Page 1

2011. szeptember 23., péntek - 18:00 Kutatók Éjszakája központi rendezvény – Gödör klub (Erzsébet tér) Tudás-koktél színpad www.kutato.net ~ www.kutatokejszakaja.hu

18:00 – 18:05 II. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó megnyitója Jönnek a virtuális kutatók - a Nanopaprikától a „Kutatók a Neten” keresztül a Posztdok Naplóig Pilbáth Aranka/Paszternák András


18:05 – 18:25 Blogoló kutatók I.

Kóczy játékelmélet blogja - koczy.blog.hu Kóczy Á. László Az élet nem játék, mondjuk. Ennek ellenére a konfliktusok modellezésével foglalkozó játékelmélet az élet igen sok területén alkalmazható - legyen szó egy tengeren túlról importált autó drága honosításáról, vesetranszplantációról, meghökkentő politikai ajánlatokról, vagy elszúrt Forma-1-es versenystratégiáról. Mi is játékelmélet, hol és hová tart, hogyan fogjon hozzá egy fiatal kutató - egyáltalán mit csinál egy elméleti kutató? Ezek a blog fő témái, olvasmányos, ismeretterjesztő stílusban.

Bioetika blog – bioetikablog.hu Bognár Gergely A blog bioetikai, orvosi etikai kérdéseket, illetve a biotechnológia fejlődése és az éghajlatváltozás által felvetett problémákat mutatja be közérthető módon.

Banyakonyha - banyakonyha.blogspot.com Grósz Veronika, Komlai Krisztina Műszaki- és természettudományok vicces oldalát bemutató blog. Célja a tudományos világ érdekességeinek bemutatása.


18:25 –18:45 Kutatói weboldalak I.

A csillagászati hírportál - hirek.csillagaszat.hu Kiss László Csillagászati portálunk célja, hogy a csillagászat iránt érdeklődők számára szakmailag hiteles módon számoljon be az asztronómia világának legfrissebb eredményeiről. Szerkesztőségünk a hazai csillagászati szaktudomány és ismeretterjesztés képviselőiből áll, akik a világ legnagyobb csillagvizsgálóinak sajtóközleményeit, a tudományos szakfolyóiratok cikkeit nemcsak lefordítják, de az olvasó számára értelmezik, magyarázzák is azokat.

"MFA Nyári Iskola Középiskolásoknak" - alag3.mfa.kfki.hu/mfa/nyariiskola Daróczi Csaba Sándor Középiskolások számára az MTA MFA által szervezett természettudományos táborozást támogató honlap, amely a diákokat segíti a kutatóintézeti munkára való önálló felkészülésben (az egyes tudományos témáknak külön kidolgozott web lapjai vannak), de segíti az utólagos kapcsolattartást is (fotók, videók, stb.).

Hírnök az Élettudományokban - www.mrns.hu Györfi András Élettudományi szakportál a magyar ajkú biológusok számára. Hírek, interjúk, álláshirdetések, szoftverek, egyéb eszközök.


18:45 – 19:00 Blogoló kutatók II.

Nemlineáris Blog - nemlinearis.blog.hu XY Alkalmazott matematikáról mindenkinek.

Critical Biomass – criticalbiomass.freeblog.hu Varga Máté A Kritikus Biomassza egy blogja, ahol megmondjuk kapcsolatos témáról és nemcsak...

főként biológusokból álló baráti társaság a véleményünket mindenféle biológiával

19:00 – 19:25 Kutatói weboldalak II.

A műszaki portál - www.muszakiak.hu Bödör Tamás A műszaki értelmiség honlapja, híroldal és egy nyitott szakmai gyűjtőportál. A weblapot a felhasználók maguk is szerkeszthetik. A műszaki értelmiség érdeklődésére számot tartó írásokat, cikkeket oszthatnak meg a többi olvasóval.

Nil Nocere – Az Orvos Lapja – www.nilnocere.hu Veres Dániel Szaklap az orvostársadalom számára. Hírek, interjúk, oktatási anyagok és egyéb eszközök.


Az atomoktól a csillagokig (Atomcsill) – atomcsill.elte.hu Cserti József, Király Andrea A weboldal egy immár hetedik évébe lépő, nagy sikerű előadássorozathoz kapcsolódik, amelyet az ELTE TTK Fizikai Intézetének oktatói tartanak saját legfrissebb kutatási eredményeikről és a modern fizika más aktuális területeiről középiskolás diákok és más érdeklődők számára. Az egy órás előadásokat látványos kísérleti bemutató követi. A weblapon elérhetővé tettük az eddigi előadások és a kísérletek videofelvételét, az előadók által bemutatott prezentációkat, valamint az előadók által írt, a témához kapcsolódó cikkeket. Emellett természetesen közöljük a következő évad előadásainak címét, időpontját és rövid kivonatát.

Online Pszichológia - www.onlinepszichologia.hu Sebő Ildikó Pszichológia szakportál szakembereknek és érdeklődőknek. Hírek, ajánlók, tesztek, pszichológusok bemutatkozása és egyéb tartalmak.

Találkozó zárása, kötetlen beszélgetés

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!

Kapcsolat: Paszternák András, The International NanoScience Community e-mail: andras.paszternak@nanopaprika.eu Skype: andras.paszternak


Támogató blogok:

CsermelyBlog – www.csermelyblog.hu Csermely Péter Két éve indult blog minden pénteken hálózatkutatással, tehetséggondozással, nemzeti önismerettel, fenntartható fejlődéssel és közösségépítéssel kapcsolatos esszékkel jelentkezik. A blog látogatóinak a száma 60 ezer, letöltéseinek száma pedig 550 ezer fölött van. A blogközösség eddig 8 blogtalálkozót rendezett.

Pokoljárásom története - cseperke.tikasz.hu Tikász Cseperke A Magyar Ösztöndíj Bizottság jóvoltából a Szentpétervári Állami Egyetem Történelem Intézetének vagyok harmad éves doktorandusz hallgatója. A blogot 2010 szeptemberében kezdtem írni élményeim dokumentálása céljából.

CAWI blog az online kutatásról - cawi.blog.hu Pintér Róbert Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta dolgozok az Ipsosban, jelenleg mint online ügyfélkapcsolati igazgató. Elsősorban az online módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) vagyok felelős. A munka során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Kutatók a Neten  

II. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó