Page 2

2

Íáõ ðá ê ô ß á

ελεύθερος χρόνος

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008 Επιµέλεια: Γιώργος Ασηµακάκης,gasimakakis@yahoo.gr

Η Íáõ ðá ê ô ß á προτείνει... µουσική εκδηλώσεις Tejas Verdes: Το Ξενοδοχείο των Βασανιστηρίων press

Μ

ια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση που αγγίζει ένα θέµα πολιτικό, αλλά και βαθιά ανθρώπινο παίχτηκε στην Αθήνα από 3 Νοεµβρίου έως 27 Ιανουαρίου 2008 στο χώρο ενός πραγµατικού συνεργείου αυτοκινήτων, µε ταυτόχρονη έκθεση ντοκουµέντων και βίντεο. Τίτλος του έργου: Tejas Verdes, συγγραφέας είναι ο Fermin Cabal, Ισπανός και πολυβραβευµένος, ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στη Γιολάντα Μαρκοπούλου. Η παράσταση Tejas Verdes, συνεχίζοντας την πορεία της φτάνει στην Πάτρα στο θέατρο Λιθογραφείον για 5 ακόµα παραστάσεις από 9 εώς 13 Απριλίου. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Έσπερος στην Πλατεία Γεωργίου—κεντρική πλατεία της Πάτρας, µε την υποστήριξη του ∆ήµου Πατρών, καθώς και στο φουαγιέ του θεάτρου µε θέµα: Τα Βασανιστήρια Τότε και Τώρα. Στη Χιλή του 1973, το Tejas Verdes, ένα παλιό ξενοδοχείο στο Σαν Αντόνιο λίγο έξω από το Σαντιάγκο, µεταβάλλεται σε ένα από τα πιο φρικτά κέντρα βασανιστηρίων. Ο Fermin Cabal, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Τέχνης στη Μαδρίτη και δραµατουργίας στο πανεπιστήµιο του Κεντ, καταγράφει µια ανεπανάληπτη εµπειρία και σχολιάζει ένα απάνθρωπο γεγονός. ∆ιαλέγει για ηρωϊδα του ένα από τα ανυπεράσπιστα θύµατα του καθεστώτος Πινοτσέτ, µιά νέα κοπέλα που απήχθει αµέσως µετά το πραξικόπηµα που ανέτρεψε τον Σαλβατόρ Αλιέντε το 1973, και πριν δολοφονηθεί πρόλαβε να “φιλοξενηθεί” στο ξενοδοχείο των βασανιστηρίων. Η υπόθεση συµπληρώνεται από τις µαρτυρίες τριών γυναικών που της µίλησαν, τη βοήθησαν αλλά και την πρόδωσαν. Πρόκειται για ένα έργο— κραυγή, αληθινή και θαρραλέα, που φέρνει τον θεατή αντιµέτωπο µε την κατάφορη αδικία των απολυταρχικών καθεστώτων, ενώ ταυτόχρονα αµφισβητεί την υπάρχουσα δικαιοσύνη. Η παράσταση διαπραγµατέυεται µε τρόπο συγκλονιστικό αλλά και τρυφερό την ιστορία της κοπέλας, αφυπνίζει τις µνήµες µας και µας κάνει συµµέτοχους, σχεδόν αυτόπτες µάρτυρες των τελευταίων λεπτών της ζωής της. Το Tejas Verdes παίχτηκε µε µεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, αλλά τη διεθνή του καριέρα ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2005, όπου έτυχε εντυπωσιακής υποδοχής. Την παράσταση σκηνοθετεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου, απόφοιτος του τµήµατος Θέατρου του Boston University, και βοηθός του Μιχάλη Κακογιάννη στη «Λυσιστράτη», και τον «Κοριαλανό» το 2005-2007, βοηθός του Στάθη Λιβαθινού στον «Ηλίθιο» το 2006-2007. Το θεατρικό «Πίσω από το Ηρώον» ήταν η πρώτη δική της σκηνοθεσία, ενώ η ταινία µικρού µήκους «το Ταξίδι που Φοβάµαι» πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισµό

του Peter Joseph Ώρα προβολής: 20:00

Στη φωλιά του κούκου Του Μίλος Φόρµαν Με τους: Τζακ Νίκολσον, Γούλιαµ Ρέντφιλντ, Λουίζ Φλέτσερ, Μάικλ Μπέριµαν, Πίτερ Μπρόκο, Νταν Μπρουκς, Αλόνζο Μπράουν Ώρα προβολής: 22:00 «3 in 3». Η µετάφραση είναι της Εύης Στάθη, τα σκηνικά και τα κοστούµια της Αλεξάνδρας Σιάφκου, οι φωτισµοί της Ηλέκτρας Περσελή, η µουσική του Άλκη Κόλλια και η επιµέλεια κίνησης της Αντιγόνης Γύρα. Παίζουν: Μαρία Αιγινίτου, Βιολέτα Γύρα, Ρένα Κυπριώτη, Τάνια Παλαιολόγου και ∆ανάη Ρούσσου. Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Χιλής και την υποστήριξη του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυµάτων Βασανιστηρίων, της ∆ιεθνούς Αµνηστίας καθώς και της Πρεσβείας της Αργεντινής.

Έκθεση Ντοκουµέντων ∆ικτατορίες και βασανιστήρια του παρελθόντος, µαρτυρίες, προσωπικά αντικείµενα, βίντεο και ηχητικές µαρτυρίες λειτουργούν ως αποδείξεις ότι τα γεγονότα που διαδραµατίστηκαν στην Χιλή στα χρόνια του Πινοσέτ έχουν συµβεί και αντίστοιχα συµβαίνουν ακόµα σε διάφορα σηµεία του κόσµου. Στη συγκέντρωση του πληροφοριακού και ενηµερωτικού υλικού συνέβαλε το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυµάτων Βασανιστηρίων και η ∆ιεθνής Αµνηστία. Υπεύθυνη της έκθεσης είναι η Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Θέατρο Λιθογραφείον ∆ιεύθυνση: Μαιζώνος 172β, Πάτρα Τηλέφωνο κρατήσεων: 2610-328394

Παραστάσεις:

Τετάρτη 9 – Σάββατο 12 Απριλίου στις 9:30 µ.µ. Κυριακή 13 Απριλίου στις 8:30 µ.µ.

Íáõ ðá ê ô ß á

Εβδοµαδιαία Εφηµερίδα Ναυπακτίας και Φωκίδας Έδρα: Πάνου Ρήγα 16, Ναύπακτος, T.K. 30300 τηλ.: 26340 26318, fax: 26340 26293 www.nafpaktia.com - info@nafpaktia.com Εκδότης - ∆ιευθυντ ής: Ανδρέας Σταυρόπουλος

Η κινηµατογραφική οµάδα του ΤΕΣΥ∆ διοργανώνει κάθε Κυριακή προβολές ταινιών. Οι προβολές γίνονται στο αµφιθέατρο του ΤΕΙ και την Κυριακή 6/6 θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Zeitgeist: The Movie

press

Ιδιο κτ ήτ ης : npress O.E.,

Κινηµατογραφική οµάδα ΤΕΣΥ∆

Συνεργάτες: Κώστας Καραγεώργος, Βαγγέλης Καρανικόλας, Ανδρέας Κυτέας, Γιάννης Ρουσόπουλος, Θωµάς Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Σταυρόπουλος, Γιάννης Μπέκος, Μανώλης Σέρας, Παύλος Σταυρόπουλος, Μάντω Χουλιάρα, Έφη Χριστάκη, Ξένια Λάµπου, Γιώργος Ασηµακάκης, ∆ήµητρα Σοφιού, Ντίνος Γκέκας.

Εµπορ ική ∆ιεύθυνση: Νίκος Μελίστας

Φ ωτογρα φίες: Ναυπακτία press, Γιάννης Ρουσόπουλος, Μάκης Σοφούλης, Παναγιώτης Τσούσης

Κ α λ λι τ εχ νικ ή επ ι µέλ ε ια - σ ελ ι δο π ο ίη σ η: Ευτυχία Λινάρδου

Τυ πογρ αφ είο: Αρχέτυπο, Άµφισσα, τηλ.: 22650 79079

Αθλητικά: Κων/νος Τσακανίκας

Νο µικός Σύµβου λος : Αθανασία Τουµπάνου

Μουσική και τραγούδια µε τον Ψαραντώνη

9 & 10 Απριλίου (Έναρξη 22.30) Κέντρο διασκέδασης “Σκέντζος” (Π.Π. Γερµανού 111 Άνω Πόλη Πάτρας ).

Την Κυριακή, 6 Απριλίου, αρχίζει το πρόγραµµα της ετήσιας ανοιξιάτικης διοργάνωσης “ΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ” της Μουσικής Σχολής “ΕΜΜΕΛΕΙΑ”. Ο Ευγένιος Μπένσης (βιολοτσέλλο) και η Κούλη Τσολοδήµου (πιάνο), θα παίξουν τρεις σονάτες του Α. V. Beethoven για βιολοτσέλλο και πιάνο, στις οχτώ το βράδυ στο χώρο του Cafe' Cervantes στο Στενοπάζαρο. Είσοδος ελεύθερη.

"ΠΙΣΤΗ και ΤΕΧΝΗ από τον 10ο στον 20ο αιώνα" Κέντρο λόγου και τέχνης ∆ιέξοδος, από Σάββατο 5 Απριλίου έως Κυριακή 18 Μαΐου ρόκειται για µιά έκθεση ιερών καλλιτεχνηµάτων που καλύπτει την περίοδο δέκα αιώνων. Στο υλικό της εκθέσεως περιλαµβάνονται βυζαντινά και µεταβυζαντινά µνηµεία, τοιχογραφίες και επιγραφές, ξυλόγλυπτα τέµπλα, παλαιότυπα χειρόγραφα, εκκλησιαστικά βιβλία και Ευαγγέλια, χρυσοκέντητοι επιτάφιοι και άµφια, εικόνες και τέλος χρυσά και ασηµένια εκκλησιαστικά σκεύη και σταυροί. Επιµελητής της εκθέσεως είναι ο Βυζαντινολόγος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κατσαρός.

Π

Συνδροµές

Ετήσιες Συνδροµές: Τοπικές 40ευρώ, Ελλάδα 45ευρώ, Εξωτερικό 150ευρώ, Τράπεζες, Υπηρεσίες κ.λ.π. 100ευρώ.

Μπορείτε να καταθέστε το αντίστοιχο ποσό σε έναν από τους παρακάτω λογαργιασµός: Τράπεζα Πειραιώς: 5157- 031101- 900 Alpha Bank: 221.00.2002003127 Στείλτε µας το καταθετήριο, στο fax: 26340 26293 ή στο sindromes@nafpaktia.com αναγράφοντας τα εξής στοιχεία: Ονοµατεπώνυµο, διεύθυνση αποστολής, τηλέφωνα επικοινωνίας.

Απαγορεύεται η αναδηµοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, µερική ή περιληπτική η διασκευή, απόδοση του περιεχοµένου της εφηµερίδας µε οποιονδήποτε τρόπο µηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή άλλο χωρίς προηγούµενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόµοι 238/1970, 4301/1979. Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη της εφηµερίδας.

Ναυπακτία press #36 - 04/04/08  

Εβδομαδιαία εφημερίδα Ναυπακτία press. Η ενημέρωση για τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία

Ναυπακτία press #36 - 04/04/08  

Εβδομαδιαία εφημερίδα Ναυπακτία press. Η ενημέρωση για τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία

Advertisement