Page 30

NY TREND UTFORDRER TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

I løpet av de siste 20 årene har tekstilbransjen vokst med svimlende 400 prosent. Det produseres ekstremt mye billige klær i verden, men ”fast fashion” utfordres nå av ”slow fashion”.

F

ra flere hold, ikke minst fra moteverdenen selv, snakkes det om bærekraft, om klær som investering, om leie av klær osv. «The Slow Fashion Movement» har oppstått som en motvekt til den globaliserte moteindustrien og har eksistert i noen år allerede. Målet er å bremse farten både på produksjon og forbruk ved å endre praksis langs hele verdikjeden, fra råvareprodusenter til designere, industri og til slutt hos forbrukeren selv.

Grønn mote – Slow fashion er egentlig ikke noe nytt, men her til lands har det så langt vært relativt få som har vært opptatt av det, sier Brynebaserte Lene Gravdal, Jærens egen stylist som i løpet av kort tid er blitt en av Norges fremste foredragsholdere innen grønn mote og som på sin nettside proklamerer: ”Slow fashion is the new black”. Hun opererer mye på sosiale medier, noe som blant annet har satt henne i kontakt med likesinnede verden over, også i Norge, der de fremste miljøene ikke

overraskende befinner seg i Oslo. Ifølge rapporten ”Klesrapport i Norge” har vi i Norge i gjennomsnitt 359 klesplagg hver. Hvert femte av disse er ubrukt. Det sier i grunnen sitt.

Nye kjøpsformer

Ikoner hjemme hos en stylist.

30

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

– Tekstilbransjen er den bransjen som nest etter oljeindustrien forurenser mest. En så hverdagslig ting som vasking av klær innebærer for eksempel spredning av mikroplast i havet. I Kina sies det at elvene avslører hvilke farger som kommer til å dominere motebildet kommende sesong. Hun smiler en tanke. – Det er nok å dra det litt langt, men det sies ikke uten grunn. Vi må bort fra fast

fashion. Det betyr ikke nødvendigvis at vi må kjøpe klær som er bærekraftig produsert fra A til Å. Men det betyr for eksempel at vi bør kjøpe mer brukt og vintage, at vi støtter opp om lokale og norske produsenter og at vi er mer bevisst på kvalitet når vi handler. Det er for eksempel lurt å sjekke hvor klærne er produsert og av hvilke materialer de er laget, råder Gravdal som mener at vi må bli flinkere til å se på klær som en investering, ikke som bruk og kast. For sin del har hun introdusert begrepet ”30wears”.

Garderobegjennomgang – Uansett hvilket plagg du er i ferd med å kjøpe, tenk over om du kommer til å bruke det minst 30 ganger. Gjelder det et plagg på tilbudsstativet til 50 kroner, ikke kjøp det, dersom svaret er nei. På den måten kan du være med å bidra, sier Gravdal som til daglig jobber som rådgiver for privatpersoner, skoler, butikker, designere og bedrifter.

Profile for Lokomotiv Media

Næring på Jæren 3-17  

Tema: Mote og trender Utgivelse: 6. juni

Næring på Jæren 3-17  

Tema: Mote og trender Utgivelse: 6. juni

Advertisement