Näringsliv nr 5 2014

Page 1

g n ri ä n s k sö e B

TEMA:

L Ä N E T S L E D A N D E A F F Ä R S M A G A S I N W W W. N A R I N G S L I V. T O PRIS: 35 KR | NUMMER 5.2014

VÅGAR SIG UT PÅ DJUPT VATTEN FAMILJEFÖRETAGAREN OLA VIKLUND I TIMRÅ TAR FIGHTEN MED DE STORA POOL-TILLVERKARNA

E-handlare sågar strulig posttjänst De låter bäbisarna bada i blåbär Småföretagare pressar politiker

jeep.se

ADVENTURE IS AN ATTITUDE New Jeep® Cherokee. Built free. Från

349.900 kr

Priset är baserat på nya Jeep® Cherokee Longitude med 2.0 MultiJet 140 hk turbodiesel med 4WD. Bränsleförbrukning blandad körning 5,6 l/100km, CO2-utsläpp 147 g/km med 4WD.

NORRA VÄGEN 8, SUNDSVALL 060-16 75 00 NORTHCAR.SE


UTMANING: Ta bort köldmediet R22 LÖSNING: ABAKs kunskap och Daikins kvalitetsprodukter Det finns en stor utmaning i att byta ut miljöskadliga

ABAK VÄLJER DAIKIN

HCFC-köldmedier mot bättre alternativ. Mest akut är köld-

Vi byter redan många R22-aggregat hos olika kunder. Daikin är vårt förstahandsval vid nyinstallation. De ligger

mediet R22 som ska vara avvecklat innan december 2014. Du måste redan nu välja mellan nybyggnation eller att anpassa till införandet av mer miljövänliga och för naturen bättre köldmedier.

långt framme tekniskt och är väldigt kvalitetsmedvetna.

ABAK står för framtidssäkra lösningar

Daikin VRV IV Värmepump och värmeåtervinning som sätter framtidens standard

Vi har lång erfarenhet av alla köldmedier, kylmaskiner och den teknik som används för att kyla. Med vår erfarenhet kan vi hjälpa dig med fungerande och energieffektiva lösningar när du vill byta din R22-anläggning mot ett mer energieffektivt och miljövänligt alternativ.

Kontinuerlig komfort – unik teknik för kontinuerlig värme under avfrostning gör VRV IV till ditt bästa alternativ för

Varierande köldmedelstemperatur - anpassa din VRV för bästa årstidsrelaterade verkningsgrad och komfort. Årlig besparing upp till 28 procent.

traditionella värmesystem.

Vi hjälper dig med: • Genomgång av installerad anläggning för att bedöma skick och prestanda

VRV-konfigurator – program för förenklad driftstart, konfiguration och anpassning.

• Behovsanalys av ert kyl- och värmebehov • Komplett åtgärdsplan för avinstallation ation och skrotning av gammal utrustning med R22. • Förslag på ny miljöanpassad och energieffektiv utrustning • Skrotning och avinstallation av gammal utrustning • Försäljning, installation och igångkörning av ny utrustning.

ABAK Lagergergatan 10 856 33 Sundsva Sundsvall 2

Tel 060-613340 Fax 060-174285 info@abak.se

Innovationer sedan


LEDARE: Olof Axelsson / Chefredaktör, olof@naringsliv.to

Efter tjugo år trillade tv-polletten äntligen ner För en ekonomiskolad journalist

som mig är teknik oftast ett mysterium. Hur kan Internet-banken ha koll på min inloggningsdosa? För att inte tala om det mest obegripliga av allt: Hur lyckas en pump som tar vatten ur det kyliga urberget värma ett hus? Bristen på ingenjörskunskaper gör det också lätt att missa potentialen i ny teknik. Men tiden kommer alltid ikapp. Under tidigt 90-tal intervjuade jag en teknikutvecklare på Sveriges ­Television om visionen att låta tittarna själva styra tv-programmen. Missade

man början på sin favorit-serie skulle det gå att ”spola tillbaka”. Repriser skulle alltid finnas tillgängliga. Jag måste erkänna att jag inte fattade särskilt mycket av vad han pratade om. Tv-programmen började ju på utsatt tid. Varför krångla till det? Och idéerna tycktes stanna hos den där ingenjören. Men för några månader sedan skaffade jag – slow adapter som jag är – en ny tv-box. Och döm om min ­förvåning när det plötsligt gick att starta

Det är inte bara de ljuvliga försommarkvällarna som talar om ljusare tider. Konkurserna i länet minskade med 27 procent under årets första fem månader.

om direktsända program, precis som teknikern förutspått 20 år tidigare. Det som verkar onödigt och obegripligt kan alltså bli den mest framgångsrika och självklara lösning, bara timingen är den rätta. Den idé du kläcker i hängmattan kan bli morgondagens succé. Därmed vill jag önska alla läsare, annonsörer, medarbetare och samarbetspartners en riktigt solig och skön sommar!

Trots det annalkande valet är det märkligt tyst kring ­småföretagarnas villkor. Vem blir först att utlova bot och bättring av de orättvisa sjuklönereglerna?

KONTORSLOKALER MED BRA SKYLT- OCH PARKERINGSMÖJLIGHETER!

Hyr mellan 100-300 kvm

Parkeringsplatser för personal och besökare. Bra skyltläge vid E4:an Adress: Medborgargatan 24 i Skönsberg

Kontakta Ursula Johansson på 060-12 61 00

Esplanaden 23, 852 36 Sundsvall 3


HEMNÄRA TJÄNSTER

STÄD ͳ FÖRVALTNING

VI ÄR FÖRVALTARE ÅT SKÖNS HEM BOSTÄDER OCH SVEAHEM

ÄR DU PRIVATPERSON KAN VI HJÄLPA DIG MED • VECKOSTÄDNING • FÖNSTERPUTS • STORSTÄDNING • FLYTTSTÄDNING • GRÄSKLIPPNING • TRÄDGÅRDSSKÖTSEL

ÄR DU FÖRETAGARE KAN VI HJÄLPA DIG MED • KONTORSSTÄDNING • TRAPPSTÄDNING • BYGGSTÄDNING • GRÄSKLIPPNING • TRÄDGÅRDSSKÖTSEL M.M.

Välkomna att kontakta oss!

060-53 63 23 | 070-32 40 521

4


INNEHÅLL: Nummer 5 / Juni 2014

g n i r ä sn k ö s Be

REDAKTION & PRODUKTION:

TEMA:

UTGIVARE: Ekonomedia Affärspress AB ISSN: 1650-8386 ANSVARIG UTGIVARE: Olof Axelsson, olof@naringsliv.to REDAKTION: 060-17 05 50, redaktion@naringsliv.to ADRESS: Sjögatan 23, 852 34 Sundsvall, www.naringsliv.to PRODUKTION: MittMedia Annonsproduktion TRYCK: MittMedia Print PAPPER: LWC 80g KORREKTUR: Anders Hammarberg ANNONSBOKNING: MittMedia Sundsvall 060-19 70 00, Anita Norberg Pajari 076-314 20 03 ANNONSMATERIAL LÄMNAS TILL: http://annons.mittmedia.se/

Sommar­pärlorna du inte får missa

INTERVJUN: Ola Viklund SIDAN 8-11 Småföretagarnas önskelista inför valet SIDAN 12-13

SIDAN 15-17

PRENUMERERA: Maila till prenumeration@naringsliv.to Du betalar bara portokostnaden! UPPLAGA: 12 300 DISTRIBUTION: Tidningen distribueras av Posten till alla företag i Västernorrland och finns även på flygplatser och andra mötesplatser för näringslivet. VID UTEBLIVEN TIDNING: Kontakta Postens kundtjänst 020-23 22 20

PRODUCERAS AV:

Mobilt hem lockar i sommar SIDAN 18-19

Strulig posttjänst irriterar

Nyföretagaren

Affärsnyckeln

SIDAN 7

SIDAN 23

SIDAN 29

Fastighetsspecial

Ekonominotiser

Nytt från EU

SIDAN 22

SIDAN 28

SIDAN 30

PÅ OMSLAGET: Ola Viklund FOTO: Bo Fernström

KRÖNIKÖRER FRISKVÅRD Kristina Wojén

WEBBUTVECKLING André Högberg

MARKNADSFÖRING Joakim Karlsson

SIDAN 21

SIDAN 25

SIDAN 27

KONJUNKTURLÄGET I VÄSTERNORRLAND Konkurser

Nya företag

Nya bilar

– 27%

– 14%

+ 26%

Januari – maj 2014: 61 st jfm jan – maj 2013

Januari – maj 2014: 469 st jfm jan – maj 2013

Januari – maj 2014: 2 935 st jfm jan – maj 2013

Avser perioden:

Avser perioden:

Den senaste statistiken finns på www.naringsliv.to

Avser perioden:

5


Lena Sjödin Roman driver f­ öretaget Koncepteriet och har tidigare a­ nlitats för att ­utveckla ­gallerian Mode i centrala ­Stockholm och Sickla Köpkvarter. – Men mitt första uppdrag av det här slaget var när jag och K ­ arolin Forsling, som då arbetade på Norrporten och i dag finns på AMF Fastigheter, tog fram k ­ onceptet för gallerian 1891 i Sundsvall. Urban Escape Stockholm ska stå färdigt våren 2018.

Salong ­ ömsar skinn

Japaner gillar svenskt trä

Malin Helsing har övertagit Britt-Inger Teirs hudvårds­ salong i Sundsvall. Hon är utbildad hudtera­ peut efter två år på S:t Eriks yrkes­högskola i Stockholm. – Jag kommer att jobba vidare med Britt-Ingers kunder men också göra en tydligare satsning på att även män ska känna sig välkomna och trygga, säger hon.

Svensk furu och gran har blivit godkända i det nationella pro­ gram som främjar träanvändning i Japan. Landet bekräftar därmed att svenskt skogsbruk utförs på ett hållbart sätt och att de svenska träprodukterna har positiv betydelse för den lokala japanska ekonomin, enligt branschorganis­ ationen Skogsindustrierna. 2013 köpte japanerna närmare 950 000 kubikmeter trä från Sverige.

Lockar småbarnsföräldrar Sollefteå Golfklubb satsar på att för­yngra medlemskåren genom att erbjuda ett så kallat föräldra­ medlemskap: Så länge familjens yngsta barn inte fyllt tio år betalar mamma och pappa en

6

betydligt lägre medlemsavgift. – Som småbarnsförälder spelar man kanske 7–10 rundor per år och med en full avgift blir det en dyr sport, konstaterar klubbchefen Anders Molin.

Raggar i Trondheim I slutet av juni reste en grupp turist­företagare och personal från Turistbyrån till Trondheim för att marknadsföra Sundsvall. Bland an­ nat byggdes en strand upp på torget.

– Nu har flera tusen Trond­ heimsbor blivit varse att Sundsvalls unika utbud finns på bara fem tim­ mars avstånd med bil, säger Cecilia Enerud, turistbyråansvarig.

FOTO: PRIVAT

FOTO: ELENOR TEDENBORG

FOTO: ROGER ANDERSSON

Sundsvallsföretagaren Lena Sjödin Roman är en av upphovsmakarna till nya Urban Escape Stockholm strax intill Gallerian i Stockholms city. Fem hus, fyra gator och två torg ska de närmaste åren om­ vandlas till ett attraktivt så kallat ­stadsrum. – Tillsammans med AMF ­Fastigheter, som äger området, har jag jobbat med grundkoncept och namnsättning. Jag har också arbetat fram rätt tonfall i ­kommunikationen och skrivit texter för webben.

FOTO: PIXHILL.COM

FOTO: PRIVAT

Skapar urban flykt


Tobias Norén, som driver e-handelsbutiken Knivbutik.se, övergav Postens tjänst efter långvarigt strul.

Strulig posttjänst irriterar e-handlare

Postens tjänst ”Skicka direkt” fungerar dåligt och

skapar en massa merjobb för användarna. Men

Posten kan inte lova när problemen ska vara lösta. 2011 lanserades Postens tjänst

”Skicka direkt” som gör att företag och privatpersoner kan betala för frakt via den egna datorn. Den ­manuella frakthanteringen som ­skapade långa köer hos post­ ombuden skulle därmed vara förbi. Priset var också något lägre eftersom kunden själv fick mäta, väga och klistra på fraktetiketter. Men plattformen för tjänsten skulle visa sig allt annat än stabil. Under 2012 blev problemet uppenbart när e-handlare började storma i forum på nätet. Ibland fungerade tjänsten i veckor, men sedan inte alls. Med jämna mellanrum havererade den helt.

En av de drabbade är ­Tobias Norén i Njurunda som driver ­e-handelsbutiken Knivbutik.se. – Nästan varje vecka var det n ­ ågot problem. Ibland kom jag inte åt tjänsten och andra gånger kunde jag inte skriva ut frakthandlingar fast jag redan betalat för dem. Tobias Norén kontaktade Posten

vid flertalet tillfällen, men han kände inte att man lyssnade på honom. – ”Våra tekniker jobbar på ­problemet” var Postens standard­svar. Jag mejlade ofta men det blev inte konkretare än så. Till slut ­övergav jag Posten för ett annat företag.

När NÄRINGSLIV testar tjänsten fungerar den först inte. Av support­ avdelningen blir vi ombedda att vänta på återbetalning eller på att tjänsten ska leverera det vi betalt för. Dagarna passerar och vi lyckas aldrig få våra frakthandlingar att fungera. Vi tvingas makulera ordern och först vid ett nytt försök får vi ut våra frakthandlingar. Enligt Marcus Trautmann, press­ chef på PostNord Sverige, är man väl medveten om störningarna. – Vi jobbar intensivt och priorit­ erar att stabilisera. Det är mer ­komplext än vad vi trodde från ­början. Det är många olika system som pratar med varandra, säger han.

olika tekniska system. Vi vet vad som inte fungerar och det är flera delar som ska på plats. Jag kan inte de exakta tekniska detaljerna. Kan jag få prata med någon som kan de tekniska detaljerna?

– Nej. Du får ju prata med mig. Det är ändå alldeles för komplext för dig eller mig att sätta sig in i. Det viktiga att veta är att vi jobbar stenhårt. Kan du säga ett datum då arbetet kommer vara färdigt?

– Det är alltid svårt att säga ett d ­ atum. Jag vill inte låsa in mig så. Det ­kommer förhoppningsvis märkas av. Det jag tycker är viktigt att veta är att vi verkligen tar detta på allvar.

Men det har ju gått flera år?

– Jag förstår att det är svårt att ­förstå. Men vi arbetar med många

TEXT: DANIEL ARNFJELL FOTO: KNIVBUTIK.SE 7


Familjeföreta

Pool-branschen är mycket väder- och säsongsberoende. – Blir det en fin sommar i år säljer vi bra nästa år, konstaterar Ola Viklund som driver Miami Pool i Timrå. Han berättar att nya typer av värmepumpar

Poolen har gjort en klassresa från Hollywoodglamour till villaträdgård. Just nu går Europas nordligaste tillverkare, Miami Pool i Timrå, för högtryck. Omsättningen väntas stiga med 14 procent. – Jag tackade nej till att sälja bolaget eftersom tillverkningen skulle flyttas, avslöjar Ola Viklund, som tog över efter sin far och har både hustrun och dottern som kollegor. När Ola Viklund var liten på

1960-talet var en simbassäng i trädgården något man bara såg på film och tv från USA. Men eftersom hans pappa Gunnar drev Miami Pool föll det sig naturligt att familjen skaffade sig en njurformad skapelse hemma på Östrand, Timrå. – Jag har alltid gillat att bada och det var förstås populärt att ta hem kompisar på sommarlovet, konstat­ erar Ola Viklund, som började jobba

8

på lagret i familjeföretaget redan som tonåring. Och han har blivit verksamheten trogen – förutom några vintrar som liftskötare uppe vid Riksgränsen och ett par månader hos en leverantör i Tyskland. I mitten av 80-talet blev han vd och

i dag jobbar även hustrun Carina och dottern Louise i familjeföretaget. – Det vore förstås kul om Louise

ville ta över en dag, men hon är ju bara 21 år. Annars får jag sälja, jag tror inte jag blir kvar här ända tills pensionen. Det vore roligt att hinna göra något annat också – vad vet jag inte riktigt. Ola Viklund berättar att han ­redan för några år sedan uppvakt­ ades av ett företag i tillbehörs­ branschen. Men den affären stupade på att tillverkningen då skulle flyttas från Timrå.

– Det var aldrig aktuellt, jag har ju ansvar för mina anställda. Från början importerades ­poolerna från USA. Men redan efter ett par år startade företaget egen tillverkning i Timrå. Det traditionella sättet att gjuta

och kakla en bassäng fungerar sämre i vårt kyliga klimat. Miami Pools lösning går ut på att gräva ut en lämplig grop där man placerar en stålram


gare med flyt

FAKTA: Ola Viklund

gjort uppvärmningen billigare och badsäsongen längre än när han började i företaget för 35 år sedan.

Ålder: 52 år

som förankras i marken. Ramen fylls sedan med en plastduk som vilar på en botten av packad sand. – Från början hade vi även ramar av trä, men nu är de uteslutande av stålplåt som är ytbehandlad med ämnet magnelis. För fem år sedan investerades ­omkring 3 miljoner kronor i ny ­maskin som stansar, gängar och ­falsar den två millimeter tjocka ­plåten. Ungefär samtidigt höjdes ­taket i lokalerna på industri­området i Timrå för att ge plats för två stycken åtta meter höga, ­datorstyrda lagerhissar som underlättar hanteringen. – Vi sparar väldigt mycket tid med dem, konstaterar Ola Viklund.

En trappa upp i lokalerna finns l­inersvetsningen, där plastduken f­ ogas samman. Svetsningen är numera utlagd på grannföretaget Norrlands Hall & kapell, som helt enkelt tog över två anställda och maskinerna. – Vi hade inte jobb för k ­ illarna året om, det här är en jättebra l­ösning för båda parter. När Miami Pool startade 1967 kostade en simbassäng motsvarande två nya Volvobilar. I dag får man en normalstor villapool ­inklusive ­montering och utrustning för ­omkring 200 000 kronor. – Det är också mycket pengar men vad kostar det inte att åka på

semester utomlands varje år med familjen? Själv kan Ola Viklund bara drömma om att ta sommarsemester. Just nu går företaget för högtryck. – Maj och juni är våra intensivaste månader. Vi stänger två veckor i juli, men då brukar det ändå bli att jag måste jobba några dagar. På så sätt är företaget både för litet och för stort. Poolerna säljs via återförsäljare. De flesta kunderna finns i Syd- och Mellansverige, men inte för att somrarna är längre där, som man kan tro. – De flesta människor bor ju där. När det gäller klimatet är det

Bor: I villa på Tynderö, Timrå. Familj: Hustrun Carina och dottern Louise, 21 år, som båda jobbar i företaget. Sonen André, 25 år, som pluggar på Mittuniversitetet. Gör: Äger och driver simbassängstillverkaren Miami Pool i Timrå. Fritid: Ta hand om gården som bland annat har hästar. Åka skidor vid stugan i Vemdalsskalet. Speedos eller badshorts?: Badshorts. Favoritbad i Miami: ”Jag har faktiskt aldrig varit där! Men planer finns ... ”. Favoritbad i Timrå: Poolen hemma vid villan.

9


nästan mer befogat med en pool i Norrland eftersom vattnet i sjöar och hav är kallare, tycker Ola ­Viklund. Målet är att sälja 150 bassänger i år. Det är fler än i fjol, men långt till toppnoteringen 2007 då ­orderböckerna stängde på 200 ­pooler. – Sedan dess har konkurrensen ökat. Men vi är en av få som fort­farande tillverkar poolerna i Sverige och räknar med att omsätta 20 ­miljoner kronor i år jämfört med 17,5 miljoner 2013, säger Ola Viklund.

Det är en ökning med drygt 14 procent. En ständig utmaning är att synas i

konkurrens med betydligt större akt­ örer. Marknadsföringsbudgeten ligger på ordentliga 1,5 miljoner kronor men det krävs ännu mer för att växa. – Samtidigt vet jag inte hur stora vi vill bli. 2013 gjorde företaget en vinst efter flera år med förluster. – Men vi har ett starkt eget kapital så vi klarar några svagare år, säger Ola Viklund.

Med facit i hand gäller det att ha koll på kostnaderna. I början av 90-talet försökte Miami Pool växa genom en storsatsning på att sälja egentillverkade bubbelpooler för badrum – något som slutade i ett riktigt magplask. När intäkterna uteblev och banken sa nej till ökade krediter tvingades företaget ik ­ onkurs 1996. Ola Viklund kunde dock starta

om och sedan några år tillbaka har han återigen vågat sig in på marknaden för bubbelpooler – fast denna

gång för utomhusbruk och bara i mindre skala. – Det handlar om exklusivare spabad som vi köper in, vi gör dem alltså inte själva. Spabaden står för knappt 15 procent av vår omsättning och är ett bra komplement till våra utomhuspooler. Dessutom enklare försäljning, det är ju bara för kunden att koppla in. Och förhoppningsvis blir de sugna på att köpa en riktig pool också ... TEXT: OLOF AXELSSON FOTO: BO FERNSTRÖM

Patrik Karlsson sköter stansmaskinen.

I företaget jobbar sammanlagt sju personer, varav en i produktionen. Louise Viklund arbetar bland annat med lagerhantering.

Trots att förra satsningen på bubbelpooler slutade i konkurs säljer Miami Pool numera även exklusiva spa-bad. 10

Kjell Dahlin värmer ihop linern som utgör poolens botten. Plastduken finns i sju olika färgkombinationer och levereras i 210 centimeter breda rullar. Populärast är den blåmönstrade ”cararra”. Duken är bara 0,75 millimeter tjock.


Oftast levererar Miami Pool direkt till slutkunden. – Men vi måste jobba med mellanhänder eftersom någon ska bygga poolerna också, säger Ola Viklund som gärna tillbringar tid både i och intill den egna simbassängen.

11


Om småföretagarna får Det sägs att småföretagarna är Sveriges ryggrad. Men vad efterlyser de från politikerna inför höstens val? Vi frågade några

1. Vad kan kommunalpolitikerna göra för att hjälpa ditt företag? 2. Vilka företagarfrågor är

Kajsa Lindqvist och Eva Larsson, Din Barnmorska

1

Det är landstinget som vi slåss med. Vi kan i dagsläget inte ta emot privata kunder på grund av att vi inte har tillgång till journal­ systemet. Så vi blir låsta till VC Timrå och Sidsjön och kan tyvärr inte ta emot kunder som inte är listade där.

2

Först betalar man skatt på att ta ut en vinst. Sedan betalar

man skatt på gjord vinst. Sluta med dubbelbeskattning. Vanligtvis är vård också momsbefriat men ­eftersom vi driver eget så betalar vi 25 procent moms. Om skatten skulle bli lägre så kunde vi kanske anställa, kanske satsa på utbildning, eller kanske börja med akupunktur. Vi har många idéer men för lite pengar.

Lars Wedin, Kroi Thai

1

Parkeringen i Stenstaden måste bli bättre. Folk orkar inte parkera långt från affärerna. Buss är bra men hur ska folk få med sig sakerna hem från affärerna?

2

Pappershanteringen måste förenklas. Som det är nu så går

12

Agneta Eriksson och Emmra Saltin, Hem fina hem

cirka 50 procent av arbetstiden åt till administration. Tid som hade kunnat läggas på andra saker. När min morbror flyttade tillbaka till Sverige från Kanada på ­1980-­talet blev han förskräckt av mängden pappersarbete. Det säger en del.

1

Jag skulle vilja se att ­kommunen släppte en ­marknadsföringstidning som går ut gratis till alla hushåll. En tidning där lokala företag får annonsera helt gratis. Som nystartad är det svårt att finna pengar till marknadsföring.

2

Det är jättetufft att vara egen. Man har ju inget skyddsnät. Jag tror på att förlänga starta eget-bidraget från sex månader till två, tre år. Det är vanligen så lång tid det tar att stabilisera sitt företag. Många företag som skulle kunna bli lönsamma tvingas i dag att stänga ner för tidigt.


välja

SVERIGES ENDA RIKTIGA KASINO

entreprenörer i Sundsvall.

viktigast på riksplanet?

Sardar Ali, Frisörstudion

1

Sundsvall måste bli mer synligt. Man måste satsa på marknadsföring. I dag är det en katastrof. Man måste synas mer i andra städer så att folk vill komma till stenstaden. Sedan måste man se till så att parkeringen inte är så dyr här. Hyrorna är också för höga.

2

De borde sänka momsen för frisörer. Varför har restauranger 12 procent och frisörer 25? Med 12 procent moms skulle jag kanske anställa en till person.

Carina Öhrberg, Sköna under

1

Jag har haft företag i 22 år. Större delen av den tiden har parkeringen i stan varit ­bekymmersam. Folk känner inte att de har tid att stanna i staden utan måste rusa iväg för att parkerings­tiden går ut. Sen borde det gå att påverka fastighetsägare. Det är inte så mycket småbutiker kvar i staden utan främst stora kedjor. Man borde verka för att småföretagen ska vara kvar. Det är också viktigt att få en ren och trivsam miljö. Framförallt att man tänder lamporna i god tid på vinterhalvåret. Som det är nu är det för mörkt på kvällarna. Annars tycker jag att det fungerar. Jag är inte så politiskt engagerad.

2

Det måste kännas tryggare att anställa. Ska arbetstagare få jobba heltid blir det svårt för före­ tagare. Lägre arbetsgivaravgifter skulle underlätta väldigt mycket. Jag tycker också att det är viktigt att inte bara skylla på politiker. Man får inte glömma bort att den största delen av företagande, ­handlar om att vi har en bra verksamhet som fungerar.

Mat och dryck av högsta klass på terrassen

RÄKPLATEAU 195 KR/PERSON

Kani Barvan, Pizzeria Titanic

1

De måste bygga fler nya lägenheter. Jag kan inte få tag på rätt personal för de har ingenstans att bo. Många vill flytta till ­Sundsvall men det finns inga lägen­heter att flytta in i. Jag har bott i nästan hela Sverige och jag tror att Sundsvall är Sveriges bästa stad. Men det måste byggas fler lägenheter.

2

Jag hör många som klagar på att skatten är för hög. Det är för dyrt att anställa och det är för många som går arbetslösa. ­Skatte­verket måste hjälpa till.

Klubbpris 155 kr/person Boka bord på casinocosmopol.se eller ring 020-219 219

Casinoparken 1 • Öppet 15.00–03.00 Alla visar id • Åldersgräns 20 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-81 91 00

TEXT OCH FOTO: DANIEL ARNFJELL 13


Chefredaktör Olof Axelsson pratade med coachen Mattias Wikman, Wision 360, om hur man når sina mål.

Daniel Sandström, Wayne’s Coffee, ordnade god frukost.

Anna-Karin Johansson, Progress­ partner, pratade om kroppsspråk och hur man kan använda aikido för att kommunicera bättre.

Minna Nikkanen, Rutinera och Catharina Tholin, Advokat Tholin.

Johanna Tott, Nordic Vibe.

Huvudfotingar och månspaning på f­ ullsatt frukostmöte Varje gång vi kommer ut med ett nytt nummer ordnar NÄRINGSLIV ett frukostmöte i Sundsvall. Förutom gott kaffe, bagels och mingel bjuds deltagarna på intervjuer med två aktuella gäster. Den 15 maj uppmanade AnnaKarin Johansson, kommunikationsexpert och aikidoinstruktör, oss att 14

överge huvudfotingen och ta med hela kroppen på jobbet. – Vi är ofta bara närvarande från halsen och upp. Därmed blir vi mycket sämre på att kommunicera med andra, sa hon. Hon visade också handgripligen

hur vi kan parera en negativ kraft

– som lika gärna kan vara ord som knytnävar – och få den att slå mot angriparen i stället. Mattias Wikman, företagscoach, pratade om sluta sätta fega mål och varför det är dags att skrota gamla sanningar som håller oss tillbaka. – Våga sikta mot månen, annars kommer du aldrig att lyfta, sa han.

Vill du också äta frukost med NÄRINGSLIV? Maila dina kontaktuppgifter till frukost@naringsliv.to så får du en inbjudan till höstens första träff i september. TEXT: OLOF AXELSSON FOTO: DANIEL ARNFJELL


g n ri ä n s k sö e B

TEMA:

Äventyrsparken Mid Adventure.

r o l r ä p r a m m o s v l To a l l a r ö f t o g å med n Ta med kollegorna på Vilda Västern-äventyr. Eller varför inte låta bäbisen bada i blåbär? Vi lät sex sommarentreprenörer i Västernorrland berätta vad de erbjuder – och frågade vad de har för annan personlig favorit.

Fort Kodiak.

Friluftsmuseet Mannaminne. 15


g n ri ä n s k Kolla in kyrkomålningar eller spana efter rovdjur sö e B

TEMA:

Mannaminne, Kramfors

Nöjeshallen, Sundsvall

Fort Kodiak, Bjärtrå

Ett femtiotal säregna byggnader. Båtar och spårvagnar. Konstutställningar och annorlunda evenemang. Mannaminne är friluftsmuseet för familjen som vill upptäcka och göra nya saker.

En av aktiviteterna är RIB-båt, en hybrid mellan en konventionell båt och en gummibåt. Med farter på hela 60 knop är det en båt som även används av kustbevakningen och polisen.

ff Har ni någon nyhet i sommar?

ff Har ni någon nyhet i sommar?

ff Har ni någon nyhet i sommar?

– Barnens hus för fantasi, skapande och kreativitet. En annan nyhet är färgbad för bäbisar från fem till tolv månader. Man gör färger av olika material som exempelvis blåbär. Sen får bäbisarna plaska och känna och så kanske något hamnar på papperet också, säger Sarita Sandström.

– Vi kommer att ha RIB-båten vid flytbryggor i slutet av Selångersån vilket gör den mer tillgänglig. Vi kommer också att köra drop inturer i Härnösand under stadsfesten, säger Alexander Lundahl.

– Det är en hel del nybyggnationer. Vår kära doktor Poison får exempelvis en ny vårdmottagning. Den 26-29 juni anordnar vi en marknad och vi har en gubbe som fått för sig att han är mirakelmakare. Han kommer hamna i luven på doktorn och vår ständigt berusade lägerpräst och vildsint skottlossning utlovas, säger Benny Wahlberg.

ff Vilket är ditt bästa tips i ­Västernorrland?

ff Vilket är ditt bästa tips i ­Västernorrland?

– Ytterlännäs medeltidskyrka är ­väldigt fin med omfattande målningar på taken och väggarna. Speciellt om man har tur att komma med på deras guidade turer med dåtidens klädsel och instrument.

– Restaurang Vindhem på Alnön är trevligt och har en bra utsikt. Har man tur kan man se något stort lastfartyg. Det är mäktigt att se storleken på dem.

Vare sig du besöker indianbyn, pälsjägarlägret eller saloonerna kan du vara säker att Västern ligger i Västernorrland. Tävla i att kasta tomahawk eller ta det lugnt vid lägerelden. Övernatta i en indianhydda efteråt.

ff Vilket är ditt bästa tips i ­Västernorrland? – Hemsö fästning. Det är kul att få en flashback från tiden när jag gjorde lumpen. Det pirrade till i nackhåren när man gick ner i ­tunnlarna och var nästan så man kände igen sig i vissa dofter.

Via Ferrata, Skuleberget, Docksta

Bergsklättring för gemene man i norra Europas största anläggning. Genom att fästa karbinhakar i stålvajrar som är fastkilade i Skuleberget, behövs ingen expertkunskap eller omänsklig fysik för att ta sig till toppen.

ff Har ni någon nyhet i sommar? – Förra året fick vi ytterligare en klättringsled. Nu är vi vassare än någonsin och det är kanske bättre än andra nyheter.

ff Vilket är ditt bästa tips i ­Västernorrland?

– Högbondens Fyr vid Höga Kusten är en plats med en skön feeling. Man kan bara gå runt och vara. Naturen är varierad och det är så mäktigt att bara stå där och titta ut över horisonten.

Boka ett golfpaket som ger dig både gratis Greenfee, del i dubbelrum, frukost och en 2 rättersmiddag samt fri tillgång till vår swimmingpool och jacuzzi. Du kan välja mellan Golfpaket deluxe eller medium:

GOLFPAKET DELUXE (del i dubbelrum med högre standard)

GOLFPAKET MEDIUM

1 195 kr/person

895 kr/person

BOKNING Vid frågor eller för mer information, ring oss på 0613–212 55 Det går också bra att mejla hotell- och vandrarhemsförfrågningar samt konferensbokningar till info@norrfallsviken.com

Lostigen 12, 870 31 MJÄLLOM 0613–212 55 WWW.NORRFALLSVIKEN.COM 16


Rovdjursspaning, Långsele

Mid Adventure, Fränsta

Björn, örn eller andra vilda djur. Den som väntar på något gott gör det med fördel i ett gömsle. Torsten Ångman har tillåtelse att lägga ut slaktavfall så man vet aldrig vad som kan lufsa förbi.

Äventyrspark där extrema vatten­ sporter, långa ziplines från höga h ­ öjder och mer marknära aktiviteter som paintball finns med på reperto­aren. De erbjuder skräddarsydda paket­ lösningar och har även en camping.

ff Har ni någon nyhet i sommar?

ff Har ni någon nyhet i sommar?

– Vi har hållit på hela vintern och byggt ett nytt, ­handikappanpassat gömsle. Det är en byggbarack som vi har gjort om. Vi har b ­ reddat dörrarna och satt fast en ramp för rullstolsburna, säger Torsten Ångman.

– En vattensportbåt som är mer anpassad för grupper och att köra ringar, tuber och bananer. Den har 460 hästar men drar mindre bensin än den gamla. Vi kör passande musik till och det är ju halva aktiviteten, säger Dan Thornberg.

ff Vilket är ditt bästa tips i

ff Vilket är ditt bästa tips i

­Västernorrland?

­Västernorrland?

– Bönhamn i Höga kusten är väldigt fint. Det är fina utsikter och vacker natur där.

– Ljungandalsvägen. Du åker efter gamla E14 och precis bredvid vattnet i Ljungan. Det finns tre campingar, tre kyrkor, tre hembygdsgårdar, caféer och matställen, glassbaren Den söta synden och Sveriges längsta träbro. TEXT: DANIEL ARNFJELL

och Bomber och granater, kungar

Via Ferrata Skuleberget, Docksta.

RIB-båt, Nöjeshallen.

Rovdjursspaning.

spioner

9-23 juni

PÅ A

Öppettider 11-17 med guidningar varje hel och halv timme, sista turen startar 16. Räkna med att varje tur tar cirka 1 timme och 20 minuter. Öppet för gruppbokningar året runt.

• BOKA AKTIVITETSKONFERENS HOS OSS:

Äventyr/lunch/middag.

Vi öppnar upp nya rum i berget som aldrig har visats upp!

Vuxna 90kr Ungdom 11-15 år 60kr Barn 0-10 år Gratis

RAN

25 Juni-31 Augusti

BEG

VI ÖPPNAR ÅTER PÅ MIDSOMMARDAGEN kl 11

LL

N

MIDSOMMARAFTON STÄNGT

Ä

Öppettider 12-16 med guidningar varje hel och halv timme, sista turen startar 15.

Spara kvittot om du äter på golfrestaurangen och få 20% rabatt på inträdet på Hemsö fästning.

Utställningar tillbaka efter 20 år

Spara kvittot från inträdet på Hemsö Fästning och få 20% rabatt på Vägnö golfrestaurang.

www.murberget.se Härnösand. Öppet tis-sön 11–16 Butik & kafé, tfn 0611- 886 10 17


Visst känns linjerna igen hos den ”nygamla” Saaben. Som vanligt bjuds man på härlig komfort och körglädje, enligt NÄRINGSLIV:s testförare.

En nygammal återkomst Saab 9–3 tillverkas åter i Trollhättan – fast nu i kinesisk regi. Resultatet känns tryggt och hemtamt, men innovativt? Njae, knappast. 2012 gick det anrika bilföretaget Saab i konkurs och många trodde att nu var sagan över. Men resterna av fabriken köptes upp av det kinesiska företaget Nevs som nu inriktar sig på att konstruera en elbil som ska stå sig stark både i Sverige och i Kina. Under tiden har Nevs vidare­ utvecklat en version av Saab 9–3 Aero Sedan. Ursprungsmodellen har hängt med sedan 2002, men har uppdaterats i flera omgångar. 18

Visst värmer det en gammal Saab-älskare att märket åter finns på marknaden, men frågan är hur ­kunderna tar emot en bil som i grund och botten bygger på en mer än tio år gammal konstruktion? ­Speciellt som Nevs priset ligger på oblyga 279 000 kronor. Sanningen att säga har många konkurrenter kört om Saab, utvecklingen i bilbranschen håller som bekant ett högt tempo. Fast det finns mängder av körglädje i den nygamla Saaben. Karossen är

fortfarande linjeskön, men det första jag slås av är att Saab-logotypen är borta. De kinesiska ägarna fick inte ärva den anrika gripen. Interiört känner man sig direkt

hemma. Framstolarna är bekväma och har släktskap med Volvo. Nevs har gjort över 100 detaljändringar för att anpassa bilen till dagens mått. Under huven sitter den välkända 2,0-litersmotor som GM tog fram för några år sedan. Den är turbolad­ dad och utvecklar 220 hästkrafter. Att den har några år på nacken märks på bränsleförbrukningen. Chassit känns perfekt och kom­ forten håller fin klass. Fyra personer

åker bekvämt och bra. Men en kombi-version måste nog till om Nevs menar allvar med att slå sig in på den svenska marknaden. Sundsvall blir ett av tio försälj­ ningsställen. Northcar som tidigare sålde märket välkomnar nykomlingen. Redan under de första veckorna sålde man ett tiotal bilar. I övriga landet går det att köpa bilen över internet. Men ska de nya Saab-fabrikörerna etablera sig på allvar i Sverige och Europa så krävs det nog att man får fram en potent el-modell inom hyfsat snar framtid. TEXT OCH FOTO: GUNNAR ALMBERG


Smakar det så kostar det. Närmare bestämt 1,4 miljoner kronor.

Mobil nattvila i miljonklassen Svårt att veta vart du ska åka på semestern? Varför inte testa en bostad på hjul. För de flesta barnfamiljer som

Förarmiljön är ombonad, men den gamla klassiska loggan i ratten är borta.

Fakta Saab 9-3 Aero Sedan Pris: Från 279 000 kronor. Garantier: 2 år nybil, 3 år ­vagn­skada, 6 år lack, 10 år rost. Fri service under tre år (9 000 mil). Motor: Fyrcylindrig bensin. Turbo. 1 998 cc. Effekt: 220 hk.

vill ut på vägarna är det fortfarande husvagnen som gäller. Husbilen vänder sig oftast till en mer mogen – och mer välbeställd – publik. Jag fick möjlighet att under ­några dagar testa en av de större och lyxigare husbilarna på marknaden: Kabe Travel Master 810. Här ryms omfattande köksutrust­ ning, tv, stor toalett med dusch och en riktigt bekväm dubbelsäng. Men så ligger prislappen också på 1,4 miljoner kronor. Min första husvagnsupplevelse från 1970-talet känns oändligt avlägsen – detta är en helt annan värld. Trots att man vid första anblicken blir lite skrämd av storleken är husbilen smidig och

lättkörd. Man hittar snabbt en bra körställning, instrumenten är ­lättavlästa och att man rattar en bil på drygt åtta meter känns inte. Väghållningen är bra, ABSbromsar svarar för en säker färd. Den turboladdade motorn på 3,0 liter och 180 hästkrafter ­utrustad med automatisk växel­ låda ger bra fart till ekipaget. Har man ett B-körkort som är utfärdat före 1996 är det fritt fram att glida fram i detta rullande lyxhem. Prisspannet för en husbil ligger vanligtvis mellan 0,5-1,5 m ­ iljoner. Men det finns husbilar som kostar långt över 2 miljoner också. Andrahandsvärdet håller relativt

bra, förutsatt att man vårdar sin ögonsten väl. – Storleken drar förstås upp priset men det är framför allt mängden utrustning som kan få det att skena i väg. Betänk att även en rejäl basutrustad vagn erbjuder riktigt bra standard. Mellan­ skillnaden upp till ett lyxutsrustat exemplar kan ta dig bra långt på semestern, säger Peder Åström som driver Åström Fritid i Sundsvall. Han startade 2001 i en lokal på 240 kvadratmeter, i dag har han en försäljningsyta på 2 100 kvadratmeter. – Vi säljer ungefär 240 fordon per år, mer än hälften är husbilar, säger han. TEXT OCH FOTO: GUNNAR ALMBERG

Vridmoment: 350 Nm. Kraftöverföring: Framhjulsdrift, sexväxlad manuell/automat. 0–100 km/h: 6,9 sekunder. Toppfart: 240 km/h. Förbrukning: 7,4 liter per 100 km vid blandad körning. CO2-utsläpp: 170 g/km. Tjänstevikt: 1 630 kg Körglädje, komfort, ­hemtamt återseende Priset, till åren kommen

Försäljningen av husbilar har tagit fart igen efter finanskrisen. I den här modellen finns allt från dubbelsäng till välutrustat kök. 19


LÄGE FÖR

AFFÄRER

Terese Nordquist 060-16 35 73 terese.nordquist@almi.se

Lars Holmberg 0612-139 00 lars.h@ltck.se

Enterprise Europe Network förmedlar kontakter mellan företag i Europa och även i resten av världen. Varje månad presenterar NÄRINGSLIV ett urval förfrågningar och erbjudanden som kan vara särskilt intressanta för företagen i vår region.

Anders Karlsson 063-57 11 11 anders.karlsson@almi.se

Verkar det spännande? Hör av dig till någon av kontaktpersonerna från Länstekniskt Centrum i Kramfors, LTCK, eller Almi Företagspartner ovan. Företagskontakterna hanteras givetvis konfidentiellt tills samarbetsavtal eller sekretessavtal har tecknats.

Söker ditt företag en unik produkt att sälja? Eller har ni tagit fram en ny teknik som behöver testas? Kolla in våra partnersökningar från Enterprise Europe Network. Fler partnersökningar hittar du på www.enterpriseeurope.se

AFFÄRSFÖRFRÅGNINGAR

TEKNIKERBJUDANDEN

Utrustning för sjukvård

Energi från solen

Innovativ inredning

Kalorifri sötning

Ett spanskt företag, lokaliserat på Kanarieöarna, söker efter sjukvårdsutrustning som kan bli ett komplement till sina egna ­produkter. Företaget täcker behoven på hela ögruppen och vill nu expandera med ett utökat sortiment. Företaget vill teckna leverans- och serviceavtal.

Ett holländskt företag som säljer och installerar ett brett sortiment av grön energi ska utvidga sitt ­sortiment av vedeldade energisystem och solenergiprodukter. Företaget söker nya leverantörer för försäljning främst i ­Holland. Kommersiella avtal med ­leverans, service och tillverkning är intressant.

Ref: 20130114007

Ref: BRNL20130927001

Ett danskt väletablerat design­ företag, som samarbetar med många kända danska designers, söker återförsäljare i Sverige. Företaget säljer heminredningsprodukter främst tillverkade i akryl men även i trä, marmor, keramik och metall. Produkterna är ofta innovativa och kan benämnas som tillämpad konst. Företaget vill teckna leverans- och serviceavtal.

Ett isländskt företag tillverkar naturligt framställda produkter av sötningsämnen från den syd­amerikanska växten stevia. Produkterna innehåller inga kalorier eller kolhydrater och kan ­exempelvis användas av ­diabetiker. Företaget erbjuder ­produktion till distributörer i Sverige mot tecknande av ­kommersiella avtal.

Ref: 20111108012

Ref: BOIS20140121001

20


KRÖNIKA: Friskvård

Ta kroppens signaler på allvar FOTO: PIXHILL.COM

Av: Kristina Wojén / kristina@vilokraft.se

som utifrån våra sinnen försöker tolka vad som sker i våra liv. Det är både kemiska och elektriska signaler som ska smältas till en verklighets­bild, som ­sedan ska vägleda oss och skydda vår hälsa. Vi tar in 100 megabytes av information varje dag. Motsvarande 100 000 sidor A4 med text. Informationen ska tas emot och sorteras, bedömas, vägas och läggas på rätt plats så att vi har den tillgänglig i framtida situationer. Mycket av sorteringen sköts omed­­ vetet (se min förra krönika i nr 3). Lägg sedan till signaler från dig. Signaler från kroppen är ­indikationer Hur ser du på signalerna – som hinder eller som stöd? Det här är ett mycket finurligt system, ju mindre du lyssnar till signalerna desto kraftigare signal ­kommer du att få! Vissa signaler från kroppen är lättare att tyda och nödvändiga att beakta (om inte annat för de opraktiska ­konsekvenserna):  När du har låg energi i kroppen ­brukar det dyka upp signaler av trötthet och utmattning. Lyssnar du och vilar?

 Hunger skapar irritation och ­svaghet i kroppen, när blodsockerkurvan nästan är i diket, då slinker något ner snabbt.  Akut smärta är en stark signal. En reaktion på att något är fel och ja, om vi bryter ett ben lägger vi benpiporna på rätt plats och gipsar. Andra signaler skjuter vi lättare ifrån oss. ­Smygande ­symptom som värk i muskler på grund av hög muskeltonus och ­stressymptom kan vara svårare att lyssna till. Knackig sömn, oro och depressioner och känslor av otillräcklighet är indikationer från kroppen, från det inre som vill ha gehör. Jag vill förtydliga: Ta kroppens signaler på allvar. Skjut inte bort vad kroppen vill berätta. Kropp och knopp hänger ihop. Hormoner påverkar varandra Hormoner är kroppens signalsystem som styr mättnadskänsla, hunger, muskeltillväxt och mycket mer. Om ett hormon hamnar ur balans kommer de andra snart att följa efter. Vi kan bli sjuka när vi lever under press och stress under en längre tid.

Binjurarna försvagas och skapar en kortisolresistens hos andra hormon­reglerade organ som äggstockar, sköldkörtel och buk­spottkörtel med hormoner som insulin, progesteron, östrogen och testosteron. Alltså, en "reaktions-tsunami" som ställer till kaos i kroppen. Har du känt hjärtklappning? Eller har det hänt att när du precis pustar ut efter en stressad period så bryter en infektion ut? Det går inte att lura kroppen, bara skjuta fram symptomen. Går vi emot oss själva och det vi tror på så förlorar vi ofelbart energi. Det i sin tur skapar inre konflikter som spelar upp sig på utsidan i våra relationer, på ­arbetet och så vidare. För att komma på vilka dina behov är, vad dina signaler betyder, behöver du låta dina tankar och känslor göra sig hörda. Reflektera, lyssna även till obehagliga känslor och försök förstå vad de står för. Kanske tycker du det är svårt men det är fullt möjligt. Det är bara du som vet vad du behöver. Vinsten, ja det är en kropp som kan jobba optimalt utifrån dina förutsättningar. Ett alert sinne med kraft att genomföra det du vill i livet. Känslor av lycka och tillfredsställelse för det du utför. Förmåga att närvara i stunden. Det är för mig högsta vinsten.

Kristina Wojén är stresskonsult, massageterapeut och hypnoscoach i egna företaget Vilokraft.

www.cramo.se

H

järnan är en tolkningsmaskin

Nu har vi även öppnat

CRAMO EXPRESS Snabb service för byggproffs

Heffnersv 1 tel. 060-52 51 50

21


FOTO: BO FERNSTRÖM

NOTISER: Bygg, fastigheter & lokaler

Han blev Årets ­företagare i Härnösand Jan Erik Skogström som driver Härnösands Schakt & Trädgårds­ anläggningar utsågs till Årets ­företagare i Härnösand på ­Företagens galakväll i maj. Han har enligt motiveringen ”­visat att företaget kan utföra arbeten i klass med många andra stora och större företag, och gjort

det på ett exemplariskt sätt. Ett komplext arbete som krävt god l­ogistisk förmåga och bra planering samt ett enormt ­engagemang.” Ett av företagets större uppdrag de senaste åren är jobb vid bygget av nya utskovet vid ­Bergeforsens kraftverk.

Uppförandekod för byggföretag

Jan Erik Skogström, Årets företagare i Härnösand.

Sveriges Byggindustrier har infört en uppförandekod för de 3 100 företag som är ­medlemmar i bransch- och arbetsgivar­ organisationen. Medlemskapet

ska vara ett signum för ordning och reda, för ett rätt och riktigt agerande. Sedan den 1 juni är uppförandekoden ett av ­kriterierna för medlemskap.

NYBYGGDA LOKALER FÖR UTHYRNING I BIRSTA! Hyr mellan 100-800 kvm

Annonsplats

Inhägnat, gemensamt fikarum, omklädningsrum och konferensrum. Adress: Arbetsledarvägen 5

Kontakta Stefan Ruda på 060-12 61 00 www.perium.se

Fastighetsaktiebolaget Perium Esplanaden 23 852 36 Sundsvall 22

Färre ­bostäder byggs i länet Under perioden januari-mars påbörjades 8 bostadslägenheter i Västernorrland, samtliga i småhus. Motsvarande period 2013 påbörjades 11 lägenheter, enligt SCB. I hela landet ökade däremot bostadsbyggandet med 29 procent till omkring 9 000 lägenheter, varav omkring 7 400 i flerbostadshus.


NYA FÖRETAG I LÄNET

HALLÅ DÄR ...

ÖRNSKÖLDSVIK Jenorent AB Själevadsgatan 26 lgh 1001, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2014-05-15 Bolaget ska bedriva handel och uthyrning av släp­ fordon, transporter, teknisk utrustning, mätutrustning, mjukvara, språkservice, värdepapper och därtill förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Jan Eskil Norberg HorseWell Scandinavia AB Västersel 114, BJÄSTA Reg datum: 2014-05-05 Företaget ska bedriva produktion, utveckling och försäljning av produkter till djur-, trädgårds- och ­fritidssektorn i Sverige och utomlands. Samt ­byggnation jämte handel med värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Anna Cecilia Hallin Malcolm Chambers Holding AB Box 65, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2014-05-07 Bolaget ska äga och förvalta värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Erik Malcolm Chambers Sjöströms Gallringstjänst AB Banafjäl 302, ARNÄSVALL Reg datum: 2014-05-05 Bolaget skall bedriva entreprenadverksamhet avseende skogsbruk, innebärande fällning och aptering av skog, både maskinellt och manuellt samt framkörning av virke. Dessutom kommer bolaget att erbjuda tjänster för andra förekommande typer av markarbeten samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Andreas Kenneth Sjöström Stonesnose AB Box 65, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2014-05-06 Bolaget ska bedriva begravningsbyrå, upprättande av juridiska handlingar såsom bouppteckningar, arvskiften, testamenten och avtal samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils Håkan Lundmark Thordab Industri Innovation AB Tegelbruksvägen 1, ARNÄSVALL Reg datum: 2014-05-06 Föremålet för bolagets verksamhet är att utveckla och sälja på en global marknad de hydraulik- och hybridprodukter som patentsökts inklusive applikationer till tillverkare och distributörer av hydraulikkomponenter, leverantörer av stationära applikationer och tillverkare och distributörer av stora hydraulpumpar och motorer samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Stig Roger Gustavsson, Stig Tord Henry Gustavsson, Lars Göran Gustavsson, Monika Elly Margareta Gustavsson, Thord Urban Gustavsson Amisona Morrisen AB Renvägen 2, DOMSJÖ Reg datum: 2014-04-30 Företaget ska bedriva näthandel med kläder samt varor inom heminredning såsom belysning, textilier, tapeter och liknande. Företaget ska även bedriva konsultverksamhet inom nämnda områden. Styrelseledamot: Esperanza Ng Josefsson Bröderna Westin Specialbeläggningar AB Ångermanlandsgatan 28 B, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2014-05-02 Bolaget skall bedriva försäljning av specialytbeläggningar med därtill hörande entreprenader och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Lars Tage Persson, Svante Tord Ingemar Näslund, Erik Arne Kristoffer Vestin, Sten Åke Westin Dental Medic Övik AB Storgatan 3 F Lgh 1303, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2014-04-25 Bolaget skall bedriva tandvård, hälso- och sjukvård, skönhetsvård, utbildning inom tand-, sjuk- och hälso­ vård, bygg- och inredningsarbeten, äga och förvalta värdepapper och fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Monica Elisabeth Nordin, Sture Gustaf Harald Nordin S&F Svenska AB Lingonstigen 37. DOMSJÖ Reg datum: 2014-05-02 Bolaget ska utveckla och driva affärssystem för loppmarknadshandel, tillhandahålla marknadsportaler för konsument till konsumenttjänster, bedriva grossisthandel med hushålls- och fritidsvaror och därmed förenlig verksamhet samt tillhörande tjänster. Styrelseledamöter: Per Ove Näslund, Hans Jörgen Lindgren, Eva Yvonne Näslund

... Anna Hallin som den 5 maj registrerade ­HorseWell Scandinavia AB. ff Vem är du och vad har du för bakgrund?

– Jag är 45 år, född och u ­ ppvuxen i Ulricehamn och utbildad beklädnads­ tekniker. Nu bor jag på en liten lantgård i Västersel, Bjästa med min familj. I början på 90-talet fl­ yttade föräldrarna och jag upp hit och startade en varuhuskedja i klädoch skobranschen. År 2002 tog jag examen som civilekonom och har sedan arbetat med marknadsföring och administration inom ett par olika företag.

ff Vad erbjuder du för produkter och tjänster?

– Så kallade slowfeeding-nät som får hästar att äta på ett hälsosamt vis, strå för strå. Tillverkning sker både utomlands och här hemma.

ff Varför startade du det här

ff Vilka är kunderna?

företaget?

– Nu i början siktar jag på butiker och kedjor i hela Sverige men ser fram emot vidare utveckling.

– Jag har varit intresserad av hästar sedan barnsben – ridit, tävlat och fött upp. Nu har jag funnit nya ­produkter som kan tillföra häst­området något. Jag blev också en av fem pristagare i tävlingen ”AB ­Västernorrland” och vann 50 000 kronor i aktiekapital och 35 000 kronor i konsulttjänster.

Enrec AB Montörsvägen 15, JÄRVED Reg datum: 2014-04-28 Bolaget skall bedriva konsulttjänster och verksamhet inom VA dvs vatten och avlopp, avfall och återvinnings­ branschen, konsulttjänster inom främst organisations­ utveckling, ledarskap och mentorskap, äga och förvalta värdepapper och fastigheter, förmedling av tjänster inom nöjesproduktion och underhållning samt uthyrnings­verksamhet av därtill hörande utrustning samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lars Magnus Pehrs William Holding i Övik AB Badviksvägen 12, DOMSJÖ Reg datum: 2014-05-06 Bolaget ska bedriva förvaltning av fastigheter och därmed förenlig verksamhet. Bolaget ska även bedriva förvaltning av värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Peter William Daniel Stattin Förvaltning Kristina Johansson AB Högabergsvägen 5, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2014-04-25 Aktiebolagets verksamhet ska vara att förvalta aktier, finansiella instrument och fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Kristina Margareta Johansson ePillow Scandinavia AB Dollarvägen 14, SJÄLEVAD Reg datum: 2014-05-02 Bolaget skall bedriva tillverkning och försäljning av nackkuddar samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Erik Anders Ögren, Jacob Gustav Fredrik Lundin Kroon, Emil Andreas Vikström Övik Tak & Solenergi AB Hörnäsvägen 76, ÖVERHÖRNÄS Reg datum: 2014-04-26 Bolaget ska bedriva utveckling, tillverkning och ­försäljning av solenergirelaterade produkter, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Lars Anders Bergkvist, Sven Göran Engström, Paavo Törnerfält

ff Hur kommer verksamheten att utvecklas?

–Jag har många idéer om nya produkter inom hästbranschen och har bland annat fått förstudiemedel från

HÄRNÖSAND MGB Bolaget i Härnösand AB Bragegatan 7, HÄRNÖSAND Reg datum: 2014-05-16 Föremålet för bolagets verksamhet är att arrangera resor, utbildning, förvalta fast egendom samt äga och förvalta värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Mats Gunnar Berg Bricon Holding AB Varvsgatan 10, HÄRNÖSAND Reg datum: 2014-05-06 Bolaget ska äga och förvalta aktier i dotterbolag, äga och förvalta värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Joel Andreas Winér, Leif Erik Fällman, Johan Eric David Tonegran, Magnus Svante Anders Åkerlind Nya Vinken AB Norra Kyrkogatan 9, HÄRNÖSAND Reg datum: 2014-05-06 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva telemark­ eting, kundvård, marknadsundersökningar och besöksbokningar samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Alf Joel Håkan Viklund, Per Emil Vesterlind SA Recycling AB Villavägen 21, HÄRNÖSAND Reg datum: 2014-04-26 Bolaget skall bedriva rivningar, selektering, sanering och betongarbeten samt försäljning av nytt och ­begagnat byggmaterial. Bolaget skall även kunna äga och förvalta aktier, andra värdepapper samt fastigheter och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Sören Ingvar Karlsson

Almi. I startskedet är jag ensam i företaget men vi får se vad framtiden leder till.

ff Har du någon förebild som företagare?

– Göran Nordin i Järven-företagen har varit min mentor.

ff Vilka är dina starka och svaga sidor som företagare?

– Jag har ju haft förmånen att ha mycket företagande i familjen. Men nu behöver jag snabbt få ett fungerande kontaktnät för den här verksamheten. ANDERS HAMMARBERG

Salong Viktoria i Kramfors Aktiebolag Torggatan 9, KRAMFORS Reg datum: 2014-05-09 Aktiebolaget ska ägna sig åt hårvård, försäljning av hårprodukter och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hussein Youssef Mahmoud Tollsätter 121 AB Tollsätter 121, NORDINGRÅ Reg datum: 2014-05-05 Bolaget ska äga och förvalta fastigheter samt äga och förvalta värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lisa Johanna Norell Ren & Veg AB Vännersta 110, NORDINGRÅ Reg datum: 2014-04-28 Aktiebolaget ska bedriva restaurangrörelse och café och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Maria Katarina Lindholm

SOLLEFTEÅ Din veterinär i Sollefteå AB Blomstervägen 12, SOLLEFTEÅ Reg datum: 2014-05-09 Veterinärverksamhet med smådjur. Styrelseledamot: Sara Nobakhti Afshar

KRAMFORS

Reklamkompaniet F Buhr AB Länkvägen 1, SOLLEFTEÅ Reg datum: 2014-05-08 Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva tillverkning, vidareförsäljning och försäljning av reklammaterial, handel och försäljning av presentprodukter, handel, försäljning och tryckning av kläder samt gravyr. Handel med värdepapper, äga och förvalta fast och lös egendom och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hans Åke Frederick Buhr

Daniel Wiberg Bygg AB Invik 116, ULLÅNGER Reg datum: 2014-05-06 Bolaget ska bedriva verksamhet inom byggnads- och anläggningsbranschen, äga och förvalta fast och lös egendom och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Stig Daniel Viberg

Tessan Invest AB Storgatan 41, SOLLEFTEÅ Reg datum: 2014-04-29 Bolaget ska i egen regi eller genom dotterbolag bedriva försäljning av dagligvaror samt fastighetsförvaltning och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Ann Therese Källarsson

23


Fortsättning från sidan 23

NYA FÖRETAG I LÄNET Transport i Rå AB Rå 135, NÄSÅKER Reg datum: 2014-05-02 Bolaget ska bedriva transportverksamhet och ­skogsvård, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Patrik Emil Mähler, Hans Per-Erik Nylund Zetriq AB Berg 108, SOLLEFTEÅ Reg datum: 2014-04-29 Bolaget ska bedriva försäljning av fordon, uthyrning av personal samt cateringverksamhet, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Rune Kjell Erik Nilsson

SUNDSVALL IMT Invest 3 AB Lundbovägen 53, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-14 Bolaget skall bedriva handel med värdepapper och fastigheter, konsulting inom ekonomi samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Ture Olof Holmkvist, Eva Margareta Holmkvist IMT Invest 4 AB Lundbovägen 53, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-14 Bolaget skall bedriva handel med värdepapper och fastigheter, konsulting inom ekonomi samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Ture Olof Holmkvist, Eva Margareta Holmkvist IMT Invest 5 AB Lundbovägen 53, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-14 Bolaget skall bedriva handel med värdepapper och fastigheter, konsulting inom ekonomi samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Ture Olof Holmkvist, Eva Margareta Holmkvist IMT Invest 6 AB Lundbovägen 53, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-14 Bolaget skall bedriva handel med värdepapper och fastigheter, konsulting inom ekonomi samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Ture Olof Holmkvist, Eva Margareta Holmkvist

Risshall Holding AB Bogserarvägen 20, ALNÖ Reg datum: 2014-05-13 Föremålet för bolagets verksamhet är förmedling av försäkringstjänster, marknadsföra, importera och sälja turistsouvenirer och kioskvaror, förvalta fast och lös egendom samt äga och förvalta värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Peter Bernhard Risshall Agenta Produkt & Trädgårdsutveckling AB Ljusviksvägen 39, KVISSLEBY Reg datum: 2014-05-06 Bolaget skall bedriva utveckling och tillverkning av ­profil- och yrkeskläder, konsultation och produkt­ utveckling gällande trädgård och trädgårdsdesign samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Eva Chatarina Wikström Teir Innergården Invest AB Trädgårdsgatan 32 B, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-12 Äga och förvalta egna aktier samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Salahaddin Husein Tawfic Alnö Bil & Lack AB Kulingevägen 7, ANKARSVIK Reg datum: 2014-05-06 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva lackering av fordon samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Mikael Per Ove Norberg Alnö Lönekonsult AB Flottilvägen 19, ALNÖ Reg datum: 2014-05-08 Konsultverksamhet inom HR-området. Styrelseledamot: Bo Erik Gustavsson Cars & Wheels Bilverkstad i Njurunda AB Appelbergsvägen 23, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-06 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva bilverkstad, snickerier och båtreparationer samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Sten Conny Ström Egma Affärsutveckling AB Esplanaden 10, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-07 Bolaget skall äga och förvalta lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Anna Birgitta Andersson

HR Stöd & Kompetens i Norr AB Appelbergsvägen 28, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-08 Aktiebolaget ska bedriva konsultverksamhet inom HR (Human Resources) och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Susanne Elisabeth Norvell

On Tour Holding AB Motalavägen 10, SUNDSVALL Reg datum: 2014-04-25 Aktiebolaget ska äga och förvalta fastigheter och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Ulf Olov Waldemar Skoglund

Jenco AB Munkvägen 4, MATFORS Reg datum: 2014-05-05 Bolaget skall handla med motorfordon och reparera och sälja tillbehör samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Carl Conny Örjan Backe

SJA Food AB Björn 162, NJURUNDA Reg datum: 2014-04-25 Bolaget skall bedriva restaurangverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Kyrre André Berglund, Lars Stefan Torsten Markussen, Per Johan Sjöberg

Kvarteret A4 AB Skottsundsvägen 31, KVISSLEBY Reg datum: 2014-05-09 Bolaget ska äga och förvalta fastigheter, aktier och andelar samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Stefan Alexander Joneström Signe i Sundsvall AB Nybrogatan 5, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-09 Föremålet för bolagets verksamhet är att arbeta med utbildning och konsultverksamhet inom finans- och försäkringsbranschen, förvalta fast egendom samt äga och förvalta värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils Torbjörn Wiklund Tränings Templet AB Moränvägen 6, ALNÖ Reg datum: 2014-04-26 Aktiebolaget ska bedriva verksamhet inom träning och hälsa samt bedriva handel med friskvårdsprodukter i fysisk butik och över internet samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lars Patrik Ekman QB Consulting AB Karlstadsvägen 25, SUNDSVALL Reg datum: 2014-05-09 Bolaget skall bedriva konsultverksamhet inom ITbranschen samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Ingrid Christina Johansson Alternativ assistans i Sverige AB Rösåsen 112, KOVLAND Reg datum: 2014-04-24 Bolaget skall bedriva personlig assistans och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Gerda Margaretha Lavast A-M I SUNDSVALL AB S.a Järnvägsgatan 21d, SUNDSVALL Reg datum: 2014-04-30 Bilförsäljning, import av bilar, mäklande av bilar och andra fordon som snöskoter och motorcyklar, rekond­ itionering av bilar, försäljning av däck och biltillbehör. Styrelseledamot: Lars Mattias Säwén ELZERA AB Borgvägen 6, ALNÖ Reg datum: 2014-04-30 Bolagets verksamhet ska vara att tillhandahålla anpassade lösningar inom el, energi och övervakning. Installation och uthyrning av specialinstrument inom el- och energiområdet , utveckling av organisationer och tillhandahålla resurser. Äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Jan Tomas Svedberg KGR Consulting AB Repslagarevägen 16, SUNDSVALL Reg datum: 2014-04-26 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva konsultationer inom väg- och byggverksamhet, utbildningsmaterial samt försäljning av utbildningar. Import och försäljning av vin. Handel med värdepapper, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Anna Kristina Göransson Rudberg KR Truck AB Fyrväpplingsvägen 8, SUNDSBRUK Reg datum: 2014-04-26 Bolaget skall bedriva mark- och grundarbeten, hantering av gods, vidare skall bolaget bedriva försäljning och underhåll av truckar samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Kim Runo Norin Röström Mittnorden Bygg & Ställning AB Gålviken 122, STÖDE Reg datum: 2014-05-02 Bolaget ska bedriva uthyrning och montering av byggnadsställningar, utföra byggnadsarbeten samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Karl Helmer Sjögren

Fler bolag samt aktuella konkurser hittar du på www.naringsliv.to 24

Strinnholms AllTeknik AB Thulegatan 33a, SUNDSVALL Reg datum: 2014-04-23 Installation, service och underhåll av larm och bevakningskameror. Installation, service och underhåll av datorer, nätverk, servrar. Skogsbruk, trädfällning, ­avverkning, gallring och legosågning av timmer. Snickeri och målning. Bergsprängning och stenknäckning. Viss uthyrningsverksamhet av snöskotrar och skogsutrustning. Handel med fast och lös egendom, Samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Bengt Magnus Strinnholm Sundsvalls byggnadsvård AB Långsvevägen 21, ALNÖ Reg datum: 2014-04-23 Bolaget skall bedriva entreprenadrörelse företrädesvis inom bygg. Bygg och restaureringsarbeten på framförallt kulturhistoriskt viktiga byggnader, och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Johan Patrik Nyberg UMR Byggnads AB Kornvägen 10, NJURUNDA Byggverksamhet och snickeriarbeten mark- och grundarbeten, konsultverksamhet inom bygg och anläggning, handel med värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Reg datum: 2014-04-26 Styrelseledamot: Ulf Mikael Rydberg

TIMRÅ Bolagskompetens Västernorrland AB Åkervägen 40, SÖRÅKER Reg datum: 2014-05-13 Företaget skall bedriva förmedling av bolag, erbjuda konsulttjänster inom värdering av bolag, finansiering, kapitalanskaffning samt affärsutveckling. Åta sig s­ tyrelseuppdrag. Äga och förvalta fast och lös ­egendom. Samt därmed förenlig verksamhet Styrelseledamot: Kent Peter Tommy Magnusson Medelpad Adventure AB Bye 704, SÖRÅKER Reg datum: 2014-05-12 Bolagets verksamhet är att bedriva boendeanläggning, restaurang och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Annika Olsson Fischer Jivetob Entertainment AB Tjädervägen 5, TIMRÅ Reg datum: 2014-05-08 Bolaget skall bedriva musikutövande, vidare bedriva uthyrning samt transport av utrustning för ljus och ljud till konserter och evenemang samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils Tore Eriksson

ÅNGE Alpo AB Klippen 112, TORPSHAMMAR Reg datum: 2014-05-14 Bolaget skall bedriva restaurangrörelse dessutom administrera personlig assistans samt bemanningsverksamhet. Bolaget skall även äga och förvalta fastigheter och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Patrik Alvar Olsson


KRÖNIKA: Webbutveckling

Så utvecklade vi vårt Spotify-team Av: André Högberg / andre@flatmate.se

ff Alla har möjlighet att komma med idéer och känna sig delaktiga.

ff Vi är en faktisk arbetsgrupp – inte en grupp som endast träffas under en utbildning.

ff Det stärker oss som med­arbetare och arbetsgrupp.

ff Detta skapar möjlighet för alla att lära sig nya tekniker som vanligtvis inte används i vardagliga projekt. Något som gör att vi kan hålla oss uppdaterade och långt fram som leverantör. ff Byta roller. Ett bra tillfälle om ­någon vill prova på till exempel att leda ett projekt för att se vad det innebär. Det skapar ökad förståelse för de olika rollerna i ett projekt. Det är viktigt att projekten har en tydlig idé som alla är införstådda i och även tydliga mål om vad som ska göras. Utan det så är risken överhängande att projektet äter allt för

Det senaste projektet som vi arbetat

med i utbildningssyfte kallar vi PartiQ. Idén baserades på att en medarbetare var trött på gäster som fyller spellistan i Spotify med en uppsjö av låtar på fester så att de andra gästerna inte får höra de låtar de valt. Jag tyckte att det var en spännande idé som jag tänkte att fler förmodligen hade nytta av. Efter lite research kunde vi konstat­ era att det var fullt möjligt att genomföra projektet då Spotify tillhandahåller ett öppet gränssnitt för att hämta information och data från deras tjänst, samt att deras appar byggs med hjälp av webbteknik. Innan ­projektets start gjorde vi även en genomgång av ­liknande befintliga tjänster för att se att vi inte gjorde något som redan fanns. En projektplan och f­unktionsspecifikation arbetades fram. Tanken var först inte att ­involvera eller släppa appen på Spotify. Men ju mer arbetet löpte på kände vi att vi hade en riktigt stark produkt konceptuellt, grafiskt och funktionellt. Så vi beslöt oss för att ta kontakt med Spotify för att se vad deras tankar var.

Just nu har vi stor efterfrågan på vår kompetens och söker därför efter nya medarbetare. Hos oss kan du arbeta som projektledare, specialist, projekteringsledare eller byggledare i våra kunduppdrag inom flera olika branscher. ANSÖK IDAG!

s/

GRUNDADES UTIFRÅN DRÖMMEN OM ATT SKAPA EN STOR NORDISK AKTÖR INOM PROFESSIONELL PROJEKTLEDNING.

h

HAR BRA EGENSKAPER OCH GODA MERITER, VI GER DIG CHANSEN ATT FÅ UNIKA FÄRDIGHETER OCH ERFARENHETER.

Vi skickade in en projektbeskrivning och grafiska skisser som förklarade tjänsten och hur den skulle fungera. Vi fick ett svar att de hade tagit emot vår applikationsansökan och att de skulle återkomma inom 14-dagar. Vi tänkte inte mer på det och arbetade vidare tills en dag då det ramlade in ett mail från vår kontaktperson på Spotify. De hade gått igenom vårt underlag och var ­väldigt positiva till idé, design och ­funktionalitet. Vi var minst sagt förvånade men självklart riktigt glada över responsen. Med detta i tankarna har vi arbetat vidare och applikationen finns nu att tillgå hos Spotify. Jag tycker verkligen att du ska testa denna modell om du ­känner att den går att applicera i ert vardagliga arbete. Det är trots allt en modell som även sparar in på höga utbildningskostnader och som för med sig väldigt många positiva aspekter.

www.faveo.se/Karriar 060-701 04 00

André Högberg är webbdesigner, projektledare och delägare i Flatmate Web & Digital.

Här är några tänkvärda delar

om du tänkt prova:

ff Ta fram en tydlig idé som det finns ett intresse av internt.

ff Sätt tydliga mål och riktlinjer. ff Låt medarbetarna komma med förslag på nya arbetssätt, tekniker och så vidare som de är intresserade av. ff Sätt en tydlig deadline.

Sundsvall/Härnösand

FLYG SHUTTLE

Sundsvall 120:- /pers Härnösand/Njurunda 200:- /pers

ÄVEN TAXI TILL LITEN TAXA

sig själv och sina medarbetare. Men att sätta sig i skolbänken varje gång är kanske inte alltid det roligaste, bästa eller mest effektiva sättet att lära sig nya saker. Min erfarenhet är att det finns ett bra alternativ: att baka in utbildningen i det vardagliga arbetet. I vårt företag strävar vi efter att driva ett till tre interna projekt per år på förtaget. Det är projekt där idéerna kommer från oss, samtliga medarbetare, och är idéer som vi har personliga intressen av att driva. Projekten ger oss väldigt många positiva möjligheter som inte finns i traditionell utbildning:

mycket tid och i slutet inte resulterar i den bästa lösningen. Det viktigaste i en arbetsgrupp är trots allt kommunikationen mellan medarbetarna. Utan den så är vi rökta. Vår tanke är att projekten inte ska vara så stora och kan på så sätt realisera projektet inom en rimlig tidsram. Det får ju trots allt inte påverka våra kundprojekt negativt. Tanken är ju att det i slutet ska gynna våra kunder och ge dem nya lösningar med ny teknik i grunden.

VI KÖR DÖRR TILL DÖRR

D

et finns många sätt att utbilda

Bokas på 060-61 90 00, sms 070-646 29 07 eller nyctaxi.se 25


EVENT, KONFERENS & KICKOFF Låt oss göra det bästa för dig Konferens

I lugn och avslappnad miljö

Bed & Breakfast

Trivsamt boende och en god frukost

Välkommen att kontakta oss

www.varsta.se 0611-127 11 Lönegrensgatan, Härnösand

26


KRÖNIKA: Marknadsföring

Vems är din smak? Av: Joakim Karlsson / joakim.karlsson@sweetpop.se

M

in mor har alltid använt många våra kunder. Ibland får jag övertyga ordspråk. Ett som tidigt satte med statistik vad marknaden ofta sig på mig var ”smaken är som reagerar på eller vilka trender som baken”. Det här med tycke och smak är ett går just nu. luddigt begrepp som jag som Var ska logotypen yrkesverksam kommun­ikatör bäst p ­ laceras eller ”Hur mycket och marknadsförare får brottas vilken attityd ska påverkar vår med dagligen. ­kampanjen ha för Ofta är det en kampanj favoritfärg, doft att nå maximal som får ändra färg efter att och form oss effekt. Men vad kunden har svårt att svälja den ligger egentligen när vi väl står bakom det där med dominerande rödfärg vi valt. där och ska En annan gång är jag och en tycke och smak när vi ­kollega oense om det ska vara ­kommer till att konsumera? välja något i ett mera nätt och linjärt typ­ Hur mycket påverkar vår varuhyllan? snitt än den tjocka och bulliga favoritfärg, doft och form Är det rubrikfonten som jag valt. oss när vi väl står där och egentligen ska välja något i varu­hyllan? Ja, valen är många och Är det egentligen andra andra näst intill oändliga. I min värden och faktorer som värden och ­profession får jag ha rätten att påverkar vårt slutgiltiga val? faktorer som kalla mig proffstyckare – i alla påverkar vårt Det är inte många år fall i de förslag jag tar fram till slutgiltiga val?” sedan den personliga ­kontakten mellan försäljare och kund var en självklarhet. Den personliga servicen och åter­kommande kontakten ledde oss till att välja mer utifrån oss själva (självklart i samråd och påhejad av försäljaren). Det såldes mer över disk och vi var trofastare samma företag och

Våra maskiner används när det städas inom butiker, bilhallar, industrin, lager, idrottsanläggningar, restauranger, skolor, sjukhus etc.

försäljare. Samma försäljare lärde sig vilka vanor vi hade, vilka våra favoritfärger och plagg var eller vilken skinka vi oftast valde när vi kom till charkdisken. Men sedan företagen och marknad­ erna växt sig allt större och inköps­ kanalerna blivit flera har vi kommit längre ifrån den återkommande personliga kontakten. Kan det också vara så att vi kommit längre ifrån eget tycke och smak? Påverkas din konsumtion av du

Joakim Karlsson är vd, art director och delägare i reklambyrån Sweetpop.

egentligen tycker om och vill ha? Eller styrs den av prisjämförelser, ett varumärke du absolut måste bära eller de trender som går just nu? Trender som helt plötsligt gör att din favoritfärg numera är väldigt långt ifrån att vara något som passar att klä sig i? När vi söker efter stödet i vårt beslut – som vi tidigare fick av den personliga servicen – går vi till bloggar, sociala me­ dier och andra medier för att få bekräftelse på att det vi köpt är rätt. Pricerunner får bekräfta att vi handlar billigast. Google scannar av om det är samma vara eller tjänst som kändisarna har just nu. Men när vi väl har fått alla faktorer är det dock alltid till sist vårt eget tycke och smak som avgör. Bra eller dålig – den har alltid två halvor.

Grattis Certifierade projektledare - maj 2014

Ring Conny Westin för en demo: 070-681 06 06

Övre rad fr vä: Jonny Kastebo Prime Solutions, Hans Engström E.on Vattenkraft AB, Tony Persson SCA logistics AB, Tomas Salomonsson E.on Vattenkraft AB, Hans Edbladh Vattenfall Vattenkraft AB, Jens Lundgren GDM konsult AB, Lars Ericsson, Claes Lindqvist Bolagsverket, Maria Svelander TeliaSonera AB, Eva-Lena Nilsson Metsä Board AB Nedre rad fr vä: Roger Rylander, Jörgen Sehlin Eurocon Engineering AB, Sara Söderstedt Försäkringskassan, Sofie Cederström Saknas på bilden: Christian Skoglund Eurocon Engineering AB, Maria Alsén Metsä Board AB, Mats Nygren Metsä Board AB, Patrik Wiklund Metsä Board AB, Mikael Strömqvist Vattenfall Vattenkraft AB Anmäl dig nu! Sundsvall 25 augusti Skellefteå 22 september

www.johans.se Sundsvall: 060-12 91 00 • Örnsköldsvik: 0660-12 910 • Östersund: 063-13 14 80

info@westhagen.se - www.westhagen.se

Stödjer IPMA och PMI certifiering 27


Företaget Custice har bett 5 500 beslutsfattare i Sverige betygsätta det lokala näringslivskontorets arbete med att skapa samverkan, attrahera kompetens, skapa etableringar, skapa ett attraktivt företagsklimat och att informera om sin verksamhet. Bäst i Sverige är Timrå kommun med ett medelbetyg på 3,71 av möjliga 5. Även Örnsköldsvik kvalar in på topp­listan, snittbetyget 3,35 räcker till en åttondeplats. Tilläggas bör att hela 68 procent av beslutsfattarna i Sverige har svarat att de inte vet vad näringslivskontoret på orten gör och kan därför inte ge något betyg.

Bilförsäljningen fortsätter uppåt Under perioden januari-april nyregistrerades 2 235 personbilar i Västernorrland, enligt SCB. Det är en uppgång med 29 procent jämfört med samma period 2013. I hela landet ökade nyregistreringarna med 17 procent.

Håkan Strömqvist är tillförordnad näringslivschef i Timrå.

Revisionsbranschen lockar akademiker

Skatteverket kollar ­jordgubbsförsäljare

Här är tio i topp-listan:

FOTO: PIXHILL.COM

Marknader, musikfestivaler, jordgubbsförsäljare och sommarcaféer kan vänta besök av Skatteverket i sommar. Sedan årsskiftet krävs godkända kassaregister även inom torg- och marknadshandeln om omsättningen överstiger fyra prisbasbelopp, i år 177 600 kronor. En kontrollavgift kan tas ut om kassa­ register saknas, belopp inte slås in i kassan eller om kunden inte erbjuds kvitto.

Blivande ekonomer vill helst jobba på ­revisionsbolag. Det visar en undersökning som företaget ­Universum gjort bland 33 000 universitetsstudenter i Norden.

1. EY (Ernst & Young) 2. PwC (PricewaterhouseCoopers) 3. L'Oréal Group 4. Nordea 5. KPMG 6. Microsoft 7. McKinsey & Company 8. Deloitte 9. The Boston Consulting Group 10. IKEA

1 av 3 får cancer. Men alla drabbas. Bli månadsgivare i dag. Gå in på cancerfonden.se eller ring oss på 020-59 59 59.

28

FOTO: PIXHILL.COM

FOTO: HELENE IVARES

Leder populärt näringslivskontor

FOTO: PIXHILL.COM

NOTISER: Ekonomi


5

Affärsnyckeln

INFLATIONSTAKTEN 4%

NORMALBELOPP PER DAG I SEK EXKLUSIVE LOGI (URVAL)

Australien........... 609

Kina.................. 486

Saudiarabien...... 391

Belgien.............. 562

Kroatien............. 399

Schweiz............. 657

Bulgarien........... 336

Lettland............. 395

Slovakien........... 379

Danmark............ 842

Mexiko............... 312

Spanien............. 478

Estland.............. 363

Moldavien.......... 220

Storbritannien..... 627

Finland.............. 625

Monaco............. 770

Sydafrika............ 253

Frankrike............ 635

Nederländerna.... 466

Sydkorea............ 515

Grekland............ 555

Norge................ 937

Tjeckien............. 313

Island................ 589

Polen................. 345

Turkiet............... 371

Italien................ 509

Portugal............. 363

Tyskland............ 548

Japan................ 453

Rumänien.......... 303

USA.................. 486

Kanada.............. 521

Ryssland............ 687

Österrike............ 482

Traktamenten: inrikes 2014 Traktamente efter 3 mån ���� 154 kr Schablon för natt ��������������� 110 kr

April 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

0

Juli

Traktamenten: utrikes 2014

Heldagstraktamente ����������� 220 kr Halvdagstraktamente ��������� 110 kr

1

September 2013

Skattedeklarationen ska finnas hos Skatteverket senast datumet angivet till höger. Då ska också pengarna vara bokförda på Skatteverkets bankgiro.

2

Augusti 2013

14

Skatt och moms

Juli 2013

Måndag

3

Juni 2013

2014

Maj 2013

DATUM FÖR INBETALNING AV

REPRESENTATION Extern och intern: 90 kronor + moms. Vin och sprit får ingå i beloppet och är avdragsgillt.

REFERENSRÄNTA (%)

0,0 Förändring av konsumentpriserna ett år bakåt.

Gör så här:

BILERSÄTTNING För bil i tjänsten: 18,50 kr/mil. Överskjutande belopp betraktas som löneförmån och belastas med skatt och sociala avgifter.

18,50 kronor/mil

Markera diagrammet genom att klicka på kurvan. SKATTEFRIA GÅVOR Gå in under Objekt --- Diagram --- Data. Julgåva ��������������������������������������������� 450 kr Du får då upp en tabell som den här nedanför. 1 350 kr Jubileumsgåva �������������������������������� Minnesgåva ���������������������������������� 15 längst 000 kr ned Fyll i den senaste noteringen (från Olof) på raden inkl. moms kronor och ta bort den översta Allt raden. + moms Flytta sedan upp varje rad ett steg genom att klippa ut och KOSTFÖRMÅN (SKATTEPLIKTIG SCHABLON) klistra in på raden ovanför. Helt fri kost ���������������������������������������������������������������� 210 kr

90

140101.................................................................1,00 130701 ��������������������������������������������������������������������1,00 130101 ��������������������������������������������������������������������1,00 120701 ��������������������������������������������������������������������1,50 120101 ��������������������������������������������������������������������2,00 110701 ��������������������������������������������������������������������2,00 110101 ��������������������������������������������������������������������1,50 100701 ��������������������������������������������������������������������0,50

Fri lunch ���������������������������������������������������������������������� 84 kr Fri frukost ��������������������������������������������������������������������� 42 kr

PRISBASBELOPP (SEK) 2014........................ 44 500 2011 ������������������������42 800 2013 ������������������������44 500 2010 ������������������������42 400 2012 ������������������������44 000 2009 ������������������������42 800

Spara tid och pengar genom ett modernare sätt att arbeta Skriv sen in senaste noteringen (från Olof) vid kurvan i rött,

Skulle ni kunna tänka er att få lite extra tid för barnen, sommarstugan och ändra månaderna så de stämmer. eller kanske den där semesterresan som aldrig blev av? Lite mer tid för livet helt enkelt! Vi på Baker Tilly har hjälpt många av våra kunder att implementera elektronisk fakturahantering och vi vågar säga att ingen har ångrat det beslutet.Vår lösning riktar sig till alla typer av företag och organisationer och passar oavsett om man har ett litet eller stort fakturaflöde.

Daniel Fäldt

Stefan Landgren

Nyfiken på att höra mer? Kontakta Daniel Fäldt eller Stefan Landgren för en demonstration och ett kostnadsförslag.

Sollefteå 0620-570 50 | Kramfors 0612-650 550 | Ramsele 0623-109 70 www.bakertilly.se

Baker Tilly Asplunds AB är idag 15 anställda på kontoren i Sollefteå, Kramfors och Ramsele. Bolaget ägs och drivs lokalt men är medlemmar av Baker Tilly Sverige AB med ca 500 medarbetare och kontor på ca 40 orter i Sverige. 29


NYTT FRÅN EU De senaste EU-nyheterna från Mid Sweden European Office. www.midsweden.se REGIONENS REPRESENTANTER I BRYSSEL: Kerstin Brandelius Johansson och Petra Söderqvist

Kvalitetssatsning ska ge nöjdare turister Låt fler ­upptäcka kusten

EU-kommissionen vill hjälpa besöksnäringen att snäppa upp kvaliteten. Något som välkomnas av Peter Sagebro på Visit Västernorrland. – Kvalitet är avgörande. Därför erbjuds nu företag i länet att gå med i det nationella kvalitetssäkringssystemet Swedish Welcome. Kvaliteten på besöksnäringen ­varierar stort mellan olika EU-länder. Därför har EU-kommissionen föreslagit fyra principer för att höja kvaliteten (se rutan nedan). Principerna är frivilliga och tanken är att de ska leda fram till gemensamma riktlinjer. Peter Sagebro, turismsamordnare på Visit Västernorrland, är positiv till förslagen. – Kunderna måste veta vad de kan förvänta sig av ­destinationen och av varje företag. Privata, ­offent­liga och ideella krafter skapar tillsammans resmålet, så det finns fördelar med att denna typ av arbete sker gemensamt, säger han.

Så ska kvaliteten höjas

1. De som arbetar inom turism­ sektorn ska försäkra att de utbildar sin personal och att personalen ger den service som kunden efterfrågar. Genom att följa upp utbildningstillfällena och göra utvärderingar säkras kvalitetsprocessen inom sektorn.

För att höja kvaliteten redan nu kommer Visit Västernorrland och destinationerna i länet att ge lokala företag chansen att gå med i det nationella kvalitetssäkringssystemet Swedish Welcome. – De hjälper företag med att utveckla en mer lönsam verksamhet genom kundbesök och affärsutveckling. Att få en erfaren gäst som rådgivare är värdefullt. Med ett utifrånperspektiv kan de se utvecklings­möjligheter man själv lätt missar, säger Peter Sagebro.

2. Anta ett ”nöjd-kund”-ramverk som ger tydliga riktlinjer hur kunders klagomål ska bemötas och följas upp. 3. Ta fram dokumentering för renhållning och underhåll av turistfaciliteter.

Behöver du hjälp? Städning

Brandutbildning Frihamn brandkonsult

utbildar inom heta arbeten Grundläggande brandkunskap m.m

Vi hjälper er med: Kontorsstädning, lokalvård, och industristädning Kontakta oss: 070 - 555 61 81 30

Vi utbildar på plats hos er när det passar er, till vettiga priser! Kontakta brandmästare Johan Lundman, frihamn@telia.com Tel: 070-367 84 44

www.frihamn.se

Han lyfter även fram behovet av utbildning. I en säsongsbetonad bransch som besöksnäringen kan personalomsättningen vara stor, vilket är en utmaning för företagen. – Hur ska vi utbilda den nya personalen och hur ser vi till att vi får b ­ ehålla dem? De företag som lyckas med detta har stor vinning. Mötet mellan ­personal och kund är ­otroligt viktigt. Peter Sagebro, Visit Västernorrland.

4. Tillhandahålla information som är tillgänglig för turister rörande traditioner, service och produkter. Det är viktigt att denna information finns på flera olika språk.

EU-kommissionen har tagit fram en handlingsplan i 14 punkter som ska underlätta för kust­ regioner att skapa jobb och tillväxt inom kust- och maritim­ turism. Syftet är att göra det lättare att samarbeta, sprida kunskap och innovationer, främja ekoturism och skapa en guide för att hitta investeringstillfällen.

Ta chansen till EU-pengar Det finns många finansierings­ möjligheter för små- och medelstora företag kopplade till turism. – Förutom regionalfonden finns sektorsprogram som ­Kreativa Europa (kultur och turism), forskningsprogrammet Horisont 2020 (forskning och innovation och turism), Life+ (miljö och turism) och olika interregionala program, säger Petra Söderqvist på Mid Sweden European Office.

ing r e t y r Rek TEMA:

SÅ FÅR DU UPP TEMPOT EFTER SOMMAREN KUNDEN HAR ALLTID RÄTT – ELLER?

NÄSTA NUMMER

12 SEPTEMBER


VI ÄLSKAR LOKAL DIGITAL ANNONSFÖRSÄLJNING.

ENKELT FLEXIBELT LEVE ENKELHETEN! VI HAR GJORT DET ENKELT FÖR DIG ATT NÅ DIN LOKALA MÅLGRUPP.

Våra medier:

Sök:

Sociala medier:

www.mittmedia.se/360 31


Fiat Freemont.

FIAT.SE

Reservation för eventuella korrektur- och tryckfel. Erbjudanden i denna annons kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. *Mån kost baserat på 30 % kontant / 50% restv / 36 mån / 4,95 % ränta.

Alla bilar du behöver.

FREEMONT 2.0 LOUNGE AWD

2.173 kr/MÅN ord.pris: 319.990 kr

NU: 269.900 kr

SPARA: 50.000 kr FIAT FREEMONT, LÖSNINGEN PÅ LIVSPUSSLET. Veckans matinköp. Hockeyläger. Fjällsemester. Klasspappa. Barnkalas. Ny soffa. Gammal soffa. Varannan vecka fem personer, varannan sju. Lugn, Fiat Freemont är bilen för dig med stora och skiftande behov. Bilen har sju bekväma säten. Andra och tredje sätesraden går enkelt att fälla efter behov. Det finns inte mindre än 32 olika sätt att utforma bilen. Bilen är smidig att lasta och minst lika smidig att köra. Välj mellan två dieselmotorer och en bensinmotor, framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift, manuell växellåda eller automat. Oavsett modell är bilen alltid välutrustad som standard. Varmt välkommen in på en provtur. Ta gärna med hela familjen. • 7 sittplatser • 3-zons automatisk klimatanläggning • CD-radio med MP3 • 17” Aluminiumfälgar • Belysta mugghållare fram • Däcktrycksövervakning • Dimljus fram • Färddator • Farthållare • Keyless Go • Kompass Bränsleförbrukning vid blandad körning 6,4 l/100 km och CO2-utsläpp 169 g/km (2,0 MJT 140 hk).

NORRA VÄGEN 8, SUNDSVALL 32

060-16 75 00

NORTHCAR.SE