Page 1

namikaattori Turun NMKY:n jäsenlehti 2/2016

Harvassa kaikki ovat yhtä suurta perhettä s. 22

Bon Voyage Antti! s. 10


Vuorokauden risteily, Amorella

alk.

32 € B4 -hytti

Vuorokauden risteily, Viking Grace

alk.

44 €

Inside Four -hytti

Piknik-päiväristeily Turusta sis. buffetlounaan

alk.

Irtiotto arjesta

31 € hlö

Tule nauttimaan upeista saaristomaisemista Viking Linen laivoille. Herkuttele hyvällä ruoalla, rentoudu spa-osastolla ja tee edullisia ostoksia tax-free-myymälöissämme. Illan kruunaa Itämeren paras viihde.

Varaa netissä vikingline.fi

tai soita myyntipalveluumme, puh. 0600 41577 (1,75 €/vastattu puhelu + pvm./mpm.). Liittymällä Viking Clubiin saat matkasi vielä edullisemmin.


Pääkirjoitus

Kiitos Sinulle Antti pitkästä työpanoksestasi ja tekemästäsi työstä TuNMKY:ssä. Olet luonut pyyteettömällä työlläsi toiminnallemme erinomaisen pohjan, jolta on helppo ja hyvä jatkaa.

T

Kiitos, Antti – Tervetuloa ja onnea, Satu

aas yksi aktiivinen namikalainen toimintakesä on onnellisesti takana, ja sadat nuoret ja vähän vanhemmatkin saivat nauttia kesäisistä päivistä Harvassa. Kaunista syksyä olemme saaneet elää jo marraskuuhun ja uusi kausi on saatu hyvin käyntiin. Partiokololla on taas vilskettä, urheilujoukkueet täyttävät liikuntasalit, ja musiikki kaikuu NMKYtalon käytävillä, ihan niinkuin kuuluukin. Syyskuussa namikalaiset näyttivät joukkovoimansa järjestämällä perinteisen NMKY- tapahtuman jokirannassa Turun päivänä. Ilma oli todella kaunis, ja koko tapahtuma onnistunut - ja jälleen kaupunkilaisilla riitti ihmettelemistä toimintojemme monipuolisuudessa. Voimme olle ylpeitä yhdistyksestämme! Uusi pääsihteerimme Satu on päässyt hyvin työssään alkuun, hän on ehtinyt jo tutustua aika joukkoon Turun namikalaisia eri toimintamuodoissa ja tavata yhteistyökumppaneita sekä veljesyhdistysten pääsihteerit. Ja emerituspääsihteerimme Antti on totutellut uudenlaiseen vapauteen ja toivottavasti kiireettömään elämään. 14.10. juotiin Antin läksiäiskahvit juhlasalissa. Sinä samana viikonloppuna Turku sai kunnian isännöidä Suomen NMKY:n liittopäiviä, joten Antin pitkäaikaiset pääsihteerikollegat ja muut NMKY- ystävät eri puolilta Suomeakin pääsivät sopivasti häntä tervehtimään. Antin työrupeama Turun NMKY:ssä on huikea. Minä tutustuin nuoreen toiminnanjohtajaan vuonna 1984, jolloin kuoromme ( ent. Maarian nuorten kirkkokuoro) sai uuden kodin NMKY-perheessä. Alusta alkaen Antti oli kuorollemme kuin kummisetä. Nuorisokuoro kasvoi aikuiseksi, muuttui kamarikuoro ADASTRAksi, ja toimintavuosia NMKY:llä kertyi lopulta 30. Kuoroaikoina Antti oli mukana monissa juhlahetkissämme, konserteissamme, ikimuistoisilla kuoromatkoilla Ruotsiin, Saksaan ja Itävaltaan, mutta piipahti hän joskus meitä tervehtimässä arjessakin, keskiviikon kuoroharjoituksissa. Viimeiset parikymmentä

vuotta sain seurata Antin työskentelyä lähempää ja säännöllisesti, kun olin johtokunnassa ja työvaliokunnassa. Antin toiminnanjohtaja- ja myöhemmin pääsihteerikaudella Turun NMKY on laajentunut siksi monipuoliseksi yhdistykseksi, mikä se nyt on ja myös pääsihteerin tehtäväkenttä on jotain aivan muuta kuin silloin 35 vuotta sitten, kun Antti aloitti. Perinteiset toiminnan kivijalat, partio, koripallo ja mieskuoro ovat säilyneet, ja niiden rinnalle on syntynyt mm. sosiaalisektori ja musiikkiopisto ja musiikkiperhe muutenkin on laajentunut huomattavasti. Toinen kerrostalo on rakennettu ja Harvassa on toteutettu mittavat rakennushankkeet. Turun NMKY on myös nykyään melkoinen työnantaja. Hienosti pääsihteerimme pystyi kasvamaan tehtäviensä mukana. Antti, olet ollut todellinen Mr Turun NMKY ja tehnyt mittavan elämäntyön yhdistyksessämme ja koko NMKY-perheessä. Olet antanut NMKY:lle paljon ja tiedän, että NMKY on antanut sinulle paljon - kokemuksia, elämyksiä, yhteyttä, toveruutta, haasteita ja tähtihetkiä. Olet jättänyt jälkesi ja palan sydämestäsi yhdistykseemme ja me vaalimme niitä. Työlläsi on ollut merkitystä elämään tuhansille ihmisille! Voi hyvin, Antti ja nauti lisääntyneestä vapaa-ajasta ja mahdollisuudesta jakaa sitä rakkaiden ja läheisten kanssa! Mukavaa, toiminnantäyteistä syyskautta kaikille! Leena Casagrande Turun NMKY:n johtokunnan varapuheenjohtaja namikaattori 2/2016 - 3


NAMIKAATTORI 2/2016 Turun NMKY:n jäsenlehti, ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Päätoimittaja Satu Alanen Toimitussihteeri, taitto Maija Ruokonen Toimituskunta Ilpo Lahdenkauppi Maija Ruokonen Sanna Friman Kansi Harvan riparilta kesällä 2016 Kuvaaja: Flora Laiho Kuvat NMKY:n kuva-arkisto NMKY:n osastot Painos 2600 kpl Painopaikka Newprint Oy

Tämä lehti sisältää 3 5 6 7

10 12 14 18 20 22 24 26 28 29

Pääkirjoitus Sisällys Satuilua - pääsihteeriltä Ajankohtaista Bon Voyage Antti! Uudet kasvot x 2 Tähdet Kertovat Kiinaa valloittamassa Auringon ja yhteisöllisyyden lämmössä TOIVOa elämään! Harvassa ollaan kaikki yhtä suurta perhettä Turun NMKY:n edustusjoukkue on nyt Kristika Turku Seniorikuoro vauhdissa! Yhteystietoja Naskalit ja AInot

Ilmoitushinnat Koko sivu 600 e 1/2 sivua 350 e 1/4 sivu 150 e takasivu, sop.hinta

Seuraava lehti ilmesyy Maaliskuussa 2017

4 - namikaattori 2/2016

Takakansi

Turun NMKY:n joulukonsertit 2016


10.

12.

Pääsihteeri Antti Koponen lähti juhlallisesti eläkkeelle

Uusia kasvoja Turun NMKY:n työntekijöissä kaksin kappalein syksystä alkaen - tutustu Tuomoon ja Marttiin

14. Tähdet Kertovat Tyttökuoro kävi elokuussa 2016 valloittamassa Kiinan

20. Kohtaamispaikka tarjoaa TOIVOa joka päivä

22. Harvaan palataan muistoissa yhä uudelleen

Takakansi Turun NMKY:n musiikkiryhmät järjestävät joulun alla taas koko joukon konsertteja ajankohdat löydät takakannesta

24. Kristika Turku edustaa Turun NMKY:ta Miesten I Divisioonassa kaudella 2016-17

namikaattori 2/2016 - 5


Satuilua Turun NMKY:n pääsihteeri Satu Alanen

Puolisen vuotta Turun NMKY:n pääsihteerinä on nyt takanapäin. Turun NMKY:n päätöstä valita nainen nuorten miesten yhdistyksen pääsihteeriksi on eteenkin muiden Namikoiden piirissä kehuttu edelläkävijäksi ja suunnannäyttäjäksi. Minut on otettu hienosti vastaan ja tuntuu, kuin olisin tehnyt tätä työtä aina. Ensimmäiset hienoimmat kokemukset uudesta työstäni liittyvät ehdottomasti ihmisiin ympärilläni. Minulla on pitkästä aikaa työyhteisö ja ammattimainen henkilökunta, lojaali ja toinen toisiaan tukeva ja kannustava. Henkilökunnassa on tapahtunut myös muutoksia. Maikku Miettinen on palannut vuorotteluvapaaltaan ja toimii nyt urheilutoiminnanjohtajana Naumasen Hannun jatkaessa osa-aikaisena valmennuspäällikkönä koripallopuolella. Johtava nuorisosihteeri Mika Wallin siirtyi kotipaikkakunnalleen töihin ja vaikka Mikan paikkaaminen oli vaikea tehtävä, olemme löytäneet kristillisen nuoren miehen eli pappi Martti Haltian nuorisosihteerin tehtäviin. Martin haastattelu tässä lehdessä kertoo hänestä enemmän. Namikan musiikkipuolta on uudistettu. Elokuun alussa musiikkisihteerinä on aloittanut kitaransoitonopettaja Tuomo Tirronen,, josta myöskin enemmän tämän lehden sivuilla. Musiikkiopisto on aloittanut yhteistyön Turun Seudun Musiikkioppilaitoksen kanssa ja Turun Konservatorionkin kanssa yhteistyö on neuvotteluasteella. Musiikkiopisto on myös järjestäytynyt uudelleen. Sille on muodostettu hallitus, jota johtaa luottamustoimisena puheenjohtaja, musiikkiopiston rehtori Harri Lindblom. Syksyn toimintakausi on hyvässä vauhdissa. Innostus ja tekemisen meininki koko yhdistyksessä heijastuu parhaiten Turun päivän yhteydessä järjestetyssä Namikatapahtumassa. Tapahtumasta lisää myöhemmin lehdessä, mutta omalta osaltani haluan koko sydämestäni kiittää kaikkia tapahtuman taustalla ja paikalla olleita vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Yhdessä olemme enemmän. Omalta osaltani kiitos myös eläkkeelle jäävälle pääsihteeri Antti Koposelle,, joka on toiminut rippipappinani, vihkinyt minut avioliittoon ja kastanut molemmat lapseni. Antti on tehnyt upeaa työtä Turun NMKY:n eteen ja Namikan toiminta on minun rippikouluajoistani kasvanut valtavasti. Antti on silottanut tietäni uudeksi pääsihteeriksi ja auttanut ja tukenut aina tarvittaessa. Kiitos Antti ja kaikkea hyvää. Olet aina tervetullut toimistolle.

6 - namikaattori 2/2016

Antti on tehnyt upeaa työtä Turun NMKY:n eteen ja Namikan toiminta on minun rippikouluajoistani kasvanut valtavasti. Antti on silottanut tietäni uudeksi pääsihteeriksi ja auttanut ja tukenut aina tarvittaessa.


Jäsenrekisteri on nyt Membook. Mikä muuttui? Nyt pääset jäsenenä itse kirjautumaan rekisteriin ja päivittämään omia tietojasi. Kun osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköposti osoitteesi muuttuu... Jäsenmaksun voit maksaa Membookissa suoraan verkkopankissasi (tarvitset toki verkkopankkitunnukset). Membook on tulevaisuudessa myös foorumi tiedottamiselle ja keskusteluille.

Senioriaamukahvit Yhdistyksen pääsihteeri kutsuu yli 60vuotiaita Turun NMKY:n piirissä toimineita ja heidän ystäviään sekä kevät- että syyskaudella järjestettäviin senioriaamukahveihin. Senioriaamukahveilla eri esitelmöitsijät kertovat ajankohtaisista seniorikansalaisia kiinnostavista aiheista aamukahvin äärellä. Aikaa on myös verkostoitumiseen ja kuulumisten vaihtamiseen.

Helpoiten nämä tiedot saat, kun tilaat Membook-ilmoitukset suoraan sähköpostiisi. Sen voit käydä itse valitsemassa Membookin jäsentieto -sivuiltasi. Linkki Membookiin kirjautumiseen löytyy tunmky.fi etusivulta kohdasta Membook. Membookin asiakaspalvelu autta mielellään osoitteessa:

AJANKOHTAISTA

Uusi jäsenrekisteripalvelu tuli - huomasitko?

info@membook.fi tai puh: 010 324 2621

Aamukahveja on luvassa taas seuraavasti: 15.12. 2016 klo 9 Kansanedustaja Ilkka Kanerva: Ajankohtaista kotimaasta ja maailmaltakin Ja vuoden vaihteen jälkeen aamukahvit jatkuvat seuraavan aikataulun mukaan:

7.1. 2017 klo 9

Ulla-Maija Vierimaa, Turun kaupungin vanhusneuvoston puheenjohtaja: vanhusneuvoston esittely

14.2. 2017 klo 9

VTT, dosentti Arttu Saarinen kertoo ystävänpäivän kunniaksi onnellisuudesta koetun hyvinvoinnin mittarina

14.3. 2017 klo 9

Vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen: radikalisoituminen; riskit ja tunnusmerkit

11.4. 2017 klo 9

Pastori, yhdistyksen kunniajäsen, Antti Koponen: pääsiäisen aika Kevään 2017 aamukahvien aiheet päivitetään yhdistyksen verkkosivuille loppuvuoden 2016 aikana. Turvapaikanhakijoille järjestettiin syksyinen retki Harvaan Vihuri kuljetti retkeläiset saareen ja pois

namikaattori 2/2016 - 7


AJANKOHTAISTA

Yhdistyksen Vuosikokous Turun NMKY:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään yhdistyksen juhlasalissa (Sirkkalankatu 27)

Hiihtolomalla Moose’sissa toimintaa Moose´sissa 20. - 24.2.2017 Ohjelmassa mm. lautapelipäivä, leffailua, pulkkamäkeä ja kädentaitoja

Tiistaina 22.11.2016 klo 18.00 alkaen Kahvitarjoilu ennen kokousta alkaen klo 17.30. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 12§:ssa mainitut asiat. sekä sääntömuutosasia. Tervetuloa! Maanantaista perjantaihin alakouluikäisille vapaata ja ohjattua toimintaa klo 10-15. Tarjolla lämmin ruoka. Ilmoittautuminen hiihtolomaviikon toimintaan aukeaa joulukuussa osoitteessa www.tunmky.fi Toimintamaksu 50€/viikko

8 - namikaattori 2/2016


Tekemistä joulun välipäiviin -

AJANKOHTAISTA

Luotettavaa vuokra-asunnonvälitystä

Peli-ilta Moose’sissa Asuntovuokraus Avori LVV Uudenmaankatu 16, 20700 Turku Puhelin (02) 233 0242

www.avori.fi

27.12. klo 14-20 K-18 28.12. klo 14-20 kaikille avoimet ovet Tarjolla lämmintä ruokaa!

Namikaattori_A5-painovalmis.pdf 1 31.10.2016 11:03:37

namikaattori 2/2016 - 9


Päivällä Sirkkalankadulla

T

urun NMKY:n pitkäaikainen pääsihteeri Antti Koponen jäi yli 36 Namikavuoden työrupeaman jälkeen viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviä. Antin vuosiin Turun NMKY:llä on sisältynyt monia merkittäviä juhlia: mm. yhdistyksen 90-, 100-, 110- ja 120-vuotisjuhlat. Perjantaina 14.10.2016 juhlittiin Anttia!

Ja illalla S/s Borella

Juhlallisuudet aloitettiin Sirkkalankadulla, NMKY:n juhlasalissa kaikille avoimella vastaanotolla kakun ja kahvin merkeissä ja iltaa jatkettiin Aurajoen varrella. S/y Bore täyttyi Antin matkan varrella mukana kulkeneista ystävistä, yhteistyökumppaneista ja työtovereista. Illan aikana nautittiin Boren antimista, rennosta ohjelmasta, huikeista disco-koreografioista sekä ennen kaikkea - mukavasta seurasta. Tarinoita ja muistoja riitti. Tove Jansson on kiteyttänyt eläkkeelle pääsemisen osuvasti: ”Kun ihminen elää tarpeeksi vanhaksi, hän saa kaikessa rauhassa tehdä juuri mitä haluaa.”- Niinpä!

T Come Aboard, We’re expecting YOU!

10 - namikaattori 2/2016

oivotamme Antille virkeitä ja mielekkäitä eläkepäiviä! Nauti siis!


Antti kutsuttiin Turun NMKY:n kunniajäseneksi...

Illan juhlakalu risteilyemäntien hellässä huomassa

...ja myös mieskuoro Naskaleiden kunniaNaskaliksi!

namikaattori 2/2016 - 11


Uudet kasvot x2 Teksti: Petteri Hirvonsalo

Kuka olet ja mistä tulet? Martti Haltia: Olen turkulainen kahden lapsen isä ja pappi, joka mieluummin kuuntelee kuin saarnaa. Tulen alun perin Heidekeniltä ja viimeksi kotoa Martista. Tuomo Tirronen: Olen Turun NMKY:n kitaransoiton opettaja ja uusi musiikkisihteeri. Olen paljasjalkainen turkulainen ja Turun NMKY on erittäin tuttu paikka.

Mitä teet Namikalla? MH: Toimin nuorisosihteerinä. Vastaan rippikoulutyöstä ja pidän vuosittain kaksi rippikoulua, koulutan isosia ja ohjaajia, sekä osallistun Hirvensalon nuortentalon toimintaan ja sen kehittämiseen. Kaikkea tätä teen yhteistyössä nuorisotiimin kanssa. TT: Uutena tehtävänäni musiikkisihteerinä vastaan musiikkitoiminnan toimivuudesta ja kehittämisestä. Opetan edelleen myös kitaransoittoa ja musiikkia musiikkiopiston puolella.

12 - namikaattor 2/2016

K

aksi yhdistyksen uusinta työntekijää Tuomo ja Martti istuivat yhdessä alas ja tekivät kumpikin elämänsä ensimmäisen haastattelun. Haastattelun toteutuksessa hyödynnettiin lähinnä tajunnanvirtatekniikkaa ja sattumanvaraista assosisaatioa. Onneksi myös ohikulkevien työkavereiden hyviä kysymyksiä saatiin soppaan sekaan. Miksi juuri nämä kysymykset kysyttiin? Jumala yksin tietää. Kysykää itse lisää, jos kiinnostutte.


Onko elämää, ennen Namikaa?

MH: Olen toiminut pappina Liedossa ja Maskussa ja nuoriso-ohjaajana Turussa. Olen myös ollut mukana rakentamassa Turun Flowparkia. TT: Olen toiminut kitaransoitonopettajana monissa eri musiikkiopistoissa.

Mitä teet, kun et ole töissä? MH: Vietän aikaa perheeni kanssa. Kavereitakin olisi kiva nähdä. Pidän monenlaisesta liikunnasta ja peleistä, mutta kuten aikamme filosofiyhteisö Kummeli opettaa: ”Tärkeintä ei ole voitto, vaan tappio.” Soitan myös kitaraa ja huuliharppua. Rakkain harrastukseni tällä hetkellä on purjehdus, jossa tärkeää on saariston tutkiminen ja yksinkertainen luonnonläheinen elämä. TT: Olen juuri aloittanut jousiammuntaharrastuksen. Se on loistava tapa nauttia siitä mikä on parasta Suomessa. Kun en ole metsässä, niin vietän aikaani kokkaillen ja lasten kanssa pelaten.

Namikan toiminnan ajatuksena on tukea fyysistä, psyykkistä ja hengellistä hyvinvointia. Miten haluaisit kehittyä näissä? MH: Vatsalihaksia, kärsivällisyyttä ja viisautta. TT: Kuunnellessani musiikkia, soittaessani musiikkia ja nauttiessani musiikista yhdistyvät nämä kaikki.

Miten kuvaisit NMKY:tä yhdellä sanalla? MH: Ilo TT: Yhteisöllisyys

Paljonko on tarpeeksi? MH: Vähemmän kuin nyt. TT: Silloin, kun ihminen on tyytyväinen.

Oletko lukenut teoksen ”Jousella ampumisen taito”? MH: En, mutta haluaisin lukea. TT: Olen joskus kauan sitten, mutta onneksi enimmäkseen unohtanut sen sisällön.

Ɠ Auktorisoitu tilitoimisto

Sähköisen taloushallinnon asiantuntija namikaattori 1/2015 - 13


Tähdet Kiinaa valloittamassa Teksti: Ari Hynynen Kuvat: Tähdet kertovat -arkisto

T

urun NMKY:n Tähdet Kertovat –Tyttökuoro osallistui johtajansa, Ari Hynysen kanssa The 10th China International Folk Art Festivalille Xiningissä, elokuussa 2016. Festivaali järjestetään kolmen vuoden välein Kiinassa. Tällä kertaa se oli Tiibetin ylängön reunassa olevassa 2,5 miljoonan asukkaan Xiningissä. Xining sijaitsee 2,3 km korkeudessa ja siellä ilma on ohutta ja raikasta. Lämpötila helli matkalaisia ollen juuri 30 asteen alapuolella lähes koko ajan. Silloin on kiva laulaa konserttia kansallispuku yllä katse kohti aurinkoa.

14 - namikaattori 2/2016


Eipä arvannut kuoronjohtaja Ari Hynynenkään ennakolta, että hänen laulunsa Tähdet Kertovat Written in the Stars, joka on kuoron tunnusmelodia, kaikuisi yli miljardille kuulijalle/katsojalle.

Kiinan Kansainvälisen Folk Art Festivaalin tarkoituksena on koota eri puolilta maailmaa hyviä esityksiä yhteen ja esittää niitä suuressa gaalakonsertissa ja lopetuskonsertissa, sekä alueen eri puolilla olevilla näyttämöillä ja stadioneilla. Festivaalin luonteeseen kuuluu sen televisiointi kaikkialle Kiinaan. Tämänkertaiset 12 esiintyvää ryhmää olivat: Fidziltä-perinteinen sotatanssi, Etelä-Afrikasta-Street dance ryhmä, Argentiinasta-Astor Piazzollan pojanpojan, Pipi Piazzollan tangobändi, Hollannista – Brass band, Irlannista - Titanicdance, Mauritiukselta-kansantanssiryhmä, Intiasta Bollywoodtanssiryhmä, Etelä-Koreasta - rumputanssiryhmä, Mongoliasta – Akateeminen tanssiryhmä, USAsta – rock bändi, Kazakstanista- kansantanssiryhmä ja Suomesta – Tähdet Kertovat –Tyttökuoro,. Lisäksi kiinasta kolme ryhmää: pikkulasten playbackkuoro, Akrobaattiryhmä, Kiinan Tiibetiläinen kansantanssiryhmä, sekä kaksi kiinalaista kuuluisuutta (toinen oli Kenny eli A Lu A Zhuo) laulamassa. Esitykset vaihtelivat tanssista akrobatiaan. Me olimme ainoa varsinainen kuoro. Kiinalainen akrobatiaryhmä oli voittanut maailmanmestaruuden Monacossa. Etelä-Korean rumputanssiesitys oli jotain sellaista mitä en tiennyt edes olevan olemassa. Todella hieno. Tähdet Kertovat -Tyttökuoron upeat laulut olivat kaunis, suloinen pysähtymishetki monesti kovinkin voimakkaiden taustanauhojen välissä. Tyttöjen esiintymisasuiksi oli kuoronjohtaja valinnut suomalaisia kansallispukuja. Jokaisella tytöllä oli eri paikan puku. Suomen kansantanssin ystäviltä

saatiin loput puvut vuokrattua, kun kaikilla ei ollut omaa. Esiintymislavalla, tausta-screenillä oli kunkin maan maisemia ja muita kuvia aina esitysten taustalla. Tyttöjen lauluista kaikki sanat oli kiinannettu ja ne menivät lavan sivuilla olevilla screeneillä laulujen mukaan. Gaalakonsertti pidettiin Xiningin 10 v. vanhassa Suuressa Teatterissa. CCTV, eli ”Kiinan YLE”, televisioi konsertin, ja muita esiintymisiä pitkin viikkoa yli miljardille katsojalle. Eipä arvannut kuoronjohtaja Ari Hynynenkään ennakolta, että hänen laulunsa Tähdet Kertovat-Written in the Stars - kuoron tunnusmelodia - kaikuisi yli miljardille kuulijalle/katsojalle. Kiinalaiset näyttämöteknikot olivat laatineet huikean avaruusaiheisen taustan Tähdet Kertovat -kappaleelle. Henki festivaalilla oli aivan omaa luokkaansa. Tytöt edustivat festivaalin nuorinta päätä. Vain kiinalaisilla oli vielä nuorempia lapsia lavalla. Heillä oli tosi söpö lapsikuoro joka osallistui yhteisnumeroon, joka oli Beethovenin Oodi ilollle. Gaalakonsertin lisäksi Tähdet Kertovat -Tyttökuoro esiintyi Eco Park nimisessä paikassa, mikä on eräänlainen laaja kotiseutumuseo, jonne oli rakennettu esiintymislava konserttia namikaattori 2/2016 - 15


varten. Kuoron ohjelmistona oli etupäässä suomalaisia kansanlauluja mestarisovituksina. Esityksen jälkeen tutustuimme kulttuuriin ja saimme kiinalaista ruokaa. Toisena päivänä esiinnyimme läheisessä kaupungissa urheilustadionilla n. 7000 hengen yleisölle. Nämä olivat aivan uskomattomia konserttielämyksiä. Järjestäjät olivat järjestäneet kaiken aivan ensiluokkaisesti. Joka hetki tiesi mitä oli tulossa ja miten kaikki sujuisi. Xiningin alueella ei ole nähty suomalaisia kansallispukuja aiemmin, ei edes suomalaisia ryhmiä. Tytöt olivat koko matkan jatkuvan valokuvauksen kohteina. Kiinalaiset halusivat ikuistaa itsensä outojen seurassa. Meillä oli koko matkan ajan kiinalainen tulkki, joka puhui hyvää suomea. Eräs Kiinanmatkan vaikuttavimmista kokemuksista oli 150 km matka Kiinan suurimman järven, Qinhan-järven rannalle. Järvi on kooltaan n. 400 km2. Se on tiibetiläisten pyhä paikka. Sen vuoksi järvessä ei saa uida. Maisemat sitä vastoin olivat todella upeat. Koko yhdeksänpäiväisen festivaalin ajan kiinalaiset pitivät erittäin hyvää huolta ulkolaisista ryhmistä. Kaikki ryhmät oli majoitettu uuteen, riittävän monen tähden Wanda Realm-hotelliin. Tytöt asuivat 35 ja 37 kerroksissa kahden hengen huoneissa. Shoppailu on kiinassa aivan oma hauska juttunsa. Esimerkiksi soitinliikkeessä sai tarjota mitä tahansa ja kauppias joko hyväksyi tai sitten ei. Kuorolaisten ja johtajan mukaan tuli laadukkaita soittimia edullisesti hankittuna. Paluumatkaa sotki hieman ukkosmyrsky, joka lamautti Pekingin seudun lentoliikenteen, mutta kuitenkin lopulta onnellisesti perillä koto-Suomessa.

Tyttökuoro Tähdet Kertovat ja Turun Tähtituotanto Oy yhteistyöhön

K

uuluisan lauluyhtye Dallapén laulusolistina ja Seminola-orkesterin levylaulajana vuosina 1930-1937 tunnetuksi tuli Veli Lehto, joka oikeasti oli pappi, Turun NMKY:n kuorolainen ja myöhemmin Turun NMKY:n Mieskuoron kuorojohtaja Viljo Lehtinen. Vuonna 1940 Lehtinen kutsuttiin Turun NMKYn kuoron johtoon. Hän kehitti kuorosta kansainvälisiinkin konsertteihin kykenevän kuoron. Viljo johti kuoroa myös sota-aikana. Namikan kuoron johtajana hän oli aina 1954 sakka, jolloin hän omistautui perustamansa NMKY:n poikakuoron johtamiseen.

Turun Tähtituotanto Oy myy Veli Lehdon kaikkia levytyksiä (yhteensä 5 CD:tä) yhdessä paketissa hintaan 50 euroa ja lahjoittaa jokaisesta ostetusta paketista 10 euroa Tyttökuoro Tähdet Kertovat toimintaan. Levyjä voit ostaa Turun NMKY:n toimistolta.

Matkan jälkeen kuoro esiintyi kutsuttuna Kiinan kansallispäivän tilaisuudessa, joka oli Aleksanterin teatterissa Helsingissä.

Johtajat: Fidji, Usa, Mauritius, Suomi Ari Hynynen

16 - namikaattori 2/2016

Veli Lehdon tulkinnoissa soi erityisen hyvin hänen kaunis äänensä. Ajalle tyypillinen laulusolistin toteava laulutapa ja fraseeraus ovat mitä parhaita esimerkkejä 1930-luvun iskumusiikista.


Vielä menee muutamia vuosia ennenkuin Naskaleista joku saattaa siirtyä Seniorikuoroon. Mutta on sekin sitten sellainen tapahtuma että siinä pelihousut saavat kyytiä!

Teksti: Jukka Johansson, kakkostenori

Seniorikuoro vauhdissa! Siitä hieman ”hajatelmia”!

K

un keväällä Seniorikuoro rantautui kotiin Turkuun ja ympäristöön Tarttoon tekemältään matkalta, kuului kuorolle hyvää. Matka oli konserttimatka ja se palkitsi kuoron laulajat syksyn 2015 ja kevään 2016 uurastuksesta: jokaviikkoiset harjoitukset keskiviikkoisin Namikalla, konsertit kahdessa kirkossa jouluna, kaksi laulutapahtumaa Vanhalla Raatihuoneella ja kaksi laulutervehdystä Mäntyrinteen vanhainkodissa. Kirkkokonsertti Paavalin kirkossa Tartossa ja Itsenäisyyspäivän tapahtuma Maariankirkossa. Pikkujoulua vietettiin perinterisesti Upseerikerholla. Namikalla saimme laulaa vuosikokouksessa jossa oli mukana mm. uusi pääsihteerimme Satu Alanen. Turun päivänä lauluja Aurajoen rannalla turkulaisille, ja mitä muuta vielä! Kuorolaisten keski-ikä on noin 80 vuotta ja siinä me menemme niinkuin nuoremmatkin. Ei nyt ihan sentään, mutta melkein. Kun Jukka Pietilä 1993 tuli johtamaan Mieskuoroa todettiin, että jos kuorot eivät pysty muuntautumaan, eli ottamaan esityksiinsä esim. liikettä valoja ym. niin kuorokuolema saattaa tulla, koska uusia laulajia ei vaan niin helposti tule. Näin julisti Kari Turunen aikoinaan Sulasol-lehdessä. Auttoiko Namikan Mieskuoroa, ei, ei auttanut vaikka muutosta perinteiseen saimmekin aikaan. Sitten astui kuvioihin Saalaan Tommi. Kunnaan Epa ja Tommi yhdessä loivat Mieskuoro Naskalit ja vasta nyt voimme todeta että on ne kovia nuoria laulajia ja osaajia. Tuossa porukassa pitää olla todella hyvä pärjätäkseen. Naskalit tekevät hienoa mieskuoromusiikkia ollen varmaan suomenkielisistä mieskuoroista ykkönen Turussa ilman muuta.

Kun sitten Mieskuorosta ikämiehet saivat siirtyä laulamaan paremmin heille sopivaan porukkaan, päätettiin, että yhteys Naskaleista Seniorikuoroon ja Seniorikuorosta Naskaleihin pitää saada syntymään, jolloin kahden mieskuoron välinen lämmin yhteys olisi mahdollinen. Tätä mieltä olimme, Kunnaan Epa ja me siirtyneet. Mutta mites siinä kävi? Seniorikuorolaisten keski-ikä on, niin kuin jo tuolla aiemmin kerroin, noin 80 vuotta. Naskeleitten keski-ikä on noin 30 vuotta. Laskepa siitä mikä on ikäero, nii’in, se on viisikymmentä (50) vuotta. Me seniorikuorolaiset olemme Naskaleille heidän isoisän ikäisiä, enemmän tai vähemmän harmaatukkaisia ukkoja. Nyt tämä menee silleen että Seniorikuorolaiset fanittavat Naskaleita, ja käyvät kuuntelemassa heidän konserttejaan. Vielä menee muutamia vuosia ennenkuin Naskaleista joku saattaa siirtyä Seniorikuoroon. Mutta on sekin sitten sellainen tapahtuma että siinä pelihousut saavat kyytiä! Seniorikuoron kirjavahvuus on tällä hetkellä 40 laulajaa. Kahdellakymmenellä laulajalla on Namikan Mieskuoro taustana. Osa on sitten siirtynyt muista kuoroista ja pieni ryhmä on joutunut kovaan kouluun ja he ovat joutuneet opettelemaan kuoro- ja stemmalaulua vasta päästessään Seniorikuoroon. Kuoron yhteishenki on hyvä. Isänmaallista porukkaa ilman politiikkaa! On muuten oikein tutkittu että laulaminen kuorossa on niin sosiaallista meininkiä, että se jopa pidentää ikää!! Toivotamme uudet laulajat tervetulleiksi kuoroomme. Ja mitä ikään tulee, niin eihän sitä ole rajattu. Jos vaan haluat laulaa mieskuorossa, niin kokeeseen vaan joku keskiviikko siinä puoli neljän paikkeilla. Tai soita kuoron isännälle Vainion Vesalle, puh. 050 359 9000. namikaattori 2/2016 - 17


Auringon ja yhteisöllisyyden lämmössä M

inä ja Pilvi saimme syyskuun alussa uskomattoman tilaisuuden lähteä Alambren leirikeskukseen Setúbaliin, Portugaliin, viikon kestävään ”Towards Common Standard” -koulutukseen, johon kerääntyi namikalaisia ympäri Eurooppaa ja kaksi edustajaa jopa Yhdysvalloista asti. Viikon aikana tutustuimme uskomattomiin ihmisiin, saimme uusia ystäviä ja opimme toisiltamme valtavasti erilaisista lauluista ja leikeistä aina leirin organisointiin ja turvallisuuskäytäntöihin asti. Usean vuoden Harvakokemus on opettanut, etteivät varvassandaalit (ainakaan leirin johtajien mukaan) ole järin hyvät leirikengät. Tästä huolimatta heitimme flipetiflopettimet kassiin uima-asujen mukana ja tähtäsimme aurinkoiseen portugaliin nauttimaan miellyttävästä auringonpaisteesta ja sitäkin miellyttävämmistä ihmisistä.

18 - namikaattori 2/2016

Teksti ja kuvat: Aapo Lahdenkauppi


Heti ensimmäisenä päivänä aloitimme ensimmäisen koulutussession, joka venyi myöhään yöhön asti. Uuvuttavan matkustamisen jälkeen ajatus koulutuksesta ei tuntunut kovin hyvältä, mutta onneksi koulutukset olivat vain murto-osalta penkkien kulutusta ja niihin sisältyi paljon ryhmätoimintaa ja pohdintaa pienryhmissä. Koulutuksen aikana leikittiin paljon erilaisia leikkejä ja suoritettiin ryhmätehtäviä, jotka muistuttivat hyvinkin paljon niitä, joita teemme täällä suomessakin. Mieleen painuneena mainittakoon italialainen, banaaneista kertova laululeikki joka jää helposti soimaan päähän. Kielimuurin takia leikin sanoista ei valitettavasti ollut mitään havaintoa, lukuun ottamatta melko helposti käännettävää italiankielistä termiä ”la banana”. Kuvittele päähäsi esimerkiksi ponileikin melodia, mutta laula sitä vaikkapa peilin edessä pelkästään sanoilla ”vatsa vatsaa vasten”. Tarkkaan suunnitellusta aikataulusta jouduttiin usein joustamaan eteläeurooppalaiseen tapaan jo aamupalan jälkeen, viimeistään ensimmäiseen kahvitaukoon mennessä. Tämä ei kuitenkaan päässyt juurikaan vaikuttamaan tunnelmaan kokeneessa leiriohjaajaporukassa. Usein esimerkiksi tehtävien suorittaminen saattoi viedä enemmän aikaa kuin oli suunniteltu, sillä innostusta ja ideointia tässä porukassa oli keskimäärin vilkas isoskoulutusporukka potenssiin kymmenen. Meillä, kuten monilla muillakin mailla oli omia workshoppeja, jossa toimimme ikään kuin kouluttajina, mutta osallistuen yhtä lailla toteutukseen muiden kanssa. Näin jaettiin valtavasti kokemusta ja ideoita maiden kesken. Jos koko reissusta pitäisi valita yksi sana kuvailemaan viikon kokemusta, se olisi ehdottomasti ”Namikahenki”, tai kansainvälisesti ”YMCA spirit”, joka mainittiinkin viikon aikana useaan otteeseen. Meidän lisäksemme Suomea edustivat Helsingistä Markus ja Eve, ja taisimme porukassa olla koko joukon nuorimmasta päästä. Osallistujia oli kokeneista namikan työntekijöistä aina tavallisiin leiriohjaajiin asti. Huolimatta eri kansalaisuuksista tai iästä, kaikki olivat valmiita heittäytymään eri tilanteisiin, tarvittaessa nolaamaan itsensä leveä hymy kasvoillaan ja välittämään toisistaan taustasta riippumatta. Tämä mahdollisti kokemuksien ja elämyksien jakamisen tavalla, jota en ainakaan itse ole aikaisemmin kokenut. Tutustuimme toisiimme ja suoritimme ryhmäytymistehtäviä ympäri vuorilla sijaitsevaa Alambren leirikeskusta. Mutta pääsimme myös käymään Setúbalin kaupungissa tutustumassa kaupunkiin ja paikallisen namikan tiloihin. Yksi viikon parhaista päivistä oli ehdottomasti kiipeily-/ rantapäivä. Jakauduttuamme kahteen ryhmään suuntasimme minibussien kyydissä ensin toinen ryhmä kalliokiipeile-

Usein esimerkiksi tehtävien suorittaminen saattoi viedä enemmän aikaa kuin oli suunniteltu, sillä innostusta ja ideointia tässä porukassa oli keskimäärin vilkas isoskoulutusporukka potenssiin kymmenen.

mään leirikeskuksen lähelle ja toinen ryhmä rannalle. Muutaman tunnin jälkeen suoritettiin vaihto, jotta kaikki pääsivät kokeilemaan sekä rannalla touhuamista että kiipeilyä. Päivä oli kokonaisuudessaan ikimuistoinen, muistan vielä pitkään onnentunteen, joka valtasi mielen istuessani rannalla syömässä makedonialaisia chilipähkinöitä uusien ystävien kanssa. Ahkerasta aurinkorasvalla läträämisestä huolimatta muistuttivat pohjoisen pojan kasvot illalla peiliin katsoessa sävyltään keitettyä rapua.

Huolimatta siitä, että koulutukset saattoivat venyä iltoihin ja jopa yöhönkin, saimme useana iltana rauhassa viettää aikaa nauttien virvokkeista keskuksen ravintolan terassilla tai rentoutuen omissa oloissamme leirissä. Viimeisen illan kruunasi leirissä vieraileva artisti, joka soitti meille livekeikan tähtitaivaan alla, ja olimme keränneet kolehdin, jolla paikalliset olivat ostaneet kaikille ruokaa ja juomaa nautittavaksi. Tuo kovin tuttu kärjellään seisova kolmio yhdisti koko porukkaa sekä mieleltä että sydämeltä, ja reissu ylitti odotukset täysin. Haikeita jäähyväisiä lähtöpäivänä helpotti ajatus siitä, että tämä yhteys mahdollistaa näiden ihmisten tapaamisen vielä tulevaisuudessakin. Jos vain tulee mahdollisuus osallistua kansainväliseen Namikatoimintaan, niin suosittelemme sitä lämpimästi. Kun porukassa kaikki ovat tuon kolmion kautta samalla tavalla vinksahtaneita, ei kokemus voi olla muuta kuin ikimuistoinen. namikaattori 2/2016 - 19


T

Teksti ja kuvat: Raisa Ruohonen ja Linda Vihervuo / Toivo

urun NMKY:n Nuorten Kohtaamispaikka Toivo on tarkoitettu kaikille 17–28 –vuotiaille nuorille aikuisille. Toivon arki koostuu toiminnallisesta mielekkäästä yhdessä tekemisestä ja osallistumisesta, muiden seurasta, ohjauksesta sekä paikasta, jossa voi vaikka ihan vaan olla ja viettää aikaansa. Kohtaamispaikan toimintaa rahoittaa RAY. Toimintaan osallistuminen on nuorille aikuisille vapaaehtoista ja maksutonta. Kohtaamispaikka sijaitsee Turussa NMKY:n talon katutasossa, osoitteessa Sirkkalankatu 27. Toivo on auki arkisin ma-to klo:10–16.

TOIVOa elämään! Kohtaamispaikan syyskausi on täynnä monenlaista toimintaa, yhdessäoloa, vilskettä ja vilinää. Päivittäin Toivossa viettää aikaansa noin 20 nuorta. Kävijät ovat sekä nuoria naisia että miehiä. Kävijöitä Kohtaamispaikalla on ollut jo useamman vuoden ajan runsaasti ja näyttäisi siltä, että kävijämäärä on edelleen kasvussa. Kävijöiden mielestä Toivossa on tärkeintä, että nuorilla aikuisilla on ihan ikioma paikkansa, minne voi vaan tulla. Myös mahdollisuus tavata muita nuoria mukavan yhdessä olemisen, tekemisen ja keskustelun merkeissä on hyvin tärkeää monelle. Nuorten Kohtaamispaikka Toivoon voi tulla käymään kun itselle parhaiten sopii. Toivossa voi piipahtaa tai viettää vaikka koko päivän. Päivät koostuvat arkisista asioista, kohtaamisista, keskusteluista, monenlaisesta tekemisestä ja toiminnasta. Toivossa on aina kaksi työntekijää paikalla nuoria varten. Tarvittaessa apua ja tukea löytyy monenlaisiin elämäntilanteisiin ja arjen haasteisiin.

20 - namikaattori 2/2016


” Tänä syksynä Nuorten Kohtaamispaikka Toivo on ollut jo 12 vuotta avoinna nuorille. Toivon syntymäpäiviä juhlistettiin syyskuun alussa yhdessä kävijöiden sekä yhteistyökumppanien kanssa syntymäpäiväjuhlissa ja avoimissa ovissa. Yhteistyökumppanit tulevat kohtaamispaikalle usein nuorten mukana. Syntymäpäivillä muisteltiin tärkeitä ja hauskoja hetkiä vuosien varrelta ja solmittiin yhdessä uusia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Nuorten kohtaamispaikka Toivossa on tavattu vuosien varrella paljon nuoria aikuisia, joitakin vain muutaman kerran, joitakin useamman vuoden ajan. Ihan uusia, ensimmäistä kertaa kohtaamispaikalle tulevia, nuoria aikuisia kohdataan Toivossa joka viikko. Yhdessä kuljettuun matkaan mahtuu paljon mukavia muistoja, yhdessä tekemistä, retkiä, tutustumisia ja arjen antoisia juttutuokioita. Toiminnan suunnitteluun voivat osallistua halutessaan kaikki Toivon kävijät. Syyskuun toimintakalenteriin on mahtunut monenlaista nuorten toivomaa toimintaa, kuten levyraati, rentoutusvärittelyä, leipomista, pientä hemmottelua ja lautapelipäivä. Yhdessä on käyty myös keilaamassa Aninkaisten keilahallilla, metsäretkellä Katariinan luonnonsuojelualueella sekä pelattu jalkapalloa Impivaaran jalkapallohallissa. Syyskuussa on tutustuttu porukalla myös alueen vapaaehtoistoimintaan, Jokipajan nuorille suunnattuun toimintaan sekä miesten matalankynnyksen kohtaamispaikkaan. Toivon joka maanantainen aamupuuro ja yhdessä kokkailu ovat asettuneet vakituisiksi suosikeiksi Toivon viikkoon. Ruuanlaittoryhmässä menu muodostuu usein hyvästä ja helposta arkiruuasta, joka tehdään ihan alusta asti yhteisvoimin. Lisäksi Toivon arjessa on askarreltu, pelattu biljardia sekä erilaisia lauta- ja korttipelejä. Sählyä pelataan tänä syksynä jälleen Puropellon koululla, jossa kohtaamispaikalla on oma sählyvuoro keskiviikkoisin klo:16–17.

Yhdessä kuljettuun matkaan mahtuu paljon mukavia muistoja, yhdessä tekemistä, retkiä, tutustumisia ja arjen antoisia juttutuokioita.

Lokakuussa kohtaamispaikan muun toiminnan lisäksi oli ohjelmassa mm. sulkapallon pelaamista, kirppisreissu Kirppis-Cener Manhattanille, heijastinten tuunaamista, yhteisiä askarteluprojekteja teemalla: mistä saan voimaa tässä hetkessä, savitöiden kokeilemista taidepajalla, tutustumisretki nuorten kuntoutuspalveluihin Verveen sekä tietenkin Toivon oma Halloween-juhla.

Toivolle voi kipaista tutustumaan toimintaan aukioloaikojen puitteissa tai vaikka varata itselleen erikseen ihan oman tutustumiskerran. Mukavaan toimintaan voi ottaa osaa vaikka ihan vaan kertaluontoisesti tai vaikka ihan jokainen arkipäivä jos omassa kalenterissa on toimintaa ja kivoja kohtaamisia sisällökseen kaipaavia kohtia! Voit seurata meitä netissä. Julkaisemme ajankohtaisia kuulumisia ja päivitämme kuukausittain vaihtuvaa toimintakalenteria Nuorten Kohtaamispaikka Toivon Facebook-sivuilla sekä blogisivulla: www.nmky-toivo.blogspot. com.

namikaattori 2/2016 - 21


Harvassa ollaan kaikki yhtä suurta perhettä

22 - namikaattor 2/2016


Uskon, että jokainen vanha leiriläinen romantisoi ”vanhoja hyviä aikoja” Harvasta puhuttaessa.

Tänä kesänä tuli viisi vuotta kuluneeksi, siitä kun itse kävin rippileirini. Monessa mielessä leirillä tajusin, että ”Oho, onhan siitä aikaa”, mutta toiset jutut eivät olleet muuttuneet yhtään! Minun leirillä nukuttiin vierekkäin parakissa, Koponen opetti ruokasalissa, sekoitettiin lämmintä vettä padasta ja Gaga Ball:ista ei ollut kukaan kuullutkaan! Tiedän, että tätä juttua lukee moni muu minua viisaampi ja vanhempi, joka muistaa vielä askeettisemmat ajat. Uskon, että jokainen vanha leiriläinen romantisoi ”vanhoja hyviä aikoja” Harvasta puhuttaessa. Oma isoisäni oli ”kova” namikalainen ja kertoi tarinoita millainen Harva oli silloin, kun hän siellä leireili. Hän kyseli aina leirien ja koulutusviikonloppujen jälkeen miltä Harvassa näytti. Hänen silmänsä kiiluivat kun hän sai kuulla Harvasta. Tiedän, että hän olisi iloinen ja ylpeä miten hänen Harvansa on kasvanut ja muovaantunut siksi Harvaksi, jonka minä nykyään tunnen. Vaikka ihmiset ja ajat muuttuvat yksi asia on varma: Harvasta tullaan puhumaan aina. Leireiltä ei tänäkään kesänä puuttunut toimintaa. Koko ajan mentiin sata lasissa! Menneen kesän juttuja olivat Tiina-papin valaat, lusikka, Airisto Spa ja miten Swing Low, Sweet Chariot ei taivukkaan kovin luonnikkaasti suomenkielelle. Itse leiriläisenä tykkäsin kaikesta toiminnasta – sen takia Harvaan mennäänkin! Mutta muutaman vuoden tuoma kypsyys sai minut arvostamaan niitä rauhallisia ja ajatuksia herättäviä hetkiä. Tuntui hyvältä kuulla tarinoita, mietteitä, lauluja ja tajuta, ettei itse tarvitse olla kokoajan tekemässä. Välillä voi kokea olemalla paikoillaan: kuuntelemalla ja olemalla läsnä. Harvaan oli kiva palata kesäkuussa. En ollut leireillyt siellä, muutama vierailupäivä siellä täällä. Pieni paniikki valtasi Heinänokan vierasvenesatamassa kun ymmärsin, että muut vetäjätkin olivat tuiki tuntemattomia. Namikalle tyypilliseen tapaan kaikista tuli yhtä suurta perhettä jo ennen leiriläisten saapumista. Vielä suurempi perhe joutui hyvästelemään toinen toisensa ikimuistoisen viikon jälkeen. Harvasta on väillä pakko lähteä, jotta sinne voi palata. Kiitos ripari 1 ja muistakaa - #goodvibesonly Ester Laiho namikaattori 1/2015 - 23


Turun NMKY:n Edustusjoukkue on nyt Kristika Turku

Teksti: Kim Degenhardt Markkinointikoordinaattori/ Kristika Turku Kuvat: ElinaG (http://elinag.kuvat.fi/)

V

altakunnan kolmannella sarjatasolla, miesten ykkösdivisioona B:ssä pelaava YMCA Turun edustusjoukkue on startannut uuteen kauteen uudella nimellä, uudella logolla ja vahvalla asenteella. Joukkueen nimi on nyt Kristika Turku. Nimi juontaa vahvasti 50-luvulle, jolloin Suomen eri kaupunkien NMKY:n joukkueita kutsuttiin tuolla nimellä. Käyttämällä Kristika -nimeä, joukkue osaltaan kunnioittaa Turun Kaupungin ja Turun NMKY:n yhteistyötä ja pitkiä perinteitä.

24 - namikaattori 2/2016


Uuden nimen myötä peliasussa näkyy uusi ritari-logo. Omalla logolla joukkue halutaan nostaa visuaalisesti tämän päivän joukkueiden tasolle. Ritari edustaa ”hyökkäävää, mutta myös puolustavaa” pelityyliä. Ritarilla on myös oma historiansa Turun Linnassa sekä keskiaikamarkkinoilla. Joukkue on edelleen vahvasti osa Turun NMKY:n isoa koripalloperhettä. Kristika Turun valmentaja Juha ”Ronde” Ruohonen kertoo, miten ”Kristika Turku joukkueena ei halua erottautua YMCA Turun junioritoiminnasta. Nuoria pelaajia kutsutaan edustusjoukkueen peleihin, juniorijoukkueilla on ”omat ritarinsa” eli kummipelaajat ja koko joukkue tulee olemaan läsnä seuran koripallotoiminnassa”. ”Edustusjoukkue päinvastoin pyrkii aikaisempaa paremmin toimimaan esikuvina nuorten koripalloilijoiden treeneissä ja arjessa” jatkaa Ronde vielä. ”Edustusjoukkueen taustaryhmä - Ken Forslund, Vio Badinici, Ray Ailus, Niina Torvinen ja Kim Degenhardt - pelmahti huoneeseeni kesän alussa esittäytymään ja kertomaan ideastaan. Minä pidin Kristika nimestä joukkueen nimenä, koska sillähän Namika on aikaisemminkin pelannut. Minulle se kertoi edustusjoukkueen sitoutumisesta yhdistykseen” YMCA Turun pääsihteeri Satu Alanen kertoo. Kristika Turun joukkue rakentuu kaupungin omista ritareista eli Namikan omista pojista, paluumuuttajista sekä uusista lahjakkaista nuorista miehistä. Joukkueessa pelaa Arto Talvitie, Mikael Sandberg, Petri Luomala, Timka Jaakkola, Eero Innamaa, Jalmari Salanterä, Mikael Laihonen, Hussain Dassouki, Ossi Koski, Ville Salli ja Tomi Lommi. Näistä Innamaa , Talvitie, Jaakkola, Sandberg, Salli ja Koski ovat Namikan kasvatteja ja Tomi Lommi uusin tulokas Kotkasta.

Valmentaja Ruohonen toteaa joukkueestaan seuraavaa: ”Suhtaudun luottavaisin mielin tulevaan kauteen ja kokoonpanoon. Meillä on vahva pelaajarunko kasassa, sitoutuneita ja kehittymishaluisia pelaajia, jotka tulevat pelaamaan täysillä jokaisessa pelissä”. Kristika Turku jatkaa viime kaudella aloittamaansa hyväntekeväisyystyötä. Joukkue lahjoittaa jokaisesta kauden aikana ostetusta lipusta yhden euron (1€) YMCA Turun nuorille vähävaraisten perheiden lapsien harrastukseen. Ostamalla lipun peliin pääsee siis katsomaan ottelua ja samalla auttamaan nuoria vähävaraisia jatkamaan harrastustaan koripallon parissa YMCA Turun urheilutoiminnanjohtajaksi vuoden vuorotteluvapaalta palannut Maikku Miettinen toteaa edustusjoukkueen olevan yksi tärkeä osa seuran toimintaa. Meidän tehtävänämme on mahdollistaa pelaamien oman seuran edustusjoukkueessa niille nuorille, jotka haluavat urheilussa kokeilla, miten pitkälle pelaajana pääsevät. Maikku jatkaa vielä, että valtaosa meidän coacheista haluaa, että meillä on edustusjoukkue, joka pärjää. Edustusjoukkue saa pääyhdistykseltä tuen ja toimintansa tukijalan laadukkaasta, hyvästä, moniarvoisesta ja monipuolisesta muusta harraste- ja kilpaurheilusta. ”Se on ainoa perusta, jolle kestävää kilpaurheilua kannattaa rakentaa. Eikä se onnistu, jos jompikumpi kokee olevansa toista arvokkaampi” urheilutoiminnanjohtaja Miettinen pohdiskelee. ”Minulle jokainen joukkue on yhtä arvokas ja siihen meidän arvotkin pohjautuvat. Edustusjoukkuelaisten kummipelaajuus juniorijoukkueissa on hyvä osoitus toimivasta yhteistyöstä. Edustusjoukkueen pelaajilla on myös tärkeä merkitys koko YMCA Turun koripallotoiminnalle. ”Me tarvitsemme unelmia. Ihminen elää unelmista ja siksi on merkittävää, että meidän junnut saavat omasta seurasta esimerkkejä ja idoleita rakastamaansa lajiin” päättää Maikku ajatuksensa edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden yhteiselosta yhdistyksessä.

namikaattori 2/2016 - 25


Alta löydät Turun NMKY:n työntekijät yhteystietoineen, Kaikkien työntekijöiden sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@tunmky.fi Sosiaalitoiminta / BSM-palvelut Hallinto Pääsihteeri (CEO) NMKY:n sosiaalipalveluiden (BSM)toimitusjohtaja Satu Alanen p. 040 828 9799 Hallintosihteeri Sanna Friman p. 050 331 4954 Talousasiat Veli-Matti Lehtinen p. 040 515 4519

Sosiaalitoiminnanjohtaja Tommi Kantonen 050 344 7790 Talojohtaja, Turku Hanna Vahtola 0400 799 719

Liikunta Urheilutoiminnanjohtaja Marja Miettinen 045 232 1458 Valmennuspäällikkö Hannu Naumanen 050 411 2281 Salivalvoja, kuntosali Kristina Jatskevits 050 370 4040

Joht. Satu Luukkonen 050 594 0672 AURA BRASS BAND Joht. Pekka Lyytinen 041 451 5516 pekka.lyytinen@elisanet.fi

Talojohtaja, Salo Jonna Kataja 050 311 4142

LAULURYHMÄ SORELLE

Pj. Timo Telkola 0400 825 586 timo@fi.northsails.com Leena Casagrande 050 541 7862 leena.casagrande@utu.fi MIESKUORO NASKALIT Pj. Niklas Broman 040 533 7519 nsbrom@utu.fi Joht. Tommi Saalas 050 540 9064 tommi@saalas.fi

Erityisasiantuntija, maahanmuuttajapalvelut Paula Nurminen 050 311 4128

SENIORIKUORO

Sosiaaliohjaaja, Nuorten kohtaamispaikka TOIVO Raisa Ruohonen 050 501 1599

TURUN NMKY:N MUSIIKKIOPISTO

Sosiaaliohjaaja, Nuorten kohtaamispaikka TOIVO Linda Vihervuo 0400 873 406

TÄHDET KERTOVAT TYTTÖKUORO

Turun NMKY:n johtokunta 2015

Musiikki Musiikkiopisto, rehtori Harri Lindblom 040 576 5270

Puheenjohtaja

Musiikkisihteeri Tuomo Tirronen 050 313 2365

Varapuheenjohtaja

Energiapäällikkö Lehtori

Paavo Vilpo Leena Casagrande

Jäsenet

Lapset, nuoret ja perheet

Pj. Outi Kyynäräinen 044 5727612 puheenjohtaja@ainokuoro.fi

Talojohtaja, Raisio Merja Suomi 050 311 4140

Erityisasiantuntija, maahanmuuttajapalvelut Olavi Katto 050 311 4129

Yhdistyssihteeri Maija Ruokonen p. 050 360 7222

Osastojen yhteystietoja AINO-KUORO

Rakennusmestari Jörgen Björkman Sairaanhoitaja, Sales Project, Leeds

Pj. Kalevi Niemelä 050 555 6969 kale.niemela@hotmail.com Joht. Heikki Rainio heikki.rainio@kolumbus.fi Rehtori Harri Lindblom harri.lindblom@tunmky.fi Kanslia Sanna Friman 050 331 4954 sanna.friman@tunmky.fi Pj. Kaisa Unkila 050 966 7184 unkilakaisa@gmail.com Joht. Ari Hynynen 0400 523 881 ari.hynynen@kaarina.fi KUNTOURHEILUJAOSTO Kuntokämppä 050 370 4040 Pj. Vesa Jauhiainen 040 575 1454 SUKELLUSJAOSTO Pj. Jari Suutari 040 537 3501 jari.suutari@gmail.com SUUNNISTUSJAOSTO Pj. Jukka Lehtonen 040 517 1055 jukka.lehtonen@vahteraarkkitehdit.fi TURUN NMKY:N URHEILIJAT Pj. Keijo Ketonen 02 269 3311 keijo.ketonen@ts-group.fi AURAN TÄHTI POJAT

Anna-Kaarina Gullichsen

Lpkj. Christian Thiel 040 753 8961 lpkj@aurantahtipojat.fi

Järjestötoiminnanjohtaja Ilpo Lahdenkauppi 050 344 7720

Toimitusjohtaja

Kimmo Hollmén

AURAN TÄHTI POIKIEN TUKI RY

Nuorisosihteeri Martti Haltia 050 597 6030

Tohtori

Keijo Ketonen

Pj. Laura Pirilä 040 556 7984 laura.pirila@fimnet.fi

Sairaanhoitaja

Mikko Laitila

AURAN TÄHTI POJAT, RUMPUPARTIO

Johtava konsultti

Harri Lindblom

Seppo Koistinen 040 837 5813

Laamanni

Matti Manner

SKUFFEN RF

Kuraattori

Harri Nieminen

Pj. Stig-Göran Huldén 040 534 6866 shulden@abo.fi

Tuotepäällikkö

Jan-Henrik Strandell

TURUN TÄHTI-TYTÖT RY

Markkinointi- ja viestintäjohtaja

Tuula von Zweygbergk

Nuorisosihteeri Olli Toivonen 050 344 7737 Nuorisosihteeri Vilma Suominen 044 292 9898 Kerhosihteeri Henna Härkönen 050 320 1984

Lpkj. Rosa Hjort 040 777 3319 lpkj@turuntahtitytot.fi

Sihteeri Pääsihteeri, varatuomari

Lpkj. Robert Björkman 040 460 3841 robert.bjrkman@gmail.com

Satu Alanen

Tilintarkastaja KHT JHTT

Pertti Keskinen

Toiminnan tarkastaja Asianajaja

26 - namikaattori 2/2016

ÅBO KFUM´S SCOUTER KAMRATERNA RF

Jari Malinen

Yhteistyössä


N O O K K R I K I L TU MIEHET U L U O J JA askalit Mieskuoro N 2016 ulukonsertit jo t e is te n ri Pe Saalas Joht. Tommi assobaritoni Erik Rousi, b , urut Tiina Ilonen kirkko Turun tuomio 18 ja 20 to 22.12. klo , koon 18/8 â‚Ź k a n n e t u ip L â‚Ź ovelta 20/10 ww.naskalit.fi nti: w Ennakkomyy

namikaattori 2/2016 - 27


Musiikkiopisto JOULUKONSERTTI la 26.11 klo 17 Henrikinkirkko, Ruususali Vapaa pääsy

Turun NMKY:n

Aino-kuoro

JOULUKONSERTTI PIIKA PIKKARAINEN Tarvasjoen kirkko ma 12.12. klo 19 Ylösnousemuskappeli su 18.12. klo 17 ja 19 Johtaa Satu Luukkonen ohjelma 8€

Tähdet Kertovat Tyttökuoro

Aura Brass Band Chorus Cathedralis Aboensis

OI JOULUYÖ Turun tuomiokirkko to 1.12. klo 19 Solisti Juha Uusitalo, baritoni Johtaa Märt Krell ja Pekka Lyytinen Liput 25/20/15€ tuntia ennen ovelta Ennakkomyynti: Ars Musica

Aura Brass Band

JOULUKONSERTTI Martin kirkko ma 19.12. klo 19 Ohjelma ovelta 10€

Seniorikuoro

JOULUKONSERTIT Henrikinkirkko ke 14.12. klo 19 Vanha Raatihuone su 18.12. klo 12 Maariankirkko to 22.12. klo 19 Ohjelma ovelta ja laulajilta 10€

JOULUSAARNA Betel-kirkko su 18.12. klo 17 Teksti: F. E. Sillanpää Kertoja Mikko Kouki Johtaa Pekka Lyytinen Liput 15/10€ tuntia ennen ovelta

Mieskuoro Naskalit

TULI KIRKKOON MIEHET JA JOULU Turun tuomiokirkossa to 22.12. klo 18 ja 20 Johtaa Tommi Saalas Erik Rousi, bassobaritoni Tiina Ilonen, urut Liput ennakkoon 18/8 € ovelta 20/10€ Ennakko: www.naskalit.fi

Namikaattori 2/2016  
Namikaattori 2/2016  
Advertisement