Page 1


“ Whatever good things we build , end up building us.� -JIM ROHN

The design portfolio contains a compilation of assorted works of NAISARGI MULYE, an architecture student at A.P.I.E.D , Vallabh Vidyanagar ,Gujarat. The curriculum vitae is enclosed at the conclusion of the portfolio.


01

02

04

05

ADVANCED ANTHROPOMETRICS

INSTITUTIONAL DESIGN STUDIO

MATERIAL DESIGN STUDIO

BASIC DESIGN AND WORKSHOP

03

CONTEXTUAL DESIGN STUDIO

06

ECLECTIC WORKS

C O N T E N T S


ART AND CRAFT EXPLORATION CENTRE TYPE : CULTURAL AND ENTERTAINMENT CENTRE Inclusive of workshops (mud,wood,tex le), event space exhibi ons and accomoda ons for different user groups. SITE : TARAPUR , GUJARAT, INDIA (Area : 520 square metres)

DESIGN APPROACH : The design was a two facet approach which was ini ally boas ng an idea that the form would be developed from polyhedrons and the site was to be used to build an explora on centre which would ul mately reflect in the form. Another facet being the upli ment of the fading cra s of India and an exposure to the local cra smen and ar sans.The final outcome was a centre that used a hexagonal prism as a module and the disposi on of spaces keeping in mind the contsant pedestrian movement throughtout site from exhibi on space to the accomoda ons.

ADVANCED ANTHROPOMETRICS


ART AND CRAFT EXPLORATION CENTRE INTENT

The site was me culously designed keeping in mind two user groups I)VISITORS II) ARTISANS

PLANNING

The clusters were formed according to the privacy of the areas public areas being first and private areas last

SPACE DIVISION A User enters in recep on and souvenir followed by cafeteria and event space and workshops and accomoda ons being at one end of the layout. Pathways are designed for a transparency between visitors and ar sans

MASTERLAYOUT

The concluded outcome of the proliferated prisms indica ng different clusters of spaces

CLUSTER 1 inclusive of recep on , admin , souvenir shop

CLUSTER 2 inclusive of cafeteria and a counter facing event space

CLUSTER 3 Inclusive of workshops (mud,wood,tex le) and ar sans accom

CLUSTER 4 inclusive of accomoda ons

MODULE SELECTED : HEXAGONAL PRISM Variegated forms were derived from this Module to perform diversified func ons

SPACE BUBBLE DIAGRAM To derive clusters of integral Spaces

Segment of hand made model indica ng form Deriva on of workshop and accomoda on

ADVANCED ANTHROPOMETRICS


ART CRAFT AND CRAFT EXPLORATION CENTRE ART AND EXPLORATION CENTRE

INTENT PLANNING

PERSECTIVES The site was meticulously designed keepingin mind two user groups I)VISITORS II) ARTISANS OF MODEL

The clusters are formed according to the privacy of the areas public areas being first and private areas last

SPACE DIVISION A User enters in reception and souvenir followed by cafeteria and eventspace and workshops and accomodations being at one end of the layout. Pathways are designed for a transparency between visitors and artisans

zone 2 zone 3 Cafeteria Event space

Workshops

MODULE SELECTED : HEXAGONAL PRISM MUDTHIS ,WOOD, VARIEGATED FORMS WERE DERIVED FROM MODULE TO PERFORM DIVERSIFIED FUNCTIONS

TEXTILE

Ars sans’ Accomoda on LOCATION MAP zone 1

Recep on Tourist informa on centre exhibi on space souvenir shop

zone 4

SPACE BUBBLE DIAGRAM TO DERIVE CLUSTERS OF INTEGRAL SPACES

MASTERLAYOUT WORKSHOPS(MUD ,WOOD) HAND MADEPRISMS MODEL INDICATING The division of spaces depicted .The form of the individual units was THE CONCLUDED OUTCOME OF THE PROLIFERATED Compacted for privacy yet crea OF ng pathways DIFFERENT CLUSTERS SPACES derived from hexagonal prism for responding to human ergonomics. For visitors

Visitors’ Accomoda on & common open space PUBLIC SEMI PRIVATE PRIVATE

CLUSTER 1 inclusive of reception , admin , souvenir shop

CLUSTER 2 inclusive of cafeteria and a counter facing event space

CLUSTER 4 CLUSTER 3 SECTION DEPICTING ACTIVITES AT A GIVEN TIME FRAME OF HAND MADE MODEL INDICATING FORM inclusiveONGOING of SEGMENT Inclusive of accomodations DERIVATION OF WORKSHOP AND ACCOMODATION workshops(mud,wood, textile)and artisans accom.

ADVANCED ANTHROPOMETRICS


indigenous residence

WEEKEND HOME

HIMACHAL PRADESH TYPE: KATH KHUNI VERNACULAR RESIDENCE Inclusive of a ca leshed , living room , kitchen , two bedrooms

MATERIAL : wood , stone and slate SITE(proposed) : Hills of Himalaya Area 90 m2

DESIGN APPROACH : The manifesta on of this design of residence was done a er an elaborate study of the KATH KHUNI style of vernacular architecture of HIMACHAL PRADESH. Two parameters were studied for the design percep on , the vernacular and the conscious use of materials:WOOD & STONE. In the corollary layout , the mindful use of gradient for entrance , and materials used in response to the thermal condi ons and seismic zones of himachal .

TYPE : WEEKEND GETAWAY RESIDENCE FOR A FAMILY OF 5

MATERIAL : CONCRETE(Primary)

Inclusive of living rooms(formal , informal) , kitchen , three bedrooms (children , parents, grand parent)and ameni es like swimming pool and playground

SITE : Bank of River Mahi ,Vadodara Gujarat,India. Area 1130 M2

GLASS AND WOOD(Subordinate)

DESIGN APPROACH : The primary parameter for this riparian getaway was giving a sense of aesthe c and giving peace to the user by conscious use of modern materials CONCRETE ,GLASS , AND WOOD . The me culous effort for pu ng “ comfort first “ was accomplished by using a sca ered layout and a discreet use of open spaces for outdoor ac vi es . The focal point was a serene river flowing beside the site that gave user a sense of peace and calm and kept surrounding cool.

material based studio


indigenous residence

village temple

HIMACHAL PRADESH

Is an exquisite state of India located in the laps of Himalayan ranges. CASE STUDY Vernacular Kath Khuni architecture that uses alterna ve courses of deodar wood and stone to achieve resistance to seismic ac vi es and thermal condi ons.

A Generic Layout of a himalayan village

SECTION illustra ng the idiosyncra c building

techniques used in the himalayas

granaries FIRST FLOOR inclusive of two bedrooms

indigenous residence

DESIGN CUSTOMISATION

MATERIAL USAGE

Use of SOLAR PASSIVE ROOF for the admission of sunlight and warmth in winter and inhibi ng solar radia on in summer

WOOD for walls strength to structure termite resistant scent and texture

STONE Low ceiling height for trapping warmth for walls and founda on indoors and glass ďŹ xed windows for plinth quarried locally daylight. SLATE TILES Minimal openings on North Eastern Side Frost resistant , heat absorbent , moisture content to stop wind current (cold)

GROUND FLOOR inclusive of a kitchen and living area

BASEMENT inclusive of ca le shed a storage South oriented roof for solar passive hea ng

PLAN showing stones compacted between

logs of mber to provide earthquake resistance slate roof

wooden projec ng balcony

wood and stone walls stone plinth

use of gradient for entrance

HAND MADE MODEL

AN ISOMETRIC PERSPECTIVE

material based studio


WEEKEND HOME

MATERIAL USAGE CONCRETE was to be used as the cardinal material. WOOD AND GLASS being subsidiary .

The primary criterion for design was giving the user a sense of comfort. GROUND FLOOR inclusive of living area (fromal,informal) kitchen, dinning area and grand parent bedroom.

Hollow Concrete Blocks for walls , Glass for extensive openings for dayligh ng and WoodFor flooring and panelling.

ELEVATION representa ng variegated materials used

FIRST FLOOR inclusive bedrooms(childrens and parents) a library and a home theatre.

A three dimensional digital perspec ve.

HAND MADE MODEL

HAND MADE MODEL Depic on of floor plates

MASTER LAYOUT Inclusive of living areas , kitchen , one bed room pool , playground a cozy sit out enhancing the view of the river.

Indica ng floor plates and use of materials

material based studio


POL STYLE HOUSING CLUSTER TYPE : CLUSTER OF SEVEN VERNACULAR RESIDENCES Inclusive of seven pol style residences ; five being for smaller families and two being for larger families , a temple and two community open spaces. SITE : POL OF NADIAD ,GUJARAT ,INDIA Area 700 m2

DESIGN APPROACH : The me culous study and the gentrifica on of POL style housing(housing cluster which comprises many families of a par cular group) of Gujarat. The first Phase was the detailed documenta on and study of pols of DESAI VAGO, Nadiad.Based on the shortcomings of the exis ng pols , a new scheme was to be designed. Consequen ally , the pa erns of wind direc ons was studied and a layout was designed so as to give a breathable space in the exis ng complex heirarachy while an a empt to keep the tradi onal iden ty of the pol was made.

CONTEXTUAL DESIGN STUDIO


POL STYLE HOUSING NADIAD

IDENTITY OF POLS

The character of pol was their closely packed The documenta on took place in desai vago , nadiad intrinsic houses where the sense of unity was wherein street layout was studied and a site appurtenant depicted. to the street was chosen to redesign. Old beau ful houses with internal courts having intricate wooden carved facades with columns and fresco work done around court walls or ceilings. Otla - a setback in the houses was the main entrance and provide a space for interac ve and formed a fore court of the houses. CUSTOMIZATION PROPOSAL : To ďŹ ght the issues of solar radia ons , a layout oriented 30 degrees east of North was proposed which was the researched op mum angle for avoiding sunlight. LOCATION MAP

Documented haveli Site for redesigning

The issue of lack of open spaces due to compact character of pols was hence solved by adop ng an introvert open plan.

GROUND FLOOR PLAN inclusive of seven homes , two community open spaces and and a temple

HAND MADE MODEL

Ground Floor

Roof Plan

SECTION

PLANS A segment of the documented haveli

Three dimensional perspec ve into the community open space.d

ELEVATION ver cal street scape

CONTEXTUAL DESIGN STUDIO


POL STYLE HOUSING NADIAD

DOCUMENTATION DRAWINGS AND SKETCHES

Three dimensional view

FIRST FLOOR PLAN

ELEVATION of the documented haveli HAND MADE MODEL depic ng the open planning layout

DESIGN BRIEF 7 houses of two types. ELEVATION depic ng an a empt to keep the tradi onal iden ty intact

2 of three storied with 3 BHK 5 of two storied with 2 BHK Two community open spaces and a family temple

ELEVATION ver cal street scape

DETAILS of the decora ve brackets and columns

CONTEXTUAL DESIGN STUDIO


FOREST RESEARCH INSTITUTE TYPE : INSTITUTE FOR FOREST BASED RESEARCH AMIDST JAMBUGHODA FOREST Inclusive of a recep on , tourist informa on centre , cafeteria , admini-stra ve office , museum , workshops , three research wings of climatology ,silviculture and forest bio diversity and accomoda ons for staff and visitors.

SITE : JAMBUGHODA WILDLIFE SANCTUARY , JAMBUGHODA ,INDIA Area : 11,300 m2

DESIGN APPROACH : The design execu on of this peculiar layout was carried out a er considering the backdrop sensi vity and the scale of the site. The forms that followed the prescribed func ons were organic yet regular to be one with the forest and the layout was kept sca ered so that the landscape of the forest could flow through the en re site. The ins tute was laid out so that there were two natural zones created one completely public and the other one private for ongoing researches. These two zones would overlap only out in the open landscape in the form of mee ng spaces and indoors exclusively in auditorium.


FOREST RESEARCH INSTITUTE

Zand Hanuman Kada Dam Eco Tourism Center

SECTION depic ng two of three wings of research silviculture on the le and forest biodiversity on the right.

Core Area Human Se lements Targol Dam

DESIGN CONSIDERATIONS

Loca on Map : Jambughoda Wildlife Sanctuary A segment of land was selected from this sanctuary which would be the site of the forest research ins tute.

Keeping the layout sca ered was a major key for the design of the layout to allow the built form to blend with nature. Keeping the form inspired from curves to let the ins tute take a subtle camouage amidst nature and also increase the energy eďŹƒciency. The total isola on of the zones used by researchers from that of the public.

HAND MADE MODEL showing the admission unit

Use of wooden panelling on the exterior to give a naturalis c feel and making the site green. 30 percentage area to be kept reserved forest and developing trails for public and planta ons for research.

GROUND FLOOR PLAN inclusive of the admission unit , research wings auditorium , and accomoda ons.

SECTION showing the heirarchy of spaces

INSTITUTIONAL DESIGN STUDIO


FOREST RESEARCH INSTITUTE FACILITIES INCLUDED : ENTRY AREA has Tourist informa on center , recep on a staff office and connected museum and a circular courtyard between these (public areas). Separate accomoda ons for researcher and visitors.

zone to be used by researchers and staff

Food court and auditorium.

HAND MADE MODEL depic ng the wholis c view of the site.

Zone for research

The subtle contours are u lized in the form of an amphitheatre inspired hardscape.

zone to be used by visitors

The amphitheatre is kept where these three zones overlap.

FIRST FLOOR PLAN inclusive of the museum , messanine levels of research wings and accomoda ons.

SECTION showing the heirarchy of spaces

Ini al 3d heirarchy of the ins tute.

The minimal pathways are kept to connect the three important zones

HAND MADE MODEL

INSTITUTIONAL DESIGN STUDIO


BASIC DESIGN and workshop A rudimentary subject intended to establish the founda on of the understanding of spaces , volumes , and human ergonomics. The ini al stages were about the understanding of the two dimensional spaces and the co-related aspects which turned as the founda on stones of design studio. Various workshops like pain ng and photography were conducted to give an exposure to the percep on of design. The later stages dealt with the three dimensional spaces and their rela on to life scale design criteria .

BASIC DESIGN AND WORKSHOP


A basic polygon was to be enlarged in scale and number and the frame was to be kept constant (10 x 10 cm).Through this , an understanding about figure and background scale rela on was established.

Linear differen a on using contrasts for analyzing the figure with respect to its background.

POLYHEDRON DEVELOPMENT

WALLNESS a structure resembling a wall . Spread in two linear dimensions.

Used polyhedron : Octahedron and Hexahedron respec vely.

Behavior of these volumetric spaces and forms was understood. FIGURE AND BACKGROUND ANALYSIS

An explora on of three different volumes shaped cube ,cuboid ,and L shaped.Mul plica ons of a unit frac on were deducted and the resul ng module was studied.

COLUMNESS resembling a column and represen ng ver cality. Spread In one linear direc on. Used Polyhedron : tetrahedron , rhombocubectahedron , octahedron respec vely.

BASIC DESIGN AND WORKSHOP


Using unique methods of linear cut and fold , three models using different techniques were to be made which would use a common building unit.

A frame having tonal values and depths was to be selected and enlarged using drawing techniques.

REPETITION of the module to form interes ng spaces.

PRIMARY COLOR SCHEME GRAYSCALE COLOR SCHEME

SCALING UP AND DOWN of the module. Analysis of the model wasdone using techiques of water color based pain ng and photography. SECONDARY COLOR SCHEME ORIGINAL FLAT COLOR SCHEME

REPETITION of the module to form interes ng spaces.

VOLUMETRIC ANALYSIS

Pain ng of the spaces formed

The morphogenesis of the form from two dimesnional to three dimensional “siforex” block was studied.

BASIC DESIGN AND WORKSHOP


ECLECTIC WORKS

A collec on of my PHOTOGRAPHY clicked as a part of my academic , travel and leisure me.


“ What finally is beauty ? Certainly nothing that can be calculated or measured. It is always something imponderable , something that lies in between things. “ Ludwig Mies Van Der Rohe


NAISARGI MULYE SKILLS

PROFILE Contact email :

naisargi1997 @gmail.com

ANCILLARY WORKSHOPS

Autodesk Autocad

Hand Dra ing

Contact number: +91 84698 77288

Autodesk Revit

Model Making

Na onality :

Indian

Adobe Photoshop

Documenta on

Date of Birth :

August 14th 1997

Sketch Up

Microso OďŹƒce

Corel Draw

Windows OS

Address :

203, Shreyas Apartment , behind Jairatna bldg.,

361 Degrees conference , Mumbai Rhinoceros workshop Origami workshop

Navapura Naka , R.V. Desai Road , Vadodara , Gujarat ,India - 390001.

EDUCATION UNDERGRADUATE(2015 - PRESENT) Pursuing 3rd year of B. Arch D.C.Patel School Of Architecture ,A.P.I.E.D , Anand ,Gujarat , India HIGHER SECONDARY (2013 - 2015) Baroda High School (Bagikhana) Vadodara , Gujarat , India

INTERESTS

CONTACT

Contact email : naisargi1997 @gmail.com I am a realist and an op mist .I love to write and my interests include travelling , Photography , Contact number: +91 84698 77288 social work and anything that includes crea vity. h ps://issuu.com/naisargi1997 (Issuu) I believe in humanity and empathy for everyone. h ps://www.linkedin.com/in/naisargi-mulye-a5b2a515a/ (linkedin) I am intrigued by sustainable design and minimalism. I love experiencing new things and look forward to everything that life has to oer.


THANK YOU CONTACT Naisargi Mulye naisargi1997@gmail.com +91 84698 77288

ARCHITECTURAL PORTFOLIO  

NAISARGI MULYE

ARCHITECTURAL PORTFOLIO  

NAISARGI MULYE

Advertisement