Page 1

w

Brezplačni časopis

2

Pogovor z Miho Zarabcem

4

Trebnje: Komunala in ceste

6

Sevnica: Vodooskrba in šolstvo

8

Mokronog-Trebelno: Energetska sanacija

9

Mirna: Pravilna odločitev

10

Šentrupert: Dva velika projekta

11

V Gabrijelah za obnovo cerkve

13

Dom in vrt

Odkup

karamboliranih, celih in dostavnih vozil

TOP AVTO, Klemen Kovač s.p., Tržišče 47a, 8295 Tržišče

od l. 1997 dalje

041 509 798

3

/

Priprave na zimsko službo

januar 2014

7

/

w w w. n a d l a n i . s i

Posvet o plovbi na HE Boštanj

/

15

info@nadlani.si

Iz naših šol

Stilles podpisal več milijonsko pogodbo Sevniško podjetje Stilles bo opremljalo prestižni hotel Kempinski v Minsku. Prepričali so s konkurenčno ponudbo, visoko kakovostno izdelano vzorčno sobo in tehničnimi rešitvami.

Sevniški Stilles bo opremljal hotel Kempinski v Minsku. Gradnjo prestižnega kompleksa v beloruski prestolnici sicer vodi podjetje Riko in je trenutno največji gradbeni projekt slovenskega podjetja na tujih trgih. (Foto: arhiv podjetja Riko)

SEVNICA – Ribniško podjetje Riko gradi prestižni kompleks v historičnem središču beloruske prestolnice, ki vključuje hotel Kempinski s petimi zvezdicami, 81 stanovanjskih enot, poslovne prostore in parkirišča. Gradnjo kompleksa, naložba je skupaj težka več kot 100 milijonov evrov, so začeli marca leta 2012, hotelski del bo predvidoma zaključen sredi letošnjega, stanovanjska objekta in poslovni objekt pa predvidoma v začetku prihodnjega leta. Podjetje Riko v izgradnji kompleksa Kempinski nastopa kot glavni izvajalec prestižnega projekta, ki predstavlja trenutno največji gradbeni projekt slovenskega podjetja na tujih trgih. Z lokalnimi izvajalci so že končali gradnjo armirano betonske konstrukcije, energetskih priključkov, kritine in alu zasteklitev hotela. Direktor Rika Janez Škrabec ob tem poudarja, da je »poslanstvo podjetja Riko, ki se s kompleksnimi projekti uveljavlja na trgih bivše Sovjetske zveze in bivše Jugoslavije, dejavno vključevanje močne slovenske komponente v velike in referenčne projekte. Prepričan sem, da bo, tako kot hotel Peter I v centru Magma media d.o.o.

Moskve ali HE Sveta Petka v Makedoniji, tudi kompleks Kempinski nosil podpis odličnosti slovenskih proizvajalcev.« Stilles prepričal s kakovostjo Riko si kot generalni nosilec projekta v Minsku tako prizadeva v njegovo izvajanje vključiti čim močnejšo slovensko komponento. Med ostro evropsko konkurenco je bilo izbrano tudi sevniško podjetje Stilles. Odgovorne so prepričali s konkurenčno ponudbo, visoko kakovostno

Beseda urednice Pred vami je druga številka mesečnika Na dlani. Prehod v novo leto je običajno priložnost, da se ozremo na prehojeno pot: kaj smo uspeli postoriti v minulem letu, katere cilje smo uresničili, na kaj smo še posebej ponosni in kaj je ostalo še neuresničenega. A vendar naš pogled ne sme biti predolgo usmerjen nazaj, treba ga je preusmeriti naprej. Pomembno je namreč, da si zastavimo nove cilje in jim sledimo z vso srčnostjo in predanostjo. Je že tako, da se vsi vedno ne uresničijo, a to nas ne sme prestrašiti, potreti, ustaviti. Kjer je volja, tam je pot, pravijo. Èeprav nas včasih korak zanese na katero od stranskih cest, se z osredotočenostjo na cilj vedno lahko vrnemo spet na glavno. In tako je kljub temu, da so novoletni prazniki za nami, tokratna številka Na dlani med drugim priložnost, da se skupaj ozremo nazaj. Naše občine, Mirno, Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Sevnico

izdelano vzorčno sobo in tehničnimi rešitvami. »Stilles je izkazal najvišji nivo kvalitete pri izvedbi dveh vzorčnih sob ter razumevanje in poznavanje kompleksne hotelske inženiring storitve, kar so potrdili tudi operater Kempinski, odgovorni interier design studio HBA iz Londona in investitor. Predstavniki našega naročnika so obiskali proizvodnjo Stillesa že septembra leta 2012, pred končno odločitvijo so si ogledali tudi njihova izvedena dela v Palais Hansen Kempinski na Dunaju,« pojasnjujejo v Riku. V hotelu Kempinski bo sicer 197 hotelskih sob, od tega 161 standardnih, 36 suitov in predsedniški apartma. V hotelu so predvideni še SPA center ter konferenčni in poslovni prostori. Sevniško podjetje je bilo kot glavni dobavitelj za sobni del izbrano na osnovi mednarodnega razpisa. Stilles bo proizvedel in dobavil fiksno in pomično pohištvo, tekstilne talne obloge, tapete in svetila. Skupna vrednost pogodbe, ki sta jo v Sevnici podpisala direktor podjetja Riko Janez Škrabec in direktor podjetja Stilles Aleksander Polovič, je okrog 10 milijonov evrov. J.S.

in Trebnje, smo zato povabili, da pripravijo pregled minulega dela in hkrati nanizajo nekaj letošnjih ciljev. Tako lahko Na dlani prebirate, kaj je bilo postorjenega v vašem okolju. Po bolj spomladanskih kot januarskih dnevih vendarle kaže, da prihaja zima. V tokratni številki smo zato tudi preverili, kako je s pripravljenostjo pristojnih na izvajanje zimske službe. Ob tem seveda nismo pozabili na druge krajevne utrinke. Naj vas ob tej priložnosti vnovič povabimo, da se nam pridružite. Pišite, poročajte in sporočajte, kaj se dogaja v vašem kraju, društvu, ustanovi. Naša želja namreč je, da bi si podali čim več dlani. Besedila in fotografije lahko pošiljate na e-naslov: urednistvo@nadlani.si. Naše uredništvo jih bo pregledalo in pripravilo na objavo. In ne pozabite, berete nas lahko tudi na spletni strani www.nadlani.si. Pridružite se in bodite na dlani tudi vi. Melita Ivnik


2

AKTUALNO

POGOVOR Z MIHO ZARABCEM Trebanjec bo prihodnjo sezono oblekel celjski dres Trebanjski rokometaš, 22-letni Miha Zarabec bo prihodnjo sezono zaigral za najprestižnejši slovenski rokometni klub – RK Celje Pivovarna Laško. Pred dnevi je namreč s Celjani podpisal pogodbo. Zarabec je rokometno znanje kalil v domačem klubu Trimo Trebnje in že takrat navduševal ljubitelje rokometa. Pred dvema letoma, v sezoni 2012/13, je prestopil v RK Maribor, kjer je postal eden vodilnih igralcev kluba. Zdaj so njegov talent prepoznali še v Celju. »Gre za zelo nadarjenega srednjega zunanjega igralca, ki je že pred to sezono in med njo prikazal navdušujoče predstave, zaradi česar je zbudil zanimanje kar nekaj klubov, mnogi pa so ga primerjali kar z legendarnim Ljubomirjem Vranješem,« so ob podpisu pogodbe zapisali v celjskem klubu. »Že ko sem začel igrati rokomet, so bile moje sanje, da bi lahko nekdaj zaigral za Celje. Sedaj so se mi te uresničile,« pa je po podpisu povedal Miha Zarabec. Tokrat smo se tako pogovarjali z nadarjenim mladim rokometašem.

priložnost, da se tako jaz kot tudi celotna kod ljubezen do te igre? ekipa dokažemo, da smo sposobni igrati Prvo žogo je kupila mami in takoj sem se zelo navdušil za rokomet. Vso ljubezen tudi proti največjimi evropskimi klubom. in znanje do rokometa pa sem pobral od Zaigrati v celjskem dresu so bile tvoje očeta, ki mi zelo veliko pomaga na moji življenjske sanje. Katere pa so, za zdaj, športni poti. še neuresničene? Da, že od malih nog sem sanjal, da bom Kdo pa so tvoji vzorniki? nekoč zaigral za tako velik klub, kot je Moj največji vzornik je Uroš Zorman. Vedno Celje. En del sanj se mi je izpolnil, zdaj pa z veseljem spremljam njegovo igro. V je na meni, da se dokažem in napredujem športu na splošno pa mi je vzor tudi Michael ter čez dve leti zaigram za nemški klub. Jordan. Nemčija je evropska velesila z najboljšo rokometno ligo, zato so moji cilji preizkusiti Že večkrat so te primerjali z Ljubomirjem Vranješem. Kako gledaš na to? se v nemški ligi. Vedno je super poslušati, ko te nekdo Že zdaj se lahko pohvališ z uspešno primerja s svetovno znanim igralcem, športno kariero. Bil si član mlajših vendar pa mislim, da je primerjati tudi težko, reprezentanc Slovenije, pred dvema saj ima vsak igralec različne lastnosti. letoma so te povabili v Maribor, zdaj boš igral še za Celje. Pot pa si začel doma. Kdaj pogrešaš Trebnje? Moram reči, da so bile zaenkrat vse naše (očetove in moje) odločitve pravilne. V vsakem klubu sem se dokazal in bil eden vodilnih igralcev. Vedno se z največjim veseljem vračam v Trebnje, tam imam vse. Sicer pa mi ni žal, da sem zapustil trebanjski klub. Res, da se je težko ločiti od domačega kluba, vendar šele ko greš, spoznaš, koliko si vreden.

Za odhod v celjski klub si se odločil kljub ponudbam nekaterih drugih klubov. Zakaj Celje? Gre za klub z izjemno tradicijo, z najvišjimi ambicijami in to je tisto, kar privabi vsakega igralca. Poleg tega poznam tudi ekipo in trenerja ter vem, da se bom brez težav Domači sicer ves čas budno spremljajo vklopil v njihov sistem. tvojo športno pot. Kaj pravijo zdaj, ko boš igral za najprestižnejši klub? Kakšna so pričakovanja pred odhodom Moram jih pohvaliti, res so mi v podporo. v novi klub? Udeležujejo se skoraj vsake tekme, ko so Zagotovo je naš cilj, da postanemo državni izvedeli za Celje so bili veseli, saj vedo, za prvaki in osvojimo pokal Slovenije. kakšen klub gre. Verjamem, da bodo tudi v Celje hodili na vsako tekmo. Verjetno bo igranje za celjski klub tudi priložnost, da te opazijo širše, v Rokometna žoga te spremlja že od evropskih klubih? malih rok. Tudi tvoj oče Roman je bil Z nastopanjem v evropskih pokalih je lepa priznan igralec in je danes trener. Od

Postati dober igralec verjetno zahteva veliko časa in požrtvovalnosti? Èe hočeš doseči, kar si si zadal, potem moraš v to tudi ogromno vlagati. Treningi in tekme ti vzamejo ogromno časa, vendar če si za to pravi, potem to tudi sprejmeš in vložiš svoj maksimum. Kaj bi rekel, da je ključ do uspeha? Ključ do uspeha sta trud in glava. Moraš se truditi na treningih po svojih najboljših močeh. Vsako stvar pri rokometu in v življenju pa moraš storiti s premislekom in pametno odločitvijo. Hvala za pogovor in še veliko športnih (in drugih) zmag. J.S.

Trebanjec Miha Zarabec bo prihodnjo sezono mariborski dres zamenjal za celjskega in tako uresničil svoje sanje. (Foto: RK Maribor)

Nemir z najlepšim valčkom Mokronoški ansambel Nemir je uspešno zakorakal v leto 2014 in že odnesel novo nagrado. Na festivalu Slovenska polka in valček so namreč fantje slavili z valčkom “Na lepih prtičkih”.

Prinovec d.o.o., Šmarješke Toplice 116 041 516 793, gostilna.prinovec@gmail.com www.facebook.com/stara.pravda

Na dlani Tiskani medij Na dlani je vpisan v razvid medijev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo RS, pod zaporedno številko 1838. Izdajatelj: MAGMA MEDIA d.o.o., Gabrijele 29, 8296 Krmelj Uredništvo: Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje Odgovorna urednica: Melita Ivnik Uredniški odbor: Melita Ivnik in Matej Zabukovec Elektronski naslov: urednistvo@nadlani.si Tisk: Delo tiskarsko središče. Tiskano 1 dan pred izdajo številke. Naklada: 12.700 izvodov Mali oglasi: oglasi@nadlani.si Oglasno trženje: info@nadlani.si, 041 245 596 Spletna stran: www.nadlani.si

MOKRONOG – Festival Slovenska polka in valček 2013 so v nedeljo, 12. januarja, pripravili v Avsenikovi domačiji v Begunjah. Na festivalu so ansambli, ki so se za nastop potegovali v oddajah Slovenski pozdrav, zaigrali 12 skladb, in sicer šest polk in šest valčkov. Najboljše so s telefonskim glasovanjem izbirali gledalci. Nagradi za najboljši valček in najboljšo polko festivala je podelila RTV Slovenija. Nagrado za polko je odnesel ansambel Tapravi faloti, ki je za skladbo “Skrivnostno dekle” prejel 3.542 glasov (od skupaj 24.563 prejetih klicev).

smo nepopisno veseli. Zavedamo pa se seveda, da bomo in da delamo vse bolje. To nam je v veliko veselje, ker imamo glasbo radi s srcem,« so po osvojeni nagradi povedali člani ansambla Nemir. Nemirovci, ki sicer delujejo od leta 2006, si bodo zdaj privoščili kratek oddih, nato pa se z veselimi obrazi spet vračajo na delo. J.S.

Lovoriko najboljšega valčka pa je odnesel mokronoški Nemir, ki je za skladbo z naslovom “Na lepih prtičkih” prejel 4.272 glasov. Pod najlepši valček sta se podpisala Tine Lesjak (glasba in priredba) in Ivan Sivec (besedilo). »Za nas Nemirovce je vsaka nagrada nekaj posebnega. Tako prva nagrada s strani občinstva, ki smo jo dobili na festivalu v Šentjerneju, kot tudi zdaj na festivalu Slovenska polka in valček. Vsake nagrade

Festivalu Slovenska polka in valček sicer velja za enega najprestižnejših festivalov narodnozabavne glasbe pri nas. (Foto: arhiv ansambla Nemir)


AKTUALNO

3

Komunala Trebnje za ceste zadolžena v treh občinah Trebanjska Komunala je za vzdrževanje občinskih cest, in s tem tudi zimsko službo, pristojna v občinah Trebnje, Mirna in Mokronog-Trebelno. Na letošnjo sezono so pripravljeni, glede na vremenske razmere so do zdaj nekajkrat preventivno posipali posamezne izpostavljene odseke. TREBNJE – Komunala Trebnje je s 1. januarjem lani prevzela vzdrževanje javnih poti Krajevne skupnosti Trebnje, s 1. aprilom je v izvajanje prevzela občinsko gospodarsko javno službo (GJS) rednega vzdrževanja občinskih cest na območju Občine Mokronog-Trebelno, s 1. junijem GJS rednega vzdrževanja občinskih cest na območju Občine Trebnje ter s 15. julijem še redno vzdrževanje lokalnih cest in javnih poti na območju Občine Mirna. Skupno tako v navedenih občinah zdaj vzdržujejo blizu 400 kilometrov lokalnih cest in javnih poti. Redno vzdrževanje izvajajo v skladu s Pravilnikom o vrstah vzdrževalnih del na javnih cestah in nivoju rednega vzdrževanja javnih cest. Dela obsegajo predvsem pregledniško službo, redno vzdrževanje prometnih površin, bankin, odvodnjavanja, brežin, cestnih objektov in naprav ter

vegetacije, zagotavljanje preglednosti, čiščenje cest, intervencijske ukrepe, zimsko službo, redno vzdrževanje prometne signalizacije in prometne opreme ter drugo. Letno in zimsko vzdrževanje občinskih cest izvajajo v skladu z izvedbenim programom vzdrževanja občinskih cest, ki ga Komunala Trebnje pripravi v sodelovanju z občinami. Letna služba vzdrževanja cest se izvaja med 15. marcem in 15. novembrom tekočega leta, v preostalem obdobju pa se izvaja redno vzdrževanje cest v okviru zimske službe. K projektu vzdrževanja cest je Komunala Trebnje pristopila z vso skrbnostjo, upoštevajoč veliko odgovornost, ki jo prinaša vzdrževanje cest. V prvi fazi so zagotovili ustrezno strokovno usposobljene kadre, ki zagotavljajo ustrezno izvajanje javne službe vzdrževanja občinskih cest.

Še posebej pomembna je kakovost izvajanja zimske službe, ki jo deloma izvajajo sami in deloma s pogodbenimi izvajalci. Zato so se pripravam na zimsko službo še posebej posvetili. Dodatno so opremili svoje enote in povečali lastne kapacitete, za vse odseke cest, kjer zimske službe ne bodo izvajali z lastnimi viri, pa imajo sklenjene pogodbe s podizvajalci. Območja izvajanja zimske službe s podatki o izvajalcih so na spletni strani Komunale Trebnje (www.komunala-trebnje.si).

izpostavljene odseke cest proti poledici. Ob tej priložnosti ponovno prosijo za strpnost, če bi prišlo do morebitnih neljubih sprememb v načinu izvajanja na posameznem odseku ceste. Prosijo, da vaša opažanja nemudoma sporočite na dežurno telefonsko številko. Za področje vzdrževanja cest imajo namreč posebej organizirano dežurno službo, ki je dosegljiva 24 ur na dan, vse dni v tednu, na telefonski številki 031-609-557, v delovnem času podjetja pa lahko pokličete tudi na telefonsko številko 07-348-12-60. V Dežurna služba Komunale času zimske službe se lahko obrnete tudi Komunala ima sicer na zalogi tudi neposredno na pogodbenega izvajalca, ki zadostne količine posipnih materialov, je zadolžen za izvajanje zimske službe na ki bodo omogočali ustrezno izvajanje posameznem območju. zimske službe. Glede na vremenske razmere so v letošnji sezoni do zdaj zgolj Komunala Trebnje nekajkrat preventivno posipali posamezne

Občani soodgovorni za varnost Na zimo so pripravljeni tudi v sevniški občini, kjer bosta za lokalne ceste skrbeli podjetji CGP in Gradnje Boštanj. Občina ob začetku zimske sezone tudi poziva občane, da počistijo svoja zemljišča in s tem omogočijo varno odvijanje prometa. SEVNICA – Tudi na območju sevniške občine so pripravljeni na izvajanje zimske službe, v katero sodi pluženje, čiščenje in vzdrževanje občinskih cest, javnih površin, parkirišč in pločnikov. Občina Sevnica je zadolžena za izvajanje zimske službe na občinskih kategoriziranih lokalnih cestah. Opravljanje zimske službe je uredila s štiriletno koncesijsko pogodbo, po kateri zimsko in redno vzdrževanje na delu občine, ki leži na levem bregu Save, vrši novomeško podjetje CGP, na desnem bregu reke Save pa podjetje Gradnje Boštanj. Podjetje CGP ima letos na voljo tri ekipe oziroma šest delavcev in zagotavlja šest plužnih enot. Pripravljenih imajo 200 ton soli in 500 ton posipnega materiala. V podjetju Gradnje Boštanj pa bo letos na voljo sedem ekip oziroma 14 delavcev in sedem plužnih enot. Pripravljenih imajo 350 ton soli in 2.000 ton posipnega materiala, ob tem pa v podjetju dodajajo, da količina zaloge ne igra bistvene vloge, saj vsako podjetje sproti zagotavlja količine soli in

peska glede na možnosti skladiščenja in dejanskih potreb na terenu. Od vseh kategoriziranih lokalnih cest bodo prednostno plužili in posipavali ceste, po katerih potekajo avtobusni in šolski prevozi, sledile bodo ostale ceste. Po zakonskih normativih je prevoznost na lokalnih cestah zagotovljena, če višina snega ne presega 15 centimetrov, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil. Med zimsko opremo sodijo tudi verige, ki so posebej priporočljive za uporabo na odsekih lokalnih cest, ki so zelo strme in zaradi tega težko prevozne, svetujejo na občini. Medtem ko je občina zadolžena za izvajanje zimske službe na kategoriziranih lokalnih cestah, so za vzdrževanje kategoriziranih javnih poti zadolžene krajevne skupnosti. Za čiščenje in vzdrževanje dovoznih poti do posameznih stanovanjskih objektov poskrbijo občani sami, ki se za čiščenje lahko dogovorijo tudi s krajevnimi vzdrževalci cest. Občino so vzdrževalci zimske službe opozorili, da težavo pri pluženju

Na Sevniškem so na zimo pripravljeni, ob tem pa občanke in občane pozivajo, naj počistijo svoja zemljišča in tako omogočijo varno odvijanje prometa. (Foto: Občina Sevnica)

predstavljajo tudi razne ovire ob cestišču, kot so kupi peska, zemlje in hlodovina ter poškodovano drevje in vejevje, ki se močno nagiba nad cestišče. Prav tako so opazili, da so številna priobalna zemljišča vodotokov neurejena, kar povzroča zamašitve prepustov pod cestami in posledično prihaja do materialne škode. Pomembno je, da se vsi krajani zavedajo, da so za dobro izvajanje zimske službe potrebne počiščene površine tudi ob in nad cestiščem, zato Občina Sevnica

poziva občane, da počistijo svoja zemljišča in s tem omogočijo varno odvijanje prometa v zimskem času. Skupni preventivni ukrepi bodo omogočili kakovostnejše izvajanje zimske službe, ki bo izboljšala tudi varnost v cestnem prometu ter povečala zadovoljstvo vseh uporabnikov javnih površin. Občina Sevnica

V Šentrupertu za ceste skrbi koncesionar Tudi na območju Šentruperta so na zimo pripravljeni. Za izvajanje zimske službe je zadolženo podjetje GM Kuselj. ŠENTRUPERT – S 15. novembrom se je začela uradna vzpostavitev zimskega vzdrževanja cest oziroma zimske službe, ki traja do 15. marca. Gre za celoto opravil, potrebnih za omogočanje prevoznosti cest in varnega prometa v zimskih razmerah, ko je zaradi zimskih pojavov lahko ogroženo normalno odvijanje prometa. Občina Šentrupert je zadolžena za izvajanje zimske službe na kategoriziranih občinskih cestah. Dejavnost opravljanja zimske službe vrši podjetje GM Kuselj-Gradbena

mehanizacija Anica Kuselj s.p., Draga pri Šentrupertu 31/A, 8232 Šentrupert (tel: 041-755-578). Na letošnjo sezono so pripravljeni, za izvajanje zimske službe ima koncesionar na voljo šest vozil. Izvajalec mora ob tem poskrbeti tudi za zadostno količino soli, občina pa financira njeno dejansko porabo. Od vseh kategoriziranih lokalnih cest se prednostno plužijo in posipavajo ceste, po katerih potekajo šolski prevozi, sledijo

jim ostale ceste. Po zakonskih normativih, določenih v Pravilniku o vrstah vzdrževalnih del na javnih cestah in nivoju rednega vzdrževanja javnih cest, je prevoznost na lokalnih cestah zagotovljena, če višina snega ne presega 15 centimetrov, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil (zimske gume, snežne verige). Občina Šentrupert bo pri izvajanju zimske službe upoštevala navedene zakonske normative. Za čiščenje in vzdrževanje dovoznih poti do posameznih

stanovanjskih objektov pa morajo poskrbeti občani sami. Vsem občankam in občanom ob tem Občina Šentrupert želi varno vožnjo ter jih naproša za ustrezno pripravo vozil na zimo in uporabo zakonsko predpisane zimske opreme, pa tudi za strpnost in potrpežljivost v cestnem prometu. Občina Šentrupert


4

IZ NAŠIH KRAJEV

Trebnje: Največje naložbe na komunalnem in cestnem področju V trebanjski občini so lani sprejeli krovni občinski prostorski akt, ob tem pa med drugim izvedli pomembne naložbe na področju komunalne in cestne infrastrukture. TREBNJE – Občina Trebnje je lani sprejela nekaj pomembnih dokumentov na področju prostorskega načrtovanja, najpomembnejši je Občinski prostorski načrt. Poleg tega krovnega prostorskega dokumenta je med drugim pripravila in sprejela še odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za bencinski servis ob obrtni coni Trebnje in za industrijsko cono Trebnje. Občinski prostorski načrt za trajnostni razvoj občine Prostorski razvoj v občini Trebnje se je v zadnjih 20. letih izvajal v okvirih prostorskega plana iz leta 1985. Občina Trebnje je plan dopolnjevala, vendar le z manjšimi spremembami in dopolnitvami. Z novim prostorskim načrtom se bo zdaj občina prilagodila razvojnim potrebam in dejavnikom v prostoru ter tako omogočila dolgoročen trajnosten razvoj občine in širše regije. Obseg stavbnih zemljišč za prostorski razvoj je večinoma izkoriščen, tako da ima občina relativno malo nezazidanih stavbnih zemljišč, kar vpliva tudi na trg stavbnih zemljišč. Težnje prostorskega razvoja zadnjega obdobja so gradnja stanovanj za lastne potrebe in za trg, gradnja objektov za trgovino, proizvodne dejavnosti in storitve. Prostorske možnosti za razvoj z vidika prometne dostopnosti in komunalnega opremljanja imajo naselja ob prometnih koridorjih. Glede na dosedanji razvoj, infrastrukturne možnosti opremljanja, fizično geografske možnosti in cilje razporeditve

dejavnosti imajo prednostni položaj za načrten dolgoročen razvoj mesto Trebnje, Gorenja Nemška vas, Dolenja Nemška vas, Štefan, Veliki Gaber, Bič in Dobrnič. Cilji Občinskega prostorskega načrta so sicer zagotoviti skladen in trajnostni dolgoročni prostorski razvoj naselji tako za potrebe zaposlitve kot tudi bivanja. Tem ciljem bo občina sledila z zagotavljanjem površine za razvoj občinskega središča in razvoj pomembnejših lokalnih središč, s spodbujanjem prenove vaških jeder in reurbanizacijo neustrezno izkoriščenih stavbnih zemljišč, z izboljšanjem komunalne urejenosti naselij, bivalnih in delovnih razmer in javnih površin naselij in njihove opreme ter z razvijanjem ustreznih prometnih povezav in javnega prometa.

340 metrov ceste skozi naselje Škovec, uredili slabega pol kilometra ceste Podlipa – Vrbovec ter sanirali cestno omrežje v naseljih Gorenja in Dolenja vas pri Èatežu, kjer so uredili tudi fekalno kanalizacijo. Za boljšo vodooskrbo Pomembne investicije je občina lani izvedla tudi na komunalnem področju. Največja naložba, težka slabih 1,3 milijona evrov, je bila zamenjava primarnega voda, za katero je občina zagotovila okrog 850.000 evrov, ostalo pa Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ob tem so v Občini Trebnje lani zgradili še vodovodno omrežje Stehanja vas, Dul pri Trebnjem in Medvedjek – Mekote. Skupna vrednost vseh treh projektov je bila skoraj 200 tisoč evrov, sredstva je v celoti zagotovila občina. Na področju ravnanja z odpadno vodo so za potrebe romskega naselja Hudeje zgradili komunalno čistilno napravo Blato. Projekt, težak slabih 329.000 evrov, je v celoti financirala država. Občina pa je lani v celoti financirala dva projekta, in sicer izgradnjo primarnega kanalizacijskega voda Štefan – Velika Loka in izgradnjo sekundarnega kanalizacijskega omrežja za naselje Studenec. Skupna vrednost obeh naložb je dobrih 180.000 evrov.

Med največjimi naložbami trebanjske občine so bili lani projekti na področju urejanja komunalne infrastrukture. (Foto: Janez Pirc)

Skrb za socialno varstvo Občina Trebnje deluje tudi na področju socialnega varstva. Tako občina med drugim doplačuje stroške bivanja starejšim občanom, ki jim Center za socialno delo Trebnje določi višino oprostitve plačila glede na njihove prihodke. Občina trenutno doplačuje oskrbo 30 občanom, ki so nastanjeni v domovih za starejše po Sloveniji ter v posebnih socialnih zavodih in varstveno delovnih centrih. Na področju storitve pomoči na domu opažajo porast števila uporabnikov in število opravljenih ur, saj je bilo oktobra lani 40 tovrstnih uporabnikov in opravljenih 588 ur. Za področje sociale so lani namenili 53.000 evrov, na razpis se je z 62 programi prijavilo 33 društev, občina je izdala 33 sklepov in odločb. Do decembra lani je občina prejela tudi 94 vlog za enkratno denarno pomoč in jo 73 vlagateljem odobrila. Na podlagi odloka o denarnem prispevku za novorojence pa je občina v letu 2013 izplačala tudi nagrado za 122 novorojencev.

Urejanje prometne infrastrukture Na področju urejanja prometne infrastrukture je Občina Trebnje lani pridobila projektne dokumentacije za ureditev pločnika za pešce ob državni cesti v Dobrniču in za ureditev športnega igrišča s parkiriščem ter dokumentaciji za ureditev lokalnih cest Veliki Gaber – Bič in Trebnje – Repče. Za urejanje prometne infrastrukture so lani skupaj namenil dobrih 416.000 evrov, od tega je slabih 338 tisočakov zagotovilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ostalo pa občina. V sklopu naložbe so uredili dva odseka lokalne ceste Trebnje – Grmada Urejanje vaških središč – Dobrnič, preplastili dober kilometer in Občina Trebnje je bila lani uspešna tudi pol ceste Èešnjevek – Lipnik, preplastili na razpisu Ministrstva za kmetijstvo in okolje za obnovo in razvoj vasi. Za projekt Ureditev novega vaškega središča Dolenje Selce, težak dobrih 460.000 evrov, so od ministrstva in Evropske unije pridobili dobrih 274.000 evrov, ostalo je zagotovila občina. Iz programa razvoja podeželja – LEADER ZIMSKI POHOD NA »Obnova vasi Sela pri Šumberku« je (Foto: VRHTREBNJE sofinanciran projekt Otroško igrišče na Občina Trebnje facebook Planinsko društvo Trebnje v soboto, skupina Èatež Selih pri Šumberku. 1. februarja 2014, organizira zimski pri Trebnjem) pohod na Vrhtrebnje. Tokrat bodo pohodniki ob 9. uri krenili iz Velikega Gabra izpred gostilne »Pr Hladet'' in se preko Medvedjeka in Korenitke podali na Občine in od tam na Grmado proti VALENTINOV POHOD Vrhtrebnjem. Društvo bo poskrbelo tudi za avtobusni Društvo vinogradnikov Trebnje pripravlja prevoz do Velikega Gabra, in sicer z Velentinov pohod, na katerem bo pot a v t o b u s n e bo pohodnike vodila proti vinski gorici p o s t a j e Ažental. Pohod bo v soboto, 15. februarja Trebnje, ob 2014, z začetkom ob 9. uri. Pohodniki se bodo zbrali pred 8.30 uri. podružnično šolo Dolenja Nemška vas ter se podali v smeri vinskih goric Meglenik, Lipnik proti Ažentalu in nazaj. Organizatorji udeležence pozivajo, naj (Foto: spletna stran Planinskega društva imajo pohodniške palice in nepremočljivo Trebnje) obutev. Prijavnina na pohod, v katero sta vključena dva topla obroka in degustacijski kozarec, ZEMLJIŠKI POHOD Društvo vinogradnikov Èatež pripravlja znaša 15 evrov. že 11. tradicionalni Zemljiški pohod, ki se Za potrditev udeležbe in vse morebitne bo v soboto, 1. februarja 2014, začel ob dodatne informacije v zvezi z Valentinovim pohodom lahko pokličete predsednika 9. uri na Zemljici – na Rojah pri Èatežu. Pohodniki in pohodnice bodo od tam društva Darka Bartolja na telefonski krenil proti Trebanjskem vrhu, Šemergi in številko 031-260-311 (www.vdt.si). Pesku do Èrnega potoka, kjer bo družina Kresal pripravila malico. Od tam jih bo pot Občina Trebnje vodila proti vinski gorici Trnič, Sejenicam in nazaj na Èatež. Pohodniki se bodo na cilju v gostilni Mrhar (Tončkov dom) najedli odlične telečje obare z žganci. (Foto: spletna Prijave na pohod (zaradi predhodne stran Društva vinogradnikov priprave tople malice) zbira gospa Zlata, Trebnje) na telefonski številki: 041-595-026.

Občina Trebnje vabi: Zimski pohod na Vrhtrebnje, Zemljiški in Valentinov pohod

TRGOVINA Z OBLAČILI Saltas d.o.o.

I K S ZIM TI SEVNICA S PTC ŠMARJE U P PO PLANINSKA CESTA 5

TOP MODA, TOP KAKOVOST ZA TOP CENO


di

elj

tevilke

IZ NAŠIH KRAJEV

5

V skupni občinski upravi po novem tudi Trebnje Skupni občinski upravi Mirnska dolina se je z novim letom pridružila še trebanjska občina. Da bi izboljšali varnost v cestnem prometu, bo inšpektorat v prihodnjih mesecih v vseh štirih občinah nadziral nepravilnosti ob cestah in v primeru ugotovljenih nepravilnosti tudi ustrezno ukrepal. občinski inšpektor Občine Trebnje, hkrati pa bo skupna uprava izvajala tudi naloge redarstva. Za trebanjsko občino se bodo tako s skupno upravo zmanjšali stroški delovanja te službe, hkrati pa na občini pričakujejo, da bosta medobčinski inšpektorat in redarstvo svoje delo opravljala učinkovito in kakovostno z namenom ureditve stanja v okolju. Da bi občanom tudi v prihodnje zagotovili uspešno reševanje zaznanih problemov, bo imela Skupna občinska uprava Mirnska dolina, ki ima sicer sedež v Mokronogu, prostore tudi v občini Trebnje, kjer bo delovala Inšpekcijska pisarna. Ta ima uradne ure ob ponedeljkih in petkih (od 8. do 10. ure) ter ob sredah (od 15. do 17. Kot zadnja se je skupni upravi pridružila ure). trebanjska občina inšpektorat začel Skupna občinska uprava na področju Medobčinski inšpekcije in redarstva je s 1. januarjem nadzirati nepravilnosti ob cestah letos začela delovati še v Občini Trebnje. Medobčinski inšpektorat je v zadnjem V skupno upravo so se tako prenesle času prejel večje število prijav in pobud, naloge nadzora, ki jih je do zdaj izvajal ki se nanašajo na nepravilnosti ob cestah. izboljšanje stanja na področjih, ki jih nadzira, in preventivno deluje z objavami člankov, obvestil in opozoril v občinskih glasilih. Medobčinska inšpekcija se vključuje tudi v različne akcije, povezane varovanjem okolja. Medobčinsko redarstvo pa skrbi za javno varnost in javni red na območju omenjenih občin in je zato pristojno za nadzor varnega in neoviranega cestnega prometa v naseljih, varovanje cest in okolja v naseljih in na občinskih cestah zunaj naselij, skrb za varnost na občinskih javnih poteh, rekreacijskih in drugih javnih površinah, varovanje javnega premoženja, naravne in kulturne dediščine ter vzdrževanje javnega reda in miru.

V Trebnjem notar in ortodont V Trebnjem od 14. januarja na Baragovem trgu 1 (I. nadstropje) posluje notarska pisarna. Fredi Bančov je leta 1996 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2002 tudi končal magistrski študij civilnega in gospodarskega prava ter pridobil naslov magister znanosti. Notar opravlja storitve, kot so: svetovanje na različnih premoženjskopravnih področjih, overitve podpisov strank na pogodbah in drugih listinah, pripravlja različne vrste pogodb, še posebej notarske zapise pogodbe o dosmrtnem preživljanju, pogodbe o preužitku, izročilne pogodbe, darilne pogodbe za primer smrti, pogodbe o urejanju premoženjskih razmerij med zakonci, sestavlja notarski zapis oporoke,

Občinska stavba Občine Trebnje (Foto: trebnje.si)

sestavlja neposredno izvršljiv notarski zapis posla, s katerim se ustanovi zastavna pravica ali hipoteka v korist upnika. Notar zagotavlja tudi strokovno pomoč pri ustanovitvi in preoblikovanju različnih vrst gospodarskih subjektov, hrani različne listine ter prevzema v hrambo za namen izročitve upravičeni osebi denar in vrednostne papirje. Januarja pa je javno službo ortodonta začela izvajati tudi koncesionarka Karmen Verhovec, dr. dent. med., spec. čeljustne in zobne ortopedije. Ordinacija je na Gubčevi cesti 41a v Trebnjem. Občina Trebnje

Prav tako je inšpektorat v okviru svojega rednega dela zabeležil vrsto nepravilnosti, ki vplivajo na varnost v cestnem prometu. Da bi izboljšali stanje varnosti v cestnem prometu, bo inšpektorat v prihodnjih mesecih začel z rednim nadzorom nad posegi v območju cest in ustrezno ukrepal v primeru ugotovljenih nepravilnosti. Inšpektorat bo tako v prvi vrsti izvajal nadzor nad ustreznostjo vzdrževanja vegetacije ob cestah (zagotavljanje preglednosti), nad odvajanjem odplak in drugih tekočin na cesto, izvajanjem kmetijskih (oranje ipd.) in drugih posegov v območju ceste. Namen nadzora je zagotoviti varno uporabo ceste vsem udeležencem v prometu. Da bi se izognili morebitnim posledicam v cestnem prometu občanke in občane ob tem tudi pozivajo, da sami odstranijo morebitne nepravilnosti ob cestah in tako prispevajo k boljši prometni varnosti. Skupna občinska uprava Mirnska dolina in J.S

Magma media d.o.o.

MOKRONOG, TREBNJE – Skupna občinska uprava Mirnska dolina, ki jo vodi Brigita Kalčič, je bila ustanovljena že leta 2012, z delovanjem pa je začela marca lani, in sicer v občinah Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Mirna. S 1. januarjem letos se je skupni upravi, ki opravlja upravne in prekrškovne naloge na področju inšpekcijskega nadzora in občinskega redarstva, pridružila še Občina Trebnje. Medobčinski inšpektorat opravlja nadzor nad spoštovanjem sprejetih občinskih in državnih predpisov, katerih nadzorstvo je preneseno na lokalno skupnost. Gre za nadzor nad vzdrževanjem in urejanjem lokalnih javnih cest in javnih poti, oskrbo s pitno vodo, odvajanjem in čiščenjem komunalnih odpadnih in padavinskih voda, ravnanjem s komunalnimi odpadki, urejanjem in upravljanjem javnih površin, občinsko in turistično takso, izvajanjem plakatiranja, javne snage, javne razsvetljave in na drugih področjih, ki jih določajo občinski in drugi predpisi. Inšpekcija tudi spremlja, analizira in podaja predloge za


6

IZ NAŠIH KRAJEV

Sevnica: Lani vodooskrba, letos šolstvo Najobsežnejši projekt sevniške občine v minulem letu je bila »Rehabilitacija in izgradnja vodovodnih sistemov«, za katerega so pridobili evropska sredstva. Na občini tudi za letos načrtujejo številne naložbe, pretežno na področju šolstva. razvijajo svoje kompetence in veščine, dosegajo samostojnost in hitreje vstopajo v odraslost. Priznanje »Zemlji prijazna občina« prejmejo zaslužne lokalne skupnosti za odgovorno prizadevanje na področju varovanja naravnih danosti, ustvarjanje Odgovorno ravnanje z vodo Tako prostorsko, izvedbeno kot tudi boljše kakovosti bivanja občanov ter dobro finančno najobsežnejši projekt minulega informiranje o pravilnem odnosu do okolja. leta je bila gradnja novega vodovodnega Sanacija okolice Gradu Sevnica omrežja na levem bregu Save. Pridobitev projekta »Rehabilitacija in Park in okolico Gradu Sevnica po izvedbi izgradnja vodovodnih sistemov«, ki je projekta »Sanacija okolice Gradu Sevnica« sofinanciran iz Evropskega sklada za povezujejo in vizualno bogatijo sprehajalne regionalni razvoj, je kar 21 kilometrov novih poti, prenovljene so kamnite škarpe pod vodovodov ter vodni zbiralniki in zajetja gradom, vsebino parka pa dopolnjujejo pitne vode na šestih odsekih. Pogodbena nov vodnjak, paviljon ter prenovljeni vrednost projekta je bila skoraj milijon in kipi, urejena je tudi nova kovana ograja. šesto tisoč evrov. Projekt je uspešno izvedlo Povsem drugačna in osvežena je podoba oskrbnikove hiše v sklopu grajskega domače podjetje Komunala Sevnica. V sklopu projekta »Rehabilitacija in izgradnja kompleksa. Za izvedbo projekta je Občina vodovodnih sistemov« je bil v lanskem letu zgrajen in namenu predan tudi vodovod na najvišjo točko sevniške občine – na Lisco. Gre za izgradnjo novega javnega vodovodnega sistema, ki je nadomestil dosedanji samooskrbni vodovodni sistem, zgrajen pred petimi desetletji. Gradnja vodovodnega sistema na Lisco je bila zaradi skalnatega terena in same nadmorske višine ena najzahtevnejših gradenj vodovodov doslej. Prenovljeni grajski park v Sevnici, ki so ga V sklopu rednega dela se vršijo priključitve prav tako urejali s pomočjo evropskih sredstev, na zgrajene vodovodne sisteme v Murncah, bodo namenu predali spomladi. (Foto: Občina Sevnica) Vrhku in Polju. SEVNICA – Tako z zagotavljanjem pitne vode kot tudi z urejanjem področja odpadnih voda Občina Sevnica dosega visok nivo, ki je bil pred desetletjem nepredstavljiv.

Sevnica pridobila sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Preurejeni grajski park bodo namenu predali spomladi, ko bo skupaj z novo pridobitvijo ponovno zaživela narava in zaokrožila lepote sevniškega bisera.

Najobsežnejši sevniški projekt v lanskem letu je bila »Rehabilitacija in izgradnja vodovodnih sistemov«, ki je bil sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. (Foto: Občina Sevnica)

Mladim in zemlji prijazna občina Občina Sevnica z namenom preverjanja dela v širšem slovenskem merilu sodeluje na raznih strokovnih ocenjevanjih. V minulem letu se je razveselila dveh priznanj: postala je nosilka certifikata »Mladim prijazna občina«, stroka pa jo je uvrstila tudi med nosilke priznanja »Zemlji prijazna občina«. Certifikat je »Mladim prijazna občina« je priznanje lokalnim skupnostim, ki so v minulih letih uspešno izvajale ukrepe s področja lokalnih mladinskih politik in tako zagotavljale mladim prostor, v katerem lahko

Vrtec na Studencu V sedmih javnih vzgojno-izobraževalnih zavodih, katerih ustanoviteljica je občina, je v tem šolskem letu 1.377 učencev, od tega 144 prvošolčkov. Vrtci delujejo na osmih lokacijah v 35. oddelkih. Vrtce obiskuje 616 otrok. Vključenost otrok v vrtce se povečuje in dosega že skoraj 75-odstotno vključenost. Za delovanje vzgojno-izobraževalnih ustanov občina letno v proračunu namenja več kot 2 milijona evrov. Prostorskim potrebam, ki so posledica iz leta v leto višje vključenosti otrok v vrtce, se je Občina Sevnica v zadnjih letih intenzivno prilagajala z odpiranjem novih oddelkov, dvema novogradnjama in adaptacijami pri šolskih objektih. Od septembra lani deluje nov oddelek pod okriljem Vrtca Ciciban Sevnica tudi v prostorih podružnične osnovne šole na Studencu. Gre za 35. oddelek vrtca v občini. Občina je s postopki odpiranja

V prostorih podružnične osnovne šole na Studencu so uredili nov oddelek vrtca, že 35. oddelek v sevniški občini. (Foto: Občina Sevnica)

novega oddelka vrtca na Studencu začela na pobudo sveta staršev podružnične osnovne šole Studenec in tamkajšnje krajevne skupnosti, v ta namen pa v lanskem letu uredila igralnico, garderobe in sanitarije, hkrati pa je bila urejena tudi nadomestna učilnica za izvajanje športne vzgoje za tamkajšnje osnovnošolce v prostorih gasilskega doma. Okvirna višina ureditvenih del in opreme je znašala okrog 20 tisoč evrov. Pridobitev novega oddelka vrtca na Studencu je pomembna predvsem v smislu približanja predšolskega varstva staršem v odročnejših krajih v vseh delih občine, kar zagotavlja ohranjanje šolstva in krajevnega življenja v manjših krajih. Poleg matičnega vrtca v Sevnici je tako predšolsko varstvo zagotovljeno še v Šentjanžu, Krmelju, Boštanju, na Blanci, v Loki pri Zidanem Mostu in sedaj tudi na Studencu. Pogled v leto 2014 Osnova za redno delo v tekočem letu je temeljni finančni dokument, proračun Občine Sevnica. Na novembrski redni seji občinskega sveta je bil proračun za leto 2014 v višini 18 milijonov evrov soglasno sprejet, kljub temu da je bil pripravljen v politično in predvsem gospodarsko zelo nestabilnem času, saj na državni ravni ostajajo nedogovorjena nekatera ključna vprašanja glede tega proračunskega leta. Na občinski proračun imajo namreč lahko velik fiskalni učinek nekateri temeljni dokumenti, kot so državni proračun z zakonom o njegovem izvrševanju, sprememba zakona o financiranju občin, zakon o nepremičninskem davku in drugi. Med načrtovanimi investicijami leta 2014 je poudarek na izvajanju energetskih sanacij in ureditev šolskih objektov oziroma objektov v lasti občine, ki jih za svoje delo uporabljajo javni zavodi, ki pomembno skrbijo za kakovost bivanja v občini. Od skupaj osmih objektov bodo v tem letu sanirani štirje, in sicer Zdravstveni dom Sevnica, Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica s športno dvorano, vrtec Ciciban Sevnica in šola na Studencu. Štirje objekti pridejo za sanacijo na vrsto v prihodnjem letu. Velika pridobitev

na področju šolstva bo začetek gradnje nove šole v Tržišču. Leto 2014 bodo tako pretežno zaznamovale investicije na področju šolstva, nadaljevale pa se bodo manjše ureditve na področju urejanja komunalne in cestne infrastrukture z ureditvijo odsekov cest in gradnjo pločnikov. Tovrstne ureditve pogosto spodbudijo tudi splošno ureditev krajev in krajevnih jeder. Z urejanjem javnih površin bo občina nadaljevala v vseh krajevnih skupnostih usklajeno in v sodelovanju z vsako posamezno krajevno skupnostjo. V letu 2014 se nadaljujejo še nekatera zaključna ureditvena dela v sklopu dokončanja izgradnje HE Boštanj, HE ArtoBlanca in HE Krško v delu, ki se nanaša na območje Občine Sevnica. Večina ureditev naj bi se v tem letu zaključila. Občina bo še naprej vztrajala pri zaključku del v skladu z vsemi prostorskimi in upravnimi akti. Veliko pozornost pa bo občina tudi v tem letu namenila reševanju problematike izven nivojskih križanj ceste in železnice ter ureditvi nadvoza nad železniško progo v Šmarju. Za zagotavljanje kakovostne vodooskrbe v vseh predelih občine letos načrtujejo raziskavo in ureditev novega vodnega vira Mlake, ki je pomemben za oskrbo prebivalcev s pitno vodo v Loki pri Zidanem Mostu in v zaledju. V skladu z načrtovanim terminskim planom se bodo po občini izvajali hišni priključki na vodovodno in tudi na optično omrežje povsod tam, kjer bo izražen interes za priključitev. Ključnega pomena v skrbi za urejeno okolje je čiščenje odpadnih voda. Na tem področju v letu 2014 sevniška občina načrtuje zaključek izgradnje čistilne naprave Dolnje Brezovo ter nadaljevanje sanacije kanalizacije v Sevnici in Boštanju. Za območja razpršene poselitve v redkeje poseljenih delih občine pa bo občina za spodbujanje gradnje hišnih čistilnih naprav tudi v tem letu zagotovila sredstva za subvencijo individualnih čistilnih naprav. Občina Sevnica bo v enakem obsegu kot doslej zagotovila sredstva za stabilno poslovanje krajevnih skupnosti, javnih zavodov, javnih služb in društev. V teku je priprava dokumentov razvojnega načrtovanja evropske kohezijske politike za programsko obdobje 2014-2020. Občina je bila v preteklosti pri črpanju sredstev uspešna, zato je umestitev in dobra priprava projektov za Regionalni razvojni program za prihodnje obdobje zelo pomembna. Občina Sevnica

Nadaljujejo z gradbenimi deli Ker so vremenske razmere še vedno ugodne, v sevniški občini potekajo gradbena dela, vezana na gradnjo hidroelektrarn. SEVNICA – Zaradi ugodnih vremenskih razmer podjetje Infra nadaljuje z gradbenimi deli, ki so vezana na zaključevanje del Hidroelektrarne (HE) Arto–Blanca. V skladu s programom izvedbe HE ArtoBlanca je potrebno urediti površine, ki so opredeljene kot športno rekreacijske. Tako dela potekajo na območju izliva reke Mirne na desnem bregu in na območju izliva reke Sevnična na levem bregu reke Save.

Na teh območjih so predvidene ureditve sprehajalnih poti, izgradnja pomola in ureditve zelenih površin. Tudi družba brežiška Hidroelektrarne na spodnji Savi v tem času izvaja gradbena dela na območju akumulacijskega bazena HE Arto–Blanca. Zaradi potrebe po izgradnji večnamenske vzdrževalne poti poteka izgradnja navezave iz večnamenske poti pod železniškim

mostom do HE Boštanj na levem bregu reke Save. Kot še pojasnjujejo na sevniški občini, bo v sklopu zaključnih ureditvenih del urejeno tudi parkirišče pri HE Boštanj, ki bo služilo tako za potrebe vzdrževanja kot za vse ostale obiskovalce rekreacijskega območja na Orehovem. Občina Sevnica

Cenjene bralke in bralce èasopisa Na dlani vabimo k sodelovanju. Vse, ki bi želeli objaviti prispevke ali bi na kakršenkoli drug naèin prispevali k dopolnitvi èasopisa, delili kakšno zanimivost, sliko ali novico iz vašega kraja, naprošamo, da nam prispevke pošljete do 15. v mesecu na elektronski naslov urednistvo@nadlani.si ali po telefonu na številko 041 245 596. Uredništvo Na dlani


IZ NAŠIH KRAJEV

7

O plovbi na HE Boštanj s številnimi predlogi Občina Sevnica je pripravila posvet, na katerem je župan Srečko Ocvirk s sodelavci predstavil problematiko urejanja plovbe na akumulacijskem jezeru HE Boštanj in predstavil predloge nove uredbe, ki se bistveno odmika o pričakovanj občine. V razpravi so udeleženci podali številna stališča in predloge. prilagoditev plovbe na območjih plitvin je namreč odgovornost upravljavca čolna in ne občine. Podan je bil tudi predlog, da se črta omejitev hitrosti plovbe na 10 km/h in naj se hitrost plovbe prilagodi hitrosti, ki omogoča razne športne in rekreativne aktivnosti na vodi. Maksimalna hitrost plovbe čolnov je omejena z močjo motorja in v nobenem primeru ne presega 50 km/h. Med predlogi je tudi črtanje prepovedi glisiranja, saj ima čoln, ki glisira, manjši izpodriv vode in povzroča manjše valove kot čoln, ki pluje počasi. Mnenje udeležencev je bilo tudi, da naj dolžnost čiščenja in razkuževanja plovila pred splavitvijo in dvigom iz vode velja le za plovila, ki se pripeljejo iz drugih vodnih teles, ne pa tudi za čolne, ki se ves čas uporabljajo na območju akumulacijskega jezera HE Boštanj. Udeleženci so med drugim izrazili tudi pripombo, da je možnost plovbe (vsaj turistične) zagotovljena tudi v zimskem času, če so za to ugodne razmere. Iz uredbe naj se črta tudi prepoved plovbe z vodnimi skuterji, saj je hitrost skuterjev omejena, tovrstna plovila pa imajo majhen izpodriv vode in zato večjega valovanja ter drugih škodljivih vplivov ni pričakovati. Voznik skuterja mora imeti izpit in mora poznati pravila vožnje. Načrt ukrepov v primeru plovbnih nesreč mora biti sicer del regijskega načrta zaščite

O problematiki urejanja plovbe na akumulacijskem jezeru HE Boštanj so predstavniki občine in zainteresirana javnost razpravljali na posvetu, na katerem so podali številna stališča in predloge. (Foto: Občina Sevnica)

in reševanja na območju spodnje Save, ki ga pripravlja brežiška izpostava Uprave za zaščito in reševanje. Trenutno se izdeluje ocena ogroženosti ob poplavah in strojnih napakah na hidroelektrarnah. Razprava je med drugim tekla tudi o določitvi enotnega režima plovbe na celotni akumulaciji, o možnostih turistične plovbe, o tehničnih lastnostih plovil ter o tem, da se plovba

uredi v skladu z Zakonom o plovbi po celinskih vodah. Posvet so zaključili s sklepom, da je predlog uredbe tako za lokalno skupnost kot za prisotno zainteresirano javnost nesprejemljiv. Občina Sevnica bo podane pripombe posredovala pripravljavcu uredbe, Ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Občina Sevnica

Avto slak d.o.o.

SEVNICA – Na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje so pripravili nov predlog Uredbe o uporabi plovil na motorni pogon na akumulacijskem jezeru Hidroelektrarne (HE) Boštanj na reki Savi, ki pa pomeni bistven odmik od osnovnih pričakovanj občine in predloga uredbe, ki je že bil izdelan in usklajen med vsemi deležniki v letu 2009. Občina Sevnica je zato minuli teden pred posredovanjem mnenj in pripomb na predlog uredbe ministrstvu opravila posvet z zainteresirano javnostjo. V razpravi so udeleženci posveta podali stališča in predloge, ki v veliki meri izhajajo iz izkušenj in že znanih dejstev življenja ob in z reko Savo. Med drugim so predlagali, da se dovoli plovbo na motorni pogon brez omejitev glede na tip motorja (električni, bencinski) ter da se ukinejo cone in se določi enoten režim plovbe na celotni akumulaciji. Podana je bila pobuda, da se plovbno območje gorvodno razširi do table, ki označuje območje HE Vrhovo. Predlagali so tudi, da naj bo odmik plovbe od meje akumulacijskega jezera na obeh bregovih 10 metrov, kajti kjer je brežina obložena s kamnom, je v ustreznem naklonu urejena do dna in je plovba možna praktično do brežine. Pri tem so izjema plitvine in sedimenti, ki se nabirajo pri izlivu potokov, ki nimajo urejenih prodnih zadrževalnikov. Te plitvine se ob denivelaciji vode v akumulacijskem jezeru vidijo. Ustrezna


8

IZ NAŠIH KRAJEV

Na ministrstvu o infrastrukturnih projektih

Center za izobraževanje in kulturo Trebnje Kidričeva ulica 2, 8210 Trebnje | +386 7 34 82 100 | info@ciktrebnje.si

Ljudska univerza s tradicijo in uspehi 

Patricija Pavlič

Sevniški župan Srečko Ocvirk se je skupaj s sodelavci na sestanku minuli teden na pristojnem ministrstvu pogovarjal o infrastrukturnih projektih v občini in o omejevanju prometa zaradi dotrajanosti mostov. SEVNICA – Republiška Direkcija za ceste (DRSC) bo predvidoma do konca januarja na petnajstih lokacijah na glavnih in regionalnih cestah na območju celotne države omejila promet vozil nad določeno maso. Ukrep je potrebno izvesti, ker je redni in glavni pregled objektov na teh cestnih odsekih pokazal, da so objekti dotrajani do te mere, da preko njih ni več možno varno odvijanje težkega prometa. Dva od teh objektov sta tudi na območju Občine Sevnica, in sicer nadvoz nad železnico v Šmarju, na regionalni cesti Boštanj-Planina, na katerem bo skupna masa vozil omejena na 30 ton, ter most čez Èrni potok, na regionalni cesti BregSevnica, na katerem bo omejitev 20 ton. Navedeni predvideni ukrepi so bili povod za organizacijo sestanka župana Srečka Ocvirka s sodelavci z vršilko dolžnosti generalne direktorice Direktorata za infrastrukturo na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor mag. Darjo Kocjan. Sestanka se je udeležil tudi mag. Gregor Ficko, direktor DRSC-ja s sodelavci. Občina Sevnica je v zvezi z navedenimi omejitvami izrazila pričakovanje, da se čim prej pristopi k sanaciji objektov. Za nadvoz v Šmarju je tako po besedah vodstva direkcije

že v pripravi projektna dokumentacija za konstrukcijsko ojačitev objekta in njegovo razširitev z enostranskim hodnikom za pešce. To bi bila do izgradnje novega nadvoza, ki je še vedno v načrtih DRSC-ja, sprejemljiva prometna rešitev. S strani DRSC-ja je bilo predstavljeno tudi nadaljevanje aktivnosti za gradnjo mostu na Logu, za katerega je že sprejet Občinski podrobni prostorski načrt. DRSC bo skladno s preteklimi dogovori predvidoma še letos naročila izvedbeno projektno dokumentacijo, na osnovi katere bi bilo možno nadaljevati umestitvene in investicijske aktivnosti za objekt. Na sestanku so obravnavali tudi temo dokončanja ureditev po Državnem prostorskem načrtu za HE Arto-Blanca, kjer je še odprt zaključek obvoznice na Blanci. Usklajeno je bilo stališče, da je za napredek pri rešitvi tega problema nujno priti do soglasja na višji, medresorski ravni. Občina Sevnica bo zato skupaj z ostalimi zainteresiranimi za dokončanje ureditev nadaljevala s prizadevanji za poenotenje stališč. Občina Sevnica

direktorica director

vabi na

INFORMATIVNI DAN T: +386 (0)7 34 82 101 M: +386 (0)41 258 455 www.ciktrebnje.si patricija.pavlic@ciktrebnje.si

za vpis v:

SREDNJEŠOLSKO ZOBRAŽEVANJE

- administrator - gastronomske in hotelske storitve Vizitka_CIK_08_2011.indd 1 - trgovec - gastronomija - gastronomija in turizem - ekonomski tehnik - predšolska vzgoja

5.9.2011 10:02:32

18.2.2014, ob 16.30 uri

USPOSABLJANJE ZA NPK - pomočnik kuharja - socialni oskrbovalec na domu TEČAJE

-

pomočnik natakarja knjigovodska dela (osnovni in nadaljevalni) tuji jeziki računalništvo Informacije in prijave: CIK TREBNJE, Kidričeva ulica 2 T: 07 / 34 82 100, 34 82 103, 34-82-108 I: www.ciktrebnje.si, E: info@ciktrebnje.si

Drsališče tudi v Sevnici Ljubiteljem drsanja bo do konca februarja na voljo drsališče, ki ga bo Občina Sevnica postavila v središču Sevnice SEVNICA – Dvesto kvadratnih metrov veliko drsališče, ki je postavljeno na parkirišču pred Caffe Central's na Trgu svobode v središču Sevnice, bo odprto vsak dan do 28. februarja, drsanje pa bo za obiskovalce

brezplačno. Vsem uporabnikom bo na voljo izposoja drsalk za en evro za neomejeni čas. Na drsališču bo možno drsanje za posameznike, za zaključene skupine, športne dneve za šolarje in druge priložnosti.

Na drsališče so vabljeni vsi, ki si v teh glasbe. S postavitvijo drsališča bo tako neobičajno toplih dneh za ta letni čas omogočena dodatna ponudba za aktivnosti želijo pričarati nekaj zimskega vzdušja, da tudi še v času zimskih počitnic. izkoristijo ledeno ploskev za sprostitev in rekreacijo ter druženje ob prijetnih zvokih Občina Sevnica

Mokronog-Trebelno: Energetska sanacija V Mokronogu so se lani med drugim razveselili štirih pomembnih pridobitev, odprli so dodatni oddelek v tamkajšnjem vrtcu, sklenili projekt gradnje odprtega širokopasovnega omrežja in sprejeli krovni prostorski dokument. MOKRONOG – Konec lanskega leta so v Mokronogu namenu predali štiri pomembne pridobitve: prenovljene prostore tamkajšnjega Upravno-kulturnega središča (UKS), osnovne šole, zobozdravstvene postaje in nove poslovalnice pošte. Skupna vrednost vseh štirih projektov je 1,84 milijona evrov. Občina je za dva med njimi 545 tisoč evrov pridobila na prvem razpisu za energetsko sanacijo stavb v javni lasti, nekaj manj kot 900 tisoč evrov zagotavlja sama, ostalo partnerji. Energetska sanacija skoraj šest desetletij starega UKS in prenovljene kulturne dvorane z vso pripadajočo tehnično opremo je stala dobrih 751 tisoč evrov, za energetsko sanacijo osnovne šole pa bodo skupaj odšteli skoraj 694 tisoč evrov. Zdravstveni dom Trebnje, v okviru katerega deluje Zdravstvena postaja Mokronog, je z naklonjenostjo občine prenovil prostore zobozdravstvene ordinacije in ob sofinanciranju ministrstva za zdravje kupil nov zobni stroj z rentgenom, Pošta Slovenija pa je v pritličju UKS Mokronog uredila nove, sodobne in dostopne prostore.

Z energetsko sanacijo bo ogrevanje in priprava tople sanitetne vode v mokronoški šoli na letni ravni cenejša za nekaj manj kot 14 tisoč evrov. (Foto: Občina Mokronog-Trebelno)

Širokopasovno omrežje, vrtec in OPN Občina Mokronog-Trebelno je lani zaključila tudi pomemben projekt gradnje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij, težak kar 31,5 milijonov evrov, ki ga je vodila za sedem občin. V začetku januarja lani so slovesno opravili prvi priklop v novozgrajeni Osnovni šoli Toneta Pavčka v Mirni Peči. Sicer je narejena tudi že večina priklopov belih lis. Občina se lahko tudi pohvali, da je vsem, ki so podali vlogo za vključitev v vrtec, to tudi omogočila. Septembra lani so namreč v vrtcu Mokronožci odprli še en oddelek,

in za njegovo delovanje zagotovili 21 tisoč evrov. Vrtec Mokronožci ima štiri stalne in dva začasna oddelka, enega od njiju na Trebelnem. Občinski svet pa je konec leta sprejel še Občinski prostorski načrt (OPN). Dokument prinaša nova stavbna zemljišča in možnosti za razvoj. Tako bo v Puščavi zrasla nova industrijska cona, za katero bodo že letos začeli pripravljati občinski podrobni prostorski načrt. Omeniti velja tudi možnost inovativnega projekta, ki je v svetu sicer že precej pogost, in sicer ekološko naselje, t. i. Eko village v Radni vasi. Sicer je občina z OPN pridobila več kot 110 hektarjev stavbnih zemljišč, od tega je 37 hektarjev popolnoma novih. Dokument pa je tudi podlaga za legalizacijo večine gradenj, predvsem tistih na vinogradniških območjih. Letos za investicije slaba dva milijona Tudi letos v Mokronogu snujejo nove projekte. Minuli teden so sprejel prvi rebalans proračuna za letos, ki so ga sicer sprejeli že aprila lani. Z rebalansom zvišujejo

prihodke za 9,3 odstotka na nekaj več kot 4,4 milijona evrov in povečujejo odhodke za 13,1 odstotka na nekaj manj kot 4,5 milijona evrov. Èe bo treba, rebalans predvideva možnost zadolževanja v višini 240 tisoč evrov, za investicije pa namenja 1,98 milijona evrov, od tega največ za energetsko sanacijo Upravno-kulturnega središča Mokronog (400 tisoč evrov), za obnovo in gradnjo vodovoda Mokronog – 2. faza (335 tisoč evrov) in za energetsko sanacijo Osnovne šole Mokronog (130 tisoč evrov). Občina Mokronog-Trebelno

Stroški ogrevanja UKS Mokronog pa se bodo znižali za nekaj manj kot sedem tisoč evrov. (Foto: Občina Mokronog-Trebelno)


IZ NAŠIH KRAJEV

9

Mirna: Odločitev za samostojno občino je bila pravilna Na Mirni po dveh letih in pol samostojne občine ugotavljajo, da so v tem kratkem času postorili več, kot je bilo na Mirnskem od leta 1991 kadarkoli narejeno. Letos bodo nadaljevali zastavljene projekte. MIRNA – „Iztekli sta se dve leti in pol prvega mandata delovanja samostojne občine Mirna. Ko pogledamo na vse, kar nam je uspelo v tem kratkem času narediti, mislim, da lahko rečemo, da je bila naša skupna odločitev za samostojno občino pravilna,“ je prepričan župan Dušan Skerbiš. Skrb za ceste Občina se je ob ustanovitvi lotila sistematičnega urejanja občinskih cest. V letu 2013 je bila zaradi hude zime nujna tudi sanacija plazu proti Cirniku v skupni dolžini 50 metrov. Plaz se je sprožil v začetku marca, dela pa so bila zaključena septembra. Sicer je občini uspel tudi dogovor z DRSC, da bo neugodni finančni situaciji navkljub spomladi 2014 preplastila cesto pod Rojami v dolžini 600 m, občina pa bo na delu ceste financirala izgradnjo pločnika in javno razsvetljavo. Vodooskrba in kanalizacija Občina Mirna je lani zamenjala več kot 430 metrov starih vodovodnih cevi, za izboljšavo vaških vodovodov so namenili 20 tisoč evrov, med večjimi in pomembnejšimi projekti pa je tudi vodovod Praprotnica-Stara Gora, s katerim bo kakovostno pitno vodo dobilo več kot 1.040 prebivalcev občin Mirna in Trebnje. Prvi korak je že narejen – črpališče nad vrtino v Praprotnici je zgrajeno. Občinski svet Občine Mirna je sprejel tudi dokument identifikacije investicijskega projekta.

Gospodarstvo Gradbena dela v Podjetniško-industrijski coni Mirna napredujejo v skladu s sprejetim terminskim planom in dogovorjeno dinamiko porabe finančnih sredstev - dokončana naj bi bila najkasneje septembra letos. Vrednost pogodbe za izvedbo gradbenih del je 688 tisoč evrov, v dveh letih pa ima občina za projekt skupaj na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo odobrenih nekaj manj kot 505 tisoč evrov. Iz naslova 23. člena Zakona o financiranju

Od junija lani se lahko na Mirni pohvalijo s trim stezo, za njeno ureditev pa so pridobili nepovratna sredstva. (Foto: Lapego)

občina bo letos za projekt dobila nekaj manj kot 72 tisoč evrov. V letu 2014 občino čaka tudi nadaljevanje uresničevanja projekta daljinskega ogrevanja na lesno biomaso za objekte v lasti občine. Družbene dejavnosti Občina postopoma ureja prostore kulturnega doma, kjer so lani poskrbeli za izolacijo dvorane in odra, v letu 2014 pa jih čaka urejanje tal v dvorani, v prihodnje pa morajo poskrbeti tudi za streho in fasado. Korak za korakom urejajo tudi športni park pri osnovni šoli – v letu 2014 naj bi zgradili balinišče, teniško igrišče, postavili otroška igrala ter preplastili košarkarsko igrišče. Na Mirni so ponosni tudi na Trim stezo MirnaGorenja vas Trimmigo, ki so jo namenu predali junija lani, za njeno izgradnjo pa so pridobili nepovratna sredstva – za obe fazi skupaj 98 tisoč evrov. Preko razpisov sofinancirajo dejavnosti na področju športa, kulture, socialnega varstva in mladine in tudi v letu 2014 – ker je aktivnih društev zelo veliko – so ohranili sredstva za njihovo delovanje v obstoječih okvirih, saj njihove aktivnosti po besedah vodstva občine močno dvigujejo kakovost preživljanja prostega časa občanov. Prostorski načrti Èakajo na še zadnja soglasja, da tudi Občinski svet Občine Mirna letos sprejme Občinski prostorski načrt.

Zaradi hude zime je bila lani nujna tudi sanacija plazu proti Cirniku, ki se je sprožil marca. (Foto: Š. Velečič)

Prav tako je pri soglasjedajalcih občinski podrobni prostorski načrt za težko pričakovano obvoznico. Ob koncu pregleda župan Skerbiš tudi ob upoštevanju prvih nekaj mesecev samostojne občine ugotavlja, da so bila v resnici pričakovanja višja, „toda žal nam situacija v državi ni omogočila pridobiti še več evropskih in drugih sredstev, pa še sredstva za občinske proračune so se bistveno zmanjšala. Vseeno pa je bilo v tem kratkem času postorjenega več, kot je bilo za Mirno v skupni občini Trebnje od leta 1991 kadarkoli narejeno“. Občina Mirna


10

IZ NAŠIH KRAJEV

Šentrupert: Snujejo dva velika projekta Potem ko so v Šentrupertu že lansko leto zaznamovali s pomembnimi dosežki, imajo tudi letos velike načrte. Najpomembnejša projekta sta Lesno predelovalni center in RusaLCA. ŠENTRUPERT – Leto 2013 je Občina Šentrupert zaznamovala z vidnimi dosežki. V juniju je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor uradno odprl Deželo kozolcev, prvi tovrstni muzej na prostem na svetu, ki ga je v dobrem letu dni obiskalo več kot 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in različnih koncev sveta. Zelo pomemben dosežek za nadaljnji razvoj občine je bil v letu 2013 končno sprejet nov Občinski prostorski načrt, ki bo omogočil realizacijo novih projektov, ki jih Občina Šentrupert že snuje za prihodnje. Mednje zagotovo štejejo vzpostavitev lesno predelovalnega centra, za katerega je že pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje, kotlarna na lesno biomaso na Dobu, ki bo predvidoma že februarja letos začela s testnim obratovanjem in bo poleg ogrevanja državnih zaporov zagotavljala dobavo toplote tudi drugim gospodarskim projektom na tem območju, ter potrebne obnove in rekonstrukcije komunalne infrastrukture, ki je nenazadnje tudi pogoj za kakovost bivanja v občini. Načrti za leto 2014 Občina Šentrupert v letu 2014 nadaljuje z izvajanjem projektov, ki si jih je zastavila. Pri tem izpostavljajo predvsem dva projekta, ki sta pomembna tako z vidika novih potencialnih investicijskih možnosti

in odpiranja novih delovnih mest kot tudi z vidika varstva okolja, to sta vzpostavitev Lesno predelovalnega centra in projekt RusaLCA. Lesno predelovalni center Občina Šentrupert je v Občinskem prostorskem načrtu opredelila 22 hektarjev zemljišč v območju bivše vojašnice kot industrijsko cono posvečeno vsebinam vezanim na predelavo lesa – tako primarno kot sekundarno. Ena izmed pomembnih konkurenčnih prednosti cone je prisotnost industrijskega železniškega tira. Znotraj cone ima Občina Šentrupert v lasti 10.7 hektara zemljišča, na prvih 7 hektarjev pa je razvila projekt lesno predelovalnega centra, ki je junija lani pridobil gradbeno dovoljenje. Letos se bo začela izvajati prva faza projekta. Prva faza, ki vsebuje več členov lesno predelovalne verige, je ocenjena na 5,6 milijona evrov in jo je občina tudi prijavila na razpis Ministrstva za kmetijstvo in okolje; na razpisu je možno pridobiti 2,5 milijona evrov nepovratnih sredstev. Prednost takšne zasnove projekta je v oblikovanju lesno predelovalne verige s čim več členi na enem mestu; vse skupaj se začne z lupilnico hlodovine in žago, nadaljuje pa z obrati, kot so sušilnice, proizvodnja lesnih sekancev in peletov, kogeneracija

Lesno predelovalni center (Foto: arhiv Občine Šentrupert)

Božično vzdušje na Trebelnem Že peto leto zapored so na božični večer pevke s solisti napolnile župnijsko cerkev na Trebelnem in z bogatim glasbenim programom navdušile zbrano občinstvo.

Predsednik republike Borut Pahor je lani uradno odprl Deželo kozolcev, v kateri je bilo že več kot 20.000 obiskovalcev. (Foto: arhiv Občine Šentrupert)

na lesno biomaso, laminirnica in v končni fazi proizvodnja lesene montažne hiše, ki je trenutno v razvoju. V drugi fazi projekta občina vidi nadgradnjo na področju raziskav in oblikovanja. Nove tehnologije na bazi lesa in vrhunsko oblikovanje lahko namreč pomembno vplivajo na višjo dodano vrednost lesa, ki se lahko poveča tudi za 100 in večkrat. Glede na to, da bo v lesno predelovalnem centru nastajal lesni odpad, je občina tudi energetsko politiko usmerila v izkoriščenje tega obnovljivega vira. Poleg tega, da so že leta 2010 odprli kotlarno na lesne sekance, ki ogreva vrtec, šolo in telovadnico, so lani ustanovili tudi javno podjetje Energetika Šentrupert, ki trenutno zaključuje gradnjo večje kotlarne v kompleksu zaporov na Dobu. Energetika Šentrupert je tudi eden izmed investitorjev v Lesno predelovalnem centru, in sicer v členu proizvodnje lesnih energentov (peleti, sekanci, polena). Projekt RusaLCA; inovativna mala čistilna naprava v Šentrupertu S projektom RusaLCA v Občini Šentrupert naslavljajo na eni strani vprašanje čiščenja komunalne odpadne vode in na drugi strani skušajo narediti čim več na področju zmanjšanja porabe pitne vode. Mala čistilna

naprava, ki bo zgrajena v Občini Šentrupert, se bo nahajala ob vodotoku Bistrica in bo namenjena čiščenju komunalnih odpadnih voda naselja Poštaje. Voda, ki bo konvencionalno očiščena v mali čistilni napravi, bo v drugi fazi dodatno očiščena z inovativnim postopkom remediacije z uporabo nanodelcev ničvalentnega železa, in sicer do takšne stopnje, da bo pridobila status pitne vode. Preko povratne zanke bo nato vrnjena uporabnikom. Voda bo sicer ustrezala kriterijem za pitno vodo, kljub temu pa ni predvideno, da bodo uporabniki to vodo pili. Namenjena bo za zalivanje, pranje avtomobilov, kot požarna voda in podobno. Na ta način na občini pričakujejo, da se bo poraba pitne vode zmanjšala za približno 30 odstotkov. Občina Šentrupert

Primer male čistilne naprave (Foto: projekt RusaLCA)

Prvak ljubljanske opere Juan Vasle v Mokronogu

Obiskovalci koncerta v Mokronogu so bili navdušeni nad TREBELNO – Na letošnjem koncertu so je slovensko besedilo dodala vsestranska božičnimi pesmimi v izvedbi basbaritonista Juana Vasleta. Prvaku ljubljanske opere so se na odru pridružili tudi gosti. poleg pevk, ki delujejo pod okriljem Društva Ivica Kocjan Anderlič. podeželskih žena Tavžentroža, nastopili še učenci Podružnične šole Trebelno, solisti Pevke DPŽ Trebelno delujejo pod vodstvom Rok Kocjan, Matej Dragan, Jernej Žagar, zborovodkinje Gabrijele Cedilnik. Ivica Kocjan Anderlič, Tajda Ulčnik ter Nina in Alja Suljić, ki je koncert tudi povezovala. Dragica Ribič Obiskovalci so lahko slišali številne ljudske in božične pesmi, med drugimi tudi »Gloris in excelsis deo« in »Feliz navidad«, ki jima

Pevke Društva podeželskih žena Tavžentroža so z gosti že peto leto zapored navdušile občinstvo. (Foto: Dragica Ribič)

Koncertu so se pridružili tudi osnovnošolci Podružnične šole Trebelno. (Foto: Dragica Ribič)

MOKRONOG – V dvorani mokronoškega kulturnega doma sta v petek, 10. januarja, basbaritonist Juan Vasle in pianist Tadej Podobnik predstavila nekaj manj običajnih izvedb božičnih pesmi. Prvak ljubljanske opere, basbaritonist Juan Vasle, je zelo aktiven tudi kot koncertni pevec. Vsako leto izvaja božične pesmi, izdal pa je tudi božično zgoščenko z naslovom Raduj, človek moj. Pianist Tadej Podobnik deluje kot umetniški sodelavec, korepetitor na Akademiji za glasbo v Ljubljani in poučuje klavir na glasbeni šoli Frana Gerbiča v Cerknici. Na koncertu, ki ga je povezovala Mateja Leban, so nastopile tudi pevke DPŽ Tavžentroža Trebelno pod vodstvom Gabrijele Cedilnik in ob sodelovanju pevcev: Matej Dragan, Rok Kocjan, Marko Povšič, Ivica Kocjan Anderlič, Alja Suljić in Tajda Ulčar ter ob glasbeni spremljavi Primoža Cedilnika. Pevka Ivica Kocjan

(Foto: JSKD OI Trebnje)

Anderlič je s prvakom ljubljanske opere zapela tudi v duetu. Petkov večer je bil res posebno doživetje, kot je po koncertu v nagovoru in zahvali poudaril župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver, z močnimi aplavzi pa je to potrdila tudi navdušena in hvaležna publika. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Trebnje


11

IZ NAŠIH KRAJEV

Dobrodelni koncert za obnovo cerkve V Gabrijelah si prizadevajo za obnovo tamkajšnje cerkve sv. Lenarta iz 16. stoletja, ki jo je zob časa že dodobra načel. GABRIJELE – Na zadnjo decembrsko nedeljo lanskega leta so v Gabrijelah pripravili dobrodelni prednovoletni koncert, na katerem se je predstavil Cerkveni pevski zbor iz Tržišča, solist Rok Kocjan in učenci Glasbene šole iz Sevnice. V dobri uri so poslušalcem nastopajoči pričarali lepe praznične prednovoletne trenutke in s tem pripomogli, da bodo organizatorji zbrane prostovoljne prispevke namenili za načrtovano obnove cerkve v Gabrijelah. Gabrijelska cerkev sv. Lenarta je bila zgrajena v poznogotskem obdobju 16. stoletja. Prvič se cerkev pisno omenja leta 1626. Zavetnik cerkve je sv. Lenart, ki na glavnem oltarju drži v rokah palico in okove, kar potrjuje, da je zavetnik jetnikov in živine. Cerkev je bila skozi stoletja večkrat obnovljena, vendar jo zob časa že pošteno načenja. Potrebna bo celovita prenova cerkve in zvonika, za kar aktivnosti že potekajo. Gradbeni odbor že pridobiva ponudbe za izvajanje posameznih

V Gabrijelah so na dobrodelnem koncertu zbirali prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili za obnovo tamkajšnje cerkve. (Foto: Bruno Vidmar)

del in preučuje možne vire financiranja. Ena od drobnih gest je bila tudi organizacija omenjenega koncerta, na katerega so se z veseljem odzvali vsi nastopajoči na tem koncertu. Svoj prispevek so primaknile tudi pridne okoliške gospodinje, ki so poskrbele za prijetno pogostitev po končani prireditvi. Zbrane so nagovorili in jim voščili vse lepo v prihajajočem letu nekateri predstavniki lokalnih skupnosti: podžupan Občine Sevnica Janez Kukec, predsednica KS Krmelj Slavica Mirt, predsednik KS Tržišče Janez Kukec in predsednik gradbenega odbora Janez Močan. Organizatorji koncerta, vaščani vasi Gabrijele in gradbeni odbor so bili z prostovoljno nabirko zadovoljni in se ob tej priložnosti zahvaljujejo tako vsem nastopajočim kot tudi vsem obiskovalcem za prostovoljne denarne prispevke, ki jih bodo koristno uporabili pri obnovi.

Cerkev sv. Lenarta, ki je bila zgrajena v 16. stoletju, je že dodobra dotrajana, zato bo potrebna pre- Gradbeni odbor za obnove cerkve sv. Lenarta v nova cerkve in zvonika. (Foto: Matej Zabukovec) Gabrijelah

S a vs k a 2 0 c o., z

.o .

ečk

a z a dru g a S e v ni

ca

Priznani po sevniški klobasi, praški šunki, pravih hrenovkah, sevniški rožci …

Jamčimo za lokalno okalno poreklo posavskih kmetij kjer pridelujejo hrano za Vas.

a

N ar

ic a .kz www

a

To je zgodba o izdelkih brez umetnih konzervansov in ojačevalcev okusa, v naravnem črevu …

Vedno znova narediti okusen, zdrav izdelek na sodoben način.

vn

Grajske mmmmesnine ...

o

no t iv

no

Lo

I n ov

.si

Km

Zapriseženi tradicionalnim receptom ... sol, poper, dim in veliko truda.

O

l a k

-se

E

ni

Kl

d

l ič

vn

vnlasičn e S K

os

i s a

no

išk ušena

o

abasa l a i s klo

čn

n i m

Odlični okusi v novi preobleki t o n

Združeni z našimi zvestimi rejci na področju Posavja.


12

POLITIKA

Poslanski pogled - Tomaž Lisec Kakšna je prihodnost mladih v Sloveniji? Ravno te dni spet slišim, da so mladi prioriteta te vlade. In da bo dejstvo, da se z novo koalicijsko pogodbo položaj direktorja Urada RS za mladino seli v kabinet predsednice Vlade RS, rešilo vse. Ne bo več brezposelnosti med mladimi, nič več težav z reševanjem stanovanjske problematike, iskanjem (prve) zaposlitve. In da so na obzorju rešitve, ki bodo rešile problem, ko je konec leta 2013 delež brezposelnih, starih od 15 do 29 let znašal več kot 26 odstotkov, kar je približno 2,5 odstotne točke več kot leto prej, oziroma da se je v primerjavi z letom 2012 na Zavod RS za zaposlovanje prijavilo 17,2 odstotka več iskalcev prve zaposlitve, torej mladih. Zato me ne preseneča, da mladi v moji bližini čedalje bolj pogosto in čedalje bolj jasno govorijo, da imajo dovolj te države. Države, kjer bodo mladi tisti, ki bodo nosilci plačevanja zadolževanja te

Na dlani Tiskani medij Na dlani je vpisan v razvid medijev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo RS, pod zaporedno številko 1838 Izdajatelj: MAGMA MEDIA d.o.o., Gabrijele 29, 8296 Krmelj Uredništvo: Gubèeva cesta 35a, 8210 Trebnje Odgovorna urednica: Melita Ivnik Uredniški odbor: Melita Ivnik in Matej Zabukovec Elektronski naslov: urednistvo@nadlani.si Tisk: Delo tiskarsko središèe. Tiskano 1 dan pred izdajo številke Naklada: 12.700 izvodov Mali oglasi: oglasi@nadlani.si Oglasno trženje: info@nadlani.si, 041 245 596 Spletna stran: www.nadlani.si

vlade s previsokimi obrestmi; kjer se mladi spopadajo s čedalje večjo birokracijo na vsakem koraku; kjer je bilo mladim v zadnjem letu naloženo toliko novih in višjih davkov kot še nikoli prej (zvišanje DDV, prenehanje usklajevanja davčnih olajšav in lestvice za odmero dohodnine z inflacijo, uvedba davka na nepremičnine, podražitev vinjet in letnih dajatev za uporabo cest, RTV naročnine, mesečnih cen vozovnic za dijake in študente, sodnih taks in tako dalje). Še posebej bodo prizadeti mladi na podeželju, kjer bo težava dobiti zazidljivo parcelo, ki jo bo poleg davka na nepremičnine bremenila t. i. odškodnina za spremembo namembnosti (gre za predlog sedanjega ministra za kmetijstvo) in kjer se obeta višji dvig katastrskega dohodka. Da ne govorim, da se bodo mladi prevzemniki kmetij srečevali tudi s problemi, ki jih ustvarja vlada, če bodo želeli delati v gozdu ali se ukvarjati z vinogradništvom (zakon o gozdovih in zakon o vinu sta napad na podeželje in na zdravo kmečko pamet!). Skoraj popolnoma prav je imel moj poslanski kolega Andrej Èuš, ki je s 23 leti najmlajši poslanec, ko je eni starejših poslanki iz vrst koalicije, ko je slovenski javnosti trosila rožice, odvrnil, da je včasih oblast vzela desetino, ta vlada pa bo desetino samo pustila. Da, mladi komaj čakajo takšno prihodnost. In zato razmišljajo o selitvi. Ker ne verjamejo besedam, ki jim naslednji teden sledijo nasprotna dejanja. In zato mladi ne razmišljajo o selitvi v večja slovenska mesta, ampak o selitvi iz Slovenije. Sam menim, da za mlade idealne države ni. Povsod je treba delati, če želiš uspeti. A zdi se, da se ta vlada prav trudi, da mladim

uničuje upe po dobrem in lepem življenju tu, v Sloveniji. Morda pa bo vse rešil novi direktor Urada RS za mladino, ki bo skupaj z ostalimi predstavniki trenutne oblasti razmišljal, ali bodo rešitev za težave mladih prinesli novi milijoni za predmet državljanska vzgoja ali pa bo dovolj že, da vlada uresniči predlog koalicijskih poslancev, da se uvedejo šolske uniforme. Da, to bo to. Vsem starejšim bralcem se opravičujem, a dejstvo je, da bodo mladi najdlje morali trpeti in plačevati za odločitve sedanje vlade. Obljubim, da ob eni od naslednjih priložnosti spregovorim tudi o bombončkih te vlade za malo starejše državljane in državljanke.A tudi tista zgodba bo imela pridih tragedije. Tomaž Lisec, poslanec v DZ RS Povečajte prepoznavnost vašega podjetja in prodajo z oglaševanjem na socialnih omrežjih. Magma media d.o.o., info: 07 30 99 505

Naš pogled - prihodnost mladih v Sevnici Mladih je v Občini Sevnica veliko. Njihova In tako skoraj izključno starejši oblikujejo veljava pa je dokaj majhna oziroma vse sfere življenja v občini, tudi mladih. neizrazita. Mladi imamo v Sevnici veliko problemov. Obstaja kar nekaj društev in organizacij, Osnovni problem je problematika šolstva. znotraj katerih se mladi povezujejo in Po osnovni šoli se mladi vozijo izven organizirajo različne dogodke in prireditve, Sevnice, skoraj polovica izven Posavja. In Na dlani a to je le dodana vrednost. Organizacije, tako se v letih, ko se mladi odločajo, kaj in Tiskani medij Na dlani je vpisan v razvid medijev, kizga vodiobčino. kot so KŠTM, KNOF, ŠKS, SMC ter različna kako naprej, trga povezava lastno Ministrstvo za kulturo zaporedno številko 1838 društva in organizacije se trudijo, da bi RS, Le pod redkim posameznikom se lahko še Izdajatelj: MAGMA MEDIA d.o.o., Gabrijele 29, 8296 Krmelj spodbujali mlade in jim predstavili različne zahvalimo, da v Sevnici sploh še imamo Uredništvo: Gubèeva cesta 35a, 8210 Trebnje oblike udejstvovanja s projekti iz različnih srednjo šolo. Srednja šola v Sevnici z novimi Odgovorna urednica: Melita Ivnik področij, vendar na mnogih teh prireditvah programi bi dala možnost izobraževanja Uredniški odbor: Melita Ivnik in Matej Zabukovec obisk ni navdušujoč. Mladi se zapirajo doma, kjer so stroški in oddaljenost Elektronski naslov: urednistvo@nadlani.si med štiri stene in mislijo, da bodo socialna manjši. Tudi zanimivi programi v srednji Tisk: Delo tiskarsko središèe. Tiskano 1 dan pred izdajo številke omrežja nadomestilaNaklada: njivo 12.700 dejansko šoli v Sevnici seveda niso garancija, da izvodov družabno življenje. Očitno je, da tudi v bodo mladi ostali in se izobraževali doma. Mali oglasi: oglasi@nadlani.si Sevnici mladi potrebujejo spodbudo in A je pomemben Še poseben Oglasno trženje: info@nadlani.si, 041 245 dejavnik. 596 razlog, da sodelujejo pri lokalnih prireditvah je zaskrbljujoče, da se iz Sevnice po Spletna stran: www.nadlani.si in organizacijah. Da so aktivni. Dokazljivo je, končanem študiju mnogi sploh ne vrnejo. da se v Sevnici še posebej ne udeležujejo Razlogi so različni, najpomembnejša je volitev in se tako posledično vdajajo apatiji. visoka stopnja brezposelnosti oziroma

premalo zaposlitvenih možnosti, še posebej za tiste z višjo in visoko izobrazbo. Vemo, da občina ne more zaposlovati, mora pa zagotoviti pogoje, da bodo v Sevnici nastajala nova podjetja. A občutek je, da se razmišljanje vodstva občine končajo z vrtci in osnovnimi šolami. Nadaljevanje pa manjka. Tudi mlade družine velikokrat nimajo možnosti oditi na svoje, saj stanovanjska struktura v naši občini mladim ni preveč naklonjena. Predvsem na pobudo in vztrajanje SDS Sevnica je sicer bil sprejet občinski prostorski načrt (OPN), kar je zelo spodbudno, a je potrebna še realizacija. A OPN ne pomeni le novih cest, pomeni predvsem možnost razvoja gospodarstva, obrti, turizma in kmetijstva. To pa prinese posledično boljšo socialno in zdravstveno sliko (ki je trenutno na mnogih področjih med slabšimi v Sloveniji), več časa za kakovostno preživljanje prostega časa ali

z družino ali pa na športnih površinah, v kulturnih ustanovah ... O stadionu in kulturni dvorani se govori že vsaj 10 let. A kot rečeno, mnogokrat smo mladi sami krivi, ker nismo še bolj glasni, bolj ambiciozni in bolj odločni. Ne smemo se zadovoljiti z drobtinicami in večnimi obljubami vodilnih, da naj počakamo, da nimamo pojma, da ne znamo. Eden od pogojev, da bomo mladi bolj slišani, je več mladih v občinskem svetu, v Svetih posameznih krajevnih skupnosti ter v drugih organih občine. Da smo samo člani kakšnega mladinskega društva je lepo, ni pa dovolj. Mladi moramo sami začeti soustvarjati našo prihodnost. Sanja Slemenšek, Slovenska demokratska mladina (SDM) Sevnica Povečajte prepoznavnost vašega podjetja in prodajo z oglaševanjem na visoko obiskanih spletnih straneh. Magma media d.o.o., info: 07 30 99 505


DOM IN VRT

13

Nova rubrika: Dom in vrt

Doma-ko d.o.o.

V časopisu Na dlani bomo po novem vsak mesec snovali rubriko Dom in vrt. V njej bomo predstavljali podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostmi, povezanimi z gradnjo in opremljanjem doma ter urejanjem njegove okolice. Rubrika bo tudi priložnost za predstavitev storitev, izdelkov in novosti na omenjenem področju.

Samo da pridem do svojih dveh kvadratov t. 07 30 47 748 / www.doma-ko.si

Si predstavljate, da bi lahko dobili avto na enomesečno preizkusno vožnjo in bi ga brez kakršnega koli pojasnila, le da vam ne ustreza, zavrnili? In vzeli na preizkušnjo drugega. Ali v trgovini lahko zamenjamo spodnje perilo, če domá po njegovi uporabi ugotovimo, da njegov izgled na našem telesu ni lep, da ob robovih ni voljno in mehko, da ni dovolj udobno? Seveda ne. Kdo bo pa kupil perilo, ki ga je nekdo že nosil? Postavimo vprašanje nekoliko širše. Ali kupec lahko vrne izdelek, ki je sicer brezhiben, a je naknadno spoznal, da mu ne ustreza? Èe izdelek nima napak, ga kupec praviloma ne more vrniti. Seveda obstajajo tudi izjeme. Lahko ga vrne, če se je tako dogovoril s prodajalcem. Lahko se prodajalec sam odloči za dogovor s kupcem, ki ga na ta način pridobi za nakup izdelka, dogovor pa je lahko tudi del poslovne politike podjetja, ki ta izdelek prodaja. Kateri izdelek lahko menjamo, ko pride enkrat do nas in ni predmet običajne reklamacije, s katero uveljavljamo garancijo oziroma odgovornost prodajalca za stvarno napako? Načelno lahko prodajalci zamenjajo vsak brezhiben izdelek, ki kupcu ne ustreza. A v praksi je na željo kupca zamenjanih zelo

malo izdelkov. Praviloma so to izdelki, ki jih prodajalci sami ponujajo na preizkušnjo. Eden takih redkih izdelkov, kjer prodajalci kar tekmujejo, kdo bo dal kupcem boljše pogoje za preizkušnjo, so ležišča, pa naj gre za ležišča iz pene ali lateksa, vzmetnice ali vodne postelje. V Sloveniji praviloma velja, da lahko kupec ležišče vrne v 30 dneh, če z njim ni zadovoljen, in ga zamenja z drugim, ali pa mu prodajalec celo vrne denar. Ta možnost sicer gódi, a z njo se odpirajo tudi manj prijetna vprašanja: kako naj kupimo izdelek, v katerega ne verjame niti proizvajalec? Zakaj ne moremo vrniti nošenih čevljev, lahko pa vrnemo uporabljano ležišče? Ali je 'originalno' zapakirano ležišče tudi novo? Ali bomo za ceno novega dobili le enega od preizkušanih izdelkov? Ali lahko kupec v spalnem studiu preveri kakovost ležišča? Seveda lahko. Dober način je izčrpen ležalni poskus ob pomoči kompetentnega svetovalca, ki postavlja kupcu vprašanja o osebnih potrebah, ima pripravljen ustrezen vzglavnik, oceni kakovost položaja hrbtenice v hrbtnem in bočnem položaju, in če je potrebno, predlaga drugo ležišče, drug posteljni vložek ali vzglavnik. Kupec mora imeti na voljo le dovolj širok izbor in sistematičen način svetovanja, ki omogoča individualno sestavljanje ležalnega sistema. Marko Kapus

Jurij Salamon s.p.

LEŽIŠÈA: KAKO DO UDOBJA?


14

RAZVEDRILO avtor RINA TAJNŠEK

KULTURNA RASTLINA Z DLANASTIMI LISTI

POLOŽAJ TELESA

SREDOZEM­ SKA AZIJSKA DRŽAVA

22. IN 4. ČRKA

NEKDANJA PRIPADNIK SMUČARKA BRAMA­ SVET NIZMA

ODKRITELJ AMERIKE (KRIŠTOF)

Mali oglasi • •

NEKDANJI VODIČ OPIC

TANTAL

NARODNO­ OSVOBO­ DILNI BOJ

RAZ­ SODIŠČE

SL. KIPAR (MIROSLAV) ŠTUDENT­ SKA ORGA­ NIZACIJA

3k

NEPRIJETEN VONJ

UDELE­ ŽENKA NOB

ORANJE (ZASTAR.)

OAZA V LIBIJSKI PUŠČAVI

DELO IZIDORJA CANKARJA

KRAJ NA BRAČU AMERIŠKI IGRALEC VOIGHT

DAJANJE V ZAČASNO UPORABO

ALŽIRSKO MESTO PEVKA HORVAT PEVEC KOVAČIČ PLOŠČICA INTEGRIRA­ NEGA VEZJA

ZELENKAS­ NEKDANJE TO MODER IME DRAG DR KONGO KAMEN OSEBNI ZAIMEK OKLEPNO VOZILO

PREBIVALEC MARIBORA IT. SLIKAR (LEONARDO DA) AM. IGRALKA (SHARON)

RUBEN RADICA

PRI­ POVEDNO PESNIŠTVO KDOR OTEPA SNOPE DEBELA PALICA ZARODEK CVETA

NEMŠKI ČLEN

OMERSA NIKOLAJ

RIMSKA 6 SNOV ZA KURJENJE LOVILEC Z ZANKO

SKANDIJ BOTER (NAR.) ZAHODNO­ AFRIŠKA DRŽAVA

STANJE ZAPITEGA ČLOVEKA AVSTRIJSKA SMUČARKA (NICOLE) HRUP (EKSPR.)

ODISEJEV OTOK IZVOD (ZASTAR.)

KNJIGA ZEMLJE­ VIDOV

SLOVENSKA AVTOCEST­ NA DRUŽBA

FERMENT

RADIAN

TELICA (LJUBK.)

HIMALAJSKA KOZA

FAJFA

ZBADLJIVO LEPOSLOV­ NO DELO

LACEY CHABERT

ODDAJTE MALI OGLAS Male oglase lahko oddate preko elektronske pošte na: oglasi@nadlani.si s pripisom MALI OGLAS.

GIM­ NASTIČNA VAJA KDOR NESTRO­ KOVNO OPRAVLJA KAKO DELO

BREZPLAÈEN ODVOZ IZRABLJENIH MOTORNIH VOZIL: Tel: 031 752 831 OZVOÈENJE ZA ZABAVE DO 100 OSEB ODDAM V NAJEM: Cena od 100 EUR/dan : Tel: 040 232 398 OTROŠKA POSTELJICA, LESENA, MASIVA, 160 X 70, PRODAM, CENA 20 EUR : Tel: 040-553-223 ZGRABLJALNIK ZA TRAKTOR STHOLL, DELUJOÈ, SLABŠE OHRANJEN, CENA PO DOGOVORU: Tel: 041-653-307 BLAGAJNA ZA PRODAJO, S PROGRAMOM, ZASLONOM NA DOTIK, 15INC, RAÈUNALNIK, TISKALNIK TERMIÈNI ZA RAÈUNE : CENA PO DOGOVORU Tel. 040-232398 HLADILNIK RABLJEN, PRODAM UGODNO; CENA PO DOGOVORU : Tel: 041-826-924 VW GOLF IV 1.6 , l. 1998, MODRE BARVE, 3 VR., GORIVO BENCIN + PLIN : CENA PO DOGOVORU : Tel: 051-271-643 UMETNA TRAVA ZA UREJANJE OKOLICE, PRIMERNA ZA: VRTE, OBKROŽITEV BAZENOV, TERASE. LOKALE... : CENA PO DOGOVORU : Tel: 040-468-719 NOKIA ASHA 302, ZELO MALO RABLJENA. CENA: 80 EUR, Tel. 040 232-398 HIŠNI KINO GRUNDIG, 7 LET STAR, 30 EUR. Tel. 040-553-223 PRENOSNIK COMPAQ 610, 15,4 inch, STAR 4 LETA, INTEL CORE 2DUO, 2.00 GHZ, 2 GB RAM, 300 Gb DISK, 220 EUR, Tel. 040-232-397

ANGLEŠKI IGRALEC (JEREMY)

NAGRADNA KRIŽANKA

V Tržišču dobrodelni koncert

Rešitev oz. geslo nagradne križanke pošljite do 14. 2. 2014 na naslov: Uredništvo na dlani, Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje s pripisom NAGRADNA KRIŽANKA JANUAR. Izžrebani nagrajenci bodo objavljeni v naslednji številki. Nagrada: velika pica v piceriji Maxim Trebnje.

TRŽIŠÈE – V kulturni dvorani Tržišče bo v petek, 31. januarja ob 18. uri, dobrodelni koncert Zimski glasbeni večer, ki ga pripravlja tamkajšnja osnovna šola. Nastopili bodo ansambla Nemir in Veseli Dolenjci, Franc Pušnik, Andreja Zaljetelj, Tina Lenart z družino, glasbeni skupini Eni od sedmih miljard in Ice on fire, učenci Glasbene šole Sevnica, šolska glasbena skupina, Mladinski pevski zbor OŠ Tržišče in Otroški pevski zbor OŠ Tržišče ter cvičkova princesa Andreja Simeonov z glasbenimi gosti. Na koncertu bodo zbirali sredstva za Šolski sklad OŠ Tržišče, vstopnina bo dobrodelni prispevek. Vstopnice so sicer na voljo v tržiški šoli in v trgovini v Tržišču.

Prostor za vaš oglas

Odkup

karamboliranih, celih in dostavnih vozil

TOP AVTO, Klemen Kovač s.p., Tržišče 47a, 8295 Tržišče

041 245 596 Gubčeva cesta 35a, Trebnje

od l. 1997 dalje

041 509 798

Brezplačna objava

Avto Kožuh – od prevoza do celotnega servisa TREBNJE – V Trebnjem je pred tedni vrata odprlo podjetje Avto Kožuh, v katerem svojim strankam zagotavljajo celostno storitev, od prevoza do celotnega servisa vozila. Poleg servisnih storitev nudijo tudi avtokleparske in ličarske usluge, specializirani pa so tudi za težja popravila. V podjetju zagotavljajo, da poleg ugodnih cen ter hitrih in zanesljivih storitev svojim strankam nudijo še nadomestno vozilo. Ker se ob tem zavedajo, da so razmere v prometu nepredvidljive, je njihova cestna služba na voljo 24 ur na dan vse dni v letu. Podrobnosti o storitvah, ki jih Avto Kožuh zagotavlja, so tudi na spletni strani: www.avtokozuh.si.

Cenjene bralke in bralce èasopisa Na dlani vabimo k sodelovanju. Vse, ki bi želeli objaviti prispevke ali bi na kakršenkoli drug naèin prispevali k dopolnitvi èasopisa, delili kakšno zanimivost, sliko ali novico iz vašega kraja, naprošamo, da nam prispevke pošljete do 15. v mesecu na elektronski naslov urednistvo@nadlani.si ali po telefonu na številko 041 245 596. Uredništvo Na dlani


IZ NAŠIH ŠOL

Zlato priznanje iz znanja biologije Krmeljska devetošolka Nina Pavlin je dokazala, kaj je moč doseči z jasnim ciljem in s trdim delom. KRMELJ – Zaključilo se je tekmovanje iz znanja biologije. Zame izredno uspešno, osvojila sem namreč zlato Proteusovo priznanje. Tema letošnjega tekmovanja so bile kače. Takoj sem vedela, da mi je tema blizu, zato sem si postavila popolnoma jasen cilj – osvojiti priznanje. Ko sem se uvrstila na državno tekmovanje, se je začelo pravo delo. Skupaj z učiteljico sva pripravljali izpiske, iskali po literaturi, raziskovali, odgovarjali na vprašanja in se ogromno pogovarjali o kačah. Zdelo se mi je, da še nikoli v življenju nisem toliko znala. Kljub temu sem se na tekmovanje odpravila s strahom, saj nisem predstavljala le sebe, temveč tudi šolo. Ko smo odpisali, sem si močno oddahnila. Z učiteljico sva tedaj lahko le držali pesti in čakali na rezultate. Ves trud se je izplačal. Od 6.333 vseh prijavljenih učencev in več kot devetsto tekmovalcev na državnem tekmovanju sem bila osemnajsta, s čimer sem si zagotovila zlato Proteusovo priznanje. Zdi se mi, da to priznanje ni le moje. Velik del pripada tudi moji mentorici Poloni Starič, saj brez njene pomoči ne bi prišla tako daleč, kot sem. Poleg tega so mi ves čas ob strani

15

Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan, večerjaj kot berač Ines Metelko je napisala pregled dogajanja tradicionalnega zajtrka in razmišljanje o zdravem načinu življenja.

Nina Pavlin je na državen tekmovanju iz biologije, kjer so se mladi pomerili v znanju o kačah, osvojila zlato Proteusovo priznanje. (Foto:OŠ Krmelj)

stali vsi sošolci, kar zelo cenim. Dokazala sem, kaj se da doseči z jasnim ciljem in s trdim delom. A ne bom počivala na lovorikah, še naprej se bom trudila po svojih najboljših močeh, da bom dosegla uspeh. Nina Pavlin, 9. r. Osnovne šole Krmelj

Praznični dnevi v OŠ Mokronog in na PŠ Trebelno

KRMELJ – Na Osnovni šoli Krmelj je nastopil čas, da na petkovo jutro obnovimo znanje o zdravem načinu prehranjevanja ter izboljšamo zavedanje o razlogih za domačo pridelavo živil. V začetek dopoldneva sta nas z nekaj besedami pospremili ravnateljica Gusta Mirt ter gospa Darinka Podlogar, ki je kot vodja šolske prehrane zadolžena za urejanje šolskega jedilnika. Napotili sta nas v učilnice, kjer je nadaljevanje zaznamoval tradicionalni slovenski zajtrk. Prazna vreča ne stoji pokonci, pravijo, zato je ta obrok po nočnem spancu še kako pomemben. Pokramljali smo ob svežem mleku, na kruh nanesli med ter maslo in se za konec posladkali še s sočnim jabolkom iz bližnjega sadovnjaka. S polnimi baterijami smo se lahko optimalno skoncentrirali na predavanje, ki je sledilo. Pravzaprav je šlo za kratko kulinarično potovanje, skozi katerega sta nas popeljala g. Jože in njegova žena, ki sta lastnika ekološke kmetije in gostilne Repovž v Šentjanžu. Svoje dolgoletne izkušnje sta z veseljem delila z nami. Prikazala sta njihove številne ekološke izdelke. Izpostavila sta glavni produkt, jabolko topaz, poleg tega pa sta omenila tudi ostalo sadje, zelenjavo, žita in zelišča, ki jih prodajajo predelane ali pa kot samostojne izdelke. Del predstavitve je bila tudi degustacija. Ponudila sta hrustljave

pirine piškote, jabolčno čežano ter sok, za konec pa smo imeli priložnost poskusiti tudi pirino rižoto z zelenjavo, ki je nepričakovano potešila še tako zahtevne brbončice. S pristnimi okusi sta nas zakonca Repovž prepričala o kvaliteti biološko pridelanih živil brez dodatkov in prav tako dokazala, da so mnogo boljša in seveda predvsem bolj zdrava kot industrijsko proizvedena. Živimo v dobi, kjer je življenjski tempo vse hitrejši. Vedno bolj smo izpostavljeni obremenjujočim dogodkom in prav ti vplivajo na kakovost našega življenja. Pogosto se nam mudi, ob tem pa nam enostavno zmanjkuje časa zase in za svoje potrebe. V prvih jutranjih urah, ko napoči čas za najpomembnejši obrok dneva, naredimo veliko napako, če ga izpustimo. Večina ljudi se preprosto požvižga, morda celo pozablja nanj ali pa mu ne pripisuje zadostnega pomena – za vsak še tako prepričljiv izgovor, da ga preskočite, obstaja tehten razlog, da ga pojeste! Minil je še en pester dan zahvaljujoč projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in seveda vsem, ki so ga za nas izpeljali tako, kot je treba. Vonjave po izvrstni domači in zdravi hrani so se razlegle po celotni šoli, učenci pa bomo pridobljeno znanje širili še daleč naokrog. Ines Metelko, 9. razred OŠ Krmelj

»Ovire naj postanejo izzivi!«

Osnovnošolci iz Mokronogu in Trebelnega so se od lanskega leta poslovili praznično. Pripravili so prireditev, uprizorili dramsko predstavo v angleščini, na božični večer pa so Sevniški osnovnošolci so spoznali paraolimpijca in sodelovali še na tradicionalnem koncertu na Trebelnem. svetovnega rekorderja Darka Ðurića, ki je pomagal razbijati tabuje, povezane z invalidnostjo. MOKRONOG – V decembrskih dneh so bile dejavnosti na naši šoli praznično obarvane, saj so poleg običajnega pouka potekale različne ustvarjalne delavnice, pravljične urice, ogled risank, plesi in prepevanje pesmi – vse z božično-novoletno tematiko. Učenci so se najbolj razveselili dobrih mož; v prvih dneh se je oglasil sv. Miklavž, zadnji teden decembra pa še dedek Mraz, ki je prinesel kar nekaj igrač in didaktičnih iger, da bo pouk bolj zanimiv. V torek, 24. decembra 2013, so učenci Podružnične šole Trebelno pod okriljem svojih učiteljic pripravili za vse učence in delavce OŠ Mokronog pester program ob obeležitvi dneva samostojnosti in enotnosti. Program so povezovali učenci Angela Žužek, Aleksander Zore in Kaja Dragan ter učiteljica Saša Brudar. Za prijeten uvod tega dne so z iskrivim petjem poskrbeli učenci in učenke od 1. do 5. razreda ter solista Aleksander Zore in Nina Suljić pod vodstvom mentorice Ivice Kocjan Anderlič. Nato so z elegantnim plesom nadaljevali učenci 1. razreda v narodnih nošah, ki jih je pripravila mentorica Janja Cajner. Učenka 1. razreda Lea Saje pa je s svojim radoživim igranjem na harmoniko vzbudila bučen aplavz med občinstvom. Ob koncu prireditve je vse učence in delavce šole nagovorila tudi ravnateljica OŠ Mokronog, gospa Zvonimira Kostrevc, vsem zaželela lepe in mirne praznike ter srečno, zdravo leto 2014.

V nadaljevanju so učenci angleškega dramskega krožka uprizorili dramsko predstavo v angleškem jeziku z naslovom Deklica z vžigalicami. V pravljici Hansa Christiana Andersena, ki jo je režirala mentorica Cilka Zupančič, interaktivno sceno zanjo pa je pripravil učenec Lan Dvornik, je sodelovalo deset učencev in učenk 9. in 7. razreda. Deklico z vžigalicami je zaigrala Natalija Sebanc, vsebino pravljice pa je razkrila učenka Tjaša Žagar. Za nežne glasbene vložke med predstavo in po njej so poskrbeli pevci in pevke Mladinskega pevskega zbora OŠ Mokronog pod vodstvom mentorice Jelke Gregorčič Pintar. Na božični dan je sledil še božični koncert v cerkvi na Trebelnem, ki ga je organiziralo društvo DPŽ Tavžentroža Trebelno. Na že tradicionalnem, petem koncertu po vrsti, so sodelovali tudi učenci naše podružnične šole, ki so popestrili praznično razpoloženje številnim obiskovalcem koncerta. Sodelovali so: Nika Tia Lamovšek, Alja Kotnik, Eva Hvastija, Laura Pungerčar, Katja Piškur, Lukas Nahtigal, Lea Saje in Nina Suljić ter Lara Hvastija. Na nastop jih je pripravila učiteljica Ivica Kocjan Anderlič. Praznični dnevi so mimo, leto 2014 pa se je komaj začelo – naj bo zdravo, mirno in zadovoljno. Saša Brudar in Cilka Zupančič

SEVNICA - V petek, 10. januarja, so imeli učenci OŠ Sava Kladnika Sevnica priložnost spoznati našega znanega paraolimpijskega športnika in svetovnega rekorderja Darka Ðurića, ki s svojim sproščenim in duhovitim nastopom pomaga razbijati tabuje, ki se še vedno držijo telesne ali duševne invalidnosti, ter nas vse skupaj opominja, naj plitko sočutje raje zamenjamo za pristno spoštovanje posameznikovih zmožnosti in dosežkov. Darko Ðurić se je rodil z izjemno redko gensko napako, brez nog in leve roke, a s trdno odločnostjo, da mu to ne bo preprečilo uresničevanja športnih sanj. Pri starosti dveh let sta ga v svoj dom vzela zakonca Milan in Veronika Debeljak iz Podbrezij, kjer je odraščal skupaj z njunimi štirimi otroki. Plavati se je naučil v šoli v naravi, resneje pa se je s tem začel ukvarjati leta 2007 in dve leti kasneje že nizal svoje prve resne športne uspehe na svetovnih prvenstvih v Riu (2009) in Eidhovnu (2010) ter na evropskem prvenstvu v Berlinu (2011). Njegov največji dosežek pa je šele sledil na paraolimpijskih igrah v Londonu (2012): »Vztrajnost se mi je obrestovala. Kot debitant /…/ sem dvakrat v enem dnevu (v predtekmovanju in finalu) popravil svetovni rekord na 50 metrov delfin, osvojil eno četrto, dve peti in eno šesto mesto. Srečen sem.« Naši učenci so pokazali, da znajo ceniti dosežke naših paraolimpijskih športnikov

Darko Ðurić, ki se je rodil z izjemno redko gensko napako, je sevniškim osnovnošolcem pomagal razbijati tabuje. (Foto: OŠ Sevnica)

bolj kot naši sponzorji. (Na to je opozoril tudi Ðurić in poudaril, da paraolimpijske igre tudi v medijih končno dobivajo zasluženo veljavo.) Poslušali so in prav nič sramežljivo spraševali, vprašanja pa so zadevala še marsikaj poleg njegove plavalne kariere. Spraševali so o ovirah, s katerimi se srečuje, o tem, kako vzdržuje motivacijo za treninge, pa tudi o njegovem vsakdanu. Zanimalo jih je tudi to, ali ima punco. Predvsem pa so si želeli od blizu ogledati vse medalje, ki jih je Ðurić osvojil. Nazadnje so mu zaželeli še veliko športnih in zasebnih uspehov. Zanimiv pogovor se je zaključil s fotografiranjem in deljenjem avtogramov, prijetno vznemirjeno vzdušje na srečanju pa je znova pokazalo, da smo z raznimi zadržki pogosto obremenjeni le odrasli. Urška Zagorc, OŠ Sava Kladnika Sevnica


16

IZ NAŠIH ŠOL

OŠ Mokronog v mednarodnem projektu Chain Reaction Osnovna šola Mokronog je ena od petih slovenskih šol, ki so vključene v mednarodnem projektu Chain Reaction, v katerem sodeluje 12 držav. MOKRONOG – Na Osnovni šoli (OŠ) Mokronog so v sredo, 8. januarja, za učence 8. in 9. razreda izvedli tehniški dan v okviru mednarodnega projekta Chain Reaction. To je bil v letošnjem šolskem letu že drugi tehniški dan od treh načrtovanih, ki je potekal v okviru omenjenega projekta. Dejavnosti so pripravili skupaj s profesorji in študenti ljubljanske Pedagoške fakultete, ki so nosilci projekta v Sloveniji. V OŠ Mokronog so letos v mednarodni projekt Chain Reaction, v katerem sodeluje 12 držav, vključeni vsi učenci 8. in 9. razreda. OŠ Mokronog je sicer ena od petih slovenskih šol v projektu. Ta je namenjen učencem, starim od 14 do16 let in njihovim učiteljem naravoslovnih predmetov. Na OŠ

Mokronog projekt vodita in v njem aktivno sodelujeta učitelj tehnike in računalništva Tomaž Kušar ter učiteljica fizike in matematike Jožica Kaferle. Cilj projekta je pri učencih razviti znanstveno razmišljanje in praktične spretnosti tako, da se jih na nov način vključuje v proučevanje znanosti v razredu in da sodelujejo tako z znanstveniki kot tudi s svojimi učitelji. Učenci, ki se odločijo za vključitev v projekt, imajo tudi možnost, da se udeležijo prireditve na državnem nivoju s področja znanosti, imenovane Express Yourself (Predstavi se), na kateri bodo imeli priložnost predstaviti svoje delo drugim učencem, učiteljem, znanstvenikom, staršem in povabljenim gostom. Najboljši na državnem nivoju pa

bodo svoje delo lahko predstavili še na mednarodnem nivoju v Nemčiji. Na OŠ Mokronog sicer sodelujejo v treh različnih tematskih delavnicah. V prvi učenci proučujejo zeleno ogrevanje in se ukvarjajo s proučevanjem izboljšanja sončnih kolektorjev oziroma z izkoristkom. V drugi delavnici proučujejo izkoristek in način uporabe vodne turbine. V tretji delavnici pa se učenci spopadajo z avtomobili na električni pogon oziroma z učinkovitim polnjenjem baterij električnih avtomobilov. Prvi dan delavnic, ki so potekale 11. decembra lani, so se učenci soočili s problemi in osnovnimi zadevami. Izdelali so modele sončnih kolektorjev, modele vodnih turbin in sestavili avtomobilčke.

Učenci so razdeljeni v majhne skupine po tri učence. Vsaka skupina je nato naredila načrt nadaljnjega dela. Drugi dan delavnic, ki so potekale 8. januarja, pa so učenci nadaljevali svoje raziskovalno delo. Poskušali so realizirati svoje ideje in predloge, ki so jih zapisali prvi dan delavnic. Delo je potekalo hitro, učenci pa so se dela lotili zelo resno in odgovorno. Prihodnji mesec sledi še zaključni del, 3. dan delavnic, kjer bodo učenci pisali zaključno poročilo projekta. Najuspešnejša skupina na posameznem področju se bo nato udeležila konference na državnem nivoju. Tomaž Kušar, OŠ Mokronog

Novoletno rajanje na OŠ Tržišče Na OŠ Tržišče so se učenci od starega leta poslovili s tradicionalno Èajanko. TRŽIŠÈE – Učenci OŠ Tržišče smo imeli na zadnji dan pouka v lanskem letu, 24. decembra, novoletno zabavo, ki ji pravimo »Èajanka«. Na Èajanki, ki je postala že tradicionalna, pojemo, plešemo, se igramo šaljive igre in se obdarimo. Program in igre pripravijo učenci devetega razreda, ki nam že v začetku decembra pripravijo naloge. Ena izmed njih je, da se naučimo nekatere pesmi najbolj slavnih

tujih in slovenskih izvajalcev, s katerimi se predstavimo. Letos se je zelo izkazal 8. razred s pesmijo Modrijanov Kiss me. Matic je zaigral na harmoniko, ostali »osmarji« pa so zapeli, da jih je bilo veselje poslušati. Veliko smo plesali, se smejali in tekmovali v šaljivih igrah. Seveda smo imeli tudi obdarovanje; pod novoletno jelko prinesemo darila za svoje sošolce. Da nimamo težav s tem, kaj naj

iLko d.o.o. Obrtniška 32, Trebnje (nad Eurospinom)

PRALNI STROJI že od

*slika je simbolična

199,90€

Možnost nakupa do 24 obrokov.

Popusti ob nakupu večjih količin in gotovinski popusti. Možnost nakupa na obroke.

kupimo, izžrebamo nekoga, ki ga nato obdarimo. Ta seveda ne ve, kdo mu je kupil darila. Darila so bila letos zelo domiselna in čeprav ne stanejo veliko, se jih učenci zelo razveselimo. Prav tako smo se razveselili dedka Mraza, ki je prišel obdarit mlajše učence, nas pa je obiskal in nam povedal, da ima za nas skupno darilo, in sicer nekaj učnih pripomočkov, ki bodo naredili pouk še bolj pester.

Ker se radi zabavamo in družimo, je novoletna zabava uspela, saj smo bili kljub budnim očesom razredničark sproščeni, igrivi in nasmejani. Tako smo na zabaven način zaključili leto 2013. Novinarski krožek OŠ Tržišče

Profile for NaDlani.si

Nadlani januar 2014  

www.nadlani.si

Nadlani januar 2014  

www.nadlani.si

Profile for nadlani
Advertisement