__MAIN_TEXT__

Page 2

2

POGOVOR

Izjemna ženska – Berta Logar

Mesec marec obeležuje tudi svetovni dan žena, 8. marec. Ena teh žena, ki je obeležila minulih 50 let v Krmelju, Mirnski dolini, sevniški občini, v regiji in državi, je zagotovo tudi danes 73-letna Berta Logar. Poučevala je v krmeljski osnovni šoli, bila je ravnateljica, izredno aktivna pa tudi na družbeno-politični sceni. Cenjena in spoštovana je, predvsem pa ženska, polna modrosti in izkušenj. Življenje ji je veliko dalo, veliko vzelo. Ob našem obisku je dala vedeti, da še ni rekla zadnje. Tudi knjigo načrtuje. To je naša Berta Logar. Berta, borite se z rakom.

sosednjih šol, ki so me prosile zato, čeprav smo se skupaj izobraževale. Razlika je, da en učitelj Najprej sem imela limfone na želodcu. Lani sem želi iz tega nekaj narediti, drugi pa pusti na isti imela od aprila težave s hrbtenico in levo nogo. ravni. Opravila sem dve magnetni resonanci. A ni bilo nikogar, da bi mu lahko pokazala izvide. Ko sem Velik pečat ste pustili tudi kot bila 6. aprila na pregledu na onkološkem inštitutu, ravnateljica krmeljske šole. ni še nič pokazalo. Petega oktobra sem prinesla K prijavi za mesto ravnateljice me je zadnji dan izvide magnetne resonance svoji onkologinji. prvomajskih počitnic pozvala moja predhodnica Pričakovala sem, da bo gospa doktor rekla, da Ana Hočevar. Globoko sem se zamislila ob se zdaj vidiva vsako leto na kontroli. A me je tem predlogu, saj sem pripravljala učbenik iz pogledala in rekla: »Ja gospa Berta, midve pa naravoslovja za 3. razred. Pogovorila sem se z imava raka na hrbtenici«! Sprva me je malce otrokoma in sklenila, da bom sprejela izziv. streslo, a mogoče za 2–3 minute, potem sem se prizemljila. Zdravljenje je potekalo zelo hitro. Zdaj je za mano šesta kemoterapija. Rahel napredek je, a imam raka tudi po kosteh. Kontrolo imam šele junija. Kako vse skupaj prenašate? S kemoterapijami nisem imela težav, ni mi bilo slabo, niti bruhala nisem. Naporno je, ker živim sama. Tudi z avtom si ne upam več voziti na daljše razdalje. Do banke še grem, peš ne bi zmogla. A zdaj na pomlad bom morala začeti spet delati na moči nog. Telovadim vsako jutro. Kako ste se znašli med ravnateljicami Če sem v bolnici, začnem med 4. in 5. uro in ravnatelji? zjutraj. Doma berem in zaspim, v bolnišnici pa Vedno sem se dobro počutila v njihovi družbi. tiho telovadim. To so bila tista 90. leta. V Portorožu smo do V teh dneh smo slavili 8. marec, dveh zjutraj po skupinah prenavljali učne načrte, svetovni dan žena. soustvarjali smo novo zakonodajo, bili smo polni ustvarjalnega zanosa, šolo smo jemali kot del Dobila sem dve rožici in veliko čestitk. Eno mi je sebe, z željo, da bi preveli šolski sistem. Takrat podarila soseda Darinka, tudi njen mož Andrej nam je bilo jasno, da vzgoja ne sme iz šole. Kdo mi pomaga, Edo in še veliko drugih. Sicer pa bo otroka naučil domovinske vzgoje, če ne šola. – nikoli nisem praznovala 8. marca. Ko sem še Prav mi smo morali biti za zgled, da smo izobesili poučevala, smo bile za 8. marec najbolj trudne, zastavo. Vedno sem trdila, da moraš najprej imeti pripravile smo proslavo v Lisci, potem v Metalni, rad družino, potem svoj kraj in domovino. zvečer pa še za vse krmeljske žene v kulturni dvorani. Kako pa gledate na stavko šolnikov? Verjamem, da ste se morali večkrat uveljaviti v moški družbi. Mene so npr. moški Posavja zelo težko sprejemali, da sem bila predsednica posavske konference socialdemokratov. Sama pa se za to nisem sekirala! Leta 1965 ste prišli v Krmelj, bili ste izjemno družbeno aktivna oseba.

roke Nevenka Flajs, ki je res čudovita oseba. Klementina Žvar pripravlja nekaj na področju turizma, k sebi je pritegnila še nekaj mladih. Pogrešam starejše, ki bi jim dali podporo in jih pohvalili. Pa slišim, da imajo podobne težave tudi drugod. Rivalstvo v dolini reke Hinje je očitno ostalo ... To je bilo vedno prisotno. Morda je to tudi dobro. Sama sem na področju šolstva pri nas v Krmelju vedno videla, da smo se zato še bolj pripravljali Kako danes funkcionirate, od kje na pouk, se izobraževali, bili korak pred vsemi – jemljete energijo? tako po strokovnosti kot pristopu. Taka sem. Malce trmasta. Tudi zdaj vse sama Je bilo pomembno, da je ravnateljica pospravim in uredim. Vsakih 14 dni pride domačinka? nečakinja ali pa prijateljice. Sama pri sebi si Pa saj jaz nisem bila. A sem pognala korenine in vedno rečem: Berti, še tole naredi in naredim! postala domorodka. Dejansko ste bili lep čas življenja tudi Prej ste omenjali moške. sami s svojimi otroki. Ko sem prišla, sem opazila, da gre redko kateri moški po službi ob 14. uri domov, ponavadi so zavili k Lojzki ali pa k Papežu. Kolega Brane Šušter, ki ga zelo cenim, me je večkrat nagovarjal, naj grem v Celje, kjer sem imela opremljeno hišo. Pa sem rekla, jaz imam rada te ljudi, ta kraj ... Zato je bilo treba spremeniti moške, nekdanje rudarje. Najbolj sem ponosna na to, da nam je to uspelo! Očetje, možje so začeli hoditi na šolske delavnice skupaj z ženami, mamami otrok. Bili so poleg za pusta, ob dedku Mrazu. Zelo smo bili zadovoljni, ker so naredili ta premik v glavah. Danes so mladi očetje in mame enakovredni, včasih tega ni bilo!

Nikoli nisem obžalovala niti tega, da sem šla sama naprej z otroki brez moža. V tem sem videla toliko prednosti. Veliko več smo se pogovarjali, skupaj smo sesali, pospravljali, vrtnarili ... Aleš in Maja sta pela tudi tisto pesem iz serije Kajetana Koviča. Pesem je šla tako: »Doma ni več lepo, ker se mami in oči kregata«. A dejansko prepirov nista bila deležna. Kar je bilo, se je med mano in možem zgodilo v večernih urah. Potem smo šli vsak svojo pot. Vedela sem, da zmorem sama, da sem močna, da imam pogum, da imam voljo. Nisem trpela.

Kakšne so bile razmere, ko ste prišli v Krmelj?

Predvsem se mi je vedno poznalo, da sem ljubezen dajala in jo tudi širila. Vse zamere sem dala na stran, včasih sem tudi preveč pometla pod preprogo. Zdaj nisem več taka, zdaj se učim in kdaj rečem ne, danes ne morem. Pri 73ih pa se učim reči tudi »ne«. Pozno, a boljše kot nikoli. A veste, kdaj sem bila najsrečnejša? Ko sem šla zjutraj peš v šolo, na nebu sonce, jaz pa sem se tako veselila, da bom videla spet svoje učence. To mi je pomenilo največ.

Dve leti prej so zaprli rudnik, družine so bile velike, tudi po 10, 12 otrok so imele. Revščina je bila. Spomnim se, da sem pletla šale, rokavice in nogavice za tiste, ki niso imeli toplih oblačil. Ni mi vseeno, ker danes šole v Krmelju, Šentjanžu in Tržišču nimajo paralelk. Mi zato v zadnji triadi osnovne šole izgubimo tretjino otrok, nekateri otroci se težje učijo, so pa spretni v ročnih spretnostih in se tu potrjujejo, naučijo se delati. Tega se naučijo v učilnicah za tehniko, kjer oblikujejo kovino, papir, plastiko ... Še vedno je aktualno vrtičkarstvo, namesto da bi se združevali in povečali kvaliteto pouka.

Ni bilo prav, ker se je zgodilo, da niso imeli starši kam dati svojih otrok in so iskali varstvo. Sama sem dolga leta učila za dva učitelja in še eno uro več. Morala sem se pripravljati na predmete na višji stopnji, ker je takrat manjkalo predmetnih učiteljev. Nihče me ni vprašal, ali imam otroka ali ne. Delati smo morali, nadure pa so bile slabo plačane in se niso štele v pokojninsko osnovo. Z nastankom slovenske države je bilo drugače, čeprav se je še zgodilo, da sem za tisto uro, ki sem jo nadomeščala, dobila toliko, kot je stalo 10 dag kave, ki sem jo prinesla s seboj. Pravijo, da bi z odhodom šole iz kraja, le-ta izgubil dušo. Ste imeli kot ravnateljica možnost, da ste nagrajevali učitelje? Pa kdo bi jim kaj vzel? Vrtec in šola do 6. razreda

In dodaja:

Že prej sva govorila o vaših otrocih.

Imela sem dva sina, Boruta in Aleša ter hči Majo. Borut je umrl kot dojenček. Vse smo delali skupaj. Nič ni bilo prisiljeno. Aleša sem skušala vedno Res je, spomnim se, kako smo se med letoma razumeti, ker je bil kot umetnik malce drugačen. 1974 in 1976 prizadevali za krmeljsko šolo. Zdaj včasih menim, da sem bila prehuda mama. Bili pa ste zelo dejavna učiteljica. A sem ga vedno podpirala. Vedno je vedel, da lahko pride k mami, kjer bo našel toplo roko. »Pred letom 1991 je bilo celo predvideno, da bi Maja je bila krasna in pozorna deklica. Ko sva polovico časa učila, ostalo pa hospitirala. Veliko bi ostala v kraju, rabili pa bi eno večjo šolo za bili v avtu, sva prepevali. Tako je bilo tudi na poti sem se izobraževala, imela sem predavatelje iz Sem, za nekatere najuspešnejše posameznike zadnjo triado. Žal nam to ni uspelo, a ničesar ne v Kranjsko Goro. Če nisem pela, me je vprašala, Kanade, Anglije ... V petek in soboto smo imeli sem imela na voljo 2 %. Seveda je bilo to zelo, obžalujem. zelo malo, posebno pri snažilki, kuharici ... mami, a si žalostna? Maja, srečna sem, greva v izobraževanje, v nedeljo pa smo to preizkušali Kranjsko Goro za 14 dni. Srečni bova in lepo se O tem je takoj po letu 2000 na glas doma v praksi: z mojima otrokoma Majo in Kaj se dogaja s Krmeljem? bova imeli. razmišljal pokojni Rudi Dobnik, ki bi Alešem ter sosedo Klementino. Tako smo Na srečo so se v tem hipu našli ljudje, ki šolo umestil med Tržišče in Krmelj. ustvarjali, da sem v ponedeljek zjutraj svojim Za konec Berta Logar doda še tole: so povzročili, da se v Krmelju nekaj dogaja. kolegom v šoli že predstavila, kaj sem se novega Sprva sem po navodilu zdravnika predala Da, tudi to bi bila rešitev za 7., 8., in 9. razred. Po Aleševi smrti sem na pokopališču v Šentjanžu naučila. Ali pa naravoslovni dan, da se pripraviš vodenje DKŠD Svoboda Krmelj v roke mladim Menite, da je Sevnica ves čas spretno srečala gospo, ki me je vprašala, kako bom zdaj nanj, porabiš 21 ur! Sama sem napisala priprave Krmeljčanom. Zdaj pa je niti prevzela v svoje izkoriščala na trenutke nesložnost živela. Pa sem rekla: poglejte gospa, jaz sem z nalogami, potem sem jih dala kolegicam iz tako srečna, ker mi je bilo dano biti mama. S Šentjanža, Krmelja in Tržišča? temi spomini bom živela dalje. Tako si vsak dan Verjetno, Krmelj je bil vedno primoran, da se je za znova dopovedujem, da grem lahko še naprej in Nadlani.si nekaj boril. So pa bile različne vasi »gor vzete«. še kaj naredim za širšo skupnost, zase in rečem Tiskani medij Nadlani.si je vpisan v razvid medijev, ki ga vodi Tako npr. partizanski Malkovec. Koliko generalov še kako dobro besedo za koga. Ministrstvo za kulturo RS, pod zaporedno številko 1838. je bilo po zidanicah! Tam so se dejansko gradile Pripravil in foto: Drago Perko Izdajatelj: MAGMA MEDIA d.o.o., Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje šole, tako so vsaj pravili! Uredništvo: Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje Odgovorni urednik: Drago Perko Naš biro že več kot 25 let izvaja: Krevs - Finančni biro d.o.o. Trebnje Oblikovanje: Petra Jontez - Knjigovodske in računovodske storitve za Elektronski naslov: urednistvo@nadlani.si 8210 Trebnje, Prešernova ulica 30 samostojne podjetnike, zasebnike, male, srednje in velike družbe, društva in kmetije Tisk: Delo tiskarsko središče. Tiskano 1 dan pred izdajo številke. Računovodsko knjigovodske storitve - Davčno svetovanje Naklada: 30.000 izvodov Nudimo tudi: - Davčno optimiranje Pokrivamo občine: Novo mesto, Šmarješke Toplice, Škocjan, Šentjernej - hrambo dokumentacije na mikrofilmu. - Kadrovske storitve in svetovanja (pogodbe o Trebnje, Žužemberk, Mirna, Šentrupert, Mokronog - Trebelno, Mirna Peč, Sevnica - omogočimo tudi delo na daljavo. zaposlitvi, prijava v zavarovanje, pridobitev Mali oglasi: oglasi@nadlani.si delovnih in bivalnih dovoljenj za tujce) Tel.: 07 3481150 Oglasno trženje: info@nadlani.si, 070 899 899 - Druge storitve Trudimo se, da se strankam čim bolj približamo v njihovih potrebah in željah. Spletna stran: www.nadlani.si

Profile for NaDlani.si

NaDlani.si marec 2018  

Tiskana izdaja NaDlani.si, marec 2018 www.nadlani.si Pridružite se nam z novicami ali z oglasom: 070 733 733.

NaDlani.si marec 2018  

Tiskana izdaja NaDlani.si, marec 2018 www.nadlani.si Pridružite se nam z novicami ali z oglasom: 070 733 733.

Profile for nadlani
Advertisement