Näringsliv nr5 2013

Page 1

V

r a m

Tema:

m o S

L ä n e t s l e d a n d e a f f ä r s m a g a s i n w w w. n a r i n g s l i v. t o Pris: 35 kr |nummer 5. 2013

Företagarnas drömsemester ”Vet du vem du har avtal med?” Med gröna fingrar som verktyg

kaffekungen som fikar efter mer Snart öppnar Daniel Sandström café nummer sju

Robomow tar hand om gräsklippningen helt själv!

Kampanjpris just nu!

19.900:inkl. moms

Nyhet! Robomow RS 630, klipper upp till 3000 m2. Välkommen in och beställ Er Robomow!

9

Arbetsledarvägen 2 i Birsta | 060-577220, 070-5772502 | www.lhsmaskiner.se


Lediga kontorslokaler finns i centrala Sundsvall

Vid intresse Kontakta Malin Nilsson Tel 070-456 27 59

Hemnära tjänster Städ - Förvaltning Är du privatperson kan vi hjälpa dig med:

Är du företagare kan vi hjälpa dig med:

• Veckostädning • Fönsterputs • Storstädning • Flyttstädning • Gräsklippning • Trädgårdsskötsel

• Kontorsstädning • Trappstädning • Byggstädning • Gräsklippning • Trädgårdsskötsel m.m.

Vi är förvaltare åt Sköns Hem Bostäder.

060-53 63 23 | 070-32 40 521 2


duplicera.nu

ledare: Olof Axelsson / Chefredaktör, olof@naringsliv.to

We are family – I got all my sisters with me Nä, jag har inga systrar. Och

Så jobbar exempelvis Jessica

videon till Sister Sledge-hiten från 1979 suger verkligen (kolla ”dansen”!). Samtidigt är låten en favorit när jag känner för att slå hål på den gamla ensam är stark-myten.

Eriksson, trädgårdsdesignern i vårt reportage om sommarföretagare på sidan 12-13. Genom att gå ihop med andra entreprenörer som är duktiga på just sitt område kan hon sälja in större uppdrag till kunderna.

Missa inte heller tipsen för att få ut mesta möjliga av semestern på 16-17. Där delar också ett gäng av länets näringslivsprofiler med sig av sina sommarplaner, och avslöjar också sin drömsemester.

Gladore Avfallskvarn – monterad och färdig att använda!

Att det är viktigt att ta hjälp av

andra är extra tydligt för alla oss En som verkligen vet hur det är Med en avfallskvarn förenklar du din Ha och en samtidigt gör du en positiv som – och vi blir fler och fler – jobatt driva business med familjen är tillvaro riktigt bar i nätverk. Med rätt partners, Daniel Sandström, caféentreprenören insats för miljön. Du slipper lukt, kompostkärl och påsar. En avfallskvarn släktingar eller inte, kan enmanssom ni kan läsa om på sidan 8-11. skön förbättrar hygienen i alla kök. Våra avfallskvarnar är anpassade för diskbänkar företagare både kamma hem Ända sedan starten för 12 år sedan sommar! enligt standarden, med upphandlingar och utveckla nya Europa har han haft mamma dvs Ann-Britt vidett håldiameter mellan 89-95mm. lönsamma affärer. sin sida. I med- och motgångar.

Vi kommer ut till dig, monterar kvarnen och den är sedan färdig att använda!

rra! Hembakt gofika, lunch i solen eller en öl u h vid havet. Tack alla småföretagare som jobbar järnet i värmen för att vi andra ska få njuta lite extra av sommaren.

v ar

för?

Blivande mammor som driver eget och utsätts för risker i arbetet har fortfarande inte rätt till graviditetspenning, som ju anställda har. Men en ändring tycks äntligen på gång.

Vårt pris

495:4 Allt inom entreprenad inkl. moms

Dräneringar, infiltrationer, husgrunder, vatten & avlopp, lastbilstransporter, vvs mm. Fasta priser för våra privata kunder!

Vi på Fuhab erbjuder dig som privatkund fasta priser på några av våra Vi kan nu också erbjuda en finansieringsvanligaste och mest efterfrågade tjänster. Med fasta priser blir det enkelt Utnyttja lösning i samband med utfört för dig som kund att beställa – duarbete vet vad du får och vad det kostar. ROT-avdrage Iso certifierade enligt 9001 och 14001 t!

- 52 57 50 0 6 0 å p g0o-ss in R 50 Ring oss på 06 52 57

50%

på arbetsko

stnaden

Fuhab, Esplanaden 25, Sundsvall | Telefon 060 - 52 57 50 | www.fuhab.se 3


FROSTING.SE

TJ ac K a P R E S E N T E R a R S O M M a R E N S

Sundsvall Norrporten arena

2–3 augusti

LINNEA HENRIKSSON 2 AUGUsti

SEAN BANAN 3 AUGUsti YOHIO 3 AUGUsti

AMANDA JENSSEN 3 AUGUsti

2 AUGUSTI HÅKAN HELLSTRÖM 3 AUGUsti

KÖP DIN BILJETT NU, FRÅN 395 KR

BaRNBILJETT 15 KR för barn t.om. 10 år i vuxet sällskap! Läs mer på www.ticnet.se ENTRÉ SUNDSvaLL 060-15 54 00, www.entresundsvall.nu TIcNET 0771-70 70 70, www.ticnet.se samt TicnetOmbud. Serv. avg. tillk. vIP-PaKET 070-666 87 00 eller tjacka@tjacka.se. LÄS aLLT OM FESTEN HÄR: www.konsertfest.se, eller skanna QR-koden.

I SaMaRBETE MED

4

TJACKA .

SE


innehåll: Nummer 5 / Juni 2013

ar

Tema:

Företagen som lever grönt

mm

So

redaktion & produktion: Utgivare Ekonomedia Affärspress AB issn 1650-8386 Ansvarig

sidan 12-13

utgivare Olof Axelsson, olof@naringsliv.to Redaktion 060-17 05 50, fax: 060-17 54 36 redaktion@ naringsliv.to adress Sjögatan 23, 852 34 Sundsvall www.naringsliv.to produktion och form Sundsvalls Nyheter, www.sn24.se Tryck

Företagarnas drömsemester Sidan 16-17

MittMedia Print Papper: LWC 80g korrektur Anders Hammarberg Annonsbokning Sälj 060-140 810, Anita Norberg Pajari 076-314 20 03 material skickas till annons@sn24.se Prenumerera Maila till prenumeration@naringsliv.to Du betalar bara portokostnaden! Upplaga 12 300 Distribution Tidningen distribueras av Posten till alla företag i Västernorrland och finns även på flygplatser och andra mötesplatser

Värstingåk för sommarvägar sidan 14-15

för näringslivet. Vid utebliven tidning Kontakta Postens kundtjänst 020-23 22 20

INTERVJUN: Daniel Sandström sidan 8-11

På omslaget: Daniel Sandström foto: Bo Fernström

Solteknik lever vidare Sidan 7

Fastighetsspecial Sidan 22

Nyföretagaren

Produceras av:

Affärsnyckeln

Sidan 25

ekonoMEDIA

Sidan 29

Ekonominotiser Sidan 28

AFFÄRSPRESS

Nytt från EU Sidan 30

Krönikörer Juridik Pia Lindberg

Friskvård Kristina Wojén

sidan 21

sidan 25

Konjunkturläget i västernorrland JOBB

?

JOBB

Konkurser

+ 65%

?

Nya företag

- 1%

ÖPPE

JOBB

T

ÖPPE

?

ÖPPE

T

T

Nya bilar

- 5%

Avser perioden:

Avser perioden:

Avser perioden:

Januari-maj 2013: 84 st jfm jan-maj 2012

Januari-maj 2013: 544 st jfm jan-maj 2012

Januari-maj 2013: 2349 st jfm jan-maj 2012

Den senaste statistiken finns på www.naringsliv.to

9 5


Smart uppväxling för änglar

100-åring med sikte på New York

Statliga Inlandsinnovation lovar att fördubbla det kapital som affärsänglar drar ihop för investeringar i lokala tillväxtföretag. I maj besökte Hans Åsling, ordförande för Trångsvikens tillväxtkassa, Timrå kommuns företagsfrukost för att berätta hur ”miniinvestmentbolag” fungerar. – Vi är nio företag som gått samman för att tjäna pengar på hemmaplan och samtidigt utveckla regionen. Emil Källström, Genom att staten tillför lika mycket centerpartistisk som vi satsar själva blir det en rejäl uppväxling. riksdagsman. Hittills har vi investerat i fyra bolag i olika branscher, sa han. Lennart Mörtsell representerade Inlandsinnovation. – Det här är ett sätt för oss att kunna investera även i mindre bolag, och genom att lokala entreprenörer satsar egna pengar kan vi känna oss trygga. För att komma igång krävs minst 2 miljoner kronor i privat kapital. Med på mötet var även Emil Källström, centerpartistisk riksdagsman från Ö-vik som engagerat sig i frågan. – Målet är att få till minst sju lokala tillväxtkassor i länet, en i varje kommun, sa han.

Framtidsspanaren Stefan Hyttfors var en av föreläsarna när Handelskammaren firade 100 år. Foto: Hanna Kramer

Hederspris till Edmo Torbjörn Edmo, som grundade Edmolift 1964, fick Årets hederspris på Härnösands företagsgala i maj. I motiveringen står bland annat att han lyckats kombinera sin egen innovationskraft med ett starkt entreprenörskap och ödmjukhet, och att han med ett framsynt förhållningssätt och en tydlig personlig känsla skapat en internationell verksamhet med 60 anställda. Edmolift är en av Europas största tillverkare och leverantörer av saxlyftbord, pallhanteringsprodukter och hjälpmedel för materialhantering.

När jag blir stor ska jag bli Näringsliv! Länets främsta affärsmagasin trycks i Sundsvall på papper uppväxt, skördat och förädlat i Västernorrland. 6

www.sca.com


Ägarskifte kan ge fler turister Den 17 juni övergår Midlanda i kommunal ägo och byter namn till Sundsvall-Timrå Airport. Enligt Niklas Rahm, som är projektledare för övertagandet, öppnar ägarskiftet nya möjligheter för regionen. – Swedavia är centralstyrt och har inte fokus på regionala flygplatser. Nu kan ledningen lyssna på regionens behov och utveckla flygplatsen utifrån det. Kan vi exempelvis få fler utländska turister att flyga in gynnas besöksnäringen, säger han.

”Politisk turbulens hämmar återhämtning” Konjunkturen i Västernorrland har dämpats mer än i övriga länet. Det så kallade konjunkturindex har sjunkit från 50 till 17 sedan i höstas. Det visar den senaste Småföretagsbarometern från Företagarna och Swedbank. Samtidigt ser 59 procent av länets företag goda expansionsut-

sikter, vilket är högre än riket. – Men den politiska oro som finns i Sundsvall behöver lösas så att företagen har bättre underlag och förutsättningar när man planerar för sina framtida investeringar, säger Företagarnas regionchef Thomas Byström.

Solteknik från Härnösand lever vidare I januari gick Härnösandsföretaget Absolicon omkull. Nu har grundaren Joakim Byström köpt konkursboet och blivit leverantör till ett tvåårigt EU-projekt där solceller kombineras med elproduktion. – Vi är naturligtvis stolta över att vår teknik har valts ut. Vår förhoppning är att gå in i som deltagare i projektet längre fram, enligt Joakim Byström.

foto: kristofer lönnå

1913 bildades Handelskammaren Mittsverige, och i slutet av maj firades 100-åringen i Sundsvall. Innan jubileumsmiddagen fick de 150 gästerna lyssna på föredag på temat omvärldsbevakning och framtid med bland andra Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet. – Det väckte många intressanta tankar. I höst kör vi vidare på samma tema med en serie träffar kallad ”100 minuter med Handelskammaren”, säger Mona Kramer, ledamot i regionstyrelsen för Västernorrland. För att ytterligare lyfta omvärldstemat kryddar Handelskammaren de priser man delar ut på företagsgalorna i Sundsvall, Ö-vik och Östersund i höst. – Vinnarna kommer även att få en resa till New York och besök hos Handelskammaren där, säger Mona Kramer.

Gymkedja får större muskler I augusti öppnar Moove, som driver träningsanläggningar i Birsta och Ånge, ytterligare ett gym. Denna gång i Kvissleby, söder om Sundsvall.

– Vi ser en stor potential i området och genom brobygget kommer det troligen att expandera och bli ännu mer intressant för fler, säger kedjans ägare Mats och Åsa Störtebecker.

Nu är flytten äntligen klar! Måndag

2Ap9 ril

Från måndag 29 april hittar ni Norrlands modernaste maskinuthyrare i Nacksta.

Tegelvägen 10. Tel 060-161750 info@ramirent.se www.ramirent.se Öppet: Vardagar 07.00-16.00 7


Sex caféer räcker inte för Daniel Sandström. Nu öppnar han ännu ett Wayne’s Coffee – i In gallerian i Sundsvall. Här berättar han hur det är driva business med mamma, om ologiska banker och varför det är så viktigt att följa franchisekonceptet.

Snart är han störst i Sverige P

å caféet i ena änden av gågatan i centrala Sundsvall sitter några grupper med ungdomar och fikar. Då och då släntrar en ny gäst in, beställer och slår sig ned. Ingen direkt rusning alltså. Därför kan det tyckas lite överraskande att ägarna i höst slår upp ytterligare ett Wayne’s med 100 sittplatser bara några hundra meter bort, i In-gallerian, där Åhléns tidigare hade restaurang. – Om inte vi öppnar där gör någon av konkurrenterna det. Sedan tror jag att det lockar en delvis annan målgrupp, fler mammor med barnvagnar, pensionärer och folk som hämtar mat, säger delägaren Daniel Sandström när vi bänkat oss vid bordet allra längst in. 2001 öppnade han här på Stor-

gatan. Att stänga är inte aktuellt, hyreskontraktet sträcker sig tre år till. – Så länge båda ställena går med plus är det inget att fundera över. Just att driva flera caféer är en uttalad strategi för Daniel Sandström. För fem år sedan öppnade han även 8

Med snart sju hel- eller delägda caféer är Daniel Sandström den franchisetagare inom Wayne’s-kedjan som driver flest ställen.

Wayne´s i köpmeckat Birsta som efter några blivit väldigt lönsamt. – Jag skulle leva bra på att enbart driva Birsta. Men jag har en dröm om att äga flera ställen som genererar pengar utan att jag behöver jobba operativt med dem. Och där ska vi vara inom några år, säger Daniel Sandström.

Med ”vi” menar han mamma Ann-Britt, kvinnan som ledde in honom på cafébanan för 12 år sedan och som fortfarande är hans kompanjon. – Vi kompade bra redan från början. Vi är mer som kompisar och litar på varandra till 100 procent. Det är en oerhörd trygghet.

Efter lumpen hade Daniel kört lastbil i pappans åkeri, sålt schampo vid dörren med bästa kompisen och numera bilföretagaren Jonas Olert och layoutat annonser för Eniro. Men när han var 24 år var det dags att bli vuxen på allvar. – Jag bodde hemma tills jag var 21 och sedan startade jag café med morsan. Många undrade nog vad jag höll på med, säger Daniel Sandström och skrattar hjärtligt. Redan några år tidigare föddes deras första affärsidé, att hyra ut kanoter till företagsgrupper i Ljustorpsån, inte långt från barndomshemmet i Ljustorp, Timrå. – Då lärde jag mig att prata inför folk, det har jag haft stor nytta av. När det gäller caféet var planen var att starta ett fristående ställe, men när det visade sig att Wayne’s Coffee i Sundsvall var till salu valde mor och son att bli franchisetagare i stället. En affär som möjliggjordes med 400 000 kronor från pappa Kent. – De tidigare ägarna hade inte lyckats göra vinst men vi bytte u


– Jag har druckit oerhört mycket dåligt kaffe genom åren och numera är jag riktigt kräsen. Det är nästan bara espresso på bra bönor som gäller, med eller utan mjölk. Folk är mycket mer medvetna i dag, det har hänt mycket på tolv år, säger Daniel Sandström. 9


Trots detta passar Daniel Sandu lokaler och fick bättre snurr. Jag ström på att ge en känga till banken, hade lite koll på hur franchising som han tycker agerar inkonsekvent. fungerar och på den tiden var även – 2007 var det inga problem alls min ena syrra, som kan restaurangatt låna bara man sa ”Birsta”. Men branschen, med i företaget. när vi några år senare behövde Familjeföretaget rullade på, men 200 000 för att köpa Wayne’s i Härefter ett par år började Daniel Sandnösand blev det tvärstopp, trots vi då ström tvivla på att det var caféägare hade drivit caféverksamhet i nästan han ville vara. Det planerade lyftet tio år. I dag har jag bytt till SEB som kom aldrig. Och varför var det inga gjort det möjligt för oss att andra killar som jobbade på café i Sundsvall? ”2007 var det expandera vidare. Den snabba tillväxten i Lösningen blev att inga problem Birsta blev även en prövstarta något helt annat, alls att låna ning. Inte minst sedan reklam på tv-skärmar i företaget Eyechannel, bara man sa familjen Sandström ett par år senare alltså även köpt en sidoverksamhet som Birsta” Wayne’s i Härnösand. såldes av först i fjol. – Samtidigt som Birsta växte tap– Med facit i hand behövde jag pade vi omsättning här i stan. Jag nog driva något utan mamma. Jag höll i all personal och det fungerade är jättetacksam för de möjligheter inte. I dag har vi en anställd som anjag fått genom mina föräldrar, fast svarar för varje ställe. Mamma sköter i en viss ålder kändes det som en ekonomin och jag den övergripande belastning också. driften. Att starta ett andra café, i köpcentrat Birsta 2007, blev också en Daniel Sandström berättar att han nytändning. med åren lärt sig att branschen är – Hade inte den möjligheten oerhört personalberoende, och att kommit skulle vi aldrig behållit det det inte går att driva café med bara här stället heller. Men det var tufft i extrapersonal. början, vi satsade 1,2 miljoner som – I dag har vi ett par heltidsanvi lånade av Nordea. ställda på varje ställe, som är bra

Fakta: Daniel Sandström Ålder: 36 år Bor: I villa i Bydalen, Sundsvall Familj: Sambon Katrin Kempe och barnen Cornelia, 12, Agaton 4, Vilgot, 2 Gör: Franchisetagare för svenska kedjan Wayne’s Coffee. Driver två (snart tre) caféer i Sundsvall plus Härnösand och Umeå tillsammans med mamma Ann-Britt. De är också delägare i ytterligare två ställen i Stockholmsområdet tillsammans med Jonas Olert Gillar: Frihet. Spelar golf när jag hinner. Tycker om att resa Ogillar: Oärliga människor, våld Favoritfika: Dricker två-tre koppar espresso om dagen, med eller utan mjölk. Tar gärna scones med marmelad och cream cheese och en dubbellatte till frukost

10

Någon gång i augusti-september öppnar Daniel Sandström ett nytt Wayne’s i In-gallerian i centrala Sundsvall. – Det kostar 1,5-2 miljoner att öppna att café och det ska vara betalt på fem år. Så det gäller att få bra snurr.


förebilder och som sprider rätt stämning. Kan vi ge så bra service att våra stamkunder vill komma hit en gång till varje månad får vi upp lönsamheten rejält. Efter Härnösand 2004 köpte Daniel och mamma Ann-Britt även Wayne’s i Umeå hösten 2012. – Chansen dök upp och vi tog den. Lite så har det varit hela tiden. När han snart öppnar i In-gallerian i Sundsvall kommer han att vara delägare i sju enheter, vilket gör honom till Wayne’s största franchisetagare. – Det har varit ett mål för mig. Och snart är vi där! Hur gör man för att lyckas som franchisetagare? – En viktig lärdom är att man ska köpa konceptet fullt ut och inte försöka förändra sortimentet. Det vill man gärna i början, men i stället ska man lägga energin på människorna, på att ge bästa möjliga service, säger Daniel Sandström. Tillsammans med ovan nämnda

Jonas Olert är familjen Sandström också delägare i två caféer i Stockholmsområdet. – Genom kedjans marknadsråd träffade jag entreprenören som

Inte utan min mamma. Ann-Britt Sandström sköter ekonomin medan sonen Daniel står för expansionsplanerna i familjens café-koncern. – Vi kompar oerhört bra, och jag skulle aldrig klara mig utan henne, säger Daniel Sandström.

driver Wayne’s i Upplands Väsby. Han behövde pengar för att satsa på ett nytt café i Sollentuna, så vi och Jonas köpte 50 procent av Upplands Väsby-caféet för 1,5 miljoner för två år sedan. Det har rullat på bra. Ett halvår senare blev de också delägare i ett café vid S:t Eriksplan. Men det har visat sig vara svårt att få lönsamt. – Vi har renoverat men det har visat sig att läget inte är optimalt. Vi får se hur det går, säger Daniel Sandström och ser för första gången under intervjun bekymrad ut. Tillsammans omsätter caféerna omkring 20 miljoner kronor, och trots den snabba tillväxten arbetar Daniel i driften två-tre dagar i veckan. – Det handlar förstås om att hålla nere lönekostnaden men även om att det är bra att finnas nära kunderna och personalen. Men när vi blivit tillräckligt stora kommer jag att servera betydligt mindre kaffe! Innan vi skiljs kastar Daniel Sandström ut ännu en av sina planer. – Jo, jag glömde säga att jag vill starta Wayne’s vid Ikea i Umeå när de öppnar om ett par år. Text: Olof Axelsson Foto: Bo Fernström

11


r a m

Tema:

om

S

Jessica Eriksson, Anders Höglund och Daniel Östman. Tre av länets företagare som hjälper oss att ha det fint i våra trädgårdar. Nu handlar det om lättskötta och funktionella uterum med sammanhängande ytor och strama färger som svart, grått och vitt.

Högtryck för länets trädgårdsentreprenörer

H

ögst upp i samma hus som John Bauergymnasiet i Sundsvall, med utsikt över takåsarna, delar tolv personer med sex företag på några hundra kvadratmeter kontor. – Det är kul att vi är så många. Vi inspirerar varandra och samarbetar i olika projekt, säger trädgårdsdesignern Jessica Eriksson, som äger företaget Grön form. Den här våren har hon tillbringat mera tid vid ritbordet än tidigare år. Fler och fler kunder vill att hon ska hjälpa dem med att planera deras trädgårdar. Det handlar om allt från nybyggen, till hela eller delar av äldre trädgårdar. Jessica Eriksson erbjuder också en tvåtimmarskonsultation när hon åker ut till kunden och samtalar om funktion. Hur rör sig kunden i sin trädgård, var vill man ha sina sittplatser, parkera bilen, lägga upp snön och vilket intryck får våra gäster när de kommer på besök? – Det viktigaste är att tänka

Efter många timmar vid ritbordet uppskattar Jessica Eriksson att få arbeta med kroppen. Även en välplanerad plantering behöver luckras och rensas från ogräs. 12

Trädgårdsarbetet börjar vid ritbordet. Alla kunder är unika med sina egna önskemål om uteplatser och växtlighet. Dessutom kan förutsättningarna i min trädgård vara helt olika grannens.

igenom hur jag vill använda min trädgård. En god planering underlättar skötseln. När Jessica Eriksson inte sitter

inne och planerar besöker hon sina kunder. Växterna ska följas upp och vattnas. I den nyanlagda liksom den uppväxta trädgården kanske det behövs fler buskar och träd

för insynsskydd och nya material till marktäckning och stödmurar. En växande kundkrets är människor som börjar bli lite äldre och vill ha hjälp med allt från krattning till ogräsrensning. Några vill ytterligare förenkla trädgårdarbetet, medan

andra börjar förbereda en försäljning. – Kunderna har massor av livserfarenhet. Man känner sig alltid omhändertagen och välkommen. För Jessica Erikssons företag går årstiderna allt mera in i varandra. Under hela året vill kunderna ha hjälp med att planera sina trädgårdar. Säsongen för plantering och skötsel begränsas mest av snö och is. Hon arbetar också med gröna kontor, med och utan skötselavtal. I Domsjö gjorde bröderna Daniel och Jonas Östman en nystart av Sundåsens handelsträdgård den 5 april i år. Då hade verksamheten legat nere några månader efter en konkurs. Basen är handelsträdgården med drygt 800 kvadratmeter växthus där de i år bland annat dragit upp 70 000 sommarplantor, 20 000 penséer och 10 000 perenner. De säljer också fruktträd, buskar och snittblommor och har öppet alla dagar utom nyårsdagen och midsommardagen. – Vi arbetar med helhetslösningar


som att anlägga, sköta och renovera trädgårdar. Jag är trädgårdsingenjör och Jonas är maskinkunnig, berättar Daniel Östman. De märker ett allt större trädgårdsintresse hos sina kunder i trakterna runt Örnsköldsvik. Människor vill ha det lika fint ute som de har det inne och man är beredd att betala. Att göra en plantering runt entrén kan kosta cirka femtontusen kronor och en baksida åttiotusen. – De flesta som kommer till handelsträdgården vet vad de vill ha. Då diskutererar vi hur man kan göra få att få ett bra resultat. I dag vill alla också ha lättskötta trädgårdar. Daniel Östman ser många fördelar

med det mellannorrländska klimatet. Men man måste anpassa sin odling. Fast då handlar det mera om jordar och skyddade lägen. Det kan skilja två klimatzoner mellan stadsdelar och vissa växter trivs bättre i den sandiga jorden på grannens tomt. Precis som hos Jessica Eriksson är utgångsläget alltid trädgårdens möjligheter och kundens önskemål. Nytt för i år är också det stora intresset för att odla det som går att äta. Inga stora odlingar, en eller några pallkragar med bär eller grönsaker räcker.

5 tips för en finare trädgård

• Planera din trädgård. Var vill du sitta, gå och parkera bilen? • Hur mycket arbete är du beredd att lägga ned på att göra i ordning trädgården? • Använd gärna lite råa material som granit och betong • Välj färger och material så att det blir en helhet i trädgården • Odla jordgubbar och grönsaker i pallkragar. Det vill säga lådor med jord i lagom höjd för att sitta eller stå och rensa. För trädfällarna och brandmännen

Anders Höglund och Fredrik Sundström i Sundsvall började säsongen redan i mars. När människor tröttnat på att kratta löv ringer de för att få bort träden från sina tomter. Det är oftast stora gamla träd och trångt mellan husen. – Då blir det precisionsarbete. Det går aldrig att bestämma exakt i förväg hur ett träd ska tas ned, säger Anders Höglund. På den nyinköpta tomten vid

Stödesjön växer två björkar, omkring 25 meter höga. Nu ska de ned för att göra plats för ett nytt fritidshus. Anders Höglund klättrar med stor försiktighet mot toppen och sågar av grenarna eftersom. Efter några timmar tar Fredrik Sundströms på sig klätterutrustningen. –‒Vi turas om. Det är tungt för benen att klättra, säger Fredrik Sundström som börjat med bortforslingen av grenar från tomten. För de mesta väljer de att stå på marken när de fäller träd. Klättringen ökar skaderisken men ibland är det bästa alternativet. Därför arbetar de alltid tillsammans, Anders Höglund med företaget Deadline i Sundsvall och Fredrik Sundström som driver Treetop-Production. Text och foto: Franziska Egger-Nilsson

Det krävs mycket precisionsarbete för att fälla ett träd. Anders Höglund börjar med att såga bort kvistarna på den cirka 25 meter höga björken vid Stödesjön. p Säkerheten är viktig. Fredrik Sundström och Anders Höglund arbetar för det mesta tillsammans. u

Bröderna Daniel och Jonas Östman tog över Sundåsens handelsträdgård i Domsjö i april. Foto: Frida Forsberg

På många ställen i länet finns det branta slänter. Så kallade gabioner, nätkorgar fyllda med stenar, kan användas till stödmurar både vid större vägbyggen och på villatomter.

Tidigare skulle trädgården prunka av färger. Nu strävar många efter att färger och material ska bilda en helhet. Så blir det till exempel när staketet runt altanen har samma panel som huset.

13


r a m

Tema:

m o S

Nöjesmaskin med extrem

Sällan har NÄRINGSLIVS testförare Gunnar Almberg varit lika förväntansfull inför en provkörning som med Audis sportvagn R8. ”En temperamentsfull tysk med italiensk V10 på över 500 hästkrafter – vad mer kan man begära?”, lyder omdömet.

R

8 är ursprungligen framtag-

en för tävlingsbruk, men för att locka kräsna resursstarka köpare valde Audi att även göra en gatuversion av den kraftfulla sportbilen. Ingen dum idé skulle det visa sig. Trots extrema prestanda är bilen inte svårkörd. Redan vid stillastående ser den ut som den kör i 200 knyck, men denna best är lättare än man tror att tämja. Den mittmonterade V10:an på 525 hästkrafter gör i kombination med fyrhjulsdriven och en automatiserad sekventiell låda med sex

Förarmiljön svarar upp på sportiga imagen som hela bilen utstrålar. 14

växlar körningen till en ren njutning. Dessutom är Audi R8 en uppmärksamhetsmagnet av rang. Trots att modellen har några år på nacken har jag nog aldrig fått så många blickar på mig under en testvecka och allt måste nog tillskrivas bilen. Många gled upp och ville utmana mig på kappkörning, men tack och lov har man med åren blivit lite mer förståndig så ”gasputtarna” fick nobben. När Audi 2007 för första gången

visade upp R8 var den utrustad

med en V8. Många ansåg att den motorn var lite väl tam så tillverkaren drog öronen åt sig och bestyckade bilen med en V10 från italienska Lamborghini. En ren nöjesmaskin var därmed född. Audi R8 5,2 FSI, som modellen jag provade heter, utvecklar 525 hästkrafter och har ett vridmoment på hela 530 Newtonmeter. 0–100 km/h avverkas på 3,9 sekunder och känns som en hästspark i ryggen, kan jag meddela. Det gäller ju att ta vara på

chansen när man har den, så jag letar upp en biltom asfaltsraka och trycker in sportläget. Passar även på att koppla ur antislir-/antisladdsystemet med avsedd knapp. När jag sedan ger full platta känner jag hur kroppen sitter fast i sätet som ett frimärke. Motorljudet är en ren njutning, men jag sansar mig snabbt när jag inser att körkortet sitter löst. Ett rejält tryck på de högeffektiva bromsarna och sedan är det bara att återgå till normal körning.

R8:an får plus för körglädjen, väghållningen, prestandan och sin utstrålning. Däremot blir det minus på priset, bagageutrymmet, bakåtsikten och möjligheten att äga den.


prestanda

Har du lokalbehov? Passa på att hyra nu! Ånge: Mejselgatan 1

(Lokal + Kontor) totalt 969 m2

Järnvägsgatan 11

(Lokal + Kontor) totalt 6000 m2 Vid frågor och för visning kontakta Ånge Fastighets o Industri AB Staffan Dahlberg 0690-250 386 070-328 75 44.

Glöm inte att boka inför höststarten!

En skönhet som få har chansen att komma över men håll ut, trissvinsten kan komma plötsligt.

Vi har helhetslösningar!

Res

Möteslokaler hel/halvdag Aktiviteter • Företagsevent • Kickoff

Kontakta mig för en offert! Birgitta Sellén 070-206 67 21

Sva

taurang & Möte

n

rtviks Herrgård

Tel. 060-56 12 51, 070-650 51 64 | Svartviksvägen 22, Kvissleby www.svartviksherrgard.com | info@svartviksherrgard.com

I vardagstrafiken fungerar bilen

ganska bra. Det är tur att den är utrustad med backkamera för sikten bakåt är lika med noll. Audi R8 här är en glidarmaskin för två personer, gärna på långsemester. Men shoppingturen kan ni skippa. Precis som på gamla VW Bubblan är bagageutrymmet placerat under en liten lucka i fronten och utrymmet är ytterst begränsat. Den som har spenderbyxorna på sig kan köpa upp sig på fem specialsydda väskor i läder för 67 000 kr. Men har man

köpt en bil för nästan 1,7 miljoner kronor känns det förmodligen inte mer än som en nysning i plånboken. Efter en oförglömlig vecka är det dags att återvända till verkligheten. Många med mig skulle säkert vilja äga en sportbil av denna kaliber men för detta ska bli möjligt krävs en lottovinst. I väntan på den konstaterar jag att Audi R 8 å ena sidan är en rätt onödig bil, men å andra sidan en förbannat rolig sådan. Text och foto: Gunnar Almberg

Ett hälsosamt liv i en hälsosam kultur Fakta: R8 5,2 FSI Motor: V10 5,2 liter. Effekt: 525 hästkrafter. Vridmoment: 530 Nm. Prestanda: 0–100 km/h 3,9 sekunder. Toppfart: låst 250 km/h. Bränsleförbrukning: 13 liter per 10 mil vid lugn körning. Bakom ryggen har du denna kraftkälla en V10:a på 525 hästkrafter.

Pris: 1 690 500 kronor.

Föreläsning Poweryoga BellyPower 

Hälsocoaching på Din arbetsplats! Kontakt: 070-320 85 49 coach@angurvall.se 15


r a m

Tema:

m o S

Semester. Vilket lockande ord! Men hur många av oss tar verkligen riktigt sommarledigt?

Mia Wester, Svenskt Näringsliv, Härnösand

– Jag kommer främst att vara hemma på vårt älskade torp som ligger utanför Härnösand. Där ska jag jobba och testa lite andra yrken som målare och trädgårdsmästare. Min drömsemester är att åka med min man, våra söner och deras respektive till Galapagosöarna.

Så kopplar du av på semestern åra kroppar har i allmänhet god förmåga att anpassa sig till långa arbetsdagar och stress. Men med jämna mellanrum behövs det minst tre veckors rejäl vila, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Institutet för psykosocial medicin vid Karolinska Institutet. Långvarig ledighet leder till att vi blir piggare, får bättre sömn och att stressnivån sjunker. – Och då spänstar immunsystemet till sig. Till exempel läker sår fortare efter en semester, säger Torbjörn Åkerstedt. Forskningen tyder på att vi bör göra något annat på semestern än då vi arbetar. Snickaren bör alltså inte snickra, journalisten tips för en inte skriva, och så vidare. Dessutom är det skönare sommar bra att verkligen göra ingenting, åtminstone ibland. Då får kroppen och hjärnan en • Lata dig! Våra kroppar behöver ta igen sig, chans att återhämta sig från den stress vi har både fysiskt och utsatts för under resten av året.

6

Om detta i sig skapar stress kan läran om så

kallad mindfulness vara till hjälp. ”Tänk på hur maten smakar, på vattnet mot din kropp då du simmar” uppmanar förespråkarna. Men lagom är som bekant bäst. Gör vi ingenting under långa perioder löper vi i stället risk att bli understimulerade, vilket i sin tur kan leda till depression. Det är inte heller nyttigt att bli hindrad att göra något man vill göra. Torbjörn Åkerstedt berättar om en studie där personer som trivdes med sina arbetsuppgifter blev förbjudna att arbeta övertid. – De upplevde stress av att inte få arbeta. Numera är ju de flesta av oss nåbara även

mentalt ibland. • Planera inte in aktiviteter för hela din lediga tid, utan ge också utrymme för ”baravara-tid”. • Rör på dig. Fysisk aktivitet får i gång endorfinerna, glädjehormonerna. • Lägg in autosvar på e-posten och stäng av jobbmobilen. • Om ditt arbete är din hobby, jobba lagom mycket och låt familjen förstå att du mår bra av det. • Öva dig i att vara i nuet.

under våra ledigheter, vilket kan vara ett bekymmer, enligt Torbjörn Åkerstedt. Hans erfarenhet är, att risken för utbrändhet ökar om man känner sig pressad att utföra arbetsuppgifter på semestern. Däremot, påpekar han, finns det många yrken som är så lustbetonade att de mycket väl kan utföras också under ledigheter. – De flesta forskare, lärare, ”uppfinnarjockar”, författare, konstnärer jobbar väl nästan jämt. Men på semestern kan det vara bra att strunta i sådana delar av jobbet som är av mer ”måstekaraktär”, som bokföring och annan administration, föreslår han. – Jag tänker ibland att man egentligen borde sluta säga ”arbete” om sådant man gillar att göra. Att man borde skilja på lustbetonade och olustbetonade jobb. Ingela Hofsten

8

Uno Jonsson, Härnösands kommun

– Det blir en resa till Italien med familjen i juni, sedan kommer vi att finnas på hemmaplan. Vi brukar göra lite småutflykter, sedan har vi en gård med djur med allt vad det innebär. Traditionsenligt jobbar jag på Härnösandsdagen den 20 juli. Det skulle vara kul att göra en lite längre resa med barnen innan de blir för stora, kanske återse Australien där vi luffade runt för många år sedan.

Ola Asplund, Baker Tilly Asplunds, Sollefteå

– Som vanligt blir det arbete till mitten av juli. Liksom de flesta andra revisorer har jag mycket att göra i början av sommaren innan alla uppdrag är klara. Jag gillar lite mer aktiva semestrar. En av de bättre som jag gärna gör om är safari i Kenya.

Niclas Nilsson, Vasabryggerier, Sundsvall u

– Självklart finns jobbet med– det är en företagares vardag – men semesterveckorna kommer att njutas i ombytt miljö. Jag blandar stugvistelse i Sverige med Finland och Spanien. Maui på Hawaii är nog det mest njutbara resmålet vi besökt, medan Monte Catini Terme i Toscana gett flest kulinariska upplevelser. Budapest har också etsat sig fast som en mycket kulturellt vacker stad. Men drömresmålet är när jag på veckorna får längta till helgledigheten i sommarstugan i Moningsand!

Eva Nyh-Hederberg, Sundsvallsflyg, Sundsvall

– Jag tillbringar sommaren i vår stuga ”Tjallebo” vid Hartungviken, Alnö. Jag har en snabb uppkoppling så det blir en mix av ledighet och jobb. Sedan avslutar jag med en resa till Prag. En drömsemester vore att åka till Florida och besöka min gamla au-pair familj. Man inser att åren går, flickan som då var 4 år är 28 i dag!

t Peter Gerdin, Gerdins Group, Kramfors

– Jag är ledig i juli och början av augusti. Vi kommer att vara mest i stugan i Nordingrå med bland annat båtturer och fiske i vårt fantastiska Höga kusten. Jag besökte Capetown, Sydafrika, i fjol och det var en fantastisk upplevelse, liksom Grand Canyon/Las Vegas i USA. Nya Zeeland vore spännande och intressant, likaså torskfiske i Nordnorge.


Anna Norberg, Dröse & Norberg Entertainment, Sundsvall/Stockholm

– Jag jobbar nog mest hela sommaren, men några veckor blir det uppe i min pappas stuga vid Galasjön nära Bredbyn. Sonen och min kära Robert gillar att fiska. Kenya har varit min absoluta drömsemester hittills.

Andreas Ekström, Bygg & VA-service, Sundsvall

Eva Högdahl, Almi, Västernorrland/Jämtland

– Jag ska ha två veckor semester i juni. Det är typ en dubblering av min sammanlagda semestertid de senaste tio åren … Att åka längs USA:s västkust var fränt och köra Tasmanien runt var trevligt. Ett nytt resmål vore att åka runt i södra Sydamerika, men det får vänta tills döttrarna blir lite större.

– För första gången på flera år kommer jag att tillbringa semestern i Sverige, från Skellefteå i norr till Hunnebostrand i söder, med avstickare till Stockholm och Åre. Det finns mycket kvar att drömma om och förverkliga, segla några månader i Medelhavet, bila i USA i minst en månad eller utforska några länder i Sydamerika.

Jobba eller ledig? Borta eller hemma? Bygga eller bada? Vi frågade några av länets näringslivsprofiler vad de ska göra i sommar, och om de har någon drömsemester.

Företagarnas drömsemester Lars-Erik Runudde, Alert Städ, Ånge

– Det blir hårdkörning i sommar, det vill säga ingen semester att tala om, möjligen ett par dagar. Min drömsemester vore att någon gång kunna ha en längre ledighet med mina barn och ägna all tid åt dem. Detta som kompensation för all tid jag lagt på företagande och affärsutveckling. Jag har inte haft möjlighet till en riktig semester på tio år, lika många år som mitt äldsta barn!

Stig Svedberg, Tvättbjörnen Fastigheter, Sundsvall

– I sommar ska jag vara ledig, jag har lite ”komptid” att ta ut. Jag älskar att resa och varje semester är min drömsemester. Jag trivs med klimatet i Thailand och har firat jul och nyår där i många år. Jag åker ofta till Spanien men det är även mysigt hemma i stugan vid havet, och jag njuter gärna av en skidsemester.

Lillemor Larsson, Tranvikens havsbad, Sundsvall

– I sommar ska jag jobba, Tranviken behöver rustas upp och göras till den pärla den är: Norrlands Hawaii. Semester blir det i höst. Min drömsemester är just Hawaii, jag hoppas kunna resa dit i oktober och få inspiration till kommande säsong på Tranviken.

Kerstin Wretman, Wretmans restauranger, Sundsvall

– Jag kommer att jobba ganska mycket eftersom jag har många bröllop och mattält under Gatufesten och på Selånger marknad. En drömsemester kan vara att åka till Italien, kika på någon vingård, mysa, äta lite god mat och dricka goda italienska viner med en vän. Västkusten skulle kunna få sig ett besök och jag skulle också vilja åka till New York. Möjligen USA västkust också, Kalifornien och vingårdar.

Jonas Olert, Northbike/Northcar, Sundsvall

– Det blir både jobb och semester. Jag kommer att åka iväg med båten och familjen till Stockholms skärgård i två-tre veckor i juli. Och i augusti i samband med en Harley Davidson-konferens i USA tar jag en veckas semester med frun Jennie. Jag har varit på två drömresor, bröllopsresan då vi hyrde en egen yacht i Medelhavet. Vi körde båten själva och tog dagen som den kom. Den andra var tre veckor med mina bästa vänner då vi hyrde hoj i USA och åkte från San Fransisco via Los Angeles, Grand Canyon och avslutade i Vegas. Totalt blev det 300 mil och massor med minnen och intryck. 17


r a m

Tema:

m o S

Vad sägs om ukulelemusik, whiskeyprovning eller riddarspel när du tröttnat på stranden? Här är något av allt det som händer i Västernorrland i sommar.

En sommar hemma

Juni 6-30/6

Sommarteater – Bröderna Lejonhjärta, Norra Berget, Sundsvall

14/6

Kramfors stadsfest

15-16/6

Utelivsmässan, Timrådalens skidstadion

15/6

Motor och flygplatsens dag på Sundsvall-Timrå Airport

21/6

Medeltidsmarknad och riddarspel i Kälen, Ljungandalen

21/6-19/7 Som ni vill ha det – teater i Döda fallet, Ragunda 29/6

Box whiskeyfestival, Bjärtrå

29-30/6

Jakt och fiskemässan Höga kusten game fair, Nyland

Juli 5-6/7

Skulefestivalen firar 30 år

6-13/7

Sundsvalls Gatufest

6/7

En dag på strippen, Sundsvall Raceway, Sättna

6/7

Trollnatta i Järkvissle

12-21/7 Haveröveckan 18-21/7

Sundsvall Thai festival

21/7

Hemvändarfesten Åstödagen

22-27/7

Stöde musikvecka

25/7

Benny Anderssons orkester med Helene Sjöholm och

Tommy Körberg, Norra Berget, Sundsvall

28/7

SSG Windsprint, Baldershovs IP, Sundsvall

Augusti

18

2-3/8

Konsertfest på Norrporten Arena i Sundsvall

3/8

Sundsvalls Ukulelefestival

3-4/8

Stöde marknad

9/8

Mando Diao spelar på Fagerstranden i Fagervik

16-17/8

Ljunganrocken, Ljungaverk

16-18/8

Selånger marknad

23-24/8

Sundsvall open trot


Vi önskar alla en härlig sommar!

Upptining Upptining av vägtrumav vägtrummormor för att förundvika att undvika att att smältvatten smältvatten rinner rinner överöver vägbanorna. vägbanorna.

duplicera.nu

Ersätta Ersätta fjärrvärme fjärrvärme vid vid reparationer reparationer

Z, ag!

et

Detta är E14-linjen: ing

Lagergatan Lagergatan 2 Sundsvall 2 Sundsvall Tel.Tel. 060-120190 060-120190

sn

!

Budg

redo

vi

W

ni

INS

ng

ndsvall ca 8.00 • Avgång från Su .00 l Östersund ca 12 til st om med ank v 13.00 i dg r å ca tersund • Avgång från Ös .00 l Sundsvall ca 17 med ankomst til

lanaden 16

WED

ämnar även

• Vi hämtar och l gods i Ånge

www.momsfinans.se ce örr till dörr-servi • Vi erbjuder d n på hela sträcka

år nya adress. på sträckan:

Värma Värma uppupp lokaler lokaler mmmm

Nya nivåer

Auktoriserad redovisningskonsult

35 35nya lokaler och finns på plats t55 till 13 18 30 Vart som som helst. för Sundsvalls Mätcenter ed den 1 februari. – helst. ett När uppdrag

Det enda lag vi tillhör är ditt. Redovis ingår inte i någon kedja eller sammanslutning av revisionsbyråer. Våra styrkor är vår starka

Tfn 060-777 03 00 | Våning 2lokalförankring och vår norrländska prissättning. Vi är en helt fristående Sundsvallsbaserad fullservicebyrå som kan

www.np3fastigheter.se

erbjuda dig allt från rådgivning till löpande redovisning och revision.

060-14 22 60 | info@redovis.com | www.redovis.com

Det lön

En bärande del av Fastighetssnabbens va kunden med ett personligt engagemang, skötsel eller komplexa energianalyser. Med tradition, engagemang och nyfiken »måsten», vi driver utvecklingsprocesser, f och ger kunderna mer tid och ökat spelutr affärer! I över 30 år har vi förvaltat och utveckla fastighetsägare som valt att sysselsätta o Vi ska vara fastighetsägarens bästa val f

Läs mer om oss på fastighetssnabben.

9


Läge för

Lars Holmberg 0612-139 00 lars.h@ltck.se

affärer

Enterprise Europe Network förmedlar kontakter mellan företag i Europa och även i resten av världen. Varje månad presenterar NÄRINGSLIV ett urval förfrågningar och erbjudanden som kan vara särskilt intressanta för företagen i vår region.

Terese Nordquist 060-16 35 73 terese.nordquist@almi.se

Anders Karlsson 063-57 11 11 anders.karlsson@almi.se

Verkar det spännande? Hör av dig till någon av kontaktpersonerna från Länstekniskt Centrum i Kramfors, LTCK, eller Almi Företagspartner ovan. Företagskontakterna hanteras givetvis konfidentiellt tills samarbetsavtal eller sekretessavtal har tecknats.

Söker ditt företag en unik produkt att sälja? Eller har ni tagit fram en ny teknik som behöver testas? Kolla in våra partnersökningar från Enterprise Europe Network. Fler partnersökningar hittar du på www.enterpriseeurope.se

Teknikförfrågningar

Teknikerbjudanden

Plastpaneler för byggen

Återvinning på hjul

Briketter av skogsavfall

Sensor i sportutrustning

Ett engelskt företag söker återförsäljare för sitt sortiment av plastpaneler till byggindustrin. Företaget erbjuder även sina egna distributionskanaler till företag inom bygg- och VVS-sektorn som har intresse av etablering i England och på Irland.

Ett irländskt företag söker partner för tillverkning av ett patenterat plastkärl på hjul med uppdelade förvaringsutrymmen för insamling av återvinningsprodukter. Företaget söker även underleverantörer för marknadsintroduktion och försäljning. Ref: 20130404057

Ett ungerskt företag har utvecklat en ny typ av mobil maskin för tillverkning av briketter från all typ av skogsavfall. Briketterna kan framställas av färskt avfall med en fukthalt upp till 50 procent. Företaget söker partner för finansiering, marknadsanpassning och licensiering för tillverkning.

Ett franskt företag, specialiserat på tillverkning av sensorer för olika typer av vridmoment har utvecklat en momentsensor för montering i små tuber eller rör. Tack vare en innovativ lösning kan sensorn monteras på olika sport- eller medicinska utrustningar för träning och rehabilitering. Företaget erbjuder kommersiella avtal med teknisk assistans för utveckling och anpassning av produkten.

Ref: 20111007016

Ref: 13 FR 36L3 3RUH

Heltäckande entreprenadföretag med hela norrland som arbetsfält RefeRenseR:

Wallenstam: Magnus Igel 031-743 95 44 och Marika Åkerman 073-078 23 69. Sweco: Stefan Pettersson 070-263 18 88. Vi har jobbat med bland annat Rätan, Digerberget och Stentjärnåsen vindkraft. Vi har gjort markjobb från avverkning av skogen tillfärdigt projekt. Vi har även byggt Middagsberget vindkraft AB. Alla projekt är åt Wallenstam Energi AB Göteborg.

www.janfrisk.nu, 070-340 55 75 20

Ref: 12 HU 50S5 3OZS

Vill du inspireras & lära dig mer om idéutveckling? Följ då nystartade facebooksidan kvinnovation.nu, där hittar du värdefull input som på olika sätt kan skapa värde och tillväxt i din organisation. Genom kvinnovation.nu får du omvärldsbevakning, kunskap och inspiration som rör innovations- och idéutveckling, samtidigt som jag har möjlighet att flagga för höstens idéutvecklingsprocesser. Tillsammans får vi Västernorrland att växa! //cathrin.johansson@lrf.se


Krönika: Juridik

Vet du vem du ingår avtal med? Av: Pia Lindberg /pia.lindberg@formagruppen.se

D

et kan ibland tyckas enkelt att komma överens men vet du säkert vem du ingått avtal med? Är det en privatperson eller ett bolag? Om det är ett bolag – har personen du avtalar med egentligen rätt att företräda bolaget? Har han eller hon någon fullmakt? Oklarheter kan bli ytterst dyrbart för i vart fall en av parterna och är egentligen helt onödiga. Här kommer två exempel ur verkligheten:

1

u Fall nr 1:

En reparatör hade lagat ett frysrum på en restaurang. Efteråt uppstod tvist om vem som skulle betala för arbetet. Ägaren och firmatecknaren för restaurangen (aktiebolaget) ville inte betala för reparationen. Ägaren hade inte själv varit i kontakt med reparatören. Beställaren – en kvinna som reparatören tidigare gjort affärer med då hon drev en egen krog – ansåg att hon beställt uppdraget i egenskap av anställd och behörig i den aktuella restaurangen. Hon ville inte betala eftersom hon ansåg att det borde vara restaurangen som skulle ansvara för det. Tvisten om betalning hamnade i domstol. Frågan som domstolen hade att pröva var om det muntliga avtalet ingåtts med kvinnan personligen som enskild näringsidkare eller om det ingåtts med henne som företrädare för aktiebolaget som ägde restaurangen. Domstolen menade att det var visat att det endast var reparatören och kvinnan som haft kontakt med varandra om uppdraget, som diskuterat vilka åtgärder som behövdes och som enats om priset. Inte någon gång blev reparatören upplyst om att kvinnan endast

var anställd och att det var bolaget som var beställare. Kvinnan å sin sida menade att det ”naturligtvis” var för bolagets räkning.

att det i stället var R Bygg som hade betalningsansvaret. Byggentreprenören i sin tur menade att R Bygg genom ställningsfullmakt varit behörig att avtala med Byggentreprenören för fastighetsbolagets räkning.

Domstolen betonade att det är en allmän utgångspunkt att man anses avtala i eget namn för egen Frågan har nu prövats i domstol som konstaterar att det är Byggentreprenören som har bevisbördan räkning om man inte anger att man avtalar för att för sitt påstående att fastighetsbolaget binda någon annan. Hade kvinnan är deras avtalspart. Om två parter är varit tydlig och upplyst reparatören ”Se till att du oense om ett avtal har ingåtts eller om att hon agerade för bolagets räkning och att fakturan skulle kan styrka vad ni inte gäller som huvudregel att den som påstår att avtal slutits ska ställas till detta bolag hade frågan kommit överens bevisa detta. Domstolen menar varit klar. Framförallt behövde om och framförallt att Byggentreprenören inte kunnat kvinnan kunna bevisa att hon styrka sitt påstående om att det var meddelat reparatören detta. I det med vem.” fastighetsbolaget som var avtalspart. aktuella fallet kom domstolen Han har heller inte styrkt att det funnits fram till att det var kvinnan själv som någon fullmakt för R Bygg att binda fastighetsbolaget ingått avtal med reparatören, det var därför hon pertill avtalet. Byggentreprenören kunde därmed inte sonligen som skulle betala reparatören. kräva fastighetsbolaget på betalning.

2

u Fall nummer 2:

Ett fastighetsbolag skulle låta renovera en bostadsrättslägenhet. Efter diverse inledande besvär med olika leverantörer anlitades slutligen firma R Bygg. Regelbundna möten hölls mellan fastighetsbolagets företrädare och R Bygg med flera. R Bygg förmedlade flera hantverkare som utförde arbeten på lägenheten. R Bygg saknade bland annat våtrumscertifikat och kontaktade firma Byggentreprenören som utförde arbeten i ett badrum i lägenheten och därefter fakturerade fastighetsbolaget. Byggentreprenören hade genomgående haft kontakt med R Bygg. Fastighetsbolaget ville inte betala, de ansåg att de inte var avtalspart med Byggentreprenören och ansåg

Hockeybastu

Vad lär vi oss av detta? Frågan om bevisbördan är helt central. Oftast är det den som i domstolen påstår att ett visst förhållande eller att ett avtal gäller som också ska bevisa detta påstående. Vill du undvika tveksamheter och tvister – ta inte för givet att ert muntliga avtal har det innehåll som du själv anser. Se till att du kan styrka vad ni kommit överens om och framförallt med vem. Till exempel e-post är ett snabbt och smidigt sätt att bekräfta eller upplysa varandra om något. Vill du vara säker på vem som är firmatecknare går det snabbt att ringa Bolagsverket och fråga. Ta det säkra före det osäkra!

Glad sommar önskar vi på:

Se hockey från vår exkluSiva hockeybaStu på Gärdehov. njut av God mat och dryck! Ring Roger Magnusson på Sundsvall Hockey för vidare dialog, 070-310 29 01 21


notiser: Bygg, fastigheter & lokaler

Nya bostadsrätter i Härnösand ...

För första gången på 20 år ska det byggas

byggas på Nygatan. – Det är mycket positivt att kunna åstadkomma bostäder och dessutom förbättra våra kontorslokaler för både besökare och medarbetare, kommenterar kommundirektör Bengt Westin.

Endast sex bygglov för småhus Foto: härnösands kommun

Vi hjälper dig.

Förutsatt att de politiska besluten

går igenom kommer Örnsköldsviks kommun att lämna kontorslokalerna på Nygatan 18-20 och i stället nyttja huset Kronan i Inre hamnen. Förslaget innebär att ett 50-tal attraktiva lägenheter kan

nya lägenheter i Härnösand. Det är lokala företaget Conecti som planerar att uppföra ett tjugotal exklusiva bostadsrätter på Norra Brännan, Härnön. – Visionen är ett modernt boende med öppna planlösningar och stora balkonger. De som bor här ska också vara en del av ett sammanhang, en social gemenskap, enligt Olle Wester på Conecti. Tomten används i dag för kolonilotter men kommunen har lovat att i samråd med arrendatorer ordna alternativ för dem som odlar där. Inflyttning blir det tidigast om två år.

Renovera ditt badrum?

... och 50 lägenheter skapas i Örnsköldsvik

Under årets första kvartal beviljades endast sex bygglov för småhus i Västernorrlands län, enligt SCB. Motsvarande kvartal 2012 gavs 14 bygglov. I hela landet beviljades 1 213 bygglov för småhus under perioden januarimars 2013. Första kvartalet 2012 var motsvarande antal 1 645.

GRATIS HEMBESÖK! Halva arbetskostnaden med ROT-avdraget!

Hos oss hittar du ett stort urval av kakel och klinker. Du får fasta inlagt och klart-priser som inkluderar material och hantverkare och vi lämnar alltid garanti på både material och på utfört arbete. Kakel & klinker – Mikael Riippa 073-270 05 49 Golvläggning – Ulf Bergström 070-550 94 89 – Henrik Storm 070-684 95 51

Jag har världens roligaste jobb! Låt mig göra det åt dig.

Tegelvägen 15, Nacksta • Telefon 060-14 17 70 www.golvettan.se Öppet: Mån 9-18 • Tis-Fre 9-17 • Lör 10-14

a maskiner”

kiner används när det städas ker, restauranger, bilhallar, lager, idrottsanläggningar, ukhus etc.

nny Westin för o: 070-681 06 06

Våra maskiner används när det städas inom butiker, bilhallar, industrin, lager, idrottsanläggningar, restauranger, skolor, sjukhus etc.

Linda, redovisningskonsult

Vi önskar alla våra

kunder en skön sommar!

Ring Conny Westin för en demo: 070-681 06 06

060-741 21 23 | info@klokredovisning.se | Fridhemsgatan 78, Sundsvall | klokredovisning.se

Tel:www.johans.se 060-12 91 00 • www.johans.se

Sundsvall: 060-12 91 00 • Örnsköldsvik: 0660-12 910 • Östersund: 063-13 14 80 22

Vi förenar kompetens med service och ett personligt engagemang Lena, Monica, Ulrika, Ulrika och Linda


JO BB

?

ÖP PET

nya företag i länet

hallå där ...

KRAMFORS Bollsta Billack AB Fiskja 200, KRAMFORS Reg datum: 2013-05-14 Företaget ska bedriva lackering av fordon och tillbehör samt därtill förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils Tore Peter Westin Andersson

... Daniel Lindström som den 23 april registrerade Sundsvalls Plattsättning AB.

Kramfors Bokhandel MJ Desén Aktiebolag Aspby 157, NYLAND Reg datum: 2013-05-13 Aktiebolaget ska bedriva försäljning av böcker, pappersvaror och presentartiklar samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils Jörgen Desén Höga Kusten Utveckling AB Trastvägen 28, KRAMFORS Reg datum: 2013-05-08 Bolaget ska bedriva utbildning, föreläsningar, företagsoch arbetsmarknadsutbildningar. Bemanningsverksamhet, byggnationer, svets/smide, camping/turism och entreprenad inom gräv och schakt. Försäljning av kläder och livsmedel, tillverkning inom industrimontering, gymverksamhet och maskinuthyrning gällande entreprenadmaskiner och hantverksmaskiner inom byggsektorn samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Johan Niklas Kenneth Börjesson

TIMRÅ Weevil Sverige AB Terminalvägen 14, TIMRÅ Reg datum: 2013-05-07 Bolaget skall ge råd beträffande utbildning, kunskap och kurser samt erbjuda och sälja utbildning. Att ge råd när det gäller datorer, programvara och elektronik, samt partihandel med maskinvara, programvara och elektronik. Inklusive: A) Förvalta och investera i makt, skapa, förvärva och samarbeta med andra företag. B) Köpa, hantera och avyttra lös och fast egendom och tillgångar. C) Ge råd på området utbildning, kommersiella och finansiella. D) Inom mål kan bolaget göra allt som har att göra med detta mål. Styrelseledamot: Esmond Leander Buswijller

Sundsvalls Plattsättning AB Rigstavägen 50, SÖRÅKER Reg datum: 2013-04-23 Aktiebolaget ska bedriva reparation av våtutrymmen samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lars Johan Daniel Lindström

HÄRNÖSAND Flipverse AB Spillkråkevägen 4, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-05-23 Bolaget ska utveckla, marknadsföra och delta i bolag med inriktning på teknologi och webbutveckling, rådgivning och konsultverksamhet, handel med värdepapper, fastighetsförvaltning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Erik Stefan Andersson, Kenth Anders Ekholm, Lars Andreas Larsson Autohuset Härnösand Aktiebolag Industrigatan 12, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-05-15 Bolaget skall bedriva service av fordon, försäljning av däck, reservdelar och tillbehör samt äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Thomas Bror Magnus Löfving Nattvikens Behandlingshem Aktiebolag Thulegatan 3, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-05-17 Bolaget ska bedriva vård och rehabilitering inom vårdsektorn, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Mohamed Mchaiter BENNY’S SVETS OCH ALLSERVICE Aktiebolag Fagottgatan 48, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-05-10 Bolaget skall bedriva mekanisk verkstadsrörelse och därmed förenlig verksamhet samt utföra ordningsvakttjänster. Styrelseledamot: Ove Benny Vedin JE Husing Konsult & Produktion AB Spjutgatan 43, HÄRNÖSAND Reg datum: 2013-05-07 Företaget kommer att bedriva flera typer av verksamheter. Däribland produktion och försäljning av trycksaker och webbtjänster. Konsulttjänster inom kommunikation,

Vem är du och vad har du för bakgrund? – Jag är 31 år, född i Gävle men flyttade till Timrå i tioårsåldern. Sedan åtta år bor jag i villa i Söråker och har fru och två barn. Efter byggprogrammet gick jag lärlingsutbildning. Sedan jobbade jag ett par år i Stockholm innan jag flyttade tillbaka hit upp och började hos en firma. Efter ytterligare ett par år började jag hos Golvettan och var där i sex år till för ett år sedan. Varför bildar du Sundsvalls

bygg, anläggning och byggentreprenad. Företaget kommer att utföra metallegoarbeten, service, reparationer och underhåll av maskiner till enskilda och företag. Företaget kommer att bedriva import, service, reparationer och försäljning av nya och gamla motor- cykeldelar samt hela motorcyklar. Företaget kommer att utföra catering- och eventverksamhet. Styrelseledamöter: Jimmie Olov Husing, Siv Elisabeth Husing

SUNDSVALL Customer 4 Life AB Södra Förmansvägen 7 A, SUNDSVALL Reg datum: 2013-05-24 Bolaget skall bedriva handel med nya och begagnade fordon samt leasing- och serviceverksamhet av fordon, fastighetsförvaltning samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Bernt Leif Persson, Rut Maria Nordholm Vestrin, Leif Patrik Persson KLEMKE Syd Fastighet AB Rosenvägen 16, SUNDSVALL Reg datum: 2013-05-20 Bolaget skall äga och förvalta fastigheter samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lennart Oskar Richard Karlqvist Midlanda Fastigheter AB TIMRÅ Reg datum: 2013-05-21 Midlanda Fastigheter AB har till föremål för sin verksamhet att äga och förvalta Sundsvall Timrå Airport. Bolaget är skyldigt att utföra de uppdrag som det tilldelas av sina ägare.

Plattsättning AB? – Jag har alltid velat ha eget och började med enskild firma för ett år sedan. Ombildar nu till aktiebolag. Namnet var ledigt och passar till mitt kundområde. Vad erbjuder du för produkter och tjänster? – Totallösningar för badrum och tvättstugor – alltså våtutrymmen. Vilka är kunderna? – Privatkunder i Sundsvall/Timrå. Jag annonserade först och har nu

Styrelseledamöter: Mats Jörgen Berglund, Rolf Tony Andersson, Anders Olov Hedenius, Eva Kristina Lindstrand, Lars Olof Persson Skandevall Midlanda Flygplats AB Midlanda, TIMRÅ Reg datum: 2013-05-21 Midlanda Flygplats AB har till föremål för sin verksamhet att driva och förvalta Sundsvall Timrå Airport. Bolaget är skyldigt att utföra de uppdrag som det tilldelas av sina ägare. Styrelseledamöter: Dick Olof Vilhelm Jansson, Kurt Tomas Ek, Olov Jonas Malte Frisk, Björn Erik Lyngfelt, Sara Elisabeth Nordberg XS Nordic AB Bogserarvägen 15, ALNÖ Reg datum: 2013-05-21 Bolaget ska bedriva handel med bilbatterier. Styrelseledamot: Axel Sibbe Sebastian Brandström AB Hellberg och Dalbana Sjögatan 10, SUNDSVALL Reg datum: 2013-05-15 Aktiebolaget ska bedriva föreläsningsverksamhet, musikproduktion samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Claes Magnus J Hellberg Söderlund Bröderna Byström AB Januarivägen 12, SUNDSBRUK Reg datum: 2013-05-14 Företaget skall investera i fastigheter, sälja, hyra ut, renovera, utveckla och förvalta samt därtill kringhörande verksamheter. Styrelseledamöter: Kjell Gunnar Mathias Byström, Stig Olof Joakim Byström

fungerande kontakter. Hur kommer verksamheten att utvecklas? – Jag hoppas kunna anställa någon inom en tvåårsperiod. Det finns gott om jobb och dessutom erbjuder jag totallösningar. Vilka är dina starka och svaga sidor som företagare? – Jag är plikttrogen och serviceinriktad. Möjligen kan jag sätta upp lite för höga mål.

Anders Hammarberg

FoodHyg AB Klippgatan 19, SUNDSVALL Reg datum: 2013-05-14 Föremålet för bolagets verksamhet är försäljning och service av hygienanläggning till livsmedelsproduktionsanläggningar. Konsultation inom bryggeri- och livsmedelsproduktion samt bryggeri- och livsmedelshygien och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lars Åke Pettersson Herrskapet Invest AB Flottarvägen 36, KVISSLEBY Reg datum: 2013-05-14 Bolaget ska bedriva import och försäljning av kläder och souvenirer, men även sälja importtjänster. Bolaget kommer även att investera och äga andra bolag samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Anton Gunnar Larsson, Karl Johannes Larsson, Sebastian Robin Andersson KLEMKE Väst Fastighet AB Rosenvägen 16, SUNDSVALL Reg datum: 2013-05-16 Bolaget ska äga och förvalta fastigheter samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lennart Oskar Richard Karlqvist Malin Nordin Holding AB Smedsgården 130, ALNÖ Reg datum: 2013-05-14 Bolaget skall äga och förvalta aktier och värdepapper, direkt eller indirekt via dotterbolag bedriva frisörverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Malin Olivia Christina Nordin

23


BesÖk oss på webben!

Anmäl dig till höstens program………

Teaterresor Konferensresor Beställningstrafik Hotellbokningar

KOMPLETTA RESEPAKET för föreningar, företag och privatpersoner

info@westhagen.se - www.westhagen.se

Certifierad Projektledare Start i Sundsvall november 2008 och Umeå januari 2009

Ledarprogram Start i Sundsvall november 2008 Ring Mikael Westerlund 060-169505

Tillsammans skapar vi nytta och effekt!

060 - 17 83 40 www.westhagen.se

Anlita oss och ni får en Kontakta oss för proffsig researrangör mer information! som vet hur en lyckad resa ska se ut!

Terminalvägen 12, 861 36 TIMRÅ Tel: 060-53 71 70

www.enwa.com www.forsakringskonsult.com

060-207 63, 0691-207 63

torpshammarsbuss.se

På sn24.se får du allt det senaste som händer lokalt

Fönsterbyte! Härnösand: 0611-260 56 Krister: 070-556 50 96

www.johans.se

Sundsvall: 060-307 65 Torbjörn: 070-510 89 76

www.wiiksbygg.com JO BB

?

ÖP PET

nya företag i länet

Sundsvall Robcore AB Alskogsvägen 8, SUNDSBRUK Reg datum: 2013-05-13 Bolaget ska bedriva uthyrning och försäljning av fordon, försäljning av IT-lösningar, handel med värdepapper, fastighetsförvaltning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Kurt Robert Tyrone Sundin Fysiologi-tjänst i Västernorrland AB Högbergsgatan 1, SUNDSVALL Reg datum: 2013-05-10 Bolaget skall bedriva solotek, vidare skall bolaget bedriva utbildning och arbete inom fysiologi samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Monika Maria Vikberg Green Flatpack House Scandinavia AB Ripsandsviken 222, ALNÖ Reg datum: 2013-05-10 Bolaget skall bedriva konsultverksamhet inom hållbarhetsbyggnationer och inom förnyelsebar energi, samt äga och förvalta fast och lös egendom, värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils Roger Kagstedt Mitt Rör AB Serpentinvägen 19, KVISSLEBY Reg datum: 2013-05-02 Företaget ska bedriva VVS jobb samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Sven Bernt Peter Lundberg NordCo Bostad II AB Box 10039, SUNDSVALL

Fortsättning från sidan 23 Reg datum: 2013-04-29 Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva handel, äga och förvalta fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Anders Lennart Johansson, Björn Roger Anders Flodin, Christin Iris Signhild Johansson NP81 Fastigheter AB Box 12, SUNDSVALL Reg datum: 2013-05-03 Föremålet för bolagets verksamhet är att äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Thord Andreas Nelvig

ÅNGE LaBroshka AB Guldbransensväg 3, TORPSHAMMAR Reg datum: 2013-05-24 Bolaget skall själv eller genom andra bolag, förvalta och driva restaurangrörelse, bedriva konsultverksamhet inom organisation, ekonomi och redovisning, äga och förvalta fast och lös egendom såsom aktier och fastigheter, byggverksamhet, skogsvård samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Galina Westin Ede Skog AB Ede 255, ERIKSLUND Reg datum: 2013-05-08 Bolaget ska idka skogsbruk samt handel med skogstillbehör och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Karl Göran Pettersson

SOLLEFTEÅ Multrå Maskinteknik AB Björkå bruk 403, UNDROM Reg datum: 2013-05-13 Bolaget skall i egen regi eller genom dotterbolag bedriva tillverkning, bearbetning av och handel med metall- och kompositprodukter till industrin samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Anders Olof Bergman M & Y Fastigheter AB Hantverksgatan 9, LÅNGSELE Reg datum: 2013-05-02 Företaget skall bedriva uthyrning av fastigheter och lägenheter samt uthyrning av utrustning till större evenemang såsom partytält och tillhörande bord och stolar. Lokalvård, Gräsklippning och snöröjning. Styrelseledamot: Erik Mikael Göransson

ÖRNSKÖLDSVIK Övik Miners AB Högbergsgatan 4, ÖRNSKÖDSVIK Reg datum: 2013-05-16 Bolaget skall direkt eller indirekt genom dotterbolag eller andelar i andra företag bedriva verksamhet bestående i prospektering och exploatering av mineralfyndigheter. Bolaget skall även bedriva uthyrning av bygg- och anläggningsmaskiner samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Karl Fredrik Sigurd Nordin, Lina Anna Maria Nordin, Anders Daniel Sundström Sovik Bygg AB Stensöden 171, ARNÄSVALL Reg datum: 2013-05-08

Se alla nya företag och konkurser på naringsliv.to 24

Bolaget skall bedriva byggnadsverksamhet samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Tord Sören Viklund Maskan Förvaltning AB Pirkgatan 17, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2013-04-29 Föremålet för bolagets verksamhet är att äga och förvalta fast och lös egendom såsom fastigheter, aktier och finansiella instrument samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hans Olof Selling North Electric Ö-vik AB Vikbotten 103, DOMSJÖ Reg datum: /2013-05-03 Föremålet för bolagets verksamhet är elinstallationer, elservice av maskiner i huvudsak inom fjärrvärme, träindustri samt trädfällning och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils David Alexander Gulliksson Skule AB Herresta 115, DOCKSTA Reg datum: 2013-05-03 Skidanläggning med linbana, servering samt skidshop vintertid. Linbana och servering sommartid. Styrelseledamöter: Ola Mattias Nordlöf, Gabrielle Johanna Katarina Nordlöf


Krönika: Friskvård

Med rätt regi spelar du alla roller framgångsrikt Av: Kristina Wojén / vilokraft@gmail.com

V

åra olika roller hjälper oss att skapa ordning och balans i våra liv. De gör det lättare att hålla rätt fokus och avgör hur vi ska bete oss i ett visst sammanhang. Ena stunden har du föräldrarollen, en stund senare tar arbetsrollen över. Att ha många olika roller är oftast inget problem så länge de håller sig på sina givna arenor. I takt med att arbetslivet blir alltmer gränslöst tenderar arbetsrollen att kliva in och spela huvudrollen där den inte tidigare inte ens har haft tillträde. Vad innebär det och hur undviker man att en roll tar för stor plats på bekostnad av en annan?

u Kalendermetoden

Identifiera dina mål och aktiviteter för varje roll för den kommande veckan och skriv in dem i din kalender. Det behöver inte vara en aktivitet som ska klaras av utan kan vara så enkelt som att ha mer tålamod med dina barn. Bestäm dig för att följa din planering. Om något hindrar dig från att slutföra en aktivitet inom den tid du hade planerat, oroa dig inte. Försök att få in ny tid i kalendern för nästa vecka i stället för att justera i din befintliga planering. u Du kan inte vara på scenen dygnet runt

Kom ihåg att sömn och avkoppling är

”Kalenderplanering garanterar ingen omedelbar succé, men är ett sätt att ta kontrollen över sina olika roller och sin tid.”

avgörande för din hälsa. Därför måste det även finnas tid för att släppa alla roller och bara vara, helt kravlöst. Hur mycket tid du behöver vet bara du. Lyssna på dina behov och din kropps signaler. Där har du svaren. Planera med omtanke om dig själv och agera sedan därefter. u Hur gick det?

När veckan har gått är det dags att utvärdera. Vilka var dina stora framgångar? Vad var mindre lyckat? Identifiera de tillfällen då du medvetet valde att prioritera en aktivitet framför en annan. Behöver du justera något för att få bättre balans under nästa vecka? Kalenderplanering garanterar ingen omedelbar succé, men är ett sätt att ta kontrollen över sina olika roller och sin tid. u Några ord om multitasking

Att kunna behålla sitt fokus och följa sin plan trots alla nya intryck och förslag som oavbrutet sköljer över oss kräver disciplin och värderas inte alltid så högt. Tvärtom betraktas den som kan hålla många bollar i luften som ett föredöme, inte minst hos chefer och rekryterare. Det bygger på viljan att maximera potentialen hos varje enskild medarbetare och en tro på att den som gör många saker samtidigt är mer produktiv än den som gör en sak i taget. Jag ställer mig

tvivlande och allt fler studier visar att multitasking är ett ideal som i slutändan kommer att göra såväl arbetsgivare som anställd besvikna. u Gör en sak i taget

I allt du gör behöver du tid för att förbereda dig, tid att utföra det du ska göra, tid att avsluta och tid att återhämta dig. Det går inte att gena. Ta en sak i taget och sätt allt fokus på det du gör just nu. Då blir tiden din vän och inte din fiende. Ju mer vi tränar våra inre förmågor desto starkare blir de. Till skillnad från när du tränar din kropp finns det inte någon gräns för hur långt sinnet kan nå. Träna på att säga nej när du känner att det är rätt – utan att känna dåligt samvete för att du inte ställer upp på andras önskemål. Det är ett gammalt invant beteende som du får träna bort. Det går, jag lovar.

I nästa krönika tittar vi närmare på hur du kan stärka kroppen efter en stressad period.

90% av alla HIV-positiva lever helt i det dolda. Det gör inte jag! Som företagare idag är det viktigt att visa hiv-positiva som lever i det dolda att just ert företag tar ställning för de drabbade. Det kan ni göra genom att sponsra torkaallatårar.nu’s olika kampanjer. Med er logga visar ni de drabbade att det inte är någon fara om hemligheten kommer ut.Vill du som företagsledare också ta ställning så tveka inte att kontakta mig. I sommar kör en torkaallatårar.nu-bil runt i Sundsvall, med på turen är företag som bestämt sig. Åk med ni också!

Ola Lindström, 070-109 36 91

... lotsar dig tIll ett öppnare liv 25


Event, konferens & kickoff Grupp & Konferens

Konferens, kick off eller kongress

Carina HammarstrĂśm

Kontakta mig sü hjälper jag dig anordna din nästa grupp och konferensresa.

' ! " ! ! ! ! $ !% ! ( ( #& ! & # !" " # ' ! & ! ! ' & ! & $$$

Storgatan 11, Sundsvall Gesällvägen 1, Birsta City 060-52 53 00 • www.resia.se

Villa Marieberg har alltid varit en plats fĂśr mĂśten. Ett rum med människor äro ett rum av energi, sade grosshandlare Ando WikstrĂśm och satte pennan bakom Ăśrat. Han valde rum efter tillfälle. Viktiga uppgĂśrelser i Ă–fre salongen. Diskussioner i Ă–stra HĂśrnet, där den vackra kakelugnen sprakade gott. Samkväm och gemytligheter i Matsalen. När dagens beslut var fattade, promenerade Ando ett varv runt ägorna. Om kvällarna sĂĽgs han ofta stĂĽ avslappnat lutad mot det lilla lusthuset och blicka ut Ăśver Sundsvallsfjärden. Snart en ny dag med nya affärer. Välkommen att konferera i den bästa av miljĂśer. Välkommen till villan.

MĂśten och konferenser:

FĂśr grupper upp till 40 personer

Heldag 395 kr per person inkl lunch och tvĂĽ kaffepauser. Halvdag, fĂśr eller eftermiddag 295 kr per person inkl lunch och en kaffepaus. (Pris exklusive moms)

Lunch med bordsservering vardagar 11.30-14.00 Vi tar även emot fÜrbeställda kvällsboknignar i vüra matsalar. Bokning 060-12 08 11 eler info@villamarieberg.se

Vi tar även emot fÜrbeställda kvällsbokningar i vüra matsalar. Bokning 060-12 08 11 eller info@villamarieberg.se

Konferens • Hotell Restaurang

Torpshammars HerrgĂĽrd Tel: 0691-205 80 info@torpshammar.com torpshammar.com

Take-Away!


Webbhandel, pensioner, design, boxning och kriskommunikation. Där har ni några av de ämnen vi tagit upp på NÄRINGSLIVS:s frukostmöten under våren.

Stärkande frukost med

NÄRINGSLIV I samband med att ett nytt nummer släpps

ordnar vi ett frukostmöte i Sundsvall. Förutom gott kaffe, bagels och mingel bjuds deltagarna på intervjuer med två aktuella gäster.

Vill du också vara med? Maila dina kontaktuppgifter till frukost@naringsliv.to så får du en inbjudan till höstens första frukostmöte i september.

Frukost, mingel och intervjuer. Det är receptet för NÄRINGSLIV:s frukostmöten. u

I februari pratade chefredaktör Olof Axelsson webbhandel med Sandra Jonsson som driver Sweet Sandy. q

p Frukostmötena lockar många morgonpigga företagare.

t I maj intervjuades Lars-Erik Marklund, Mediegruppen om kriskommunikation medan Stig Svedberg, Tvättbjörnen, berättade om sin senaste fastighetssatsning. Lyssnade gjorde bland andra Mats Öberg, PwC, Andreas Ekström, Bygg och VA-service och Magnus Sandebree, Design i Västernorrland.

I mars gav boxaren och friskvårdsföretagaren Kennedy Katende tips om hälsa och träning. p

I april redde finansieringsrådgivaren Petter Ekman ut pensionsfrågor. Bland åhörarna fanns Anette Lund, Contexto, och Fanny Nyberg, Kommunikationsexperterna. u

Foton: Neta Bäckström

27


Företagsmässa Härnösand Arena 22-23/11

2013

Nu: Bättre företagsklimat i Härnösand!

notiser: Ekonomi

PLATS

194

Sommarjobbare slipper skatt

Vi utvecklar Härnösands näringsliv!

Nu är det snart högsäsong för ungdomarnas sommarjobb – arbeten som i många fall inte behöver beskattas. Om den totala lönen för hela 2013 är lägre än 18 824 kronor är den skattefri, meddelar Skatteverket. Om arbetsgivaren inte ska dra någon skatt måste dock ett särskilt intyg fyllas i. Den som tjänar över brytpunkten men ändå har en låg årsinkomst kan i stället ansöka om jämkning. Det görs lättast genom Skatteverkets e-tjänst ”skattejämkning för skolungdom”.

Allt tuffare leva på a-kassa

Världens nordligaste ginbränneri drivs av Jon och hans syster Elin Mia driver inredningsbutiken Inreda & Sånt

Den allmänna a-kassan urholkas alltmer, den högsta ersättningen ligger kvar på 680 kronor per dag. – Den behöver höjas till 980 kronor för att motsvara ersättningsnivån år 2002, säger Maria

Familjeföretaget Logosol är världsledande på portabla sågverk. Huvudkontoret ligger i Härnösand

Håkan Wiklund, VD på Televinken med mellan 40 och 60 anställda, varav 25 är heltidsanställda på kontoret i Härnösand

Isedora driver Sjögården med service som honnörsord

Mats Åhman, tryckare på Hemströms Tryckeri, ser till att det finns tillräckligt med färg på tryckvalsarna

Vi samverkar Härnösands kommun, Länsstyrelsen och alla företag i Härnösand. Info: Pelle Österholm 070-623 71 03

28

Samverkan ska stoppa båttjuvar

Ove driver nyöppnade Cityexperten mitt i Härnösand på 400 kvm

www.harnosandsforetag.se

FOTO: Maria-Thérèse Sommar

Erik driver Kaffepunkten från Härnösand, men har verksamhet i hela Sverige.

Båtsamverkan är ett samarbete mellan polisen, försäkringsbolag och Larmtjänst för att förhindra båtmotorstölderna. – Vi vill öka det allmänna medvetandet om den båtrelaterade brottsligheten, säger Rikard Elleberg på Länsförsäkringars Båtförsäkring, Upplägget bygger på samma princip som Grannsamverkan, det vill säga båtägarna arbetar gemensamt för att skydda sin egendom och förebygga brott.

Ahrengart på Institutet för Privatekonomi, Swedbank. Samtidigt har många som jobbat en längre tid även rätt till ersättning via kollektivavtalade försäkringar genom facket.

4 8 Så många företag i Västernorrland gick i konkurs under årets fem första månader. Det är en ökning med 65 procent jämfört med perioden januarimaj 2012, enligt UC. I hela riket försattes 3 172 företag i konkurs, en uppgång med 12 procent.


Affärsnyckeln

inflationstakten % 5

Datum för inbetalning av

2013

4

Fredag

0

Traktamenten: utrikes 2013 Normalbelopp per dag i SEK exklusive logi (urval)

Australien............674

Kina...................491

Saudiarabien.......412

Belgien...............470

Kroatien..............377

Schweiz..............634

Bulgarien............322

Lettland..............357

Slovakien............351

Danmark.............755

Mexiko................321

Spanien..............437

Estland...............333

Moldavien...........220

Storbritannien......594

Finland...............618

Monaco..............696

Sydafrika.............262

Frankrike.............616

Nederländerna ����450

Sydkorea.............547

Grekland.............529

Norge.................976

Tjeckien..............306

Island.................520

Polen..................349

Turkiet................353

Italien.................471

Portugal..............340

Tyskland.............497

Japan.................588

Rumänien...........245

USA...................463

Kanada...............522

Ryssland.............731

Österrike.............454

Traktamenten: inrikes 2013 Heldagstraktamente........... 220 kr Halvdagstraktamente......... 110 kr

Traktamente efter 3 mån..... 154 kr Schablon för natt................ 110 kr

BMW Service

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augusti 2012

1

Juli

Juli 2012

2 Juni 2012

Skattedeklarationen ska finnas hos Skatteverket senast datumet angivet till höger. Då ska också pengarna vara bokförda på Skatteverkets bankgiro.

3

Maj 2012

12

Skatt och moms

-0,5

Förändring av konsumentpriserna ett år bakåt.

Representation Extern och intern: 90 kronor + moms. Vin och sprit får ingå i beloppet och är avdragsgillt.

Bilersättning För bil i tjänsten, 18,50 kr/mil. Överskjutande belopp betraktas som löneförmån och belastas med skatt och sociala avgifter.

90 kronor + moms

Referensränta (%) 130101 �������������������������������������������������� ...........1,00 120701................................................... �������������� 1,50 120101................................................... �������������� 2,00 110701................................................... �������������� 2,00 110101................................................... �������������� 1,50 100701................................................... �������������� 0,50 100101................................................... �������������� 0,50 090701................................................... �������������� 0,50

18,50 kronor/mil

Skattefria gåvor

Julgåva:............................................. 450 kr Jubileumsgåva................................. 1 350 kr Minnesgåva................................... 15 000 kr Allt inkl. moms

Kostförmån

(Skattepliktig schablon)

Helt fri kost................................................................. 200 kr Fri lunch....................................................................... 80 kr Fri frukost...................................................................... 40 kr

Prisbasbelopp (SEK) 2013........................ 44 500 2012........................ 44 000 2011........................ 42 800

2010........................ 42 400 2009........................ 42 800 2008........................ 41 000

BMW Service. inte dyrare. Bara Bättre. en procent, eller en centiMeter, kan vara avgörande.

Det tar i allmänhet bara 0,1 sek att upptäcka en fara men 0,8 sekunder att reagera på den. Och eftersom en enda centimeter kan vara livsavgörande gäller det att bromsarna svarar. BMW Original bromsklossar, bromsskivor är skräddarsydda för att exakt passa varje BMW-modell och ger enastående responsnivåer. Byt till nya BMW Original bromsbelägg inklusive förslitningssensorer för bromsbeläggen. Vid varje inbromsning gnider bromsklossarna mot bromsskivorna. BMW Original bromsskivor är temperaturtåliga (upp till 800 grader Celsius) och i förening med BMW Original bromsskivor ger de dig utmärkt bromsprestanda och enastående lång livslängd. Allt arbete utförs av våra egna BMW servicetekniker på din BMW serviceverkstad. Resultatet? Högsta kvalitet och absolut trygghet. totalpris för BMW 3-serien 1998-2005 (e46): 1 - Bromsbelägg fram inkl förslitningssensorer.

695 kr.

Kan ej kombineras med andra erbjudanden, rabatter eller avtal. Gäller ej M-modeller. Giltigt t.o.m. 2013-06-30

därmed vet du exakt vad det kommer att kosta och slipper överraskningar.

Molin Bil aB I Östermovägen 48 I Sundsvall I 060-66 98 90 29


Nytt från EU De senaste EU-nyheterna från Mid Sweden European Office. www.midsweden.se Regionens representanter i Bryssel: Kerstin Brandelius Johansson och Linn Tomasdotter.

Jämtländsk samverkan lyfts fram i Bryssel

Hallå där ... ... Åke Nylen (S), ledamot i kommunstyrelsen och näringslivsutskottet i Ånge, som besökte Bryssel i höstas.

Lars Lindqvist är vd för Vad var syftet?

jämtländska partnerskapet Peak Innovation som lyfts fram som en förebild i EU-sammanhang. Vad gör Peak Innovation?

– Vi är ett partnerskap mellan näringsliv, universitet, offentlig sektor och idrottsrörelsen i Jämtland. Målet är att göra regionen världsledande inom forskning och affärsutveckling inom turism, sport och friluftsliv. Så kallad smart specialisering har visat sig vara en mycket verksam metod. Vad är smart specialisering?

– Att identifiera länets styrkeområden och fördelar och sedan våga prioritera dem som utvecklingslokomotiv så att de kan dra med sig övriga branscher och skapa utveckling och hållbar tillväxt. Med ett innovativt tänkande kan glesbefolkade områden i norra Europa vara attraktiva alternativ till storstäderna. Vilka konkreta reslutat har ni uppnått?

– Innovation uppstår ofta i gränslandet mellan olikheter och ett sätt att ta tillvara på den kraften är

Turism, sport och friluftsliv i Jämtland kan få ett lyft genom Peak Innovation. Foto: Fanny Hejdström, Jämtland Härjedalen Turism

att skapa mötesplatser och testlabb. Därför har vi bland annat byggt upp Mid Sweden Science Park, Peak Innovations Företagscenter i Åre och Alpint Vintersportcentrum i Åre. Vad betyder det att lyftas fram i Bryssel?

– Det är oerhört smickrande att bli utsedda till ”best practise” i Europa och ett kraftfullt kvitto på att vi jobbar på rätt sätt. Det underlättar också vårt arbete med internationalisering när det gäller forsknings- och företagssamarbeten. Vad kan andra regioner lära av er?

Lars Lindqvist.

– Att samarbete och gemensamma

– Att få en allmän orientering om EU, men jag ville också hitta projektidéer och lösningar för kommunikationer i glesbygd. Vi fick en del bra input från Skottland där man använder telekommunikation på ett smart sätt för att överbrygga avstånden. Det finns stora möjligheter att driva olika projekt, det gäller att vara kreativ.

mål är a och o, och att det går att skapa tillväxt trots att vi inte är ett storstadsområde. Hela Europa behöver få bevis på att man kan göra det i glesa strukturer – i vårt fall massor av småföretag. Att ”klustra” dessa företag är ett viktigt arbetssätt för att lyckas.

Vad lärde du dig?

Varför är samarbete så viktigt?

Hur kan Ånge gynnas av EUsamarbetet?

– Samarbetet måste göras utifrån ett marknadsbehov som identifieras av företagen själva. Vi måste sluta tänka i kommun, läns och nationsgränser. I vår globala värld är det samverkan för att nå internationella marknader som gäller. Att uppmuntra akademi och näringsliv till samarbete är en stor och viktig del i vårt arbete. Det gör vi genom att mäkla ihop företagens behov med forskningens möjligheter.

– En viktig lärdom är att beslutsordningen har ändrats då EU strukturerats om. Det har därmed blivit ännu viktigare med lobbying. Vi måste vara noggranna när vi identifierar vilka samarbetspartners som är viktigast att bygga relationer med.

– Infrastruktursatsningarna är viktiga, Ånge är återigen på väg att bli en knutpunkt för järnvägen. Ett exempel på EU-projekt är den godshanteringsterminal för omlastning lastbil/järnväg och järnväg/lastbil som just nu byggs upp. Turismen är ett annat viktigt område där jag ser att EU kan bidra på olika sätt, inte minst i form av samarbeten.

Behöver du hjälp? Försäkringar

Slamsugning

Städning

Miljöprovtagning

Jeanettes städ Journr: 060-132750 www.corvara.se 30

STÄDSERVICE 0690-100 24 • Städservice • INDUSTRITJÄNST

072-731 89 00 | www.jeanettestad.se

Behöver ni hjälp med Hemstäd eller Flyttstäd?

Företagsstäd Kontorsstäd

Hemstäd Flyttstäd

EA

MILJÖPROVTAGNING

CERTIFIERAD PROVTAGNING I MARK OCH GRUNDVATTEN KVALITETSDOKUMENTATION

www.eamiljoprovtagning.se 070 574 64 66


Nya BMW 3-serie Gran Turismo

www.bmw.se

När du älskar att köra

BEJAKA DINA LASTER. Kompromissa inte med körupplevelsen. Eller med designen. Eller lastförmågan. Läs mer på bmw.se/3GT

NYA BMW 3-SERIE GRAN TURISMO. SVERIGEPREMIÄR 27 JUNI. Molin Bil AB

Östermovägen 48, Sundsvall Mån-fre 09-18, lör 11-15 060-66 98 80 www.molinbil.se Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 3-serie Gran Turismo. Pris från 330.900 kr. Effekt från 143-306 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,5-8,1 l/100 km. Koldioxidvärde från 119-189 g/km. Miljöklass: EU5. Billån från 2.800 kr/mån. Baseras på 5,75% ränta (ränteläge maj 2013), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. Effektiv ränta 6,37%. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. Finansiering via BMW Financial Services.

Eriksson Bilteam AB Skolgången 1-3, Gävle Mån-fre 09-18, lör 11-14 026-12 95 70 www.erikssonbilteam.se