__MAIN_TEXT__

Page 1

Nadlani.si

že v našem salonu

Bodite na dlani tudi vi Tiskana izdaja Nadlani.si, brezplačen časopis za Dolenjsko in Posavje / SEPTEMBER 2018

07 39 18 621

2 6

Na Trimmingo zbrali 2.500€

9

Nov vrtec v Šentjerneju

9

Strateško v Sevnici

10 18 20

11

Iz Srbije, da bi s Krko osvojil prvi naslov

Inšpektorji lovili gobarje

Čebelarstvo na Slovenskem

Popravite svojo imunsko odpornost

21 Najmlajši doma v Posavju

Stari trg 23, Mokronog

7

Zamuda na Trebelnem

21

Kdaj bo urejen štadion?

Kdo bodo naši novi stari župani, kakšne sejnine čakajo svetnike?

Komaj smo dobili novo vlado, že so pred nami nove volitve. V nedeljo, 18. novembra 2018, bodo redne lokalne volitve, na katerih bodo v vseh občinah izvolili člane občinskih svetov, župane in člane svetov ožjih delov občin. NOVO MESTO – S tem se bo nekako sklenilo super volilno leto. Štiriletni mandati se končujejo, položeni bodo še zadnji metri asfalta in zadnje cevi za vodo. Začela se bo predvolilna tekma. Pa bo res tako zanimiva in konkretna? Dvomimo, da se bo razvila kakšna vsebinska razprava. Pojavila se bo kakšna anonimka, ko se bodo morali aktualni župani ali pa županje zagovarjati. In to bo to. Ko smo v zadnjih dneh klicali naokoli in se srečevali s takimi in drugačnimi akterji družbenopolitičnega življenja so si bili vsi edini: pretiranih sprememb ne bo. Eden je upal celo stavili svojo mesečno plačo, da bodo vsi župani občin, kjer se bere vaš in naš časopis Nadlani. si dobili nov mandat! Konkretna ponudba, ki pa je ostala le pri tem. Kje je konkurenca? Novomeški župan Gregor Macedoni gre po drugi mandat. Opozicija se je nekajkrat oglasila, a pretiranega efekta ni bilo. V boj za stolček župana v Mestni občini Novo mesto bo šel Jože Kobe (Gospodarsko aktivna stranka – GAS), to nam je potrdil podpredsednik stranke Alojz Kobe. V taboru SD resno razmišljajo, pogovori so že stekli, da podprejo prav Kobeta, nam je zatrdil Srečko Vovko (SD). V Sevnici Srečko Ocvirk mirno pričakuje volitve, saj zaenkrat protikandidata ni na obzorju. Lista Janeza Šerjaka, ki je zapretila aktualnemu županu na zadnjih volitvah, se je očitno upehala in izpela, ostala opozicija pa očitno (zaenkrat, so nas opozorili dobro obveščeni) nima

GM Kuselj d.o.o., Draga pri Šentrupertu 31b

041 730 166; info@mim-mesarstvo.si

Kdo je ukradel kabel?

HALO PESEK 041-755-578

občino Mokronog-Trebelno, ki naj bi mu v boju za župansko mesto kandidiral Uroš Pikl, ki ga naj bi podprla SDS, Maver pa bo kandidiral s podporo volivcev. Verjetno se še najbolj zanimiv boj obeta v Mirni Peči. Dosedanji župan Andrej Kastelic skoraj zagotovo ne bo več kandidiral. Se pa na lokalno politično sceno vrača nekdanji poslanec Zvonko Lah, z njim menda tudi Leopold Pungerčar! Prav Lah in Pungerčar sta bila leta 2010 akterja najbolj izenačenih volitev v zgodovini slovenske lokalne samouprave. Po vnovičnem štetju glasov je župan ostal Zvonko Lah – izkazalo se je namreč, da je dobil dva glasova več od Leopolda Pungerčarja. Občinska volilna komisija je pri ponovnem štetju glasov ugotovila, da je ena neveljavna glasovnica v resnici bila veljavna in da je bila na njej izražena volja Zvonku Lahu. Ena glasovnica, ki je izražala podporo Leopoldu Pungerčarju, pa je bila razglašena za neveljavno. Najbolj pestro v Mirni Peči? Pričakovati pa je, da svoje delo tudi v novem Na volitve se pripravlja tudi Anton Maver, ki vodi štiriletnem mandatu nadaljujejo Jože Kapler (občina Škocjan), Bernardka Krnc (Šmarješke Toplice) in Radko Luzar (Šentjernej). pravega kandidata, ki bi poskrbel za zanimivo tekmo. Podobno je tudi v Trebnjem, kjer bo Alojzij Kastelic začel svoj zadnji mandat kot župan. Po tem se bo upokojil, to je napovedal za naš časopis že pred meseci. V Žužemberku bo šesti mandat lovil Franc Škufca, ki bo kandidiral na Razvojni listi za Suho Krajino. Njegov protikandidat bo zagotovo Dare Pucelj, ni pa izključeno, da se v tekmo vključi še kako že znano ime z lokalne politične scene. Na Mirni mirno volitve čaka Dušan Skerbiš. Morda bo za odtenek zanimivejše v Šentrupertu, kjer bo Rupert Gole želel nadaljevati začeto. V prvem delu svojega mandata je precej dvigal prah zavoljo svoje vloge v lastnem podjetju, potem so govorice potihnile, opozicija pa je premalo enotna, da bi predlagala boljše ime. Kljub temu ime Ruperta Goleta ne bo edino na volilnem listku – na njem bodo vsaj še trije kandidati.

kamnolom zabukovje

halopesek.doo@gmail.com

PRODAJA SEKANCEV IN HLODOVINE

Koliko za sejo? Večina občin pa je tudi razkrila, koliko znašajo sejnine za občinske svetnike. Najvišja je v MO Novo mesto (201,37 evra), sledijo ji Sevnica (195), Trebnje (187,78), Škocjan (107,06), Šmarješke Toplice (100), Mokronog-Trebelno (92,95) in Šentrupert (78,13). Pripravil: Drago Perko

UPORABNIKI POROČAJO O DELOVANJU: - Na voljo diskretno, brez recepta in stranskih učinkov ! - Zaradi uporabe tabletk lahko nadaljujem ponovne spolne odnose že po nekaj minutah ! - Deluje kot afrodiziak, zagotavlja večjo željo po pogostejšem seksu - Za odlično spolno življenje in višjo samozavest !

Transporter d.o.o..

Kmetijska zadruga Trebnje, d.o.o.

30 tablet = 32,50 EUR + poštnina 60 tablet + 30 brezplačno = 63, 51 EUR (za 90 tablet)

Supermarket Trebnje, Stari trg 2, Trebnje


2

POGOVOR

Iz Srbije, da bi s Krko osvojil prvi naslov

Pod uspeh se je z igralci podpisal 39-letni trener Mirko Skoko, ki v Novem mestu živi od leta 2011, ekipo pa vodi šesto sezono. NOVO MESTO – Šport je nepredvidljiv. Favoriti ne zmagujejo vedno. Ni najbolj pomembno to, koliko imaš pod palcem. Šteje srce, iznajdljivost, dnevna forma, kot radi povedo športniki in trenerji. Zgodi se, da David spravi na kolena Goljata, velikan je primoran čestitati palčku. Ravno to se je zgodilo v primeru rokometnega superpokala. Serijski prvaki Celjani so morali v Novem mestu stisniti roko igralcem Moškega rokometnega kluba Krka Novo mesto, ki so prišli do sploh prve lovorike v članski konkurenci. Pod uspeh se je z igralci podpisal 38-letni trener Mirko Skoko, ki v Novem mestu živi od leta 2011, ekipo pa vodi šesto sezono.

še malce v oblakih, drugi polčas pa je bil že naš, tisti, tipičen strasten! Kako vam uspe sklatiti fante na realna tla? Kot sem že povedal – predvsem se je treba z njimi pogovarjati. Fantje so mladi, te superpokalne lovorike se bomo vsi zelo radi spominjali. Naša realnost pa je domače prvenstvo, prva liga je zelo zahtevna. Cilji pa visoki: radi bi v končnico, še višje kot lani! Kakšna pa je bila za vas šampionska noč?

Malce smo proslavili, v dvorani smo ostali malce dlje. Zvečer nisem mogel spati ... Tekmo sem si ogledal še enkrat. Povsem miren in sproščen. Užival sem. Tekma je bila res kvalitetna. Sicer pa – to je moja prva lovorika, sem še relativno mlad Slabo. Sam sem rad točen. Fleksibilen sem le v trener. V Novem mestu ste pustili pečat. Kako primeru, če se to zgodi prvič. pa ste prišli na Dolenjsko? Igralci zamujajo? Spodaj podpisani je zaradi višje sile zamudil na pogovor. Zato smo intervju z zelo elokventnim sogovornikom začeli s vprašanjem, kako prenaša zamudnike.

Ne. Vedo, da se plača denarna kazen, če so Po rodu sem iz Srbije, rojen sem v vasi Sečanj, ki ima 2.000 ljudi. Rokomet je šport številka ena, prepozni. Tako jih najlažje navadiš reda. od tu je tudi Mormi Rnić starejši in mlajši. Študiral Niste zamudili priložnosti, da vzamete sem v Novem Sadu, kjer sem tudi igral. Leta lovoriko. 2011 sem prišel v Novo mesto, ker je tu moja Nismo. Ta naslov menja precej. Predvsem pa je žena dobila službo zdravnice. rezultat tega izjemnega rezultata polna dvorana Kako pa ste prišli v stik z novomeškim na prvi domači tekmi v domačem prvenstvu. Naj rokometom? bo vedno tako! Oglasil sem se v klubu in povprašal, ali rabijo Kaj še prinaša ta naslov? koga, ki bi delal z mladimi. O tem odločajo ostali faktorji, finance npr. A Potem dodaja: ambicije kluba in uprave so jasne – razvijati mlade igralce, rezultat ni v prvem planu. V superpokalu Odločil sem se, da greva z ženo v Slovenijo. V Novem mestu sem spoznal tedanjega trenerja smo le izkoristili svojo priložnost. Slavka Iveziča, ki je sprva menil, da bi lahko še Celjane ste lep čas lovili v svojo past. pomagal v ekipi. Pojasnil sem mu, da zadnje Dejansko smo že nekaj časa vedeli, da lahko leto nisem igral, prej pa slabo treniral in igral v proti njim igramo. Ponavadi smo imeli dobrih 30, prvi B ligi v Srbiji. A je Slavko slišal, da sem bil 40, morda 50 minut. A smo se potem zadovoljili. zelo dober obrambni igralec. Mesec dni sem v Praviloma smo padali v končnici. Za superpokal Novem mestu treniral na vso moč, a me je hitro smo menjali tudi taktiko. zagrabilo v hrbtu. Bilo je jasno, da ne bom mogel Kaj to pomeni? več igrati. Slavko me je vzel za pomočnika in mi Praviloma igramo hitro z močno tranzicijo. Tako nesebično pomagal ter delil svoje bogato znanje igrajo tudi Celjani, ki večinoma lige premagajo s z mano. Potem se je Ivezič poslovil. Uprava na tem tempom. Nas ne morejo, ker dobro tečemo čelu z Marjanom Kukmanom je naredila izredno v napad in obrambo. Za superpokal pa smo hrabro potezo: imenovali so me za trenerja. V stavili na trdo obrambo, bila je na najvišji ravni, rokometu sem bil nihče, a so mi dali v Novem odkar sem trener v Novem mestu. Naš golman mestu priložnost. Kukman je bil jasen: če je imel fantastičen dan, v napadu smo bili zbrani obstanemo v ligi, bo naš trener Mirko Skoko. Če izpademo, pa bo naš trener prav tako Mirko in organizirani. Skoko. Dobil sem veliko zaupanje in ogromno Kaj je dejal celjski trener Branko Tamše, ko vam je prišel stisnit roko po svobode. Ker sem imel proste roke, sem naredil nekaj sprememb v članski ekipi, kjer so prednost porazu? dobili mlajši in energični igralci. Obstali smo. Čestital je za zmago. Poznate trenerja ali igralca, Danes smo superpokalni prvaki. ki mu je do velikih besed po porazu? Jaz ga ne! Kot otrok ste se takoj zapisali Takoj po superpokalu je sledilo domače rokometu? prvenstvo. Kako ste uspeli ohraniti Seveda. Dileme ni bilo. Rokomet sta igrala mati trezne glave svojih varovancev? in stric. S fanti smo že lep čas skupaj. Poznamo se, veliko se pogovarjamo. V prvem krogu smo Kako dober rokometaš ste bili? doma gostili Ribnico, nismo bili v popolni postavi. Bolj sem bil talentiran kot pa resen rokometaš. Videlo se je, da smo se relativno dobro resetirali. Imel sem tudi malce smole. Ko sem bil star 18 Od sebe smo dali dobrih 90 odstotkov tega, kar let, je prišlo do bombardiranja Srbije. To so bili znamo in zmoremo. Smo pa bili v prvem polčasu časi, ko je bilo težko živeti, kaj šele da bi igral

Nadlani.si Tiskani medij Nadlani.si je vpisan v razvid medijev, ki ga vodi

Ministrstvo za kulturo RS, pod zaporedno številko 1838. Izdajatelj: MAGMA MEDIA d.o.o., Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje Uredništvo: Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje Odgovorni urednik: Drago Perko Oblikovanje: Petra Jontez Elektronski naslov: urednistvo@nadlani.si Tisk: Delo tiskarsko središče. Tiskano 1 dan pred izdajo številke. Naklada: 30.000 izvodov Pokrivamo občine: Novo mesto, Šmarješke Toplice, Škocjan, Šentjernej Trebnje, Žužemberk, Mirna, Šentrupert, Mokronog - Trebelno, Mirna Peč, Sevnica Mali oglasi: oglasi@nadlani.si Oglasno trženje: info@nadlani.si, 070 899 899 Spletna stran: www.nadlani.si

rokomet. Ker nisem imel sredstev, starši pa tudi ne, sem začel delati. Rokometne lige ni bilo, sam sem pavziral leto in pol. Ko sem se vrnil, je bilo prepozno. V obrambi sem bil soliden, v napadu pa ne. Še posebej to lahko rečem danes, ko vidim, kako so slovenski mladi igralci tehnično in taktično podkovani. V Sloveniji se resnično dobro dela z mladimi! Ste imeli sploh kaj trenerskih izkušenj, ko ste prišli v Slovenijo? Le to, da sem bil profesor športne vzgoje, kjer sem vodil ekipe na šolskih tekmovanjih. Ostalo sem se vse naučil v Sloveniji. Torej sem produkt slovenske šole rokometa. V Srbiji vedo, da imajo uspešnega trenerja v Sloveniji? Precej pozorno se zadnji dve leti spremlja moje delo. V prvi vrsti predvsem zavoljo spletnih portalov, začenši z uradno klubsko spletno stranjo. Svoje je dodala še televizija Sportklub. Superpokal sta prenašala slovenski in srbski Sportklub. V moji rodni vasi pa tako ali tako vsi navijajo za Krko! Z Ivezičem ste se očitno dobro ujeli. Številni so se ga bali, sam pa ne. Imela sva zelo iskren odnos, kjer je vladalo veliko medsebojno spoštovanje. Ogromno mi je dal. Bil pa je tudi med prvimi, ki me je poklical po osvojiti superpokala. Kaj je dejal? Da je vesel in ponosen. Da smo na pravi poti. Sam sem dejansko le nadaljeval kot, ki jo je trasiral že Slavko. Ob tem bi rad dejal, da ta uspeh ni plod dela enega leta, ampak plod dobrega dela v zadnjih 15-ih letih. Tu bi izpostavil dve imeni: poleg predsednika Marjana Kukmana je tu še trener mlajših selekcij Iztok Adamčič, ki mladim vsaja ljubezen do rokometa, ostali trenerji pa smo tu, da te mlade dragulje izbrusimo! Po takem uspehu bodo sedaj drugače gledali na vas. Nenazadnje se bodo boljše pripravili na vas. Nič hudega, to je dobro. Vsaka stvar je za nekaj dobra. Kot trener moram to ekipi pravilno pojasniti in najti slabe lastnosti tekmeca. Čutim, da rastemo in se razvijamo v močno ekipo. Ko vodimo, moramo pohoditi plin in zmagovati. Zdaj vemo, da lahko igramo z vsako ekipo v prvi ligi. Vidim, predvsem pa slišim, da ste se naučili slovenskega jezika. No ja. Razumem vse. Nobena beseda mi ni tuja, imam pa težavo z naglasom. To bo tako tudi ostalo. Po rodu smo iz Hercegovine, od tu tudi ta naglas. Zato pa tekoče slovensko govori moja

žena. V službi jo pogosto vprašajo, ali prihaja z Dolenjske. Ste srečni v Novem mestu? Smo! To je vrhunsko idealno okolje za mlade družine. Tu sem postal oče. Mladi se pogosto pritožujejo, da nimajo lokacij in lokalov za nočno življenje, nam ne manjka nič. Morda le olimpijski plavalni bazen. Ko sem bil v Novem Sadu, sem rad plaval. A sem slišal, da bo Novo mesto kmalu dobilo tudi bazen! Ostajate na klopi Krke? Seveda! Pogodba mi velja do leta 2020. Moji plani so tesno povezani z novomeškim klubom. Ljudje, igralci in uprava me imajo radi. Zakaj bi menjal nekaj, kar deluje. Srečen sem tu! Vas na ulici kdaj ustavijo Novomeščani? Da, precej je tega v zadnjem času. Ljudje se kar ustavijo, mi sežejo v roko in pravijo: »bravo, rokometaši, bravo, domači fantje«. Pred vrati je dolenjski derbi. V torek, 25. septembra, v Novo mesto prihaja Trimo Trebnje! Naj se pohvalim: tekme proti Trimu še nisem izgubil. Na tem mestu vabim vse ljubitelje športa, da pridejo v dvorano Marof, ki bo pokala po šivih. To bo pravi rokometni praznik! Kot sva že prej ugotavljala, pred nami je izvrstno domače prvenstvo. To bo noro prvenstvo. Ni fraza, če rečem, da »lahko vsak premaga vsakogar«. Doma bo treba zbirati točke, vsaka v gosteh bo velik bonus pri lovu na končnico. Na blef ne bo šlo, to gre le leto dni. Šteje kvaliteta. V javnosti je bilo nekaj polemik glede (ne)igranja slovenskih klubov v regionalni ligi SEHA. Videl sem sam, da košarkarska in rokometna regionalna liga srbskemu športu nista naredili usluge. Ko se formira regionalno tekmovanje, domača prvenstva izgubijo na veljavi. Košarka ima le ta plus, ker ima liga ABA vsaj tekmovalni naboj. Mesta pri vrhu prinašajo igranje v Evroligi in pokalu EuroCup, rokometna liga SEHA nima tekmovalnega naboja. Makedonski Vardar igra s peto postavo tekme v regiji, madžarski Veszprem s tretjim moštvom ... Niti prestiža ni. To so spoznali tudi v RK Celje Pivovarna Laško, kjer imajo mlado zasedbo. Taki mladi igralci pa potrebujejo vsaj osem do devet enot treninga na teden, ob tem pa še individualno delo. Če igraš še regionalno tekmovanje, ni časa, da bi kvalitetno in dovolj treniral. V avtobusu ali na letalu pa ni še nihče postal kvaliteten igralec! Pripravil: Drago Perko, fotografija: MRK Krka/Danilo Kesić

Spremljajte nas tudi na spletu. Dnevno sveže informacije.

www.nadlani.si


IZ NAŠIH KRAJEV V KAMNOLOMU TRŽIŠČE JE MOŽNO DOBITI NASLEDNJE MATERIALE: AGM Janez Pungerčar s.p. Malkovec 1b, 8295 Tržišče

Tel: 07 81 80 451 Gsm: 041 642 256 janez.pungercar@siol.net

www.agm-pungercar.si

gramoz različne vrste tampona pesek za beton, malto, drenažo

IZVAJAMO TUDI:

vse vrste kiper prevozov storitve z gradbeno mehanizacijo rušenje objektov predelava gradbenih odpadkov

Material lahko prevzamete sami, ali vam ga dostavimo na željeno mesto po ugodnih cenah.

Kandijski most odprt

Tlakovanje v spodnjem delu je v zaključni fazi in bo v septembru zaključeno. NOVO MESTO – Nadaljujejo se dela na novomeškem glavnem trgu. Po napovedanem opravljenem asfaltiranju in izvedbi talnih označb, so pred dnevi za promet odprli Kandijski most. S tem se ukinja tudi začasna prometna ureditev na Sokolski ulici in pri Anton Podbevšek Teatru, kjer promet znova poteka enosmerno v smeri Kandijskega mostu. Za prebivalce zalednih ulic velja posebno opozorilo, da Sokolske ulice ne morejo več uporabljati za izvoz v smeri tržnice. Tlakovanje v spodnjem delu je v zaključni fazi in bo v septembru zaključeno. Gradnja infrastrukturnega kolektorja se zaključuje na vrhu do križišča s Foto Asjo. Glavnega trga, sledi urejanje Rozmanove ulice Vir in fotografija: MO Novo mesto

Župan sprejel voznike Rudija, ki iščejo nove moči Vsi, ki bi jim bilo takšno delo v ponos, se lahko oglasijo pri Društvu upokojencev Novo mesto.

Preverite prometno znanje in varnost na Novem trgu

Obiskovalcem so bile na voljo številne demonstracijske naprave, ki so namenjene predstavitvi varne in nevarne udeležbe v prometu. NOVO MESTO – Mestna občina Novo mesto tudi letos s pestrim programom sodeluje pri tradicionalni vseevropski pobudi Evropski teden mobilnosti (ETM). Vrhunec dogajanja je potekal med 16. in 22. septembrom, aktivnosti pa so na sporedu vse leto. V četrtek, 13. septembra, je od 15. ure dalje na Novem trgu v Novem mestu potekal preventivni dogodek na temo prometa in varnosti, ki ga je pripravila Javna agencija za varnost prometa. Obiskovalcem so bile na voljo številne demonstracijske naprave, ki so namenjene predstavitvi varne in nevarne udeležbe v prometu Poleg pestrega spremljevalnega programa s ter zavedanju pametne vožnje. Med drugim so številnimi igrami so obiskovalci lahko opravili tudi preizkusili tehtnico z naletno težo, alko demo preizkus prometnega znanja. Vir in fotografija: MO Novo mesto očala in poligon s poganjalci in prometnimi znaki.

3

NOVO MESTO – Župan Gregor Macedoni je sprejel prostoferje avtomobila Rudi, ki je namenjen brezplačnim prevozom starejših in invalidov v mestni občini. Voznikom Rudija se je zahvalil za njihov trud in doprinos k lažji mobilnosti ranljivih skupin občanov in izpostavil uspešnost projekta, saj so vozniki po dobrih petih mesecih prepeljali okoli 500 potnikov, opravili 400 voženj in naredili skoraj 10.000 kilometrov.

LEOPOLD KOŠČAK s.p. Kamnje 7a, Šentrupert Tel: 07 3040 214 GSM: 041 754 051 koscak.kotli@gmail.com www.koscak-kotli.si

Starejši prevoze naročajo preko klicnega centra (telefonska številka 080 10 10) in jih uporabljajo vsakodnevno, največkrat za obisk zdravnika in lekarne, opravkov na pošti, banki ali obisk trgovine. Kot so izpostavili prostoferji, so veseli njihove pomoči in prostovoljno delo izjemno cenijo, še posebno tisti, ki živijo v odročnih krajih. Ker je zanimanja za prevoze veliko, 13 dosedanjih prostoferjev pa premalo, v svoje vrste vabijo nove voznike. Vsi, ki bi jim bilo takšno delo v ponos, se lahko oglasijo pri Društvu upokojencev Novo mesto. Projekt za lažjo mobilnost starejših in invalidov deluje od marca letos in je odziv MO Novo mesto na pogosto izraženo potrebo upokojencev in invalidov po zagotavljanju prevozov in nadaljevanje politik podpore starejšim občanom in trajnostnega razvoja. Vir in fotografija: MO Novo mesto

IZDELAVA IN OBNOVA KOTLOV ZA PRIPRAVO ŽIVINSKE KRME RAZREZ IN KRIVLJENJE PLOČEVINE NA CNC STROJIH

Brezplačni avtobusi in poostren nadzor

V torek, 4. septembra, so v okolici šolskih poti potekale meritve hitrosti. NOVO MESTO – V sklopu Evropskega tedna mobilnosti septembra tradicionalno omogočajo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi za vse uporabnike, brezplačna je tudi izposoja koles v Turistično informacijskem centru Novo mesto. Ob začetku novega šolskega leta voznike opozarjajo na previdnost v bližini šol in vrtcev, kjer se bo izvajal tudi poostren nadzor. Mestno redarstvo je v drugem septemrskem tednu izvajalo poostren nadzor nad nepravilnim parkiranjem in ustavljanjem v območju šol in vrtcev. V torek, 4. septembra, so v okolici šolskih poti potekale meritve hitrosti.

Viri in fotografija: MO Novo mesto

Na rotovžu gostili malteškega generalnega državnega revizorja Goste je v dolenjski prestolnici pritegnila tudi bogata arheološka dediščina, tako da so svoj obisk nadaljevali v Dolenjskem muzeju. NOVO MESTO – Župan Macedoni je na rotovžu sprejel generalnega državnega revizorja Nacionalnega revizijskega urada Malte Charlesa Deguara in njegovega namestnika Noela Camillerija, ki sta se mudila na uradnem obisku v Sloveniji. Gosti ju predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaž Vesel, v Novem mestu pa je beseda tekla predvsem o revidiranju lokalne samouprave. Goste je v dolenjski prestolnici pritegnila tudi bogata arheološka dediščina, tako da so svoj obisk nadaljevali v Dolenjskem muzeju.

Viri in fotografija: MO Novo mesto


4

IZ NAŠIH KRAJEV

Izobraževanje članic

Po delavnicah je predsednik GZ Trebnje, Janez Bregant, prisotnim udeleženkam izobraževanja v dvorani mokronoškega gasilskega doma predstavil še uniformo za članice.

Prihranek do 4.500 EUR. Avtohiša Berus

TREBNJE – Komisija za članice pri Gasilski zvezi Trebnje, ki ji tudi v novem mandatu predseduje Olga Smolič, je v soboto, 1. septembra 2018, izvedla še eno nalogo, ki jo je komisija zapisala v letošnji načrt dela. Izobraževanje ima zelo pomembno vlogo tudi v gasilski organizaciji. Zato so članice Komisije za izobraževanje na letošnjo prvo septembrsko soboto izbrale PGD Mokronog in tri različne teme, ki so jih izvajali strokovni mentorji: razvrščanje, mentor Urban Hren, poveljnik PGD Trebnje, uporaba AED v praksi, Petra Nahtigal, predsednica PGD Trebelno, postopki rokovanja in uporabe IDA, Matjaž Lovše, poveljnik PGD

Mokronog z asistentoma. Udeleženke so bile razdeljene v tri delovne skupine, vsaka delavnica je trajala 45 minut, v petminutnih odmorih so se skupine menjale, tako da so vse skupine poslušale vse tri teme. Na delavnicah je bilo dovolj priložnosti za osvojitev in osvežitev znanja, za praktično delo in tudi za vprašanja. Po delavnicah je predsednik GZ Trebnje, Janez Bregant, prisotnim udeleženkam izobraževanja v dvorani mokronoškega gasilskega doma predstavil še uniformo za članice, z željo, da bi bilo nošenje uniforme čim bolj v skladu s Pravili za gasilce prostovoljnih gasilskih društev, saj gasilec ali gasilka, ki nosi gasilsko uniformo z oznakami in čini, predstavlja gasilsko organizacijo, zato mora skrbeti za svoj izgled in primerno vedenje v skladu s Kodeksom etike prostovoljnih gasilcev. Vodstvo komisije ocenjuje, da je bil izobraževalni namen dosežen, za kar se v prvi vrsti zahvaljuje predavateljski ekipi, ki so delo opravili odlično. Zahvala namenjajo tudi gostiteljem – PGD Mokronog in nenazadnje članicam, ki so si sobotno popoldne vzele za pridobivanje gasilskih znanj. Vir in fotografija: GZ Trebnje

Iz Trebnjega s kolesom varno v Mokronog in Novo mesto

Podbevškova 1, 8000 Novo mesto tel.: 07 371 98 00, www.avtohiša-berus.si

S projektoma uresničujemo cilje Celostne prometne strategije Občine Trebnje, katere glavni cilj je vzpostavitev trajnostnega prometnega sistema.

Sprejem v Novem Sadu

Direktor občinske uprave Trebnje Janez Pirc se je za sprejem zahvalil tako županu Novega Sada Milošu Vučiću kot tudi podžupanu in vsem prisotnim. NOVI SAD – V sklopu projekta FATE – Fighting for equal access to sports and exercise in tretjega dobrodelnega mednarodnega turnirja v kickboxingu sta predstavnike Občine Trebnje in partnerjev v projektu (KBV Fearless Fighters, Trebnje, Victory Gym Trenčin, Trenčin, Slovaška, KBT Victory, Novi Sad, Srbija in Diamond Boxing Academy, Trst, Italija) v petek, 7. septembra 2018, na Mestni občini Novi Sad sprejela podžupan Novega Sada Srdjan Kružević in predsednica Združenja za pomoč osebam z Downovim sindromom Novi Sad Violeta Popović. Podžupan Novega Sada je ob tej priložnosti poudaril, da skrb za ranljive skupine prebivalstva, kljub temu, da je le-ta sistematična, izvajana na institucionalni ravni in ji občina namenja znatna sredstva, ne more biti popolna in se ne izvaja uspešno, če se v proces ne vključujejo različna družbeno odgovorna podjetja, organizacije in posamezniki. Poleg tega, da ima turnir FATE Fight Night »Do Pobede« Novi Sad mednarodni in športni značaj, je le-ta pomemben tudi, ker usmerja pozornost javnosti na zelo pomembno temo, in to je socialno vključevanje oseb s posebnimi potrebami, s pomočjo športa. Velikost uspešnih športnikov se poleg rezultatov, ki jih dosegajo, odraža tudi skozi to, koliko so pripravljeni pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Dodal je, da mesto Novi Sad priznava pomen tovrstnih dogodkov in bodo omenjene vedno z veseljem podprli. Kružević je zaključil z zahvalo direktorju občinske uprave Občine Trebnje Janezu Pircu in koordinatorki projekta Mateji Zupančič za obisk in vložen trud ter delo na projektu. Direktor občinske uprave Trebnje Janez Pirc se je za sprejem zahvalil tako županu Novega Sada Milošu Vučiću kot tudi podžupanu in vsem prisotnim, nato pa pojasnil cilje projekta »FATE«. Dejal je, da je v ospredju vsekakor dobrodelni

značaj projekta, in sicer socialno vključevanje oseb s posebnimi potrebami in širjenje prepričanja, da lahko del sredstev od organizacije profesionalnih športnih dogodkov različni klubi namenijo različnih centrom za pomoč osebam s posebnimi potrebami, in s tem doprinesejo k večjim možnostim športnega udejstvovanja teh oseb. Poleg tega pa je projekt pomemben tudi iz vidika izmenjave trenerjev in članov partnerskih klubov ter skupni treningi, saj na ta način borke in borci pridobivajo neprecenljive izkušnje v sparingih za kasnejše uradne borbe v sklopu turnirjev. Bogdan Stojčić iz Kluba tajskega boksa »Victory«, ki je v soboto, 8. septembra 2018, torej dan po obisku na občini, organiziral tretji mednarodni dobrodelni turnir v kickboxingu, je povedal, da je bila začetna ideja sicer, da bo njihovo dobrodelno delovanje povezano izključno z zbiranjem sredstev na omenjenem dogodku, vendar pa je po prvem treningu z otroci z Downovim sindromom ugotovil, da cilj projekta ni le v zbiranju in darovanju sredstev, temveč tudi v povezovanju in druženju. Ravno zato sedaj redno izvajajo treninge s člani združenja Down Novi Sad. Dodal je, da je zanj največja sreča videti iskrene nasmehe na obrazih udeležencev treningov. Vir in fotografija: Občina Trebnje

TREBNJE – Občina Trebnje je med projekte dogovora za razvoj regije Jugovzhodna Slovenija uspešno uvrstila več projektov, med drugim tudi dva projekta kolesarskih povezav. V sklopu instrumenta dogovor za razvoj regij si je Občina Trebnje zadala cilj vzpostavitve dveh regionalnih kolesarskih povezav, ki bosta povezali Trebnje z Mokronogom in Novim mestom. V prvem projektu je Občina Trebnje vodilni partner oziroma koordinator, v drugem pa sodelujejo kot partnerji. Za projekt »Regionalna kolesarska povezava Trebnje–Mirna–Mokronog« smo že pričeli z intenzivno pripravo projektne dokumentacije, skupna ocenjena vrednost projekta z DDV pa za vse tri občine v skladu z dokumentom identifikacije investicijskega projekta znaša nekaj več kot 2 milijona evrov. Skupna dolžina nove kolesarske povezave znaša približno 17 km. Tudi Mestna Občina Novo mesto, ki je koordinator projekta »Regionalne kolesarske povezave Trebnje–Mirna Peč–Novo mesto« je že pristopila k pripravi dokumentacije, Občina Trebnje pa pri pripravi sodeluje v skladu s prejetimi navodili. Tudi ocenjena vrednost tega projekta, brez deleža Direkcije RS za infrastrukturo, znaša nekaj več kot 2 milijona evrov, skupna dolžina novih kolesarskih povezav pa okoli 16 km. Osnovni namen izgradnje kolesarskih povezav je ureditev varnega kolesarskega prometa med Trebnjem, Mirno in Mokronogom ter med Trebnjem, Mirno Pečjo in Novim mestom. Z investicijama bo omogočena dnevna migracija kolesarjev v smeri iz Mokronoga in Mirne proti

zaposlitvenem in upravnem središču Trebnjem in obratno kot tudi v smeri Novega mesta in nazaj. S tem se bodo spreminjale tudi potovalne navade prebivalcev, pri čemer se stremi k temu, da kolo postane dobra alternativa osebnemu vozilu. S projektoma uresničujejo cilje Celostne prometne strategije Občine Trebnje, katere glavni cilj je vzpostavitev trajnostnega prometnega sistema, ki bo izboljšal prometno varnost, zmanjšal onesnaževanje in povečal učinkovitost javnega potniškega prometa. Celostno urejen promet prinaša izboljšanje kakovosti bivanja prebivalcev in boljše možnosti občine za uspešen razvoj. Dogovor za razvoj regij je ključni izvedbeni instrument regionalne politike v programskem obdobju 2014–2020, iz katerega si Občina Trebnje obeta sofinanciranje različnih projektov, poleg kolesarskih povezav še projekta 2. faze Industrijske cone Trebnje in modernizacije ter nadgradnje kanalizacijskega sistema mesta Trebnje, skupna vrednost sofinanciranja pa bo okoli 2,5 milijonov evrov. Vir in fotografija: Občina Trebnje

Svetovni mesec oktober Prihaja mesec oktober, ki bi ga lahko označili kot mesec svetovnih dnevov. Ni dogodka, ki ga ne bi obeležili v tem mesecu. Začenjamo s svetovnim dnevom starejših (1. 10.), tretji oktober je svetovni dan otroka. Ko boste obiskali babico in dedka ter se poveselili z vašimi otroki, bo prišel 4. oktober, ko bo treba po veliko kost ali porcijo briketov ali pa po nov akvarij za vašega psa, mačko oz. zlato ribico, saj 4. oktobra obeležujemo svetovni dan varstva živali. Da ne boste pozabili nase, vas bo spomnil 15. 10., ko častimo svetovni dan hoje. Vam gre dobro? Super. Je pa nekaj takih, ki jim ne gre tako kot vam. Revščina ni le beseda v tem časopisu, ampak stanje, s katerim se soočajo številni naši rojaki. Svetovni dan boja proti revščini bo 17. 10., dan prej pa svetovni dan hrane, ki žal ni vsem enako dostopna. Mesec se bo sklenil s svetovnim dnem varčevanja, 31. 10. Mir in vse dobro v novem mesecu vam želimo. Bodite Nadlani.si tudi vi. Vaše uredništvo


IZ NAŠIH KRAJEV

5

Če bo vreme, bodo točni

Z zdajšnjimi posegi na mestni cesti v Trebnjem bodo povečali pretočnost in povečali varnost, zato prosijo za vaše razumevanje. TREBNJE – V teh dneh Občina Trebnje usklajuje podrobnosti za načrt krožišča pri gostilni Meglič, ki bo nadomestil semaforizirano križišče. Na posnetku je vizualizacija, ki so jo pripravili projektanti in si jo lahko ogledate. Pričetek gradnje je v dogovoru za 1. marec 2019 in v kolikor bo vreme dopuščalo, bo gradnja zaključena 15. aprila. Takrat pa se tudi pričnejo dela na novem trgovskem objektu v neposredni bližini. Z zdajšnjimi posegi na mestni cesti v Trebnjem bodo povečali pretočnost in povečali varnost, zato prosijo za vaše razumevanje.

Draga pri Šentrupertu 38, 8232 Šentrupert e-mail: info@novoform.si

www.novoform.si

Vir in fotografija: Občina Trebnje

Kompleten ograjni sistem v petih različnih materialih PVC, ASA, WPC, Alu in pocinkana pločevina, v devetih oblikovanih izvedbah in štirih cenovnih nivojih. Prednosti: brez vzdrževanja, enostavna montaža z vijačenjem tudi za »samograditelje«, največ ograje za pravo ceno.

Preureditev obstoječih sanitarij na Policijski postaji Trebnje Vrednost investicije je znašala 31.294,17 evrov. TREBNJE – V mesecu juliju se je izvajala preureditev obstoječih sanitarij na Policijski postaji v Trebnjem. V sklopu investicije so bile zamenjane elektro in strojne instalacije, izvedle so se montažne stene in stropi, vgradila se je nova talna in stenska keramika ter nova kopalniška oprema. Dela je izvajalo podjetje Pagras d.o.o. iz Novega mesta. Vrednost investicije je znašala 31.294,17 evrov. Vir in fotografija: Občina Trebnje

PROGRAM

OBČINA TREBNJE v sodelovanju s

Centrom za izobraževanje in kulturo Trebnje , Medobčinskim razvojnim centrom občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje in Strateškim odborom forumov odličnosti in mojstrstva

PREMOR IN KOSILO

REGISTRACIJA UDELEŽENCEV

PANEL II:

vas vabi na , župan Občine Trebnje

. FORUM ODLIČNOSTI IN MOJSTRSTVA

Hotel Galaksija Trebnje

UVELJAVLJANJE NA GLOBALNIH TRGIH KAKO OSREDOTOČITI RAZVOJNA VLAGANJA NA PODROČJA, KJER IMA SLOVENIJA KRITIČNO MASO ZNANJA, KAPACITET IN KOMPETENC?

SLAVNOSTNI NAGOVOR Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike

Simbioza sodobnih tehnologij in družbe

dr. Alenka Rožaj Brvar, MBA, Slovensko inovacijsko stičišče, Evropsko gospodarsko interesno združenje dr. Slavko Dolinšek , direktor Inovacijsko-razvojnega inštituta Univerze v Ljubljani Štefan David, direktor Šolskega centra Novo mesto dr. Janez Povh, vodja Centra razvoja, raziskav in inovacij, Razvojni center Novo mesto dr. Jože Korbar, podžupan Občine Trebnje, samostojni podjetnik, ocenjevalec v sistemu Slovenske akreditacije

Slovenije

PODELITEV »VELIKIH NAGRAD ODLIČNOSTI IN MOJSTRSTVA« Gospodarstvo: Andrej BAJUK, direktor Tem Čatež d.d. Kultura: Matjaž BERGER, ravnatelj Anton Podbevšek Teatra Glasbeni utrinek: Jerica Steklasa, Univerza za glasbo in upodabljajoče

Moderatorka: Mojca Krajnc

PANEL III:

umetnosti Dunaj Moderatorka:

ETIKA, VREDNOTE IN KLJUČNE VEŠČINE V VISOKOTEHNOLOŠKI DRUŽBI

Mojca Krajnc

UVODNO PREDAVANJE Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke d. d.

Uvodno predavanje Miha Mazzini, pisatelj, računalniški strokovnjak, scenarist,

PANEL I:

Patricija Pavlič , direktorica Centra za izobraževanje in

režiser

PAMETNA SPECIALIZACIJA IN PAMETNI SISTEMI

Slovenija kot soustvarjalec globalnih trendov Programski odbor

Organizacijski odbor

in mojstrstva

in mojstrstva

dr. Jože Korbar Patricija Pavlič dr. Janez Gabrijelčič

Alojzij Kastelic Janez Pirc Mateja Zupančič

Strateški odbor forumov odličnosti in mojstrstva Jožica Miklič mag. Darinka Miklavčič Jože Colarič dr. Janez Gabrijelčič Janez Zafred Zvezdana Bajc

Prisrčno dobrodošli! Udeležba na forumu je brezplačna, vendar je zaradi omejenega števila mest PRIJAVA OBVEZNA!

kulturo Trebnje

Helena Jurše Rogelj, ravnateljica Višje strokovne šole Grm Novo mesto

dr. Peter Wostner, SVRK, vodja Sektorja za koordinacijo pametne specializacije dr. Nevenka Cukjati, sekretarka SRIP PMiS, Institut »Jožef Stefan« prof. dr. Jože Gričar, zaslužni profesor Fakultete za organizacijske vede, Maribor prof. dr. Miha Japelj, slovenski kemik in častni občan Občine Trebnje

Tomaž Pintarič, vodja Medpodjetniškega

izobraževalnega centra, Šolski center Novo mesto

Gregor Sepaher, v. d. direktorja Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto

Moderator: Luka Bregar

ZAKLJUČNE MISLI | dr. Janez Gabrijelčič Glasbeni zaključek: Jerica Steklasa, Univerza za

Moderatorka: Mojca Krajnc

PREDSTAVITEV ODLIČNIH IZDELKOV TEMENIŠKE, MIRNSKE DOLINE IN ŠIRŠE Moderator: Luka Bregar

glasbo in upodabljajoče umetnosti Dunaj

*Organizator si pridržuje pravico do sprememb programa dogodka. Dogodek bo fotografiran in sneman.

Prijavite se lahko preko spletnega obrazca, objavljenega na www.trebnje.si in www.ciktrebnje.si ali na elektronski naslov info@ciktrebnje.si , in sicer do zapolnitve prostih mest oziroma najkasneje do torka, .

Medijski partner:

Center raziskav, razvoja in inovacij (CRRI)

Naložbo št. 2130-17-090102 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.


6

IZ NAŠIH KRAJEV

Zagotovili sodobno gigabitno povezavo

Javne zavode je povezala pomembna pridobitev, ki bo olajšala delo s sodobno tehnologijo, imenuje pa se mestno akademsko optično omrežje. SEVNICA – V sodelovanju med Občino Sevnica, podjetjem GVO d.o.o. in Arnesom, ki zagotavlja sodobne povezave za izobraževalne in kulturne zavode, upravičene do uporabe tega omrežja, je bila osnovana v slovenskem prostoru doslej največja tovrstna povezava javnih zavodov do širokopasovne povezave.

To pridobitev je omogočilo zgrajeno odprto širokopasovno optično omrežje v sevniški občini, s katerim upravlja podjetje GVO, ki je ob tem zagotovilo brezhibno tehnično podporo za izvedbo projekta. Dejavno so se z notranjo montažo priključkov vključili tudi s strani

lokalnega ponudnika, Jatel telekomunikacije, Peter Jazbinšek s. p. Z vzpostavitvijo optičnih povezav so izobraževalni in kulturni zavodi v Sevnici pridobili sodobno gigabitno povezavo v omrežje Arnes in v internet. Bolj zmogljiva optična povezava s hitrostjo 1 Gb/s je s pridobitvijo omogočena OŠ Sava Kladnika z obema podružnicama na Studencu in v Loki pri Zidanem Mostu, OŠ Blanca, OŠ Ane Gale Sevnica, OŠ Krmelj, OŠ Boštanj, OŠ Milana Majcna Šentjanž, OŠ Tržišče, Srednji šoli Sevnica, Knjižnici Sevnica, Glasbeni šoli Sevnica in Vrtcu Ciciban Sevnica z enoto Kekec. S tem so vsi našteti javni zavodi pridobili možnost uporabe vseh Arnesovih storitev na najvišjem nivoju, skupaj z možnostjo uporabe lastnih strežnikov v okviru Arnes oblaka, AAI infrastrukture in vseh ostalih storitev, ki so na voljo izobraževalnim organizacijam. Pridobitev je bila namenu predana s priložnostnim dogodkom na Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica, ki je bila med javnimi zavodi tudi pobudnik projekta. Vir in fotografija: Občina Sevnica

Na 6. dobrodelnem teku po Trimmigo zbrali skoraj 2.500 evrov

Na začetku trim steze Mirna–Gorenja vas, ki se je že zelo dobro prijelo ime Trimmigo, se je v sončnem sobotnem dopoldnevu zbralo več kot 300 prijavljenih udeležencev.

MIRNA – Že šestič zapored je skupina mirnskih prostovoljcev pod okriljem Društva za šport, kulturo in turizem Partizan Mirna organizirala dobrodelni tek po Trimmigo, ki so ga spremljale številne druge aktivnosti. Za mlade mirnske športnike so na dopoldanski prireditvi zbrali skoraj 2.500 evrov. Na začetku trim steze Mirna–Gorenja vas, ki se je je že zelo dobro prijelo ime Trimmigo, se je v sončnem sobotnem dopoldnevu zbralo več kot 300 prijavljenih udeležencev (učenci OŠPP Mirna, predšolski otroci, osnovnošolci, pohodniki in tekači na 6 km). Družili so se ob športu in z nasmehom delali dobro. S pomočjo donatorjev in udeležencev dobrodelnega dogodka so organizatorji letos zbrali nekaj manj kot 2.500 evrov za sofinanciranje vadnine mladim mirnskih badmintonistom, lokostrelcem, judoistom, smučarskim skakalcem in nogometašem. Vodja organizacijske ekipe, Elvira Žagar, je z letošnjo izvedbo prireditve zelo zadovoljna: »Za razliko od lanskega leta smo bili letos res pripravljeni na dež in se nas je tudi vreme usmililo, tako da nam je bilo naklonjeno vse – od vremena do udeležbe. Iz leta v leto postajamo presrečni, ker se čedalje več ljudi udeležuje tega. Osveščamo ljudi, da šport ne sme poznati socialnih razlik.« Rezultati morda res niso bili v ospredju, a Miha Povšič (AK Sevnica) je svoj tri leta star rekord teka po Trimmigo izboljšal za minuto, tako da je novi rekord 20 minut in 31 sekund. Drugo

in tretje mesto sta zasedla domačina, Andrej Prijatelj in Boštjan Kolenc. Med tekačicami na 6 km je bila najhitrejša Melani Knez, druga je bila Natalija Glogovšek, tretja pa Sara Starin. Med predšolskimi otroci, ki so tekli na 200 metrov, sta bila najhitrejša Zala Nemec in Matija Jevnikar, s 700 m dolgo progo okoli ribnika so se spopadli otroci do 10 let, najhitreje sta jo pretekla Taja Tratar in Jakob Jurak. Starejši osnovnošolci so tekli na 1.400 metrov, najhitrejša sta bila Eva Erazem in Peter Glavan. Nekateri osnovnošolci so se odločili za tek na 6 km – najhitrejša med njimi sta bila Kristina Kastelic in Toni Hlebec. Obiskovalci so se dopoldne lahko preizkusili v lokostrelstvu, predstavili so se mirnski judoisti, nogometaši in člani Smučarskega društva Zabrdje, prišli so tudi badmintonisti, za ogrevanje pa je poskrbela Veronika iz Top Gym Trebnje. Za zaključek druženja so smeh na obraze narisale preizkušnje poligona trojk, kjer je šel prehodni pokal v roke ekipe z imenom Nova vas. Dogodek so s finančno-materialno pomočjo omogočili: AKLIH Design Studio, Arhel d.o.o., Avtohiša Pan-Jan, Avtoservis in avtopralnica Damjan Tratar s.p. – Trstenik, Bar pri bazenu, CARPINUS GP, DANA d.d., Elekromehanika Gregorič s.p., Fitnes center Klepec, Frizerski studio Ela s.p., Frizerski salon Romana s.p., FZ Forza, Gostilna Javornik, Gostilna Šeligo, Hemptouch kozmetika iz konoplje, Inpro d.o.o., Komunala Trebnje d.o.o., Krka d.d., Lapego Petra Krnc Laznik s.p., Mercator, Mesarstvo Tomaž Pungerčar s.p., Mlin Grebenc Milan Grebenc s.p., PUNLES d.o.o., Občina Mirna, Optika Poljšak, Papirnica Maja, Picerija Era, Pletilstvo Erika, Povše Metal d.o.o., Proart Napisi, grafično oblikovanje, Smart logistic Mirna, Spar Qlandia Novo mesto, S-tisk, SUNKER d.o.o., Šd Step, TEM Čatež d.d., Topgym Trebnje, VITA Trebnje d.o.o., Vita trgovina Novo mesto, Volente d.o.o. in Xilon d.o.o. Iskrena HVALA!

Nacionalni mesec skupnega branja

Z aktivnostmi se ciljem Nacionalnega meseca skupnega branja 2018 pridružuje tudi Knjižnica Sevnica. SEVNICA – Med 8. septembrom, mednarodnim dnevom pismenosti, in 8. oktobrom, ko se zaključuje Teden otroka, prvič poteka vseslovenska akcija Nacionalni mesec skupnega branja 2018. Pobuda za oblikovanje akcije je bila podana s strani Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društva slovenskih pisateljev, Mariborske knjižnice, Mestne knjižnice Kranj, Mestne knjižnice Ljubljana, Slovenske sekcije IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveze bibliotekarskih društev Slovenije. Njihov cilj je povezati vse, ki v Sloveniji skrbijo za spodbujanje branja in bralne kulture z namenom dviga bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu. Z aktivnostmi se ciljem Nacionalnega meseca skupnega branja 2018 pridružuje tudi Knjižnica Sevnica, ki na osnovi načel prostega in enakopravnega dostopa do zapisanih dosežkov človeškega znanja skrbi za intelektualne in kulturne potrebe prebivalcev občine Sevnica, podpira vseživljenjsko učenje in razvija pismenost ter tako prispeva k vsestranskemu napredku posameznika in skupnosti.

izpostavo Sevnica (od 15. do 18. ure). - 26. september 2018 – predstavitev pesniške zbirke Trgam spomine Sevničanke Zdravke Brečko (ob 18. uri). - Od 1. oktobra dalje – pričetek bralne značke Beremo tudi za zabavo. - 3. oktober – uvodna pravljična urica v novi sezoni z ustvarjalno delavnico (ob 17. uri). Četudi je v vrtcu mesec september uvajalni mesec, je razvijanje bralne kulture vsakdanja pomembna naloga tudi v Vrtcu Ciciban Sevnica. Kot pravijo, stremijo k cilju, da postane branje otrokom vrednota z razvijanjem pozitivnega odnosa otroka do književnosti. Dejavnosti na bralnem področju skozi celo šolsko leto izvajajo tudi osnovne šole sevniške občine, od razvijanja bralnih učnih strategij pri samem pouku do raznih natečajev in drugih aktivnosti. Vir in fotografija: Občina Sevnica

Aktivnosti Knjižnice Sevnica: - Od 10. do 30. septembra – tematska razstava knjig na temo športa. - 18. september 2018 – regijsko srečanje literatov V zavetju besede 2018 v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije, Območno

Modra frankinja kot osnova vinskega turizma v Sevnici Gospa Vita Petek je v magistrskem delu nakazala posamezne smeri uporabe modre frankinje v turizmu in morda bo katera od idej zaživela tudi kot podjetniška priložnost.

SEVNICA – To je naslov magistrskega dela Vite Petek, študentke na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru v Brežicah, ki ga je komisija za pregled in zagovor magistrskega dela ocenila z najvišjo oceno, torej čisto desetko. Odlično oceno bi morda lahko potegnili kot vzporednico in bi rekli, da je tudi modra frankinja za desetko! Verjamejo, da je v rokah in znanju pravih vinarjev res tako. Kakorkoli že, vino modra frankinja se je tudi kot osnova za magistrsko delo izkazala za resnično velik kulinarični in turistični potencial, tako v prvi vrsti za Sevnico kot seveda tudi za Posavje in širše. Od modre frankinje kot kulinaričnega turističnega produkta imajo seveda lahko največ koristi pridelovalci, nič manj pa tudi vsi gostinski Vir in fotografija: Občina Mirna in ostali ponudniki, ki naj modro frankinjo v čim več različnih oblikah vključijo v svojo ponudbo. Gospa Vita Petek je v magistrskem delu nakazala posamezne smeri uporabe modre frankinje v Spremljajte nas tudi na spletu. Dnevno sveže informacije. turizmu in morda bo katera od idej zaživela tudi kot podjetniška priložnost. Mentorica doc. dr. www.nadlani.si Jasna Potočnik Topler s Fakultete za turizem

Univerze v Mariboru in somentor Matej Imperl, svetovalec za razvoj na KŠTM Sevnica, sta vesela in ponosna na odlično opravljeno delo, ki ga lahko vsi poiščete in preberete tudi na spletni strani www.modra-frankinja.com . Med drugim boste lahko ugotovili, da je v avtoričini raziskavi sodelovalo kar nekaj domačinov, ki so prispevali svoje znanje. Še enkrat iskrene čestitke novi magistrici! Vir in fotografija: Matej Imperl, KŠTM Sevnica


IZ NAŠIH KRAJEV

7

Natečaj za ureditev trga v jedru Šentruperta Občina Šentrupert je v letošnjem letu pripravila in izvedla natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za ureditev jedra Šentruperta.

Slika 1: Trg v Šentrupertu, levo tržna loža, desno kulturni center (vizualizacija Genius Loci, d.o.o.) V natečaju so sodelovali štirje priznani arhitekturni biroji. Izziv natečajnikom je bila zasnova novega kulturnega centra, z novo identiteto prostora, razporeditev dejavnosti in določitev namembnosti objektov, ureditev in povečanje trga pred cerkvijo. V sklopu urejanja in povečanja varnih peš površin, z ureditvijo površin trga z umirjenim prometom in začasnim parkiranjem ter zasnovo hortikulturne in urbane opreme, je bil cilj slediti povečanju prostorske privlačnosti ožjega središča Šentruperta. Pet članska strokovna ocenjevalna komisija je pregledala in ocenila natečajne elaborate ter izbrala zmagovalca. Zmagovalni natečajni

projekt podjetja Genius Loci d.o.o, se naslanja na pametne prostorske rešitve. Prestavitev obeh trgovin na drugo lokacijo in prometna preureditev bosta v jedru sprostili obsežne površine, ki že danes kličejo po tem, da se jih preoblikuje v sodoben javni prostor v katerem je zgodovinski prostor nadgrajen s sodobnimi oblikovnimi rešitvami. Natečajna rešitev bo pomembna podlaga za racionalno in trajnostno načrtovanje vseh posegov, ki bodo ustrezali dogajanju, ki je že danes prisotno. Nina Kotar, svetovalka za okolje in Slika 2: Ohranjena Kostelčeva hiša je s sodobno interpretacijo preoblikovana v tržno ložo, nov prostor pokrit javni prostor v Šentrupertu (vizualizacija Genius Loci, d.o.o.)

Lokostrelstvo na Mirni

Lokostrelstvo združuje fizično moč in psihično stabilnost, je lep in atraktiven šport, primeren za vse generacije. MIRNA – Lokostrelstvo je nova, a že precej priljubljena prostočasna dejavnost med mladimi na Mirni. Tudi v letošnjem šolskem letu bo otroke v skrivnosti svet natančnega usmerjanja puščice popeljala Barbra Pia Križe. Treningi so v domu Partizan ob četrtkih, in sicer od 13:45 do 15:15 vadijo otroci od 1. do 4. razreda, od 15:00 do 16:30 pa učenci od 5. do 9. razreda. Prvo srečanje bo 11. oktobra 2018, vse informacije pa lahko zainteresirani dobijo pri Pii (040 614 230). Lokostrelstvo združuje fizično moč in psihično vse generacije. stabilnost, je lep in atraktiven šport, primeren za Vir in fotografija: Občina Mirna

Zaradi nenačrtovanih, a nujnih del otvoritev prihodnji mesec

Občinski svet je sprejel tudi sklep o financiranju političnih strank v občini in določil pravila o izrabi časopisnega prostora v glasilu Odsev. MOKRONOG – Občinski svet Občine Mokronog-Trebelno se je včeraj sešel na 21. redni seji v tem mandatu. V ospredju so bili proračunski dokumenti – polletna realizacija, rebalans letošnjega in sprememba proračuna za prihodnje leto.

Ostali sklepi:

Prihaja Slakov muzej

Dolenjski muzej Novo mesto zaključuje z vsebinsko zasnovo in lekturo ter prevodi tekstovnega gradiva. MIRNA PEČ – Občina Mirna Peč je s podjetjem AS - Primus d.o.o. konec leta 2017 začela z ureditvijo prostorov za postavitev muzejske zbirke Lojzeta Slaka. Podjetje je ob zamenjavi lastnika in težavah s podizvajalci do konca meseca maja uspelo izvesti glavnino del, ob tem pa je bil sprejet dogovor, da se dela zunanje ureditve, fasade, finalnih tlakov in slikopleskarska dela izvzamejo iz pogodbe ter da se jih priključi k izvedbi notranje opreme. Občina je sredi meseca julija uspešno izvedla postopek pogajanj z izvajalcem omenjenih gradbenih del in notranje muzejske opreme. Za izvajalca je bilo izbrano podjetje Lesnina Mg Opremo d.d. v skupni neto višini 481.551,04 evrov. V postopku naročila male vrednosti je bila cena ponudnika previsoka, zato se je občina odločila za izvedbo dodatnega postopka pogajanj, s katerim je uspešno znižala vrednost del za dobrih 60.000 evrov. Istočasno pa je občina peljala tudi postopek izbora izvajalca multimedijske opreme in aplikacij ter v začetku meseca junija podpisala pogodbo s podjetjem Lambda d.o.o. in podjetjem Domex elektronika d.o.o.. Oba izvajalca sta z deli že začela. Vzporedno z vsem opisanim se izvaja še sama

postavitev stalne spominske zbirke Lojzeta Slak. Dolenjski muzej Novo mesto zaključuje z vsebinsko zasnovo in lekturo ter prevodi tekstovnega gradiva, podjetje Studio 300 že pripravlja grafično podobo postavitve zbirke, v mesecu septembru se predvideva izdelava notranje opreme in grafičnih aplikacij same postavitve zbirke ter priprava multimedijskih vsebin, med katere sodi predstavitveni film o Lojzetu Slaku ter drugo video in avdio gradivo. Otvoritev muzeja, kot osrednjega dela projekta Mirnopeški Slakov center, je predvidena za 19. oktobra 2018. Vir in fotografija: Občina Mirna Peč

centra Trebelno in dozidava šole, dodatno pa so v proračun uvrstili še gradnjo prizidka k vrtcu na Trebelnem in naložbo v Zdravstvenem domu Trebnje oziroma Zdravstveni postaji Mokronog. Prav zaradi teh projektov se spreminja tudi proračun za prihodnje leto, ki od omenjene seje naprej predvideva za 0,3 odstotka več prihodkov (3,6 milijona evrov) in za 7,3 odstotka več odhodkov (3,8 milijona evrov).

Od načrtovanih štirih milijonov evrov prihodkov so jih realizirali 1,7 milijona evrov (42,1 odstotka veljavnega proračuna), od načrtovanih dobrih 5 milijonov evrov odhodkov pa so jih realizirali 2,1 milijona (14,8 odstotka veljavnega proračuna). »Polletna realizacija proračuna je primerljiva s preteklimi leti, kar kaže, da smelo načrtujemo in uspešno uresničujemo zastavljene cilje. Največji finančni zalogaj v letošnjem letu je gradnja na Trebelnem. Zaradi nenačrtovanih in nujnih del, s katerimi smo poskrbeli za varnost in zdravje otrok in zaposlenih, je bil rok za dokončanje investicije podaljšan do prvega oktobra. Prav zato pa del za to namenjenih finančnih sredstev s spremembo proračuna prerazporejamo v leto 2019,« pojasnjuje direktorica občinske uprave Občine Mokronog-Trebelno Mojca Pekolj. Drugi rebalans letošnjega proračuna povečuje prihodke za 1,4 odstotka na 4,2 milijona evrov, odhodke pa za 3,1 odstotka na skoraj 5,4 milijona evrov. Največja naložba je gradnja Športnega

V Mokronogu je tamkajšnji občinski svet na omenjeni redni seji potrdil še spremembo pravilnika o sofinanciranju kulturnih dejavnosti in letnega programa športa v občini, sprejel je še odlok o taksi za obravnavo pobud za spremembo namenske rabe prostora in nadomestilu za lokacijsko preveritev. Občinski svet je sprejel tudi sklep o financiranju političnih strank v občini ter določil pravila o izrabi časopisnega prostora v glasilu Odsev za predstavitev kandidatov in njihovih programov na letošnjih lokalnih volitvah, odločal pa je tudi o oblikovanju oddelkov z uporabo fleksibilnega normativa v vrtcu Mokronožci v šolskem letu, ki se je pravkar začelo. Vir in fotografija: Občina MokronogTrebelno


Medgeneracijska škratodežela Mokronog

Kmetijska zadruga Trebnje, z.o.o.

Za dobro vzdušje so poskrbele članice Tavžentrož s čajanko in vinogradniki z vinskim hramom.

Tekstil Trebnje, Baragov trg 3, tel. 07 34 81 515

Slike so simbolične.

Delovni čas: ponedeljek - petek: 8.00 - 19.00, sobota: 8.00 - 12.00 se nadaljuje za športno dvorano po travniku do Majcnove ulice in naprej po cesti do kolovozne poti za Žalostno goro proti Ribjeku, nato se pot obrne proti Lovskemu domu Mokronog in naprej po poti do šole. Daljša pot pa poteka skozi Mokronog. V športnem parku Mokronog se je uredil tudi zunanji fitnes na prostem, postavila se je tudi eko sanitarna enota. V sklopu projekta se je uredil tudi drevored v Mokronogu. V drugi fazi se načrtujejo številne delavnice, ki bodo potekale v mesecu septembru, oktobru MOKRONOG – Občina Mokronog-Trebelno je in novembru 2018. Tako bodo v času sejma bila v letu 2018 uspešna na javnem pozivu LAS potekale delavnice za otroke, na katerih bodo Dolenjska in Bela krajina za dodelitev nepovratnih otroci skupaj s starši, babicami in dedki ustvarjali sredstev iz naslova podukrepa Podpora za različne izdelke iz naravnih materialov, se igrali in POPUST na svečana oblačila izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega družili. Septembra bo organizirana tudi rokodelska od 19.9. do 13.10. 2018 razvoja, ki ga vodi skupnost s projektom delavnica, kjer se bodo predstavili domači Manjša popravila GRATIS! Medgeneracijska škratodežela Mokronog. rokodelci in predstavili znanje, ki se prenaša Prva faza projekta je bila usmerjena v vzpostavitev iz roda v rod. Potekali bodo številni prikazi – potrebne infrastrukture, kjer se je uredila učilnica izdelava grabelj, klepanje kose, različne ročne Aktivnost poteka v sodelovanju z Občino Šmarješke Toplice in na prostem v Gozdičku škratov Mokronožcev pri spretnosti, lončarska delavnica in piskrovez. Lovskem domu Mokronog. S pomočjo evropskih Za dobro vzdušje so preteklo, tretjo soboto prostovoljci spremljevalci. sredstev se je nabavilo škratovo omizje (sestav Šmarješke Toplice in prostovoljci spremljevalci. v septembru poskrbele članice Tavžentrož s petih klopi, mize in škratovega stola). Prostor je Izvedba Pešbusa je sofinancirana s strani čajanko in vinogradniki z vinskim hramom. zelo prijetno urejen in je namenjen izobraževanju in Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Vir in fotografija: Občina Mokronogdruženju v naravi. Uredila se je tudi daljša in krajša Sklada za podnebne spremembe, program Trebelno krožna pešpot z začetkom pred OŠ Mokronog, ki sofinancira tudi Ministrstvo za zdravje RS v okviru prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Podporo in materiale za Koordinacijo izvedbe je prevzelo Turistično društvo Šmarješke Toplice, k izvedbo Pešbusa nudi IPoP - Inštitut za politike sodelovanju pa so aktivno pristopila tudi številna druga društva. prostora v okviru programa Aktivno v šolo. Projekt bodo zadnji dan izvedbe zaključili s Občina Šmarješke Toplice pa se je projektu podelitvijo priznanj, zahval in nagrad vsem pridružila kot partner. Koordinacijo izvedbe je ŠMARJEŠKE TOPLICE – Učenci Osnovne udeležencem, učenci in spremljevalci pa bodo prevzelo Turistično društvo Šmarješke Toplice, k šole Šmarjeta imajo v okviru projekta Pešbus svoje spretnosti na področju varne vožnje in sodelovanju pa so aktivno pristopila tudi številna v dnevih od 15. septembra do vključno 30. varne udeležbe v prometu lahko preizkusili druga društva: Društvo upokojencev Šmarjeta, septembra 2018 možnost, da se po vnaprej na različnih simulatorjih Agencije za varnost v Društvo Šola zdravja, Domoznansko društvo začrtanih poteh v organizirani skupini pod prometu. Šmarjeta, DRTP Marathon Novo mesto, Društvo vodstvom odrasle osebe peš odpravijo v šolo. Vir in fotografija: Občina Šmarješke koronarnih bolnikov Dolenjske in Bele krajine, Aktivnost poteka v sodelovanju z Občino Toplice OŠ Šmarjeta in Terme Krka Šmarješke Toplice. V tednu od 23. do 30. septembra 2018 se bodo na širšem območju občine Šmarješke Toplice in Vodstvo tekmovanja je po doseženih točkah razglasilo prva tri mesta – prvo ŠMARJEŠKE TOPLICE – Občina Šmarješke v bližnji okolici zvrstile številne športne dejavnosti, mesto je pripadlo ekipi balinarskega kluba Drska. Toplice se je v letošnjem letu prvič aktivno ki se jih lahko brezplačno udeležite. POLJANE – V soboto, 25. avgusta, so vključila v Evropski teden športa, s katerim želi Aktivnosti Evropskega tedna športa so pričakovali lepo vreme, vendar napoved ni obetala Evropska komisija pod sloganom #BeActive / namenjene vsakemu občanu – ne glede na sonca. Pa so vseeno pripravili vse potrebno za starost, izobrazbo ali telesno pripravljenost. Bodi aktiven razgibati Evropo. sedmi balinarski turnir. Prijavilo se je pet ekip: Novo Nacionalni koordinator projekta je Olimpijski Vir in fotografija: Občina Šmarješke mesto, Novo mesto–Drska, Trebnje, Grosuplje in komite Slovenije – Združenje športnih zvez, Toplice ekipa ŠTD Poljane. Prve kaplje dežja so padle že pred sedmo uro, vendar so se kljub temu zbrale vse ekipe. Zjasnilo se je in odločili so se, da se Tisk transparentov, turnir začne. Gledali so zanimive igre, saj imajo izdelava vizik, letakov, plakatov, ekipe v svoji sestavi več zelo dobrih tekmovalcev. izdelava reklamnih tabel, Tekmovalci so sicer prijateljsko naravnan turnir vzeli zelo resno in se borili za vsako točko. Po treh tisk nalepk, napetih igrah je dež preprečil nadaljevanje turnirja. so se razveselili Poljanci. Koordinator in sodnik turnirja je bil Ivica Kirik. Tekmovanje je potekalo v tisk na tekstil, Vodstvo tekmovanja je po doseženih točkah prijateljskem vzdušju, ki se je nadaljevalo tudi po razglasilo prva tri mesta: prvo mesto je pripadlo grafično oblikovanje. ekipi balinarskega kluba Drska, drugo mesto so končanem uradnem delu. Vir in fotografija: Jožica Plantan zasedli balinarji iz Trebnjega, tretjega mesta pa

15%

PešBus 2018

Evropski teden športa v Šmarjeških Toplicah

Sedmi balinarski turnir na Poljanah

Zanimiva Jernejeva povorka

Manjkali niso gasilci, godbeniki, kulturniki, športniki, vinogradniki, upokojenci, lovci, čebelarji, konjeniki, člani turističnih društev, skavti, mladi iz kluba Ptjeln, šentjernejske kmetice, starodobniki ...

ŠENTJERNEJ – V soboto popoldne, 25. avgusta 2018, je skozi Šentjernej potekala tradicionalna Jernejeva povorka. Številni obiskovalci od blizu in daleč so lahko uživali ob pogledu na številna domača društva.

Udeležence povorke je predstavil podžupan Janez Selak. Kar nekaj jih je bilo tudi iz sosednjih občin. Šentjernejska dolina je znana po cvičku, petelinu in konjih, zato so številna društva predstavila kmetijsko panogo, predvsem sta bili v ospredju sadjarstvo in vinogradništvo. Opazovali so lahko prikaz pridelave jabolčnika in žganjekuhe. Predstavili so vse županove nagrajence, goste in novega častnega občana na zapravljivčkih. Manjkali niso gasilci, godbeniki, kulturniki, športniki, vinogradniki, upokojenci, lovci, čebelarji, konjeniki, člani turističnih društev, skavti, mladi iz kluba Ptjeln, šentjernejske kmetice, starodobniki ... Ob koncu so zahrumeli tudi motoristi. Vir in fotografija: Občina Šentjernej


Sevniški turizem naj gre v smeri trajnostne in kakovostne ponudbe z močnim lokalnim sporočilom

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru skupaj z občino in KŠTM Sevnica aktivno nadaljuje s pripravo strategije razvoja turizma sevniške občine. Cilj dokumenta je tlakovati smeri dobro načrtovanega in premišljenega razvoja turizma kot pomembne gospodarske panoge. Osnova za dobro načrtovanje je bil v 1. fazi celovit pregled stanja na področju turizma. Na teh temeljih je v 2. fazi sledilo oblikovanje ciljev in ukrepov za prihodnje strateško obdobje 2019–2024. Izsledki in nadaljnji koraki so bili predstavljeni 11. septembra na 2. posvetu za turistične deležnike in širšo javnost v sevniškem hotelu Ajdovec. S pozdravnim nagovorom je srečanje pričel župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Kot ključni temelj za vzpostavitev kakovostnega razvoja na področju turizma je izpostavil pomen povezovanja in sodelovanja deležnikov. Sledile so predstavitve s strani Fakultete za turizem. Nejc Pozvek s Fakultete za turizem je v nadaljevanju povzel dosedanje aktivnosti pri pripravi strategije. Poudaril je številne vzpostavljene stike, opravljene dejavnosti in razne ostale projekte, ki se dotikajo turizma v občini, ki so zbližali deležnike in vzpostavili prostor povezovanja. To bo po njegovi oceni na dolgi rok gotovo pripomoglo k napredku turistične panoge. Kot ključna je izpostavil nekatera temeljna izhodišča načrtovanja turizma, z osnovo v stalnem višanju kakovosti bivalnega okolja, privlačnega za domačine in posledično tudi za obiskovalce. Ključ je v enotni usmerjenosti, ustvarjanju poglobljenih vsebin, močnem mreženju in partnerstvu med kakovostnimi ponudniki s podporo destinacijske organizacije. V drugem delu posveta je dr. Tanja Lešnik Štuhec podrobno predstavila predvidene cilje na razvojnem in trženjskem področju, prisotne pa izzvala z vprašanjem o njihovih lastnih

pogledih na destinacijo Sevnica čez 5 ali 10 let. Slišati je bilo večinoma že znana stališča, ki so brez izjeme podpirala ugotovljena dejstva dosedanjega dela na strategiji: usmerjajo se v trajnostno in kakovostno ponudbo, temelječo na močnem lokalnem sporočilu v smislu virov in vrednot. Enotna je tudi usmeritev, naj se Sevnica razvija v smeri zelene destinacije z visoko okoljsko ozaveščenostjo. V zaključku je predstavila še model predvidenega bodočega upravljanja na nivoju destinacije, ki temelji na aktivnem vključevanju in participaciji deležnikov vseh sfer ob koordinaciji destinacijske organizacije. Model, ki je preverjeno uspešen na več destinacijah doma in v tujini in zagotavlja kakovostni (trajnostni) razvoj, je med prisotnimi dobil naklonjenost, a z zavedanjem, da sta izziv in odgovornost zelo velika. Zaključne misli in druženje je pospremila ponudba odličnih lokalnih sestavin, prikazanih na ličnem »sevniškem krožniku« kuhinje Hotela Ajdovec.

Nov Vrtec Čebelica Šentjernej predan svojemu namenu

Navdušenje ob odprtju novega vrtca so s pesmijo in plesom pospremili najmlajši, ki se veselijo prijetnih uric, ki jih bodo preživeli z vzgojiteljicami.

ŠENTJERNEJ – V petek, 7. septembra 2018, je potekalo slavnostno odprtje novega Vrtca Čebelica Šentjernej. Dogodka se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V slavnostnem nagovoru je predsednik republike izrazil hvaležnost, da je lahko z otroki, starši, vzgojitelji in gosti svečanosti doživel ta čudovit trenutek. »Imate zelo nadarjene otroke, polne zanimivih idej,« je predsednik Pahor, navdušen nad prikupnimi nastopi otrok, dejal staršem in vzgojiteljem ter poudaril, da morajo otroci v tem obdobju odraščanja predvsem brezskrbno uživati otroštvo. Predsednik republike je posebne besede zahvale namenil ravnateljici in vzgojiteljem: »Starši vam zaupajo in zaslužite si iskreno zahvalo in poklon za vse, kar storite za naše otroke«. V sklepnem delu slavnostnega nagovora je predsednik Pahor v znak hvaležnosti županu Občine Šentjernej Radku Luzarju podaril zastavo Republike Slovenije, simbol naše enotnosti: »Povezovali ste skupnost in gradili na tistem, kar nam je skupno. Ne samo za postavitev vrtca, temveč za izgradnjo vseh mostov, vam to priznanje izročam v trajen spomin z izrazi naše

hvaležnosti za vse, kar ste storili za skupnost,« je ob navdušenem odzivu občanov slavnostni nagovor sklenil predsednik. Ana Srpčič, ravnateljica Vrtca Čebelica, se je zahvalila predsedniku republike, da je z otroki, njihovimi starši in vzgojitelji doživljal veselje ob odprtju novih, lepih, velikih in svetlih prostorov, ki jih že bogati vrvež radovednih predšolskih otrok. »Še naprej se bomo trudili, da bomo izpolnjevali naše poslanstvo in pomagali staršem pri vzgoji otrok,« je zaključila in vsem, sedanjim in prihodnjim generacijam, zaželela veliko ustvarjalnih trenutkov. »Dolgoletne želje so danes končno postale resničnost,« je odprtje vrtca pozdravil šentjernejski župan Radko Luzar in poudaril, da gre za skupen projekt občine in članov lokalne skupnosti. Podrobnejši pregled izgradnje vrtca je opisal direktor občinske uprave Samo Hudoklin. Navdušenje ob odprtju novega vrtca so s pesmijo in plesom pospremili najmlajši, ki se veselijo prijetnih uric, ki jih bodo preživeli z vzgojiteljicami. Po zaključku prireditve je sledila zabava s skupino Čuki. Vir in fotografija: Občina Šentjernej

S TEM OGLASOM JE MONTAŽER BOŠTJAN PRIDOBIL SVOJIH PRVIH 5 STRANK.

070 899 899 GARANTIRAN USPEH!

������� ��� ���������� �� �����

ZANIMIV DOŽIVLJAJSKI IZLET PO OBČINI SEVNICA

Vrhunski zborovski koncert

Zbor Slovenske filharmonije je pod vodstvom Gregorja Klančiča v kraj prinesel odlično techno glasbo, glasbo vredno koncertnih odrov. ŽUŽEMBERK – V nedeljo, 2. septembra 2018, so v žužemberški cerkvi sv. Mohorja in sv. Fortunata prisluhnili zboru Slovenske filharmonije. Zbor je bil ustanovljen leta 1991. Od ustanovitve dalje izvaja predvsem raznovrstna a cappella dela, kar uresničuje v vokalnem abonmaju in na drugih koncertih – tudi takšnih kot so ga poslušali. Zbor izvaja tudi vokalno-instrumentalna dela v sodelovanju z Orkestrom Slovenske filharmonije ter drugimi slovenskimi in tujimi orkestri. Hkrati skrbi, da zborovska dela ostanejo za naše zanamce, zato redno snema zgoščenke z najrazličnejšimi programi. Zasedba pa se lahko pohvali z umetniškimi priznanji in nagradami. Zbor smelo vodi dirigent Gregor Klančič. Pod njegovo taktirko so mu prisluhnili tudi na nedeljskemu koncertu. Zbor Slovenske filharmonije jim je pripravil večer raznovrstne zborovske glasbe. Pričeli so z mašo v es-duru skladatelja in organista Josefa Gabriela Rheinbergerja. Slednji je poleg maš poustvaril številna dela, kot so kantate, moteti, opere, pa orkestrska in komorna dela. Pevci poznamo številna njegova zborovska dela, ki se ti zasidrajo v srce. Prav tam, pa je moč najti tudi mašo v es-duru za dva štiriglasna zbora, pisana v romantičnem stilu, polna lepih harmonij in tonalitet. Z motetom Pater noster skladatelja Jacobusa Gallusa se je koncert prevesil v drugi del. Poznorenesančni skladatelj slovenskih korenin je Pater noster napisal za osem glasni zborovski sestav. Sledila je Ave Maria, Antona Foersterja. Čeprav je skladatelj češkega rodu, so si ga vzeli za svojega. Kulturo je obogatil tako na področju cerkvene kot posvetne glasbe. Med njegove bolj poznana dela sodi tudi komična opera Gorenjski slavček. Meditativni Zdravi Mariji je

sledilo ritmično razgibano Močnikovo delo Regina coeli. Poleg Močnika se je zbor predstavil še s tremi vidnimi slovenskimi skladatelji. Uroš Krek, čigar opus vsebuje številna dela najrazličnejših zvrsti, Psalm XLII je le eno izmed njegovih čudovitih tvarin. Ambrož Čopi in Andrej Makor sta predvsem skladatelja zborovske glasbe. Njuna ustvarjalnost je blizu tako amaterskim kot profesionalnim sestavom, zato ni čudno, da se na koncertnih odrih kar zvrščajo dela kot so Psalmus 108 in O lux beata Trinitas. Poslušalci so bili veseli, da jih je bilo moč slišati tudi na omenjenem koncertu. Zbor Slovenske filharmonije je pod vodstvom Gregorja Klančiča je kraj prinesel odlično in techno glasbo, glasbo vredno koncertnih odrov. Dela so odpeli tehnično brezhibno, z občutkom po fraziranju in muzikalno dovršenostjo. Poslušalcem so olepšali še tako mračno in deževno nedeljo in pripomogli, da je bil korak v nov dan blažji. Nastopajočim želijo še veliko uspešnih nastopov in v upanju, da jim je bil s tem koncertom skok v novo sezono lažji. Vir in fotografija: Tjaša Primc

HITRA IZDELAVA TISKOVIN


10 Kakovostni spalni sistem - kaj je to? Pri kakovostnejših spalnih sistemih obstajajo možnosti izčrpne individualizacije, kar pomeni, da je mogoče izbirati med različnimi trdotami ležišča, mehko (H1), srednjetrdo (H2), trdo (H3) in ekstra trdo (H4), in pri posteljnem vložku nastaviti ležalno udobje s selektivnim ugrezom ramen in prilagoditvijo v predelu medenice in pêt. Iz številnih kombinacij, ki jih nudi posteljni sistem, je mogoče tako vzpostaviti zelo različne variante ležalnega udobja. Izčrpne možnosti individualizacije lahko spalni sistem zagotavlja predvsem z raznoliko nastavljivim posteljnim vložkom. Samo 31 % nas je takih, ki v spalnici samo spimo. Ostalih 69 % pa jih dela še kaj drugega. In večino od tega počnejo na postelji. Več kot polovica jih gleda televizijo in posluša glasbo, mladi se učijo in delajo domače naloge, kar nekaj jih bere, vedno več jih na postelji preživlja čas z računalnikom. Kako narediti posteljo za cono dobrega počutja? Ključno vlogo pri tem ima posteljni vložek. Posteljni vložek se lahko ali pa tudi ne dovolj dobro odzove na določeno obremenitev ležišča in s tem ležišču omogoči ali onemogoči, da uveljavi svoje lastnosti in prednosti. Razne prilagoditve, ki jih potrebujemo, lahko zagotovi tisti proizvajalec, ki stavi na kakovost,

inovativnost, uporablja visokokakovostne materiale, ki so prvovrstno obdelani, razvija spalne sisteme v sodelovanju s strokovnjaki s področja ergonomije in ki ponudi številne in raznolike modele in funkcijske možnosti, ki bodo skupaj z ležiščem povsem ustrezali individualnim željam in potrebam. Vsak kompetentni svetovalec zelo dobro pozna medsebojno vplivanje ležišča in posteljnega vložka, zato tudi ve, da ni vsak posteljni vložek primeren za katero koli ležišče, temveč da moramo izbranemu ležišču najti ustrezen posteljni vložek. Vprašanje pa je, koliko te vrste odgovorov sploh iščemo ob našem obisku spalnega studia. Nikakor pa ne smemo zanemariti vzglavnika, katera glavna funkcija je pravilna podpora vratne hrbtenice ne glede na spalni položaj. Dober način izbiranja za kupca je izčrpen ležalni poskus (v miru, v hrbtnem in bočnem položaju, brez debelih oblačil) najbolje s kompetentnim svetovalcem, ki postavlja vprašanja o osebnih potrebah stranke (ali ima rajši trše ali mehkejše ležišče, kateri je njegov položaj spanja, ali ima kakšne težave, alergije itd.), ima pripravljen ustrezen vzglavnik, oceni kakovost položaja hrbtenice pri stranki v hrbtnem in bočnem položaju in če je potrebno, izbere, predlaga drugo ležišče, drug posteljni vložek ali vzglavnik.

Inšpektorji lovili gobarske prekrškarje

Pravila so jasna: vsak posameznik lahko na dan iz gozda prinese po dva kilograma gob. Več ne. NOVO MESTO – Gobarska sezona je na vrhuncu. Številni upajo, da se temperature še povzpnejo, da gobe ne bodo v tako slabem zdravstvenem stanju. Očitno bodo upi uslišani, ljubitelji gob pa bodo iz gozda prinašali košare gozdnih plodov. Na tem mestu polagamo vsem na srce – prinesite toliko, kolikor dejansko potrebujete.

Po odgovore Pred dnevi smo na našem spletnem portalu Nadlani.si poročali, da bo na področju Dolenjske potekal inšpekcijski nadzor nad gobarji, na katerega je opozoril Radio Slovenija. Za dodatna pojasnila smo se obrnili na pristojne službe. »Sporočilo Radia Slovenija glede inšpekcijskega nadzora nabiranja gob se je nanašalo na nadzor, ki ga je opravil 13. septembra 2018 gozdarski inšpektor nad nabiranjem gob v nižinskih gozdovih v občini Straža, v gozdovih na Raduhi in Gorjancih. Pri nadzoru gozdarski inšpektor ni odkril nepravilnosti, ustno je le opozoril nabiralko, ki je v košarici že imela dva kilograma gob, da mora prenehati z nabiranjem,« so nam prijazno pojasnili v službi za odnose z javnostmi in promocijo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. In potem dodajo: »Prva prioriteta dela gozdarske inšpekcije je nadzor nad izvajanjem sanitarne sečnje, nadzor nabiranja gob ter nabiranja plodov, zelnatih rastlin in mahov gozdarska inšpekcija vrši le občasno na podlagi prijav in ob močno povečanem obisku gozdov. Poleg gozdarske inšpekcije nadzor nad določbami Uredbe o varstvu samoniklih gliv vrši še inšpekcija za varstvo okolja in nadzorne službe za varstvo

Vabljeni v spalni studio na Mirni, kjer si lahko z našo pomočjo, izberete vam prilagojen kakovostni spalni sistem. Vabljeni v spalni studio na Mirni, kjer si lahko z našo pomočjo, izberete vam prilagojen kakovostni spalni sistem.

DOMA-KO d.o.o. Mirna Glavna cesta 14, Mirna www.optimo.si 07 30 47 748, info@optimo.si Facebook: Doma-Ko Spalni studio Mirna

Tudi žužemberški upokojenci s šolo zdravja v Piranu

Prvič so se vse skupine Šole zdravja srečale v Piranu 22. septembra leta

parkov. Gozdarska inšpekcija hkrati z nadzorom 2009, ko se je srečanja udeležilo okrog 180 telovadcev iz takrat delujočih nabiranja gozdnih sadež in plodov vrši še enajstih skupin. nadzor vožnje v naravnem okolju.« Program Društvo Šola zdravja podpira Ministrstvo Od 200 do 4.000 evrov za zdravje RS in je del aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim želijo »Število prekrškarjev je odvisno od gobarske izboljšati prehranjevalne in gibalne navade sezone, saj se gobarji ob intenzivni rasti gob prebivalstva. Jutranjo vadbo je že deseto leto težko držijo količinske omejitve, kljub temu da zapored vodil Nikolay Grishin, ruski zdravnik jo poznajo, kršitve ostalih določb Uredbe o in manualni terapevt, ki je tudi sestavil vaje po varstvu samoniklih gliv in Uredbe o zavarovanih metodi 1.000 gibov in je idejni vodja in ustanovitelj prostoživečih glivah pa so redke in jih je Društva Šola zdravja. Prireditev je uspela, kljub vsako leto manj. Pogostejše so kršitve zaradi dežju v jutranjih urah, saj se je v popoldanskih urah nedovoljene vožnje v naravnem okolju, saj dan naredil lep in sončen kot se za oranževce s nabiralci uporabljajo gozdne ceste v nasprotju sončno barvo spodobi. z režimom uporabe (vozijo po gozdnih cestah, PIRAN – Dočakali so že deseto srečanje vseh Tudi žužemberški upokojenci pristaši Šole ki so razen za gospodarjenje z gozdom zaprte skupin Društva Šola zdravja, ki je bilo v soboto, zdravja so se v jutranjih urah pridružili skupini 1. septembra 2018, na Tartinijevem trgu v Piranu. za promet, kar je označeno s prometnimi znaki), iz dolenjskih toplic ter z avtobusom v oblačni Prisotne je nagovorila podžupanja Občine Piran vozijo po gozdnih vlakah ali pa nedovoljeno Vojka Štular in idejni utemeljitelj društva Šola in deževni soboti nadaljevali pot proti Piranu. parkirajo v naravnem okolju. Uredba o varstvu zdravja dr. Nikolay Grishin. Pridružili sta se jima Tu so se pridružili skupini, ki je letos v Piranu samoniklih gliv določa, da posameznik lahko z besedami dobrodošlice tudi Ema Perkovič in srečala že desetič. Ob prihodu jim je sicer malo ponagajalo vreme, kaj kmalu pa je dež prenehal nabere v enem dnevu največ dva kilograma Zdenka Katkič. gob, prepovedana je uporaba pripomočkov Prvič so se vse skupine Šole zdravja srečale v in Tartinijev trg je zablestel v oranžni barvi. Okrog za nabiranje gob, ki lahko poškodujejo rastišče Piranu 22. septembra leta 2009, ko se je srečanja 1.300 pristašev šole zdravja je pod vodstvom dr. Nikolaya Grishina izvajalo jutranje vaje, ki ali podgobje, gobe je treba grobo očistiti že na udeležilo okrog 180 telovadcev iz takrat delujočih jih skupine Šole zdravja izvajajo vsako jutro po rastišču, gobe je dovoljeno prenašati le v trdni enajstih skupin. Letos je na Tartinijevem trgu, kljub vsej Sloveniji. Z vadbo so zaradi ponovnega in zračni embalaži. Za kršitve določb Uredbe dežju, bilo okrog 1.390 članov iz cele Slovenije. dežja predčasno prenehali, naredili nekaj Trenutno je aktivnih 160 skupin po vseh dvanajstih o varstvu samoniklih gliv je zagrožena globa regijah, delujejo pa v 68-ih občinah. Dogodek je skupinskih fotografij, se obdarili in preostanek 208,65 evrov,« še izvemo od uradnih oblasti. del nacionalnega projekta »Slovenija v gibanju«, dneva posvetili ogledu Pirana. Ob 15.30 so se z Pravila so jasna: vsak posameznik lahko na dan ki združuje vse športno-rekreativne prireditve in avtobusom odpravili nazaj proti domu ... iz gozda prinese po dva kilograma gob. Več ne. Vir in fotografija: Mojaobčina.si redne vadbe po Sloveniji. Kazni so jasne in drastične. Kontrolo opravljajo okoljski in gozdarski inšpektorji. Kazni se gibljejo med 250 in 2.500 evri, ko gre za fizično osebo. Sezona kihanja je skoraj tu. Škatla robčkov je Če kršitev opravi pravna oseba, zneski letijo v na vsakem vogalu stanovanja. Ko pa robčkov nebo: od 400 evrov do 4.000 evrov. zmanjka, škatle pristanejo v smeteh. Pa ni nujno Več o dogajanju v gozdu pa v Facebook skupini tako. Škatlo lahko koristno uporabimo, iz nje Nori na gobe in ostale gozdne dobrine. lahko naredimo darilno škatlo ali pa shrambo za

Eko nasvet: kaj naredim iz škatle za robčke

Pripravil D.P.

razglednice in kartice. Če želimo narediti darilno škatlo, jo je treba malce ojačati na robovih, priporočljiva je vata, morda časopisni papir. Za finalno dekoracijo že tako lične škatle, pa poskrbi pentlja. Če pa bi radi shrambo za kartice, pa povečajte odprtino za vlaganje.

Pripravil: Nadlani.si

Spremljajte nas tudi na spletu. Dnevno sveže informacije.

www.nadlani.si


11 V filmski akciji lovili 17-letnika

Voznika in njegovega sopotnika so prijeli policisti – vodniki službenih psov v gozdu v Mrzli Dolini.

SREBRNIČE – Nekaj pred dvanajsto uro, bilo je 3. septembra, so policisti opazili sumljivo vozilo z nameščenimi preizkusnimi tablicami in ga začeli ustavljati, a se voznik na sireno in modre luči ni odzival in je s pospešeno hitrostjo nadaljeval vožnjo iz Novega mesta proti Srebrničam. Tam je obrnil ter z divjo in nevarno vožnjo vozil proti Brodu, tam zavil proti osnovni šoli Drska, nato

pa zapeljal na travnik. Voznika in njegovega sopotnika so prijeli policisti – vodniki službenih psov v gozdu v Mrzli Dolini. Ugotovili so, da gre za dva 17-letnika, oba iz Kočevja. Privedli so ju na policijsko postajo in obvestili starše, ki so ju prišli iskat. Voznik je imel v izdihanem zraku nekaj malega alkohola, odredili so mu še strokovni pregled. Avto, s katerim je divjal, so zasegli. O dogodku so obvestili tudi dežurno državno tožilko. Voznika, ki je nevarno prehiteval (»v škarje«), prevozil rdečo luč na semaforju in storil še več drugih prekrškov iz področja varnosti cestnega prometa in s takšno vožnjo večkrat ogrozil druge udeležence v prometu, bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje po 1. odstavku 324. člena kazenskega zakonika. Vir: PU Novo mesto

Grozil, da bo pobil policiste Ukradli kabel in preprečili odprtje postaje

Tretjega septembra bi morali dijaki in dijakinje prvič uporabiti postajo v Šmihelu, a se to ni zgodilo! NOVO MESTO – Varnost otrok v prometu je na metrov električnih vodnikov. Škode naj bi bilo za prvem mestu. Tudi zato so Slovenske železnice, okoli petsto evrov. Mestna občina Novo mesto in Šolski center Novo mesto uredila novo železniško postajališče v Šmihelu. Z željo, da ne bi vsi otroci vstopali in izstopali v Kandiji, kjer jih čaka nevarna pot do šolskega centra. Na dopustu Tretjega septembra bi morali dijaki in dijakinje prvič uporabiti postajo v Šmihelu, a se to ni zgodilo! Nepridipravi so ukradli signalni kabel. Kako je to potekalo, pa so nam pojasnili na Policijski upravi Novo mesto. V slabem mesecu dni a) 18. junija so prejeli prijavo, da so neznanci v zadnjih dveh dne izkopali oziroma iz kanala odtujili skupaj 340 metrov električnih vodnikov za signalizacijo. S tem naj bi povzročili za okoli pet tisoč evrov škode. b) 6. julija so prijavili, da so neznanci ponoči iz jaškov in cevne kanalizacije izvlekli 300 metrov električnih vodnikov, namenjenih javni razsvetljavi. Škode naj bi bilo za okoli dva tisoč evrov. c) 10. julija so prijavili, da so neznanci od 23. junija pa do časa prijave iz jaška izvlekli 60

Preiskava poteka

Osumljenega je pregledal tudi zdravnik in zanj odredil prisilno hospitalizacijo v psihiatrični bolnišnici, kamor so ga odpeljali v spremstvu policistov. ČRNOMELJ – V popoldanskih urah so policisti psihiatrični bolnišnici, kamor so ga odpeljali v na policijski postaji Črnomelj in interventni številki spremstvu policistov. Policijski postopki še niso policije 113 prejeli več klicev 40-letnika, ki je grozil zaključeni. s pobojem policistov in njihovih družin. Moški, Vir: PU Novo mesto sicer že večkrat ovaden zaradi nasilnih kaznivih dejanj napadov na policiste, je omenjal, da ima pri sebi orožje in bo ubil prvega policista, ki ga bo zagledal pred svojim domom. Aktivirana je bila specialna enote policije s pogajalcem, a so pred njihovim prihodom 40-letnika v hitri akciji prijeli črnomaljski policisti v bližnjem zdravstvenem domu, kamor so opazili, da se je zatekel. Vzeli so mu prostost, v delo so se vključili kriminalisti sektorja kriminalistične policije policijske uprave Novo mesto. Osumljenega je pregledal tudi zdravnik in zanj odredil prisilno hospitalizacijo v

V treh primerih naj bi bilo torej odtujenih 700 metrov različnih vodnikov (po navedbah oškodovancev) v vrednosti okoli sedem tisoč Na mejnem prehodu Obrežje so na vstopu v državo pri mejni kontroli petsto evrov. Policijska preiskava primera še ni zaključena. tovornega vozila makedonskih tablic odkrili dva državljana Irana. Ker so izvajalci del ostali brez kabla, so ga Dobova, a je bil vsakič odkrit in predan hrvaškim naročili novega v Nemčiji. A je bilo podjetje na policistom. Tudi tokrat se je postopek zaključil na kolektivnem dopustu, zato bo kabel narejen v enak način. teh dneh in potem dobavljen v Slovenijo. Odprtje Osem Irancev železniške postaje Šmihel je načrtovano za 1. 10. Na mejnem prehodu Obrežje pa so na vstopu Pripravil: D. P. v državo pri mejni kontroli tovornega vozila makedonskih tablic odkrili dva državljana Irana. - proizvodnja in montaža nerjavnih dimnikov Oba so v postopek prevzeli hrvaški policisti.

Policist kar med trgatvijo lovil migranta

- sanacija in popravilo obstoječih dimniških tuljav - novogradnja zidanih ali kovinskih dimnikov - montaža in prodaja kaminskih peči

40 let tradicije

Postopki še tečejo NOVO MESTO, BREŽICE – Popoldne so v Dečnih selih prijeli državljana Sirije, ki ga je opazil policist iz Kočevja, ki je bil na trgatvi pri prijateljih. Brežiški policisti so ugotovili, da je že dvakrat poskušal vstopiti v Slovenijo nezakonito s skrivanjem v tovornih vlakih čez mejni prehod

Dan za tem so brežiški policisti na avtobusni postaji ugotavljali identiteto šestih državljanov Irana. Ugotovili so, da nimajo dokumentov in pogojev za bivanje v Slovenijo, zato so jih privedli na policijsko postajo. Policijski postopki še niso zaključeni. Vir: PU Novo mesto


12

GOSPODARSTVO

Kdo so Krkini nagrajenci

Šestinšestdesetim dijakom so podelili Krkine nagrade in 37 priznanj za raziskovalne naloge.

NOVO MESTO – V Krki so mladim srednješolskim raziskovalcem podelili Krkine nagrade. Odziv mladih na razpis je vsako leto boljši – letos so prijavili kar 37 nalog. Predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član Krkine uprave, direktor Razvoja in proizvodnje zdravil ter predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad, sta na slovesnosti 66 dijakom podelila Krkine nagrade in priznanja za 37 raziskovalnih nalog. Kdo so Krkini nagrajenci: Prejemniki Krkinih nagrad in priznanj za srednješolske raziskovalne naloge: 1. Satja Škobalj, II. gimnazija Maribor mentorica: Katja Holnthaner Zorec 2. Patrik Pečavar Nežmah, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šole mentorja: Mark Jerana in Mateja Erdani Kreft 3. Ana Babnik in Greta Junger, Gimnazija Vič mentorici: Neža Grgurevič in Alenka Mozer 4. Katarina Kokalj, Gimnazija Jurija Vege Idrija mentorji: Peter Rodič, Ingrid Milošev in Valerija Šemrl Kosmač 5. Maša Predin, II. gimnazija Maribor mentorja: Urban Brena in Zdenka Keuc 6. Anja Moškrič in Nina Selan, Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Ljubljana mentorica: Vesna Grgur

7. Miha Pompej, Gimnazija Vič mentorja: Rok Pestotnik in Alenka Mozer 8. David Ribar, Šolski center Celje, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo mentorica: Irena Drofenik 9. Jakob Vid Zupančič, Jan Van Elteren in Nuša Avguštinčič, Gimnazija Novo mesto mentorji: Janja Pust, Ingrid Falnoga in Vid Simon Šelih 10. Anja Kores, II. Gimnazija Maribor mentorici: Maja Rupnik in Valerija Tkalec 11. Mineja Leban, Gimnazija Jurija Vege Idrija. mentorji: Magdalena Klasinc, Aljaž Gaber in Berta Košmrlj 12. Tomaž Gravnar in Chris Černe,Gimnazijo Nova Gorica mentorici: Olena Pliekhova in Silvana Štucin 13. Ana Gabrovšek in Nika Tašler z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, Gimnazija in Veterinarska Šola mentorja: Marko Jeran in Tjaša Klemen 14. Nina Pust, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in Veterinarska Šola v Ljubljani mentorja: Marjetka Podobnik in Tomaž Švigelj 15. Ciril Cerovšeka, Luka Osredkar in Gregor Osredkar, Gimnazija Želimlje mentorici: Vide Šinkovec in Andreja Gregorija 16. Kaja Ličef, Katjuša Krupenko in Neža Ribnikar, Gimnazija Jesenice mentorji: Katarina Trontelj, Andrej Gregori in Alen Šest 17. Jana Ušen In Zala Božanić, 1. Gimnazija V Celju mentorici: Mojca Alif in Polona Jamnik 18. Nik Farič, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer mentorja: Mateja Godec in Tjaša Kraševac Glaser 19. Lana Krmelj in Nuša Kos Thaler, II. Gimnazija Maribor mentorici: Zdenka Keuc in Tamara Šiško 20. Domen Lah in Bor Logar Dražumerič, II. Gimnazija Maribor

mentorici: Katja Holnthaner Zorec in Tanja Bagar 21. Neža Brlan, Pika Križnar in Tilen Lampret, Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana mentorji: Darja Silan, Helena Kregar in Helena Grčman 22. Tina Gabrovšek in Žan Razpotnika, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in Veterinarska šola mentorji: Katja Strašek Smrdel, Gašper Jan Simon, Nada Udovč Knežević in Tatjana Avšič Županc 23. Saša Raj in Zala Čuk, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer mentorica: Nina Žuman 24. Ana Koselj, Liza Komar in Luka Kopač, Biotehniški Center Naklo mentorica: Marjetka Kastelic Švab 25. Blaž Gubič, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer mentorici: Mateja Godec in Olivija Plohl 26. Lara Furjanič, Biotehniški Izobraževalni Center Ljubljana, Gimnazija in Veterinarska Šola mentorici: Andreja Opara in Tjaša Klemen 27. Daša Žuman, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer mentorici: Nina Žuman in Milena Žibrat 28. Nika Strajnar in Vid Bačar, Šolski Center Novo Mesto, Srednja Zdravstvena in Kemijska Šola mentorja: Uroš Ocepek in Ema Novinec 29. Nik Marić in Gaj Kren Gorše, Gimnazija Jurija Vege Idrija mentorici: Magdalena Klasinc in Rebeka Rudolf 30. Nuša Hozjan in Vanja Vogrinec, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer mentorici: Marija Meznarič in Jasna Vogrinec 31. Laura Režonja, Gimnazija Franca Miklošiča

Ljutomer mentorici: Mateja Godec in Lidija Fras Zemljič 32. Kaja Zupančič, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer mentorica: Nina Žuman 33. Ana Marija Okorn, Gimnazija Kranj mentorica: Urša Petrič 34. Bernard Veršnjak in Samo Košir, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in Veterinarska šola mentorja: Marko Jeran in Alma Kapun Dolinar 35. Anja Lipovšek in Patricija Lap, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in Veterinarska šola mentorja: Marko Jeran in Tjaša Klemen 36. Aleš Mavsar in Manca Nared, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in Veterinarska šola mentor: Jure Slatner 37. Anja Ilar in Sara Simonič, Grm Novo Mesto Center biotehnike in turizma, Kmetijska Šola Grm in Biotehniška gimnazija Mentorica: Jana Goršin Fabjan Mentorji – prejemniki zaslužnih plaket za dolgoletno prizadevno spodbujanje in uspešno mentorstvo dijakov pri raziskovalnem delu: 1. dr. Marija Meznarič, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, 2. mag. Mojca Alif, I. gimnazija v Celju, 3. Magdalena Klasinc, Gimnazija Jurija Vege Idrija, 4. Jana Goršin Fabjan, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija. Vir in fotografija: Krka d.d.

Center za izobraževanje in kulturo Trebnje

Starejši zaposleni – realnost prihodnosti 27. september 2018,

CIK Trebnje BREZPLAČNI STROKOVNI DOGODEK za direktorje, vodje področij, strokovne delavce za kadre in vse, ki jih tematika zanima.

Eden največjih družbenih in gospodarskih izzivov Evrope 21. stoletja je staranje prebivalstva in posledično vključevanje starejših v delovne procese. V Sloveniji je bila leta 2012 med delovno aktivnimi zaposlenimi desetina stara 55–64 let, do leta 2060 naj bi delež dosegel 17 odstotkov. Eden od ukrepov za povečano participacijo starejših v delovnem procesu je finančna podpora podjetjem za pripravo Strategije upravljanja starejših zaposlenih. Posamezna področja upravljanja starejših zaposlenih bodo predstavili:

Zdenko Šalda, dr. med. (ZD Trebnje) Sara Brezigar (Akademija Panta Rei) • Dr. Željko Ćurić (O.K. Consulting d.o.o.) • Ga. Eva Mermolja (LU Ajdovščina)

Na brezplačni dogodek se lahko prijavite:

• Dr.

PRIJAVA

PODROBNOSTI O DOGODKU Dogodek bo fotografiran in sneman.

29 novih milijonov za regionalni razvoj v JV Sloveniji

Poleg ostalih občin v regij so si na Mestni občini Novo mesto zagotovili pet novih projektov v predvideni skupni vrednosti 16,5 milijona evrov. NOVO MESTO – Župan Mestne občine Novo mesto, predsednik Razvojnega sveta regije Jugovzhodna Slovenija mag. Gregor Macedoni in minister Republike Slovenije za gospodarstvo Zdravko Počivalšek sta v Ljubljani podpisala dopolnitev Dogovora za razvoj regije Jugovzhodna Slovenija. Podpisan dokument zajema 25 novih razvojnih projektov v regiji JV Slovenija na področju gospodarstva, trajnostne mobilnosti in komunalne infrastrukture v skupni vrednosti 59,27 milijonov evrov, od tega je slabih 29 milijonov zagotovljenih evropskih in državnih sredstev. Poleg ostalih občin v regij so si na Mestni občini Novo mesto zagotovili pet novih projektov v predvideni skupni vrednosti 16,5 milijona evrov, ki zagotavljajo nadgradnjo infrastrukture v Poslovno industrijski coni Cikava in spodbujanje urbane mobilnosti s širitvijo novih regionalnih kolesarskih povezav (Trebnje–Mirna peč–Novo mesto,

Novo mesto–Straža–Dolenjske Toplice, Novo mesto–Šmarješke Toplice–Škocjan). Hkrati pa je eden od ključnih regijskih projektov vključenih v dogovor, ki v največji meri združuje razvojna prizadevanja celotne regije, nadaljevanje izgradnje tretje razvojne osi od predora pod Gorjanci proti meji s Hrvaško. Na ta način bo obljubljena časovnica tudi dodatno pogojena z roki za črpanje evropskih sredstev. Vir in fotografija: MO Novo mesto


AVTO MOTO

13

Popravilo alu platišč – zagotovite nov sijaj svojim platiščem

Platišča so še kako pomemben vizualen dodatek avtomobila. Vplivajo na privlačnost in tudi na ceno jeklenega konjička. skriva še v tem, da se na primer s peskanjem in barvanjem s platišč odstranijo vse nečistoče in rja, platišča pa lahko izgledajo kot nova in se spet odlično obnesejo. Vrste poškodb in popravilo alu platišč

pnevmatiko. Popravilo alu platišč ima seveda svojo ceno. Plačati boste morali nekje od 25 evrov dalje + DDV, in sicer ne glede na to, ali ga je treba ravnati ali stružiti. Za večja platišča je lahko cena tudi 100 evrov + DDV.

Poškodbe, ki zahtevajo popravilo alu platišč, se Popravilo alu platišč s peskanjem delijo na dve skupini: Ne glede na to, da se bomo za peskanje - V prvi skupini se nahajajo zvita platišča, ki platišč odločili večkrat, s tem ne bomo vplivali nastanejo pri vožnji čez udarne jame, pločnike ali na trdnost in varnost platišča. Najpogosteje kakšne druge cestne ovire. Že na začetku smo se za popravilo alu platišč s peskanjem ljudje omenili, da so slovenske ceste v precej slabem odločijo zaradi manjših poškodb, morda pa si stanju, zato je pogosto potrebno poseči po le preprosto zaželijo novega videza platišč. Pri kleparskih popravilih. tem je pomembno vedeti, da se prav vsako leto - V drugi skupini pa se znajdejo platišča, ki pojavi tudi kakšen nov barvni trend. potrebujejo estetska popravila zaradi različnih Kako poteka peskanje alu platišča? poškodb, zarez ali poškodbe laka. Takšne poškodbe nastanejo predvsem zaradi drsanja 1. Najprej je potrebno odstraniti plašč. Pri tem se odstrani kolo z avtomobila, temu sledi ali pri udarcu ob robnike. demontaža plašča s platišča. Nato avtomehanik, Popravilo alu platišč v večini primerov ki opravlja popravilo alu platišča, preveri platišče zajema kleparska popravila in poišče morebitne fizične poškodbe. S platišč Nekako 60 odstotkov vseh popravil je kleparskih, se odstranijo tudi uteži in ventilčki. kjer se opravi ravnanje platišč. Okrog 40 2. Sledi grobo peskanje za odstranjevanje barve. odstotkov popravil pa je lepotnih, pri tem gre za Najprej platišče obdelajo s srednje grobim struženje robov, ki tako postanejo spet gladki in nimajo nobenih prask. Če pa se poškodba nahaja na sredini platišča, ga je potrebno popeskati in potem ponovno pobarvati. Slednji postopek se največkrat uporablja v primeru oksidacije platišča in rje. Za vsa popravila se danes uporablja ustrezne stroje.

Pri tem ni pomembno le to, da je platišče veliko in ima velike krake. Vse to nič ne pomaga, če so na platišču opazne napake in poškodbe, ki nastanejo zaradi trkov ob pločnik, odpadanja nanosa barve ali pojava rje. V teh primerih jih je potrebno zamenjati ali popraviti. V nadaljevanju prispevka si bomo med drugim ogledali, kako poteka popravilo alu platišč. Platišča slej kot prej pokažejo, da so utrujena in potrebna obnove. Najhitrejša in najcenejša pot do bleščečih platišč se skriva v tem, da se odločite za popravilo alu platišč. V zadnjih letih serviserji opažajo vedno večjo rast v segmentu popravil alu platišč. To lahko pripišemo naslednjim dejavnikom: 1. Lahka aluminijasta platišča so vedno bolj priljubljena, zato jeklena platišča niso več ustrezna in jih je potrebno zamenjati. 2. Na slovenskih cestah so številne udarne jame, ki poškodujejo platišča. 3. Vozniki zelo pogosto nepravilno parkirajo, pri tem prav tako nastanejo različne poškodbe na Kako poteka ravnanje platišč? platiščih. 1. S poškodovanega platišča demontirajo Nakup platišč ali popravilo alu platišč? pnevmatiko. Večina ljudi se sreča z dilemo, ali naj svoja 2. Odstranijo tudi vse ventile in uteži. poškodovana platišča zamenja z novimi ali pa naj 3. Platišče nato vpnejo na stroju za uravnoteženje, stara raje obnovi. Pri tem je potrebno upoštevati kjer ugotovijo značilnosti poškodbe. dejstvo, da je vsekakor ceneje platišče popraviti 4. Platišče pritrdijo na stroj, ki ravna platišča. kot pa kupiti novega. Prednost obnove se 5. Nato na popravljeno platišče spet namestijo

Vsaka predelava vozila mora biti tehnično dokumentirana

Predelave vozil, ki so vse pogostejše tudi v slovenskem prometnem okolju, zasedajo pomembno mesto na področju uporabe vozil.

NOVO MESTO – Ne glede na to ali gre za predelavo vozila za drugo uporabo ali zgolj za željo posameznika po drugačnosti, mora biti vsaka sprememba oziroma predelava vozila dokumentirana in skladna s tehnično zakonodajo, ki se odraža v direktivah, uredbah, pravilnikih in standardih. Zaradi zahtevnosti postopkov in varnosti predelanih vozil Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) poziva predelovalce vozil, da spremljajo novosti ter predelave vozil skrbno načrtujejo in izvajajo v skladu z veljavnimi predpisi. Predelava vozila pomeni, da so bila na vozilu opravljena tehnična dela, s katerimi se je spremenilo njegovo tehnično stanje (sprememba kategorije), zmogljivost (sprememba hitrosti ali moči motorja), delovanje (sprememba pogonskega goriva – LPG) ali varnost (dodatni odbijači). Ta dela lahko obsegajo večje ali manjše spremembe vozila, od tega kako zahtevna je predelava vozila, pa je odvisen tudi obseg in zahtevnost izdelave tehnične dokumentacije. (Ne)upoštevanje predpisov pri predelavi vozil Zakon o motornih vozilih (ZMV-1) določa, da morajo vsi, ki se ukvarjajo s predelavo vozil,

zagotavljati strokovnost in kakovost dela ter upoštevati predpise, ki zagotavljajo varnost vozil v cestnem prometu. To velja za pravne osebe, samostojne podjetnike ter posameznike, ki samostojno izdelujejo, popravljajo, predelujejo ali vzdržujejo vozila, se ukvarjajo s prometom vozil, naprav, nadomestnih delov, opreme ali posameznih sklopov za vozilo. Kontrolni organi, ki imajo pooblastilo AVP, v postopkih posamične odobritve predelanega vozila ugotavljajo skladnost predelanega vozila s tehnično dokumentacijo in dejanskim stanjem vozila. Iz priloženih dokumentacij in poročil pri že izvedenih predelavah vozil je opaziti pomanjkanje poznavanja veljavnih predpisov in nezadostno poznavanje kriterijev o pomenu dokumentirane izvedbe predelave. V primerih, ko kontrolni organi, ki jih nadzira AVP, ugotovijo neskladnost pri predelavi vozila, o tem obvestijo Inšpektorat RS za infrastrukturo, ki v skladu s svojimi pristojnostmi tudi ustrezno ukrepa. Akti za zagotavljanje skladnosti predelanega vozila Zahteve za izvedbo predelav vozila, izdelavo tehnične dokumentacije in izvedbe ugotavljanja skladnosti predelanega vozila so navedene v sledečih aktih: 1. Zakon o motornih vozilih ZMV-1 določa, kdaj se izvaja postopek posamične odobritve predelanega vozila in določa obveznost predelovalcev vozil, da zagotavljajo potrebno strokovnost in kakovost dela ter upoštevajo predpise, ki zagotavljajo varnost vozil v cestnem prometu (42. člen). 2. Pravilnik o ugotavljanju skladnosti vozil določa zahteve za izvajanje postopka ugotavljanja skladnosti predelanega vozila, ki ga morajo izvesti tehnične službe – kontrolni organi in z

CITROËN C4 CACTUS NOVA KOMBILIMUZINA *UDOBJE ŠE NIKOLI NI BILO TAKO OBČUTNO.

peskom. 3. Popravilo alu platišč zajema tudi fino peskanje. Pri tem postopku platišče obdelajo z veliko bolj finim prahom iz zdrobljenih steklenih perl. 4. Sledi prašno lakiranje platišč. Pred tem je potrebno narediti tudi test barve, s katerim preverijo, če se barva kakovostno prime površine. Nato na platišče nanesejo temeljni, kasneje pa še zaključni sloj barve. 5. Nato platišče zapečejo v peči, ves postopek pa traja okrog pol ure. Temperatura barve na platišču mora doseči 180 stopinj Celzija. 6. Platišče je prenovljeno. Ko se ohladi, nanj namestijo plašč in centrirajo pnevmatiko. Nato kolo namestijo nazaj na avtomobil. Cena peskanja platišč znaša od 30 evrov + DDV (za štiri platišča), cena peskanja in prašnega lakiranja pa od 70 evrov + DDV. Cene so seveda odvisne tudi od dimenzije platišč. Popravilo alu platišč s peskanjem je tako idealna in predvsem praktična rešitev, če želimo platišču povrniti originalen videz. Seveda pa je delo potrebno prepustiti pravim strokovnjakom, ki se na ta postopek dobro spoznajo. Pripravila: Monika M.

OBČUTITE GA!

Povprečna poraba goriva: 3,4−5,1 l/100 km, emisije CO .11 Ogljikov dioksid (CO 2) je najpomembnejši toplogredni 2 plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov.

zahtevo po priloženi tehnični dokumentaciji ter načinom kontrole izvedene predelave (36.–39. člen). 3. Pravilnik o delih in opremi vozil določa zahteve za dele in opremo motornih in priklopnih vozil v cestnem prometu ter traktorjev pri opravljanju kmetijskih ali gozdarskih del. Določa tudi mere in mase vozil v cestnem prometu in zahteve za dele in opremo vozil. Zahteve, določene v pravilniku, morajo upoštevati tako predelovalci vozil kot tudi kontrolni organi pri postopku ugotavljanja skladnosti predelanega vozila. 4. Pravilnik o varnosti strojev – priloga VII opisuje podroben postopek za sestavljanje in vsebino tehnične dokumentacije, ki pa se lahko razlikuje v odvisnosti od različnih primerov predelave vozila. Tehnična dokumentacija mora izkazovati, da je stroj skladen z zahtevami tega pravilnika. Priprava tehnične dokumentacije v postopkih predelave vozil Predelovalec vozila mora v tehnični dokumentaciji dokumentirati celoten postopek predelave s predpisi, ki jih je upošteval pri zasnovi in načrtovanju, da bi predelano vozilo izpolnjevalo zahteve tehnične zakonodaje. S tem tudi dokazuje, da izvedena predelava ustreza zahtevam Pravilnika o varnosti strojev in da so bile upoštevane zdravstvene in varnostne zahteve, povezane z načrtovanjem pri izvajanju predelave vozila. Tehnična dokumentacija ni samo zapis, da je bilo nekaj narejenega, ampak zahteva konkretne navedbe: zakaj je predelava izvedena, s katerimi elementi in na kakšen način je izvedena, kakšni so vplivi predelave na uporabo vozila po predelavi, kateri predpisi so bili upoštevani in druge pomembne okoliščine, ki so odvisne

od vrste predelave, npr. navodila za uporabo in vzdrževanje. Tehnična dokumentacija mora biti sestavljena v enem ali več uradnih jezikih Evropske unije, z izjemo navodil za stroj, za katere veljajo posebne določbe Priloge 1. Pravilnika o varnosti strojev, ki določa, da vozilo, ki ima novo vgrajene sestavne dele (predelava vozila) in je dano v uporabo v Republiki Sloveniji, morajo spremljati navodila v slovenskem jeziku. Predelovalec vozila mora en izvod kompletne tehnične dokumentacije izročiti naročniku predelave vozila, ta pa ga mora predložiti v postopku posamične odobritve predelanega vozila. V kolikor tehnična dokumentacija na zahtevo pristojnih nacionalnih organov (t. i. tehnične službe za izvajanje postopkov posamične odobritve predelanega vozila) ni predložena, je to lahko zadostna podlaga za dvom o skladnosti zadevne predelave. AVP je kot pomoč pri izdelavi tehnične dokumentacije izdelala tudi Usmeritve za izdelavo tehničnega poročila v postopku predelave vozila. Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa


14

POTOVANJA

Potovanje s Tomažem je bilo še stokrat boljše, kot sem pričakovala Kako je potovati s Tomažem Gorcem, nam je razkrila njegova letošnja poletna sopotnica Petra. Letos sem se že pred začetkom poletja nekako bala, da ne bom izkoristila časa tako, kot bi želela. Najbolj sem se bala, da bom doma in ZBIRAMO NAROČILA ZA MARTINOVANJA IN DECEMBRSKE ZABAVE ne bom naredila nič produktivnega zase. V svoji glavi sem imela okrog deset različnih možnosti za preživljanje letošnjega dopusta. Na koncu se je zadeva končala odlično. Tomažu sem povedala, Logarska dolina je prav gotovo ena izmed najlepših ledeniških dolin, s da imam med poletjem en lep kos dopusta in katerimi se ponaša Evropa. S severa se zajeda v Kamniško-Savinjske bi z veseljem šla z njim, če bi šel na kakšno Alpe. zanimivo destinacijo. Nato sva se dogovorila, da bova skoraj tri tedne z avtomobilom raziskovala Tu sta se tradicija in narava zlili v sožitje, kar je - Obiščete slap Rinka, nato pa svojo pot Romunijo in Moldavijo. Predlog za državi je dal lep primer trajnostnega razvoja. Logarska dolina nadaljujete do planinske koče na Okrešlju. Tomaž in takoj sem bila za. vam ponuja oddih v mirnem okolju krajinskega Lahko obiščete tudi kočo na Klemenčevi jami. parka, poleg tega pa si lahko privoščite tudi - Na pot se lahko odpravite tudi po številne aktivnosti: pohodništvo, kolesarjenje, naravoslovno-etnografski poti z imenom Pot jahanje, ribolov in tako naprej. po Logarski. Le-ta vas bo vodila skozi najlepše kotičke krajinskega parka. Čas hoje je približno 3 ure. - Odpravite se lahko po Solčavski panoramski cesti, ki vodi do izletniške kmetije Na Klemenčevem in do izvira kisle vode. - Omenili smo že, da se Logarska dolina lahko pohvali s pestrim rastlinskim in živalskim svetom. Oglejte si torej različne rastline in živali. - Obiščite kapelo Kristusa Kralja. Za njo je leta Hvaležna 1930 načrt naredil priznani arhitekt Jože Plečnik. O Romuniji in Moldaviji sem praktično vedela Sedanja kapelica pa je rezultat dela Martina zelo malo, bolj sem imela nekakšne tipične stereotipne predstave o teh dveh državah. Goloba. Dolino je ustvaril ledenik v zadnji - Poskrbite tudi za svoj želodček. Vabimo vas, Takoj, ko sva dorekla točen datum odhoda, se ledeni dobi da preizkusite lokalne dobrote, kamor sodijo je pri meni začelo navdušenje pred odhodom. Logarska dolina je posledica tektonskih savinjski želodec, sirnek, ovčetina, masovnik, No, verjetno to občuti vsak, ki se veseli kakšne razpok različnih apnencev. Zadnji oblikovalec hruškovi žlikrofi, kislo mleko, ajdovi žganci in podobne dogodivščine. Že vnaprej sem vedela, doline je bil ledenik. Led je začel polzeti po da bo to raziskovalno potovanje eno boljših, če tako naprej. pobočju navzdol do dna zgornjega dela doline, - Logarska dolina se lahko pohvali tudi z ne celo najboljših doslej. Imela sem prav! Bilo se pomikal po dolini navzdol in jo počasi različnimi hoteli, penzioni, turističnimi kmetijami, je noro, neverjetno 18-dnevno potovanje. Prvič zapolnjeval. Obenem je brusil podlago in s sem šla s Tomažem pred šestimi leti v Bosno in gostišči in planinskimi domovi. seboj nosil kamenje. S takšnim delovanjem Srbijo in mislim, da se je tam nekako začelo moja je izdolbel dolino, kot jo lahko vidimo danes. Še nekaj kulturnih znamenitosti ljubezen do potovanj v lastni režiji. Hvala Tomaž! Logarska dolina je bila poseljena že v daljnem Kapelo Kristusa Kralja smo že omenili. Tu je še Brez tistega potovanja v Bosno, ne vem če bi 13. stoletju. Dolga je sedem kilometrov. Zaradi Kašča, ki stoji ob glavni cesti nasproti Doma že obiskala toliko, kot sem do sedaj. No, skoraj številnih naravnih lepot je bila Logarska dolina duhovnih vaj in je značilna shrambna stavba prepričana sem, da ne. Neverjetno, kako lahko leta 1987 razglašena za krajinski park. Ta hribovitega sveta. Oglejte si tudi Olčarsko eno samo potovanje spremeni potek tvojega krajinski park poleg doline vsebuje še več gozdarsko bajto, ki je opremljena z zanimivo življenja. kot 2.000 m visoke vrhove, med katerimi naj zbirko orodja in naprav, ki so jih včasih uporabljali omenimo Krofičko, Ojstrico, Plenjavo, Brano, za delo v gozdu. Na koncu naj omenimo še Tursko goro in Rinke. Dolino razdelimo na tri Planšarijo v Logarskem kotu. Tu se je ohranila dele: spodaj je travnati Log, na sredini gozdnati tradicionalna zasnova in arhitektura kmetije, ki je Plest in zgoraj gruščasti Kot. Nad Kotom lahko bila pred časi značilna za velike posesti. občudujete ledeniško krnico Okrešelj. Logarska dolina – kako do nje? Posledice številnih naravnih procesov so mnoge naravne znamenitosti, kot so slapovi, vršaji, Posebnost Logarske doline se skriva prav v kraška jama, naravna okna, skalni osamelci, tem, da je oddaljena od cest. Tako lahko do zijalke in podobno. Poleg tega se Logarska nje pridete iz Primorske in osrednje Slovenije, in dolina lahko pohvali tudi s pestrim rastlinstvom sicer po cesti Ljubljana – Kamnik proti Gornjemu in živalstvom. Tako lahko občudujete številne Gradu. Pred prelazom Črnivec morate zaviti Da se vrnemo nazaj v Romunijo in Moldavijo. ogrožene in zavarovane cvetlice (na primer lepi levo za Kranjski Rak, nato pa pot nadaljujete Večini, kateri sem pred odhodom omenila kam čeveljc, planiko, kranjsko lilijo …), v živalskem v Podvolovjek, Luče, Solčava. Tako pridete v nameravam, se je začudila, da kaj neki bom tam svetu pa si lahko pogled spočijete na gamsu, Logarsko dolino, pot je dolga približno dve uri. počela. Spet druga peščica mojih prijateljev, pa kozorogu, divjem petelinu in planinskemu orlu. Lahko pa Logarsko dolino obiščete tudi iz je bila seveda navdušena kot jaz. Najbolj me Gorenjske. Pojdite kar po cesti čez Avstrijo, zanimajo dežele, ki jih ne poznam dobro, ali Kaj si v dolini lahko ogledate? potujte po cesti Kranj – Jezersko navzdol v pa niso slišati tako priljubljene, da bi jih obiskali Logarska dolina je zares čudovita. Je izhodišče Avstrijo. Nad vasjo Bad Vellach zavijete desno moji prijatelji. Romunija je res ogromna država, za številne pohodniške izlete, od manj do in nadaljujete čez Pavličevo sedlo naprej v kar začutiš in občutiš šele, če jo prepotuješ z bolj zahtevnih. Poleg tega je namenjena tudi Logarsko dolino. Za pot boste potrebovali avtomobilom ali avtodomom. Razdalje med kraji družinskim sprehodom in aktivnim počitnicam približno uro in pol. so res ogromne, ceste v slabem stanju, večina v naravi. Če pa se boste v Logarsko dolino odpravili iz avtoceste pa le malo okrog Bukarešte. Torej - Tako ni prav nič čudnega, da Logarska vzhodne Slovenije, pojdite po cesti proti Celju na račun tega je čas vožnje podaljšan, vendar dolina nudi možnosti za takšne in drugačne – Polzela – Mozirje – Ljubno ob Savi – Luče – je ob dolgi vožnji vredno opazovati neskončno poletne in zimske aktivnosti. Izbirate lahko Logarska dolina. Vozili boste kako uro in pol. pokrajino, ki se stalno spreminja. Njive polne med planinarjenjem, pohodništvom, jahanjem, Logarska dolina in vstopnina sončnic so tam dolge sigurno kilometer, temu kolesarjenjem, plezanjem, lokostrelstvom, primerna je tudi kmetijska mehanizacija. Za Za vstop v Logarsko dolino z avtomobilom jadralnim padalstvom, smučanjem, sankanjem, poljedelstvo je Romunija res idealna. boste morali plačati vstopnino. Tako boste za tekom na smučeh in še in še. - Na pot se lahko odpravite sami ali pa si osebni avto odšteli 7 evrov, za kombi 8 evrov Ni smeti ob cesti poiščite pomoč lokalnega vodnika, saj vam bo in za avtobus 30 evrov. V dolini lahko parkirate Najbolj me je presenetilo, da ob cesti ni smeti, pred hotelom, različnimi domačijami, parkirišče enako je tudi v Moldaviji. Vozni park Romunov doživetje obogatil s številnimi legendami. - Odkrijte vse naravne lepote na tem področju. je tudi v bližini slapa Rinke. Za pešce in kolesarje me je daleč najbolj presenetili, saj so vsepovsod Čakajo vas slap Rinka, slap Pajenk, Brložniški vstopnine ni. Pred Logarsko dolino pa lahko avtomobili višjih cenovnih razredov. Vendar na drugi strani tudi ljudje, ki se vozijo na lesenih slapovi, Rastovški slap, macesen pri parkirate zastonj.

Logarska dolina – odkrite njene lepote

Klemenčičevi jami, Logarjeva lipa in izvir Črne.

Pripravila: Monika M. vozovih z vpreženimi konji, kot v kakšnem

kavbojskem filmu. Spomnim se ene vasi v vzhodnem delu Romunije, kjer so bile skoraj na vsakem električnem stebru štorklje. V gnezdih je bilo tudi po pet štorkelj, res lepi prizori ob poti. Največji del potovanja sva preživela v pokrajini Transilvaniji, ki se razteza skozi osrednji največji del države. Naj kratko naštejem glavne znamenitosti, ki sva jih obiskala: rudnik soli v mestu Turda, soteska Cheile Turzii, ogromen jez Vidraru, cesta na prelaz Transfargarašan, grad grofa Drakule v Branu, mesto Brašov in Rašnov, grad Rašnov, izlet po delti Donave s čolnom, Bukarešta in njen parlament. V Moldaviji sva preživela pet dni, od tega eno noč v avtu, ki naju je pustil že prvo noč v Moldaviji na cedilu. Posebnih doživetij nama ni manjkalo, tako pričakovanih kot manj pričakovanih. Glavno mesto Kišinjev se lepo razvija in mi je bilo zelo všeč. Cene so res nizke. Predvsem sva dobro jedla, po priporočilu prijaznega Moldavca, ki naju je brezplačno iz avtoservisa peljal v hotel in nama še sproti razkazal mesto. Priporočil nama je verigo restavracij Andy’s. Teh restavracij je bilo res polno vsepovsod. Zanimivo je bilo pa to, da kar je bilo naslikano v meniju, si tako dejansko dobil potreženo na krožniku. Izvrstna hrana in cene, tako bi se dalo živeti.

Zelo moram pohvaliti hotel Mahattan v Kišinjevu, kjer so naju štiri dni vrhunsko razvajali in nama ustregli v vsem, kar sva potrebovala. So bili izredno prijazni in mislim, da to človek po eni dolgi noči v pokvarjenem avtomobilu res potrebuje. V Moldaviji sva obiskala največjo vinsko klet na svetu Milestii Mici in samostan v skali oziroma na skalni polici v Orheiul Vechi. Dovoljeno količino vina sva kupila v Cricova wine shop outletu. Res smešno nizke cene, škoda, da ne more človek več tega peljati čez mejo. Na meji so naju vse preverili, koliko imava njihovega vina. Tekom najinega potepanja sva se odločila, da bo najboljša vrnitev čez Bolgarijo. Tam sva se ustavila na najbolj znamenitem in slavnem delu Sunny beach, kjer sva še 3 dni uživala bazenu pred apartmajem in neskončnih peščenih plažah. 18 dni se je sprva slišalo veliko, vendar ob tako veliki državi ali številu držav v teh dneh, pa je vse skupaj minilo res hitro. No, najpočasneje je čas tekel, ko sva čakala na avtovleko v Moldaviji. Takrat se mi je zdel čas neskončno dolg. Meni se je to sicer zgodilo že drugič, vendar vseeno človek na to ni nikoli dovolj pripravljen. Saj veste kako gre rek, kar te ne ubije, te okrepi. Tega se jaz kar dobro držim. Pa vseeno upam, da mi ne bo potrebno ponovno skozi kakšno takšno dogodivščino. Na koncu se vse reši! Če se ne reši, pomeni, da še ni konec. Ne morem vam povedati, koliko sem doživela v teh dneh. Bilo je noro, neverjetno, še stokrat boljše, kot sem pričakovala! Najbolje izkoriščeno poletje doslej. Lahko vam pokažem vse slike, video posnetke, vam govorim pet dni skupaj, vendar ne morem iti namesto vas na potovanje, ki vas obogati. Lahko vas navdušim, lahko vam povem, kako fajn je bilo, vendar na pot boste morali sami (ali z dobro družbo). Srečno! Hvala Tomaž, luštno je bilo! Še kdaj. Vir in fotografija: Tomazgorec.si


15

KOTIČEK PETRE ŠKARJA

Daj no, ne stokaj …

Neverjetno, kakšne zgodbe slišim, spremljam, berem … Spoznavam materinsko ljubezen neslutenih razsežnostih, ki ob smrti otroka najde moči in razloge za nadaljnjo življenje. Lahko se trudim razumeti, a v resnici ne morem dojeti, kaj prestajajo starševske oči, ko zadnjič pogledajo otroka, preden so ga primorani položiti v zemljo. Pišem zgodbe neusahljive, že boleče želje po otroku, ki ga ne moreta dobiti, niti posvojiti, svet pa jima postavlja tako neverjetne preizkušnje, da bodo knjigo krivično dali v rubriko fikcije. Poslušam tudi zgodbe za hollywoodski film brez potrebnih pretiravanj glede dramatičnosti Veliko ljudi, ki želijo napisati knjigo, se obrača strahu z orožjem, groženj mafije, izsiljevanj in name. Nekaterim sem podpora pri sami izdaji podkupovanj. knjige, drugim pri promociji, tretjim že v fazi sestavljanja zgodb in vsebine. In česa vse ne slišim/preberem … Koga vse spoznam … Samo en velik poklon lahko dam temu bitju, ki se imenuje človek, kaj vse je sposoben nositi na svojih plečih, kaj vse preživeti in koliko moči premore. Ob vsem tem pa zmožen ostati prijazen do soljudi, miren v duši, sproščen na obrazu, iskren v očeh in neverjetno topel v dotiku.

Spoznavam zgodbo dekleta, kako je videla svojega fanta padati v prepad s skalovja gora na njunem zaljubljenem izletu v zimske gore, kjer ga je zadnjič poljubila. Berem zgodbe borbe za življenje, kjer se boju z boleznijo ne en ne drugi ne predata – in se čudim, kako lahko človek s toliko udarci in urezninami ustvarja toliko lepega za ta svet.

Berem, pišem in spoznavam zgodbe bolečih razhodov, boju za preživetje, strahu pred fizičnimi napadi, zgodbe o spolnih zlorabah, uničenih otroštvih, raztrganih srcih in trenutkih nespametnostih, ki nekoga priklenejo na voziček, drugemu vzamejo življenje prijatelju, tretjemu vzamejo ljubezen njegovega življenja. In ko gledam te ljudi, ko se skupaj smejemo, pogovarjamo, razmišljamo o prihodnosti ... se čudim, od kje jim moč za to iskrivost v očeh, to toplino v objemu, ta nasmeh na obrazu in ponižnost v vsakem gibu. Ponižni pred življenjem, a mogočni v mojih očeh. Ob tem si mislim – Petra, in ti scrkljanjka si greniš življenje, ker imaš tako grozne težave kot je ena zavrnitev na mailu, izgubljen posel ali kakšen kilogram kje preveč. Resno?

CELOSTNA OSKRBA VAŠIH O»I PO MEDNARODNIH STANDARDIH.

OkulistiËni pregledi | Operacije oËi | Optika

Akreditirani smo pri ACI (Accreditation Canada International) in certificirani po ISO standardu 9001:2015.

OËesni center Preskar | Kettejev drevored 32, 8000 Novo mesto | T: 07 332 41 44, M: 041 389 529 | www.preskar.si

Bonton

Veliko je govora o tem, da mladi ne poznajo (zapisanega) bontona. pohvali, povej kaj lepega; poglej natakarja v oči in mu reci »hvala«; pomagaj starki čez cesto, poberi papirček s tal, opazi sočloveka – njegovo stisko in njegove uspehe; komu podaj ramo, da se nanjo nasloni; iskreno z zanimanjem sprašuj ljudi »kako si« ... In ne pozabi na preprosto kmečko logiko. Predvsem se pa zavedaj, da nisi sam na tem svetu. Delaj z drugimi tako, kot bi želel, da drugi delajo s tabo. Če to si (preprosto dober človek), ti bo vsakdo Mislim, da ni bistvo v branju strokovnih knjig o oprostil, če si morda v priznani restavraciji napak položil prtiček na kolena, kot to določa bontonu. Bodi le preprosto – dober človek. Malo se nasmej; išči dobro v ljudeh in jih tudi zapisan bonton.

17 z o b o z d r a v n i k o v

Želite urediti zobe za vedno?

zobne prevleke in mostički

ortodontija

zdravljenje paradontalnih bolezni

odstranitev modrostnih zob

zobni vsadki

endodontsko zdravljenje

V SLO IN HR BREZ BOLEČIN UGODNO

BON ZA 100€

Doktor 1A je zdravstvena agencija, katera ocenjuje zadovoljstvo pacientov v zdravstvu na osnovi anketiranja pacientov, ki so poseg že opravili. Povpraševalce obveščamo o zadovoljstvu pacientov pri zdravnikih oz. ponudnikih s katerimi sodelujemo. Stranke, katere opravijo poseg preko Doktor 1A lahko prejmejo 50€ povračila ali pa povrnjene stroške pregleda. Velja le ob izpolnitvi obrazca o zadovoljstvu pacienta po posegu.


16

DOM IN VRT

Vsestransko uporaben parni čistilec

Parni čistilec je priročna in vsestranska naprava, ki ob izredno veliki moči čiščenja varuje tudi okolje. Prijazen je tako do uporabnika kot tudi do narave. čistili. Delo bo hitro in enostavno. Včasih imamo opravka tudi z materiali, ki se pod višjim pritiskom pare lahko poškodujejo. Takrat še kako prav pride dejstvo, da lahko moč pare reguliramo. Zato pred nakupom parnega čistilca dobro preverite, kako enostavno je njegovo rokovanje, kako velik je in koliko tehta, saj bo vse to vplivalo na enostavnost čiščenja. Parni čistilec – katere vrste poznamo? Omogoča čiščenje brez kemije, le z vodo in nekaj energije. V nadaljevanju prispevka si bomo ogledali, kaj vse zmore parni čistilec. Ali si ga boste priskrbeli ali ne, pa je na koncu samo vaša odločitev. Parni čistilec je naprava, ki z električno energijo spreminja vodo v paro, ki jo uporabimo za čiščenje različnih površin. Dodajanje različnih čistil sploh ni potrebno, saj para odstrani tako trdovratne madeže kot tudi maščobo. Parni čistilec lahko praktično očisti prav vse površine v stanovanju. Razvili so ga že pred več desetletji, verjetno se še spomnite, da smo ga imenovali kar Micka. Do danes pa se je že precej spremenil, saj je postal bolj uporaben, enostaven in izredno priročen za delo. Poslovite se od kemije in prihranite denar Čeprav so naravna čistila, kot so na primer kis, soda bikarbona, limona in podobno, precej učinkovita in prijazna do zdravja, pa včasih vseeno niso dovolj. Včasih potrebujemo nekaj močnejšega. Takrat lahko s pridom uporabimo vodno paro, ki jo proizvaja parni čistilec, saj bo umazanijo dobro očistila, predvsem pa tudi razkužila. Najboljše pri vsem tem pa je to, da bo dovolj že čudovita para. Tako lahko pozabite na takšna in drugačna kemična čistila, ki precej

stanejo, poleg tega pa tudi škodujejo zdravju. Prednosti čiščenja s paro Moč pare je zares neizmerna. Z njo lahko očistite skoraj vse pralne površine, da o tkaninah, oblazinjenem pohištvu in preprogah niti ne govorimo. Para bo očistila tudi lesena lakirana tla, topli pod, vlagoodporen laminat in vinilne podloge. Z njo boste temeljito očistili okna, ogledala ter druge steklene površine, kopalnico, kuhinjski pult, pomivalno korito, štedilnik, pečico in še bi lahko naštevali. Moč pare pa ni le v tem, da čisti, temveč tudi dobro razkužuje. Temperatura nad 100 stopinj Celzija namreč učinkovito uničuje različne mikroorganizme. Ne pozabimo še na eno pomembno dejstvo – s paro odstranjujemo tudi vodni kamen in uničujemo pršice. Kako deluje parni čistilec? Ko se voda segreje do 100 stopinj Celzija, se spremeni v paro. Ta proces izkorišča tudi parni čistilec: s pomočjo pravilno izbrane temperature, pritiska in pare odstranjuje različno umazanijo. S paro pa, kot smo že napisali, ne odstranjujemo le umazanije, temveč temeljito opravimo s takšnimi ali drugačnimi mikroorganizmi. Na ta način lahko temeljito izboljšamo higienske pogoje v našem domu. Čim višja bo temperatura, večji bo pritisk, hitreje bo para izhajala in bolj učinkovito bomo

Ogrevanje - kako varčevati pri tem neizbežnem opravilu?

Čeprav nas september še vedno razveseljuje s svojimi skoraj poletnimi temperaturami, se bodo jeseni počasi temperature znižale in čas bo za ogrevanje. Ogrevanje je v našem podnebju žal neizogibno v vsakem stanovanju. To pa seveda za sabo prinese tudi precej veliko stroškov … Če ste tudi vi eden izmed tistih, ki z grozo pričakujejo novo zimo, potem berite naprej. Za vas smo pripravili nekaj odličnih nasvetov, kako lahko znižate stroške ogrevanja in prihranite denar. Kolikokrat ste si ob odhodu iz svojega doma vzeli nekaj sekund in znižali temperaturo ogrevanja? Verjetno ste na to v večini primerov kar pozabili. A ravno to je eden izmed vzrokov, zakaj porabite več denarja za ogrevanje. Tudi številne raziskave so pokazale, da trošimo veliko več, kot je to potrebno, zato ni nič čudnega, da ob prejemu računa dobesedno doživimo napad slabosti. Če želite poskrbeti za cenovno nižje ogrevanje, vam najprej priporočamo, da dobro izolirate zgradbo, v kateri živite. To je seveda lažje reči kot storiti, a zavedati se morate, da ravno tu prihaja do zelo velikih izgub. Potem si priskrbite tudi vremensko voden regulator ogrevalnega sistema, ki bo svoje delovanje prilagajal zunanji temperaturi. Še več praktičnih nasvetov za stroškovno bolj ugodno ogrevanje Ali veste, da prav vsaka stopinja več kot 20 stopinj Celzija pomeni za približno 6 % višjo porabo ogrevalne energije, s tem pa se poveča tudi strošek za ogrevanje? Preverite, kako lahko pomagate ohranjati toploto: - Bodite pazljivi pri nastavitvah temperature v prostorih. To pomeni, da morate najprej ugotoviti, kakšna temperatura vam v določenem prostoru ustreza. Poleg tega skrbno uravnavajte tudi nočno namestitev temperature.

- Grelna telesa naj ne bodo prekrita. Radiatorji ne smejo biti skriti za debelimi zavesami ali prekriti s takšno ali drugačno navlako. Pri tem se namreč ustvari zračna blazina, ki zaduši toploto in tako bo poraba energije za ogrevanje večja. - Okna naj dobro tesnijo. Preverite svoja okna, kajti stara velikokrat slabo tesnijo, prepih pa odvaja toploto. Lahko jih seveda zamenjate z novimi ali pa zatesnite z ustreznimi tesnilnimi trakovi. Slednje je še posebej priporočljivo. Takšna majhna investicija bo imela za ogrevanje velik pomen! - Pazite pri prezračevanju stanovanja. S pravilnim prezračevanjem lahko prihranite kar 20 % energije za ogrevanje. Oken ne smete puščati odprtih ves dan, odprite jih le za tri minute in nato spet zaprite. Preverite različne možne vzroke za visoko porabo toplotne energije. K temu lahko prispevajo na primer stari ventili na radiatorjih, slabo vzdrževane interne instalacije, slaba toplotna izolacija na zgradbi, nepravilno delovanje merilne naprave in podobno. Pripravila: Monika M.

Seveda so vsem poznani visokotlačni modeli, ki jih uporabljamo predvsem za delo zunaj hiše. Z njimi peremo avtomobile, kolesa, očistimo tlakovce in podobno. Ne smemo pa pozabiti na parni čistilec za gospodinjske namene, ki je manjše velikosti ter zato bolj okreten in praktičen. Z njim lahko tako očistimo različne keramične in kamnite površine v sobah, na hodnikih, na balkonih in v kopalnici. Seveda lahko očistimo tudi preproge, radiatorje, oblazinjeno pohištvo in še in še. Tri osnovne velikosti Glede na velikost in obliko gospodinjskega parnega čistilca ločimo: - Ročni čistilec - Čistilec, ki je podoben metli - Talni čistilec, ki spominja na sesalnik Kar nekaj časa pa obstajajo tudi kombinirani parni čistilci, ki združujejo funkciji sesalnika in parnega čistilca. Ne pozabimo še na številne dodatke, ki povečujejo njihovo uporabnost. Ročni parni čistilec in njegove lastnosti Ročni parni čistilec je lahek, kompakten in seveda dokaj poceni, saj stane nekje od 30 do 70

evrov. Če je dovolj močan, bo v nekaj sekundah pripravljen za delo. Njegova pomanjkljivost se skriva v tem, da ima majhen kotliček za vodo, zato deluje le kratek čas. Parni čistilec »metla« in njegove lastnosti Kot že samo ime pove, je takšen parni čistilec podoben metli in je namenjen predvsem čiščenju različnih talnih površin. Nekateri so v bistvu naprava 2 v 1, saj lahko ročaj tudi snamemo in čistilec uporabljamo kot ročni čistilec. Z različnimi dodatki ga lahko uporabimo tudi za čiščenje stekla, opreme, oblazinjenega pohištva in tako naprej. Kotliček za vodo spet ni ravno ogromen, zato je čas čiščenja lahko tudi samo deset minut. Modeli stanejo med 50 in 150 evrov. Talni parni čistilec Parni talni čistilec se ponaša z večjim kotličkom za vodo, zato lahko z njim naenkrat opravimo več dela. Pri vseh modelih lahko sami reguliramo moč pare, kar še povečuje njihovo uporabnost. Seveda ne smemo pozabiti na številne dodatke, s katerimi so opremljeni, tako da z njimi lahko praktično očistimo vse. Cena znaša več sto evrov, odvisna pa je predvsem od tega, kakšno izvedbo parni čistilec ima. Če se tudi vi odločate za nov parni čistilec, bodite prav posebej pozorni na moč njegovega delovanja, na pritisk pare in prostornino rezervoarja za vodo. Kakovost, ki jo ima določen parni čistilec, je ponavadi razvidna že iz njegove cene. Raje odštejte nekoliko več, saj boste s tem dobili zares učinkovit parni čistilec. Pripravila: Monika M.

Bi prenovili svoje stanovanje?

Mi smo pravi naslov za vas.

Nudimo: - sanacijo kopalnic - plinske instalacije - ogrevanje - vodovod - prezračevanje - toplotne črpalke - servis - sončne elektrarne

Vici za lepši dan bi v časopisu objavila osmrtnico za njenega nedavno preminulega moža. Odpravi se v uredništvo časopisa, kjer ji urednik prijazno razloži, da osmrtnica stane en evro na besedo. Ženica pomisli in reče: »Potem naj bo pa kar: Umrl Janez Novak.« Urednik se nasmehne in razloži, da je minimum besed za osmrtnice pet besed. Ženska še enkrat pomisli in reče: »Umrl Janez Novak: Yugo45 naprodaj.« Pijanca Hipnotizer Hipnotizer hipnotizira vse gledalce. Najprej reče: »Spanje.« – vsi zaspijo. »Smejanje!« - se vsi smejijo. Potem se sprehaja po odru in reče: »Jok.« – vsi jokajo. Potem se pa po pomoti spotakne in pade. »Sranje!« zajavka ... Osmrtnica Neka ženska se odloči, da bi bilo lepo, če

Gresta dva pijanca po tračnicah, pa prvi pogleda naprej: »Ooooo, kako dolga lojtra!« Drugi doda: »Saj že gre lift!« Operacija Kirurg se pripravlja, da bo operiral pacienta. Potem pa pacient reče: »Veste, kako se bojim, to je moja prva operacija.« »Potolažite se, moja tudi!« Vir: vici.50webs.com


ZANIMIVOSTI

17

V Tržišču zgoraj brez, stranke navdušene Podelili nagrado za kratko zgodbo

Z nominiranci se je pogovarjala Carmen L. Oven, ki je iz vsake zbirke nominiranih avtorjev prebrala odlomek, ki je najbolj slikovito orisal literarni zahvalili vsem, ki so prišli na dogodek. Ostalim, pristop vsakega od njih.

V Sloveniji je kar nekaj lokalov, ki občasno nudijo tako storitev.

Dan žena V Tržišču niso ne prvi, ne zadnji, ki so segli po tej taktiki. V Sloveniji je kar nekaj lokalov, ki občasno nudijo tako storitev, ob prazniku žena pa so često zgoraj brez tudi natakarji, ne le natakarice, TRŽIŠČE – Gostinski lokali se poslužujejo kot bo praksa v Tržišču. različnih taktik, da prodajo svoje storitve. Tako je tudi v Gostilni Jelen Malus, kjer so pripravili Tudi Amerika strežbo zgoraj brez! Iz leta 2009 pa izvira ta zgodba. S taktiko, da »Glede na to, da se v teh krajih ne dogaja veliko, privabijo več gostov, so poskusili v ameriškem smo iskali idejo, kaj bi pripravili. Po mesecu mestu Vassalboro v ameriški zvezni državi Maine. iskanja smo povprašali goste, kaj menijo o tem Lokal se imenuje Grand View, na vratih pa vas dogodku. Seveda so bili vsi za to, da pripravimo pričakata dva zelo pomembna napisa: samo za strežbo zgoraj brez in striptiz. Sam odziv je bil izjemno pozitiven tako od starejših in mlajših, starejše od 18 let in prepovedano fotografiranje, moških in žensk,« nam povedo v gostilni in dotikanje, sprejemamo samo gotovino. Sprva je bilo nekaj negodovanja, tudi protestov, potem pa dodajajo: »Ker smo to organizirali prvič, smo se odločili, da je posel stekel. V lokal pa zahajajo tako dekleta, bo stregla samo ena in kljub temu se je poznalo fantje, kot tudi pari. tudi na prometu. Ob tej priložnosti bi se radi Pripravil: Nadlani.si

Napovednik dogodkov 24. 9.–30. 9.

Pred nami je zaključek meseca septembra, ki si ga lahko popestrite tudi z obiskom številnih dogodkov, ki jih ponujamo v našem napovedniku. ponedeljek, 24. 9. 7.30 Evropski teden športa Šmarješke Toplice 19.30 Vaja MePZ Revoz in sprejem novih pevcev, OŠ Grm Novo mesto torek, 25. 9. 17.00 Delavnica večgeneracijskega centra Skupaj: Pridelava zelenjave na vrtu in vključevanje ekološkega varstva rastlin, Metelkov dom Škocjan 19.00 Predstavitev knjige Kaj pa vidva čakata?, Knjižnica Pavla Golie Trebnje sreda, 26. 9. 18.00 Pogovorni večer – pisateljica Azra Širovnik, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto četrtek, 27. 9. 10.00 Svetovni dan turizma (prost vstop v muzej), Posavski muzej Brežice 12.20 Stand up nastop dua M in M, Ekonomska šola Novo mesto 18.00 Glasbeni dogodek – Koncert tamburaške skupine Klasje, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto petek, 28. 9. 9.00 Sproščanje z gongom, Medgeneracijsko središče OZRK Novo mesto 19.00 Koncert Društva za zdravje srca in ožilja ob svetovnem dnevu srca, Viteška dvorana, Posavski muzej Brežice

NOVO MESTO – Konec avgusta je v Novem mestu potekal Festival Novo mesto short, na katerem je že tretjič podeljena nagrada Novo mesto za najboljšo zbirko kratkih zgodb, drugič pa je nagrada tudi denarna. Župan Gregor Macedoni je nagrado podelil zmagovalki Evi Markun. Festival je v Novem mestu potekal na različnih lokacijah v mestnem jedru na Glavnem trgu (atrij pred knjigarno Šega, atrij Palmers, atrij Bukvarne, vrt hostla Situla, atrij Knjigarne Goga) in na Gradu Grm. Festival je sofinancirala tudi Mestna občina Novo mesto. Letošnje nominiranke in nominiranci so spisali izjemne kratke zgodbe, zato je imela komisija izjemno težko nalogo izbrati najboljšo zbirko kratke proze. Za nagrado za najboljšo zbirko kratkih zgodb so se potegovali Eva Markun z zbirko Menažerija, Ana Schnabl z zbirko Razvezani,

Blaž Kutin z zbirko Tempirana bomba in Tomo Podstenšek z zbirko Ribji krik. Z nominiranci se je pogovarjala Carmen L. Oven, ki je iz vsake zbirke nominiranih avtorjev prebrala odlomek, ki je najbolj slikovito orisal literarni pristop vsakega od njih. Vir in fotografija: MO Novo mesto

Ob prijetnem druženju pomagali Mojci

V soboto, 8. septembra, je na igriščih Teniškega kluba Portovald potekal 8. dobrodelni županov turnir. NOVO MESTO – Izkupiček letošnjega turnirja so namenili njihovi občanki Mojci Škrbec, 25-letni Novomeščanki, ki kljub cerebralni paralizi piše svojo navdihujočo življenjsko zgodbo. Otvoritveno slovesnost je obogatil pevski talent novomeških gimnazijcev, prireditev pa je minila tudi v duhu Štukljevega leta, ki ga letos obeležujejo v Novem mestu. Turnirja se je udeležilo 24 tekmovalcev, ki so se v uvodu pomerili v štirih kolih izžrebanih dvojic. Šestnajst najboljših je popoldan nadaljevalo z zaključnimi boji, pri čemer sta bila najuspešnejša Zala Pirc Bedič in Uroš Lubej. Pod vrh sta se zavihtela Igor Danev in Mitja Udovič, tretja pa sta bila Vojko Sečen in Bojan Rajer. Tekmovanje je spremljal bogat spremljevalni program s srečelovom. Prijetno druženje se je popoldne zaključilo s podelitvijo priznanj najboljšim in predajo čeka v vrednosti 4.265 evrov, ki ga je iz rok župana prejela Mojca. Mestna občina Novo mesto in Teniški klub Portovald se zahvaljujeta vsem donatorjem, podpornikom in udeležencem turnirja, ki so še enkrat pokazali, kako srčni so.

GM Kuselj d.o.o., Draga pri Šentrupertu 31b

ki pa jih tokrat ni bilo, vabimo v svojo sredino v mesecu oktobru, ko nameravamo vnovič pripraviti podoben dogodek. Kdaj in kako pa več na Facebook strani Gostilne Jelen-Malus,« sklene naš sogovornik.

HALO PESEK 041-755-578

Letošnji donatorji so poleg številnih posameznikov tudi: Acer, Anton Podbevšek Teater, CGP, Dolenjske lekarne, AS Strmec, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Krka, Razvojno izobraževalni center Novo mesto, Teniški klub Portovald, Tisk Šepic, Zavarovalnica Triglav, Bistro Marof, URSA, VDC Novo mesto, Zarja, Dolenjski muzej, Revoz, Zavarovalnica Sava, CGP, Medic, Adriatic Slovenica, Elektro Ljubljana, Pagras, Elektromehanika Gregorič, in BTC Novo mesto. Vir in fotografija: MO Novo mesto

kamnolom zabukovje

halopesek.doo@gmail.com

PRODAJA SEKANCEV IN HLODOVINE

Navkljub slabemu vremenu slikali na prostem

Pomen zdravega duha, ki ga je utelešal njihov someščan Leon Štukelj, je vsak slikar na svoj način vnesel v lepoto Novega mesta, mu dodal barvo in ustvaril sliko, ki govori zgodbo zase. sobota, 29. 9. 8.00 Kmečka tržnica, park pri Prinovcu Šmarješke Toplice 10.00 Ustvarjalne delavnice za otroke – Deska za rezanje, BTC Novo mesto 10.00 Ogled muzejske zbirke IMV, Drgančevje Novo mesto 10.00 Aviratek 2018, Gasilska postaja in okolica Šentvid pri Stični 18.00 Strokovno predavanje: Varovanje in ohranjanje predmetov premične kulturne dediščine (Alja Fir in Gojko Zupan), Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki nedelja, 30. 9. 8.00 Ponudba lokalnih proizvodov, Mestna tržnica Kostanjevica na Krki 18.00 Kino: Gajin svet, KDK Krško Pripravil: Nadlani.si

NOVO MESTO – LKD Mavrica Novo mesto je letos priredilo že 11. zapored, letos prvič, mednarodno galerijo na prostem. Sodelovalo je 40 slikarjev iz šestih držav (Italije , Makedonije , Hrvaške , Bosne in Hercegovine , Iraka in Slovenije). Tematika je bila Novo mesto v gibanju, ki obenem obeležuje Štukljevo leto in časti celo leto Novo mesto. Pomen zdravega duha, ki ga je utelešal njihov someščan Leon Štukelj, je vsak

slikar na svoj način vnesel v lepoto Novega mesta, mu dodal barvo in ustvaril sliko, ki govori zgodbo zase. Da je prireditev zelo dobro uspela, gre zahvala Mestni občini Novo mesto in Krki d.,d., Novo mesto, ki sta bila pokrovitelja dogodka. Umetnike je na Loki obiskal podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler in si ogledal novo ustvarjena slikarska dela. Glasbena šola Lipičnik je poskrbela za izvrsten glasbeni vložek. Medijska šola je dogodek snemala in fotografirala za izdelavo kratkega promocijskega filma, najmlajši so uživali v poslikavi obrazov, nekateri otroci pa so se pridružili slikanju. Gostišče Loka pa je ustvarjalcem velikodušno ponudilo prostor in vse potrebno, da so likovniki lahko nemoteno ustvarjali tudi v slabem vremenu. Vir in fotografija: MO Novo mesto


18

NASVET

Aromaterapija – dobrodošli v svetu eteričnih olj

Aromaterapija je veja komplementarne medicine, ki za ohranjanje zdravja in psihofizičnega ravnotežja uporablja prav čudovita eterična olja. Bernski planšarski pes je zelo stara pasma, zato lahko o njenem pravem izvoru samo predvidevamo. Zelo veliko strokovnjakov je mnenja, da je pasma nastala takrat, ko so Rimljani vdrli na področje Švice. Tam so svoje mastife križali z lokalnimi ovčarji. Ravno to križanje je prineslo čudovitega in močnega psa, ki je lahko kljuboval tudi ostrim gorskim razmeram. Zato ni nič čudnega, da marsikdo ob omembi njenega imena najprej pomisli na omamne dišave, a aromaterapija je še veliko več kot opojne vonjave iz prelepih in majhnih stekleničk. Vpliva tudi na naše razpoloženje in lahko bistveno pripomore k izboljšanju zdravja na vseh ravneh: fizični, čustveni, mentalni in duhovni.

Zgodovina aromaterapije Beseda aromaterapija je sestavljena iz dveh grških besed: beseda aroma pomeni pikanten vonj ali okus, beseda terapei pa pomeni nego in zdravljenje. Korenine segajo daleč v preteklost, saj so že v prazgodovini ljudje dišečim rastlinam pripisovali čudežne moči. Tako ni nič čudnega, da je aromaterapija v rabi že več kot 5.000 let, njeno uporabo pa so prvič zabeležili 3.500 let pred našim štetjem. Razširjena je bila v različnih starodavnih kulturah, pri tem seveda ne smemo pozabiti na stari Egipt. Egipčani so jo uporabljali za balzamiranje, Rimljani za odišavljenje, medtem ko so stari Grki z njeno pomočjo razkuževali. Sprva je bila aromaterapija povezana s čarovništvom in z religijo, kasneje pa se je razvila v empirično znanost. Moderno aromaterapijo so definirali v 20. stoletju, in sicer v Franciji. Široko se uporablja tudi v indijski ajurvedi in tradicionalni kitajski medicini. Kako se deli aromaterapija? V današnjih časih aromaterapijo delimo na štiri glavne skupine: - medicinska aromaterapija, - popularna in ezoterična aromaterapija, - holistična aromaterapija, - znanstvene raziskave dišav. Najbolj pogost je holistični pristop k zdravljenju, pri katerem se ne zdravi samo simptomov, temveč dušo in telo kot celoto. Aromaterapija zagovarja dejstvo, da so bolezenska stanja posledica porušenega energijskega ravnovesja – s celovitim pristopom ugotavlja prave vzroke za bolezenske težave in jih s pomočjo eteričnih olj odpravlja. Lastnosti eteričnih olj in njihova uporaba

zase in služi svojemu posebnemu namenu. Eterična olja, ki jih ponuja aromaterapija, uporabljamo v številne različna namene: - Odganjanje žuželk. - Čiščenje in razkuževanje prostorov. - Preprečevanje okužb in prehladov. - Za nego telesa in obraza. - Za izdelavo krem in parfumov. - Za zmanjševanje bolečin. - Za sproščanje stresa. - Aromaterapija pomaga povečati tudi zbranost, zadovoljstvo, dobro vzdušje in podobno. Eteričnih olj ne smemo uživati, razen če nam tega ne predpiše zdravnik. V nekaterih državah (tudi na Hrvaškem) je vse več zdravnikov, ki se dodatno izobražujejo prav iz aromaterapije. V Franciji pa aromaterapija velja celo za uradno vejo medicine. Pozor! Zelo je pomembno to, da dišavnih olj ne nanašate direktno na kožo, zato jih prej razredčite z nosilnimi olji. V nasprotnem primeru boste lahko kožo oziroma povrhnjico le razdražili. Kot nosilna olja lahko uporabite jojobino, oljčno, mandljevo ali sončnično olje. Eterična olja lahko kombinirate poljubno, a prej se seznanite s tem, kako vplivajo na organizem. Aromaterapija ima eterično olje za vsako težavo: - Rožmarinovo eterično olje je znano po tem, da poživlja telo, požene kri po žilah in zbistri nejasne misli. Deluje tudi protiglivično in pomaga pri zamašenem nosu. - Sivka je eno izmed najbolj pogosto uporabljenih eteričnih olj. Pomaga pri razdraženi koži, saj jo pomiri, obenem se spopade tudi z glavobolom. Eterično olje uporabljajo tudi pri razkuževanju ureznin in opeklin na koži. - Eterično olje cimeta bistveno izboljša razpoloženje, saj po žilah požene kri. - Kamilica je kot nalašč za pomiritev. Pomaga pri glavobolih, pomirja razdražen želodec, odpravlja nespečnost, lajša tudi krče pri menstruaciji. Če imate težave z izpuščaji in aknami, je kamilica prav tako primerna za vas. - Klinčki blažijo bolečine in delujejo antiseptično. - Eterično olje bazilike je stimulativno, odpravlja glavobole ter povečuje koncentracijo. - Jasminovo eterično olje deluje proti depresiji. - Pomarančno eterično olje poživi duha in kožo telesa. Uporablja se tudi za zdravljenje težav s prebavili in z živci. - Ingver spodbuja apetit, pomaga tudi pri slabosti. - Aromaterapija uporablja tudi eterično olje brina, ki deluje antiseptično in razstruplja organizem. - Čajevec uporabljamo proti herpesu in aknam. - Vrtnica se odlično izkaže proti depresiji, pomirja tudi kožo in razdražene oči. - Olje evkaliptusa krepi imunski sistem ter odpravlja kašelj. Ker pomaga segrevati mišice, je naravnost poživljajoče. - Eterično olje majarona nas uspava, saj sprošča mišice in pomirja živce.

Aromaterapija ponuja različne načine Aromaterapija temelji na eteričnih (dišavnih) oljih. uporabe dišavnih olj Kaj pa ta olja sploh so? Eterična olja so visoko - Eterična olja lahko nanesete na kožo – olja koncentrirane naravne in hitro hlapljive snovi. nanesete na spodnji del vratu in jih vmasirate v Pridobivamo jih iz različnih delov aromatičnih preostali del hrbta. rastlin. Postopka pridobivanja sta najpogosteje - Lahko jih vdihujete – naravnost iz stekleničke ali prav parna destilacija ali pa hladno stiskanje (na pa tako, da nekaj kapljic kapnete v vročo vodo primer lupine). Prav vsako eterično olje je zgodba ter si privoščite izjemno parno kopel. - Dišavna olja lahko uporabite tudi v kopeli. V kad, polno vode, kanite približno 10 kapljic izbranega olja. - Pripravite si pršilnik za prostor. 10 kapljic eteričnega olja dodajte v vodo, ki ste ji primešali tudi žličko alkohola. Mešanico pred samim pršenjem zelo dobro pretresite. - Lahko si pripravite odišavljene blazine, vlažilce zraka in podobno. Aromaterapija ne bi bila popolna niti brez dišečih svečk.

Kmetijska zadruga Trebnje, z. o. o. Stari trg 2, 8210 Trebnje

tel.: 07 34 81 500, e-mail:kz-trebnje@siol.net, www.kz-trebnje.si

LESNI PELETI N-EKO

I OdaG L A zalog Z je NnuAdba velja do pro

100 % smreka-jelka

Po

PREDSEZONSKA PONUDBA

SUPER CENA Možnost brezplačne dostave na dom.

Vabljeni v tehnične trgovine Kmetijske zadruge Trebnje!

Črni bezeg in njegovi zdravilni učinki

Črni bezeg zagotovo poznamo vsi. Koliko pa vemo o tej čudoviti rastlini? Ste vedeli, da je črni bezeg rastlina, ki zraste v grm ali oblikuje celo manjše drevo? Kaj pa to, da poznamo okrog 30 različnih vrst bezga? Spomladi se ponaša z dišečimi belimi cvetovi, jeseni pa se lahko razveselimo črnih drobnih jagod, ki so polne zdravilnih sestavin. Črni bezeg poznamo pod številnimi imeni: bažovina, bezga, zovina, zobovec, bezgovec ali bezl. Zaradi mnogih zdravilnih lastnosti so ga včasih poimenovali zdravilna skrinjica za kmečke ljudi. Z njim so povezane številne vraže in praznoverja. Tako ni nič čudnega, da so naši pradedje verjeli, da v njem živijo dobrohotni hišni duhovi, ki poskrbijo za dobro počutje in varnost. Odganjal bi naj razne coprnike, ki poskušajo škodovati z različnimi uroki.

Črni bezeg: plodovi Jeseni nas črni bezeg razveseli s temnimi jagodami, ki jih nabiramo izključno samo zrele. Sveži plodovi namreč niso užitni! V jagodah najdemo različne kisline, grenčine, eterična olja in sladkor. Bogate so tudi z vitamini: A, B, B1, B2, C in E, ne manjka pa niti železa. Iz jagod lahko pripravimo čežano, sok, vino, čaj in podobno. Sok deluje nekoliko odvajalno, čisti želodec, pomirja in pospešuje izločanje vode.

Črni bezeg in njegove zdravilne lastnosti Črni bezeg ima res vsestransko delovanje. Pomaga pri sladkorni bolezni, odganja seneni nahod, znižuje vročino ter se bori proti prehladu, spodbuja delovanje žlez znojnic, čisti kri in tako naprej. Poleg tega so cvetovi bezga odlični tudi za čiščenje organizma, pomagajo pri kašlju in gripi, pljučnici in asmi. Vse to lahko pripišemo dejstvu, da bezeg utrjuje sluznico v žrelu in nosu ter tako krepi odpornost proti okužbam. Liste bezga lahko uporabljate kot antiseptične obkladke za rane, z njimi lahko odganjate celo žuželke. Črni bezeg: listi in mladi poganjki Listi in mladi poganjki so spomladi prepolni kalijevega nitrata, saharoze, vsebujejo tudi zdravilno snov sambucin in druge učinkovine. Vse te snovi spodbujajo delovanje znojnic in izločanje urina, s tem pa se naše telo razstruplja. Priporočamo vam, da si pri težavah z ledvicami privoščite skodelico bezgovega čaja iz listov. Omenimo naj še to, da je v listih tudi snov, ki vpliva na količino sladkorja v krvi, tako da si s pitjem čaja lahko pomagamo tudi pri diabetesu. Mlade liste in poganjke nabiramo spomladi, predvsem aprila in maja. Črni bezeg: lubje Zdravilni so prav vsi deli črnega bezga. Tako lahko notranjo plast lubja nabiramo od februarja pa vse do konca novembra. Lubje debel in vej deluje kot diuretik in pospešuje izločanje urina. Z njim si lahko pomagamo tudi pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja ter revmatizmu v mišicah in sklepih. Črni bezeg: cvetje

Tudi cvetje vsebuje kopico koristnih učinkovin, med drugim naj omenimo saponine, sluzi, glikozide in eterična olja. Čaj iz cvetja tako pospešuje delovanje žlez znojnic, torej potenje, zato ga pijemo, kadar trpimo zaradi kašlja, bronhitisa, prehladnih obolenj, revmatičnih Pripravila: Monika M. obolenjih, stiskanja v prsih in podobno.

Vsestranska uporaba črnega bezga Črni bezeg lahko uporabljamo na zelo različne načine in v številne namene. Pa si poglejmo, kaj vse lahko iz njega pripravimo: - Bezgovo vino (plodovi). - Bezgovo žganje (plodovi). - Marmelada (plodovi). - Bezgov sirup (iz cvetov ali plodov). - Čežana (plodovi). - Čaj iz plodov. - Čaj iz lubja. - Čaj iz cvetov. - Ocvrti cvetovi. - Sok (plodovi). - Šabesa (cvetovi). Recept: bezgov sok iz cvetov Sestavine: - 40 bezgovih cvetov - 2 limoni - 50 gramov citronske kisline - 1 kilogram sladkorja in košček ingverja. Postopek priprave: 1. Kupite bio limone ali pa njihovo lupino dobro skrtačite pod vodo. 2. Limoni narežite na tanke rezine. 3. Cvetovom odstranite stebla. 4. V lonec z dvema litroma vode dodajte cvetove, ingver, limono in citronsko kislino. 5. Pustite stati 24 ur. 6. Vsebino precedite skozi krpo. 7. Čisti tekočini dodajte sladkor in zavrite. 8. Vroč sok nalijte v steklenice. 9. Steklenice dobro zaprite. 10. Sok redčite z mrzlo vodo. Pripravila: Monika M.


NASVET

19

Nina Pušlar že osmič za svoje sokrajane

Tudi letos, že osmič zapored, bo 27. oktobra 2018 Nina Pušlar v sodelovanju z lokalno avtohišo Pan Jan pripravila svoj veliki koncert v domači Ivančni Gorici. Širši javnosti je Nina postala znana pri rosnih sedemnajstih letih, ko je leta 2005 zmagala v Bitki talentov in že posnela prvo pesem Ni ona, ki jo je premierno predstavila v oddaji Spet doma. Leta 2006 je posnela prvi samostojni album z naslovom Nina Pušlar in leta 2010 drugega, ki ga je poimenovala Slečeno srce. Naslovna pesem tega albuma je postala tudi najbolj predvajana slovenska skladba tega leta. Istega leta je izdala tudi svoj tretji album Med vrsticami. Drugo mesto je osvojila na festivalu Ema 2010 in na Festivalu slovenska popevka 2012. Četrti album Nekje vmes je izdala v letu 2013, petega z naslovom Malo drugače pa v letu 2015. V vlogi Mete je nastopila v zelo uspešnem muzikalu Cvetje v jeseni. Že več let ji lahko prisluhnete na katerem izmed koncertov po vsej Sloveniji. Tokrat bo nastopila v domači Ivančni Gorici. Zelo pohvali že več letno sodelovanje s Kia Motors Slovenija in Avtohišo Pan Jan, ki ima v Nininem domačem kraju tudi avtosalon in bo prisoten tudi na koncertu. Na uporabo je prejela osebni avto Kia Sportage in na sodelovanje so zelo ponosni. Nina s svojim karakterjem, talentom, srčnostjo, pozitivnostjo in pojavnostjo promovira vozilo, ki je ravno pravšnje za njo. Kia Sportage je mladosten, sodoben, živahen avto in ravno prav velik, da jo odpelje na vse njene poti. V polnih pripravah na koncerte smo se z Nino dobili na kratkem klepetu ... Kako potekajo priprave na koncert v Ivančni Gorici? Kot vsako leto, zelo resno in odgovorno. Zakaj?

nočna mora in od takrat dalje si pred koncertom ne upam več spati. Rešuje me publika, ki je vsako leto z menoj na koncertu in zato sem jim hvaležna. Kako se znajdete za volanom? Ste strpna voznica? Dobro se znajdem, rada vozim na dolge ture, varno se počutim za volanom in ravno pred kratkim sem vozila do Amsterdama in nazaj. Bilo je super. Kako vam mineva čas, ko vozite? na to, da bomo letos že osmo leto skupaj, je Trenutno tako, da poslušam Pink Floyde. vsako leto koncert še večji izziv. S celotno ekipo Kakšno glasbo najraje poslušate? glasbenikov, ki bodo z menoj na odru že pridno Živo. treniramo, da uskladimo pravi zvok za njih.

Ste med vožnjo že dobili kdaj navdih, za katero izmed vaših pesmi? Glede na to, da sva z mojo Kio veliko naokrog, se to pogosto zgodi. Prej navdih za celoten album, kot samo za eno pesem. Pripravil: Nadlani.si, foto: osebni arhiv

S katerimi izzivi se soočate pred koncertom v domačem kraju? Izziv je vsako leto izboljšati atmosfero koncerta, zvok in moj glas. Vsako leto je izziv biti tudi malo drugačen, presenetiti domačo občinstvo, jim pripraviti nekaj lepega. Uživam v teh pripravah in to že osmo leto zapored. Kaj vam pomeni nastop doma, pred prijatelji, družino, sorodniki? En ogromen stres in užitek. Vsako leto nam na koncertu pripravite kako presenečenje? Od kje ideje? Je tudi letos kaj ali kdo v igri? Rada bi vam povedala, ampak ne smem. Ker je to skrivnost in če izdam skrivnost, se mogoče spremenim v Ostržka (smeh). Ste kdaj sanjali o tem, da vas bo v dvorani poslušala cela Ivančna Gorica?

Ker zadovoljiti moje sokrajane ni enostavno, Ne, nisem. Sem pa že sanjala, da na koncert ni ker sem odrasla v njihovem okolju. Glede prišel nihče in sem pela prazni dvorani. To je bila

Čebelarstvo ima na Slovenskem bogato tradicijo

Čebelarstvo (s tujko apikultura) sodi med kmetijske panoge, ukvarja pa se z gojitvijo čebel z namenom pridobivanja njihovih proizvodov. Med proizvode štejemo med, vosek, propolis, cvetni prah, matični mleček in čebelji strup. Seveda reja čebel zelo pomembno vpliva tudi na opraševanje rastlin. Čebele so zelo pomembne za kmetijstvo in našo prehrano, s tem pa za celotno družbo. Večino kmetijskih kultur namreč potrebuje tujo oprašitev in kar 80 % oprašitve opravijo prav čebele. Najbolj primerna čebela, ki jo uporablja čebelarstvo, je domača čebela (Apis melifera). V Sloveniji obstaja njena avtohtona podvrsta kranjska sivka (Apis melifera carnica). Čebele čebelarji gojijo v panjih. Čebelarstvo pri nas ima dolgo tradicijo, ki se med drugim odraža tudi v ljudski umetnost. Le kdo ne pozna poslikanih panjskih končnic? Ste vedeli, da je bil med do sredine 18. stoletja edino sladilo v Sloveniji? Zgodovina čebelarstva Pred mnogimi, mnogimi tisočletji je človek plenil med tako, da ga je pobiral iz gnezd divjih čebel. O tem pričajo številne prazgodovinske jamske risbe v Španiji, osrednji Indiji ter Južni Afriki. Čebelarstvo je na različnih koncih sveta različno staro. Egipčanski panji so bili podobni današnjim – predstavljali so koše s slamno, iz katerih je bilo možno zajeti čebelji roj. Na Srednjem vzhodu pa so za panje uporabljali votle valje iz blata. Povsod po svetu so uporabljali različne materiale, na primer votle hlode ali buče ter podobno. Kot zanimivost naj napišemo, da sega čebelarstvo v Veliki Britaniji že v bronasto dobo. Vosek je bil bistven pri litju brona, poleg tega so ga uporabljali tudi za svetilke in sveče. Šele v 17. stoletju so začeli izdelovati lesene, izpopolnjene panje. Pridobivanje medu je postalo resna gospodarska dejavnost šele po letu 1800, seveda so takrat čebelarstvo že izpopolnili s številnimi tehnološkimi izboljšavami. Včasih je čebelarstvo pomenilo to, da so iz panja odstranili vse satje, ga stisnili, segreli in uporabili, čebele pa so pustili brez hrane, zato so stradale in umrle. Šele kasneje so začeli uporabljati postopke, pri katerih je satovje ostalo celo in so ga čebele lahko ponovno uporabljale.

Čebelarstvo na Slovenskem Slovenci smo narod, ki je izredno navezan na čebele. Zato ni nič čudnega, da ima čebelarstvo na Slovenskem zelo bogato tradicijo. S to panogo so se ukvarjali že stari Slovani, sprva so bili priložnostni nabiralci in lovci na med, ko pa so se naselili trajno, so se začeli ukvarjati s pravim gozdnim čebelarstvom. Domače čebelarstvo je se začelo razvijati v 13. stoletju. Valvasor je v 17. stoletju prvi opisal ljudski panj in čebelnjak, v 19. stoletju pa se je uveljavilo intenzivno čebelarjenje.

Rojenje čebel Za čebelarstvo je pomembno tudi rojenje čebel. Do njega pride poleti, ko čebelja družina doseže vrhunec svojega razvoja in dom postane pretesen. Zato čebele zletijo ven, zrak je takrat poln brenčečih čebel, ki iščejo novo matico. Ko jo najdejo, se zberejo v grozd in začnejo iskati novo gnezdo. Ponavadi roj čebel najde čebelar, ki jih tudi namesti v nov panj. V nasprotnem primeru roj lahko odleti v neznano, kar predstavlja za čebelarstvo veliko izgubo, saj v današnjem okolju čebele niso več sposobne preživeti same. Čebelarstvo zahteva svojo posebno opremo in orodje Osebna oprema mora zaščititi čebelarja pred nepotrebnimi čebeljimi piki. Današnje obleke so debele in z dobro zaščito obraza, pa tudi z ustreznim zračenjem, da v takšnem oblačilu ni prevroče. Sem sodijo tudi gumijaste ali usnjene rokavice. Med čebelarsko orodje štejemo

čebelarsko dleto, omelce, meh in kozico. Ne sme manjkati niti osipalnik. S pomočjo dleta čebelar odpre panj. Pokrov odloži na osipalnik, pri tem z omelom omete tudi čebele, ki so na njem, tako da padejo v osipalnik. Satje, ki ga čebelar vzame iz panja, odlaga na kozico. Pri delu pridejo prav tudi kakšne klešče, žaga in podobno. Satje čebelar nato prestavi v centrifugo (točilo), ki zmeče med ven iz satja. Nato pa se med skladišči v plastičnih vedrih ali nerjaveči posodi. Zavedati se je potrebno tudi tega, da z vsakim posegom v panj porušimo naravno ravnotežje v panju. Zato se mora čebelar izogibati nepremišljenim posegom. Preden pristopi k panju, mora opazovati dogajanje pred panjem oziroma čebelnjakom. Svoje ugotovitve in opazke si zapisuje na evidenčni karton. Na podlagi tega načrtuje potrebne ukrepe in jih opravi neposredno v panju. Pripravila: Monika M.

Organizirana skupnost medonosnih čebel Čebelja družina je kot nekakšen super organizem, ki ga sestavljajo matica (plodna samica), 15.000 do 70.000 čebel delavk (to so neplodne samice), v času polnega razvoja pa čebelja družina vsebuje še približno 1.000 trotov (samci). Število čebel v gnezdu je odvisno od različnih dejavnikov, predvsem od letnega časa, količine hrane, kakovosti matice in izkušenosti čebelarja. Le popolnoma usklajeno delovanje te družine daje za čebelarstvo dobre rezultate. Vsak član čebelje družine ima svojo posebno nalogo. Tako čebele delavke čistijo panj, hranijo ličinke, gradijo satje, letajo na pašo in tako naprej. Troti skrbijo za opraševanje oziroma oploditev mladih matic, poskrbijo tudi za ustrezno razpoloženje v družini. Matica leže jajca in je odgovorna za to, da družina deluje kot ustrezno organizirana celota.

www.odpripodjetje.si

ze za 373 eur v

NE potrebujete 7.500 eur ustanovnega kapitala

telefon: 070 444 222

info@odpripodjetje.si


20

ZDRAVJE

Ošpice – kaj moramo vedeti o njih

Ošpice so izjemno nalezljiva bolezen, ki se z lahkoto širi, prenaša pa se kapljično. Z zapleti pri tej bolezni se sreča kar vsak 15. okuženi, eden na 1.000 obolelih pa bolezni celo podleže. Posebej smrtonosne so ošpice v deželah v razvoju. Z njimi se lahko okužijo tako stari kot mladi. Zdravila ni, tako da edini učinkoviti ukrep predstavlja cepljenje. Ste vedeli? Za ošpicami po vsem svetu na leto zboli 36 oseb na milijon prebivalcev. Umre okoli 134.200 obolelih.

- bronhitis, - gastroenteritis. Če zdravljenje z antibiotiki ni uspešno, lahko ošpice pustijo trajne posledice, kot je na primer okvara pljuč ali ušes. Med zaplete štejemo tudi redkejše pojave: vnetje srčne mišice, hepatitis in virusno vnetje možganov.

Ošpice – pravočasno prepoznajte simptome Še kako dobro se je zavedati dejstva, da se simptomi ošpic razvijejo v tednu ali dveh po okužbi, sama bolezen pa poteka v dveh obdobjih. Prvo obdobje se imenuje kataralno obdobje, v drugem pa se pojavijo izpuščaji. V kataralnem obdobju nastopajo značilni simptomi, ki spominjajo na prehlad. To so izcedek iz nosu, kašelj, vnetje veznic, visoka telesna temperatura in občutljivost na svetlobo. Bodite pozorni tudi na ustno sluznico, na kateri se pojavijo rdeče lise z belo sredico. Kataralno obdobje se konča po tednu ali dveh, temu sledi upad telesne temperature, po telesu pa se pojavijo značilni izpuščaji, ki jim pravimo Koplikove pege. Izpuščaji se najprej pojavijo na glavi in vratu ter za ušesi, kasneje se razširijo prav po celem telesu. Teden dni po tem se lise združijo v večje spremembe, le-te potemnijo in nato počasi izginejo. Bolnik okreva po štirih ali petih dneh.

ter seveda po odkritju Koplikovih peg. Veliko lažje je ošpice diagnosticirati kasneje, ko se že pojavijo izpuščaji po celem telesu. Kadar tudi zdravnik ni prepričan, ali ima otrok ošpice ali ne, si lahko pomaga z imunofluorescenco. Z njo namreč določi število protiteles ali antigena v tkivu. Lahko pa poseže tudi po postopku, s katerim izolira virus v telesu ali pa opravi serologijo. Ošpice in zdravljenje

Ošpice in bolan otrok

Če sumimo, da je otrok podlegel ošpicam, mu najprej izmerimo telesno temperaturo. Previsoko temperaturo poskušajmo znižati z mlačnimi obkladki, ki bodo ožilje razširili – s tem se telesna temperatura zniža. Kako uporabljamo obkladke? V vodo namočimo več brisač, jih ožamemo, nato pa jih položimo na telo otroka. Vsakokrat, ko se obkladek segreje, ga seveda zamenjamo. Nato telesno temperaturo zmerimo še enkrat. Če se je znižala, lahko z obkladki prenehamo, v nasprotnem primeru pa nadaljujemo s hlajenjem. Ošpice lahko povzročajo tudi zaplete Poskrbimo tudi za to, da otrok dovolj pije, in sicer Na prvi pogled ošpice sploh niso nevarne, po požirkih. vendar pa žal lahko povzročijo takšne ali drugačne zaplete. Tako se lahko na primer nekaj Ošpice – diagnoza zdravnika dni po izbruhu pojavi še: Najbrž nam ni potrebno posebej napisati, da se - akutna bakterijska okužba srednjega ušesa, z bolnim otrokom čimprej obrnite na zdravnika. - vnetje veznic, Le-ta bo najprej postavil zgodnjo diagnozo na - bakterijska pljučnica, podlagi splošnih simptomov slabega počutja, - bruhanje in driska, znakov nihajoče telesne temperature in prehlada

Žal zdravilo za ošpice ne obstaja. Vse, kar lahko naredimo, je to, da ublažimo simptome. Zdravnik bo verjetno predpisal blage analgetike, kot je na primer paracetamol. Kot smo že omenili, pomagajo tudi obkladki. Če pride do vnetja veznic, si lahko pomagamo z izpiranjem oči, uporabimo pa lahko tudi antibiotične kapljice. Na boleče kraste lahko nanesemo vazelin. Dokler ima otrok visoko vročino, naj zelo veliko počiva. Če ima vneta ušesa, mu bo zdravnik predpisal zdravljenje z antibiotikom, če pa bo imel tudi vnete oči, bo dobil kapljice za oči (zdravilo). Otrok naj obvezno ostane doma do takrat, ko je na njegovem telesu viden izpuščaj. Bolnik je namreč kužen štiri dni pred pojavom izpuščajev in še štiri dni po pojavu izpuščaja.

otrok. Otroci cepivo prejmejo kar dvakrat. Prvič v starosti od 12 do 18 mesecev in drugič pri vstopu v šolo. Tako smo v Sloveniji s 40-letnim programom močno zmanjšali pojav ošpic. Večina primerov ošpic v naši državi je posledica mednarodnih potovanj. Zbolijo predvsem tisti, ki niso bili cepljeni, pri tem pa prenesejo okužbo na druge nezaščitene osebe, tako da lahko pride do izbruha ošpic.

Kako je drugje po svetu?

Navkljub izvajanju ustreznih programov za odpravo ošpic, pa so ošpice še vedno zelo pogosta bolezen v Aziji, Afriki, na Pacifiku in žal tudi v Evropi. Pri tem naj navedemo naslednji podatek: od 1. maja 2017 do 30. aprila 2018 Najučinkovitejša preventiva je prav je v Evropi za ošpicami zbolelo kar 13.475 ljudi. cepljenje Največ obolelih prihaja iz Italije, Romunije, Grčije Cepljenje je izjemno učinkovit ukrep, ki omogoča in Francije. Z zelo velikim izbruhom se letos trajno imunost na ošpice. V Sloveniji smo tako soočata tudi Srbija in Ukrajina. že leta 1968 uvedli obvezno cepljenje vseh Pripravila: Monika M.

ZA DOBER GLAS, KI SEŽE V DEVETO VAS POSKRBI NAŠ OGLAS

070 899 899 info@magmamedia.si magmamedia.si

Imunska odpornost – povečajte jo pred napadom grip in prehladov

Ustvarjamo brezskrben nasmeh.

Zdravljenje zob

Protetika

Zobni vsadki

Odstranitev modrostnih zob

Jesen bo kmalu tu in spet se bo začela sezona grip in prehladov. Kako se tej nevšečnosti lahko izognemo? Pomembno vlogo pri tem igra prav imunska odpornost, ki je bistvena za vaše dobro počutje in splošno zdravje. A še preden si pogledamo, kako jo okrepiti, napišimo nekaj besed o tem, kaj imunska odpornost sploh je. Človeški imunski sistem je najpomembnejši obrambni mehanizem vašega telesa, saj vas varuje pred različnimi boleznimi, ki so posledica parazitskih, bakterijskih, virusnih ali glivičnih okužb. Poleg tega imunska odpornost uspešno zavira rast rakavih obolenj. Oslabljeni imunski sistem je torej poglavitni vzrok, da jeseni zbolimo za gripo ali prehladom.Tu posebno vlogo igra prav oksidativni stres, ki ga povzročajo prosti radikali. Vsemu temu se lahko izognemo prav z zdravim načinom življenja. Ali ste vedeli? Vsako leto za prehladom zboli vsak drugi Slovenec, za gripo pa vsak deseti. Ženske zbolevajo redkeje kot moški. Zaradi česa pade naša imunska odpornost? Na to vplivajo stres, enolična prehrana, alkohol, kajenje, premalo gibanja, potlačena čustva ter seveda tudi preutrujenost in nezadosten spanec. Zmanjšana imunska odpornost

LJUBLJANA Ob studencu 9

MARIBOR Mlinska ulica 26

KRŠKO Kolodvorska ulica 7a

Slaba imunska odpornost se kaže s številnimi znaki: - poveča se nam dovzetnost za okužbe in obolenja, ki jih povzročajo različni mikroorganizmi, - pogosteje smo utrujeni, primanjkuje nam energije, - okužbe se pojavljajo pogosteje, veliko jih je tudi kroničnih,

- pojavljajo se različne bolečine, - značilni so suhi ali mastni lasje ali krhki nohti, - vse skupaj lahko spremlja tudi depresija in še in še.

Imunska odpornost – kako jo povečati? 1. Ujemite čim več sončnih žarkov, saj bo sonce pomagalo proizvesti vitamin D v telesu. 2. Poskrbite za redno telesno aktivnost. S tem boste povečali imunsko odpornost in krvni obtok. A pozor – vaje naj bodo zmerne, nikar ne pretiravajte! 3. Preverite, kaj jeste. V jesensko-zimski sezoni se izogibajte predelanemu mleku in sirom, saj ta živila vodijo do tega, da se nam zamašijo sinusi. 4. Pojejte več obrokov na dan in uživajte začimbe, ki krepijo imunski sistem (ingver, rožmarin, nageljnove žbice, timijan, muškatni orešček …). 5. Poskrbite tudi za dovolj kakovostnega spanca. 6. Izogibajte se stresu, saj le-ta ogroža imunski sistem. 7. Poskrbite za zadosten vnos vitaminov in mineralov. Pripravila: Monika M.


ŠPORT

V Posavju je doma najmlajši slovenski košarkarski reprezentant

Na delu so videli tudi Gregorja Glasa, ki je svojo športno pot začel v KK Krško, danes pa se razvija in navdušuje v dresu Sixta Primorska. KRŠKO – Slovenska košarkarska reprezentanca je v slabem mesecu dni odigrala štiri tekme, dve pripravljalni in dve resni kvalifikacijski. Na slednjih dveh je bilo mogoče na delu videli tudi Gregorja Glasa, ki je svojo športno pot začel v KK Krško, danes pa se razvija in navdušuje v dresu Sixta Primorska. Za Slovenijo je debitiral na uradni tekmi 14. 9. v Latviji. Hkrati je postal najmlajši slovenski košarkar, ki je kadarkoli zaigral za člansko reprezentanco (17 let, 4 mesece in 16 dni). Ste pričakovali, da bi tako zgodaj dobili vabilo v državno člansko reprezentanpa smo se tudi posameznim segmentom igre. co? Koristilo mi je.« »Resnično sem bil vesel vabila k članom. To je Ste se v glavnem mestu Srbije srečali veliko presenečenje zame! O tem me je najprej s svojim agentom Miškom Ražnatoobvestil trener Jurica Golemac. Naslednji dan vićem? me je poklical še selektor Rado Trifunović.« »Sem.« Kaj pa utrujenost? Za vami je evropsko Je bila letos opcija, da odidete na tuje? prvenstvo mladincev (EP), pa treningi s »Z agentom sva ocenila, da je zame najboljše, člani Sixta Primorske. da ostanem v Kopru. Tu želim v tej sezoni narediti »Poletje je naporno, a časa za utrujenost ni. Tudi korak naprej. Jasno pa mi je, da bom igral toliko, v klubu so mi ob prejemu vabila v člansko repre- kot bom treniral in si zaslužil.« zentanco dejali, da moram izkoristiti priložnosti.« Imate vzornika? Ste bili pripravljeni, da vas nahruli ka»Tako kot številnim je tudi meni idol Dončić, glepetan Gašper Vidmar in vam tako pode na to, kar je pokazal in naredil do zdaj pri teh maga pri učenju in zorenju? letih. Tu je še Goran Dragić. Kot ponosen Slove»Tudi na to sem bil pripravljen. To je del šolanja, nec sem zgledujem po njima!« tu sem, da se učim.« Boste tudi letos igrali v mladinski vrsti Kaj pa trema? Sixta Primorske? »Malce jo je bilo ob prihodu v reprezentanco.« »Bom. Od trenerja Mira Alilovića se lahko še vePo uspešnem mladinskem EP ste bili liko naučim.« povabljeni še v Beograd na projekt NBA Glas je kariero začel v KK Krško, potem pa pred Without Boarders, kjer so se predstavili odhodom v Sixt Koper odigral nekaj turnirjev v največji evropski talenti, torej tudi vi ... dresu Olimpije in Heliosa. »Tam sem vadil z NBA-trenerji in igralci, posvetili Pripravil: D. P.

Bi želeli zase izbrati najboljšega

LEPOTNEGA KIRURGA?

Z Malkovca na stopničke v Ilirsko Bistrico

Gorsko-hitrostna dirka v Ilirski Bistrici je z vso smetano evropskega tekmovanja v tej avtomobilistični panogi napovedovala razburljiv konec tedna. ILIRSKA BISTRICA – 24-letni David Stušek z Malkovca je na svoji prvi dirkaški udeležbi na gorsko-hitrostni dirki v Ilirski Bistrici v konkurenci divizije tretjega slovenskega prvenstva osvojil drugo mesto. Anže Soklič iz Šmartna pri Litiji je osvojil 2. mesto, Peter Kapler pa 9. mesto v diviziji 2. Skupna zmaga je ponovno šla v roke serijskemu zmagovalcu ilirskobistriške dirke Italijanu Simoneju Faggioliju. Gorsko-hitrostna dirka v Ilirski Bistrici je z vso smetano evropskega tekmovanja v tej avtomobilistični panogi napovedovala razburljiv konec tedna. Žal ga pa je močno zaznamoval močan sobotni naliv, ki je oviral število nastopov na trening vožnjah, prav tako pa je organizatorjem pokvaril načrte o rekordnem številu gledalcev pri ogledu dirke. V zelo slabih pogojih, ki so terjali kar nekaj odstopov že na uradnih trening vožnjah, se je na tekmovalno progo prvič v svoji karieri podal 24-letni David Stušek z Malkovca. »Ob pričetku trening voženj je izgledalo, da se bo vreme vendarle umirilo, ko pa sem nataknil čelado in se pripravil na nastop, pa se je v intervalih iz neba dobesedno ulivalo. Pogoji na progi so terjali tudi nekaj odstopov. Vendar bil sem miren, vedel sem, da moram v takih pogojih le pripeljati do cilja.« Do njegovega prvega nastopa je bil trening večkrat prekinjen. »Že pred štartom sem naredil plan, kako se bom lotil proge. Nisem štartal silovito, peljal sem se z veliko rezerve in tipal pogoje. Prvi del proge je bolj položen in zelo hiter, zato lahko hitro pride do pojava, ko pnevmatike ne morejo več izpodrivati vode. Tega sem se zavedal in previdno peljal prvi del proge.« Ko pa je opravil s prvim delom proge, pa je bolj pogumno stopil na plin. »Drugi del proge je nekoliko bolj strm in počasnejši ter bolj tehničen. V ovinkih sem začutil zelo dober oprijem pnevmatik in zavor, zato sem lahko bolj samozavestno napadal progo in dirkaško linijo.« V cilj je vseeno prišel z zelo spodobnim časom. V nekoliko manj ekstremnih pogojih je potekala tudi druga vožnja uradnega treninga. »Tudi v drugi vožnji sem v prvem delu proge vozil z veliko rezerve, sem pa z nekoliko več samozavesti napadal bolj zaviti del proge.« Tretji uradni trening je bil zaradi močnega dežja odpovedan. Po uradnih treningih je Malkovčan zasedal 3. mesto v svoji diviziji slovenskega prvenstva. Dve vožnji

BON ZA 100€ 11 KIRURGOV V SLO in HR POPOLNOMA VARNO BREZ BOLEČIN KOREKCIJA PRSI

KOREKCIJA NOSU LIPOSUKCIJA

Doktor 1A je zdravstvena agencija, katera ocenjuje zadovoljstvo pacientov v zdravstvu na osnovi anketiranja pacientov, ki so poseg že opravili. Povpraševalce obveščamo o zadovoljstvu pacientov pri zdravnikih oz. ponudnikih s katerimi sodelujemo. Stranke, katere opravijo poseg preko Doktor 1A lahko prejmejo 50€ povračila ali pa povrnjene stroške pregleda. Velja le ob izpolnitvi obrazca o zadovoljstvu pacienta po posegu.

21

Dirkači pa so se v Ilirski Bistrici zbudili v sončno nedeljsko jutro. V nedeljo sta bili na sporedu dve tekmovalni vožnji, seštevek njunih časov pa je rezultat voznika. »Ponovno sem imel v glavi le to, da z varno in lepo vožnjo prispem v cilj vožnje. Ampak takoj v hitrih ovinkih po štartu

prve vožnje sem začutil odlično lego avtomobila v hitrih zavojih, kar mi je dalo nekaj samozavesti, ko pa sem začutil odlično stabilnost na zaviranju, pa sem se popolnoma predal občutku v avtomobilu. V vsakem naslednjem ovinku sem pridobival čedalje več zaupanja v pnevmatike in zavore ter že prvo dirko zaključil z odličnim časom 2.56.15, kar je bilo skoraj 1,5 sekunde hitreje od mojega neposrednega konkurenta Tadeja Dessarda iz Portoroža, kljub temu, da sem bil dvakrat prepozen na dirkaški liniji. Tako sem že po prvi vožnji zasedel drugo mesto v diviziji tretjega slovenskega prvenstva. Vodeči Aleš Prek je bil pričakovano močno hitrejši, a on ima že več kot 10 let izkušenj in tehniko, kateri na tej progi ne morem biti konkurenčen.« Tako se je obetal boj za 2. mesto, vendar je bil David vseeno preudaren. »Nisem se želel spuščat v boj. Želel sem odpeljati čisto vožnjo, poskusil držati linije in morda nekoliko kasneje in agresivneje zavirati. Važno je bilo, da sem pripeljal v cilj.« V cilj je pripeljal s časom 2.54.1 in s tem ponovno v boju za drugo mesto za tri desetinke ugnal Tadeja Dessarda. »Pred štartom sem slišal Tadejev čas in se zavedal, da bom s čisto vožnjo obdržal prednost iz prve vožnje. Ko pa sem v cilju zagledal svoj čas, sem bil pa prezadovoljen.« V skupnem seštevku je David za 1,8 sekunde ugnal, sicer eno leto mlajšega, a izkušenejšega, Tadeja. »V cilju sva si športno čestitala in se strinjala, da sva uprizorila lepo borbo na daljavo.« Malkovčan je tako uspešno zaključil dirko, največ pa mu pomeni, da je dobil tudi kar nekaj pohval iz ust ostalih sotekmovalcev in veljakov slovenskega avtošporta. »To pomeni, da v meni ni samo želja, ampak da imam tudi dober občutek za vožnjo dirkalnega avtomobila. To mi največ pomeni.« Prihodnost njegove kariere pa je opisal takole. »To leto najbrž ne bom več tekmoval, saj mi proračun to ne omogoča, niti to ni bilo v prvotnem planu. Vse sile pa bom usmeril v nabiranje sredstev za prihodnjo sezono, kar mi predstavlja velik osebni izziv. Dirkanje ni samo finančni, temveč tudi organizacijski in logistični zalogaj. Veselim se že dela čez zimo.« Vir in fotografija: Nadlani.si


22

RAZVEDRILO

3K

SUKANEC ZA KVAČKANJE

RAVNILO

IVO DANEU

KOKOŠ (LJUBK.)

KLIC (REDKO)

Povsod z vami

-

MAJHEN GLODAVEC

MEDNARODNA OZNAKA ITALIJE

MERILO, KRITERIJ

NEKDANJI NEKDANJE UBEŽNIKI IME VARNE PRED TURKI

HLAPI, KI JIH ODDAJAJO SNOVI

JASNOVIDNOST ŠPORTNA IGRA Z ŽOGO ŽIVALSKA HRANA

ANGLEŠKI NEDOLOČNI ČLEN PRAŠIČEV PODOČNIK

TRIK, PREVARA HEROJI ZBIRKA STARIH LISTIN

PODREDNI VEZNIK DVOM

LANENI IZDELKI

SNOV, KI DAJE PRIJETEN VONJ

&

SUROVEŽ (EKSPR.) SRD

PREDSEDNICA ZPS (BREDA) GNADA

Ð

IT. MODNI KREATOR (GIORGIO) KINO (ANG.)

POLDRAG KAMEN RUMENE BARVE

NEODKRITA ŽENSKA GLASBENA PRVINA

PREBIVALEC ALABAME PSIHOLOGINJA PEKLAJ ŠAHOVSKA FIGURA

AMERIŠKA PEVKA (MARIAH)

GLOBOKA NEZAVEST

STARI OČE BODOČI POLICIST NINA OSENAR

ASSOCIATED PRESS VSTAJA

BOTRA (NAR.) V STRUGI TEKOČA VODA

STOPNJA, RAVEN

VOZILO Z ENIM SEDEŽEM EKIPA, MOŠTVO

SNEMALNA NAPRAVA

105 NACE SIMONČIČ

OSEBA IZ BIBLIJE

PREŠERNOVA PESEM

SEVERNOATLANTSKI VOJAŠKI PAKT

AMERIŠKA IGRALKA (BROOKE)

Vzemite nas s seboj Minister za prosti čas opozarja: Reševanje a. križank in ugank Za prosti čas krepi telo in duha.

Svetujejo vam prijazni in usposobljeni strokovnjaki. 07 37 37 660 • Gramoz, pesek, prevozi…vse to na eni številki 041 642 256. • Renault Scenic že čaka na vas. Pokličite in se prepričajte o najugodnejši ponudbo! 07 391 81 14 • Odkup živali in klavnica 031 441 577 • Največja izbira zimskih pnevmatik ta hip. 031 204 333 • Prodaja sekancev in hlodovine 041 755 578. • Okulistični pregledi, operacije oči, optika VSE NA ENEM MESTU 041 389 529 • Dostava betona vedno in povsod 051 655 622 • Opravljamo USLUGO KLANJA živali, vse informacije na 041 730 166 • Hitro in preprosto preverite svoj sluh 07 33 222 66 • Enostavno SAMO SPATI na ležiščih Optimo 07 30 47 748 • Udobje, ki ga občutite v novi Citroenovi kombi limuzini 07 37 37 660 • Male čistilne naprave 07 30 48 350 ODDAJTE BREZPLAČNI MALI OGLAS Male oglase lahko oddate na spletni strani www.nadlani.si (v rubriki mali oglasi) ali preko elektronske pošte na: oglasi@nadlani.si s pripisom MALI OGLAS. NAGRAJENCI AVGUSTOVSKE KRIŽANKE: Anita Grm, Ravnik 28, 8232 Šentrupert Slavka Moža, Plemberk 12, 8322 Stopiče Dragica Hostnik, Bohorska 1, 8290 Sevnica

UTEŽNA MERA ZA DRAGE KAMNE

NOVO

www.trik.si

TOPILO ZA LAK

MRAČNO RAZPOLOŽENJE REDOVNICA

Mali oglasi

• Obiščite ali pokličite avtohišo Berus, imajo zanesljiv avto za vas: 07 371 98 00 • Najboljša okna in vrata v mestu 070 470 560 • Najboljša izbira za nakup avtomobila.

NAGRADNA KRIŽANKA SEPTEMBER 2018 Rešitev oz. geslo nagradne križanke pošljite do 10. 10. 2018 na naslov: Na dlani, Gubčeva cesta 35 a, 8210 Trebnje, s pripisom NAGRADNA KRIŽANKA SEPTEMBER Izžrebani nagrajenci bodo objavljeni v naslednji številki. NAGRADA: 3x 15ml točen parfum po izbiri

Mali oglasi prodamo kmetijsko zemljišče v izmeri Trebnjem. Migajte z nami 041 348 667. • Gradite, potrebujete beton hitro in • Poskrbite za sanacijo svojega dimnika še 8.939,00 m2 po ceni 2, 40 eur – m2 oziroma po ugodno? Pokličite: 031 644 300 dogovoru. Na zemljiščih je možna postavitev pred novo kurilno sezono 051 358 189. • Nimate kapitala? Nudimo odprtje podjetja, • KIA - totalno HUD AVTO, ponudbo nezahtevnih objektov v skladu s prostorskimi 070 444 222. preverite v Pan-Jan v Trebnjem ali v Ivančni akti občine 041 345 920 • Zunanje oglaševanje na jumbo panojih Gorici • Labradorka, črna, čistokrvna, cepljena, že za 50€/mesec 070 899 899 • Izobraževanje odraslih na Cik-u 07 34 stara 9m, čipirana. Mladiči: zlati prinašalci, • Efekt oglaševanja 100% zagotovljen, ne 82 100 čipirani, cepljeni, oddaja po 5.9.2018. Okolica odlašajte, pokličite 070 899 899 • 27. 9. vas vabimo na Doživljajski izlet Trebnjega 051 816 591. • Brezplačni test sluha: 059 044 058 • Nudim storitve čiščenja stanovanjskih po občini Sevnica • Ugodno na voljo vse vrste zavarovanj, 040 • Lesni peleti, 100% smreka-jelka 07 34 81 in poslovnih prostorov. Po potrebi nudim 640 171. 500 pomoč na domu. Pridem na vse relacije, ki jih • Obstojne pvc ograje, naročila na 040 854 • Pri prenovi stanovanja smo mi pravi pokriva časopis NaDlani. Telefon: 040 645 174 352. naslov za vas 041 623 775 • Iščem stanovanje, garsonjero, manjšo • Ugodne cene prenosnikov, servis • AKCIJA! Vsi v TOP GYM migat! hišo, vikend za najem, Škocjan, Novo računalniške opreme in še in še, 05 99 24 • Idealen prostor za zaključene družbe, mesto, Sevnica, 040 741 020. 007. • Prodam lepo pec na drva/ kamin ker mi martinovanje, silvestrovanje 031 652 429 • Izdelava kotlov za pripravo živinske krme, • Prodaja jabolk za ozimnico ,prodaja soka, stoji že lep čas, uporabljena je bila samo eno razrez na cnc strojih… pomagamo vam lahko bio jabolčni kis, prodam večjo količino fižola sezono. Obdana z keramičnimi ploščicami. na 041754051. 051 770 290 Ogrevala je prostor 83 kvadratnih metrov, • PSNM s svojimi plesnimi tečaji tudi v • Na enkratni lokaciji k.o Dobrnič v občini Trebnje višina 81 cm širina 50 cm. Kurišče 35 širina

Nagrajenci bodo nagradne bone prejeli po pošti. Vsem nagrajencem lepo čestitamo.

/39dolzina . Samo resni okolica Sevnica / Krmelj 051779135 • Prodam voziček Chicco trio Enjoyfun moder 3 v 1:lupinica, košara s prilagodljivim vzglavjem in športni voziček. Zraven je torba za otroške potrebščine ter prozorna prevleka za dežne razmere, ter zimska vreča za voziček. Kot nov.Okolica Trebnjega, možna dostava v Novo mesto ali v Ljubljano 031 414 007 • IZPOSOJA ŠOTORA 5×8 in 3×6 , AGREGATA , VISOKOTLAČNEGA ČISTILCA , ELEKTRIČNE ŠKARJE ZA ŽIVO MEJO , KOTNEGA BRUSILNIKA , UDARNEGA VRTALNEGA STROJA , VBODNE ŽAGE. 040 849 710. • Prodam zelo kvaliteten raški cviček po 1,2€ za liter. Za večjo količino dam popust. Pokličite na 041 231 455 • Kamerunske ovce ki se ne strižejo umirjena pasma ,nezahtevna za strma pobočja lažja pasma .Zaradi opustitve večletne reje prodamo se zadnje pare v kompletu so odrasla samica z t3 dni starim mladičkom, letošnja samica 3 mesece in letošnji samec 4 mesece, niso v sorodu za nadaljno rejo , samo v kompletu. 300 EUR Okolica Sevnice, Tržišče, KK 051 779135 • Če oddajate psa ali psičko , ki jo ne morete več imeti in je pasme rotweiler bi jo z veseljem sprejeli v naše zeleno okolje mladička ali do 1 leta starosti, samo resni ker smo poznavalci pasme saj so nas več let razveseljevali . Lahko je tudi čistokrvni nemška ovčarka, šar planinec ali podobne čistokrvne pasme brez rodovnika (ne mešanci) 051 779 135 okolica RadečeSevnica. • Če slučajno kdo ven meče rabljen ladijski pod ali se dobre laminate, ploščice in podobne stvari bi jih z veseljem vzel naj me pokliče na 040 637 453 sem iz okolice Sevnice • 6 lanskih kokošk ki pridno nesejo in novega petelina, ter 4 kom, letošnjih piščancev skupaj za 100 EUR ali posamezno za 10 EUR /kom. ali menjam za bele leghorn ali kakšno Štajerko, lahko za koruzo ječmen….Ter se nekaj velikih piščancev kokoši pasme veliki orpington 20 EUR kom.zelo lepi letošnji veliki okrasni petelini 051 779135 • prodam koze srnaste pasme ,stare 3 mesesce za zakol ali nadallno rejo 031 757 255 051 770 290


IZ ŠOLSKIH KLOPI

23

Trebanjska občina je šolsko leto začela s 183 prvošolci Vsi prvošolci so s strani Občine Trebnje prejeli knjigo Trebanjke Marte Bartolj z naslovom Kje si, ki jo je župan pospremil s prav posebno nalogo.

TREBNJE – Trebanjska osnovna šola je v novem šolskem letu sprejela 113 učencev prvega razreda, v podružnične pa se je vpisalo 44 novih učencev. V Osnovni šoli Veliki Gaber prag učenosti prestopilo 26 prvošolcev. Prvi šolski dan je vsakemu izmed njih prinesel veliko spremembo. V trebanjski občini je bilo v šolskem letu 2018/2019 takih otrok 183. Prav vse sta na pot učenosti pospremila župan občine Alojzij Kastelic in podžupan dr. Jože Korbar. Največ učencev je sprejela OŠ Trebnje, kjer bo matično šolo obiskovalo 113 prvošolcev in njihovih staršev, ki jih je župan v nagovoru spodbudil k novim izzivom na njihovi poti. Otroke in njihove starše je pozdravil tudi Radio 1 z Mihom Deželakom in svojo ekipo. Tudi v Nemški

vasi in v Šentlovrencu je župan z gostjo Marto Bartolj pozdravil 27 oziroma 10 novih šolarjev. V POŠ Dobrnič, ki je sprejela sedem prvošolčkov, in v OŠ Veliki Gaber, kjer je letos 26 učencev prvega razreda, pa je otroke in starše nagovoril podžupan dr. Jože Korbar. Na vseh šolah so prijetno vzdušje na prvi šolski dan ustvarili tudi drugi učenci šole, ki so se predstavili z bogatimi kulturnimi programi, številni med njimi pa so razkrili tudi izjemne sposobnosti nastopanja. Vsi prvošolci so s strani Občine Trebnje prejeli knjigo Trebanjke Marte Bartolj z naslovom Kje si, ki jo je župan pospremil s prav posebno nalogo. »Pri otrocih želimo s slikanico spodbuditi fantazijo in izvirnost ter naj si tako vsak izmed prvošolcev ustvari svojo zgodbo, starši pa naj bodo najboljši poslušalci teh zgodb. A ne želimo, da se vse zaključi v otroški domišljiji in za domačimi vrati. Zato bomo 15. decembra skupaj s častnim občanom občine in avtorico knjige v veliki sejni sobi na občini prisluhnili najbolj izvirnim in iskrivim zgodbam,« je otroke spodbudil župan občine Trebnje. Vsem prvošolcem želijo čim prijetnejši začetek šole in veliko veselih trenutkov s svojimi vrstniki in učitelji. Vir in fotografija: Občina Trebnje

V prvi razred sedlo 20 otrok

Poleg obvezne rumene rutice so prvošolčki prejeli še knjigo Katere barve je pomlad, avtorice Mojce Nose, in spominsko diplomo. MIRNA – V ponedeljek se je prvič v tem šolskem letu oglasil šolski zvonec. Tako bi zapisali, če bi o prvem šolskem dnevu poročali pred več kot desetletjem. Tako pa šolskega zvonca ni več, prvi šolski dan pa je še vedno poln pričakovanj in veselja ob ponovnem snidenju s prijatelji in sošolci ter učitelji. Mirnsko osnovno šolo od ponedeljka obiskuje 20 novih otrok – prvošolčkom je razredničarka Erika Cugelj, njena pomočnica je Mojca Milčinovič. Na prvi šolski dan so v šolo prišli popoldne, skupaj s starši, bratci in sestricami. Dobrodošlico jim je izrekla ravnateljica Anica Marinčič, ob vstopu v šolo pa jih je s spodbudnimi besedami in obljubo o novem videzu šolskega igrišča pospremil tudi župan Občine Mirna Dušan Skerbiš. Poleg obvezne rumene rutice so prvošolčki prejeli še knjigo Katere barve je pomlad, avtorice Mojce Nose, in spominsko diplomo, drugošolci, ki so lani obiskovali glasbeno delavnico pod mentorstvom Polonce Gole, pa so nastopili

V 15 MINUTAH BREZ BOLEČIN POPOLNOMA VARNO

BON ZA 100€ 14 OČESNIH KLINIK v SLO in HR

Novim znanjem in izzivom naproti

Načrtovana je ureditev male telovadnice Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, za kar so bila odobrena razpisna sofinancerska sredstva s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. s pravljico Pikapolonica in pikice, s katero so narisali nasmeh tudi na obrazih staršev. Osnovno šolo Mirna v tem trenutku obiskuje 249 otrok od prvega do devetega razreda. V sklopu mirnske osnovne šole deluje tudi vrtec Deteljica, v katerem je 124 otrok, in osnovna šola s prilagojenim programom, ki jo obiskuje 36 otrok iz različnih občin. Vir in fotografija: Občina Mirna

Vabljeni v Jurčkov gozd

Do odnosov pa lahko pride le, če imamo čas, da smo skupaj in da se družimo. Jurčkov park pa ponuja možnost, da združimo prijetno s koristnim. TREBNJE – Park Jurčkov gozd se nahaja ob potoku 5, v Trebnjem. Ponuja svež zrak, občutek svobode, paleto možnosti za igro, zabavo, za osvežitev pa izvirni leseni pitnik z vodo. V parku so krepilne naprave za odrasle, otroci pa se lahko sprostijo in razvijejo različne spretnosti na številnih igralih. Zakaj lahko obisk Jurčkovega gozda poveže vašo družino? Gozd ima največji učinek na zmanjšanje psihičnih težav, kot so – rahle depresije, težave z nespečnostjo, visoke deleže stresa, občutke, da ne zmoremo vsega ... Možgani so radi v

SI predstavljate življenje BREZ OČAL IN LEČ?

naravnem okolju in reagirajo tako, da zmanjšajo stresne odzive, zato nas naravno okolje pomirja. Preživljanja skupnega časa je za marsikatero družino neuresničena želja, če ne celo »misija nemogoče«. Družino sestavljamo mi in odnosi med nami. Do odnosov pa lahko pride le, če imamo čas, da smo skupaj in da se družimo. Jurčkov park ponuja možnost, da združimo prijetno s koristnim. Ne pozabite, na zaščito pred klopi in komarji! Vir in fotografija: TIC Trebnje

SEVNICA – Novo šolsko leto se je začelo na sedmih osnovnošolskih vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki delujejo na devetih lokacijah po občini Sevnica. V šolske klopi je sedlo 1.446 učencev v 83 oddelkih, prvošolcev je 168. Predšolska vzgoja je zagotovljena na osmih lokacijah po občini. V šolskem letu 2018/2019 bo vrtce obiskovalo 714 otrok, vključeni pa so v 40 oddelkov, kar je eden več kot v istem času lani. V vrtce so sprejeti vsi otroci, ki s septembrom izpolnjujejo pogoje za vključitev, odstotek slednje se po trendu iz leta v leto viša. V zadnjem obdobju so bile na področju vzgoje in izobraževanja izvedene številne investicije, ki omogočajo kakovostno izvedbo programov: novogradnja tržiške šole, sevniškega in krmeljskega vrtca, telovadnice v Šentjanžu, prizidka k podružnični šoli v Studencu in energetske sanacije. Tudi novo šolsko leto 2018/2019 z vidika naložb v objekte prinaša

več pomembnih novosti. Največji letošnji projekt je gradnja nove kuhinje v Osnovni šoli Milana Majcna Šentjanž, katere izvedba se je začela po podpisu pogodbe in uvedbi v delo v mesecu maju, dela pa bodo zaključena do sredine oktobra. V teku so gradbeno-obrtniška dela, sledi celovita oprema kuhinje. Na tej šoli bo izveden tudi nov elektro-priključek. Od drugih investicij so bile v poletnem času izvedene sledeče: ureditev prostorov za nov oddelek vrtca v Loki pri Zidanem Mostu, kjer so nova tudi zunanja igrala, menjava radiatorjev v zgradbi šole in telovadnice v Krmelju, ureditev dvorišča pri vhodu boštanjske osnovne šole, menjava kotla ter vgradnja pregradnih vrat med vrtčevskimi in šolskimi prostori na Osnovni šoli Blanca, obnova stopnišča ter nakup in postavitev kinetičnih igral v naravoslovni učilnici na sevniški šoli, nova bodo tudi zunanja otroška igrala v vrtcu v Šentjanžu. Na Studencu bo izvedena rušitev odkupljene hiše pri šoli, kar bo omogočilo ureditev zemljišča in okolice za potrebe šole in vrtca ter dodatna parkirna mesta. Načrtovana je ureditev male telovadnice Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, za kar so bila odobrena razpisna sofinancerska sredstva s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Po izvedenem razpisu za izbor izvajalca bo sledila izvedba ureditve telovadnice z menjavo opreme za kakovostno izvedbo športne vzgoje. Vir in fotografija: Občina Sevnica

Spremljajte nas tudi na Facebooku nadlani.si


24

ZADNJA STRAN

SCENIC

OMEJENA SERIJA LIMITED Prihranek do

+

1.800 €* 200 € za nakup dodatne opreme**

*Ob nakupu vozila in sklenitvi obveznega in osnovnega kasko zavarovanja za prvo leto prek Renault Financiranja prejmete še popust ob menjavi staro za novo v višini 600 € ter dodatni popust v višini 1.200 €. **Renault Financiranje ni pogoj za pridobitev bona v vrednosti 200 € za nakup dodatne opreme ali 300 € za Pony by Renault. Več informacij o ponudbi, nakupu in pogojih nakupa je na voljo na renault.si.

Poraba pri mešanem ciklu 3,9 – 5,7 l/100 km. Emisije CO2 100 – 127 g/km. Emisijska stopnja: EURO 6d – 6b. Emisija NOx: 0,0168 – 0,06 g/km. Emisija trdnih delcev: 0,0003 – 0,001 g/km. Število delcev (x1011): 0,01 – 0,99. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Slika je simbolna. Renault Nissan Slovenija, d.o.o., Dunajska 22, 1511 Ljubljana. renault.si

Renault priporoča

07 391 81 14 Obrtniška ulica 4, 8210 TREBNJE M: 041 252 254

PRODAJA IN ODKUP RABLJENIH VOZIL v TREBNJEM E ONLIN VINA! TRGO

t

pocenigume.ne

www.vulkanizerstvo.si

Oglejte si našo ponudbo rabljenih vozil na Avto.net/VBvozila/.

Profile for NaDlani.si

NaDlani.si september 2018  

NaDlani.si september 2018  

Profile for nadlani
Advertisement