänst!

Lisa Renander, Go Enterprise och Xcited, Sundsvall:

– Jag och min kollega Julia Hamrin har tagit in 2,8 mkr i externt kapital, från Saminvest, Investa Företagskapital och från affärsänglar via tv-programmet Draknästet. Just nu förhandlar jag om amerikanskt riskkapital för att gå in på den marknaden. – Den stora skillnaden på kapitalet är om det är aktivt eller passivt. Det är lika värdefullt, men man ska vara medveten om skillnaden. En aktiv investerare skapar stort värde genom att löpande dela med sig av sitt nätverk och sina erfarenheter, som till exempel Sven Hagströmer och de andra från Draknästet.

Ekonomirapporten: - 22 grader, 18 m/s

Ett toppförsök nu kräver en riktigt erfaren partner I över 50 år –oavsett konjunktur, har Norrlandsfonden följt med norrländska företag till framgång. Det tänker vi fortsätta med.

www.norrlandsfonden.se

Johan Stenberg, Xavitech, Härnösand:

– Vi har tagit in totalt 23 mkr, 14 mkr de senaste två åren. Största ägarna nu är jag själv, Lasse Bäckvall, Saminvest, Investa Företagskapital och Calectro Holding. Totalt finns 140 ägare som tillkommit i de nyemissioner vi gjort. – Man brukar prata om riskspridning som investerare, men det är precis lika viktigt som entreprenör. Genom att ha kontakt med många potentiella finansiärer så ökar du möjligheten att få bra spridning på ägandet och tillgång till flera nätverk. – Det är också viktigt att sätta agendan själv. Bestäm vilket datum en investeringsrunda ska vara i mål, annars är det lätt att många drar på det och behöver mer tid och man hamnar till slut själv i likviditetsnöd. – Planer finns nu på att vi listar oss på Alternativa, som är aktiehandel med onoterade bolag.

Skanska Maskin – din uthyrningspartner Var hyr du dina bygg- och anläggningsmaskiner? Vi hyr ut maskiner och utrustning till små och stora byggföretag. Genom en engagerad personal, ett bra utbud och en stark känsla för kvalitet har Skanska Maskin hjälpt många företag med maskiner och utrustning genom åren. Nu vill vi hjälpa ditt företag!

Vårt utbud Kontakta oss så berättar vi om vårt utbud när det gäller allt från etableringar och skalskydd, ställningar, maskiner och provisorisk el och värme. Vi har även ett bra utbud av slitdelar till våra maskiner för försäljning.

Skanska Maskin Timrå Tel: 010-448 63 50 www.skanska.se/maskin

13


Christin Winterstam fick jobb hos Patrik Devall på Timråföretaget E & D Måleri.

Behöver du hjälp med... Telefoni & kommunikation

Maskin- och transporttjänster

Slamsugning

Journr: 060-132750 www.corvara.se Truckar

Försäljning/service Anders Westin:

070 570 25 24 www.matforstruck.se

Boka din plats här. Kontakta våra säljare på 060 - 57 21 50

14

Utbränd ekonom fick ny chans på måleriet Långtidssjukskrivna Christin Winterstam fick en nystart på Timråföretaget E & D Måleri. – Det här blev min räddning, säger hon.

I

I januari 2009 blev Christin Winsterstam sjukskriven för utmattningsdepression. Sjukdom i familjen och stress på jobbet på ett kundcenter blev till slut för mycket. – Från början orkade jag ingenting. Men ju längre tiden gick desto viktigare kändes det att få jobba igen, säger hon. Våren 2010 fick Christin chansen att arbetspröva på ett måleriföretag i Timrå, ett försök som lett till anställning. – Jag har läst ekonomi och jobbat mest inom handel. Måleri hade jag inte alls funderat på. Men jag kände att jag ville arbeta med kroppen. Vi träffar henne i en villa på Alnö som hon och chefen Patrik Devall håller på att färdigställa. Allt är vitt, vitt, vitt. Christin är servicearbetare vilket betyder att hon gör underarbeten och assisterar målarna. – Det är en jättebra avlastning. Till vintern kommer hon även att

hjälpa mig med en del kontorsarbete, säger Patrik Devall. Det var när han ringde arbetsförmedlingen för att kolla om det fanns några målare som han fick frågan att ta emot Christin på arbetsprövning i ett halvår. Detta följdes av en arbetspraktik, och eftersom det fungerade så bra är hon anställd på 80-procent sedan februari 2011. Arbetsförmedlingen betalar hälften av lönekostnaderna ett år i taget. – Det är väldigt bra för oss. Christin har lugnt och metodiskt kunnat lära sig jobbet i sin egen takt, säger Patrik Devall. Christin trivs bra och ser jobbet på E & D Måleri som sin chans att komma tillbaka till livet efter sjukskrivningen. – Det var min räddning att någon vågade. När det var som värst trodde jag aldrig att någon skulle vilja anställa mig. Men jag hade fel! Text: Olof Axelsson Foto: Bo Fernström

Fakta: Lönebidrag Den som anställer en person med nedsatt arbetsförmåga kan få lönebidrag. Arbetsgivaren får upp till 80 procent av lönekostnaderna (lön, sociala avgifter, försäkringar) i högst fyra år. Om den anställde har högre månadslön än 16 700 kronor (heltid) ligger inte den överskjutande delen till grund för bidraget. I Västernorrland finns i dag omkring 2 400 personer som har någon form av lönebidragsanställning.

Källa: Mikael Eriksson, chef för Arbetsförmedlingen i Timrå

Kontor: 060-550011 www.akericentralen.se


Krönika: Rekrytering

Funderar du på att rekrytera? Till IT-avdelningen i Stockholm

Arbetsförmedlingen hjälper dig!

Systemutvecklare Till IT-avdelningen i Stockholm Systemutvecklare

Läs mer om tjänsterna på Du som arbetsgivare fokuserar på arbetsformedlingen.se/ledigajobb

Läs mer om tjänsterna på kompetensen, vi på Arbetsförmedlingen arbetsformedlingen.se/ledigajobb hjälper dig att hitta den!

Kontakta gärna något av våra kontor i länet. www.arbetsformedlingen.se eller ring 0771-416 416.

Hur undviker jag att anställa en psykopat? Fråga: Jag står i begrepp att rekrytera en affärsområdeschef. Jag har en god vän som för några månader sedan rekryterade just en sådan till sitt företag. Under intervjuerna visade kandidaten upp ett mycket socialt och flexibelt beteende och upplevdes som charmig. Men efter bara en månads anställning uppvisade chefen en helt annan sida. Han var aggressiv och känslokall. Det uppstod stora konflikter och ett par medarbetare sa upp sig. Min vän benämnde honom som en psykopat och blev tvungen att köpa ut personen för en ansenlig summa. Hur undviker jag att göra samma misstag? Svar: Det pratas och skrivs mycket om chefer som är ”psykopater”. Generellt kan man säga att det finns få renodlade psykopater som är chefer eftersom de inte skulle klara av den långsiktighet och det planerande som krävs. Däremot finns det chefer med olika drag av psykopatologi i arbetslivet.

Här är några exempel på drag som ses som styrkor hos en chef – och också oftast är det – men som ibland kan innebära bakomliggande psykopatologiska drag:

Tillfällig arbetskraft?

Högtryck på jobbet?

– hyr in prisvärd, flexibel seniorkompetens av oss.

– hyr in tillfällig seniorkompetens av oss.

Vi finns i Ö-vik, Kramfors och Sollefteå.

Örnsköldvik Liisi Hägglund 070-694 27 00 Kramfors, Sollefteå Kent Sjödahl 070-378 98 17 www.hk-senioruthyrning.se

Vi finns i Ö-vik, Kramfors och Sollefteå.

Gör som Lena Frejlin, VD för Compositteknik, Bonässund

TRYCKET ÄR EN STOR DEL AV INTRYCKET

• Charmerande, visionär, kan motivera och få med sig människor. Kan innebära att vara manipulerande och storstilad (grandios). • Gott självförtroende. Kan innebära en kraftigt uppblåst självbild (ego). • Bra på att fatta svåra beslut, exempelvis vid massuppsägningar. Kan innebära en total avsaknad av medkänsla (empati). Det är inte alltid lätt att avgöra om det är genuina styrkor eller om det finns underliggande psykopatiska inslag. Ett sätt att minimera riskerna för att anställa en person med psykopatiska drag är att via tester, djupintervjuer och referenser undersöka personen. Varningssignaler är om personen är starkt impulsiv, har haft tidiga beteendeproblem, frekventa nya förhållanden/ äktenskap, kan ljuga lätt och trovärdigt, har begått lagbrott, lever genom andra och så vidare. Det finns checklistor för detta.

Urban Bergman urban.bergman@naringsliv.to

Lasarettsvägen 15, Sundsvall, 060-67 85 00, www.kaltes.se

15


Besök oss på webben A!

EMSID

NY H

Brandutbildningar i samverkan med Räddningstjänsten

www.naringsliv.to www.forestproducts.sca.com

www.brandskyddsforeningen.se

Slagkraftig finansiering Rådgivande inspel

Terminalvägen 12, 861 36 TIMRÅ Tel: 060 53 71 70

www.enwa.com

mitt.almi.se

www.vidvinkel.se

Er kompletta produktionspartner

www.investa.se

Komandå

www.fromells.se

Handlingskraft från Handelskammaren

Vi är en näringspolitiskt obunden intresseorganisation som arbetar för regionens tillväxt på uppdrag av våra medlemsföretag. Vi är även en välkänd dörröppnare i internationella affärer. I Jämtland och Västernorrland arbetar vi med följande fokusområden: infrastruktur, innovationer, kompetensförsörjning och internationalisering. Vi samlar våra medlemmars kraft och ger dem en stark röst. Är ditt företag medlem? www.midchamber.se

16


– Ja, vi är nyanställda! Att anställa är lika svårt som det är viktigt. Men hur gör länets arbetsgivare för att hitta klipporna som förstärker gänget? Och hur ökar man sina chanser att få drömjobbet? Vi frågade tre företag: Vem är senast anställd och hur gjorde ni? text: Olof Axelsson

Foto: Kaltes Grafiska

Henrik Palmberg, digitaltryckare på Kaltes Grafiska i Sundsvall Så tänkte företaget: Kaltes, som har 12 anställda,

valde att sköta rekryteringen internt. – Vi funderade först på en rekryteringsfirma eftersom det här tar mycket tid och kraft. Men det är svårt när det handlar om en specialiserad tjänst inom produktion. Det finns mycket smådetaljer i ansökningarna som vi ville vara med och läsa av själva, säger vd Helena Kalte Olsson.

”Det ” funkar inte att skriva att du behöver ett jobb, vilket som helst.” Helena Kalte Olsson, vd kaltes grafiska

I

maj började Henrik Palmberg, 26 år, på Kaltes Grafiska. Innan dess var han timanställd som telefonist. – Jag såg en annons i tidningen och kände direkt att det passade mig eftersom jag är högskoleutbildad i grafisk design och grafisk produktionsledning. Hur tänkte du när du skickade in din ansökan?

– Jag tog chansen att göra en snygg pdf i stället för att skicka in en vanlig word-fil. Självklart mailade jag från en seriös adress och inte

från någon tvivelaktig hotmailadress, vilket tydligen inte alls är så ovanligt. Efter några dagar ringde jag och kollade att de fått in min ansökan, säger Henrik Palmberg. Kaltes fick in ungefär 100 svar, 10 personer togs in på en första intervju ett par veckor senare. – Jag gick vidare till en andra intervju och sedan tog det bara någon vecka innan jag fick börja. Nu är jag provanställd till mitten av november och hoppas på en fortsättning, sådana här jobb växer inte på trän, säger Henrik Palmberg.

Henriks bästa tips: – Försök hitta företagets ”dialekt” genom att kolla på språket i annonsen och på hemsidan. Är det strikt och korrekt eller mer nytt och modernt? Försök använda den i ditt personliga brev, eller tänk åtminstone på vilken ”dialekt” du skriver på.

Hela processen från annons till anställning tog bara en månad. – Vi körde intensivt med flera intervjuer per dag för att inte tappa fart. Henrik var direkt intressant med sin utbildning och erfarenhet, men även hans ansökan stack ut. Överhuvudtaget är det viktigt att visa att man är intresserad av att jobba i just det aktuella företaget, menar Helena Kalte Olsson. – Det funkar inte att skriva att du behöver ett jobb, vilket som helst. Tyvärr förekommer det ganska ofta. Det som började med rekrytering av en tjänst slutade med att Kaltes anställde tre personer. – Vi såg möjligheter för dem på olika ställen i företaget och ville inte tappa de två andra slutkandidaterna, säger Helena Kalte Olsson. Läs om hur Mikael och Nadine fick jobb på nästa uppslag  17


Foto: olof axelsson

Mikael Riippa, arbetsledare på Golvettan i Sundsvall Så tänkte företaget: Golvettan, som har 33 anställda,

valde att anlita ett rekryteringsföretag. – Den tidigare arbetsledaren hade slutat och vi behövde hitta en ny så fort som möjligt. Det är svårt och tidskrävande att göra en bra sovring för den här typen av tjänst. Många cv:s har lite väl mycket ”guldkant” i sig och då behövs proffs, säger vd Torsten Hådén.

”Att ” anlita rekryteringsföretaget kostade två månadslöner men det ska relateras till att en tjänsteman kostar 600-700 tusen kronor om året. ” Torsten Hådén, vd golvettan

I

mitten av september började

Mikael Riippa, 42 år, som arbetsledare för sex personer på Golvettans keramikavdelning. – Jag har drivet eget kakelsättarföretag i många år och kände att det var dags att göra något nytt. Det var nu eller aldrig.

Hur gjorde du för att få jobbet?

– När jag såg annonsen i tidningen gick jag in till Kontorsfixarna, som skötte rekryteringen. Jag är ingen mail-kille så det kändes bättre att

ses ansikte mot ansikte. De hjälpte mig att sätta ihop ett cv. Kontorsfixarna fick in nio sökanden till tjänsten och valde sedan ut tre kandidater som presenterades för Golvettan. – Det tog bara någon vecka innan jag fick komma på två olika intervjuer, sedan gick det snabbt att få ett positivt besked. Det är en omställning att gå från egenföretagare till anställd men hittills känns det jättebra, säger Mikael Riippa.

Mikeals bästa tips: – Våga vara dig själv och visa vem du är, annars kommer det ändå aldrig att fungera. Ha en bra attityd på anställningsintervjun och se till att du ser bra ut. Första intrycket är alltid viktigt.

Utifrån en kravprofil skötte Kontorsfixarna annonsering och presenterade sedan tre kandidater. – Vi träffade dem i ungefär en timme och pratade mycket om vad jobbet går ut på. Nästa steg var att äta lunch med två av dessa, och då handlade det mer om personen, att känna på varandra. Torsten Hådén betonar hur viktigt det är att en rekrytering blir rätt. – Vi måste veta vad vi får, det är ju en jätteinvestering att anställa. Men lika viktigt är att den sökande vet vad han ger sig in på. Att anlita rekryteringsföretaget kostade två månadslöner men det ska relateras till att en tjänsteman kostar 600-700 tusen kronor om året.

Så rekryterar du: Fyra råd från experten Petra Elf på bemannings- och rekryteringsföretaget Rutinera i Sundsvall har 15 års erfarenhet av branschen.

18

1. Förberedelse

2. Annonsen

3. Intervjun

4. Referenser

Gör en ordentlig beskrivning av tjänsten: Arbetsuppgifter, befogenheter och ansvar, placering i organisationen, utvecklingsmöjligheter, hel-/deltid, placeringsort, ungefärlig lönenivå. Vilka krav finns på utbildning och arbetslivserfarenhet? Data- och språkkunskaper? Utgå alltid från arbetsuppgifterna för att veta vilka personliga egenskaper ni söker.

En platsannons ska vara lockande men samtidigt tydlig. De sökande ska få ett proffsigt bemötande i alla delar av rekryteringsprocessen, kandidaten ska ju vilja ha er som arbetsgivare. Återkopplingen är värdefull för kandidaten oavsett om det är positivt eller negativt.

Intervjutillfället är den stund då det ska ”klicka”, då pusselbitarna faller på plats med både kompetens, erfarenhet och personliga egenskaper. Försök att få ett avslappnat samtal, det gör att den sökande känner sig bekväm och på ett bra sätt kan förmedla vem han/ hon är.

Stäm av betyg/intyg samt gör en ordentlig referenstagning där du får fram såväl styrkor som svagheter samt om det finns saker att anmärka på. Vill referensgivaren rekommendera personen till denna tjänst?


Nadine Hollinger, laboratorieingenjör på More Research, Domsjö Foto: more research

Så tänkte företaget: More Research, som har 40 anställda, valde att rekrytera på

egen hand och sökte flera personer samtidigt. – Vår verksamhet växer och vi har dessutom flera som går i pension nästa år. Målet är att vara 50 anställda inom fem år, säger vd Stefan Svensson. I juli annonserade man i lokaltidningarna om att företaget sökte civil- och laboratorieingenjörer, med hänvisning till hemsidan. – Vi valde bort att ha en detaljerad kravlista eftersom vi ville att folk skulle surfa omkring och själva se var i bolaget de passar in. Det kom in drygt 30 ansökningar

I

september började Nadine Hollinger, 32 år, som laboratorieingenjör med inriktning på bioraffinaderi och viskos på More Research. Nadine kommer från Schweiz och flyttade till Sverige 2008. – Jag och min man hade varit här flera gånger och blivit förälskade i landet. Det gäller att våga! Hennes man är frilansande webbdesigner och kan arbeta på distans. För Nadine, som är utbildad kemiingenjör, var det lite svårare. Men redan efter ett halvår i Sverige fick hon ett vikariat på ett kommunalt kök. Hur fick du jobb så snabbt i Sverige?

– När jag läste svenska fick vi besöka arbetsförmedlingen och träffa arbetsgivare som sökte folk,

bland annat kommunen. Jag visade intresse och fick börja vikariera nästan direkt. Planen var att fortsätta i köket, efter två år som vikarie stod hon på tur att få fast anställning. Men så fick hon ett tips från sin handläggare på arbetsförmedlingen om att Akzo Nobel sökte kemiingenjörer och hon blev kallad på intervju. – Jag var supernervös, det var min första riktiga intervju på svenska. Jag fick inte den tjänsten, men två månader senare ringde de från More Research och sa att de hade fått tips om mig från Akzo. En intervju följdes av en träff med övriga anställda, och bara några veckor senare började hon på sitt nya jobb. – Jag är öppen och positiv, det ökar alltid chanserna att få jobb, konstaterar Nadine Hollinger.

”Vi ” ville att folk skulle surfa omkring och själva se var i bolaget de passar in.” Stefan Svensson, vd more research

Nadines bästa tips: – Sök många jobb och försök tänka positivt även om du får nej, tappa inte självförtroendet. Kom ihåg att det finns hjälp att få hos arbetsförmedlingen. Som invandrare är det viktigaste att lära sig språket, själv gjorde jag det genom att umgås mycket med svenskar.

till tjänsterna som laboratorieingenjör. Sex personer kallades till intervju i september, fler intervjuer sker under hösten. Två personer, varav Nadine Hollinger alltså är en, är redan anställda. – När det gäller Nadine var det lite speciellt. Jag hade fått ett personligt tips om att hon fanns, men sedan kom det aldrig någon ansökan. Därför ringde jag själv upp henne och bad henne söka. Stefan Svensson valde att inte anlita ett rekryteringsföretag. – Vi söker så brett och risken är uppenbar att en rekryteringsfirma kan missa något som vi som verkligen vill se. Och så gillar jag ju att träffa folk och lyssna på dem.

backmans.se

”Backmans har ett genuint engagemang som berör

För att använda ett Ö-viksuttryck:

och rör de egna hyresgästerna, men också hela

”Servicen håller världsklass!”

Örnsköldsvik. Det finns en långsiktighet i relationen till oss som hyresgäster som vi känner oss trygga med. Backmans tar exempelvis egna initiativ till att förbättra bankkontorets inre och yttre miljö.

Ove Sigvardsson Kontorschef, Nordea i Örnsköldsvik

Backmans förvaltning och utveckling av fastigheter i Örnsköldsvik har bland annat resulterat i galleriorna och mötesplatserna Oskargallerian och Magasinet. Vårt arbete har uppmärksammats med utmärkelser för framtidsinriktat fastighetsägande både lokalt och på riksplanet.

just nu! Ledig kontorslokal på Hamngatan 15, 190 kvm. Kontakta oss gärna via mail, info@backmans.se

Backmans Företags- & Fastighetsutveckling hyr ut och förvaltar ett antal bostäder, butiks- och kontorslokaler i centrala Örnsköldsvik. Välkommen att kontakta oss: Telefon 0660-185 75 • www.backmans.se

19


Resia har gjort det igen!

Event, konferens & julbord!

Boka din affärsresa hos våra proffsiga affärsresesäljare. Välkommen att kontakta oss för mer information.

Tandemkörning skraTT - barnkalas föreTagsrace hoppborg - maT hinderbana - dryck möhippor - kickoff femkamp - Tjejkväll sTallbacksvisning

Tjuvstarta firandet av årets största högtid med familj eller medarbetare på Ulvön och avnjut vårt stora julbord fyllt med delikatesser. Pris: 815 SEK/pers inkl moms och t/r Köpmanholmen Ulvön t/r. Glögg & kaffe ingår, övriga drycker tillkommer. Julbordet avnJuts: fredag 25 nov - onsdag 21 dec

0660-22 40 09

www.ulvohotell.se

Boka konferensen hos oss heLDaGskonferens 189 :-/person

Kontakta Kenneth Eriksson på telefon 060-66 96 79 så skräddarsyr vi ett arrangemang efter ert företags behov!

Egen restaurang med gourmet touch, hög teknisk standard, möjlighet till webbsändning, datasal och radiostudio. Bildkanoner, trådlöst ljud, stora projektionsdukar och utbildade tekniker. Obs! Tänk på att även boka julbord hos oss. Välkommen till oss!

rik

tig

t.

kraMfors konferens CenTer Boka 0612-77 18 70 Restaurang 0612-77 18 75

Katarina

Storgatan 11, Sundsvall Gesällvägen 1, Birsta City www.resia.se • 060-52 52 73

på ULVÖN

Välkommen till friheten

2011

PEDAL

JULBORD

Spara tid och pengar!

Bästa affärsresebyrå

rik

tig t.

å p s n s re n e e foernf n o KK holakonferens.se 20

Hola Konferens, Hola Konferens, Prästmon 870 52, Nyland. Tel 0612-856 00 Fax 0612613 05Prästmon 870 52, Nyland. Tel 0612-856 00 Fax 0612- 613 05 E-post info@holakonferens.se Kolla även in våra utbildningar på hola.se E-post info@holakonferens.se Kolla även in våra utbildningar på hola.se


Hockeybastu ocH curling på gärde

lämpligt från 10 personer och uppåt. curlingen tar ca två timmar.

I kombInatIon med vår Hockeybastu kan du spela curlIng med dIna kunder eller kollegor. passar det Inte med en lIvematcH så sänder vI även all övrIg Idrott på vår storbIldsskärm I Hockeybastun.

Ring Roger Magnusson på Sundsvall Hockey för vidare dialog, 070-310 29 01

Hallå där...

Traditionellt Julbord på Knaust

... Mats Lundqvist, som den 12 augusti registrerade Mats Lundqvist konsult AB. Vem är du och vad har du för bakgrund?

bröllop konferens företagsfest

Missa inte årets mest fantastiska julbord

bo anrikt mitt i city www.elite.se

tel: 060-608 00 00 info.knaust@elite.se

Namnlöst-1 1

2010-10-08 16:14:06

– Jag är 52 år, född i Sundsvall men bosatt i Härnösand sedan jag var nio år. Bor nu i villa och är singel med ett av två barn hemmaboende. Efter civilekonomexamen från högskolan i Sundsvall arbetade jag fem år vid Ramviks sågverk. Sedan var jag tio år hos Trygg Hansa i Sundsvall, Härnösand och Stockholm. Därpå fem år hos SEB i Sundsvall och Härnösand. Senaste företaget var Länsförsäkringar i Härnösand och då de tre sista åren dotterbolaget Västernorrlandsfonden fram till i fjol höst när fonderna såldes. Varför startade du eget?

– Investa Företagskapital är ett investmentbolag med ett trettiotal ägare, bland andra Länsförsäkringar och statliga Industrifonden. I december 2010 köpte Investa Västernorrlandsfondens sju onoterade bolag. Jag var då den ende som ”följde med” från Västernorrlandsfonden och Investa ville att jag skulle bli konsult. I mars bildade jag enskild firma och nu i augusti aktiebolag. Jag sitter hos Investa i Sundsvall. Vad erbjuder du för produkter och tjänster?

Konferens • Hotell Restaurang Torpshammars Herrgård Tel: 0691-205 80 info@torpshammar.com torpshammar.com

– Affärsutveckling i tre steg: Analys vid investering i nya företag där Investa blir delägare. Förädling av bolagen genom bland annat styrelsearbete. Och slutligen försäljning av Investas andelar. Vilka är kunderna?

– Det är de bolag Investa blir delägare i. Till 90 procent finns de i Västernorrland och Jämtland men även i Gävleborg. Hur kommer din verksamhet att utvecklas?

INTE BARA EN HOCKEYARENA UTAN EN

UTMÄRKT MÖTESPLATS FÖR FÖRETAG OCH ORGANISATIONER.

Arenan med dess faciliteter och unika läge har blivit mer attraktivt för allt från det lilla mötet till mässor. Våra moderna konferenslokaler och vår populära Företagshockey i kombination med vår goda mat gör att just ditt arrangemang blir något utöver det vanliga.

KONTAKTA OSS FÖR PRISER OCH INFORMATION.

– Det är ett otroligt svårt men intressant arbete som ska ge avkastning om en sex år. Det känns stimulerande men det är svårt att veta vilka bolag som kommer att lyckas. Jag ska hitta rätt entreprenör och företag. Har du någon förebild som företagare?

– Torbjörn Edmo i Härnösand som har byggt upp en stor verkstadsindustri och lyckats exportera från en liten ort. Jag gillar entreprenörer som inte ger upp. Vilka är dina starka och svaga sidor som företagare?

restaurang@modohockey.se 0660-759 00

www.fjallravencenter.se

– Jag har bra drivkraft och är optimistiskt lagd. Jag gillar också människor med alla deras olikheter. Men jag är väldigt otålig, allt ska gå fort. Anders Hammarberg 21


Festival lyfter liten Ett stort arrangemang på en liten ort kan bli en vitamininjektion för hela bygden. Det är folk- och världsmusikfestivalen Urkult i Näsåker ett exempel på. Festivalen har blivit ett varumärke som drar både turister och nya invånare till orten.

N

äsåker ligger 4,5 mil

från Sollefteå uppströms Ångermanälven. Under några dagar i början av augusti varje år fylls den lilla orten av tusentals festivalbesökare. Många återkommer år efter år. – Vi kör samma koncept som för sexton år sedan och det tror jag är grunden till att vi blivit ett så starkt varumärke. Folk vet vad de får, det känns tryggt att komma hit, säger Lars Enberg,

22

ordförande i Urkult. En platt organisation med hundratals frivilliga krafter och en stark förankring i bygdens föreningsliv gör att festivalen står på en stabil grund. Mellan 6 000 och 8 000 personer besöker årligen själva festivalen, medan många andra väljer att bara mingla bland stånden utanför festivalområdet – för att shoppa eller delta i folklivet. I vanliga fall rymmer central-

orten omkring 700 invånare (cirka 1 200 om man räknar in byarna runt om). – Urkult är det bästa som hänt

Näsåker, säger Åke Näslund som jobbar på bensinmacken. Macken ligger vid ena infarten av samhället, i andra änden ligger själva festplatsen – något stenkast från hembygdsgården och Näsåkers camping. Där emellan finns Ingelas Café, Hotell Nämforsen,


Folk- och världsmusikfestivalen Urkult i Näsåker har satt orten på kartan och ökat inflyttningen.

Näsåkers Camping

Kent Lidström framför Brandmannamuseets nybygge som håller på att bli verklighet tack vare intäkter under Urkult.

”Vi ” kör samma koncept som för sjutton år sedan och det tror jag är grunden till att vi blivit ett så starkt varumärke. Folk vet vad de får, det känns tryggt att komma hit” Lars Enberg ordförande i Urkult

Fakta: /Urkult

bygd banken, Ica och Konsum och skola och badhus. Och lite längre fram kyrkan och församlingshemmet. I princip alla aktörer har ett större eller mindre uppsving under festivaldagarna. Hotellet är uppbokat för Urkults artister flera år framåt. Butikerna förlänger öppettiderna och Handelsbanken har öppet hela veckan (i stället för tre dagar). Konsum måste anlita en ordningsvakt för att det inte ska bli för fullt i butiken. Föreningarna får också en skjuts av festivalen; idrottsföreningen städar området och säljer hamburgare till tre på nätterna. Ryttarklubben sköter parkeringen. Brandman-

naklubben arrangerar en egen pub för uthållig turism. och får in pengar för att bygga ut – En återkommande musikfestivsitt museum. Hem och Skola sköter al eller ett annat större kulturarmasslogin och får pengar till skolrangemang på en liten ort handlar resor och annat. egentligen om bägge delar, säger – Intäkterna från Urkult är förMaarja Edman, projektledare för eningens enda inkomst och innebär Visit Västernorrland. att vi kan arrangera skolresor och Att mäta ekonomiska eller andra förbättra skolmiljön, effekter av turism är berättar ordföranden Keninte helt lätt. Det som neth Modén. mätts sedan länge är – Vi är ömsesidigt beantalet gästnätter. Men roende av varandra, säger Visit Västernorrlands Lars Enberg. ambition är att göra Festivalen skulle inte fördjupade enkätunderfungera utan föreningarnas sökningar kopplade insatser. till evenemangs- och Intäkterna från Ytterligare aktörer upplevelseturism. Urkultfestivalen som ökar sin omsättning – En bredare och är jätteviktiga för föreningslivet, säger under festivaldagarna är tydligare redovisning av Kenneth Modén som konsthantverkare och var besökarna kommer är aktiv i både Folkets matproducenter. En del ifrån, varför de kommer Hus-föreningen, idrottsklubben och tillfälliga affärsverksamoch hur de spenderar Hem och Skola. heter uppstår också – som sina pengar är en hjälp enklare campingplatser. för såväl arrangörer som entreprenörer, säger Maarja Edman. Hon räknar också med att en I decennier har Svenska Turistrådmer omfattande analys kommer att et trummat in betydelsen av att innebära att beslutsfattare i Västerpaketera olika besöksmål. Under senare år har rådet (som i dag heter norrland ser besöksnäringen som en basnäring. Visit Sweden) lagt till varumärkesbyggande som en nödvändig faktor Text och foto: Åsa Hedman

Urkult är en ideell förening med två anställda. Urkultfestivalen arrangeras i Näsåker första helgen i augusti varje år sedan 1995. Artisterna kommer från Sverige, Norden och hela världen. 2010 omsatte Urkult 4,4 miljoner kronor. Som mest arbetar uppåt 400 volontärer under festivalen

Andra stora arrangemang på små orter Skulefestivalen i Docksta, Nordingrå Musik- och visfestival med mellan 5 000 och 7 000 besökare Teater vid Döda fallet i Ragunda Över 8 000 besökare såg ”En midsommarnattsdröm” i år och förra året Fäviken Gamefair i Kall Jakt- och fiskemässa med omkring 35 000 besökare varje år

23


Köp Köp Toner Toner &&Bläckpatroner & Bläckpatroner Köp Toner Bläckpatroner hos oss! oss! hoshos oss!

Vi har länets Vi harbredaste länets bredaste Vi har länets bredaste sortiment sortiment av toner, av toner, Bläckpatroner sortiment av toner, bläckpatroner bläckpatroner och tillbehör och tillbehör bläckpatroner tillbehör till dina till skrivare. dinaoch skrivare. Vi har länets bredaste till dina skrivare. Välkommen Välkommen in till oss. in till oss.

Köp Toner & hos oss!

sortiment av toner, Välkommen bläckpatroner och tillbehör in till oss. tillÖppet dina skrivare. för Öppet alla!för alla! Välkommen in till oss.

Öppet för alla!

Öppet för alla!

SUNDSVALL SUNDSVALL SUNDSVALL

Bultgatan 9 SUNDSVALL, Tel 060-64 54 70 | Hästmarksvägen 12 ÖRNSKÖLDSVIK, Tel 0660-26 55 80 www.kontorsvaruhuset.com Bultgatan 9, Tel: 060-64 54 70, www.kontorsvaruhuset.com

Bultgatan 9, Bultgatan Tel: 060-64 9, Tel: 54060-64 70, www.kontorsvaruhuset.com 54 70, www.kontorsvaruhuset.com

SUNDSVALL

Bultgatan 9, Tel: 060-64 54 70, www.kontorsvaruhuset.com

Kan en kombi vara annorlunda?

Vi på Skanska Direkt Sundsvall bygger om och renoverar din fastighet. Testa oss, vi lovar att du blir nöjd. Skanska Direkt Tel 010-449 10 55 Kundtjänst 020-30 30 40

www.skanska.se/direkt

VI HAR HALLEN FÖR BIL BÅT HUSVAGN HUSBIL MC!

www.hyundai.se

Provkör nya Hyundai smarta lösningar.

med massor av

Lanseringspris från 214 900 kr Förmånsvärde från 1 687 kr/mån netto eller 2 169 kr/mån Miljöbil från 234 900 kr Leasingkostnad från 1 995 kr/mån

HALLAR CONTAINERFÖRRÅD VÄDERSKYDD PRESENNING

coverstore.se

Big or small we cover it all ... • Tel. 060 - 789 01 25 24

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka • 5 års Vägassistans • 5 års Serviceassistans 5 års Lackgaranti • 3 års Vagnskadegaranti • 12 års Rostskyddsgaranti

Bränsleförbr. vid bl. körning: (man/aut) 4,3–7,7 l/100 km, CO 2 113–179 g/km. Miljöbil enl. definition i förordning 2007:380. Bilen på bild är extrautrustad. Förmånsvärde netto vid 50% marginalskatt. Leasingavgiften är exkl. moms och ex. på finansiering via Hyundai Finans i 36 mån. Första förhöjd hyra 21%, restvärde 50%.

060-64 18 60 www.hyundaisundsvall.se


Besök oss på webben Din lokala leverantör av färDigutrustaDe entreprenaDmaskiner till rätt pris!

patrik 076-822 01 70 • peter 070-607 52 29 • www.pgmt.se Anmäl dig till höstens program………

Agda PS

Ett lyft för länet

Revision, redovisning, skatt och rådgivning Tel 060-64 50 00

www.kpmg.se

ARTISTER - EVENEMANG - KONGRESSER - UNDERHÅLLNING VI SKRÄDDARSYR DITT EVENEMANG

Östra Långgatan 17, Sundsvall Tel: 060 - 17 17 66 www.programbolaget.com

info@westhagen.se - www.westhagen.se

Certifierad Projektledare – det rollbaserade personalsystemet

Välkommen att kontakta oss på

Start i Sundsvall november 2008 och Umeå januari 2009

Ledarprogram

arne@lanets.nu

www.lanets.nu

Start i Telefon Sundsvall november 2008 060-13 88 56, www.agda.se Ring Mikael Westerlund 060-169505

Tillsammans skapar vi nytta och effekt!

Vi har

060 - 17 83 40 www.westhagen.se

Vi utvecklar din kommunikation – besök vår nya hemsida: www.mediegruppen.com

Lokala lokaler. f a s t i g h e t e r

060-13 95 60 na.se www.norrlandspojkar

www.corvara.se

www.mpunkten.nu 060 12 96 96

JO BB

?

ÖP PET

Mejselvägen 11, Sundsvall JOURNUMMER 060 -13 27 50

nya företag i länet

HÄRNÖSAND Dala gårdsdestilleri AB Dala 152, HÄRNÖSAND Reg datum: 2011-09-30 Bolaget skall bedriva hantverksmässig tillverkning och försäljning av alkoholhaltiga drycker, förvaltning och handel med värdepapper och fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Jon Christian Hillgren Döhäftigt AB Köpmangatan 9, HÄRNÖSAND Reg datum: 2011-09-28 Bolaget skall bedriva detaljhandel i butik och på marknader av skämtartiklar, presentartiklar, leksaker och pyssel samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Kerstin Helena Flodin T Gannbäck Åkeri AB Sörgården 392, HÄRNÖSAND Reg datum: 2011-09-27 Bolaget skall bedriva åkerirörelse, virkestransporter, entreprenadtjänster inom transporter och skog, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Sven Tomas Gannbäck Frölagret i Härnösand AB Bofinksvägen 2, HÄRNÖSAND Reg datum: 2011-09-19

Forts på sidan 27 Aktiebolaget ska bedriva produktion och handel med skogsfrö och därmed jämförbar verksamhet. Styrelseledamot: Bengt Anders Bylund D. Jonsson Åkeri AB Klefbomsvägen 7, HÄRNÖSAND Reg datum: 2011-09-07 Bolaget skall bedriva åkeriverksamhet, lager och godshantering, uthyrning av personal och transportfordon, vidare skall bolaget äga, förvalta och bedriva handel med värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Dan Gunnar Jonsson Härnösands Stormarknad AB Kaptensgatan 2, HÄRNÖSAND Reg datum: 2011-09-05 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att bedriva detaljhandelsrörelse med dagligvaror inom ICA-verksamheten i Sverige och annan därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Jan Roger Jonsson, Bo Niklas Erik Danielsson, Annette Maria Linder Jonsson, Johnny Hans-Erik Skoog

SUNDSVALL Bättre Tider AB Tvärgränd 5, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-30 Aktiebolaget ska äga och förvalta värdepapper och fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hans Olof Tjernberg C. Nordenvärn AB Sidsjövägen 104, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-29 Bolaget ska bedriva garageuthyrning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Jan Christian Nordenvärn B Västernorrland AB Box 270, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-13 Bolaget skall bedriva förvaltning av lös egendom. Styrelseledamot: Lars Anders Larsson goLive Consulting AB Frodevägen 23, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-29 Bolaget ska bedriva konsultverksamhet inom IT, förvalta fastigheter, bedriva handel med värdepapper, samt leverera musikunderhållning och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Erik Johnny Leijding

Affärsutbildningar mellannorrland AB Strandgatan 2, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-27 Bolaget skall på franchisebasis bedriva utbildning, och därmed relaterad verksamhet, inom affärsmannaskap, kommunikation, ledarskap, projekthantering och närliggande områden. Styrelseledamöter: Jan Pontus Jämthag, Nils Anders Stefan Eriksson, Lars Christer Fahlander Karlsviks kaj Alnö AB Skonertvägen 25, ALNÖ Reg datum: 2011-09-19 Bolaget skall äga och förvalta fastigheter och värdepapper samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Erik Roger Frändén Frelinq AB Åstavägen 21, MATFORS Reg datum: 2011-09-29 Aktiebolaget ska äga och förvalta värdepapper och fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Inger Agneta Qvick Odd Rod AB Stödevägen 59, STÖDE Reg datum: 2011-09-16 Bolaget ska bedriva antikvariat och loppmarknad samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Rolf Uno Emanuel Davidsson 25


mitt i Kramfors? Centralt belägna kontorslokaler för uthyrning på Limstagatan.

Bra lokal mitt i Kramfors! Guldkantade företag med högsta kreditrating Det krävs alltid litet extra för att få högsta värdering. Trippel-A rating är inget undantag. Det vet företagen som har fått AAA – den högsta kreditratingen i Soliditets kreditvärderingssystem. Soliditet samlar ständigt in fakta om alla företag i Sverige. Med hjälp av över 2 000 beslutsregler görs en omfattande bedömning där agnarna skiljs från vetet. Kvar finns en exklusiv skara företag. Av Sveriges alla aktiebolag är det endast ett fåtal som har haft AAA i minst 12 månader*. Det är både små och stora företag med vitt skilda verksamheter som alla har en välskött ekonomi. Blomstrande företag helt enkelt som det är tryggt att göra affärer med. Besök oss på www.soliditet.se.

Fräscha kontorsytor beläget på våning 2 centralt vid torget.

Exklusiva lägenheter med hiss och inglasade balkonger

uthyres på Limstagatan 6

070-602 03 91

060-925 20

www.ysabytbehandling.com

Centralt belägna kontorslokaler för uthyrning på Limstagatan. Fräscha kontorsytor beläget på våning 2 centralt vid torget. Kontaktperson: Björn Eriksson

Telefon: 0612-711 410 Telefon: 0612-711 410, Kontaktperson: Björn Eriksson, Mobil: 070-3445131 Mobil: 070-344 51 31, Mail: bjorn.eriksson@lebygg.com E-postadress: bjorn.eriksson@lebygg.com

060-125000 www.tidningstransport.com

060-14 15 00

060-66 46 76 www.gummiverkstan.com

0771-45 68 00

www.ssg.se

www.tidningstransport.com

Byggservice och maskin-uthyrning: Industrivägen 57 872 32 Kramfors Tel 0612-30485

www.amesto.se

Nordlings El o Larm 060-53 81 70

060-17 48 25 www.linjegods.se

ÖSTEN JONASSONS ÅKERI AB www.mekjouren.se

www.wintherbygg.se Sundsvall 060-153830 Örnsköldsvik 0660-265530

060-409 99

www.mitstransport.se * Under perioden 20100701 - 20110630

26

Transportlogistik i Nor rlan d AB ingar erbjuder transport och logistiklösn ter duk pro för kylda och frysta

060-57 12 85 • www.tln.se


Nu på 1 nytt ställe i Östersund och 6 nya ställen i Sundsvall!

Välkommen till vår reklamkanal!

RAPPORTERING – LÖN – – CRM – EKONOMI – BI – LOGISTIK

Se alla kunder på webben!

PRODUKTION

– INKÖP – ANALYS MPS

– ERP

Öka lönsamheten med rätt affärssystem!

– HR – E-HANDEL –

– EKONOMI – LÖN – CRM

ka maskiner”

www.amestosolutions.se

www.eyechannel.se

skiner används när det städas tiker, restauranger, bilhallar, n, lager, idrottsanläggningar, sjukhus etc.

onny Westin för mo: 070-681 06 06

Våra maskiner används när det städas inom butiker, idrottsanläggningar, restauranger, billhallar, industrin, lager, skolor, sjukhus etc.

94x61_SE gaselle.indd 1

18.08.2011 09:55:22

Ring Conny Westin för en demo: 070-681 06 06

Tel: 060-12 91 00 • www.johans.se

Sundsvall: 060-12 91 00 Örnsköldsvik: 0660-12 910 www.johans.se

JO BB

?

ÖP PET

nya företag i länet

P & J Elf Konsult AB Södra allén 13, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-23 Konsultverksamhet inom HR, utbildning, ledarskap, rekrytering, jobbcoaching, ekonomi, finans, riskhantering, affärsutveckling, analys. Styrelseledamot: Petra Cristina Elf Vallsundet Fastighets AB Heffnersvägen 1, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-29 Föremålet för bolagets verksamhet är att äga och förvalta fast och lös egendom och värdepapper samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Yngve Lars Göran Bäckvall Westerlunds Mekaniska & Trading AB Riddargatan 19 B, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-16 Bolaget skall bedriva handel med och tillverkning av maskinutrustning till stålindustrin samt pappers- och massaindustrin, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lars Åke Vesterlund BL Sundsvall West AB Köpmangatan 20, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-12 Aktiebolaget ska bedriva restaurang- och cateringrörelse, handel med värdepapper, uppfödning, träning och tävling med travhästar samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: John Rune Patrik Helsing, Kent Per Ola Hermansson Hans Kjellbergs Agenturer Aktiebolag Backavägen 2 B, NJURUNDA Reg datum: 2011-09-15 Bolaget ska bedriva agenturverksamhet och marknadsföringsuppdrag inom området energieffektivisering, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hans Tor Ingmar Kjellberg

Forts på sidan 29 Seniorkraft i Västernorrland AB Allstavägen 13, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-22 Bolaget ska tillhandahålla bemanningstjänster, vidare skall bolaget bedriva uthyrning av företrädesvis material, verktyg och transportfordon inom främst bygg, anläggning, städ och kontor samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Erik Martin Gidlund

T.L Consulting AB Hissjön 135, STÖDE Reg datum: 2011-09-12 Konstruktion, utveckling, tillverkning, service och konsultverksamhet samt försäljning av egna och förmedlade produkter inom processindustrin, företrädelsevis inom stål- och cellulosaindustrin samt handel med värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Stig Thomas Löfgren

Matfors Industriservice Aktiebolag Rude 179 A, MATFORS Reg datum: 2011-09-13 Bolaget skall bedriva avhjälpande och förebyggande underhålls- service inom företrädesvis massa-, pappers- och stålindustrin samt försäljning av produkter avsedda för samma målgrupp samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lars Göran Erik Bystedt

Örjan Fröjd AB Tackelvägen 13, ALNÖ Reg datum: 2011-09-16 Bolaget skall bedriva läkarkonsultverksamhet, undervisning och personaluthyrning inom hälsa och sjukvård samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Örjan Patrik Emanuel Fröjd

Sundsvalls Citypost AB Box 1043, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-15 Distribution av post och gods samt därmed förenlig verksamhet. Därtill verksamhet inom marknadsföring och direktreklam. Förvärva och äga aktier och fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Bedriva event och arrangemangsverksamhet. Styrelseledamot: Jan Stefan Sundström Såddgruppen Mittsverige AB Storgatan 90, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-12 Föremålet för bolagets verksamhet skall vara att köpa, förvalta och försälja aktier och andelar i bolag med högteknologiskt och - eller innovativ verksamhet vilka befinner sig i tidiga utvecklingsskeden, för att därigenom medverka till en framgångsrik utveckling av sådana bolag. Styrelseledamöter: Gunnar Svedberg, Hans Rune Berg, Richard Stewart Brännström, Hans Stefan Gradin

Forsan Bil AB Trädgårdsgatan 14, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-05 Aktiebolaget ska bedriva bilförsäljning och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Anton Alexander Forsberg Juste Design & Diversehandel Stenstan AB Thulegatan 6, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-09 Aktiebolaget ska bedriva detaljhandel, internethandel och konsultationer inom presentartiklar, kläder, interiörartiklar och viss caféverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Kerstin Christina Gabriella Boman Quick Food Sverige AB Krönvägen 27, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-05 Bolaget ska bedriva restaurang och catering samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Narinder Pal

Läktarproffs Event i Sundsvall AB Bensinvägen 6, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-09 Bolaget skall tillhandahålla och hyra ut mobila läktarsystem och mobila restaurangkök. Bedriva och arrangera event och festivalverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Lisa Margareta Wallström, Carl Hendrik Olofsson Nytauro AB Solgårdsvägen 19, INDAL Reg datum: 2011-09-09 Bolaget skall bedriva verksamhet med förmedling och konsultation av industrikemikalier, partihandel med sport och fritidsprodukter, partihandel med industriprodukter, elektronikförsäljning och service, friskvård och hälsa, förvaltning av fastigheter och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nina Ingela Elisabeth Persson UrOft AB Segelvägen 39, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-08 Företaget ska bedriva medicinsk konsultverksamhet, medicinsk forskning och undervisning, artistisk verksamhet, konsulttjänst inom data samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Elsa Birgitta Ejdervik Lindblad

TIMRÅ Timrå Gårdsbutik & Djurpensionat AB Lilla Bandsjön 303, TIMRÅ Reg datum: 2011-09-07 Bolaget skall företrädesvis idka försäljning av presentartiklar och interiörprodukter. Vidare skall bolaget bedriva caféverksamhet, djurpensionat samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Jan Stefan Lögdqvist

27


Lars Holmberg 0612-139 00, lars.h@ltck.se

läge för affärer

Terese Nordquist 060-16 35 73, terese.nordquist@almi.se

Anders Karlsson 063-57 11 11, anders.karlsson@almi.se

Teknikförfrågningar

Teknikerbjudanden

Storskalig utvinning av Ny teknik för energisnål råmaterial ur föroreningar torkning av avloppsslam

GIS-beräkning av optimal solcellsmontering

Tillverkning av avgränsningsskydd i plast

Ett holländskt konsortium som sysslar med återvinning av förorenad olja och däck planerar att bygga en storskalig anläggning för utvinning av råmaterial såsom kol, olja, gas och stål. För att verksamheten ska bli ekonomiskt lönsam förutsätts en hög procent av fullvärdigt återvunna produkter. Företaget söker samarbetspartner som har know-how och teknik för kontroll, styrning och optimering av dylika processer. Ref: 11 NL 60FI 3L7P

Ett tyskt universitet har utvecklat ett GIS-baserat system som kan beräkna var och hur en solcell/ ackumulator ska monteras (exempelvis på ett tak) för att få optimal effekt. Tekniken tar hänsyn till alla givna data såsom terräng, soleffektivitet, vinklar till solhöjd med mera. Systemet är klart för marknadsapplikation. Universitetet söker partners för utveckling av användarapplikation och utvärdering. Ref: 08 DE 1594 0JAL

En italiensk uppfinnare har utvecklat ett avgränsningsskydd som kan användas vid allehanda utsatta arbetsplatser, exempelvis vid vägarbeten. Skyddsbarriären är väl synlig, stötabsorberande och lätt att montera. Företag inom plastindustrin sökes för licenstillverkning och gemensamt tekniskt samarbete. Ref: 10 IT 54V8 3IEM

I Västernorrland samordnas arbetet av Almi Företagspartner och Länstekniskt Centrum i Kramfors, LTCK. Nätverket erbjuder innovativa

Ett stort amerikanskt företag söker efter ny teknik för effektivare och energisnålare torkning av avloppsslam. Metoder som utnyttjar spillvärme är av stort intresse. Företaget är intresserat av teknologi, utrustning, licensiering, joint venture och gemensam utveckling av tekniken. Ref: 11 LU 87GA 3MBO

lösningar på tekniska eller administrativa problem och visar på möjligheter till framtida affärsrelationer. Vi kan även förmedla innova-

tioner och affärsmöjligheter från dig till nya kontakter i Europa – några av dessa kan du se här ovan. Företagskontakterna hanteras

givetvis konfidentiellt tills samarbetsavtal eller sekretessavtal tecknats.

Skoterns dag: 29-30 oktober

Yamaha Apex X-TX

Yamaha Venture TF EPS

Yamaha FX Nytro X-ride 153

Servostyrning, över 163 Hk, Camoplast Backcountry matta med 44 mm kammar. Smartcheckpris 154 900:-

Servostyrning och extra lång matta med flip-up funktion. Smartcheckpris 129 900:-

Tuff utstrålning och justerbar styrhöjare, 388 cm matta med 567 mm kamhöjd ger dig rätt grepp och driv. Smartcheckpris 129 900:-

Ny nivå av prestanda!

Extra lång boogie!

Testa gränserna!

www.yamahacenter.com Sundsvall, Marinvägen 1 060-641580

18 28

november

Örnsköldsvik, Sjögatan 8 0660-18200

Nästa nummer utkommer även i Jämtland!


Affärsnyckeln 2011

Normalbelopp per dag i SEK exklusive logi (urval)

Kina.................. 805 Kroatien..............503 Lettland............. 474 Mexiko............... 431 Monaco............. 797 Moldavien.......... 349 Nederländerna.... 641 Norge................ 787 Polen................. 563 Portugal............. 563 Rumänien.......... 402 Ryssland............ 684

Saudiarabien...... 631 Schweiz............. 802 Slovakien............670 Spanien............. 479 Storbritannien..... 804 Sydafrika............ 394 Sydkorea.......... 1034 Tjeckien............. 742 Turkiet............... 569 Tyskland............ 576 USA.................. 752 Österrike............ 476

Traktamenten: inrikes 2011 Heldagstraktamente........... 210 kr Halvdagstraktamente......... 105 kr

?

ÖP PET

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

1 0

Förändring av konsumentpriserna ett år bakåt.

Traktamenten: utrikes 2011

JO BB

2

Mars 2011

November

3,2 Februari 2011

14

3

Januari 2011

måndag

December 2010

Skattedeklarationen ska finnas hos Skatteverket senast datumet angivet till höger. Då ska också pengarna vara bokförda på Skatteverkets bankgiro eller plusgiro.

4

November 2010

Skatt och moms

Australien........... 684 Belgien.............. 416 Bulgarien........... 419 Danmark............ 630 Estland.............. 432 Finland.............. 601 Frankrike............ 797 Grekland............ 757 Island................ 515 Italien................ 732 Japan.............. 1105 Kanada.............. 934

%5

Oktober 2010

Datum för inbetalning av

inflationstakten

Traktamente efter 3 mån.... 147 kr Schablon för natt............. ..105 kr

Representation

Bilersättning

Extern och intern: 90 kronor + moms. Vin och sprit får ingå i beloppet och är avdragsgillt.

För bil i tjänsten, 18,50 kr/mil. Överskjutande belopp betraktas som löneförmån och belastas med skatt och sociala avgifter.

90

KRAMFORS Woodmood AB Ållsta 157, BOLLSTABRUK Reg datum: 2011-09-22 Bolaget ska bedriva avverkning samt drivning av skogsprodukter och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Bengt Henrik Eriksson Höga Kusten Mässan AB Nyland 403, SKOG Reg datum: 2011-09-27 Aktiebolaget ska bedriva mässor, konserter och event. Förlagsverksamhet genom utgivning av tidningar, böcker och trycksaker i elektronisk och tryckt form. Bedriva egen försäljning av jakt- utrustning, samt åta sig säljuppdrag. Bedriva utbildning samt handel med aktier, värdepapper och fastigheter. Förvaltning av annans och egen fastighet samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Axel Olov Gerry Olsson

SOLLEFTEÅ Gullåsens Skogsvård Aktiebolag Österflo 211, LÅNGSELE Reg datum: 2011-09-27 Aktiebolaget ska bedriva skogsvård, skogsröjning, plantering och huggning av kraftledningar. Styrelseledamot: Karl Olof Tommy Mickelsson Finsnickeri Clas Bienitzer AB Krånge 314, SOLLEFTEÅ Reg datum: 2011-09-13 Bolagets verksamhet ska vara utbildning, finsnickeri och inredningsarbeten, handel med aktier och värdepapper, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Per-Niclas Clas Bienitzer

kronor/mil

Skattefria gåvor

Julgåva:............................................. 450 kr Jubileumsgåva................................. 1 350 kr Minnesgåva................................... 10 000 kr

kronor + moms

Allt inkl. moms

Referensränta (%)

Kostförmån

110701.........................................2,00 110101............................................1,50 100701............................................0,50 100101............................................0,50 090701............................................0,50 090101............................................2,00 080701............................................4,50 080101............................................4,00

Prisbasbelopp (SEK)

nya företag i länet

18,50

(Skattepliktig schablon)

Helt fri kost................................................................. 190 kr Fri lunch....................................................................... 76 kr Fri frukost...................................................................... 38 kr

2011........................42 800 2010........................42 400 2009........................42 800

2008........................41 000 2007....................... 40 300 2006....................... 39 700

Du hittar alla nya företag på www.naringsliv.to Ubergs Hembakade Tunnbröd AB Uberg 144, SKORPED Reg datum: 2011-09-15 Föremålet för bolagets verksamhet är tillverkning av bröd, främst specialiserad produktion av tunnbröd och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Siv Ann-Marie Eriksson

ÅNGE Sillre Kapell AB Sillre Norra 336, ERIKSLUND Reg datum: 2011-09-23 Musik-, ljud-, bild- och textproduktion, konsertverksamhet. Konsultverksamhet inom bygg- och fastighetssektorn. Äga och förvalta fastigheter Styrelseledamot: Lars Åke Mikaelsson AB Simon Söderberg Borrbodsvägen 47, LJUNGAVERK Reg datum: 2011-09-08 Bolaget skall bedriva handelsträdgård, anläggning och skötsel av trädgårdar, förvalta fastigheter samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Ulf Simon Söderberg, Anna Erika Nilsson Thermo Norr AB Kyrkvägen 27, ÅNGE Reg datum: 2011-09-09 Föremålet för bolagets verksamhet är att utföra biloch lastbilstransporter av gods med huvudinriktning på tempererade transporter, handel med fordon, äga och förvalta fastigheter och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Erik Christer Eriksson

ÖRNSKÖLDSVIK P8 Consult AB Terminalvägen 11, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2011-09-27 Aktiebolaget ska bedriva marknadsföring och konsultationer inom livsmedelsbranschen, restaurangoch storköksbranschen, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Erik Roger Gunnar Larsson, Jim Tore Angerstig, Erik Agne Blomqvist, Per Timo Hedman, Ulf Åke Salomon Johnsson, Sven-Ove Lindberg, Per Axel Göran Stengård DFW Online AB Skolgatan 3 A, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2011-09-29 Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva en global informationsplattform för dutyfree-handel, konsult- och marknadsföringsuppdrag inom denna bransch samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Jan Roger Forsberg Eric Persson Services AB Hotellgatan 2, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2011-09-24 Bolaget skall bedriva varu- och persontransport, konsulttjänster och service för varu- och persontransport och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Björn Erik Persson, Kenneth Antero Lindfors, Eric Alain Catirona Persson Ö-vik Invest Pehåess AB Hästmarksvägen 3, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2011-09-27 Bolaget ska bedriva fastighetsförvaltning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: PerHåkan Arne Mauritz Sundqvist

J & E Nylander AB Trädgårdsvägen 12, KÖPMANHOLMEN Reg datum: 2011-09-21 Bolaget skall bedriva rekrytering av personal samt projektledning inom industri, turism, stat och kommun och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Astrid Elisabeth Nylander, Johnny Henning Nylander Licens Svets Montage Ö-vik AB Södra Doktorsgatan 52, DOMSJÖ Reg datum: 2011-09-21 Svets- och monteringsarbeten. Köpa och förvalta fastigheter. Styrelseledamot: Hans Arne Olsson Lundquist Fastigheter i Örnsköldsvik AB Västerbacke 143, MOLIDEN Reg datum: 2011-09-19 Företaget ska äga och förvalta fastigheter. Försäljning och uthyrning av utrustning och tjänster för byggverksamhet. Äga och förvalta värdepapper. Styrelseledamot: Karl Magnus Lundquist RME TrailerTransport AB Bräcke 102, BJÄSTA Reg datum: 2011-09-23 Åkeriverksamhet, godstransport. Styrelseledamöter: Karin Maria Hellström, Rolf Roger Edholm Tecnicon Byggkonsult AB Storgatan 18 B, lgh 1101, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2011-09-19 Bolaget ska bedriva byggkonsultverksamhet, besiktning och byggledning, äga och förvalta fast egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Lars Peder Sjöström, Jonas Andreas Jonsson

29


Jonas Sandström är vd för familjeföretaget KG Sandström och kan stoltsera med Gloriastatyetten han fått som Årets företagare i Sundsvall 2011.

Du prisas just för att ha lett utvecklingen från analoga till digitala färdskrivare som i dag erbjuds med webblösningar.

– I och med en ny EU-förordning 2006 så stod hela branschen inför ett tekniksskifte. Vi såg möjligheter att på olika sätt bearbeta och ta hand om de data som färdskrivarna genererar och föredrog tidigt en webbaserad lösning – och eftersom det inte fanns på marknaden så fick vi utveckla den själva, tillsammans med duktiga samarbetspartners.

porträttet

Prisad tävlingsmänniska med nya ess i rockärmen Priset som Årets företagare i Sundsvall tog han hem för att han med framgång lett familjeföretaget KG Sandström in i digitalåldern. Nu funderar Jonas Sandström på nya utmaningar. – Jag är fascinerad av de möjligheter som den nya tekniken ger, säger han. Hur kändes att stå inför drygt 700 personer och ta emot priset som Årets företagare i Sundsvall?

– Det var överraskande och omtumlande. Även om jag hade försökt förbereda mig och tänka igenom vad jag skulle säga om jag vann så hann bara säga hälften. Men det viktigaste kom med – min hyllning till farsan som byggt upp företaget. Ja, din far började redan på 70-talet att sälja färdskrivare för lastbilar. Du har tagit över vd-rollen sedan några år. Var det givet att du skulle gå in i familjeföretaget?

– Nej, jag pluggade ekonomi och skulle bli revisor. Men jag började med att ta hand om bokföringen. Sedan blev det bara så att jag fort30

satte. Nu har jag lett företaget i ett antal år men farsan finns fortfarande med och stöttar. Jag måste säga att han är störtskön som låter oss yngre köra hårt och utveckla företaget. Förutom dig själv jobbar din syster och hennes man i företaget. Och mamma och pappa sitter i styrelsen.

– Ja, det är ett riktigt familjeföretag. Många av våra anställda har också varit med länge och det bidrar till den familjära stämningen. Här finns en trygghet och vi tar hand om varandra. Det, tillsammans med vår kompetens, är en stor tillgång för företaget.

Fakta: Jonas Sandström Ålder: 43 år Familj: Sambo och tre barn, 5, 7 och 9 år Aktuell: vd för KG Sandström med 22 anställda och en omsättning på 33 mkr. Utsedd till Årets företagare i Sundsvall Bor: Villa i Nolby, Njurunda Fritid: Åker skidor och spelar golf Drömmer om: Långledigt

”Många ” av våra anställda har också varit med länge och det bidrar till den familjära stämningen.” Jonas Sandström

Du hade en lovande karriär som längdskidåkare och var i Sverigeeliten som junior?

– Ja, jag tävlade för Bergeforsen och var klubbkompis med Henrik ”Hinken” Forsberg. Han var helt överlägsen och kunde slå mig med tio minuter på tremilen. Då förstod jag att jag inte skulle ha något att hämta mot Gunde Svan och grabbarna. Är du en tävlingsmänniska?

– Ja, när jag började i familjeföretaget tänkte jag att färdskrivare är väl ingen utmaning. Men tack vare teknikutvecklingen finns ett driv som jag är fascinerad av. Det går även som litet företag att vara med och konkurrera. Ett exempel är att vi nu tillsammans med tre andra små företag kan erbjuda ett brett utbud av tjänster, vad gäller allt från personaladministration och fordonskontroll till fakturering och affärsdata. Vad händer i framtiden?

– Att använda tekniken för att skapa nya tjänster sporrar mig och vi har hittat luckor i utbudet som kan leda till nya tjänster framöver, även utanför vårt verksamhetsområde. Mer om det kan jag inte säga i dagsläget. Text och foto: Thomas Ekenberg


I vår bransch får man inga guldklockor.” Bemanningsbranschen är snabbrörlig. Och det behöver den vara. Därför är det tryggt att ha en stabil och erfaren partner som har varit med från början. Nu firar vi 25 år, men struntar i guldklockorna. För oss är enastående service ett vanligt jobb.

KONTORSFIXARNA NORD AB UNIVERSITETSALLÉN 8 • 852 34 SUNDSVALL • t: 060-15 46 00 • KONTORSFIXARNA.SE


FÖRETAGSFÖRSÄKRINGAR MED OVANLIGT BRA SKADEHANTERING. ANDERS CARLSSON 060-633 54 25

JOAKIM ERIKSSON 060-633 54 98

ANDREAS WESTIN 060-633 54 10

ROGER SÄVÅKER 060-633 51 56

Vi har många nöjda företagskunder här i Västernorrland. Det beror förmodligen på vår stora erfarenhet av att skräddarsy försäkringslösningar för olika företag samt en ovanligt bra skadehantering. Slå bara en signal, så hittar vi den bästa lösningen för just ditt företag.

www.if.se/foretag