__MAIN_TEXT__

Page 1

Nadlani.si

že v našem salonu

Tiskana izdaja Nadlani.si, brezplačen časopis za Dolenjsko in Posavje / NOVEMBER 2017

07 39 18 621

2

3

Po hudi tragediji mir našel v Novem mestu

5

Župan odpovedal ognjemet

Krajani ogorčeni nad novim križiščem

8

Inšpektorji z razlogom v vaše smeti

Kdo bo vodil naše občine?

11

Krka objavila rezultate poslovanja

12

Pravilno shranjevanje pnevmatik

12

Čakajo vas novi radarji

13

Na izlet v kanjon Krupe

17

Koliko prostih dni v 2018?

17

Akrapovič trdno na vrhu!

23

Rekordni badmintonski turnir na Mirni

Prihaja supervolilno leto 2018, ko bomo imeli tudi občinske volitve, na katerih bomo izbirali nove županje in župane. Odloča vsak glas (spomnite se Mirne Peči v letu 2010, ko je Zvonko Lah ugnal Leopolda Pungerčarja za pičla dva glasova), zato na tem mestu poziv: na volitve!

Leto 2017 gre počasi, a neizogibno h koncu. Zaznamovale so ga tudi volitve predsednika države. Volivci so odločili in nov mandat podelili dosedanjemu predsedniku Borutu Pahorju, ki je ugnal Marjana Šarca, ki je na našem področju največ podpore dobil v sevniški občini. Številni so bentili zaradi razpleta. Še več pa je bilo takih, ki jim ni bilo mar, da bi stopili do volišča in oddali svoj glas. Saj res, da se sliši obrabljeno, da vsak glas šteje. A volitve in volilna pravica sta pravica, privilegij. Boli le to, da je v minulih letih, desetletju, morda celo dveh, ta pravica izgubila na svojem pomenu. „Kaj naj naredim? Saj ne bo nič drugače. Moj glas ne šteje,“ slišim često, ko sem z ljudmi, ki so razočarani. Ker so verjeli, da bo boljše, da bodo za dostojno delo dobili dostojno plačo. Ne rabijo milijonov. Saj več kot pojesti človek ne more. Želijo le dostojnost, ki pa se je izgubila tam nekje za pohlepom in nesposobnostjo predvsem državnega premoženja in podjetij. Pohlep in nesposobnost sta razčlovečila človeka in mu vzela ponos. Škufca bo vztrajal A predsedniške volitve so bile le v uvod v prihodnje leto, ki bo super volilno leto. Odločali bomo o poslankah in poslancih, volili bomo župane. Zato bo zanimivo prisluhniti, kdo iz

LESNI PELETI 2

HP PELLET

naše regije se bo podal v lov na nov mandat. Prvi, ki je javno to napovedal, je Franc Škufca. Nekdaj je kandidiral s podporo LDS-a, zdaj pa je samostojen, je odločen, da še naredi nekaj za svojo občino. Tudi zato, ker se mu je v minulih letih nabralo toliko anonimk in polen pod noge (inšpekcije si malodane podajajo kljuko na občini, očitajo pa mu favoriziranje njegovega delodajalca FS Prevozi, katerega lastnik je bil pred županovanjem). To Škufco le še motivira, pa še kaj bi rad naredil – občino vodi nepoklicno 19 let, polovično je zaposlen v prej omenjeni firmi. Pričakovati je, da gre v Trebnjem vnovič na volitve tudi Alojzij Kastelic, ki je na čelu občine od leta 2006. Kazenske ovadbe mu niso prišle do živega, čeprav je moral na zadnjih volitvah za nov mandat v 2. krog, da je ugnal Špelo Smuk. Nekateri bi radi na čelu občine videli tudi dr. Jožeta Korbarja, ki od leta 2015 opravlja delo podžupana. Maver in Ocvirk med poslance? Mirnsko občino vodi Dušan Skerbiš, ki je bil izvoljen leta 2011, takrat je za sedež prvega moža občine tesno ugnal Boštjana Kolenca. Letos je imel Skerbiš tudi nekaj zdravstvenih težav. Ali bo z delom (in kandidaturo) nadaljeval, pa še ni jasno. Kot smo izvedeli, pa se od občine Šentrupert poslavlja dosedanji župan Rupert Gole, ki je vodil občino v dveh

041 755 578 halopesek.doo@gmail.com halo.pellets@gmail.com

Od leta 2006 pa Anton Maver županuje v občini Mokronog-Trebelno. Delo je zastavil tudi naprej. Zanimivo pa bo videti, ali se bo podal v lov na poslanski mandat ali pa bo še naprej županoval. Podobno dilemo ima menda tudi župan Sevnice Srečko Ocvirk, ki je na sedežu občine nadomestil leta 2007 tragično preminulega Kristjana Janca. Če bo šel Ocvirk za poslanca, naj bi v njegove županske čevlje stopil Janez Kukec. Z novim mandatom se spogleduje tudi novomeški župan Gregor Macedoni. S svojim delom kani nadaljevati tudi župan Šentjerneja Radko Luzar, ki je leta 2014 presenetljivo končal 20-letno vladavino Franca Hudoklina. Pričakovati pa je, da bo tudi naslednja štiri leta oblast v rokah Bernardke Krnc, ki je na tem koncu Slovenije (kar 11 občin, kjer berete časopis Nadlani.si) edina županja. Vodi pa občine Šmarješke Toplice. Naj se super volilno leto že začne. Pa pojdite na volitve, bodite aktivne občanke, aktivni občani. Pripravil: Drago Perko

Broomate - tako se pometa danes! R

- 100% bukovina - 6 mm premer - 5 kWh/kg - 8% vlažnost - 0,8% pepel - 650 kg/m3

mandatih, ki pa so jih zaznamovali tudi spori z domačini ter posli, ki jih je imelo županovo podjetje z občino. Če že drugače – tako delovanje ni higienično.


2

POGOVOR

V Novem mestu mestu našel mir po hudi nesreči v gorah in 15 operacijah

V naših koncih že nekaj časa deluje 27-letni Ožbej Poročnik. Boljše ga poznate tisti, ki spremljate pozorno namizno tenis, znan je tudi v gorniških plezalnih logih. V zadnjih mesecih sodeluje z NTK Krka, kjer sparira mladim igralcem. V Novo mesto ga je pripeljala želja po rehabilitaciji po težki nesreči, ki jo je doživel lani avgusta. lahko prestal toliko operacij, vse pa mi je bilo v veliko pomoč pri rehabilitaciji.

Slišal sem, da brez športa ne gre. Dejansko je namizni tenis del moje rehabilitacije. Opravljam jo v Novem mestu, kjer živi moja najboljša prijateljica Manca Fajmut. V NTK Krka sem v času nujne rehabilitacije tudi sparing partner mladim igralkam in igralcem.

Kako je potekalo okrevanje?

Zgodilo se je 20. avgusta lani. Pod 2532 metrov visoko Rjavino, ki se dviga med alpskima dolinama Kotom in Krmo, se je zgodilo v severni steni. Skupila jo je naveza Nejca Štumbergerja in pripravnika za alpinista Ožbeja Poročnika, oba člana alpinističnega odseka (AO) pri Akademskem planinskem društvu Kozjak Maribor. Nejc je tragično preminil, Ožbej pa čudežno okreval! Za Ožbejem je že 15 operacij, vrača pa se v vrhunski šport.

Dva meseca sem bil v umetni komi. Na dan sem dobival po 40 tablet, tudi pomirjevala. V času take doze sem izvedel, da soplezalca Nejca ni več. To spoznanje je bilo boleče... Tudi zato sedem mesecev nisem spal več ko uro ali dve. Jasno je, da ste velik individualist. Pa si tak človek dovoli pomagati, ko mu je tako hudo, kot je vam bilo? Nisem pa si pustil pomagati. Vedel sem, tudi ko sem zapustil UKC Ljubljana, da se moram čimpreje vrniti. Sedem mesecev sem bil po raznih ustanovah, počutil sem se kot bi bil v kletki zaprt. Zato mi je bilo jasno, da da moram nekaj narediti iz sebe.

V svoje vrste me je povabil trener Darko Danes ste taki, kot da se vam ni zgodilo Kojadinovič. Sem njegov pomočnik, ekipi sem nič! Moj poklon! pomagal tudi minuli mesec, ko je v Laškem Verjetno sem resnično čudež medicine. V pol potekalo evropsko prvenstvo športnikov leta sem uspel od nepokretnega Ožbeja na invalidov. vozičku priti do situacije, ko dejanskih omejitev Boste še igrali? nimam. Ok - čaka me še precej rehabilitacije, najhuje je za mano. Ne dam bom še igral, že igram! Sem član Fužinarja, za katerega nastopam v elitni SNTL! Opazil sem, da ste se po nesreči precej razpisali na družbenem omrežju Facebook.

Kaj se je zgodilo? Odneslo naju je sto metrov nižje. Saj še nihče ne ve točno. Okoliščin nesreče se ne spomnim. Imela pa sva ogromno smolo. Za nesrečo ni bil kriv človeški faktor, ampak odlomljena skala, ki nam je odnesla kline. Padla sva… Moj nahrbtnik je končal 500 metrov nižje, prav tako čelada… Slučajno sta naju našla dva, ki sta plezala za nama. Nihče ne ve tudi, kako dolgo sva visela na vrvi, ki me je dejansko rešila. Vem le to, da sem lep čas visel z glavo navzdol, kar ni bilo dobro. Moj soplezalec žal ni preživel. Mene pa so takoj za tem pripeljali v jeseniško bolnišnico.

Sodelujete tudi s z Zvezo za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite.

Kakšni ste bili, ko ste šli iz UKC Ljubljane?

Po nesreči sem imel 40 kilogramov, izgubil sem sprednje štiri zobe… Postrižen sem bil povsem nakratko. Nikakršen sem bil.. A sem spoznal, da In dodaja: je človek samo lupina. Bistveno je, kaj je v njem. Dejansko so sprav menili, da sem mrtev, a je Zato sem vztrajal, se boril. prišla nagla vzpodbuda, da me le skušajo rešiti. Po taki nesreči vas je čakala dolgotrajna Prvo noč sem preživel na Gorenjskem, odkoder rehabilitacija. je sledila selitev v UKC Ljubljana. Poškodbe so Ki sem jo opravljal sprva na Univerzitetnem bile hude. rehabilitacijskem centru Soča Ljubljana. Ko sem Kaj točno vam je bilo? iz UKC Ljubljana prišel na rehabilitacijo, nisem Od glave do pet sem bil polomljen – vključno z mogel vstati z vozička, kaj šele, da bi tam dalj medenico in stegnenicama, poškodovana je bila časa sedel. Po treh tednih je bilo že drugače. tudi trtica ter notranji organi. Leva roka je bila tako Zakaj? poškodovana, da so jo želeli celo amputirati, a so si premislili. Dobil sem tudi hematom malih Na tem mestu velika pohvala URI Soča in fizioterapevtki Veroniki, ki je tako predano skrbela možganov. zame. Brez nje mi ne bi uspelo. Bila je tudi moja Preživeli ste čudežno. psihologinja. Pa imel sem srečo, da me je v UKC Ker sem bil nekadilec in poprej tudi vrhunski Ljubljana operiral dr. Marko Kastelec, ki je opravil športnik so bila pljuča tako razširjena, da sem izvrstno svoje delo.

Razmišljate, da bi za Slovenijo nastopili v konkurenci invalidov?

Pa ne zato, ker bi bil narcisoid. Bolj zato, ker sem Rad bi igral. Zaradi vseh svojih težav čakam še bil tako navdušen nad napredkom po stanju, v klasifikacijo. katerem sem bil. Kakšen je danes vaš odnos do gora in Kaj pa družina? hribov po taki nesreči? Imam srečo, ker imam tako družino. OB strani Nič se mi ni zamerilo. S prijateljem sva začela so mi stali že pred nesrečo in med njo. Starši in sestra so vedno z mano. Zdaj ni lahko, bolniška z manjšim hribom, visokim 200 metrov, potem ni velika. Prej sem bil zaposlen kot poslovodja v pa vse tja do Pece. Računala sva, da nama bo enem podjetij, s pomočjo staršev mi je danes vzelo 3,4 ure, a sva bila na vrhu za uro in pol.

lažje. Zato pravim: cenite svoje starše, dokler jih Kaj bi sporočil za konec? še imate. Ne izgubljajte časa z nepomembnimi stvarmi, Pravijo, da v taki situaciji spoznaš jamranje je pa za šibke! prijatelje. Spoznal sem, da nisem sam.

Pripravil in foto: Drago Perko

Lahko storite, kar vam je naročeno. Ali pa tudi ne. Audi A4 S Line Limited Editon.

Beseda urednika Veseli december je tu. Kaj dati, kaj podariti, je vprašanje, ki bo naša sladka skrb, ko bomo izbirali darila za tiste, ki jih imamo radi. Te, ki nam kaj pomenijo, te, za katere nam ni vseeno. Pa naj bodo to prijatelji, domači, ožja družina. Pozornost šteje. Brzdajte konje, bog ne daj segati po kakšnih posojilih, ko gre za darila. Dajte sebe, namenite ljudem svoj čas. Ta je dragocen, a nič ni dovolj dobro za tiste, ki jih imate res radi. Bodite skupaj, postavite jaslice in se pogovarjate. Pričakajte dobre može - Miklavža, Božička in Dedka Mraza. Pa radi se imejte. Tega ni nikoli dovolj ali preveč. Vmes vabljeni k branju naše spletne strani nadlani.si, čez dober mesec pa si voščimo pred prazniki!

Že od

291 € mesečno*

Lepo vas pozdravljamo iz uredništva časopisa NaDlani.si.

Nadlani.si Tiskani medij Nadlani.si je vpisan v razvid medijev, ki ga vodi

Ministrstvo za kulturo RS, pod zaporedno številko 1838. Izdajatelj: MAGMA MEDIA d.o.o., Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje Uredništvo: Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje Odgovorni urednik: Drago Perko Oblikovanje: Petra Jontez Elektronski naslov: urednistvo@nadlani.si Tisk: Delo tiskarsko središče. Tiskano 1 dan pred izdajo številke. Naklada: 30.000 izvodov Pokrivamo občine: Novo mesto, Šmarješke Toplice, Škocjan, Šentjernej Trebnje, Žužemberk, Mirna, Šentrupert, Mokronog - Trebelno, Mirna Peč, Sevnica Mali oglasi: oglasi@nadlani.si Oglasno trženje: info@nadlani.si, 070 899 899 Spletna stran: www.nadlani.si

Avtohiša Berus

Podbevškova 1, 8000 Novo mesto, tel.: 07 37 19 800, www.avtohisa-berus.si * Informativni izračun velja v primeru sklenitve pogodbe za finančni leasing za obdobje 84 mesecev za Audi A4 1.4 TFSI 150KM pri družbi Porsche Leasing SLO d.o.o., firma za leasing Ljubljana pod pogoji tarife F_AUFASTZ17. Več o pogojih izračuna na www.porscheleasing.si. Vse cene so z DDV. Ponudba velja do 30. 11. 2017 oz. do razprodaje zalog.

Podatki o porabi in emisijah Audi A4: Poraba goriva (l/100 km), kombiniran način vožnje: 5,5–4,0. Emisije CO2 (g/km), kombiniran način vožnje: 131–104. Emisijska stopnja: EU6. Emisija dušikovih oksidov (NOx): 0,0636–0,0407 g/km. Emisija trdnih delcev: 0,00019–0,00000 g/km. Število trdnih delcev: 5,90–0,12 x 1011. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona,delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Poraba goriva in emisije CO2 so navedene v razponu, ker so odvisne od izbranih pnevmatik/platišč. Slika je simbolna. Več na www.audi.si


3

IZ NAŠIH KRAJEV

Silvestrovo brez ognjemeta

V Mestni občini Novo mesto že približno deset let ne pripravljajo novoletnega ognjemeta, tudi letos se ne bodo izneverili tradiciji. NOVO MESTO – Pred dnevi se je na nas obrnila bralka z vprašanjem, ali drži podatek, da tudi letos v dolenjski metropoli na silvestrovo ne bo ognjemeta. Zadevo smo preverili na Mestni občini Novo mesto, kjer so ugibanja potrdili. »Podatek drži. V Mestni občini Novo mesto že približno deset let ne pripravljamo novoletnega ognjemeta. Razlog za to je skrb za okolje, s takšnim ravnanjem sledimo tudi usmeritvi Agencije RS za okolje, ki poziva občine naj se odpovejo ognjemetom. Tako je naše silvestrovanje prijaznejše tudi za mlajše otroke, starejše in hišne ljubljenčke. Prav tako pomeni ognjemet relativno visok strošek za občinski proračun. H podobnemu ravnanju vsako leto spodbudimo tudi naše občane,« so pojasnili. Ognjemeti, petarde in iskrice povzročajo veliko

in negospodarno onesnaženost ozračja z delci in predstavljajo tveganje za zdravje. Meritve kažejo, da je silvestrska noč zaradi ognjemetov in zasebne uporabe pirotehnike med najbolj onesnaženimi z delci v vsem letu. Pripravil: D. P.

Nov prometni režim

Prejšnji konec tedna je izvajalec postavitve novega krožišča pri Finančni upravi v Novem mestu dokončal glavna dela in vzpostavil nov prometni režim.

NOVO MESTO – Od petka, 17., do nedelje, 19. novembra 2017, je, kot so napovedovali, izvajalec CGP postavil montažno krožišče, uredil vse potrebne prometne označbe in v skladu s projektom, izvedel tudi vse prilagoditve pločnikov in navezav za kolesarje. Za vse udeležence v prometu to pomeni predvsem olajšano uporabo parkirišča v Kandiji,

posebno pozornost pa morajo vozniki in ostali vključeni v promet na tem območju nameniti predvsem spremenjenemu prometnemu režimu v obstoječem križišču. Vključevanje v križišče s Kandijskega mostu namreč ni več prednostno - prednostna cesta je od sedaj dalje Kandijska cesta (od FURS proti zdravstvenemu kompleksu in obratno). Iz mostu bo možno zavijanje zgolj levo ali desno, vožnja naravnost proti Trdinovi ulici ni več dovoljena. Zaradi pomembne spremembe na odseku, ki je prometno zelo obremenjen, bo v začetnih dneh na lokaciji prisotna tudi Policija, ki bo pomagala pri poteku prometa in nadzorovala upoštevanje nove prometne signalizacije. Za upoštevanje novih prometnih prilagoditev se vam na MO Novo mesto zahvaljujejo. Vir in foto: MO Novo mesto

Rotovž obiskal predsednik Inštituta regij Evrope

Župani z vodstvom Policijske uprave Novo mesto Po zaključenem posvetu so si skupaj ogledali Operativno komunikacijski center Novo mesto, kjer so jim predstavili delo policistov, ki sprejemajo klice na številko 113. NOVO MESTO - V četrtek, 8. Novembra, je na povabilo vodstva Policijske uprave Novo mesto potekalo srečanje z župani Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Policisti lokalnih policijskih postaj na območju Policijske uprave Novo mesto zelo dobro sodelujejo z lokalnimi skupnostmi na njihovem območju. Poleg reševanja konkretnih varnostnih dogodkov in izvajanja drugih ukrepov za izboljšanje varnosti, jim vsako leto predstavijo rezultate svojega dela. Za zagotavljanje večje varnosti so v številnih občinah ustanovljeni varnostni sosveti, v katerih sodelujejo predstavniki različnih institucij in skupaj s predstavniki policije in lokalnih skupnosti iščejo rešitve za izboljšanje varnostnih razmer v skupnosti. Policisti vsako leto pozovejo občine, na območju katerih izvajajo naloge, k podaji predlogov prioritetnih nalog pri zagotavljanju varnosti in te naloge po preučitvi vključijo v letne načrte dela. V četrtek, 8. novembra 2017, so se župani občin odzvali vabilu vodstva Policijske uprave Novo mesto in prvič v taki zasedbi spregovorili o varnostnih izzivih in o tem, kako bi lahko sodelovanje še okrepili. Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto, je izpostavil pomen varnosti, ki je še posebej v sodobnem času in razmerah ena najbolj izpostavljenih dobrin. Kako zelo pomembna

Namen organizacije Inštitut regij Evrope (IRE) je nevladna in neprofitna organizacija s sedežem v Salzburgu. Deluje na nacionalni in mednarodni ravni in predstavlja platformo za občine, regije in mesta. S svojim delovanjem želi zmanjšati informacijski primanjkljaj in spodbujati gospodarske

Viri in foto: MO Novo mesto

HITRA IZDELAVA TISKOVIN

070 833 833

»V Novem mestu manj za več denarja kot v Ljubljani!« Zaenkrat je na voljo 25 koles na petih postajah, v prihodnje želijo razširiti mrežo postajališč in sistem nadgraditi tudi z električnimi kolesi.

Župan je avstrijskemu gostu predstavil ključne značilnosti in izzive novomeške občine in se strinjal, da je sodelovanje med evropskimi mesti in regijami nujno potrebno. NOVO MESTO – Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je 10. novembra 2017 na rotovžu sprejel predsednika Inštituta regij Evrope dr. Franza Schausbergerja, nekdanjega deželnega glavarja avstrijske zvezne dežele Salzburg in aktualnega svetovalca evropskega komisarja za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja. Predsednik Inštituta regij Evrope je županu Macedoniju predstavil poslanstvo in delo inštituta in se zavzel za sodelovanje z Mestno občino Novo mesto, ki je interes Inštituta regij Evrope pritegnila, ker aktivno izvaja številne razvojne projekte in deluje v smeri pametnega mesta (Smart City). Župan je avstrijskemu gostu predstavil ključne značilnosti in izzive novomeške občine in se strinjal, da je sodelovanje med evropskimi mesti in regijami nujno potrebno, saj krepi tako posamezna mesta kot tudi Evropo kot celoto. Mednarodno sodelovanje prinese tudi izmenjave dobrih praks in izkušenj, saj se vsa mesta spopadajo s podobnimi izzivi, med katerimi sta še posebej aktualna učinkovita mobilnost in trajnostni razvoj.

je, pa se zavemo šele v trenutku, ko je ta na preizkušnji. Že več let je temelj dela policistov policijsko delo v skupnosti in uspešnega zagotavljanja ter ohranjanja ugodnih varnostnih razmer si ni moč predstavljati brez tesnega sodelovanja z lokalnimi skupnostmi. Županjam in županom je bila predstavljena organiziranost Policijske uprave Novo mesto, predstavljeni so bili rezultati dela in izzivi za prihodnost. O varnostnih razmerah v posamezni občini in najbolj izpostavljenih težavah so spregovorile tudi županje in župani. Po zaključenem posvetu so si skupaj ogledali Operativno komunikacijski center Novo mesto, kjer so jim predstavili delo policistov, ki sprejemajo klice na številko 113 in napotujejo policiste na kraj, kjer jih ljudje potrebujejo.

brezplačna, uporaba koles je omejena na 14 ur na teden,« nas na občini seznanijo z nekaj »drobnega« tiska. V Ljubljani uporabnika kartica stane tri evre. Nenepomemben podatek je tudi to: Za samo tri evre si lahko eno leto izposojate kolesa brez kakršnih koli omejitev. Zakaj omejitve?

potenciale evropskih regij, s svojimi pobudami pa podpira decentralizacijo in regionalizacijo po načelu subsidiarnosti. Inštitut je leta 2004 ustanovil dr. Franz Schausberger, nekdanji deželni glavar avstrijske zvezne dežele Salzburg. Inštitut trenutno šteje več kot 130 članov iz 23 evropskih držav. Člani so tako države, regije, občine, mesta kot tudi podjetja. Inštitut vidi čezmejno sodelovanje kot temeljni inštrument za podpiranje socialne kohezije in trajnostnega gospodarskega razvoja. Člani iz Slovenije so Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor ter občini Trebnje in Grosuplje. Inštitut je 9. novembra 2017 v Opatiji organiziral konferenco »Logistika in transport - optimizacija pretoka in distribucije blaga v regijah«, predsednik Schausberger pa je obisk v regiji združil z obiskom nekaterih občin na Hrvaškem in v Sloveniji. . Vir in foto: MO Novo mesto

NOVO MESTO – Mestna občina Novo mesto se lahko pohvali, da po novem premore avtomatski sistem za izposojo koles, sistem so inovativno poimenovali GONM. Za izposojo kolesa je potrebno imeti ustrezno kartico in biti registriran. S kartico nato na enem izmed postajališč prevzamete kolo in ga oddate na istem ali drugem postajališču. »Bodoči uporabnik ob registraciji v sistem plača 10 evrov za celoletno uporabo. Ob tem prejme kartico, s katero odklepa kolesa. Cena zajema stroške registracije in izdelave kartice in je enaka kot pri primerljivih sistemih (npr. v Kranju). Nadaljnja uporaba sistema je povsem

Omejitve so dodali zato, da se kolesa redno vračajo na postaje, da jih posamezniki ne bi imeli dalj časa izključno zase (npr. da bi jih ponoči imeli doma ipd.). Seveda je kolesa med in po opravkih možno pustiti na katerikoli postaji v mestu. 25 jih čaka na vas Zaenkrat je na voljo 25 koles na petih postajah, v prihodnje pa želimo razširiti mrežo postajališč in sistem nadgraditi tudi z električnimi kolesi. Kakorkoli že: ideja je podpore in uporabe vredna – nenazadnje lahko z uporabo kolesa naredimo veliko zase in okolje.

Sprejemamo rezervacije za decembrske zabave ! Pokličite:

Pripravil: D.P.

031 652 429


4

IZ NAŠIH KRAJEV

Vse najboljše, Šmihelčanka in Birčanka Forum odličnosti in mojstrstva v Trebnjem

V ponedeljek, 16. oktobra, smo na Osnovni šoli Šmihel v Novem mestu praznovali Na forumu, ki ga je Občina Trebnje pripravila v sodelovanju s Centrom za izobraževanje in kulturo Trebnje ter Medobčinskim razvojnim centrom 1. rojstni dan projekta Rastoča knjiga. NOVO MESTO - Scenarij prireditve z naslovom Vse najboljše Šmihelčanka in Birčanka s podnaslovom RASTEMO V SVOJI MAJHNOSTI, je zasnovala učiteljica Mojca Klobučar. Prireditve so se v šolski telovadnici udeležili učenci in delavci šole ter predsednik društva Rastoča knjiga, akademik dr. Boštjan Žekš, idejni oče projekta, dr. Janez Gabrijelčič, župan Mestne občine Novo mesto, mag. Gregor Macedoni, predstavnik Zavoda za šolstvo, lokalni ustvarjalci in ustvarjalci spodbudnih misli ter udeleženci mednarodnega projekta Erasmus+, ki so prišli iz Bolgarije, Češke, Latvije, Poljske, Portugalske in Slovaške.

Prireditev smo začeli z državno in šolsko himno. Povezovali so jo Iva Baša, v vlogi deklice Šmihelčanke, prijateljica in prevajalka Iza Maksl ter Angelika Zajc v vlogi Birčanke. Zabava se je začela s plesnim nastopom skupine učencev iz Birčne vasi v spremstvu Birčanke. Slavljenki, Šmihelčanka in Birčanka, sta obujali spomine. Na obe pa je zelo ponosna naša ravnateljica, magistrica Irena Hlača, ki je pozdravila vse udeležence prireditve in deklicama izročila darilo - knjigo z naslovom Rastemo v svoji majhnosti. Knjiga je neprecenljiva, saj je nastala izpod peres naših učencev, delavcev šole in lokalnih ustvarjalcev. To je pričujoči dokaz, da kljub majhnosti živi in raste naša ljubezen do šole, kraja in vrednot. Deklici sta bili zelo nestrpni in sta pokukali, kaj se skriva v njej. Voditeljici sta predstavili vsa poglavja v knjigi: Iz korenin nam rastejo krila, 22 lokalnih ustvarjalcev ter Abecedo vrednot, kjer so sodelovali prav vsi učenci naše šole, delavci in tudi starši. Vsak oddelek je izžrebal eno črko in na najbolj slikovit in ustvarjalen način opisal vrednote posamezne črke. Nekaj besed o knjigi je bilo povedano tudi našim gostom iz tujine. Avtorici angleškega prevoda sta učiteljici Katja Kapele in Mojca Klobučar. Na črko G so vrednote iskali starši in delavci šole ter našli genialnost, gospodarnost, gracioznost, gotovost, globina, glasba… kar je bilo enkratno izhodišče za napoved govorcev. Voditeljica je gostoljubno povabila naše genialne in graciozne goste ter govornike, da so v govoru povedali globoko sporočilo. Akademik dr. Boštjan Žekš, predsednik društva Rastoča knjiga, je dejal, da je Rastoča knjiga nekaj lepega, nekaj potrebnega in nekaj koristnega. To ni politična akcija, gre za sodelovanje vseh v dobro vseh. Rasti moramo s celim svetom. Nagovoril nas je tudi novomeški župan, magister Gregor Macedoni, v slovenskem in angleškem jeziku, ki je dejal v imenu vseh, da imamo radi Novo mesto.

občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje, so predstavili odlične izdelke in storitve občine Trebnje.

Obe deklici sta prišli v okolje, kjer uspevata, spodbujata in rasteta. V kulturnem programu so se predstavili recitator Jakob Hvala, Laura Hrovatič in Tea Golob v pevskem duetu, s petjem otroški in mladinski pevski zbor pod vodstvom učiteljic Klavdije Hrastar in Diane Dronjak ter glasbeni virtuozi: Neža Abram s saksofonom, Marija Judež na klavirju in Nia Božič Štefanič s kitaro. Vsak izmed nastopajočih je prinesel simbolično darilo. S črko je ponazoril tudi vrednoto, ki je predstavljena v knjigi. Deklici sta razvrstili mešane črke in dobili naslov SLOVENIJA. Svoje ambicije in posebno presenečenje pa so prinesle novomeške mažoretke. Po nastopu so naredile špalir in z vozičkom na prizorišče pripeljale torto z gorečo svečko. Nagovoril nas je še dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče projekta, ki nas s svojo gorečnostjo vedno navdušuje in spodbuja, da postajamo boljši in plemenitejši. Dejal je, da je treba brati in razmišljati, zaželel je vse najlepše še naprej, iz majhnosti pa raste veliko. Ne smemo pa pozabiti šest pomembnih osebnosti, ki so povezane s šolo in življenjem v našem kraju. Njihova sporočila bodo odslej krasila podstavek kipca deklice z Rastočo knjigo in postala pomembno vodilo na poti naše rasti. Pod kipec deklice Šmihelčanke so sporočilo zapisali Miro Škufca, predsednik KS Šmihel, župnik Igor Stepan in slikar Janko Orač, pod kipec Birčanke pa predsednica KS Birčna vas, Majda Meštrič, gospa Majda Nemanič in učiteljica Vida Šter. Deklici sta bili zelo počaščeni in hvaležni za obisk visokih in cenjenih gostov ter vsa darila, ki sta jih prejeli. Še posebej jima je pri srcu knjiga Rastemo v svoji majhnosti. Zelo sta ponosni na svoj dom in domovino – Slovenijo, ki je ne bi zamenjali za nič na svetu. Praznovanje smo sklenili s pesmijo Slovenija, od kod lepote tvoje ter s pogostitvijo.

Finančna sredstva za izdajo knjige so prispevali: Krka, d. d., Novo mesto, Peter Preskar, Mestna občina Novo mesto, Recelj Matjaž, Market Maja d.o. o., Turk Sandra, Roletarstvo Bayer d. o. o., Tomas d. o. o. in Dragman Maja, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Pripravila: Helena Murgelj

PRODAJA STANOVANJ V RADEČAH * ugodne cene * možnost financiranja Ulica OF 1 1433 Radeče Mob: 041 756 069 Tel: (03)5625 580

TREBNJE – „Mlademu mi ni uspelo postati svetovni prvak v motociklizmu, sem se pa naučil pripravljati tekmovalne motorje. Pozneje sem zaznal, da na trgu primanjkuje izpušnih sistemov, in se odločil, da bom nekaj ukrenil,“ je o začetku uspešne podjetniške zgodbe na osrednji okrogli mizi že 26. Foruma odličnosti in mojstrstva v Trebnjem dejal direktor podjetja Akrapovič Igor Akrapovič. Prav slednji je letošnji prejemnik Velike nagrade odličnosti in mojstrstva, ki mu jo je predala evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc. Ob tem je dejala: »Zame je to pomembna čast, saj družino Akrapovič spremljam že dlje časa, način njihovega dela pa kaže, da resnično živijo za podjetje. Pomembno se mi zdi predvsem, kaj in koliko vlagajo v svoje ljudi,« je ob vročitvi nagrade dejala evropska komisarka. Po Akrapoviču je formula za uspeh dosežena, ko imamo idejo, delavnost, poštenost in odnos do soljudi, ne smemo pa prehitro odnehati. „Po mojih izkušnjah smo prvih sedem ali osem let veliko žrtvovali, tudi znotraj družine, šele po tem obdobju smo lahko rekli, da smo dosegli neko stabilnost,“ Je pojasnil Akrapovič. Mladi v tujino Izpostavil je tudi težave s pridobivanjem kadra. „Mladi odhajajo v tujino in tam tudi ostanejo, saj nismo znali ustvariti delovnih pogojev, težava je tudi v obdavčitvi.“ Pojasnil je, da energijo za delo pridobi predvsem v tujini na različnih sejmih, kjer podjetje obiščejo tudi znani motociklisti. „Tujina mi daje vzpodbudo s poslovnega vidika. Imamo možnost širitve poslovanja za 80 odstotkov, vendar se zanjo ne bomo odločili, ker nimamo kadra,“ je še izpostavil. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je o izzivih odličnosti v svojem poklicu spomnila, da smo lahko odlični v vsem, s čimer se ukvarjamo. „Najraje se udeležujem dogodkov širom države, kjer srečujem velike ljudi. Zdi se mi, da včasih koga tudi spregledamo, ker ne živi v spodbudnem okolju, vendar mora država sama videti, da vsi otroci potrebujejo enake možnosti in priložnosti. Vsak je edinstven, treba pa mu je dati priložnost glede na njegove sposobnosti in želje,“ je dejala. Župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic je spomnil, da izvedba tokratnega foruma pomeni premik v miselnosti. „Primerjati se moramo z najboljšimi, saj iz tega izhaja razvoj. Želim, da smo povezani, da podjetja iščejo sinergije, da ljudje iščejo dodano vrednost in da je vsak za skupnost pripravljen tudi kaj narediti. Poseben poudarek dajem mladi generaciji, na katero bi radi prenesli zmagovalno miselnost.“ Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je v pogovoru o širjenju mojstrskih znanj spomnil, da je ena izmed nalog občine ustvarjati pogoje za življenje in delo, ključni pa so zgledi, ki vlečejo. „Verjamem, da smo sposobni narediti čudeže,“ je še dodal. Odličnost je treba živeti V okviru 26. Foruma odličnosti in mojstrstva so se sicer zvrstile tudi druge zanimive razprave. Na prvem panelu so gosti spregovorili o spodbujanju ustreznega okolja za odličnost in mojstrstvo mladih. V razpravi so sodelovali prof. dr. Slavka Kavčič z Ekonomske fakultete v Ljubljani, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje Patricija Pavlič, ravnateljica

Višje strokovne šole Grm Novo mesto Helena Jurše Rogelj, ravnatelja osnovnih šol Trebnje in Veliki Gaber Rado Kostrevc in Gregor Udovč ter mentorica Glasbene šole Trebnje Špela Lampret. „Majhni otroci so zelo dobri piarovci, saj nenehno sprašujejo in skušajo doseči svoje, nekje v četrtem razredu pa jih sistem ali starši utišajo. Moj izziv je, kako otroke znova spodbuditi k temu, da se začnejo oglašati,“ je dejal Udovč. Govorniki so še izpostavili, da je ključno vzgajati vrednote in ne zgolj stremeti k uspehu, saj uspešni posamezniki niso nujno tudi ljudje z integriteto. Odličnost je treba živeti, pri mladih pa spodbujati ustvarjalnost in vedoželjnost, so bili enotni govorniki. Če si prvi na trgu O tem, kako v lokalnih skupnostih spodbuditi klimo za doseganje vrhunskih rezultatov, so na drugem panelu razpravljali podžupan Občine Trebnje dr. Jože Korbar, kemik in častni občan Občine Trebnje prof. dr. Miha Japelj, župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, inovativni mladi kmet za leto 2016 Toni Kukenberger ter Jernej Gognjavec iz podjetja B&G Chillies. Govorci so se strinjali, da je lokalno okolje pomembno, pri preboju občin pa je ključna zmagovalna miselnost. „Mojster in odličnik je tisti, ki s svojo dejavnostjo dvigne kakovost življenje sebi in ljudem okrog sebe. Občina Trebnje se širi, ker vse več ljudi prepoznava odličnost,“ je dejal Korbar. „Za uspeh so poleg naravnih danosti, ki jih moraš videti kot priložnost, pomembni še znanje, odprtost, upoštevanje potreb trga, ključno pa je odgovorno delo. Če si prvi na trgu, tako kot smo mi s senenim mlekom, pobereš smetano,“ je izpostavil Toni Kukenberger. Izvrstna zasedba Na zadnji okrogli mizi so sodelujoči osvetlili minulih 25 let odličnosti in mojstrstva ter se ozrli v prihodnost. Sodelovali so: zaslužni profesor mariborske Fakultete za organizacijske vede prof. dr. Jože Gričar, dekan novomeške Fakultete za organizacijske študije prof. dr. Boris Bukovec, Jožica Miklič, nekdanja predsednica Društva ekonomistov Dolenjske in Bele krajine, primarij dr. Željko Ostojič, kirurg, ter nekdanji predsednik Gospodarske zbornice Sloveniji (GZS) in ambasador odličnosti mag. Jožko Čuk. »Mislim, da je forum edino združenje, ki mu je uspelo povezati naravoslovce in družboslovce,« je dejal Čuk. Trebanjski župan Alojzij Kastelic je sicer ob uvodu v forum spomnil, da je treba vplivati na mlado generacijo, ki je aktivna. „Želim si, da bi bili strokovnjaki na posameznih področjih botri novim generacijam, saj bi mladi tako imeli stike s tistimi, ki so uspešni na določenem področju.“Podobne poglede je delil tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. prof. dr. Tadej Bajd. „Vsakič, ko obiščem katero izmed slovenskih visokotehnoloških podjetij, z optimizmom zrem v prihodnost. Veliko takih podjetij je prav na Dolenjskem,“ je še dejal. Prav na forumu, ki ga je Občina Trebnje pripravila v sodelovanju s Centrom za izobraževanje in kulturo Trebnje ter Medobčinskim razvojnim centrom občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje, so predstavili odlične izdelke in storitve občine Trebnje. Med njimi so denimo omake iz čilija, ljubljanska trgovinica z domačimi dobrotami z Dolenjske, premična naprava za molžo krav, harmonike in slovita sorta korenčka. Zanimive razprave, s katerimi so izpostavili odličnost in spodbujali zmagovalno miselnost na različnih področjih, je z odličnim glasom pariral odličnosti udeležencev Omar Naber. Vir in foto: www.andreja-jernejcic.si


5

IZ NAŠIH KRAJEV

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni Krajani ogorčeni, na potezi župan Ker nas je zanimalo kako je pri nas s sladkorno boleznijo in kako se borimo proti njej, smo se obrnili na predstavnika Lions kluba Trebnje, dr. med. Zdenka Šalda.

TREBNJEVsako leto 14. novembra praznujemo Svetovni dan sladkorne bolezni. Ta dan je rojstni dan Fredericka Bantinga, kanadskega znanstvenika, ki je skupaj s svojim mladim asistentom Charlesom Bestom, v laboratoriju izoliral beljakovino in jo kasneje poimenovano inzulin. Za ta dosežek je leta 1923 prejel tudi Nobelovo nagrado za medicino. Ker nas je zanimalo kako je pri nas s sladkorno boleznijo in kako se borimo proti njej, smo se obrnili na predstavnika Lions kluba Trebnje, dr. med. Zdenka Šalda: „Zaradi sladkorne bolezni se v Sloveniji zdravi več kot 100 000 ljudi, v svetu jo ima več kot 400 milijonov. Število obolelih stalno narašča.

PRODAJA DRV Prodam suha hrastova drva narezana na 33 cm. Cena 49 €/m3

NOST MOŽ VE A DOST M O D NA

Prodam suha bukova drva narezana na 25 ali 30 cm. Cena: 53 €/m3

OKOLICA TREBNJEGA; 041 637 146 PO 20:00 URI

041 637 146 / 8210 Trebnje / www.at-kovacic.si Odkupujemo les po konkurenčnih cenah nudimo takojšnje plačilo!

Posledice sladkorne bolezni so zelo hude, še zlasti v kombinaciji z drugimi kroničnimi boleznimi. Mednarodna zveza Lions klubov, ki je prisotna v več kot 200 državah sveta in združuje več kot 47.000 klubov s skoraj poldrugim milijonom članov, se je odločila za boj proti sladkorni bolezni. Del te velike družine je tudi Lions klub Trebnje. Odločili smo se, da se bomo borili proti sladkorni bolezni predvsem z opozarjanjem na zdrav način življenja. Če ohranimo zdrav življenjski slog, bo sladkorna bolezen nastopila kasneje, v milejši obliki ali pa sploh ne. Osredotočili smo se predvsem na pitje vode namesto sladkih pijač. Naše geslo je VODA NAMESTO SLADKORJA. Kar deset kilogramov sladkorja se nabere v enem letu, če spijemo samo eno sladko pijačo na dan. Da bi si lahko ljudje to bolje predstavljali, smo začeli na prireditvah, prvič na letošnji Razhodnji na Čatežu, razstavljati ogromno steklenico z desetimi kilogrami sladkorja v kockah. Dopolnili smo pregovor: »Zrno na zrno - pogača, kamen na kamen - palača, kocka sladkorja na kocko sladkorja – sladkorna bolezen«. Spomladi bomo pripravili nova presenečenja,“ je pojasnil doktor.

Vaščani so svojo pobudo in pritožbo predali županu Alojziju Kastelicu, ki je s problematiko seznanjen. TREBNJE - V Dolenjem Podborštu, občina Trebnje, so domačini ogorčeni. Pol leta so čakali na nov uvoz na edino primerno cesto. A ta ni taka, kot so upali. “Ne moremo zaviti lepo proti Trebnjem, niti desno v svojo vas. Računali smo, da bo nastal krožni tok, zdaj pa tole,” tarnajo ogorčeni domačini.

urejenega priključka na cesto H1. Županovi obljubi

Vaščani so svojo pobudo in pritožbo predali županu Alojziju Kastelicu, ki je s problematiko seznanjen. Napovedal je, da je na kratek rok moč narediti analizo prometa. Dokler se ne zapolni industrijska cona, bi lahko vaščanom omogočil Dodatni stroški staro prometno ureditev. Kot končno rešitev pa Vaščani se po novi ureditvi ne smejo vključiti v v dveh, treh letih napoveduje priključitev vasi na cestni promet, ki vodi v smer centra Trebnjega, H1. ampak smo primorani zaviti obvezno desno proti Pripravil: D. P. Dolenji Nemški vasi – Ponikve ( R3-651/1198 ) in si sami izbrati primerno mesto za obračanje in vrnitev v smer Trebnje. Čez prst povedano in napisano: vsaka družina vsak dan petkrat koristi te cestne površčine. To skupaj nanese 20 dodatnih kilometrov na dan ali več kot 200 evrov dodatnih nepotrebnih stroškov na mesec. Pomisleke glede nove ureditve imajo tudi v podjetju Surovina. V prid vaščanom govori tudi Občinski podrobni prostorski načrt za Industrijsko cono Trebnje. Le ta preprečuje spreminjanje prometne ureditve, dokler vas nima

Že 31. pohod po Levstikovi poti

Vir in foto: Občina Trebnje Po uspešno prehojenih kilometrih po Levstikovi poti so si lahko

pohodniki v Kulturnem domu Čatež ogledali razstavo 7300 dni. ČATEŽ - V soboto 11. 11. 2017 je potekalo že 31. popotovanje po Levstikovi poti. Zaključek pohodne poti je bil na osrednjem vaškem trgu na Čatežu, z etnografsko – vinsko prireditvijo Razhodnja. Tu se je odvijalo veselo martinovanje s številnimi presenečenji. Po uspešno prehojenih kilometrih po Levstikovi poti so si lahko pohodniki v Kulturnem domu Čatež ogledali razstavo 7300 dni, ki jo je pripravilo KUD Popotovanje Frana Levstika. Člani Lions

kluba Trebnje so spodbudili k razmišljanju koliko sladkorja zaužijemo vsak dan, saj v tem tednu obeležujemo Svetovni dan sladkorne bolezni. Predstavnice Rdečega križa so opravljale meritve krvnega sladkorja in tlaka. Prav tako pa se je na prireditvi predstavil Turistično informacijski center Trebnje, ki je obiskovalce stojnice seznanil s svojim delovanjem in z zanimivimi dogodki, ki se bodo v bodoče odvijali na trebanjskem koncu. Pripravil: D. P.


6

IZ NAŠIH KRAJEV

Namenu predali novi prizidek k podružnični šoli na Studencu

Slovesnosti se je udeležil tudi mag. Gregor Mohorčič, generalni direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo. STUDENEC – Na Studencu je v sklopu prireditev ob občinskem prazniku 9. novembra potekala slovesnost ob odprtju novega prizidka k podružnični osnovni šoli na Studencu. Projekt se je pričel s podpisom pogodbe aprila letos med Občino Sevnica kot investitorjem in podjetjem GES d.o.o. iz Celja. Novi prizidek k obstoječi šoli, ki je bila nedavno tudi energetsko prenovljena, v pritličju prinaša dve igralnici za potrebe vrtca, kabinet in sanitarije, v nadstropju pa so nova učilnica, nova knjižnica in kabinet. Na novo je urejen sistem ogrevanja s toplotno črpalko. Vrednost investicije je znašala okrog 245 tisoč evrov. »V to šolo prinašate življenje osnovnošolci že skoraj 140 let, družbo pa jim otroci iz vrtca delate od leta 2013. Ker se število učencev v podružnični šoli zvišuje, prav tako vključenost otrok v vrtce, je bila investicija več kot nujna. Izpolnjen je namen, da vam bo bolj prijetno, z več prostora, z več možnostmi za bolj kakovostno delo in nadaljnjo bogatitev družbenega utripa v tem prijetnem kraju,« je

v nagovoru poudaril sevniški župan Srečko Ocvirk in se za obisk zahvalil osrednjemu gostu, mag. Gregorju Mohorčiču, generalnemu direktorju Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo. V prepletu prijetnega kulturnega programa v organizaciji šole in vrtca sta poleg osrednjega gosta navzoče pozdravili tudi ravnateljica Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica Mirjana Jelančič in ravnateljica Vrtca Ciciban Sevnica Vlasta Fele.

2017

PONEDELJEK, 4. 12., ob 17.00

4. 12. zbiranje na Glavnem trgu v Sevnici TRADICIONALNI POHOD »Z LUČKO NA GRAD«

SOBOTA, 9. 12., ob 16.00

9. 12. pred lokalom Central’s MLADI S SVOJO GLASBO in SEVN'ŠKA KUHINJA

Vir in foto: Občina Sevnica

Ne prejmete časopisa v poštni nabiralnik, pa bi ga želeli? Sporočite nam vaše podatke na: info@nadlani.si ali pokličite na 070 733 733.

TOREK, 12. 12., ob 16.30

12. 12. Grad Sevnica ČAROBNI OBISK GRADU

www.nadlani.si SOBOTA, 16. 12., ob 15.00

Osrednja slovesnost ob občinskem prazniku

Za uspešno uvajanje inovativnih izobraževalnih pristopov in povezovanje s širšo lokalno skupnostjo je Grb Občine Sevnica, letošnje najvišje priznanje, prejela Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica. SEVNICA –Številčno občinstvo je v dvorano sevniškega športnega doma v petek, 10. novembra, privabila osrednja slovesnost ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj Občine Sevnica za leto 2017. Ob občinskem prazniku se skupnost za delovanje na raznih področjih družbenega življenja zahvali občanom in organizacijam, ki prispevajo k boljšemu, kakovostnejšemu in polnejšemu življenju. Predloge kandidatov za podelitev priznanj so podale krajevne skupnosti, društva, organizacije in posamezniki. Za uspešno uvajanje inovativnih izobraževalnih pristopov in povezovanje s širšo lokalno skupnostjo je Grb Občine Sevnica, letošnje najvišje priznanje, prejela Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica, v njenem imenu pa je priznanje prevzela in v imenu vseh prejemnikov občinstvo nagovorila ravnateljica Mirjana Jelančič. Zlata plaketa Teražu Za uspešno delo in napredek na gospodarskem, gasilskem in širšem družbenem področju je Zlato plaketo Občine Sevnica prejel Štefan Teraž, za predano društveno delovanje in višanje kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju pa Marija Kralj. Srebrna plaketa Občine Sevnica je bila podeljena Srednji šoli Sevnica za dolgoletni razvoj poklicnega izobraževanja na temeljih tradicije in povezovanje z lokalno skupnostjo, Turističnemu društvu Tržišče ob 15. obletnici delovanja in bogatitvi družbenega življenja v krajevni skupnosti Tržišče in Antonu Bobiču za srčno opravljanje življenjskega poslanstva in družbeno povezovanje krajanov

16. 12. pred lokalom Central’s SEVNICA PRED BOŽIČEM

TOREK, 19. 12., ob 17.00

19. 12. Kulturna dvorana Sevnica OTROŠKA PREDSTAVA: pika piše dedku mrazu

Studenca. Podeljeni sta bili tudi dve listini Občine Sevnica, in sicer Vidku Močivniku za nesebičen prispevek k razvoju krajev pod Lisco in ugledno delovanje na področju gostinstva in Božidarju Možicu za dolgoletno delo v gasilski organizaciji in dejavno krajevno povezovanje.

NEDELJA, 31. 12., ob 17.00 31. 12.

pred lokalom Central’s

SILVESTROVANJE ZA NAJMLAJŠE ku-kuc GLEDALIŠČE

Slavnostni govornik mag. Jože Andolšek O delu v preteklem letu je spregovoril dokumentarni film avtorja Bojana Kostevca, navzoče je pozdravil župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, slavnostni govornik pa je bil mag. Jože Andolšek, profesor verouka na Slovenski gimnaziji v Celovcu in humanitarec, ki pomaga revnim otrokom in mladim v Etiopiji. Program so kulturno obogatili Godba Sevnica, mažorete Društva TRG Sevnica, simfonični in pihalni orkester Glasbene šole Sevnica ter združeni pevski zbor OŠ Blanca, OŠ Boštanj in OŠ Tržišče. Program sta povezovala Ciril Dolinšek in Tanja Žibert. Vir in foto: Občina Sevnica

NEDELJA, 31. 12., ob 22.00 31. 12.

pred lokalom Central’s

SILVESTROVANJE NA PROSTEM DEJAN VUNJAK in Brendijeve barabe


IZ NAŠIH KRAJEV

V Šentrupertu so peli

7

Komemoracija na Rojah

Že tradicionalno je konec oktobra v Šentrupertu potekal koncert ljudskih Dogodek organizira Zveza združenj borcev za vrednote NOB, OO ZB Mirna, ki ji predseduje Milan Škufca in je bil tudi letošnji slavnostni in umetnih pesmi v organizaciji Vaških pevcev, ki delujejo v okviru Kulgovornik. turnega društva Mavrica pod vodstvom Maksa Kurenta. ŠENTRUPERT – Vsako leto Vaški pevci, kot organizatorji, v goste povabijo nastopajoče iz sosednje občine in še dlje. V letih delovanja so stkali številne prijateljske vezi, zato vsako leto na ta koncert povabijo kakšno novo pevsko zasedbo. Za letošnji koncert, ki je potekal v soboto, 21. oktobra 2017, ob 18. uri v Župnijski cerkvi sv. Ruperta Šentrupert, so k sodelovanju povabili: Ljudske pevce in godce Trebelnega (sekcija KUD Emil Adamič Mokronog), Moški pevski zbor Barje – Ljubljana, ki ga vodi Venčeslav Zadravec, Ljudske pevce iz Tepanja, citrarko Tanjo Zalokar in harmonikarja Darka Štamcarja, ki je hkrati član Vaških pevcev. Pevci in godci s Trebelnega so svojemu programu dodali še dve pesmi, ki so jih zapeli skupaj s cerkvenimi pevci Trebelnega ob spremljavi organista Gorazda Kermca. Z vezno besedo je v tradicionalni šopek, kot že

MIRNA – Vsako leto se pred dnevom spomina na mrtve s svečano komemoracijo pri spomeniku na Rojah na Mirni poklonijo 106 borcem, ki so padli za svobodo v drugi svetovni vojni. Dogodek organizira Zveza združenj borcev za vrednote NOB, OO ZB Mirna, ki ji predseduje Milan Škufca in je bil tudi letošnji slavnostni govornik. Na dan reformacije so kulturni program sooblikovali Mešani pevski zbor Društva upokojencev Mirna ob spremljavi harmonikarja Toma Zorca, recitatorki Lina Kirm in Vesna Mejaš iz Osnovne šole Mirna pod mentorstvom nekaj let, znova koncert ubrano povezala Darja profesorja Ivana Gregorčiča, študent Julij Kramar ter član OO ZB Občine Mirna in povezovalec Krivec. Poleg prizadevanj organizatorja koncerta je bila programa Zoran Remic. dobrodošla pomoč Občine Šentrupert, Župnije Delegaciji Občinske organizacije Zveze borcev Šentrupert in župnika Jakoba Trčka, Območne izpostave JSKD Trebnje IN dobrotnikov, ki so naklonjeni Vaškim pevcem.

Mirna in Občine Mirne sta položili cvetje v spomin padlim borcem, svečko pa je prižgala tudi delegacija Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Trebnje. Vir in foto: Mirna.si

TISK NA CERADNO PLATNO

Vir in foto: Občina Šentrupert

www.magmamedia.si

070 833 833 2

2

Sprejemamo rezervacije za decembrske zabave ! Pokličite:

031 652 429

Korak bližje plinovodu

Najpomembnejši sprejeti prostorski dokument je Odlok o spremembah in dopolnitvah Lokacijskega načrta plinovoda za Posavje in Dolenjsko skozi Občino Trebnje na območju Občine Mirna.

MIRNA - Občinski svet Občine Mirna se je sešel na 19. redni seji, na kateri je med drugim v drugi obravnavi potrdil tri dokumente za urejanje prostora na območju občine, s katerimi posredno spodbuja razvoj gospodarstva in posledično tudi prihodkov v občinski proračun. Najpomembnejši sprejeti prostorski dokument je Odlok o spremembah in dopolnitvah Lokacijskega načrta plinovoda za Posavje in Dolenjsko skozi Občino Trebnje na območju Občine Mirna, ki je bil sprejet še v tedanji Občini Trebnje leta 1989.

skrajšala trasa načrtovanega plinovoda in ob koncu trase bo zgrajena razdelilna postaja. Skrajšanje trase plinovoda v območju PIC Mirna je zelo pomemben akt. Če občinski svet tega ne bi naredil oz. ne bi sprejel tega akta, bi bila na nek način gradnja objektov znotraj te cone ovirana, zmanjševali bi torej možnosti širitve zdajšnjih, novozgrajenih objektov, in bodočih, načrtovanih objektov,“ pojasnjuje mag. Štefan Velečič, ki je na Občini Mirna zadolžen za urejanje okolja in prostora. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) Peskokop Jersovec, širitev pridobivalnega prostora Jersovec II ureja širitev pridobivalnega prostora za kamnino roženec, hkrati pa določa tudi sanacijske ukrepe za območje, ki je že izkoriščeno. Z drugimi spremembami Občinskega prostorskega načrta, ki jih je v celoti financiral investitor sam, pa so podjetniku omogočili, da na parceli, ki je bila prej delno kmetijska in jo je že uporabljal za potrebe svoje dejavnosti, v prihodnje uredi tudi proizvodnjo.

Pomemben korak

Podražili vrtec

»Del tega načrtovanega plinovoda poteka po Podjetniško-industrijski coni Mirna in ovira gradnjo oziroma širitev objektov v tej coni. Nekaj objektov je na tej trasi praktično že zgrajenih, in sicer v starejšem delu Mirne, v območju Tomplasta, zato smo ugotovili, da bi bilo potrebno ta akt tako spremeniti, da ga iz cone umaknemo oziroma zaključimo pred podjetniško cono na Mirni. Na ta način se bo za 450 metrov

Mirnski občinski svet je sprejel drugi rebalans letošnjega proračuna, s katerim so znižali načrtovane prihodke in odhodke za približno pet odstotkov, tako da proračun po sprejetem drugem rebalansu predvideva 3,23 milijona evrov prihodkov in 3,24 milijona evrov odhodkov. Občinski svet je potrdil tudi nove cene programov vrtca, ki so predvsem posledica višjih stroškov dela. Cena programa je sicer sestavljena iz stroškov dela, stroškov materiala in storitev ter stroškov živil. Občina kot ustanoviteljica pokrije razliko v ceni, ki jo skladno z odločbo Centra za socialno delo plačujejo starši, na letni ravni pa bo zagotovila še dodatnih 11 tisoč evrov za uporabo t. i. fleksibilnega normativa pri vseh treh oddelkih prvega starostnega obdobja, ki je vplival na nižji izračun cen. Cena programov vrtca na Mirni se bo za otroke prvega starostnega obdobja zvišala za 4,71 % na 483,34 evra, za otroke v oddelkih drugega starostnega obdobja pa za 8,21 % na 365,26 evra. Vir in foto: Mirna.si

Počastitev 80 let častnega občana Staneta Pečka

Iskreno voščilo je jubilant sprejel tudi od župana Občine MokronogTrebelno Antona Mavra, direktorice Knjižnice Pavla Golie Trebnje Tanje Cuder in Marjete Pečarič z Javnega sklada Republike Slovenije. MOKRONOG - V počastitev visokega jubileja Staneta Pečka je v četrtek, 26. oktobra 2017, v dvorani UKS Mokronog, v soorganizaciji Knjižnice Pavla Golie Trebnje in Občine Mokronog– Trebelno, potekalo praznovanje s Pečku tako ljubimi škrati Mokronožci in ostalimi sodelujočimi, ki jih je v hudomušen preplet stkala Polonca Bartolj. Kot se za tak jubilej spodobi, so se v Stanetovem domačem Mokronogu zbrali še enkrat, kjer so mu zapeli njegovi prijatelji, zagodli pa njegovi škratje Mokronožci. O Pečkovem življenju je spregovoril njegov prijatelj Jože Zupan. »Stane Peček, letošnji slavljenec, častni občan Občine Mokronog-Trebelno, nosilec številnih žlahtnih priznanj, je s svojim delom bistveno zaznamoval kulturo v vsej Temeniški in Mirnski dolini. Ni samo krajan Mokronoga, pač pa vse Dolenjske – njegov ustvarjalni duh je segel tudi v Evropo,« je v svojem nagovoru poudaril Zupan. Spomine na skupno sodelovanje so v prijetnem klepetu obujali hči Staša Tajana, predsednica ŽPZ Zimzelen Breda Krajnc, baletnik Janez Mejač, orgličar Oto Nemanič in voditeljica večera in Stanetova dobra prijateljica Barica Kraljevski, ki je poudarila, da je Stane eden redkih srečnežev, ki v tem pogosto ponorelem svetu še zna biti

prav otroško radoveden in v svoj razumski svet dovoli spustiti tudi pravljična bitja in sanje, ki trajajo dlje od resničnosti. Učenci OŠ Mokronog so bili prijetna glasbeno-plesna popestritev praznovanja. Iskreno voščilo je jubilant sprejel tudi od župana Občine Mokronog-Trebelno Antona Mavra, direktorice Knjižnice Pavla Golie Trebnje Tanje Cuder in Marjete Pečarič z Javnega sklada Republike Slovenije. Pečkovo bogato ustvarjanje so povzeli tudi v spominski vitrini v mokronoški knjižnici, ki jo krasijo njegovi osebni predmeti in spomini, ki jih je Krajevni knjižnici Mokronog Stane prijazno podaril, za kar so mu hvaležni. Vir i n foto: KPGT


Gabaroni – to so Vidmarjeve testenine Način življenja diktira tudi prehranjevalne navade. Često ne vemo, kaj jemo ali kaj se nam znajde na krožniku. Po glavi in želodcu nas udari, ko je pre(pozno). Namesto da bi do takrat že sami kaj naredili zase in svoje dobro počutje. Ni nepomembno, kaj je na žlici ali vilicah. Tudi ko jemo testenine!

v vodo, ki se ne mešata. S tem si naredimo le škodo, saj se potem omaka ne prime testenin. Bolje bo, da testenine po kuhanju dvignemo iz kropa in jih stresemo na vročo (ne preveč vročo) zdravo maščobo (olivno olje, ghee ali svinjsko domačo mast), da se vse malo pomeša in naolji, dodamo zajemalko škrobne vode, v kateri so se kuhale testenine. Pustimo še minuto in testenine so pripravljene!“ poudarijo Vidmarjevi, ki vabijo k udeležbi tudi šefe javnih kuhinj. Za nameček pa bodo vsi obiskovalci s posebnim kuponom, ki ga objavljamo na tej strani, deležni 10-odstotnega promocijskega popusta.

Dan odprtih vrat

Po novem pa bomo lahko prave domače ekološke testenine Gabaroni kupovali v sevniški občini, saj družina Vidmar 3. decembra v Gabrijelah odpira butik testenin. Da, prav ste prebrali. „Širši javnosti bi radi predstavili, kaj delamo. To so ekološke domače testenine Gabaroni,“ povedo Vidmarjevi. V nedeljo, 3. decembra, bo veselo in pestro v Gabrijelah. Predstavili bodo tudi proizvodnje faze izdelave, pokazali pa bodo, kako se pravilno kuhajo testenine. „Slovenci ne znamo kuhati testenin. Naše se kuha minuto manj, kot je označeno na deklaraciji, in sicer v veliki količini slane vrele vode, v kompletu posode in cedila za kuhanje testenin. Nikoli ne dodajajte olja

Šolanje v Ljubljani in Novi Gorici

Od ideje od realizacije so Vidmarjevi potrebovali leto in pol. K razmisleku jih je gnala želja po spremembi na jedilnem listu gostišča Rondo. „Rabili smo neka novega. Lahko bi znižali ceno, a ne bi bilo več ljudi. Boljše je, da povečaš kvaliteto in morda celo zmanjšaš obseg kuhinj. Pri nas v Rondoju skuhamo vsak obrok testenin posebej, sveže,“ nadaljujejo Vidmarjevi, ko jih obiščemo. Rečeno storjeno. S pomočjo

uvodnega tečaja v Grosupljem (organiziralo ga je društvo Drevored) so spoznali osnovo izdelave testenin. Vedoželjnost jih je gnala dalje – na izobraževanje v Ljubljano in Novo Gorico. Tudi vlaknine

Hitro so kupili prvi stroj, še danes ga imajo. Nemudoma je sledil test v restavraciji Rondo. Stranke so bile navdušene nad testeninami, to jim je dalo dodatnega elana. Ni bilo lahko. Včasih ima kdo kak pomislek pri ceni, a realnost je taka, kot je. Dobra in zdrava hrana ni poceni. Sproti mleto moko, torej z vsemi hranljivimi snovmi, kupujejo na ekološki kmetiji Zabukovec. „Vsaka moka ni dobra. Z domačega okna vidim, kako Zabukovčevi skrbijo za njivo, ki je deležna le biodinamičnih preparatov. Če želimo, da je to resnično domače in ekološko, se morajo mleti cela zrna. Torej z vlakninami,“ razmišljajo Vidmarjevi.

smo prodali ogromno daril – prednjačijo stekleni kozarci in praktične lesene košarice,“ pa izvemo, kako izgleda darilni program – ki je kot nalašč za skorajšnje decembrske dni! Zdaj nam je tudi jasno, zakaj ime Gabaroni – ker so to makaroni iz Gabrijel. Ki jih lahko že kupite v Paradižu Mokronog, KZ Sevnica in KZ Trebnje, v trgovinah Kresal Trebnje in Mercator Dolenja Nemška vas, Čajnici Krško in M Naturi v Mokronogu. Po novem bo butik v Gabrijelah odprt Lična darilna linija dvakrat na teden – v torek in petek med „Smo na začetku,“ odločno dodajo. Ko se 15. in 19. uro. Če pa Vidmarjeve testenine kupec sprehodi skozi katalog (https://m. rabite prej ali potem, nemudoma zavrtite facebook.com/gabaroni.si/) ali pa v eni telefon 041 472 514. od prodajaln, opazi prijetne barve ter lično pakirane izdelke. „Začniva pri barvah: vse pridemo na našem biodinamičnem vrtu. Pred dnevi smo hiteli z nabiranjem koprive, ker smo se bali pozebe,“ nam še povedo Vidmarjevi, da tudi pri barvilih ostajajo dosledni in zvesti zavezi kupcu. „Poleg prehrambenega programa pa razvijamo tudi darilno linijo. Nenazadnje so naše testenine take, da jih morda ne kupiš ravno vsak dan. V zadnjih tednih

Kakšne kazni vas čakajo, če ne boste prav odlagali odpadkov? kompostnike. Prav tako je interni nadzor izvajalca javne službe pokazal, da mnogi uporabniki ne posedujejo vseh predpisanih zabojnikov, ali pa jih sploh nimajo (kar je prvi pogoj za odlaganje odpadkov). Prav tako smo v tem letu opazili v vseh občinah, kjer delujemo, porast ugotovljenih kršitev v zvezi z odlaganjem odpadkov v okolje. Letos smo skupaj s Komunalo Trebnje posebno pozornost namenili nadzoru na skupnih zbiralnicah in ekoloških otokih, saj opažamo odlaganje odpadkov iz gospodinjstva in dejavnosti na teh mestih. Ponovno gre za nepravilno odlaganje – MOKRONOG – V zadnjem letu je opaziti običajno poleg zabojnikov in v vrečah odložene povečano odlaganje odpadkov na skupne različne frakcije komunalnih odpadkov, ki ne zbiralnice in ekološke otoke, pri čemer se sodijo samo v en zabojnik. ugotavlja, da je stanje porazno. Odloženi so odpadki, ki dejansko ne sodijo na skupne Kličejo ljudje sami in opozarjajo na zbiralnice oz. ekološke otoke, če pa že, so le- problem s smetmi? ti nepravilno odloženi. Največji problem je, da Da, najpogosteje kadar opazijo odložene odpadki niso ločeni med seboj in da so razmetani odpadke v okolju ali okoli ekoloških otokov. oz. odloženi v bližini zabojnikov. O tem smo se pogovarjali z Brigito Železnik, inšpektorico, vodja V preostalih primerih akcije nadzora izvajamo Skupne občinske uprave Mirnska in Temeniška bodisi sami in v sodelovanju s Komunalo Trebnje. dolina. Koliko inšpektorjev dela na tem problemu? Katere kraje pokriva vaš inšpektorat? Medobčinski inšpektorat in redarstvo pokriva Nadzor nad ravnanjem s komunalnimi odpadki območje občin Mokronog-Trebelno, Šentrupert, izvajava oba zaposlena inšpektorja. Treba je pripomniti, da gre za veliko območje nadzora, Mirna in Trebnje. tudi po vsebinski plati. Ne glede na to, bomo Kako pereča je problematika s smetmi? nadzor izvajali konstantno, saj je naš cilj prispevati V okviru nadzora ugotavljamo pravilnost ločevanja k izboljšanju stanja na tem področju. Zavedamo pri uporabnikih (gospodinjstva, pravne osebe, se, da bo samo aktivno delovanje čez določeno s.p.), pri čemer ugotavljamo, da največji problem časovno obdobje prineslo rezultate. predstavlja vsebina zabojnikov za preostanek Kako pogosto izvajate akcije? odpadkov, saj v te zabojnike uporabniki običajno odlagajo biološke odpadke, embalažo, Akcije nadzora pri večstanovanjskih objektih steklovino, papir, karton - torej odpadke, ki ne izvajamo v sodelovanju s Komunalo Trebnje sodijo v ta zabojnik. Stanje pri pregledu zabojnikov dvakrat letno, običajno spomladi in jeseni. za embalažo se je v primerjavi s preteklimi leti Nadzor nad stanjem ekoloških otokov/skupnih izboljšalo. Opažamo tudi, da uporabniki še zbiralnic izvajamo praktično vsakodnevno v vedno niso osvojili koncepta odlaganja bioloških okviru našega dela (tu nam je pri opažanjih odpadkov, bodisi v tipizirane zabojnike ali na nepravilnosti v pomoč naša redarska služba),

pri uporabnikih (gospodinjstva) pa glede na postopka nadomesti z delom v splošno korist. ugotovitve Komunale Trebnje. S kakšnimi problemi se soočate na Kako delujete: kazen ali globa takoj, ali terenu? sprva opozorilo? Na področju inšpekcije je največ kršitev zaznanih Izrek sankcije oziroma namesto sankcije opozorilo, je odvisen od teže prekrška, olajševalnih oz. obtoževalnih okoliščin in od stopnje storilčeve odgovornosti za prekršek. Npr. za odlaganje odpadkov v okolje, bi težko ocenili, da gre za prekršek neznatnega pomena, ki bi narekoval upravičenost izreka opozorila skladno z zakonodajo. Tudi Komunala Trebnje preko svojih internih nadzorov uporabnike preventivno opozarja na nepravilnosti, prav tako pa redno seznanja vse uporabnike o pravilnem ločevanju odpadkov, o možnosti prevzema kosovnih odpadkov ipd. Prav tako zagotavlja možnost nabave tipiziranih zabojnikov, dodeljuje nalepke za zabojnike z vsebino, kateri odpadki sodijo v posamezni zabojnik, na svoji spletni strani objavlja navodila za pravilno ločevanje ipd. Možnosti seznanitve o pravilnem rokovanju je veliko na voljo. Kakšne so globe oz. kazni? Globe so različne in so odvisne od narave kršitve. Tako znaša globa za odlaganje odpadkov v naravo 50 evrov; če uporabnik med sabo meša različne frakcije odpadkov, ki sodijo v različne zabojnike, prav tako 50 evrov; če jih odlaga izven zabojnikov pa 200 evrov. To so najpogostejše kršitve, ki jih zaznavamo na terenu. Je možnost kazen oz. globo odslužiti z družbenokoristnim delom? Delo v splošno korist odobri sodišče, če storilec, ki zaradi svojega premoženjskega stanja oziroma zmožnosti za plačilo ne more plačati globe in stroškov postopka v višini najmanj 300 evrov. Le-ta mora najpozneje do poteka roka za plačilo predlagati, da se plačilo globe in stroškov

na področju varstva cest (tu je tudi največ prijav), npr. izvajanje posegov v območju cest, ravnanja s komunalni odpadki in odpadnimi vodami (nepriključenost na javno kanalizacijo, izpust odpadnih voda v okolje). Tu je največ nepravilnosti, drugače pa so naša področja dela še: nadzor nad oskrbo s pitno vodo pri uporabnikih (npr. priključenost na javni vodovod), nadzor na področju turistične in občinske takse, oglaševanja in plakatiranja, volilne in refer. kampanje, pokopališke in pogrebne dejavnosti. Na področju redarstva zaznavamo manjši delež kršitev na področju mirujočega prometa, opaziti pa je porast kršitev glede upoštevanja cestnoprometni pravil (uporaba mobitela med vožnjo, neuporaba varnostnega pasu, neupoštevanje svetlobne prometne signalizacije, neupoštevanje cestnih zapor, neupoštevanje omejitev glede lokalnega prometa, največje dovoljene skupne mase). Je biti težko inšpektor, ali ljudje že razumejo, da jim/nam hočete le dobro? Gre za specifična poklica, enako kot policist, paznik ipd. Razumeti je potrebno, da gre za pooblaščene uradne osebe s posebnimi pooblastili, katerih delovanje je cilj zagotoviti zdravo in varno okolje za prebivalce. Glede na to, da dnevno prejemamo pobude za razrešitev problemov, ki občane motijo, bi lahko ocenili, da so občani prepoznali našo službo kot nujno potrebno v okolju. Cilj naše službe ni zgolj kaznovalne narave, ampak s svojim delovanjem prispevati k upoštevanju pravega reda in s tem k izboljšanju stanja v okolju. Tako narekuje že sama vsebina Zakona o inšpekcijskem nadzoru, ki določa primarno odpravo nepravilnosti, medtem ko redarji ta cilj uresničujejo skozi naloge Občinskih programov varnosti. Pripravil: Drago Perko


Dobra poroka, dobra zabava, dober kongres V družini Slovely je kar 11 enot po različnih krajih v Sloveniji – Kranj, Hrastnik, Ajdovščina, Ilirska Bistrica, Ljubljana, ena izmed njih pa je tudi na Dolenjskem, v Šentrupertu. V naši enoti Frelih vam postrežemo dobro hrano, kosila, malice in vam ponudimo dobro domače vino Vinske kleti Frelih. Tradicija vinarstva v Vinski kleti Frelih je stara nekaj več kot 120 let. Njihova vina in penine so zelo priznani in nagrajeni z več priznanji. Zadnje najbolj odmevno je gotovo priznanje na ocenjevanju Decanter, na katerem

so sploh prvič ocenjevali cviček; Frelihov Cviček do fare je prejel nagrado commended (vino je prejelo 83 od 100 točk). Na omenjenem ocenjevanju sta sicer bronasti priznanji prejeli tudi penini Kappelman in Felih Brut rose. Ravno v tem času so v Vinski kleti Frelih predstavili tri nova vina – Echo rdeče in Echo belo sta že na tržišču, penina pa še zori v steklenicah in bo na voljo drugo leto. V Gostilni Frelih imamo veliko dvorano, ki sprejme do 250 gostov. Tukaj je primeren prostor

urejenih sob ter prijaznost osebja. S celotno ponudbo, tudi ceno, sva bila zelo zadovoljna in jo z veseljem priporočava naprej.”

za kongrese, konference, predavanja, slavja, pogostitve, maturantske plese, valete, največ pa gostimo porok. Seveda imamo prostor, primeren za manjše poroke tudi v Ljubljani in Ajdovščini, lahko pa vam uredimo catering kjerkoli v Sloveniji. Veseli bomo, če nas boste kontaktirali ali prišli preverit našo ponudbo. Vsakemu gostu se posebej posvetimo in skušamo ustreči vašim željam. V naši enoti sta se letos med drugimi poročila tudi Nastja in Igor, ki prihajata iz okolice Ljubljane, a sta se kljub nekoliko oddaljeni lokaciji odločila, da njun veliki dan preživita v naši družbi: “Najina izkušnja z gostilno Frelih je zelo pozitivna. Že, ko sva bila prvič tam, sva bila navdušena nad prijaznostjo osebja, velikim prostorom in panoramo lokacije. Vsi zaposleni so nama bili v veliko pomoč pri organizaciji najinega posebnega dne, kar nama je zelo olajšalo priprave. Zelo, zelo priporočava za večja srečanja ali zabave.“ Jasmina in Tadej, Novomeščana (drugi par izmed petih, ki so imeli poročno slavje pri nas) pa sta zapisala: “Za najino poroko sva iskala lokacijo, kjer bi na enem mestu potekala civilni in cerkveni obred ter večerna pogostitev. Odločila sva se za Deželo kozolcev in gostilno Pri Frelihu. Z gostilno sva se dogovorila za gurmanski catering pri kozolcih. Skupaj smo oblikovali tudi poročni jedilnik, kjer so z inovativnim pristopom prisluhnili najinim željam. Všeč nama je bila prostornost in prilagodljivost dvorane, ponudba večih, hotelsko

Gledališka predstava »Čaj za dve« v Škocjanu

Predstava Čaj za dve se dogaja v domu starejših. V isti sobi se znajdeta dve ženski, ki prihajata iz popolnoma različnih svetov - prva je upokojena gledališka igralka, druga pa preprosta kmečka ženska.

ŠKOCJAN – V Straži so po treh desetletjih obudili gledališko skupino. Za prvo predstavo so straški gledališčniki izbrali Partljičevo komedijo Čaj za dve, ki jo režira ga. Sabina Erjavec, napisali pa so tudi avtorsko glasbo, ki so jo glasbeniki na

premieri v Straži igrali in peli v živo. V marcu so odigrali dve predstavi v (obakrat) nabito polni dvorani v Straži, jeseni oz. pozimi pa načrtujejo gostovanja tudi po drugih krajih širom Dolenjske. V soboto, 18. novembra 2017 ob 19. uri so se tako z igro predstavili tudi v Metelkovem domu v Škocjanu. Predstava Čaj za dve se dogaja v domu starejših. V isti sobi se znajdeta dve ženski, ki prihajata iz popolnoma različnih svetov; prva je upokojena gledališka igralka, druga pa preprosta kmečka ženska. Sobivanje dveh tako različnih svetov nikakor ni preprosto. Tukaj je še bivši državni prvak v slalomu, pa direktorica doma, medicinska sestra, sin ... Zgodba se zapleta in razpleta, polna je komičnih vložkov. Vir in foto: Občina Škocjan

Tukaj smo zaradi vas, naših gostov. Za vaše zadovoljstvo. Za lepe trenutke brez stresa. Za prijazen »dober dan«, ko vstopite, in za iskren »lep dan še naprej«, ko odidete od nas. VABLJENI v našo SLOVELY družino. Vabimo vas tudi na Poročni sejem, ki bo 25. in 26. novembra na Ljubljanskem gradu, kjer bomo med drugimi razstavljavci prisotni tudi mi. Predstavili bomo našo ponudbo za organizacijo porok in različnih slavij. Veseli bomo vašega obiska.

Rezervacije in povpraševanja za zaključene družbe, za kongrese, seminarje, za zaključke leta, praznovanja ali za poroke sprejemamo na info@slovely.si in 07 600 0606.

Pri Špolarju

Večer so si popestrili z glasbo, pesmijo in plesom, ki se je zavlekla kar daleč v noč. MIRNA PEČ – Vsakoletno srečanje ob sv. Martinu v Društvu upokojencev Mirna Peč poteka na različnih mestih. »Veliko število se nas je zbralo, kajti letos smo se odločili, da počastimo tega svetnika v domačem kraju, v gostilni Špolar. Veselo druženje je potekalo ob dobri hrani in pijači. Večer smo si popestrili z glasbo, pesmijo in plesom, ki se je zavlekla kar daleč v noč,« so se pohvalili mirnopeški upokojenci. Vir in foto: Mojaobčina.si HITRA IZDELAVA TISKOVIN

070 833 833

V Mirni Peči začeli s Slakom

Prvo fazo projekta predstavlja ureditev skupnih prostorov zbirk in prostorov postavitve prve stalne zbirke - spominske zbirke mirnopeškega harmonikarja Lojzeta Slaka.

MIRNA PEČ – Občina Mirna Peč je v začetku letošnjega leta pripravila projekt ureditve večnamenskih prostorov z muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, v katerih se bodo v osrednjem pritličnem delu nekdanje šole postopno uredile stalne spominske zbirke Lojzeta Slaka, Toneta Pavčka in ostalih znanih mirnopeških rojakov. Prvo fazo projekta predstavlja ureditev skupnih

prostorov zbirk in prostorov postavitve prve stalne zbirke - spominske zbirke mirnopeškega harmonikarja Lojzeta Slaka. Občini Mirna Peč je uspelo pridobiti izvajalca 1. faze projekta Ureditve večnamenskih prostorov z muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, podjetje AS- Primus d.o.o. iz Cerknice. Uvodni del razstave bo namenjen prikazu Mirnopeške doline, ljudskih običajev in ljudske glasbe, ki so močno zaznamovali otroštvo in mladost Lojzeta Slaka ter vplivale na njegovo glasbeno pot. »Za potrebe razstave iščejo fotografsko gradivo in predmete iz mirnopeškega okolja, pri čemer bi potrebovali vašo pomoč. Za potrebe razstave iščemo fotografsko gradivo in predmete iz mirnopeškega okolja, ki ga lahko prinesete na Občino Mirna Peč do vključno petka, 15. decembra 2017,« so zapisali na občini. Vir in foto: Občina Mirna Peč


10 Dela se

Ob trasi bodo obnovljeni priključki, v bodoče pa bo ta odsek omogočil povezavo z vodovodom na Kotarjevi cesti. ŠENTJERNEJ – Na Ilirski cesti v Šentjerneju poteka obnova vodovoda v skupni dolžini 75 metrov. Vgrajene bodo cevi NL 100, kar bo omogočilo boljšo oskrbo s pitno vodo te ulice in zagotovilo požarno vodo. Ob trasi bodo obnovljeni priključki, v bodoče pa bo ta odsek omogočil povezavo z vodovodom na Kotarjevi cesti. Dela izvajata JP EDŠ d.o.o. in Komunala Novo mesto d.o.o. Vir in foto: Občina Šentjernej

Klemen Klemen na obisku

Številno publiko je razveselil tudi z repanjem. K repanju je povabil tudi publiko. Brez strahu so se mu pridružili najmlajši udeleženci, resničen pogum za rapanje pa je pokazala samo predsednica Vesna.

DVOR – »Je slovenska reparska legenda iz Trnovega, mi Suhokranjci pa ga imamo za svojega. Ima raskavi glas. Sodeloval je z najbolj znanimi slovenskimi pevci: Vladom Kreslinom, Ali Enom, Zlatkom, Aniko Horvat, N'Tokom. Je pionir rap glasbe pri nas … Ste že ugotovili kdo je to? KLEMEN KLEMEN,« so se na Dvoru razveselili obiska cenjenega slovenskega raperja Klemna Klemna. »Imeli smo čast, da smo ga gostili člani

Izjemna nagrada Šmarješkim Toplicam

V kategoriji med 3 in 5.000 prebivalci so slavile Šmarejške toplice, ki je med vsemi letos prijavljenimi dosegla najvišji seštevek točk in v kategoriji prepričljivo zmagala.

ŠMARJEŠKE TOPLICE – Društvo Planet Zemlja podelilo že sedme nazive Planetu Zemlja prijazna občina. Te so prejeli: V kategoriji z do 3.000 prebivalci Občina Solčave, ki je že kar v prvem poskusu prepričljivo dosegla naziv Planetu Zemlja prijazna občina. Po mnenju komisije dela odlično na devetih raziskovanih področjih, nekaj rezerve

pa imajo še na področju energetike ter skrbi za gozdove, precej več pa lahko storijo na področju lokalne samooskrbe. V kategoriji med 3 in 5.000 prebivalci so slavile Šmarejške toplice, ki je med vsemi letos prijavljenimi dosegla najvišji seštevek točk in v kategoriji prepričljivo zmagala. Še največ prostora za napredek je komisija zaznala na področjih varovanja gozdov in lokalne samooskrbe, na vseh ostalih področjih pa je dosegla vrhunske rezultate. V kategoriji med 5 in 10.000 prebivalci: Zreče. Prepričljiva dobitnica naziva Planetu Zemlja prijazna občina že sedmič sodelujoča na natečaju. Na večini področij v samem vrhu, še največ rezerve za napredek pa je na področjih skrbi za gozdove, igrišč, lokalne samooskrbe, prometa in okoljskega komuniciranja, na katerih je sicer tudi dosegla nadpovprečne rezultate, a nekoliko nižje kot na drugih področij.

Priznanje za Šentjernej

Vir in foto: Občina Šmarješke Toplice

V vsaki kategoriji so bili trije nominiranci, na podelitvi pa so razkrili vrstni red prejemnikov letošnjih priznanj za najlepši in najgostoljubnejši kraj/ mesto MDLG 2017.

ŠENTJERNEJ – Tekmovanje v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države RS Boruta Pahorja je končano. V tekmovanju so se pomerili številni kraji in drugi sodelujoči – z osrednjim

poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja v okviru zelenega turizma in trajnostnega razvoja. V vsaki kategoriji so bili trije nominiranci, na podelitvi pa so razkrili vrstni red prejemnikov letošnjih priznanj za najlepši in najgostoljubnejši kraj/mesto MDLG 2017. Z veseljem so iz Občine Šentjernej sporočili, da so v letu, ko Turistična zveza Slovenije uspešno izvaja že 26. tekmovanje MDLG, bili nominiranci za dobitnika priznanja MDLG 2017. Župan Radko Luzar in podžupan Janez Selak sta se udeležila slavnostne prireditve Moja dežela – lepa in gostoljubna 2017, ki je bila v torek, 17. oktobra 2017 v Nordijskem centru Planica. Tako je Turistična zveza Slovenije podelila Šentjerneju z Drčo priznanje za 3. mesto v kategoriji izletniški kraji. Vir in foto: Občina Šentjernej

Kulturnega društva Dvor, v večnamenski dvorani, v petek, 17. novembra 2017. V sproščenem pogovoru, ki ga je vodila Alenka Murgelj iz Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu, je Klemen predstavil svojo življenjsko zgodbo. Pripovedoval je o začetku ustvarjanja s svojo sestro Nino, o navdihu za besedila, o vzornikih, komi in boleznih, alkoholu, družinskih razmerah in trenutni treznosti. Ob poslušanju smo spoznali, da mu življenje ni prizanašalo in da je pri svojih rosnih 42. letih že veliko preživel. Kot je rekel sam, mu je življenje vrnilo, kar mu je dajal,« je zapisala Jadranka Meglen. Številno publiko je razveselil tudi z repanjem. K repanju je povabil tudi publiko. Brez strahu so se mu pridružili najmlajši udeleženci, resničen pogum za rapanje pa je pokazala samo predsednica Vesna in skupaj sta zarepala Povodnega moža Franceta Prešerna. Sproščen pogovor so nadaljevali še ob skromni pogostitvi. Vir in foto: Mojaobčina.si


GOSPODARSTVO

11

Celovita energetska prenova večstanovanjske stavbe Naložbe v energetsko učinkovitost sistema ogrevanja in obsežno energetsko stavb vlagateljem prinašajo pomembne prenovo. Za slednjo je nepovratna finančna prihranke, družbi pa tudi širše koristi, spodbuda Eko sklada najvišja. ki jih lahko razvrstimo v ekonomske, družbene in okoljske. V stavbah se porabi dobra tretjina vse energije, zato njihove energetske prenove predstavljajo največji potencial za doseganje prihrankov energije in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

stavbe so se poleg optimizacije toplotnega ovoja, kamor spadata fasada in medetažna plošča proti podstrešju, odločili tudi za poseg v ogrevalni sistem stavbe. Izvedlo se je t.i. hidravlično uravnoteženje ogrevalnega sistema, kar pomeni, da so se na radiatorje in na cevni razvod vgradili regulacijski ventili, ki na podlagi prednastavitve uravnavajo odjem toplote za vsak posamezen radiator. V praksi to pomeni, da lahko v vseh stanovanjih prejmejo toliko toplote, kot jo potrebujejo za dobro ogrevanje. V starejših večstanovanjskih stavbah v obdobju, ko izvedbe, malce daljša kot pri objektih, so temperature najnižje, pogosto prihaja ki izvajajo samo posamičen ukrep (npr. do težav pri distribuciji toplote, predvsem toplotni ovoj stavbe). Dobra in sistematična Na podlagi že izvedenih energetskih do stanovanj v višjih etažah. S hidravličnim priprava na projekt je v izvedbeni fazi prenov v Terci ugotavljamo, da prihranki uravnoteženjem se takšne anomalije omogočila, da je le-ta potekala brez pri porabi energije znašajo tudi do 40 odpravijo in na ta način se vsem omogoči večjih zapletov. Prva izvedbena dela so se začela izvajati konec julija 2017, projekt odstotkov, izboljša se bivalno okolje in dovod toplote pod enakimi pogoji. zunanji izgled stavb ter posledično tudi Etažni lastniki na Drski 46 so, kot prvi na pa je bil zaključen konec oktobra 2017. splošno zadovoljstvo etažnih lastnikov. Kot območju Novega mesta, pristopili k celoviti Pri takšnih projektih je ključno, da ima Za spodbujanje in podporo izvajanju upravnik v zadnjih letih zaznavamo vse energetski prenovi, ki je zahtevala dobro upravnik na strani etažnih lastnikov na voljo naložb v energetsko učinkovitost večje zaupanje etažnih lastnikov v izvedbo sodelovanje imenovanega gradbenega sogovornike, ki vedo, kaj želijo in da etažni stanovanjskih stavb so v Sloveniji glavni takšnih projektov, kar je gotovo posledica odbora, kot tudi upravnika in izbranih lastniki izberejo izvajalce, ki sledijo njihovim vir finančnih spodbud dolgoročno in pozitivnih izkušenj uporabnikov in dobrih izvajalcev. Razpisni pogoji Eko sklada so željam in navodilom, hkrati pa zagotavljajo v primeru celovite energetske prenove strokovne rešitve in tehnično kakovostno sistemsko zagotovljena povratna in praks, ki se izvajajo na terenu. nepovratna sredstva Eko sklada. Starejše Eden izmed takšnih projektov je zahtevnejši, saj je potrebno pripraviti izvedbo. večstanovanjske stavbe tako lahko gotovo celovita energetska prenova projektno dokumentacijo za vse gradbene Etažni lastniki večstanovanjske stavbe pridobijo nepovratne finančne spodbude večstanovanjske stavbe Drska 46 v Novem posege in posege na ogrevalnem sistemu, Drske 46 imajo po zaključku investicije za izvedbo novih naložb v toplotno izolacijo mestu, ki je verjetno tudi prvi zaključen V času izvedbe je potrebno angažirati estetsko lep objekt, optimiziran ogrevalni fasade, toplotno izolacijo strehe ali stropa projekt celovite energetske prenove na strokovni nadzor, ki bdi nad ustrezno sistem, prenovljen toplotni ovoj in druge proti neogrevanemu prostoru, optimizacijo območju JV Slovenije. Etažni lastniki te izvedbo po projektni dokumentaciji. skupne dele objekta. Ponosni smo na to, Samo usklajevanje zaradi velikega števila udeležencev zahteva veliko energije, zato da smo kot upravnik pripomogli k celoviti tega trg objekta. POSLOVNE ENOTE: Novo mestoprenovi , Prešernov 1; Tel:Vsem 07/33vpletenim 41 094 je pomembno, da predstavniki etažnih TERCA d.o.o. (gradbeni odbor, izvajalci, etažni lastniki) Trebnje , Rimska cesta 10A; Tel: 07/30 40 560 lastnikov in upravnik pri pripravi in izvedbi Šentrupert 124, 8232 Šentrupert se zahvaljujemo za trud in187; čas,Tel: ki smo investicije delujejo z roko v roki in skupaj, TPC Ljubljana Koseze, Vodnikova 01/511 65 21 Tel.: 07/34 35 100, Fax: 07/34 35 119 vložili v ta projekt. V Terci najdejo ustrezne izvajalce zaLitija vse, Valvazorjev faze ga skupaj trg 8, Tel: 01/89 84 651 d.o.o. verjamemo, da se bo upravičenost www.terca.si, info@terca.si projekta celovite prenove. Sevnica, Kvedrova ulica 37; Tel: 07/81 41 822 Na objektu Drska 46 je bila priprava na investicije pokazala tudi z dobrimi prihranki Črnomelj, Ul. 21. oktobra 17C; Tel: 07/30 51 424 investicijo, zaradi pridobivanja velikega v porabi energije in da bo takšnih projektov , TPC Metlika;še Tel: obsega dokumentacije predMetlika pričetkom v prihodnje več.07/30 58 303

Krka je objavila rezultate poslovanja

To je bila največja devetmesečna prodaja v Krkini zgodovini. Na trgih zunaj Slovenije so prodali za 861,6 milijona evrov, kar predstavlja 93 % prodaje skupine Krka. NOVO MESTO – Skupina Krka je v prvih devetih mesecih leta 2017 dosegla prodajo v višini 928,3 milijona evrov, kar je 9 % več kot v enakem lanskem obdobju, in ustvarila 110,1 milijona evrov čistega dobička oziroma 37 % več kot v enakem lanskem obdobju. Družba Krka je dosegla prodajo v višini 887,4 milijona evrov in ustvarila 106,3 milijona evrov čistega dobička. Poročilo o poslovanju skupine Krka in družbe Krka v obdobju januar–september 2017 je na redni seji obravnaval nadzorni svet družbe Krka.

enakem lanskem obdobju, kar predstavlja 82,8-odstotni delež v prodaji skupine Krka. Prodaja se je povečala v vseh regijah, najbolj pa v regijah Vzhodna Evropa (za 18 %). Rezultati poslovanja

Dobiček iz poslovanja skupine Krka v višini 149,2 milijona evrov je bil za polovico večji kot v primerljivem lanskem obdobju. Dobiček pred davkom je znašal 129,2 milijona evrov in je bil 46 % večji kot v primerljivem lanskem obdobju. Davek iz dobička je znašal 19,2 milijona evrov, efektivna davčna stopnja pa Prodaja 14,9 %. Čisti dobiček skupine Krka v višini V skupini Krka so v obdobju januar–september 110,1 milijona evrov je bil 37 % večji kot v 2017 prodali za 928,3 milijona evrov izdelkov enakem lanskem obdobju. in storitev, kar je 75,9 milijona evrov oziroma Razvoj in raziskave 9 % več kot v enakem lanskem obdobju. To je bila največja devetmesečna prodaja v V prvih devetih mesecih leta 2017 so registrirali Krkini zgodovini. Na trgih zunaj Slovenije so 14 novih izdelkov v 25-ih farmacevtskih prodali za 861,6 milijona evrov, kar predstavlja oblikah in jakostih. V tem obdobju so za 99 93 % prodaje skupine Krka. Družba Krka je v izdelkov na različnih trgih na novo pridobili 385 omenjenem obdobju prodala za 887,4 milijona registracij. evrov izdelkov. Največja prodajna regija Vlaganja in naložbe skupine Krka je bila regija Vzhodna Evropa z 271,4 milijona evrov in 29,2-odstotnim V prvih devetih mesecih leta 2017 so v skupini deležem v skupni prodaji. Glede na primerljivo Krka za naložbe namenili 75,2 milijona evrov, lansko obdobje so v tej regiji dosegli največjo od tega 62 milijonov evrov v obvladujoči absolutno rast prodaje (za 41,4 milijona evrov) družbi in 13,2 milijona evrov v odvisnih in največjo relativno rast prodaje (za 18 %). družbah. Za celotno leto 2017 so predvideli Ključno je bilo uspešno poslovanje v Ruski naložbe v višini dobrih 120 milijonov evrov, kar federaciji, ki je najpomembnejši trg, sledila je manj od načrtovane vrednosti in manj kot v pa je tudi večina ostalih trgov na območju lanskem letu. Ocenjena vrednost je posledica ugodnih cen, ki so jih dosegli pri izvajalcih vzhodne Evrope in Srednje Azije. del in dobaviteljih opreme. Na Krkini osrednji Prodaja skupine Krka po skupinah lokaciji v Ločni v Novem mestu poteka ključna izdelkov in storitev naložba za potrebe razvojne dejavnosti in Skupina Krka je prodala za 768,2 milijona zagotavljanja kakovosti v naslednjih letih – evrov zdravil na recept, desetino več kot v Razvojno-kontrolni center 4 (RKC 4). Naložba

je ocenjena na 54 milijonov evrov. V objektu s površino 18.000 m2 so že začeli nameščati laboratorijsko in ostalo tehnološko opremo. Na isti lokaciji bodo zgradili tudi večnamensko skladišče za končne izdelke, surovine in embalažo s 25.000 novimi paletnimi mesti, s katerimi bo Krka pridobila nove površine za skladiščenje vhodnih materialov in končnih izdelkov. S tem bodo povečali hitrost in fleksibilnost proizvodnje ter izboljšali razpoložljivost izdelkov in oskrbo trgov. Naložba je ocenjena na 30 milijonov evrov. Največja naložba v Krkini zgodovini, vredna več kot 200 milijonov evrov, je sodoben obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Proizvodnjo so zagnali leta 2015. Delo po več kot dveh letih poteka utečeno, proizvodnja se povečuje. Zaradi vse večjih potreb trga in proizvodnje novih izdelkov nabavljajo dodatno tehnološko opremo v vrednosti 23 milijonov evrov.

delnice zrasel za 4 % in je konec septembra znašal 55,20 evrov. Tržna kapitalizacija družbe Krka je znašala 1,8 milijarde evrov. V lastniških deležih, ki jih imajo posamezne skupine delničarjev, ni prišlo do večjih sprememb. Konec septembra je imela Krka 52.456 delničarjev. Politika dividend bo stabilna. Pri določitvi deleža čistega dobička za izplačilo dividend v posameznem letu bodo Zaposleni upoštevali tudi finančne potrebe skupine Konec septembra je bilo v skupini Krka 10.733 Krka za naložbe in prevzeme. Za dividende zaposlenih. bo izplačanih najmanj 50 % čistega dobička večinskih lastnikov. Delnica in delničarji V prvih devetih mesecih leta 2017 je tečaj Krkine

Vir: Krka d.d.

PRODAJA STANOVANJ V RADEČAH * ugodne cene * možnost financiranja Ulica OF 1 1433 Radeče Mob: 041 756 069 Tel: (03)5625 580


12

AVTO MOTO

Pravilno shranjevanje pnevmatik

Za nami je 15. november, dan, ko je bilo potrebno letne gume zamenjati z zimskimi. Pri tem se vam je najbrž spet zastavilo vprašanje, kako pravilno poskrbeti za shranjevanje pnevmatik. Če ste letne pnevmatike shranili pri serviserju, potem s tem ne boste imeli nobenih skrbi. shranjevanje pnevmatik poskrbeti tako, da jih skladiščite napolnjene in v navpičnem položaju. Prav tako morate poskrbeti, da jih enkrat na mesec obrnete, ves čas pa spremljajte tudi zračni tlak. Shranjevanje pnevmatik v primernem prostoru Veliko ljudi naredi napako in za shranjevanje pnevmatik poskrbi prostor kar v kurilnici. Napaka! Gum nikakor ne odlagajte v bližini takšnih ali drugačnih toplotnih virov. Prav tako jih ne izpostavljajte sončnim žarkom, zato jih pospravite v posebne vreče. V nasprotnem primeru lahko postanejo suhe, na njih pa se pojavijo razpoke. Prostor za shranjevanje pnevmatik mora biti namreč temen, suh in hladen. Gum nikakor ne smete odlagati v bližini ostrih predmetov, izogibajte pa se tudi materialom, ki lahko povzročajo iskre ali električni naboj. Prav tako se izogibajte mestom, kjer shranjujete kemične snovi, topila in podobno.

Če pa se boste odločili za shranjevanje doma, boste morali upoštevati nekaj pravil, ki vam jih razkrivamo v nadaljevanju. Shranjevanje pnevmatik je kar odgovorno delo, saj je od kakovosti gum odvisna naša varnost na cesti. Nepravilno skladiščenje lahko namreč še kako vpliva na učinkovitost gum, s tem pa tudi na oprijem in stabilnost našega vozila. Pnevmatike so namreč naša edina stična točka s podlago, zato morate poskrbeti, da bodo vedno v vrhunski formi. Na paleto Naj bodo čiste Pravilno shranjevanje pnevmatik se začne s tem, da gume dobro očistite. Večkrat jih operite in dobro posušite, tako boste preprečili korozijo. Odstranite tudi vse drobne delce, ki so se zagozdili med profilom. Pomembno je tudi to, kako gume postavite. Nikar jih kar ne namečite po tleh, ampak jih položite na bok in pravilno postavite eno na drugo. Enkrat na mesec zamenjajte njihov vrstni red. Svetujemo vam, da jih ne postavljate pokončno, saj se bodo sčasoma zaradi lastne teže posedle in tako ne bodo več uporabne. V primeru, da so gume na platiščih, morate za

Za shranjevanje pnevmatik izberite podlago, ki naj bo čista in naj ne bo polna različnih oljnih ali bencinskih madežev, ki lahko načnejo gumo. Priporočamo, da pnevmatike položite kar na paleto. Poskrbite tudi za to, da na njih ne boste odlagali kakšnih težjih predmetov, ki lahko povzročijo deformacijo gum. Še dodaten nasvet: preden poskrbite za shranjevanje pnevmatik, si zabeležite njihovo mesto na avtomobilu. Tako boste lahko naslednjo pomlad zamenjali prednje pnevmatike z zadnjimi in tako poskrbeli za njihovo enakomerno obrabo. Pripravila: Monika M.

IZPOSOJA ORODJA, STROJEV in OSTALEGA V KRŠKEM NA CKŽ 134a (pri Megadomu levo)

Radar tudi na dolenjki

Po besedah predstavnika Darsa se je število nesreč drastično zmanjšalo. Zato bodo nameščeni novi kontrolniki beležniki hitrosti. LJUBLJANA, NOVO MESTO – Hitrost ubija. Dokazano, zato ne čudi podatek, da bo Družba za avtoceste Slovenije še okrepila nadzor nad prehitrimi vozniki. Tako je pred tedni prva poročala komercialna televizija POP TV. Kje še? Po novem bodo radarji razporejeni po celotni Sloveniji. Sekcijski radarji bodo prežali na tiste s pretežko nogo na višnjegorskem klancu na dolenjski avtocesti, na treh dodatnih lokacijah v okolici Celja in na na dveh lokacijah na avtocestni relaciji Maribor–Razdrto. Kjer med Mariborom in Razdrtim bodo postavili še dva sekcijska radarja, pa ne povedo. Prihaja nov radar So pa na Darsu že povedali, da so umaknili

radar za merjenje hitrosti na Trojanah. Mož se je pokvaril, zato bo pripravljen nov razpis za nov radar na tem koncu slovenskega avtocestnega križa. Kako se ogniti kaznim? Prej na pot, pa bo. Pripravil: D. P.

Starine - slovenski prvak v čistosti WC školjke

V konkurenci javnih stranišč sta najslabšo oceno prejela Mestna občina Maribor in Občina Vrhnika.

www.najamemo.si

041-784-797

NOVO MESTO, ROGAŠKA SLATINA – Stranišče je sodišče, kjer si vsaka rit pravico išče. Ob tem ni nepomembno, da je stranišče urejeno in čisto. To se po novem tudi ocenjuje in deli priznanja na državni ravni. Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je v petek v Rogaški Slatini za najlepša in najbolj urejena javna stranišča v tem letu razglasilo javna stranišča v občini Bled. V kategoriji bencinskih servisov je najboljšo oceno prejelo javno stranišče na počivališču Petrol Starine ob dolenjski avtocesti v smeri Hrvaške, so sporočili pri bencinskih servisih je na začelju bencinski iz društva, poroča Slovenska tiskovna agencija. servis Petrol. V konkurenci javnih stranišč sta najslabšo oceno Pripravil: D. P. prejela Mestna občina Maribor in Občina Vrhnika,


POTOVANJA

13

Kanjon reke Krupe – lepota, ob kateri ostaneš brez besed točk, iz katerih boste lahko naredili čudovite fotografije. Tik za mostom je reka naredila velik tolmun, v katerem se lahko brez težav okopate in zaplavate do treh ali štirih (odvisno koliko je vode) manjših, vendar zanimivih slapov. Takoj za kamnitim mostom je tudi nekoliko večji slap, ki si ga je vredno ogledati. V kanjonu je veliko dreves fige in nihče bo noben jezen na vas, če si jih boste privoščili. Kdaj točno rodijo fige ne vem. Se mi pa zdi da dvakrat na leto. Iz kanjona se lahko vračate po drugi poti, ki je nekoliko bolj zahtevna na enem krajšem delu poti. Na enem odseku, ki je dolg okoli 20 metrov je treba iti po klinih in jekleni vrvi. Če ste vajeni tega bo šlo, v nasprotnem primeru verjetno ne. Lahko poizkusite, saj je ta odsek na začetku poti in če se vam bo zdelo prezahtevno, se lahko vrnete in greste nazaj po isti poti, po kateri ste prišli. Kot sem že omenil, sem bil v kanjonu reke Krupe že šestkrat. Zadnjič sem bil letos v začetku junija, skupaj s prijateljem Aleksom, ki je med drugim tudi strokovnjak za snemanje video posnetkov.

Tudi tokrat objavljamo zapis Tomaža Gorca, ki z nami v prvi osebi deli izkušnjo s potovanja. Tokrat je obiskal kanjon Krupe. Gre za reko, ki izvira pod Velebitom, premore pa 19 slapov. Kanjon reke Krupe je ena lepših stvari, ki sem jih videl in doživel v zadnjem času. Kljub temu, da sem oseba, ki vsako leto veliko potuje in sem že videl zelo veliko naravnih lepot, sem nad kanjonom reke Krupe navdušen. Lahko bi rekel, da sem kot majhen otrok, ko mu daš igračo, ki si jo je že zelo dolgo časa želel. Kanjon reke Krupe se nahaja v Zadarskem zaledju. Od mesta Obrovac je oddaljen natanko 20 kilometrov. Reka Krupa Tudi kopanje je zelo kratka reka, ki v dolžino meri samo 7 kilometrov. Ponaša se s čudovitim kanjonom Ker sva oba z Aleksom osebi, ki radi raziskujeta, sva se odločila, da si vzameva in kar devetnajstimi slapovi. cel dan za raziskovanje kanjona. Najprej sva Redki obiskovalci se kopala v tolmunu, plezala po slapovih, Izliva se v reko Zrmanjo, ki je veliko bolj skakala v vodo,… Skratka, raziskovala in hkrati poznana kot Krupa. Tudi reka Zrmanja se vse skupaj snemala in fotografirala. Ko sva ponaša s čudovitim kanjonom. Ob reki Zrmanji zaključila z raziskovanjem v okolici kamnitega so snemali film Vinetou. Na Zrmanji nudijo tudi mostu, sva se odločila, da se odpraviva po možnost raftinga ter spusta s kajaki. Zanimivo levem bregu reke navzdol. Na začetku je bilo je, da kanjon reke Krupe obišče zelo malo vse lepo in prav, potem pa je pot postajala vse ljudi. Sam sem do sedaj bil v kanjonu šestkrat bolj neprehodna. Na drugem bregu reke je bilo in sem samo enkrat srečal eno mlado družino. vse videti veliko bolje, zato sva se odločila, da Vsem, ki imate radi mir in ne marate gneče, bo kljub temu, da sva imela s sabo veliko foto in tukaj zelo všeč. video opreme, prečkava reko. Morala sva najti Izhodišče za enourni pohod v kanjon kraj, kjer reka ni bila globoka. Fotoaparatov in reke Krupe je na koordinatah 44.193730, kamere namreč nisva smela zmočiti. 15.844029. Tukaj stoji samo ena zelo stara hiša, v kateri živi starejša srbska družina. Zakaj srbska? V času pred vojno so na tem področju živeli večinoma Srbi. Gospod in njegova žena sta zelo prijazna in vedno povabita na kavico in v zameno ničesar ne pričakujeta. Pri hiši imajo več kot 50 koz kar je tudi zelo zanimivo. Tu rastejo fige Na navedeni koordinati brez težav pustite svoj avto in se odpravite na eno uro dolg pohod do dna kanjona. Ravno na tem delu kanjona je več kot sto let star star kamniti most. Legenda pravi, da je most zgradil fant, ker je bil zaljubljen v punco, ki je živela v vasi, na drugi strani reke Krupe. Že ko se spuščate v kanjon, boste lahko občudovali to neizmerno lepoto narave. Na poti v kanjon je veliko zanimivih razglednih

Živo blato Našla sva slap, ki je dal slutiti, da voda ni globoka in bi se jo dalo prečkati. Najprej sva se morala prebiti skozi hudo goščavo, nato sva brez težav prečkala reko, na koncu pa se je pojavila težava, ki je bila veliko večja, kot je sprva kazalo. Namreč desni breg reke je bil

www.odpripodjetje.si

ze za 373 eur v

NE potrebujete 7.500 eur ustanovnega kapitala

telefon: 070 444 222

info@odpripodjetje.si

popolnoma zaraščen z grmičevjem in zdelo se je, da je nemogoče priti čez. Malo višje sem le našel en prehod, kjer sem se stežka prebil skozi grmovje. Ko sem se prebil, se je pred mano znašel par metrov širok pas živega blata. Ni bilo druge izbire kot, da vkorakam vanj. Vdrl sem se skoraj do riti, vendar je uspelo. Najbolj neprijeten občutek od vsega je bilo to, da ne veš kaj je v tistem blatu. Ko mi je uspelo priti čez sem poklical še Aleksa in mu povedal, kam naj pride. Še danes se spomnim njegovega izraza na obrazu, ko je pred seboj zagledal blato. Vrnil se bom Ker je bila na drugi stran reke lepo urejena potka, sva se odpravila naprej ob reki. Najin cilj je bila točka, kjer se Krupa izliva v reko Zrmanjo. V nekem trenutku se je kanjon kar razširil in pred nama so se pojavili travniki, na katerih so se pasle krave. Nato je kanjon spet postal zelo ozek in ni mi bilo nikakor jasno, kako so na tiste travnike pripeljali krave. Ker se je dan že prevešal v večer, najinega cilja (sotočje Krupe in Zrmanje) pa nikjer na vidiku, sva se odločila, da se obrneva in greva počasi proti avtu. Ko sem kasneje doma preučeval Google maps, sem ugotovil, da sva se obrnila ravno pred čudovitim slapom. Vendar nič zato. Še en razlog več, da se čim prej vrnem na ta čudoviti kraj. Ko sva se vračala nazaj, sva bila prepričana,

da nekaj posebnega ne bova videla. Vendar sva se motila. Kar naenkrat se je pred nama znašel slap čudovite oblike in barv. Takoj, ko sem videl slap, sem si želel zaplavati v njega. Ker je bil tok močan, ni bilo ravno preprosto zaplavati, vendar je šlo. Ker je bilo vse tako zelo lepo, sem šel na kopno po GoPro in slap posnel še od znotraj. Posnetek si lahko pogledate spodaj. Nadaljevala sva pot ob reki navzgor. Kar naenkrat je zmanjkalo poti in pred nama se je pojavila stena. Malo sem splezal po njej in v daljavi videl, da sva zgrešila eno pot, ki vodi iz kanjona. Aleksa sem vprašal ali preplezava steno ali se vrneva nazaj. Nekako sem ga prepričal, da bo bolje, da preplezava steno, ker bova s tem prišla veliko hitreje do avta. Pri avtu naju je pričakala čreda simpatičnih koz. Kasneje je prišel tudi gospodar, prej omenjene hiše in naju povabil na kavo. Ker je bila ura že okoli pol desetih, sva morala povabilo žal zavrniti. Smo pa malo poklepetali, kar je bilo tudi zanimivo. Nad doživetim sem bil popolnoma navdušen. V glavi sem si že delal načrt, kdaj se spet vrnem na ta prelep kraj in raziščem kanjon do konca. V planu imam, da se v kanjon Krupe, spet odpravim septembra. Takrat bodo zrele tudi fige. Ni lepšega, kot pojesti figo, ki jo sam utrgaš iz drevesa. Ponovnega obiska kanjona reke Krupe se zelo veselim, kot sem se včasih veselil petka, ko sem šel v disko. Pripravil: Tomaž Gorec

Ne prejmete časopisa v poštni nabiralnik, pa bi ga želeli? Sporočite nam vaše podatke na: info@nadlani.si ali pokličite na 070 733 733.

www.nadlani.si


14

POTOVANJA

Podvig in pol: s kajakom iz Slovenije do Črnega morja!

Sreča je bila ves čas na njegovi strani in po 80-ih dneh je srečno preplul 1850 kilometrov dolgo pot iz Slovenije do Črnega morja. Ko je zaveslal v morje, je seveda takoj poklical svoje domače. DVOR – Božo Miler, nekdaj Ljubljančan, sedaj pa že dolga leta Suhokranjec je letos opravil enega svojih največjih podvigov. Po popotovanju z motorjem, plutju z napihljivim čolnom, prehojeni Jakobovi poti v Španiji se je letos odpravil na pot s kajakom iz Slovenije do Črnega morja. Na dolgo pot je odšel na začetku letošnjega poletja popolnoma sam kot čisti začetnik, saj je prvič veslal s kajakom. Svojo avanturo je v sliki in besedi predstavil na potopisnem predavanju vedoželjnim poslušalcem v večnamenski dvorani na Dvoru, v petek, 20. 10. 2017.

preko telefona ves čas spremljala tako, da je vseskozi relativno dobro vedela, kje se nahaja, kar bi bilo v primeru kakršne koli nesreče edina rešilna bilka. Ob poti se je namreč srečeval z raznimi neprilikami kot so slabo vreme, močan tok in vrtinci, gost in hiter rečni promet, podrto drevje, ogromne ribe, ki bi ga skoraj prevrnile ipd. Brez izredne volje in trme, močne fizične kondicije in predvsem psihične pripravljenosti, bi vse to težko premagal. Bolj kot težave je izpostavil številne pozitivne izkušnje ob poti. Srečal je številne prijazne ljudi, ki so ga pogostili ali mu prijazno pomagali. Med drugim tudi v, z občino Žužemberk, pobrateni občini Golubac, kjer kot je dejal, so ga komaj spustili dalje. Spoznal je vrsto znamenitosti ob poti, ves čas pa je srečeval tudi Slovence, med drugim tudi znanega slovenskega popotnika Zvoneta Šerugo s spremljevalko na poti z motorjem proti Kitajski. Upal na tuš

Žena ga je že iskala Po slovesu iz domače občine, kjer sta mu srečno pot zaželela župan in predsednik Turističnega društva Suha krajina, se je odpravil v Prekmurje. Svoje popotovanje je začel na Muri. Že takoj na začetku se je prevrnil in izgubil stik s civilizacijo zaradi potopljenih elektronskih naprav, zato ga je žena že iskala na policiji. Tudi sicer ga je žena

Kljub vsemu pa je bil na poti vendarle ves čas sam in prepuščen svoji iznajdljivosti. Dobro je moral razporejati svoje moči in planirati pot, da je vsak dan našel pristan in večkrat precej stran od civilizacije prenočil. Ko pa je prišel do večjega ali manjšega kraja, je skušaj najti prenočišče in topel obrok, če je seveda lahko varno pustil svoj kajak. Kljub temu da je bil ves čas v vodi, je bila na dolgi poti ena izmed njegovih največjih želja pravi tuš, do katerega je le nekajkrat uspel priti. Voda je bila namreč pogosto umazana, broditi je moral po blatu,

1850 kilometrov

prenočevati skoraj na smetišču, voda mu je zalila stvari, skratka več kot dovolj razlogov, da si je občasno želel poštenega umivanja. Reke so bile sicer ob njegovem popotovanju rekordno tople, Donava je v spodnjem toku dosegla in celo presegla 30 stopinj, kar je imelo za posledico tudi precejšen pogin školjk, ki jih je videval ob obali. Poleg veslanja in skrbi za osnovne življenjske funkcije je moral urejati tudi formalnosti s prečenjem meje, prijavo v državi, kjer je preživel precej dni ter nabavo lokalnih Na dlani SIM kartic Tiskani in polnjenjem telefona, kar mu je medij Na dlani je vpisan v razvid medijev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo RS, pod zaporedno številko 1838 omogočaloIzdajatelj: stik MAGMA s svetom urejanjem MEDIA d.o.o.,in Gabrijele 29, 8296 Krmeljvseh Uredništvo: Gubèeva cesta 35a, 8210 Trebnje Odgovorna urednica: Melita Ivnik danes omogoča. potrebnih zadev, kar internet Uredniški odbor: Melita Ivnik in Matej Zabukovec Elektronski naslov: Mure, urednistvo@nadlani.si Popotovanje preko Drave in Donave Tisk: Delo tiskarsko središèe. Tiskano 1 dan pred izdajo številke Naklada: 12.700 izvodov ga je pripeljalo v bližino Črnega morja, kjer se Mali oglasi: oglasi@nadlani.si Oglasno trženje: info@nadlani.si, 041 245 596 je odločil za vzporedno reko, ki pa je bila v Spletna stran: www.nadlani.si nasprotju s pričakovanji zelo prometna.

Sreča je bila ves čas na njegovi strani in po 80ih dneh je srečno preplul 1850 kilometrov dolgo pot iz Slovenije do Črnega morja. Ko je zaveslal v morje, je seveda takoj poklical svoje domače. Ob navdušenju po uspelem podvigu bi skoraj pozabil na svojo varnost. Tok ga je odnesel precej daleč na odprto morje, od koder bi brez navigacije težko našel pot nazaj do obale. Na koncu seveda še kopanje, na lastno željo, ne zato ker bi moral broditi po vodi kot minule dni. Njegova koža je bila kot obleka, zagorela, skoraj prežgan, razen na mestih, kjer jo je prekrival rešilni jopič in kratke hlače. Majice, kratke hlače in »crocse« so bile tudi njegova kompletna garderoba za dolgo pot. Skratka za pot domov ne bi potreboval kovčka, če seveda izvzamemo vso potrebno opremo, s katero pa na kajaku ni bilo mogoče pretiravati. Z več prevoznimi sredstvi, ladjo, vlakom, kombijem se je vrnil v domovino, kjer že nabira moči in kuje načrte za nov podvig. Zaenkrat pa le-ta ostaja še skrivnost kot je zaključil svoje nadvse zanimivo potopisno predavanje, je sklenila svoj zapis Valerija Vidmar iz KD Dvor, fotografije je dodala Vesna Može. Vir in foto: KD Dvor

Dolenjsko martinovanje na grmskem gradu navdušilo

Praznovanje martinovega, ko se mošt simbolno spremeni v pravo vino, je verjetno eden najstarejših praznikov pri nas. Zavod Bajka praznik svetega Martina obeležuje drugič, z željo, da Dolenjsko martinovanje poveže dolenjske vinogradnike, vinarje in ponudnike kulinaričnih dobrot širom Dolenjske ter postane tradicionalen. NOVO MESTO – Grmski grad je v petek pred svetim Martinom postal prizorišče, kjer so se srečala vsa novomeška vinogradniška društva – Trška gora, Grčevje, Janez Trdina in Podgorje, in vinarji širom Dolenjske – aktualni kralj cvička Štemberger, Vina Zajc, Vina Jarkovič, Opara, Vinska klet Bajnof ... »Martinovo dogajanje na Dolenjskem je pestro z manjšimi, zasebnimi in družinskimi martinovanji in moja tiha želja je, da bi tudi vinorodni okoliš Dolenjska dobilo svoje osrednje martinovanje, kjer bi se povezali pridelovalci odličnih dolenjskih vin in ponudniki kulinaričnih dobrot širom regije,« je o viziji Dolenjskega martinovanja strnila Dragica Ribič, aktualna cvičkova princesa, ki je tudi že preteklo leto kot del ograniziacijske ekipe bdela nad prireditvijo. V partnerstvu z Mestno občino Novo mesto, novomeškimi vinogradniškimi društvi, Vinskim inštitutom in sponzorji je zavodu Bajka uspelo oživeti grad Grm in obeležiti ta pomemben vinogradniški praznik.

Rose postal prvak Dolenjskega martinovanja Martinovo dogajanje v idiličnem ambientu gradu Grm je s koračnicami popestrila Mestna godba Novo mesto in mažoretke, ki so njihovim taktom sledile s korakanjem in mažoretno palico. Prelat dr. Janez Gril je mlado vino tudi blagoslovil, za dolenjske ritme so skrbeli člani ansambla Pogum, rdeče nit prireditve pa je nežno prepletala 1. cvičkova princesa Lea-Marija Colarič-Jakše. Ta

večer je svoja vrata odprla tudi grmska vinska klet, kjer so potekali vodeni ogledi kleti, in kjer so si obiskovalci lahko ogledali razstavo fotografij in ogrinjal dotedanjih cvičkovih princes. »Pred 120. leti je bila tu v gradu Grm ustanovljena državna vinska klet in je imela po zaslugah tedanjega učitelja g. Skalickyga izjemne zasluge za bistven dvig kakovosti vinogradništva in vinarstva na Dolenjskem. Domnevno je bila tudi zaslužna za rojstvo dolenjskega bisera med vini – cvička,« še doda Ribičeva. Obiskovalci so v večerni idili grmskega gradu izbirali tudi prvaka Dolenjskega martinovanja. Izmed vseh vzorcev na ocenjevanju je največ glasov prejel Rose vinogradnika Teropšiča iz Trške gore in tako postal prvak Dolenjskega martinovanja za leto 2017 po izboru obiskovalcev. Ob prazniku dolenjskih vin je zbrano množico nagovorila tudi mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo,

gozdarstvo in prehrano, župan MO Novo mesto mag. Gregor Macedoni, podpredsednica Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Martina Baškovič in aktualna cvičkova princesa Dragica Ribič. Martinovanje ob kozarcu odličnega mladega vina v kombinaciji s kulinariko je praznik, ki je na Dolenjskem zaželjen in v tovrstnem pristnem stilu tudi težko pričakovan. Vir in foto: Dragica Ribič


KOTIČEK PETRE ŠKARJA

15

Povsod na svetu se najdejo dobri ljudje Ljudje radi govorijo o nevarnostih, ki pretijo popotnikom po svetu. Na sploh mislim, da sem rojena pod srečno zvezdo, se ne šalim, kar se verjetno odraža tudi na potovanjih, saj še nikoli nisem bila soočena s kakšno nevarnostjo, niti nisem spoznala ljudi s takimi izkušnjami. Ravno nasprotno – velikokrat me presenetijo ljudje, ko mi podajo roko, ko jo potrebujem. Pa četudi ne govorimo istega jezika. Pa četudi se naša verstva spodbijajo. Pa četudi si niti na pogled, niti v prepričanjjih ne pridemo blizu. Naprimer: Pot Camina (romarska pot po Španiji, na katero sem se podala pred dobrim letom dni) je tako dobro označena, da še tako zasanjan ali zaljubljen popotnik ne more zaiti. Ne potrebuješ ne zemljevida ne pozornega vida, saj se rumene puščice kar nekako postavijo pod tvoje noge, pred tvoj pogled, ob tvoj bok. Niti najmanj orientacijsko nadarjeni ljudje ne morejo zaiti. In sem zašla. Ne vem, koliko časa sem hodila po napačni poti, preden sem se zavedla, da že dolgo nisem videla rumene puščice ali školjke. Ustavim se na križišču, zavzdihnem s tistim kaj mi je tega treba in naslonjena na palice pogledam naokoli. Temnomoder renault, ki je pravkar prečkal križišče, vključi vzvratne luči. Vzvratno zapelje do mene, spusti se šipa na voznikovi strani in ven pokuka starejši gospod z ogromnimi očali in hitrih gibov. V avtomobilu vidim obešen rožni venec in prilepljeno podobico svetega Jakoba, kar je tu kar pogosto. Po špansko mi nekaj govori z besedami, še več pa s kretnjami, in tako pokaže, v katero smer moram. Hvala, gospod, tokrat vas je poslal sam angel,

saj me res prav nič ne privlači misel na to, da bi morala zaradi nerazložljive neprevidnosti prehoditi več kilometrov, kot je treba. Danes pa res ne. »Gracias. Muchas muchas gracias.« (Prevod: Hvala, najlepša hvala.) Stopim dalje, še vedno s svojim mačkastim videzom, ko se temnomodri renault spet ustavi ob meni. Striček mi odločno in zadovoljno ponudi pet svežih fig. »Za popotnico,« še reče. »Buen Camino!« Pet fig morda ni nič, bi rekel kdo. A pet fig na dan, ko nisi najboljše volje, ko utrujenost preglasi le še naveličanost vsega, ko ne veš, ali je večja lakota ali žeja, pet fig pomeni več kot zlato na običajen dan. Sem vam že povedala, da je pot Camina tako dobro označena, da še najbolj zaljubljen in najmanj orientacijsko sposoben popotnik ne more zaiti? In sem spet zašla. »Tu naprej morate,« slišim glas za sabo. Ozrem se in zagledam gospoda nizke rasti, predvidevam, da je domačin, ki mi z dvignjeno roko kaže smer. Preden v svoji jutranji počasnosti spregovorim, že nadaljuje: »Pojdi z mano, ti pokažem.« Z roko je nakazal smer in z odločnim korakom stopil naprej, jaz pa za njim. Le s tu in tam izrečenim: »Še nekaj metrov,« ali »kmalu bova tam,« je prekinil sicer povsem prijetno tišino med nama. Po zaznavi sonca in prebujanju jutra sodeč, kar vsak dan zavestno spremljam, sva hodila vsaj 20 minut. Pred križiščem ceste in stranske poti se ustavi in mi razloži, da je uradna pot sicer po cesti, a je precej lažje in hitreje tu po poti ter da se po kakšen kilometru združita, od tam naprej pa bom tudi spet videla rumene puščice.

»Buen Camino,« še pomaha vznak, se obrne in vrne nazaj po isti poti. Le zelo na hitro mi je uspelo izustiti: »Hvala!« V tujini, kjer ti niso poznani ne kraji, ne navade, ne jezik, niti ljudje, nekako še posebno ceniš tovrstno pomoč domačinov. Mnogo tako lepega sem doživela v skoraj vsaki državi na svetu, ki sem jo do sedaj obiskala. Od Kalifornije do Kitajske, od Venezuele do Burme, od Mehike do Šrilanke … Ne glede na raso, verstvo, navade, družbo – povsod se najdejo res dobri ljudje. Ljudje, ki ti takoj pomagajo. V Venezueli sem bila prvič zares močno prestrašena na potovanju, ko sem sama in izgubljena ostala brez denarja in dokumentov na otoku, kjer so mi vsi govorili le: »Bodi previdna! Ni varno!« Takrat je k meni pristopil Gabriel, kot resnični angel Gabriel, ki me je pomiril, se potrudil na lastne stroške urediti karto za trajekt in urediti dostop do interneta, kar je zahtevalo nekako nezakonit hiter vstop v pisarne zaposlenih in tih dogovor z enim od njih, da sem lahko vzpostavila stik s takratnim prijateljem, s katerim sva skupaj potovala in se izgubila. Ves popoldan je bil ob meni in mi predstavljal predvsem oporo in varnost, kar sem takrat, vsa objokana in obupana, močno potrebovala. Za zahvalo je izrazil le eno željo – naj mu vsako leto pošljem sliko snega, saj ga še nikoli ni videl v živo, a so to ene njegovih največjih življenjskih sanj. Tako še danes vsako zimo pošljem Gabrielu v Venezuelo sliko sveže zapadlega snega v naši pokrajini. Ko sem vsa zmedena obstala sredi vasice v Burmi, stran od javnih prevozov, je kar nekaj ljudi pristopilo do mene in se na vso moč trudilo, da se nekako sporazumemo, saj njim ni niti blizu

angleščina, meni še manj njihov jezik. In nekako smo se. Med tem časom mi je domačinka prinesla vrč vode in nekaj sadja. Res sem bila žejna, kar mi je verjetno pisalo že na čelu. Kadarkoli mi je na čelu pisalo »težko mi je«, je vedno, res vedno kdo pristopil do mene in me povprašal ali lahko kako pomaga. V tujini se kot backpackerski popotnik (popotnik z nahrbtnikom, ob čemer ti nobena potovalna agencija ne pomaga, ampak si prepuščen sam sebi) dostikrat znajdeš v situacijah, ko se počutiš izgubljen sicer sredi gneče popolnoma nepoznanih ljudi nepoznane kulture, nepoznanih običajev, jezika ... In tak ponavadi nisi nadut. Ponižen si – ponižen pred življenjem. In takemu ljudje vedno pomagajo. Zato se po svetu res ne bojim, da bi ostala sama – vedno so ljudje, ki priskočijo na pomoč. Pa četudi je to zgolj s kozarcem vode. In še danes se na tovrstne ganljive dogodke spomnim vsakič, ko v Sloveniji srečam popotnike z velikimi nahrbtniki. Le preprost »Živijo« in »Ali vam kako pomagam« nekomu lahko pomeni lepo izkušnjo, ki je ne bo pozabil nikoli v življenju. Tako malo je potrebno, če nam je preprosto – mar za ljudi.

Ne skrbi, Hemingway, bom sama ustvarila ravnovesje s kakšno bolj pozitivno in smešno knjigo za Nobelovo nagrado. Čeprav, po zadnji knjigi sodeč, dvomim, da grem v pravo smer. Nobelova nagrada … Ko sva se s prijateljem, ki ima že dva doktorata in ga imam na sumu, da si bo v življenju priboril še kakšnega, pogovarjala, kaj bi bil cilj, ki naju res vznemirja, sva se skoraj enoglasno strinjala: potegovala se bova za Nobelovo nagrado! On bi dve, ker po njegovem eno lahko dobi vsak. Brihtnež. Jaz sem skromnejša in mi ena zadostuje. V tišini besed, a hrupu vsak svojih lastnih misli in narisanih slik Nobelove nagrade, sva v večerni meglici stopala dalje po poti na Rožnik do prav

izbranega drevesa, ko sem morala pripomniti: »Ali veš, da je bil Alfred Nobel lastnik velikega podjetja, ki je izdelovalo orožje in iznašlo dinamit? Ker je imel v tistih časih tako slabo javno podobo nekoga, ki financira vojsko in ubijanje, je želel to spremeniti s financiranjem prav nasprotnega – nagrade za mir. In uspelo mu je. Ali ni po svoje ironično?« »Ali veš, kaj je še bolj smešno pri vsem tem?« se oglasi še on in kar takoj sam odgovori: »Da ne obstaja Nobelova nagrada za matematiko in nikoli ne bo.« »Zakaj pa to?« »Ker mu je neki matematik speljal punco. Zato je zahteval, da se matematikom nikoli ne da nobene njegove nagrade!«

• Najpomembnejši spolni organ so možgani. • Nihče nima v oblasti tvoje sreče, le ti sam. • Prepreči vsako nesrečo z naslednjimi besedami: »Bo čez pet let to pomembno?« • Vedno izberite življenje. • Odpustite vsakomur vse. • Kaj drugi mislijo o vas, ni vaša stvar. • Čas zdravi skoraj vse. Dajte času čas. • Kakorkoli dobra ali slaba je situacija, spremenila se bo. • Ne jemljite samega sebe tako zelo resno. Nihče vas ne. • Globoko vdihnite. Pomirja um. • Znebite se vsega, kar ni uporabno, lepo in • Verjemite v čudeže. • Bog vas ljubi zaradi tega kar Bog je, ne zaradi veselo. tega kar ste ali niste naredili. • Vse, kar vas ne bo ubilo, vas bo v resnici • Ne planirajte poteka življenja. Pokažite se in ta naredilo močnejše. trenutek izvlecite iz njega največ, kar je mogoče. • Nikoli ni prepozno imeti srečnega otroštva. Toda drugo je odvisno od vas in od nikogar drugega. • Ko pride do tega, da bi šli za tistim, kar imate radi v svojem življenju, ne recite ne. • Prižgite sveče, uporabljajte lepe rjuhe, nosite fino perilo. Ne hranite ga za posebne priložnosti. Današnji dan je nekaj posebnega. • Naredi vse, nato se prepusti toku. • Bodite drugačni zdaj. Ne čakajte na starost, da bi nosili vijolično.

• Biti star je bolje kot umreti mlad. • Vaši otroci dobijo le eno otroštvo. • Vse, kar resnično šteje na koncu, je, da ste ljubili. • Pojdite ven vsak dan. Čudeži čakajo povsod. • Če bi vsi vse naše težave vrgli na kup in bi vsi videli vse, bi naše pogrebili nazaj. • Zavist je izguba časa. Imate že vse, kar potrebujete. • Najboljše šele prihaja ... • Ni pomembno kako se počutite, vstanite, oblecite se in se pokažite. • Prepusti se. • Čeprav življenje ni okrašeno s pentljo, je vseeno darilo.

V lovu za Nobelovo nagrado V mestu mi je korak zastal pred izložbo knjigarne, kjer se je moj pogled zasidral na delih izjemnega Hamingwaya. Razmišljam, kaj se je moralo plesti po glavi tega genija pisateljstva, prejemnika Pulitzerjeve nagrade za fikcijo in Nobelove nagrade za književnost, da je naredil (uspešno) samomor. Sicer, če se spomnim decembra lanskega leta, ko sem ves mesec posvetila branju njegovih del, mi ni jasno, kako bralci takrat niso slutili, da bo kmalu pricurljala novica o samomoru … Ali so umetniki v splošnem tako zagrenjeni, CAMINO - Romarska pot v Španiji, na kateri v tako močnih bolečinah, da so zmožni pisati imaš mnogo časa. Časa za razmišljanje, časa za takšne mojstrovine? sanjanje, časa za norčije ... Tako mi je na misel Ob tem mi je skoraj strašljiva misel, da se imam sama včasih za umetnico … prišla tudi ta o Nobelovi nagradi.

Življenjske modrosti 90-letnice Regina Brett, 90 let, Cleveland Ohio

• Življenje ni pravično, vendar je še vedno dobro. • Če ste v dvomih, naredite le naslednji majhen korak. • Življenje je prekratko, da bi čas zapravljali za to, da bi sovražili. • Vaše delo ne bo skrbelo za vas, ko boste bolni. Vaši prijatelji in starši bodo. Ostanite v stikih. • Sproti poplačajte svoje dolgove. • Ni potrebno, da imate svoj prav za vsako ceno. Sprejmite dejstvo, da se lahko ne strinjate. • Jokajte z nekom v družbi. To je bolj zdravilno kot jokati sam. • Čisto v redu je, da ste jezni na Boga. On to zna sprejeti. • Prihranke za upokojitev pričnite shranjevati s svojo prvo plačo. • Ko gre za čokolado, je upor jalov. • Sklenite mir s svojo preteklostjo, da vam ne bo pokvarila sedanjosti. • V redu je, da vašim otrokom dovolite, da vas vidijo jokati. • Ne primerjajte svojega življenja z življenji drugih. Ne poznate njihovega poslanstva. • Če naj bi bila vaša zveza skrivnost, potem ne bi smeli biti del nje. • Vse se lahko spremeni kot bi trenil. Toda ne skrbite, Bog nikoli ne bo trenil.

Vir: Verižno pismo po internetu

REKLAMNE TABLE IN NAPISI www.magmamedia.si

070 833 833

že od 20€/m

2


16

DOM IN VRT

Mediteranski stil v vašem domu

Na kaj najprej pomislite ob besedi mediteran? Je to slastna solata z morskimi sadeži, morda požirek vrhunskega rdečega vina? Mogoče vas ta beseda spomni na dolge sprehode po obali, plavanje v morju ali živahno glasbo? Mediteranska kultura oziroma mediteranski stil sta v svetu zagotovo pustila velik pečat, ne samo v smislu tradicije, ampak tudi v dekoraciji in opremljanju doma. Ne glede na to, ali le obnavljate svoje stanovanje ali pa ga opremljate prvič, z mediteranskim stilom zagotovo ne boste zgrešili. Mediteranski stil je namreč izredno popularen, poslužujejo se ga povsod po svetu. Glavno vprašanje, ki si ga morate postaviti, pa je naslednje: kako prenesti mediteranski stil tudi v svoj dom? Mediteranski stil se ponaša z značilnostjo, da v dom prinaša naravo. Prav vsak element je skrbno izbran na način, ki omogoča, da se notranji prostori pomešajo z zunanjimi. Povsod je veliko lesa, organskih tkanin in svežih, drznih barv. Čeprav je mediteranski stil priljubljen predvsem pri družinah, ki živijo ob morju, pa ga lahko v svoj dom vnesemo prav vsi. S tem bomo svojemu stanovanju dodali toplino in sproščeno vzdušje, ki ju še kako potrebujemo tudi v mrzlih zimskih mesecih.

iz sonca, morja, agrumov in sredozemskih rastlin. teracote in tako naprej … V domu ne smeta Vsak dan več ljudi osvaja s svojo živahno barvno manjkati niti rumena in oranžna barva. paleto in sproščenostjo. Ta bogat stil lahko na Pohištvo in oprema, ki ustrezata vašeenostaven način dosežemo s primerno izbiro mu stilu

Mediteranski stil v svojem domu boste najbolje izrazili z močnim, trpežnim pohištvom, ki je narejeno iz lesa ali železa. Pohištvo je pogosto nizko in težko, na pogled že nekoliko staro, a vseeno takšno, da bo zdržalo še nekaj generacij. Mize so ponavadi iz železa, stekla, lesa ali gline. Temne barve materiala lahko poživite z blazinami živahnih barv, s preprogami in posteljnimi pregrinjali. Tkanine za posteljnino, pokrivala in okrasne blazine naj bodo iz naravnih materialov, predvsem iz bombaža ali lanu. Priporočamo bronaste dodatke, vsaj kar se tiče lestencev ali pa barv, pohištva, tekstur in dodatkov. na primer držal za sveče in podobnega. Zavese Naravne barve naj bodo svetlejših barv, saj bodo le tako odrazile Mediteranski stil lahko v svoj dom vnesemo z svetlobo in zračnost sobe. Za njih priporočamo barvami, ki jih je navdihnila prav narava. S tem belo ali kremno barvo. ne mislimo samo na stene v stanovanju, temveč Rustikalni dotik tudi tkanine in pohištvo. Posezite po barvah, Najboljše ideje za mediteranski stil ki ponazarjajo ocean ali modro nebo, dodajte Mediteranski stil je predvsem igriv in živahen, v Mediteranski stil je lahkoten in enostaven. Izhaja kanček barve sivke, za pohištvo uporabite barve njem pa ne smejo manjkati tudi rustikalni elementi.

Stenske nalepke v vašem domu

Zamislite si steno v svojem domu, pisarni, morda tudi v svoji restavraciji ali v svoji trgovini. Zamislite si katerokoli steno, ki potrebuje malo osvežitve. Še preden se odločite za bolj drastičen poseg, kot sta na primer beljenje stene ali uporabo stenskih tapet, najprej pomislite na raznovrstne stenske nalepke. Takšne nalepke lahko poživijo prav vsako steno in jo naredijo vredno pogleda. Ne glede na to, ali želite svoj dom popolnoma prenoviti ali le dodati čar in svež izgled določeni sobi v hiši ali stanovanju, stenske nalepke so prava rešitev za vas. Oglejmo si številne prednosti dekoracije stene s takšnimi nalepkami. Stenske nalepke nudijo neskončne možnosti oblikovanja Nikakor ne bomo pretiravali, če bomo zapisali, da stenske nalepke obstajajo v neskončno različicah. Prav za vsak okus se najde prava. Najdete jih lahko v trgovinah z materialom za dekoracijo stanovanja, prav tako obstajajo tudi številne spletne trgovine. Kakšno nalepko boste kupili, je torej odvisno samo od vas. Zadnje čase so posebej popularne naslednje vrste stenskih nalepk: •Fraze in lepe misli, kot je na primer: “Ljubo doma, kdor ga ima”. •Ptice, želve, mačke in druge živali. •Drevesa. •Bambus. •Cvetlični aranžmaji. •Geometrične oblike. So enostavne za uporabo Vse, kar morate narediti, je to, da odstranite zaščitno folijo in stenske nalepke nalepite na zid. Za to ne potrebujete nobenih posebnih orodij, sprejev ali česa podobnega. Samo olupite in pritisnite na steno! Dodatna prednost takšnih nalepk se skriva v tem, da so v večini primerov sestavljene iz več manjših delov, ki jih posamično prilepite na steno. S tem se precej olajša samo nameščanje, hkrati pa pri tem uporabite tudi svojo domišljijo in ustvarite vzorce po svojem okusu.

Stenske nalepke za seboj ne puščajo prav nobene umazanije, kot jo na primer pusti beljenje sten ali nameščanje stenskih tapet. Delo samo ne zahteva nobene zaščite tal ali pohištva s polivinili ali kakšnimi drugimi pregrinjali, ko pa ste nalepko enkrat že namestili, vam ni potrebno počistiti prav ničesar.

Iz sobe, ki jo boste prebarvali, umaknite pohištvo, ki vam bo v napoto. Veliko pohištvo lahko premaknete na sredino sobe in prekrijete s polivinilom. Če boste barvali tudi strop, umaknite vsa svetila. Beljenje sten bo potekalo hitreje, če vas pri delu ne bodo ovirali različni predmeti. Tudi tla zaščitite s polivinilom, ki ga na robovih prilepite na tla z lepilnim trakom. V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro zgodi, da se boste vanj spotikali. Beljenje sten načrtujte tako, da vedno začnete pri vrhu in se pomikate proti tlom. Na ta način boste lahko popravili vse morebitne napake, ki se bodo pri delu zgodile. Če želite prebeliti celo sobo, najprej prebelite strop, nato še stene. Najprej prebelite vse velike površine, potem se ukvarjajte še s podrobnostmi, kot so na primer površine okrog vrat, stikal in tako naprej.

Se enostavno očistijo

Pripravite sobo na beljenje

Okvirji slik, ki visijo na stenah, so pravi lovilci prahu. Prav zaradi tega jih je potrebno redno čistiti. To pa vsekakor ne velja za stenske nalepke, saj se na njih ne nabira veliko prahu. Če pa se že umažejo, jih enostavno očistite z vlažno krpo, saj so narejene iz trpežnega vinila.

Z mehkim omelom ometite vse stene in strop. Na ta način boste opravili s prahom in pajčevinami, ki se vam bodo sicer vlekle po stropu in se sprijemale s svežo barvo. S sten odstranite vse slike in žeblje, prav tako odstranite vse druge stvari, ki bi vas pri delu motile (na primer pokrove električnih vtičnic in stikal, …). Še preden se beljenje sten prične, morate na stenah popraviti vse udrtine, luknje od žebljev in razpoke na zidovih. Takšne zadeve najbolje popravite kar z gipsom. Uporabite tudi poseben trak za stene, ki ga boste nalepili okrog oken in vrat ter tako preprečili, da bi barva zašla tja, kamor ne sme.

Za stenske nalepke zagotovo ne boste odšteli toliko denarja kot za barvo in delavce ali za drage stenske tapete. Prav tako boste prihranili tudi pri najemu pregrešno dragega notranjega oblikovalca. Za seboj ne pustijo umazanije in nereda

Stenske nalepke se lahko ponovno uporabijo

Vam hitro postane dolgčas in bi radi ponovno spremenili videz sobe? Stenske nalepke se odlikujejo tudi po tem, da jih lahko ponovno Ne puščajo sledov uporabite. To pomeni, da jih enostavno odlepite Za razliko od trdovratnih stenskih tapet, se stenske s stene in nalepite na novo mesto. Tudi v primeru, nalepke odstranijo na povsem enostaven način. da se boste selili, lahko stensko nalepko vzamete Vse, kar morate storiti, je to, da jih odlepite s s seboj in jo uporabite v novem domu. stene. Največji bonus je zagotovo v tem, da za seboj pustijo povsem nedotaknjen zid, ki ga ne Uporabite jih lahko kjerkoli in kadarkoli kvarijo takšne in drugačne poškodbe. Stenske nalepke niso namenjene le stenam. So kvalitetne Lahko jih uporabite na praktično vsaki površini: na vratih, omarah, oknih ali ogledalih in še bi Dandanašnje vinilne stenske nalepke so izredno lahko naštevali. Omejeni ste le s svojo domišljijo! kvalitetne in narejene z namenom, da trajajo. Uporabljamo jih lahko tudi na zunanjih stenah, Pripravila: Monika M.

Ne pozabite, da mediteranski stil povezuje udobnost in zračnost notranjih prostorov s svetlobo zunanjih prostorov. To je pravzaprav glavna ideja tega stila, zato morate poskrbeti tudi za pravilno urejen vrt, teraso ali balkon. Toplino dodajte z železnimi ograjami, osupljivimi fontanami in s stenskimi dekoracijami. Tudi na vrtu uporabite drzne barve, priporočamo pa še kovinsko vrtno pohištvo, ki bo mediteranskemu stilu dodalo tisto pikico na i. Pripravila: Monika M.

Beljenje sten stanovanja ali hiše slej kot prej doleti prav vsakega izmed nas. Po navadi na nekaj let. Stene se namreč hitro umažejo, še posebej, če so pri hiši otroci ali domači ljubljenčki. Na ta način dom osvežimo in poskrbimo, da je spet lep in čist.

Pripravite se na delo

So stroškovno učinkovite

Kaj pa zunanji prostor?

Beljenje sten je lahko hitro in preprosto

Tudi vas v kratkem čaka projekt po imenu beljenje sten? Bi za to delo radi na pomoč poklicali mojstra? Brez skrbi, prav vsak lahko pobeli svoje stanovanje kot pravi profesionalec, če se le na to ustrezno pripravi. Zato vam v nadaljevanju ponujamo koristne napotke, kako se lotiti tega bolj ali manj zahtevnega opravila.

kjer zdržijo tudi do pet let. Življenjska doba v notranjih prostorih pa se jim samo še podaljša.

Zato ima mnogo mediteranskih domov lesene tramove ali pa tlakovane potke na vrtu. Ta stil se ponaša tudi z veliko dodatki in umetninami, ki naj krasijo prav vsak prostor. Zaželene so keramične posode, ki jih krasi sveža ali posušena sivka. Zelo priljubljeni so tudi mozaiki. Z njimi lahko okrasite ogledala, mizice ali okvire vrat in oken. Pozabite na kvadratna okna in vrata Priporočamo vam, da si za mediteranski stil svojega doma omislite arkadna okna in vrata. V takšnem domu ne sme manjkati niti terasa ali balkon.

Izberite ustrezne pripomočke za beljenje

zato morate poskrbeti, da bodo ustrezali vašemu tipu barve. Na splošno velja naslednje: bolj groba je površina, ki jo boste belili, daljše ščetine naj ima čopič. Sintetični čopiči in valjčki so primerni za barve na vodni osnovi, medtem ko so čopiči in valjčki z naravnimi ščetinami primerni za barve na oljni osnovi. Svetujemo vam, da vam barvo za beljenje sten zamešajo kar v prodajalni, kjer se dodano barvilo natančno stehta, mešanje pa opravi stroj. Na ta način se boste izognili različnim odtenkom na stenah in sledovom slabo zamešanih barv, ki si jih gotovo ne želite, kajne? Lotite se beljenja Beljenje sten z valjčkom: Ko valjček za beljenje sten potopite v barvo, ga morate obvezno podrgniti po mrežici za odcejanje, saj se tako barva enakomerno porazdeli po celem valjčku. Seveda se s tem izognete tudi kapljanju in curljanju. Z valjčkom prebelite steno, dokler vam barve na valjčku ne zmanjka. Nato ga spet pomočite v barvo in nadaljujte z beljenjem.

Beljenje sten s čopičem: Čopič v barvo pomočite do ene tretjine ščetin, nato pa z njim rahlo potrkajte ob rob posode z barvo. S tem boste preprečili kapljanje barve s čopiča. S čopičem prebelite tiste površine, kjer mora biti delo bolj natančno (površine okrog vrat, oken in podobno). Bonus nasvet za vas

Pri delu nikar ne hitite. Ko beljenje sten končate, počakajte vsaj en dan, preden na stene spet obesite slike, ogledala in različne omarice. Šele Pri nakupu barve za beljenje sten povprašajte, takrat bo namreč barva dovolj suha, da se ne kakšni čopiči so najbolj primerni za vašo vrsto bo oprijemala in umazala predmetov, s katerimi barve oziroma za tip sten, ki jih boste prebelili. bo prišla v stik. Čopiči in valjčki za beljenje imajo namreč Pripravila: Monika M. različno dolge naravne ali sintetične ščetine,


17

ZANIMIVOSTI

Super leto 2018: prazniki med tednom!

Akrapovič trdno na vrhu

Družina Gregorčič, njeno premoženje naj bi znašalo okoli 56,1 milijonov Leto 2017 gre h koncu, mnogi pa že pogledujemo v leto 2018. Tudi prihodnje leto ne bo manjkalo praznikov – roko na srce – toliko jih bo kot evrov, je znana po proizvodnji plastičnih elementov za najrazličnejšo uporabo. letos. Razlika pa je, ali „pade“ praznik na delovni ali dela prost dan (sobota/nedelja). V novo leto bomo vstopili v ponedeljek, prosti bomo tudi 2.1., ko bo torek. Slovenski kulturni praznik, 8.2., bo na četrtek. Med tednom Dan upora proti okupatorju, 27.4., bo petek. Prvi in drugi maj „padeta“ na torek in sredo. 25. junij, dan državnosti, bomo slavili v ponedeljek, Marijino vnebovzetje pa 15.8. – na sredo. Takisto na sredo bo tudi 31.10. – dan reformacije, četrtek, 1.11., pa bo v znamenju vseh svetih. Božič bo v torek, 25.12., dan samostojnosti in enotnosti pa dan za tem.

NOVO MESTO – Tudi letos se revija Manager ni izneverila tradiciji. Kot se spodobi za drugi teden novembra v letu, so pripravili seznam 100 najpremožnejših Slovencev in Slovenk, bolje rečeno slovenskih družin. Kdo ima največ pod palcem na področju Dolenjske, Posavja in Bele Krajine? Na prvem mestu v regiji in na skupaj sedmi poziciji ostaja Igor Akrapovič. Njegovo premoženje je ocenjeno na 113 milijonov evrov. Akrapovič se je proslavil z lastno blagovno znamko izpušnih sistemov. Akrapoviču sledita zakonca Anton in Verica Šenk (77 milijonov evrov), v njuni lasti so tri četrtine podjetja Inotherm (termoizolacije). Na tretjem mestu v regiji sta zopet zakonca Dari Pod črto: letos smo imeli tri praznike v soboto in Vesna Južna, njuno premoženje se ceni na ali nedeljo, prihodnje leto le enega! 67,4 milijonov evrov. Po rodu Belokranjca sta se Pripravil: D. P. proslavila z borznoposredniškimi posli. Četrto mesto pripada Francu Frelihu iz Šentruperta, „težak“ pa je 64 milijonov evrov. Osnovni posel mu predstavlja podjetje Plasta, od leta 2013 je lastnik Dane. Družina Gregorčič, njeno premoženje naj bi znašalo okoli 56,1 milijonov evrov, je znana po proizvodnji plastične elemente za najrazličnejšo uporabo. Anton Pangrčič iz Brežic naj bi imel po palcem 30.1

milijona evrov, premore pa tri podjetja, med njimi tudi Kovis. Kdo je še tu? Potem si sledijo Vladimir Gregor Bahč (29,5 milijona evrov, večinski lastnik TPV-ja), zakonca Adamič (27,4 milijona evrov: lesno-predelovalna industrija podjetje Adles), Jože Udovič (25,5 milijonov evrov, lastnik podjetja REM Trebnje). Na lestvici je tudi Sonja Gole (23 milijonov evrov, dolgoletna direktorica Adrie Mobil). Pripravil: D. P.

Paleo dieta: dobra ali slaba za vas?

Paleo dieta temelji na ideji, da je potrebno jesti samo tisto hrano, za katero je bilo naše telo oblikovano skozi tisočletja evolucije. Našim pra pra prednikom je bila na voljo le hrana, ki so jo nabrali ali ulovili. To pomeni, da so jedli meso, ribe, oreščke, semena ter sadje in zelenjavo. V modernih časih in z uporabo naprednih tehnologij je človeštvo razvilo veliko drugih oblik živil, kamor sodijo žita, mlečni proizvodi, predelana živila, ki pa jih naše telo težje prebavlja. Paleo dieta pa dovoljuje tista živila, ki naše telo oskrbijo z bolj učinkovitimi hranilnimi snovmi, ki nam dajo energijo za dalj časa. Zato naj bi bila optimalna za našo prebavo, uravnavanje krvnega sladkorja, pripomogla pa naj bi tudi k boljšemu spancu. Paleo dieta: splošne smernice prehranjevanja Po poročanju hrvaških medijev so pošiljko zasegli, pripomočki pa so bili •V svoj jedilnik vnesite dovolj živalskih proteinov, namenjeni na trg evropske unije. kamor sodijo rdeče meso, perutnina, jajca, divje ulovljene ribe in školjke. ZAGREB – Ni ga moškega, ki ne bi imel •Jejte veliko nasičenih maščob (kokosovo olje, vsaj kdaj v življenju težav z erekcijo. Se zgodi. maslo, …). Služba, nervoza, številne obveznosti, slab •Jejte veliko sveže ali zmrznjene zelenjave. dan. Da zadeva deluje, si številni pomagajo z •Na jedilnik vnesite tudi sadje in oreščke. zdravniško manj ali bolj preizkušenimi sredstvi. •Popolnoma se izogibajte žitom in izdelkom iz Nekateri pa segajo tudi po preparatih, ki pa teh žit. Prav tako se odpovejte stročnicam. dokazil in potrdil nimajo. •Iz jedilnika črtajte tudi rastlinska, delno Prav tako pošiljko pa so danes zasegli hrvaški hidrogenirana in hidrogenirana olja (margarina, sojino olje, koruzno olje, sončnično olje, …), policijski organi, ki so pri državljanu Hrvaške •Paleo dieta prepoveduje tudi sladkor, gazirane in Nemčije našli za 120.000 evrov robe, ki je pijače, sadne sokove in podobno. vsebovala preparate za pomoč pri erekciji. Vsi pa niso imeli ustrezne dokumentacije, ki hrvaških medijev so pošiljko zasegli, pripomočki •Izogibajte se mlečnim proizvodom, dovoljena bi jo morali urediti pri agenciji za zdravila in pa so bili namenjeni na trg evropske unije. Torej sta le maslo in smetana. tudi v Slovenijo. Bogastvo hranilnih snovi medicinske proizvode.

Hrvati krivi za slab slovenski seks?

Zato je policija pošiljko zasegla. Po poročanju

METKA Sem malo sramežljiva in simpatična punca. Prosim vse ki vidite tale profil da ste diskretni in če sem vam vsec da me kontaktirate, da se spoznamo in kasno skupaj uspicimo. Ste za?

POLONA Sem poročena, vendar zadnje čase domač sex ni več zanimiv in iščem prijatelja za pogovore in mogoce tudi sex avanturo. Sem prilagodljiva in za prijetne aktivnosti. Kontaktiraj me da se spoznava.

DOMINICA

IRENA

Damica rosnih tridesetih let želi spoznati moškega ali žensko za razne fetiše ter sex igrice. Imas bujno domišljijo? potem sem sigurno prava zate, lahko sem Dominica hkrati pa sem lahko Dominik, poglej slike in ce sem ti vsec me kontaktiraj takoj da se igra prične.

Sveže ločena in pripravljena na nove izzive in nove avanture, te mikam? piši mi da se spoznava.

Izguba telesne teže

Mlada in nagajiva punca potrebuje konkretno avanturo preden se odločim za resno zvezo. Mi želiš pomagati in nuditi popolen uzitek?

Preveč proteinov Paleo dieta je bogata s proteini, ki so pomembne hranilne snovi. A vsake dobre stvari je enkrat lahko tudi preveč. Poleg tega preveč proteinov pomeni premalo ogljikovih hidratov, ki pa so za človeka primarni vir energije. Brez stročnic Paleo dieta prepoveduje stročnice, saj vsebujejo veliko količino nehranljivih snovi, kot so na primer lektini in fitati. Z raziskavami pa so dokazali, da ima uživanje stročnic številne prednosti za človeško telo. Brez žit Paleo dieta trdi, da lahko žita povzročajo različna vnetja, s tem pa številne zdravstvene probleme. To je še kako res za ljudi, ki se borijo s celiakalijo ali pa ne prenesejo glutena. Na splošno pa žita človeško zdravje le še izboljšajo.

Paleo dieta: zaključek Kakorkoli že pogledamo, jedilnik brez žit in stročnic verjetno ni najboljša ideja. Če se boste vseeno držali te diete, pa upoštevajte naslednje dejstvo: nobena dieta ne ustreza vsem ljudem, zato jo prilagodite tako, da bo pisana na kožo prav vam. Mi pa vam priporočamo naslednje: prehranjujte se z glavo! Ne podvržite se različnim rigoroznim načinom prehranjevanja, med katere zagotovo Brez aditivov in konzervansov sodi tudi paleo dieta. Raje razmislite o majhnih spremembah, ki bodo zadostile potrebam vašega Paleo dieta zapoveduje popolno prepoved telesa. Na jedilnik vnesite več sveže zelenjave predelanih živil in hitre prehrane. S tem pa je in sadja, čim več obrokov pa si skuhajte sami. S verjetnost, da boste v svoje telo vnesli konzervanse takšnimi majhnimi spremembami boste za svoje in aditive, veliko manjša telo dolgoročno naredili ogromno.

S tem, ko boste jedli rdeče meso (ki ga paleo dieta zapoveduje), boste v svoje telo vnesli več železa.

Media 7 d.o.o.

Večini ljudi je precej težko slediti strogim smernicam, ki jih narekuje paleo dieta. Prav tako je skoraj nemogoče jesti kje zunaj, v restavracijah. Na splošno ljudje po nekaj mesecih obupajo, saj dieta izključuje preveč različnih skupin živil, predvsem je problematično dejstvo, da je dovoljeno zelo malo ogljikovih hidratov.

Pripravil: D.P. Paleo dieta je bogata s kvalitetnimi hranilnimi snovmi. Na jedilniku te diete je veliko zelenjave in sadja, tako da človeško telo dobi dovolj vlaknin ter zdravih ogljikovih hidratov. Poleg tega s takšnim načinom prehranjevanja v svoje telo vnesete tudi veliko kvalitetnih proteinov.

Več železa

ALDIJANA

Paleo dieta in njene pomanjkljivosti Je preveč omejujoča

MARINA Aktivna športnica išče sebi primernega športnika in prijatelja, morda kasneje kaj več če se ujameva, sem za skupno druženje, avanturo. Česi mi podoben in te zanimam me spoznaj. Se že veselim vsega lepega.

KLAVDIJA Seks brez obveznosti in kompliciranja je moja strast. Samo seks, seks, seks in še enkrat seks. Za zajtrk, kosilo in večerjo. Danes še nisem jedla.

MARTINA Aktivna in postavna sveža diplomantka, bi rada v poslovne vode zaplavala v dvoje. Rada imam energične in simpatične moške, ki znajo z žensko.

Zaradi velike vsebnosti proteinov in maščob boste prej siti, ta občutek sitosti pa bo trajal dalj časa med obroki. Na ta način boste izgubili tudi neželene kilogramčke.

Pripravila: Monika M.


18

NASVET

Osem nasvetov za povečanje prodaje na Kako izbrati pravo domeno? Odločili ste se, da boste prisotni tudi na spletu. Končno! Naslednji spletu korak, ki ga morate storiti, je prava izbira domene. Izbrati ime domene Povečanje prodaje na spletu je cilj prav vsakega podjetja, pa naj bo veliko ali majhno. Na srečo obstaja veliko različnih načinov, s katerimi lahko dosežete ta cilj.

pa se bo izognila tveganju, da bo izgubila svoj denar, od izdelka pa ne bo imela nič, ker ne bo deloval ali pa ji sploh ne bo ustrezal. Če je vaš cilj povečanje prodaje na spletu, potem morate strankam pri nakupu ponuditi tudi povračilo denarja. Zmanjšajte izbor produktov ali storitev

V nadaljevanju vam bomo razkrili 8 praktičnih nasvetov za povečanje prodaje na spletu. Nekateri nasveti se nanašajo na specifične tehnike, ki jih lahko uvedete v svoje poslovanje, spet drugi nasveti pa so bolj splošni.

Je ta misel za vas nepredstavljiva? Mislite, da boste s tem, ko strankam ponudite ogromno različnih izdelkov, povečali prodajo? Ni nujno! Včasih lahko prav velika izbira vpliva na to, da se stranka ne more odločiti, kaj bi kupila in na koncu ne kupi ničesar. Zato produkte na spletni strani organizirajte tako, da boste zmanjšali svojo ponudbo, in tako poskrbite za povečanje prodaje na spletu.

Prodajno besedilo naj ne vsebuje laži

Poenostavite proces online plačevanja

Čeprav se vam to morda zdi povsem logično, pa na žalost veliko spletnih strani obljublja stvari, ki jih ne morejo izpolniti. Poštenost ni samo ključna za vaše poslovanje, poveča tudi zaupanje v vašo blagovno znamko. Dandanašnje občinstvo je že dobesedno alergično na številna pretiravanja, ki so jih marketinška besedila prepolna. Zato povejte vedno tako, kot je, in bodite pošteni. Kupcev nikar ne zavajajte. S tem boste omogočili tudi povečanje prodaje na spletu.

Ogromno strank se odloči za določen izdelek in ga doda v košarico, potem pa spletno stran zapusti. Morda je to prav zaradi preveč zapletenega načina zaključevanja nakupa. Zato morate storiti vse, kar je možno, da proces plačevanja povsem poenostavite. Le tako boste storili vse za povečanje prodaje na spletu. Izogibajte se nepotrebnim obrazcem in številnim korakom, ki stranko pripeljejo do konca nakupa. Prav tako jih pri nakupu ne omejujte tudi časovno.

Na spletni strani objavite mnenja strank Odzivi strank še nikoli niso bili tako zelo pomembni, zato morate za povečanje prodaje na spletu na svoji spletni strani omogočiti tudi mnenja strank. Zadovoljne stranke lahko za vas naredijo ogromno - napišejo lahko svoje mnenje, ki ga preberejo tudi drugi in se na ta način odločijo za nakup. Veliko število zadovoljnih strank ima namreč veliko večji vpliv kot kakršno koli besedilo, ki ga boste napisali. Ustvarite občutek nujnosti Napisali smo že, da morate biti pošteni o tem, kdo ste in kaj prodajate, Obenem pa ni nobenega pravila o tem, da ustvarite občutek nujnosti, s katerim boste stranke prepričali, da takoj kupijo vaš izdelek. S tem boste dobro poskrbeli za povečanje prodaje na spletu. To lahko storite na različne načine: ponudite samo omejeno število izdelkov, pripravite akcijo, ki traja le določen čas in podobno.

Ponudite številne možnosti plačevanja Strankam nikar ne ponudite le plačila po povzetju. Za povečanje prodaje na spletu dodajte tudi druge možnosti plačila: preko tekočega računa, s plačilnimi karticami, preko paypala in podobno. Uporabite kakovostne slike produktov

Še zadnji nasvet za povečanje prodaje na spletu: v svoji spletni trgovini uporabite le kakovostne in velike slike izdelkov ali produktov, ki bodo stranke Ponudite garancijo - povračilo denarja privabile k nakupu. Prav tako poskrbite, da bo za Včasih je prav garancija tisti faktor, zaradi katere vsak izdelek na razpolago več različnih slik. Ne se stranka odloči za nakup. To pa zato, ker pozabite - ljudje kupujemo tudi z očmi. ve, da bo lahko izdelek vrnila, če z njim ne bo zadovoljna, svoj denar pa dobila nazaj. S tem Pripravila: Monika M.

je podobno izbiri imena podjetja – zahteva kar nekaj premišljevanja in pametno odločitev. Vaša domena je namreč vaša indentiteta na spletu, zato morate izbrati ime, ki je ustrezno za vaše poslovanje, obenem pa ga boste lahko na enostaven način promovirali. Dobra domena lahko še kako pripomore k uspešnosti vaše spletne predstavitve, medtem ko lahko slabo izbrana domena pomeni, da se na spletu ne boste preveč dobro odrezali.

napake pri vpisovanju in izgovarjavi. Poleg tega boljša prepoznavnost krajših domen lahko vpliva na večji obisk spletne strani. Zato je še kako pomembno, da je ime kratko in simpatično. Naj ne bo daljše od 20 znakov. To lahko dosežete tudi tako, da kombinirate del imena in končnico domene, na primer: ustvari.si, kupi.si in podobno. Hitro zapomnljiva Obstaja na milijone registriranih domen, zato mora vaše ime res izstopati, a ne tako, da si ga je težko zapomniti. Ko si enkrat zamislite določeno ime, ga zaupajte še svojim prijateljem in preverite, če jim gre zlahka v uho in v spomin. Brez vezajev in številk Razlog za to se skriva v izgovorjavi številk, saj jih uporabniki lahko zamenjajo z besedno vrednostjo. Tudi vezaji niso najboljša odločitev, saj jih uporabniki lahko kar hitro spregledajo.

Poleg tega se lahko srečate tudi s problemom, da je domena, ki bi jo želeli imeti, že zasedena. Da o tem, koliko različnih domenskih končnic imate na razpolago, niti ne govorimo. Vse to vam lahko predstavlja pravo nočno moro. Zato vam bomo v nadaljevanju razkrili 7 preprostih nasvetov, kako do ustrezne domene za vašo spletno stran.

Ustrezne domenske končnice

Izberite končnico, ki bo vsem sporočala, od kod ste in na katere trge ciljate. Če izdelke ali storitve ponujate le strankam iz Slovenije, potem vam priporočamo končnico .si. Če pa ciljate na več držav hkrati, pa si izberite eno izmed mednarodnih končnic (na primer com ali .net.). Svetujemo vam, da že takoj na začetku Vključene ključne besede registrirate vse domene s pomembnejšimi Ključne besede ponazarjajo organizacijo in končnicami, še preden jih zasede kdo drug. njeno delovanje. To je še posebej pomembno takrat, ko ima vaša dejavnost veliko konkurence Bodite hitri in je prav optimizacija ključna za vaš uspeh. Domenska imena gredo za med in so res hitro Seveda morate pred tem ključno besedo dobro zasedena. Poleg tega pa so tudi precej poceni, analizirati. Tako boste prispevali k dobri uvrstitvi zato nikar ne odlašajte z izbiro imena za svojo vaše spletne strani v iskalnikih. domeno, saj se boste drugače morali sprijazniti z imenom, ki ga v normalnih okoliščinah ne bi Naziv podjetja ali blagovne znamke Takšno ime izberite v primeru, če želite graditi nikoli izbrali. na prepoznavnosti svojega podjetja oziroma Čeprav je domena zdaleč najmanjši strošek blagovne znamke, optimizacija pa vam ni najbolj pri postavitvi nove spletne strani, pa vam pomembna. Na ta način boste zagotovili, da vas neprevidnost in napačna izbira imena lahko povzročata velike težave. Zato upoštevajte naše bodo zveste stranke hitro našle. nasvete in izberite ime, ki vam bo prineslo veliko Naj bo kratka uspehov. Uspešno poslovanje vam želimo! Kratke in preproste domene si je veliko lažje zapomniti, pri njih pa obstaja manjša možnost Pripravila: Monika M.

TISK NA CERADNO PLATNO www.magmamedia.si

070 833 833 2

2

Kdaj in zakaj prenoviti spletno stran?

Prenova spletne strani ni majhno opravilo, a je v določenih primerih še kako potrebno. Vaša spletna stran je namreč spletna vizitka vašega podjetja, zato je še kako pomembno, da je v skladu z vsemi najnovejšimi smernicami. V tem članku vam bomo razkrili, kateri so tisti znaki, ki kažejo na to, da potrebujete novo spletno stran. Nima odzivnega dizajna Spletna stran, ki ni prijazna tudi mobilnim napravam, je zastarela. Samo odziven dizajn bo strankam zagotovil, da bodo vašo spletno stran izkusile na najboljši način. Zatorej si zapomnite: če se vaša spletna stran pravilno prikazuje le na zaslonih računalnika, potem je potrebna prenova spletne strani. Stran se nalaga celo večnost Prenova spletne strani je potrebna tudi takrat, ko se vaša spletna stran predolgo nalaga. Povprečen človek nima kaj dosti potrpljenja. Stara je vsaj tri leta Spletna stran je “živ organizem” ki se mora Zato si vsi želimo, da se na spletu vse odvija s stalno spreminjati in nadgrajevati. S tem boste “svetlobno” hitrostjo. Če se vaša spletna stran nalaga več kot 4 sekunde, je čas, da razmislite uporabnikom spletne strani vedno znova o tem, da vam strokovnjaki oblikujejo novo stran. zagotovili odlično uporabniško izkušnjo. Zato je nujna prenova spletne strani na vsake 2 do Ni optimizirana za iskanje 3 leta.

stranke hitro najdejo. Na ta način lahko pridobijo pomembne informacije o vašem podjetju, načinu poslovanja, lokaciji ter seveda o vaši ponudbi ali vaših storitvah. Na osnovi teh informacij se bodo (ali pa ne) odločile za nakup. Če se vaša spletna stran v iskalniku izgublja med rezultati konkurence, je potrebna prenova spletne strani. Samodejno predvaja glasbo ali video Čeprav na spletu ni veliko strani, ki bi samodejno predvajale glasbo, pa se sem in tja vseeno najde kakšna. Je med njimi morda tudi vaša? Ali se zavedate, kako nadležno je to za uporabnika? Obiskovalci vaše spletne strani želijo sami izbrati, kaj bodo na vaši spletni strani prebrali, poslušali ali pogledali. Prenova spletne strani je v takšnem primeru nujna! Premajhna je

Na spletu ste zato, da vsa lahko (bodoče) Če je vaša stran široka le 800 px, besedilo pa

je napisano v majhni pisavi, potem bo potrebna prenova spletne strani. Majhne spletne strani so namreč zastarele in slabo berljive. Zakaj bi morali obiskovalci uporabljati povečevalno steklo, da bi prebrali vsebino strani? Vsebuje animacijo v Flashu Še en trend, ki je popolnoma zastarel. Poleg tega takšna animacija mnogo ljudi odvrne od spletne strani, saj traja predolgo časa. Prenova spletne strani je pred vrati! Ne morete osvežiti vsebine Prenova spletne strani bo potrebna tudi v primeru, da sami ne morete vnašati vsebinskih sprememb na spletni strani. Le s sprotnim osveževanjem vsebine bo vaša stran uporabnikom nudila vse potrebne informacije, ki so nujne za to, da se odločijo za nakup ali dobijo ustrezne podatke o vašem podjetju. Pripravila: Monika M.


NASVET

19

Se zavedate, kakšno vodo pijete? Veste, da je voda v Sloveniji marsikje že močno onesnažena, vse pogosteje pa opozarjajo, da jo je potrebno pred uporabo prekuhavati. Podatki analiz vod kažejo, da vsa pitna voda vsebuje poleg netopnih delcev še klor, pesticide, škodljive organske spojine in težke kovine. Pri kloriranju pitne vode nastane množica kancerogenih snovi, ki predstavljajo veliko tveganje za človekovo zdravje. Onesnaženje vode je posledica onesnaževanja predvsem zaradi industrijske in kmetijske dejavnosti. V zadnjih 50 letih smo spustili v okolje več kot 100.000 različnih sintetičnih snovi, ki v končni fazi vedno pristanejo v vodi. Med temi nevarnimi snovmi si posebno pozornost zaslužijo hormonski motilci, ki povzročajo težave že v izjemno majhnih količinah. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je hormonske motilce označila kot »globalno grožnjo« za naš planet.

klor, slab vonj in okus, škodljive organske spojine, pesticide, hormone, hormonske motilce, azbest, svinec, živo srebro, krom, kadmij, baker, barij, radon, natrij, kalij, selen, fluoride, nitrite, nitrate, ciste, bakterije in viruse. Dvojni vodni filter za hišo Big Blue Duplex za filtriranje in čiščenje vode celotne hiše. Iz vode odstrani rjo, pesek, mivko, mulj, blato in 99,98 % delcev velikosti 5 mikronov. S tem ščiti pipe, tuše, WC kotličke, pomivalne in pralne stroje ter druge hišne naprave pred poškodbami, ki jih povzročajo ti delci. Filter iz vode odstrani tudi klor, slab vonj in okus, pesticide in težke kovine (svinec, živo srebro, kadmij, arzen itd.).

Magnetni nevtralizator vodnega kamna Atlas Filtri zagotavlja učinkovito zaščito cevi, ventilov, vodnih grelcev, pralnih strojev, Voda je vir življenja, vse izhaja iz nje, zato je pomivalnih strojev, pip, tušev, wc kotličkov in še kako pomembno, kakšno vodo vnašate drugih naprav pred vodnim kamnom. vase in kakšno vodo ponudite najdražjim. Ker je voda življenjskega pomena, je zelo UV sterilizator vode PurePro® je naprava pomembno, da je čista in neoporečna, to pa za dezinfekcijo (sterilizacijo) mikrobiološko lahko dosežete hitro in preprosto z uporabo oporečnih vod kot so kapnica, voda iz lastnih zajetij, vodnjakov in slabo vzdrževanih vodnega filtra. vodovodov. V vodi popolnoma uniči za Vodni filter Matrikx® + Pb1 0,5 mcr, zdravje človeka zelo nevarne bakterije. podpultni za filtriranje in čiščenje vode v kuhinji. Iz vode odstrani delce velikosti 0,5 Ionizator vode PurePro® JA-703 proizvaja mikrona, klor, slab vonj in okus, pesticide in alkalno ionizirano vodo. Alkalna ionizirana težke kovine (svinec, živo srebro, krom itd.). voda je močan naravni antioksidant, ki v telesu nevtralizira škodljive proste radikale, Reverzna osmoza PurePro® EC105 z obilo kalcija in magnezija pa odpravlja Lux za filtriranje in čiščenje vode v kuhinji. zakisanost telesa, zato je najboljša možna Večstopenjski filtrirni sistem iz vode odstrani voda za zdravje človeka.

Delo od doma?

Ne glede na to, ali ste samostojni podjetnik, ki ves čas dela doma, ali pa nekdo, ki svoje delo nekaj časa opravlja v službi, določen čas pa doma, nekaj drži kot pribito. Delo od doma ima zagotovo svoje številne prednosti, pa tudi nekaj pomanjkljivosti. In prav o tem bomo pisali v današnjem članku. Delo od doma zagotovo ni za vsakogar, zato Prihranek denarja je zelo pomembno, da dobro razmislite o tem, Delo od doma vam prihrani tudi denar, ki bi ga kako bo takšen način dela koristil vam. sicer porabili za bencin ali za vožnjo z avtobusom, vlakom in podobno. Prednosti dela od doma: Na delo se vam ni potrebno voziti. S tem pa Ravnotežje med zasebnim in službenim prihranite čas, ki bi ga sicer porabili za bolj ali življenjem manj dolgo pot do službe. Prav tako vam bo Delo od doma vam omogoča, da lažje uskladite prihranjen vsakodnevni stres, ki ga na poti v različne domače in službene obveznosti. Tako boste bolj zadovoljni vi kot tudi vaša družina. službo ali iz nje doživljajo vozniki. Pomanjkljivosti dela od doma: Ste dobili občutek, da je delo od doma najboljša izbira za vas? Preden se odločite za takšno veliko spremembo v vaši karieri, pa razmislite še o naslednjih pomanjkljivostih. Za delo od doma potrebujete ogromno samodiscipline. Že pri tem, da boste zjutraj vstali iz postelje in pričeli z delom ob neki normalni uri. Kaj hitro se vam namreč lahko zgodi, da boste v postelji poležavali do sredine dneva. Zato potrebujete veliko motivacije za delo. Delo od doma zna biti precej osamljeno, saj nimate Večja prilagodljivost nikogar, s katerim bi popili kavico ali izmenjali Delo od doma vam omogoča to, da delate ob nekaj vsakodnevnih novic. Morda boste imeli tistih urah, ko ste najbolj produktivni in ustvarjalni. težave pri tem, da na koncu dneva zaključite Sami odločate, kdaj boste naredili določeno z delom. S tem pa obstaja velika verjetnost, da stvar. Seveda tudi pri delu od doma lahko pride boste delali veliko več kot le 8 ur na dan. Delo od do kakšnih motenj, vendar jih lahko veliko lažje doma vam onemogoča, da vzpostavite pristne stike s strankami in sodelavci, ki delajo v službi. kontrolirate in odpravite kot takrat, ko delate Ljudje, ki delajo v službah, se neprestano učijo v službi. Poleg tega pa lahko nosite tudi svoja od svojih nadrejenih in svojih sodelavcev. Delo najljubša in najbolj udobna oblačila. od doma pa tega ne omogoča, zato boste morali Manj stresno življenje

Delo od doma omogoča, da lažje nadzorujete stres, s katerim se pri delu srečujemo prav vsi. Ko potrebujete odmor, si ga preprosto vzamete in se umirite, nato pa delate naprej še z večjim zagonom.

sami poskrbeti za svoje izobraževanje in stalno izpopolnjevanje na področju svoje stroke. Delo od doma da ali ne? Odločitev je povsem vaša. Mi pa vam želimo veliko uspeha na vaši poslovni poti! Pripravila: Monika M.

LEPOTNE OPERACIJE

Izberite najboljšega lepotnega kirurga! pacientov med Doktor 1A lepotnimi kirurgi med 11 lepotnimi kirurgi v SLO in HR kateri lepotni kirurgi poseg opravijo brez bolečin in diskretnost

031 660 111 P


20

ZDRAVJE

Obranite se prehlada!

Pred nami je sezona prehladov in gripe. Sezona, ko bomo obkroženi z ljudmi, ki kihajo, kašljajo, smrkajo in se na sploh ne počutijo preveč dobro. A zaradi tega še ni nujno, da boste za to jesensko/zimsko nadlogo zboleli tudi vi. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj učinkovitih ukrepov, s katerimi boste preprečili prehlad.

•Če ste bolni, ostanite doma. •Izogibajte se tesnim stikom z drugimi (objemanje, poljubljanje, rokovanje). •Preden zakašljate ali zakihate, se umaknite proč od drugih ljudi. •Kašljajte in kihajte v robec, ki ga nato takoj vrzite v smeti. •Po kihanju, kašljanju ali usekovanju si temeljito Kaj storiti, če kljub vsej previdnosti umijte roke. •Dezinficirajte predmete, katerih se pogosto prehlad napade tudi vas? dotikate. Poleg tega, da seveda najprej poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje, pa obenem sku- Želimo vam zdravo zimo! šajte preprečiti tudi to, da zaradi vas zbolijo še Pripravila: Monika M. drugi. Pri tem upoštevajte naslednje nasvete:

smo že omenili, da je prav dotikanje oči in ust z kot tudi storiti. Na žalost se veliko ljudi, ki rokami najzanesljivejša metoda, da se boste z imajo prehlad, še vedno obnaša povsem neodgovorno. Namesto, da bi ostali doma in se virusi okužili tudi sami. temeljito pozdravili, hodijo v službo ter na različne Čim manj se dotikajte predmetov okrog načine prenašajo virus na druge, zdrave ljudi. sebe Če se le da, se poskušajte obolelim ljudem čim Čeprav ste zelo previdni in si roke redno umivate, bolj izogibati. to še ne pomeni, da to počnejo tudi drugi ljudje. Zato so lahko različni predmeti okrog vas (kljuke, držala na avtobusih in podobno), prava gojišča različnih virusov. Virus, ki povzroča pregled, Preprečitev prehlada z rednim preživi kar 24 ur. Naslednji korak za preprečitev umivanjem rok prehlada je torej ta, da se poskusite izogniti dotikanju stvari s svojo roko. Lahko si na primer Prvi korak za preprečitev prehlada je zagotovo nadenete rokavice ali pa se kljuke na vratih pogosto umivanje rok, ne glede na to, ali ste dotaknete kar z rokavom svoje obleke. zdravi ali bolni. Večina ljudi zboli za prehladom zaradi tega, ker pridejo v stik z drobnimi Preprečitev prehlada z rednim čiščenjem kapljicami sluzi, ki jih s kihanjem ali kašljanjem okrog sebe pršijo bolni ljudje. Velikokrat kihnejo Ker virus, ki povzroča prehlad, preživi kar cel dan, ali zakašljajo kar v roke. Če se z njimi na primer se splača vložiti nekaj truda in očistiti stvari ter rokujete ter se s tako “okuženimi” rokami predmete okrog sebe. Vzemimo za primer vrata, dotikate oči ali ust, boste virus prenesli tudi nase. ki jih pogosto uporabljate. Še posebej na kljuki Z rednim umivanjem rok boste poskrbeli, da na vrat se nabira kopica različnih snovi, med drugim vaših rokah ne bo virusa. V primeru, da zbolite, tudi virusov, ki jih lahko s prijemanjem kljuke hitro si prav tako redno umivajte roke, saj boste s tem prenesete nase. Zato redno očistite vse tisto, preprečili, da bi se virus še bolj razširil. Roke si česar se pogosto dotikate. umivajte vsaj 20 sekund, pri tem pa uporabite prehlada z zadostno tudi milo. Če vode in mila nimate na razpolago, Preprečitev količino kakovostnega spanja pa uporabite razkužilne robčke oziroma spreje. Čim manj se dotikajte svojega obraza, Prehlad lahko preprečite tudi tako, da se res dobro naspite. Številne raziskave so namreč oči in ust dokazale, da s kakovostnim spanjem vzdržujete Za preprečitev prehlada se obraza z rokami močan imunski sistem, ki bo premagal še tako (sploh, če niso čiste) nikakor ne dotikajte. Zgoraj trdovratne viruse. Včasih je to lažje napisati

Bi prenovili svoje stanovanje?

Mi smo pravi naslov za vas.

Nudimo: - sanacijo kopalnic - plinske instalacije - ogrevanje - vodovod - prezračevanje - toplotne črpalke - servis

Koprivin čaj pomaga hujšati A resnica je čisto drugačna: le s postopnimi spremembami življenjskega stila in prehranjevalnih navad bodo kilogramčki kopneli ter se zagotovo ne bodo povrnili nazaj. V svoj jedilnik zato vnesite več sadja in zelenjave, jejte manj maščob in predelanih živil, poskrbite pa tudi za redno gibanje. Pri vsem tem pa vam lahko še kako pomaga tudi koprivin čaj za hujšanje.

Odličen diuretik

P

Koprivin čaj za hujšanje je namreč nežen diuretik, s tem pa pomaga, da se iz vašega telesa izločijo različni strupi. Prav tako se pri tem iz telesa izloči tudi vsa odvečna voda, zaradi katere izgledate napihnjeni. Tako se bo vaše telo znebilo vseh odvečnih snovi, vi pa boste ob tem imeli več energije za obisk fitnes centra in za vsakdanja opravila. Počutili se boste kot prerojeni!. Koprivin čaj je naravna energetska pijača, pomaga pa tudi pri izgorevanju maščob. Če že govorimo o energiji, potem naj povemo še naslednje. Koprivin čaj za hujšanje je poln različnih mineralov in vitaminov, naj omenimo vitamin C, vitamin A, vitamin B, pa tudi žveplo, železo in kalij, ki vas bodo še dodatno napolnili z energijo. Pozabite na komercialne energijske pijače, ki so polne različnih škodljivih snovi, za

večjo vitalnost raje posezite kar po koprivinem čaju. Naravni zaviralec apetita Koprivin čaj za hujšanje naše telo oskrbi s serotoninom in acetilholinom, ki delujeta kot naravna zaviralca apetita. Poleg tega bo čaj tudi napolnil želodec in vam dal občutek sitosti. Vi boste tako občutili manj lakote in se ne boste pregrešili s takšnimi ali drugačnimi prepovedanimi grižljaji. Kako pripravimo koprivin čaj za hujšanje? Čisto preprosto! Že naše babice so poznale čudovite lastnosti koprivinega čaja. Najboljše koprive so nabirale spomladi, saj saj so takrat začele rasti nove mlade rastline. Prav tako so mlade rastline nabirale tudi jeseni po dežju. Iz tega je torej razvidno, da nabiramo poganjke kopriv, le-te pa lahko potem uporabljamo na različne načine, tako sveže kot tudi posušene. Če si tudi sami želite pripraviti skodelico tega čaja, potem ravnajte takole: zavrite liter vode, ga odstavite in vanjo potopite šopek mladih kopriv. Pustite pokrito deset minut in nato odcedite. Svetujemo vam, da čaju dodate še nekaj kapljic limoninega soka, s tem boste na enostaven način pospešili svoj metabolizem. Seveda pa si koprivin čaj za hujšanje lahko pripravite tudi že iz vnaprej pripravljene mešanice, ki ste jo kupili v zeliščni trgovini. Kako pijemo koprivin čaj za hujšanje? Naredite kuro s pitjem čaja. Na tešče spijte skodelico svežega čaja, čez dan pa še dve skodelici. Čaj pijte počasi, po požirkih. S pitjem čaja vztrajajte 1 mesec. Presenečeni boste nad rezultati! Pripravila: Monika M.


ŠPORT

Rekordno mednarodno na Mirni

HITRA IZDELAVA TISKOVIN

Badmintonski turnir je letos postregel z rekordom prijavljenih igralcev po podatkih BK Mirna so zabeležili 350 badmintonistov iz 21 držav sveta. MIRNA– Prehod v jesenske počitnice je bil na Mirni športno obarvan. Badmintonski klub Mirna je gostil 23. tradicionalni Tem Junior & Youth Internaional. Mednarodni badmintonski turnir je letos postregel z rekordom prijavljenih igralcev - po podatkih BK Mirna so zabeležili 350 badmintonistov iz 21 držav sveta. »Konkurenca je bila zelo močna v vseh disciplinah, kar se je poznalo tudi na samih rezultatih, saj smo Slovenci skupno osvojili le tri kolajne,« je po dogodku povedal Aljoša Turk, trener Mirnčanov. Slovensko čast na tradicionalnem turnirju so ubranili Petra Polanc (BK Medvode) s 3. mestom med posameznicami do 19 let ter fantovski dvojici Žiga Podgoršek/ Timotej Ušeničnik (oba BK Medvode) z 2. mestom do 13 let ter Nik Zupančič/ Matevž Herman (oba BK Mirna) s 3. mestom do 15 let. V treh dneh tekmovanja, ki sta ga Svetovna in Evropska badmintonska zveza zaupala naši Badmintonski zvezi Slovenije in lokalnemu organizatorju BK Mirna smo videli veliko odličnih dvobojev tako v starostni kategoriji do 19 let kot tudi v mlajših starostnih kategorijah.

070 833 833

Združili moči pod košarkarskimi obroči

Moči sta združila Boris Gnjidić v imenu KK Dubrava ter Milan Jamšek iz podjetja Sava Avto, ki je v minulih letih organiziral sedem Vulco – Sava Avto mednarodnih košarkarskih turnirjev.

osvojila bronasto medaljo. »Oba sta prikazala zelo dobro igro vse do polfinala, v nedeljo pa jima igra na žalost ni stekla in sta se morala zadovoljiti s tretjim mestom. Zelo dobro igro je v posamičnem delu prikazal Nik, ki se je uspel uvrstiti med osem najboljših in moral v četrtfinalu priznati premoč kasnejšemu zmagovalcu Tothu iz Madžarske na pet setov. Matevž se je uvrstil med deseterico z devetim mestom,« je njuno igro ocenil Aljoša. Četrtfinalisti v drugih kategorijah so bili še Gašper Krivec in Domen Laznik v fantovskih dvojicah v kategoriji do 19 let, Gašper in Petra Polanc Medalji za domačina (Medvode) v isti kategoriji v mešanih dvojicah Letos je bila udeležba rekordno številčna v ter Vid Koščak z Markom Korošo (Kungota) v kategoriji do 15 let, saj je turnir štel za postavitev fantovskih dvojicah do 13 let. nosilcev na prihajajočem evropskem prvenstvu Pripravil: D. P. do 15 let. Matevž in Nik sta v dvojicah skupaj

Gostoljubni Šentjanž gostil 1. tek

Organizatorji se zahvaljujejo družini Repše za gostoljubje, gostilni Repovž za njihove dobrote in vsem ostalim pokroviteljem letošnjega Sevniškega tekaškega pokala. ŠENTJANŽ – Tudi letošnjo sezono se je Sevniški tekaški pokal začel v Birni vasi pri Šentjanžu, kjer je tekačem nudila zavetje domačija g. Andreja Repšeta. Na sončno sobotno popoldne se je zbralo preko sto tekačev, ki so se pogumno spopadli z razgibano progo. Najprej so se na startu zbrali najmlajši, med katerimi sta bila najhitrejša Ajda Budna iz Blance in Jure Slapšak iz AK Sevnica. Na 600 metrski razdalji sta slavila blanška atleta Kiara Blatnik in Jan Dolmovič. Kategorijo višje sta zmagala Tjaša Radej iz Blance in Timotej Kraševec iz AK Sevnica, med letniki 2006-2005 sta bila najhitrejša Ajda Slapšak in Tjaš Pelko (oba AK Sevnica), zmagovalca med osmimi in devetimi razredi pa sta bila Nika Dobovšek (AK Sevnica) in Luka Zdovc (Tekaška šola Živko). Radeška atletinja Lea Martinšek je bila najhitrejša mladinka, med tem ko je med mladinci slavil prav tako Radečan, Matija Rizmal, ki je postal tudi absolutni zmagovalec

SEVNICA – Na mladih svet stoji. Tudi zato so dobri obiskani in cenjeni turnirji, ki jih za mlajše selekcije pripravljajo klubi. Eden teh je zagotovo Božični pokal Dubrava, ki bo letos potekal konec decembra že petnajstič. Letos bo turnir še tesneje povezan s Slovenijo, točneje s Sevnico, kjer bo 9.12. poteka kvalifikacijski turnir za dve prosti mesti na glavnem turnirji. Moči sta združila Boris Gnjidić v imenu KK Dubrava ter Milan Jamšek iz podjetja Sava Avto, ki je v minulih letih organiziral sedem Vulco – Sava Avto mednarodnih košarkarskih turnirjev. Na njih je sodelovala tudi Dubrava z mladimi asi Borisa Gnjidića, v tem času pa se stkale pristne vezi.

4-kilometrske preizkušnje. Na 4-kilometrski progi je bila najhitrejša tekačica Renata Vetrih iz Zreč. Organizatorji se zahvaljujejo družini Repše za gostoljubje, gostilni Repovž za njihove dobrote in vsem ostalim pokroviteljem letošnjega Sevniškega tekaškega pokala. Vir in foto: AK Sevnica

Dva policaja sta se sprehajala po cesti... Prvi zagleda na tleh ogledalo, ga pobere, se pogleda vanj in reče: »Poglej, poglej, tega človeka pa že od nekje poznam.« Ogledalo vzame se drugi in odgovori: »Da, tudi meni se zdi znan! Najbolje, da neseva to sliko komandirju.« In res odneseta »sliko« komandirju. Komandir vzame ogledalo in vzklikne: »Seveda da poznam tega človeka, on pri frizerju vedno nasproti mene sedi !« Policaj prazni pepelnik Gre mimo policajev otrok in začudeno vpraša: »Zakaj obračate avto na streho?« Policaji: »Saj je logično. Da stresemo pepelnik!« Matematična olimpiada! Pride policaj z bronasto kolajno v službo, pa seveda požanje val navdušujočega odobravanja in pohval. Pa ga kolega vpraša, kje je dobil kolajno. »Na matematični olimpiadi za policaje,« mu odvrne, »na vprašanje, koliko je 3 x 7, sem bil z 19 tretji.

Tudi Sarajevo „Božični turnir je zelo prepoznan in cenjen v regiji. Interes za nastop fantov starih 13 let ali mlajših je vse večji. Zato organiziramo v Zagrebu kvalifikacije že dve leti. Zahvaljujoč Milanu Jamšku in podjetju Sava Avto pa bomo letos prvič imeli kvalifikacije v Sloveniji. Lahko pa napovem, da bodo prihodnje leto kvalifikacije tudi v Sarajevu. Kot direktor turnirja lahko rečem, da sem zadovoljen z razvojem turnirja,“ pravi Gnjidić, ki je letos dopolnil 50 let, proslavil pa se je z igranjem v Krki in Pivovarni Laško.

„Vrsto let prihajam v Sevnico, kjer Milan in ekipa vedno pripravijo dober in kvaliteten turnir. Vem, da bo tudi letos tako. Želel pa bi, da to postane tradicionalno, hkrati pa bo vse skupaj velika priložnost, da se vnovič družimo športni prijatelji iz Slovenije in Hrvaške,“ dodaja Gnjidić, ki je ponosen na vse udeležence (Cibona, Grosuplje brani naslov Split, Partizan, Maccabi, Cedevita, Darušafaka, Spomnimo – letih 2015 in 2016 so prvaki turnirja v Zadar, KŠ Dražen Petrović in ostali) ter na vse Zagrebu postali igralci Grosupljega. Lani so prišli sodelavce, ki pomagajo pri organizaciji. do naslova prek Maccabija, v finalu so ga ugnali s 56:47. Nastopili bodo tudi letos. Še več – znan Pripravil: D. P.

Ko policaj najde ogledalo

Peter in policijska postaja Peter se sprehaja po mestu. Ko pride do policijske postaje, zagleda komandirja, ki kriči: »Zidani Most!!« V trenutku se vsujejo policaji iz postaje. Nato ponovno zakriči: »Za Maribor!!« In spet vsi policaji zdrvijo nazaj na policijsko postajo. Peter potreplja komandirja po ramenu in ga vpraša: »Ja kaj se pa dogaja !?« »Veste, v soboto imamo sindikalni izlet, pa vadimo prestopanje v Zidanem Mostu,« mu odgovori komandir.

je kvartet ekip, ki se bo v soboto, 9.12., meril za nastop. V konkurenci so poleg Grosupljega še Petrol Olimpija, Helios Suns in Krka, nastopali pa bodo igrali rojeni leta 2004 in mlajši. Do konca meseca bo znan razpored tekmovanj.

Dobri sodelavci

Za smeh

Kako prestopajo policaji

21

P


22

RAZVEDRILO

3K

ZNAMENITOST BRUSLJA

ZGODBE O GLAVNO AVTOMOBILNENAVADNIH MESTO SKA OZNAKA POJAVIH JORDANIJE HONDURASA

Povsod z vami

AVTOMOBILPRVA PSIČKA SKA OZNAKA V VESOLJU SLOVENIJE

VZDRŽEN NERADODAR- PRIPADNICA ČLOVEK NOST TATAROV

VELIKA ŽELJA

MUSLIMANSKI BOG

ZVAREK (ZASTAR.)

ŽENSKA TEMNIH LAS PREKINITEV GOSP. ZVEZ SKLADOVNICA

MESTO NA JAPONSKEM OTOKU HONŠU

SPRIMEK SNEGA ELIJAH WOOD

OLTARNA PLOŠČA INDIJ INDIJSKA TEHNIKA MEDITACIJE

MEDSEBOJNA UVELJAVITEV OBMOČJE ODDALJEBLAGA NA OBLASTI NOST MED TRGU EMIRJA PREDMETI

SRBSKI IGRALEC ALEKSIĆ

PRIPRAVE ZA OMETANJE OSEBNI ZAIMEK

• Prodaja stanovanj V Radečah UGODNO, UGODNO 041 756 069. • Res ugodna menjava pnevmatik v Tržišču 031 738 838.

SMUČARSKI KLUB POKRIVALO TELESA ENOTNOST, EDINOST

• Da bo čisto pred vašim pragom, zagotovite si svojega pometalca na 07 343 41 60. • Želite piti 100% čisto vodo? Potem ne odlašajte in pokličite na 041 555 270 . • Še vedno iščete primeren prostor

MENIŠKA HALJA LOVSKI IZLET V AFRIKO DRŽAVA V SV AFRIKI

POTEK CESTE NA TERENU

KDOR UPRAVLJA GARAŽE IGRALKA JANKOVIČ NEKDANJI POLJSKI KONJENIK

NEPRIJETEN VONJ

BOLEZENSKO DUŠEVNO STANJE ZAGREB

PODOBA GOLEGA TELESA

na tel: 031 450 095

AMERIŠKI IZUMITELJ NOVOTVORBA (THOMAS ALVA)

NAJVEČJA CELINA

AMERIŠKA IGRALKA FARROW

leto 07 348 21 00

UGLAJEN MOŠKI

IVO ROBIĆ

TALNA OBLOGA

SL. PESNIK (BOGOMIL) NEKDANJA JUŽNOAFR. REPUBLIKA

KATOLIŠKA DOBRODELNA ORGANIZACIJA (ANG.)

MESTO V INDIJI

BOSANSKA NOVINARKA SARAČEVIĆ

za silvestrovanje? Prenehajte iskati in pokličite 031 652 429 . • Ekološke testenine, ki jih morate poizkusiti 041 472 514. • Prodam odlično vino cviček 200 l po formalni ceni 0,50€ za liter 041 542 772 • Prodam zazidljivo parcelo cca 13 km od izvoza Dobrunje. tel.070 547 383. ODDAJTE BREZPLAČNI MALI OGLAS Male oglase lahko oddate na spletni strani www.nadlani.si (v rubriki mali oglasi) ali preko elektronske pošte na: oglasi@nadlani.si s pripisom MALI OGLAS.

RUSJANOVO LETALO IVAN JEZERNIK

ZGLED

• UGODNO PRODAM domače belo, rdeče vino, cviček in domač jabolčni kis, 07 304 50 04, 040 989 856. • Prodam suhe, okrogle bale sena in otave ali menjam za drva, okolica Sevnice, 031 397 434. • Prodam rdeče in belo vino - cena 1€/l okolica Sevnice. Telefon: 041 643 972 • NOVI RENAULT MEGANE V ŽE V MESTU 07 391 81 14 • ZASEBNI STIKI, HITRI ZMENKI, POŠLJI SMS NA 3040 • Prodam suha bukova drva. Metre. Možen razrez in dostava. 50€/meter Mitja 041 474 322 • Akcija, akcija moto pnevmatik 031 204 333 • Cik Trebnje vabi k vpisom v novo šolsko • Prodam dober cviček ali zamenjam za žito.

OBLIKOVALEC

Ð

RJAVA ALI ČRNA GORLJIVA SNOV

Mali oglasi

NAGRAJENCI OKTOBRSKE KRIŽANKE: Janez Uhan, Ravnik 28, 8232 Šentrupert Sašo Erak, Slavka Gruma 30, 8000 Novo mesto Jožica Todorov, Dečja vas 24, 8210 Trebnje Nagrajenci bodo nagradne bone prejeli po pošti. Vsem nagrajencem lepo čestitamo.

a Pr va številk . že v prodaji

vam na kar 100 straneh priročnega formata prinaša obilico zabave in razvedrila.

www.trik.si

NAGRADNA KRIŽANKA NOVEMBER 2017 Rešitev oz. geslo nagradne križanke pošljite do 10. 12. 2017 na naslov: Na dlani, Gubčeva cesta 35 a, 8210 Trebnje, s pripisom NAGRADNA KRIŽANKA NOVEMBER Izžrebani nagrajenci bodo objavljeni v naslednji številki. NAGRADA:

3 x bon za 20€, ki ga lahko izkoristite v trgovini Petka v Trebnjem do 31. 1. 2018

Mali oglasi • Gradite, potrebujete beton hitro in ugodno? Pokličite: 031 644 300 • Preurejate stanovanje, hišo in bi se radi znebili odvečnih knjig, priročnikov ali ostalega tiskanega gradiva? Ne zavrzite jih! Rajši jih podarite. Pokličite pridem z veseljem, jih odpeljem in ohranim. 030996225 • Ugodno prodam vino, Malkovec pri Tržišču. Tel: 041 463 254 • prodam 4x alu platišča znamke Rial 16 col z zimskimi gumami cca 4mm profila in enake znamke alu platišča 18 col z novimi letnimi pnevmatikami 041245596 • Prodam več vrst različnega žganja: 2x triple sec,1x de kuyper creme de caffe,3x blue coracao,0,3x de kuyper creme de menthe,0.1x peachtree,2x crown jewel gin,0,3x tequila,3x vodka (2l),2x kahlua, 1x cream liquer 6dcl, 1x becherovka 6dcl, 1x viljamovka 1dcl, 1x martel vs, 1x martel vsop medailon, 1x the glenlivet, 1x wild turkey ,1x scapa, 1x laphroaig scotch whiskey, 1x four roses, 5x campari, 1x bacardi, 1x havana club anejo especial, 1x havana club

anejo blanco, 1x havana club anejo 3 anos, 2x brinjevec, 1x 0,5l dana mentol, 1x 0,4l martini bianco, 2x garone bianco, 1x garone rosso, 14x agwa, 041245596 • Prodamo sedežno garnituro in sicer trosed s posteljo, skoraj nerabljeno in dvosed 041256 763 • Dežurni telefon klavnice 031 585 034 • Obiščite ali pokličite avtohišo Berus, imajo zanesljiv avto za vas: 07 371 98 00 • Brezplačni test sluha: 059 044 058 • Betonski zidaki, vogalniki, opažniki, dimniki, dostava betona: 051 655 622 • Kakovostno upravljanje večstanovanjskih stavb: 07 34 35 100 • Prodam vinograd s 500 trt mešanih sort, skupna parcela 27 arov, z zidanico in bivalnim prostorom (voda in elektrika), v Malkovcu, ob glavni cesti. Informacije; 041 653 307. • Zidate hišo, ugodno dostavimo zidake, vogalnike, opažnike in še in še, 051 655 622. • Kako se znebite očal, bi se naročili na brezplačni zobozdravstveni ali estetski pregled ? Preverite na 080 12 88.

• Nimate kapitala? Nudimo odprtje podjetja, 070 444 222. • ugodno prodam rdeče in belo vino ter žganje (sadjevec). telefon: 031-270-989. • obiščite ali pokličite svojega najbljižjega prodajalca Toyota 07 39 18 621 • slišite ali mislite da slišite 059 044 058 • prodam vino 040 989 801 • zunanje oglaševanje na jumbo panojih že za 50€/mesec 070 899 899 • ne preslišite najlepših trenutkov, pokličite 07 332 22 66 in preverite svoj sluh • Ste se ravno lotili iskanja primernega prostora za vašo prihajajočo zabavo, pokličite nas, poleg prostora do 300 oseb, v ponudbi tudi ogromno plesno površino 07 304 59 33 • Efekt oglaševanja 100% zagotovljen, ne odlašajte, pokličite 070 899 899 • Se že pripravljate na kurilno sezono, ne, pa bi se morali 041 755 578 • Preurejate stanovanje in bi se radi znebili odvečnih knjig? Prodam mize (dim: 62/210 cm) in klopi (dim: 45/280cm in 38/116 cm). Vsi elementi so iz prežaganega kostanjevega lesa.

Ugodno. Gradišče, okolica Trebnjega. 07 30 45 004 ali 040 989 856. • Pohištvo po meri hitro in ugodno 051 335 133 • Vabljeni na dobro hrano, okusno, domačo kjer vas pozdravijo prijazni ljudje. Vabljeni v gostilno Frelih Šentrupert. • Edinstveno doživljanje sluha v vseh odtenkih, pokličite 07 332 22 66 ali nas obiščite na Šmihelski cesti 3 v NM. • ODPRODAJA EKSPONATOV DO -70 % POHITITE V M STUDIO NM v TC Rialto 059 013 442 • Preventiva ali kurativa SOLNI DVORI Trebnje so pravi naslov, rezervirajte svoj termin že danes na 030 331 665. • Ugodna prodaja drv na 041 637 146, možna dostava na dom. • NOVO, NOVO! KOTIČEK LEPOTE na Mirni 051 315 410 • Prodam celotni sistem za centralno ogrevanje. Kombinirana peč trda goriva ali olje 28Kw economic, vključeni ventili in 5 radiatorjev 031 283 382 • Prodam fižol češnjevec in sojo 051770290 • Kupim rabljen 2-brazdni plug, 12 col za Torpedo Deutz 041 817 267 • Če slučajno podarite kakšne ploščice,manjša okna,ali lepo ohranjene kuhinjske elemente,pomivalno korito…. dvosed ali novejši kavč,za eno starejšo prazno hišico,se priporočam,okolica Sevnice, Krško,Trebnje,Mokronog,Radeče.…tako da mi ni predaleč zaradi prevoza. 040 637 453 • Prodam odrasle kamerunske ovne za razplod, zaradi sorodstva, 100 EUR kom. mozna menjava za letošnje jarkicenesnice,brojlerje,koruzo……zelo nezahtevne,za strme kmetije,celo leto zunaj na paši se ne zapirajo v hlev niti pozimi,imajo dlako namesto volne. 051 779 135 • Prodam PARNI ČISTILEC TERMOSTAR, še v garanciji! 051 325 247 • Prodam več kamerunskih ovnov starih približno 6 mesecev in več po ceni 50 €za kom. Ovni so primerni za zakol ali na daljno rejo. Meso od teh ovnov je zelo okusno.041 452 403 • Prodam zelo malo rabljen avto radio Pioneer, zapakiran v original embalaži. 031 283 382 • Prodam gume Sava eskimo S3 M+S 158 65 14, razmik vijakov 4x100mm 031 283 382 • Prodam kotno sedežno garnituri 2,3 x 1,4 m, raztegljiva v ležišče. Trebnje 031 672 230 • Hitra popravila na centralnem ogrevanju, dodajanje in prestavljanje radiatorjev, popravila na bakrenih ceveh 070367701


23

IZ ŠOLSKIH KLOPI

Dobrodelni učenci 5. A so zbirali za živali

V 5. a razredu smo se odločili, da bomo zbirali hrano za živali v zavetišču, ker jih imamo zelo radi. V razredu smo postavili škatlo z velikim napisom HRANA ZA ŽIVALI. Dogovorili smo se, da vsak po svojih močeh prispeva konzerve, brikete, priboljške za živali. Škatla se je iz dneva v dan bolj polnila. Odločili smo se, da bomo poprosili za sodelovanje tudi druge razrede. Izdelali smo plakat, s katerim smo se učenke odpravile po razredih od 1. do 5. razreda. Prijazno so nas sprejeli in pritrdili, da bodo sodelovali v naši akciji. Skozi cel teden so nas učenci presenečali s polnimi vrečami hrane. V petek pa smo se najbolj razveselili obiska 1. razreda, saj so prvošolci prinesli veliko hrane in tako nam je uspelo povsem napolniti škatlo. Po končanem pouku smo se učenci z razredničarko veselo in ponosno odpeljali na Veterinarsko postajo Sevnica, kjer imajo zavetišče za male živali. Tam so se nas zelo razveselili. Predali smo jim zbrano hrano, v zahvalo smo prejeli bonboniero Merci. Najbolj pa smo bili veseli srečanja z dvema mladima psičkoma ter z

zelo prijaznima hrtoma. Pobožali smo jih in se z njimi malo poigrali. Ponosni smo, da nam je uspelo izpeljati našo idejo ter da smo naredili nekaj dobrega za živali, ki so bile zapuščene. Zdaj iščejo topel in prijazen dom ter trenutno bivajo v zavetišču. Hkrati se zahvaljujemo tudi vsem, ki ste se udeležili naše dobrodelne akcije. Zapisali: Žanin Cesar in Zara Stanič, 5. a

Slovenski tradicionalni zajtrk in tehniški dan v OŠ Milana Majcna Šentjanž Kot v številnih drugih šolah smo tudi v OŠ Milana Majcna Šentjanž danes ob zvokih Slakove viže Čebelar jedli slovenski tradicionalni zajtrk in dan nadaljevali z zanimivimi vsebinami. Gospe iz ZD Sevnica sta nam predavali o zdravi prehrani in učence želeli navdušiti, da bi vsi dan začeli z zajtrkom, saj je le ta zelo pomemben za zdravo življenje. Naslednjo uro so učenci vadili oživljanje na lutkah in ugotovili, da je to res težko, a zelo pomembno delo, ki rešuje življenja, zato je prav, da se ga vsi

naučimo. Predstavili sta nam tudi defibrilator. Zadnji dve uri pa smo iz naravnih materialov in hrane pretečenega roka izdelovali aranžmaje; gospa Mastnak in gospa Jazbec sta nam s svojim delom in navodili želeli dokazati, da lahko koristno uporabimo prav vse stvari iz vsakdanjega življenja in nam ni treba ničesar zavreči. Dan smo zaključili s postavitvijo lesenih tabel z napisi pri drevesih ob našem šolskem čebelnjaku. Zapisala Majda P. Repovž

Okusno ob tradicionalnem slovenskem zajtrku V petek, 17. novembra 2017, smo tako kot po vsej Sloveniji tudi v Osnovni šoli Toneta Pavčka obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk.

Erasmovci so nas obiskali! V Novo mesto je prvi teden oktobra na povabilo OŠ Center pripotovalo osem učiteljic in deset učencev iz Romunije, Latvije, Turčije, Poljske in Italije, ki sodelujejo v projektu Erasmus+. Program, ki so ga na naši šoli za goste pripravili pod skrbnim vodstvom učiteljice Mojce Saje, se je v ponedeljek začel s kratko predstavo naših učencev in nadaljeval z delavnicami za neverbalno komunikacijo in izražanje čustev. Po kratkem predahu smo si ogledali Novo mesto in se ustavili v Glasbeni šoli Marjana Kozine, kjer so za nas pripravili prisrčen nastop in nas naučili ljudsko pesem Mi se imamo radi. Nato smo si s Kandijskega mosta ogledali Breg in za zaključek prvega dne navdušili goste na vožnji s splavom po čudoviti reki Krki. V torek smo izdelovali mini slovar, sledila pa je delavnica v knjižnici Mirana Jarca s Tino Cigler iz društva DRPD, kjer smo prepoznavali stereotipe o tujcih. Nato nas je v mestni hiši prijazno pozdravil župan Novega mesta Gregor Macedoni. Popoldne smo se ustavili pri lončarki in čebelarki Andreji Stankovič, kjer smo v lončarski delavnici okrasili svoje posode. Sledil je obisk Centra biotehnike in turizma Grm, kjer smo si ogledali veliko domačih živali, najbolj pa nas je razveselilo jahanje konjev. V sredo smo se odpravili na Gorenjsko in se najprej posladkali z blejskimi kremšnitami. Z vrha gradu smo občudovali prečudovit razgled na jezero in blejski otok. V Begunjah smo si ogledali Avsenikov muzej in v restavraciji, ki je tudi prizorišče snemanja oddaje Slovenski pozdrav, pojedli kosilo. Nato smo se v Ljubljani sprehodili po tromostovju do Zmajskega mostu, se z vzpenjačo zapeljali na ljubljanski grad in si ogledali staro Ljubljano. V četrtek smo v šolski telovadnici pripravili zelo zabavne zimske olimpijske igre, tekmovali v

štirih disciplinah in dobili spominske medalje. Sledila je delavnica izdelovanja kopij steklenih jagod v Dolenjskem muzeju. Ekipa iz Poljske je prevzela prvo repliko steklene jagode, ki jo je vzela s seboj na pot v Gdansk. V muzeju so ob zaključku jantarnega leta namreč začeli eksperiment, s katerim želijo obuditi prazgodovinsko jantarno pot steklenih jagod, kakršne so takrat izdelovali na Dolenjskem. Zelo hitro je prišel petek, zadnji dan našega druženja. Vsaka ekipa je na svoji stojnici pripravila posebnosti in značilnosti svoje države. Slišali smo nekaj romunščine, poljščine, latvijščine, turščine in italijanščine, videli ples v narodnih nošah in poskusili njihovo značilno hrano. Obiskal nas je tudi podžupan novomeške občine Boštjan Grobler in pohvalil naše delo. Popoldne smo se na zaključnem srečanju za pomoč zahvalili še staršem in ravnateljici Marti Pavlin, naše čudovito druženje pa zaključili s petjem in plesom do onemoglosti. Slovo je bilo težko, na dan so privrele tudi solze. Nabrali smo si veliko novih izkušenj, prijateljev in nepozabnih spominov, ki bodo za zmeraj ostali v naših srcih. Katarina Kranjec, 7. b

Pavčkove vitice 2017: Dober dan, življenje!

Prireditev se je začela z uvodno pesmijo Življenje, dober dan, kar je bila rdeča nit omenjenega natečaja. zajtrku, ki ga je popestrila tudi dekoracija

tretješolcev. Preden so odšli naši najmlajši učenci v jedilnico uživat v medu in mleku, so nam v avli zaplesali na pesem Čebelice glasbene skupine Čuki. Ples so ponovili, ko so pojedli. Seveda je bilo to sporočilo, da jim je zajtrk teknil tako kot ostalim v šoli. Tradicionalni slovenski zajtrk je dan slovenske hrane, ki od leta 2012 poteka vsako leto tretji petek v novembru. Ta dan izpostavlja pomen Potekal je od sedme ure zjutraj v šolski jedilnici. lokalne hrane. Učenke kuharskega krožka so pripravile kruh, maslo, med in jabolka, za piti pa toplo mleko. Zapisala: Mia Oberč, članica novinarskega krožka OŠ Toneta Pavčka Učenci in učitelji se nismo mogli upreti odličnemu

Opazili smo: Plus za eko kmeta Antona Kukenbergerja

Z novo sirarno bodo lahko na kmetiji še odločneje sledili trendom odličnosti. GORENJE PONIKVE – Delo na kmetiji se je v zadnjih desetih letih spremenilo. Med tiste, ki postavljajo nove trende in mejnike, sodi zagotovo tudi Anton Kukenberger. Lani je bil izbran za inovativnega kmeta leta, s svojimi idejami in delom pa nadaljuje na kmetiji v kraju Gorenje Ponikve 20 v trebanjski občini. Premik v glavi „Potreben je premik v glavi. Žal je preveč kmetij, po starem tipu, kjer delajo, da delajo. Včasih je bilo tako: na kmetiji se je delalo, da se je preživelo. Če je bilo kaj presežka, se je to prodalo za zelo dobro ceno, ker je bilo nekatere pridelke zelo težko dobiti. Danes so ti časi mimo,“ nam je dejal v intervjuju, ki smo ga z njim opravili avgusta letos. „Iskal sem tržno nišo. Predvsem pa je bilo dilema: kaj narediti z našo kmetijo. Ki je premajhna, da

bi mleko le prodajali. Zato sta bili dve opciji: ali ohranimo obstoječe stanje in imamo v par bikov in telic ali pa najdemo tržno nišo in naredimo, pridobimo iz našega mleka precej več!“ je še dodal pred meseci. Danes je ponosen lastnik nove sirarne! „Z največjim veseljem in ponosom vam na kratko predstavljamo našo letošnjo največjo pridobitev: novo sirarno. Ob misli na to, koliko ur in prizadevanja zgraditi oz. izvesti vse podrobnosti v zvezi s celim projektom v najboljši možni izvedbi je bilo vloženih, mi postane kar malo vroče. Pa vendar je bilo vredno, saj je izdelek točno tak, kakršnega smo si želeli. In vsakič, ko stopim skozi vrata, sem hvaležen, da je uspelo. Se vidimo v naši novi prodajalni!“ je ob novi sirarni zapisal. Pripravil: D. P.

Že četrto leto zapored je v Osnovni šoli Toneta Pavčka potekal literarni natečaj Pavčkove vitice. Udeležilo se ga je kar 141 učenk in učencev iz 15 osnovnih šol z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Kot vsako leto je tudi tokrat nastalo kar nekaj odličnih pesmi, strokovna komisija pa je najboljših 10 tudi nagradila na prireditvi, ki je bila 20. oktobra 2017, v šolski avli. Med nagrajenci sta bila tudi naša učenca Rok Lavrič (1. triada, mentorica Mojca Lužar) in Samo Brudar (3. triada, mentorica Mojca Žefran). je končala s podelitvijo zahval sodelujočim Prireditev se je začela z uvodno pesmijo avtorjem in mentorjem ter z zaključno točko Življenje, dober dan, kar je bila rdeča nit mladinskega pevskega zbora. omenjenega natečaja. Sledil je nagovor Zapisala: Tia Globokar, članica ravnatelja, nato pa še recitacije in nagraditve novinarskega krožka OŠ Toneta najboljših pesmi. Letos je bilo podeljeno tudi Pavčka posebno priznanje za izvirnost. Prireditev se

Zbirajmo zamaške in pomagajmo! so imeli zdravstvene težave. Zato nasvet: zbirajte zamaške v posebno škatlo in jih ob priliki oddajte tam, kjer bodo komu še kako prav prišli!Vsak zamašek, ki ga nismo odvrgli je pomemben, saj vsak zamašek šteje, so zapisali v eni od dobrodelnih akcij novinarski kolegi pri Radiu Capris. Pa še kako prav imajo! Pripravil: D. P.

Zamašek so majhni, hitro se najdejo v smeteh. A kljub svoji majhnosti so pomembni. Ste pomislili, kaj bi bilo, če ne bi bilo zamaškov. Koristni pa so tudi po uporabi na embalaži. Številna društva po Sloveniji zbirajo zamaške in jih prodajajo. S tem pa skušajo reševati stisko ljudi, ki denar resnično potrebujejo. Zamaški so se zbirali tudi za otroke, ki


24

ZADNJA STRAN

Renault MEGANE

*Velja ob nakupu preko Renault Financiranja. Velja za financiranje do 48 mesecev, za omejeno vrednost financiranja, odvisno od modela. ** V kolikor želite zamenjati svoj stari avtomobil, vam ob nakupu novega modela znamke Renault priznamo 500€ bonusa. Odločitev o sprejemu vašega rabljenega vozila v račun je diskrecijska pravica posameznega pooblaščenega distributerja. ***Renault Financiranje ni pogoj za pridobitev paketa zimskih pnevmatik. Več informacij o ponudbi, nakupu in pogojih nakupa je na voljo na renault.si

Poraba pri mešanem ciklu od 3,7 – 6,3 l/100 km. Emisije CO2 95 – 144 g/km. Emisijska stopnja: EURO 6b. Emisija NOx: 0,0074 – 0,0459 g/km. Emisija trdnih delcev: 0,00002 – 0,00103 g/km. Število delcev (x1011): 0,01 – 19,12. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. renault.si Renault priporoča

Slika je simbolna. Renault Nissan Slovenija, d.o.o., Dunajska 22, 1511 Ljubljana.

Tehnologija na tvoji strani.

07 391 81 14 Obrtniška ulica 4, 8210 Trebnje Vulkanizerstvo Vovk Boštjan

VAŠI STROKOVNJAKI ZA PNEVMATIKE DARILO:

Vulco odeja**

M: 041 252 254

PRODAJA IN ODKUP RABLJENIH VOZIL v Trebnjem Oglejte si našo ponudbo rabljenih vozil na Avto.net/VBvozila/.

t pocenigume.ne HITRI SERVIS. ZA SREČNO POT.

UltraGrip Performance Gen-1 * Pri nakupu štirih zimskih potniških pnevmatik Goodyear, Dunlop, Fulda ali Sava (velikosti 17” ali več) prejmete darilo Vulco odejo. Akcija poteka od 20.10. do 30.11.2017 oz. do izteka zalog. Seznam Vulco servisov, ki sodelujejo v ponudbi najdete na www.vulco.si.

Profile for NaDlani.si

2017 11  

2017 11  

Profile for nadlani
Advertisement