Page 1

KATALOG 2010./2011.


ZAŠTO ČITATI DJETETU?

jer čitanjem: • djeca bogate svoj rječnik • uče slušati i govoriti • uče prepoznavati različita ljudska ponašanja • uče se etičkim i moralnim vrijednostima • razvijaju kreativnost i maštu • razvijaju sposobnost koncentracije, pažnje, pamćenja, mišljenja i logike • razvijaju mentalne sposobnosti • zabavno, zanimljivo i korisno provode svoje slobodno vrijeme • dijete pripremate za samostalno čitanje

O N ak lad i N i k a

2

edukativne slikovnice koje:

• multimedija

• razvijaju dječju kreativnost

• kreativne drvene igračke

• potiču druženje djece i odraslih

• Zabavna povijest za pustolove

• stvaraju skladniji odnos s prirodom i ljudima

• priručnici o odgoju i prehrani • besplatni časopis za roditelje


Što sve Ana zna... Serija slikovnica Prvi pojmovi - Preklapalice namijenjena je najmlađim čitateljima. Stranice koje se preklapaju i crteži iza njih pretvaraju slikovnicu u zanimljivu igračku. Dok djetetu čitate ovu knjigu, razgovarajte s njim o tome što u njoj piše, pažljivo slušajte dječja pitanja, pošteno se trudite pri odgovaranju, ne izbjegavajte reći “ne znam”, a ponekad pitajte svog mališana “Što ti misliš da to znači” da biste provjerili koliko dijete razumije ono što je pročitalo i što misli o tome.

DOB: do 5 godina 15x15 cm • 24 str. • kolor • pojačani uvez Cijena: 27 kn KataloŠka cijena: 24 kn

Ova serija slikovnica namijenjena je najmlađim čitateljima. Stranice koje se preklapaju i crteži iza njih pretvaraju slikovnicu u zanimljivu igračku.

3


Prvi pojmovi - preklapalice

DOB: do 5 godina 15x15 cm • 24 str. • kolor • pojačani uvez Cijena: 27 kn KataloŠka cijena: 24 kn

Ne bojim se, plivam, u vodi u`ivam.

Ova serija slikovnica namijenjena je Evo nove nezgode: Ja se bojim vode!

najmlađim čitateljima. Stranice koje se preklapaju i crteži iza njih pretvaraju slikovnicu u zanimljivu igračku.

Poruka odraslima Dok djetetu čitate knjigu, razgovarajte s njim o tome što u njoj piše, pažljivo slušajte djetetova pitanja, pošteno se potrudite pri odgovaranju, ne izbjegavajte reći „ne znam”, ponekad pitajte „što misliš da to znači...?” kako biste provjerili koliko dijete razumije ono što se čita i što o tome misli. Čitanje treba biti prilika za bolje međusobno upoznavanje, druženje i uživanje. dr. Nada Korać, psihologinja

4


Plašljiva vjeverica Plašljiva Vjeverica puno je više od obične priče za djecu. Predstavljamo vam prve dvije slikovnice iz serije Slikovnica koje “rastu s djetetom”: Možete ih čitati već od najranije dobi. Trogodišnjaci će biti fascinirani uzbudljivom pričom o avanturi male vjeverice koja protiv svoje volje i usprkos stahovima, osvaja svijet. Djeca će je rado pokušati prepričati i nacrtati najuzbudljivije trenutke iz priče. Starija vrtićka djeca uz ove slikovnice mogu dobiti još mnogo toga: uz plašljivu će vjevericu s lakoćom naučiti dane u tjednu, slijed događaja u jednom danu (popraćen satom s kazaljkama), nasmijati se njenim iracionanim strahovima (ali i otkriti da neki njihovi strahovi zapravo i nisu baš “tako strašni”), te uz pomoć odgojitelja pokrenuti raspravu o tome koliko je važno skupiti hrabrost i upoznati svijet oko sebe, jer upoznajući svijet, spoznajemo i samog sebe.

Poslije uspješno pročitane priče o Vjeverici upitajte dijete koji su njihovi prijedlozi za pronalaženje novog prijatelja. Vjerujemo da će djeca, osim uobičajenih prijedloga za pitanja kao što su: kako se zoveš, gdje ideš u vrtić ili školu i imaš li kućnog ljubimca, imati još mnogo zanimljivih ideja o tome koja bi pitanja trebala postaviti. Potaknite ih da podijele s Vama svoja iskustva u situacijama kada traženje prijatelja nije bio nimalo lagan posao.

Cijena PliŠane Igračke: 120 kn KataloŠka cijena: 95 kn

Uz pomoć naše plišane igračke - Vjeverice koja se stavlja na ruku i tako postaje pravi mali "glumački rekvizit" čitanje priče bit će još zabavnije. Napravite malu dječju predstavu, istaknite pouku priče, dopustite djeci da ožive priču! Sadržaj knjige poslužit će vam za kreativne ideje kojima možete nadopuniti, skratiti ili preoblikovati tekst priče, a sve s ciljem da djeci prenesete poruku o prijateljstvu. Animacijska lutka - Vjeverica može poslužiti i djeci koja će smisliti svoju priču o prijateljstvu ili kroz igru i pokrete lutke ispričati svoja iskustva. Knjiga i lutka savršen su spoj koji djeci omogućuje bolje usvajanje novih sadržaja i lakše izražavanje svojih osjećaja i doživljaja pročitane priče. Prijedloge za igru nakon čitanja potražite na našoj web stranici.

21x21 cm • 32 str. • kolor • tvrdi uvez Cijena: 65 kn KataloŠka cijena: 55 kn DOB: 5-9 godina

5


Romani za djecu Dane Hodak: »udesno stablo Jablanovo je mirno i ugodno selo u blizini bučnog Autograda, koje zimu dočekuje s novom uličnom rasvjetom. Stupovi rasvjete su od drva i skladno uklopljeni među visoke jablane po kojima je selo i Jablanovo je mirno i ugodno selo u blizini bučnog Autograda, koje zimu dočekuje s novom uličnom rasvjetom. Stupovi rasvjete su od drva i skladno uklopljeni među visoke jablane po kojima je selo i dobilo naziv. Međutim, seljani su potpuno zbunjeni kada shvate da jedan od njih nije stup – nego živo stablo bora! Što učiniti s rasvjetnim stupom koji raste?! Zabrinuta vrba Gertruda i hrabri vrabac Mihovil kreću u akciju za spas svoga prijatelja Borka. Doista, danas više nema toliko šuma kao nekada i svako je stablo važno. Jesu li uspjeli i kako je završila ova zapetljana zgoda, pročitajte u ovoj neobičnoj ekološkoj slikovnici i naučite mnoge nove riječi! Čitajući, možete se i zabaviti tražeći skrivenu mišicu i miša!

Rozalija OvËar: Kraljevske suze Kraljevna Ingresa iz Kraljevine nilskih konja bila je vrlo pametna, lijepa, ali pretjerano osjetljiva. Bilo što ju je moglo rasplakati i u trenutku bi oko sebe stvorila bujicu suza koju bi dvorani prenosili do obližnje rijeke. Sve to ne bi bilo tako strašno da se kraljevna voljela kupati. No, ona kupanje jednostavno nije podnosila. Roditelji su bili očajni. U susjednom je kraljevstvu živio nilski konj Augustus, vrlo neumjeren, svojeglav i nimalo osjetljiv kraljević. Obožavao se satima valjati u blatu i gotovo ga je nemoguće bilo izvući na suho. Zbog neumjernog kupanja njegova je koža postaja sve više suha, ljuštila se i neugodno svrbjela. Srećom, pokazalo se da Ingresine suze imaju ljekovitu moć i da kupanje u rijeci njezinih suza koristi svima, a osobito Grublatusu. Ponovno se mogao bezbrižno kupati. Sve dok jednog dana Ingresine suze nisu presušile i natjerale Grublatusa da posjeti neobičnu kraljevnu…

17x21 cm • 32 str. • kolor • tvrdi uvez Cijena: 65 kn KataloŠka cijena: 55 kn

Sara Schmidt: Dnevnik jedne maËke Glavni junak romana, mačak Mailo, prepričava vam svoj svakodnevni život viđen mačjim očima na jednostavan, duhovit i zanimljiv način. Uz knjigu na dar dobivate i spomenar u kojem možete sačuvati uspomene vašeg ljubimca.

17x21 cm • 32 str. • kolor • tvrdi uvez Cijena: 75 kn KataloŠka cijena: 55 kn

6

DOB: 5-9 godina


Ivana Francišković: Lagane laži Ovaj mali roman prvi je u nizu priča o Smotancima. Oni žive u gradu Vrlingradu i vrlo su slični nama. S jednom iznimkom. Smotanci na svojim greškama doista nešto i nauče. Možda je ovo pravi trenutak da se prisjetite priča koje ste voljeli u djetinjstvu i bar na kratko zaboravite stvarnost odraslog svijeta. U “Laganim lažima”, djeca uče o tome kako je istina ipak bolji životni izbor. Na početku priče smotanka Keka samouvjerena je djevojčica na pragu puberteta. Dečki je ne zanimaju, a knjiga joj je uvijek pod rukom. No, nakon što jednog jutra ugleda nešto što možda nije trebala, život joj se okrene naglavce. I ne samo njoj nego i svima oko nje. Dopustite li Smotancima da vas osvoje, s nestrpljenjem ćete očekivati nastavke njihovih pustolovina. A vaši klinci za promjenu će se veseliti pričama u kojima junacima ne treba čarobnjački plašt da bi bili face. (Gordana Kolanović)

14,5x19,7 cm • 92 str. • c/b • meki uvez Cijena: 55 kn KataloŠka cijena: 45 kn

7


23,5x26 cm • 32 str. • kolor • meki uvez Cijena: 45 kn KataloŠka cijena: 41 kn

8

DOB: 9-15 godina


MITOVI ANTČKE GRČKE Zakoračite u prošlost - u vrijeme čudesnih priča antičke Grčke. Veliki junaci, njihova hrabra djela i pustolovine, mitovi, bogovi i pripovjedači već stoljećima plijene pažnju i raspiruju maštu čitatelja. Sada su ponovno oživljeni u ovim uzbudljivim, bogato ilustriranim pričama koje su preradili i prilagodili neki od vodećih autora i ilustratora dječje literature. Bogato ilustriran tekst vodi nas kroz mit jednostavnim jezikom, zanimljivo i životno. Osim fabule, na svakoj stranici su i okvirići s tekstovima koji pojašnjavaju dijelove glavne radnje i odgovaraju na pitanja znatiželjnih. Iz samog mita, usprkos sažetosti teksta, nije ništa izostavljeno, a na kraju knjige nalazi se i rječnik te tumač likova.

9


UZBUDLJIVO PUTOVANJE KROZ POVIJEST

K

njige iz serije Ne bi želio... namijenjena su uglavnom za uzrast od 9 do 15 godina. Odlikuju se nekonvencionalnim pristupom, humorom, obiljem korisnih podataka koje treba znati svaki učenik, ali i mnoštvom zanimljivosti koje je nemoguće pronaći u školskim udžbenicima.

Svi tekstovi su popraćeni crtežima, što u velikoj mjeri olakšava praćenje teksta. Knjige su pisane tako da upravo čitatelj postaje glavni junak priče! Ovaj neobični kut gledanja djeci je puno zanimljiviji nego kada čitaju uobičajene udžbenike povijesti, pisane ozbiljno i suhoparno, bez dramatike i s izrazitim emocionalnom odmakom.

K

njige iz serije Ne bi želio... pokazuju da povijest može biti zabavna i uzbudljiva i bez uobičajenih stereotipa koji podcjenjuju mladog čitatelja i njegovu sposobnost kritičkog mišljenja i razumijevanja društvenih odnosa.

K

ako bi tekst bio dovoljno razumljiv, priča je podijeljena na 12 poglavlja, a u dodatku sadrži rječnik pojmova i kazalo. Svaka od 32 stranice sadrži mnoštvo slika i crteža u boji, koji su svojom šaljivošću osobito privlačni najmlađima.

Ne bi želio... su izvrsno dopunsko, neobavezno štivo i odlična pomoć u svladavanju školskog gradiva iz povijesti.

10

DOB: 9-15 godina


Fiona Macdonald Ne bi želio biti LOVAC NA MAMUTE

L

edeno doba prije 15000 godina, negdje daleko u velikim prostranstvima Sibira. Lovci nomadi polako se probijaju kroz ledenu pustoš slijedeći trag mamuta. Ulaziš u priču kao pripadnik plemena i dok polako sustižete svoj plijen, upoznaješ život čovjeka ledenog doba. Učiš štaviti kožu, izrađivati oružje, upoznaješ prethistorijske zvijeri, sudjeluješ u obrednom plesu i pripremi za lov, ostavljaš svoj trag na zidovima pećine, gradiš sklonište na vjetrometini, upoznaješ tajne velikih lovaca i postaješ

jedan od prvih ljudi koji su prešli ledeni kopneni most prije nego je more zauvijek razdvojilo kontinente. Čudesno je to iskustvo iz najstarije prošlosti čovjeka. Bogato ilustrirane stranice s mnoštvom detalja potiču maštu i uvode čitatelja u pretpovijesno doba upoznajući ga s društvenim životom, magijom, simbolima, glazbom i umjetnošću. Duhoviti komentari i savjeti dopunjuju tekst, a ležeran pripovjedni stil, obilje zanimljivih informacija i odlične ilustracije Davida Antrama brišu granicu između dokumentarnosti i fikcije.

Fiona Macdonald Ne bi želio biti vitez u srednjem vijeku

P

rosječan život srednjovjekovnog viteza obuhvaća razne rutinske zadatke kao što su križarski pohodi, opsade, dugotrajni ratovi u nepoznatim zemljama, nošenje glomaznog i teškog oklopa, kuga, glad, ozljede... A da bi uopće postao vitez moraš imati plemenito podrijetlo i proći tešku i dugotrajnu obuku. Uz to, moraš poznavati dvorsku etiketu, biti uljudan, galantan, plemenit, otmjen, hrabar, velikodušan, pobožan... Zatim, moraš biti

ugodan sugovornik i zanimljiv družbenik kralju u njegovim razbibrigama. Naravno, ima tu i dobrih stvari kao što je, na primjer, život u dvorcu u kojem, istina, nema grijanja, namještaj je neudoban, posvuda vlada propuh, a u kožu se uvlači zadah otpadnih voda - ali ne treba biti sitničav. Što je to u usporedbi sa slavom i sjajem viteštva? Ako ti se takav život ipak čini suviše teškim prouči savjete na rubovima stranica - mogli bi ti koristiti.

Fiona Macdonald Ne bi želio biti graditelj piramida

U

ovoj knjizi postaješ siromašni ratar u starom Egiptu. Naporno radiš od jutra do mraka i jedva sastavljaš kraj s krajem. S do­laskom kišne sezone Nil poplavljuje polja i poljoprivredni radovi prestaju. Ali, ti nemaš tu sreću. Upravo je stigla zapovijed i krećeš, s tisućama drugih Egipćana, u gradnju goleme faraonove grobnice, veličanstvene piramide. Dok slijedimo doživljaje novog majstora graditelja, upoznajemo život u starom Egiptu iz prve ruke - saznajemo gdje su bili kamenolomi, kako su

transportirali goleme kamene blokove do gradilišta, kako i kojim alatima su gradili, kakva je unutrašnjost masivne piramide, sve do oslikavanja faraonove grobne komore i postavljanja završnog kamena. Uz to, stranicu po stranicu, otkrivamo kako su živjeli obični ljudi, upoznajemo čarobne formule i amulete, tajanstvene bogove, pisare i svećenike, a na kraju ćemo zaviriti u strogo čuvane tajne mumija i pripremanje obreda za prelazak u novi život.

Fiona Macdonald Ne bi želio biti žrtvovan bogovima Azteka

U

tijeku je cvjetni rat, a ti sudjeluješ u obrani svog grada od osvajača Azteka. Zvuči zabavno? Ako misliš da su to borbe u kojima ratnici jedni druge gađaju cvijećem, ljuto se varaš. Najprovokativnija knjiga u ovoj seriji bavi se aztečkom tradicijom žrtvovanja zarobljenika u slavu bogova. Azteci su pobijedili, ti si zarobljen i krećeš s povorkom svojih suboraca na dugo putovanje kroz pustinju prema veličanstvenoj prijestolnici Azteka - Tenochtitlanu. Korak po korak, vođen kroz priču raskošnim ilustracijama i duhovitim tekstom, saznat ćeš kakav je bio život

legendarnih Azteka; kako su računali vrijeme i zašto je kalendar imao tako sudbonosnu važnost. Upoznat ćeš velike svećenike i stroge bogove, čudesne hramove, te igru loptom u kojoj samo pobjednici prežive. Svuda oko nas postoje lijepe i manje lijepe stvari. Svako dijete nauči to već vrlo rano, a ova knjiga će pomoći u razumijevanju načina života jedne velike, tajanstvene civilizacije od koje su ostale samo ruševine. Da, a uz to ćeš se nasmijati i saznati veliku tajnu: zašto treba čuvati leptire.

21x24 cm • 32 str. • kolor • meki uvez Cijena: 45 kn KataloŠka cijena: 41 kn

11


Fiona Macdonald Ne bi želio ploviti s Kristoforom Kolumbom

P

riča počinje u malom lučkom gradu u Španjolskoj potkraj 15. stoljeća. Putnici pričaju o dalekim zemljama i velikom bogatstvu koje se krije na drugoj strani svijeta. Radiš kao pomoćnik kod lokalnog zanatlije i sanjaš o tome da postaneš istraživač, ali ti si samo siromašni dječak. A onda, jednoga dana, u grad dolazi nepoznati stranac. Njegovo ime je Kristofor Kolumbo. Pridružit ćeš se ekipi najslavnijeg pothvata u povijesti i naučiti što je sve

potrebno za opremanje flote, kako pronaći investitora i posadu i pripremiti brodove. A zatim dolazi onaj teži dio brodski život i grubi poslovi na jedrenjaku. Saznat ćeš što su mornari jeli, gdje su spavali, koje uređaje su koristili za navigaciju, gdje su se iskrcali, što su sve pronašli na novim obalama i koje opasnosti su ih tamo čekale. Pročitaj knjigu i uvjeri se je li istraživanje nepoznatog upravo onakvo kako si zamišljao.

Jacqueline Morley Ne bi želio graditi Veliki kineski zid

V

eliki kineski zid je veličanstveno čudo svijeta, jedino koje je golim okom vidljivo iz svemira, pa ti se čini da je sudjelovati u njegovoj izgradnji jednako veličanstveno. Hmm, pa nije baš tako. Tebe, siromašnog seljaka, ionako muče brige kako malim komadom zemlje, pored suša, poplava i visokih poreza, prehraniti obitelj. Kad te pohlepni zemljoposjednik i nemilosrdni car, „koji ima oči koje sve vide i srce vuka“, liše svega što si imao u životu i završiš u zatvoru – jedini način da spasiš goli život je gradnja Velikog zida. Misliš da si se doista spasio.

Griješiš! Na Velikom zidu pod udarcima biča, od jutra do mraka, iz dana u dan, radiš bez odmora i nikoga nije briga jesi li bolestan ili mrtav. Gradiš zid preko planina i pustinja, po silnoj hladnoći i paklenim vrućinama. Čak ti ni pomilovanje, odnosno promaknuće u vojnog stražara neće bitno promijeniti stvari nabolje, jer te čekaju željezna disciplina, iznenadne inspekcije zapovjednika i iscrpljujuće stražarenje. Ipak, ne kloni duhom, za utjehu ti ostaje spoznaja da tvojih ruku djelo ostaje sačuvano za naredna tisućljeća!

Jacqueline Morley Ne bi želio biti vojnik Aleksandra Velikog

B

iti vojnik najvećeg vojskovođe svih vremena, Aleksandra Velikog, zasigurno zvuči primamljivo – plijen od pljačke je bogat, a ta vojska nikada ne gubi. Ali, da ne bude zabune, to je samo ljepši dio priče. Vojnik Aleksandra Velikog nažalost mora marširati cijeli dan u glomaznom oklopu, pjašačiti svakoga dana po 20 kilometara, osvajati zidine opkoljenih gradova koji se brane užarenim pijeskom, boriti se pet puta brojnijim neprija-

teljem... Ni to nije sve što te čeka na najvećem osvajačkom pohodu sve do Indije, jer tu su i potjera za kraljem Darijem, prijelaz preko zametenog planinskog prijevoja i proboj kroz užarenu pustinju. Ipak, ne odustaj prije vremena, jer te u Perzepolisu čeka pravi plijen – blago najbogatijeg grada Perzijskog carstva, kao i jedinstvena prilika da iz malog seoca brdovite Grčke u jedinstvenoj avanturi vidiš pola svijeta!

Ian Graham Otkrij zaŠto ne bi Želio letjeti u Apollu 13

T

ravanj 1970. godine.Ti si astronaut i upravo se penješ u svemirski brod koji treba poletjeti na Mjesec. Trenirao si godinama nadajući se da ćes dobiti poziv za sudjelovanje u ovoj misiji. Nakon njih, u studenome iste godine, na Mjesec su sletjeli Charles Conrad i Alan Bean, članovi misije Apollo 12. Cijeli svijet je u televizijskim prijenosima pažljivo pratio njihovo istraživanje Mjesečeve povrčine.

21x24 cm • 32 str. • kolor • meki uvez Cijena: 45 kn KataloŠka cijena: 41 kn

12

DOB: 9-15 godina


Jen Green Otkrij zaŠto ne bi Želio biti polarni istraživač

I

rac Ernest Shackleton, vođa nekoliko ekspedicija na Antarktici, razradio je smjeli plan novog puta na daleki jug. Ti si prekaljeni pomorac Frank Worsley i dobrovoljno se pridružuješ Shackletonu u ekspediciji koja će postati jedna od najnapornijih i najstrašnijih avantura svih vremena. Uskoro će ti postati jasno da je polarno istraživanje pustolovina koju je bolje izbjeći!

21x24 cm • 32 str. • kolor • meki uvez Cijena: 45 kn KataloŠka cijena: 41 kn

Otk r i j Z A Š T O n e b i z˘ e l i o b i ti . . . KO MP LE T

Cijena kompleta: 418 kn

13


Knjige za roditelje i odgajatelje Josipa Franjić Radulović Pozdrav proljeĆu U knjizi se nalaze sadržaji vezani za proljetno razdoblje, od početka ožujka pa sve do kraja svibnja. Uz priče Ovca, kos i vrapčić; Stonoga i mrav; pjesme Proljeće, Bubamara, Naš planet, Duga, Šareni dan, Mama; igrokaze i zagonetke ponuđene su i zanimljive kreacije od papira i drugih materijala. Izradite crno- -bijele ovčice, proljetni vjenčić, šarenu stonogu, bubamaru, naš planet, proljetne lutkice te iznenadite mamu jednom prigodnom čestitkom. NEKA VAM PROLJEĆE BUDE ISPUNJENO VESELIM BOJAMA, PJESMOM I IGROM!

Josipa Franjić Radulović VESELO LJETO U knjizi se nalaze sadržaji vezani za ljetno razdoblje, od početka lipnja pa sve do kraja kolovoza. Uz priču Zaboravljena vjetrenjača; pjesme Avion, Igra, Ribice, Sladoled, Hip-hop; slikopriču, igrokaze i zagonetke ponuđene su zanimljive kreacije od papira i drugih materijala. Izradite vjetrenjaču, avion, zmiju, brodić, ribice, pješčani sat te se rashladite nakon pripreme finog ljetnog sladoleda. NEKA VAM LJETO BUDE ZABAVNO, RAZIGRANO I VESELO!

Josipa Franjić Radulović Boje jeseni U knjizi se nalaze sadržaji vezani za jesensko razdoblje, od početka rujna do kraja studenog. Uz priče Čarobno strašilo, Jesenska košara; pjesme Jesen, jesen je, Miš, Šumske zgode, Jesen, O kruhu, Medo, Knjiga, Šareni kišobran; igrokaze i zagonetke ponuđene su i zanimljive kreacije od papira i drugih materijala. Izradite strašilo, sovu, ježa, miša, krune od lišća, jesensku šumu, vesele bundeve te se zasladite pripremom voćnog koktela za jesensku svečanost. NAKA VAM JESEN BUDE ČAROBNA U SVIM SVOJIM BOJAMA!

21x29 cm • 32 str. • kolor • meki uvez Cijena: 59 kn KataloŠka cijena: 55 kn

14


Josipa Franjić Radulović Zimske radosti U knjizi se nalaze sadržaji vezani za zimsko razdoblje, od početka prosinca pa sve do kraja veljače. Uz priče Dolazi zima, Čarobne čizmice, Odlazak stare godine; pjesme Pahuljica, Vlak, Patuljak, Snješko, Tik-tak, Karneval, Sreća i igrokaze ponuđene su zanimljive kreacije od papira i drugih materijala. Možete s djecom izraditi vesele patuljke, vlak pun slatkiša, ukrase za proslavu. Kad Vam zimski dani postanu predugi uzmite knjigu Zimske radosti i pročitajte priču, zapjevajte pjesmicu ili se likovno izrazite kroz ponuđene ideje te dodajte nešto svoje. Dobit ćete originalne kreacije koje će upotpuniti Vaš dom i učiniti ga još toplijim i veselijim. NEKA VAM ZIMSKI DANI PROTEKNU U ZABAVI, IGRI I VESELJU!

O autorici

Josipa Franjić Radulović po zanimanju je odgajatelj. Nakon višegodišnjeg rada s djecom svoja iskustva odlučila je podijeliti i s ostalima. Svoje kreativne ideje pretočila je u dvije knjige maštovitih i zabavnih prijedloga za igru, kako za svakodnevni rad s djecom, tako i kao pružanje dodatnih ideja odgajateljima u dječjim vrtićima. Svaka knjiga obrađuje određeno razdoblje u godini te sadrži prigodne priče, pjesme, igrokaze, zagonetke i prijedloge za kreativno izražavanje. Uz knjigu dobivate i poklon cd na kojem se nalaze pjesmice iz knjige i instrumentali uz koje možete čitati priče.

Josipa Franjić Radulović Šareni dan Josipa Franjić Radulović svoj je hobi, ljubav prema glazbi, pretočila je u knjigu Šareni dan. Želite li dan sa svojim djetetom provesti uz pjesmu i igru? Ideje možete pronaći u knjizi Šareni dan!Zabavite se uz igre s pjevanjem; zajedno s djetetom izradite aplikacije za neke pjesme i kroz igru od pjesme može nastati mala kućna predstava. Za svako godišnje doba možete pronaći prigodnu pjesmicu kroz koju vaše dijete uvijek nauči nešto novo. Uz knjigu na poklon dobivate i CD sa svim pjesmama i matricama. Uz svaku knjigu na dar dobivate CD sa pjesmama obrađenim u knjizi.

21x29 cm • 32 str. • kolor • meki uvez Cijena: 59 kn KataloŠka cijena: 55 kn

15


Jelena Janičić-Holcer 101 način kako djetetu pokazati da ga volite Knjiga 101 način kako djetetu pokazati da ga volite je namjenjena roditeljima i odgajateljima. Postoji bezbroj načina da se djetetu izrazi ljubav, a kako biste u tom izražavanju bili što inventivniji, primjere pronađite u ovoj knjižici. Pomoću nje ćete naučiti kako se ljubi trepavicama, organiziraju kućne izložbe, rade pečati od krumpira, pripremaju praznici za djecu, koriste tajni znakovi i još mnogo toga što će vas zbližiti s djetetom, prenijeti mu glavnu poruku “Volim te!” i ludo ga zabaviti. Pritom ćete se prisjetiti da dijete ima pravo na vlastiti ukus i izbor, bez obzira radilo se o odjeći, igrački ili izboru prijatelja u vrtiću... “Ono ima pravo brujati, zujati, vikati, skakati, rezati. Također ima pravo biti različito od vas i imati vlastite ambicije, želje i planove.” Ova knjižica očarat će vas svojom toplinom, duhovitošću, jednostavnošću a, što je najvažnije, podsjetit će vas kako je zapravo lako pokazati djetetu da ga volite, i to na najmanje 101 način.

14,3x19,7 cm • 60 str. • kolor • meki uvez Cijena: 35 kn KataloŠka cijena: 30 kn Jelena Janičić-Holcer Uspješan roditelj, uspješno dijete Mnogim roditeljima dogodilo se da život provedu u žurbi, stresu i svađama..., da nikad ne zastanu i uživaju u onom najljepšem što im se već dogodilo: u roditeljstvu. Nemojte svoje roditeljstvo shvaćati olako, nego u njemu uživajte. Provodite sa svojom djecom što više kvalitetnog vremena. Budite svjesni svakog zajedničkog trenutka. Odgojni cilj roditelja je stabilno, samopouzdano, optimistično dijete, spremno na suradnju i s razvijenim unutarnjim potencijalima. Povremeni sukobi su neizbježni, ali se s vremenom nadvladavaju, a trajno dobar odnos djeteta i roditelja ostaje. Roditeljska zadaća je zahtjevna – različite djetetove razvojne faze roditelje stavljaju pred brojne izazove. Upravo zbog toga, u najvećem dijelu ove knjige govori se o teškoćama u odgoju djece i kako ih prevladati te stvoriti skladan odnos s djecom.

16,5x23 cm • 192 str. • c/b • meki uvez Cijena: 105 kn KataloŠka cijena: 85 kn

16


Što se događa kad Tata ostane sam s djecom i nekako ih mora nahraniti? Ako Tata ne zna ni ispeći jaje, a kamoli pripremiti špagete, uz ovu će kuharicu naučiti i više od toga! U ovoj su knjizi prikupljeni recepti mnogo očeva, razne dobi i profesija. Različito im je i bračno stanje, radno vrijeme ali i broj te dob djece. Ono što im je zajedničko jest upravo ljubav prema toj djeci ali i ljubav prema kuhanju. Svima im je zajedničko i to da imaju dva-tri omiljena recepta koja njihova djeca vole te stalno traže još. Mnoge od tih recepata naći ćete u ovoj knjizi. U knjizi se nalaze i recepti za jela kojih se većina čitatelja vjerojatno sjeća iz djetinjstva i koja se redovito pojavljuju u hrvatskim kuhinjama ali ne nužno i u kuharicama, poput francuskog krumpira, griza na mlijeku ili ćevapčića. Osim što je ova knjiga s jedne strane poput abc početnice, ona nudi i uglavnom jednostavne recepte s raznih strana svijeta za one koji žele proširiti vidike i iskušati nešto novo. Recepti su vrlo jednostavni, pa neka objašnjenja o pripremi nisu potrebna svakome.

21x24 cm • 144 str. • kolor • meki uvez Cijena: 145 kn KataloŠka cijena: 99 kn

Recept za bakin sladoled Ovo je vrlo jednostavan recept za vruće ljetne dane. Možete upotrijebiti bilo koje voće, ali onom kiselijem, poput ribiza, potrebno je dodati više šećera ili meda. Ovaj put recept su iskušala tri mala kuhara, u pauzi plivanja. Mali su kuhari poredali svoje sastojke, izmjerene mjericom – čašom – i pripremljene nadohvat ruke. Svatko je znao svoj dio posla, jedan će gnječiti voće, drugi pola banane (koju su mimo recepta odlučili upotrijebiti, baš kao i limun), treći će sve to miješati... Prstići su bili u smjesi češće nego kuharski pribor, a musava usta izmjenjivala su mmmm s mljac-mljacom.

Posao je raspoređen i više nego pravedno, a najmanji je dječak samo na početku zaključio da on još ništa nije ni gnječio ni miješao, no poslije su se poslovi dijelili kao na pokretnoj traci. Šećer na kraju bilo je oprezno stavljanje smjese u kalup za sladoled na štapiću. Svatko je smio staviti dvije žlice. Kad je stavljena i posljednja žlica, mali su kuhari odlepršali pa otplivali i ostavili sve na stolu, da netko zamrzne i očisti... Evo sastojaka za osnovni recept:

Priprema

1 i pol čaša voća 1 čaša šećera (ili dio zamijeniti medom) 1 čaša jogurta (ili čak kiselog vrhnja) pola čaše slatkog vrhnja

1. Voće zgnječiti vilicom, a mogu se ostaviti i veći komadi voća kao mala iznenađenja kad se zagrize u sladoled. Moguće je koristiti gotovo sve vrste voća, a dopušteno je i eksperimentiranje. 2. Pomiješati sve sastojke i staviti ih u zamrzivač. Nakon 1-2 sata izvaditi, izmiješati mikserom i vratiti u zamrzivač. Ponoviti taj postupak još nekoliko puta kako bi se dobio sladoled kao iz slastičarnice. Po želji: Dio jogurta može se zamijeniti slatkim vrhnjem, no jogurt je naravno posniji i zdraviji.

Domaći voćni jogurt Tatin omiljeni brzi desert. Zgnječiti malo jagoda, breskvi, malina ili voća po želji, ostatak sitno narezati ili nasjeckati. Jogurt pomiješati sa žlicom meda i dodati jagodama. U zamrzivaču malo ohladiti i dobili ste vrlo ukusan desert koji će rado pojesti i iznenadni gosti!

Domaći keksi prema starom bakinom receptu Potrebno je: 620-640 g brašna 3 jaja pola praška za pecivo (može i bez njega, za one kojima smeta taj okus) 250 g šećera 250 g maslaca

Priprema 1. Za početak, najbolje je umijesiti jaja sa šećerom te dodati mekani gotovo otopljeni maslac. 2. Potom dodati brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. 3. Ako je tijesto premekano, potrebno ga je kratko ostaviti u hladnjaku da se stegne. 4. Odvojiti malu kuglu i razvaljati valjkom na debljinu od nekoliko milimetara. Izrezati kekse u raznim oblicima. Ostatak tijesta sačuvati sa strane te iz ostataka napraviti novu kuglu i ponavljati postupak sve dok ne potrošite svu količinu tijesta. 5. Peći desetak minuta na 200 °C, odnosno dok kolačići ne poprime lijepu zlatnu boju. Prijedlog: Ovi vrlo ukusni keksi idealan su poklon za prijatelje i poznanike kao mali znak pažnje. Može ih se dugo čuvati u metalnoj kutiji za kekse.

112

113

17


Hana Ivankov Kašice

16,5x23 cm • 120 str. • c/b • meki uvez Cijena: 95 kn KataloŠka cijena: 85 kn

Stiglo je vrijeme za dohranu, a ne znate s kojim namirnicama započeti te kada i na koji način uvoditi nove okuse u život vaše bebe? Ili vam jednostavno nedostaje ideja za pripremu ukusnih kašica? S istim se problemima prije ili kasnije suočavaju svi roditelji koji svojoj bebi iz dana u dan žele pripremati zdravu i prirodnu dohranu. U ovoj knjizi ćete pronaći: • brojne ideje za pripremu kašica • mnoštvo korisnih savjeta • detaljni opis pripreme obroka • važne činjenice o dohrani koje ne smijete zaboraviti • najbolje kombinacije hrane • savjete kako izbjeći alergije Kuhajte svojoj bebi s lakoćom i samopouzdanjem! Učinite dječje obroke raznovrsnijima, a svakodnevna priprema kašica neka vam bude zabavna i jednostavna.

KAŠICA OD JABUKA

BANANA (6+)

odstranite središnji dio sa sjemenkama 1. Operite nekoliko jabuka, ogulite ih, . i razrežite na tanke ploške kuhanje i prelijte ih malom količinom 2. Stavite očišćene jabuke u posudu za na rešetku u odgovarajuću posudu. ite vode ili, ako kuhate na pari, poslaž ih - 15 minuta) i pustite da se ohlade. (10 aju omekš ne ići 3. Kuhajte dok komad ite ih vilicom, protisnite kroz zgnječ ne, 4. Kuhane jabuke izvadite iz tekući jednoličnu masu. cjedilo ili smiksajte da dobijete glatku, tekućine u kojoj su se jabuke kuhale i 5. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo dobro promiješajte.

PEČENE JABUKE Jabuke su najukusnije pečene. 1. Jabuke temeljito operite. u. 2. Ogulite ih i pažljivo izdubite sredin ne proizvode ili ako smatrate da je spremliječ jela već beba vaša je (8+) Ako a. maslac listić mna, stavite u udubinu tanki s malo vode. zalijte i u posud talnu vatros u složite 3. Jabuke a ili dok jabuke ne omekšaju. minut 45 pecite i 4. Ugrijte pećnicu na 220 °C e da se ohlade. pustit i e pećnic iz te izvadi jabuke e 5. Pečen u kašicu ili ih ponudite bebi kao male 6. Izrežite ih na tanke ploške i zgnječite zalogaje (ako je već dovoljno velika). o omekšaju i upiju Jabuke su vrlo sočne i već pri kuhanju znatn e. dosta tekućin joj da popije malo tekućine  Ako vaša beba pati od zatvora, dajte . jabuka ja kuhan od le preosta u jabukama, datuljama, smo Među voćem, najviše vlakana ima kvama, kruškama i suhim šljivama.

k dohrane. Bananu često nazivaanana je još jedan odličan izbor za početa ne za opstanak organizma. potreb tvari sve sadrži jer ju savršenim voćem zu, fruktozu i glukozu, saharo šećere Sadrži složene ugljikohidrate, prirodne pomaže u normaliziranju koji kalijem kosti, za važnim m bogata je kalcije u tijelu, vlaknima i vitaminima (betaotkucaja srca i reguliranju količine vode inima B skupine). Pomaže u održavanju vitam te E, i C inima vitam nom, karote izgubljenu energiju. Zato je omiljeno razine šećera u krvi i brzo nadomješta voće sportaša. lizira nadraženost oblažući unutrašBanana je i prirodni antacid – neutra ija. Lako je probavljiva i koristi se kao njost želuca i pospješuje eliminaciju bakter to, banana je ukusna, slatka, mekana sve Uz . crijeva rada ećaja hrana kod porem prati. Samo je ogulite i poslužite. ni i kuhat i vrlo praktična. Nije ju potrebno izlete. i anja putov za izbor jenjiv Nezam

B

samo posve zrele banane. Ako ste kupili ODABIR: Za dječju prehranu koristite ko dana na sobnoj temperaturi da nekoli ih banane sa zelenom korom, ostavite aju. omekš

27 26

18


101 nacin kate

24/10/2004

19:14

Page 6

101 nacin kate

24/10/2004

19:14

Page 7

1= 1

1= 1

et u ko dj et na cˇin kada ga vo lit e ti po ka za

et u ko dj et na cˇin kada ga vo lit e ti po ka za

5

3

Osmislite sa svojim djetetom specijalni pozdrav koji Êete znati samo vi (eventualno i ostali Ëlanovi uæe obitelji). Pozdrav moæe sadræavati pokrete rukama, namigivanje, poskoke u mjestu… ali neka to bude kombinacija nekoliko pokreta koje Êete Ëesto ponavljati. To Êe uvijek iznova tvoriti posebnu vezu izmeu vas i djeteta.

• POSADITE DRVO

Kad se dijete rodi, posadite drvo u vrtu. Ako vi nemate vrt, sigurno ga ima netko u vaπoj obitelji. Kad budete, zajedno s djetetom provjeravali koliko je to drvo naraslo, oboje Êete biti ponosni. _ Uostalom, ako ne posadite drvo kad se dijete rodi kad Êete to napraviti? A ako veÊ imate vrt i u njoj “vaπe” drvo, ureæite u koru srce i svoja imena.

6 MoguÊi naËini da djetetu pokaæete da ga volite kad je ono u uzrastu izmeu druge i pete godine:

4

• SAMO VA© POZDRAV

• BARBIKIN KROJA»

Saπijte od krpica odjeÊu za omiljenu lutku svoje kÊeri ili Ëuvajte ËavliÊe za prvu kutiju s alatom svojeg sina. Ne brinite se, djeca osjeÊaju da to radite jer volite njih, a ne njihove igraËke.

• POLJUBAC TREPAVICAMA

Kao πto Êete dijete ljubiti na razne naËine (trljanjem nosa, πkakljanjem trepavicama po obrazu i sl.), smislite i razliËite naËine maæenja. Na primjer, ispisujte slova ili razne oblike po djetetovu trbuhu, πkakljajte ga perom, maæite uljem nakon kupanja. Moæete izmisliti i razliËite zagrljaje: jednom rukom, objema rukama i jednom podignutom nogom, jednom rukom iza lea, glavom okrenutom u stranu…

7 6

Knjige o odgoju i prehrani!

Komplet

195,00 kn

Svakog kupca kompleta očekuje dar: kvalitetna drvena didaktička igračka! NARUDŽBENICA 1. Kašice (95,00)____ kom

2. 101 način kako djetetu pokazati da ga volite (35,00) ____ kom

Kako popuniti uplatnicu? U rubriku "svrha doznake" upisati: knjige

3. Uspješan roditelj, uspješno dijete (105,00) ____ kom

U rubriku "primatelj" upisati: Naklada Nika, Amruševa 10, 10 000 Zagreb

4. Komplet 1, 2 i 3 (195,00) ____ kom

U rubriku "Poziv na broj odobrenja" upišite svoj JMBG

Način plaćanja: ❏ općom uplatnicom ❏ virmanom

Uplatu (općom uplatnicom ili internetskim bankarstvom) ukupnog iznosa izvršite na broj žiro računa: RBA 2484008-1102869000.

Ime i prezime naručitelja:............................................................................................... Adresa:............................................................. Poštanski broj: ..................................... Mjesto:............................................................. Broj telefona:........................................ Vlastoručni potpis:........................................... MB (za pravne osobe)............................

Kopiju uplatnice i narudžbenicu pošaljite na našu adresu: Naklada Nika, Amruševa 10/II, 10 000 Zagreb ili na mail: narucivanje@nakladanika.hr Tel./Faks.: 01/557 85 50 • Mob: 098/725-952

19


Narudžbenica Biblioteka Prvi Pojmovi preklapalice 01. Što sve Ana zna... Zdrava hrana (27,00 kn)

____ kom

02. Što sve Ana zna... Lijepo ponašanje (27,00 kn)

____ kom

03. Što sve Ana zna... Ana u kući (27,00 kn)

____ kom

04. Što sve Ana zna... Prijateljstvo (27,00 kn)

____ kom

05. Potrebe (27,00 kn)

____ kom

06. Osjećaji (27,00 kn)

____ kom

07. Domaće životinje (27,00 kn)

____ kom

08. Šumske životinje (27,00 kn)

____ kom

09. Što sve Ana zna... Očuvanje prirode (27,00 kn)

____ kom

10. Plašljivi lavić (27,00 kn)

____ kom

11. Što sve Ana zna... Ana i susjedi (27,00 kn)

____ kom

11. Komplet

____ kom

Biblioteka Otkrij ZAŠTO... 12. Ne bi želio biti graditelji piramida (45,00 kn)

____ kom

13. Ne bi želio biti vitez u srednjem vijeku (45,00 kn)

____ kom

14. Ne bi želio biti lovac na mamute (45,00 kn)

____ kom

15. Ne bi želio biti žrtvovan bogovima Azteka (45,00 kn)

____ kom

16. Ne bi želio ploviti s Kristoforom Kolumbom (45,00 kn)

____ kom

17. Ne bi želio graditi veliki Kineski zid (45,00 kn)

____ kom

18. Ne bi želio biti vojnik Aleksandra Velikog! (45,00 kn)

____ kom

19. Ne bi želio biti rimski gladijator! (45,00 kn)

____ kom

20. Ne bi želio da te zarobe pirati (45,00 kn)

____ kom

21. Ne bi želio letjeti u Apollu 13! (45,00)

____ kom

22. Ne bi želio biti polarni istraživač (45,00)

____ kom

21. KOMPLET

____ kom

20


Biblioteka Mitovi antičke Grčke 21. Jazon i argonauti (45,00 kn)

____ kom

22. Odisejeva putovanja (45,00 kn)

____ kom

23. Dvanaest Heraklovih poslova (45,00 kn)

____ kom

24. Perzejeve pustolovine (45,00 kn)

____ kom

25. Tezej i Minotaur (45,00 kn)

____ kom

26. Trojanski drveni konj (45,00 kn)

____ kom

27. KOMPLET

____ kom

Biblioteka Domino 28. Kašice (95,00 kn)

____ kom

29. 101 način kako djetetu pokazati da ga volite (35,00 kn)

____ kom

30. Tatina kuharica (145 kn)

____ kom

31. Uspješan roditelj, uspješno dijete (105,00 kn)

____ kom

32. KOMPLET (280 kn)

____ kom

33. Dnevnik jedne mačke (75,00 kn)

____ kom

34. Čudesno stablo (65,00 kn)

____ kom

35. Plašljiva vjeverica (65,00 kn)

____ kom

36. Plašljiva vjeverica traži prijatelja (65,00 kn)

____ kom

37. Lagane laži (55,00 kn) 38. Kraljevske suze (65,00 kn)

____ kom

Besplatni časopis za roditelje i odgajatelje

www.vodiczaroditelje.com.hr

21


Naklada Nika • Amruševa 10 • Zagreb, 10 000 • Tel./Fax.: 01/557 85 50

Katalog izdanja  

Katalog izdanja Naklade Nika.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you