Listerliv 2-2020

Page 1

2 • 2020 • 1. ÅRGANG

Nytt magasin

LISTER liv

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD

FRA WASHINGTON DC TIL RESTAURANTDRIFT PÅ HIDRA

Fu ll d is t r ib u s jo n t il Ly n g d a l, Fa r s u n d og F le k ke f jo rd.

FULLBOOKET HOS WENKE PÅ LISTA MØT BRINGEBÆRBØNDENE I LYNGDAL

KVÅSFOSSEN I LYNGDAL:

FERIERER PÅ FUNKISPERLE I FARSUND


INNHOLD

LYNGDAL: Bringebærbøndene

8

«Bringebær» står det med røde bokstaver på en rød låvevegg når du kommer inn mot Lyngdal i retning Stavanger. Her dyrker Karl Petter Vint­ land (57) bringebær på snart tjuende året og tilbyr i tillegg til ferske, søte bær også mange forskjellige bringebærprodukter i gårdsbutikken hele året gjennom.

FLEKKEFJORD: Overnatting på Hidra Omtrent hele juli er booket, og mange av de ferierende kommer fra Østlandsområdet. Kongshamn Gjestgiveri på Hidra utenfor Flekkefjord åpnet 1. mai i fjor. Nå er huset i full gang med sesong to, der ting ser godt ut. Steinar Johannesen forteller om travle uker i mai, da bestillingene nærmest kom på løpende bånd.

LISTERREGIONEN: Jobben er å skape flere arbeidsplasser – Vi går inn i lokale bedrifter med vekstpotensiale, alt fra et lite aksje­ seskap med én ansatt til større virksomheter med flere titalls ansatte. I prinsippet dekker vi alle bransjer og kan bistå i alt fra produktutvikling til nye forretningsmodeller, markedsområder og ledelse, forteller daglig leder i Lister Nyskaping Christiane H. Skage til ListerLiv.

FARSUND: På sykkel fra fyr til fyr Den 16. juni i fjor ble den nye, merkede sykkelløypa mellom Lista fyr og Varnes fyr, kalt Vita Velo, offisielt åpnet. Løypa på 15 kilometer er en ypperlig familieaktivitet, der den spektakulære naturen og kulturland­ skapet gir opplevelser i seg selv, men der rasteplassene langs løypa i aller høyeste grad også bidrar til å gi både små og store en fin-fin tur.

20 22 34

LEDER 6

Lister Nyskaping skal skape arbeidsplasser

22

Flagginstallasjonen på Lista

Flekkefjord best i bobilklassen

24

7

Bringebærbøndene i Lyngdal

8

Batterifabrikk på Lista?

25

Rigg i Fedafjorden

12

Funkisperle i Loshamn

26

Stadig flere besøker Flekkefjord

14

Fullbooket gjestgiveri på Lista

30

Dresin og Brufjell 16

På sykkel fra fyr til fyr

34

– Som å starte med blanke ark

17

Blir aldri ferdig med Kyststien

38

Fra Washington DC til Hidra

18

MATOPPSKRIFT

41

Overnatting på Hidra

20

Østersproduksjon i Lyngdal?

42

Turen til Hågåsen

21


Din lokale rørlegger i Sirdal Din lokale rørlegger i Lister

Din totalleverandør innen VVS ! Våre kjerneområder er:

- Nybygg - Industribygg - Modernisering - Baderom

- Varmeanlegg - Varmepumper - Sanitæranlegg

Flekkefjord - Kvinesdal - Sirdal - Lund

-


LEDER

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

EN SPENNENDE SOMMER Sommeren 2020 blir ikke som andre somre. Det kan vi bare slå fast. Akkurat hvordan den blir, er vanskeligere å spå. For vi har aldri noen gang vært i en situasjon som denne. Hotellsjefen ved ærverdige Grand Hotell i Flekkefjord mener at ferierende nordmenn vanskelig kan veie opp for utlendingenes uteblivelse. Men kanskje tar han feil. Kanskje vil ferierende nord­ menn fra nordlige deler av Norge komme i hopetall sørover, kan­ skje vil egne innbyggere i større grad benytte seg av tilbudet rundt dørene og kanskje vil rogalendinger og andre fra mer nærliggende strøk nettopp legge seg inn på Grand Hotell for en natt eller to og feriere i Flekkefjord? Familien Heimvoll på gården like ved Lista Fyr mistet alle bookin­ ger til gjestehuset sitt da koronakrisen slo inn. Nå er huset imid­ lertid fullbooket igjen, noe som skjedde omtrent like raskt som da avbestillingene kom.

«

Kanskje vil ferierende nordmenn fra nordlige deler av Norge komme i hopetall sørover, kanskje vil egne inn­byggere i større grad benytte seg av tilbudet rundt dørene og kanskje vil rogalendinger og andre fra mer nærliggende strøk nettopp legge seg inn på Grand Hotell for en natt eller to og feriere i Flekkefjord?

Hvem som får det største trykket og hvem som ikke får så mye som de hadde tenkt, vet vi ikke her og nå. Men vi vet at turistene kommer og at sommeren 2020 blir aldeles enestående. Vi kommer til å lære mye nytt og gjøre oss mange erfaringer vi ikke har vært i nærheten av tidligere. Det blir spennende å se seg tilbake når sko­ lene starter i august og ta en oppsummering på hva som skjedde.

LISTER liv ListerLiv er et politisk uavhengig gratismagasin med fokus på folk, fritids- og næringsliv i Listerregionen. REDAKTØR Bethi Dirdal Jåtun • T: 450 440 29 • bethiselskap@gmail.com ANNONSEBESTILLING Katrine Killingland • T: 901 40 447 • katrine@lokomotiv.no DISTRIBUSJON & OPPLAG Full distribusjon til husstander, bedrifter hyttefelt, campingplasser og turistdestinasjoner i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord med et opplag på 16.500 eksemplarer. ListerLiv utgis fire ganger i året, med to nummer før og to etter sommeren. DESIGN Megabite J&D TRYKK & PRODUKSJON Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger TIPS OSS Har du innspill til saker vi kan skrive om, ta kontat på tips@lokomotiv.no. NESTE UTGAVE Kommer ut 2. september 2020.

En ting som oppi dette er hundre prosent sikkert er at ekteparet Pål og Kari kommer til å ha sin første hele sommer på Sørlandet, i Farsund, i egen hytte. Vi besøkte dem i vår og gleder oss over å få presentere deres hyttehistorie.

Nyt Lister-sommeren.

4

ListerLiv 2/2020

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

M

1

24

Hilsen fra Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

UTGIVER:

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Så er vi glade over å kunne gi ut historiens andre ListerLiv, et ma­ gasin for hyttefolk, ferierende, fastboende og næringsliv i Lister, et magasin som ønsker å bygge identitet og stolthet over alt det som foregår i dette området og som gjerne også vil finne fram til histori­ ene bak det som vi alle umiddelbart ser.


#sommerikvinesdal

Velkommen til Kvinesdal! (Pigge du me?)

Foto: Leif Hunsbedt

r. Her m liker natur og kultu Knaben er for deg so orien og spennende gruvehist n de e ev pl op du n ka useum, ke Knaben Grubem sø be å d ve n ie or ist krigsh n bestille uvevandring. Du ka eller være med på gr Ferrata a evelse på Knaben Vi en luftig klatreoppl har nådd Knabenknipen når du fra n te sik ut te ny og rreng som byr på et flott turte ne ie he en ab Kn . en topp e og små. er tilgjenglig for stor abenviaferrata.no for

Se knaben.no og kn

mere info!

Foto: Solfrid S. Økland

n du la Nese som mi seie) ka r lle (e m ru nt se es I Likn et. eller bade i Kvinabad barna leke i parken Nico Mat rodukter finner du på Listers beste kjøttp koselige n på Åmodt. Vi har na ei er kk Be på r le el lær omenade og en popu pr ve el tt flo en r, ke butik . bobilcamp i sentrum tkvinesdal.no

n.no og handelshuse

ereina Se nicomat.no, bekk

Foto: Philm Reklame

sikten ner du vårt flotte Ut fin l da es in Kv i n te På utsik aken til, gode t du ikke har sett m Hotell med en utsik p. Nærmeste og et herlig vertska senger, nydelig mat golfbane! ark, Norges vakreste lfp Go n te sik Ut er nabo kanskje terst ut til havet, og yt se du n ka n te sik Fra ut bade eller turen til Feda for å blir du fristet til å ta besøke Bøkkerbua. Se utsiktenhotell.no

og utsiktengolf.no for

mere info.

www.visitsorlandet.com/kvinesdal

ListerLiv 2/2020

5


Vi løfter hele Norge. Med Helitrans som partner, har du alltid et helikopter i nÌrheten uansett hvor oppdraget skal utføres. Effektivitet, punktlighet og sikkerhet. Tlf: 483 13 000 E-post: ordre@helitrans.no www.helitrans.no


1000 flagg på Lista Kunstneren Alfred Vaagsvold står bak flagginstallasjon på jordet like ved Lista fyr, ikke langt fra sin egen bolig og atelier.

1000 norske flagg er satt opp i åkeren, ett for hver innbygger i Vestbygda. På sin Facebookside skriver kunstneren: «Idé: Hvis alle blir med på å sette ut flagg i veikanten der de bor, blir dette litt av en installasjon.»

Daglig stopper flere titalls mennesker ved jordet for å ta bilder og la seg avbilde sammen med installasjonen som er et skue og absolutt verdt å få med seg.

KIRKEGATEN 7, FLEKKEFJORD T: 91 80 11 83

ÅPNINGSTIDER FRA 1.JULI MAN - FRE: 10-17 TORSDAG: 10-19 LØRDAG: 10-15

HOUSE DOCTOR, NICOLAS VAHÈ, MERAKI, IB LAURSEN, HUBSCH, MENT

ListerLiv 2/2020

7


«

Ekteparet Karl Petter og Anne samarbeider om gårdsdriften, men Anne har også jobb utenom gården. Her er de sammen med datteren Asta (t.h.), som er blomsterdekoratør i Oslo.

BRINGEBÆRBØNDENE I LYNGDAL «Bringebær» står det med røde bokstaver på en rød låvevegg når du kommer inn mot Lyngdal i retning Stavanger. Her dyrker Karl Petter og Anne Vintland (57) bringebær på snart tjuende året og tilbyr i tillegg til ferske, søte bær også mange forskjellige bringebærprodukter i butikken på gården.

E

ller det vil si, de ferske bærene får du selvsagt bare i se­ song, men ellers får du «Bringebærdrøm», bringebær­ eddik, bringebærgelé, bringebærsaft, frosne bringebær pluss Vintlands egen hyllebær-, rabarbra-, rips- og stikkels­ bærsaft i gårdsbutikken som den driftige bonden åpnet for to år siden. Etter hvert blir det også kanskje bjørnebærdrøm å få, for i samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving i Agder, der Anne også jobber som rådgiver, har ekteparet nylig igangsatt et prøveprosjekt med bjørnebær.

BÆRDYRKING, EN HELÅRSJOBB

Ikke så innlysende, kanskje, men bærdyrking er en helårsjobb. Mest synlig i sommermånedene, selvsagt, når bærene høstes, men mye møysommelig arbeid skal gjøres i månedene både før og etter for at bærene skal bli så fine, store og velsmakende som overhodet mulig. – På våren går det mest i stelling og beskjæring av feltet, forteller bonden. Et arbeid han gjør selv. Hver enkelt busk beskjæres, totalt 4.000 meter.

4.000 METER MED BRINGEBÆR­PLANTER

– Får dere plass til flere bjørnebærbusker, da? – Vi får eventuelt redusere litt på bringebærene, smiler Vint­ land som sjelden er rådvill. Han er utdannet gartner og jobbet på en planteskole på Jessheim før han og kona startet bringe­ bærproduksjon i Lyngdal i 2001. Når ListerLiv svinger inn på tunet en fredag i mai, er malere i full sving med å legge til rette for husmaling av boligen på gården. Selv har Karl Petter nettopp hatt en runde på trakto­ ren med gjødsling av de mange snorbeine radene med brin­ gebærplanter. I alt 16 mål eller 4.000 meter med bringebær dyrkes på jordene som omkranser gården med beliggenhet like langs hovedveien. Plantene har ikke begynt å blomstre enda. Han anslår at blomstringen starter i begynnelsen av juni, én uke etter fjorårets blomstringsstart. 8

ListerLiv 2/2020

– Det er viktig å sette seg mål og ha riktig fokus når man skal utføre slikt arbeid, småhumrer gartneren, som innrømmer at det til tider kan bli mye, men at han alt i alt trives veldig godt med tilværelsen som bringebærbonde. UTFORDRINGER OG UTVIKLING

– Selv om de samme tingene skal gjøres om igjen og om igjen, år etter år, dukker det stadig opp uforutsette ting. Utfordringe­ ne står noen ganger i kø, og det er opp til deg selv å finne gode løsninger. Dyrkingen er én ting, valg av plantetyper og nye bærsorter en annen, så er det arbeidet for å sikre gode vekstvil­ kår og i tillegg produktutvik­lingen, foredling, produktutvikling og salg. Joda, det er nok å henge fingrene i. Når du i tillegg har været som en vesentlig innsats­faktor, sier det seg selv at bærproduksjon ikke nødvendigvis er for hvem som helst.


Fra begynnelsen av juli får man kjøpt søte, modne bringebær i Lyngdal, hos Vintlands Bringebær.

Bringebærbonde Karl Petter Vintland har dyrket bringe­ bær i Lyngdal siden 2001.

Gården ligger langs veien på høyre hånd når du kommer til Lyngdal i retning Stavanger.

ListerLiv 2/2020

9


«

Gårdsbutikken åpnet de for to år siden. Her selges egenproduserte produkter året rundt, blant annet en nydelig bringebæreddik.

Vintland dyrker også rips på gården i Lyngdal.

Bjørnebærene er et nytt prosjekt i samarbeid med kona, Anne.

«Bringebærdrøm» er nydelig på is og på sjokolade, lover Karl Petter.

Ekteparet Vintland har et lite drivhus på gården, til hobbybruk.

Gårdsbutikken åpnet de for ti år siden, i det gamle fjøset på gården. Samtidig anla de et stort produksjonskjøkken, også det i fjøset. Vintland selger også bær og produkter på Bondens marked, i Reko-ringen og gjerne også under ulike matfesti­ valer. Markedsføring bruker de liten tid på. Som regel er det kundenes fortjeneste at nye kunder kommer til, forteller han.

I dag driver ekteparet Vintland en solid virksomhet i jevn vekst. Spørsmålet nå er mer hvor grensen går i forhold til at de skal klare å ta unna alt arbeidet selv.

Hyttefolket utgjør en stor kundegruppe hos Vintland. Lyngdal, som i utgangspunktet har rundt 8.000 innbyggere, teller rundt 25.000 når sommeren setter inn for fullt, noe som viser igjen når bonden tar kassaoppgjøret i gårds­butikken etter endt dag.

Produktene i gårdsbutikken kommer heller ikke fra andre. De er det Anne og Karl Petter selv som har utviklet. Gjennom prøving og feiling har de kommet fram til blandinger de får gode tilbakemeldinger på.

PRODUSERER SELV

Både barn, søsken, onkler og tanter, venner og naboer har deltatt i prøve­smakingen.

– Man må være tålmodig. Investeringer og innsats betaler seg ikke med det første. 10 ListerLiv 2/2020

– Vi har ikke tenkt å ansette folk, men vil fortsatt drive dette for egen maskin, slik vi har gjort siden starten, sier han.


SØSTEREN DRIVER MED JORDBÆR

– Hvorfor ble det bringebær? – Min søster og svoger driver med jordbær på andre siden av veien her, bak Obs-bygget, det var derfor greit å starte med noe annet. Klimaet her er dessuten bra for bærproduk­ sjon, legger Karl Petter forklarende til. Når bærene skal høstes, har de plukke­hjelp. Mellom 6-8 av rumenerne som jobber i jordbæråkeren hos søsteren og svoge­ ren, der sesongen starter tidligere, jobber også hos Vintland og hjelper også til når plantene skal klargjøres for høsten og vinteren. – Da skal hver enkelt plante beskjæres igjen, opplyser han. – Med håndsaks. 15 TONN I ÅRET

I gjennomsnitt høster de rundt 15 tonn bringebær i året. – Denne sesongen ser lovende ut. Det eneste er at vi har hatt en litt for mild vinter. En kald vinter dreper bakterier og er en bedre forsikring mot sopp og sykdommer. Men det ser likevel godt ut. Utpå høsten, når løvet faller, må bærbuskene beskjæres i toppen – altså en ny beskjæringsrunde, før sopp og olje mot midd tilsettes, og da er det blitt januar som sammen med februar er bondens to «pusteromsmåneder». Da bevilger bringebærbøndene seg litt ferie. De opplever at stadig flere kunder er opptatt av kortreiste produkter. – Folk er veldig interessert i å vite hvor bærene er høstet. Jeg opplever i det hele tatt at interessen for det vi holder på med er økende, smiler han. FULLT HUS

– Er dere mange brinbebærdyrkere her i Agder? – På Sørlandet er vi 12 stykk. Men det er i Sogn det er størst produksjon i Norge. Nå gleder de seg til sommersesongen, selv om den blir travel. I tillegg til høsting og salg av bær, pleier de også å få mange gjester til gards. – Men de ordner mat selv, smiler han. – Noen er også med i åkeren. Med kone fra Østlandet og flere arbeidsår på Jessheim, har han både familie og venner på Østlandet som legger sommerferiedager til Lyngdal og bringebærgården, noe som ikke er vanskelig å forstå, for her er det både fint og hyggelig å være, noe som nok også kundene hos Vintland Bringebær merker når de kjører inn på tunet for å handle i gårdsbutikken der inngangspartiet selvsagt er i rødt.

Tlf: 909 50 448 Svegeskogen 9 lasse@stangborli-bygg.no 4400 Flekkefjord

Boligtomter til salgs Øvre Egeland Sentrumsnære, gode solforhold og flott utsikt mot Åmodt og Gullestad.

I Liknes sentrum finner du blant annet butikker, Kvinabadet, Kvinaparken og elva Kvina. Kvinesdal strekker seg fra hav til hei med flotte turmuligheter.

- 15%

til 31. juli på alle kommunale boligtomter.

KARIN S. EFTESTØL TLF. 38 35 77 00

ListerLiv 2/2020

11


SMÅNYTT

Rigg i Fedafjorden Ikke alle er like fornøyd med at selskapet Green Yard tar imot rigger i Fedafjorden, like utenfor bygda. Selskapet framhever på sin side at Kvinesdal kommune får mye inntekter gjennom dette. Hans Jørgen Fedog i Green Yard har hatt en grundig gjennomgang med formann­ skapet der det i et enstemmig vedtak åpnes opp for å ta imot flere rigger i Feda­ fjorden. Det skriver Avisen Agder.

fra vanndybden i det gjeldende området. – Det vil alltid være mulig å benytte andre steder også, men denne plassen er godt egnet denne gangen. I tillegg er det nært opptil Green Yard, sier han til avisen.

Flere innbyggere på Feda har samlet seg i kritikk mot kommunens vedtak. Riggen blir synlig fra bygda. Dessuten er de urolige for støyen.

Fedog har forhørt med hyttenaboer til rigg i Flekkefjord, der han har fått opplyst at støyklagene har vært få eller ingen. For ham er den økonomiske vinningen for lokalt næringsliv og for kommunen, svært viktig:

Hans Jørgen Fedog i Green Yard hevder på sin side at dette er en mulighet som vil gi positive ringvirkninger for både kommu­ nen og det lokale næringslivet. – Vi legger opp til at dette skal påvirke beboere på Feda så lite som mulig. Det er i vår interesse, framhever Fedog overfor avi­ sen og legger til at plasseringen er valgt ut

I fjor var Borgland Dolphin på plass hos Green Yard i Fedafjorden. Nå kommer en ny rigg inn, noe ikke alle er like happy med. Foto: Green Yard på FB

– I fjor var rigg majoriteten av inntektene våre. Det er ikke bare Green Yard, men hele næringslivet som tjener på dette, vi bruker bare lokale leverandører. Hoteller, butikker, taxier, mekaniske verksted og mer. Det er god næring for alle – vi er bare en brikke, sier Fedog til avisen.

NYE BMW 330e TOURING LADBAR HYBRID MED FIREHJULSTREKK.

Leasing kr 6.800,-/MND* Uten innskudd. Godt utstyrt. Velkommen til en hyggelig bilprat hos Bavaria Sør. Bavaria Arendal Stoaveien 2, 4848 Arendal Tlf. 37 00 69 00 www.bavaria.no

Bavaria Kristiansand Barstølveien 32, 4636 Kristiansand Tlf. 38 14 54 30 www.bavaria.no

*Startleie/etableringsgebyr: kr 5.488,- ink. MVA. Totalpris kr 250 288,vil variere med rentenivået. 30000km og 36 måneders bindingstid. Forutsetter kredittgodkjenning. Gjelder privatleie/leasing

BESTILL DRØMMEN HJEM... Mesterhus sine arkitekttegnede hus bygges av lokale håndverkere med Mesterbrev i bedriften. Ta kontakt med oss nå og få vår Mesterhuskatalog.

Drømmen kan begynne – det blir som avtalt!

Bavaria Farsund Ferjeveien 17, 4550 Farsund Tlf. 38 38 99 99 www.bavaria.no

Tlf: 91 70 77 32 / 12 34 56 78 E-post: magne.nydal@knbygg.no Gamle E6 1319, 7620 SKOGN PB: 1234 www.knbygg.no

BYGG 1 LYNGDAL AS

12 ListerLiv 2/2020

Fiboveien 2, 4580 Lyngdal

T: 911 04 055

E: tr@bygg-1.no


VBS-kum

HAR DU EN IDE - TAR VI UTFORDINGEN! • • • • • • • • •

Høyfastbetong gir et eksklusivt uttrykk med den tette, glatte overflaten Betongmøbler som kan stå ute hele året Benkeplater Heller Blomsterkasser og urner i flere størrelser VBS-kum med fotskraperist - lagerfører alle størrelser Nyhet L-mur (forstøtningselement) Vi er leverandør til Grønn Kontakt på hurtigladestasjoner Få inspirasjon på vår nettside: www.vbs.as

www.vbs.as Skogateigen 9 • 4362 Vigrestad Tlf: 982 21 079 • Epost: post@vbs.as

ListerLiv 2/2020 13


«

MÅLRETTET REISEMÅLSUTVIKLING:

STADIG FLERE BESØKER FLEKKEFJORD Når koronatiltak stopper sommerfestivaler og -arrangementer, retter daglig leder i Smaabyen Flekkefjord, Frode Johannessen, bare enda sterkere søkelys på dresintur, Brufjellhålene, Hidra, shopping, caféliv og alt det andre idylliske Flekkefjord har å by på.

–V

anligvis hadde vi allerede nå gjennomført Smaaby­ festivalen første helga i juni og fortsatt med Streetparty med nasjonale og internasjonale gatekunst­ nere, bakgårdsfest, Smaabysmag, ølfes­ tivalen Smaabrygg, Laksefestivalen og chantyfestival, ramser han opp som for å understreke det de sammen har fått til i Flekkefjord det siste tiåret. ØKNING I ANTALL GJESTEDØGN

Flekkefjord har de siste årene opplevd en økning i antall gjestedøgn på 18-21 prosent, noe som er bemerkelsesverdig. Økningen skyldes flere ting, men den daglige lederen i Smaabyen Flekkefjord er ikke i tvil om at en målrettet mar­ kedsføring av utvalgte opplevelser som Flekkefjordbanen, Brufjellhålene, Hol­ lenderbyen, øyperla Hidra m.m. er en av grunnene til den fantastiske økningen. – Vi har gitt tilreisende en «reason to go». Stadig flere kommer med mål om å oppleve ting her i området, ikke bare som et stopp på vei til Prekestolen eller andre turmål lengre vest, påpeker han. 14 ListerLiv 2/2020

SAMARBEID AVGJØRENDE

Johannessen forteller at de i løpet av de siste årene også har fått flere unge entreprenører som satser og som setter sitt preg på byen. Johannessen trekker blant annet fram de mange spisestedene som både egne innbyggere og tilreisende setter stor pris på. – Tollboden nede ved brygga er ett eksempel, museumshagen med Krambua et annet, fortsetter han og skryter av handelsstanden, næringslivet og kom­ munen som sammen med reiselivsaktø­ rer, hotell- og restaurantbransjen alle gjør sitt til at Flekkefjord og omegn skal få sin tydelige plass på kartet. Smaabyen Flekkefjord jobber både med steds-, by- og reisemålsutvikling og har 120 medlemsbedrifter, alt fra handels- til industribedrifter. STARTET SOM KOMMUNALT PROSJEKT

– Vi er delvis finansiert av kommunen, men søker også prosjektmidler, forteller Johannessen som opprinnelig er fra Moi, men som etter et lengre opphold i hoved­

staden endte opp på Hidra, denne perlen av en øy like utenfor Flekkefjord, som lenge har vært en godt bevart hemmelig­ het, men som folk nå begynner å oppdage. – Ja, Hidra er en av skattene våre, med flott turterreng, havner og viker, hytte­ idyll og små, unike steder, beskriver han lederen av Smaabyen Flekkefjord som opprinnelig startet som et kommunalt prosjekt for ti år siden. For fem år siden ble det etablert som eget SA. – Vi jobber hele tiden for at Flekkefjord skal være en god plass å bo og en god plass å besøke og har de siste årene blant annet fulgt Innovasjon Norges reisemåls­ utviklingsløp, oppgir Smaabyen-lederen. DIGITALISERING AV REISELIVET

Selskapet har de siste årene jobbet planmessig med reisemålsutvikling først gjennom en mulighetsstudie, så gjen­ nom utformingen av mål og strate­ gier for utvikling av Flekkefjord som reisemål og nå, i siste fase, med fokus på viktige avklaringer med kommunen, gjennomføring av prioriterte tiltak og


« etableringen av et forpliktende samar­ beid aktørene imellom, slik at alle bidrar i finansieringen av organisering, felles­ tiltak og fellesgoder. – Vi har også jobbet veldig målrettet med digitalisering av tjenestene våre, der det er viktig å gjøre så mye som mu­ lig «bookbart», sier han og viser blant annet til flekkefjordbanen.com der man enkelt kan booke tur med dresin. – Vi må få alt på nett, sier han og viser til det han kaller en digital transforma­ sjon av reiselivet som ikke minst også innebærer innhenting av gjestenes tilbakemeldinger gjennom online-spør­ reundersøkelser. – Vi henvender oss ikke lengre til «det tyske eller norske markedet», slik vi opererte før, men tenker nå heller mål­ grupper som «helårsbaderen», «kajakk­ padleren» og «shopperen», forklarer Johannessen og legger til: –Det gjelder å spisse markedsføringen. MER OPPLEVELSER I SENTRUM

Ut fra størrelsen på byen har Flekkefjord uvanlig mange og også gode spisesteder. – Vi har også et sentralt mikro­bryggeri med egen scene og uteservering og flere nisjebutikker. Målet er et levende sentrum, og vi har jobbet aktivt for å motvirke gråpapir, noe vi i stor grad har lyktes med, men vi trenger likevel mer opplevelser i sentrum. Akkurat det kommer vi til å satse tungt på framover, fastslår Frode Johannessen. En annen ting de kommer til å jobbe målrettet med er å få flere besøkende

også utenom sommer­ sesongen. – Vi vil ha gjester til Flek­ kefjord hele året, ikke bare i sommer­månedene, sier han. EN ANNERLEDES SOMMER

Men nå er det først av alt årets sommer som gjelder, en sommer som ingen helt vet hva de skal forvente seg av. At rogalendingene kommer, vet han. Mest sannsynlig kommer de også i større antall enn normalt. – Flekkefjord bobilcamp, midt i sentrum med utsikt over sjøen, er kåret til sørvestlandets fineste, og tar hvert år imot mange rogalendinger, smiler han. Hvem andre som kommer til å fylle bobilcampen, ho­ tellene, gatene, strendene, turområdene og aktivi­ tetene i og rundt Flekke­ fjord denne sommer­en, er et spennings­moment. Sommer­en 2020 blir anner­ledes.

Frode Johannessen er daglig leder av Smaabyen Flekkefjord der de driver målrettet merkevare­ bygging, noe som begynner å gi frukter.

SIRA-KVINA KRAFTSELSKAP

Vi trenger mer kraft Sira-Kvina kraftselskap er en spennende arbeidsplass og kan by på utfordringer og mange muligheter. Du finner mer informasjon om Sira-Kvina Kraftselskap på www.sirakvina.no

produserer fornybar energi i 7 vannkraftverk med nedslagsfelt i Rogaland, Vest- og Aust-Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5 % av Norges kraftproduksjon. Selskapet er sertifisert i henhold til ISO-9001 kvalitetsstandard og ISO-14001 miljøstandard. Selskapet har 100 ansatte, og hovedkontoret med driftssentral og sentralverksted ligger på Tonstad i Sirdal. Sira-Kvina kraftselskap DA eies av Lyse Produksjon AS, Statkraft Energi AS, Skagerak Kraft AS og Agder Energi Produksjon AS.

ListerLiv 2/2020 15


«

DRESINSYKLING PÅ FLEKKEFJORDBANEN En fin aktivitet for familier, vennegjenger og grupper er dresin­ sykling på Flekkefjordbanen. Sykkelen som brukes er spesiallaget for jernbaneskinner, og de fleste dresinene har plass til to syklende med én voksen eller to barn som passasjerer. Rullestol og barnesete får også plass på dresinen. På nettsiden flekkefjordbanen.com kan man foreta online booking, her står også åpningstider.

Dresinsykling på Flekkefjord­ banen kan bookes online og er en fin aktivitet for familien.

DE BERØMTE BRUFJELLHÅLENE Brufjellhåelene er antakeligvis gravd ut av havet og rullestein før fjellet steg etter siste istid og er et svært sjeldent natur­fenomen.

Turen fra Roligheten opp til Brufjell gir flott utsikt helt ytterst mot havet. Den ytterste stien med rød gradering har et parti der det er rimelig bratt og man gå på en kant. Her gjelder det å være ytterst forsiktig.

Stiene til Brufjell starter på snuplas­ sen ved Roligheten, nær Åna-Sira ved fylkesvei 44. Her er parkeringsplass.

Fra Brufjell kommer man ned til Brufjellhålene. Stien ned er svært bratt og utsatt og stålbøyler er satt inn for klatring i det bratteste stykket.

BESTILL SOLSKJERMING HOS OSS TLF: 90 67 63 02

Hattevarden hyttefelt - Knaben Stor prosjektert hytte på en av Knabens fineste solrike utsiktstomter Hattevarden hyttefelt ligger nydelig plassert med utsikt nedover dalen med langrennsløyper like utenfor døren. Alpinanlegget ligger ikke mange minuttene borte og kan by på blant annet 3 km nedfarter, kafe, tallerkenheis på hele 700 meter og barnebånd.

For mer informasjon kontakt:

Alf Rune Stangeland

916 33 407 / alf.rune@signaturhytten.no eller besøk

www.signaturhytten.no 16 ListerLiv 2/2020


Nedstengningen av ærverdige Grand Hotell beskriver hotellsjef Sigurd Bruhjell som «uvirkelig». Nå er han glad over å være i gang igjen, spent på hvordan sommeren vil bli. Foto: Katrine Killingland

Sigurd Bruhjell, hotellsjef ved Grand Hotell i Flekkefjord, håper at også lokalbefolkningen benytter seg av tilbudet ved hotellet i sommer. Foto: Grand Hotell på FB

SOM Å STARTE MED BLANKE ARK – Akkurat nå må jeg ha fokus uke for uke. I hotellbransjen må vi leve i nåtida. Når det gjelder sommeren, har jeg is i magen, sier hotellsjef Sigurd Bruhjell ved ærverdige Grand Hotell i Flekkefjord, som opplevde at alle bookingene i sommer nærmest forsvant over natten. Nå begynner de på nytt.

H

an har nettopp gjenåpnet dør­ ene til det historiske hotellet i Flekke­fjord sentrum etter over åtte ukers nedstenging. Hotellet har aldri i sin 123 år lange historie vært i nærheten av noe liknende. – Vi har alltid hatt åpent. Å sitte alene igjen på hotellet etter at alle bestillinger nærmest ble avbestilt over natten, var nærmest uvirkelig. – Hva ville framtida bringe? Ingen visste noen ting, beskriver han.

allerede tatt imot en del nye bestillinger. Det blir som å starte helt på nytt igjen, sier han.

Han sier han ser positivt på tiden som ligger foran, men er samtidig opptatt av tiltakene som må gjøres.

– Det er spesielle tider.

ALLE TILBAKE PÅ JOBB

Han opplever at frykten fortsatt sitter i hos mange. Spesielt hos den eldre garde. – Men vi må leve igjen, utbryter han. – Det hjelper at butikkene åpner opp, - det er som om byen begynner å leve igjen.

–Vi åpner for eksempel med redusert ka­ pasitet på restauranten og venter lengre enn normalt med åpningen av uteserve­ ringen, oppgir han. Alle de 32 ansatte er tilbake igjen på jobb. I starten var fortsatt 50 prosent permittert, men for hotellsjefen var det viktig å få alle tilbake samtidig.

ER POSITIV – VI MÅ LEVE IGJEN

Først måtte hotellsjefen stenge ned hele hotellet og permittere alle de 32 ansatte. Nå gjelder det å åpne opp igjen på en tilfredsstillende måte i forhold til de smittevernsreglene som til enhver tid gjelder. Alt skal planlegges nøye. – Hva med nye bestillinger, begynner de å komme? – Vi merker at det skjer ting og har

Hotellet var omtrent fullbooket denne sommeren, ikke minst i forbindelse med alle festivalene og alt som vanligvis skjer i Flekkefjord fra juni til august. Nå er han spent på hvordan sommeren 2020 vil bli. – Vi har jo også mye forretningsfolk her, og de må jo også i gang igjen. Vi må sørge for at vi får hjulene i sving så fort som mulig igjen. Det er mitt hovedfokus nå.

–Vi må starte opp igjen som ett lag, ett team, det er viktig at vi står sammen nå, at alle er med, fastslår han og understre­ ker at han regner med at bestillingene kommer. Han planlegger også en rekke arrangementer på kaffebørsen denne som­ meren. – Vi håper virkelig også at lokalbefolk­ ningen støtter opp og ser viktigheten av det, understreker han. ListerLiv 2/2020 17


«

Gunhild og Jon hadde sin ilddåp som restaurantdrivere på Hidra i pinsehelgen, - og gjestene kom! Foto: Privat

«SKAL VI IKKE BARE DRIVE RESTAURANTEN I SOMMER?» Ordene falt litt på tull mellom ekteparet Gunhild Gursli-Berg og Jon Berg som til vanlig bor i Washington DC, men som i begynnelsen av april ankom hytta på Hidra på ubestemt tid, grunnet koronapandemien. Noen ganger går det troll i ord. 18 ListerLiv 2/2020


«

Fornøyde restaurantfolk i pinsehelgen på Hidra, f.v.: Jon Berg, Hannah Jon Berg (t.v.) og Yusuf Kenan Sahin i Nordbø Kleppe, Gunhild Gursli-Berg og Yusuf Kenan Sahin. full aktivitet på kjøkkenet. Foto: Privat

P

insehelga åpnet ekteparet for første gang dørene til sin restaurant Isbua Pop Up i Kirkehamn på Hidra, i de tidligere lokalene til Kongshamn Bryggerestaurant. Når vi snakker med Gunhild bare et par dager før åpningen, forteller hun at de allerede har fått 60 bordbestillinger.

For tiden holder hun også på med et kokebok-prosjekt med italiensk mat. På grunn av koronatiltakene har det imidlertid ikke vært så lett å følge den opprinnelige produksjonsplanen, men vel installert på Hidra kom hun etterhvert på at hun kanskje kunne få låne kjøkkenet i Isbua som lokasjon for matlaging og bildetaking og tok kontakt med styret.

DRØM OM Å DRIVE RESTAURANT

DET HAR GÅTT FORT

– Det tok helt av da vi først la ut Isbua Pop Up på Facebook. I løpet av ett døgn hadde vi nådd 8.500, og nå er vi oppe i 18.000, smiler Gunhild som til vanlig driver Gursli Berg Forlag og blant annet har utgitt flere kokebøker. Ektefellen jobber ved ambassaden i Washington DC, men er også, i likhet med henne, veldig interessert i mat. Dessuten er han ut­ dannet vinkelner og har alltid gått med en drøm om å drive restaurant, forteller hun.

– Da jeg snakket med dem sa jeg bare «Kanskje vi skal drive restauranten i sommer?» Fjorten dager etter underskrev vi leieavtalen, og nå har vi tatt bevillings­ prøven, etablererprøven, vært i kontakt med Mattilsynet, kommunen og Smaabyen Flekkefjord. Vi har bestilt varer fra Asko, fått tak i en kokk og åpner altså på lørdag, ler Gunhild.

Et stort nettverk har gitt dem mange innspill og også sørget for at de har fått en kokk på plass, noe de i utgangs­ punktet ikke hadde. Planen var at de selv skulle stå for matlagingen. Nå får de større spillerom.

En av sønnene hennes jobber ved siden av studiene på Restaurant Olivia i Hegdehaugsveien i Oslo og fikk tilført nyttig informasjon i forhold til serveringen da han nylig besøkte foreldrene i hytta på Hidra.

RÅVARENE AVGJØRENDE

ALLE SAMMEN SAMMEN

– Vi satser på lokale råvarer og får reker og fisk direkte fra fiskemottaket på Hidra og hamburgerbrød fra Tollboden i Flekkefjord. Kjøttproduktene får vi fra Bekkereinan i Kvinesdal som blant annet leverer til Michelin-restaurantene Under og Speil­salen. Rabarbrasaft får vi fra Køhler­paviljongen på Jæren og oster fra Voll ysteri, også det på Jæren, forteller hun ivrig.

– Når jeg plutselig blir litt usikker på hva vi egentlig har satt i gang, tenker jeg at alt uansett blir bedre enn om restau­ ranten hadde stått tom i sommer, fastslår Gunhild og legger til at det virker som om mange omfavner prosjektet.

– Det har gått i en viss fart, dette.

– Det er spesielle tider. Alt har stått stille. Alt har vært på vent, og folk har vært usikre på hva som i det hele

tatt kom til å skje denne sommeren. Vi opplever i alle fall at dette har vært veldig velkomment og har fått enormt mye god respons og mange heiarop. Det er som om vi gjør dette sammen alle sammen. FRAM TIL 20. AUGUST

At de kommer til å få en travel sommer, er hun innforstått med. I juli holder de åpent seks dager i uka, i juni hver helg. Planen er at de skal drive restauranten fram til 20. august. Hun vet enda ikke når de kommer til å dra tilbake til livet i Washington. – Vi fikk bare beskjed om at vi i alle fall ikke trengte å komme tilbake før sommeren, noe som jo til sammen ville ha medført én måned i karantene. Jeg blir uansett her til 20. august, så får vi se om Jon eventuelt må dra tidligere eller hvordan det blir. Som hyttefolk på Hidra siden 2004, har de de siste årene hatt stor glede av restauranten i Kirkehamn. Nå er det deres tur.

« – Det var en ilddåp. Vi støtte på en del utfordringer vi ikke hadde tenkt på, men nå skal vi finpusse logistikken og rutinene og få alt på stell, sier Gunhild når vi snak­ ker med henne etter åpningshelgen i pinsen der de hadde fullt med gjester hver eneste dag. Dette lover godt.

ListerLiv 2/2020 19


Her er utsikten fra Kongshamn gjestgiveri ned mot «Isbua», brygga og havet.

OVERNATTING PÅ HIDRA Omtrent hele juli er booket, og mange av de ferierende kommer fra Østlandsområdet.

K

ongshamn Gjestgiveri på Hidra utenfor Flekkefjord åpnet 1. mai i fjor. Nå er huset i full gang med sesong to, der ting ser godt ut. Steinar Johannesen forteller om travle uker i mai, da bestillingene nærmest kom på løpende bånd.

STOR GJESTEVARIASJON

– Jeg har merket meg at mange av de som bestiller kommer fra Østlandet, oppgir han og legger til at de ferierende varierer i både alder og sammensetning. Her er det familier, unge og eldre par. Noen bestiller bare én natt, mens andre booker 14 dager. I utgangspunktet siktet gjestehuset seg spesielt inn mot det tyske markedet, der de også har etablert et eget booking­ system, men med korona­pandemien, kommer ikke tyskerne. Istedenfor ønsker 20 ListerLiv 2/2020

nå mange nordmenn å oppleve Hidra, noe som garantert kommer til å gi ringvirkninger. TO LEILIGHETER

Gjestehuset har to leiligheter med seks senger i hver. Prisene varierer litt alt etter tidspunkt og antall over­nattinger, men for et par med over­natting én natt, er prisen 1500 kroner, oppgir Johannesen, som administrerer bookingene og som også er én av 15 aksjeeiere i selskapet bak overnattings­stedet. – Vi har både firmaer og enkeltpersoner som aksjeeiere, alle med lokal tilknytning, forteller han. For de lokale var det viktig å skape et overnattings­tilbud i tilknytning til Isbua, der det inntil nylig var full restaurant­­drift.

– Denne ble dessverre avviklet, men nå har vi fått på plass folk som skal drive serverings­­tilbud i restauranten ved gjest­­ giveriet hele sommeren, smiler Johannesen som også er med på eier­siden av eiendoms­ selskapet Isbua AS, som eier restaurant­ lokalene ved brygga i Kirkehamn. SIKTER MOT HELÅRSDRIFT

– Aktiviteten i Kongshamn er viktig for hele Hidra, påpeker han. Om sommeren fylles hyttene på Hidra, sommergjestene kommer og båt­turistene legger til kai. Men resten av året er det stillere på øya utenfor Flekkefjord. – Vi jobber med et langsiktig mål om helårstrafikk, sier han. – Det er viktig for å skape varige arbeidsplasser, ikke bare sesongarbeid.


Kongshamn Gjestgiveri består at to leiligheter med seks sengeplasser i hver. Her er ett av soverommene.

«

Hågåsen er absolutt verdt et besøk når man er på Hidra. Flott tur, flott utsikt.

TUREN TIL HÅGÅSEN Gjestgiveriet ligger idyllisk til i Kirke­havn, ikke langt fra Hidras kjente turmål, Hågåsen.

minipris Farsund

Hågåsen er Hidras største attraksjon og ligger bare en liten gåtur fra gjestgive­ riet i Kongshamn.

hvor du kan nyte utsikten og det du har pakket med i sekken - året rundt, i all slags vær.

Fjellet har flere kulturminner fra andre verdenskrig og en nydelig utsikt mot det åpne havet. Helt på toppen ligger Vidsyn

Kultursti Hågåsen forteller historiene om Hågåsen gjennom ni skilt spredt rundt på fjellet.

7000m2

handleglede Topp logofelt til KIWI og PRICE fellesannonser

Også gode tilbud hos

7000m2

h a n d l e g l eav d ehagemøbler Distriktets leverandør

Åpent alle dager hele året Årets nye kolleksjoner og alle de populære klassiske modellene

Gratis levering til boliger og hytter i Lister

Topp logofelt til PRICE. KIWI kun et påheng for å markere åpent alle dager og rettferdiggjøre 7000m2 Åpent alle dager hele året

Tilbudet gjelder møbler verdi over kr 2000

Besøk nye Blomsterbua

Et stort utvalg av kjente Ve l k o m m e n merkevarer og direkte Blomster, t i planter l h aog nhageutstyr d l e g ltileethvert d e behov import av høy kvalitet

Store KIWI åpent alle dager i sommer Alternativ topp logofelt til PRICE. Venstre tekst kan byttes.

Ferske bakervarer hver dag, deilig frukt & grønt og grillmat

Drivstoff hele døgnet på brygga lett tilgjengelig med båt

Blomster 09-23 bua

KIWI: 07-23

10-21

Ve lkommen Listerveien 43, Farsund

til handleglede

PRICE: 10-20

10-18 ListerLiv 2/2020 21


Foto: Erlend Haddeland/Media Sør

Christiane H. Skage, daglig leder i Lister Nyskaping. Foto: Erlend Hddeland/Media Sør

Gründerne Elin og Sigmund Larsen har startet opp handla.no, som er en handletjeneste for dagligvarer.

JOBBEN ER Å SKAPE FLERE ARBEIDSPLASSER I LISTERREGIONEN I fjor fikk 50 lokale bedrifter konsulenthjelp gjennom Lister Nyskaping, der hovedmålet er å bidra til etablering av nye arbeidsplasser i Listerregionen.

–V

i går inn i lokale bedrifter med vekstpotensiale, alt fra et lite aksjeseskap med én ansatt til større virksomheter med flere titalls ansatte. Vi kaller dem målbedrifter, der vi sammen jobber for vekst og utvikling. I prinsippet dekker vi alle bransjer og kan bistå i alt fra produktutvikling til nye forretnings­ modeller, markedsområder og ledelse, forteller daglig leder i Lister Nyskaping Christiane H. Skage til ListerLiv. 22 ListerLiv 2/2020

NETTVERK AV FAGPERSONER

I tillegg til de fem ansatte i Lister Nyskaping er også en bredt sammen­ satt gruppe med fagpersoner tilknyttet organisasjonen, noe som gir dem mange strenger å spille på. Innovasjons­ selskapet arbeider både høyt og lavt i regionen, med bedrifter som satser på alt fra høydevind og foredling av grønn energi til tareproduksjon under hav­over­ flaten, forskningsprosjekter, digital­i­ sering av byggeplasser og alt imellom.

– I prinsippet tar Lister-bedrifter kontakt med oss for å finne ut om vi kan gjøre noe sammen, sier Skage som understreker at et samarbeid innebærer etableringen av et prosjekt, med tydelig start og slutt, og med tilhørende subsidiering av konsulenttjenester. I tillegg tilbyr Lister Nyskaping relevante kurs til næringslivet i regionen, ofte satt opp på etterspørsel fra bedriftene. Slik kommes nærings­


« livets kompetansebehov i møte, uten at man behøver å reise langt. RESULTATER?

– Hva kan du si om resultatene så langt?

forteller Skage som opplever at det skjer veldig mye positivt i regionen for tiden. Rune Gjelstens planer om å etablere batteriproduksjon på Sørlandet, der blant andre Lista er nevnt som et aktuelt for lokalisering, er et godt eksempel på det. GODT SAMARBEID

– Dette er prosesser som må sees på i et lengre perspektiv, men at interessen fra lokale bedrifter er såpass stor, viser at mange ønsker å satse, og det er en god tilbakemelding i seg selv, svarer hun. I 2017 samarbeidet Lister Nyskaping med 28 bedrifter, året etter med 39 og i fjor med 50 virksomheter lokalisert enten i Flekkefjord, Farsund, Lyngdal, Sirdal, Kvinesdal eller Hægebostad kommune. Blant disse er Hyndla, som har utviklet høyspentmaster i aluminium, Lister VVS, der daglig leder og eier, Bjørn Henriksen, har utviklet et avansert Faraday-bur og gründerne Elin og Sigmund Larsen som nylig startet opp handla.no, en handletjeneste for dagligvarer. NETTVERK OG MØTEPLASSER

I tillegg til konsulenttjenesten bidrar Lister Nyskaping også til etableringen av nettverk, møteplasser og samhandlingsarenaer for bedrifter i Lister-kommunene. – Vi jobber også for å koble bedriftene opp mot relevante fag-, forsknings-, utviklings- og investeringsmiljøer, samt det offentlige virkemiddelapparatet. Dette ser vi er viktig for å få til utvikling i regionen. Bedrifter og forskningsmiljøer må få vite om hverandre for å få til gode samarbeid på tvers av bransjer, påpeker Skage.

Hun nevner også de store utbedringene på E39: – Når utbyggingen er ferdig, vil reisetiden mellom Stavanger og Kristiansand bli betydelig redusert, noe som vil gjøre vår region mer attraktiv også for bedrifter i Rogaland. For de som er på jakt etter nye tomter og arealer, kan vi bli et svært attraktivt alternativ framover, mener hun. Lederen av Lister Nyskaping roser samarbeidet mellom de seks Lister-kommunene og sier at hun opplever stor vilje til samarbeid. – Vi har en del naturgitte forutsetninger i dette området, som vi må utnytte. Både blå næring og grønn energi er svært aktuelle felt for oss. Hun framhever også reiselivsnæringen og alle stedene de har å by på fra Listerland til Knaben og Sirdal. – Veien fra Rogaland er kort, noe som gjør vårt område attraktivt også for Rogalandsbedrifter framover. Jeg tror vi har mye spennende i vente.

Sammen med 40 andre organisasjoner er Lister Nyskaping en del av Sivas «Næringshage»-satsing. NÆRINGSHAGE

Siva, som er et statlig foretak, bidrar med tilskudd, kompetanse, verktøy og et nasjonalt nettverk til 40 nærings­ hager over hele landet. Hver av disse får blant annet et årlig tilskudd på 1,4 – 2,5 millioner kroner til arbeidet med å bistå til nærings­utvikling i egen region. Rett før jul i fjor fikk Lister Nyskaping også støtte til å etablere en blå næringshage som skal jobbe for utvikling av bedrifter i blå næring på Sørlandet. – Vi får også et mindre beløp fra hver av de seks kommunene vi representerer. I tillegg søker vi om prosjektmidler,

91 57 34 44 - E Betonggulv AS

Vi er et firma på Øye i Kvinesdal med ca 20 ansatte. Vi kan gulvstøyp og gulvsliping av nytt og gammelt gulv. Vi tilbyr flytesparkel, og har egne betongpumper. Trenger du hjelp til løsninger og ideer, ta kontakt med oss for ein prat.

Velkommen innom vårt kontor i Lyngdal for en hyggelig hytteprat. Fiboveien 2B 4580 Lyngdal Tlf: 901 91 327 rune@saltdalshytta.no

ListerLiv 2/2020 23


Flekkefjord best i bobilklassen Bobilforeningen skryter av Flekkefjord når det kommer til oppstillingsplasser. Her ønskes bobilfolket velkommen midt i sentrum.

NYE BOBILREKORDER HVERT ÅR

– Vi er slik at vi reiser til de stedene som har attraktive oppstillingsplasser, butikker og kulturelle tilbud. De stedene som ikke ønsker oss velkommen, kjører vi forbi, sier Odd Ørstadvik, president i Norges bobil­ forening til avisen Stavanger Aftenblad.

– I Flekkefjord har vi mange små, uav­ hengige butikker. Voksne bobilfolk elsker å handle i slike butikker og så stikker de innom spisestedene etterpå. Vi har helt klart truffet et marked med denne bobil­ campen, og vi merker at den betyr mye for vårt kompakte, lille sentrum, sier han videre til avisen.

KJØPESTERK GRUPPE Ifølge ham la en bobilturist for en del år til­ bake igjen mellom 800-1200 kroner i døgnet, noe han regner med har blitt mer i dag. – Bobilfolket er ofte kjøpesterke folk på et sted i livet der de har råd til å bruke penger, fortsetter han.

– Hvert år setter vi nye rekorder. I fjor var det 4007 bobiler innom. For oss er dette millionbutikk, sier han til avisen. Ifølge næringssjefen er beliggenhet viktig. Bobilfolket er opptatt av sentrale oppstil­ lingsplasser.

I Flekkefjord tilbys bobilturistene oppstillingsplass i sentrum. Foto: Flekkefjord Bobilcamp

BOBILCAMP PÅ HIDRA Bevren har dessuten en bobilperle på lur:

Næringssjef i Flekkefjord, Hans Egil Ber­ ven, sier de er stolte over hva de har fått til på bobilfronten:

Kom innom vår stand på

Dyrskue!

– På Hidra har velforeningen opparbei­ det en bobilcamp ved en nydelig strand, forteller han.

Kom innom vår stand på

Dyrskue!

TORO GRESSKLIPPERE fra kr 5200,- inkl. mva

Kom innom vår standvår påstand på Kom innom

Dyrskue! Dyrskue! HUSQVARNA MOTORSAGER fra kr 1999,- inkl. mva KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE

ROBOTKLIPPERE Kvavik, 38331010 fra krLyngdal 7999,-Tel. inkl. mva

FIBO

Åpent: mandag-fredag 08-16 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010

Åpent: mandag-fredag 08-16 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

Fyringssentral

KVAVIK INDUSTR

RV43

KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE FIBO Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010 Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010 Åpent: mandag-fredag 08-16 Fyringssentral 08-16 Åpent: mandag-fredag RV43 Åpent. Man-fre 8-16 Fyringssentral Torsdag 08-17 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

24 ListerLiv 2/2020

Fyringssentral

FIBO RV43

FIBO

RV


SMÅNYTT

Batterifabrikk på Lista? Investor Bjørn Rune Gjelsten og Agder Energi planlegger miljøvennlig storindustri på Sørlandet. Første trinn kan står klart allerede i 2023, og plasseringsmessig står det trolig mellom Lista, Eydehavn, Støleheia, Tvedestrand og Froland. Fabrikken skal produsere batterier til skip og til bilindustrien i Europa. – Sørlandet er nært det europeiske markedet. Geografi er avgjørende viktig hvis vi skal lykkes, sier Gjelsten i et intervju med Dagens Næringsliv.

Faksim ile: Da g

ens N æring sliv

NYTT SELSKAP – Her i Agder har vi landets største kraft­overskudd. Vi kan bruke den kraften til å utvikle fremtidsrettet industri og skape grønne arbeids­plasser, sier Steffen Syvertsen i Agder Energi til Nrk.

ET ALTERNATIV TIL KINA

Energiselskapet og Gjelsten har etablert selskapet Morrow Batteries for å satse på fabrikken. Initiativet kommer opprinnelig fra Frederic Hauge og Bellona, som har en mindre eierandel i selskapet.

– Europeiske bilfabrikker mangler batterier og vegrer seg for å bli avhengig av kinesiske batterier. Koronakrisen har fremskyndet det åpenbare: Vi kan ikke lenger være avhengig av Asia, sier Bjørn Rune Gjelsten videre til Dagens Næringsliv.

– Fem års blodslit har gjort denne teknologien investerbar. Dette har dannet grunnlag for et potensielt nytt industrieventyr, sier Frederic Hauge.

Ifølge Dagens Næringsliv vil fabrikken koste over fem milliarder kroner å sette opp.

Om Norge lykkes i markedet for elbil-batterier, kan dette ifølge Sintef på sikt gi rundt 10.000 arbeidsplasser i landet totalt sett.

Har du byggeplaner? Vi tegner, søker, selger byggevarer og hjelper deg gjennom papirmølla.

Akkurat nå har vi følgende prosjekter for salg: • Hytte på Ljosland, 760 moh, 4 soverom, 2 bad, 2 stuer mm. Flott utsikt! • Hytte i Lindesnes, 3 soverom, HEMS, 117m2. Nydelig sjøutsikt • 2-Mannsbolig, Lyngdal, rolig etablert boligområde på Rom. Vi har også hus-, hytte-og garasjekatalog fra BYGGMANN.no

KONTAKT OSS for en byggprat på 382 59 777 eller arvid@lindesnesbygg.no

ListerLiv 2/2020 25


Etter en lengre prosess fant Pål og Kari Jæger-Pedersen drømmeplassen og bygde hytte i Loshavn-området i Farsund.

FUNKISIPERLE I LOSHAVN At hyttedrømmen skulle realiseres i Farsund, var mer enn ekteparet Pål og Kari Jæger-Pedersen visste da de først begynte å sysle med hyttetanker.

–J

eg fablet om Kvitsøy, men når man er gift med en som har vannskrekk, er det ikke det helt store, gliser Pål i sola og sender ektefellen et ertende blikk. – Så tenkte vi på Ryfylke. Kari har noen venninner med hytter der og er jo lett 26 ListerLiv 2/2020

påvirkelig... fortsetter Pål minst like smilende og med et skråblikk samme vei.

koronanedstengningen. Og hvilken hytte...

SMAL OG SNIRKLETE VEI

Etter å ha tatt av veien mot Loshavn og kjørt forbi stranddyner der vi innimellom ser glimt av havet utenfor og etterhvert også en klynge campingbiler og -vogner i et skogholt, svinger vi til

– Vi klikket mest på «Finn». Det er lett å la seg rive med, innrømmer Kari fra solveggen på baksiden av hytta som de endelig har kunnet ta i bruk igjen etter


« høyre og snirkler oss innover en vei som mest av alt minner om en sykkelsti, men som med møteplassene som dukker opp på hver sin side av veien innover, minner oss om at det faktisk er en bilvei vi kjører på – litt med hjertet i halsen i forhold til bilen som plutselig kan dukke opp like bak neste sving. – Jeg er jo livredd for å møte noen hver gang jeg kjører hit for jeg er så dårlig til å rygge, medgir Kari, som imidlertid har fulgt rådet om å la den møtende bilen ta seg av ryggingen. NÅ ELLER ALDRI

– Men for Kari var dette en faktor som gjorde at hun i utgangspunktet var negativ, forteller Pål, som for egen del imidlertid kjente en nokså umiddel­ bar følelse av ro og tilfredshet da de besiktiget hyttetomta første gang. Denne hadde stått ledig i flere år. For ham ble det tidlig klart at dette var stedet. Etterhvert ble også Kari overbevist. – Vi bor på Madla i Stavanger - i et typehus som er helt greit, men som vi nok kunne ha tenkt oss annerledes løst om vi hadde hatt muligheten. Nå hadde vi sjansen til å bygge akkurat slik vi ville ha det. Det var nå eller aldri, beskriver Pål. Hyttene langs veien mot funkisperla til Pål og Kari er av forskjellig karakter. Noen små, noen riktig store, noen herskap­elige, andre mer moderne i stilen, og når vi til slutt tar av til venstre, der skiltet sier «Støa», åpen­ barer en mørke­brun­beiset L-form­ liknende hytte på påler med pergola og langstrakte linjer seg. Det er som om blikket ikke klarer å slippe taket. DET BEGYNTE I JULESELSKAPET

De hadde begynt å snakke om Mandal som et aktuelt sted da de i et juleselskap

i januar i 2016 fortalte et vennepar at de vurderte å bygge hytte. De hadde selv et hus i Farsund, - kunne ikke Farsund være aktuelt? – Vi hadde ingen motargumenter og begynte å se nærmere på mulighetene i området. Først på leilighetskomplekset i Lauervika og så på Engøy, forteller Kari.

også at vi ønsket oss langstrakte vinduer, og jeg tror også vi nevnte pergola. Ellers fikk hun frie tøyler, forteller Pål. – Hun traff godt. Det var ikke mye vi endret etter første utkast. Litt her og litt der, men i det store og hele var vi veldig godt fornøyd, fortsetter Kari. GOD DIALOG

På Engøy var de flere ganger. Hun beskriver det som «et utrolig fint prosjekt», men leilighetene hadde bare to soverom og de ønsket seg fire. Med tre gutter i alderen 19-26 er det kjekt å ha muligheten til å være hele familien samlet. Dessuten ville de selge Påls barndoms­­­ hjem på Karmøy først - et funkis­hus fra 60-tallet som han arvet etter sin mor, og som også har vært en viktig inspirasjons­ kilde i arbeidet med hytta som har flere møbler og gjenstander derfra. Blant annet Arne Jacobsens kanskje største ikon, lene­stolen «Egget», mye av kunsten på veggene, lamper og ulikt dekketøy. – Din mor hadde god smak! – Hun visse hva hun holdt på med, ja. DYKTIG ARKITEKT

Pål hadde merket seg Loshavn-området da de begynte å orientere seg i Farsund. Han likte naturen, eikeskogen, de fine strendene – det minnet ham i det hele tatt om oppveksten på Karmøy. De visste det ville bli kostbart. Men det var nå eller aldri. I et interiørmagasin kom de over et hyttetun på Eiken tegnet av sivilarkitekt Janicke Jebsen Vinje. Så godt likte de det de så at de tok kontakt med Kristiansand-arkitekten som gjerne ville tegne familiens hytte på Støa. – Vi viste henne mors gamle funkishus som et utgangspunkt og oppga at vi ønsket fire soverom og to bad. Vi sa vel

Den største endringen de foretok var svalgangen med tre soverom og bad, som Kari mente måtte bygges inn. Høye, smale vinduer er nå plassert langs veggen og gir fint lys inn i gangen der like høye, smale dører helt opp til taket går inn til hvert av rommene. Pål beskriver dialogen med arkitekten som coachende, noe han satte pris på og som han også mener sørget for en konstruktiv dialog dem imellom allerede fra starten av. – Hun hørte på våre innspill og tok oss med i prosessen. Det betydde mye, sier de to. Arkitekten tegnet også inn kjøkkenet og terrassene på baksiden av hytta og kom også med innspill på fargebruk, belysning og flere viktige detaljer i hytta. Ekteparet fra Stavanger beskriver hytte­ prosjektet som veldig lystbetont, noe den gode dialogen med både arkitekt og byggmester absolutt gjorde sitt til. VAR PÅSKRUDD

– Dette var mye kjekkere enn da vi bygde hus, ler Pål. – Da var vi også en god del yngre og rimelig uerfarne, noe som gjorde at mye gikk under radaren. Vi var rett og slett ikke helt på. Denne gangen har vi vært mye mer påskrudd og også langt bedre forberedt.

ListerLiv 2/2020 27


Kari gleder seg til å ta imot gjester denne første sommeren på hytta som stod ferdig like før jul i fjor.

Veien inn til hytta er både smal og idyllisk. I rolig tempo, går det fint. Kari og Pål stortrives allerede i sin nye, lyse hytte i Farsund.

At de pusset opp huset hjemme samtidig som de bygde hytte, var til tider krevende, men vissheten om at hytte­prosjektet var i gode hender, betydde mye. Overtakelsen fant sted i oktober 2019. Da hadde de holdt på med prosjektet siden våren 2018. Og innimellom material- og farge­valg, vinduer og vinkler, sørget Kari for å kjøpe inn ting de trengte. – Så ikke alt skulle komme på en gang. Jeg handlet for eksempel dyner og puter, hånd­klær, baderomstilbehør og slike ting. Så når vi overtok var det meste klart. LOKALE HÅNDVERKERE

Nabohytta, som de merket seg var skikkelig utført, hadde blitt bygd av lokale Byggmester Arnfinn Johnsen. Pål og Kari engasjerte også ham, noe de er veldig godt fornøyd med. – Han er både dyktig og nøyaktig, og var det noe vi ikke kunne svare på – snakket han direkte med arkitekten. De skryter også av de lokale elektrikerne i Komet Foas og rørlegger Oskar Nygaard. Når vi treffer paret på hytta denne mai­dagen, har Pål har vært her allerede en uke sammenhengende. Hjemmekontor fra hytta fungerer utmerket. Kari kom ned for noen dager siden. FLOTTE TUROMRÅDER

– Nå skal jeg ikke ta helt av, men følelsen av å komme ned hit, er veldig god. Hjemme er det alltid et eller annet som skal gjøres. Her slapper vi mye mer av. Og så har jeg blitt enormt positivt overrasket over nærområdene og alle turmulighetene vi har her. Jeg har også vært på sykkeltur med byggmesteren og noen av kompisene hans, og Kari og jeg har allerede gått noen fine turer, blant annet på strendene her borte. – Farsund er dessuten en koselig by der vi finner alt vi trenger, og vil vi ha mer, er det ikke langt til Lyngdal, bare 17 kilometer. Vi kan også dra til Mandal og Kristiansand om vi vil, supplerer Kari. 28 ListerLiv 2/2020

Hytta har mange fine detaljer, som denne «benken» på forsiden av hytta. De planlegger også å sette opp et anneks i tilknytning til hytta - med treningsrom og bod. Dette er allerede tegnet. LINJENE TRUKKET

– Vi trenger en plass til trillebåra og slike ting. Og så blir det fint å få på plass en romaskin, en ergometersykkel og noen vekter, smiler Pål som liker å holde seg i form. Han liker også å gå rundt og «tutle», som han kaller det. Ikke at han har grønne fingre, men han trives ute og så er det kjekt å spekulere litt på hvordan ting kan løses. Akkurat nå er han opptatt av uteområdet bak hytta, der de har utsikt over sjøen. Her skal det plantes litt, men uten at det forstyrrer det naturlige. Planen er å få det til å bli som en del av det. Kari gleder seg til å få gjester på besøk. – Endelig har også vi hytte og kan ta imot folk når denne koronasituasjonen gir seg. Det gleder vi oss veldig til. Og vi er takknemlige for at vi fikk komme til denne perlen av en moderne hytte. Nøye gjennomtenkt, med mange fine, små detaljer og med linjer tilbake en funkis­perle på Karmøy fra forrige århundre.


TRENGER DU RØRLEGGER?

ØNSKER DU DEG

VARMEPUMPE?

KAN STYRES VIA APP!

Besøk vår buti

! n e g o k s e g e v kk i S

Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no


«

FULLBOOKET GJESTEHUS PÅ LISTA – Plutselig hadde 250 vært innom annonsen vår på Finn. Jeg tror vi kunne ha leid ut huset fem ganger mer både i uke 29, 30 og 31, smiler Wenke Heimvoll som sammen med mannen driver Vågsvoll Gjestehus fra gården i Fyrveien på Lista, med hav og himmel som ramme.

H

ele sommeren er nå nærmest fullbooket for andre gang, for da koronanedstengningen var et faktum, gikk det ikke lang tid før alle sommerbookingene av det hvite gjestehuset på gården til Kåre og Wenke Heimvoll, var avbestilt. BESØK AV DRONNING SONJA

– Jeg tenkte at vi kom til å klare oss, sier Wenke med et svakt smil og forteller at hun har lært seg til å ta ting som de kommer. Det meste i dette livet blir som regel ikke som vi planlegger og tror likevel, - både på godt og vondt, er hennes erfaring. Vi sitter ved spisebordet i det innbydende gjestehuset som stod ferdig i april 2015, og som tre år etter, i 2018, fikk kongelig besøk. Hun legger boka med dronningens hilsen på bordet og forteller historien som starter med utstillingen av dronningens kunst på Lista fyr, der dronningen i forbindelse med åpningen er lovet et rom hvor hun kan slappe av, spise og kle seg før arrangementet starter på kvelden. Dronningens hoffdame og en person fra politiets sikkerhets­tjeneste kommer

30 ListerLiv 2/2020

kvelden før og overnatter i gjestehuset der Wenche dagen etter serverer dem sin spesial­frokost; nybakte rund­stykker, hjemme­lagd syltetøy og kranse­kake­ stenger, noe dronning Sonja tydeligvis også setter pris på. For de bestilte kana­ pe­ene som kommer på døra litt senere på dagen står nærmest urørt tilbake når dronningen med følge lukker døren bak seg og drar til fyret. NYBAKT OG HJEMMELAGD

–Kanapeene koste vi oss med om kvelden, ler Wenke. Det hører med til historien at hun og Kåre kjøpte et av dronning Sonjas kunst­verk denne kvelden, et bilde som nå smykker veggen ved trappa opp til soverommet i gjestehusets andre etasje. – Jeg har bestemt meg for at ingenting får plass på veggene her som ikke har en bestemt betydning eller historie, fastslår vertinnen. På bordet står nybakte rundstykker, smør, syltetøy og kransekaker. At dronningen og hennes følge foretrakk dette, er ikke til å unders over. Smaken er himmelsk.

– Ønsker gjestene frokost, får de det samme, kanskje også med ferske egg fra hønene, som de selv kan steike eller koke, legger hun til. Som regel får også gjester som ikke bestiller frokost gleden av Wenches gjær­bakst en eller annen gang i løpet av oppholdet. Hun pleier å stikke innom med et brød eller noen rundstykker når hun har bakt i bakehuset, som de først anla i et eget hus ved siden av boligen for så å binde det sammen med resten av huset. Her stekes bakverket over direkte flamme og en gigantisk «industri­ miks­master» som Kåre fikk tak i på Vegårdshei sørger for at Wenke kan sette én stor jærdeig istedenfor mange små. MYE BESØK

Begynnelsen på gjestehuset var egentlig ikke et ønske om å starte utleie­virk­som­ het, men om å ha et sted for familie og venner som kom på besøk. – Vi setter stor pris på besøk, men med madrasser hit og dit kjente vi etter noen år på at det hadde vært OK med en litt annen ordning. Jeg så for meg et anneks med et par køysenger og en enkel vask, men Kåre tenkte større, - Wenke ler


Gjestene hos Wenke Heimvoll på Lista får selv hente ferske egg hos hønene hver morgen, om de ønsker det.

ListerLiv 2/2020 31


høyt ved tanken og forteller at ektefellen så mulighetene og tidlig begynte å snakke om turisme og gjestehuset som en tilleggs­næring til gårdsdriften. Gjestehuset ble større og større på tegne­brettet og endte til slutt opp med å bli et hus på 60 kvadratmeter med stor takhøyde, hage med hvitt stakittgjerde, robotklipper og terrasse.

røsker i havet og trekker opp bølgene, skyter mannen inn og fortsetter: – For folk som bor i blokk eller tettbe­ byggelse, er det virkelig ferie å komme ut hit. Ferie betyr jo forandring, og det trenger jo ikke å være ensbetydende med flybilletter og utland. Ferie kan man få bare en liten kjøretur unna. GÅRDSDRIFTEN

I starten var det primært familie og venner som overnattet, men så fikk de hjelp til å sette opp en nettside og lagt ut en annonse på finn.no, og dermed var utleievirksomheten av Vågsvoll Gjestehus i Fyrveien på Lista i gang.

Kåre vokste selv opp på gården i Fyrveien på Lista og tok etter hvert over. I dag har han riktignok full stilling ved vind­kraft­ verket, men driver altså gården ved siden av. – Kåre må ha dyr i nærheten for å trives, fastslår Wenke.

DYR OG NATUR

Noen av gjestene synes det er artig å hente frokostegg hos hønene hver morgen. – Det er et tilbud alle gjestene får. De som ikke våger seg inn for å hente på egenhånd, hjelper jeg gjerne. Men for familier med små barn, er det en fin aktivitet å starte dagen med, smiler Wenke og forteller at hun gjerne også inviterer med seg ferierende barn til å mate sauene om det passer seg slik. – Mange, både store og små, står også ved gjerdet og ser på kyrne, forteller hun. – Og noen er mer enn nok fornøyd med å bare sitte i husveggen og se lyset på himmelen speile seg i havet, se endringene i fargespillet, skyene som haster over himmelen og vinden som 32 ListerLiv 2/2020

De driver kjøttproduksjon og har fine beiteområder rundt tunet. Akkurat i dag er dyrlegen på plass for å gjennomføre en såkalt drektighetskontroll på dyra som skal kalve, for å se til at alt er i orden. Dyrene som allerede har kalvet halvt står, halvt ligger på jordet utenfor gjestehuset, godt fornøyde. Gårdsdriften er et fellesprosjekt, der Wenke har hovedansvaret for gjestehuset og Kåre for dyra. Men gården er et viktig fellesprosjekt for dem begge – som et hele. VIL AT GJESTENE SKAL HA DET BEST MULIG

I starten, da de første gjestene begynte å komme, kjente Wenke på et veldig ansvar for at de skulle ha det så bra som mulig.

– Jeg følte til og med ansvar for været. Var det ikke fint var jeg redd gjestene ikke ville trives. Det blåser jo som regel flatt her ute, og noen ganger merket jeg at jeg også i samtaler i forkant av oppholdet var i ferd med å snakke oss ned fordi jeg la så vekt på at Lista ikke akkurat er sørlandsidyll... Men får vi først fine, vindstille dager her ute, er ingen steder finere, smiler hun. – Og så har vi jo også dem som vil booke plass når det stormer som verst, for de synes det er så fascinerende, skyter Kåre inn. Og fascinerende er det. Himmelen og havet her ute er utrolig tett og tydelig på. Og lyset har sin helt egen glans. LEIER UT HELE ÅRET

Mai, juli og august er månedene med størst pågang, men Wenke leier ut gjeste­huset hele året. Hver jul rigger hun det til å bli et skikkelig julehus med julelys, juletre, julehåndklær, julekaker og alt som hører med. Det julepyntede gjestehuset leies ut til vennelag, jule­ bord, familiesamlinger og andre ulike tilstelninger og hyggekvelder. Ganske mange av de som så langt har booket gjestehuset har enten venner eller familie på Lista, men også andre finner veien. – Vi har allerede fått en god del stamgjester og opplever at også deres


barn igjen, når de blir litt eldre, kommer tilbake. Det er kjekt, sier Wenke som selv sørger for utvasken. – Jeg vil gjerne ha kontroll på akkurat den, noe som ikke minst er viktig nå,

påpeker hun. GJESTETALLET STIGER

Hun ha også tatt imot en god del jente­ gjenger på tur. Antall gjester har i grunnen steget jevnt og trutt siden starten.

– Drømmen er ikke å ha utleid hus hver eneste helg, men at folk skal trives og ha det bra når de er her, fastslår hun og håper på en sommer der Lista viser seg fra sin absolutt beste side. At hun gjør sitt, er det i alle fall ingen tvil om.

KJØTTLEVERANDØREN MED SERVICE I FOKUS

Kontakt: Erik Hatlestad 90 66 24 22 erik@ferdinands.no

Alltid fri frakt

daglig levering

Ingen fakturagebyr

ingen minstebestilling

Vi skreddersyr for din bedrift

kjøtt | fugl | vilt | delikatesser fra havet

ListerLiv 2/2020 33


SYKKELBYEN FARSUND:

PÅ SYKKEL FRA FYR TIL FYR Den 16. juni i fjor ble den nye, merkede sykkelløypa mellom Lista fyr og Varnes fyr, kalt Vita Velo, offisielt åpnet. Løypa på 15 kilometer er en ypperlig familieaktivitet, der den spektakulære naturen og kulturlandskapet gir opplevelser i seg selv, men der raste­plassene langs løypa i aller høyeste grad også bidrar til å gi både små og store en fin-fin tur.

O

g har du ikke sykkel der du er, kan de leies på Lista fyr. Her har de både elsykler og vanlige sykler for barn og voksne. Hvor mange som så langt har syklet turen, har ikke prosjektleder for Sykkelbyen Farsund, Hilde Synnes Drønen, nøyaktige tall på, men hun forteller at de i år kommer til å sette opp en teller. – Vita Velo-prosjektet var i utgangs­ punktet Veg­vesenets idé og ønske om å ut­arbeide en metodikk for å tilrette­ legge for sykkel­turisme. Farsund er første pilot­kommune, og sykkel­ruta er utarbeidet og finansiert i samarbeid med både Vegvesenet og Vest-Agder fylkes­ kommune. I tillegg har Gjensidige­ stiftelsen gitt et viktig økonomisk bidrag til første fasen av ruta, forteller prosjektlederen.

34 ListerLiv 2/2020

LEGGER TIL RETTE FOR SYKLENDE

Turløypa langs kysten fra Lista fyr til Varnes fyr har fått navnet «Vita Velo», som direkte oversatt betyr «liv» og «hjul» og fritt oversatt «opplevelser på sykkel». – Med tanke på at vi også ønsker å sikte oss inn mot utenlandske turister og i forhold til markeds­føringen i dette markedet, er det fint å ha et slikt navn, sier Synnes Drønen, som nok ikke kommer til å ta imot spesielt mange utenlandske turister i år, om noen. Hun håper imidler­ tid at nordmenn på ferie i eget land i stor grad kommer til å veie opp for dette. – Hva er det som gjør Farsund til «Sykkelbyen Farsund»? – Vi fikk først status som sykkel­kommune i 2015. Før den tid har det ikke vært

jobbet spesielt mye med sykkel her i kommunen, men det har vært et sterkt ønske både fra politikere og inn­byggere om å legge bedre til rette for gående og syklende, svarer prosjekt­lederen. NATURLIGE FORUTSETNINGER

Så langt er det nærmere 50 norske byer som enten har eller har hatt en sykkel­ avtale med Statens Vegvesen, noe som innebærer et forpliktende samarbeid med Vegvesenet og fylkeskommunen om en plan­messig satsing for å stimulere til at flere velger å ta sykkelen eller beina fatt. – Vi har mange flotte tur- og bilveier med liten trafikk, som egner seg godt for sykling. Som en liten kommune med kort vinter og mye flatt terreng, har vi et godt utgangspunkt for sykkel­ satsingen. Vi har også en fantastisk


Sommer på Nordberg fort Åpent museum/kafe 11-17 hver dag

kultur- og natur­land­skap som vel så gjerne kan oppleves fra sykkel­setet som i bil, påpeker hun og legger til at en del nok vil hevde at statusen som «sykkelby» er noe ufortjent.

Guidet omvisning

– Men navnet gjenspeiler ikke hvor godt ting er tilrettelagt for sykkel enda, men snarere at vi aktivt ønsker å jobbe mer med dette, legger prosjektlederen til.

Historisk skattejakt

HOVEDNETT FOR SYKKEL

Nydelig turterreng med utsikt over Lista

– Vi har nettopp utarbeidet en mulighets­studie for enklere sykkel­­løsninger langs hovedveiene. Farsund kommune har et lite utbygd hovednett for sykkel, noe som gjør det vanskelig å rekruttere nye syklister til hverdags­sykling, siden flere opplever det utrygt. Vi ønsker derfor å få til et sammenhengende sykkel­ nett uten at det koster urealistisk mye.

Fire spennende utstillinger «Vikingteltet» - barnas utstilling facebook.com/Nordbergfort vestagdermuseet.no/lista

Politikerne i Farsund vedtok allerede i 2015 en egen kommune­ delplan for sykkel, utarbeidet i nært samarbeid med Statens vegvesen og fylkeskommunen. Her er det gode, men svært kostbare løsninger for både gående og syklende. Med dagens fylkesvegbudsjett og utbyggings­takt, vil sykkelnettet som ListerLiv 2/2020 35


Siste del av turen til Varnes fyr foretas til fots.

Prosjektleder Hilde Synnes Drønen. Foto: Privat

foreslått i kommune­delplanen ikke være gjennomfør­bart i overskuelig framtid. – Mulighetsstudien ser på hvordan vi likevel kan legge bedre til rette for syklende og gående. Her ser vi på enklere løsninger og tenker litt «ut av boksen», sier Hilde Synnes Drønen, som gleder seg over å jobbe med dette. Hun framhever også den støtten de har opplevd fra både Vegvesenet og fylkes­ kommunen i sykkelkommune­arbeidet. – Vi er blitt heiet på hele veien, noe som er uvurderlig. Vi har jobbet sammen i flere prosjekter, både faglig og økonomisk, understreker Synnes Drønen. SYKKELRUTE FOR TURISTER

Farsunds Vita Velo-prosjekt kom i stand i kjøl­vannet av et forprosjekt Statens veg­ vesen hadde i forhold til sykkelruter for turister. Her var både Rjukan, Grimstad og Farsund med, der Farsund ble valgt til første pilot og derfor kunne åpne den 15 kilometer lange turløypa i fjor sommer. Løypa har vært et samarbeidsprosjekt med Statens vegvesen og Vest-Agder fylkeskommune. –Løypa er godt skiltet, og på syklingifarsund.no har vi blant annet 36 ListerLiv 2/2020

lagt ut oversiktskart over denne ruten og flere andre sykkelruter, forteller Synnes Drønen. Et hovedmål i arbeidet med sykkeltur­ løypa har vært at det skal være enkelt å finne fram, derfor har stor vekt blitt lagt på merking og skilting slik at løypa er allment tilgjengelig. – Vi har også fått en egen design på rasteplasser, bord benker og skilt, smiler prosjektlederen og legger til at ruten delvis går på eksisterende gårdsveier – private og kommunale – og delvis på fylkesvei. Den aller siste delen av ruta ut til Varnes fyr, går til fots. AKTIVITETER UNDERVEGS

– Premien er å komme ut til fyret, og så kan man om man vil også legge inn flere stopp undervegs, blant annet på Nordberg Fort, som er et veldig spennende område for hele familien, skyter hun inn. En gammel sjøbu ved Varnes fyr har blitt restaurert for å ta imot besøkende. Her er langbord og en ovn man kan fyre i. – Her anlegger vi også toalett som skal stå klart til sommeren. Det er selvsagt fullt mulig å sykle bare deler av ruten.

– For noen kan det være en litt tung løype å komme gjennom uten elektrisk hjelp. Å sykle hele ruta for små barn, er nok tøft, sier Synnes Drønen. SAMMENHENGENDE KYSTRUTE

Visjonen med Vita Velo-traseen er å videreføre den langs hele kysten – fra Varnes fyr i vest via flat-Lista og til Lomsesanden i øst. Så å si hele Listakysten er en del av Listastrendene verneområde, områder med både nasjonale og internasjonale verdier. – Vi tror at tursykkelløypa vil være til glede for både egne innbyggere og besøkende, under­streker Hilde Synnes Drønen som opplyser at de er i gang med videre­utvikling av traseen, men at det er et langsiktig og tidkrevende arbeid der både mange grunneiere og verne­myndigheter er viktige samarbeids­partnere. Det er værhardt på Lista, noe som ifølge Hilde Synnes Drønen også er noe av det fascinerende. – Det er vakkert og røft på en gang. Alt av naturkrefter og natur kommer tett på – og mange sanser settes i sving. Spør du meg, er elsykkel et godt hjelpemiddel. Da gjør det ikke noe om det blåser litt ekstra.


Fardal Bil AS Eideveien 1, 4373 EGERSUND. Tlf. 51 46 10 00. www.fardalbil.no Hos oss finner du et av markedets bredeste og sterkeste sortiment. Vi er forhandlere av Opel, Suzuki, Isuzu, Tourne bobil og Tysse bil/båt tilhengere både for det private og proff markedet. Uansett hva du har av ønsker eller behov så er sjansen veldig stor for at vi har en modell som passer dine behov. Vi er autorisert verksted og er medlem av landsdekkende Sjekkpunkt og Bobilenes Servicekjede med spesialkompetanse og autorisasjon for å kunne reparere Fiat. Vi har eget karosseri avdeling og skifter og reparerer frontruter for alle biler. Les mer på vår hjemmeside www.fardalbil.no eller kom inn til oss, så skal vi sørge for at du som kunde blir riktig fornøyd. Besøk vår hjemmeside fardalbil.no


Kirsten Tøfte Myrheim (t.v.) sammen med datteren Gina og ektefellen Henning Myrheim, klar for turen til Verevågen.

BLIR ALDRI FERDIG MED KYSTSTIEN – Stiene er stort sett lett framkommelige, noe som gjør at de passer for alle. Dessuten er terrenget ganske flatt, spesielt ute med fyret. Kyststien på Lista er i det hele tatt veldig familievennlig.

D

et sier Kirsten Tøfte Myrheim fra Kristiansand, nå bosatt på Ålgård i Rogaland. Allerede som barn var hun med folkedansen til Lista Fyr, og i 1991 kom hun til Lista som kjæreste til listalendingen Henning Myrheim, som hun i dag er gift med.

MANGE MULIGHETER

– Jeg var 17 år og ble veldig godt mottatt av vennegjengen til Henning, og allerede da begynte jeg å bli kjent med stiene og terrenget på Lista. Vi var mye ute, husker hun. 38 ListerLiv 2/2020

Med svigerforeldre og venner på Lista, har det blitt mange turer oppigjennom. – Det som er så bra er at vi har så mange muligheter og kan gå i ulike retninger og i varierende lengder. Nå sist gikk vi for eksempel fra Lista fyr til Verevågen, en 2.5 kilometers tur én vei med samme vei tilbake igjen. Hun har ikke gått hele Kyststien sammenhengende, men mange forskjellige deler av den, og blir aldri lei.

GLAD I NATUREN

– Jeg er veldig glad i naturen og elsker skog, vann, blomster, fugler, trær og alt som er. Det gir meg masse energi. Så er jeg jo sørlending, og da det er det utrolig herlig å komme til havet. Lista er jo så langt ut du kan komme. Det neste du ser fra Lista fyr er Danmark. Sola går ned i havet på Lista. Det er noe helt eget med solnedganger i havet. Kirstens favorittur er Vondestien. Hun tror navnet kommer av at den er litt vond å gå.


Kyststien på Lista består av mange små turer og mange muligheter. Foto: Kirsten T. Myrheim

Flere ting å se også langs havet, som her.

Gode, familievennlige veier på store deler av turlandskapet i Kyststien. Foto: Kirsten T. Myrheim

Åpent landskap, hav og nydelig natur venter langs Kyststien på Lista. Foto: Kirsten T. Myrheim – Dette er en tur i fjell. En litt tung tur der du først går et stykke på store og små steiner og så opp i et mer brattere fjellterreng hvor det noen steder går rett ned i havet. Terrenget er utrolig idyllisk og du er utrolig tett på naturen. Enkelte steder er det satt opp sikring med smijernsgjerder. «VONDESTIEN» EN PERLE

– Terrenget er vilt og du må passe på å holde deg fast enkelte steder.

Turen begynner ved Snekkestø.

Den er utrolig fin.

– Vondestien er en perle du ikke har lyst til å gi fra deg eller fortelle noen om, ler hun.

Hun beskriver Lista som værhardt, men utrolig flott, og forteller om surfestrendene langs Bausje, noen av Norges beste.

– Det er min gullplass. Men nå ser jeg at Farsund kommune har lagt ut informasjon om veldig mange flotte plasser på Lista, så det er ikke så lett å holde ting for seg selv lengre. – Jeg unner folk å oppleve denne turen.

FLOTT KULTURLANDSKAP

– Vi gleder oss alltid til det er NM i vindsurfing eller noe i den duren, for da kan du være sikker på at det blir vindstille på Lista. Hun ler igjen. ListerLiv 2/2020 39


«

Noen steder er det såpass bratt at gelender er satt opp langs Vondestien. Foto: Kirsten T. Myrheim

Hun framhever også fuglelivet, det flotte kulturlandskapet, de forseggjorte steingjerdene og dyrene langs veien, - kyr og sauer, før hun er tilbake på Vondestien igjen:

Her er Kirstens svigermor, Halldis, foran Henning på Vondestien, Kirstens favorittur. Foto: Kirsten T. Myrheim

KRIGSMINNER

– Vondestien er for viderekomne. Det er greit å ikke akkurat ha så veldig vondt i knærne når du skal gå den. Og så må jeg understreke at landskapet på Lista

er utrolig åpent. Her er det ikke mye trær og du ser langt av gårde. Dessuten er det en del krigsminner langs stien. Spennende for barna og fascinerende for oss voksne.

Norges ledende produsent av isolerte tilbygg til campingvogner

Tlf: 51 61 08 80 E-post: post@gjesdalblikk.no www.gjesdalblikk.no 40 ListerLiv 2/2020


MAT

Wiigs pastasalat med søtpotet

Jeg hadde nesten glemt hele pastasalaten. For noen år siden ble den jo servert i de fleste foreninger og lag. Ofte med store mengder pasta. Jeg har laget en variant etter inspirasjon fra Wiig gartneri på Jæren. Den fungerer utmerket uten pastaskruer også. Du trenger: Dressing: • 150 g renset søtpotet • 150 g kesam eller rømme • 100 g pastaskruer, fullkorn • 1 vårløk • 400 g kyllingfilet i strimler • Salt og pepper • 2 stk rød søtpaprika • 1 agurk • 2 vårløk • 1 gul paprika • 200 g fetaost i blokk • 50 g vasket ruccola • 4 ss hakkede soltørka tomater i olje • Frisk koriander og basilikum • Salt og pepper

Slik gjør du: Start med det som skal varmes. Kok pastaskruer som anvist på pakken. La dem avkjøle seg. Skjær søtpoteten i små terninger med litt salt på (ca. 1 x 1 cm) og bak dem i ovnen på 200 grader varmluft i ca. 17 minutter. Har du ikke ovn med varmluft, vil det ta noen ekstra minutter. La søtpotetene avkjøles. Stek kyllingen sammen med 2 ss hakkede soltørka tomater i olje. Bruk middels sterk varme. La kyllingen bli helt gjennomstekt. Skjær agurk, paprika, vårløk og fetaost i små biter. Vend inn ruccola, hakket koriander og basilikum. Ha i pastaskruer, kylling og søtpotetene. Vend inn 2 ss soltørka tomater til slutt. Smak til med salt og pepper. Dressing: Hakk 1 vårløk i små biter og bland godt sammen med kesam eller rømme. Smak til med salt og pepper. Pesto passer også godt som tilbehør.

GODT NOK godt nok

I «Godt nok» finner du enkle eksempler til turmat, kaffimat, lunsjer, hverdags­middager, desserter og brød med mer. Boka byr på sunne, nærings­rike og lekre oppskrifter som gir gode matopplevelser uten dårlig samvittighet.

Margrethe (Maggi) Gausel

godt nok - enkle og sunne matgleder

Jæren Forlag

ListerLiv 2/2020 41


«

Østersproduksjon i Lyngdal? Basert på en søknad fra Landbasert Akvakultur Norge AS pågår nå en høring om produksjon av blant annet østers på Hausvik i Lyngdal kommune.

L

andbasert Akvakultur Norge AS har allerede tillatelse til produksjon av rognkjeks og berg­g ylt på til sammen 20 tonn samme sted. Det melder Avisen Agder. Selskapet hadde i 2018 en omsetning på 18,4 millioner kroner og et resultat på 8,4 millioner kroner. Trond Rafoss er styre­leder og i styret sitter Birte Aagedal Rafoss og Arnt Gaute Ubostad.

SENTRAL I BLÅ NÆRING

Rafoss er ifølge avisen en viktig nøkkel­person for mye av gründervirksomheten tilknyttet blå næring i Lister. Han er blant annet med i et nystartet tang­produksjons­firma i Flekkefjord og har tro på at tang og tare både kan rense fjorden og bli god butikk. Landbasert Akvakultur har nå inne en søknad i Agder fylkeskommune om produksjon av skjellyngel, der først og fremst artene østers, harpeskjell, store kam­skjell, o-skjell, kuskjell, hjerteskjell og teppeskjell er akutelle.

GODE TILBUD PÅ: • Garasjeporter/ industriporter • Dører (garasje/ hoveddører/stål/PVC) • Levegg • Screens • Insektsnetting Trenger garasjeporten din service? Er dere flere i hytte-/ boligfeltet?

Vi kan nå tilby 5 servicer for prisen av 4.

• Lamellgardin TA KONTAKT FOR TILBUD ELLER AVTALE OM BEFARING

990,inkl.mva pr.port (kjøring tilkommer utover 50km)

400 05 113 Forhandler av: Port & Dørsenter AS • Vesthagen 10 • 4344 Bryne Sentralbord: 400 05 113 • post@portogdor.no • www.portogdor.no Port & Dørsenter AS avd. Farsund • Lundevågveien 5 • 4550 Farsund • Tlf. 928 02 787

42 ListerLiv 2/2020


«

ETT TONN PER ÅR

Produksjonen baserer seg på å ta inn villfangede stamdyr fra Hafrsfjord, der Havforsknings­instituttet gjennomfører en overvåkning av østers når det gjelder syk­dom og parasitter. På Hausvik plan­ legges en årlig produksjon på inntil 200 millioner skjellyngel av 2-5 mm størrelse med en årlig produksjon på ett tonn og et tilhørende fôrforbruk på det samme. Den europeiske flatøstersen er etter­traktet og EU oppfordrer flere til å dyrke frem denne. Landbasert Akva­kultur Norge AS søker om å få bli produsent av skjellyngel for blant annet denne arten, som av mange er regnet som den beste i verden. FRANSKMENN STORFORBRUKERE

Inntaket av østers er i mange europeiske land betydelig høyere enn i Norden, melder Avisen Agder. Franskmennene er blant storforbrukerne med i gjennom­snitt to kilo, eller 30 østers, per inn­bygger i året.

Bortsett fra i våre nordiske havområder finnes flatøstersen i dag bare i små populasjoner langs Atlanterhavskysten, i Middelhavet og i Svartehavet. I Sverige har importen av østers økt med hele 1.300 prosent de siste ti årene. Likevel spiser svenskene knapt en halv østers per år i gjennomsnitt. Etter­spørselen etter flatøsters er mye høyere enn tilgangen. Sammenlignet med stillehavs­østersen gir det en høyere markeds­pris. REDUSERER OVERGJØDSLING

Dyrking av østers og blåskjell har en direkte positiv innvirkning på miljøet. På én time kan skjellene filtrere flere liter vann for å utnytte plankton som næring. På denne måten bidrar de til å redusere effekten av overgjødsling i kyst­områd­ ene, noe som er et viktig argument for skjell­dyrking i Skandinavia, der over­ gjøds­ling er et økende problem. Ved produksjon av skall­dyr er dette derfor en

TRENGER DU EN PAUSE I HVERDAGEN? VI HAR PRODUKTENE OG BEHANDLINGENE DU TRENGER I SOMMER

zans_hudogspa

HUDPLEIE FOTPLEIE MASSASJE VOKS ANSIKT/KROPP VIPPER OG BRYN VIPPELØFT VIPPEEKSTENSION NEGLEFORSTERKNING KROPPSPEELING

fordel etter­som tilveksten skjer raskt og kvaliteten blir høy. I Norge var det rikelig med flatøsters fram til andre halvdel av 1800-tallet, og de eksklusive skjellene ble blant annet eksportert til Danmark, Nederland og Baltikum. Mellom 1850 og 1870 falt bestanden imidlertid kraftig, antakeligvis på grunn av hardt fiske og et kaldere klima. Det førte til at temperaturen i vannet beveget seg under grensen for det som kreves for at østersen skal kunne forplante seg. ØSTERSPRODUKSJON I NORGE

På 1970- og 1980-tallet ble det tatt mange nye initiativ for å få østers­ produksjonen i gang sør i Norge. Blant annet gjennomførte Havforsknings­ instituttet et stort forskningsprosjekt, og østersdyrkingen skjøt ny fart. Nå blir det spennende å se om det kan bli østersproduksjon på Hausvik i Lyngdal.

PRØV VÅR SPA-FOTPLEIE Deilig fotpleie med badebombe, saltskrubb, massasje og pedikyr i våre flotte massasjestoler. Mulighet for gellakk eller neglelakk for de som ønsker det.

ENKEL BESTILLING PÅ NETT OPPGI KODE "LISTERLIV" FÅ 10% RABATT LEKRE LOKALER I HANDELSPARKEN SENTER

BREDT U TV AL G AV B EH AND L ING ER ZANSHUDOGSPA.NO - T: 38 62 53 38 KIRKEGATEN 12, 4400 FLEKKEFJORD ListerLiv 2/2020 43


1

HAR DU NOEN GANG SYKLET DRESIN?

Bestill turen på www.flekkefjordbanen.com 2

4

3

Fire fantastiske opplevelser i Flekkefjord 1 2 3 4

Prøv dresinsykling på Flekkefjordbanen Utforsk de ikoniske jettegrytene «Brufjellshålene» Opplev den pittoreske øya Hidra – natur, krigshistorie, lokal mat og kunst Nyt moderne gatekunst i historiske Hollenderbyen

Flere opplevelser finner du på www.flekkefjord.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.