Page 1

ISSN 1846-7679

Besplatni časopis za roditelje • God. 2 • Br. 10 • veljača/ožujak 2010. www.vodiczaroditelje.com.hr

Pas moj prijatelj Tata priprema doručak Kako odabrati dječju cipelicu?

ZA DJECU I ODRASLE!

ANTIČEVIĆ ZDRAVLJE Savska br. 50, Zagreb

Zeleni med jača cijeli organizam! TEL.: 01/617 74 07 mob.: 095/940 63 70


novo carstvo igračaka igračke s didaktičkom funkcijom, atestirane i dokazano sigurne za djecu

Ponuda Lutkine kuće je namijenjena roditeljima, bakama i djedovima koji žele kupiti kvalitetnu igračku, poput igračke kojom se dijete igra u vrtiću. Želite li lutku sa spolom, kazališnu ginjol lutku, drvene umetaljke, premetaljke, slagalice, puzzle, kocke i mnoštvo drugih igračaka sigurnih i neotrovnih, dođite, a mi ćemo Vam pomoći izabrati poklon za Vaše dijete koji će odgovarati njegovom uzrastu. Lutkina kuća je ljupko carstvo igračaka gdje ćete sigurno izabrati poseban poklon koji će Vašem djetetu priuštiti nezaboravan Božić.

NAJ-DOMUS d.o.o. je tvrtka koja se već 19 godina bavi opremanjem dječjih vrtića didaktičkim igračkama i likovnim materijalom. Tvrtka u svojoj ponudi ima kvalitetne igračke koje se proizvode u Europi, s didaktičkom funkcijom, atestirane i dokazano sigurne za djecu. Početkom studenog otvorili su vrata svoje prve prodavaonice didaktičkih igračaka “Lutkina kuća” u Varićakovoj 11, tel: 01 66 40 152, Sloboština u Novom Zagrebu.

2/

www.naj-domus.hr

NAJ-DOMUS d.o.o. Bani 56/1 Telefon: (01) 66 41 399 Telefon: (01) 66 09 408 Fax: (01) 66 09 409 e-mail: prodaja@naj-domus.hr


Sadržaj

dragi naši veliki i mali čitatelji evo nas u novom broju našeg i vašeg "Vodiča". Kao i svaki put do sada, nastojali smo vam približiti teme koje vam mogu olakšati život. Imati dijete nije lako, a bilo kakvo površno bavljenje odgojem, imati će svoje posljedice u kasnijem odrastanju. Odgajamo male ljude, i uistinu, onoliko truda koliko uložimo u njihov odgoj i obrazovanje, takav rezultat će nam se i vratiti.

Već smo dobro zakoračili u 2010., pokušavajući u sivilu svakidašnjice i mnoštva negativnih informacija, pronaći malo trenutaka koji bi nas ispunili i dali volje i energije za slijedeći dan. U ovome broju, nastojali smo pobrinuti se i za Vas, dragi roditelji. Stoga, u kutku za mamu pripremili smo nekoliko savjeta za toliko potrebne trenutke odmora i opuštanja. Nismo naravno, zaboravili  ni naše tate, koje bi neke od nas vrlo rado vidjele i u kuhinji. Znamo da su neki od vrhunskih kuhara, upravo muškarci. A to potvrđuje i naša nova knjiga "Tatina kuharica", gdje su skupljeni recepti i savjeti za pripremu jela tata iz cijeloga svijeta. Drage naše mame, odvažite se i poklonite vašim partnerima ovu knjigu. Neka uistinu i oni sudjeluju u punom obimu oko brige i odgoja djece.

Za naše najmlađe, tu je Naklada Nika, sa brojnim knjigama i slikovnicama, kako bi i oni dobili svoje korisno štivo. Nadalje, na našim stranicama naći ćete brojne korisne informacije i sadržaje, te pronaći pravo mjesto za prolavu rođendana ili gdje kupiti dječje cipele, možete otići na halotrapiju u Slanu sobu, probati pravi okus zelenog čaja, provjeriti namaz dida Bože... i mnoštvo drugih zanimljivosti. I na kraju, nađite malo vremena i zagrlite svoje dijete. Zar ima nešto ljepše i razoružavajuće od sretnog dječjeg osmjeha ili njihovog toplog, iskrenog zagrljaja? Vaš Vodič za roditelje

Dijete i kućni ljubimac

4

Ekologija

6

Zabava

7

Mamin kutak Prehrana

8 10

Djeca i poduzetništvo

18

Danas kuha Tata

23

Japanski zeleni čaj

24

Aromaterapija u mom domu

25

Model na naslovnici: Marina Morović, pobjednica foto-natječaja Fotografkinja: Gordana Sermek Fotomodel odijeva: Bambi

Želite li primati Vodič za roditelje na kućnu adresu? Uplatom troškova poštarine u iznosu od 50 kn na naš žiro račun, osiguravate primitak 5 godišnjih brojeva na Vašu kućnu adresu. Ovom narudžbenicom neopozivo naručujem pretplatu na Vodič za roditelje.

Narudžbenica Kako popuniti uplatnicu: U rubriku "svrha doznake" upisati: poštarina za Vodič U rubriku "primatelj" upisati: Naklada Nika, Amruševa 10, 10 000 Zagreb U rubriku "Poziv na broj odobrenja": upišite svoj JMBG Uplatite (općom uplatnicom ili internetskim bankarstvom) 50,00 kn na žiro/račun: RBA 2484008-1102869000. Kopiju uplatnice i narudžbenicu pošaljite na našu adresu: Naklada Nika, Amruševa 10/II • 10 000 Zagreb, na mail: marketing@vodiczaroditelje.com.hr ili na fax: 01/557 85 50.

Ime i prezime naručitelja:.................................................................. MB (za pravne osobe)........................................................................ Adresa:.............................................................................................. Poštanski broj i mjesto:...................................................................... Broj telefona:..................................................................................... Vlastoručni potpis:............................................................................

Ne zaboravite poslati i kopiju uplatnice!

Grafičko oblikovanje: Naklada Nika, Amruševa 10

Glavna urednica: Kata Ivanković-Marić Vodič za roditelje glasilo Naklade Nika Izdavač: Naklada Nika, Amruševa 10, 10000 Zageb www.vodiczaroditelje.com.hr

Marketing: www.vodiczaroditelje.com.hr

Redakcija: Tel.: 01/4922-962 Fax.: 01/557 85 50

Promocija: TOTUS d.o.o. www.totus.com.hr

e-mail: marketing@vodiczaroditelje.com.hr

Besplatan primjerak. Niti jedan dio ove publikacije ne smije se prenositi mehaničkim, elektroničkim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole izdavača.

Fotografije: www.sxc.hu, www.istock.com Fotografija na naslovnici: Gordana Sermek

Napomena: Uredništvo ne odgovara za vjerodostojnost oglasa.

/3


Pas –

vjeran prijatelj Piše: Josipa Franjić Radulović

PORIJEKLO PASA Prve domaće životinje među sisavcima bili su psi. Vjeruje se da su psi prvi put pripitomljeni još u kameno doba – prije najmanje 50.000 godina. Najstariji ostaci pitomih pasa pronađeni su u iskopinama europskih naseobina, a datiraju iz kasnog mezozoika (srednje kameno doba), oni nalikuju dingu – divljem psu udomaćenom u Australiji. Pas, Canis familiaris, kralježnjak je, sisavac i zvijer. Pripadnik je porodice pasa (Canidae) koja obuhvaća i lisicu, čaglja, vuka te australskog dinga. Njuška mu je vlažna i posjeduje izvrstan njuh. Izrazito dobro trči i spretno pliva te može vrlo brzo mijenjati smjer trka. Za vrijeme spavanja, često sanja te pri tom trza repom, cvili ili potiho laje. PAS MOJ PRIJATELJ Pas je vrlo društvena životinja. Mnogo je teorija zašto se psa smatra “najboljim čovjekovim prijateljem” no nisu pronađeni pravi dokazi koji bi ih potvrdili. Psihologija pasa pokazuje kako je najsigurniji način za razvijanje osjećaja prema psima pažljivo pro-

I Pile 33 • mob: 098/209-844 • tel: 01/6145-440 e-mail: spec.vet.amb.markovic©inet.hr Specijalistička veterinarska ambulanta Marković hitne intervencije od 0-24 h  poklanja vam besplatnu pretragu stolice Kao i svake godine do sada, od 01.01. započelo je cijepljenje naših najdražih četveronožnih ljubimaca, pasa i mačaka, protiv bjesnoće. Kao što znamo, cijepljenje spada u zakonsku obvezu nas, vlasnika, a ono najbitnije je da tom prevencijom čuvamo zdravlje naših ljubimaca, naše djece, ali i nas samih. Uz uobičajeno cjepivo, naš ljubimac dobiti će i tablete ili injekciju za čišćenje od crijevnih nametnika. Rastući broj parazitnih oboljenja, potaknuo je Veterinarski institut u Zagrebu, da u suradnji sa Bayer Health Animal i poznatom veterinarskom ambulantom Marković, početkom ove godine, pokrene obimno istraživanje kojim bi se pokušalo utvrditi zdravstveno stanje naših ljubimaca, te eventualnom preventivnom mjerom, spriječila parazitna oboljenja.  Specijalistička veterinarska ambulanta Marković, svojim klijentima izlazi u susret, omogućujući u svom prostoru, BESPLATNU ANALIZU STOLICE NAŠIH LJUBIMACA. Kao što nam je gosp. Marković, vlasnik ambulante i jedan od suorganizatora ovog istraživanja, rekao, ova besplatna preventivna mjera, inače ima cijenu u približnoj vrijednosti samog cijepljenja, i preporuča ju svima koji imaju ljubimce. Ova akcija odvija se u periodu od 01. 02. 2010. do 31. 03. 2010. u prostorijama specijalističke veterinarske ambulante Marković, na adresi I Pile 33, u Krugama, u Zagrebu. Uz ovu akciju, ova ambulanta, koja uistinu na adekvatan način brine o našim ljubimcima, pokrenuti će u skorije vrijeme još neke usluge i akcije o kojima ćete biti pravodobno informirani. Iskoristite ovu priliku besplatne prevencije, dobijte poneki savjet o njezi i zdravlju Vašeg ljubimca, te na taj način, doprinesite ovom bitnom istraživanju.

www.specijalisticke-veterinarske-ambulante-markovic.hr 4 / Dijete i kućni ljubimac

nazvati na 098/209-844 01/6145-440


matranje štenadi u leglu. Od malena treba promatrati svog malog psa kako bi ga uspjeli “pročitati’’ to će biti važno za vaš odnos da možete misliti kao vaš pas. Pas po prirodi pripada čoporu te ima urođenu potrebu za životom u sustavu hijerarhije. Štene koje se nakon 4 do 5 tjedana iskazalo kao dominantnije je ono koje se prvo usudi izići iz legla, koje započinje igru i koje prvo jede. Nakon što napusti leglo, štene dolazi u novo društvo jednog kućanstva. Osigurajte mu njegov prostor, toplinu, sigurnost, puno ljubavi i pažnje kako bi što lakše upoznalo novi teritorij i potpuno se opustilo. GOVOR PSA Veselim mahanjem repom pas pokazuje svoje dobro raspoloženje prema vama, i svoje povjerenje u vas. Uz mahanje repom on je u uspravnom stavu, na sve četiri i uspravnih ušiju. Kada od psa tražite da pokaže poslušnost, on će uglavnom spustiti rep, staviti uši u vodoravan položaj i izbjegava izravan pogled. Ponekad izravan pogled može isprovocirati psa, ovisno koliko ste bliski s njim. Pas takav pogled uglavnom doživljava kao napad, poziv na igru ili neku drugu aktivnost. No, ako je on vaš ljubimac vi ste već sigurno izgradili svoj način komunikacije.

Ukoliko namjeravate svom djetetu darovati kućnog ljubimca imajte na umu da to nije igračka koju ćete moći pospremiti u kutiju kad više neće biti zanimljiva. O tome porazgovarajte sa svojim djetetom. Djeca se mogu vrlo lijepo brinuti za svog ljubimca. Izradite popis obaveza koje su uključene u brigu oko ljubimca; hranjenje, šetnja, češljanje… Možete napraviti sa svojim djetetom tabelu koju će on svakog dana ispunjavati; u koliko sati je bio u šetnji s psom, koliko često ga uređuje, u kolikom sati ga hrani. Prema dogovoru u određena razdoblja u godini ili prema potrebi zajedno posjetite salon za uređivanje pasa, neka datum odredi dijete. Djetetu će aktivna briga za ljubimca stvoriti osjećaj odgovornosti, samostalnosti i pozitivne slike o sebi. S vremena na vrijeme potrebno je da ga i vi, kao roditelj pohvalite kako odgovorno ispunjava svoje obaveze prema ljubimcu. Kako nagraditi psa? • dobra nagrada je sve ono što pas voli (odlazak u šetnju) • kada štene obavi nuždu pogladite ga i pohvalite, no možda ne znate da većina pasa ne voli da ih dirate po glavi te više vole da ih diramo po grudima ili trbuhu • dopustite psu da se igra svojim igračkama ili ga nagradite kolačićem (ali to nemojte činiti prečesto)

Pas će čitati i vaš govor tijela, tako ponekad visoko uzdignute ruke pas može pogrešno protumačiti te osjetiti potrebu za obranom. Najbolji način kojim pas dobiva informaciju o nepostojanju agresije prema njemu je da čovjek čučne i ponudi mu dlan koji pas može ponjušiti. PAS KAO POKLON I KUĆNI LJUBIMAC Na popisu želja uoči rođendana i blagdana nalaze se i kućni ljubimci. Prije ili kasnije svako dijete poželi kućnog ljubimca. Na kraju svu brigu o životinji moraju preuzeti roditelji. Nakon Božića i ljetnih praznika tisuće životinja završi po šinterajima ili bude prepušteno hladnoći, gladi i raznim opasnostima koje vrebaju na cesti.

Dijete i kućni ljubimac / 5


I neka bude svjetlo... štedne žarulje! Piše: mr.sc. Nikolina Bošnjak dipl. ing

MALI SAVJETI • Koristite dnevnu svjetlost za osvjetljavanje prostorija. Ukoliko gradite kuću potražite informacije o optimalnom smještaju prozora. • Redovito perite prozore, lampe i čistite žarulje, jer prašina na njima apsorbira (upija) svjetlost. • Ugasite sva svjetla u prostorijama u kojima ne boravite, (podrum, hodnici, tavan, kupaona) i također svaki put kada izlazite iz prostorije. • Pri radu i učenju, bolje je koristiti stolne svjetiljke koje možete usmjeriti tako da osvjetljavaju radnu površinu. • Za rasvjetu vanjskih dijelova i okućnice koristite inteligentnu rasvjetu i senzore pokreta. • Obojite unutarnje zidove svijetlim bojama. • Razmislite o tome koliko su nam zaista potrebna dekorativna svjetla – svedite ih na najmanju moguću mjeru ili ih isključite u potpunosti.

Jedna od osnovnih stvari koje može učiniti svako kućanstvo koje želi racionalno gospodariti energijom i ostvariti znatne uštede je zamjena običnih žarulja sa žarnom niti - štednim žaruljama. Osim što štede Vaš novac, štedne žarulje kojih ima više vrsta, štede i električnu energiju, jer su energetski učinkovitije od klasičnih žarulja. Štedne žarulje za isto osvjetljenje troše 5 – 6 puta manje električne energije, a imaju i do 9 puta dulji vijek trajanja. Prosječni „životni vijek„ obične žarulje sa žarnom niti je do 1000 sati dok je životni vijek štedne žarulje duži od 10 000 radnih sati. Kod običnih žarulja, samo oko 5% energije pretvara se u svjetlost. Preostalih 95% energije pretvara se u toplinsku energiju. Zato su žarulje na dodir nakon paljenja- tople ili čak vruće. Postoje različite vrste štednih žarulja, i njihove cijene se kreću u rasponu od 18 do preko 50 kuna. Početno ulaganje možda se čini veće na prvi pogled, što i jeste, ali već u prvoj godini korištenja isplatiti će se malo veće početno ulaganje. Stručnjaci procjenjuju da jedna štedna žarulja tijekom svog vijeka trajanja uštedi preko 650 kuna. Ukoliko još niste zamijenili obične žarulje štednim žaruljama, počnite. Prvo zamijenite žarulju u prostoriji u kojoj najviše boravite – tako će uštede biti veće, pa onda postupno zamjenjujte obične žarulje štednima po potrebi - kad se pokvari klasična sijalica ili kad odlučite još malo investirati i u svoj kućno budžet ali i u zaštitu okoliša. U rujnu prošle godine u Europskoj Uniji već je pokrenut proces povlačenja klasičnih žarulja iz upotrebe, a do 2012 godine, proizvodnja klasičnih žarulja biti će u potpunosti ukinuta. Klasične žarulje tada se više neće moći kupiti. Štedne žarulje dio su poduzetih mjera EU-a za borbu protiv klimatskih promjena. Zamjenom klaisčnih žarulja štednim žaruljama želi se postići smanjenje godišnje emisije ugljičnog dioksida, što doprinosi smanjenju efekta staklenika.

6 / Ekologija

Novost iz ViGee i ViGeina nagradna igra Ekološka bajka “Tigiji i spletka duha Pohlepića” Danas se mnogo priča i piše o zaštiti okoliša i ponekad nam se čini da već sve znamo. Ipak postavlja se pitanje, koliko toga u stvari činimo. Znamo da djecu treba odmalena učiti i osvještavati, usađivati im potrebu i poticati prirodnu želju da brinu o okolišu, prirodi i životinjama. Ekološkom bajkom koju je ViGea tiskala prošle godine htjeli smo cijelu ovu temu predstaviti na kreativan i zabavan način. Šaroliko pleme Tigija koje živi na planetu Tigi, također ima ekoloških problema koje su izazvali svojim nemarnim odnosom prema okolišu. Sve probleme izazvao je jedan pakosni duh... Zbog toga će Tigiji morati krenuti na opasno putovanje. Na putovanje će ih povesti plemenskim vrač Tigi Vaiz. Što je bilo u nastavku avanture možete pročitati u knjizi koja se može kupiti preko web stranice www.nakladanika.hr. Nagradna igra Pošaljite odgovor na nagradno pitanje: Kako se zove vrač plemena Tigi? Svoje odgovore šaljite nam na e-mail adresu: vigea@email.t-com.hr Najbrži će osvojiti knjigu “Tigiji i spletka duha Pohlepića”.


EKO KUĆA BUBAMARA PLANINA DONJA FRANA GALOVIĆA 21 Dječji vrtić Bubamara tel. 2002-328 Ravnateljica mob. 098/9003-785 E-mail. ravnateljica@vrtic-bubamara.hr

• • • • • • •

Naši programi za djecu

jednodnevni izleti tjedni boravak djece proljetovanje zimovanje vikend programi sportski susreti završne svečanosti za djecu i roditelje

• maškare • oslikavanje pisanica • sadnja i sijanje povrća i cvijeća • pripremanje zimnice • dani kruha • berba kestena • berba jabuka

Najluđi rođendan u gradu

Objekt Eko kuća «Bubamara» smješten je u selu Planina Donja, koje se nalazi na istočnim obroncima parka prirode Medvednica. Prometno je povezano sa gradom Zagrebom od čijeg je središta udaljeno 26 kilometara. Objekt se nalazi usred zelene oaze okružen livadama, voćnjacima, vinogradima i šumom. Novosagrađeni objekt ima kapacitet cca 50 djece, a svi prostori su namjenski građeni i prilagođeni djeci predškolske dobi. U neposrednoj blizini našeg objekta obrađujemo naš vrt u kojem uzgajamo ekološki čistu hranu koju poslužujemo našim malim i velikim gostima. U sklopu našeg eko imanja djecu upoznajemo sa domaćim životinjama (koze, kokoši, pure, svinje i ostalo).  Prema godišnjim dobima organiziramo izlete, radionice, sportske susrete, maskenbal, dane kruha, dane jabuka, berbu kestena i grožđa, zimovanje djece više dana, kao i proljetovanje djece sa bogatim sadržajima. Moguće je da roditelji zajedno sa djecom posjete našu Eko kuću vikendom. Djeca mogu kroz čitavu godinu upoznavati tj. doživjeti seoski i starinski  način života koji im je do sada bio prezentiran samo kroz priču. Edukativnim sadržajima dobit će viziju kako što nastaje (jaje – pilići, sjeme – biljka – kruh, pređa – tkanina, mlijeko – sir). Upoznati će se sa poviješću prigorskog kraja i posjetiti neke znamenitosti. Projekt Eko vrtića «Bubamara» verificiran je kod Ministarstva prosvjete i športa.   

www.ekokuca-bubamara.com

Rođendaonica Veseli Krumpovi organizira za vas najluđi rođendan u gradu i okolici. U veselom prostoru sa iskusnim animatorima nalazi se profi disko- kugla, reflektori, profi karaoke na velikom video zidu. Slavljenik u/ici pristupamo individualno i zajednički dogovaramo igre i tematiku rođendana. Kontakt: Igraonica-rođendaonica Veseli Krumpovi Varaždinska 30, 10360 Sesvete

Mob: 091/9322 212

www.rockas.net

"Da bi se vaši mali osjećali kao veliki" Očekuje ih puno smijeha, plesnih

zabave,

natjecanja,

raznih igara, pjesama, tematskih rođendana i još puno,

puno toga

po čemu će u našem "ročkasu", baš njihov biti savršen! Petrova 53/1, 10000 Zagreb / tel: +385 1 23 00 982 / mob: +385 1 91 29 86 001 / mail: petragali@gmail.com

Info stranice / 7


Dan za mamu Piše: Josipa Franjić Radulović 3. Pripremite kupku uz svoje omiljene mirise kojima možete dodati malo zelenog čaja, ružmarin, lavandu i cvjetove kamilice. 4. Kad se opuštate u kadi odmorite oči tako da na njih stavite blazinice koje ste natopili čajem od kamilice. 5. Kako bi svojoj kosi podarili sjaj umasirajte u kosu limunov sok (iscijedite jedan limun) te isperite hladnom vodom. 6. Kada ste obavili svoj mali kozmetički tretman, uredite se, stavite malo šminke i obucite odjeću u kojoj se osjećate ugodno i lijepo. 7. Obavezna je kavica s prijateljicom koja vas može dodatno raspoložiti, za taj dan izbjegavajte susrete s osobama koje će vas udaviti svojim problemima. 8. Odvojite sat vremena za šetnju i svotu koju možete potrošiti na sebe bez grižnje savjesti i priuštite si neku sitnicu koju si već dugo želite - poklonite si knjigu, novi ruž za usne, neki proizvod za njegu tijela, maramu, narukvicu, neki modni detalj ili sitnicu za kuću koja će vam uveseljavati vaš životni prostor. 9. Kad šećete gradom hodajte uspravno i ponosno jer vi ste super mama koja si je ukrala samo malo vremena za sebe kako bi bila još bolja. A prijedlozi za ostatak obitelji: • Odlazak u igraonicu • Igra u parku • Posjet nekom muzeju, zoo ili utakmici • Zajednička priprema ukusnog obroka (prijedloge i recepte potražite u Tatinoj kuharici u izdanju Naklade Nika)

Najzahtjevniji i najljepši posao na svijetu je biti mama. Mama ima tisuće pitanja i briga oko svoje obitelji. Koliko god sve željela imati pod kontrolom i napraviti najbolje što može nije svemoguća i često se događaju nepredvidive situacije. Tada se najčešće javlja i osjećaj krivnje i grižnje savjesti. Sigurno ste od brojnih obaveza danima neispavani i ponekad bi htjeli nekoliko trenutaka za sebe kako bi se opet osjećali da možete sve što se od vas očekuje. Bez osjećaja krivnje odredite bar jedan dan u mjesecu (ako možete i češće) samo za sebe. Taj dan za nikog ne postojite, samo za sebe. Ako si ne možete ukrasti cijeli dan neka to bude bar jedan određeni dio dana koji vam najviše odgovara. Jutro i prijepodne ili kasno poslijepodne i večer. Evo nekoliko prijedloga za taj dan: 1. Kako bi se mogli što bolje opustiti i iskoristiti svoj dan organizirajte vrijeme za ostatak svoje obitelji i zaželite im lijep provod! 2. Odaberite svoju omiljenu glazbu i pustite neka vam ispuni dom.

8 / Mamin kutak


NOVA KOLEKCIJA WLM New Zealand 2009/2010 U nadolazećem valu hladnoće u dućanu DOGAN u Importanne galeriji očekuje Vas veliki izbor sheepskin čizama "uggsica" branda WLM New Zeland i DOGAN za Vas i Vaše malisane. Najkvalitetnije australsko ovčje krzno i koža pouzdano će grijati nožice Vaših najmlađih. A za vrtić i školu izaberite najnovije modele Crocsica, Crocband, Hello Kitty, Dora ... I sve to po napovoljnijim cijenama u gradu!

DOGAN IMPORTANNE Galleria Iblerov trg 10 10000 Zagre lokal 346 E-mail: info@gazela-sesvete.hr

www.gazela-sesvete.hr

CENTAR BELLA U vrhunski uređenom prostoru, u samom centru Zagreba, pronašli smo oazu ljepote. Pristupačne cijene i visoko educirano osoblje, od kozmetičarki, više medicinske sestre te vanjskih suradnika - liječnika i fizioterapeuta, pružiti će vam izuzetne estetske i kozmetičke usluge. Kvalitetom i reputacijom niza zadovoljnih klijenata zaslužuju biti u vrhu zagrebačke ponude kozmetičkih i estetskih salona.

U Centru Bella možete kupiti i jedinstvenu prirodnu alkalnu mineralnu kupku Dr Petera Jentschure. Ova alkalna kupka je sigurna i za najosjetljiviju kožu, osigurava nježnu njegu kože potičući njeno prirodno vlaženje i obnavljanje. Svojim alkalnim djelovanjem pomaže koži kod atopijskog i neurodermitisa, tjemenice, suhe i osjetljive kože sklone iritacijama te mnogih drugih kožnih problema. U Centru Bella kupka se može kupiti po cijeni od 40 kn za 75g i 170 kn za 750g. Kontakt: Centar Bella, Kneza Višeslava 3, 10 000 Zagreb tel: 01/4550-107 www.centar-bella.hr E-mail: info@centar-bella.hr

/9


Zdravi doručak Piše: Ljiljana Pišpek - Mlinarić

Još od djetinjstva doručak je, zahvaljujući mojoj mami, moj najvažniji obrok u danu. Mama bi se dizala prije svih u kući i pripremila nam nešto za doručak koji sam ja obavezno morala pojesti. A bilo bi u rano jutro na našem stolu svega, od sezonskog voća i žganaca do pečenih ili kuhanih jaja i šunke, uz neizbježnu čašu mlijeka ili čaja. To sam pravilo i ja prenijela na svoju djecu i prvo što pitaju kad otvore oči je što ćemo jesti. Doručak je sigurno najvažniji obrok u danu, barem bi tako trebalo biti. On pokreće naše tijelo nakon noćnog odmora i aktivira živčani sustav, odnosno mozak. Njegova je aktivnost ujutro usporena i da bismo koncentraciju podigli na optimalnu razinu, mozak moramo nahraniti. I to ne bilo čime, nego hranom koja ga pokreće. Navika doručkovanja stječe se u obitelji od ranog djetinjstva. Bez obzira kakav nam životni tempo bio i koliko obaveza imamo mi i naša djeca tijekom dana, petnaestak minuta zajedničkog druženja i okupljanja za stolom trebao bi biti svakodnevni ritual. Uvijek možemo ustati malo ranije, sve pripremiti za doručak i zajedno pojesti taj za sve nas važan obrok.

• tost lagano natrljan prerezanim češnjem češnjaka i kratko prepečen na kapi maslinovog ili suncokretovog ulja, premazan posoljenim svježim sirom i ukrašen trakama paprike u tri boje (zelenom, žutom i crvenom) • jaje na oko koje ste još vruće posuli ribanim tvrdim sirom i servirali na šniti prepečenog tosta • ocijeđeni sok od naranče ukrašen žlicom čvrsto tučenog slatkog vrhnja i širokom slamkom u boji • odaberite pahuljice od integralnih žitarica ili pahuljice u obliku životinjica, načinjene od više vrsta žitarica • palačinke "punjene" bananom i prelivene medom...

A što doručkovati? U prvom redu proteine i vlakna, a nikako krafne, slatka peciva, čokolade, bijeli kruh i prženu hranu. Vlakna ćemo dobiti iz voća, povrća i žitarica, a proteine iz nemasna mesa, jaja ili soje.

Sve u svemu, nije teško pripremiti kvalitetan doručak, samo za to treba izdvojiti malo više vremena, truda i volje. No ono što time dobivate je nemjerljivo. Ako ne možda za vas, onda svakako za vaše dijete.

Za doručak svojoj obitelji poslužite: • Žitarice - žitarice s mlijekom odličan su obrok ne samo za doručak, nego za bilo koji obrok tokom dana. • Tost - samo ne pretjerujte s količinom namaza na tostu. Med je odličan izbor. • Palačinke - probajte ih s voćem. • Jaje - dobro ga je ponekad pojesti. • Zobene pahuljice i voćnu salatu. • Voće - kupite jednom tjedno veće količine naranči, mandarina, klementina i grejpa i cijedite svježi sok. Budite kreativni, pa tako možete servirati sljedeće: - integralni ili kukuruzni tost premazan sirnim namazom i posut ribanom sirovom mrkvicom

Friško s placa - na vaša vrata! www.friskosplaca.com E-mail: friskosplaca@gmail.com Mob: 098 616074

Vrijeme dostave: Mjesto dostave: Vrijeme narudžbe:

Omega – 3

Sirup ugodnog okusa rado prihvaćen kod djece Za djecu, trudnice i dojilje Bogat DHA i EPA U odnosu 5:1 Obogaćen folnom kiselinom Za razvoj mozga, živčanog sustava i vida • ugodnog okusa , sirup je rado prihvaćen kod djece • jednostavno uzimanje proizvoda, od sličnih u obliku tableta i kapsula • međusobno nadopunjavanje djelovanja sastojaka • bez dodanih umjetnih aroma, boja i zaslađivača POTRAŽITE U LJEKARNAMA Distributer: Kadulja AM, Samobor, 01/3369 520

10 / Prehrana

svaki dan prema vašoj želji na području grada Zagreba 1 dan ranije najkasnije do 22:00h


Tata priprema doručak Piše: Helena Kralj, autorica knjige Tatina kuharica Omiljeni doručak u djetinjstvu bio mi je sir s vrhnjem koji je ranom zorom nabavljao tata i postavljao na stol uz svježi ili prepečeni kruh. Kako je u to vrijeme svježeg sira bilo samo jedanput tjedno, imali smo još nekoliko “omiljenih” jela koja bismo doručkovali prije vrtića ili škole. Jedno od njih bio je griz (ili riža) na mlijeku ili prepečeni kruh namazan maslacem i medom. Poslastica su bile i palačinke koje rado priprema svaki tata, uz obavezno bacanje palačinke iz tave i okretanje u zraku. “Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru ostavi neprijatelju”, glasi stara kineska poslovica. U nas se govorilo slično: “Doručkuj kao kralj, ručaj kao gospodin i večeraj kao siromah.” Obje poslovice, kao uostalom i zapadna medicina, naglašavaju potrebu za obilnim doručkom koji daje energiju za nastavak dana. Iako se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu, mnogi ga izbjegavaju, preskaču ili ga jednostavno ne stignu pojesti. Obilan doručak treba biti hranjiv obrok koji će stvoriti energiju i polet za početak dana. Djeca će se bolje osjećati ako pojedu doručak, on im daje energiju i osigurava bolju koncentraciju u školi.

Tatini prijedlozi za doručak Sir s vrhnjem Tost, kruh, peciva s namazima: marmelada, maslac, maslac i med, maslac posut vlascem, topljenim sirom ili s narescima. Palenta s kiselim vrhnjem Čarobna zdjelica prosa Obrok s prosom idealan je za sve osobe koje boluju od alergija. Proso je, žitarica bez glutena. Djeci koja su možda alergična ili osjetljiva na mlijeko ili jaja poslužite zdjelicu prosa. Proso se može kuhati i bez mlijeka, a uz dodatak voća, meda i raz­nih orašastih plodova postaje ukusan i zasitan obrok za doručak ili večeru. Za dvije zdjelice potrebno je: dvije trećine šalice prosa, 2,5 do 3 čaše vode Dodaci po želji: voće, jogurt, med, orasi i slično. U lončić s prosom dodati vodu u omjeru od približno 4:1 (četiri dijela vode i jedan dio prosa). Kuhati desetak minuta, odnosno dok voda ne ispari, a zrnca prosa ne nabubre. Podijeliti u zdjelice, svaku zasladiti žlicom meda i dobro promiješati. Po želji dodati voće i orahe, čokoladu, cimet ili druge sastojke.

Ficoco – zdravo uživanje u čokoladnom namazu Ako ste dosad mislili kako nije moguće uživati u čokoladnom i istovremeno zdravom namazu, razuvjerit će vas novi proizvod na policama hrvatskih trgovina – Ficoco. Naime, za razliku od drugih čokoladnih namaza na našem tržištu, Ficoco je namaz na bazi smokava, a ne maslaca ili margarina, što ga čini idealnim namazom za djecu, kao i sve ljubitelje čokolade, ali i zdrave prehrane. Ficoco omogućuje uživanje u čokoladnom namazu na zdrav način, jer ne sadrži masnoće, a samim time ni zasićene i transmasne kiseline koje su štetne za organizam. Kombinacija ekoloških smokava i ekološkog kakaa daje mu osobit i pun čokoladni okus. Izvrstan je kao namaz za kruh ili palačinke, preljev za sladoled ili voće, umak za kekse ili kolačiće, sastojak za muffine ili čokoladni fondue, premaz za kolače, glazura ili začin za meso te u brojnim drugim kombinacijama. Ficoco se može pronaći na policama Konzuma, Kauflanda i dm-a, a više informacija dostupno je na www.didaboza.hr.

FICOCO KOLAČIĆI Sastojci (za cca 36 komada): 75 g neslanog maslaca, 112 g maslaca od kikirikija 65 g smeđeg šećera, 1 jaje, 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije 160 g brašna, 3/4 čajne žličice sode bikarbone Ficoco po želji Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 °C. U veliku posudu stavite maslac, maslac od kikirikija i jaje te miješajte električnim mikserom dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte brašno i sodu bikarbonu i miksajte da se smjesa poveže. Dobiveno tijesto formirajte u kuglice promjera 2,5 cm. Postavite ih na papir za pečenje i odvojite jednu od druge. U sredini svake kuglice napravite udubinu i popunite je s Ficocom. Stavite u pećnicu i pecite 10 minuta.

Prehrana / 11


Danas kuha Tata Tata jedan poseban dan u tjednu ili mjesecu određuje kao “dan brze hrane”. I to one koju priprema u vlastitom aranžmanu, na što zdraviji način. Bez obzira na vrstu prehrane kod kuće, djeca će zbog utjecaja okoline prije ili kasnije poželjeti i nešto nezdravo iz fast food restorana. Izrazit će želju da kušaju i pržene krumpiriće ili hamburgere koje jedu djeca u reklamama u pauzama omiljenih crtića. Takvu vrstu hrane treba izbjegavati, ali je se nikako ne bi smjelo potpuno isključiti ili zabranjivati. Što se djeci više zabranjuje, to će ona sve više upravo to i priželjkivati, pa će zabrane imati suprotan učinak. Hamburgeri su još sredinom prošlog stoljeća u Americi postali sinonimom brze hrane koju je moguće jesti i u hodu. Fast food se ne naziva bez razloga i junk food odnosno hrana-smeće. U restoranima brze hrane velike količine namirnica prže se na istom ulju, što ih čini nezdravima. Zbog masnoća i šećera je brza hrana bogata kalorijama, a primamljivom je, osim šećera, čine i velike količine soli, raznih umjetnih pojačivača okusa koji vas navode da pojedete više nego što vam je doista potrebno. Ako Tata ima kontrolu nad namirnicama koje koristi, bez raznih aditiva i nepotrebnih šećera, i pizze i hamburgeri postaju zdrav obrok.

Hamburger Tatin hamburger je, naravno, mnogo ukusniji od kupovnog. Jedino što tata mora kupiti u trgovini jesu peciva posuta sezamom. Potrebno je: Meso: 500 g mljevenog mesa, sol žlica maslinova ulja 2 žlice vode Po želji: 1 režanj protisnutog češnjaka Za posluživanje: peciva za hamburger, 1 pecivo po komadu mesa paprika, narezati na kolutove svježe rajčice, narezati na kolutove kiseli i svježi krastavci, narezati na kolutove nekoliko listova zelene salate kečap, senf za odrasle Po želji: luk narezan na kolutove.

2. Pljeskavice peći, poput ćevapčića, na dobro ugrijanoj tavi premazanoj uljem. 3. Dok se pljeskavice peku, prerezati peciva i prepeći unutarnju stranu u tosteru ili u tavi na malo ulja. 4. Na donji dio peciva staviti zelenu salatu i na nju pečeno meso. Preliti ga kečapom ili umakom po želji, posložiti ostalo povrće i poklopiti.

Pizza-prutići i trokutići Potrebno je: svježe tijesto za pizzu, kupovno ili domaće maslinovo ulje, ružmarin, sol 1-2 žlice brašna Po želji: nasjeckati 1-2 režnja češnjaka (za miris). Za lim: ulje ili masni papir Priprema 1. Zagrijati pećnicu na 225 °C. 2. Razmotati (kupovno) ili razvaljati tijesto. Prstima posuti s malo brašna te rezati na prutiće ili trokutiće. Poslagati po nauljenom ili masnim papirom obloženom limu i posoliti. 3. Peći 8-9 minuta. 4. Pripremiti umak od maslinova ulja, češnjaka i ružmarina. Gotove prutiće premazati umakom i poslužiti toplo.

Priprema 1. Meso pripremiti kao u receptu za ćevapčiće te ga oblikovati u pljeskavice širine peciva.

Helena Kralj: Tatina kuharica U ovoj su knjizi prikupljeni recepti mnogo očeva, razne dobi i profesija. Različito im je i bračno stanje, radno vrijeme ali i broj te dob djece. Ono što im je zajedničko jest upravo ljubav prema toj djeci ali i ljubav prema kuhanju. Svima im je zajedničko i to da imaju dva-tri omiljena recepta koja njihova djeca vole te stalno traže još. Mnoge od tih recepata naći ćete u ovoj knjizi. U knjizi se nalaze i recepti za jela kojih se većina čitatelja vjerojatno sjeća iz djetinjstva i koja se redovito pojavljuju u hrvatskim kuhinjama ali ne nužno i u kuharicama, poput francuskog krumpira, griza na mlijeku ili ćevapčića. Osim što je ova knjiga s jedne strane poput abc početnice, ona nudi i uglavnom jednostavne recepte s raznih strana svijeta za one koji žele proširiti vidike i iskušati nešto novo. Recepti su vrlo jednostavni, pa neka objašnjenja o pripremi nisu potrebna svakome. No ona su tu zbog onih očeva ali i majki koji su početnici te im takva kuharica pomaže da se ohrabre i počnu uživati u kuhanju.

NARUDŽBENICA - PROMOTIVNA CIJENA 125 kn Način plaćanja: ❏ općom uplatnicom ❏ virmanom Ime i prezime naručitelja:................................... OIB (za pravne osobe)............................................................ Adresa:........................................................................... Poštanski broj: ...........................................................

12Mjesto:. / .................................... Moje dijeteBrojna naslovnici telefona:......................................... Vlastoručni potpis:.............................

Format: 21x26 cm, meki uvez, 144 stranice u boji, puna cijena 145 kn

Kako popuniti uplatnicu? U rubriku "svrha doznake" upisati: knjige. U rubriku "primatelj" upisati: Naklada Nika, Amruševa 10, 10 000 Zagreb. U rubriku "Poziv na broj odobrenja" upišite svoj JMBG. Uplatu (općom uplatnicom ili internetskim bankarstvom) ukupan iznos izvršite na broj žiro računa: RBA 2484008-1102869000. Kopiju uplatnice i narudžbenicu pošaljite na našu adresu: Naklada Nika, Amruševa 10/II, 10 000 Zagreb ili na mail: narucivanje@nakladanika.hr Naklada Nika, Amruševa 10/II, HR-10000 Zagreb Tel./Fax:+385 1 49 22 962 E-mail: info@nakladanika.hr

/ 12


Batat od polja do vašeg tanjura Piše: Suzana Granić u suradnji sa poduzećem Šulog Iako su istraživači pronašli ostatke batata stare deset tisuća godina duboko u peruanskim pećinama, ovo slasno povrće nije bilo poznato u Europi do 1492. godine kada ga je Cristophor Columbo donio sa svojega putovanja u Novi svijet. Danas se batata smatra jednom od najhranjivijih vrsta povrća. Batate su brašnasti gomolji nalik repi (Ipomea batatas) svojstvenog slatkastog okusa. To je višegodišnja biljka iz porodice slakova (Convolvulaceae), i zapravo nema nikakve morfološke sličnosti sa našim udomaćenim krumpirom (Solanum tuberosum L.). U Hrvatskoj je to povrće posve nepoznato, ali ga zbog njegovih hranidbenih karakteristika treba predstaviti široj javnosti. Plodovi batata su žute, narančaste i crvene boje, a za jelo ga je najbolje pripremiti kao i krumpir, odakle i njegov udomaćeni naziv “slatki krumpir”. To gomoljasto korijenje može se kuhati, pržiti ili mljeti da se dobije brašno. Mladi listovi se pripravljaju i jedu kao špinat. Ljekovita svojstva batate • Pomaže pri uravnoteženju šećera u krvi. Nedavno je batata uvrštena u antidijabetičke namirnice. Naime, kao energetski vrijedna namirnica izuzetno je važna i za ljude koji imaju problema s povišenim šećerom i čije zdravlje ovisi upravo o stabilnoj razini glukoze u krvi. No, potrebna su nova istraživanja na ovom području, ali očekuje se da batata pokaže svoja jedinstvena ljekovita svojstva na području kontrole šećera u krvi. • Poboljšava antioksidativnu zaštitu. Batata obiluje mnogim nutrijentima koji imaju antioksidativno djelovanje. Izvrstan je izvor vitamina A svojom visokom koncentracijom beta-karotena i dobar izvor vitamina C. Dobar je izvor i bakra i mangana, minerala potrebnih za aktivnost superoksid-dismutaze, jednoga od najsnažnijih antioksidativnih enzima. • Poboljšava zdravlje pluća. Dugo se već zna kako se vitamin A povezuje sa zdravim plućima. To je zato što je  potreban za održavanje optimalne strukture i funkcije tkiva koja oblažu pluća. Rezultati raznih istraživanja ukazuju na važnost namirnica bogatih vitaminom A, primjerice batate, u prehrani svih koji žele zaštititi zdravlje pluća, posebno pušača. 

Batata je i koncentrirani izvor mnogih drugih ljekovitih nutrijenata kao što su željezo, koje proizvodi energiju; vitamin B6 i kalij, koji čuvaju srce te prehrambena vlakna, koja poboljšavaju zdravlje probavnoga sustava. Batata se ne bi smjela čuvati u hladnjaku jer će promijeniti okus. Dobro ju je čuvati u podrumima za povrće i u zemlji. Vlaga i svjetlost mogu dovesti do klijanja batate, pa je podrum savršeno mjesto za čuvanje ovoga korjenastog povrća. Batat se od 2005. proizvodi u Velikim Zdencima isključivo za izvoz. Poduzeće Šulog d.o.o. osnovano je 1996 godine, sa jedinstvenom namjerom uzgoja egzotičnog voća i povrća. Od tada se poduzeće kontinuirano razvija, sa mogućnošću povećanja volumena i prihoda. Na samom početku osnivanja poduzeća osnovni proizvod je bio Kiwano, a danas smo u mogućnosti proizvesti i isporučit veći broj egzotičnih proizvoda na vrlo zahtjevno tržište. Ino konkurencija je jaka, s obzirom na proizvodnju istih u prirodnim staništima. Iza svakog sličnog proizvoda stoje najveći izvoznici zemalja od kuda proizvodi potječu. Tim poduzeća Šulog d.o.o. služi svoje kupce 7 dana u tjednu, sa motom: "Upravo ubrano za Vaš stol"

Sadnice batata (12 sorti) moguće je u ograničenim količinama kupiti na proljeće u poduzeću Exotic King iz Donje Bistre, Krapinska 12, 10298 Donja Bistra, kontakt 098 412 632, E-mail: sulog@zg.t-com.

www.exotic-king.com

www.exotic-king.com Kašica od slatkog krumpira za najmađe (iz knjige Kašice u izdanju Naklade Nika) Pečenje u kori 1 Batate dobro operite i raspolovite. 2. Zagrijte pećnicu na 200 °C, na rešetku stavite aluminijsku foliju i složite polovice batata. Pecite ih tridesetak minuta, odnosno dok ne budu potpuno mekane. 3. Izvadite batate iz pećnice i pustite da se ohlade. 4. Izvadite meso iz kore, pustite da se ohladi i propasirajte ili smiksajte u kašicu. Za potpuniji okus, u kašicu možete dodati nekoliko kapi maslinova ulja.

4. Izvadite batate iz pećnice, pustite da se ohlade i dalje pripremite kašicu na uobičajeni način.

Pečenje bez kore 1. Batate operite, ogulite i narežite na kolutiće. 2. U posudu za pečenje ulijte malo vode tako da prekrije dno i stavite narezane batate. 3. Pecite na 200 °C dvadesetak minuta. Provjerite da voda ne ishlapi.

Dobre kombinacije s batatom: • jabuka, breskva, mrkva, grašak, mahune, špinat, bundeva, tikvica, riža, piletina

Kuhanje 1. Batate ogulite i narežite na manje kolutiće. 2. Stavite u posudu za kuhanje i ulijte toliko vode da prekrije komadiće. 3. Kuhajte tridesetak minuta dok komadići ne omekšaju. 4. Kuhane batate zgnječite vilicom ili ih smiksajte do željene teksture. Ako želite rjeđu kašicu, dodajte malo tekućine preostale od kuhanja.

Savjeti • Meso batate je vrlo mekano pa starijoj bebi možete ponuditi male kockice kao samostalne zalogaje. •

Jedna šalica batate daje istu količinu betakarotena kao i 23 šalice brokule.

Batata nosi naslov najzdravijeg povrća jer sadrži najviše ključnih hranjivih tvari (vlakana, prirodnih šećera, složenih ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina A i C, željeza i kalcija).

85 kn

Prehrana / 13


Moje dijete na naslovnici Portal www.zadovoljna.com.hr i časopis Vodič za roditelje, organiziraju natječaj za izbor fotografije djeteta pod nazivom Moje dijete na naslovnici. Fotografije svojih najdražih možete dostavljati od ovog trenutka, sve do 20.03. 2010., na slijedeće mailove: info@nakladanika.hr zadovoljna@novatv.hr Molimo vas da fotografije šaljete samo na jedan od navedenih malova! Odabrane fotografije, biti će objavljivane na naslovnicama prestižnog časopisa Vodič za roditelje, portalima: www.vodiczaroditelje.com.hr i www.zadovoljna.com.hr Uvjeti natječaja: - dijete ne smije biti mlađe od 3 godine - fotografije se dostavljaju isključivo na objavljene mailove - fotografije pristigle van navedenog roka natječaja, neće se razmatrati - možete dostaviti samo jednu fotografiju djeteta (najbolju, naravno) - pisana izjava prilikom dostave fotografije, o suglasnosti objave fotografije u promidžbene svrhe

www.vodiczaroditelje.com.hr

Hvaljeni autorski tandem Anica Tomić i Jelena Kovačić u kazalištu Mala scena pripremili su novu predstavu za mlade na temu anoreksije i bulimije. Oboljelu djevojku igra Nika Mišković, a njezinu prijateljicu Mia Biondić. Riječ je o mladim glumicama, polaznicama magisterija glume na zagrebačkoj ADU. U Hrvatskoj od poremećaja u prehrani boluje oko 90.000 osoba, uglavnom mladih djevojaka. Pričajući o bolestima, predstava istovremeno govori i o suosjećanju, razumijevanju, odrastanju, tijelu, hrani, usamljenosti, hrabrosti, ali i o ignoranciji i potpunoj neosjetljivosti društva koje oboljele odbacuje i na svojevrsni način stigmatizira. “Imala sam trinaest godina, nisam znala što se događa, nitko mi nije rekao što se događa. Ana je izabrala mene… Ana me uvjerila da ne mogu živjeti bez nje. Uvijek je kraj mene… Toliko sam puta od nje pokušala pobjeći. Ponekad mi se činilo da sam u tome uspjela, da sam konačno pronašla pravo skrovište, ali Ana me uvijek pronađe, uvijek zna pronaći svoj put. I nije sama. Ana nikada ne dolazi sama. Ruku pod ruku s Miom…” - jedan je od monologa potresne predstave koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a upravo je strateški cilj Male scene da, promičući hrvatske tekstove i autorski rad mladih umjetnika, pronađe dijalog s djecom i mladima u društveno odgovornim projektima koji ruše razne tabue odrastanja.

Prilikom slanja fotografije, potrebno je dostaviti: - Ime i prezime djeteta - Godinu rođenja djeteta - Autora fotografije - Kontakt telefon: Posebna napomena: Slanjem fotografije na natječaj, pristali ste na objavu iste, ukoliko bude odabrana, u promotivne svrhe organiztora natječaja Moje dijete na naslovnici, stoga Vas molimo, da u mailu, napomenete navedeno. Biraju se djeca za naslovnicu slijedećih 5 brojeva časopisa Vodič za roditelje.

www.mala-scena.hr

Umjetnička fotografkinja snima fotografije za pamćenje. kazalište mala scena Medveščak 2 10000 Zagreb tel. (01) 468 3352, 468 3373, 468 3374, 462 4099, 468 3944 e-mail: info@mala-scena.hr

Ovjekovječite svoje najdraže na jedinstven i originalan način! 098 88 54 88 • goga@sermek.com

14 / Moje dijete na naslovnici


9\qYi` ef`iX[fjef gifca\ý\lqGifÔcfml gfj\Yelgfel[l 9\YX

;\jdfe[Dfii`j QX[`mcalalýXgi`ÿXfgim\[m`a\^f[`e\ `mfkX FmXa\bea`^X[f`jkXfÿXiXmXalý\glkfmXea\bifqgim\[m`a\^f[`e\[a\k\kfmX `mfkX% GiXk`iXqmfaY\Y\f[ki\elkbXqXÿ\ýXbifqjm\]Xq\iXjkXllkifY`[fifĀ\eaXgX qXk`diXqmfajgfjfYefjk``[fqi`a\mXea\[fjXdfjkXcef^gfa\[`eZXa\[`ejkm\e\ fjfYefjk`#bfa`^fmfi`#_f[X`iXqd`caX%FeXý\gfkXbelk`eXiXqd`caXea\fkbi`mXalý` qXgXealalý\ÿ`ea\e`Z\`gfbXqlalý`),'`qmXei\[e`_]fkf^iXÔaX`]XekXjk`ÿe\ gifq`ie`Z\gfdfýlbfa`_j\fkbi`mXqXdi\eXXeXkfd`aXY\Y`eXk`a\cX`ea\q`eX qX[`mcalalýXjgfjfYefjk[XlkXbfbiXkbfdmi\d\elkXbfdef^fgfjk`^e\%

¼¼ ¼¼ $)'),'be)''be

BXbff[^fa`k`ji\kelY\Yl :XifcMXc`e\aX[

QX[fmfcaXmXea\\dfZ`feXce`_gfki\YXmX\^[a\k\kXf[ifĀ\eaX[f+%^f[`e\ JmXb`if[`k\ca \c`[Xdl[`a\k\iXqm`a\jm\jmfa\gfk\eZ`aXc\eX`ek\c\bklXcefd# \dfZ`feXcefd`jfZ`aXcefdgfcal# \c`[XYl[\jXdfjkXcef#bi\Xk`mef`ljga\ef% M\ý`eXk`_gfk\eZ`aXcXiXqm`aXj\[fg\k\^f[`e\ `mfkX%;XY`j\kfgfjk`^cf# gfki\Yefa\gfk`ZXaeffbil \ea\%FmXbea`^Xel[`jXma\k\qXjkmXiXea\l^f[ef^ fqiXÿaXlblý``gfq`k`mef^jkXmX[a\Z\#gflÿXmXljga\efdbfdle`Z`iXealj [a\Zfd#fkbi`mXeXÿ`e\qXl `mXea\lqXa\[e`ÿbfd[il \eal``^i`#gfdX \l fmcX[XmXealjfZ`aXce`_ma\k`eX`gfk`ZXeal[a\Z\eXjliX[eal`Yi`^lqX[il^\cal[\%

¼¼ ¼¼ $)'00be.0be

@^i\jkmXiXc`Z\qX[a\Zl)Ö,^f[`eX ;fifk_p<`efe

Gi\gfqeXak\`gfkXbe`k\gi`if[e\kXc\ek\jmfa\^X[a\k\kX FmXae\gifZa\ea`m`mf[`ÿjkilÿeaXb`ea\qX[a\ÿa`iXqmfa;fifk_p<`efe`jglea\ea\ a\[efjkXme`d`[\aXdX`qXYXme`dXbk`mefjk`dXbfa\gfdX l[a\Z`lgfjk`qXeal ea`_fmXgfk\eZ`aXcXlbi\Xk`mefdlÿ\eal%

¼¼ ¼¼ $)'(('be//be


@^i\lÿ`c`Z\ ;fifk_p<`efe

QXYXme\#gflÿe\`giXbk`ÿe\`[\a\qX[a\Zl)Ö-^f[`eX Def^fXbk`mefjk`qX`^iXea\lblý``mXe`#qXa\[ef`c`m`\[a\Z\#f[`^XiXi`a\ÿ`dX` Yifa\m`dX[fqeXejkm\e`_gfbljX#^cXqY\`lda\ke`ÿb`_gifa\bXkX% E\jXdfqXYXme\e\^f`gflÿe\giXbk`ÿe\`[\a\qX[a\Zl)Ö-^f[`eX% JmXbXXbk`mefjkjX[i `fYaXea\ea\kfý\mX\[`a\k\eXlÿ`k``bfi`jkXegf[ja\ke`b bfa`ý\mXdgfdfý`gi`gi\d`k`j\qX`^il%

jc`bfme`Z\

¼¼ ¼¼ $)'(('be//be

9lYXdXi`ec\k

DXi`eX9XcX \m#8ekfe`aX9Xc`ý`diXb XiXYlYXdXiXc\ka\cXa\c`mX[fdZ`a\c`[Xe%Ldfi`cXj\`qXjkXcX%BXdfa\jc\ka\cX k\bXbfa\fkbi`cX^[a\j\eXcXq`#[fqeXak\ÿ`kXalý`fmlkfgclgi`ÿljÿl[\jefc`a\g`d `cljkiXZ`aXdX%

¼¼ ¼¼ $(')0be)-be

BXbfjgXmXalYlYXdXi\6

DXi`eX9XcX \m#8ekfe`aX9Xc`ý`diXb DXc\j\YlYXdXi\jgi\dXalqXjgXmXea\%kfjm\ÿ`e\#^[a\gifeXcXq\mf[l qXld`mXea\`cXdgl[X`djm`a\kc`lefý`k\jXeaXalc`#[fqeXký\k\ÿ`kXalý`fml gi\biXjef`cljki`iXeljc`bfme`Zl%

¼¼ ¼¼ $(')0be)-be

;fdXý\ `mfk`ea\ ldjb\ `mfk`ea\ Dfijb\ `mfk`ea\ ;Xi`f9\ie`b

Gfdfýlfg`jXljk`_l`fYi`jXeX^fieafajkiXe`Z`gi\bcfgXgf`^iXak\j\ gi\gfqeXmXeaX `mfk`eaX%Fm\ý\m\j\c\jc`bfme`Z\$fkbi`mXc`Z\[a\Z`gfbXqXk` `mfk`eajb`jm`a\kleXfaYc`q`e`#ea`_fmXiXqc`ÿ`kXjkXe`kX`ea`_fm\e\fY`ÿe\fjfY`e\%

¼¼ ¼¼ $*')0be)'be


Kfd`C\XeXc\[\eaXbl Kfd`C\Xlld` 8id\cc\9fp

Gi`[il `k\j\XmXekliXdXc`jZXKfdX`d``Z\C\\lfm`dgi\biXje`d`ek\iXbk`me`d jc`bfme`ZXdX

¼¼ ¼¼ $*'-0be+/be

`mfk`ea\`qYc`qX @^fiJ`nXefn`Zq

Gi`Yc` `k\j\eXae\ma\ifaXke`a`djkmfi\ea`dXeXjm`a\kl

`mfk`ea\`qYc`qXbea`^Xa\gleXj`ýle`_jkmfi\eaXbfaXjkXeleX[cXe%JdXea`k\ j\eXea`_fmlm\c`ÿ`el`fkbi`ak\bXbfjlqX`jkX^iXĀ\e\^c\[Xalý`e\ma\ifaXke\ ]fkf^iXÔa\bfa\mXjmf[\ljm`a\kjc`ÿXejm`a\kl`qmXeq\dXcaXZX%E`bX[XdXc\efe`a\ `q^c\[XcfkXbfc`a\gf%%%

¼¼ ¼¼ $('(*0be(),be

Gi`ilÿe`bqX[a\mfaÿ`Z\ Jblg`eXXlkfiX

),'`[\aXqXd\e\`dfa\gi`aXk\ca`Z\ A\j`c`d`eb\i`ZXbXfCXeX#qeXk` \caeXbXf@mX#jgi\keXbXfE`bX`c`qXcalYca\eXl gi`if[lbXfK\eX69iqffkmfi`fmlbea`^l1leafaý\gifeXý`defkmf`[\aXqXjlg\i qXYXml`def^fki`bfmXbfa`ý\k`Y`k`micfbfi`je`Gi`[il `j\eX`d[a\mfaÿ`ZXdX

¼¼ ¼¼ $('(,0be(+*be

@q^lYca\e`jma\kfm` Af_e?fn\

Jm`a\ka\gifjkiXe#Xea\^fmXa\gifcfjkafgifjkiXe`aXÖ`gleXa\`q^lYca\e`_ jma\kfmX%8kcXek`[X#KifaX#XdYXcX`8mXcfeÖjma\kfm`aXmefeXglk\e`#qXbfgXe` `c`qXYfiXmca\e`l`qdX^c`Z`mi\d\eX%Af_e?fn\#gifjcXmca\e``cljkiXkfiKfcb`\efm`_ bea`^X#qX[lY`fj\lkXae\gfm`a\jk`[XY`k``qe`feXjma\kcf[XeX^iX[fm\`qjbi`m\e`_ [lY`eX`kXaXejkm\e\gifcfjk`%Ea\^fmXlglý\efjk`qX[`mcalalý`Zik\ `gil `c`jl `q^lYca\e`djma\kfm`dXgi`c`blf `ma\k`%

¼¼ ¼¼ $('()'be('/be


<eZ`bcfg\[`aXkXaXejkm\e`_gfaXmX Al[p8cc\e

E\fY`ÿe\gfaXm\#ÿl[eXgiXqefma\iaX`[i\me`d`jk\i`a` <eZ`bcfg\[`aXkXaXejkm\e`_gfaXmX`qXqmXký\lmXdXkieZ\`gfkXbelk`dXkl%8bf jk\[fmfcaef_iXYi`#YXZ`k\gf^c\[eXjXYcXjeXc`ZXbfaXj\gfaXmcalaleXgf[l# dfq^Xak\fECF$`dX`gfkiX `k\qXk`klgifk`mfbilke`_gifbc\kjkXmX`jdikfefje`_ bc\km`%IXqd`caXak\fY`qXie`d]\efd\e`dX`fqeXefjk`#bfaXk\bdfiXfYaXje`k` gfaXmle\d`ie`_[l_fmX#`qe\eX[e`_gi\[fja\ýXaX`d`jk\i`fqe`_lqfiXbXl biXafYiXql%

¼¼ ¼¼ $('(+0be(*+be

#

GifÔcgfbcfe$Yfe

Q8>I<919f^fm`Ü\mX.29iXe`d`i:\ekXi2>Xi[\eDXcc#(%bXk2N\jk^Xk\J_fgg`e^ :`kp2I@A<B81Kfn\i:\ekXi#+%bXk2JGC@K1ŸlY`Ü\mX.2Afb\i:\ekXi#)%bXk2 JC8MFEJB@9IF;1Jlg\iefmX:\ekXi2JM<K8?<C<E81Flkc\k:\ekXiJm\kX?\c\eX

('gfgljkX

GifÔcgfbcfe$Yfe

LY`cfbfafaGifÔcfmfabea` Xi`f[XY\i`k\Y`cfbfa`f[jca\[\Ü`_ eXjcfmX1 `mfk`ea\`qYc`qX#Gi`ilÿe`bqX[a\mfaÿ`Z\#<eZ`bcfg\[`aX kXaXejkm\e`_gfaXmX#@q^lYca\e`jma\kfm`#9lYXdXi`ec\k#BXbf jgXmXalYlYXdXi\#eXYcX^Xae`gi\[Xak\fmXagfbcfe$Yfe` fjkmXi`k\lk\[lf[('Gfbcfe$Yfedf \k\`jbfi`jk`k`[f*(%*% )'('%#gfgljk`j\e\qYiXaXal%

)'gfgljkX

GifÔcgfbcfe$Yfe

LY`cfbfafaGifÔcfmfabea` Xi`f[XY\i`k\Y`cfbfa`f[jca\[\Ü`_ eXjcfmX19\YX#BXbff[^fa`k`ji\kelY\Yl#@^i\lÿ`c`Z\#@^i\ jkmXiXc`Z\#eXYcX^Xae`gi\[Xak\fmXagfbcfe$Yfe`fjkmXi`k\lk\[l f[)'Gfbcfe$Yfedf \k\`jbfi`jk`k`[f*(%*%)'('%#gfgljk` j\e\qYiXaXal%

*'gfgljkX

GifÔcgfbcfe$Yfe

LY`cfbfafaGifÔcfmfabea` Xi`f[XY\i`k\Y`cfbfa`f[jca\[\Ü`_ eXjcfmX1;fdXý\ `mfk`ea\#ldjb\ `mfk`ea\#Dfijb\ `mfk`ea\# Kfd`C\XeXc\[\eaXbl#Kfd`C\Xlld`#eXYcX^Xae`gi\[Xak\ fmXagfbcfe$Yfe`fjkmXi`k\lk\[lf[*'Gfbcfe$Yfedf \k\ `jbfi`jk`k`[f*(%*%)'('%#gfgljk`j\e\qYiXaXal%


Piše: Jelena Janičić Holcer, autorica knjige Uspješan roditelj, Uspješno dijete

Dječje samopouzdanje Kad se osjećate zadovoljni sobom, vjerujete u svoje vrijednosti, kad volite sebe i prihvaćate se takvim kakvi jeste, kad znate da postoji mjesto kojemu pripadate, kad ste sigurni u svoju budućnost te vjerujete da možete isprobati nove stvari i u njima uspjeti… to je bogatstvo koje vam nitko ne može oduzeti. To je samopouzdanje pravo bogatstvo, koje nosite zauvijek sa sobom. Samopouzdano dijete je otvoreno, radoznalo, optimistično, sigurno u sebe, spremno na suradnju... Lako sklapa poznanstva, uklapa se u društvo vršnjaka, ne boji se pokazati svoje slabosti, odrasta s optimizmom i sigurnošću u sebe i svoju okolinu. Upravo takvo dijete želja je i odgojni cilj mnogih roditelja. Kako ćete potaknuti samopouzdanje svojeg djeteta? Pohvalite ga kad god to zasluži. Ne moraju postojati veliki, važni i opipljivi djetetovi rezultati. Pohvalite njegov trud i napor, vrijeme koje ulaže da bi nešto dobro učinilo. Dajte mu glavnu riječ što je više moguće. Djeca obožavaju da im se povjeravaju sitni zadaci jer tako imaju osjećaj da u njih vjerujete. Trude se pokazati vam kako su odrasla poput vas i da se na njih možete osloniti. Kad se roditelji loše odnose prema pogreškama svoje djece, ona: - skrivaju pogreške i izbjegavaju istinu - postupno gube želju za komunikacijom s roditeljima - ne postavljaju si visoka mjerila i ne preuzimaju rizike - opravdavaju svoje pogreške ili prebacuju krivnju na druge - nemaju dovoljno samopouzdanja - stječu dojam da ih uopće ne razumijete. Djetetu je važno pokazati da je normalno griješiti. Zdrava reakcija na pogreške Samopouzdane osobe imaju zdrav odnos prema vlastitim pogreškama. One su sigurne u sebe i razmišljaju o onome što su postigle, a ne samo o onome što nisu. Razvijanje zdrave reakcije na vlastite pogreške prvi je korak prema samopouzdanju vašeg djeteta. Ta reakcija podrazumijeva da dijete ne podlegne vašoj kritici ili omalovažavanju ako pogriješi, već da se zna obraniti. Takvo reagiranje postiže se pravilnim odnosom i dobrom komunikacijom vas i djeteta. Ako sam učinio nešto loše, to ne znači da sam ja loš, zato što:

• trudio sam se • nisam imao namjeru učiniti lošu stvar • učim i uskoro ću biti bolji • nitko ne pobjeđuje uvijek • imao sam loš dan… Samopouzdanje, baš kao i zdrava reakcija na pogreške, lakše se razvija u djece koja ne moraju potiskivati svoje osjećaje. Samo ako se osjećaji ne potiskuju već su dobrodošli, dijete se može razviti u samopouzdanu osobu. Slobodno izražavanje emocija Različita emotivna stanja prirodna su za nas, ali i za našu djecu. Određena doza stidljivosti, tuge i strahova potrebna je i dio je zdravog odrastanja, baš kao i radost, omiljenost u društvu… • Ako s djetetom podijelite svoje osjećaje, to će i njemu pružiti slobodu da prihvati svoje osjećaje i jasno ih pokazuje. Neka u vašoj obitelji osjećaji budu dobrodošli, umjesto potiskivani i glumljeni. • Djeca ne rade razliku u izražavanju svojih emocija. Za njih podjednako tužni i bolni mogu biti i međusobno neusporedivi događaji (izgubljena igračka, propušteni crtani film). • Što izravnije i otvorenije pokažite interes i razumijevanje. Na primjer: “Razumijem da si razočaran.” Točka. Ne nastavljajte rečenicu: “Znala sam da će tako biti…” Dopustite djetetu da bude razočarano. Ono na to ima pravo. • Ako svojom reakcijom uvjerite dijete da ga razumijete i poštujete činjenicu da mu je loše ili da je povrijeđeno, već ste mu mnogo pomogli. Radije prihvatite način na koji se dijete osjeća, nego što ćete ga usmjeravati da se oslobodi toga što osjeća. • Kad vidite da je vaše dijete tužno i zabrinuto te da mu se mijenja ponašanje i raspoloženje, morate imati obzira i ne smijete navaljivati. Budite tihi, ali uz njega. Postupno ga uključujte u aktivnosti koje ga ne ugrožavaju, pokazujte mu verbalno i neverbalno svoju potporu, ali ne zaboravite da dijete ima pravo na svoje emocije.

• nisam znao bolje • učinio sam mnogo drugih dobrih stvari

Kako biti bolji roditelj / 19


Djeca i poduzetništvo Piše: Talidari, Udruga roditelja školske djece ‘Životna škola’ Bit poduzetničkog ponašanja je prepoznavanje prilika i ostvarivanje ideja. Poduzetništvo je proces u kojem pojedinci pokušavaju ostvariti neku ideju. Ono je proces stvaranja vrijednosti. Poduzetništvo se ispoljava ne samo u poslu, nego i u privatnom okruženju, kod kuće i u zajednici. Poduzetnici su ljudi koji preuzimaju inicijative i donose promjene u okruženju u kojem žive i rade. Oni ne moraju imati svoja poduzeća da bi bili poduzetni. Prednosti razvijenog poduzetničkog duha: • Preuzimanje kontrole nad vlastitom sudbinom • Mogućnost mijenjanja stvari • Mogućnost iskorištavanja svojih potencijala • Ostvarivanje neograničenih profita • Priznatost u društvu • Bavljenje stvarima koje volimo Poučavamo li dijete o poduzetništvu, veća je vjerojatnost da će ono pokrenuti vlastiti posao i u tome uspjeti. Odgojne metode za razvoj poduzetničkog duha Bez obzira koliko knjiga o uspjehu pročitali i koliko seminara o tome pohađali, teško ćemo uspjeti u životu ako nam stavovi, karakterne osobine i navike nisu u skladu sa stečenim znanjem. Mnoge vještine i znanja mogu se usvojiti, ali ako nismo od malih nogu razvijali ove ostale osobine, teško ćemo se uspjeti promijeniti. Mnogima od nas nije problem prihvatiti nove ideje, nego zaboraviti stare. Često pomislimo: «Gdje bi nam bio kraj da smo od malena znali ono što sada znamo...» i stvorili prave navike i uvjerenja. Ako već sami nismo imali prilike od malena kreirati poduzetnički duh, možemo ga sada barem potaknuti kod svoje djece, kako bi bila poduzetnija u ostvarivanju svojih snova, želja i ciljeva. Znanje o tome kako biti uspješan u životu ne dolazi samo po sebi, niti se stječe formalnim obrazovanjem. Ni odlične ocjene, niti diplome, ni početni kapital, a ni marljivost nisu se pokazali ključnim oružjem u borbi za sretnu egzistenciju. Voljeti svoju djecu ne znači skinuti im zvijezde s neba, osloboditi ih svih obaveza radeći većinu stvari umjesto njih, te ih zaštićivati od životnih teškoća i izazova. Da bi u životu postigli ono što želimo, nije najvažnije znati kada se rodio koji Papa ili koliko tona rajčice izvozi Brazil, ili većina onog što nas uče u školama, već naučiti određene vještine, usvojiti neke vrline, stvoriti dobre navike, očuvati zdravlje i znati postupati s novcem. Podučavanjem poduzetništva osposobljavamo svoju djecu da postignu veći stupanj integracije sposobnosti, te tako pridonose kako svojoj obitelji tako i gospodarskom razvoju svoje domovine. Što je poduzetništvo i zašto je ono apsolutno neophodno za svakoga Poduzetništvo ljudi najčešće povezuju s upravljanjem poduzećem, a poduzetnike s pojedincima koji imaju vlastita poduzeća. Pojam poduzetništva daleko je širi. Poduzetništvo predstavlja način razmišljanja i ponašanja.

Kod uspješnih poduzetnika poduzetnički duh se razvijao još od malih nogu, što zaslugom roditelja, što njihovom vlastitom. Važno je i djelotvorno djecu učiti bez podučavanja, samo svojim primjerom. Takvu poduku možemo upotpuniti dovodeći ih u situacije u kojima će se morati sami potruditi pronaći rješenje. Evo nekih smjernica: • Čitajući biografije uspješnih svjetskih poduzetnika nalazimo nekoliko zajedničkih odgojnih mjera koje su provodili njihovi roditelji. Većinu njih roditelji su ciljano izlagali izazovnim situacijama, u kojima su djeca razvijala svoju snalažljivost. • Druga zajednička crta gotovo svih uspješnih svjetskih poduzetnika je ta da su još kao mali počeli zarađivati. Bitno je da taj rad bude samoinicijativan, bez prisile. Njime omogućujemo djeci ne samo dodatne prihode, nego i razvoj korisnih vještina i vrlina, kao što je npr. proaktivnost. No nikada ne nagrađujte djecu novcem za ono što bi inače trebala obaviti, kao što su npr. učenje i kućanski poslovi. • Jedan od preduvjeta za poduzetništvo je vjera u sebe i u svoju poduzetničku ideju. Dijete vam ima neku «ludu ideju»? Što učiniti? Pustite ga da je sprovede u djelo, iako vi sami ne vjerujete u nju. Neka toliko dugo pokušava dok je ne realizira. U trenucima dvojbe, potičite ga da vjeruje u sebe i svoje mogućnosti tako što mu ukazujete na njegove male uspjehe, na uspjehe pojedinih koraka do cilja. Time dijete učite samouvjerenosti. • Pomozite djeci pronaći prikladno mjesto za držanje materijala za njihove projekte, tako da znaju gdje se nalaze i da ne smetaju ostalim ukućanima. Time djecu učite organizaciji. • Planirate neki izlet ili put za obitelj? Zašto to ne prepustiti svome djetetu? Kojim putem doći do odredišta, koje CDove će se putem slušati, što će se ponijeti od jela i pića, kojim se igrama i aktivnostima može tamo zabaviti i koje rekvizite treba ponijeti, koje znamenitosti se tamo mogu pogledati, kako se najbolje odjenuti - sve su to stvari koje mo-

Udruga roditelja školske djece ‘Životna škola’ Dubrava 236 • 10 040 Zagreb Mob: (099) 500-6746 E-mail: info@zivotna-skola.hr www.zivotna-skola.hr

20 / Životna škola


• •

žete prepustiti djetetu da isplanira, a po potrebi i dopuni. Time se djecu uči planiranju. Kad se nešto razbije, nije uvijek rješenje kupiti novo. Ponekad je bolje rješenje popraviti potrgano. Time djecu učite spretnosti. Uključite svoju djecu u procese odlučivanja. Čak i ako se neka odluka pokaže lošom, dobro je da nauče da je u redu pogriješiti, te da se to svima povremeno događa. Kad se spotaknemo, samo se podignemo i počnemo ispočetka. Važno je učiti na greškama i ne ponovljati ih. Bitno je da djeca shvate da ako su odlučila u nečemu uspjeti ili napredovati, onda moraju ostati ustrajni, a ne pokolebati se i odustati. Time djecu učite odlučnosti. Poduzetni pojedinci stalno pokušavaju nešto novo i ulaze u neistražena područja, zato je mogućnost neuspjeha velika. Često su okolnosti protiv nas, pa trebamo uložiti dodatne napore da bi izdržali do kraja. Važno je da ako dijete želi sprovest neki naum, onda mora ustrajati u svojoj namjeri, a ne obeshrabriti se i odustati. Time djecu učite ustrajnosti i upornosti, te stvarate volju za preuzimanjem rizika. Razgovarajući o cijenama i vrijednostima raznih stvari s djecom u ranoj dobi učite ih cijeniti vrijednost novca i ljudskog rada. Poučite ih razumnom trošenju. Time ih učite umjerenosti. Raspravljajući o tome kako se rješava situacija kada ste se osjećali da ste bili tretirani neprimjereno od strane neke firOglas _HR_Fondpolica_180x102,5.pdf 1 11.02.2010 8:47:01 me ili trgovine dobar je način da se pomogne djetetu razu-

• •

mjeti prirodu odnosa između klijenta i poslovnog subjekta. Kupac je često u pravu, no ne uvijek. Čovječnost igra ulogu, kao i tretiranje drugih onako kako bismo željeli biti tretirani. Time djecu učimo profesionalnim odnosima. Svako je dijete talentirano za nešto. Možda će vam trebati više vremena da otkrijete sklonosti kod svojeg djeteta. Dozvolite mu da se iskušava u raznim područjima koja ga zanimaju. Kad se pokaže da je u nečemu vješto i spretno, potražite projekte koji potiču uporabu tog talenta. Uzmite ga za ozbiljno kada kaže u dobi od tri da želi biti astronaut. Tko zna, sve je moguće! Nikad ih nemojte obeshrabrivati i ograničavati. Time djecu učite samopouzdanju. Kreativnost nije samo umjetničko izražavanje. Potičite svoju djecu na pronalaženje i izmišljanje novih rješenja. Recimo, pri kuhanju ih potičite da tradicionalnim receptima dodaju novi sastojke kako bi poboljšali okus. Time djecu učite kreativnosti. Svaka obitelj doživljava svoje padove i uspone. U nekim situacijama dozvolite sebi predah kako bi djeca preuzela stvari u svoje ruke. U tom slučaju vaša nepoduzetnost može potaknuti djecu na poduzetnost. Time ih učite samoincijativnosti. Ukažite djetetu da ako nastavi činiti ono što je dosad radilo, da će i dalje dobivati ono što je dosad dobivalo. Ako želi nešto novo ili drugačije, nemojte mu to dati samo tako. Dozvolite mu da se potrudi. Time djecu učite da sama unose promjene. Djeca se uvijek žale na nešto. Iskoristite to da im predložite da izmisle nešto bolje, nešto čega još nema. Zatim, naučite svoju djecu promišljati inovativne načine kako recimo uštedjeti novce. Time se djecu uči inovativnosti. Nabavite djeci kućnog ljubimca, ako to žele. Upozorite ih na ljubimčeve potrebe koje moraju dnevno zadovoljiti. Time se djecu uči odgovornosti. Uvjerite djecu da su neke stvari dobre za njih, čak i ako se mršte na njihov spomen. Recimo jesti neko povrće. Učinite to bez prisile nego na lukav način. Time se djecu uči moć uvjeravanja.

Nagradite svoju djecu za njihove pokušaje, pa makar i nisu uspjeli, pa neće biti obeshrabreni da probaju ponovo i uče na greškama.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Životna škola / 21


Besplatni paketi "Sretna beba" u Europi Prošla izdanja "Vodiča za roditelje" bavila su se programom besplatnih paketa "Sretna beba" u Hrvatskoj. U ovome broju, približiti ćemo vam "Sretnu bebu" u Europi. Još davne 1955. godine, u Francuskoj su podijeljeni prvi paketi pod nazivom "Sretna beba", a djeca koja su ih tada dobila, danas su odrasle osobe, u dobi od oko 55 godina. Od tog vremena pa sve do danas, u Francuskoj je podijeljeno nekoliko desetaka milijuna ovakvih poklona za mame i novorođenčad. Tijekom vremena, nastali su i paketi za trudnice, kao i za obitelji s djecom u dobi od 6, 9 i 12 mjeseci starosti. Svi su oni dobili korisne informacije koje su im pomogle nositi se s novostima i izazovima u brizi, odgoju i odrastanju djece.

Danas se u Francuskoj podijeli oko 700.000 poklon paketa "Sretna beba". Budući da je ANFAP povezan sa francuskom tvrtkom koja se bavi ovakvom djelatnošću, njihovi su paketi vrlo slični. Ubrzo nakon Francuske, isto ugodno iznenađenje doživjele su i obitelji u Belgiji i Luxemburgu. Svoji istinsku posvećenost ovome projektu, u Belgji, kao dvojezičnoj državi, dokazali su na način da ovi besplatni pokloni budu napisani na dva jezika, na valonskom i flamanskom jeziku.  Jedna od najvažnijih karakteristika ovih programa je, da svim majkama bude posvećena jednaka pažnja, bez obzira na njihov jezik, društveni položaj, novčane mogućnosti, boju kože, vjeru ili neku drugu različitost. Za tvrtke koje se bave ovom djelatnošću

22 / Paket Sretna beba


koja je od općeg društvenog značaja, svaka mama, svako dijete i svaka obitelj je jednaka, jer u tim trenucima, osnovne potrebe su im svima jednake. Nakon ovih navedenih država, prošlo je gotovo tridesetak godina, da bi se sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, započelo sa ovim projektom i u Austriji, a krajem devedesetih i u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, i naravno u Hrvatskoj. U svim navedenim zemljama, ova je aktivnost započela neovisno od bilo koje druge države, ali su se sve te tvrtke s vremenom okupile pod nazivom FAMILY SERVICE INTERNATIONAL, te sada djeluju zajedno. Objedinile su izgled svojih poklona, surađuju i savjetuju se oko pronalaženja sponzora za ovakve projekte, te izmjenjuju iskustva.

Od prije 55 godina pa sve do danas, izrasli su u grupaciju koja godišnje, u 8 gore navedenih zemalja, podijeli oko 1.500.000 paketa majkama novorođenčadi, te oko 1.000.000 sličnih paketa u istim državama. Kako se ne bi ograničili samo na Europu, prošle godine započeli su s aktivnostima i u Aziji, točnije u Maleziji. Tamo na besplatna iznenađenja, prilikom poroda, čeka gotovo 300.000 mama i beba godišnje, te se nadamo da će većinu, ako već ne sve, uspjeti darivati na isti način kao i bebe u Europi, te na taj način i proširiti obitelj Family Service International-a.

U nekim zemljama svijeta postoje i druge grupacije tvrtki u ovoj djelatnosti, no Family Service International, čiji je i ANFAP član, najrašireniji je i najstariji. Budući da je ovakvim aktivnostima i u ovome obimu obuhvaćeno relativno malo zemalja svijeta, ANFAP I FAMILY SRVICE INTERNATIONAL imaju prostora za širenje. Poželimo im da pronađu dovoljan broj sponzora i da uz njihovu pomoć, pronađu put do što većeg broja obitelji koje još ne znaju za pakete "Sretna beba".

Pozivamo Vas da nam pišete na našu e-mail adresu familyservice@familyservice.hr i šaljete Vaše dojmove, pohvale, primjedbe, sugestije. Uvijek nam je drago čuti mišljenje roditelja o našim paketima. Stoga tipkovnicu u ruke i pišite!

Paket Sretna beba / 23


Japanski z eleni čaj Piše: Natalija Hranjec-Ecimović, dipl. ing Zeleni čaj daleko je više od običnog napitka. Tokom stoljeća postao je sastavni dio običaja azijskih zemalja, a u današnje vrijeme sve više intrigira zapadni svijet svojim doista brojnim ljekovitim svojstvima, koje na zapadu najzastupljeniji crni čaj nažalost nema. Izuzetak je Darjeeling, jedan od najpoznatijih crnih čajeva, koji ipak sadrži veće količine katehina, antikancerogenih molekula iz čaja. Sve tri osnovne vrste čaja: zeleni, crni i oolong čaj, dobivaju se od mladica grma iste biljke, Camelia sinensis. Razliku čini način prerade. Zeleni čaj naime prolazi kroz najmanje etapa prerade, te zaZA DJECU I ODRASLE!

ZELENI MED S LJEKOVITIM TRAVAMA Zeleni med je ekološko-prirodni proizvod oplemenjen ljekovitim travama, koprivom, mentom, čuvarkućom i brokulom na podlozi od bagremovog meda. Namijenjen je prvenstveno za jačanje otpornosti organizma, djeluje antialergijski, pomaže kod kašlja, bronhitisa, astme, smiruje živce i djeluje protuupalno. Bagremov med ima smirujuće djelovanje na cijeli organizam, a posebno je pogodan za osobe s probavnim smetnjama. Djelovanje bagremovog meda nadopunjuju ljekovite biljke: kopriva, menta, brokula i čuvarkuća, koje obiluju antioksidansima. Zbog toga " ZELENI MED“ ima tako široki spektar djelovanja, čak i kod teških bolesti kao što su npr. psorijaza, astma i karcinom. Među najljekovitije biljke-povrće spada BROKULA. Ona sadrži vitamine K, E, B i C, te folnu kiselinu i kalcij. Pomaže kod osteoporoze, jača organizam podižući imunitet, zaustavlja rast tumorskih stanica, smanjuje kolesterol, sprječava nastanak srčanih i krvožilnih bolesti i pojavu karcinoma crijeva, želuca, pluća, gušterače i dojke. Izuzetno povoljno djeluje na probavu, a zbog visokog sadržaja vitamina C preporučuje se i preventivno djeci i odraslima, a naročito sportašima. Kopriva je biljka koja sadrži puno željeza, pa se koristi kod slabokrvnosti. Uz to okrepljuje organizam, stoga se preporuča rodiljama, slabašnoj djeci i rekonvalescentima. Menta jača organizam, vraća snagu svim organima, ima antiseptičko djelovanje dragocjeno kod bolesti dišnih puteva, astme i bronhitisa, te djeluje umirujuće za živčani sustav. Pomaže kod prehlade, gripe, infekcija grla, sinusa i bronha, pomaže kod glavobolje i osvježava organizam. Korisna je kod boli u želucu, nervoze, nesanice i tjeskobe. Čuvarkuća je vrlo ljekovita biljka, sadrži puno vitamina C i jača otpornost organizma. Pomaže kod kašlja, upale grla, olakšava disanje kod bronhitisa i astme. Jača imunološki sustav, a pokazala je dobre rezultate kod kanceroznih bolesti. Pomaže kod izmokrivanja kamenca iz mokraćnih kanala. Također stišava nemir i strah kod male djece, a kod odraslih smiruje nervozu. ANTIČEVIĆ ZDRAVLJE, Savska br. 50, Zagreb • TEL.: 01/617 74 07 ANTIČEVIĆ ZDRAVLJE, Brune Bušića 2, 21 000 Split • 021/312-323

mob.: 095/940 63 70 Zeleni med potražite u svim ljekarnama!

Zeleni med jača cijeli organizam! 24 / Zdravlje

država najviše ljekovitih svojstava. Crni se čaj po svom kemijskom sastavu bitno razlikuje od zelenog, jer se tokom fermentacije pri kojoj polifenoli oksidiraju i prelaze u crni pigment, gube antikancerogena svojstva. Svi zeleni čajevi sadrže tanin (katehin) i theanin, te vitamine A, C, E B1, B2 i niacin, no u različitim koncentracijama. Pažljivom pripremom na točno određenoj temperaturi i propisanom duljinom namakanja listića, iz svakog ćete zelenog čaja izvući najviše. Zelenog čaja ima više vrsta, koje ovise o mjestu uzgoja (sunčano, sjenovito, maglovito) i vremenu branja (prvo branje, u svibnju, daje najkvalitetnije listiće), pa ako na kutiji piše samo “zeleni čaj”, to nipošto nije dovoljno – trebalo bi biti naznačeno radi li se npr. o čaju Sencha, Gyokuro, Houjicha, Matcha... Sencha npr. ima najviše C-vitamina, a manje kofeina od Gyokuro čaja ubranog u isto vrijeme. Kvaliteta svake vrste čaja uvelike ovisi o vještini proizvođača, pa nije svejedno čiji ćete čaj odabrati. Japanci proizvode neosporno najbolji i najljekovitiji zeleni čaj na svijetu. Obratite svakako pozornost na oznaku organski, a strastveni uživaoci čaja koji žele iskusiti savršenstvo, ili pak oni kojima je zdravstveno stanje bitnije narušeno, a doznali su za brojna ljekovita svojstva zelenog čaja, izdvojit će nešto više novca i uložiti malo više truda, pa naručiti originalni japanski zeleni čaj – čak iz Japana.

Ljekoviti sastojci zelenog čaja Tanin ili katehin je bioflavonoid koji ima antivirusno i antioksidativno djelovanje. Snižava nivo kolesterola u krvi, čisti masne naslage u krvnim žilama i razrjeđuje krv. Neke studije pokazuju da pomaže u prevenciji moždanog i srčanog udara, pa čak i bolesti srca. Štiti od štetnog utjecaja toksina iz okoliša. Antibakterijsko djelovanje mu je toliko snažno, da se čak koristi u borbi protiv tzv. bolničkog, zlatnog stafilokoka, na koji danas poznati antibiotici ne djeluju. Također ublažava simptome dišnih i kožnih alergija. Uz to sprečava rast stanica raka, pa time ima značajnu preventivnu i terapijsku vrijednost. Pijenjem zelenog čaja štitimo se od virusnih bolesti, a grgljanjem ublažavamo tegobe prehlade i grlobolje. Ispijanjem poslije jela uklonit ćemo bakterije koje izazivaju bolesti parodonta i karijes. Listići čaja stvaraju tanin kako bi se zaštitili od UV zračenja. Sencha, koja raste na najsunčanijim položajima, sadrži ga najviše. Namakanjem čaja u vodi temperature od 75-80 stupnjeva u trajanju od 2.5 minute najučinkovitije ćete izvući tanin iz listića čaja.

Teanin (theanine) Čaj je jedina biljka koja stvara aminokiselinu teanin. Teanin stimulira alfa-moždane valove, što naš mozak čini opuštenim, ali pripravnim za zadatke koji ga očekuju. Pijenje čaja 40 minuta prije umnih zadataka zamjetno će poboljšati koncentaciju i sposobnost pamćenja. Teanin će poništiti djelovanje kofeina koji se također nalazi u čaju, pa nećemo osjetiti njegovo djelovanje (kao što se to događa kod pijenja crne kave). Uspješno ćemo ga izvući iz listića čaja na niskim i visokim temperaturama. Katehin (tanin) je gorak, a teanin sladak, pa njihova ravnoteža daje savršen okus zelenom čaju.


C vitamin Savršena kombinacija vitamina C, E i katehina čini zeleni čaj snažnim imunostimulatorom. Uz to, ova trojka koži daje ljepotu smanjujući bore, mrlje i oštećenja izazvana sunčanjem. C vitamin u zelenom čaju je topiv u vodi, a temperature na kojoj se čaj priprema (60-75 stupnjeva) neće smanjiti njegov ljekoviti potencijal.

Zeleni čaj u prahu Za brzo spravljanje u toploj ili hladnoj vodi prikladan je zeleni čaj u prahu. Time ćete osim brze i jednostavne pripreme u svoje tijelo u potpunosti unijeti sve njegove zdrave sastojke, pa i one koje namakanjem listića u vrućoj vodi inače ne dobivate (vitamine topive u ulju: A, E i beta karoten). Dvije su vrste zelenog čaja dobavljive u prahu: Matcha i Sencha.

Upotreba čajnih vrećica nakon namakanja Nakon što ste pripremili svoj zeleni čaj, vrećicu s listićima još nemojte baciti. Ocijedite je i njome premažite lice. Ubrzo ćete primijetiti kako vam ten blista, a nečistoća iz pora i upaljene bubuljice netragom će nestati. Koža će vam biti zdrava i lijepa. Gazu namočenu u Houjicha zeleni čaj Japanci tradicionalno koriste za njegu dječje kože, koja postaje čista i meka. Zeleni čaj ima snažna dezodorirajuća svojstva, pa trljajući ocijeđenim vrećicama možete ukloniti neugodne mirise npr. iz lonca ili daske za rezanje, a osušene listiće možete zapaliti i dimom osvježiti zrak u prostoriji.

Osušite li ocijeđene vrećice čaja, njima možete ukloniti i neugodan miris iz obuće – jednostavno stavite u svaku cipelu ili tenisicu po jednu takvu vrećicu i ostavite par dana. Protrljate li vrećicom čaja oštrice noževa, zaštitit ćete ih od hrđe. Eto, sad ste konačno iskoristili sve dobrobiti koje vam pruža ovaj čudesni napitak. Želite li osjetiti čaroliju zelenog čaja, koja umiruje dušu i tijelo svojim posebnim mirisom, bojom, aromom, te ceremonijom pijenja, uložite malo truda za nabavku najbolje vrste, te posvetite nešto vremena učenju osnovnih pravila ispravne pripreme i ispijanja čaja. Uživajte, budite i ostanite zdravi, lijepi i opušteni pijući zeleni čaj.

www.kucazelenogcaja.com Kuća zelenog čaja sa zadovoljstvom vam predstavlja čaroban svijet okusa, mirisa i boja, kakve vam pružaju probrani i najkvalitetniji čajevi iz JAPANA, KINE i ostalih dijelova svijeta. U našim dućanima možete kupiti čajeve provjerene i vrhunske kvalitete koji su maksimalno učinkoviti i ljekoviti. Ovdje se naime, ne radi o industrijaliziranom punjenju filter vrećica, nego o pravim i punim aromama najkvalitetnijih čajeva iz rinfuze, originalnog porijekla. Danas s ponosom možemo potvrditi da smo u prvih pet godina postojanja, bitno utjecali na kulturu konzumiranja pravog čaja u svakodnevnom životu. Svakom našem klijentu, maksimalno se posvećujemo, dajući i upustva kako pripremiti čaj koji će pri samoj pripremi, zadržati svoju aromu okusa i učinkovitosti. U našem poslovanju, kontinuirano nastojimo svojom ponudom zadovoljiti najrazličitije ukuse, stoga je u našem asortimanu preko sto vrsta čajeva. Sa svakim našim kupcem ostvarujemo iskren odnos i dvosmjernu komunikaciju, a ujedno stvaramo i mrežu poslovnih partnera. Tim koji čini Kuću zelenog čaja, ovakvom kakva je ona danas prepoznatljiva na našem tržištu, nalazi se u ZAGREBU, na adresi ILICA 14 (LOVAČKI ROG) i u RIJECI, na adresi ALDA COLONELLA 7 - a smješteni smo u "kućicama" u kojima ćete dobiti potpuni dojam o kakvim je čajevima ovdje riječ. Tvrtka "Kuća zelenog čaja" pokrenula je franšizu poslovnog formata - otvaranje standardiziranih prodavaonica vrhunskih čajeva na nacionalnom nivou. Naime, kroz naše do sada postojeće partnere u desetak naših gradova, približavamo "ČAROBNI NAPITAK"  i vama. Ako ste u Zagrebu, navratite po svoju vrećicu čaja, do nas u Ilicu 14 ili u trgovinu u Avenue Mall-u, i osjetite vrhunski užitak i punoću arome pravog čaja.

Zagreb Tel. 01/4830-667, Ilica 14 (Lovački rog), 10 000 Zagreb Avenue Mall (etaža -2), Avenija Dubrovnik, tel: 0995544766 E-mail: kontakt@kucazelenogcaja.com Rijeka Tel.051/327-106 Alda Colonella 7, 51 000 Rijeka E-mail: rijeka@kucazelenogcaja.com  

Zdravlje / 25


Poliklinika

www.poliklinika-mm.hr

Dr. M.M Poliklinika za ortopediju i plastičnu kirurgiju Ribnjak 6, 10000 Zagreb, Hrvatska Tel: +385 1 4818 556, GSM: +385 91 201 5712 e-mail: poliklinika.mm@gmail.hr Radno vrijeme ponedjeljak - petak od 14.00h do 19.00h ili prema dogovoru

• Specijalistički pregledi ortopeda i neurokirurga • Operacijsko liječenje • Fizikalna i ultrazvučna terapija

Poliklinika Dr.M.M. zapošljava cijeli tim ortopeda i neurokirurga te na taj način pokriva problematiku cijelog lokomotornog sustava u odraslih kao i centralnog i perifernog živčanog sustava. Bolesniku pružamo vrhunsku profesionalnu uslugu iz područja ortopedije počev od pregleda stručnog medicinskog osoblja, dijagnostike, pa do konzervativnog ili operacijskog liječenja.

• Magnetoterapija • LASER, stimulacija • Individualna kineziterapija • Elektroterapija (elektorstimulacija mišića) • Liječenje oštećenja hrskavice zgloba • Odstranjenja tumorskih tvorbi, ožiljaka, bradavica • Ultrazvučna pretraga dječjih kukova • Sudsko-medicinska vještačenja

VI ILI VAŠE DIJETE IMATE PROBLEMA SA DIŠNIM PUTEVIMA? ASTMA, BRONHITIS, VIRUSNE INFEKCIJE, PAD IMUNITETA? Dođite u Slanu Sobu Derenčinova 8, Zagreb,tel: 01/4641-406 i uvjerite se u učinkovitost terapije. I Vi i Vaše dijete, uživati ćete u blagodatima haloterapije pod stručnim vodstvom osoblja.

Slana soba je prava mala dječija igraonica u “slanom” koja djeci, osim užitka igre i zabave, pruža i nešto mnogo dragocjenije: zdravlje, snagu i otpornost na bolesti. Ako Vašem djetetu problem stvaraju: astma, bronhitis, alergije, prehlada, kašalj, česte virusne infekcije, kronične infekcije uha, grla, nosa, rinitis, sinusitis, laringitis, tonzilitis, kožni problemi – ne oklijevajte, dovedite svoje dijete i uvjerite se u ljekovitost terapije u slanoj sobi! Slana soba je prostorija čiji su zidovi, strop i pod potpuno obloženi prirodnom kamenom soli iz rudnika. Za vrijeme terapije u prostoriju se posebnim uređajima upuhuju sitne čestice kamene soli stvarajući na taj način suhi aerosol koji zahvaljujući svojim fizikalnim i kemijskim

svojstvima ima visoku probojnost te postiže bolji učinak od vlažnih inhalatora. Suhi slani aerosol prodire duboko u male dišne putove i smanjuje upale, uspostavlja normalan transport sluzi, otčepljuje blokade i poboljšava funkciju pluća. Djeca terapiju primaju kroz igru: pod u sobi je prekriven solju u sloju debljine 15 cm a na raspolaganju su im kantice, lopatice, grabljice, kockice.... slušaju vesele dječije pjesmice, a cijeli dojam dodatno uljepšava rasvjeta u raznim bojama. U studiju za solnu terapiju na raspolaganju su Vam dvije slane sobe; jedna za djecu i jedna za odrasle jer haloterapija (terapija solju) ne poznaje dobne granice: prikladna je za odrasle, djecu, trudnice, i starije osobe. Radujemo se vašem dolasku!

Svaka 6. terapija - BESPLATNA!

26 /

Derenčinova 8 (Kvatrić) 10 000 Zagreb Tel: 01 46 41 406 Mob: 098 979 1684 091 536 0876 E-mail: info@slanasoba.com Radno vrijeme: od pon do pet 9 - 21, a subotom 9 - 16 sati


Aromaterapija u mom domu Romina Anıek, aromaterapeut

površinu koju tretirate. Ovaj pripravak možete koristiti za čišćenje radnih površina, sudopera, dasaka za rezanje, zidnih pločica te za pranje podova. Jednakim načinom pripreme moıete napraviti i sredstvo za pranje prozora, ogledala i ostalih staklenih površina. Pri tome ćete staviti dvije ılice octa i 25 kapi eteričnog ulja naranče. Kako biste odrıavali svoju kupaonu čistom i svjeıom, potrebno je koristiti eterična ulja nešto snaınijeg djelovanja. Moıete koristiti na primjer mješavinu od 20 kapi čajevca, 20 kapi jele, 20 kapi lavande i 20 kapi grejpa. Neka vas osjetilo mirisa vodi kroz mnogobrojne kombinacije odabira eteričnih ulja.

U ovome broju smo Vam pripremili naputke, kako koristiti eterična ulja za održavanje higijene u domu. Pošto eterična ulja imaju protumikrobna svojstva idealno ih je koristiti dakle i kao prirodna dezinfekcijska sredstva u Vašem kućanstvu. Vodeća ulja u ovome smjeru su: naranča, grejp, bergamot, citronela, limunska trava, geranij, jela, bor, čajevac, prava lavanda, lavandin i eukaliptus globulus. Dezodorirajuća svojstva eteričnih ulja pomoći će Vam kod uklanjanja mikroba sa površina, uklanjanja neugodnih mirisa te pročišćavanja zraka od raznih bakterija koje mogu naštetiti Vašem zdravlju. Za pripremu vaših dezinfekcijskih raspršivača, biti će vam potrebna bočica sa špricaljkom, ocat, eterična ulja i voda. Ovo je ponovno idealna prilika da uključite svoje dijete u pripravljanje aroma preparata, jer njihova priprema je jednostavna. Uključivanje djeteta u kućanske poslove budi u njemu osjećaj pripadnosti i odgovornosti, povezuje Vas sa djetetom te pridonosi učvšćivanju odnosa unutar obitelji.

Kako biste smanjili količinu bakterija u slivnicima, kapnite 2-3 kapi nekog citrusnog eteričnog ulja ili ulja četinara u odvod sudopera, umivaonika i kade. Među robu u ormarima i ladicama moıete staviti vaticu na koju ste predhodno kapnuli par kapi Vašeg omiljenog eteričnog ulja. Isto tako moıete pristupiti i tretiranju Vašeg ormarića sa cipelama. Ako je pak nekom paru Vaših cipela potreban malo učinkovitiji tretman, kapnite u kutijicu sode bikarbone 6 kapi čajevca, lavandina, dalmatinske kadulje ili limuna. Zatvorite kutijicu, protresite te je ostavite da odstoji 24 sata. Prospite ovaj sadrıaj unutar obuće, stavite ju u vrećice, zatvorite, pa pustite da tako odstoje daljnjih 24 sata. Ovo su samo neke od brojnih mogućnosti implementiranja aromaterapije u Vaše kućanstvo. Budite kreativni u odabiru eteričnih ulja te njihovoj primjeni. I ne zaboravite, ovo su sve vrlo jednostavni načini pripreme, a Vaš anđeo jedva čeka da kapne koju kap eteričnog ulja i pri tome pridonese zdravlju i ugodnom mirisu u toplome domu.

Evo jednog recepta za odrıavanje higijene Vaših radnih površina u kuhinji. Ulijte u svoju bočicu 1 žlicu octa, 40 kapi eteričnog ulja geranija i 40 kapi eteričnog ulja naranče, te dopunite ostatak bočice sa vodom i Vaše prirodno sredstvo je spremno. Prije svake uporabe prvo bočicu protresite kako bi se svi sastojci u njoj povezali te u jednakim omjerima špricnuli na

/ 27


28 / Modni kutak


www.bebuska.hr www.bebuska.hr web dućan za bebe, mame i tate BEBUŠKA d.o.o. tel/fax: 01/5506616 mob: 091/5887872 Babyprints Baby and me pink Dodajte otiske i ukrasite sobu ovim malim umjetničkim platnom. Set uključuje: rozu boju, posudu za boju i platno 25x25.

Babyprints Handprint Wall pink Dodajte otiske bebe ili cijele obitelji, posložite kako želite i eto originalne dekoracije. Set uključuje 4 platna različite boje 25x25, bijelu boju i posudu za boju.

Babyprints Baby Book Dots Blue Postoji mnoštvo neprocjenjivih i predivnih događaja u životu vaše bebe. Sada ih sve možete sačuvati s ovim jedinstvenim foto albumom.

Babyprints setovi -za izradu bebina otiska ručice/nogice

BABYPRINTS MEMORYBOX Elegantna kutija s bebinim otiskom rukice ili nogice poslužit će za čuvanje bebinih prvih cipelica, posebnih fotografija, prve žlice, prvog zubića... i svih ostalih važnih stvari koje će generacijama ostati dio obitelji.

cipelice STARCHILD

Pedoodles PEDIPED

JACK&LILY SHOOSHOOS

Za zdrave i sretne bebe i mame!

Informacija i prodaja: www.flafi.net 098/1329134 e-mail: flafi@flafi-platnene-pelene.com

Flafi platnene pelene izrađene su s ljubavlju i jednom jedinom svrhom: očuvati guzu vašeg djeteta zdravom, suhom i sretnom, istovremeno pružajući vama, kao brižnom roditelju, praktičnu i racionalnu alternativu danas pretežito korištenim jednokratnim pelenama.

Za mame, tu su praktični i ugodni platneni higijenski ulošci!

Modni kutak / 29


Izvrsna zabava za cijelu obitelj!

Zabavna pjena za modeliranje ne prlja i uvijek ostaje svježa!

Plašljiva Vjeverica puno je više od obične priče za djecu. Predstavljamo vam prve dvije slikovnice iz serije Slikovnici koja "rastu s djetetom": Možete ih čitati već od najranije dobi. Trogodišnjaci će biti fascinirani uzbudljivom pričom o avanturi male vjeverice koja protiv svoje volje i usprkos stahovima, osvaja svijet. Djeca će je rado pokušati prepričati i nacrtati najuzbudljivije trenutke iz priče. Starija vrtićka djeca uz ove slikovnice mogu dobiti još mnogo toga: uz plašljivu će vjevericu s lakoćom naučiti dane u tjednu, slijed događaja u jednom danu (popraćen satom s kazaljkama), nasmijati se njenim iracionanim strahovima (ali i otkriti da neki njihovi strahovi zapravo i nisu baš "tako strašni"), te uz pomoć odgojitelja pokrenuti raspravu o tome koliko je važno skupiti hrabrost i upoznati svijet oko sebe, jer upoznajući svijet, spoznajemo i samog sebe. Nakon čitanja predlažemo Vam sljedeće aktivnosti: 1. Učimo nizati događaje u jednom danu Neka dijete precrta stranicu s vjeveričinim dnevnim rasporedom te ga narežite na trake (svaki događaj zasebno: kad jede, kad spava, kad ustaje...). Svako dijete treba uz pomoć priče iz slikovnice složiti događaje ispravnim redom. Djeca mogu raditi i u paru. Neka ispričaju kako se odvijaju njihove dnevne aktivnosti.

2. Učimo nizati dane u tjednu Slično kao nizanje dnevnih aktivnosti, precrtajte stranicu sa stablima koja nose dane u tjednu. Poslažite ih u tjedan. Razgovor - koji dan u tjednu vole najviše i zašto. Želite li i Vi djeci omogućiti upoznavanje s ovom facinantnom slikovnicom, naručite već danas svoje primjerke na www.nakladanika.hr

Mikroskop Haba mikroskop sa LED svijetlom, povećava 30 puta. Praktična torbica uključuje pincetu, 3 nastavka za mikroskop, pokrovnu foliju, 4 plastične kapsule, uzorke. Uz ovaj praktičan mikroskop u hodu možete istražiti koru drveta, jutarnju rosu ili tek rascvijetali cvijet - zabavite se!

30 / Kreativni kutak

Torbica za malog istraživača Habina torba za istraživanje odličan je izbor za sve istraživače koji jedva čekaju da istraže i nauče nešto novo. U setu je: džepni nožić sa 6 funkcija, visokokvalitetna LED svjetiljka, termometar, zviždaljka.

CD na DAR !

Razgovor - djecu potaknite da usporede svoj dan s vjeveričinim, te naglasite koliko izlasci iz kuće, boravak na svježem zraku i upoznavanje prirode čine naše dane zanimljivijima.

Zimske radosti U knjizi se nalaze sadržaji vezani za zimsko razdoblje, od početka prosinca pa sve do kraja veljače. Uz priče Dolazi zima, Čarobne čizmice, Odlazak stare godine; pjesme Pahuljica, Vlak, Patuljak, Snješko, Tik-tak, Karneval, Sreća i igrokaze ponuđene su zanimljive kreacije od papira i drugih materijala. Možete s djecom izraditi vesele patuljke, vlak pun slatkiša, ukrase za proslavu. Kad Vam zimski dani postanu predugi uzmite knjigu Zimske radosti i pročitajte priču, zapjevajte pjesmicu ili se likovno izrazite kroz ponuđene ideje te dodajte nešto svoje. Dobit ćete originalne kreacije koje će upotpuniti Vaš dom i učiniti ga još toplijim i veselijim.

Privjesak - kompas ili povećalo Mini kompas/povećalo privjesak je odličan poklon - ovo će se sigurno svidjeti svakom istraživaču!


Hitna PC Služba Softverske i hardverske probleme sa računalom Vašeg školarca kod Vas doma rješava brzo i bez čekanja Hitna PC Služba. Najčešći trošak po intervenciji je 200 - 300 kn. Nazovite nas na: 091 721 5255 ili 098 806 384 i Vašeg problema sa računalom sigurno više neće biti. Zahvaljujemo se na Vašem pozivu.

Hitna PC Služba Sigurni i brzi softverski i hardverski PC popravci. 091 721 5255 098 806 384

www.hitna-pc-sluzba.hr Info stranice / 31


UZBUDLJIVO PUTOVANJE KROZ POVIJEST

Zastani, uđi u priču kao glavni junak i OTKRIJ zašto ne bi...

Zaneseno kreni u avanturu tragom velikih istraživača, pustolova i graditelja!

Naklada Nika • Amruševa 10/II • HR-10000 Zagreb Tel.: 01 49 22 962 • fax: 01/557 85 50 • E-mail: info@nakladanika.hr

Vodic za roditelje br 10  

O časopisu Časopis je besplatan, a da bi osigurali svoj primjerak možete se pretplatiti na našoj web stranici u web shopu! Plaćate samo tro...

Vodic za roditelje br 10  

O časopisu Časopis je besplatan, a da bi osigurali svoj primjerak možete se pretplatiti na našoj web stranici u web shopu! Plaćate samo tro...

Advertisement