Page 1

Íáõ ðá ê ô ß á press

Κωδ. εντύπου: 8058

Åâäïìáäéáßá Åöçìåñßäá Τεύχος 36 G Τιµή 1ευρώ

www.nafpaktia.com Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Πα ρά κ α µ ψη τ η ς ... α σ φ άλ ει α ς

ωρίς εγκαίνια και δίχως τυµπανοκρουσίες παραδόθηκε στην κυκλοφορία την περαΧ σµένη Παρασκευή 28 Μαρτίου το τελευταίο

Φοιτητικές εκλογές: Ζητούµενο η συµµετοχή Φάκελος Παιδεία

Έκκληση για συµµετοχή στις κάλπες απευθύνουν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων στο ΤΕΙ Ναυπάκτου σελίδα 4

Κίνηση Πολιτών: ∆υσοσµίες στην ∆ΕΥΑΝ

Βέτο για τον κόµβο τµήµα του περιφερειακού της Ναυπάκτου (από κόµβο Λυγιά µέχρι κόµβο Ξηροπηγάδου), ενός δρόµου που, ύστερα από 20 και χρόνια κατασκευής, εκτός της Ναυπάκτου παρακάµπτει και σελίδα 8 την οδική ασφάλεια.

στο Αντίρριο

Να επανεξετάσουν ∆ήµος και ∆ΕΥΑΝ τα τέλη σύνδεσης µε το αποχετευτικό δίκτυο ζητά η Κίνηση Πολιτών, καλώντας φορείς και σωµατεία της σελίδα 3 πόλης να αναλάβουν δράση.

Η

σχεδιαζόµενη χάραξη του ανισόπεδου κόµβου στο Αντίιρριο στα πλαίσια της Ιονίας οδού αναµένεται να δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα στην πρόσβαση από και προς τη Γέφυρα για Αντίρριο και Ναύπακτο. ∆ήµαρχοι, φορείς και πολίτες της περιοχής καλούνται να θέσουν το δικό τους βέτο.... σελίδες 8-9

Συνέδριο Εργατικού Κέντρου:Ενωµένοι στα λόγια

8

σέλιδο ένθετο για τα Αθλητικά Íáõ ðá ê ô ß á sports press

Ποδόσφαιρο - Μπάσκετ - Πάµε Στοίχηµα

Γρίµποβο

Αγεφύρωτο παραµένει το χάσµα µεταξύ των παρατάξεων, καθώς για µια ακόµα φορά δεν έλειψαν οι κόντρες. “∆ύναµή µας η ενότητα”, άρα αδύναµοι... σελίδα 13

Κόκκινο στο παρκάρισµα, πράσινο στα ποδήλατα

Η

κυκλοφορική µελέτη για το Γρίµποβο, προβλέπει απαγόρευση της στάθµευσης στην παραλία και δηµιουργία ποδηλατοδρόµου,

αλλά ταυτόχρονα δηµιουργεί σοβαρά ερωτήµατα για το κατά πόσον θα είναι εφαρµόσιµη, κατά τους καλοκαιρινούς µήνες. σελίδα 9

∆ήµος Ναυπακτίας εν όψει

σελίδα 3

Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Ε Σ Κ ΑΤ Ο Ι Κ Ι Ε Σ

ΙΩΑΝΝΗΣ ∆. ΜΠΕΚΟΣ Πολιτικός µηχανικός ΕΜΠ Ζητούνται οικόπεδα Πάνου Ρήγα (Πλατεία Πιά) ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ


2

Íáõ ðá ê ô ß á

ελεύθερος χρόνος

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008 Επιµέλεια: Γιώργος Ασηµακάκης,gasimakakis@yahoo.gr

Η Íáõ ðá ê ô ß á προτείνει... µουσική εκδηλώσεις Tejas Verdes: Το Ξενοδοχείο των Βασανιστηρίων press

Μ

ια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση που αγγίζει ένα θέµα πολιτικό, αλλά και βαθιά ανθρώπινο παίχτηκε στην Αθήνα από 3 Νοεµβρίου έως 27 Ιανουαρίου 2008 στο χώρο ενός πραγµατικού συνεργείου αυτοκινήτων, µε ταυτόχρονη έκθεση ντοκουµέντων και βίντεο. Τίτλος του έργου: Tejas Verdes, συγγραφέας είναι ο Fermin Cabal, Ισπανός και πολυβραβευµένος, ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στη Γιολάντα Μαρκοπούλου. Η παράσταση Tejas Verdes, συνεχίζοντας την πορεία της φτάνει στην Πάτρα στο θέατρο Λιθογραφείον για 5 ακόµα παραστάσεις από 9 εώς 13 Απριλίου. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Έσπερος στην Πλατεία Γεωργίου—κεντρική πλατεία της Πάτρας, µε την υποστήριξη του ∆ήµου Πατρών, καθώς και στο φουαγιέ του θεάτρου µε θέµα: Τα Βασανιστήρια Τότε και Τώρα. Στη Χιλή του 1973, το Tejas Verdes, ένα παλιό ξενοδοχείο στο Σαν Αντόνιο λίγο έξω από το Σαντιάγκο, µεταβάλλεται σε ένα από τα πιο φρικτά κέντρα βασανιστηρίων. Ο Fermin Cabal, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Τέχνης στη Μαδρίτη και δραµατουργίας στο πανεπιστήµιο του Κεντ, καταγράφει µια ανεπανάληπτη εµπειρία και σχολιάζει ένα απάνθρωπο γεγονός. ∆ιαλέγει για ηρωϊδα του ένα από τα ανυπεράσπιστα θύµατα του καθεστώτος Πινοτσέτ, µιά νέα κοπέλα που απήχθει αµέσως µετά το πραξικόπηµα που ανέτρεψε τον Σαλβατόρ Αλιέντε το 1973, και πριν δολοφονηθεί πρόλαβε να “φιλοξενηθεί” στο ξενοδοχείο των βασανιστηρίων. Η υπόθεση συµπληρώνεται από τις µαρτυρίες τριών γυναικών που της µίλησαν, τη βοήθησαν αλλά και την πρόδωσαν. Πρόκειται για ένα έργο— κραυγή, αληθινή και θαρραλέα, που φέρνει τον θεατή αντιµέτωπο µε την κατάφορη αδικία των απολυταρχικών καθεστώτων, ενώ ταυτόχρονα αµφισβητεί την υπάρχουσα δικαιοσύνη. Η παράσταση διαπραγµατέυεται µε τρόπο συγκλονιστικό αλλά και τρυφερό την ιστορία της κοπέλας, αφυπνίζει τις µνήµες µας και µας κάνει συµµέτοχους, σχεδόν αυτόπτες µάρτυρες των τελευταίων λεπτών της ζωής της. Το Tejas Verdes παίχτηκε µε µεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, αλλά τη διεθνή του καριέρα ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2005, όπου έτυχε εντυπωσιακής υποδοχής. Την παράσταση σκηνοθετεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου, απόφοιτος του τµήµατος Θέατρου του Boston University, και βοηθός του Μιχάλη Κακογιάννη στη «Λυσιστράτη», και τον «Κοριαλανό» το 2005-2007, βοηθός του Στάθη Λιβαθινού στον «Ηλίθιο» το 2006-2007. Το θεατρικό «Πίσω από το Ηρώον» ήταν η πρώτη δική της σκηνοθεσία, ενώ η ταινία µικρού µήκους «το Ταξίδι που Φοβάµαι» πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισµό

του Peter Joseph Ώρα προβολής: 20:00

Στη φωλιά του κούκου Του Μίλος Φόρµαν Με τους: Τζακ Νίκολσον, Γούλιαµ Ρέντφιλντ, Λουίζ Φλέτσερ, Μάικλ Μπέριµαν, Πίτερ Μπρόκο, Νταν Μπρουκς, Αλόνζο Μπράουν Ώρα προβολής: 22:00 «3 in 3». Η µετάφραση είναι της Εύης Στάθη, τα σκηνικά και τα κοστούµια της Αλεξάνδρας Σιάφκου, οι φωτισµοί της Ηλέκτρας Περσελή, η µουσική του Άλκη Κόλλια και η επιµέλεια κίνησης της Αντιγόνης Γύρα. Παίζουν: Μαρία Αιγινίτου, Βιολέτα Γύρα, Ρένα Κυπριώτη, Τάνια Παλαιολόγου και ∆ανάη Ρούσσου. Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Χιλής και την υποστήριξη του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυµάτων Βασανιστηρίων, της ∆ιεθνούς Αµνηστίας καθώς και της Πρεσβείας της Αργεντινής.

Έκθεση Ντοκουµέντων ∆ικτατορίες και βασανιστήρια του παρελθόντος, µαρτυρίες, προσωπικά αντικείµενα, βίντεο και ηχητικές µαρτυρίες λειτουργούν ως αποδείξεις ότι τα γεγονότα που διαδραµατίστηκαν στην Χιλή στα χρόνια του Πινοσέτ έχουν συµβεί και αντίστοιχα συµβαίνουν ακόµα σε διάφορα σηµεία του κόσµου. Στη συγκέντρωση του πληροφοριακού και ενηµερωτικού υλικού συνέβαλε το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυµάτων Βασανιστηρίων και η ∆ιεθνής Αµνηστία. Υπεύθυνη της έκθεσης είναι η Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Θέατρο Λιθογραφείον ∆ιεύθυνση: Μαιζώνος 172β, Πάτρα Τηλέφωνο κρατήσεων: 2610-328394

Παραστάσεις:

Τετάρτη 9 – Σάββατο 12 Απριλίου στις 9:30 µ.µ. Κυριακή 13 Απριλίου στις 8:30 µ.µ.

Íáõ ðá ê ô ß á

Εβδοµαδιαία Εφηµερίδα Ναυπακτίας και Φωκίδας Έδρα: Πάνου Ρήγα 16, Ναύπακτος, T.K. 30300 τηλ.: 26340 26318, fax: 26340 26293 www.nafpaktia.com - info@nafpaktia.com Εκδότης - ∆ιευθυντ ής: Ανδρέας Σταυρόπουλος

Η κινηµατογραφική οµάδα του ΤΕΣΥ∆ διοργανώνει κάθε Κυριακή προβολές ταινιών. Οι προβολές γίνονται στο αµφιθέατρο του ΤΕΙ και την Κυριακή 6/6 θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Zeitgeist: The Movie

press

Ιδιο κτ ήτ ης : npress O.E.,

Κινηµατογραφική οµάδα ΤΕΣΥ∆

Συνεργάτες: Κώστας Καραγεώργος, Βαγγέλης Καρανικόλας, Ανδρέας Κυτέας, Γιάννης Ρουσόπουλος, Θωµάς Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Σταυρόπουλος, Γιάννης Μπέκος, Μανώλης Σέρας, Παύλος Σταυρόπουλος, Μάντω Χουλιάρα, Έφη Χριστάκη, Ξένια Λάµπου, Γιώργος Ασηµακάκης, ∆ήµητρα Σοφιού, Ντίνος Γκέκας.

Εµπορ ική ∆ιεύθυνση: Νίκος Μελίστας

Φ ωτογρα φίες: Ναυπακτία press, Γιάννης Ρουσόπουλος, Μάκης Σοφούλης, Παναγιώτης Τσούσης

Κ α λ λι τ εχ νικ ή επ ι µέλ ε ια - σ ελ ι δο π ο ίη σ η: Ευτυχία Λινάρδου

Τυ πογρ αφ είο: Αρχέτυπο, Άµφισσα, τηλ.: 22650 79079

Αθλητικά: Κων/νος Τσακανίκας

Νο µικός Σύµβου λος : Αθανασία Τουµπάνου

Μουσική και τραγούδια µε τον Ψαραντώνη

9 & 10 Απριλίου (Έναρξη 22.30) Κέντρο διασκέδασης “Σκέντζος” (Π.Π. Γερµανού 111 Άνω Πόλη Πάτρας ).

Την Κυριακή, 6 Απριλίου, αρχίζει το πρόγραµµα της ετήσιας ανοιξιάτικης διοργάνωσης “ΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ” της Μουσικής Σχολής “ΕΜΜΕΛΕΙΑ”. Ο Ευγένιος Μπένσης (βιολοτσέλλο) και η Κούλη Τσολοδήµου (πιάνο), θα παίξουν τρεις σονάτες του Α. V. Beethoven για βιολοτσέλλο και πιάνο, στις οχτώ το βράδυ στο χώρο του Cafe' Cervantes στο Στενοπάζαρο. Είσοδος ελεύθερη.

"ΠΙΣΤΗ και ΤΕΧΝΗ από τον 10ο στον 20ο αιώνα" Κέντρο λόγου και τέχνης ∆ιέξοδος, από Σάββατο 5 Απριλίου έως Κυριακή 18 Μαΐου ρόκειται για µιά έκθεση ιερών καλλιτεχνηµάτων που καλύπτει την περίοδο δέκα αιώνων. Στο υλικό της εκθέσεως περιλαµβάνονται βυζαντινά και µεταβυζαντινά µνηµεία, τοιχογραφίες και επιγραφές, ξυλόγλυπτα τέµπλα, παλαιότυπα χειρόγραφα, εκκλησιαστικά βιβλία και Ευαγγέλια, χρυσοκέντητοι επιτάφιοι και άµφια, εικόνες και τέλος χρυσά και ασηµένια εκκλησιαστικά σκεύη και σταυροί. Επιµελητής της εκθέσεως είναι ο Βυζαντινολόγος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κατσαρός.

Π

Συνδροµές

Ετήσιες Συνδροµές: Τοπικές 40ευρώ, Ελλάδα 45ευρώ, Εξωτερικό 150ευρώ, Τράπεζες, Υπηρεσίες κ.λ.π. 100ευρώ.

Μπορείτε να καταθέστε το αντίστοιχο ποσό σε έναν από τους παρακάτω λογαργιασµός: Τράπεζα Πειραιώς: 5157- 031101- 900 Alpha Bank: 221.00.2002003127 Στείλτε µας το καταθετήριο, στο fax: 26340 26293 ή στο sindromes@nafpaktia.com αναγράφοντας τα εξής στοιχεία: Ονοµατεπώνυµο, διεύθυνση αποστολής, τηλέφωνα επικοινωνίας.

Απαγορεύεται η αναδηµοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, µερική ή περιληπτική η διασκευή, απόδοση του περιεχοµένου της εφηµερίδας µε οποιονδήποτε τρόπο µηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή άλλο χωρίς προηγούµενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόµοι 238/1970, 4301/1979. Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη της εφηµερίδας.


Íáõ ðá ê ô ß á

επικαιρότητα

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Αχαία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα µαζί

∆ήµος Ναυπακτίας εν όψει

Ερωτηµατικό για το Ευπάλιο

Τ

α όρια των παλιών επαρχιών, σύµφωνα µε “Το Βήµα” της Κυριακής, σκέφτεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση εν όψει Καποδίστρια ΙΙ. Με αυτή τη λογική η πάλαι ποτέ επαρχία Ναυπακτίας θα µας οδηγήσει στο ∆ήµο Ναυπακτίας που σίγουρα θα περιλαµβάνει τους σηµερινούς ∆ήµους Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Πλατάνου, Αποδοτίας και Πυλήνης. Ερωτηµατικό παραµένει ο ∆ήµος Ευπαλίου καθώς πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι οι νέοι δήµοι να µην ξεφεύγουν χωροταξικά από τα όρια των υφιστάµενων νοµών. Ερωτήµατα και προβληµατισµό προκάλεσαν σε ολόκληρη την περιφέρεια οι νέες διαρροές στον Αθηναϊκό Τύπο σχετικά µε την επερχόµενη διοικητική αναδιάρθρωση, αποκαλούµενη και ως Καποδίστριας ΙΙ. Αυτή τη φορά το συγκρότηµα Λαµπράκη και ειδικότερα “Το Βήµα” της περασµένης Κυριακής ανέλαβε να.... ενηµερώσει τους πολίτες της περιφέρειας σχετικά µε το αυτοδιοικητικό τους µέλ-

λον. Συνοπτικά οι προθέσεις της κυβέρνησης συµπυκνώνονται στα παρακάτω: Οι περιφέρειες της χώρας από 13 που είναι σήµερα θα µειωθούν σε πέντε, θα έχουν καθαρά επιτελικό κρατικό χαρακτήρα και θα ταυτίζονται µε τα γεωγραφικά όρια των πέντε αναπτυξιακών περιφερειών, όπως ακριβώς προσδιορίζονται στο ΕΣΠΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Οι 54 νοµαρχίες θα καταργηθούν και στη θέση τους θα ιδρυθούν 15 νέες αυτοδιοικητικές µονάδες «περιφερειακού» χαρακτήρα µε εντελώς νέες αρµοδιότητες και υπηρεσιακή δοµή, Τέλος οι 1.034 δήµοι θα συγχωνευθούν µεταξύ τους, έτσι ώστε να προκύψουν περίπου 400 νέοι δήµοι, εκ των οποίων περίπου οι 200 θα ταυτίζονται µε τα όρια των πρώην επαρχιών στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα.

Ναυπακτία: Από Επαρχία... ∆ήµος Στα του οίκου µας τα παραπάνω µεταφράζονται σε ένα νέο ∆ήµο, πιθανώς µε την ονοµα-

Κίνηση Πολιτών για τέλη αποχέτευσης

Μ

ε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου, ζητά από το ∆ήµο και τη ∆ΕΥΑΝ, να επανεξετάσουν την απόφασή τους σχετικά µε την προκαταβολική είσπραξη των τελών σύνδεσης στο νέο δίκτυο αποχέτευσης, και να αναθεωρήσουν, προς όφελος των δηµοτών, την τιµολογιακή τους πολιτική στο σύνολό της. Η ανακοίνωση αναφέρει, µεταξύ άλλων: “Ενώ η πλειοψηφία των συµπολιτών µας δεν έχει δει ούτε από µακριά το χαρτονόµισµα των 500 ευρώ, καλείται να πληρώσει αυτό το ποσό (420 ευρώ +19% ΦΠΑ= 499.8 ευρώ για την ακρίβεια), για να συνδεθεί στο νέο δίκτυο της αποχέτευσης! Σε αυτό, θα πρέπει να προστεθούν, τα έξοδα σύνδεσης µε το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, που θα πρέπει να γίνουν από το κάθε νοικοκυριό, καθώς και τα έξοδα του υποχρεωτικού σφραγίσµατος των βόθρων.(....) Με ανακοίνωση στις εφηµερίδες, καλούνται οι κάτοικοι του Λυγιά, του Ξηροπηγάδου, του Καστρακίου και της Παλαιοπαναγιάς να πληρώσουν το δηµοτικό «χαράτσι» σε τρεις ισόποσες µηνιαίες δόσεις. Αυτές θα αρχίσουν να πληρώνονται (υποχρεωτικά), από τον αµέσως επόµενο λογαριασµό, αν και δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί η επέκταση του δικτύου!! Το πόσο «κουβαρντάδες» είµαστε στο ∆ήµο Ναυπάκτου, φαίνεται από το ότι τα αντίστοιχα τέλη στο ∆ήµο Αγρινίου είναι 90 ευρώ!!, ενώ ο µέσος όρος όλων των ∆ΕΥΑ της ∆υτικής Ελλάδας για το ίδιο τέλος είναι 212 ευρώ.(...) Στην ανακοίνωση µας λένε ότι πρέπει να ανταποκριθούν στα δάνεια, αλλά αυτό που µας κρύβουν είναι ότι το δάνειο αναγκάστηκαν να το πάρουν επειδή ο ∆ήµος Ναυπάκτου, εκχώρησε την υλοποίηση του έργου της επέκτασης του δι-

κτύου αποχέτευσης, στην Νοµαρχία (προς εξυπηρέτηση ηµετέρων) και έτσι η ∆ΕΥΑΝ έπρεπε να πληρώσει επιπλέον συµµετοχή σχεδόν 2.000.000 ευρώ. ∆ηλαδή, αν εκτελούσε ο ∆ήµος Ναυπάκτου το έργο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασµός, δεν θα χρειαζόταν να πάρουµε το δάνειο, ούτε και εµείς να πληρώνουµε τώρα τα «σπασµένα». Αυτή η «σοφή» απόφαση πάρθηκε, όταν επικεφαλής του ∆ήµου ήταν ο κ. Νταουσάνης.(...) Ας διαµαρτυρηθούµε, λοιπόν, µε κάθε τρόπο. Οργανωµένα, µέσα από συλλόγους, µαζικούς φορείς και σωµατεία αλλά και ο καθένας προσωπικά, ας τους δώσουµε να καταλάβουν πως διαθέτουµε κρίση και άποψη, δεν είµαστε «του χεριού τους». (...) Ζητάµε σήµερα, από το ∆ήµο και τη ∆ΕΥΑΝ, να επανεξετάσουν σε συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου την απόφασή τους, να παγώσει η είσπραξη του τέλους σύνδεσης (αφού το έργο δεν έχει καν ολοκληρωθεί) και να αναθεωρήσουν, προς όφελος των δηµοτών, την τιµολογιακή τους πολιτική στο σύνολό της. Αλλιώς η δηµοτική πλειοψηφία µε επικεφαλής τον κ. Παπαθανάση, θα επιβεβαιώσει, για άλλη µια φορά, αυτό που όλοι στη Ναύπακτο γνωρίζουν. Ότι δεν είναι µόνο η ανικανότητά τους, που δηµιουργεί προβλήµατα στην πόλη και τους κατοίκους, αλλά και η επιµονή τους να υπερασπίζουν συγκεκριµένα συµφέροντα. Άλλοτε µε τις απ’ ευθείας αναθέσεις, άλλοτε φορτώνοντας στις πλάτες των δηµοτών µε τα ανταποδοτικά τέλη, οικονοµικά βάρη που δεν µπορούν να αντέξουν, και άλλες φορές αδιαφορώντας πλήρως µπροστά στα τεράστια προβλήµατα που έχει η καθηµερινή µας ζωή στην πόλη”. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κίνησης, στο www.nafpaktia.com

σία ∆ήµος Ναυπακτίας (εκ του Επαρχία Ναυπακτίας), ο οποίος θα περιλαµβάνει τους ∆ήµους Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Πλατάνου, Αποδοτίας και Πυλήνης. Η υιοθέτηση των ορίων της διαίρεσης των επαρχιών µπορεί να βολεύει στην νέα διοικητική χαρτογράφηση και να βοηθά στην ιστορική συνέχεια, εντούτοις δεν µπορεί να παρακολουθήσει τις κοινωνικοοικονοµικές αλλαγές που συντελέστηκαν τις περασµένες δεκαετίες. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η περιοχή µας και συγκεκριµένα ο ∆ήµος Ευπαλίου, που αν και στενά δεµένος µε τη Ναυπακτία ανήκει διοικητικά σε άλλο νοµό και σε άλλη περιφέρεια. Με τον Καποδίστρια ΙΙ γίνεται µεν ένα βήµα καθώς ο νοµός Φωκίδας σχεδιάζεται να ενταχθεί µαζί µε τους νοµούς Αιτωλοακαρνίας, Αχαίας και Ηλείας σε µια “υπερνοµαρχία”, αλλά µέχρις εκεί. Στην αναδιάρθρωση των πρωτοβάθµιων οργανισµών αυτοδιοίκησης ο ∆ήµος Ευπαλίου φαίνεται να εντάσσεται στον διευρυµένο ∆ήµο Λιδωρικίου, εξέλιξη διόλου ικανοποιητική. Ο «Καποδίστριας 2», πάντως, δεν πρόκειται να συνδυαστεί µε ευρείες αλλαγές στη δοµή, στη λειτουργία και στις αρµοδιότητες των δήµων. Ούτε θα επηρεάσει το σύστηµα εκλογής των δηµάρχων και το σύστηµα ανάδειξης των οργάνων τους. Στην αντίπερα όχθη, ριζι-

3

κές αλλαγές αναµένονται στον τρόπο ανάδειξης των οργάνων των 15 υπό σύσταση νέων µονάδων αυτοδιοίκησης (υπερνοµαρχίες). Η κυβέρνηση ωστόσο καλείται, εκτός από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και των θεσµοθετηµένων οργάνων της αυτοδιοίκησς (ΚΕ∆ΚΕ), να βρει τα απαραίτητα κονδύλια σε περίπτωση που το όλο εγχείρηµα βασιστεί σε εθελοντική βάση µε τη χορήγηση ισχυρών κινήτρων. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κ. Καραµανλής, σύµφωνα µε “Το Βήµα”, δέχεται επίµονες εισηγήσεις, οι οποίες αναµένεται να ενταθούν στο άµεσο µέλλον, να συστήσει ένα ισχυρό επιτελικό όργανο υπό την άµεση ευθύνη του, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί τη διοικητική µεταρρύθµιση και φυσικά να “απορροφήσει” τις αντιδράσεις.


4

Íáõ ðá ê ô ß á press

παιδεία

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Φοιτητικές εκλογές 2008: Ζητούµενο η συµµετοχή

Την ερχόµενη Τετάρτη 9 Απριλίου θα στηθούν οι κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές. Τα ποσοστά συµµετοχής των φοιτητών κατά την τελευταία δεκαετία µόλις και µετά βίας άγγιζαν στην καλύτερη των περιπτώσεων το 50%. Απαξίωση; Μπορεί. Απολιτική γενιά; Μπορεί. Τι λένε οι φοιτητές της Ναυπάκτου; Ο Άγγελος από την ΠΑΣΠ, ο Ηλίας από τα ΕΑΑΚ και ο Παναγιώτης από τη ∆ΑΠ µας µίλησαν για τους λόγους που θα πρέπει να παρακινήσουν τους φοιτητές ώστε να πάνε να ψηφίσουν, για τη σχέση των παρατάξεων µε τα πολιτικά κόµµατα, καθώς επίσης και για την παραγωγή πολιτικής σκέψης µέσα στους χώρους της σχολής.

Του Βαγγέλη Καρανικόλα

Καταρχήν θα ήθελα να µου πείτε γιατί ένας φοιτητής µία µέρα που δεν έχει µάθηµα θα πρέπει να αφήσει τη ζεστασιά του σπιτιού του και να έρθει να ψηφίσει στις φοιτητικές εκλογές; Παναγιώτης (∆ΑΠ): Άποψή µου είναι ότι θα πρέπει να έρθει γιατί πολύ απλά θα πρέπει να έχει λόγο για τα όσα συµβαίνουν στη σχολή. Το τι θα επιλέξει είναι δικό του θέµα .Ας στηρίξει την παράταξη µε το πρόγραµµα που τον εκφράζει περισσότερο. Άγγελος (ΠΑΣΠ): Ο φοιτητής µε την ψήφο του στηρίζει την προσπάθεια κάθε παράταξης και κατ’επέκταση το πρόγραµµά της, που αφορά και τον ίδιο. Ακόµα και αν δεν είναι µέλος αυτής, θα την ονόµαζα ψήφο εµπιστοσύνης προς την παράταξη που θα επιλέξει. Ηλίας (ΕΑΑΚ): Εγώ θα διαφωνήσω µε τη λογική που λέει “έλα κι εγώ µετά µε την ψήφο σου θα σε εκπροσωπήσω”. Πιστεύω ότι ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να αναλάβει και δράση ώστε και ο ίδιος να συνδιαµορφώνει το πλαίσιο γύρω απ’το οποίο θα γίνονται διάφορα πράγµατα στη σχολή. Κυρίαρχο όργανο φυσικά γι' αυτά κατά την άποψή µας είναι οι γενικές συνελεύσεις. Γιατί θα πρέπει να επιλέξει τη δική σας παράταξη κι όχι κάποια άλλη; Ηλίας (ΕΑΑΚ): Εµείς είµαστε η µοναδική παράταξη που θέτει τα ζητήµατα έτσι όπως τα θέτει το φοιτητικό κίνηµα δυο χρόνια τώρα και οι µόνοι που δεν παρεκκλίνουµε από αυτά.

Από αριστερά ο Άγγελος, ο Παναγιώτης και ο Ηλίας Άγγελος (ΠΑΣΠ): Από τη πρώτη χρονιά που λειτούργησε η σχολή η ΠΑΣΠ αναδεικνύεται σε πρώτη δύναµη κι αυτό δείχνει ότι οι φοιτητές µας εµπιστεύονται γιατί κάνουµε πράγµατα για τη σχολή. Θεωρώ ότι είµαστε δίπλα στον φοιτητή παρέχοντάς του όποια βοήθεια αυτός χρειαστεί. Παναγιώτης (∆ΑΠ): Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να στηρίξει την παράταξη της ∆ΑΠ γιατί τρία χρόνια τώρα που βγαίνει η ΠΑΣΠ στη σχολή µας δεν έχει γίνει τίποτα. Το τµήµα υπολειτουργεί στην ουσία και πιστεύω ότι κάποια στιγµή θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγµατα.

∆εν λείπουν οι απαραίτητες “αισθητικές” παρεµβάσεις στη σχολή

Πολλοί µιλούν για φοιτητικές παρατάξεις οι οποίες λειτουργούν ως όργανα των κοµµάτων. Υπάρχει τέτοια σχέση; Άγγελος (ΠΑΣΠ): Νοµίζω ότι αυτή η άποψη έχει τη µορφή “καραµέλας”, η οποία πιπιλίζεται συνεχώς χωρίς όµως να ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα. Το ότι έχουν οµοιότητες οι φοιτητικές εκλογές µε τις βουλευτικές, κυρίως λόγω της δράσης των παρατάξεων, αυτό δε σηµαίνει ότι είναι και άµεσα συνδεδεµένες µε τα κόµµατα. Το ότι το πολιτικό µας υπόβαθρο µπορεί να έχει σχέση µε κάποια πολιτικά πρότυπα κι αυτό πάλι δεν σηµαίνει ότι είµαστε φερέφωνα κάποιων. Άλλωστε η κάθε φοιτητική συλλογικότητα ασχολείται κυρίως µε τα της σχολής κι όχι µε θέµατα που άπτονται των αρµοδιοτήτων άλλων. Παναγιώτης (∆ΑΠ): Είµαστε φοιτητικές παρατάξεις κι όχι κοµµατικές. Κάποιες φορές βέβαια έχει συµβεί να παρατηρούνται φαινόµενα όπου µια παράταξη παίρνει γραµµή από κάποιο κόµµα κι αυτό µπορεί να αποδειχθεί µε έγγραφα που υπάρχουν. Κάτι τέτοιο µε τη ∆ΑΠ εδώ δεν συµβαίνει, γιατί θα πρέπει να σηµειώσω ότι είµαστε από τις ελάχιστες ∆ΑΠ σε όλη την Ελλάδα που ταχθήκαµε ενάντια στο άρθρο 16 κι αυτό κάτι σηµαί-

νει. Ηλίας (ΕΑΑΚ): Εγώ νοµίζω ότι αυτό είναι χιλιοειπωµένο αλλά από την άλλη δεν µπορώ να καταλάβω γιατί απαραίτητα θα πρέπει να είναι και κακό αν συµφωνείς µε κάποιο κόµµα. Εµείς πάντως γραµµή δεν παίρνουµε από κανένα. Υπάρχει παραγωγή πολιτικής σκέψης µέσα στη σχολή; Παναγιώτης (∆ΑΠ): Πιστεύω ότι υπάρχει. Η ίδια η γενική συνέλευση είναι µια πολιτική στην ουσία διαδικασία, αφού κατατίθενται προτάσεις για διάφορα ζητήµατα. Άγγελος (ΠΑΣΠ): Ως πολιτική θα ορίσω τη µεθόδευση κάποιου για την επίτευξη κάποιου στόχου. Κάτι τέτοιο συµβαίνει µέσα στους φοιτητικούς χώρους, καθώς οι παρατάξεις έχουν πρόγραµµα και στόχους. Μπορεί να µην είναι ιδιαίτερα ανεπτυγµένη αλλά υπάρχει. Ηλίας (ΕΑΑΚ): Την πολιτική την έχω συνδεδεµένη µε την ταξική πάλη και καµία σχέση δεν έχει µε τη µικροπολιτική και τους σκοπούς που αυτή εξυπηρετεί και που βλέπουµε γύρω µας. Από τη στιγµή λοιπόν που η ταξική πάλη υπάρχει και µέσα στις σχολές γιατί και εδώ συνεχώς ανακύπτουν τέτοιου είδους ζητήµατα άρα και εδώ υπάρχει πολιτική. Μια φοιτητική παράταξη θα πρέπει να έχει λόγο για τα όσα συµβαίνουν µέσα στη σχολή ή θα πρέπει να µιλά και για γενικότερα κοινωνικά ζητήµατα; Ηλίας (ΕΑΑΚ): Προφανώς και θα πρέπει να έχουν λόγο και για τα όσα συµβαίνουν στην κοινωνία και να µην κλείνονται στους τέσσερις τοίχους των σχολών. Τα όσα για παράδειγµα συµβαίνουν αυτή τη στιγµή στην παιδεία έχουν άµεση σχέση µε το πως αυτή θα προσαρµοστεί στην εργασία. Γι' αυτό τώρα ως παράταξη µαζεύουµε υπογραφές για γενική συνέλευση η οποία έχει ως θέµατα και τα της παιδείας αλλά και το ασφαλιστικό. Άγγελος (ΠΑΣΠ): Σαφέστατα µια φοιτητική παράταξη θα πρέπει να έχει λόγο και για τα όσα συµβαίνουν στην κοινωνία. Αυτό βέβαια δεν ισχύει τόσο για τις σχολές που είναι σε µικρές πόλεις όπως είναι η Ναύπακτος, οπότε ρίχνουµε το βάρος στα θέµατα της σχολής. Παναγιώτης (∆ΑΠ): Πριν κάναµε ένα διαχωρισµό για τις φοιτητικές και τις κοµµατικές παρατάξεις. Εµείς πιστεύουµε ότι θα πρέπει να ασχολούµαστε αµιγώς µε ζητήµατα που έχουν σχέση µε τη σχολή µας. Εδώ µάλιστα, επειδή υπάρχουν τεράστια προβλήµατα νοµίζω ότι θα πρέπει να µας ενδιαφέρει το πως θα λύσουµε αυτά κι όχι το πως θα αναλωνόµαστε σε άλλα.


Íáõ ðá ê ô ß á

επικαιρότητα

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

5

Χορωδία και Γέφυρα τίµησαν Ιερόθεο Φόρουµ Ανάπτυξης

Μ

Μ

ε πρωτοβουλία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου και την υποστήριξη της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. έγινε την Κυριακή 30 Μαρτίου, στην Παπαχαραλάµπειο Αίθουσα, συναυλία αφιερωµένη στους ανθρώπους µε ειδικές ανάγκες και αυτούς της τρίτης ηλικίας. Την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός δηµοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Κωτούλας, ενώ τη Μικτή Χορωδία που παρουσίασε µία ανθολογία τραγουδιών των σηµαντικότερων Ελλήνων συνθετών, πλαισίωσαν οι µουσικοί Ζιζή Κορκοντζέλου (πιάνο), Αντώνης Κεραµιδάς (ακορντεόν), Σπύρος Πανουργιάς (κιθάρα) και Βασίλης Καλατζής (µπουζούκι). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιµήθηκε ο Σεβασµιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου Ιερόθεος τόσο από τη Χορωδία, όσο και από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Εκ µέρους της ∆ιεύθυνσης της αναδόχου της Ζεύξης, την τιµητική πλακέτα απένειµε η Υπεύθυνη Μάρκετινγκ & ∆. Σχέσεων Ανδροµάχη Σωτη-

ροπούλου, ενώ από το βήµα ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Γιάννης Φρέρης έκανε αναφορά στον ιεράρχη που «είναι αεί παρών και τον εξέχοντα ρόλο του επαξίως πληρών». Ευχαριστώντας για την τιµή που του έγινε, ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που τον δένει µε τους ανθρώπους της Γέφυρας, για τους οποίους προσεύχεται κάθε φορά που ταξιδεύει στο κατάστρωµά της.

∆υναµική παρουσία της Ορεινής Ναυπακτίας στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Π

εριδιάβαση του αυθεντικού λαϊκού πολιτισµού και µεθυστικό άρωµα Ελλάδας µε έντονα χρώµατα και γνήσιες γεύσεις απόλαυσαν για ένα τριήµερο (28,29και 30 Μαρτίου) οι χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισµός» στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η Ορεινή Ναυπακτία συµµετείχε στη διοργάνωση µε ιδιαίτερη επιτυχία αποκοµίζοντας πολλά θετικά σχόλια . Ανάµεσα στους 80 περίπου εκθέτες, Νοµαρχίες, ∆ήµους, πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς απ΄ όλη την Ελλάδα, το περίπτερο των δήµων της Ορεινής Ναυπακτίας έδωσε την ταυτότητα της περιοχής. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συνθέσουν την εικόνα της Ορεινής Ναυπακτίας µε αντικείµενα από τα λαογραφικά µουσεία των δήµων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στιγµιότυπα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, βιβλία και φυλλάδια από την περιοχή, διαφηµιστικά έντυπα και γεύσεις από ντόπια προϊόντα.

Η προσπάθεια των δήµων Αποδοτίας, Πλατάνου και Πυλήνης να διαµορφώσουν τη νέα ταυτότητα για την περιοχή βρήκε ανταπόκριση. Η Ορεινή Ναυπακτία ως οµπρέλα των τριών δήµων, αποκτά συνεχώς περισσότερους φίλους και γίνεται ευρύτερα γνωστή ως τουριστικός προορισµός. Πέρα από τις φυσικές της οµορφιές και τα δείγµατα του λαϊκού πολιτισµού και των παραδόσεων της, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προέβαλε τη ζεστασιά και τη φιλοξενία που µπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες της.

ια σηµαντική ηµερίδα για την ανάδειξη του προβλήµατος των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων στη ∆υτική Ελλάδα και την διερεύνηση τρόπων αντιµετώπισής τους, διοργανώνεται στο Αγρίνιο στο πλαίσιο του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2008, µε την συµµετοχή κορυφαίων εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων από την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας. Η ηµερίδα µε θέµα: «Κοινές ∆ράσεις για την υπέρβαση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων µε την αξιοποίηση και των επενδυτικών πλεονεκτηµάτων των τοπικών κοινωνιών. Παραδείγµατα Αξιοποίησης» θα διεξαχθεί την ερχόµενη ∆ευτέρα 7 Απριλίου στις 6 το απόγευµα στον συνεδριακό χώρο του Παπαστράτειου Μεγάρου της Γυµναστικής Εταιρείας Αγρινίου, (Πλατεία Παναγοπούλου 4), υπό την αιγίδα του Επιµελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και µε συνδιοργανωτές το Σύνδεσµο Βιοµηχανιών Πελοποννήσου και ∆υτικής

Ελλάδος και το ΚΕΤΑ ∆υτικής Ελλάδος. Κεντρικοί εισηγητές θα είναι: Ο Γενικός Γραµµατέας της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, ο οποίος θα περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται σε κεντρικό επίπεδο για την αντιµετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Ο Πρόεδρος του Επιµελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο οποίος θα παρουσιάσει τις απόψεις του επιχειρηµατικού κόσµου της Αιτωλοακαρνανίας στο θέµα. Ο Πρόεδρος του ∆.Σ. του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Πελοποννήσου και ∆υτικής Ελλάδος Βασίλειος Σπηλιόπουλος, ο οποίος θα µιλήσει για τον ρόλο της βιοµηχανίας στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ο ∆ιοικητικός και Οικονοµικός ∆ιευθυντής της «Γέφυρα Α.Ε.» Σταύρος Σταυρής, ο οποίος θα αναφερθεί στις αναπτυξιακές επιπτώσεις της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου στην ευρύτερη περιφέρεια.


6

[ Πίστευε και µη.... ερεύνα ] Toυ Β. Καρανικόλα

Σ

ε σχόλιό µου στο τεύχος 34 αναφερόµενος στον κόµβο που θα συνδέει τη Γέφυρα µε την Ιόνια οδό είχα αναφέρει ότι τα πράγµατα είναι “κάπως περίεργα” σχετικά µε την είσοδο για τη Ναύπακτο καθώς υπάρχουν καταγγελίες για κύκλους δύο χιλιοµέτρων. “Ισχύει κι αν ναι, τι έχουν κάνει για την αποφυγή αυτού του εκτρώµατος οι δήµαρχοι Κολοβός και Παπαθανάσης”, είχα αναρωτηθεί. Το σηµερινό ρεπορτάζ της σελίδας 8 επιβεβαιώνει τους ισχυρισµούς µου. Ο δήµαρχος Γ. Κολοβός µε έγγραφό του προς διάφορους αποδέκτες στις 11 ∆εκεµβρίου 2007 δείχνει ότι γνώριζε το θέµα, ενώ πρότεινε ως λύση την µετάθεση του κόµβου στην υφιστάµενη Εθνική Οδό. Ο δήµαρχος Ναυπάκτου, συνεχίζω να ρωτώ, τι έχει κάνει; Μια απλή παρατήρηση είναι ότι κι αυτός γνωρίζει κι ας λέει άλλα...

Η

µελέτη της ανάπλασης της παραλίας του Γριµπόβου προβλέπει ότι ο δρόµος θα είναι εκτάκτου ανάγκης. Έτσι δε µας έλεγαν τόσο καιρό; Από την άλλη, η κυκλοφοριακή µελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ηµέρες θέλει τα αυτοκίνητα να κινούνται κανονικά στην παραλία, απλώς χωρίς να µπορούν να παρκάρουν. Επιπρόσθετα, ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που θα πρέπει να λύσουµε, αν θέλουµε να δούµε κάποια βελτίωση, είναι αυτό του παρκαρίσµατος, καθώς αυτό θα απαγορεύεται στην παραλία. Ας δούµε πρώτα πως θα εξελιχθεί το πρόβληµα µε τις νέες συνθήκες και αναλόγως θα προβούµε στις κατάλληλες ενέργειες. Κοινώς… βλέποντας και κάνοντας…

Η

Ν∆ είναι ένα κόµµα το οποίο υπερασπίζεται τα συµφέροντα των µεγάλων εργοδοτών και του κεφαλαίου» υποστήριξε µεταξύ άλλων η Σ. Γιαννακά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ναύπακτο µπροστά στους συνέδρους του Εργατικού Κέντρου το περασµένο Σάββατο. Όχι ότι µας είπε κάτι καινούριο η βουλευτής µας. Φυσικά και δεν περιµέναµε να το µάθουµε από αυτή ότι ο σεµνός και ταπεινός, κατά τα άλλα πρωθυπουργός µας, τα έχει καλά µε τους κουµπάρους. Το θέµα είναι αν η κ. Γιαννακά θα µας έλεγε τα ίδια όταν ήταν(;) στη δούλεψη ενός εξ αυτών…

Γ

Íáõ ðá ê ô ß á

άιθουσα σύνταξης

ια “µνήµες άλλων εποχών” έκανε λόγο ο νοµάρχης Αιτ/νίας αναφερόµενος στους ρυθµούς ανάπτυξης του νοµού, οι οποίοι µόλις και µετά βίας φτάνουν στο 1%, γεγονός που σπρώχνει πολλούς συντοπίτες µας προς τη µετανάστευση. Από την άλλη ο δήµαρχός µας µιλώντας για το πρόγραµµα Μα(ϊ)µούθ, το οποίο ψηφίστηκε στο τελευταίο δηµοτικό συµβούλιο, υποστήριξε ότι «Προχωράµε σταθερά µπροστά. Στόχος µας είναι η ανάπτυξη. Με γοργούς ρυθµούς υλοποιούµε το πρόγραµµά µας. Θέτουµε σταθερές βάσεις. Σχεδιάζουµε το µέλλον του τόπου µας». Ποιος µιλά τη γλώσσα της αλήθειας τώρα; ∆εν θα σας προκαταβάλλω, αλλά ένας

από τους δύο σίγουρα δεν το κάνει… Κοινώς τι είναι; Προσοχή, το σχόλιο είναι παγίδα…

Σ

τον πάτο της κατάταξης των περιοχών της χώρας µε βάση τον πλούτο τους παραµένει η ∆υτική Ελλάδα σύµφωνα µε τα στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας για το 2006. Για όσους δεν το ξέρουν ανήκουµε κι εµείς σ’ αυτή. Παρ’ όλα αυτά προχωράµε σταθερά µπροστά. Στόχος µας είναι η ανάπτυξη. Με γοργούς ρυθµούς υλοποιούµε το πρόγραµµά µας. Θέτουµε σταθερές βάσεις. Σχεδιάζουµε το µέλλον του τόπου µας… Προσοχή κι αυτό το σχόλιο είναι παγίδα…

ύναµή µας η ενότητα» ήταν το σύνθηµα του 23ου Συνεδρίου του Εργατικού κέντρου Ναυπάκτου, της κορυφαίας να θυµίσω διαδικασίας του πατέρα των συνδικαλιστικών σωµατείων της περιοχής. Όσοι βέβαια παρακολουθούν από κοντά τα δρώµενα γνωρίζουν ότι στους κόλπους του υπάρχει αγεφύρωτο χάσµα µεταξύ των παρατάξεων, οπότε η ενότητα πάει περίπατο. Ο λόγος φυσικά και δεν είναι άλλος από τις κοµµατικές ταυτότητες και κατ’επέκταση τα κοµµατικά συµφέροντα. Το συµφέρον των εργαζοµένων µπορεί να περιµένει. Προέχει το κόµµα…

Τ

ο τελευταίο πλάνο για τον Καποδίστρια 2 που είδε το φως της δηµοσιότητας µέσα από τις σελίδες του Βήµατος την περασµένη Κυριακή προβλέπει ότι θα αναβιώσει και πάλι η παλιά επαρχία Ναυπακτίας αφήνοντας όµως απ’ έξω το δήµο Ευπαλίου. Κρίµα, πάνω που άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον η πολιτική ζωή του συµπαθούς γειτονικού δήµου…

Ο

ι πρώτες κινήσεις στην απέναντι πλευρά της γέφυρας, οι συναντήσεις και η ενηµέρωση για το ρυθµιστικό της Πάτρας έγιναν. Καιρός δεν είναι κάτι ανάλογο να γίνει και από την εδώ πλευρά µιας και οι εξελίξεις γύρω από το συγκεκριµένο ζήτηµα µάς αφορούν άµεσα; Η πρωτοβουλία ανήκει στους δηµάρχους µας και καλό θα ήταν να µην καθυστερούν. Αν θέλουµε φυσικά να “σχεδιάσουµε το µέλλον του τόπου µας” κι όχι να µας το σχεδιάσουν άλλοι...

Λ

ίγους µήνες πριν από τις τελευταίες δηµοτικές εκλογές µε έγγραφό του ο δήµος Αντιρρίου προς το ΥΠΕΧΩ∆Ε συναινεί στην πρόθεση επιχειρηµατιών της περιοχής ώστε να προβούν στην εκπόνηση µελέτης στην παράπλευρη οδό από την εθνική και συγκεκριµένα στη θέση Καραούλια. Πότε έγινε γνωστό το θέµα; Μόλις πριν από λίγες ηµέρες! Θα επανέλθω... ΥΓ: Σας µυρίζει κάτι από την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου και τις συνδέσεις που πρόκειται να γίνουν; Πάντως όχι πετροδολάρια.. Καληνύχτα µας...

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Γρίµποβο µ' απ' όλα, ή Γρίµποβο προορισµός;

Σ

ηµαντικές είναι οι παρεµβάσεις που πραγµατοποιούνται αυτό τον καιρό στο Γρίµποβο και τα ερωτήµατα που προκύπτουν αρκετά. Απ' τη µια η ανάπλαση της παραλίας και απ' την άλλη οι κυκλοφοριακές ρυθµίσεις αναµένεται να δηµιουργήσουν ένα νέο σκηνικό, που ως νέο, είναι φυσικό να προβληµατίζει όσους ενδιαφέρονται για τα κοινά, ή όσους πιστεύουν ότι θίγονται τα συµφέροντα της πόλης ή ακόµη και τα δικά τους. Θα έλεγα ότι η ανησυχία, έως ένα βαθµό, είναι δικαιολογηµένη κι αυτό γιατί παρ’ότι οι αλλαγές είναι µεγάλες και ευδιάκριτες, ο τελικός στόχος, πως δηλαδή θέλουµε την παραλία του Γριµπόβου, παραµένει θολός.Η πιλοτική λειτουργία της ανάπλασης σε συνάρτηση µε τις αντίθετες µονοδροµήσεις που εισηγήθηκε ο µελετητής Ν. Βόσκογλου και επικρότησε ο δήµαρχος Θανάσης Παπαθανάσης µπορεί να δίνουν µια µικρή παράταση, αλλά απ' την άλλη εµφανίζουν περίτρανα την αδυναµία να αποφασίσουµε πως θέλουµε το Γρίµποβο του αύριο. Ας δούµε όµως κάποιες πρώτες ενδείξεις και πως αυτές επιβεβαιώνουν πως οδεύουµε περίπου στα τυφλά -για να µη χρησιµοποιήσω το “βλέποντας και κάνοντας”- στην περίπτωση του Γριµπόβου. Ο παραλιακός δρόµος θα έχει µήκος 6 µέτρα. Απ' αυτά, τα 2,5 µέτρα θα γίνουν, σύµφωνα µε τα λεγόµενα του ∆ηµάρχου, ποδηλατόδροµος, ενώ θα απαγορεύεται και η στάθµευση. Το οδόστρωµα που αποµένει, σύµφωνα µε τον Βόσκογλου είναι απαραίτητο να παραµένει ανοικτό χειµώνα καλοκαίρι για να λειτουργεί οµαλά το σύστηµα µονοδορµήσεων: “Σαν µελετητής θεωρώ αδιανόητο να κλείνει ο δρόµος” είπε, δήλωση απόλυτα λογική καθώς κανένας δεν του επισήµανε να µην υπολογίζει την παραλιακή οδό στη µελέτη του. Ωστόσο, ο δήµαρχος, στη διάρκεια του δηµοτικού συµβουλίου, του ζήτησε να προτείνει λύσεις και για το ενδεχόµενο της πεζοδρόµησης, µε παράλληλη πρόβλεψη για δυνατότητα πρόσβασης σε κατοίκους της περιοχής, ίσως και σε επαγγελµατίες (ένα λεωφορείο που θα ξεφορτώσει κόσµο σε κάποιο ξενοδοχείο για παράδειγµα). Ένας δρόµος µήκους µόλις 4,5 µέτρων όµως δεν επιτρέπει στάσεις. Πρόσφατα έγινα µάρτυρας παρόµοιου περιστατικού και σας διαβεβαιώνω ότι οι οδηγοί που περίµεναν µπλοκαρισµένοι πίσω απ' το λεωφορείο που κατέβαζε τα ΚΑΠΗ για καφέ, δεν ήταν διόλου ικανοποιηµένοι... Κι αυτή είναι η ουσία. Ότι δεν µπορούµε να τους έχουµε όλους ικανοποιηµένους. Και πως θα µπορούσε άλλωστε καθώς µε την λύση που προωθείται θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα “Γρίµποβο µ΄ απ' όλα”: και µαγαζιά και αυτοκίνητα και τουριστικά λεωφορεία και ποδήλατα και πεζούς και τραπεζοκαθίσµατα και παραλία. Είναι σα να θέλουµε να βγούµε ραντεβού (µε τους τουρίστες) και να έχουµε φάει πρώτα πίτα µε κρεµµύδι, τζατζίκι και λοιπά... µυρωδικά. Ποιο όµως είναι το “τζατζίκι” και το “κρεµµύδι”, που καλό θα είναι να αφαιρέσουµε αν θέλουµε “να µας κάτσει” ο τουρισµός όλο το χρόνο, απ' τη στιγµή µάλιστα που οραµατιζόµαστε επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου; Ας δούµε κατ' αρχάς τι δεν πρέπει να αφήσουµε έξω, γιατί θα “πεινάσουµε”. Τα µαγαζιά, τα τραπεζοκαθίσµατα και οι πεζοί αποτελούν απαραίτητα συστατικά αν θέλουµε το Γρίµποβο ενεργό κύτταρο της πόλης και τουριστικό προορισµό. Από εκεί και πέρα πρέπει να διαλέξουµε µεταξύ ποδηλάτων, αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, τι µας παίρνει να αφήσουµε απ' έξω, όλο το χρόνο. Τα ποδήλατα πιάνουν λίγο χώρο, δεν ρυπαίνουν, κάνουν και ωραίο... σώµα, αφήστε που ο αναβάτης τους πιο εύκολα θα σταµατήσει για ένα καφέ. Μέσα. Τα τουριστικά λεωφορεία πιάνουν πολύ χώρο, ρυπαίνουν και δηµιουργούν πολλά προβλήµατα στους κάθετους δρόµους. Έξω. Παρκάρισµα στο χώρο των Παζαριών µε διαµόρφωση του κόµβου στο Σκα ώστε να µπορούν να προσεγγίζουν την περιοχή και δροµολόγηση ενός µινι µπας που θα διέρχεται την παραλία µετακινώντας δωρεάν επισκέπτες. Το κόστος αναλαµβάνει ο ∆ήµος αξιοποιώντας έτσι έµπρακτα τον ανταποδοτικό δηµοτικό φόρο που πληρώνουν οι καταστηµατάρχες . Εξασφαλίζουµε και δύο- τρεις θέσεις εργασίας. Άφησα τελευταία τα αυτοκίνητα γιατί τα θεωρώ την πηγή του κακού. Τα ΙΧ είναι αυτά που κλέβουν, περισσότερο από κάθε άλλο µέσο, ζωτικό χώρο απ' την ξεχασµένη για πολλούς από εµάς βασική ανθρώπινη δραστηριότητα. Το περπάτηµα που, συν τοις άλλοις, φίλοι καταστηµατάρχες, ανοίγει και την όρεξη (για καφέ, ούζο, φαί κλπ). Έξω λοιπόν και τα αυτοκίνητα. Που θα πάνε; Εκεί που πάνε τα 10 τελευταία καλοκαίρια... Εννοείται ότι οχήµατα άµεσης ανάγκης, ανεφοδιασµού και κατοίκων περνούν (µε ειδικές κάρτες και κάποιο σύστηµα µε βυθιζόµενες µπάρες). Νοµίζω ότι αν θέλουµε απ' το “Γρίµποβο µ' απ' όλα” να πάµε σε ένα Γρίµποβο πραγµατικό προορισµό, η αφαίρεση είναι µονόδροµος.... Αν πάλι δεν θέλουµε να τα χαλάσουµε µε κανένα, µπορούµε να ανακυκλώνουµε τα ίδια και τα ίδια, συνεχίζοντας να βλέπουµε τη Ναύπακτο ως πέρασµα, ως πόλη-Χάνι... Εµείς θα χάσουµε. Ανδρέας Σταυρόπουλος

Που είναι οι νέοι (πολιτικοί); Η κακή ενηµέρωση εκ µέρους του ∆ήµου έφταιξε, σύµφωνα µε την αντιπολίτευση, που η συµµετοχή των νέων του ∆ήµου Ναυπάκτου στις εκλογές για το Τοπικό Συµβούλιο Νέων ήταν περιορισµένη. Θα σας συµβούλευα, φίλε Γιάννη Νταουσάνη και φίλε Κώστα Καρακώστα, να βρείτε τον “δράστη” της µιας και µοναδικής λευκής ψήφου (απ΄ τους 87 συνολικά νέους που προσήλθαν να ψηφίσουν) για να σας εξηγήσει την πραγµατική αιτία της αδιαφορίας των νέων... Α.Σ.

Προχωρήστε το Αρκετούς συµπαραστάτες βρήκε, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου δηµοτικού συµβουλίου, η ιδέα δηµιουργίας ασύρµατου ευρυζωνικού δικτύου σε σηµεία της Ναυπάκτου, που η “Ν” έριξε στο τραπέζι. Οι Καρακώστας και Γούλας το έθιξαν, ενώ και ο Παπαθανάσης έκανε λόγο για “έτοιµη µελέτη”. Είναι απλό, φθηνό και θα µας δώσει αρκετούς “πόντους” ως πόλη, προχωρήστε το. Α.Σ.


Íáõ ðá ê ô ß á

απόψεις

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

7

+Αρχιµανδρίτης Αρσένιος Κοµπούγιας

Τ

ην 29η Μαρτίου ε.ε. εκοιµήθη πλήρης ηµερών (90 ετών) και µετά από ολιγόµηνη κατάκλιση ο σεβαστός και αγαπητός Γέροντας Αρχιµανδρίτης Αρσένιος Κοµπούγιας, Συνταξιούχος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και ιδρυτής και Πνευµατικός του Γυναικείου Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου. Ο αείµνηστος π. Αρσένιος, κατά κόσµον Αντώνιος Κοµπούγιας, γεννηµένος στις 7 Ιανουαρίου 1918 στο Καταφύγιο Ναυπακτίας, είχε από µικρός κλίση προς την Ιερατική διακονία. Εισήλθε στον µοναχικό βίο τον Φεβρουάριο του 1939 κοντά στον αγιασµένο αείµνηστο Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο στην Ιερά Μονή Λογγοβάρδας Πάρου. Χειροτονήθηκε ∆ιάκονος από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείµ στην Αθήνα (7-1-1945) και κλήθηκε από τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Χριστόφορο να υπηρετήσει στην Ναύπακτο, όπου και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στις 10-11-1946. Στην Ναύπακτο εργάσθηκε µε ζήλο πάντα µέσα στα πλαίσια της παραδόσεως. Υπηρέτησε δε Ιερατικά τον λαό της επαρχίας Ναυπακτίας για εξήντα τρία χρόνια, ως Κατηχητής, Εφηµέριος, Ιεροκήρυξ και Πνευµατικός. Καρπός των πόνων του είναι και το Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο που ίδρυσε στα περίχωρα της Ναυπάκτου, στην συνοικία ∆ένδρο Λυγιά, όπου µόνασαν η Μητέρα του Θεοκτίστη και η κατά σάρκα αδελφή του Μακρίνα, και σήµερα αριθµεί 14 µοναχές, µε Ηγουµένη την Μοναχή Χριστοφίλη. Το Ησυχαστήριο κτίσθηκε εξ ολοκλήρου µε χρήµατα και προσωπική εργασία του Γέροντος, χωρίς έξωθεν επιχορηγήσεις, και είναι ένα παραδοσιακό λιµάνι όπου υµνείται ο άγιος Θεός επί πενήντα και πλέον έτη. Η παρουσία του ήταν αθόρυβη, θετική και ευεργετική στην Εκκλησία και την κοινωνία της Ναυπάκτου, σεβάσθηκε τους εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς θεσµούς και εργάσθηκε µε ζήλο µέσα στα πλαίσια της παραδόσεως. Μελετούσε τα ασκητικά βιβλία, τα Πρακτικά των Οικουµενικών Συνόδων. Έζησε και γνώρισε προσωπικότητες της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας, χωρίς όµως να καλλιεργεί «δηµόσιες σχέσεις». Ήταν ο ίδιος µια ζωντανή εκκλησιαστική ιστορία, που γνώριζε πολύ καλά πρόσωπα και πράγµατα, ιδίως τα της Επαρχίας µας, και γι' αυτό η γνώµη του ήταν βαρύνουσα. Έφυγε εν µέσω της Εκκλησίας, έχοντας την τιµή, τον σεβασµό, την αγάπη του Επισκόπου, του Κλήρου και του λαού, αλλά και της Ιεραρχίας, η οποία πέρυσι τον Φεβρουάριο τον ετίµησε δια χειρών του µακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου µε την ανώτατη διάκριση του χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου. Στην εξόδιο Ακολουθία συµµετείχαν πολλοί Ιερείς, Ιεροµόναχοι και Μοναχοί, οι Μοναχές των Γυναικείων Μονών, Βοµβοκούς, Βαρνακόβης, Πελαγίας Θηβών, Μπούρα Φαλαισίας, Αγίου Γεωργίου Άσκρι κ.α. και

Του Ντίνου Γκέκα

www.attackta.com

Πρόσφατα επισκέφτηκα το Βερολίνο. Όχι δεν πρόκειται να γράψω πως τα πέρασα, πόσο ωραία είναι η πρωτεύουσα της Γερµανίας και τι πρέπει να δείτε αν πάτε. Άλλωστε ότι το Βερολίνο είναι ενδιαφέρον προορισµός και ότι τα ταξίδια είναι πάντα όµορφα και αναζωογονητικά το ξέρετε και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

πλήθος πιστών που ήλθαν να προσευχηθούν για τον αείµνηστο Γέροντα και να ενισχύσουν την Αδελφότητα που ένιωσε την ορφάνεια. Το πρώτο τρισάγιο για τον κεκοιµηµένο Γέροντα τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος στο Ναΰδριο του Ησυχαστηρίου το βράδυ του Σαββάτου, µιλώντας για τον προσανατολισµό προς την ουράνια Βασιλεία που είχε ο Γέροντας. Αργότερα, την νύκτα, εψάλη η πολύ κατανυκτική και παρακλητική εξόδιος ακολουθία στο Μοναχό. Την Κυριακή 30 Μαρτίου, της Σταυροπροσκυνήσεως, τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ο Σεβασµιώτατος µίλησε συγκινηµένος για τον Τίµιο Σταυρό και για την προσωπικότητα του αειµνήστου, που ήταν φίλος του Σταυρού. Τόνισε την απλότητα και ταπείνωσή του, τις µοναχικές του αρετές και την προσφορά του στην Επαρχία. Την Κυριακή στις 3:00 το απόγευµα τελέσθηκε από τον Σεβασµιώτατο η εξόδιος Ακολουθία, στο µικρό Καθολικό του Ησυχαστηρίου, που είχε γεµίσει από Ιερείς και Μοναχές, ενώ ο περισσότερος κόσµος παρέµενε στο προαύλιο. Ο Σεβασµιώτατος στον λόγο του λαµβάνοντας αφορµή από τους στίχους του 118ου ψαλµού του ∆αβίδ, του λεγοµένου «Αµώµου», «επεπόθησεν η ψυχή µου του επιθυµήσαι τα κρίµατά σου εν παντί καιρώ», οµίλησε για την προσωπικότητα του Γέροντα, επικεντρώνοντας τον λόγο του σε τρία χαρακτηριστικά γνωρίσµατά του, το εκκλησιαστικό φρόνηµα, την ησυχαστική µοναχική βιοτή και την εσχατολογική αναφορά του, εκφράζοντας την τιµή, την αγάπη, τον σεβασµό και τις προσευχές όλου του πληρώµατος προς τον κεκοιµηµένο. Ο Γέροντας ετάφη στο κοιµητήριο της Μονής. Ο Μητροπολίτης, οι Ιερείς, οι Μοναχοί και Μοναχές και όλος ο κόσµος τον κατευόδωσαν κάνοντας κοµποσχοίνι και λέγοντας την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ανάπαυσον την ψυχήν του δούλου Σου». Ας είναι αιωνία η µνήµη του και να έχουµε την ευχή του. Αρχιµανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος

Συχνά εµείς οι Έλληνες αυτοαπαξιωνόµαστε. Φράσεις και λέξεις όπως «Τεµπέληδες… Ελλαδιστάν… Απολίτιστοι… Υποανάπτυκτοι… Εθνικιστές κ.α.» σίγουρα θα τις έχετε πει ή έστω ακούσει. ∆ε ξέρω που οφείλεται αυτό: Στην µόνιµη τάση του ανθρώπου να γκρινιάζει; Στα 400 χρόνια σκλαβιάς και ραγιαδισµού στους Τούρκους; Μάλλον είναι σύνθεση πολλών παραγόντων. Πάντως ότι έχουµε κόµπλεξ κατωτερότητας ως προς την πολιτισµένη ∆ύση είναι δεδοµένο και εντελώς εκτός πραγµατικότητας. Όχι δεν είµαι Ελληνάρας (τους σιχαίνοµαι) αλλά η βόλτα µου στο Βερολίνο µε έκανε να σκεφτώ κάποια πράγµατα που όταν δεν τα έχεις τα εκτιµάς. Άραγε τι είναι πολιτισµός; Είναι τα ωραία κτίρια και οι µεγάλοι δρόµοι; Οι γκαλερί; Ο σεβασµός σε αυτόν που δεν καπνίζει; Πολιτισµός είναι σίγουρα πολλά πράγµατα. Πολιτισµός είναι να σέβεσαι στοιχειωδώς τον πελάτη σου. Ποιός Έλληνας δεν ξέρει Αγγλικά; Σε Γαλλία, Ισπανία, Γερµανία -και όποια άλλη «προχώ» χώρα ξεχνάω- αν βρείτε κάποιον να µιλάει την διεθνή γλώσσα είναι είδηση! Και εντάξει ο απλός πολίτης. Αλλά δεν είναι δυνατό στα ξενοδοχεία, στα µαγαζιά µε σουβενίρ, στα ταξί να µην ξέρουν βασικά αγγλικά και να συνεννοείσαι µε νοήµατα! Ποίοι είπαµε είναι τεµπέληδες και εθνικιστές;… Πολιτισµός είναι µια γυναίκα να µπορεί να κυκλοφορήσει στο κέντρο µιας µεγαλούπολης αργά το βράδυ χωρίς να την ενοχλήσει κανείς. Στις ∆υτικές Μητροπόλεις αυτό είναι αδιανόητο. Στη χώρα µας ακόµη είναι ασφαλές. Πολιτισµός είναι να µπορώ να απολαύσω το τσιγάρο µου σε ένα µπαρ. Ναι αυτό γίνεται και στη ∆ύση: στα coffeshop του Άµστερνταµ, και σε µπαρ του Βερολίνου όπου η «ευωδία» από το χασίς φθάνει µέχρι το δρόµο και ο µόνος που απλά καπνίζεις είσαι εσύ, οπότε καλύτερα να φύγεις.. Αυτά έκαναν και στην Αµερική. Και πέτυχαν. Οι νέοι πλέον δεν καπνίζουν, πίνουν µπάφους, κρακ και ηρωίνη. Εύγε, να τους µοιάσουµε! Πολιτισµός είναι η διαδικασία του καφέ, η ανθρώπινη επικοινωνία µε τις ώρες, και όχι στα γρήγορα, στα όρθια ή το µπεκρούλιασµα από το πρωί µε µπύρες. Πολιτισµός είναι το ελληνικό καλοκαίρι! Παραλία, παχιά σκιά από δέντρα, απέραντο τοπίο, ουζάκι δίπλα στο κύµα, µπάνιο σε ωραίες θάλασσες, παιχνίδι, φλερτ, έρωτας. Πολιτισµός είναι η ελληνική κουζίνα, η ελληνική µουσική, το φυσικό περιβάλλον, το τάβλι, ο φραπές! Και σίγουρα ξεχνάω πολλά άλλα.. Βεβαίως και είναι τα ωραία κτίρια, η σωστή ρυµοτοµία, η περιβαλλοντική παιδεία, η ευγένεια, η οργάνωση. Βάζοντάς τα όµως στη ζυγαριά, δε ξέρω για σας, αλλά εγώ βλέπω να γέρνει προς την νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα ( δε βάζω το «µας»,γιατί θα µε πάρουν τα δάκρυα και θα βάλλω να παίξει ο εθνικός ύµνος, το «300» ή ο τελικός του Euro!!).


8

Íáõ ðá ê ô ß á

ρεπορτάζ

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Κόµβος ανέκδοτο Προβληµατικός για την τοπική κυκλοφορία αλλά και την πρόσβαση από και προς τη ζεύξη Ρίου Αντιρρίου κρίνεται ο ανισόπεδος κόµβος στο Αντίρριο που θα κατασκευαστεί στα πλαίσια της Ιονίας Οδού. Η αρχική µελέτη του κόµβου “προσπερνά” το Αντίρριο και βάζει τους οδηγούς που θέλουν να κατευθυνθούν προς Ναύπακτο να κάνουν... κύκλους.

Μ

ε τα σηµερινά δεδοµένα για να κατευθυνθεί κάποιος από Γέφυρα προς Ναύπακτο αρκεί να χρησιµοποιεί την σχετική έξοδο που βρίσκεται µερικές εκατοντάδες µέτρα απ' τα διόδια της ζεύξης και οδηγεί στην υφιστάµενη εθνική οδό. Αντίστροφα, για να προσεγγίσει κάποιος τη Γέφυρα προερχόµενος απ' τη Ναύπακτο θα πρέπει να βρεθεί στον ισόπεδο κόµβο (πρώην εργοστάσιο ZIS). Με την κατασκευή όµως του ανισόπεδου κόµβου (Α) της Ιονίας Οδού (Β) η κατάσταση θα αλλάξει. Η έξοδος προς Ναύπακτο καταργείται και η σύνδεση της Ιονίας µε την υφιστάµενη Εθνική Οδό, βάσει της αρχικής χάραξης, θα γίνεται στη θέση του ήδη διαµορφωµένου ισόπεδου κόµβου (Γ). Με απλά λόγια ο οδηγός που περνάει τη Γέφυρα θα πρέπει να φτάσει στον ανισόπεδο κόµβο, να επιστρέψει -µε κατεύθυνση προς Μεσολόγγιστον υφιστάµενο κόµβο που θα διαµορφωθεί ως κυκλικός ισόπεδος κόµβος και από εκεί να κατευθυνθεί προς Ναύπακτο. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι η απόσταση Γέφυρας - Ναυπάκτου µεγαλώνει κατά 1.5 µε 2 χιλίοµετρα. Ακολουθώντας αντίστροφη πορεία, η πρόσβαση στη γέφυρα θα εξακολουθεί να γίνεται απ' τον κυκλικό ισόπεδο κόµβο που θα οδηγεί στον ανισόπεδο της Ιονίας και από εκεί στη ζεύξη. Μάλιστα, µέρος της πρόσφατα κατασκευασµένης αρτηρίας σύνδεσης της Γέφυρας µε τον ισόπεδο κόµβο παύει να έχει λειτουργικό ρόλο και γι’αυτό τµήµα της µήκους περίπου 400 µέ-

τρων (∆) (στο σηµείο όπου έχουν εντοπισθεί αρχαιολογικά ευρήµατα) καταργείται, ενώ το υπόλοιπο αναµένεται να επανακαταληφθεί από την Εθνική οδό προς Ναύπακτο. Στη θέση του σηµερινού κόµβου Αντιρρίου θα διαµορφωθεί, όπως είπαµε, κυκλικός ισόπεδος κόµβος, ο οποίος και θα ρυθµίζει τις ροές της κυκλοφορίας προς Αντίρριο και Ναύπακτο. Η τοποθέτηση του ανισόπεδου κόµβου της Ιονίας στο συγκεκριµένο σηµείο προφανώς έγινε µε την αιτιολογία ότι θα πρέπει να “συναντήσει” τον ευρύ Περιφερειακό της Ναυπάκτου (Ε), που στα χαρτιά δεν σταµατά στα όρια του ∆ήµου Ναυπάκτου αλλά παρακάµπτει και τον Πλατανίτη. Παρ' όλα αυτά για τον εν λόγω δρόµο δεν υπάρχει συγκεκριµένος προγραµµατισµός, χάραξη, ή µελέτη και για τα επόµενα (αρκετά) χρόνια η πρόσβαση στη Ναύπακτο θα γίνεται µέσω της υφιστάµενης Εθνικής Οδού.

Ενήµεροι οι πάντες Εύλογα λοιπόν µπαίνει το ερώτηµα αν θα µπορούσε ο κόµβος να κατασκευαστεί µε διαφορετικό τρόπο ή σε διαφορετικό σηµείο, ώστε να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες που σίγουρα θα προκύψουν. Μια προσωρινή λύση θα ήταν η δηµιουργία εκ νέου εξόδου προς Ναύπακτο, αν και η πιο σωστή αντιµετώπιση θα ήταν η µετατόπιση του κόµβου νότια, στη θέση όπου σήµερα υπάρχει η έξοδος για Ναύπακτο. Την δεύτερη λύση φαίνεται να προκρίνει και ο ∆ήµος Αντιρρίου, που µε έγγραφό του στις 11 ∆εκεµβρίου 2007 προτείνει την κατάργηση της υπάρχουσας κα-

τασκευαστικής λύσης, όσον αφορά τους κόµβους πρόσβασης από και προς Αντίρριο – Ναύπακτο και την µετάθεσή τους πλησιέστερα προς την πόλη του Αντιρρίου και την υφιστάµενη Εθνική Οδό. Σύµφωνα µε το έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του δηµάρχου Αντιρρίου Γιώργου Κολοβού και είχε αποδέκτες το ΥΠΕΧΩ∆Ε (υπουργό, υφυπουργό, γενικό γραµµατέα), την Περιφέρεια ∆υτ. Ελλάδας, τους βουλευτές Αιτωλοακρνανίας, τη Νοµαρχία Αιτωλοακαρνίας, την ΚΕ∆ και το ∆ήµο Ναυπάκτου, η µετατόπιση του κόµβου αφενός απλουστεύει την πρόσβαση αφετέρου δηµιουργεί λιγότερες ανάγκες απαλλοτριώσεων. Μάλιστα, η κατακλείδα της επιστολής αναφέρει ότι το ζήτηµα αποτελεί “σηµείο µη διαπραγµατεύσιµο όσο και εξαιρετικά κρίσιµο για την ανάπτυξη της περιοχής”. Ωστόσο ούτε το ΥΠΕΧΩ∆Ε, ούτε κάποιος απ' τους υπόλοιπους παραλήπτες φαίνεται να ασχολήθηκαν µε το ζήτηµα κάτι που ανάγκασε το δήµαρχο να αποστείλει νέο έγγραφο, αρχές του χρόνου ( 18 Ιανουαρίου 2008) εκφράζοντας εκ νέου τις ενστάσεις του σχετικά µε την υπάρχουσα χάραξη, καθώς πλέον έχουµε µπει στη φάση των απαλλοτριώσεων. Το µόνο θετικό είναι ότι ο συγκεκριµένος σχεδιασµός δεν είναι ο οριστικός. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαµε µε την ανάδοχο εταιρία του έργου, την κοινοπραξία Euro Ionia, µας είπαν ότι οι µελέτες δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχει ακόµη χρόνος, αρκεί βέβαια να ξυπνήσουµε..

B

Α

Γ Μεσολόγγι

Α. Ανισόπεδος κόµβος Β. Ιόνια Οδός Γ. Υφιστάµενος ισόπεδος κόµβος

Παράκαµψη της.... ασφάλειας

Χ

ωρίς εγκαίνια και δίχως τυµπανοκρουσίες παραδόθηκε στην κυκλοφορία την περασµένη Παρασκευή 28 Μαρτίου το τελευταίο τµήµα του περιφερειακού της Ναυπάκτου (από κόµβο Λυγιά µέχρι κόµβο Ξηροπηγάδου), ενός δρόµου που, ύστερα από 20 και χρόνια κατασκευής, εκτός της Ναυπάκτου παρακάµπτει και την οδική ασφάλεια. “Θα έπρεπε να πάρουν τα πτυχία απ' τους µελετητές του Περιφερειακού” είχε πει πριν από µερικά χρόνια ο Γιώργος Σουφλιάς κατά την επίσκεψή του στη Ναύπακτο και κατά γενική οµολογία ο υπουργός ΠΕΧΩ∆Ε γνωρίζει από τεχνικά έργα. Τρεις µόλις ηµέρες µετά την λειτουργία και του τελευταίου τµήµατος του περιφερειακού, τα λόγια του υπουργού απέκτησαν περισσότερο νόηµα καθώς στον κόµβο του Ξηροπηγάδου είχαµε το πρώτο ατύχηµα: Φορτηγό προερχόµενο από Φωκίδα µεριά, παρέσυρε στο διάβα του ΙΧ, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουµε θύµατα.Το πρόβληµα µε τον ισόπεδο κόµβο στο Ξηροπήγαδο έχει επισηµαν-

θεί εδώ και καιρό. Τα οχήµατα που προερχόµενα από Ναύπακτο θέλουν να οδεύσουν προς Φωκίδα, είναι αναγκασµένα να διασχίζουν και τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας του εθνικού δικτύου που µπορεί στο σηµείο να έχει χαµηλό όριο ταχύτητας (70χιλ/ώρα) εντούτοις κανείς δεν το τηρεί. Έχοντας µαζέψει... φόρα απ' την µεγάλη ευθεία της γέφυρας του Μόρνου, αυτοκίνητα και φορτηγά περνούν µε ιλιγγιώδη ταχύτητα µπροστά απ' τον κόµβο, µε ότι αυτό συνεπάγεται. Ειδικά το καλοκαίρι που η ροή των οχηµάτων από Ναύπακτο προς τα παραλιακά χωριά του ∆ήµου Ευπαλίου πυκνώνει, η πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο θα είναι µια µικρή περιπέτεια... Η τοποθέτηση φωτεινών σηµατοδοτών θα εξοµάλυνε την κατάσταση, αλλά ο ισόπεδος κόµβος στο Ξηροπήγαδο δεν είναι το µοναδικό σηµείο-παγίδα του “νέου” δρόµου. Για σοβαρές παγίδες στην χάραξη, στις κλίσεις και σε διάφορα τεχνικά του στοιχεία έκανε λόγο ο µελετητής Ν. Βόσκογλου επ' ευκαιρίας της παρουσίας του στο πρόσφατο δηµοτικό συµβούλιο προκειµένου να παρουσιάσει την κυκλοφοριακή µελέτη για το Γρίµποβο. “Ο δρόµος” είπε, “σχεδιάστηκε µια εποχή που το

Ανισόπεδος κόµβος Ξηροπηγάδου: Ένα από τα σηµεία παγίδες του “νέου”περιφερειακού ΥΠΕΧΩ∆Ε έδινε µικρή σηµασία στην οδική ασφάλεια µε αποτέλεσµα σήµερα ο περιφερειακός να κρύβει σοβαρές παγίδες”. Σε αυτή τη φιλοσοφία ο κ. Βόσκογλου πρότεινε στο ∆ήµο Ναυπάκτου, να αναθέσει σε έναν ανεξάρτητο αξιολογητή την επισήµανση συνολικά των προβληµάτων οδικής ασφάλειας του δρόµου και τον τρόπο αντιµετώπισής τους. Παράλληλα πρότεινε και µια συνολική µελέτη σηµατοδότησης για ολόκληρο το ∆ήµο. Κι αυτό γιατί µε έτοιµες τις µελέτες ο ∆ήµος θα έχει περισσότερες πιθανότητες να εισακουστεί απ' το ΥΠΕΧΩ∆Ε. Παρ' όλα αυτά δεν θα µπορούσε κανείς να

µην συµµεριστεί τα συναισθήµατα του ∆ηµάρχου Ναυπάκτου Θανάση Παπαθανάση που σε δηλώσεις του για το θέµα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση ενός σηµαντικού έργου για τη Ναύπακτο. Όπως ο ίδιος σηµείωσε «επιτέλους ένα χρόνιο πρόβληµα για την πόλη µας επιλύθηκε». Η Ναύπακτος, λοιπόν, απαλλάχθηκε οριστικά απ' τις νταλίκες και αυτό που αποτελεί το επόµενο µεγάλο στοίχηµα είναι να ρυθµίσει τον κυκλοφοριακό της χάρτη. Κι αν για τον περιφερειακό είχαµε την ευχέρεια να τα φορτώνουµε στο ΥΠΕΧΩ∆Ε, τα του οίκου µας είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση.


A’ ΕΠΣΝΑ

Β’ ΕΠΣΝΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οριστικά την έκτη θέση κατέλαβε ο Προµηθέας Γαυρολίµνης γλιτώνοντας την διαδικασία των µπαράζ, εξασφαλίζοντας και τυπικά την σελίδα παραµονή.

Έτοιµη για τα play off της ανόδου η ΑΕ Τρικόρφου, ολοκλήρωσε την µίνι προετοιµασία της και τα δίνει όλα για θετικό αποτέλεσµα στον πρώτο αγώνα.

Νέα ήττα για το παιδικό του ΠΑΣ, που κινδυνεύει την τελευταία αγωνιστική, αν ηττηθεί, να χάσει την πρωτιά και υπο προϋποθέσεις και την σελίδα 6 δεύτερη θέση.

Ευτυχώς ...Χ 2

σελίδα 4

Íáõ ðá ê ô ß á sports press

Το εβδοµαδιαίο ένθετο της Íáõ ðá ê ô ß á για τον αθλητισµό press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Τ

ην νίκη ήθελε ο Ναυπακτιακός στον αγώνα µε τον Ακαρνανικό Φυτειών, αλλά βρέθηκε από λάθος της άµυνας πίσω στο σκορ και κατάφερε να ισοφαρίσει λίγο πριν τη λήξη του παιχνιδιού µένοντας µε τη χαρά του

ενός βαθµού. Άσχηµα ήταν τα αποτελέσµατα των οµάδων που βρίσκονται πιο χαµηλά από τον Αστέρα στην βαθµολογία που κάνουν περίπλοκα τα πράγµατα στις θέσεις που οδηγούν στα τοπικά πρωταθλήµατα.

Κύπελλο ΕΠΣΝΑ: ∆εν τα κατάφερε το Αντίρριο. Κυπελούχος η ΑΕΜ ΕΠΣΦ: Στον τελικό του Νοµού το παιδικό του ∆ωρικού

Χρήσιµες συµβουλές και προγνωσ τικά

σελίδα 5 σελίδα 4 σελίδα 6


Íáõ ðá ê ô ß á

2

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

  

∆εν είναι µόνο η µάχη της κορυφής και της ουράς που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον στην Α’ ΕΠΣΝΑ αλλά και αυτή του πρώτου σκόρερ µε τους Α. Καλαβρυζιώτη και Ζαπαντιώτη να έχουν από 21 γκολ και τον Θ. Καλαβρουζιώτη να ακολουθεί µε 20. Κι αν ο Ζαπαν τιώτης έχει δύσκολο έργο απέναν τι σ τον Άρη Αιτωλικού, ο Α. Καλβρυζιώτης, αν αγωνισ τεί, θα έχει πιο εύκολο αν τίπαλο µε τον Ηρακλή Ασ τακού. Από την άλλη όµως ο Θοδωρής Καλαβρουζιώτης του Προµηθέα µπορεί να αγωνίζεται µε τον Αρακυνθιακό εκτός έδρας αλλά έχει αποδείξει πως στα δύσκολα είναι συνεπής στο σκοράρισµα ειδικά στα εκτός έδρας.

 ΣκεαµαψλληαήγλήπψιζυαχνοσλτοηγνίαΑςΕκΜαιµαεγτωάντιοσντιτκεήλιακνόάµ-ε το

Αν τίρριο σ το κύπελλο αλλά τους περίµενε η Φιλιππιάδα για να τους προσγειώσει µε …τεσσάρα.

προπονητής της περιοχής τους επί Ενηµερώνει δοξους µνηστήρες πως για να µπορεί να καθίσει κάποιος στον πάγκο οµάδας της Α’ κατηγορίας χρειάζεται να έχει και το κατάλληλο δίπλωµα προπονητή.

 ΤκηανρνΑά.ν∆ε.ςΖπαοκυύνεθίνοαυι ακνατιιµδειοτώργπαισναώντροιιαΑτιωτωνλτοεαλ-ικών και την συνέτριψαν σ το Αγρίνιο µε 5-0. Υπάρχει και επαναληπτικός αλλά µάλλον οι δικοί µας θα κάνουν διακοπές στη Ζάκυνθο αρχές Μαΐου.

δύο γκολ πέτυχαν οι Τσαγιάννης και Λώλος  Από και ένα ο Σταύρου. Ευτυχώς που σκόραρε κι ο

Προµηθέας Γαυρολίµνης - ∆όξα Καινουρίου

Σταύρου είπε ο Τσοπανάς στον Μίχο γιατί αλλιώς θα µας έτρωγε η γκρίνια του.

 Ττωο νΒνειλκοηύτχώι νθατωαννττοιµπεικτωώπνίσΕεΠι Ση. ΑΣτΕοΜάλσλτοηνζεφυάγσάηρι ο Απόλλωνας Πάργας θα παίξει µε τον Σκουφά Κοµποτίου και οι νικητές των δυο αγώνων θα αγωνισ τούν µαζί σ την επόµενη φάση.

∆ΕΤΑΠ και ο ΑΣΟΝ, µε τον πρόεδρό του, Πα Ηναγιώτη Νάκη, να τους παρακινεί, θα διοργα-

νώσουν τον δεύτερο αγώνα δρόµου θυσίας και φέτος στην πόλη µάλλον στις αρχές του Μαΐου. Αναµένουµε νεότερα.

 Πη ααντηµγόυσρφιακιήραήτανστην φιέστα που διοργάνωσε η διοίκηση του Λυγιά για την κατάκτηση του τίτλου. Ο ∆ήµαρχος και µέλη του δηµοτικού συµβουλίου βρέθηκαν εκεί για να κάνουν τις απονοµές µεταλλίων και τροπαίου. Στο επόµενο φύλλο θα υπάρχουν λεπτοµέρειες και αφιέρωµα στους πρωταθλητές.

η εκδίκηση του αναγνώστη

Στείλτε µας τα δικά σας σχόλια στο sports@nafpaktia.com και µε SMS στο 6973575388 (χρέωση απλού µηνύµατος)

 www .nafpaktia.com

Οριστικά στη εξάδα η Γαυρολίµνη

εν περίµενε να ευνοηθεί από ισοβαθµίες ο Προµηθέας. Νίκησε µέσα στο γήπεδό του το Καινούριο και κατέκτησε και τυπικά την έκτη θέση. Η µόνη περίπτωση για ισοβαθµία είναι µε την οµάδα του Καινουρίου, από την οποία όµως είχε αποσπάσει ισοπαλία στον πρώτο γύρο και µε την νίκη της την τελευταία αγωνιστική υπερτερεί στην ισοβαθµία. Μπορεί για τον Προµηθέα όλα να τελείωσαν, δεν συµβαίνει όµως το ίδιο για τις υπόλοιπες θέσεις της κατηγορίας. Στην κορυφή, το Ελαιόφυτο έχει την οριακή διαφορά των 6 βαθµών από τον Άρη Αιτωλικού και καλείται να τον αντιµετωπίσει την τελευταία αγωνιστική µέσα στο Αιτωλικό. Με νίκη ή ισοπαλία του Άρη οι δυο οµάδες θα δώσουν µπαράζ για τον τίτλο του πρωταθλητή και την άνοδο στην ∆’ Εθνική, ενώ µε νίκη του Ελαιοφύτου όλα τελειώνουν εδώ και το Ελαιόφυτο κατακτά το πρωτάθληµα. Το Αντίρριο θα τερµατίσει τρίτο, ενώ την εξάδα συµπληρώνουν Αρακυνθιακός, ΓΟΜ και Προµηθέας Γαυρολίµνης. Οι δυο οµάδες που θα γλιτώσουν τα µπαράζ είναι η ∆όξα Καινουρίου και ο νικητής του

Φωτό: Μάρκος Τσιλιγιάννης

Καλάθι και Φάουλ

Βαθµολογία A’ κατηγορίας (29η αγωνιστική) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Οµάδα Τέρµατα ΑΟ Ελαιοφύτου 108-16 Άρης Αιτωλικού 75-23 Ατρόµητος Αντιρρίου* 61-25 ΑΕ Αρακυνθιακός 38-30 ΓΟ Μεσολογγίου 41-26 Προµηθέας Γαυρολίµνης 47-40 ∆όξα Καινουρίου 48-45 Ολυµπιακός Παναιτωλίου 45-43 Όµηρος Νεοχωρίου 37-44 Αετός Σταµνάς 29-34 Κένταυρος Ρηγανά 36-37 ΠΑΟ Καλυβίων 32-42 Ηρακλής Αστακού 44-59 Θύελλα Παραβόλας 33-45 Εύηνος Ευηνοχωρίου 27-101 Άρης Λεπενούς** 2-93

Βαθµοί 77 71 64 50 48 44 41 39 39 38 35 33 32 31 11 -9

*Ο Ατρόµητος Αντιρρίου ξεκίνησε µε -1 βαθµό. **Αποχώρησε από το πρωτάθληµα

Αποτελέσµατα 29ης αγωνιστικής Προµηθέας Γαυρολίµνης – ∆όξα Καινουρίου 2 – 1 ΑΟ Ελαιοφύτου – Ολυµπιακός Παναιτωλίου 5 – 0 Εύηνος Ευηνοχωρίου – Όµηρος Νεοχωρίου 1 – 3 Θύελλα Παραβόλας – Άρης Αιτωλικού 1–3 ΠΑΟ Καλυβίων – Κένταυρος Ρηγανά 1–1 Αετός Σταµνάς – ΑΕ Αρακυνθιακός 1–1 Ηρακλής Αστακού – ΓΟ Μεσολογγίου 1–0 Ατρόµητος Αντιρρίου – Άρης Λεπενούς 3–0α.α.

παιχνιδιού Οµήρου – Παναιτωλίου µε το Παναιτώλιο να υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθµίας. Άρης Λεπενούς και Εύηνος Ευηνοχωρίου έχουν από καιρό χαιρετίσει την κατηγορία, ενώ οι υπόλοιπες οµάδες θα δώσουν αγώνες µπαράζ για την σωτηρία αλλά και τις δυο ακόµα θέσεις που θα τις οδηγήσουν πίσω στη Β’ κατηγορία.

Προµηθέας Γαυρολίµνης ∆όξα Καινουρίου

2 1

Να τελειώνει µε την υπόθεση της παραµονής ήθελε ο Προµηθέας για να µην µπαίνει σε µπελάδες µέχρι την τελευταία αγωνιστική περιµένοντας αποτελέσµατα άλλων αγώνων. Ο Αντώνης Τσοπανάς γνώριζε από πριν πως µε νίκη επί της ∆όξας Καινουρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η οµάδα του θα διατηρούσε την έκτη θέση αποφεύγοντας τα µπαράζ για τον υποβιβασµό. Οι παίκτες του Προµηθέα µπήκαν δυνατά στο παιχνίδι θέλοντας να κλειδώσουν τη νίκη από νωρίς. Παρόλα αυτά η πρώτη ευκαιρία ήταν για τους φιλοξενούµενους. Μόλις στο 3’ ο Κόκκαλης Σ. σούταρε αλλά η µπάλα κόντραρε σε συµπαίκτη του και πέρασε άουτ. Άµεση ήταν η απάντηση από τον Προµηθέα. Στο 8’ ο Θοδωρής Καλαβρουζιώτης έκανε το γέµισµα και ο Αδραχτάς µε σουτ µέσα από την περιοχή θα κάνει το 1-0 για την οµάδα της Γαυρολίµνης. Ο Γκιάτας στο 19’ θα αντιδράσει σωστά στο σουτ του ∆άρλα διώχνοντας την µπάλα σε κόρνερ. Στο 23’ ο Αντώνης Μπίµπας θα κάνει την επέλαση περνώντας µέσα στην περιοχή και µε πλασέ από δεξιά θα κάνει το 2-0. Ικανοποιηµένη η Γαυρολίµνη από το 2-0 δεν προσπάθησε για κάτι παραπάνω θέλοντας να διαφυλάξει τη νίκη που θα της εξασφάλιζε την παραµονή. Στο 30’ ένα σουτ του Αντώνη Μπίµπα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Με την έναρξη του δευτέρου ηµιχρόνου ο ∆άρλας θα µειώσει µε κοντινό σουτ σε 2-1 για το Καινούριο. Στο 50’ ο Κωνσταντίνου θα κάνει µια σέντρα σουτ που θα καταλήξει στην εξωτερική πλευρά της συµβολής των δοκών. Το οριζόντιο δοκάρι θα σηµαδέψει ο Θ. Καλαβρουζιώτης στο 51’ και στη συνέχεια η άµυνα θα αποµακρύνει την µπάλα. Στο 65’ ο Παπα-

Σκόρερ Καλαβρυζιώτης Α. Ζαπαντιώτης Καλαβρουζιώτης Θ. Βούρτσας Πετράκης Γιώτης ∆άρλας Ευθυµίου Καραµανόπουλος Αυγέρης Φούντας

(Αντίρριο) (ΑΟ Ελαιοφύτου) (Προµηθέας) (ΑΟ Ελαιοφύτου) (Άρης Αιτωλικού) (∆όξα Καινουρίου) (∆όξα Καινουρίου) (ΑΕ Αρακυνθιακός) (Άρης Αιτωλικού) (Παναιτώλιο) (Άρης Αιτωλικού)

21 21 20 19 14 13 13 13 12 10 10

Τελευταία αγωνιστική Ατρόµητος Αντιρρίου – Ηρακλής Αστακού ΓΟ Μεσολογγίου – Αετός Σταµνάς ΑΕ Αρακυνθιακός – Προµηθέας Γαυρολίµνης Κένταυρος Ρηγανά – Θύελλα Παραβόλας ∆όξα Καινουρίου – Εύηνος Ευηνοχωρίου Άρης Λεπενούς – ΠΑΟ Καλυβίων Όµηρος Νεοχωρίου – Ολυµπιακός Παναιτωλίου Άρης Αιτωλικού – ΑΟ Ελαιοφύτου

∆ιαβάστε περισσότερες αθλητικές ειδήσεις, δείτε περισσότερες φωτογραφίες


Íáõ ðá ê ô ß á

3

Φωτό: Μάρκος Τσιλιγιάννης

Σπύρος Αδραχτάς

... και πανηγυρίζουν το γκόλ

Γαυρολίµνη

ΠΑΟ Καλυβίων

ΌµηροςΝεοχωρίου

Παναιτώλιο

ΓΟ Μεσολογγίου

Κένταυρος Ρηγανά

ΘύελλαΠαραβόλας

Ηρακλής Αστακού

ΕύηνοςΕυηνοχωρίου

Ελαιόφυτο

χάσει η οµάδα της Γαυρολίµνης θα τερµατίσει στην έκτη θέση δίνοντας τέρµα σε µια επιτυχηµένη και διδακτική για πολλούς χρονιά. Προµηθέας Γαυρολίµνης (Αντώνης Τσοπανάς): Γκιάτας, Καλαβρουζιώτης Γ., Μπίµπας Π., Ντούµας, Καρακώστας, Φαµπρίτσης, Αδραχτάς, Μπίµπας Ν., Καλαβρουζιώτης Θ., Παπαναστασίου (81’ Μορφάκης), Μπίµπας Α. (64’ Ζέλιος Κ.).

∆όξα Καινουρίου

Αετός Σταµνάς • 1-1 0-1 3-0 2-0 Ν 1-2 3-0 Αρακυνθιακός Άρης Αιτωλικού 2-0 6-1 Α 3-0 Άρης Λεπενούς 0-3 0-2 0-3 Υ Ατρόµητος Αντιρ. 5-0 2-0 1-1 ∆όξα Καινουρίου 3-0 0-0 0-3 3-0 Ελαιόφυτο 1-0 4-1 0-0 3-0 Εύηνος Ευηνοχωρίου 1-2 1-2 1-4 3-0 Ηρακλής Αστακού 0-1 0-1 5-3 3-0 Θύελλα Παραβόλας 2-1 1-2 1-0 2-1 Κένταυρος Ρηγανά 1-1 1-1 0-3 3-0 3-0 1-2 3-0 ΓΟ Μεσολογγίου 0-1 1-0 2-4 3-0 Παναιτώλιο Όµηρος Νεοχωρίου 0-1 0-1 1-1 5-0 1-0 1-0 2-3 3-0 ΠΑΟ Καλυβίων 1-1 1-1 1-2 3-0 Γαυρολίµνη

Ατρόµητος Αντιρ.

Άρης Λεπενούς

Οι παίκτες του Προµηθέα κάνουν το 1-0

Άρης Αιτωλικού

Αποτελέσµατα 2007-08 A’ Κατηγορία

Αρακυνθιακός

ναστασίου θα σουτάρει άουτ και στο 85’ ο Γιώργος Καλαβρουζιώτης θα σουτάρει και η µπάλα θα περάσει άουτ δίπλα από το δοκάρι του Μπακάλη. Παραλίγο να δεχτεί την ισοφάριση ο Προµηθέας δυο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα όταν ο ∆άρλας θα σουτάρει και η µπάλα θα φύγει ελάχιστα άουτ. Στις Παπαδάτες θα δώσει ο Προµηθέας το τελευταίο του παιχνίδι µε τον Αρακυνθιακό αυτό το Σάββατο. Είτε νικήσει, είτε

Αετός Σταµνάς

Φωτό: Μάρκος Τσιλιγιάννης

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

0-1 2-3 0-2 3-0 2-0 1-0 0-0 1-1 0-1 1-0 2-4 2-1 0-1 3-1 0-3 0-0 3-0 1-0 4-0 1-0 2-1 1-0 4-0 1-2 4-0 4-0 5-0 2-0 3-1 1-1 2-0 3-1 4-10-0 0-3 0-4 1-8 0-3 0-3 0-3 0-3 0-3 0-3 0-3 0-3 Π 4-1 1-1 7-1 1-0 1-0 3-1 4-1 4-1 1-0 2-4 0-1 Α 0-2 2-2 1-0 2-0 5-2 2-2 2-0 3-11-1 2-2 5-0 Κ 7-0 5-0 8-1 0-0 3-0 5-0 5-0 4-0 4-2 1-3 1-4 0-8 Τ 2-5 2-2 2-4 0-3 2-1 1-3 1-3 1-2 2-4 0-4 2-3 2-1 Ι 0-5 4-1 1-0 4-1 1-2 3-14-2 0-0 0-2 0-3 4-1 1-0 Α 2-1 1-1 1-4 0-1 1-1 2-2 2-0 2-2 0-2 4-0 1-0 • 0-11-1 3-0 1-0 4-1 1-0 2-1 1-2 4-0 2-0 2-0 2-0 Σ 0-0 2-1 2-0 0-0 0-0 3-1 0-5 10-0 3-2 1-3 1-0 0-1 Π 3-1 0-0 0-1 0-1 1-0 0-5 4-0 2-1 1-1 2-1 1-0 Ο 3-12-2 1-2 2-0 1-1 4-2 0-0 0-0 1-1 1-1 1-3 2-0 Ρ 0-0 4-2 2-1 4-7 2-0 2-0 2-0 1-1 2-1 0-0 1-2 0-0 •

Ακαδηµία Ποδοσφαίρου 5x5 -7x7 Πανουργιάς Γιάννης

Τηλ.: 26340 24189, Fax.: 26340 25227 Κιν.: 6944 399 522 Βαθµολογία Α’ Κατηγορίας Οµάδα Βαθµοί

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

ΤΣΟΛΙΑ∆ΕΣ ΘΡΥΛΟΣ ΜΠΕΜΠΗ∆ΕΣ ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ REmAL MADRIT ΛΥΩΝ ΘΥΕΛΛΑ KEΡΑΥΝΟΣ BARCELIOMA

Σκόρερ Α’ Οµίλου ∆εδότσης (Βιρτουόζοι) Ζαχαρόπουλος (Τσολιάδες) Κάκκος Β. (Θύελλα) Τσουκαλάς Ντ. (Βιρτουόζοι) Ραυτόπουλος (Τσολιάδες) Σταυρόπουλος Αν. (Μπέµπηδες) Κουφογιάννης (Θρύλος) Καραγιάννης (Μπέµπηδες) Ρετσίνας (Τσολιάδες)

>>

43 40 39 34 28 27 21 17 6 3 45 42 34 24 22 20 20 19 18

Στην τελική ευθεία µπαίνει το τουρνουά ενηλίκων Champions League 7X7, µε τις οµάδες να µπαίνουν στη µάχη των Play Off. Ήδη τα πρώτα µατς έγιναν µε τα εξής αποτελέσµατα:

Βαθµολογία Β’ Κατηγορίας Οµάδα Βαθµοί

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

ΣΚΑΛΑ BOCA JUNIOR FLAMEGO ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΤΕΣΥ∆ΙΑΚΟΣ FC ΑΜΑΝ MΠΑΓΕΡΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΑΛΤΟΥ∆ΙΕΣ OPEL

Σκόρερ Β’ Οµίλου Θεοχάρης (Boca Junior) Τερόλης (Ατλέτικο) Σαµίρ (Flamego) Αναδιώτης (Παλτουδιές) Κονίδας (Σκάλα) ∆ιάκονος (Μπέγερν) Ασωνίτης (Εφοπλιστές) Παναγόπουλος (Αµάν) Πλακάς ((Boca Junior) Βιρτουόζοι – Αµάν 9 – 2 Boca Junior – Λυών 3 – 6 Ατλέτικο – Κυνηγοί 4 – 8 Μπέµπηδες – Τεσυδιακός FC Flamego – RemAL MADRIT Θρύλος – Παλτουδιές

43 42 42 36 24 24 19 15 12 6

53 41 36 32 31 30 26 25 25

>>

Εν αναµονή των PLAY OFF για το πρωτάθληµα ακαδηµιών Championissimo διοργανώθηκαν στα γήπεδα BERNABEU SOCCER CLUB φιλικοί αγώνες µε την Ακαδηµία Ευηνοχωρίου. Η προσέλευση παικτών και γονιών, αλλά και όσων ήθελαν να δουν τους µικρούς ποδοσφαιριστές σε δράση, ήταν µεγάλη και οι λιλιπούτειοι παίκτες είχαν αγωνιστική δράση και αυτό το Σαββατοκύριακο. Βαθµολογία 1996-97 Οµάδα Βαθµοί

Βαθµολογία 1994-95 Οµάδα Βαθµοί

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Rossoneri Νίκη Προαστίου Παναχαϊκή Θύελλα Αιγίου Πατραϊκή Bernabeu Κεραυνός Αγ.Βασιλείου Μαζαράκι ∆αβουρλής

1. Παναχαική 2. Bernabeu 3. Πατραική 4. Ίκαρος 5. Κεραυνός Αγ. Βασιλείου 6. Rossoneri 7. Θύελλα Αιγίου 8. Νίκη Προαστίου 9. Patra Soccer 10. ΑΟ Κάτω Πτέρη 11. ∆αβουρλής 12. Calceto

19 19 15 14 11 9 8 4 1

1.

Βαθµολογία 1998-99 Οµάδα Βαθµοί

28 24 24 21 19 15 15 14 13 10 9 0

1. ∆αβουρλής 2. Bernabeu 3. Πατραϊκή 4. Γαλήνη 5. Ίκαρος 6. Θύελλα Αιγίου 7. Νίκη Προαστίου 8. Παναχαική 9. Rossoneri 10. ∆αβουρλής2 11. ΑΟ Κάτω Πτέρη 12. Κεραυνός Αγ.Βασιλείου

2.

1. Kατηγορία 2000-01. Ζέσ ταµα πριν τον αγώνα, 2. Κατηγορία 1998-99. Εν ώρα παιχνιδιού 3. Κατηγορία 1996-97. Στην εξέλιξη του αγώνα

30 28 26 24 20 15 12 10 9 8 7 1

3.


Íáõ ðá ê ô ß á

4

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

B’ ΕΠΣΝΑ: Ξεκινούν τα µπαράζ για την ΑΕ Τρικόρφου

Έ

φτασε η στιγµή που επιζητούσε η οµάδα του Αντώνη ∆εληµάρη. Οι παίκτες και ο προπονητής, Πάνος ∆ανιήλ, τελείωσαν την εβδοµάδα που µας πέρασε την µίνι προετοιµασία τους εν όψει των αγώνων µπαράζ που ξεκινούν αυτή την Κυριακή. Η οµάδα του Τρικόρφου συνδύασε τις δυο εβδοµάδες που µεσολάβησαν από τη λήξη του πρωταθλήµατος προπονήσεις και φιλικά ώστε οι αθλητές της οµάδας να είναι ετοιµοπόλεµοι στα παιχνίδια που θα κρίνουν µια ολόκληρη χρονιά. Οι τρεις διεκδικητές της µίας θέσης που θα οδηγήσει µια ακόµα οµάδα στην Α’ κατηγορία την προσεχή χρονιά είναι η ΑΕ Τρικόρφου, ο Αράκυνθος Ματαράγκας και ο Αλυζιακός Μύτικα. Οι τρεις οµάδες ήταν οι δευτεραθλήτριες των τριών οµίλων της Β’ κατηγορίας. Ο Αράκυνθος Ματαράγκας τερµάτισε τέσσερις βαθµούς πίσω από την Μεσάριστα έχοντας την δεύτερη καλύτερη άµυνα του οµίλου. Η οµάδα της Μακρυνείας ήταν αήττητη στην έδρα της, ενώ µακριά από αυτή οι αγώνες ήταν µοιρασµένοι, µε πέντε νίκες, πέντε ισοπαλίες και τρεις ήττες. Ως φαβορί για την άνοδο εµφα-

νίζεται ο Αλυζιακός Μύτικα που έχασε την άνοδο από την ∆άφνη Μεγάλης Χώρας στην ισοβαθµία. Η οµάδα του Μύτικα συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθµούς από τους τρεις µνηστήρες, συνολικά εξήντα, διαθέτοντας την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άµυνα από τους τρεις. Η οµάδα του Τρικόρφου στα µέσα του πρωταθλήµατος βρισκόταν στην πρώτη θέση της βαθµολογίας του πρώτου οµίλου αλλά χάνοντας πολύτιµους βαθµούς στην έδρα του από οµάδες που µπορούσε να νικήσει βρέθηκε ένα βαθµό πίσω από την απευθείας άνοδο. Η οµάδα της Χάλκειας διαθέτει την δεύτερη καλύτερη επίθεση από τις τρεις οµάδες των µπαράζ αλλά και την χειρότερη άµυνα. ∆ιαθέτει αρκετούς παίκτες µε ποιότητα, που µπορούν να κάνουν την διαφορά και να οδηγήσουν την οµάδα στα γήπεδα της µεγάλης κατηγορίας.

Την επόµενη εβδοµάδα: Αφιέρωµα στον πρωταθλητή ΑΟ

Το πρόγραµµα των αγώνων µετά την κλήρωση της Τρίτης 1 Απριλίου έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 6-4-2008 Ώρα 16:30 ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ – ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9-4-2008 Ώρα 16:30 ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ – ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13-4-2008 Ώρα 16:30 ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ – ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ

Από τους αγώνες αυτούς, η οµάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθµούς θα ανέβει στην Α΄κατηγορία, ενώ ενδέχεται να ανέβει και η δεύτερη οµάδα σε περίπτωση που καµιά οµάδα του Νοµού δεν πέσει από την

∆’ Εθνική. Στην Α’ κατηγορία ως πρωταθλητές των τριών οµίλων έχουν ήδη ανέβει ο ΑΟ Λυγιάς από τον πρώτο όµιλο, ο Άρης Μεσάριστας από τον δεύτερο όµιλο και η ∆άφνη Μεγάλης Χώρας από τον τρίτο όµιλο.

TENNIΣ: 2ο Ενωσιακό Πρωτάθληµα 16 Ετών

Σ

υνεχίζοντας την ανοδική πορεία σε αγωνιστικό επίπεδο ο αθλητής του Ο.Α. Ναυπάκτου Τσιάκας Λεωνίδας, έφθασε για µια ακόµη φορά στον τελικό των αγοριών 16 ετών στο Άργος. Σε ένα όµορφο περιβάλλον στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του “Άθλησις Τέννις Club” στο Άργος, σε τρία γήπεδα µε χόρτο και χαλαζιακή άµµο, διεξήχθη το 2ο Ενωσιακό Πρωτάθληµα 16 ετών. Ο αθλητής Τσιάκας Λεωνίδας κερδίζοντας κατά σειρά τον Σαρακινιώτη Α. του Ναυπλίου 8/0 γκέϊµς, τον Θεοδωρόπουλο Χρ. της ΑΕΚ Τρίπολης 8/5 γκέϊµς και στον ηµιτελικό τον Καλόφωνο Γ. της Ζακύνθου 6/0, 6/2 πέρασε στον τελικό. Εκεί αντιµετώπισε τον Οικονοµόπουλο ∆. της Κορίνθου, στάθηκε όµως άτυχος αφού, και ενώ το σκορ ήταν 4/4 γκέϊµς στο 1ο σετ, τραυµατίστηκε στην ποδοκνηµική και αναγκάστηκε να σταµατήσει. Η εµφάνιση αυτή του αθλητή του Ο.Α. Ναυπάκτου Τσιάκα Λεωνίδα ήταν µια ακόµα διαφήµιση για το Ναυπακτιακό τέννις σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι προπονήσεις του οµίλου συνεχίζονται στα γήπεδα του Σκά. Επόµενες διοργανώσεις που θα λάβει µέρος ο όµιλος, το 1ο Ενωσιακό Πρωτάθληµα κάτω των 10 ετών στην Πάτρα στις 20 Ιουλίου, το 3ο Ενωσιακό 16 ετών στο Ναύπλιο και το Πανελλήνιο πρωτάθληµα όλων των κατηγοριών στις εγκαταστάσεις του Ολυµπιακού Σταδίου στην Αθήνα 30 Ιουνίου µε αρχές Ιουλίου.

Στον τελικό του Νοµού το παιδικό του ∆ωρικού

Σ

Από αρισ τερά προς δεξιά Όρθιοι: Μανιώτης Α. -Τσέλιος - Κατραούρας - Γεωργακόπουλος-Κυρίτσης Π. - Βρουσαϊ Μιχάλης - Μιλιώρης Καθιστοί: Μπρέγγου - ∆ούνης - Βρουσαϊ Παντελής - Κυρίτσης Θ. - Αποστολόπουλος Κ. Βρουσαϊ Μάριος- Μανιώτης Γ.

ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟΥ - ΜΙΝΙ ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ 7Χ7

- Για παιδιά από 5 έως 15 ετών - Προπονητικό πρόγραµµα από τους προπονητές των ακαδηµιών της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - Εσωτερικό Τουρνουά - Talent’s Day - Καλοκαιρινό Camp - Επίσκεψη στην Παιανία - Ξενάγηση στη Λεωφόρο - Παιδικά Πάρτυ - Παροχές: Σετ προπόνησης, ασφαλιστική κάλυψη, οδοντιατρική κάλυψη

ΠΑΠΑΝ∆ΡΕΟΥ ΝΙΚΟΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ

- ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ - Τηλ.: 6972 879858, 6974 806748

τα ηµιτελικά είχε φτάσει το παιδικό τµήµα του ∆ωρικού και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαµένη. Αν και βρέθηκε δυο φορές πίσω στο σκορ από την οµάδα του Φωκικού, κατάφερε να ισοφαρίσει και τις δυο φορές και να πάρει τελικά την µεγάλη νίκη – πρόκριση για τον τελικό του Νοµού. Ο ∆ωρικός δεν ήταν καλός στο πρώτο ηµίχρονο αλλά στο δεύτερο βελτιώθηκε και απέδωσε καλό ποδόσφαιρο. Ο Φωκικός προηγήθηκε µε το ξεκίνηµα του παιχνιδιού, µόλις στο 2’ µε τον Σορώκο αλλά η απάντηση από τον ∆ωρικό ήταν άµεση. Στο 5’ ο Γεωργακόπουλος µε σουτ ισοφάρισε σε 11. Εκ νέου προβάδισµα για τον Φωκικό στο 28’ µε τον Λύτρα για να πάνε οι δυο οµάδες στο ηµίχρονο µε 2-1. Με δύο γκολ του Τσέλιου, σε τρία λεπτά, οι µικροί του ∆ωρικού έκαναν την ανατροπή, στο 59’ και το 61’ διαµορφώνοντας το τελικό 2-3. ∆ωρικός (Λεωνίδας Καραµπάρµπας): Μανιώτης Α., Κατραούρας Κ., Βρουσάι Π., Τσέλιος Π., Κυρίτσης Π., Χουλιάρας ∆., Αποστολόπουλος Κ., Γεωργακόπουλος Χ., Μπρέκου Α., Βρουσάι Μ. (Αλλαγές 40’ Μηλιώρης Α., 46’ ∆ούνης Ι.) . Ο ∆ωρικός ως πρώτος στον όµιλό του αγωνίστηκε µε τον δεύτερο του άλλου οµίλου. Στον όµιλο του ∆ωρικού την δεύτερη θέση είχε πάρει η Φωκίδα 2000 που στον δεύτερο ηµιτελικό αντιµετώπισε τον πρώτο του άλλου οµίλου Κεχαγιά Προσηλίου. Η Φωκίδα 2000 επικράτησε άνετα µε 4-2 και θα είναι η αντίπαλος του ∆ωρικού στον µεγάλο τελικό. Επιτυχηµένη η χρονιά για την οµάδα του ∆ωρικού που κατέκτησε στο αντρικό το πρωτάθληµα και µάλιστα αήττητος, έφτασε στον ηµιτελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών Φωκίδας και αποκλείστηκε από τον Αστέρα Ιτέας, οµάδα ∆’ Εθνικής, ενώ και το παιδικό τµήµα έφτασε ως τον τελικό του Νοµού Φωκίδας.


Íáõ ðá ê ô ß á

5

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Κυανή Κοινωνία εν δράσει

Τ

ο µεσηµέρι της Τετάρτης 26 Μαρτίου, ένας πολίτης, ο οποίος είχε ακούσει για τη δραστηριοποίηση της πλατφόρµας «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», ειδοποίησε τα γραφεία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στο Αντίρριο, για µία θαλάσσια χελώνα που είχε εκβρασθεί στην παραλία του Ρίου. Με δεδοµένο ότι πριν λίγο καιρό είχαν οργανωθεί σεµινάρια διάσωσης δελφινιών και χελωνών στην ίδια πόλη, ειδοποιήθηκε άµεσα ο Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Ρίου «ΙΑΣΩΝ», ενώ ένα ηµιφορτηγό της Γέφυρας κατευθύνθηκε στο σηµείο που είχε υποδειχθεί. Στο ίδιο σηµείο κατέφθασαν εκτός από τα µέλη του «Ιάσωνα» και κάποια µέλη του Ναυτικού Οµίλου Ναυπάκτου που ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για συνδράµουν την προσπάθεια, µετά από συνεννόηση µεταξύ ιστιοπλόων. ∆υστυχώς ήταν αργά για την καρέτα-καρέτα, που είχε - από ό,τι φάνηκε - χτυπήσει σε κοµµάτια µπετόν, αφού την προηγούµενη νύχτα η θάλασσα ανέβηκε απότοµα, καταστρέφοντας το πεζοδρόµιο της παραλιακής οδού. Μέσα από την τηλεφωνική επαφή µε το επιτελείο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»

Η διοίκηση του Ν.Ο . Ναυπάκτου έσπευσε για βοήθεια

η Οµάδα Θαλάσσιας Προστασίας της «Κυανής Κοινωνίας», έδινε πληροφορίες και έπαιρνε οδηγίες για τη συνέχεια που θα έπρεπε να δοθεί. Έχοντας λάβει τα απαραίτητα µέτρα υγειονοµικής προστασίας (γάντια, µάσκες) και αφού ειδοποίησε το Λιµενικό, που προσήλθε και κατέγραψε το συµβάν, φόρτωσε την

άτυχη χελώνα στο αυτοκίνητο της Γέφυρας και τη µετέφερε για να τη θάψει σε κτήµα κατοίκου του Ρίου που ειδοποιήθηκε από τον Ιστιοπλοϊκό Όµιλο και προσφέρθηκε να παραχωρήσει χώρο. Η εκταφή που θα γίνει σε ένα µε ενάµισυ χρόνο αναµένεται να δώσει χρήσιµες πληροφορίες στους επιστήµονες. Μπορεί η παρέµβαση αυτή της «Κυανής Κοινωνίας» - που ενηµερώθηκε όταν ήταν ήδη αργά - να µην έσωσε την καρέτα-καρέτα, όµως ήταν ένα καλό παράδειγµα συντονισµού σε κανονικές συνθήκες.Το αποτέλεσµα ήταν η άµεση ενεργοποίηση των τριών βασικών εταίρων που συναποτελούν την «Κυανή Κοινωνία»:* Των ιστιοπλοϊκών οµίλων και των κατοίκων της περιοχής* Του Ινστιτούτου που καθοδήγησε την όλη επιχείρηση και * Της εταιρείας που έλαβε και διέσπειρε την πληροφορία, παρέχοντας και τα µέσα για να διευκολύνει την επιχείρηση Σε παρόµοιες περιστάσεις µπορείτε να καλείτε την Οµάδα Θαλάσσιας Προστασίας της Κυανής Κοινωνίας στον αριθµό τηλεφώνου 6932572837.

του αγώνα, Ζέρβα στο 66’ που θα καταλήξει στα δίκτυα. Ο Κοντοπάνος θα χάσει µεγάλη ευκαιρία στο 68’, ενώ το τελικό σκορ θα διαµορφώσει µε το δεύτερο προσωπικό του γκολ ο Πασπαλιάρης στο 72’ εκµεταλλευόµενος παράλληλη σέντρα από τον Καψιώτη. Προσπάθησε να µειώσει ο Κάκκος για το Αντίρριο στο 78’ αλλά ο Χρήστου πρόλαβε και έπεσε στα πόδια του. Ο τελικός θα λήξει µε 4-1 για την ΑΕΜ, δίνοντας χαρά στους Μεσολογγίτες σε µια χρονιά που δεν πάει καλά για την οµάδα τους, που βρίσκεται µόλις δύο βαθµούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασµού στην βαθµολογία της ∆’ Εθνικής. ΑΕΜ (Γιώργος Ζήκος): Χρήστου, Καψιώτης, Σαµαράς, Σαρτζής, Πασπαλιάρης (75’ Νούσιας), Παπαθανασίου, Τσάµης, Κυριακόπουλος (80’ Βίβας), Γαβρίνας (69’ Βαλτογιάννης), Ζέρβας, Κοντοπάνος. Ατρόµητος Αντιρρίου (Γιάννης Φούντας): Ανδρεόπουλος, Σωτηρόπουλος (60’ Παπαδόπουλος Ν.), Κάκκος, Πετσίνης Χ., Καζανάς, Φούντας, Αλεξόπουλος, Ζέλιος (86’ Παπαδόπουλος Κ.), Ζαχαρόπουλος (80’ Μπανιάς), Καλαβρυζιώτης, Καλαβρουζιώτης.

∆εν µπόρεσε να αποτρέψει την ήττα ο Ανδρεόπουλος

Ο Καζανάς πέρνει το κύπελλο του ηττηµένου

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟΥ 7Χ7

Έναρξη Τουρνουά Αρχές Μα3ου

Νικήτρια οµάδα τουρνουά ∆ΩΡΟΕΠΙΤΑΓΗ 1.000ΕΥΡΩ

∆ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΤΗΛ.: 26340 25220 ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. 6944200255 - ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Β. 6947949388

Ο αρχηγός της ΑΕΜ σηκώνει το τρόποαιο του νηκητή

Φωτό: Μάρκος Τσιλιγιάννης

Φωτό: Μάρκος Τσιλιγιάννης

ΑΕΜ - Ατρ όµητος Αν τιρρίου 4-1

της και Φούντας. Ο Ανδρεόπουλος στο 10’ θα αποκρούσει το σουτ του Κυριακόπουλου ενώ το σουτ του Καζανά στο 19’ θα περάσει άουτ. Φάουλ θα εκτελέσει ο Ζέρβας στο 24’, και ο, εκ των κορυφαίων Πασπαλιάρης θα πιάσει την κεφαλιά που θα περάσει άουτ. Στο αµέσως επόµενο λεπτό νέα κεφαλιά από τον Κυριακόπουλο αυτή τη φορά, αλλά ο Ανδρεόπουλος θα αποκρούσει. Στο 31 ο Καζανάς θα βγάλει την µπαλιά για τον Ανδρέα Καλαβρυζιώτη που θα προλάβει τους αµυντικούς και θα σουτάρει κάνοντας το 0-1 γα το Αντίρριο. Άµεση ήταν η απάντηση της ΑΕΜ στο 32’. Ο Ζέρβας θα εκτελέσει το φάουλ, ο Παπαθανασίου θα πιάσει την πρώτη κεφαλιά και ο Τσάµης από κοντά µε δεύτερη κεφαλιά θα ισοφαρίσει. Το ηµίχρονο θα κλείσει µε σουτ του Κοντοπάνου που θα περάσει άουτ και θα ξεκινήσει µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την ίδια κατάληξη. Στο 57’ και πάλι από εκτέλεση φάουλ του Ζέρβα, ο Πασπαλιάρης αυτή τη φορά θα πιάσει την κεφαλιά κάνοντας το 2-1. Στο 63’ το σουτ του Τσάµη θα καταλήξει στο κάθετο δοκάρι του Ανδρεόπουλου, σε αντίθεση µε το ψηλοκρεµαστό σουτ του, κορυφαίου

Φωτό: Μάρκος Τσιλιγιάννης

εν µπόρεσε να κάνει την υπέρβαση η οµάδα του Γιάννη Φούντα και να κλέψει το κύπελλο από την ΑΕΜ, που αγωνίζεται µια κατηγορία πιο πάνω, µέσα στο Μεσολόγγι στον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών. Η ΑΕΜ παίζοντας καλύτερα από τον Ατρόµητο, δεν πτοήθηκε από το γκολ του Αντιρρίου, ισοφάρισε γρήγορα και έφτασε άνετα και δίκαια στο τελικό 4-1. Ο Ατρόµητος Αντιρρίου, έχοντας χάσει την φρεσκάδα και την αγωνιστικότητα του πρώτου γύρου του πρωταθλήµατος, µένοντας νωρίς εκτός διεκδίκησης του τίτλου, δεν είχε σύµµαχο ούτε τον καιρό την εβδοµάδα που προηγήθηκε του τελικού µε αποτέλεσµα οι προπονήσεις να γίνονται υπό δυνατή βροχή και αέρα. Καλοί ήταν για το Αντίρριο στον τελικό οι Ανδρεόπουλος, Α. Καλαβρυζιώ-

Φωτό: Μάρκος Τσιλιγιάννης

Κύπελλο ερασιτεχνών ΕΠΣΝΑ: ∆εν τα κατάφερε το Αντίρριο. Κυπελλούχος η ΑΕΜ.


Íáõ ðá ê ô ß á

6

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Τ

Έπεσε η αυλαία στην Α1 της ΕΣΚΑΒ∆Ε

ελείωσε ένα από τα πιο αδιάφορα πρωταθλήµατα που έγιναν ποτέ στην Α1 της ΕΣΚΑΒ∆Ε. Με δεδοµένη τη σιγουριά της παραµονής στην κατηγορία οι πιο αδύναµες οµάδες δεν είχαν κίνητρο να παλέψουν περισσότερο τα παιχνίδια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν οµάδες που δεν κατέβηκαν σε αγώνες αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα τους ήταν χρήσιµος ο επιπλέον βαθµός. Στην κορυφή η Νικόπολη εµφανίστηκε πιο δυνατή από τις υπόλοιπες οµάδες και µε δυο νίκες απέναντι στον βασικό συνδιεκδικητή του τίτλου, την οµάδα του Φαίακα, καθάρισαν από νωρίς την υπόθεση τίτλου, δίνοντας τέλος στο όποιο ενδιαφέρον υπήρχε στο πρωτάθληµα. Για την οµάδα του ΠΑΣ, η πρώτη χρονιά στην Α1 κατηγορία ήταν διδακτική και θα πρέπει να δουλέψει πολύ για να είναι έτοιµος τη νέα χρονιά. Με την απόφαση του Λούρου να µην κατέβει στον τελευταίο αγώνα, ο ΠΑΣ ανέβηκε µια θέση τερµατίζοντας τελικά όγδοος. Στο τελευταίο παιχνίδι µε την ΓΕΑ στο Αγρίνιο η οµάδα του Σπύρου Σταυρόπουλου µε αρκετές ελλείψεις, ειδικά στη θέση του οργανωτή ηττήθηκε µε 73-58. Η διαφορά δηµιουργήθηκε στο πρώτο ηµίχρονο, όταν ο ΠΑΣ δέχτηκε 40 πόντους σκοράροντας µόνο 28. Στο δεύτερο ηµίχρονο οι παίκτες του ΠΑΣ ισορρόπησαν το παιχνίδι αλλά δεν µπόρεσαν να καλύψουν την διαφορά. Καλύτεροι για τον ΠΑΣ οι Μαυρέλης µε 18 πόντους, Κόκλας µε 15 και Παπούλιας µε 12.

Παρότι έκανε περισσότερες επιθέσεις από την Αµφιλοχία δεν µπόρεσε να βρει στόχο µε αποτέλεσµα η ήττα µε 53-60 να έρθει φυσιολογικά. Στο τελευταίο παιχνίδι µε τον Αίολο Αστακού, αυτή την Κυριακή ο ΠΑΣ παίζει όλη τη χρονιά. Σε περίπτωση νίκης µε οποιοδήποτε σκορ, ο ΠΑΣ τερµατίζει στην πρώτη θέση, ενώ σε περίπτωση ήττας µε λιγότερους από 16 πόντους θα τερµατίσει δεύτερος. Αν καταφέρει να ηττηθεί µε περισσότερους από 16 πόντους τότε µένει εκτός δυάδας και τελειώνει γι’ αυτόν εδώ η χρονιά. ΠΑΣ Ναυπάκτου (Σπύρος Σταυρόπουλος): Κονίδας 14 (2), Τσούµας 3 (1), Σύψας, Νικολακόπουλος 12 (2), Τσάτσος, Ντζουµάνης 2, Σταµατίου, Ρούµπας 13, Παπακωστόπουλος 9 (1). Η οµάδα µίνι του ΠΑΣ ηττήθηκε δύσκολα, µε 49-52 από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο έχοντας καλύτερους τους Φρέγκο, Παναγιώτου, Φουσέκα και Φαφουτάκη και θα αντιµετωπίσουν αυτή την Κυριακή και πάλι στο Αγρίνιο τον Κούρο Θέρµου.

Νέα ήττα για το παιδικό του ΠΑΣ, που αν και τελείωσε τον πρώτο γύρο αήττητος, κάνοντας µαζεµένες τις ήττες στον δεύτερο γύρο κινδυνεύει ως και να µείνει εκτός της πρώτης δυάδας. Οι µικροί του ΠΑΣ αν και ήταν πολύ καλοί στην αµυντική τους λειτουργία, ήταν πολύ άστοχοι ακόµα και σε ελεύθερα σουτ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία τέσσερα λεπτά ο ΠΑΣ κατάφερε να κλέψει έντεκα φορές την µπάλα αλλά να πετύχει µόλις τρεις πόντους µε ένα εύστοχο τρίποντο.

Αποτελέσµατα Α1 ΕΣΚΑΒ∆Ε (22η αγωνιστική) ΓΕ Αγρινίου – ΠΑΣ Ναυπάκτου ΑΓΣ Ιωαννίνων – ∆όξα Άρτας Φαίακας – ΑΓΟ Λούρος Χαρίλαος Τρικούπης – ΓΕ Κέρκυρας ΣΚ Νικόπολη – Παναιτωλικός Ρεπό είχε ο ΑΟ Βόνιτσας

73 – 58 69 – 60 20–0α.α. 0–20α.α. 93 – 62

Νέα ήττα για το παιδικό

Τελική Βαθµολογία A1 EΣΚΑΒ∆Ε Θέση 1. 2. 3. 4. 6. 5. 7. 8. 9. 10.

Οµάδα Βαθµοί ΣΚ Νικόπολη 39 Φαίακας 38 ∆όξα Άρτας 33 Παναιτωλικός 33 ΓΕ Αγρινίου 32 ΑΟ Βόνιτσας 31 ΑΓΣ Ιωαννίνων 27 ΠΑΣ Ναυπάκτου 25 ΑΓΟ Λούρος 25 ΓΕ Κέρκυρας 22

Ν-Ή 19-1 18-2 13-7 13-7 13-6 11-9 8-11 6-14 6-14 2-18

Πόντοι ∆.Πόντων 1396-988 +408 1448-994 +454 1218-1015 +203 1313-1226 +87 1280-1152 +128 1299-1267 +32 1200-1196 +4 1056-1313 -257 1026-1250 -224 928-1311 -383

-Χαρίλαος Τρικούπης και Κερκυραϊκός αποχώρησαν από το πρωτάθληµα -Τo παιχνίδι ΑΓΣΙ-ΓΕΑ έχei αναβληθεί

κλωτσιά ...στον κουβά Μετά από απουσία δύο εβδοµάδων επανερχόµαστε σήµερα ελπίζω δριµύτεροι. Τα πρωταθλήµατα όλης της Ευρώπης έχουν µπει στη τελική ευθεία και όπως είπαµε τώρα είναι η καλύτερη εποχή για τον παίκτη. Τέτοια εποχή το πρωτάθληµα που παρουσιάζει µεγαλύτερο στοιχηµατικό ενδιαφέρον είναι για ευνόητους λόγους αυτό της Ιταλίας. Ξεκινάµε µε την αναµέτρηση Σιένα – Ουντινέζε. Η Σιένα µαζί µε την Παλέρµο και την Λάτσιο είναι οι πλέον αδιάφορες οµάδες της Serie A. Έχουν σωθεί, δεν προλαβαίνουν την έξοδο στην Ευρώπη και όπως καταλαβαίνετε είναι υποψήφιοι "Αη Βασίληδες" για τους παίκτες.. έρχονται δηλαδη µε ..δώρα!!:). Η Ουντινέζε κυνηγάει µε µανία την Φιορεντίνα στην τέταρτη θέση που οδηγεί στο Τσάµπιονς Λιγκ. Σηµειώστε και τις κακές σχέσεις µεταξύ Σιένα και Φιορεντίνα λόγω τοπικής αντιπαλότητας και ...διπλό του 2,72!!! Ένα δεύτερο µατς µε µονόπλευρο ενδιαφέρον είναι αυτό της Πάρµα µε τη Λάτσιο. Για τους φιλοξενούµενους τα είπαµε παραπάνω ..αδιάφοροι. Οι γηπεδούχοι αγωνίζονται να αποφύγουν τον υποβιβασµό. ∆εν έπαιξαν την προηγούµενη εβδοµάδα µε τη Γιουβέντους λόγω του τραγικού περιστατικού του θανάτου ενός οπαδού τους έξω από το γήπεδο, είναι και σε σχετικά καλή κατάσταση ..άσσος του 2,28!! Συνοψίζουµε : Σιένα - Ουντινέζε 2 (2,72) Πάρµα - Λάτσιο 1 (2,28) Πολυτεχνίτης

ΣΕΝΤ ΕΤΤΙΕΝ – ΛΕ ΜΑΝ 1 Μια από τις ισχυρότερες έδρες της Γαλλίας διαθέτει η ιστορική Σέντ Εττιέν και αναµένεται να κερδίσει την Λε Μαν ανεβαίνοντας έτσι ακόµα περισσότερο στην βαθµολογία.

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ – ΡΕΝΤΙΝΓΚ 1 ∆είχνει να συνέρχεται σιγά σιγά η οµάδα της Νιουκάστλ και µε νέα νίκη επί της αδύναµης εκτός έδρας Ρέντινγκ θα αποµακρυνθεί και άλλο από τη ζώνη του υποβιβασµού.

ΧΕΛΣΙΝΓΚΜΠΟΡΓΚ – ΧΑΛΜΣΤΑΝΤ OVER Άρχισε η Σουηδία και η Χέλσινγκµποργκ έδειξε τις άγριες διαθέσεις της. Με goal machine τον Χ.Λάρσον βλέπω να πετυχαίνει και πάλι πολλά γκολ. Μαυρόγατα

ΟΣΑΣΟΥΝΑ - ΟΥΕΛΒΑ 1 Με νίκη η Οσασούνα αποµακρύνεται από τις θέσεις του υποβιβασµού. Σε περίπτωση ήττας µπαίνει σε περιπέτειες, αφού στη συνέχεια ακολουθεί αρκετά δύσκολο πρόγραµµα. Καθηγητής ΣΕΒΙΛΛΗ – ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ 1 Εκεί στην Σεβίλλη πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν να ξανά βγούν Champions League. Το ίδιο πιστεύω και εγώ. Έχουν τους κατάλληλους παίκτες αλλά και τα λεφτά. Αυτό που λένε, τα µεταξωτά εσώρουχα για τους κατάλληλους πάτους. ΛΑΝΟΥΣ – ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ 2 Το πιο ωραίο πράγµα είναι να περιµένεις να κλείσεις δελτίο µε αγώνα από την Αργεντινή Κυριακή βράδυ κατά της 00:30. Να το περιµένεις, να έχεις πιει ένα µπουκάλι Johnny και τελικά να τρως γκολ στο 90+. Και κουβά και λιώµα. Αλλά εγώ επιµένω µε Ρίβερ Πλέιτ να κλείσω δελτίο γιατί απλά είναι οµαδάρα.


Íáõ ðá ê ô ß á

7

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Ήθελε νίκη αλλά του έφτασε το Χ σε ένα δύσκολο παιχνίδι. Σε περίπτωση νίκης ο Αστέρας θα έχει διπλό κέρδος. Εκτός από τους τρεις υπερπολύτιµους βαθµούς σε µια δύσκολη έδρα, θα πιάσει και τον Κρόνο στην βαθµολογία υπερτερώντας στην ισοβαθµία. Ναυπακτιακός Αστέρας (Γαβριήλ Βελής): Κολαΐτης, Μπεγέτης, Κυρίτσης, Μπαλαβίγιας (65’ Χαρατσής), Κοσανδιανός (65’ Γκέκας), Μαρτίνος, Λάζαρης, Παρίσης (85’ Μπούτιβας), Λαµπρόπουλος, Ανδρεόπουλος, Παπακωστόπουλος.

Βασίλης Ανδρεόπουλος

Επόµενη αγωνιστική (25η) Φωτό: Μάρκος Τσιλιγιάννης

Τ

ην νίκη ήθελε ο Ναυπακτιακός Αστέρας απέναντι στην πρώτη στην βαθµολογία οµάδα του νοµού, αλλά ο Ακαρνανικός λίγο έλειψε να τον πικράνει. Στο τέλος µάλλον ικανοποιηµένος πρέπει να είναι µε τον βαθµό που απέσπασε σχεδόν δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του παιχνιδιού. Ισορροπηµένο το παιχνίδι στο πρώτο ηµίχρονο για τις δυο οµάδες. Από πλευράς Ναυπακτιακού ο τιµωρηµένος αλλά και τραυµατίας Τοπολιάτης έλειπε από την µεσαία γραµµή µε όλο το βάρος να πέφτει στον Βασίλη Ανδρεόπουλο. Το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο διεξήχθη κάτω από συνεχή βροχή δυσχεραίνοντας ακόµα περισσότερο τις προσπάθειες των εικοσιδύο ποδοσφαιριστών. Η πρώτη ευκαιρία του αγώνα ήταν για τη φιλοξενούµενη οµάδα, όταν ο Λαβράνος προσπάθησε να βρει µε έξυπνη κάθετη µπαλιά τον Λιανό, ο τελευταίος έκανε την προβολή αλλά δεν πρόλαβε να σπρώξει την µπάλα στα δίκτυα του Κολαΐτη. Στο 31’ ο επόπτης Αργυρόπουλος, που γενικά ήταν εκτός τόπου και χρόνου, θα σηκώσει εσφαλµένα την σηµαία υποδεικνύοντας τον Μπεγέτη, που έφευγε µόνος απέναντι στον τερµατοφύλακα, σε θέση οφσάιντ. Στο 37’ ο Κολαΐτης θα κάνει λάθος διώξιµο, στέλνοντας την µπάλα πάνω στον Τεγούση, ο οποίος δεν θα χάσει χρόνο, κάνοντας το ανάποδο ψαλίδι αλλά ο Κυρίτσης πάνω στη γραµµή θα διώξει. Στο 39’ ο Παπακωστόπουλος θα κάνει από αριστερά την σέντρα, ο Λαµπρόπουλος θα χάσει µεγάλη ευκαιρία από πλεονεκτική θέση, αφού η κεφαλιά που θα πιάσει θα περάσει άουτ. Με το 0-0 οι δυο οµάδες θα πάνε ως το ηµίχρονο χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Στο δεύτερο ηµίχρονο µε την βροχή να έχει σταµατήσει το παιχνίδι έγινε καλύτερο, µε τον Ναυπακτιακό να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και τον Ακαρνανικό να γίνεται απειλητικός στις αντεπιθέσεις. Με το ξεκίνηµα, στο 46’ ο Λαµπρόπουλος θα προσπαθήσει να απειλήσει την εστία του Πονηρού από µακριά µε σουτ, που όµως θα φύγει άουτ. ∆υο λεπτά αργότερα οι παίκτες του Ναυπακτιακού θα ζητήσουν πέναλτι για χέρι του αµυντικού µέσα στην περιοχή σε σουτ του Παπακωστόπουλου αλλά ο διαιτητής Τίκας είχε αντίθετη άποψη. Ο πολύ καλός Λαβράνος θα εκτελέσει απευθείας το φάουλ στο 53’ και η µπάλα θα περάσει λίγο άουτ. Την ίδια κατάληξη θα έχει και το µακρινό σουτ του Ανδρεόπουλου στο 70’. Στο 73’ ο Μαρτίνος θα κάνει τραγικό λάθος δίνοντας την µπάλα στον Λαβράνο που ψύχραιµα θα κάνει το ψηλοκρεµαστό σουτ πάνω από τον Κολαΐτη ανοίγοντας το σκορ. Μετά την επίτευξη του γκολ ο προπονητής του Ακαρνανικού απέσυρε τον σκόρερ θέλοντας να διαφυλάξει το σκορ. Η οµάδα του Γαβριήλ Βελή αντέδρασε και έγινε πιο επιθετική επιζητώντας την ισοφάριση. Στο 79’ έφτασε κοντά στην ισοφάριση όταν ο Μπεγέτης θα εκτελέσει το φάουλ προς την περιοχή του Πονηρού, ο Λάζαρης θα πιάσει αρχικά την κεφαλιά, και στην αναστάτωση που θα ακολουθήσει µε πολλούς παίκτες πεσµένους στο χορτάρι η µπάλα θα φύγει κόρνερ από τα σώµατα των φιλοξενούµενων. Η λύτρωση για τον Αστέρα θα έρθει στο 84’ όταν ο Παπακωστόπουλος θα κάνει την κούρσα από αριστερά, θα βγάλει την σέντρα, ο Μπεγέτης θα κερδίσει τους αµυντικούς αλλά θα προλάβει και την, αδικαιολογήτως καθυστερηµένη, έξοδο του Πονηρού σκοράροντας µε το κεφάλι και κάνοντας το 1-1. Το σκορ παρέµεινε ως το τέλος µε τις δυο οµάδες να δείχνουν ικανοποιηµένες στα τελευταία λεπτά, φοβούµενες να ανοιχτούν για κάτι περισσότερο. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής, η ΑΕΜ υπέστη βαριά ήττα µε 4-0 από τον Εθνικό Φιλιππιάδας, ενώ Καναλάκι, Αµβρακικός και Βολίδα, που βρίσκονται πιο κάτω από τον Ναυπακτιακό στη βαθµολογία, πήραν σπουδαίες νίκες περιπλέκοντας ακόµα περισσότερο τα πράγµατα στην ουρά της βαθµολογίας. Αυτή την Κυριακή ο Ναυπακτιακός Αστέρας θα ταξιδέψει στην έδρα του Κρόνου Αργυράδων, οµάδα που στον πρώτο γύρο απέσπασε λευκή ισοπαλία στο Παπαχαραλάµπειο,

Ο Μπεγέτης προλαβαίνει την έξοδο του Πονηρού

Αποτελέσµατα 24ης αγωνιστικής Τηλυκράτης Λευκάδας – ΑΟ Ανατολής Εθνικός Φιλιππιάδας – ΑΕ Μεσολογγίου Αχέροντας Καναλακίου – Προοδευτική Περάµατος Ναυπακτιακός Αστέρας – Ακαρνανικός Φυτειών Σούλι Παραµυθιάς – ΑΣ Βολίς Σκουφάς Κοµποτίου – Κρόνος Αργυράδων ∆όξα Κρανούλας – Θύελλα Ελεούσας Απόλλων Πάργας – Αµβρακικός Βόνιτσας

1–2 4–0 3–2 1–1 1–3 1–2 2–1 0–1

Σκόρερ Τσιατούρας Μιχάλης Γιαννάκης Παπαδόπουλος Λαβράνος Βαρτζιώτης Καντίου Λαζαρίδης Λώλης Ανδριώτης

∆όξα Κρανούλας Σκουφάς Κοµποτίου ΑΟ Ανατολής Προοδευτική Περάµατος Ακαρνανικός Τηλυκράτης Λευκάδας Απόλλων Πάργας Εθνικός Φιλιππιάδας Εθνικός Φιλιππιάδας Κρόνος Αργυράδων

16 15 14 14 12 11 11 11 11 10

(Κυριακή 6 Aπριλίου ώρα 16.30) ΑΟ Ανατολής – ΑΕ Μεσολογγίου Προοδευτική Περάµατος – Τηλυκράτης Λευκάδας Ακαρνανικός Φυτειών – Εθνικός Φιλιππιάδας ΑΣ Βολίς – Αχέροντας Καναλακίου Κρόνος Αργυράδων – Ναυπακτιακός Αστέρας Θύελλα Ελεούσας – Σούλι Παραµυθιάς Αµβρακικός Βόνιτσας – Σκουφάς Κοµποτίου Απόλλων Πάργας – ∆όξα Κρανούλας

Βαθµολογία 5ου οµίλου ∆’ Εθνικής (24η αγωνιστική) Οµάδα 1. Εθνικός Φιλιππιάδας 2. ∆όξα Κρανούλας 3. ΑΟ Ανατολής 4. Τηλυκράτης Λευκάδας 5. Ακαρνανικός Φυτειών 6. Σκουφάς Κοµποτίου 7. Κρόνος Αργυράδων 8. Ναυπακτιακός Αστέρας 9. Αχέροντας Καναλακίου 10. Απόλλων Πάργας 11. ΑΕ Μεσολογγίου 12. Αµβρακικός Βόνιτσας 13. Προοδευτική Περάµατος 14. ΑΣ Βολίς 15. Σούλι Παραµυθιάς 16. Θύελλα Ελεούσας

Τέρµατα 42-18 38-24 38-20 38-25 31-22 29-23 42-34 33-18 28-30 32-35 30-38 23-34 36-49 28-29 14-54 17-46

Βαθµοί 51 47 44 42 42 37 36 33 32 30 30 28 28 27 13 12

ΣΑΒΒΑΤΟ 5-4-2008 16.30 Αντιρρίου 16.30 Παπαδάτων

Ατρόµητος Αντιρρίου – Ηρακλής Αστακού ΑΕ Αρακυνθιακός – Προµηθέας Γαυρολίµνης

ΚΥΡΙΑΚΗ 6-4-2008 14.00 16.00 16.30 16.30

Αγρινίου Αστακού Αργυράδων Αιτωλικού

Κούρος Θέρµου – ΠΑΣ Ναυπάκτου (µπάσκετ µίνι) Αίολος Αστακού – ΠΑΣ Ναυπάκτου (µπάσκετ παιδικό) Κρόνος Αργυράδων – Ναυπακτιακός Αστέρας Αράκυνθος Ματαράγκας – ΑΕ Τρικόρφου


Íáõ ðá ê ô ß á

ρεπορτάζ

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Ε

Γρίµποβο: Μονόδροµος οι... µονοδορµήσεις Η (ταλαι)πορεία προς Ναύπακτο

τος κ α ύπ

Να

υρα

Γέφ ∆. Τµήµα της σηµερινής αρτηρίας σύνδεσης της γέφυρας (και η έξοδος προς Ναύπακτο) η οποία καταργείται

Ευπάλιο:1,6 εκ ευρώ απ’ το “Ολοκληρωµένο”

Τ

9

ρεις µελέτες και ένα έργο, συνολικού προϋπολογισµού 1.645.000 ευρώ, προβλέπονται για το ∆ήµο Ευπαλίου απ' την πρώτη φάση του Ολοκληρωµένου Επιχειρησιακού Προγράµµατος Ανάπτυξης των Ορεινών Όγκων του Νοµού Φωκίδας, γνωστό και ως “Πρόγραµµα Αλογοσκούφη”. Αναλυτικά τα έργα που θα χρηµατοδοτηθούν είναι τα παρακάτω: Μελέτη περιφερειακού δρόµου Τρικόρφου µε προϋπολογισµό 405.000 ευρώ, Μελέτη βελτίωσης &επέκτασης επαρχιακής οδού από Εθνική Οδό- ΚλήµαΚάµπο- Επαρχιακή Οδός Τείχιο Ποτιδάνεια προϋπολογισµού 420.000 ευρώ, Μελέτη κατασκευής αλιευτικών καταφυγίων στα τοπικά διαµερίσµατα παραλίας Σεργούλας και Μοναστηρακίου προϋπολογισµού 240.000 ευρώ και Βελτίωση υποδοµών γηπέδου ποδοσφαίρου του Συνδέσµου Μαλαµάτων Μανάγουλης και Καστρακίου προϋπολογισµού 580.000 ευρώ. Να σηµειώσουµε ότι το συνολικό ύψος του Προγράµµατος για ολόκληρη τη Φωκίδα ανέρχεται σε 120 εκατ. Ευρώ και στην πρώτη του φάση προτάθηκαν έργα προϋπολογισµού 60 περίπου εκατοµµυρίων.

Κόκκινο στο παρκάρισµα, πράσινο στα ποδήλατα. Μόνιµα ανοικτή η παραλιακή;

Ν

έα στοιχεία στον κυκλοφοριακό χάρτη του Γριµπόβου αλλά και αρκετά ερωτηµατικά επέφερε η συζήτηση της κυκλοφοριακής µελέτης (που παρουσιάσαµε στο προηγούµενο τεύχος της “Ν”) στο δηµοτικό συµβούλιο Ναυπάκτου. Η µελέτη, που θα ισχύσει απ' τις 15 Σεπτέµβρη, προβλέπει απαγόρευση της στάθµευσης στην παραλία και την δηµιουργία ποδηλατόδροµου, αλλά ταυτόχρονα δηµιουργεί σοβαρά ερωτήµατα για το κατά πόσον θα είναι εφαρµόσιµη τους καλοκαιρινούς µήνες, όπου, εδώ και µια δεκαετία περίπου, η παραλιακή οδός (Καθόδου ∆ωριέων) πεζοδροµείται. Την πρόταση για τις κυκλοφοριακές ρυθµίσεις στο Γρίµποβο ανέλαβε να παρουσιάσει ένας εκ τον Μελετητών ο Ν. Βόσκογλου, σύµφωνα µε τον οποίο οι µονοδροµήσεις σε κυκλοφοριακές µελέτες γενικά αποφεύγονται καθώς έχουν ένα σοβαρό µειονέκτηµα: Υποχρεώνουν τους οδηγούς να κάνουν κυκλικές πορείες για να φτάσουν σε ένα συγκεκριµένο σηµείο µε αποτέλεσµα διάνυση αποστάσεων µέσα στην πόλη, περισσότερα καύσιµα, περισσότερα καυσαέρια κλπ. Απ' την άλλη, πλεονέκτηµα είναι η επιλογή αµφίπλευρης στάθµευσης και η µεγαλύτερη ασφάλεια στις διασταυρώσεις. Στην περίπτωση όµως του Γριµπόβου, σύµφωνα πάντα µε τον µελετητή, οι µονοδορµήσεις ήταν... µονόδροµος και το “µειονέκτηµα” χρησιµοποιήθηκε για να αποσυµφορηθεί η παραλιακή οδός απ' τις άσκοπες “περατζάδες”. Με τη δηµιουργία δύο αποκλίνοντων µονόδροµων για τον παραλιακό δρόµο (Καθόδου ∆ωριέων) οι µελετητές βάζουν “φρένο” στην διάσχιση του Γριµπόβου, διοχετεύοντας παράλληλα την κίνηση µέσα από συγκεκριµένες διαδροµές. Ο κ. Βόσκογλου πρότεινε η µελέτη να λειτουργήσει πιλοτικά για το πρώτο διάστηµα εφαρµογής της, προκειµένου να διαπιστωθούν στην πράξη οι όποιες δυσλειτουργίες και να προσαρµοστεί στην πραγµατικότητα, ενώ ερωτηµατικά προκάλεσε η τοποθέτησή του σχετικά µε τις καλοκαιρινές πεζοδροµήσεις καθώς είπε πως “σαν µελετητής θεωρώ αδιανόητο να κλείνει ο δρόµος”. Επίσης ανέφερε πως για να λειτουργήσει νοµότυπα η κλειστή παραλία θα πρέπει να αναπλαστούν όλες οι κάθετοι οδοί. Κι αυτό γιατί µέχρι σήµερα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών πεζοδροµήσεων όσοι έµπαιναν στους κάθετους δρόµους αναγκάζονταν, για να απεγκλωβιστούν, να κάνουν οπισθοπορεία πάνω από 15 µέτρα, παραβιάζοντας έτσι τον ΚΟΚ. Παρότι ο µελετητής παραδέχθηκε ότι υπάρχει τρόπος (πχ µε την κάθετη στάθµευση και τη δηµιουργία χώρου αναστροφής) εντούτοις τόνισε τις αντικειµενικές δυσκολίες µιας τέτοιας ενέργειας. Την απαγόρευση στάθµευσης στον παραλιακό δρόµο αλλά και την δηµιουργία ποδηλατόδροµου (που θα καταλαµβάνει 2,5 µέτρα απ' τον υπάρχοντα δρόµο µήκους 6 µέτρων) ανακοίνωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι ο στόχος της δηµοτικής αρχής , βάσει και της ανάπλασης, είναι διττός. Αφενός η εξασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης των πολιτών στην παραλία (που την χαρακτήρισε τόπο αναψυχής) και αφετέρου η εξυπηρέτηση πρακτικών ζητηµάτων που αφορούν τον τουρισµό. Ο δήµαρχος συµφώνησε µε τον µελετητή ως προς την πιλοτική εφαρµογή, ζητώντας του όµως παράλληλα να προτείνει κυκλοφοριακές λύσεις και για το ενδεχόµενο οι καλοκαιρινές πεζοδροµήσεις να συνεχιστούν. Ανεφάρµοστη έκρινε τη µελέτη κυκλοφοριακών ρυθµίσεων ο Βασίλης Καλογερής τονίζοντας ότι έρχεται σε σύγκρουση µε την µελέτη ανάπλασης της παραλίας του Γριµπόβου που βρίσκεται σε εξέλιξη. “Η ανάπλαση”, είπε “προβλέπει κλειστό δρόµο, ενώ η µελέτη που φέρνετει σήµερα απαιτεί ανοικτό τον παραλιακό δρόµο. Πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε...” κατέληξε. Να µείνει ανοικτός ο δρόµος όλο το χρόνο ζήτησε ο ∆ηµήτρης Κωνσταντόπουλος, καθώς µε τα νέα στοιχεία (ανάπλαση, ποδηλατόδροµος κλπ) δεν συντρέχουν οι µέχρι σήµερα λόγοι της καλοκαιρινής πεζοδρόµησης, ενώ εκ διαµέτρου αντίθετη ήταν η πρόταση του Κώστα Καρακώστα που µιλούσε για πλήρη πεζοδρόµηση για διάστηµα τουλάχιστον 6 µηνών το χρόνο, βασισµένη στη φιλοσοφία ότι οι πεζόδροµοι βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά υποστηρίζουν και την τουριστική ανάπτυξη. Επιφυλάξεις για την δηµιουργία ποδηλατόδροµου εξέφρασε ο Γιώργος Γούλας, τονίζοντας αφενός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται

απ΄ τη µελέτη ανάπλασης, αφετέρου ότι η µικρή διαδροµή (500 µέτρα) δεν θα µπορέσει να λειτουργήσει ως σηµείο προσέλκυσης ενήλικων ποδηλατών. Σχετικά µε την επιµήκυνση της διάρκειας πεζοδρόµησης, τέλος, τόνισε ότι είναι ζήτηµα προς συζήτηση.

Φωτιές έβαλε το Συµβούλιο Νέων Ακύρωση της διαδικασίας εκλογής του τοπικού συµβουλίου νέων ζήτησε ο Γιάννης Νταουσάνης επικαλούµενος ελλειπή ενηµέρωση των ενδιαφερόµενων για την όλη διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε “βρόµικη”. Ο πρώην δήµαρχος µίλησε για εσκεµµένη απόκρυψη των ηµεροµηνιών εγγραφής στα Μητρώα Νέων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δηµάρχου Θανάση Παπαθανάση αλλά και του υπεύθυνου για την διαδικασία Άγγελου Σταυρόπουλου που κατηγόρησε τον κ. Νατουσάνη ότι δηµιουργεί θέµα µόνο και µόνο επειδή δεν µπόρεσε να κοµµατικοποιήσει τον θεσµό: “Αν ήσασταν απασχοληµένος µε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και δεν µπορέσατε να εκλέξετε κάποιους “δικούς” σας, δεν είναι πρόβληµα του Τοπικού Συµβουλίου Νέων που σε καµία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιµετωπίζεται µε λογικές του παρελθόντος” είπε χαρακτηριστικά. Για µη αντιπροσωπευτικό συµβούλιο νέων έκανε λόγο ο Κώστας Καρακώστας καθώς µόλις το 3% του πληθυσµού ηλικίας από 15 έως 28 προσήλθε να ψηφίσει. “Θα έπρεπε να ήµασταν πιο ευαίσθητοι στο πεδίο της ενηµέρωσης καθώς ζητούσαµε απ' τους νέους την ενεργή συµµετοχή τους”, είπε. “Σεβαστείτε την προσπάθεια και βοηθείστε ώστε του χρόνου να υπάρχει µεγαλύτερη συµµετοχή των νέων πέρα από κόµµατα και λογικές του παρελθόντος” ήταν η κατακλείδα του κ. Σταυρόπουλου.

Ψηφίστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο Κατά πλειοψηφία πέρασε απ' το δηµοτικό συµβούλιο το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ∆ήµου Ναυπάκτου για την περίοδο 2007-2010, το οποίο και θα αποτελέσει τον µπούσουλα για τα έργα που πρόκειται να χρηµατοδοτηθούν απ' τη νέα προγραµµατική περίοδο 2007-2013 (ΕΣΠΑ). Το σχέδιο παρουσίασε στο σώµα η αντιδήµαρχος Ιουλία Χοχτούλα αναφέροντας- ενδεικτικά- σειρά έργων που προβλέπονται σ' αυτό. Γενικό και αόριστο το χαρακτήρισε ο Νταουσάνης, υποστηρίζοντας ότι εκτός απ' τα ήδη δροµολογηµένα έργα, στο επιχειρησιακό σχέδιο δεν καταγράφεται η πρόταση της νυν δηµοτικής αρχής. Μάλιστα ο πρώην δήµαρχος προέβλεψε ότι κανένα νέο έργο δεν πρόκειται να δροµολογηθεί µέχρι το τέλος της τετραετίας που διανύουµε. “Θα περίµενα διάθεση συνεργασίας και όχι στείρα κριτική” απάντησε η κ. Χοχτούλα κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι ενώ είχε το χρόνο δεν προσήλθε στη δηµόσια διαβούλευση ούτε κατέθεσε καµία πρόταση για την σύνταξη του Σχεδίου. “Αναλογιστείτε και τις δικές σας ευθύνες που όχι µόνο η αντιπολίτευση αλλά και η κοινωνία της Ναυπάκτου δεν προσήλθε στον διάλογο” επεσήµανε ο Κ. Καρακώστας, επαναλαµβάνοντας τη διαφωνία του στη γενικότερη φιλοσοφία του Επιχειρησιακού Σχεδίου που αφήνει έξω για παράδειγµα τον πρωτογενή τοµέα. Σχολική έκθεση χαρακτήρισε το σχέδιο ο Γιώργος Γούλας, που όπως είπε αποτυπώνει µια δηµοτική αρχή χωρίς όραµα και χωρίς πυξίδα. “Θα έπρεπε όλες αυτές τις προτάσεις να τις έχετε “δουλέψει” αν θέλατε να είχαµε άµεσο αποτέλεσµα”, συµπλήρωσε. “Προχωρούµε σταθερά µπροστά, θέτουµε σταθερές βάσεις, σχεδιάζουµε το µέλλον του τόπου µας”, τόνισε ο ∆ήµαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης υποστηρίζοντας ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποτελεί σηµαντικό εργαλείο ανάπτυξης αφού αφενός κατέγραψε για πρώτη φορά την υφιστάµενη κατάσταση του ∆ήµου, αφετέρου βάζει τις βάσεις για χρηµατοδότηση σηµαντικών έργων από το ∆' ΚΠΣ. Τη συναίνεση του Θύµιου Σώκου για την κατεδάφιση του προβλη µατικού τµήµατος του ΤΕΕ- ΕΠΑΛ (όπως είχαµε γράψει στο τεύχος 33), µετέφερε στο σώµα η αντιδήµαρχος Ιουλία Χοχτούλα που µάλιστα πρότεινε ο ∆ήµος Ναυπάκτου να “ενοχλήσει” εκ νέου το Νοµάρχη, προκειµένου η υπόσχεση του τελευταίου για καθαίρεση µέσα στο καλοκαίρι να µην µείνει... υπόσχεση. “Ελάτε να κάνουµε φασαρία” προέτρεψε τους δηµοτικούς συµβούλους ο Κ. Καρακώστας ζητώντας ουσιαστικά δυναµικές κινητοποιήσεις µε τον ∆ήµο µπροστάρη.


Íáõ ðá ê ô ß á

απόψεις

[ Σκέψεις ]Πως θα οδηγούσε ο Παρέτο στη Ναύπακτο; 10

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Του Γιώργου Ασηµακόπουλου - gasimakop.blogspot.com

Ο Παρέτο ήταν Ιταλός µαθηµατικός που έζησε το 18ο αιώνα. Η κληρονοµιά που άφησε ήταν ένας πολύ απλός αλλά ευφυής νόµος: αν καταβάλλεις το 20% της προσπάθειας πετυχαίνεις το 80% του αποτελέσµατος. Για να πετύχεις το υπολειπόµενο 20% του αποτελέσµατος θα πρέπει να καταβάλλεις το 80% της προσπάθειας που αποµένει. Εποµένως αν καταφέρεις να εντοπίσεις το 20% της προσπάθειας που απαιτείται θα λύσεις το 80% του προβλήµατος, εύκολα. Ας δούµε κάτω από αυτή τη µατιά το "κυκλοφοριακό ζήτηµα" της Ναυπάκτου. Λέγεται ότι ο αυξηµένος κυκλοφοριακός φόρτος ταλανίζει την πόλη και την αγορά. Είναι όµως πράγµατι τόσο αυξηµένος ο φόρτος ώστε να ξεπερνά την χωρητικότητα του οδικού δικτύου, ή µήπως είναι η άναρχη η κίνηση των οχηµάτων που δηµιουργεί προβλήµατα; Η ερώτηση αυτή δεν µπορεί να απαντηθεί χωρίς να προηγηθεί κάποια επιστηµονική µελέτη, η οποία θα ποσοτικοποιήσει αφενός τον κυκλοφοριακό φόρτο και αφετέρου θα υπολογίσει τη χωρητικότητα του δικτύου. Κάτι τέτοιο ως σήµερα δεν έχει γίνει - εξ όσων γνωρίζω. Παρόλα αυτά έχουν κατατεθεί κατά καιρούς διάφορες µεγαλεπήβολες προτάσεις για το κυκλοφοριακό, από τη δηµιουργία υπόγειας σήραγγας κάτω από το κάστρο και την µεταφορά του κέντρου της πόλης έξω από την πόλη, µέχρι τη δηµιουργία δρόµου στον χώρο του ΞΕΝΙΑ. Στη συζήτηση αυτή ωστόσο δεν αναφέρεται ότι η Ναύπακτος δεν διαθέτει κάποιο πολύπλοκο οδικό σύστηµα που κατά συνέπεια απαιτεί τεράστια έργα υποδοµής για τη λειτουργία του. ∆εν είναι Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα ή Ηράκλειο, ούτε καν Αγρίνιο. Με

δεδοµένη δε την ολοκλήρωση του Περιφερειακού και τη λειτουργία της συνδετήριας οδού στον Σκα εδώ και τρία χρόνια τα πράγµατα είναι ακόµη πιο απλά. Μήπως µπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση µε µερικές απλές παρεµβάσεις χαµηλού κόστους; Εµπειρικά µπορεί κάποιος να καταλήξει σε ένα προφανές συµπέρασµα: αν η κίνησή µας ήταν λιγότερο άναρχη ο κυκλοφοριακός µας βίος θα ήταν λιγότερο... αβίωτος. Ας δούµε µερικές µικρές παρεµβάσεις (το 20% της προσπάθειας) που ενδεχοµένως να είχαν µεγάλο όφελος (80% λύση του προβλήµατος):  Τα αστικά λεωφορεία κάνουν στάση στη µέση του δρόµου διακόπτοντας την κυκλοφορία. Αποτέλεσµα είναι να δηµιουργείται ανάσχεση όποτε υπάρχει δροµολόγιο σε εξέλιξη. Η λύση έχει ακουστεί από καιρό: να µετατεθούν οι στάσεις σε σηµεία που

υπάρχουν πλατώµατα (πχ Εθνική Τράπεζα, αρχή οδού Θέρµου κα). ∆εν την υλοποιούµε σιγά σιγά;  Η αιχµή του κυκλοφοριακού παρουσιάζεται την ώρα που σχολάνε τα σχολεία αφού υπάρχει υπερσυγκέντρωση οχηµάτων για µικρό χρονικό διάστηµα. Γιατί δεν υιοθετούµε την ιδέα του δωρεάν σχολικού λεωφορείου το οποίο θα µπορούσε να πληρώνει ο ∆ήµος;  Μετά και από τη µονοδρόµηση της οδού Φαρµάκη, η ανάσχεση στον "πάνω δρόµο" συνήθως λήγει µόλις φτάσεις στην πλατεία του λιµανιού. Στην πλατεία του λιµανιού σχηµατίζεται ουρά γιατί όταν κάποιος πάει να στρίψει αριστερά στην Μητρόπολη (προς το λιµάνι) πέφτει στο µποτιλιάρισµα του "κάτω δρόµου" και µένει στη στροφή µε αποτέλεσµα να σταµατάνε και τα οχήµατα που θέλουν να πάνε ευθεία. Θα µπορούσε να

απαγορευτεί -στην πράξη και όχι στις ταµπέλες!- η στάθµευση στη βόρεια πλευρά της πλατείας του λιµανιού µε την τοποθέτηση ελαστικών κορυνών στη µέση της οδού. Έτσι τα οχήµατα που σχηµατίζουν ουρά για να στρίψουν αριστερά θα πιάνουν τον χώρο που σήµερα πιάνουν τα παρκαρισµένα και έτσι δεν θα εµποδίζουν τα οχήµατα που θέλουν να πάνε ευθεία. Ανάλογη λύση έχει λειτουργήσει στο κέντρο της Λάρισας για την αποτροπή της στάθµευσης (στη Λάρισα να δείτε κίνηση!).  Μεγάλη ανάσχεση δηµιουργεί το διπλοπαρκάρισµα στον "πάνω δρόµο". Γιατί να µην στενέψει ο δρόµος µε ταυτόχρονη διαπλάτυνση των πεζοδροµίων ώστε να µην χωράει δεύτερη σειρά;  Μεγάλο πρόβληµα στάθµευσης δηµιουργείται στο εµπορικό κέντρο από τα "ξεχασµένα" οχήµατα που έρχονται στο κέντρο το πρωί και φεύγουν το µεσηµέρι. Με τη σύσταση της ∆ηµοτικής Αστυνο-

µίας θα µπορούσε να λειτουργήσει ελεγχόµενη στάθµευση όπου η πρώτη πχ µισή ώρα στάθµευσης να είναι δωρεάν και να αρχίζει "τσουχτερή" χρέωση µετά. Με τον τρόπο αυτό θα ανανεώνονται τα αυτοκίνητα που σταθµεύουν χωρίς να επιβαρύνεται ο δηµότης. Ας θυµηθούµε ότι η εφαρµογή του µέτρου της προσωρινής στάσης στη Ναύπακτο (για όσο καιρό τηρήθηκε από την Τροχαία) είχε λύσει το πρόβληµα.  Ακούγεται ότι η αποµάκρυνση του ΚΤΕΛ είναι ήδη δροµολογηµένη. Ωστόσο η επιτάχυνση της µεταφοράς µόνο ευεργετικά θα λειτουργούσε για την πόλη.  Η τροφοδοσία των καταστηµάτων είναι ένα ζήτηµα που πρέπει να ρυθµιστεί, χωρίς βέβαια να υιοθετούνται εξωπραγµατικές και µη εφαρµόσιµες λύσεις που µένουν στα χαρτιά. Η τοποθέτηση κάποιων τραπεζικών µηχανών ΑΤΜ στα άκρα της πόλης όπου δεν υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος (πχ Λαγκαδούλα, ∆άφνη, Κέντρο Υγείας, ΤΕΙ κλπ) θα απέτρεπε τη συγκέντρωση επιπλέον οχηµάτων στην πλατεία Φαρµάκη. Η διαµόρφωση χώρων στάθµευσης σε ελεύθερα δηµοτικά (και όχι µόνο) οικόπεδα στο κέντρο και τις άκρες της πόλης. Τα πρώτα που έχουν δηµιουργηθεί (Γρίµποβο, εφορία) δεν αρκούν από µόνα τους, αλλά έχουν αποδείξει ότι µπορούν να συµβάλλουν αποφασιστικά στη λύση του προβλήµατος της στάθµευσης, το οποίο µε τη σειρά του επιβαρύνει το κυκλοφοριακό. Μερικές απλές κινήσεις µηδενικού κόστους θα µπορούσαν να κάνουν το κυκλοφοριακό σηµαντικά πιο ανεκτό. Ας ξεκινήσουµε από τα απλά που φέρνουν αποτέλεσµα και ας συνεχίσουµε να συζητάµε για τα µεγαλόπνοα σχέδια που απαιτούν χρόνια και χρόνια για να εφαρµοστούν.


Íáõ ðá ê ô ß á

απόψεις 11

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Πράγµατι “Ο εµφύλιος δεν έχει τελειώσει”

υσφορεί σφόδρα και εξωτερικεύει την οργή του (µέσω των στηλών της “Ν” της 28/3/08) ο κ. ∆ηµ. Κατσαγάνης για τον τίτλο του σχολίου µου “µνηµόσυνο εν στενώ οικογενειακό κύκλω”! Μα έτσι ήταν και το επαναιτιολογώ: Πάλι καλά που χωρέσαµε και 4-5 “εξωοικογενειακοί” αφού δεν έγινε δυνατός ο εξ υπάρχων αποκλεισµός µας µε τα διάφορα τερτίπια και τους περιορισµούς που προκαταβολικά επινοήθηκαν και προλάβαµε να εισχωρήσουµε για να απολαύσουµε και κάποιες εισηγήσεις µε θέµατα σαφώς εθνοσηµαντικά όπως το “ οι ερωτικές δραστηριότητες των Ιταλών στο Αγρίνιο”.... Όσο για τις “εκατοντάδες ακροατών” τουλάχιστον στο έν Αγρινίω διήµερο οι 120 – 150 “σύνεδροι” συνεχώς και αδιαλείπτως οι ίδιοι, έκαναν παντοιοτρόπως και κραυγαλέα γνωστές τις “θέσεις” και τις προτιµήσεις τους... Πέραν αυτών τώρα: υιοθετώ τον τίτλο του δηµοσιεύµατος του κ. Κατσαγάνη, ότι ο εµφύλιος συνεχίζεται. Γιατί υπάρχουν ακόµα κάποιοι επιζώντες εκείνης της περιόδου, που ανυποχώρητα αρνούµεθα αυτόν τον προσδιοριστικό χαρακτηρισµό που – 10ετίες µετά – δόθηκε – στον τότε συµµοριτοπόλεµο (και δη από πολιτικούς της εντεύθεν όχθης, επειδή θεωρούσαν πως έτσι βόλευε απλουστευτικά και βοηθούσε σε µιαν απάλυνση αντιθέσεων), που τον άρπαξαν όµως και τον εγκολπώθηκαν οι της εκείθεν όχθης και τον περιφέρουν σαν θριαµβευτική επιβεβαίωση των τότε “οραµατισµών” τους γιορτάζοντας µάλιστα επιδεικτικά και υµνολογώντας τους τότε µύστες του ανίερου και αιµατηρού “αγώνα” τους. Συµβαίνει άλλωστε στις “εµµονές” µου αυτές να έχω υπερασπιστή µου µια πανελληνίου κύρους και παραδοχής προσωπικότητα, που εξυµνήθηκε πολύ και χρησιµοποιήθηκε εντατικά στο πρόσφατο παρελθόν από τον πολιτικό χώρο του κ. Κατσαγάνη: Πρόκειται για τον κ. Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκη. (Και τις “θέσεις” του ας τις διαβάσει -αν θέλει- στο βιβλίο µου τα γεγονότα της περιόδου 1940-1950 στην Ναυπακτία, που µέσα στον Απρίλη θα κυκλοφορήσει και στην Ναύπακτο). Και του δηλοποιώ ότι δεν επιθυµώ, ούτε επιχειρώ να καταργήσω την Ιστορία, όπως µου αποδίδει. Γιατί η πραγµατική, η αληθινή Ιστορία δεν παραγράφεται, άλλο αν πρόσκαιρα και ευκαιριακά παραχαράσσεται. Και δεν είµαι “προϊόν της ταξικής πάλης” που µου καταλογίζει, αφού δείχνει έτσι να πιστεύει ότι η ιερή εκείνη κατοχική ανάσταση της πανεθνικής Αντίστασης προς τον κατακτητή προέκυψε από την υποφώσκουσα πίεση της πάλης των τάξεων δόγµα στο οποίο προφανώς παραµένει διαχρονικά προσηλωµένος και δη σε βαθµό αγκυλώσεως. Και είναι ώρα τώρα να αναµνησθώ και της “αγωνίστριας - αγρότισσας” Ασηµίνας Πατούχα – Καρκάνη: ∆εν προτίθεµαι να επικρίνω τον κ. Κατσαγάνη για την ερµηνεία που δίνει στις ιδέες, τα ιδανικά και τα οράµατα – που πασιφανώς και ο ίδιος τα ενστερνίζεται- που ανέβασαν τα αδέλφια Πάνο και Ασήµω Πατούχα (και στους δύο “γύρους”) στο βουνό. Μάλιστα για το πρώτο, τον κατοχικό θα µπορούσα και να τους επευφηµήσω, γιατί αλλιώς θα επρόδιδα και τα δικά µου για ΤΟΤΕ “πιστεύω”. Γύρω τους όµως συνέβησαν γεγονότα, που σε κάποια είχαν και οι ίδιοι συµµετοχή και για

άλλα διαπιστώνεται η αποσιώπησή τους, ή και η αποµάκρυνση από την Αλήθεια, και για τα οποία δικαιούµαι να καταθέσω τις ερµηνείες µου, ή να θέσω τα ερωτήµατά µου, αντλώντας τα από το βιβλίο της συγγραφέως: - ∆εν κρύβει την οδύνη της για την εκδικητική θανάτωση της γίδας τους από τον οµοχώριό της Ζ.Α.! ∆εν είδα όµως ούτε µίαν αράδα στις 1000άδες σελίδες του για τα αιµατηρά πεπραγµένα του ΕΛΑΣ σ'εκείνο το Στρατόπεδο Κρατουµένων του – στο χωριό της ήταν – µε τις οµαδικές εκτελέσεις (11 οι Μακρύνειοι στο “Σκλήθρο”, 6 οι “Ξηροµερίτες” στο Νεκροταφείο και πόσοι άλλοι αλλού...) ∆εν έµαθες τίποτα γι'αυτά κ. Κατσαγάνη; - Εκείνα τα κρυµµένα στο Πατουχέϊκο χωράφι “... όπλα, ασυρµάτους και τέτοια...” (σελ. 83-84), για την αποκάλυψη των οποίων υποχρεώθηκε και η ίδια να συµβάλη, γιατί τα είχε ο Πάνος, (µετά φυσικά την Βάρκιζα). Μήπως για να αποτεθούν, σαν “τ'αντρειωµένου τ'άρµατα” στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης; - Μήπως βρέθηκε σε γεροντική έξαρση παρακρούσεως η συγγραφέας όταν η ίδια αναµολογεί (σελ.223) το όργιο των αρπαγών για βίαιη επιστράτευση; “....την Τασούλα, κόρη του Γιάννη Σφήκα που την πήρανε µαζί µε µια πρώτη ξαδέλφη µου οι αντάρτες σε µια µάχη στο χωριό...” και κάπου αλλού (σελ. 121) “...σε κάθε µάχη στρατολογούσαµε γυναίκες ...οι οποίες γίνανε καλύτερες από µας τις εθελόντριες...” - Και όσο για εκείνα τα 20 χρυσά δόντια που βρέθηκαν στο σακίδιο του όχι “δολοφονηµένου” αλλά σκοτωµένου σε συµπλοκή αδελφού της, του επικηρυγµένου µε 12.000.000 δρχ. Αρχηγού Πάνου Πατούχα, θα έγραφε γι'αυτά η συγγραφέας το 2005, αν δεν είχε προηγηθεί η εγγραφή στο βιβλίο του Γιάννη Ράπτη το 2003; Και θεωρεί πειστική την εξήγηση που δίνει, ότι πριν κηδεύσουν τον νεαρό πατέρα και σύζυγο ή χήρα του είχε συναινέσει να αποσπάσουν τα χρυσά δόντια του; Τα ήθη, η περί οικογενείας έννοια, ο σεβασµός της χωρικής κοινωνίας, θα συγχωρούσαν τέτοια σκύλευση νεκρού; Εγώ απλώς ρωτάω: Η ετυµηγορία αφήνεται στους τυχόν αναγνώστες του παρόντος.... όσο για το υστερόγραφο του κ. Κατσαγάνη στο όλο του πόνηµα, έ, δεν αποποιούµαι την απάντηση. Μόνο που το µυαλό µου ανατρέχει στο πόσο άχαρο µπορεί ν'αποβεί στην γίδα το να µην προσέχει που πάει να ξυστεί.... Του εξηγώ λοιπόν: Α) Πράγµατι, ούτε οι άλλοτε – φορείς- ιδιοκτήτες εκείνων των χρυσών δοντιών ούτε και οι κληρονόµοι τους µπορούν να ιδρύσουν Σύλλογο ξεδοντιασµένων θυµάτων. Έµειναν άγνωστοι και εκείνοι και οι τάφοι τους (αν θάφτηκαν). Β) Τα τότε “ανταρτοδικεία” και τα λαϊκά δικαστήρια δεν είχαν ανάγκη ιατροδικαστών, ούτε ίσως και τον καιρό. Και σε πλείστες όσες περιπτώσεις δεν χρειάστηκε και η δίκη... Γ) Όσο για τα (β) και (γ) ερωτήµατα σας, γιατί τα επινοήσατε και τα αφήσατε να φτάσουν ως τα χαρτιά σας κ. Κατσαγάνη, θέτοντας ο ίδιος υπό αµφισβήτηση την νοηµοσύνη σας; Γιατί η επίδειξη πνεύµατος εν ου παικτοίς ενέχει και κινδύνους!.... Ναύπακτος 20/3/08 Μπ. Κοτίνης

Η τελευταία ευκαιρία

Η

ευχάριστη και ειδυλλιακή εικόνα στο κλείσιµο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ένα ξέσπασµα ελπίδας για ενότητα και ανάκαµψη. Η “ιστορική” στιγµή κατά την οποία ο ΓΑΠ κάλεσε τους δύο συνυποψήφιους στον αγώνα για την διεκδίκηση της ηγεσίας Ευ. Βενιζέλο και Κ. Σκανδαλίδη, αντάλλαξαν ασπασµούς, ένωσαν τα χέρια τους και τα σήκωσαν ψηλά µάλλον προβληµάτισε τους δεκάδες φωτογράφους και camera -man που αποθανάτιζαν τα στιγµιότυπα. Ήταν αλήθεια µια επίδειξη κραταιάς δύναµης από το “όλον ΠΑΣΟΚ”, ή µήπως έµοιαζε µε µια στροφή από το χορό του Ζαλόγγου; (χαρακτηριστικό το στωικό βλέµµα του Βενιζέλου προς τους άλλους δύο – πιθανόν να έβλεπε κοντά το γκρεµό). Υπάρχει ένας κανόνας στο ποδόσφαιρο: όταν η οµάδα χάνει απολύεται ο προπονητής, όχι ο πρόεδρος. Ο Γιώργος Παπανδρέου µετέφερε τον κανόνα και στην πολιτική: όταν το κόµµα δεν πάει καλά απολύονται τα στελέχη, όχι ο πρόεδρος. Στο γήπεδο του συνεδρίου απέδειξε ότι κάνει µε ευκολία αυτό που θέλει και η κοµµατική βάση επικυρώνει. Απέκλεισαν από τη σύνθεση του νέου πολιτικού συµβουλίου όσους µετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οραµατιζόµενος ανανέωση προσώπων και αλλαγή πλεύσης ενισχύει την εικόνα της απαξίωσης και απόλυτης αποκοπής από το “παλιό ΠΑΣΟΚ”. Η παρουσία Τσίπρα στο συνέδριο άφησε την αίσθηση της “φρεσκάδας” και τον προβληµατισµό µελλοντικής συνεργασίας. Βέβαια, η ανοικτή πρόταση Παπανδρέου προς τον ΣΥΝ οδήγησε

Θεοδόσιος Χρ. Θεοδοσόπουλος Mαθηµατικός Πρόεδρος ∆ΗΜ.Τ.Ο. Ναυπάκτου Νέας ∆ηµοκρατίας

σ'ένα κοµψό “ευχαριστούµε άλλα δεν θα πάρουµε”. Η αυξανόµενη δηµοσκοπικά απήχηση του δίδυµου “Αλαβάνος – Τσίπρας” µε ταυτόχρονη ουσιαστικά υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού και οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισµό ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ κάτω από µια αόριστη συνθηµατολογία περί αριστερής “στροφής”. Μετά το συνέδριο οι “αντιπαπανδρεϊκοί” αισθάνονται µάλλον “τελειωµένοι” και µαζί µε τους βετεράνους µοιρολογούν. Υπάρχει όµως µια κόκκινη γραµµή που δεν τολµούν να πλησιάσουν. Υπάρχει και κάτι ακόµα. Η απουσία Σηµίτη από το συνέδριο. Μια “κοµψή” προσβολή προς τον ΓΑΠ. Από τον άνθρωπο που τον έστειλε αντ'αυτού το 2004 στο στόµα του Καραµανλή. Κι όταν δεν βρήκε λύσεις σε ένα κόµµα που δεν είχε λύσεις, στράφηκε εναντίον του κλείνοντας πονηρά το µάτι στον Ευ. Βενιζέλο. Με την αυλαία του συνεδρίου κλείνει (ένας ακόµα;) κύκλος εσωστρέφειας και ανοίγει µια τελευταία ευκαιρία που θα κρίνει µάλλον οριστικά το µέλλον ενός κόµµατος που πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή για 30 χρόνια. Οι δηµοσκοπήσεις Ιουνίου-Σεπτεµβρίου θα δείξουν.

Για τις φοιτητικές εκλογές

Σ

τις 9 του Απρίλη διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές. Οι φετινές εκλογές γίνονται στην επαύριον της µεγαλειώδους Γενικής Απεργίας και ύστερα από τις περσινές καταλήψεις για το νόµο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Χιλιάδες εργαζόµενοι και φοιτητές διαδήλωσαν σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην αντι-ασφαλιστική µεταρρύθµιση, όπου η µάχη αυτή δεν έχει λήξει. Ότι κινητοποιεί τους εργαζόµενους σήµερα δεν είναι άλλο από αυτό που πυροδότησε την φοιτητική εξέγερση του 2006-2007. Τόσο οι προωθούµενες αλλαγές στην Παιδεία και το Ασφαλιστικό σήµερα, την Υγεία και τις ∆ΕΚΟ την επόµενη περίοδο, έχουν κοινό παρανοµαστή την επέκταση της εκµετάλλευσης των εργαζοµένων και την προσαρµογή τους στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχουν οι καπιταλιστές. Η φοιτητική εξέγερση του 2006-2007, όχι µόνο ήταν ο προποµπός της σηµερινής εργατικής έκρηξης αλλά παραµένει το γεγονός που καθορίζει τις εξελίξεις στην Ανώτατη Παιδεία σήµερα. Κατάφερε να παγώσει τη διαδικασία Συνταγµατικής Αναθεώρησης του άρθρου 16 εµποδίζοντας µέχρι στιγµής την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών Κολεγίων τύπου ΚΕΣ-ΙΕΚ µε τα πτυχία των ΑΕΙΤΕΙ, ενώ απονοµιµοποίησε πολιτικά το Νόµο-Πλαίσιο. Ένα χρόνο µετά τη λήξη των καταλήψεων η εφαρµογή του Νόµου Πλαί-

σιο αποτελεί το µεγάλο ζητούµενο για την Κυβέρνηση. Το τέλος της φοιτητικής εξέγερσης βρήκε το φοιτητικό κίνηµα όχι λιγότερο δυνατό για να πετύχει την ανατροπή του. O,τι έλειψε το 2006-2007 από το φοιτητικό κίνηµα, η κινητοποίηση της εργατικής τάξης στο πλευρό του, είναι τώρα γεγονός. Αν η Κυβέρνηση αναζητά τους συµµάχους της στους Πρυτάνεις, για την διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών»,την παράδοση της διοίκησης των σχολών σε µάνατζερ, τα τετραετή επιχειρησιακά συµβόλαια υπό-χρηµατοδότησης και την σύσταση φοιτητοδικείων ενάντια στους µαχόµενους φοιτητές (όπως προβλέπει ο Νόµος Πλαίσιο), το φοιτητικό κίνηµα πρέπει να ενωθεί µε τον δικό του σύµµαχο, την εργατική τάξη. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι µία στιγµή για την εκ νέου κλιµάκωση του αγώνα για την οριστική ανατροπή του Νόµου-Πλαίσιο και µαζί µε αυτόν όλων των αντι-εκπαιδευτικών νόµων. Οι φοιτητικές καταλήψεις που έχουν γίνει τις τελευταίες βδοµάδες πρέπει να οδηγήσουν άµεσα σε ένα νέο γύρο συνελεύσεων- καταλήψεων –διαδηλώσεων για την γενικευµένη πολιτική σύγκρουση µε την Κυβέρνηση. Για µία Ενιαία Πανεπιστηµιακή Εκπαίδευση για όλους, χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγµούς. Για µια άλλη παιδεία, σε µια άλλη κοινωνία!!! Μανώλης Σέρας, φοιτητής ΤΕΙ Ναυπάκτου


12

Íáõ ðá ê ô ß á press

επικαιρότητα

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Έκλεψαν την παράσταση τα άλογα

Τ

ην περασµένη Κυριακή 30 Μαρτίου η παραλία της Χιλιαδούς γέµισε µε κόσµο όλων των ηλικιών, που µε ενθουσιασµό παρακολούθησαν την παρέλαση των αλόγων σε µια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιππικός Σύλλογος Ναυπακτίας και ∆ωρίδας. Στην εκδήλωση συµµετείχαν, εκτός από τα µέλη του Συλλόγου, και αναβάτες από Πάτρα, Αίγιο ακόµη κι απ' το Άργος. Ο κόσµος που παρευρέθηκε είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή µε το άλογο και να εξοικειωθεί µαζί του,

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

κάνοντας ακόµη και µια σύντοµη βόλτα µε κάποιο από αυτά. Οι βασικοί σκοποί του Ιππικού συλλόγου, όπως µας είπε ο πρόεδρος Αντώνης Μουχτούρης, είναι δυο: Να φέρει σε επαφή τα νέα παιδιά µε το άλογο προσελκύοντας τους νέους στο άθληµα της ιππασίας, και η διάσωση των τοπικών φυλών. Την εκδήλωση, εκτός απ' τον κόσµο, αγκάλιασε και ο ∆ήµος Ευπαλίου µε τον ∆ήµαρχο Τάσο Παγώνη να παρευρίσκεται και να απευθύνει σύντοµο χαιρετισµό στην εκδήλωση. Να σηµειώσουµε ότι ο σύλλογος εκτείνεται σε 5 ∆ήµους – Αντιρρίου, Χάλκειας, Πυλήνης, Ευπαλίου και Ναυπάκτου.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕ∆ΩΝ, ΕΚΤΑΣΕΩΝ

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΓΡΙΜΠΟΒΟ: Πωλείται οικόπεδο 240 m2 ,ανατολικό, πρώτο οικοδοµικό τετράγωνο. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΓΡΙΜΠΟΒΟ: Πωλείται οικόπεδο 308 m2 , δεύτερο οικοδοµικό τετράγωνο. Τιµή λογική. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΓΡΙΜΠΟΒΟ: Πωλούνται 2 οικόπεδα συνεχόµενα 300 m2 έκαστο. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΓΡΙΜΠΟΒΟ: Πωλείται οικόπεδο 227 m2 , πρώτο οικοδοµικό τετράγωνο από τη θάλασσα. Τιµή λογική. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΑΦΡΟΞΥΛΙΑ: Πωλείται έκταση 7 στρεµµάτων µε πέτρινη µονοκατοικία. Απεριόριστη θέα. Τιµή ευκαιρίας. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΣΚΑΣ: Πωλείται έκταση 1500 m2 µε ρεύµα, νερό και αποθήκη 30 m2. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΛΥΓΙΑΣ: Πωλείται οικόπεδο 760 m2, περιβαλλόµενο από δρόµους και πρόσωπο σε πλατεία. Σ.∆. 0,8.Τιµή λογική. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆Ο: Πωλείται φάτσα στο κεντρικό δρόµο οικόπεδο 557 m2, κτίζει 446 m2 Κατάλληλο για επαγγελµατική χρήση. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆Ο: Πωλείται φάτσα στο κεντρικό δρόµο οικόπεδο 287 m2 .Σ.∆. Ο,8. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ: Πωλείται επί της Ε.Ο. Ναυπάκτου – Αντιρρίου οικόπεδο 2000 m2. Γωνιακό, κατάλληλο για επαγγελµατική χρήση. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ: Πωλείται έκταση 2600 m2 ,µε σπίτι 60 m2.Κτίζει άλλα 140 m2. Καταπληκτική θέα, ήσυχο περιβάλλον. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ: Πωλείται οικόπεδο 1720 m2, οικοδοµή 400 m2, δίνεται και τµηµατικά.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ: Πωλείται οικόπεδο 350 m2, οικοδοµή 133 m2. 40 m από τη θάλασσα. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ- ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ: Πωλείται οικόπεδο 660 m2 µε δόµηση 145 m2. Τιµή λογική. ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ: Πωλείται οικόπεδο 2000 m2, κτίζει 400 m2. Τιµή λογική. ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ: Πωλείται έκταση 5000 m2. Πανοραµική θέα. Τιµή λογική. ΜΑΚΥΝΕΙΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ: Πωλείται έκταση 9000 m2 µε ελαιόδεντρα και γεώτρηση. Τιµή λογική. ΜΑΚΥΝΕΙΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ: Πωλείται έκταση 7500 m2, φάτσα στη θάλασσα. Τιµή λογική. ΜΑΚΥΝΕΙΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ: Πωλείται οικόπεδο 700 m2 µε οικία 70 m2, καλοριφέρ, γεώτρηση. 100 m από τη θάλασσα. Τιµή ευκαιρίας. ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΕΥΠΑΛΙΟΥ: Πωλείται έκταση 4600 m2.Πανοραµική θέα. Τιµή λογική. ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΕΥΠΑΛΙΟΥ: Πωλείται έκταση 6000 m2, στη θέση «Κόκκινος». Προσφέρεται για τουριστικές εγκαταστάσεις όπως ξενοδοχείο, µπάγκαλοους κ.α. ΧΙΛΙΑ∆ΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Πωλείται φάτσα στη θάλασσα έκταση 7500 m2 .Πρόσωπο στη θάλασσα 70m. ΣΚΑΛΩΜΑ ΕΥΠΑΛΙΟΥ: Πωλούνται οικόπεδα 400, 500 m2. 80 m από τη θάλασσα. ΜΑΡΑΘΙΑΣ ∆ΩΡΙ∆ΟΣ: Πωλείται οικόπεδο 330 m2. Ήσυχο περιβάλλον. Τιµή λογική.

NAYΠΑΚΤΟΣ-ΟΒΡΕΟΛΑΚΑ: Πωλείται µονοκατοικία 99 m2 σε οικόπεδο 200 m2. Τιµή λογική ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΚΑΣΤΡΟ: Πωλείται µονοκατοικία 83 m2 σε οικόπεδο 356 m2. Άνετη πρόσβαση, φανταστική θέα. Υπόλοιπο δόµησης 200 m2. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ: Πωλείται µονοκατοικία 3 επιπέδων 200 m2. Σε οικόπεδο 1000 m2. Περιφραγµένη µε

µαντρότοιχο. Τιµή λογική. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ: Πωλείται νεοκλασικό διατηρητέο 108 m2 µε ηµιυπόγειο 108 m2,γωνιακό σε οικόπεδο 196 m2. Τιµή λογική. ΣΚΑΛΩΜΑ ΕΥΠΑΛΙΟΥ: Πωλείται διαµέρισµα 1ου ,ορόφου 85 m2 σε σύγχρονη κατασκευή µε καταπληκτική θέα στη θάλασσα.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ: Πωλείται διαµέρισµα 86 m2, 1ου ορόφου, διαµπερές, σύγχρονη κατασκευή. Αυτ/µη θέρµανση, πωλείται και µε οικοσκευή. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΓΡΙΜΠΟΒΟ: Πωλούνται διαµερίσµατα 70 m2, 1ου και 2ου ορόφου. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΓΡΙΜΠΟΒΟ: Πωλείται διαµέρισµα 90 m2, 1ου ορόφου. Φάτσα στη θάλασσα.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ–ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΙΑ: Πωλείται διαµέρισµα 90 m2, 2ου ορόφου. Κατάλληλο για γραφείο. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΟΒΡΕΟΛΑΚΑ: Πωλούνται διαµερίσµατα σε νεόδµητο κτίριο. 36,75,95 m2. Ήσυχο περιβάλλον, φανταστική θέα. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΓΗΠΕ∆Ο: Πωλούνται διαµερίσµατα σε νεόδµητο κτίριο. 70,85,110 m2. Πολυτελής κατασκευή, χώρος στάθµευσης, θέα στο κάστρο. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΛΑΓΚΑ∆ΟΥΛΑ: Πωλούνται διαµερίσµατα. 41,70 και 93 m2. Τιµές λογικές.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΕΠΙ ΤΗΣ Ο∆ΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: Πωλείται κτίριο, ισόγειο κατάστηµα 110 m2, όροφος κατάλληλος για γραφεία 110 m2, υπόγειο 60 m2 σε οικόπεδο 400 m2. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΑΘ.ΝΟΒΑ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Πωλείται γωνιακό κατάστηµα 90 m2. Σοβαρό εισόδηµα, τιµή λογική.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-ΑΘ.ΝΟΒΑ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Πωλείται ισόγειο κατάστηµα 91 m2 µε πατάρι 91 m2. Εξασφαλισµένο εισόδηµα, τιµή λογική. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ- ΕΠΙ ΤΗΣ Ο∆ΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: (πλησίον πλατείας Φαρµάκη) Πωλείται κτίριο µε ισόγειο κατάστηµα 85 m2 και 1ος όροφος 85 m2 κατάλληλο για γραφεία. Εξασφαλισµένο εισόδηµα, τιµή λογική.

Απευθυνθείτε σε µας….για γρήγορη και υπεύθυνη σύσταση σε αξιόπιστους ενοικιαστές ή αγοραστές…!

Το κτηµατοµεσιτικό µας γραφείο διαθέτει ∆ΩΡΕΑΝ προς ενηµέρωση σας όλα τα χρηµατοδοτικά προγράµµατα της αγοράς, ώστε να πετύχετε το στόχο σας µε ελάχιστες δαπάνες σε χρόνο και χρήµα.

www.landhome.gr – e-mail: info@landhome.gr


Íáõ ðá ê ô ß á

επικαιρότητα 13

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

“∆ύναµή µας η ενότητα”, άρα αδύναµοι...

Μ

ε το σύνθηµα “∆ύναµή µας η ενότητα” πραγµατοποιήθηκε το διήµερο 29 και 30 Μαρτίου το 23ο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και ∆ωρίδας. Αν απαραίτητη, τώρα, προϋπόθεση για να είναι δυνατός ο συγκεκριµένος συνδικαλιστικός φορέας είναι η ενότητα, τότε σίγουρα υπάρχουν πολλές αδυναµίες καθώς για µία ακόµα φορά δεν έλειψαν οι κόντρες µεταξύ του προέδρου Μ. Χάρου και των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Τ. Μπίµπα και Μπ. ∆ούρου. Κατά τα άλλα ψηφίστηκε όπως και ήταν αναµενόµενο κατά πλειοψηφία ο διοικητικός και οικονοµικός απολογισµός για την τριετία που πέρασε, ενώ από τις εργασίες της πρώτης ηµέρας ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις των επίσηµων καλεσµένων, όπως αυτή της βουλευτού Σ. Γιαννακά και του νοµάρχη Θ. Σώκου.

Μ. Χάρος: Είµαστε παντού παρόντες Οι εργασίες της πρώτης µέρας του Συνεδρίου ξεκίνησαν µε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Μ. Χάρο να κάνει τον διοικητικό απολογισµό για την τριετία που πέρασε, τονίζοντας µε αυτοκριτικό ύφος ότι “από το 2005 δόθηκαν µάχες µε θετικά και αρνητικά αποτελέσµατα”. Σηµείωσε ότι ως συνδικαλιστικός φορέας το Εργ. Κέντρο συµµετείχε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ, διοργάνωσε αλλά και πήρε µέρος σε ηµερίδες για τα εργασιακά θέµατα, ενώ έκανε και µια σειρά επαφών µε φορείς για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν τα διάφορα σωµατεία. Πρόσθεσε ότι βάσει του προγράµµατος δράσης κεντρικός στόχος παραµένει η δηµιουργία ενός Εργατικού Κέντρου για όλο το νοµό, ενώ πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητές του είναι η επίτευξη της ενότητας µέσα στους κόλπους των σωµατείων καθώς έτσι ο αγώνας για τα δικαιώµατα των εργαζοµένων θα έχει µεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Σε τοπικό επίπεδο σηµείωσε ότι θα ασκηθούν πιέσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο, για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Ναυπακτίας, για τη δηµιουργία µόνιµων εγκαταστάσεων για το ΤΕΙ, καθώς επίσης και για την επίλυση του χρόνιου οικιστικού προβλήµατος της Ναυπάκτου. ∆εν παρέλειψε να αναφερθεί ακόµα στην αναγκαιότητα ίδρυσης πρωτοδικείου στην πόλη, όπως και στη δηµιουργία κι άλλων εργατικών κατοικιών, στόχοι που επίσης θα ασκηθούν πιέσεις για να επιτευχθούν. Μιλώντας για το γενικότερο κλίµα που επικρατεί γύρω από τα εργασιακά ζητήµατα ελέω ασφαλιστικής µεταρρύθµισης επιτέθηκε

στην κυβέρνηση της Ν∆ κάνοντας λόγο για κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, αλλά και των έως τώρα κατακτήσεων των εργαζοµένων.

Σ. Γιαννακά: Είναι καθήκον µου να βρίσκοµαι δίπλα σας Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στους καλεσµένους του Συνεδρίου µε πρώτη τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά η οποία υποστήριξε ότι βασικός στόχος όλων των εργαζοµένων θα πρέπει να είναι ο αγώνας για την αποτροπή της ασφαλιστικής µεταρρύθµισης που επιχειρεί η Ν∆, “ένα κόµµα”, που όπως είπε, “εξυπηρετεί τα συµφέροντα των εργοδοτών και του κεφαλαίου”. Σηµείωσε ότι είναι καθήκον της να παρευρίσκεται µεταξύ των εργαζοµένων, προσθέτοντας ότι στόχος των Εργατικών Κέντρων ως χώροι συνδικαλιστικής έκφρασης θα πρέπει να είναι η υπεράσπιση των δικαιωµάτων των εργαζοµένων και η άσκηση πιέσεων προς τις κυβερνήσεις για τη θεµελίωση αυτών. Καταλήγοντας είπε ότι “ η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τους εργαζόµενους κι όχι να κωφεύει µπροστά στις αγωνίες και τα προβλήµατά τους”, για να συνεχίσει λέγοντας ότι “ακόµα κι αν δεν συµβεί αυτό εµείς θα πρέπει να συνεχίσουµε τον αγώνα”.

Θ. Σώκος: Άνευ προηγουµένου η επίθεση στα εργασιακά Ο νοµάρχης Αιτ/νίας Θ. Σώκος υποστήριξε ότι διανύουµε µία περίοδο όπου το εργατικό κίνηµα δέχεται µία άνευ προηγούµενου επίθεση από την κυβέρνηση µε πρωτόγνωρο µάλιστα τρόπο, γεγονός που θα πρέπει να βρει ενωµένους τους εργάτες απέναντι στον κοινό εχθρό. Στάθηκε στην ανεργία που µαστίζει τη χώρα αλλά και το νοµό και κυρίως αυτή των νέων ηλικιών, αναγκάζοντας πολλούς να παίρνουν το δρόµο της µετανάστευσης ξυπνώντας µνήµες άλλων εποχών. Τόνισε ότι τη στιγµή που η χώρα, σύµφωνα µε τους επίσηµους αριθµούς, τρέχει µε ρυθµούς ανάπτυξης γύρω στο 4% στο νοµό µόλις και µετά βίας πιάνουµε το 1%, για να απευθύνει κάλεσµα προς όλους τους εκφραστές του συνδικαλιστικού κινήµατος για από κοινού αγώνα υπέρ των δικαιωµάτων των εργαζοµένων. Στη συνέχεια απεύθυναν µήνυµα συµπαράστασης προς τους εργατικούς αγώνες ο αντιδήµαρχος Ναυπάκτου Κ. Σταυρόπουλος και ο δήµαρχος Αποδοτίας Β. Σούζας.

Τ. Πατούλας: Συναινούν και αποδέχονται όσοι ακολουθούν τη ΓΣΕΕ Οι εργασίες της πρώτης ηµέρας έκλεισαν µε το χαιρετισµό από τους εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων της ευρύτερης περιοχής, µε τον Τ. Πατούλα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου του Αγρινίου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, να διαφοροποιεί τη θέση του εξαπολύοντας επίθεση προς όσους ακολουθούν το δρόµο της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τον δρόµο συναίνεσης και αποδοχής των αντιασφαλιστικών µέτρων των Σιούφα και Ρέππα. “Εµείς στο Αγρίνιο αντιπαλεύουµε αυτές τις

δράσεις και ακολουθούµε τον πραγµατικό δρόµο της ταξικής πάλης”, υποστήριξε, για να προσθέσει ότι το ΠΑΜΕ δεν πρόκειται ποτέ να µαζέψει τις σηµαίες συνεχίζοντας τον αγώνα στην πράξη και όχι στα λόγια.

Η

δεύτερη ηµέρα περιελάµβανε την ψήφιση του διοικητικού και οικονοµικού απολογισµού (ο πρώτος υπερψηφίστηκε µε 28 ψήφους υπέρ και 4 κατά και ο δεύτερος µε 31 υπέρ και 1 κατά ), καθώς επίσης και τις τοποθετήσεις των συνέδρων πάνω στα ζητήµατα που τους αφορούν, χωρίς να λείψουν οι απευθείας αντιπαραθέσεις µεταξύ του προέδρου Μ. Χάρου και των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, καταδεικνύοντας για µία ακόµα φορά ότι η περιζήτητη ενότητα µπορεί να επιτευχθεί µόνο σε φαντασιακό επίπεδο κι όχι στην πράξη. Αποφασίστηκε επίσης το νέο ∆Σ να ορίσει ηµεροµηνία για νέα 24ωρη τοπική απεργία µε αφορµή την µη τοποθέτηση γιατρών στο ΙΚΑ Ναυπάκτου. Στην τοποθέτησή του ο Β. Τσονάκας υποστήριξε ότι για τα ζητήµατα που αφορούν τους εργάτες θα πρέπει όλοι να αφήσουν εκτός τις κοµµατικές τους ταυτότητες, εκφράζοντας µάλιστα την επιθυµία για ενιαίο ψηφοδέλτιο εν όψει της εκλογής του νέου διοικητικού συµβουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η παραγωγή υπεύθυνης πολιτικής στους κόλπους του Εργατικού Κέντρου και όχι πολιτικής “καφενειακού τύπου”.

Τ. Μπίµπας: Συνέδριο συνενοχής και ξεπουλήµατος Ο Τ. Μπίµπας από µέρους του σηµείωσε ότι αυτό το διήµερο παρακολουθήσαµε ένα συνέδριο συνενοχής για το ξεπούληµα των δικαιωµάτων των εργαζοµένων, κάτι που κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ακολουθεί κατά γράµµα και αυτή του Εργ. Κέντρου Ναυπάκτου. Μιλώντας για την τελευταία σύµβαση που υπογράφηκε µεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών έκανε λόγο για συµβιβασµένους µε τα συµφέροντα του κεφαλαίου, τονίζοντας µάλιστα ότι όλοι αυτοί είναι σε διατεταγµένη υπηρεσία και συνειδητά στέκονται απέναντι στους εργαζόµενους. Απευθυνόµενος προς το Μ. Χάρο τον κατηγόρησε ότι αυτή την τριετία σε τοπικό επίπεδο δεν έγινε καµία ουσιαστική ενέργεια για τους ανασφάλιστους εργαζόµενους αλλά ούτε και για την επαναπρόσληψη απολυµένων στην περιοχή.

Πιο ήπιος αλλά εξίσου επικριτικός στην τοποθέτησή του ο Μπ. ∆ούρος κατηγόρησε κι αυτός για διπρόσωπη συµπεριφορά την πλειοψηφία, θυµίζοντας παλιότερες εποχές όπου οι επικριτές των σηµερινών ασφαλιστικών µεταρρυθµίσεων χειροκροτούσαν τις αντεργατικές µεταρρυθµίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. “ Όλοι εδώ µέσα ξέρουν την αλήθεια και τον πραγµατικό δρόµο του αγώνα”, κατέληξε, “αλλά οι κοµµατικές ταυτότητες και το προσωπικό συµφέρον δεν τους αφήνει να τον ακολουθήσουν”. Απαντώντας ο Μ. Χάρος σηµείωσε ότι “βασική προϋπόθεση για την εξέλιξη του εργατικού κινήµατος είναι η αυτοκριτική”, κάτι που όπως είπε “δεν κάνουν κάποιοι”, ενώ σχετικά µε την πρόταση για ενιαίο ψηφοδέλτιο σηµείωσε ότι “θα ήταν ευχής έργο να γίνει, δυστυχώς όµως µε τις υπάρχουσες συνθήκες δεν µπορεί να επιτευχθεί”. Τόνισε ακόµα ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κρύβονται και δεν µιλούν για τον πραγµατικό ρόλο τους που είναι καθαρά κοµµατικός, ενώ υποστήριξε ότι οι κατηγορίες για αδράνεια δεν ευσταθούν, απλώς κάποιοι δεν θέλουν να το δουν. Τέλος υποστήριξε ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν για το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση αλλά αυτό που έχει πρωτεύοντα ρόλο είναι το δίκαιο των εργαζοµένων, θυµίζοντας τη συµµετοχή όλων ενάντια στις µεταρρυθµίσεις Γιαννίτση. Την ερχόµενη Κυριακή 6 Απριλίου από τις 16:30 έως και τις 20:00 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συµβουλίου του Εργατικού Κέντρου στις οποίες θα λάβουν µέρος οι συνδυασµοί “∆ηµιουργική Αγωνιστική Πορεία” και “Αγωνιστική Ενότητα”. Να θυµίσουµε ότι στις προηγούµενες εκλογές οι δύο παραπάνω παρατάξεις είχαν πάρει 9 και 2 έδρες αντίστοιχα.


14

Íáõ ðá ê ô ß á

επικαιρότητα

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

∆Σ Αντιρρίου: Ζητείται ενηµέρωση

Σ

ε ένα “γήπεδο” µόνο για την αντιπολίτευση, λόγω της απουσίας του δηµάρχου Γ. Κολοβού, πραγµατοποιήθηκε το δηµοτικό συµβούλιο Αντιρρίου την Πέµπτη 27 Μαρτίου. Οι κόντρες δεν έλειψαν για µία ακόµα φορά, ενώ η θεµατολογία κινήθηκε γύρω από τις εκκλήσεις τις αντιπολίτευσης για ενηµέρωση από τη δηµοτική αρχή σχετικά µε το ρυθµιστικό της Πάτρας και τον κόµβο µε την Ιόνια οδό, ενώ επί των θεµάτων ξεχώρισε η απόφαση για τη σύναψη δανείου 410.000 Ευρώ από τη ∆ΕΥΑΑ. Η συνεδρίαση ξεκίνησε µε τον Α. Κοτσανά να αναφέρεται στον νέο κανονισµό του δηµοτικού συµβουλίου που ψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου µήνα, λέγοντας ότι έχει προσφύγει για την ακύρωσή του στην Περιφέρεια και ότι η οποιαδήποτε χρήση του έως την έκδοση της τελικής απόφασης θα έχει τον κίνδυνο ακύρωσης της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος Α. Μπιλιάνης απαντώντας στους

[Νέο πρόγραµµα] Παρασκευή

08:00 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (τηλεοπτικό περιοδικό ποικίλης ύλης) 10:00 ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ….. µουσικό τηλεπεριοδικό µε τον Αλέξανδρο Πετρίδη (ε) 11:00 TOP MUSIC (οι µουσικέςεπιτυχίες) 13:30 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (ε) 14:45 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 15:00 Radio Active (νεανική σειρά) 15:30 Pit Pony (νεανική σειρά) 16:00 Hill’s Side (νεανική σειρά) 16:30 NTOKYMANTEP 17:00 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 17:30 NTOKΙMANTEP 18:00 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (δραµατική κοινωνική σειρά – επανάληψη του χθεσινοβραδινού επεισοδίου) 19:00 NTOKΙMANTEP 19:30 NTOKYMANTEP 20:00 ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ∆ΕΛΤΙΟ ΕΙ∆ΗΣΕΩΝ (ταγεγονότατηςκεντροδυτικής ΣτερεάςΕλλάδοςαπότο δηµοσιογραφικόεπιτελείοτου σταθµούστηΝαύπατκο, τοΜεσολόγγι,τηνΑµφισσα και τοΑίγιο) Παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη. 21.45 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (η επιτυχηµένη και δηµοφιλής δραµατική σειρά επεισοδίων (la extrana dama) 22:30 ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ (µε το ∆. Μαλαβέτα) 23:30 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη

Σάββατο

παραπάνω ισχυρισµούς δήλωσε ότι η συνεδρίαση γίνεται κανονικά βάσει του νέου κανονισµού και ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Στο θέµα παρέµεινε και ο Α. Ευθυµιόπουλος τονίζοντας ότι οι σύµβουλοι της πλειοψηφίας ενέκριναν έναν κανονισµό, ο οποίος έχει πολλά λάθη και τον οποίο στην ουσία ψήφισαν έχοντας άγνοια, όντας παραπλανηµένοι από το δήµαρχο, “κάτι που συνηθίζεται για µια σειρά από θέµατα”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Κάλεσε επίσης το δήµαρχο να έρθει κάποια στιγµή και να µιλήσει στους πολίτες του Αντιρρίου για τις εξελίξεις γύρω από το ρυθµιστικό της Πάτρας που αφορά άµεσα και αυτούς, καθώς επίσης και για τον κόµβο µε την Ιόνια οδό και τα όσα ανακύπτουν από την κακή(;) σχεδίασή του, όπως λένε πληροφορίες. Ο πρώην δήµαρχος Θ. Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι εδώ και ενάµιση χρόνο δεν έχει συζητηθεί ούτε ένα σοβαρό πολιτικό θέµα στο δηµοτικό συµβούλιο, για να τοποθετηθεί κι αυτός γύρω από το ρυθµιστικό της Πάτρας, κάνοντας έκκληση για συµπόρευση γύρω από τα µεγάλα θέµατα που αφορούν την περιοχή,.αλλά και καλώντας το δήµαρχο να πάρει θέση και να µιλήσει για τα όσα αυτό επιφυλάσσει στον τόπο. Ο Α. Κοτσανάς µε αφορµή την απουσία

08:00 ΠΑΙ∆ΙΚΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕ∆ΙΑ (παιδική σειρά αυτοτελών επεισοδείων) 10:00 Pit Pony (νεανική σειρά) (ηεπανάληψητωνεπεισοδίων τηςεβδοµάδας) 11:30 Hill’s Side (νεανική σειρά) (ηεπανάληψητωνεπεισοδίων τηςεβδοµάδας) 13:00 H ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗ (Το δηµοτικό µας τραγούδι µε τον Νώντα Θεοδωρόπουλο) 14:00 ΓΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ( Η αγροτική σας ενηµέρωση ) 14:30 Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΒ∆ΟΜΑ∆ΑΣ (τα κυριότερα γεγονότα των 7 προηγούµενων ηµερών) 15:30 Radio Active (νεανική σειρά) (ηεπανάληψητωνεπεισοδίων τηςεβδοµάδας) 17:30 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ (χωρίς µοντάζ… από τις κάµερες της τηλεόρασης του Lepanto) 17:00 WORLDFAMOUS FABLES (σειρά κινουµένων σχεδίων) 19:00 ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ (οι ρίζες της ελληνικής γλώσσας και η ορθή της χρήση) 20:00 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 20:30 ΓΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΙΑΣ (η ενηµέρωση για την αγροτική µας οικονοµία) 21:00 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ 22.00 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (La extrana dama) (επανάληψη των επεισοδίων της εβδοµάδας) 23:30 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ – 7 ΗΜΕΡΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Κυριακή 08:00 ΠΑΙ∆ΙΚΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕ∆ΙΑ (παιδική σειρά αυτοτελών επεισοδείων) 10:00 Pit Pony (νεανική σειρά) (ηεπανάληψητωνεπεισοδίων τηςεβδοµάδας) 11:30 Hill’s Side (νεανική σειρά) (ηεπανάληψητωνεπεισοδίων τηςεβδοµάδας) 13:00 H ∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗ (Το δηµοτικό µας τραγούδι µε τον Νώντα Θεοδωρόπουλο) 14:00 ΓΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ( Η αγροτική σας ενηµέρωση ) 14:30 Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΒ∆ΟΜΑ∆ΑΣ (τα κυριότερα γεγονότα των 7 προηγούµενων ηµερών) 15:30 Radio Active (νεανική σειρά) (ηεπανάληψητωνεπεισοδίων τηςεβδοµάδας) 17:30 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ (χωρίς µοντάζ… από τις κάµερες της τηλεόρασης του Lepanto) 17:00 WORLDFAMOUS FABLES (σειρά κινουµένων σχεδίων) 19:00 ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ (οι ρίζες της ελληνικής γλώσσας και η ορθή της χρήση) 20:00 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 20:30 ΓΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΙΑΣ (η ενηµέρωση για την αγροτική µας οικονοµία) 21:00 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ 22.00 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (La extrana dama) (επανάληψη των επεισοδίων της εβδοµάδας) 23:30 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ – 7 ΗΜΕΡΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

του δηµάρχου τόνισε ότι “για µία ακόµα φορά ο κ. Κολοβός κρύβεται, όντας αδύναµος να διαχειριστεί τα µεγάλα θέµατα που αφορούν το Αντίρρι﨔, για να καταθέσει εκ νέου τα ερωτήµατα σχετικά µε τον κόµβο της Ιονίας οδού (ρεπορτάζ σελ 8). Συνεχίζοντας την επίθεσή του αναφέρθηκε και στο ότι κανείς από τη δηµοτική αρχή δεν παρευρέθηκε στο πέρασµα της ολυµπιακής φλόγας από τη Γέφυρα, αποδίδοντάς το στις κακές σχέσεις που πλέον έχουν οι δύο πλευρές, σε αντίθεση µε τα όσα ο δήµαρχος διατυµπάνιζε πριν από µερικά χρόνια. Ο Ν. Ασηµακόπουλος από µέρους του έκανε λόγο για µεθοδεύσεις σχετικά µε τις προσλήψεις µηχανικών στο δήµο, ενώ αναφέρθηκε και στο κάστρο επικαλούµενος την πρόθεση της Φρ. Κεφαλλονίτου όπως αυτή τους έχει µεταφερθεί από την ίδια, ώστε να παρευρεθεί κάποια στιγµή εν όψει του δηµοτικού συµβουλίου καταθέτοντας το πλάνο της για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου. Ο Α. Μπιλιάνης για το µόνο που απάντησε από τα παραπάνω ήταν για την πρόσληψη του µηχανικού υποστηρίζοντας ότι έγινε για 20 συγκεκριµένα έργα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν άµεσα και από κάποιον που είναι ειδικός στα δηµόσια έργα, ενώ για το δρόµο της πρόσλη-

∆ευτέρα 08:00 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (τηλεοπτικό περιοδικό ποικίλης ύλης) 10:00 ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ….. µουσικό τηλεπεριοδικό µε τον Αλέξανδρο Πετρίδη (ε) 11:00 TOP MUSIC (οι µουσικέςεπιτυχίες) 13:30 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (ε) 14:45 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 15:00 Radio Active (νεανική σειρά) 15:30 Pit Pony (νεανική σειρά) 16:00 Hill’s Side (νεανική σειρά) 16:30 NTOKΙMANTEP 17:00 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 17:30 NTOKΙMANTEP 18:00 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (δραµατική κοινωνική σειρά – επανάληψη του χθεσινοβραδινού επεισοδίου) 19:00 NTOKΙMANTEP 19:30 NTOKΙMANTEP 20:00 ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ∆ΕΛΤΙΟ ΕΙ∆ΗΣΕΩΝ (ταγεγονότατηςκεντροδυτικής ΣτερεάςΕλλάδοςαπότο δηµοσιογραφικόεπιτελείοτου σταθµούστηΝαύπατκο, τοΜεσολόγγι,τηνΑµφισσα και τοΑίγιο) Παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη. 21.45 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (η επιτυχηµένη και δηµοφιλής δραµατική σειρά επεισοδίων (la extrana dama) 22:30 H ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (µε το Βαγγέλη Κουτρουµπέλη) 23:30 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη

Τρίτη 08:00 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (τηλεοπτικό περιοδικό ποικίλης ύλης) 10:00 ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ….. µουσικό τηλεπεριοδικό µε τον Αλέξανδρο Πετρίδη (ε) 11:00 TOP MUSIC (οι µουσικέςεπιτυχίες) 13:30 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (ε) 14:45 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 15:00 Radio Active (νεανική σειρά) 15:30 Pit Pony (νεανική σειρά) 16:00 Hill’s Side (νεανική σειρά) 16:30 NTOKΙMANTEP 17:00 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 17:30 NTOKΙMANTEP 18:00 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (δραµατική κοινωνική σειρά – επανάληψη του χθεσινοβραδινού επεισοδίου) 19:00 NTOKΙMANTEP 19:30 NTOKΙMANTEP 20:00 ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ∆ΕΛΤΙΟ ΕΙ∆ΗΣΕΩΝ (ταγεγονότατηςκεντροδυτικής ΣτερεάςΕλλάδοςαπότο δηµοσιογραφικόεπιτελείοτου σταθµούστηΝαύπατκο, τοΜεσολόγγι,τηνΑµφισσα και τοΑίγιο) Παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη. 21.45 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (η επιτυχηµένη και δηµοφιλής δραµατική σειρά επεισοδίων (la extrana dama) 22:30 ΑΠΟΨΕΙΣ (µε το Σωτήρη Καρέλη) 23:30 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη

ψης µέσω ανάθεσης έργου τόνισε ότι επιλέχθηκε αυτή η οδός για την αποφυγή καθυστερήσεων από την ΤΥ∆Κ.

∆άνειο για να κλείσουν άλλες τρύπες καταγγέλλει η αντιπολίτευση Από τα θέµατα ξεχώρισε η απόφαση από την πλειοψηφία για λήψη δανείου ύψους 410.000 ευρώ από ιδιωτική τράπεζα, κίνηση στην οποία προχώρησε η ∆ΕΥΑΑ µε σκοπό την αποπεράτωση του έργου αποχέτευσης λυµάτων στο δήµο. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Α. Κοτσανά, ο οποίος ζήτησε να µάθει για ποιο λόγο και ενώ µε παλιότερη απόφασή του το ∆. Σ. είχε αποφασίσει ο δανεισµός να γίνει από το Παρακαταθηκών και ∆ανείων τώρα έρχεται άλλη πρόταση και προωθεί ένα δάνειο από ιδιωτική τράπεζα. ∆ίνοντας ο ίδιος την απάντηση υποστήριξε ότι αυτό έγινε γιατί η αρχική αιτιολόγηση για ιδία συµµετοχή της επιχείρησης στο έργο δεν ευσταθεί όπως τον πληροφόρησε η Περιφέρεια, οπότε οι λόγοι είναι άλλοι... προβλέποντας µάλιστα αύξηση των τιµολογίων µέχρι και 50%. Σε απάντησή τους οι Α. Μπιλιάνης και Τ. Αγγελόπουλος τάχθηκαν υπέρ του δανείου υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το έργο θα σταµατήσει.

Τετάρτη 08:00 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (τηλεοπτικό περιοδικό ποικίλης ύλης) 10:00 ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ….. µουσικό τηλεπεριοδικό µε τον Αλέξανδρο Πετρίδη (ε) 11:00 TOP MUSIC (οι µουσικέςεπιτυχίες) 13:30 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (ε) 14:45 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 15:00 Radio Active (νεανική σειρά) 15:30 Pit Pony (νεανική σειρά) 16:00 Hill’s Side (νεανική σειρά) 16:30 NTOKΙMANTEP 17:00 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 17:30 NTOKΙMANTEP 18:00 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (δραµατική κοινωνική σειρά – επανάληψη του χθεσινοβραδινού επεισοδίου) 19:00 NTOKΙMANTEP 19:30 NTOKΙMANTEP 20:00 ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ∆ΕΛΤΙΟ ΕΙ∆ΗΣΕΩΝ (ταγεγονότατηςκεντροδυτικής ΣτερεάςΕλλάδοςαπότο δηµοσιογραφικόεπιτελείοτου σταθµούστηΝαύπατκο, τοΜεσολόγγι,τηνΑµφισσα και τοΑίγιο) Παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη. 21.45 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (η επιτυχηµένη και δηµοφιλής δραµατική σειρά επεισοδίων (la extrana dama) 22:30 ΦΩΚΙΚΑ (µε τη Πέννυ Τσακίρη) 23:30 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη

Πέµπτη 08:00 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (τηλεοπτικό περιοδικό ποικίλης ύλης) 10:00 ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ….. µουσικό τηλεπεριοδικό µε τον Αλέξανδρο Πετρίδη (ε) 11:00 TOP MUSIC (οι µουσικέςεπιτυχίες) 13:30 ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (ε) 14:45 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 15:00 Radio Active (νεανική σειρά) 15:30 Pit Pony (νεανική σειρά) 16:00 Hill’s Side (νεανική σειρά) 16:30 NTOKΙMANTEP 17:00 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει ο Σωτήρης Καρέλης) 17:30 NTOKΙMANTEP 18:00 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (δραµατική κοινωνική σειρά – επανάληψη του χθεσινοβραδινού επεισοδίου) 19:00 NTOKΙMANTEP 19:30 NTOKΙMANTEP 20:00 ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ∆ΕΛΤΙΟ ΕΙ∆ΗΣΕΩΝ (ταγεγονότατηςκεντροδυτικής ΣτερεάςΕλλάδοςαπότο δηµοσιογραφικόεπιτελείοτου σταθµούστηΝαύπατκο, τοΜεσολόγγι,τηνΑµφισσα και τοΑίγιο) Παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη. 21.45 Η ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ (Ε) (η επιτυχηµένη και δηµοφιλής δραµατική σειρά επεισοδίων (la extrana dama) 22:30 ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (µε το Βαγγέλη Κουτρουµπέλη) 23:30 ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ (παρουσιάζει η Μαρίνα Τσαµατσούλη)


Íáõ ðá ê ô ß á

πληροφορίες 15

press

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Φωτο Αγγελίες ΠΩΛΕΙΤΑΙ συγκρότηµα δύο σπιτιών συνολικής επιφάνειας 600τµ µε οικόπεδο τεσσάρων στρεµµάτων, 500 µέτρα από την παραλία στο Μαραθιά τηλ: REMAX 26340 20017

∆ελτίο Τύπου ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διώροφο κτίριο µ’ αυλή στο κέντρο της πόλης (Μανάση 9) για επαγγελµατική χρήση. Τηλ.: 6947705292

ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Το Περιφεριακό Τµήµα Ναυπάκτου του Ε.Ε.Σ., ευχαριστεί θερµά τα Εκπαιδευτήρια ΠΑΝΟΥ για την ευγενική προσφορά τους, ενός Video Projector.

Μικρές Αγγελίες ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδα άρτια και οικοδοµήσιµα στον οικισµό Λάλικας του ∆. Αποδοτίας, 3 Km από τα Κρυονέρια Τηλ. 6944271273 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ κήπων Φοιτήτρια στο τµήµα Θερµοκηπιακών Καλλιεργιών και Ανθοκοµίας αναλαµβάνει περιποίηση κήπων, γκαζόν κτλ. τηλ. 6942910556 VODAFONE ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Εάν διαθέτεις ευχέρεια στην επικοινωνία και στις διαπροσωπικές σχέσεις, εάν έχεις καλές γνώσεις Η/Υ και σου αρέσει να εργάζεσαι οµαδικά σ’ ένα περιβάλλον γεµάτο προκλήσεις, στείλε σήµερα το βιογραφικό σου στον αριθµό fax: 26340 38039 ή στο e-mail: VFO44@panafonet.gr ή στη διεύθυνση VODAFONE Αθηνών 11 Ναύπακτος 30300, κιν.τηλ. 6944914040

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 4 στρέµατα µε (µε οίκηµα εντός) στο Καστράκι (Περιοχή Ντότσικα) εντός οικισµού, παραπλεύρως Εθνικής Οδού. Τιµή 100.000 ευρώ / στρέµα. Τηλ.: 6973047157. Βλαχοµήτρος Ιωάννης

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οροφοδιαµέρισµατα 3ου και 4ου ορόφου, επιπλωµένα και µη, 100 τ.µ.και 110τ.µ. Αυτόνοµη θέρµανση στην Ψανή Τηλ.: 26340 27009, 26340 25019, κιν.: 6976241789.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ παραθαλάσσιο οικόπεδο επιφάνειας 5.500 τ.µ.εντός οικισµού άρτιο και οικοδοµήσιµο,µε πρόσοψηστην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Αντιρρίου, κατάλληλο και για επαγγελµατική χρήση. Τηλ: 6948253992 και 210.7016.617 fax: 210.7018.741 email: info@boutopoulos.gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ: κυρία για φύλαξη 2 παιδιών ηλικίας 17 µηνών & 6 χρονών αντίστοιχα. Ωράριο εργασίας 10 : 00 - 18 : 00 από ∆ευτέρα εώς Παρασκευή. Περιοχή Παλαιοπαναγιάς. τηλ. 6972449962 κα Νατάσα.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 500 τ.µ.πλησίον του Lidl Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977403564. Τιµή 90.000 ευρώ ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Γραφίστας - στρια µε πείρα άνω των 3 χρόνων. Στείλτε βιογραφικό στο 26340 45594. Τηλ.: 6972922442

ΠΩΛΕΙΤΑΙ τριάρι 75 τµ. στην παραλία της Ψανής 3ος όροφος διαµπερές, αυτόνοµη θέρµνανση τηλ.: 6972995328

ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Αισθητικός που να έχει πτυχίο από ΤΕΙ για εργασία σε Σπα Ξενοδοχείου Τηλ.: 6972922442

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟ∆. ΖΑΝΤΕΣ ∆ιπλωµατούχος Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστηµίου Πατρών Γρ. Λιακατά 12 Μεσολόγγι Τηλ:2631055637 Fax:2631055638 Κιν.:6972221316

ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Σχεδιαστής - Σεχδιάστρια που να γνωρίζει πολύ καλά ΑYTOCAD ή παραπλήσιο πρόγραµµα καθώς και να γνωρίζει από τον ΓΟΚ. Υποχρεωτική η πείρα. Στείλτε βιογραφικό στο 26340 45594. Τηλ.: 6972922442

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ∆ιαµέρισµα στο Γυµνάσιο Ναυπάκτου 3άρι 80τµ, µε AC και αυτόνοµη θέρµανση, 3ος όροφος τηλ. 6945871094

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ αποθήκη140 τµ στο κέντρο της Ναπάκτου (έναντι Αγ. Παρασκευής) για αποθήκη ή επαγγελµατική στέγη. Πληροφορίες στο τηλ.:6977479492

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 500τ.µ. στην Παλαιοπαναγιά 100 µ.από την θάλασσα. Πληροφορίες 6976001331

ΠΩΛΕΙΤΑΙ το εστιατόριο Χριστάκης,παραλία Ψανής Ναυπάκτου. Τηλ. 26340 29446

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αυτοκίνητο Volvo S60 2000cc Turbo, 4os-2005 αρ. κυκλ. Συν εξτρα, 29500 Km Τιµή: 26.0000 ευρώ. Τηλ. 6977983797 Η εταιρεία AVANCE RENT A CAR ζητά υπαλλήλους άνω των 23 ετών για πλήρη ή µερική απασχόληση, βασική προϋπόθεση δίπλωµα αυτοκινήτου. Βιογραφικό υποχρεωτικό. Πληροφορίες: 26340 26250, 6977416286, e-mail: info@theocar.com. Υπεύθυνος: Θεοδωρόπουλος Θεµιστοκλής ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCOΟTER BEVERLY PIAGGIO 250cc Turbo, 6500 Km Ελαφρώς µεταχειρισµένο. Τιµή: 3,500 ευρώ. Τηλ. 6944200255 Γιώργος ΖΗΤΕΙΤΑΙ: κατάστηµα προς ενοικίαση περιοχή Γρίµποβο - Ψανή Τηλ.: 697324000 ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Κυρία για την φροντίδα ηλικιωµένου, σε χωριό κοντά στη Ναύπακτο, Τηλ.: 26340 26850

A στρολόγος – Μέντιουµ Κυρία Χαραλάµπους

Με την µέθοδο των καρτών Τ.Α.Ρ.Ω

Προβλέπει µε ακρίβεια παρελθόν, παρόν και µέλλον. Σας βοηθά στην επίλυση

 οικογενειακών,

 επαγγελµατικών  αισθηµατικών σας προβληµάτων Τηλέφωνο για ραντεβού στο 6944248848

ΑΓΟΡΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ – ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ - ΟΙΚΟΠΕ∆ΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Επιθυµείτε την πώληση κάποιου ακινήτου σας; Μαζί µας θα το πετύχετε σίγουρα καλύτερα. Άµεσα, υπεύθυνα, επαγγελµατικά , χωρίς όρους και δεσµεύσεις που δυσκολεύεστε να κατανοήσετε. Θέλετε να πραγµατοποιήσετε κάποια αγορά ακινήτου; Με την δική µας βοήθεια, τις δικές µας προτάσεις θα κάνετε τη σωστή τοποθέτηση των χρηµάτων σας στο κατάλληλο για εσάς ακίνητο και τελικά θα είστε σίγουρα κερδισµένοι. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Γκαρσονιέρα 31 τ.µ. ισογείου, 1υ/δ, αυτόνοµη θέρµανση και δυαράκι 55 τ.µ. 1ου ορόφου 1 υ/δ, 500 µέτρα από το κέντρο, τιµή ευκαιρίας, κατάλληλο για φοιτητές. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟ (ΒΑΡΝΑΡΑΧΗ), οροφοδιαµέρισµα πολυτελούς κατασκευής 126 τ.µ. 1ου ορόφου, διαµπερές, αυτόνοµη θέρµανση, 3 υ/δ, 2 µπάνια, αποθήκη, τζάκι, σε νεοαναγειρόµενο σύγχρονο κτίριο, ήσυχο περιβάλλον. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟ (ΒΑΡΝΑΡΑΧΗ), οροφοδιαµέρισµα πολυτελούς κατασκευής 85 τ.µ. ισογείου, διαµπερές, αυτόνοµη θέρµανση, 2 υ/δ, 1 µπάνιο, αποθήκη, σε νεοαναγειρόµενο σύγχρονο κτίριο, ήσυχο περιβάλλον. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΛΑΓΚΑ∆ΟΥΛΑ.Οροφοδιαµέρισµα 95 τ.µ. ισόγειο 3 υ/δ, 1 µπάνια, διαµπερές, σε καλή και ήσυχη συνοικία κοντά στις συγκοινωνίες την αγορά και σε µικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΨΑΝΗ, διαµέρισµα επί της παραλίας Ψανής 112 τ.µ. 2ου ορόφου, 2 υ/δ, 1 wc, 1 µπάνιο, µεγάλο σαλόνι - κουζίνα, µεγάλες βεράντες µε απεριόριστη θέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΓΡΙΜΠΟΒΟ. ∆ιαµέρισµα 90 τ.µ. 1ου υπερυψωµένου ορόφου, 2 υ/δ, επί της παραλίας Γρίµποβου το διαµέρισµα διαθέτει µεγάλες βεράντες µε φανταστική θέα , 200 µέτρα από το κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ, διαµέρισµα 125 τ.µ. ολόκληρος ο 1ος όροφος, 3 υ/δ, 2 µπάνια, διαµπερές, αυτόνοµη θέρµανση, τζάκι, ηλιακός, τέντες, σε µια ήσυχη γειτονιά κοντά στο κέντρο τα πόλης, πολύ καλή τιµή. ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ. Μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής σε τρία επίπεδα 180 τ.µ. , ισόγειο 60 τ.µ. ,1ος όροφος 60 τ.µ. και 2ος όροφος 60 τ.µ. 3 υ/δ, 4 µπάνια, αποθήκη, τζάκι, αυτόνοµη θέρµανση. ηλιακός, µεγάλες βεράντες, γκαράζ, οικόπεδο 110 τ.µ., ήσυχο περιβάλλον µε απεριόριστη θέα . ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΚΑΓΓΕΛΕΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ. Παλιά διώροφη λιθόκτιστη µονοκατοικία 140 τ.µ. µε αποθήκη 40 τ.µ. κτισµένη σε οικόπεδο 720 τ.µ. σε µια καταπληκτική περιοχή µε ένα ήσυχο φυσικό περιβάλλον και φανταστική θέα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΑΝΩ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ. Μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής σε τρία επίπεδα 165 τ.µ. 4 υ/δ, 2 µπάνια, υπόγειο 85 τ.µ. αυτόνοµη θέρµανση, µεγά-

λες βεράντες , σε οικόπεδο 350 τ.µ. , γκαράζ ,αποθήκη, κήπος , 800 µέτρα από την θάλασσα , µε καταληκτική θέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΛΙΜΑΝΙ. Μεζονέτα 160 τ.µ. στον πεζόδροµο του λιµανιού, αποτελούµενη από 3 υ/δ 2 µπάνια, αποθήκη, δυνατότητα διαµόρφωσης σε επαγγελµατικό χώρο κατάλληλο για ταβέρνα, καφετέρια, µπαρ κ.τ.λ. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ. Μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής 160 τ.µ. 5 υ/δ, 3 µπάνια, αυτόνοµη θέρµανση, µεγάλες βεράντες, σε οικόπεδο 500 τ.µ. περιφραγµένο µε λιθόκτιστη µάνδρα, γκαράζ, γκαζόν και κήπος, 200 µέτρα από την θάλασσα, µε καταληκτική θέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ. Επί της ε.ο. Ναυπάκτου Αντιρρίου κτίριο κατάλληλο για καταστήµατα 1385 τ.µ. γωνιακό σε τρία επίπεδα καθώς επίσης µαζί µε το κτίριο και οικόπεδο 1000 τ.µ. επί της παραλίας Πλατανίτη µε δυνατότητα δόµησης 800 τ.µ., απεριόριστη θέα.

ΟΙΚΟΠΕ∆Α ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗ. Οικόπεδο 350 τ.µ. σε ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωρίο µε φανταστική θέα, στα 100 µέτρα από την παραλία, εντός σχεδίου µε άνετη πρόσβαση, κατάλληλο ακόµη και για επαγγελµατική αξιοποίηση. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΣΚΑΛΩΜΑ, 6 Οικόπεδα 820 τ.µ. το κάθε ένα, 500 µέτρα από µια καταπληκτική παραλία µε ψιλό βοτσαλάκι σε ένα ήσυχο και γραφικό περιβάλλον, το οικόπεδα κτίζουν από 400 τ.µ. έκαστον, κατάλληλα για κατοικίες παραθεριστικής ή µόνιµης διαµονής καθώς και για επαγγελµατική αξιοποίηση, πωλούνται και µεµονωµένα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ. Οικόπεδο 300 τ.µ. 50 µέτρα από µια καταπληκτική παραλία µε ψιλό βοτσαλάκι σε ένα ήσυχο και γραφικό περιβάλλον, το οικόπεδο κτίζει 240 τ.µ. κατοικία για παραθεριστική ή µόνιµη διαµονή. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ. Οικόπεδο 500 τ.µ. επί µιας καταπληκτικής παραλίας µε ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά µε θέα την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και τον Κορινθιακό κόλπο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑ∆ΟΥ, οικόπεδα από 400 έως 807 τ.µ., όλα εντός οικισµού, 300 µέτρα από τη θάλασσα, σε µια όµορφη περιοχή µε ήσυχο περιβάλλον, κατάλληλα για κατοικίες παραθεριστικής ή µόνιµης διαµονής

καθώς και για επαγγελµατική αξιοποίηση. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΚΑΣΤΡΟ, Οικόπεδο 410 τ.µ. σε γραφικό και ήσυχο περιβάλλον µε υγιεινό κλίµα και απεριόριστη θέα η απόσταση από την θάλασσα είναι περίπου 400 µέτρα, το οικόπεδο είναι κατάλληλο για κατοικία και για επαγγελµατική αξιοποίηση. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΛΑΓΚΑ∆ΟΥΛΑ. Οικόπεδο 500 τ.µ., εντός σχεδίου, σε µια περιοχή µε τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης 1 χιλιόµετρο από το κέντρο της πόλης και 400 µέτρα από την παραλία Ψανής, ήσυχο περιβάλλον, κατάλληλο για κατασκευή κατοικιών. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ. Οικόπεδο 1920 τ.µ. σε ένα ήσυχο και γραφικό περιβάλλον µε άνετη πρόσβαση και δυνατότητα δόµησης 400 τ.µ., 500 µέτρα από µια καταπληκτική παραλία και 1,5 χιλιόµετρο από το κέντρο της πόλης., κατάλληλο για κατοικίες και για επαγγελµατική αξιοποίηση. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ, οικόπεδο 695 τ.µ σε µια ήσυχη και όµορφη γειτονιά, µε άνετη πρόσβαση και δυνατότητα δόµησης 140 τ.µ., 1,5 χιλιόµετρο από το κέντρο της πόλης.. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΡΑΘΙΑΣ. Οικόπεδο 1196 τ.µ. επί µιας καταπληκτικής παραλίας µε υπέροχη θέα, το οικόπεδο κτίζει 800 τ.µ. κατάλληλο για εξοχική κατοικία ακόµη και µόνιµης διαµονής, επίσης είναι επαγγελµατικά αξιοποιήσιµο. ΕΚΤΑΣΕΙΣ – ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΕΥΠΑΛΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΤΙΚΑ. Αγροτεµάχιο 4 στρεµµάτων επί της ε.ο. Ναυπάκτου – Λιδορικίου στην θέση Γρηγορίτικα , σε πολύ καλή τοποθεσία µε άνετη πρόσβαση, κατάλληλο για πολλές επαγγελµατικές δραστηριότητες. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟ. Έκταση 105 στρεµµάτων µοναδικό πάνω σε λόφο πανοραµικό µε θέα την γέφυρα περιµετρικά υπάρχει ∆ηµοτικός δρόµος, ολόκληρη η έκταση διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά δασαρχείου, είναι κατάλληλη για πάρα πολλές επαγγελµατικές δραστηριότητες. ΠΩΛΕΙΤΑΙ: ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ -ΜΑΚΥΝΕΙΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, αγροτεµάχιο 15 στρεµµάτων µε 140 ελαιόδεντρα περιφραγµένο, γεώτρηση , 80 τ.µ. αποθήκη, δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρικού, σε µια καταπληκτική περιοχή µε φανταστική θέα και, ήσυχο περιβάλλον, κατάλληλο για επαγγελµατική αξιοποίηση ( φάρµα, αγροτουριστική επιχείρηση κλπ).

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ, ∆ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ∆ΙΚΗ ΜΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙ∆Α www.Nafpaktosestate.gr, ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ∆ΙΚΤΥΑ ΜΕΣΙΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ Ο∆Ο ΙΝΤΖΕ 20 30300 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΤΗΛ.:2634038077 ΚΙΝ.:6945700248 e-mail: info@nafpaktosestate.gr Internet: www.nafpaktosestate.gr


Íáõ ðá ê ô ß á

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Καλύτερα µε τα πόδια Μου έκανε αίσθηση η είδηση της κονοµία πολύ περισσότερο από τα χιπερασµένης Τετάρτης. Μεταφέρω λιάδες χαµένα πεντόφραγκα του ευρώ. από το www.skai.gr Με αφορµή τα παραπάνω κάνω τους “Απίστευτο αλαλούµ σηµειώθηκε το εξής συνειρµούς. Ιστορικά έχει αποδειπρωί στα διόδια Αφιδνών αλλά και Σχη- χτεί ότι όταν κάτι γίνεται προσβάσιµο µαταρίου, πρώτη ηµέρα των αυξήσεων από µεγάλη µάζα ανθρώπων τότε σταστα διόδια. Οι περισσότεροι οδηγοί δε µατά και να είναι χρήσιµο. Το ίδιο συγνώριζαν για την αύξηση (από 2 στα νέβη και µε το αυτοκίνητο. 2,75 ευρώ), ενώ κάποια ταµεία δεν είχαν προµηθευτεί αρκετά κέρµατα, µε Στις αρχές του αιώνα όταν το αυτοκίαποτέλεσµα να δηµιουργηθούν ουρές νητο ήταν ακόµα µια περίεργη πολυτέχιλιοµέτρων. Η εταιρία Νέα Οδός αρ- λεια, οι πραγµατικά λίγοι που το χικά είχε ανακοινώσει ότι το αντίτιµο αποκτούσαν µπορούσαν να επωφεληδιέλευσης ήταν 2,75 ευρώ, ενώ στη συ- θούν από τα πλεονεκτήµατα της καινονέχεια άφησε να εννοηθεί ότι το στρογ- τοµίας. Ανάλογο βέβαια µε την ευκολία γυλοποιεί προσωρινά στα 2,70 ευρώ, που προσέφερε ήταν και το κόστος που αναρτώντας µάλιστα και πινακίδες στα χρειαζόταν για να αποκτήσεις. Και αυτοί ταµεία των διοδίων. Καθώς, όµως, δεν που διέθεταν τα χρήµατα για να το αποµπόρεσε να διαχειριστεί το πρόβληµα, κτήσουν ήταν οι πλούσιοι αριστοκράτες όχι µόνο απέσυρε τις πινακίδες από τα που είχαν λεφτά για πέταµα και µποταµεία, αλλά αναγκάστηκε να ανοίξει τα ρούσαν να απολαύσουν τη ζωή ικανοδιόδια Αφιδνών, προκειµένου να εξο- ποιώντας περίεργα καπρίτσια. µαλυνθεί η κίνηση. ” Όταν όµως το αυτοκίνητο έγινε µαζικό Σίγουρα ευθύνες για την ταλαιπωρία αγαθό, δηλαδή όταν κάποιος µπορούσε των οδηγών µπορούµε να εντοπίσουµε σχετικά εύκολα να το αποκτήσει ένα, τόσο στην εταιρεία και την ελλειπή ενη- τότε ακριβώς, και για αυτό το λόγο, το µέρωση, όσο και στην συνήθη Ελλη- αυτοκίνητο έγινε άχρηστο! Οι δρόµοι νική νοοτροπία του “έλα µωρέ”. πληµµύρισαν µε αυτοκίνητα, µποτιλιάΣηµασία έχει πάντως ότι εκτός από τα ρισµα, κορναρίσµατα, τρακαρίσµατα, σπασµένα νεύρα πολύς κόσµος δεν κα- διόδια, τροχαία κτλ. Οι χιλιάδες ιδιοτάφερε να πάει στην δουλειά του και οι κτήτες αυτοκινήτου αναγκάστηκαν να χαµένες εργατοώρες στοίχησαν στην οι- µοιραστούν τα οφέλη από τη χρήση

τελευταίο click

Ôου Μάνου Σοκίνη

press

του, αλλά αναγκάστηκαν να µοιραστούν δεν µιλάω για τα πέντε λεπτά του και τα προβλήµατα, τις θέσεις παρκαρί- ευρώ. Μας άφησαν να απολαµβάσµατος, τον δρόµο και πάει λέγοντας. νουµε αγαθά, αλλά στην πραγµατικότητα µάλλον υποµονετικά υποµένουµε Οι πλούσιοι εστέτ που απολαµβάνουν την ταλαιπωρία. την ζωή τους, άφησαν το αυτοκίνητο στις µάζες, και µάλιστα δηµιούργησαν αυ- Σήµερα νοµίζουµε ότι επειδή τοκινητοβιοµηχανίες για να βγάλουν έχουµε αυτοκίνητο, δεύτερο αυτοκίπερισσότερα αυτοκίνητα για τον κόσµο νητο , κινητό, δεύτερο κινητό, τηλεόκαι περισσότερα χρήµατα για τους ίδι- ραση, δεύτερη τηλεόραση και δεν ους. Άρχισαν µάλιστα να ξαναταξιδεύ- ξέρω και εγώ τι άλλο, απολαµβάουν µε το τρένο, απολαµβάνοντας το νουµε ευµάρεια, ευτυχία και ολοκλήφαγητό τους στο βαγόνι και χαζεύοντας ρωση. Αλλά θα το πω και εγώ και ας νωχελικά τη θέα έξω από το παράθυρο το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές η γλιτώνοντας την ταλαιπωρία. σχέση µας µε τα αγαθά της καταναλωτικής µας κοινωνίας είναι αµφίδροµη. Γίνοµαι ειρωνικός, αλλά σκέφτοµαι ∆εν µας ανήκουν µόνο, τους ανήότι κάπου µας έπιασαν κορόιδα, και κουµε και εµείς.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ∆ΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΚΙΝΗΤA ΑΠΟ ΟΤΙ Η RE/MAX

ΑΡΒΑΝΙΤΗ 5 (ΕΝΑΝΤΙ ΞΕΝΙΑ) ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΣΤΑΪΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

ΤΗΛ 2634020017 - FAX 2634020029 - MOBILE 6944920372 remax-connection-nafpaktos@atop.gr- www.remax.gr www.remax.com NAYΠΑΚΤΟΣ

ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΡΟΦΟ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ 90τ.µ. ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΕΥΠΑΛΙΟΥ. ΘΕΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ, ΑΝΕΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΕΥΗΛΙΟ, ΜΕ ΤΖΑΚΙ, BOILER ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΟ. ΤΙΜΗ: 125.000,00€ ΚΩ∆ (2Π)

NAYΠΑΚΤΟΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 94τ.µ. ΤΡΙΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ. ΜΕΓΑΛΑ ∆ΩΜΑΤΙΑ, ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΤΖΑΚΟΥΖΙ ΚΑΙ Υ∆ΡΟΝΤΟΥΣ, ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΤΙΜΗ: 175.000,00€ ΚΩ∆ (5Α)

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΡΟΦΟ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 1ΟΥ ΚΑΙ 2ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΦΩΚΙ∆ΑΣ, 130τ.µ. ΕΚΑΣΤΟ, 3 ΥΠΝΟ∆ΩΜΑΤΙΑ, ΑΝΕΤΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΘΕΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ. ΤΙΜΗ: 180.000,00€ (1ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ) ΤΙΜΗ: 210.000,00€ (2ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ) ΚΩ∆ (7Α),(8Α)

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΡΟΦΟ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥΟΡΟΦΟΥ 150τ.µ. (ΚΕΝΤΡΟ-ΑΠΟΚΕΝΤΡΟ).∆ΙΑΘΕΤΕΙ 3ΥΠΝΟ∆ΩΜΑΤΙΑ, 1 ΜΠΑΝΙΟ, 1 WC,ΑΠΟΘΗΚΗ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ,AIR CONDITION ΣΤΑ Υ/∆,ΑΝΕΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΑΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ. ΤΙΜΗ: 265.000,00€ ΚΩ∆ (11Α)

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ 63τ.µ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΕΝ∆ΥΣΗ ΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ). ΤΙΜΗ: 120.000,00€ ΚΩ∆ (12Α)

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 67τ.µ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΦΑΤΣΟ, ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ∆ΙΑΘΕΤΕΙ ΤΖΑΚΙ ΜΕ ΕΠΕΝ∆ΥΣΗ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ. ΤΙΜΗ: 130.000,00€ ΚΩ∆ (13Α)

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ∆ΥΟ ∆ΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 45τ.µ. ΕΚΑΣΤΟ ΣΥΝ ΣΟΦΙΤΑ 70τ.µ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΝΟΥ ΡΗΓΑ ΣΤΟ ΓΡΙΜΠΟΒΟ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 'Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΤΙΜΗ: 220.000,00€ ΚΩ∆ (16Λ)

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΟΙΚΟΠΕ∆Α ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ

ΡΊΖΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 12,200τ.µ. ΣΤΗ ΡΙΖΑΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, Η∆Η ΚΑΤΑΤΜΗΜΕΝΟ ΣΕ 3 ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΕΝΑΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 50τ.µ. ΕΧΕΙ ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ-ΓΕΦΥΡΑ. ΤΙΜΗ: 230.000,00€ ΚΩ∆ (18Ν)

ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ ΑΝΤΙΡΡΙΟ

ΠΩΛΕΙΤΑΙΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 4,358τ.µ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗΑΛΚΑΝΑ. ∆ΙΑΘΕΤΕΙΑ∆ΕΙΑΟΙΚΟ∆ΟΜΗΣ ΓΙΑ200τ.µ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΜΕ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ.ΤΙΜΗ: 150.000,00€ ΚΩ∆ (17Α)

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ

ΜΑΜΟΥΛΑ∆Α

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ∆ΙΩΡΟΦΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 160τ.µ. ΣΕ ΟΙΚΟΠΕ∆Ο 600τ.µ. ΣΤΗ ΜΑΜΟΥΛΑ∆Α ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΕΑ. ∆ΙΑΜΠΕΡΕΣ, ΦΩΤΕΙΝΟ, ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ∆ΟΜΗΣΗΣ. ΤΙΜΗ: 200.000,00€ ΚΩ∆ (19Ν)

ΜΑΡΑΒΙΤΣΑΠΛΑΤΑΝΙΤΗ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 4,380τ.µ. ΣΤΗ ΜΑΡΑΒΙΤΣΑ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ ΜΕ ∆ΙΩΡΟΦΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 93τ.µ.. ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΑΙ 107τ.µ. ΥΠΟΛΟΙΠΟ ∆ΟΜΗΣΗΣ. ΤΙΜΗ: 170.000,00€ ΚΩ∆ (1Λ)

ΜΑΚΥΝΕΙΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΖΟΝΕΤΑ 130τ.µ. ΣΕ ΟΙΚΟΠΕ∆Ο 150τ.µ. ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕ∆Ο 150τ.µ. ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΙ 120τ.µ. ΣΤΗ ΜΑΚΥΝΕΙΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, 150µ. ΑΠO ΘΑΛΑΣΣΑ, ΤΖΑΚΙ, ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΤΙΜΗ: 170.000,00€ ΚΩ∆ (2Θ)

ΑΝΩ ∆ΑΦΝΗ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΑΛΑΙΑ, ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΗ ΜΕΖΟΝΕΤΑ 70τ.µ. ΜΕ ΣΟΦΙΤΑ 20τ.µ. ΣΕ ΟΙΚΟΠΕ∆Ο 330τ.µ. ΣΤΗΝ ΑΝΩ ∆ΑΦΝΗ. ∆ΙΑΘΕΤΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ BBQ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΕΑ. ΤΙΜΗ: 130.000,00€ ΚΩ∆ (21Ν)

ΜΑΡΑΘΙΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 600τ.µ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ 2 ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ 300τ.µ. ΣΕ ΟΙΚΟΠΕ∆Ο 3.400τ.µ. ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΙΑ 200µ. ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ∆ΟΜΗΣΗΣ. ΤΙΜΗ: 1.000.000,00€ ΚΩ∆ (25Ν)

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕ∆Α 350τ.µ. ΕΚ. ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 30µ.ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΕΠΙΠΕ∆Α, Ι∆ΑΝΙΚΑ ΓΙΑΕΞΟΧΙΚΗ Ή ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΤΙΜΗ: 100.000,00€ ΕΚ. ΚΩ∆ (3Θ)

ΑΝΩ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕ∆Ο 125τ.µ. ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ. ΤΟ ΜΟΝΑ∆ΙΚΟ ΑΡΤΙΟ ΟΙΚΟΠΕ∆Ο ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Ή ∆ΙΩΡΟΦΗΣ ΟΙΚΙΑΣ. ΤΙΜΗ: 550.000,00€ ΚΩ∆ (23Ν)

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕ∆Ο ΓΩΝΙΑΚΟ 880τ.µ ΣΤΟΝΑΝΩ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ, ΕΠΙΠΕ∆Ο, ΟΙΚΟ∆ΟΜΗΣΙΜΟ, ΧΤΙΖΕΙ 400µ. ΜΕ ΘΕΑΓΕΦΥΡΑΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ. ΤΙΜΗ: 89.000,00€. ΚΩ∆(9Ν)

ΑΝΩ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ

ΟΙΚΟΠΕ∆Ο 700τ.µ. ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ (ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΡΑΓΚΕΙΚΑ). ΧΤΙΖΕΙ 400τ.µ. ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ. ΤΙΜΗ: 85.000,00€ ΚΩ∆ (10Λ)

∆ΕΝ∆ΡΟ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 3 ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ 4 ΣΤΡ. ΕΚΑΣΤΟ ΣΤΟ∆ΕΝ∆ΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ. ΧΤΙΖΟΥΝ 200τ.µ. ΕΚΑΣΤΟ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑΣΤΟ ΣΧΕ∆ΙΟ ΠΟΛΕΩΣ. ΘΕΑΓΕΦΥΡΑ-ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ. ΤΙΜΗ: 125.000,00€ ΕΚΑΣΤΟ. ΚΩ∆(11Ν)

ΑΝΩ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΓΩΝΙΑΚΟ ΟΙΚΟΠΕ∆Ο 250τ.µ. ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ ΕΠΙΠΕ∆Ο ΜΕ ΘΕΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ. ΧΤΙΖΕΙ 270τ.µ. ΤΙΜΗ: 45.000,00€ ΚΩ∆ (12Λ)

ΧΙΛΙΑ∆ΟΥ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ 4στρ. ΣΤΑ ΟΡΙΑΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΧΙΛΙΑ∆ΟΥΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ή ΕΠΕΝ∆ΥΣΗ. ΤΙΜΗ: 95.000,00€ ΚΩ∆ (9Α)

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και video στο www.remax.gr

ΓΡΙΜΠΟΒΟ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 84τ.µ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΝΟΥ ΡΗΓΑ ΣΤΟ ΓΡΙΜΠΟΒΟ, ΝΕΟ∆ΜΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ∆ΗΠΟΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. ΤΙΜΗ: 210.000,00€ ΚΩ∆ (17Λ)

ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 280τ.µ. ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ. ∆ΙΑΘΕΤΕΙ 550τ.µ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΦΑΤΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. Ι∆ΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ∆ΗΠΟΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. ΤΙΜΗ: 450.000,00€ ΚΩ∆ (27Ν)

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΙΣΟΓΕΙΟ, ΓΩΝΙΑΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 89τ.µ. ΕΠΙ ΤΗΣ Ο∆ΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ∆Η ΝΟΒΑ (ΠΡΩΗΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ) ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝ∆ΥΣΗ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ Η∆Η ΜΙΣΘΩΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ. ΤΙΜΗ: 280.000,00€ ΚΩ∆ (22Ν)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΙΑ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΒΑ∆ΟΥ 1000τ.µ. ΙΣΟΓΕΙΟ, ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΙΑ ΜΕ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟ∆ΟΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ 76.000,00€ (5,6%) ΤΙΜΗ: 1.350.000,00€ ΚΩ∆ (24Ν)

Ναυπακτία press #36 - 04/04/08  
Ναυπακτία press #36 - 04/04/08  

Εβδομαδιαία εφημερίδα Ναυπακτία press. Η ενημέρωση για τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία

Advertisement