Page 1

Brezplačni časopis / december 2015 / www.nadlani.si

2

Pogovor z predsednico Društva kmetic Šentjernej

3

Dovoljena plovba na akumu. jezeru HE Boštanj

5

Trimo d.d. prodan

9

Dobrodelni bazar uspel

11

Ameriška kraljica polke navdušila

12

Gospodarstvo

15

Avto moto

19

Zdravje

Kmetijska zadruga Trebnje, z.o.o. TREBNJE, Stari trg 2

VSE ZA KOLINE NOVOLETNI POPUSTI Tel.št. 07 34-81-500 www.kz-trebnje.si

4

Veseli december v Šentlovrencu

7

16. Vesel sem Mirnčan

8

Ljubiteljska kultura v Mokronogu

Praznični december po dolenjskih občinah V decembru je vsako leto izjemno živahno tudi po Dolenjski. Prireditelji so pripravili koncerte, praznične sejme in čudovito okrašena mesta in tudi manjše kraje. DOLENJSKA - Naj okrašena mesta in praznični sejmi postanejo središče druženja. Dogajanje pa doseže vrhunec na silvestrovo z zabavami na osrednjih trgih mest. Zbrali smo pestre praznične decembrske programe dolenjskih občin, mogoče vas kakšen dogodek premami in se odpravite pestremu dogajanju naproti. Občina Sevnica V občini Sevnica pripravljajo čudežni december: praznično tržnico, izdelovanje novoletnih okraskov, silvestrovanje za najmlajše in pričakovanje novega leta z ansamblom Dori. 19. 12. 2015 bo na trgu organizirana božična tržnica s predpraznično ponudbo, programom za otroke in prihodom Božička. Mestna občina Novo mesto Mestna občina Novo mesto vabi vsak dan, do 31. 12. 2015, na novomeški Glavni trg. Praznični december bodo v prazničnem letu obeležili z bogatim programom na Glavnem trgu. Mamljiva ponudba sejemskih stojnic, drsališče in raznovrsten kulturno-glasbeni program predstavljajo odlično kuliso, ob kateri bodo Novomeščani potegnili črto pod leto 2015. Bogat program: drsališče, sejem, delavnice, koncerti … Glavni dogodki: - otvoritev s prižigom lučk in prihodom Miklavža - koncerti: Panda, Avtomobili, Hamo in Tribute to Love ter Jardier - ekshibicijska dobrodelna hokejska tekma - božični program s prihodom Božička - silvestrovanje za otroke z Dedkom Mrazom - silvestrovanje z Big Foot Mamo. PROGRAM PRIREDITEV : http://www.novomesto.si/si/obcina/veseli-december-2015/ Občina Trebnje Občina Trebnje in Krajevna skupnost Trebnje sta pripravili pester veseli december, kot ga že dolgo ni bilo. K sodelovanju so povabili še JSKD, ZTR in Občino Trebnje in nastala je skupna prednovoletna pravljica, ki se je v trebanjskem parku pričela v soboto, 5. decembra s prižigom prazničnih lučk

in zabavo z Ansamblom Petra Finka. V soboto, 19. 12. 2015, pa so v trebanjskem parku pripravili druženje z ansamblom Mladi Dolenjci. Občinski pihalni orkester pa 26. 12. 2015 pripravlja tradicionalni novoletni koncert. Občina Šentjernej V Šentjerneju so praznični december pričeli s koncertom Šentjernejskega okteta in Državnim ocenjevanjem in razstavo potic, o katerih si lahko preberete v našem časopisu. 19. 12. 2015 Pihalni orkester občine Šentjernej vabi na muzikal Ljubezen vse premaga, 21. 12. OŠ Šentjernej in Občina Šentjernej organizirata prireditev Zimsko okno v počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti ter v pozdrav zimskim praznikom. Občina Mokronog - Trebelno Iz občine Mokronog - Trebelno so nam sporočili, da bo tudi v tej občini v decembru živahno in sicer, dogodki, ki se bodo odvili so: 20. 12. 2015 ob 17. uri veliki koncert Tanje Žagar v Športni dvorani Mokronog 22. 12. 2015 ob 17. uri filmska predstava za otroke: lokacija Upravno-kulturno središče Mokronog 25. 12. 2015 ob 19. uri Božični koncert pevk DPŽ Tavžentroža Trebelno, župnijska cerkev Trebelno 26. 12. 2015 ob 11. uri na Trebelnem in 14.

uri v Mokronogu obisk Dedka Mraza s obdaritvijo predšolskih otrok s stalnim bivališčem v občini rojene 2014-2010 27. 12. 2015 – 29. 12. 2015: smučarski tečaj za otroke na RTC Jakec Trije Kralji: organizator Športno društvo Mokronog – če bodo snežne razmere to dopuščale - Silvestrovanje na prostem v organizaciji Turističnega društva Mokronog. Občina Škocjan, Šmarješke Toplice Turistično društvo Bučka bo pripravilo 24. 12. 2015 pohod z baklami. V Šmarjeških Toplicah lahko vsako soboto obiščete Kmečko tržnico. Občina Mirna KUD Marija Tomc Mirna organizira 27. 12. 2015 Božični koncert z božičnimi pesmimi. Na Ranču Aladin vas čaka Božičkova dežela, 27. 12 .2015 pa so pripravili žive jaslice s pevci, igralci in živimi živalmi. Občina Šentrupert V Šentrupertu vas čaka čarobna Dežela kozolcev in Veseli december v Šentrupertu. Na božični dan so pripravili Lunohod v Nebesa (pohod ob polni luni), naslednji dan šahovski turnir, blagoslov konj in žive jaslice v Deželi kozolcev, na zadnji dan leta pa tradicionalni pohod v Nebesa. Pripravili smo vam kar nekaj idej, zato preživite kar se da lep praznični december. Zbrala: P.U., foto FB KS Trebnje

Ahouse d.o.o., Bistrica 80, 8232 Šentrupert

Odkupujemo les po konkurenčnih cenah Nudimo takojšnje plačilo! Po potrebi poskrbimo tudi za sečnjo, spravilo in prevoz lesa.

Dragi bralci in bralke, Že dodobra smo zakorakali v praznični december. Pripravili smo vam novo izdajo časopisa NaDLANI, ki je praznično obarvana s prispevki in dogodki iz naših krajev. Berite nas še naprej, obveščajte nas o dogodkih, projektih v vašem kraju, z veseljem objavimo tudi kakšno »vašo« novico. Zahvaljujemo se vam za vašo zvestobo in vam želimo lepe praznične dni ter vse dobro v letu 2016.

NUDIMO VAM SEKANCE RAZLIČNIH GRANULACIJ IN VLAŽNOSTI, DRVA ZA KURJAVO RAZLIČNIH DIMENZIJ. Kupljeno po želji dostavimo na dom.

Uredništvo časopisa NaDLANI www.ahouse.si, info@ahouse.si


2

POGOVOR

Predsednica Društva kmetic Šentjernej pravi: »Vozim tudi traktor …« Pripravili smo praznični pogovor z Mihaelo Blatnik, predsednico Društva kmetic Šentjernej. Gonilna sila tega društva je nadvse prijetna in delovna gospa. O Mihaeli … Stara sem 50 let, prihajam iz Ledeče vasi, iz kmečke družine, kjer nas je bilo pet otrok. Po poklicu sem prodajalka. Leta 1988 sem pustila službo in ostala na kmetiji, predvsem zaradi bolezni tašče, in ker nisem imela varstva za otroke. Imam namreč štiri otroke, stare od 23 do 31 let. Že od mladih nog sem rada delala na kmetiji.

prireditvah s pekovskimi izdelki (šentjernejski štrukeljci, kifeljci, kruh, potice, pletenice itd.) in prikazom kmečkih opravil. Rade sodelujemo tudi na ocenjevanjih in razstavah v okolici in drugod po Sloveniji, kjer se naši izdelki vselej zelo dobro uvrstijo (Državna razstava pletenic v Prečni, Državno ocenjevanja kruha v Beli Cerkvi, Dobrote slovenskih kuhinj na Ptuju). Društvo zgledno sodeluje tudi z drugimi društvi v občini Šentjernej (vinogradniki, čebelarji, pihalno godbo) in skupaj poskrbijo za promocijo znamenitosti in dobrot šentjernejske doline. Članice društva se rade odzovejo na povabilo na dogodek, ki ga obiščejo oblečene v dolenjskih narodnih nošah, zapojejo ljudske pesmi ali pa priskočijo na pomoč s peko kruha in peciva.

Koliko časa ste že predsednica Društva kmetic Šentjernej? Predsednica sem že šesto leto. Vodstvo mi je traja, da se včlanijo v naše društvo. Najprej se Takoj po končanem pouku sem morala takoj na predala ga. Kastelic. vključujejo v naše dejavnosti in se šele kasneje delo. Takrat je bilo drugače kot sedaj, ko imajo včlanijo. Trenutno najmlajša članica šteje 34 let. otroci računalnike in se zamotijo s njimi. Doma Se članice društva kaj izobražujete? obdelujemo 10 ha zemlje, imamo 20 glav živine, V okviru društva organiziramo različne kuharske Imate kakšno podporo pri delovanju pujse, kokoši … Svoje otroke sem vedno želela tečaje kot so ajdove jedi, jedi na žlico, potice, društva? naučiti delavnosti in to sem tudi dosegla. kruhi … Predava nam ga. Betka Vrščaj, ki nam Članarina je 15 evrov letno. Veliko nas tudi poveliko pomaga z nasveti. vabijo, da naredimo pogostitve in nam nakažejo Katere dejavnosti izvajate v Društvu stroške za izvedbo le-te. Denar porabimo za drukmetic Šentjernej? Kakšen je cilj delovanja vašega druženja in izlete. Društvo kmetic Šentjernej je prostovoljno združe- štva? nje deklet in žena iz Šentjerneja in okolice, ki od Druženje kmečkih žensk, sprostitev, izmenjaBližajo se prazniki. Kako boste preživeli leta 1991 deluje kot samostojno društvo (prej kot va izkušenj in organizacija raznih dejavnosti za te praznične dni? aktiv kmečkih žena v okviru Kmetijske zadruge kmečke gospodinje. Bo v kuhinji kaj bolj zadišalo kot običajKrka Novo mesto). Društvo združuje skoraj 100 Kako Društvo kmetic Šentjernej poskrbi no? članic. Društvo se zavzema za povezovanje in za ohranjanje dediščine? Že pred božičem naredim generalno čiščenje izobraževanje članic o prehrani, zdravju, urejanju Mladim skušamo omogočiti, da se naučijo peke hiše, trudim se, da vse glavne stvari naredim doma in okolice; poskrbljeno je za rekreacijo (te- in kuhanja, saj nekateri pravijo, da se nimajo nipostopoma, saj je stresa tako ali tako že preveč lovadba, plesne vaje, pohodi), ustvarjalne delav- kjer tega za naučiti. v življenju in si ne želim še dodatno oteževati žinice (čestitke), pekovske in kuharske tečaje ter vljenja. Na predbožični večer spečem potico in druženje ob novem letu, na občnem zboru (ob Kako privabite mlajše k članstvu v drukruh, že nekaj dni prej imamo koline, naredim 8. marcu), strokovni ekskurziji, pikniku in drugih štvu? večerjo za celotno družino, nato se odpravimo priložnostnih srečanjih. Mlajše članice se nam rade pridružijo, predvsem v Pleterje k maši. Na božič se zbere celotna druČlanice društva se udejstvujemo na različnih na tečajih, ki jih organiziramo. Drugače pa kar žina, otroci, vnuk … Skupaj imamo praznično druženje.

Tiskani medij Na dlani je vpisan v razvid medijev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo RS, pod zaporedno številko 1838 Izdajatelj: MAGMA MEDIA d.o.o., Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje Uredništvo: Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje Odgovorni urednik: Petra Urbančič Oblikovanje: Aljaž Bukovec Elektronski naslov: urednistvo@nadlani.si Tisk: Delo tiskarsko središče. Tiskano 1 dan pred izdajo številke Naklada: 30.000 Pokrivamo občine: Novo mesto, Šmarješke Toplice, Škocjan, Šentjernej, Trebnje, Žužemberk, Mirna, Šentrupert, Mokronog-Trebelno, Mirna Peč in Sevnica. Mali oglasi: oglasi@nadlani.si Oglasno trženje: info@nadlani.si, 070 899 899 Spletna stran: www.nadlani.si

potic, razstavljenih je bilo skupaj 91 potic. Kategorije so bile: slane, orehove, ostale in potice iz drugih žit. Na razstavi so bile razstavljene tudi limonina, metina, rozinova potica … Ocenjevalo se je zunanjost, sredica, vonj in okus. Kmetijska svetovalna služba nam je pomagala pripraviti Razpis za ocenjevanje potic in sam Pravilnik o ocenjevanju. Po prireditvi smo z vsemi poticami pogostile 400 ljudi po koncertu okteta, obiskovalce na Miklavževanju … Kakšen koristen nasvet bi dali gospodinjam pri peki potice, da le-ta res uspe ? Naj povem, da sem na letošnjem Državnem ocenjevanju potic dosegla bronasto priznanje, vem da sem sposobna doseči še več, a sem bila na dan peke utrujena od kolin in zato mogoče potica ni najbolje uspela. Pri peki potice naj bodo sestavine domače, prostor za pripravo mora biti topel, masa ne sme biti preredka in ne sme predolgo vzhajati. Ko je potica pečena, jo je potrebno pustiti v modelu toliko časa, kot se je pekla. Peke se je treba lotiti v miru in z veseljem.

Si kljub delu na kmetiji vzamete kakšen prost dan in kako ga preživite ? Kaj najraje pripravljate v kuhinji? Jaz svojemu prostemu dnevu rečem »dan d«, taNajvečkrat skuham kaj »na žlico«, kot je ješprenj, krat ko se to zgodi, mi ni treba v hlev. Tam me narepo, vse kar je letnemu času primerno. Poleti, domestijo domači, otroci. Ponavadi gremo na ta ko ni toliko časa pa raje skuham kaj na hitro. dan na izlet z društvom. Si pa res želim vsaj tri dni oddiha, saj je naporno delo doma in v društvu. Kako je prišlo do tega, da je letošnje leto ravno vaše društvo organiziralo Dr- Kakšne ideje imate v bodoče pri delovažavno razstavo in ocenjevanje potic? nju društva ? Vsako leto se udeležujemo raznih razstav po Naši načrti so odvisni od finančnih sredstev. Želicelotni Sloveniji, tako sem na občnem zboru mo si svojo kuhinjo za izvedbo kuharskih tečajev, spomladi dala idejo, da bi me same organizirale saj si sedaj prostor sposojamo v lokalu ali pa kadržavno razstavo v Šentjerneju. Na jesenskem teri od članic. pikniku, katerega se je udeležilo okrog 40 članic, sem videla, da se bo to dalo izpeljati, saj je bilo Od kje črpate energijo in motivacijo? zanimanje med članicami veliko. Porazdelile smo Zagon mi je malo vzela moževa bolezen, vendar si delo in izpeljale dogodek. Naj pohvalim člani- sem že od mladosti navajena trdega dela. ce, da so sodelovale pri organizaciji. Zahvaljujemo se vam za pogovor in vam želimo Kako je potekalo samo ocenjevanje ? lepe praznične dni. Na razstavi so bile predstavljene štiri kategorije Pripravila: P.U., foto: osebni arhiv

Našim zvestim bralcem in poslovnim partnerjem želimo prijetne praznike ter srečno v novem letu 2016.


IZ NAŠIH KRAJEV

3

O umeščanju hidroelektrarn z gosti iz Srbije Župan Srečko Ocvirk je skupaj s sodelavci v začetku decembra sprejel predstavnike iz Občine Čićevac iz Srbije. SEVNICA - Namen delovnega obiska je bil seznanitev z umeščanjem in gradnjo spremljajoče infrastrukture ob hidroelektrarnah ter prenos izkušenj in praks, s katerimi se je lokalna skupnost srečevala ob izvedbi tega velikega projekta. Na

območju občine Čićevac je prav tako načrtovana gradnja hidroelektrarn, gostje so zainteresirani tudi za nadaljnje sodelovanje občin. Vir: O. Sevnica

Končno uradno dovoljena plovba na akumulacijskem jezeru HE Boštanj Po večletnih prizadevanjih Občine Sevnica, naj država kot pristojni nosilec zakonsko uredi sprejemljiv način ureditve motorne plovbe na akumulacijskem jezeru HE Boštanj, je bila v začetku decembra 2015 uredba na seji Vlade Republike Slovenije sprejeta v obliki, primerni in želeni za lokalno skupnost in širšo zainteresirano javnost. SEVNICA - Z novo uredbo Ministrstvo za okolje in prostor dovoljuje uporabo manjših plovil tudi za osebne in rekreacijske namene, če ne presegajo hitrosti 10 kilometrov na uro, čas plovbe pa je odprt od 25. aprila do 1. oktobra, in sicer med 9. in 19. uro. Osrednji namen prizadevanj lokalne skupnosti za sprejem tega dokumenta je bil večnamensko in okolju primerno dopolniti turistično ponudbo ob reki Savi. Stališče je bilo vseskozi takšno, da je individualna plovba z manjšimi motornimi plovili sprejemljiva ter se ob zdravorazumskem načinu ureditve, kakršnega je predlagala lokalna skupnost, dobro povezuje z vsemi drugimi že obstoječimi aktivnostmi. Časovno in teritorialno omejena plovba zagotavlja, da ostale rabe niso v ničemer prizadete. Plovba je bila prisotna že

V decembru, zadnjem mesecu leta, se preteklost srečuje s prihodnostjo. Uspešno udejanjeni cilji iztekajočega se leta 2015 nam dajejo zagon za nove izzive. V toku časa pa ne smemo pozabiti na trenutke sedanjosti, zato naj čarobni čas praznikov navdaja s še posebno toplino. Leto 2016 naj bo radodarno z zdravjem, tlakovano z modrimi odločitvami in prepleteno z osebnim zadovoljstvom. Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica, s sodelavci

Učenci OŠ Boštanj nastopili v predsedniški palači na sprejemu športnikov leta 2015

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič sta v predsedniški palači pred stoletji, na način kot so ga potrebovali tedaj, priredila sprejem za najboljše slovenske športnice in športnike v letu Sava pa je tudi danes več kot reka – je življenjski 2015. Predsednik Pahor je zbrane tudi nagovoril. prostor, ki omogoča številne aktivnosti in večnamenske rabe, med njimi turistično-rekreativno plovbo. Občina Sevnica mora za uveljavitev plovbe v praksi sprejeti nadaljnje akte in ureditve, kar je načrtovano do pričetka odprtja sezone plovbe v letu, ki prihaja. Vir: O. Sevnica

Trije defibrilatorji za Zdravstveni dom Trebnje

LJUBLJANA, BOŠTANJ - Na povabilo predsednika Republike Boruta Pahorja so sprejem za najboljše slovenske športnice in športnike z glasbenim nastopom popestrili učenci OŠ Boštanj. Športnica leta je kraljica snežnih strmin Tina Maze, športnik leta »letalec 250« Peter Prevc, lovoriko športna ekipa leta pa so osvojili slovenski odbojkarji, ki so letos v Slovenijo prinesli srebrno medaljo iz Evropskega prvenstva v Bolgariji. Povzela: P.U., foto: spletna stran KS Boštanj

Območna enota Novo mesto Zavarovalnice Triglav je Zdravstvenemu domu Trebnje v okviru novoletne preventivne akcije »Za boljši jutri« namenila sredstva za nakup treh javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev. Občani ter obiskovalci naselij Dolenje Jesenice, Velika Strmica in Ornuška vas bodo odslej hitreje deležni ustrezne nujne pomoči. TREBNJE - Reševalna ekipa Zdravstvenega doma Trebnje lahko pravočasno ukrepa le, če pride do srčnega zastoja v neposredni bližini. Večina od 200 naselij, ki jih zdravstveni dom pokriva, pa je za urgentno reševanje preveč oddaljenih. To pomeni, da so tamkajšnji ljudje še toliko bolj odvisni od lastne pomoči. Ker je verjetnost preživetja tudi več kot 50-odstotna, če se defibrilacija izvede v prvih petih minutah, so v zdravstvenem domu začeli uvajati sistem zgodnje zunaj bolnišnične defibrilacije. Za to pa potrebujejo več javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev, pri čemer jim je na pomoč priskočila Zavarovalnica Triglav. Mag. Vera Rozman, direktorica ZD Trebnje, se je na slovesnosti ob predaji sredstev zahvalila zavarovalnici za pomoč in pojasnila: »Trije avtomatski defibrilatorji bodo dopolnili mrežo v najbolj oddaljenih naseljih na občinskih robovih. To so Dolenje Jesenice, Velika Strmica in Ornuška vas. Ljudje, ki živijo v teh krajih, bodo s pomočjo Zavarovalnice Triglav tako

imeli možnost, da bodo preživeli srčni zastoj in da bodo negativne posledice čim manjše. S tem se bo povečala kvaliteta življena prizadetih oseb, bistveno pa se bodo znižali tudi stroški zdravljenja in rehabilitacije.« Za boljše možnosti preživetja Ob koncu letošnjega leta bodo v okviru novoletne preventivne akcije »Za boljši jutri« v Zavarovalnici Triglav pomagali lokalnim skupnostim. Del finančnih sredstev, ki so jih v preteklosti namenili za nakup novoletnih daril za poslovne partnerje, bodo znova razpršili po vsej Sloveniji in podprli več kot 30 projektov v lokalnih okoljih od Obaledo Pomurja. Med njimi je tudi pomoč trebanjski zdravstveni ustanovi pri nakupu defibrilatorjev. »V zavarovalnici med temeljne vrednote uvrščamo tudi družbeno odgovornost in varnost. Želimo si, da bi krajani bolj oddaljenih naselij imeli boljše možnosti preživetja v primeru srčnega zastoja. Zato smo podprli projekt mreže stalno javno dostopnih defibrilatorjev, ki ga vodi zdravstveni dom,« je povedal Edo Povhe, direktor Območne enote Novo mesto Zavarovalnice Triglav. Celoten članek na www.nadlani.si

INFORMACIJE O SLUHU, VSA PONUDBA, DELOVNI ČAS:


IZ NAŠIH KRAJEV

-s ev nic

a .s

i

4

kz

. w ww

o n ˇ c e Sr

6 1 0 2

KZ SEVNICA z.o.o., Savska cesta 20/c, 8290 Sevnica, tel.: 07 81 63 600, www.kz-sevnica.si

Veseli december v Šentlovrencu Prihaja čas, ko se bo prižgalo na tisoče prazničnih luči, čas za topel stisk rok in dobrih želja za celo leto. V Šentlovrencu so v soboto, 28. 11. 2015, pričeli s prvo delavnico prazničnih dogodkov. ŠENTLOVRENC - Pod okriljem KUD Marija Kmetova je sekcija Ustvarjalne rokice tudi letos organizirala delavnico izdelovanja adventnih venčkov. Udeleženci, okrog 30 jih je bilo, so s seboj prinesli zelenje, za okrasni material in topel napitek pa je bilo poskrbljeno. Pletli so se venčki takšnih in drugačnih oblik. Klasični so bili narejeni iz zelenja in drugih naravnih materialov, prepleteni s trakovi, krasile so jih štiri svečke. Predvsem

mlajši so skupaj s svojimi starši oz. babicami izdelovali venčke vseh možnih barv in oblik, okrašene z najrazličnejšimi okraski. Adventni venčki, ki so jih spletli z združenimi močmi, pa jim krasijo tudi farno cerkev v Šentlovrencu. Delavnica je potekala v prijetnem, zabavnem, predvsem pa ustvarjalnem vzdušju. Da bo praznični december res poln veselja in dobre volje, so pripravili filmski večer v Kulturnem

domu skupaj z učenci PŠ Šentlovrenc, srečanje starejših krajanov in pred pričetkom božično-novoletnih praznikov delavnico izdelovanja novoletnih okraskov in voščilnic ter prižig lučk na novoletni smrečici pred PŠ Šentlovrenc. Vir: Mateja Oven, foto: Brane Praznik, povzeto iz MO.si

Slovenski župani na delovnem sestanku z evropsko komisarko Violeto Bulc v Bruslju Združenje občin Slovenije je tudi letos v sodelovanju z Evropsko komisijo v začetku novembra organiziralo dvodnevno izobraževanje v Bruslju z vpogledom v delovanje Evropske komisije ter s predstavitvami evropskih politik. TREBNJE - Z vabilom na izobraževalni obisk predstavil vlogo in pristojnosti Evropske komisije, želi Evropska komisija izboljšati sodelovanje s v nadaljevanju pa ga. Nevena Biševac iz slovenskimi občinami. Generalnega direktorata Evropske komisije za regionalno in mestno politiko strukturne sklade S predstavnico Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, predstavnik Generalnega direktorata v Sloveniji, gospo Natašo Šip, se je v Bruselj Evropske komisije za okolje NATURO 2000 in tako napotilo okoli 25 predstavnikov slovenskih program LIFE, ga. Katarina Jakšič in g. Zoran občin, izobraževanja pa se je udeležil tudi župan Stamenčič iz Generalnega direktorata Evropske Občine Trebnje, gospod Alojzij Kastelic komisije za zaposlovanje, socialne zadeve in Posebna pozornost tekom dvodnevnega vključevanje pa Evropski socialni sklad v Sloveniji. izobraževanja je bila namenjena črpanju kohezijskih sredstev v obdobju 2014­­–2020, Naslednji dan so udeleženci izobraževanja možnosti za razvoj regij v okviru programov EU obiskali še Odbor regij, kjer so se srečali tudi z ter novemu investicijskemu svežnju EU. Prvi dan evropsko komisarko Violeto Bulc. Violeta, sicer so se udeleženci mudili na Evropski komisiji, kjer Trebanjka, je županom slovenskih občin odkrito jim je na začetku gospod Jo Vandercappellen predstavila situacijo v Bruslju in možnosti črpanja

sredstev iz posameznih skladov za posamezna področja. Poudarila je, da imamo največje možnosti črpanja sredstev za razvoj podeželja in v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Je pa jasno povedala tudi, da v kolikor se na omenjenem ministrstvu ne bodo v doglednem času ustrezno organizirali, bodo tudi tukaj možnosti za črpanje slabše. Dvodnevno delovno srečanje v Bruslju je bilo po mnenju udeležencev zelo dobro organizirano, za kar gre zahvala tudi Združenju občin Slovenije in Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, po obisku se vsem odpirajo novi pogledi na možnosti za razvoj tako Slovenije kot tudi Evrope. Vir in foto: O. Trebnje


IZ NAŠIH KRAJEV

5

Zaposleni zaskrbljeni glede prodaje Trima, sklican tudi shod Peter Štrekelj, predsednik sindikata SKEI podjetja Trimo d.d., je v začetku decembra sklical novinarsko konferenco, kjer so zaposleni izrazili zaskrbljenost glede prodaje podjetja. Med najverjetnejšima novima lastnikoma se omenja poljski sklad Innovo in irski Kingspan, sicer največji Trimov konkurent, zato se je pojavila bojazen, da bi lahko šlo za sovražni prevzem. TREBNJE – Zaposleni podjetja Trimo d.d. želijo obvestiti tako prodajalce kot potencialne kupce, predvsem pa tudi širšo javnost, da Trimo niso zgolj stavbe, stroji in zemljišča. Trimo so predvsem ljudje, znanje, volja in vztrajnost. Na to so začeli pred dvema mesecema opozarjati večinske lastnike, konzorcij bank lastnic in upnic, ki že dve leti vodijo postopek prodaje družbe Trimo d.d.; to je takrat, ko so začutili stopnjevanje postopka prodaje v sami družbi. O tem, komu bodo lastniki prodali družbo, zaposleni seveda ne morejo odločati. Želeli pa so se srečati s predstavniki potencialnih kupcev in od njih izvedeti, kako vidijo Trimo v prihodnje in kakšna je njihova strategija nadaljnjega razvoja družbe Trimo. S tem namenom so na konzorcij bank lastnic in

upnic ter na prodajnega agenta naslovili pismo, v katerem so izrazili njihova pričakovanja, da se bodo v toku prodajnega procesa s kupcem družbe Trimo d.d. kot odgovorni lastniki uspeli dogovoriti, da se le-ta ne bo imel težav javno in tudi pogodbeno izjaviti in se zavezati sledeče: da bo tudi v prihodnje ohranil poslovanje in organizacijsko strukturo družbe in skupine Trimo v trenutnem obsegu (pri tem poudarjamo ohranitev razvoja, marketinga, tržne mreže in proizvodnih programov); da bo ohranil sedež družbe in proizvodne kapacitete na obstoječih lokacijah, da bo tudi v prihodnje ohranil število zaposlenih v družbi vsaj na enaki ravni, ter da ne bo posegal v že sprejete veljavne kolektivne dogovore v družbi Trimo d.d. Prodajni agent jim srečanja s kupci do tega trenutka ni omogočil in tega na podlagi njegovega odziva tudi ne pričakujejo do izbire končnega kupca. Rezultati poslovanja v letu 2015 namreč jasno kažejo, da je Trimo d.d. na pravi poti. Obseg poslovanja bo v primerjavi s plani predvidoma v

letošnjem letu večji vsaj za 10 odstotkov in kar za 20 odstotkov večji v primerjavi z lanskim letom. Pri tem je potrebno poudariti, da izpolnjujejo tudi vse obveznosti, ki jim jih nalaga MRA sporazum z bankami. Predstavniki zaposlenih v družbi Trimo d.d. se zavedajo, da družba za nadaljnji razvoj potrebuje dolgoročnega strateškega partnerja. Hkrati pa ne želijo, da bo družba Trimo prodana pod ceno nekomu, ki bo potem proizvodne programe prenesel drugam, podjetje v Sloveniji pa ukinil. Proti prodaji Trima so tudi lokalni politiki. Predstavniki DROTA menijo, da ni pravi čas za prodajo, župan občine Trebnje in poslanec državnega zbora Zvonko Lah, pravita, naj se v prodajo vmeša država in prepreči prodajo oz. naj se upošteva predloge zaposlenih glede prevzema. 11. decembra 2015 je bil s strani trebanjskega DSD-ja sklican tudi shod podpore za delavce in Trimo Trebnje, ki se ga je udeležilo kar nekaj ljudi.

občini Trebnje in tudi v širši regiji. Želimo, da še naprej nudi dostojno življenje številnih zaposlenih, njihovih družin in vseh, ki so kakor koli povezani s tem že 55 let uspešnim podjetjem,« so bili odločni na shodu. Tik pred zaključkom uredništva smo prejeli obvestilo uprave Trima d.d. Obvestilo o prodaji Trima: 14.12.2015 je bančni konzorcij lastnikov Trima v okviru prodajnega postopka izbral novega lastnika družbe Trimo d.d. Na podlagi najvišje cene je podpisal kupopro»Trimo ne pomeni zgolj 347 zaposlenih, pomeni dajno pogodbo s skladom zasebnega kapitala mnogo več. Trimo je namreč bil, je in želimo, da Innova, ki pretežno vlaga v Srednji in Vzhodni tudi v prihodnje ostane nosilec gospodarstva v Evropi. Naslednji korak je izvedba transakcije, ki bo predvidoma zaključena v prvih mesecih prihodnjega leta. Uprava družbe verjame, da bo družba Innova V okviru obiska evropskih destinacij odličnosti (projekt EDEN) so v začetku decembra Deželo kozolcev obiprepoznala pozitivni preobrat v našem poslovaskali britanski, avstrijski, italijanski in hrvaški novinarji, ki delujejo na področju turizma in kulinarike. nju ter naše obstoječe konkurenčne prednosti in potenciale in da bo s svojo kapitalsko močjo ŠENTRUPERT - Ob doživeti predstavitvi ze- prepričani, da bodo gostje v svoje države pogradila Trimovo zgodbo na globalnih trgih še lenega razvojnega modela Občine Šentrupert nesli dober glas o prvem muzeju s kozolci na naprej. in ogleda edinstvenega muzeja na prostem, ki prostem.

Obisk tujih novinarjev v Deželi kozolcev

ga je vodil župan Rupert Gole, so gostje skuhali marmelado, in jo seveda tudi poskusili, nato pa se s še vročo marmeladno mešanico poslovili in se odpeljali na letališče. V Deželi kozolcev so

V decembru so v Deželi kozolcev pripravili tudi delavnice za družine z naslovom Kar sejemo to žanjemo.

Vir: Peter Štrekelj, SKEI Trimo, foto: Trimo.si in FB

Vir in foto: Dežela kozolcev

PAKET SILVESTER

4 GB KLICI SMS MMS

JE PAMETNA IZBIRA.

PRENOSA PODATKOV

Vsak dodatni uporabnik enak paket dobi že za

Dragocenosti življenja so trenutki, ki dajejo spominom lepoto, prihodnosti pa smisel. Srečno in uspešno leto 2016,

Cesta Krških žrtev 141, 8270 Krško m: +386 (0) 40 411 300

14,99 € LG G4c

NA PAKETU SILVESTER

7,00 € X 24 MESECEV

simobil.si

kolektiv Si.mobil Sevnica, Trebnje, Krško.

Si.mobil Krško

19,99 €

Si.mobil Trebnje Stari trg 48, 8210 Trebnje m: +386 (0) 40 411 200

Akcijsko ponudbo za paket SILVESTER lahko od 24. 11. 2015 do vključno 31. 1. 2016 izkoristijo vsi novi in po Pogojih predčasnega nakupa telefona obstoječi naročniki Si.mobila. Navedene cene telefonov veljajo do 31. 12. 2015 oz. do razprodaje zalog, ob vezavi za 24 mesecev na paketu SILVESTER. Cena telefona je razdeljena na 24 enakih zaporednih mesečnih obrokov, od katerih stranka prvi obrok poravna ob nakupu telefona na prodajnem mestu, nato pa se obroki mesečno prištevajo računu za opravljene elektronske komunikacijske storitve družbe Si.mobil, d. d.. V primeru nakupa naprave na obroke se naročniku na prvem računu zaračuna Strošek odobritve obročnega nakupa naprave v višini 1,99 EUR. Paket SILVESTER vključuje uporabo storitev v gostovanju v državah EU po porabi, vendar ne več kot 10 EUR na mesec. Do te cene se obračunavajo neomejeni klici, neomejena sporočila sms in 1 GB prenosa podatkov. Vsak naročnik, ki bo že imel sklenjen paket SILVESTER ali enega od veljavnih paketov ULTIMATIVNI in bo hkrati aktiviral skupen zbirni račun, bo na dodatno sklenjenem paketu SILVESTER prejel dodatni popust v višini 5 EUR na mesečno naročnino, vendar skupno ne več kot na treh dodatno sklenjenih paketih SILVESTER ali SILVESTERnet. Vse cene vključujejo DDV. Za ponudbo veljajo Posebni pogoji akcijske ponudbe SILVESTER in SILVESTERnet ter splošna pravila paketov, ki so skupaj s cenami ostalih storitev, storitev v tujini, cenami izven zakupljenih količin, pogoji ponovne vezave za obstoječe naročnike ter pogoji ponudbe ob 12-mesečni vezavi na voljo na 040404040, www.simobil.si in na Si.mobilovih prodajnih mestih. Si.mobil d.d., Šmartinska c. 134b, SI-1000.

Si.mobil Sevnica Trg Svobode 1, 8290 Sevnica m: +386 (0) 40 411 202


6

IZ NAŠIH KRAJEV

Dr. Janez Bogataj predstavil monografi- Znižali komunalni prispevek za stanovanjsko cono Roje jo Potice v Šentrupertu

Občinski svet Občine Mirna je na 7. redni seji med drugim znižal komunalni prispevek za stanovanjsko cono Roje IV in skladno z vladnimi ukrepi sprejel sklep o spremembah cen vrtca.

3. decembra 2015 je bila v Deželi kozolcev v Šentrupertu predstavitev monografije z naslovom Potice, avtorja dr. Janeza Bogataja.

še mnogo zanimivih, pomembnih, predvsem pa uporabnih nasvetov. Po predstavitvi monografije Potice iz Slovenije, za katero je Bogataj osvojil prestižno nagrado na svetovnem sejmu kuharskih knjig v Pekingu, so se obiskovalci s slastjo lotili še poskušanja pripravljenih potic. Povzela: P.U., foto: Dežela kozolcev

za 199€ Tudi brez pologa 7500€ kapitala

Kmetijska zadruga Trebnje, z.o.o.

Kg SAMO

149

Preverite ugodno ponudbo pri prodajalcu!

20 % NOVOLETNI POPUST NA VSO POSODO

INOX, EMAIL, ETERNA Popust velja do 31.12.2015.

Svinjsko pleče,

brez kosti, postreženo

Kg SAMO

369 Popust velja v poslovalnicah s tehničnim blagom in SP Žužemberk.

Vabljeni v poslovalnice Kmetijske zadruge Trebnje!

Temno polnilo (filo) v pekaču zvaljate z mokrim kozarcem, nato zvaljate še svetlo polnilo (filo).

VABIMO GOSTIŠČA IN POSAMEZNIKE, DA SE PREDSTAVITE S SVOJIM »POSEBNIM« RECEPTOM. POKLIČITE NA: 070 899 899 ALI NAM PIŠITE NA: UREDNISTVO@NADLANI.SI.

Zadnji čas za tisk koledarjev in ostalega novoletnega programa Pokličite ali pošljite povpraševanje 070 833 833 - tisk@magmamedia.si

JA

postreženo, prednja

KC A AK IJA CI

275

15.

Kg SAMO

1.12 .20

NA VSE OSTALE DIMENZIJE DO 10% POPUST!

Svinjska polovica

AK A CIJ

4258

Sveža svinjska krača

Sestavine: 40 dag sladkorja, 1,5 dl mleka, 12,5 dag mar- Prelijete s čokoladno glazuro: 20dag čokolade, garine, 1 dl ruma, 20 dag mletih keksov, 30 8 dag masla in malo smetane. dag mletih orehov in 10 dag čokolade. Pekač dajte v hladilnik za nekaj ur, lahko čez noč. Priprava. Sladkor prevrete v mleku, dodate margarino in Povzela. P.U., po Društvu kmetic Šentjernej rum, nato kekse in orehe. Dobro premešate, razdelite v dva enaka dela, enemu dodate še čokolado.

do 3

SAMO

SVEŽE MESO SLOVENSKEGA POREKLA

Vir in foto: za O. Mirna, P.K.

Recept za sladico brez pečenja BAJADERE

Vse cene so v evrih z vštetim DDV. Slike so simbolične. Ponudba velja do prodaje zalog

Sava Eskimo S3 195/65R15

VSE ZA KOLINE

občinah Trebnje in Mirna, s katerim se krog športnikov, ki se jim določena vrsta priznanja lahko podeli, razširi. Določil je še, da se vrednost točke za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča poviša za 0,6 odstotka na 0,002187 evra na kvadratni meter, kar naj bi v proračun občine v letu 2016 glede na odločbe prineslo približno 142 tisoč evrov. Občinski svet se je seznanil tudi s projektom Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji, katerega nosilec je Občina Mirna, pridruženih pa je je 50 občin-partneric, v katerih je bila letos opravljena analiza mikrolokacij in posledično narejen pregled in analiza stanja, ki bo podlaga za nadaljnje akcije tako na terenu kot promocijske aktivnosti na evropskih turističnih sejmih v prihodnjem letu.

Kulinarični namig

Stari trg 2, 8210 TREBNJE TELEFON: 07 3481 500 E-mail: kz-trebnje@siol.net www.kz-trebnje.si

UGODNE CENE ZIMSKIH GUM – SAVA

MIRNA - Na območju stanovanjske soseske Roje IV naj bi po načrtu zraslo 17 enostanovanjskih hiš. Za kvadratni meter zemljišča je treba odšteti 30,00 evrov, komunalni prispevek pa se z sprejeto spremembo odloka o komunalnem opremljanju zemljišč na tem območju znižuje za 22 odstotkov, kar pomeni, da bo investitor za stanovanjsko hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov na 650 kvadratnih metrov velikem zemljišču plačal okoli 11 tisoč evrov, namesto dosedanjih 16 tisoč, kolikor je določal aprila letos sprejeti odlok. „Sprememba se je izkazala kot potrebna, zato ker se je ustavila prodaja zemljišč v zazidalnem kompleksu Roje, in sicer zaradi relativno visokega komunalnega prispevka. Torej: na Mirni ne bi prodajali parcele. Potem smo opravili analizo, izračune in izkazalo se je, da z znižanjem tega prispevka za približno 22 odstotkov dosežemo drugi efekt: povečamo prihodke v proračunu, nekaj občanov pa si zagotovi parcelo za stanovanjske objekte,“ je pojasnil mag. Štefan Vélečič, ki je na Občini Mirna zadolžen za področje okolja in prostora. Občinski svet je potrdil tudi nove cene programov v vrtcu Deteljica pri Osnovni šoli Mirna, ki je posledica nove ocene stroškov dela zaradi dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepov v javnem sektorju za leto 2016. Za prvo starostno obdobje bo tako od 1. januarja naprej nova cena 461,58 evra (0,35-% znižanje), za drugo starostno obdobje 337,56 evra (5,21-% povišanje) in za kombiniran oddelek 388,40 evra (1,12-% znižanje). Občinski svet je včeraj med drugim sprejel tudi pravilnik o podeljevanju priznanja Športnik leta v

Ve lja

ŠENTRUPERT - Ste vedeli, da na ozemlju današnje Slovenije pečemo potice že najmanj 440 let? Že leta 1575 jo je v svojih zapisih kot ‘povitico’ omenil Primož Trubar. V prihodnjih stoletjih je potica postala najbolj izvirna slovenska praznična jed, ki smo ji s kančkom domišljije in iznajdljivosti dodali raznovrstne sestavine. Ste že slišali za medeno, skutno ali korenčkovo potico? Kaj pa za potico s kranjsko klobaso? Svojevrsten pogled na slastno pecivo z luknjo v sredini je v Deželi kozolcev razkril etnolog prof. dr. Janez Bogataj, ki za zadnji mesec leta priporoča tradicionalno potico z orehovim nadevom. Obiskovalci so izvedeli skrivnosti o tem, kako mora potica vzhajati, kako debel mora biti nadev, zakaj je potrebno pri peki uporabiti potičnik, ter


IZ NAŠIH KRAJEV

16. Vesel sem Mirnčan V soboto, 5. 12. 2015, je bila na Mirni že 16. prireditev Vesel sem Mirnčan. Letos bolj skromna, kratka, a sladka, kot je ob koncu rekel idejni vodja Niko Borštnar. MIRNA - V prvem delu prireditve so nastopili učenci Glasbene šole Trebnje, ki so doma iz mirnske občine. Anja Krštinc (2. razred) je zaigrala na klavir, sledil je nastop Karle Jerič (2. razred) s flavto in Tilna Ahlina (2. razred) s trobento. Nuša Zupan (3. razred) je zaigrala na klarinet, Svit Bartolj (3. razred) pa na saksofon. Najštevilčnejše so bili zastopani učenci 4. razreda Glasbene šole Trebnje. Ema Slak je zaigrala na klavir, za njo se je na stolček usedla Zoja Eva Bartolj, Ema Režek in Satja Škoda sta bili skupaj kitarski duet, sledil je nastop Nine Pejič s klarinetom ter Nike Kadunc, prav tako s klarinetom in še enkrat ob spremljavi Jerce Klančar na klavirju. Na klavir sta zaigrali tudi Eva Erazem in Ana Sladič, nastop četrtošolcev pa je sklenila mlada violinistka Lana Rupnik. Klara Kramer (5. razred) je zaigrala na flavto, nastope otrok iz glasbene šole pa je sklenil Andraž Močnik (8. razred), ki je zaigral na harmoniko. Učence so na nastop pripravili Vivina Gazvoda, Špela Lampret, Igor Hribar, Jožica Zupančič, David Kocijan, Sara Zajc, Rado Kompan, Ivana Krhin Podlesnik, Pija Hočevar in Andraž Močnik, za klavirsko spremljavo je poskrbel prof. Zoltan Peter.

Prireditev, ki je bila prva leta prepoznavno srečanje harmonikarjev iz vse Slovenije, je zadnja leta priložnost, da na oder stopijo učenci glasbene šole in domači talenti. Letos je bilo drugih talentov manj, je pa bil dodatek glasbeni šoli zato toliko bolj kakovosten. Oktet Lipa iz Trebnjega, v katerem pojeta tudi dva Mirnčana, se je na Mirni prvič predstavil v novi oblačilni podobi. Pod vtisom dobrega nastopa na regijskem tekmovanju pevskih zborov in malih pevskih zasedb Dolenjske, Bele krajine in Posavja, na katerem je oktet osvojil srebrno priznanje, je bil tudi sobotni nastop prepričljiv in odmeven. Domačinka Elvira Žagar, ki se je igrati kitare in peti naučila sama, pa je najprej zapela sama, nato pa se ji je pri pesmi Dan ljubezni najprej pridružil Niko, kasneje pa še vsa dvorana. Niko je tudi sicer zbrane v dvorani nasmejal s skečem, v katerega je vpletel tudi domačega župana, ki pa se ni pustil prepričati, da bi zaigral na harmoniko ali zapel.

Janez Škrjanec – Inovativni mladi kmet po izboru širše javnosti

Na gradu Rače so v petek, 22. 11. 2015, razglasili inovativnega mladega kmeta (IMK), ki ga že deveto leto zapored prireja Zveza slovenske podeželske mladine v sodelovanju (ZSPM) s Kmetijsko gospodarsko zbornico Slovenije (KGZS). RAČE, TREBELNO - Na letošnjem izboru se je s svojimi inovativnimi idejami pomerilo šest kandidatov, Dolenjske barve pa je zastopal Janez Škrjanec iz Čužnje vasi. Namen tekmovanja je širjenje in poglabljanje znanja mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverjajo praktično usposabljanje mladih kmetov, ter spodbujajo k nadaljnji inovativnosti. Janeza Škrjanca je predlagalo DM Trebelno, saj je izpolnjeval številnim kriterijem, ki jih razpis zahteva. »Od leta 2012 se ukvarjamo s predelavo mleka. Želeli smo dvigniti kvaliteto mleka, zato smo letos zgradili moderno sušilnico za seno, tako da bomo popolnoma ukinili silažo in prešli na zdravo seneno mleko. Sušilnica je zgrajena iz štirih sušilnih boksov; trije za sušenje sena in eden za sušenje koruznega zrnja,« obrazloži Škrjanec, ki je kmetijo prevzel ob koncu študija živilstva in prehrane. Sušenje poteka s pomočjo toplotne strehe in kondenzatorja, seno pa iz enega konca do drugega prenašajo s tračnim dvigalom. »Ta način spravila nam omogoča kakovostnejšo krmo, saj lahko seno s travnika spravimo prej, ko so na

bilkah še vsi listi. Prednost pa je zagotovo tudi ta, da smo neodvisni od vremena,« še dodaja. Janez Škrjanec si je z inovacijo, s specializacijo in posodobljeno kmetijsko pridelavo in predelavo na njihovem kmetijskem gospodarstvu na letošnjem izboru priboril naziv IMK po izboru širše javnosti. Naziv IMK 2015 podeli strokovna žirija, ki jo sestavljajo člani iz KGZS in ZSPM in letos je ta naziv pridobil Matjaž Frešer iz Ritoznoja, ki se je preusmeril v ekološko vinogradništvo. Na letošnjem izboru je bila tudi novost, da so lahko za kandidate glasovali preko spletne strani in ravno seštevek teh glasov je Škrjancu prinesel zmago širše javnosti. Vir in foto: Dragica Ribič

Celoten članek na www.nadlani.si

Vir: P. K., foto: M. S. in P. K.

ZA LASERSKA OPERACIJA OČI

7

www.pizzerija-maxim.si


8

IZ NAŠIH KRAJEV

Ko podobo na ogled postavlja ljubiteljska kultura Nocoj bo govora o ljubezni… S tem Hafisovim verzom se je začela tradicionalna prireditev Apel podobo na ogled postavi, ki se ja na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, odvijala v kulturnem domu v Mokronogu. MOKRONOG - O čem drugem kot o ljubezni pa bi sploh lahko govorili, če so se na odru predstavljali posamezniki in sekcije ljubiteljskih ustvarjalcev občine Mokronog Trebelno? Pester program, v katerem so nastopile različne sekcije KUD-a Emil Adamič ter drugi posamezni ustvarjalci domačega okolja, je zajemal najrazličnejše umetniške izraze: glasbo, petje, igro svetlobe, ples, dramsko igro ter lutke. Z nastopi so sodelujoči dokazali, da v svoje delo vlagajo nešteto ur vaj, dela, preizkušanj, raziskovanj in rokovanj z najrazličnejšimi izraznimi materiali in sredstvi, predvsem pa volje in naklonjenosti do ustvarjanja. Ob koncu prireditve je sledilo odprtje likovne razstave in podelitev nagrad 1. slikarskega Ex-tempora v Mokronogu na temo kresne noči. Kultura torej živi, poganjajo jo mlini na ljubezen. O pogojih dela, podpori in naklonjenosti lokalne skupnosti do ljubiteljskega ustvarjanja v našem okolju pa kdaj drugič.

DRUŽABNA SCENA Dolenjki Jerici Steklasa je finalni nastop v oddaji Slovenija ima talent uspel, vendar žal ne do zmage. Prvič v zgodovini je zmagal plesalec in sicer Jernej Kozan iz okolice Črnomlja. Jerici čestitamo za nastop in želimo veliko uspehov naprej. Ob polfinalnem nastopu je prejela čestitko tudi od Tine Maze …

Opazili smo... HITRO TISKANJE

070 833 833

V nedeljo, 29. novembra je KS Veliki Gaber ob Večina ljudi se veseli prednovoletnega vzduš30 letnici doma krajanov prevzela defibrilator in ja. Ravno to je obdobje, ko postane uporaba maskoto praznika Korenja. pirotehnike tako nadležna in sporna. Nekdo prižge petardo ali raketo, ob tem pa ne pomisli na posledice, koliko ljudi in živali je pok prestrašil ali kako drugače vplival na njihovo duševno stanje, ter na možnost poškodbe ob uporabi pirotehnike.

Vir: Polonca Bartolj, foto: JSKD OI Trebnje

Spoštovani lastniki, uporabniki in poslovni partnerji!

Zahvaljujemo se vam za izkazano zaupanje in vam hkrati voščimo blagoslovljen Božič ter srečno 2016.

Tu smo za vas. Vaša Komunala Trebnje d.o.o.


9

IZ NAŠIH KRAJEV

Hiša žive dediščine v oddaji Dobro jutro Zimski »outfit« Bela cerkev, kraj z manj kot 300 prebivalci in kraj, kjer je doma prijaznost, pestro dogajanje ter veliko kulturne dediščine, je v petek, 11. decembra, gostila ekipo oddaje Dobro jutro z RTV Slovenija. BELA CERKEV – Pestra društvena dogajanja so v Beli Cerkvi od letošnjega junija, ko so v nekdanjem hramu učenosti odprli nov kulturni dom, še bolj pestra. Hiša žive dediščine, kot so ga poimenovali, zajema štiri nadstropja in je vsebinsko razdeljen po naslednjih prostorih: Zwittrova dvorana, vinski laboratorij, trgovina s spominki, Soba žive dediščine, Dežela arheologije, prostor za začasne razstave, Škratova soba in Soba naših prednikov. Soba žive dediščine je opremljena kot kuhinja, kjer večkrat na teden organizirajo pekovske in kuharske delavnice, za katere je veliko zanimanja. Tudi za ekipo oddaje Dobro jutro so pridne belocerkovške gospodinje pripravljale jedi iz ajde ter kaše, ki so jih naredile na kar 40 različnih načinov. V oddaji, kjer je bila tokrat rdeča nit ajda in kaše, so se predstavili tudi Mlin Rangus in mlinar Jože

V decembru smo obiskali trgovino Mega mar v Trebnjem. Pripravili so pestro ponudbo ženske in moške zimske mode pa tudi za prednovoletne zabave se bo kaj našlo. V decembru so pripravili AKCIJO: 1 artikel -10% 2 artikla -20% 3 artikli -30%. Črnina je vedno » in« in elegantna …

Na prednovoletno zabavo pa se lahko odpravite v elegantni obleki, v kateri boste zagotovo opazni.

VABIMO BUTIKE, TRGOVINE IN POSAMEZNIKE, DA SE PREDSTAVITE S SVOJO PONUDBO MODNIH OBLAČIL.POKLIČITE NA: 070 899 899 ALI NAM PIŠITE NA: UREDNISTVO@NADLANI.SI.

neča dejstvo, da je tu veliko čebelarjev. Čebelar Roman Košale je predstavil svoje edinstvene medene izdelke, medtem ko so članice Društva podeželjskih žena in deklet Bela Cerkev predstavile kruh narejen iz različnih kaš. Gledalcem so se predstavili tudi vinogradniki, ki so pripravili vinjevrško obaro, s katero so na tekmovanjih pobrali že kar nekaj priznanj. Gledalce oddaje Dobro jutro pa je pozdravil tudi sramežljivi škrat Vini, ki živi v škratovi jami blizu cerkve, in ki so mu otroci pripravili nekaj ajdovih in prosenih jedi, ter ga tako zvabili na pojedino. Ekipa RTV Slovenija je bila nad tem koncem Dolenjske nadvse navdušena, prebivalci Bele Cerkve pa so se s svojo gostoljubnostjo odlično izkazali.

BODI(TE) EKO Košak, ki so izpostavili njihovo pestro ponudbo kaš in poudarili uporabo lokalno pridelane hrane. Spregovoril je tudi Jože Lusavec iz Društva Ajda, ki je poudaril, da ajda ne potrebuje nobenega škropljenja in gnojenja. Prebivalci Bele Cerkve se radi pošalijo, da tu živi Vir: D. R., foto: Facebook več čebel kot prebivalcev, zato tudi ne prese-

Dobrodelni bazar uspel Četrto leto zapored je Lions klub Novo mesto skupaj z Rotary klubom Novo mesto pripravil dobrodelni bazar NOVO MESTO – Na stojnicah so v zameno za Miklavževa darila zbirali prispevke dobrih ljudi za sodobno napravo “Play attention” (za pomoč hiperaktivnim otrokom, ki se težko zberejo). Napravo potrebuje Posvetovalnica za odrasle in otroke iz Novega mesta. Akcija je uspela, tako da bo novomeška posvetovalnica lahko kupila potrebno napravo. Organizatorji se zahvaljujejo vsem donatorjem.

Nekatere funkcije elektronskih naprav – tako malih gospodinjskih aparatov kot bele tehnike – skrbijo za okolje, vaš čas in vašo denarnico. Spoznajte vse te funkcije in naprave, ki imajo vgrajene. Energijski razredi pri hladilnikih Z uporabo električnega hladilnika, ki dosega visoke energijske standarde, kot so A+, A++ in A+++ lahko veliko privarčujete. Vsak dodan plus pomeni porabo za še nekaj odstotkov energije manj. Najvarčnejši hladilniki tako lahko porabijo tudi do 60 odstotkov manj energije v primerjavi z razredom A, pri čemer je veliko odvisno tudi od vaših navad odpiranja in zapiranja vrat ter lokacije hladilnika. Poleg tega so hladilniki, ki so uvrščeni v višje energijske razrede bolj prijazni za okolje in uporabnika.

V Novem mestu odpirajo razstavo ob 100-letnici rojstva slikarja Vladimirja Lamuta

Vir in foto: Lions klub Novo mesto

Novi trg 6 prodan Mestna občina Novo mesto je na javni dražbi za 410.000 evrov prodala nekdanjo občinsko stavbo na naslovu Novi trg 6.

V spodnjih dveh nadstropjih Jakčevega doma, ki deluje v okviru Dolenjskega muzeja v Novem mestu, so odprli pregledno spominsko razstavo.

NOVO MESTO – Razstavo so pripravili ob bili 130 Lamutovih del, ki jih omenjena muzejska 100-letnici rojstva tamkajšnjega akademskega hiša hrani v svojih depojih. Bodoči lastnik je privolil tudi v dodatne pogoje, slikarja Vladimirja Lamuta. Za razstavo so upora- Vir in foto: STA s katerimi si občina v primeru neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti pridružuje predkupno pravico, da objekt odkupi nazaj po enaki ali nižji prodajni ceni.

AK CIJA AK CIJA CI

JA

15. .20

AK

Pokličite ali pošljite povpraševanje 070 833 833 - tisk@magmamedia.si

do 31. 12

070 899 899

VIZITKE že od 20 eur + ddv LETAKI že od 30 eur + ddv ZGIBANKE že od 50 eur + ddv lja

Z nami do prepoznavnosti!

AKCIJA HITRO TISKANJE

Ve

NOVO MESTO - Prostor, ki že dolgo ni več v ponos Novomeščankam in Novomeščanom, bo tako dobil novo namembnost. Novi lastnik bo moral po podpisani pogodbi stavbo porušiti v 90 dneh in prostor spraviti v nenevarno stanje, v enem letu pa naročiti tudi izdelavo novega pro- Vir: MO Novo mesto storskega načrta ter razpisati arhitekturni natečaj.


10

IZ NAŠIH KRAJEV

Nagrada Sempl v roke novomeškemu podjetju Mediodrom

Konec novembra je potekala konferenca medijskih trendov SEMPL, ki je v Portorož privabila več kot 900 udeležencev. Več kot dvajset mednarodnih govorcev se je v skladu s sloganom letošnje konference »Zbujen, zvedav, zmagovalen in zabaven« (»Awake. Aware. Award. Awesome.«) osredotočilo na aktualne novosti v medijsko-komunikacijski panogi, ki jih v največji meri narekujejo nove digitalne tehnologije in rešitve. PORTOROŽ, NOVO MESTO - Na festivalu medijskih trendov SEMPL je novomeško podjetje Mediodrom prejelo dva Zlata Semplerja za Renaultovo kampanjo Z.E. TAXI, in sicer v kategorijah inovativna uporaba komunikacijskih kanalov in naj izkustvena kampanja. Podjetje Mediodrom je sicer digitalna agencija, ki ustvarja digitalne izkušnje, ki navdušujejo uporabnika. Povzela: P.U., foto: Facebook

Prednovoletni sprejem župana

V sredo, 9. decembra, je župan Gregor Macedoni na tradicionalni prednovoletni sprejem povabil poslovne partnerje, sodelavce in prijatelje Mestne občine Novo mesto. NOVO MESTO - Sprejem se je začel s krajšim centra Janeza Trdine. kulturno-umetniškim programom v Trdinovi dvo- Vir: povzela: P.U., foto: FB, Boštjan Pucelj rani in se nadaljeval družabno v avli Kulturnega

Škocjanski vrtec po novem letu nekoliko dražji Občina je lani sprejela proračun za leto 2015 in 2016, zato so občinski svetniki na decembrski seji sprejemali le rebalans proračuna z novo oceno prihodkov in odhodkov do konca novembra, ki pa so bistveno nižji od načrtovanih. ŠKOCJAN – Letošnji prihodki občine Škocjan znašajo skoraj 2 milijona 770 tisoč evrov, kar je 4 milijone 270 tisoč evrov manj od načrtovanih, ter dobrih 2 milijona 660 tisoč evrov odhodkov, kar je 4,8 milijona manj od predvidenih in sprejetih. Župan Jože Kapler je na seji pojasnil, da so lani zavestno sprejeli tako visoke številke, in sicer za-

Škocjanski svetniki so med drugim sprejeli strokovno podlago za občinski podrobni prostorski načrt Hrastulje 2 in za obnovo lokalne ceste do tam, katerega izdelovalec je novomeško podjetje Acer. Mag. Jelka Hudoklin je na seji predstavila dve variantni rešitvi, svetniki pa so predlagano tudi sprejeli. Škocjan bo tako verjetno že prihodnje leto prišel do novega območja stanovanjske pozidave, kjer bo možna gradnja 18 stanovanjskih hiš. Od novega leta pa se bodo za 1,2 odstotka povišale cene predšolskega varstva v Vrtcu Radovednež Škocjan v skupini od enega do treh let ter od treh do šestih let, medtem ko je za kombinirani oddelek predvideno 0,5 odstotno povišanje cen. Višina dnevnega odbitka za neporabljena živila zaradi odsotnosti otroka ostaja nespremenjena in bo še naprej znašala 1,61 evra. Na občini kot razlog za povišanje cen navajajo sprostitev napredovanja javnih uslužbencev v plačne razrede in po preračunu so ugotovili, da dosedanje cene ne bodo zadoščale za pokritje letnih stroškov poslovanja vrtca.

radi predvidenih projektov, za katere pa letos razpisov ni bilo. Računajo, da bo v prihajajočem letu 2016 drugače, a župan zaskrbljenosti pri tem ni skrival, saj kot kaže razpisov z infrastrukturnega področja ne bo. Obetajo se zgolj hidravlične izboljšave, za katere mora občina v prihodnjem letu zagotoviti 282 tisoč evrov, v letu 2017 pa 29 tisočakov. Župan Kapler je še dodal, da je občina letos dokončno poplačala investicijo komunalne ureditve poslovne cone GTC Škocjan (210 tisoč evrov) ter varščino, prejeto od Elesa (275 tisoč evrov). Povzela: D. R., foto: skocjan.si

HITRO TISKANJE

www.nadlani.si, Tel.: 070 899 899, info@nadlani.si

• • • • •

letaki vizitke kuverte plakati nalepke

• • • • •

majice zgibanke bilteni transparenti zastave

GSM: 070 833 833 www.magmamedia.si, tisk@magmamedia.si

Napovednik Pestro dogajanje v dolenjskih občinah: Ob sobotah, Kmečka in rokodelska tržnica, Park Trebnje 19.12.2015, ob 8. uri, Božična tržnica, Sevnica 19.12.2015, ob 9. uri, obisk dedka Mraza v KC JT Šentjernej 20.12.2015, ob 10. uri, Tržnica in prižig lučk, Trubarjev dom upokojencev, Loka pri Zidanem mostu 20.12.2015, ob 18. uri, Božični koncert Mestne godbe Novo mesto v KC Janeza Trdine Novo mesto

12 MESECEV BREZ OBRESTI!

DO 1500 EUR SUBVENCIJE

Zbrala. P.U.

Karte na pregled Človek teče za avtobusom in vpije: »Počakajte prosim, zamudil bom v službo!« Potniki začnejo vpiti vozniku: »Počakaj ga, zaustavi!« Voznik: »Ne smem na cesti...« Potniki: »Ne bodi kreten, ustavi vendar!!!« Ribolov blondinke Blondinka gre pozimi na ribolov. V led zvrta lu- Voznik res zaustavi in človek vstopi. Ko avtobus knjo in hoče začeti, ko z neba zasliši glas: Tukaj odpelje, se človek oddahne, potegne izkaznico in pravi: ni rib. Odide malo naprej, ponovno zvrta luknjo, da »Karte na pregled!« bo začela loviti in spet z neba: Policaja in ogledalo Tukaj ni rib. Ker gre v tretje rado, se odloči, da bo poskusila Dva policaja sta se sprehajala po cesti... Prvi še na drugi strani ledene ploskve. Izbere pri- zagleda na tleh ogledalo, ga pobere, se pomeren kraj, zvrta luknjo, pripravi palico, skoraj gleda vanj in reče: »Poglej, poglej, tega človeka pa že od nekje vrže... poznam.« Z neba zadoni: Pravim ti, da tukaj ni rib. Ogledalo vzame se drugi in odgovori: Blondinki je prekipelo. Zadere se nazaj, Kdo mi to govori, da tuki not »Da, tudi meni se zdi znan! Najbolje, da neseva to sliko komandirju.« ni rib? In res odneseta »sliko« komandirju. Komandir A si bog, al kdo me prepričuje, da ni rib? vzame ogledalo in vzklikne: Z neba se zasliši: Ne jst sm napovedovalec v hokejski dvorani in »Seveda da poznam tega človeka, on pri frizerju vedno nasproti mene sedi !« pust led pri miru.

Za nasmeh

Slika je simbolična.

21.12.2015, ob 19.30 uri, Gledališka predstava Mame, KD Sevnica 24.12.2015, ob 17 uri, Adventni sejem in otroški program na Glavnem trgu v Novem mestu 26.12.2015 ob 18. uri, Tradicionalni božično novoletni koncert v dvorani OŠ Blanca 26.12.2015 ob 19. uri, Koncert MePZ Pomlad in Avtomobili, Glavni trg Novo mesto


IZ NAŠIH KRAJEV

Šentjernejski oktet priredil »en lep večer« Šentjernejski oktet, eden najstarejših oktetov v Sloveniji, je v Kulturnem centru Primoža Trubarja je v začetku decembra pripravil letni koncert z naslovom Nocoj je en lep večer. ŠENTJERNEJ - Šentjernejski oktet je zopet številnim obiskovalcem koncerta pričaral harmonijo zvokov in lepoto slovenske ljudske glasbe in jih tako s svojimi glasovi za trenutek odmaknil od vsakdanjika. Prvi del večera je bil posvečen slovenskim ljubezenskim fantovskim pesmim, drugi del pa dalmatinskim in slovenskim popevkam ob spremljavi Andreja Resnika, ki je umetniški vodja Šentjernejskega okteta. Kot gostje so nastopili Harmonikarji iz Mirne peči, ki igrajo že 15 let in septet Fortuna, ki šteje sedem energičnih deklet iz Šentjanža, ki skupaj prepevajo že šesto leto. Člani Šentjernejskega okteta s pesmijo vedno znova in znova skrbijo za slovenske korenine in kulturno poslanstvo. Koncert je povezovala Anita Petrič, ki že šesto leto sodeluje z oktetom. Ob koncu koncerta je prisotne v dvorani pozdravil tudi sveti Miklavž, ki je malo pred tem obdaril otroke na plac v Šentjerneju. Čaroben in doživet večer se je zaključil ob kozarčku najboljšega cvička v dolini, šentjernejskega kralja cvička De-

nisa Gorenca in ob odličnih poticah iz različnih koncev Slovenije. Namreč v Kulturnem centru Primoža Trubarja se je odvijalo tudi državno ocenjevanje potic in razstava, ki so jo organizirale članice Društva kmetic Šentjernej. Vir: povzela D.R., foto: sentjernej.si

Miklavž na plac obdaril več kot 400 otrok

11

Kriminaliteta Goljufije pri zaposlovanju V zadnjem času smo prejeli več prijav o sumih goljufij pri sklepanju zaposlitev. Podjetje je imelo na spletni strani zavoda za zaposlovanje in agencij za zaposlovanje objavljenih več oglasov za razna delovna mesta (tajništvo, pleskanje, razna druga dela). Na oglase se je prijavilo več oseb, ki so imele tudi razgovore z delodajalci oz. ponudniki zaposlitve. Na razgovorih so delodajalci zahtevali, da jim kandidati za zaposlitev plačajo od približno 200 do 250 EUR, kar naj bi bilo namenjeno za plačilo zdravniškega pregleda pred zaposlitvijo in tečaja varstva pri za kratko delo pri njemu. delu. O prejemu denarja je delodajalec izdal tudi potrdilo, tako da je vse skupaj izgledalo Zaradi tega opozarjamo iskalce zaposlitev, da bodite previdni pri sklenitvi zaposlitve in pogočisto. vorih o zaposlitvi. Osebam ne dajajte denarja Nekateri kandidati so dejansko odšli na pre- za nekaj, kar mora plačati delodajalec. Poleg gled, po tem pa se za zelo kratek čas tudi za- tega se lahko tudi sami prej pozanimate, koliko poslili pri delodajalcu. Nekatere pa delodajalec takšen pregled resnično stane, s tem pa tudi sploh ni napotil na pregled. Delodajalec se po- seznanite delodajalca. tem ni več oglašal na klice po telefonu, če pa že, je rekel delavcem, da ne rabijo več priti v Pripravil: Niko Avguštinčič, Policijska poslužbo. Denarja delavcem ni povrnil niti plačal staja Trebnje

www.nadlani.si

V soboto, 5. 12. 2015, se je v večernih urah na plac v Šentjernej pripeljal sveti Miklavž in obdaril najmlajše v občini Šentjernej. ŠENTJERNEJ - Otroci so bili zelo veseli njegovega prihoda. S svojim spremstvom, angelčki, se je pripeljal s kočijo, obložen z veliko darili. Otroci so ga z velikim navdušenjem in veseljem pričakali na glavnem trgu, kjer je bilo na voljo tudi nekaj stojnic z lokalno ponudbo. Med njimi so članice Društva kmetic Šentjernej brezplačno delile potico. Otroci so svoje želje in pričakovanja izrazili z risbicami, ki so jih prinesli Miklavžu. Druženje je bilo veselo, sproščeno, praznično in prijetno, predvsem ob petju otroškega cerkvenega zborčka, ki ga vodi Mirjam Šolar. Na klaviaturah je zborček spremljala Marjeta Hosta. Občina Šentjernej se zahvaljuje vsem dobrotnikom, ki so prostovoljno sodelovali, predvsem podžupanu

Telefon: 07 6000 600

Dobrodelni koncert za nova senčila Zadnji novembrski petek je bil v Osnovni šoli Žužemberk zopet dobrodelno obarvan.

ŽUŽEMBERK - V tamkajšnji telovadnici šole so namreč že tretje leto zapored priredili dobrodelni Janezu Selaku, ki je daroval sredstva za obda- koncert, katerega izkupiček iz prostovoljnih priritev vseh otrok, kar je sovpadalo s svetovnim spevkov in denarja sponzorjev bo namenjen postavitvi senčil nad terasami dvorskega vrtca. Skoraj dnevom prostovoljstva. tretjino potrebnega denarja za nakup senčil so naVir in foto: O. Šentjernej brali že z lanskoletnim koncertom, letos pa so se temu cilju še približali. Nemir. Za temperamentno vzdušje prepolne teloŠtevilčno množico obiskovalcev koncerta je poz- vadnice je poskrbela tudi plesna skupina Country Pred bližajočimi prazniki so v Žužemberku na Miklavževo nedeljo dožive- dravila tudi ravnateljica šole Mira Kovač in izrazila Koral, pa tudi vsi trije otroški pevski zbori pod vodli čudovit koncert, napolnjen s pozitivno energijo glasbenice Lynn Marie veliko veselje in zahvalo nastopajočim glasbe- stvom Nine Zajec. Večer sta s hudomušnimi vložki nikom, ki so se odrekli honorarju in donatorjem s povezovala Matej Kocjančič in Maja Kokol. Sledila iz Nashvilla. prispevki. je tradicionalna novoletna tržnica, katere izkupiček Koncert, ki ima vsako leto dobrodelno noto, je bil bo namenjen financiranju dodatnih dejavnosti šole ŽUŽEMBERK - Stara starša Lynn Marie, Mitudi letos v znamenju glasbe. Med prvimi nastopa- in pomoči otrokom iz socialno ogroženih družin. chael Hrovat in Johanna Vidic, sta se v Združene jočimi se je predstavil domači ansambel Urok, za države Amerike odpravila v začetku prejšnjenadaljevanje glasbenega dogodka pa so poskrbe- Vir: mojaobcina.si, povzela: Dragica Ribič, li Mladi Belokranjci, ansambel Azalea in ansambel foto: Rok Nose, OŠ Žužemberk ga stoletja iz Zagradca in bližnje Drašče vasi. Odrasla je v slovenski skupnosti v Clevelandu, njeno otroštvo pa je bilo prepleteno s slovensko Tudi v Novem letu naj bo vaš korak odmeven, glasbo in kulturo. Njen oče je igral harmoniko in vaša beseda pogumna, vaše življenje iskrivo bil vodja ansambla, prav pri njemu pa je dobila in polno toplih trenutkov. glasbeni navdih. Slovenijo in njene sorodnike je obiskala že več kot desetkrat, vsakič pa nastopa Vesel božič in srečno novo leto vam želimo in se predstavi tudi slovenskemu občinstvu. Tako plju in na koncertu Ota Pestnerja v Cankarjevemu družina Deu s sodelavci! je poleg Miklavževega koncerta v Žužemberku domu. Njen zanimiv in virtuozen nastop z diatonastopila tudi kot gostja radia Zeleni val v Grosu- nično harmoniko so spremljali tudi gosti večera,

Ameriška kraljica polke navdušila

med drugim so nastopili Dejan Bojanec, Matej Kocjančič, Kathy Zamejc Vogt, mladi harmonikaši glasbene šole Roka Legana in drugi, za rdeče niti koncerta pa je odlično poskrbela Klavdija Longar. Po koncertu je sledilo družabno srečanje in pogovor z glasbenico svetovnega formata, ki se ponaša s prvo nominacijo glasbene nagrade Grammy za album »Best polka album«. Vir in foto: mojaobcina.si, S. Mirtič, povzela D.R.

Gostilna Zlata kaplja Stari trg 3, Mokronog (07) 349 96 40

Žaga – Transporti – Bencinski servis

Preloge 23, Mokronog

T. 030 606 885 , tel.: (07) 349 95 56


12

GOSPODARSTVO

Davčne blagajne: po novem letu obvezno obvestilo o računu in obveznosti kupca Vsi uporabniki davčnih blagajn ali vezanih knjig računov morajo najpozneje 2. 1. 2016 v poslovnem prostoru na vsaki elektronski napravi za izdajo računov ali drugem kupcu vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izdaje računa in izročitve računa kupcu ter obveznosti kupca, da prevzame in zadrži izdani račun (obvestilo).

Priznanje jabolko kakovosti tudi CIK-u Trebnje in Šolskemu centru Krško-Sevnica 10. decembra, je bila v hotelu Slon v Ljubljani zaključna slovesnost ob podelitvi nacionalnih priznanj jabolka kakovosti.

Tudi v letošnjem letu je CMEPIUS skupaj z Ministrstvom RS za izobraževanje, znanost in šport podelil nacionalne nagrade jabolka kakovosti 2015 najboljšim zaključenim projektom v evropTakšno obvestilo morajo nalepiti na vsako elek- pa bodo obvestilo zgolj natisnili s spletne strani skih programih izobraževanja in usposabljanja. tronsko napravo za izdajo računov, ali ga izobesi- FURS, odločijo sami. ti na drugem kupcu vidnem mestu v poslovnem Državni zbor RS je 15. julija 2015 sprejel Zakon Nagrade je podelila ministrica za izobraževanje, prostoru (npr. na pult ali steno poleg blagajne). o davčnem potrjevanju računov, ki se bo začel znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič. V V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, ki uporabljati 2. januarja 2016. Sprejet je sistem, v nagovoru je med drugim poudarila, da je duh se kaznuje z globo od 2.000 do 50.000 EUR. katerem bodo blagajne zavezancev preko spleta naše internacionalizacije odprtost ne le šolskega Oblika in velikost takšnega obvestila sta na- povezane s centralnim informacijskim sistemom sistema, ampak družbe nasploh. »Internacionatančno predpisani s Pravilnikom o spremembah Finančne uprave RS. Finančna uprava bo potrdi- lizacija je vedno večsmeren proces, ki ga vodijo in dopolnitvah pravilnika o izvajanju Zakona o la in shranila podatke o računih pri gotovinskem in usmerjajo ljudje.« Ob tem je ministrica dejala, davčnem potrjevanju računov. Za nepremičen poslovanju v postopku njihove izdaje v realnem da znanje nima meja, je tisto, ki pomeni velik izziv poslovni prostor je predpisana velikost obvestila času. Postopek davčnega potrjevanja računov na našo prihodnost in je naša skupna odgovornajmanj v formatu A5 (148 x 210 mm), za pre- skupaj z veljavnima členoma 38. in 31. a Zakona nost. »Prav v tej odgovornosti vidim vaš izjemen mičen poslovni prostor pa najmanj v formatu A7 o davčnem postopku tvori sistem, ki bo omogo- doprinos: skozi projekte in skozi predanostjo, (74 x 105 mm). čal sledljivost in učinkovitost nadzora nad izdani- kjer premikate tudi kakšno tradicionalno zaprtost institucij, kljub temu, da to ni tako enostavno.« mi računi ter omejil sivo ekonomijo. Obvestila v različnih formatih pdf (A7, A6, A5, A4, Zavezanec bo moral ob vsaki dobavi blaga in A3) in v vektorski obliki so objavljena na spletni storitev za plačilo z gotovino izdati račun prek »Zato so jabolka, ki jo danes prejemate, tista strani FURS, s katere si jih lahko zavezanci na- elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane zlata nit, zlato dobro, ki jo moramo gojiti tako, tisnejo. Tiskovina mora biti barvna. Zakonodaja pogoje in omogoča izvedbo postopka potrje- da bodo jabolka ne le zdravo rdeča, okusna in sicer ne predvideva nalepk, panojev ali drugih vanja računa, in ga izročiti kupcu blaga oziroma kakovostno domače vzgojena, ampak tudi globalno prepoznavna,« je dejala ministrica in se oblik tiskovine, vendar je njihova uporaba vse- naročniku storitve. zahvalila vsem, ki prispevajo k uresničevanju tudi eno možna. Zavezanci se o tem, ali bodo razo- Vir: Finančna uprava RS tistih ciljev, ki smo si jih zadali na ministrstvu, to je besili obvestilo v obliki nalepke, plakata ipd., ali odprtost in internacionalizacija v povezavi s kakovostjo. »Ključna za to so podporna okolja, ki ne nastanejo čez noč, niti ne nastajajo sama po sebi. Tam ste nosilci prav vi in mi na ministrstvu imamo nalogo, da vam pri tem pomagamo. Zato Na 18. dnevu kakovosti in inovativnosti, ki je potekal 3. decembra 2015 bomo tudi v novi finančni perspektivi močno popod sponzorstvom podjetja Revoz, d. d., so se udeleženci posvetili odspeševali odprta učna okolja in mednarodno nosom. vpetost na vseh ravneh.«

Na 18. dnevu kakovosti in inovativnosti o odnosih kot gradnikih odličnosti Odnosi gradijo naše življenje, tako osebno kot poslovno. Lahko so dobri - pozitivni ali slabi negativni. V obeh primerih močno zaznamujejo naš vsakdan in naše življenje. Želja seveda je, da bi bilo čim več pozitivnih, v tem primeru je upravičeno pričakovati večjo uspešnost in boljše rezultate. Dobri odnosi polnijo z energijo, slabi izčrpavajo. Organizacija, ne glede na svojo velikost ali zrelost, ali na katerem področju deluje, ima vzpostavljen sistem managementa, ki opredeljuje odnose med različnimi procesi, aktivnostmi in strukturami za dosego zastavljenih ciljev. Odlične organizacije z deležniki gradijo kulturo zaupanja in odprtosti. Znajo pritegniti in ustvariti visoko raven zaupanja. Spodbujajo sodelovanje, transparentnost ter vzpostavljajo skupne vrednote, kar se odraža v uspešnosti vseh udeleženih.

Nagrajenci: • V okviru Comenius šolskih partnerstev je zlato jabolko prejela Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor za projekt Fun Around Fashion with Ecological Passion. • V kategoriji Leonardo da Vinci projekti partnerstva je zlato jabolko prejel Šolski center Krško-Sevnica za projekt Compile New Competences and Implement them to Teaching. • V kategoriji Leonardo da Vinci prenos inovacij je zlato jabolko prejel Šolski center Nova Gorica za projekt Mechatronics in Energy Saving Applications. • Zlato jabolko v kategoriji Grundtvig učna partnerstva pa je prejel Center za izobraževanje in kulturo Trebnje za projekt FREE – IT, Foster Re-integration and Enhance Employability through Inmates Training. Vir in foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Diamantni ključ podjetju Ferročrtalič Škocjanska občina je bila letos gostiteljica 20. tradicionalnega srečanja obrtnikov Območne obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto, na katerem so podelili priznanja za delo v obrti in podjetništvu ter zlati, srebrni in bronasti ključ.

globalnem trgu danes in v prihodnosti. • Da raznolikost spodbuja kreativnost, lahko potrdimo z moderirano delavnico, ki je sledila (prej omenjenemu) »pogovoru o odličnosti«, kjer so sodelovali vsi prisotni in podali možne konkretne rešitve, kako v praksi odgovoriti na prej postavljene (kaj) izzive. • Rezultati izvedene delavnice so široko uporabni - vsakdo lahko najde kakšen namig za svoje delo in razvoj organizacije, v kateri deluje. • Zaključki posveta so pomemben gradnik razvoja odličnosti v okviru GZDBK in vodilo Sekciji za kakovost in inovativnost za načrtovanje nadaljnjega dela.

Zaključki posveta: • V kolikor imamo pri delu model, v okviru katerega ciljno vodimo aktivnosti, je verjetnost, da bomo dosegli želene rezultate zelo visoka. Na posvetu smo glede na v uvodu postavljena izhodišča, temelječ na modelu odličnosti in realnih raziskavah, skozi »pogovor o odličnosti« z eminentnimi predstavniki organizacij ugotovili, kah je Vir in foto: Gospodarska zbornica Dolenjske pomembno za uspešnost in konkurenčnost na in Bele Krajine

Tudi v letu 2016 vam želimo veliko lepih pogovorov in srečnih sms-ov. www.nadlani.si

ŠKOCJAN - V prostorih OŠ Frana Metelka Škocjan se jih je na decembrskem srečanju zbralo preko tristo, med drugim tudi mnogi župani oz. podžupani občin, iz katerih prihajajo člani zbornice: iz Novega mesta, Dolenjskih Toplic, Mirne Peči, Straže, Šentjerneja, Šmarjeških Toplic, Žužemberka in seveda iz Škocjana. Delovanje obrtnikov, ki kljub težki gospodarsko finančni situaciji vztrajajo in se trudijo iz dneva v dan, je pohvalila tudi Mojca Andolšek, predsednica OOPZ Novo mesto in kritično pokomentirala uvedbo davčnih blagajn, ki bodo po njenem mnenju prizadela že tako ranljive obrtnike oz. malo gospodarstvo. Andolškova je skupaj s podpredsednikoma upravnega odbora OOZ Novo mesto Romanom Florjančičem in Robertom Medletom podelila vrsto priznanj obrtnikom, ki v obrti in podjetništvu delajo že 10, 20, 25, 30 in več let. Za 35 let dela v obrti so bronasti ključ prejeli: Slavko Bukovec iz Uršnih Sel, Stanko Opara iz Malega Slatnika, Plastika Bevc iz Mihovice pri Šentjerneju, Prima Transport Marjan Rodič iz Dolenjega Kronovega ter Jože Vodopivc iz Brezja pri Šentjerneju; srebrni ključ za 40 let dela v obrti sta prejela podjetja Grad - Top Franc Krnc iz Podhoste pri Dolenjskih Toplicah ter Štefan Srebrnjak iz Malega Slatnika; zlati ključ za 45 let dela v obrti je prejelo podjetje Kovinoplast Laharnar iz Novega mesta; diamantni ključ za 50 let dela v obrti pa Ferročrtalič uvoz-izvoz iz Sel pri Dolenjskih Toplicah. Bronasta plaketa za 20 let članstva je šla v roke

Natalije Klobučar iz Straže, Mirjane Lalić iz Novega mesta ter Andreje Žnidar iz Novega mesta; srebrna plaketa za 25 let članstva pa Andreju Krajncu iz Novega mesta. Posebni priznanji za uspešno delo v obrtno-zborničnem sistemu 2015 sta prejela dva škocjanska podjetnika: šivilja Fanika Godec, ki se s to dejavnostjo ukvarja že 18 let, ter Anton Bobič, ki si kruh v avto prevozništvu služi že 21 let. Navdušenje zbranih pa je bila deležna poteza škocjanskega podjetja Avtocenter Krašna, ki se je odločilo, da sredstva, namenjena novoletnemu obdarovanju (2 tisoč evrov), raje prispeva v dobrodelne namene, in sicer družini Strazberger za zdravljenje njenih šestletnih dvojčkov Anžeta in Eneja, ki se borita s težko boleznijo. Zbrane sta nagovorila tudi podpredsednik upravnega odbora OPZ Slovenije Franc Novak in škocjanski župan Jože Kapler, ki je ob tej priložnosti napovedal tudi čimprejšno oživitev nove škocjanske gospodarsko tehnološke cone v Dobruški vasi. Po uradnem delu, kjer so za prijetno razpoloženje poskrbeli ljudski pevci Stari prijatelji iz Dobrave, dekliška pevska skupina Plamen iz Škocjana, mlada violinistka Tereza Zupet, ter Vesel teater iz Dolenjskih Toplic s hudomušno komedijo, je sledila pogostitev, kjer so zbrani s kozarčkom nazdravili uspešnemu delu tudi v novem letu 2016. Povzela: D.R.


NASVET

13

Rubrika Katje Istenič Psihologija denarja in decembrska nakupovalna mrzlica December je čas obdarovanja. Mnogi uživajo ob misli, s čim bodo letošnje praznike presenetili svoje bližnje. Raziskave kažejo, da nas nakupovanje daril za druge v povprečju celo bolj osreči kot kupovanje daril zase. Mnogi pa poročajo tudi o pritisku, ki ga doživljajo ob božičnem nakupovanju. Statistika pravi, da se kar 1 od 4 ljudi ob prazničnem nakupovanju počuti napeto in nakupovanje doživlja kot stres. Praznična ponudba na vsakem koraku in vsesplošna komercializacija božiča nam sporočata, da bližnjim moramo kupiti darilo. Obdani smo z idejo, da preko daril bližnjim pokažemo, koliko nam pomenijo. Naše nakupovalno vedenje je pogosto odvisno od našega odnosa do denarja. Nekateri imajo težave s tem, da nakupujejo in trošijo prekomerno. Verjamejo, da je denar za zapraviti, zato jim nikoli ne uspe kaj dosti privarčevati. Tisti, ki verjemejo, da je denar nekaj slabega, področje denarja pogosto zanemarjajo. Nekateri imajo drugačen problem. Verjamejo, da je denar namenjen izključno varčevanju in zgolj najbolj nujnim rečem. Ne znajo si tudi kaj privoščiti in v nakupljeni stvari uživati.

tako na finančnem kot na drugih področjih po večkratnem nakupovanju, zapravili več denarja nepotrebnem ovirajo. Kaj lahko storimo? kot sicer. V primeru, da se znajdete v situaciji, ko Nekaterim je bil zdrav odnos do denarja že pri- si želite nekaj kupiti impulzivno, vam priporočam, Slovenci splošno gledano nimamo najbolj zdra- vzgojen, večina izmed nas pa mora zdrav odnos da se za trenutek ustavite in razmislite, kako se vega odnosa do denarja. Pogosto ga povezu- do denarja načrtno razviti. To storimo tako, da počutite. Raziskave kažejo, da naše notranje jemo s pohlepom, nepoštenostjo ali brezčutno- svoj odnos in prepričanja o denarju ter nakupo- stanje pomembno vpliva na kupne odločitve, ki stjo. Mnogim je neprijetno ob misli, da bi glasno vanju vzamemo pod drobnogled ter jih ozave- jih sprejemamo. V primeru, da se počutite razoznanili, da si želijo imeti veliko denarja. Prepri- stimo. Četudi morda ugotovimo, da naš odnos dražene, jezne, žalostne, ste utrujeni, lačni, vas čani so, da želja po denarju o njih pove nekaj do denarja ni tako zdrav, kot bi si želeli, to ne po- zebe in podobno, je večja verjetnost, da boste slabega. Popačena prepričanja o denarju, ki jih meni, da bo vedno tako. Svoj odnos do denarja sprejemali slabše odločitve. Z impulzivnim nakupogosto imamo so zlasti »Denar je sveta vladar.«, vsekakor lahko spreminjamo. Oblikujemo lahko pom je torej bolje počakati. Če lahko, ga odložite »Denar te pokvari.«, »Nikoli nimam dovolj denar- tak odnos do denarja, ki nam bo v življenju koristil za dan ali dva ali pa vsaj 20 minut. V tem času ja.«, »Ko bom imel več denarja, mi bo lažje in ter nam omogočal, da se počutimo sproščeno, lahko jasno in umirjeno premislite, ali je nakup za bom srečnejši.«, »Ne znam ravnati z denarjem.« svobodno in bogato. vas res smiseln ali ne. in podobno. Prepričani smo, da želja po denarju izključuje druge pomembne vrednote, kot so na Kako se torej lotiti letošnjega nakupovanja? Da letošnje nakupovanje za nas ne bo stresno, primer zdravje, poštenost, radodarnost, dobro- Decembrski nakupovalni mrzlici se boste najbolj je torej pomembno, da nakupujemo čim bolj delnost, ljubezen, pomoč drugim in podobno. učinkovito uprli s tem, da ste na svoje vedenje zavestno. Poleg tega se je dobro spomniti, da Pozabimo, da želja po denarju še zdaleč ne čim bolj pozorni. Priporočam vam, da svoje na- poleg daril obstaja še vrsta drugih načinov, s zmanjša ali ne izniči naših ostalih vrednot. kupe načrtujete. Vnaprej torej razmislite, komu katerimi bližnjim pokažemo, koliko nam v resnici želite darilo kupiti ter koliko ste pripravljeni za pomenijo. darilo odšteti. Priporočam vam tudi, da nakup Če do denarja nimamo razčiščenega odnosa, opravite v enem kosu, kot da nakupujete več dni Katja Z. Istenič, psihologinja in avtorica knjisami sebe na poti do uspeha pogosto neza- po malem, saj je večja verjetnost, da boste ob ge Skrita uganka denarja vedno sabotiramo. Težko sprejemamo dobre odločitve glede denarja, kadar te odločitve izvirajo iz strahu ali jeze. V skladu s svojimi mislimi in prepričanji se tudi vedemo, zato so od naših prepričanj odvisne izkušnje, ki jih bomo v zvezi z Decembra večina potrošnikov opravi več nakupov za darila. denarjem imeli. Popačena prepričanja o denarju nas pogosto ovirajo pri uspešnem upravljanju z 1. Darilo obdarovancu ni prav ali mu ni denarjem, iskanju službe, napredovanju v službi, všeč. Ga lahko zamenjate, vrnete v trgouspehu, uresničevanju svojih želja in tudi na po- vino?

Kljub temu, da se z denarjem srečujemo takorekoč vsak dan, je denar v mnogih krogih še vedno tabu tema. Po eni izmed raziskav, izvedeni v Ameriki, se celo raje pogovarjamo o smrti kot o denarju. Kljub redni prisotnosti denarja v našem življenju, se o njem skorajda ne učimo. V šolah denarju ne namenjamo pozornosti, le redki pa so tisti posamezniki, ki se kasneje v življenju samoiniciativno izobražujejo s finančnega področja. Ker o denarju le redko govorimo, do njega dročju odnosov, saj je denar statistično gledano Številni potrošniki še vedno menijo, da lahko pogosto razvijemo popačena prepričanja, ki nas pogost izvor konfliktov. brezhiben izdelek vrnejo v trgovino v 8ih dneh od nakupa. Kar 76 % anketiranih (N=787) je na vprašanje v naši spletni anketi V trgovini ste kupili oblačilo, doma pa ugotovili, da vam ne pristaja. Ga je je skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov trgovec dolžan zamenjati oz. vam vrniti de- 3. Izdelek nima obljubljenih lastnosti. nar, če izdelek vrnete v roku 8 dni? odgovorilo Ko kupujete nov izdelek, seveda upravičeno priz Da. čakujete, da bo takšen, kot je bilo dogovorjeno. 2. Ob nakupu po spletu smo prejeli po- Prodajalec vam je takšen izdelek tudi dolžan izškodovan izdelek! Kako naj dokažemo ročiti. Ste npr. kupili vodoodporne čevlje, ki pa prodajalcu, da je takšen izdelek že pri- so se povsem premočili že ob prvem dežju? Ali torbico, pri kateri zadrga ne deluje? V teh prišel do nas? Včasih pomeni izbira darila le pol bitke, če se merih lahko uveljavljate stvarno napako. Po vaši karkoli zaplete pri dostavi. Varna in pravočasna izbiri lahko zahtevate zamenjavo za nov izdelek, Našim zvestim strankam ter poslovnim partnerjem želimo dostava izdelka je naloga prodajalca. Ko potro- popravilo, vračilo kupnine ali vračilo dela kupnine vesele praznike ter vse lepo v letu 2016. šnik prevzame izdelek in šele naknadno ugotovi, v sorazmerju z napako. S prodajalcem komunicida je ta poškodovan, bo težko dokazoval, da je rajte pisno in ne pozabite na rok, v katerem morate prodajalca obvestiti o odkriti napaki... škoda nastala v postopku dostave.

Top 3 pravice, ki jih je dobro poznati pri decembrskih nakupih

Vljudno vabljeni na POTRJENKO Z NOVIMI SPOMINI, 1.1.2016 VSAKO NEDELJO VAM NUDIMO VEČ VRST NEDELJSKIH KOSIL

že za 9€

Na izbiro več vrst malic od pon. do pet. od 9. - 12. ure

že za 4,4€

PRIPRAVLJAMO TUDI POGOSTITVE ZA: Obhajila Birme Krst Poroke Rojstnodnevne zabave Zabava za zaključene družbe Galaksija Trebnje d.o.o., Podjetniška ulica 13, 8210 Trebnje

TELEFON: 07 30 45 933

Celoten članek na www.nadlani.si


14

AVTO MOTO

Vožnja v zimskih razmerah Vozniki lahko, predvsem z ustrezno zimsko opremo in strpnostjo, v zimskem času bistveno pripomorejo k boljši prevoznosti cest, hkrati pa tudi k prihranku uporabe posipnih materialov in tako k boljšemu ohranjanju in varstvu cest, vozil in okolja. V zimskih razmerah naj vozniki ne pozabijo: ustrezno opremiti svojih vozil s predpisano zimsko opremo, preveriti stanje in prevoznost cest, kamor se odpravljajo, upoštevati navodila služb, ki skrbijo za prevoznost in varnost cest v zimskem času in biti strpni. Nasveti za vožnjo v zimskih razmerah in pozimi: • hitrost vozila naj se zmanjša in prilagodi razmeram ter stanju vozišča; • poveča se naj varnostna razdalja med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami; • zavirajte rahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko; • ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje; • zelo pomembna je izbira ustreznega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje ali zdrs vozila; • vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti; • posebej bodite pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se lahko pojavlja poledica; • računajte z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno; • med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni

do drugih udeležencev v prometu – v takih razmerah je še posebno pomembna vozniška kultura, etika in solidarnost.

je preveriti ali se v sistemu nahajajo tujki (smeti ali posušeno listje); • napravo za ogrevanje notranjosti vozila preveriti učinkovitost ogrevanja, odrosevanja in Priprava vozila na zimo in skrb zanj v odmegljevanja stekel; zimskih razmerah • napravo za odvajanje izpušnih plinov - prevePoleg upoštevanja zgornjih nasvetov k varnejši riti tesnenje zaradi nevarnosti uhajanja plinov v vožnji v zimskih razmerah in pozimi pripomore notranjost vozila; tudi dobra priprava motornega vozila na zimo. • olje v motorju - gladina olja mora vedno segati Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma med obe oznaki (max - min) na merilni palici; in luči je tu še vrsta drugih naprav in opreme, ki • sistem za močenje vetrobranskega jih mora uporabnik vozila pred zimo pravočasno stekla - preveriti je treba količino vode v posodi in skrbno preveriti. ter ji dodati zadostno količino sredstva proti Priporočamo, da se pregleda sledeče naprave zmrzovanju. Pozor, med vožnjo se temperatura v avtomobilu: še bolj zniža, zato s sredstvom proti zmrzovanju • akumulator - pregledati, očistiti in namazati ne varčujte; je treba kabelske priključke ter preveriti stanje • metlice brisalcev - preveriti njihovo izrabljenost elektrolita v celicah; in jih po potrebi zamenjati; • hladilni sistem - preveriti je potrebno gosto• stanje in napetost jermenov, ki zagotavljajo to, raven in odpornost hladilne tekočine proti vrtenje alternatorja, črpalke hladilne tekočine in zmrzovanju; drugih naprav; • sistem za dovod zraka v vozilo - priporočljivo • sistem za dovod goriva - pri vozilih z dizel motorjem je priporočljivo pregledati in po potrebi očistiti ali zamenjati filter za gorivo; • učinkovitost ogrevalnih sveč pri dizel motorjih, ki morajo tudi v nizkih temperaturah ogreti vžigalne komore motorja; • tesnila vrat - če jih bomo občasno namazali z glicerinom, v mrzlih dneh kljub vlagi vrata ne bodo primrznila; • ključavnice na vratih in pokrovu prtljažnika občasen vbrizg WD 40 ali podobnega penetri-

rajočega antikorozivnega sredstva bo preprečil zmrzovanje ključavnic, po pranju pri temperaturah pod 0 °C ključavnice in tesnila osušite in po potrebi ponovno namažite; • v vozilu naj bo pozimi ali v zimskih razmerah v posodi za gorivo najmanj 50 % goriva, da se lahko ogreva notranjost vozila tudi, če pride do zastoja in s tem do morebitnih težav z oskrbovanjem; • v vozilu naj bodo rokavice, odeja, strgalo za led in manjša snežna lopata; • pnevmatike - obrabljenost, morebitne poškodbe in tlak, tega preverite pogosteje, ko se temperature močno znižajo; v primeru različne obrabljenosti pnevmatik spredaj - zadaj upoštevajte, da morajo biti na zadnji osi vedno pnevmatike z večjo globino profila v dezenu tekalne površine kot na prednji osi; • voznik osebnega avtomobila, ki so ga vremenske razmere zalotile nepripravljenega, naj se iz prometa izloči sam; to velja zlasti za odseke cest pred klanci, kjer je že eno ustavljeno vozilo pogosto vzrok, da promet popolnoma obstane. Povzela po Darsu: P.U.

www.kia.si

O O D 015log! M A 2 S 12. odaje za 3z1. d.o razpr o

Velika novoletna akcija

POPUSTI DO 7.100 EUR

ŽE ZA

ZA 1 EUR

KI A

ZA 1 EUR

AK IL UP OZ UN O VE G A V

A

EUR

N

Vesele praznike in obilo sreče na cesti Vam želi

4x

+

PNEVMATIKE ZIMSKE 1EUR OB

14.990

A UGODN BN O SE

ST

PO

Welcome paket do 31.12.2015.

NOVI

10.990

EUR

Vozila Kia so serijsko opremljena z najdaljšo tovarniško garancijo KIA - Največ avta za vaš denar PSC Stepan d.o.o., Šmarješka cesta 50, Novo mesto 07-393-36-80 (prodaja), 07-393-36-80 (servis) www.facebook.com/KIASlovenija Kombinirane porabe goriva: 3,7 – 8,5 l/100km, emisije CO2: 95 – 204 g/km CO2. Emisijska stopnja: EURO 5. Emisije NOx: 0,00 – 0,16 g/km. Popust 7.100 EUR velja za katerokoli vozilo Kia Sportage ob uveljavitvi Joker popustov (»Staro za novo« 2.000 EUR, »Vozilo z zaloge 3.100 EUR, »Kia financiranje« 2.000 EUR). Veljavnost ponudbe: do 31. 12. 2015 oz. do odprodaje zalog. Ob nakupu novega vozila KIA 4x zimske pnevmatike za doplačilo 1 EUR (ne vklj. platišč in montaže). Cene vključ. vse dane popuste in prihranke in ne vključ. kovinske/bele barve in stroška priprave vozila. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka, zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter NOx. Pogoji garancije na voljo v garancijski knjižici vozila ali pri pooblaščenem zastopniku vozil Kia Slike so simbolične. PSC STEPAN d.o.o., Šmarješka cesta 50, Novo mesto.


AVTO MOTO

15

Dolenjski Pan-Jan postal Škodin trgovec leta 2015 Laskavo priznanje Škodin trgovec leta za leto 2015 je prejelo družinsko podjetje PAN-JAN d.o.o. Trebnje, s salonoma v Trebnjem in Ivančni Gorici. nje pravi odraz tega truda, hkrati pa tudi dokaz kot so tehnični pregledi in servisiranje ter celo zaupanja v nas in naše storitve,« je zadovoljna upravne storitve podaljšanja registracij vozil, Prijateljeva. sprememb lastništva ter sklepanja zavarovanj. V Trebnjem lahko pri njih koristite tudi avtoklePAN-JAN je sicer družinsko podjetje z dolgo, parske in avtoličarske storitve. 25-letno tradicijo. Leta 1991 sta ga ustanovila Jelka in Janez Šalehar, leta 1995 pa je posta- Vsekakor je naziv Škodin trgovec leta 2015 velo uradni zastopnik za prodajo in servisiranje liko priznanje za trdo delo in visoko kakovost novih vozil znamke Škoda. Dandanes podje- storitev, ki jih ponuja podjetje PAN-JAN d.o.o. tje zaposluje več kot 40 uslužbencev, poleg Trebnje, zaposleni pa obljubljajo, da bodo zastopstva za prodajo Škodinih vozil pa je od svojim strankam tudi v prihodnje nudili storileta 2009 tudi poobleščeni prodajalec vozil tve najvišje možne kakovosti ter tako še naprej Kia. skrbeli za njihovo izjemno zadovoljstvo. V ponudbi imajo tudi široko paleto rabljenih na dlani 12-15 trgovec leta.pdf 1 15.12.2015 11:33:12Vir in foto: spletna agencija Ideaz vozil ter na dveh poslovnih enotah, v Trebnjem in Ivančni Gorici, nudijo številne storitve, Konkurenco je sestavljalo osemnajst pooblaščenih prodajalcev po vsej Sloveniji, komisija pa je odločila, da si ta naziv najbolj zasluži prav Pan-Jan, sicer prvo podjetje, ki je v Sloveniji postavilo salon vozil Škoda, zgrajen po najnovejših smernicah tovarne vozil Škoda. Omenjena salona vozil se nahajata v Trebnjem

in Ivančni Gorici, direktorica podjetja Pan-Jan d.o.o. Anita Prijatelj pa s ponosom pove, da je omenjeno priznanje zanje in za njihovo delo pomeni veliko potrditev. »Pri nas so stranke vedno na prvem mestu in zato se vseskozi trudimo ne le za njihovo zadovoljstvo, temveč za izjemno zadovoljstvo. Menim, da je to prizna-

SUPERB!

C

SIMPLY CLEVER

SUPERB!

M

Y

CM

Kombinirana poraba goriva in izpusti CO2: 4,1-7,2 l/100 km in 109-164 g/km, emisijska stopnja: ���� �, ���ci�ična ��i�i�a ���i�ovi� o��i�ov ������ 0,0�71�0,0����1011 �/��, �r�i ���ci� 0,0000�� 0,00120 �/��, ���vi�o ���c�v� 0,17��,�3� ����i�ov �io��i� ���2� �� na��o����n���i �o��o�r��ni ��in, �i �ov�roča ��o�a�no ���r�van��� ��i�i�� on��na��va� ��nan���a �ra�a i� �ro���a �o����no �ri���va�o � �o��a��an�� �a�ovo��i ��nan���a �ra�a� �ri���va�o ��a��i � č����rno �ovi�ani� �onc�n�raci�a� �ri���n��a o�ona, ���c�v ��10 in ��2,5 ��r ���i�ovi� o��i�ov�

1% 6

ŠKODA ZA 1% NA MESEC

6-LETNO JAMSTVO

MY

CY

IME TRGOVCA d.o.o. AVTOKLEPARSTVO 15 �a��ov �r�ovca, ����o, 01 234 5�7 20 AVTOLIČARSTVO Srečno in VULKANIZERSTVO uspešno OPTIKA 2016! AVTOPRALNICA TRGOVEC LETA 2015

CMY

K

KRMELJ 2B, 8296 KRMELJ / TEL. 07/81-85-780 WWW.ATGZUPAN.COM / delavnica@atgzupan.com

PAN-JAN d.o.o.

Trebnje, 07/34 60 700 Ivančna Gorica, 01/32 04 715

www.avtoslak.si

Želimo vam lepe Božične praznike, v Novem letu pa veliko zdravja in sreče ter poslovnih uspehov!


16

DOM IN VRT

»Ko vlaga v prostoru naraste, je potrebno prostor prezračiti« Nova, energetsko učinkovita okna so zrako in vodo tesna ter vgrajena po nemški smernici – po postopku RAL, kar pomeni, da med okvirjem in steno ni več mikro por, zato je vdor zunanjega zraka preprečen v prostor. Nastajajo t.i. toplotni mostovi, ki so posledica (pre)velike izgube toplote in kondenzacija notranje vlage, na katero se naseli plesen. »Prehajanje toplote preko stene in toplotnih mostov povzroči, da zaradi nizke temperature površine stene pride do kondenza. Če je relativna vlažnost v prostoru previsoka (nad 55 %), vlaga ne prekriva več le površine sten, ampak začne polniti njihovo celotno prostornino in stene se začnejo navlaževati, kar je idealno za nastanek plesni,« pojasni prehod vlage v prostor Jože Opara iz podjetja Tim Opara, ki se s sanacijo vlage in zidne plesni ukvarjajo že od leta 2004. Nastanek plesni omogoča rosišče, ki nastane zaradi kondenza na stenah in stropovih. »Kakovost življenja in zdravja se zaradi pojava plesni v bivalnih prostorih občutno poslabša, obenem pa lahko to vpliva na trajnost gradbenih materialov in notranje opreme ter poveča vzdrževalne stroške,« še dodaja Opara. Vzrok vlage Poudariti gre, da vlago proizvajamo z različnimi aktivnostmi v prostorih: izhlapevanje vode v ku-

hinji in kopalnici, pranje in sušenje perila ... Tudi izolacija stavbe ima velik vpliv na vlažnost v prostoru zaradi: (ne)tesnosti stavbnega pohištva, kondenza na neustreznih zasteklitvah, neustrezne toplotne izolacije stavbe, toplotnih mostov ... »Vzrok za prekomerno vlago in razvoj plesni pa je zelo pogosto tudi nepravilno prezračevanje in ogrevanje. Vendar, ko steno izoliramo z izolacijskimi ploščami, kot so Promatect MC, so toplotne izgube le neznatne, temperature površine stene so mnogo višje in ni več pogojev za nastanek kondenza ali zidne plesni,« svetuje Opara in dodaja, da je pravilno prezračevanje prostorov izrednega pomena. »Ko vlaga v prostoru naraste, je potrebno prostor prezračiti. Prezračiti je potrebno večkrat na dan pri povsem odprtih oknih, in sicer odvisno od letnega časa: pozimi za nekaj minut, poleti do 30 minut«. Preprečevanje nastanka vlage Da se izognemo vonja po plesni in zdravstvenih težav, se moramo posluževati nekaterih ukrepov, ki zmanjšajo nastanek toplotnih mostov. Poleg zgoraj omenjenega prezračevanja strokovnjaki priporočajo še: zmanjšamo nepotrebno sušenje perila, intenzivno tuširanje, kuhanje z veliko pare

ter najmanj trikrat dnevno na prepih prezračimo strokovnjaki priporočajo pogosto in kratkotrajno že, ali je treba vlago dodajati ali odstranjevati. celotno etažo. »Energetsko učinkovitejše je prisil- prezračevanje s prepihom ter spremljanje relativno prezračevanje z rekuperacijo odpadnega zra- ne vlažnosti zraka s higrometrom, ki nam poka- Vir: Dragica Ribič ka. Omogočiti pa moramo tudi neoviran dostop toplega zraka do vseh notranjih površin obodnih sten, zato se svetuje, da odmaknemo pohištvo od zunanjih sten za vsaj 5 cm,« pojasni Bojan Žnidaršič iz Nacionalne energetske poti Slovenije, ki dobre in slabe energetske prakse na njihovi spletni strani predstavljajo v člankih, fotografijah, komentarjih in videoposnetkih. V podjetju Tim Opara so nam kot načine, s katerimi pri njih rešujejo problem kondenzne vlage in zidne plesni, povedali naslednje: »Pri poskusih odpravljanja zidne plesni v stanovanju smo največkrat priče uporabi različnih premazov, ki naj bi plesen zatrli. Takšen način odstranjevanja pa je kratkotrajne narave, saj ne reši problema nastanka. Kmalu smo priče ponovnemu pojavu zidne plesni in običajno še v večjem obsegu, saj se spore plesni lahko prenašajo po zraku in se naselijo še na drugih stenah«. Obenem dodajajo, da je najbolj smotrno vgraditi sistem izolacijskih plošč Promatect MC, ki so iz povsem naravnega materiala (kalcijev silikat), so parapropustne in se izredno hitro sušijo. »Plošče tudi preprečujejo mrzlo sevanje sten, obenem pa nudijo prihranek pri ogrevanju. Na ta način trajno in na naraven način odpravimo kondenzno vlago in zidno plesen, kar potrjujejo tudi zadovoljne stranke,« pojasni Opara in dodaja, da velika večina, ko opazi zidno plesen ali izločene solitre z odstopanjem materiala, najprej pomisli na estetski videz. »Le malo pa se nas zaveda škodljivosti vlažnih sten in z njimi zidne plesni za zdravje. Zidne plesni oddajajo veliko spor, ki jih z vdihavanjem zraka absorbira človeški ogranizem. Posledice so nastanki astme, alergije in drugih obolenj, ki vplivajo na delovanje človeškega organizma,« iz izkušenj pripomne in priporoča maksimalno 55 % relativno vlažnost v prostorih. Trajnejše rešitve Kot trajno in najboljšo rešitev za odpravo plesni strokovnjaki priporočajo kvalitetno termoizolacijo oboda stavbe, s katero odstranimo vzrok, to je toplotni most. »Kvalitetna pomeni dovolj debela fasada (20 cm), zadnja plošča (30 cm), streha (40 cm) in tlak proti raščenemu terenu (15 cm). Debelina pa ni vse. Izjemno pomembna je kvalitetna izvedba z upoštevanjem pravila 'pol metra čez',« še dodajajo. Opozarjajo pa tudi, da imajo 'šlampasto' termoizolirane stavbe celo več toplotnih mostov, kot neizolirane. Pri slednjih so velike toplotne izgube, toplotnih mostov pa (skoraj) ni. Ne pozabimo - štiri članska družina proizvede z dihanjem, znojenjem, kuhanjem, kopanjem v 24 urah od 10 do 15 litrov tekočine. Več kot 99 % jo moramo odstraniti s prezračevanjem skozi okna ali prisilno z rekuperacijo. Relativna zračna vlažnost se zniža pozimi, ko se hladen zunanji zrak v prostoru ogreje. Za doseganje udobne in zdrave klime v bivalnih prostorih


17

DOM IN VRT

Do prazničnega vzdušja s toplim kaminom V decembrskem času v marsikaterem stanovanju praznični čas obogati goreč kamin, ki ambient ogreva in obenem deluje sproščujoče. Vendar pa je smiselno pri sami gradnji kamina upoštevati navodila in izkušnje pečarjev in dimnikarjev, ki poznajo zakonitosti izdelave in spremljajoče predpise. Številni pečarji priporočajo toplozračno izvedbo kamina, saj zaradi sodobnega načina življenja, ko iz služb prihajamo pozno popoldan, ti kamini prostor hitreje segrejejo. Kamine v vseh podjetjih, ki se ukvarjajo z izgradnjo kaminov, oblikujejo po vaših željah in zmožnostih, tako da so kamini največkrat unikatni izdelek, glede na način ogrevanja prostora in drugo pa jih poznamo več vrst. Široka paleta različnih kaminov Kamine delimo glede na način ogrevanja – izpih ali sevanje, ter na vrsto kuriva. Pečarji imajo največ povpraševanja po toplozračnih kaminih, ki lahko ogrejejo bivalni prostor, pa tudi sosednje prostore. Ti lahko omogočajo naravno kroženje toplega zraka ali pa imajo vgrajen ventilatorski sistem, s katerim prisilno pospešijo kroženje toplega zraka v prostoru. Na trgu lahko izberemo tudi akumulacijski kamin, ki oddano toploto kurišča akumulira ter jo enakomerno stalno prenaša v prostor. Toplovodni kamini pa izkoriščajo ogrevalno moč vode, tako da kaminski vložek ogreva vodo za ogre-

presek dimne tuljave naj bi znašal 20 centimetrov. Obstajajo tudi kurišča z manjšim presekom, vendar manjšega od 15 centimetrov ne boste našli. Pečarji ugotavljajo, da je vse več povpraševanja po kuriščih večjih dimenzij, od 80 do 120 centimetrov, zato v teh primerih svetujejo dimnik premera 25 do 30 centimetrov. Pri sami izgradnji kamina je še ena posebnost, na katero moramo biti pozorni. Za pravilno delovanje sistema, ter da dimni plini uhajajo skozi dimnik, mora biti nad plamenom v kaminu dovolj velik prostor. Namreč dimni plini bodo uhajali skozi dimnik le, če so toplejši od zraka v prostoru in če dovajamo dovolj svežega zraka, v katerem se ustvari tolikšen tlak, da potisne dimne pline v dimnik. Priporoča se še, da naj bi plamen v kaminu segal le do ene tretjine višine vsega obzidnega prostora za gorišče. To pomeni, da mora biti nad plamenom dovolj prostora, v katerem nastane tlak, podobno kot v balonu s toplim zrakom. Sicer pa se nepravilno zgrajen kamin hitro opazi – vidimo da ne vleče kaminih pa lahko uravnavamo le jakost gorenja dobro, saje pa ne uhajajo skozi dimnik, temveč na podlagi dotoka zraka v kurišče. Večji kot je dotok zraka v kurišče, večja sta plamen in moč. Vgradnja samih kaminov na pelete je nova na trgu, vendar enostavna, delujejo pa hitro, saj imate v manj kot pol ure vaš prostor že povsem ogret, zagotavljajo na spletni strani varc-

Srečno 2016! DOBRA PONUDBA ZA VAS!

POLAGANJE KERAMIKE

PRENOVA KOPALNIC

051 616 308 – www.termoting.si no-ogrevaj.si. Delovanje kamina je mogoče opravljati preko enostavnega zaslona, ki je na samem kaminu, poleg pa dobite tudi daljinski upravljalnik, kjer lahko nastavite termine ogrevanja in ugašanja po vaših željah. Vir: Dragica Ribič

V letu 2016, ki prihaja vam želimo veliko udobja in lepih trenutkov. Srečno!

valni sistem. Njihova posebnost je kotel v notranjosti kaminskega vložka ali plašč okoli kamina, kjer kroži voda in se segreva neposredno od plamena. Segreta voda tako izhaja iz kamina in kroži po napeljavi, pri čemer postane vir toplote za ogrevalni sistem in sanitarno vodo. S strokovnjaki do željenega kamina Pečarji so si enotni, da se nemalokrat obračajo na njih z vprašanji, kako naj kamin vgradijo v stanovanje, ter kako ga naj povežejo z dimnim sistemom. Kot izkušeni strokovnjaki za postavitev kamina, ti svetujejo, da se kurišče postavi na ojačeno podlago in se najprej naredi povezava z dimnikom z nerjavečo cevjo. Sledi ustrezna izolacija, šele nato izvedba obloge, pravijo. »Strokovna izvedba montaže oziroma obzidave je ključ do zadovoljstva, ki ga pričakuje vsak sodoben potrošnik,« še dodajajo. Z ustreznim dimnikom do pravilnega delovanja kamina Da bo kamin pravilno deloval, da se dim ne bo valil po stanovanju, je pomembno, da izdelamo pravilni dimnik. Pri tem moramo biti pozorni na presek dimne tuljave in višino dimnika. Običajni

v prostor. Zelo pomembno je redno vzdrževanje Kamine je potrebno redno vzdrževati. Na vencu kamina se namreč pojavijo temni madeži kamina in mnogi okraski, ki so vzrok, da ima kamin slab vlek. Strokovnjaki priporočajo, da se vsaj enkrat letno pregleda dimne poti. Redno pa je potrebno čistiti kurišče – odstranjevati pepel in čistiti steklo. Sicer pa čiščenje sovpada s kvaliteto drv, ki jo uporabljamo. Boljša kot so drva, redkejše bo čiščenje, saj so izkoristki kaminov zelo veliki in je malo pepela. Kamini z regulacijo temperature gretja Ker nas zunaj vsakodnevno pozdravljajo nestabilne temperaturne razmere, smo strokovnjake povprašali tudi o tem, ali je mogoče na kakšen način uravnavati temperaturo gretja. Pečarji, ki imajo na svojih spletnih straneh številne mikavne fotografije svojih izdelkov, so nam obrazložili, da imajo nekateri kamini in peči na pelete vgrajen digitalni zaslon za programiranje vžiga, ugašanja in uravnavanja toplote v vsem prostoru. Kamini in peči na pelete delujejo, razen začetnega polnjenja, povsem avtomatsko. Pri drugih

Spalnica Harmonija


18

ZANIMIVOSTI

Kotiček Petre Škarja

Celodnevni dogodek, na katerem sem kot vabljena govornica oddelala svojo uro. Še 5 ur. Sedenja, poslušanja, gledanja na uro ... Priznam, nisem poslušala, ker sem imela ogromno dela s svojo bitko misli stila jin-jang. Naj ostanem, ker naj bi se tako spodobilo, ali naj grem? Izkažem spoštovanje do njih s tem, da ostanem, ali nespoštovanje do sebe s tem, ko ne grem? Vem, da ne želim biti tu naslednjih 5 ur. Ampak ali je prav, da kar grem? Je nespoštljivo? Ali jim je vseeno in le sebi grenim teh nekaj ur? Hm ... Kaj je prav? Čemu slediti? V petek srkam kavico z riževim mlekom v Dvoru Tacen s sogovornikom, ki ima pred seboj dva kapučina in masleni rogljiček brez nadeva. »Dva kapučina le za vas?« se želi prepričati v slišano natakar. »Da. Prvega, da vanj namakam rogljiček, drugega, da ga imam po rogljičku,« pove. Seveda se nasmehnem ob tem – izjemni ljudje svojo edinstvenost kažejo že v najbolj vsakdnjih opravilih. Te kave in kapučini v Tacnu so mi eni najboljših pogovorov, ki jih imava s tem gospodom, ki ga izjemno spoštujem in občudujem. Moj mentor. Učitelj. Modrec. Svetovalec. Inspirator. Podpornik. Poimenujte po svoje. Omenim dogodek, ki mi je povzročal miselne borbe. Kaj bi on v takem primeru storil? »Takoj, ko bi začutil, da ne želim biti tam, bi vstal in odšel,« je izstrelil. Hm, morda malo razlage, prosim? V njegovem stilu odgovora mi je povedal zgodbo. Resnično. Pred leti je do njih prišel starejši gospod. Danec. Ali je bil Italijan? Skandinavec? Hm, v bistvu ne vem. Verjetno ni tako pomemben podatek, sicer bi se ga zapomnila.

»Poslušajte, to je zame zelo pomembno. To jadrnico potrebujem najkasneje do maja naslednjega leta,« je počasi povedal z glasom, v katerem je vsakdo lahko prepoznal izjemno odločnost. Vredu, bodo uredili. Pogovarjali so se še o nekaterih podrobnostih, nakar gospod ponovno poudari: »Še enkrat bi rad poudaril – nujno jo potrebujem najkasneje do maja drugega leta. Morate razumeti, da je to meni izjemnega pomena.« »Zakaj vam je tako pomembno?« je zanimalo mojega sogovornika (v tem trenutku pripovedi je že namakal masleni rogljiček v prvi kapučino). Gospod ni takoj odgovoril. Pogledal je okoli sebe in z mize vzel žepni meter. Odvil ga je in se ustavil pri 90 cm. Dvignil je ta sedaj do 90 cm razvit žepni meter in pokazal sogovorniku: »Sem vitalen in prepričan sem, da bom živel nekje 90 let. Predstavljajte si, da je ta razdalja torej dolžina mojega življenja.« V tem trenutku je zvil skoraj celotnih 90 cm nazaj, pustil je le razvitih 7 cm. »Vidite, toliko mi je še ostalo. Komaj kaj.« Gospod je bil namreč star 83 let. Po nekajsekundni tišini, v kateri se je čutila pomembnost podanega sporočila, je spustil še teh 7 cm, da so se zvili v prvotni položaj žepnega metra. »In evo,« je dodal: »takole hitro bo izginilo.Verjemite, da hudičevo razmislim, kam dam vsako minuto, ki mi je še ostala. Če zamudimo s tem zgolj en teden, to meni pomeni preveč, da bi šel reskirati.« In pogovor sva nadaljevala v tej smeri ...

Prvič do sedaj mi je sogovornik (sedaj že pri drugem kapučinu) govoril nekaj, kar me je močno ganilo. Ganilo, ko sem ga gledala, poslušala. Ganilo, ko sem čutila njegovo iskrenost in nek poseben občutek, ki ga ne znam ubesediti. Ne morem reči, da se mi je zasmilil, daleč od tega, me je pa ganilo. Povedal je: »Po 40. ali 50. letu se šele začnemo zares zavedati, da naše življenje ni neskončno. Ko si mlad, imaš nekje v ozadju misli iluzijo - ah, saj ima še celo življenje pred sabo, bom že. Ob takem prepričanju posledično ne ceniš dovolj svojega časa. Zato si tudi ostala na dogodku«. Ljudje imamo neke zapisane ali nezapisane sezname, kaj vse bomo izkusili v življenju: Koliko držav boš obiskal. Kolikokrat boš jadral. Koliko knjig prebral. Koliko ljudi spoznal. Koliko gora osvojil. Koliko stvari poizkusil. Pride čas, ko gledaš te sezname in stežka brišeš manj pomembne stvari. Ne zato, ker si jih ne bi srčno želel, ampak zato, ker spoznaš, da ti je zmanjkalo časa za vse. Če malo prepračunaš. Realno. Reciva, da ima nekdo še 20 let pred sabo. In Bog daj, da jih ima toliko. Če ima možnost iti enkrat letno na potovanje, to pomeni zgolj še 20 potovanj. Ne neomejeno. Zgolj še 20. Če v teh 20 let vneseš vse stvari s seznamov, kmalu ugotoviš, da vse ne gre več notri, ne glede na to, kako zelo izkoristiš vsako minuto dneva. In takrat začneš resnično ceniti svoj čas. Ne greš na kavo, če ti to ne odgovarja. Ne družiš se z ljudmi, ob katerih se ne počutiš do-

Potopis Mehika

bro. Ne greš na družinsko zabavo, če te to ne razveseljuje. Ne delaš stvari, ki jih ne želiš delati. In ne ostajaš na dogodkih, na katerih ne želiš biti. Ne oziraš se več na to, 'kaj se spodobi in pričakuje od mene', ampak vedno bolj na 'kaj si jaz želim in kaj me razveseljuje'. Ceni svoj čas. Vsako minuto dneva. Na koncu je prav ČAS najbolj dragocena dobrina, ki jo imamo. Dobrina, ki jo premalo cenimo ... dokler ni že malo pozno.« In kot leta minevajo, je minil tudi ta najin pogovor. A pustil mi je prav poseben pečat. Upam, da se ga večkrat spomnim v trenutkih, ko se bojujeta moje misli in srce – čim večkrat želim slediti srcu in občutkom. Srce ve, kar um morda šele kasneje razume. »Zavedaj se minljivosti vsega,« so me učili menihi v Burmi, »šele takrat boš znala resnično živeti in najti svojo srečo in mir.« Vir in foto: Petra Škarja, avtorica knjižnih uspešnic Česar nas niso naučili v šolah, Ameriški milijonarji so spregovorili, Najdi svojo SREČO in MIR ter Virusi Slovenije.

Mehika. Polotok Jukatan. Prvo 'pravo potovanje'. Velik nahrbtnik, popotniška knjiga, letalska karta, mesec dni časa (ponavadi je prav čas tisti, ki je najtežje dosegljiv za tovrstna potovanja). 'Backpack-anje' so me popotniki poučili, da se reče takemu potovanju. Dan pred odhodom je bil ... poseben. Polno čustev in občutij – od strahu do navdušenja pred nepoznanim. Še zadnji pregled najpomembnejših stvari (potni list, letalska karta, denar, Lonely planet) in na pot. Ne, pred tem še nujno opravilo – poklicati starše in jih še enkrat, že stotič, miriti in razumsko dopovedovati, da ne, ne pade vsako drugo letalo na tla ... In da bo zagotovo varno (težko je prepričevati nekoga v nekaj, v kar še sam nisi povsem prepričan). Mehika mi bo ostala v prav posebnem spominu. Res je, prvega ne pozabiš nikoli. Prvič sem se srečala z bistveno manj razvito državo od Slovenije. Prvič sem občutila, kaj pomeni, ne imeti pitne vode na vsakem koraku. Prvič sem občutila, kaj pomeni biti popoln tujec v državi, o kateri ne veš v resnici nič, kljub več prebranih knjig in pregledanih dokumentarnih filmov. In prvič sem občutila, kaj so mislili popotniki s tem, ko so govorili: »Ne veš kaj, ampak nekaj te vleče v svet«, »n moraš iti, čeprav ne veš točno, kaj ti bo to prineslo«, »ko se okužiš, ti ni več pomoči«. Tam, v Mehiki, sem preprosto vedela, da bodo od sedaj dalje potovanja moja pomembna tema

življenja. Najlepši prizori? Plaža na Isla Mujeres. Najlepša plaža, kar sem jo kdaj videla v življenju. Voda topla, popolnoma čista, izjemnih barv. Le Maldivi se lahko primerjajo s tem. Če vam povem, da mi je do tistega trenutka najlepša v realnosti videna plaža bila v

Umagu, si lahko predstavljate, kako me je 'sezulo', ko sem zagledala to ... Jezero sedmih barv (nisem prepričana, da je to točno ime, a zagotovo je nekaj podobnega). Res čudovite barve ... Isla Holbox. Na potovanjih se raje zadržujem v manj turističnih območjih. Domačini najbolj vedo, kam je smiselno iti – zato jih sprašujte. Čisto po nepričakovanem naključju sem prišla na dokaj nepoznan polotok Holbox. Prepričana sem, da sem bila edina belopolta oseba v zadnjem letu tam ... Ali v zadnjih letih ... Ljudje, sicer vsi majhni, okrogli in črni, se me niso mogli nagledati ... Kamor sem stopila, je nastala tista tišina ... Sicer so tu na tem otoku kilometri in kilometri rajskih neokrnjenih plaž, idelalne za nudiste, ki ne želijo biti videni, saj razen premnogih vrst barvnih ptic, ne vidiš nikogar. Majevski templji. Takrat so mi bili nepomembni. Pogledala sem si sicer nekaj najbolj znanih 'must see' temljev Majevske kulture, a razen 'kamnov, ki privabljajo preveč gneče turistov' nisem zaznala ničesar drugega. Danes bi temu posvetila zagotovo mnogo več pozornosti, saj mi je Majevska kultura v nekaterih področjih izjemno blizu. Danes. Takrat, pred približno šestimi leti, ne. Največja ovira? Uf, časovna razlika. A to je to, o čemer govorijo, sem pomislila. Ponoči ne spiš, podnevi komaj stojiš pokonci. Ampak po nekaj dneh se privadiš in se ne spomniš teh težav vse do prihoda nazaj, ko ponoviš postopek privajanja.

Največja žalost? Da ne znam španščine. Koliko več bi se lahko pogovarjala in družila z domačini. Z vsemi sem imela izjemno pozitivne izkušnje – ljudje prijazni, ustrežljivi, pomagajo vsakič, ko si v stiski, radi se pogovarjajo, radi pokažejo svojo državo v lepi luči. Potovanja so mi že mnogokrat potrdila, da – ljudje so dobri. Ljudje pomagajo ljudem v stiski. To nam je v krvi. Oseba, ki si jo bom najbolj zapomnila? Učitelj angleščine, ki mi je bil tudi vodič po džungli. Ob pogovoru z njim sem prvič občutila razliko narodov, kultur, načina življenja. Prvič mi je postala jasno, da naša 'normalnost', ni vsesplošna 'normalnost'. Morda je tudi to eno najpomembnejših stvari, ki jih spoznavam na potovanjih. S tem tudi manj sodiš drugačne, lažje sprejemaš raznolikost in s tem povzročaš manj trenj. Najprej je bil šokiran, da pri teh letih še nisem poročena (imela sem že neverjetnih 21 let!). Pri njih bi bila to že skoraj obsodba za štempiljko 'za vse življenje samska'. Nato je bil presenečen, da na svetu obstaja država, kjer lahko kjerkoli odpreš pipo in piješ pitno vodo. Neverjetno. Na koncu pa me je še spomnil, kako izjemno bogato živimo v naši prečudoviti deželici. Popolnoma je bil šokiran, da govorim o krizi in težavah v državi, kjer ima skoraj vsakdo svoj avtomobil, živimo v ogromnih hišah (pri njih je tipična lesena koliba ene družine velikosti ene naše majhne garsonjere), vsak mesec lahko gremo v gostilno ali celo jemo v restavracijah, skoraj vsakdo gre vsaj enkrat v letu na morje, smučanje, v toplice itd. O tem pogovoru sem pisala tudi v svoji knjigi Virusi Slovenije. Hrana? Božanska! Še danes mnogokrat zavijem v mehiške restavracije. Sicer, bodimo realni – hrana v mehiških restavracijah Slovenije je le slab približek dejanske mehiške hrane. Ljudje? Ljudje pa veseli, nasmejani, vajeni plesa in petja,

brez zabav in prijateljev ne vidijo smisla življenja. Ta njihov mehiški duh te kar povleče notri. Da malo zaplešeš s sombrerom na glavi in 'ola amigo' pozdravljanji ljudi, ki jih sicer ne razumeš popolnoma nič. Res prečudovito potovanje ... Doma. Pokažem slike očetu. »Pa kaj je tam takega, česar nimaš doma?« me vpraša. Nisem znala odgovoriti. Ne razume, kaj me vleče v svet, kot jaz ne razumem ljudi, ki jih ne. Mnogo let po tem sem prvič zasledila lep opis popotniškega duha, ki je najboljši približek tega, kaj potovanja dajo. Zapisal jih je Paulo Coelho: »Smisel potovanja ni v iskanju manjkajočega odgovora, povezanega z našim življenjem, temveč v tem, da bi znova postali kralji svojega življenja. Oditi moramo daleč, da bi razumeli tisto, kar je blizu. Prav nič se ne spremeni. Le mi, ki smo potovali, da bi našli svoje kraljestvo, smo odkrili zemlje, na katere smo stopili prvikrat v življenju, vemo, da smo drugačni. A bolj kot pojasnjujemo, bolj smo prepričani, da obstaja to potovanje, kot tudi vsa prejšnja, zgolj v našem spominu. Morda zato, da bi lahko o njih pripovedovali vnukom ali o tem napisali knjigo; toda le kaj bi lahko o njih sploh povedali? Nič. Morda, kaj se je zgodilo tam zunaj, a nič o tem, kaj se je spremenilo v nas samih.« Vir in foto: Petra Škarja


ZDRAVJE

19

Do lepe polti z naravo Vsi vemo, da je koža zelo pomemben organ, saj nas ščiti pred negativnimi dejavniki, zato moramo z njo ravnati kar se da prijazno. Zdrava koža je odsev naše skrbnosti, zdrava koža izžareva svežino in to ne glede na leta. Če pa z njo ravnamo mačehovsko, kadimo, se preveč izpostavljamo soncu, uživamo napačno hrano, nam to vrača s postaranim videzom, prezgodnjimi gubicami in sivo barvo. Vrhnja plast kože se obnavlja vsakih 27 dni, pod njo se tvori nova povrhnjica. V usnjici, ki je veliko debelejša od povrhnjice, se nahaja kolagen ter elastin, ta dva dajeta koži prožnost in elastičnost. V usnjici najdemo tudi maščobo, ki kožo ščiti, oblikuje mehke linije obraza in telesa. S staranjem izgubljamo kolagen in elastan, zato se koža stanjša, vidne postanejo drobne kapilare in neenakomerna obarvanost kože. Koža se čedalje bolj poveša, tudi smehljanje in grbančenje čela prispevata svoje. Kako ravnati s kožo? Predvsem je važna pravilna prehrana in gibanje na svežem zraku. Tudi prenehanje kajenja zelo ugodno vpliva na kožo. Paziti moramo, da se ne izpostavljamo preveč sončnim žarkom, da dovolj spimo in da se seveda izogibamo stresu. Kajenje – koži največji sovražnik Kožo redno negujemo s kremami, ni nujno, da so te pregrešno drage. Nekateri si naredijo celo škodo s prepogostim umivanjem in uporabo premočnih mil. Eden od odličnih načinov za polepšanje in ohranjanje mladostne kože, so maske za obraz. Že v antiki je bilo znano, da maske, ki jih nanesemo na obraz, odlično osvežijo polt, skrijejo gubice, koža po nanosu maske

vati zadovoljivega rezultata, podaljševati čas pa tudi nima nobenega smisla, zato si le poiščimo miren prostor, kjer se bomo udobno zleknili in se sprostili. Masko odstranimo zelo nežno, če se je preveč zasušila, jo najprej enakomerno odmočimo, šele nato jo temeljiti speremo, očistimo še s tonikom in nanesemo hidratantno kremo.

pridobi čudovit in prav poseben lesket. Seveda vsi nasveti, ki so jih takrat delili, za nas niso ravno uporabni, lahko se jim le nasmejemo, ko jih beremo. To, da naši koži koristijo pretlačeni želvji možgani ali pa da koži koristi kuhana govedina namočena v mleku, zagotovo ne sodi v današnji čas. Preberemo lahko tudi, da se je treba kopati v osličjem mleku, pa da je dobro testo iz pepela in gline in še bi lahko naštevali. Naravne maske iz sadja in zelenjave, pa oljčnega olja, jogurta, smetane dobro delujejo na našo kožo, pa še alergij ne povzročajo. Če si masko pravilno nanašamo, rezultat ne bo izostal. Masko vedno nanašamo na očiščeno kožo (očistimo jo s čistilnim mlekom in tonikom). Predhodno si lahko naredimo tudi piling (luščenje poroženelih celic), maska tako prodre globlje v kožo. Masko si lahko namažemo na kožo s čopičem ali pa kar s prsti. Maska naj deluje od 20 do 30 minut, saj je to optimalni čas, ki pusti tudi rezultate. V krajšem času ni pričako-

Maske iz sadja in dodatkov so zelo koristne za kože Če imamo suho kožo, potrebujemo posebno nego. Suha koža je namreč zelo občutljiva in ne prenese agresivnih krem in mask. V poletnem času, ko je obilo breskev, si lahko naredimo masko iz njih. Breskev je bogata z minerali in vitamini (A, C, B1, B2). Masko pripravimo z ene ali dveh zrelih breskev. Sadež z vilico zmečkamo in ga nanesemo na obraz. Pustimo učinkovati 30 minut in nad rezultatom boste več kot navdušene. Koža postane gladka, tonizirana in navlažena. Če imamo čas, jo lahko uporabljamo vsak dan, če pa nimamo časa, si pripravimo sok iz tega sadeža in si z njim namažemo obraz, ko se posuši, izperimo z hladno vodo.

nje si pa lahko naredimo tudi odličen tonik (devet delov čaja zmešamo z enim delom 96 % etilnega alkohola. Izsušeni koži se pa zelo prileže jabolko. Če si želite, da bi vaša polt zasijala, potem si naredite kašo iz jabolka in ji primešajte žličko sladke smetane. Nanesimo na obraz in naj deluje 20 minut, nato odstranimo masko z mlačno vodo. Nato namažemo obraz z dobro hidrantno kremo ... in rezultat je tu. Maske iz sadja in zelenjave so naravne, poceni in preproste za uporabo. Rezultat ne more izostat, seveda ob pravilni uporabi, ter ob zdravem življenjskem slogu. Vir in foto:

Suhi koži koristijo breskve Če je naša koža mastna, so zelo učinkovite maske iz sliv. Le-te si pripravimo tako, da nekaj zrelih sliv zmečkamo z vilico v pire in dodamo par kapljic mandljevega olja. Tako pripravljeno masko nanesemo na predhodno očiščen obraz in dekolte ter pustimo učinkovati vsaj 20 minut. Vlasta Vatovec Tudi čaj iz plavice je primeren za mastno kožo, iz Preberite.si

Redno uživanje zajtrka prispeva k boljšemu zdravju Vsako leto tretji petek v mesecu novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Ta dan imajo vse slovenske šole in vrtci možnost izvedbe tradicionalnega slovenskega zajtrka. Aktivnosti v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka (TSZ) združujejo različne resorje in inštitucije, kot partner pa sodeluje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). V zadnjem času se vzgojno-izobraževalnim zavodom na ta dan pridružujejo tudi različne delovne organizacije, domovi starejših občanov in druge javne institucije. S tem se izkazuje podporo domačim pridelovalcem hrane in spodbuja širšo javnost k rednemu uživanju zajtrka. Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok, še posebej pa je pomembno, da ga uživajo otroci in mladostniki. Otroci, ki redno zajtrkujejo, imajo namreč boljše miselne in spominske zmožnosti ter tako lažje sledijo pouku. Prehranske navade, ki se oblikujejo v otroštvu in mladostništvu, vplivajo na način prehranjevanja in s tem tudi na zdravje v kasnejšem življenjskem obdobju. Hrana ima psihosocialni pomen, saj sta izbor hrane in odnos do nje povezana z izkušnjami in zgledi v zgodnjem otroštvu. Prav zato je vključevanje zajtrka v zgodnjem otroštvu ključnega pomena, saj je del zdravega prehranjevanja in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. »Zajtrk naj bi bil pester, sestavljen iz polnovrednih ogljikohidratnih in beljakovinskih živil, zelenjave in/ali sadja in vnosa zdravih pijač. Polnovredna ogljikohidratna živila ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi in v kombinaciji z beljakovinskim živilom (mleko, mlečni izdelki, pusti mesni izdelek itd.) dodatno izboljšajo umske zmožnosti in razpoloženje,« svetuje dr. Matej Gregorič z NIJZ. Mleko in priporočeni mlečni izdelki so osnova za pravilen in zdrav razvoj otroka. Zaradi bogate hranilne in biološke sestave se uvrščajo med pomembna živila v uravnoteženi prehrani. Vsebuje-

jo veliko beljakovin z esencialnimi aminokislinami ter veliko vitamina D in kalcija. Kalcij v mleku in mlečnih izdelkih se v telesu bolje izkoristi kot iz drugih živil. Več mladostnikov redno zajtrkuje, manj je čezmerno hranjenih NIJZ že več let redno izvaja raziskavo Z zdravjem povezano vedenje v šolskem okolju (HBSC), ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, sofinancira pa jo Ministrstvo za zdravje. Zadnja raziskava leta 2014 je pokazala, da vsak dan med šolskimi dnevi redno zajtrkuje 45,1 odstotka mladostnikov, kar je več, kot je pokazala raziskava v letu 2002 (39,4 odstotka). »Še vedno mladostniki od vseh obrokov najpogosteje opuščajo prav zajtrk, kar lahko pojasnimo z dobro dostopnostjo do šolske malice, ki je v mnogih primerih prezgodnja ali preobilna. S starostjo mladostnikov opuščanje zajtrka narašča in je pogostejše med dekleti. Mladostniki iz družin z višjim socio-ekonomskim položajem bolj redno zajtrkujejo kot njihovi vrstniki, ki prihajajo iz družin z nižjim socio-ekonomskim položajem. Opuščanje zajtrka povezujemo tudi z večjim pojavom

čezmerne telesne teže med mladostniki,« pravi Brigita Zupančič Tisovec z NIJZ in ugotavlja: »V Sloveniji že tri desetletja beležimo resen javnozdravstveni problem naraščajočega deleža čezmerno hranjenih in debelih otrok in mladostnikov, zdaj pa je tudi raziskava (HBSC, 2014) pokazala, da se je delež čezmerno hranjenih in debeli prvič po letu 2010 zmanjšal. Vedeti moramo, da se čezmerna hranjenost in debelost pri mladostnikih lahko pozna tudi v njihovem slabšem zdravstvenem stanju.« Graf 1: Delež mladostnikov, ki so redno zajtrkovali, redno uživali sadje, redno uživali zelenjavo ter pogosto uživali sladkane pijače, Slovenija, 2002–2014 (Foto: HBSC, NIJZ ) * vsak dan med šolskimi dnevi ** vsak dan, vsaj 1-krat na dan

stveno potrjenih dokazih. »Mladostnike je treba s pomočjo različnih pristopov opremiti z veščinami za prepoznavanje zdravju koristnih izbir in jim pri tem omogočiti dostop do zdravih izbir« je povedala Tea Kordiš z NIJZ in dodala: »Tradicionalni slovenski zajtrk je eden od primerov dobre prakse, ki daje doprinos zgoraj navedenemu. Podatki tudi kažejo, da je vzorec zajtrkovanja slabši med tednom in znatno boljši ob koncu tedna, ko je družina skupaj. Zato je čas počitnic, tako daljših poletnih, kakor tudi krajših medletnih, odlična priložnost, da zajtrkovanje postane skupen obrok za vso družino in da to preide v trajno navado tudi takrat, ko od doma ne odhajamo skupaj«. Smernice zdravega prehranjevanja Otroci, ki opuščajo zajtrk, običajno uživajo manj kakovostno prehrano, ki je revna z vlakninami in bogata z maščobami in sladkorji. Zato se šole trudijo ohraniti zajtrk, vendar se ta zaradi pomanjkanja interesa med učenci, pogosto ne izvaja. Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah nudijo strokovne usmeritve za izvajanje prehrane v zavodih in so za vrtce in šole zavezujoče.

Spodbujanje mladostnikov za zdrave izbire Vsako pomanjkanje hranil v obdobju otroštva lahko nosi s seboj tako kratkoročne kot dolgoročne posledice, ki se izrazijo hitreje kot pri odraslem človeku. Za pridobitev zdravih prehranskih navad mladostnikov je pomembno ozaveščanje o zdravem prehranjevanju, ki temelji na znan- Vir: NIJZ


20

ZAPOSLITVENI NASVET

Kako ravnati v primeru ilegalnih vprašanj na razgovoru? Številni državni in lokalni pravni akti regulirajo vprašanja, ki jih delodajalci smejo postaviti kandidatom za zaposlitev na razgovorih. Vprašanja delodajalca – ne glede na to ali gre za zaposlitveni razgovor, informativni intervju ali psihometrično testiranje – se morajo nanašati na zaposlitev, za katero se potegujete. Za delodajalca mora biti osrednje gledišče: »Kaj moram vedeti, da se odločim, ali oseba lahko opravlja naloge v sklopu dela, ki ga nudim?« Žal marsikateri delodajalec sprašuje po stvareh, ki niso bistvene za opravljanje razpisanega dela. To so predvsem vprašanja o družinskem in zakonskem stanu, o nosečnosti, o načrtovanju družine in druga osebna vprašanja, ki niso v neposredni povezavi z delom. Prepovedana so tudi vprašanja z namenom razkrivanja rasnega in etičnega porekla, političnega, verskega in ideološkega prepričanja, sindikalnega članstva in informacij v zvezi z zdravjem in spolno usmeritvijo, razen, če je pridobitev takšnih podatkov nujna zaradi izpolnjevanja z zakonom določenih obveznosti delovnega mesta. Da boste lahko na razgovoru takoj prepoznali ilegalno vprašanje, vam predstavljamo nekaj primerov:

pripadate? (Dovoljeno le, če je to pomembno za opravljanje dela.) Ali pripadate kakšni verski skupini? Ali hodite v cerkev? Koga ste volili na zadnjih volitvah? Naštejte mi pet politikov, ki so vam všeč / vam niso všeč?

Na podoben način, lahko delodajalec vpraša: »Kdo bo skrbel za vaše otroke, ko boste morali • Lahko odgovorite na vprašanje – imate zaradi tega dela potovati?«. Odgovorite: »Lahko vso svobodo, da to naredite, če želite. Vendarle, usklajujem potovanja in delovni urnik, ki ga to če se odločite, da boste odgovorili na ilegalno delo zahteva, s svojim privatnim življenjem.« vprašanje, ne pozabite, da s tem dajete infor• Koliko ste visoki? Koliko ste težki? (Vprašanja macije, ki se ne nanašajo neposredno na zapo- Na vprašanje »Ali ste poročeni?«, je lahko vaš o teži in višini niso dovoljena, razen če gre za slitev. Zelo verjetno je, da boste dali »napačen« odgovor »Zagotavljam vam, da moje zasebno opravljanje določenih del, ki zahtevajo določene odgovor, ki bo pokvaril vaše možnosti, da boste življenje ne bo vplivalo na učinkovito opravljanje dobili delovno mesto, za katerega kandidirate. minimalne standarde.) mojega dela.«

• Ali ste imeli v zadnjem času ali v preteklosti katero koli bolezen ali operacijo? Če da, jih naštejte in pripišite datume, kdaj ste jih preboleli! Kakšno je zdravstveno stanje vaše družine? Kdaj ste izgubili oster vid? Ali ste kdaj poskusili mamila? Ali • Ali ste že pridobili državljanstvo Slovenije? (To potrebujete kakšno pomagalo ali prilagoditev pri vprašanje je dovoljeno le, če gre za dela v vojski, opravljanju tega dela? (To vprašanje lahko izprapoliciji, sodstvu in javni upravi.) Kje ste bili rojeni? ševalec postavi šele, ko predstavi delo, ki ga Kje so bili rojeni vaši starši? ponuja.) • Kakšen je vaš zakonski status? Ali ste poročeni? Ločeni? Kako to, da ste še samski? Kdaj se nameravate poročiti? Ali načrtujete imeti družino? Koliko otrok imate? Kako imate urejeno varstvo otrok?

vsaj tri možnosti:

• Ali ste bili kdaj osumljeni kaznivega dejanja? (To vprašanje ni dovoljeno, saj smatramo osebo, osumljeno kaznivega dejanja, kot nedolžno, dokler ni pravnomočno obsojena.) Če vam na razgovoru postavijo ilegalno vprašanje, kar ni tako redek pojav, imate na razpolago

• Lahko zavrnete odgovor na vprašanje, kar je vaša pravica. Na žalost, odvisno seveda od utemeljitve vaše zavrnitve, tvegate, da se delodajalcu prikažete kot nekooperativni ali preveč samosvoji, to pa sta lastnosti, ki bi jih delodajalec težko pripisal »idealnemu« kandidatu.

Torej, ni vam potrebno odgovarjati na ilegalna vprašanja, ki niso v neposredni zvezi z delom, za • Lahko razmislite o namenu vprašanja katerega se potegujete. Da pa ne boste izpadli in odgovorite na način, ki bi se lahko nanašal na 'trmoglav' kandidat, na taka vprašanja odgovarzaposlitev in hkrati ne daje osebnih informacij. jajte posredno, vedno vaš odgovor vežite na razpisano delovno mesto. Na primer, če spraševalec vpraša: »Ali ste že pridobili državljanstvo Slovenije?« ali »Iz katere dr- Vir in foto: Ekipa Mojedelo.com žave izvirate?«, mu lahko odgovorite preprosto z »Imam dovoljenje za delo v Republiki Sloveniji«.

• Katerim klubom in socialnim organizacijam

HITRO TISKANJE

Prvi izziv 2015 za zaposlitev skoraj tri tisoč mladih brezposelnih

• • • • •

Zavod za zaposlovanje je na spletni strani objavil novo javno povabilo Prvi izziv 2015, ki omogoča zaposlitev 2.859 mladih brezposelnih iz vzhodne Slovenije. Za njihovo zaposlitev bodo delodajalci iz vse Slovenije lahko prejeli subvencijo 7.250 EUR. Povabilo je odprto do porabe sredstev, najdlje do 30. 6. 2016. Program Prvi izziv 2015, ki se izvaja na podlagi omenjenega javnega povabila delodajalcem, financirata Republika Slovenija ter Evropska unija iz Pobude za zaposlovanje mladih in Evropskega socialnega sklada. Za subvencionirane zaposlitve je na voljo skupaj 20,7 milijona evrov. Sedanje finančno obdobje EU do leta 2020 prinaša nekatere novosti pri izvajanju programov zaposlovanja v Sloveniji. Med njimi tudi delitev sredstev na vzhodno in zahodno Slovenijo (kohezijsko regijo). Delitev je povezana z naslovom stalnega prebivališča brezposelnih, ne pa s sedežem delodajalca, pri katerem se brezposelni lahko zaposlijo s pomočjo subvencije. To pomeni, da je javno povabilo Prvi izziv 2015 namenjeno spodbujanju zaposlovanja mladih brezposelnih s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji, nanj pa se lahko prijavijo delodajalci iz vse Slovenije. Lahko so pravne ali fizične osebe, pri čemer morajo biti najmanj eno leto vpisani v poslovni register Slovenije in izpolnjevati še vse druge pogoje za prijavo na povabilo. Delodajalci predložijo na javno povabilo ponudbo za subvencionirano zaposlitev mladih brezposelnih, ki imajo stalno prebivališče v kohezijski regiji vzhodna Slovenija, še niso dopolnili 30. leta starosti, so najmanj tri mesece neprekinjeno prijavljeni med brezposelnimi pri Zavodu ter se ne izobražujejo ali usposabljajo. Povabilo je odprto do porabe sredstev, najkasneje do 30. 6. 2016, ko se izteče končni rok za oddajo ponudb.

Na javnem povabilu lahko delodajalci pridobijo subvencijo 7.250 evrov za zaposlitev mladih iz navedene ciljne skupine brezposelnih. Obdobje subvencionirane zaposlitve traja najmanj 15 mesecev neprekinjeno in vključuje trimesečno poskusno delo. Delovno razmerje mora biti sklenjeno za polni delovni čas. Pri zaposlitvi invalida za krajši delovni čas se izplača sorazmerno nižja subvencija. Delodajalci, ki želijo pridobiti subvencijo za zaposlitev, morajo prosto delovno mesto najprej objaviti pri Zavodu. Nato sledijo predpisanemu postopku izbora kandidatov izmed napotenih brezposelnih. Po zaključenem postopku izbora, ko že imajo izbrane kandidate, oddajo ponudbo na javno povabilo. Oddajo jo na območno službo Zavoda, ki je pristojna glede na njihov sedež. Predložijo lahko eno ali več ponudb, vendar za omejeno skupno število kandidatov iz ciljne skupine brezposelnih. Brezposelni mladi s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji dobijo več informacij o možnosti vključitve v program Prvi izziv pri osebnih svetovalcih na uradih za delo. Program Prvi izziv 2015 udejanja cilje Jamstva za mlade. Izvaja se v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014– 2020, v okviru 8. prednostne osi (Spodbujanje zaposlovanja in transnacionalna mobilnost delovne sile), prednostne naložbe 8.2 (Trajnostno vključevanje mladih na trg dela) in specifičnega cilja 8.2.2 (Izvedba Pobude za zaposlovanje mladih). Vir: ZRSZ

www.nadlani.si

Če spraševalec naravnost vztraja pri ilegalnih vprašanjih, lahko na diplomatski način vprašate: »Ali smem vprašati v kakšni povezavi je to z mojo sposobnostjo opravljati to delo?«

letaki vizitke kuverte plakati nalepke

• • • • •

majice zgibanke bilteni transparenti zastave

GSM: 070 833 833 www.magmamedia.si, tisk@magmamedia.si


ŠPORT IN REKREACIJA

21

Na državnem prvenstvu v športni gimna- Stopničke za Mirnčanko Majo Vtič Maja Vtič, najbolj izkušena med slovenskimi skakalkami, je v petek, stiki novomeščani do odličij 4.12.2015, na tekmi v Lillehammerju osvojila odlično drugo mesto. Telovadke in telovadci novomeškega gimnastičnega društva so se v soboto, 28. 11., in v nedeljo, 29. 11., udeležili državnega prvenstva v športni gimnastiki, ki je potekalo v Rušah. NOVO MESTO - V Novo mesto so se vrnili z nekaj pomembnimi odličji. Vita Prijanovič je na 1. stopnji do 8 let postala državna prvakinja. Ekipno so bile telovadke četrte. Tekmovalke 13+ se lahko pohvalijo z ekipnim 2. mestom. Najboljša med njimi je bila Pia Primc, ki je dosegla 2. mesto. V precej težji konkurenci 6. stopnje je bila Sara Letić druga. Telovadke v kategoriji deklic in mladink so tekmovale v mnogoboju in na posameznih orodjih. Ekipno so v konkurenci izkušenih tekmovalk zasedle prvo mesto v kategoriji deklic in postale državne prvakinje. V mnogoboju je bila Neža Erpič druga, na dvovišinski bradlji je dosegla prvo mesto, na gredi in na parterju je bila druga. Lana Oberč je bila v mnogoboju tretja, na dvovišinski bradlji druga, na preskoku četrta in na gredi tretja. Nina Črtalič je bila na dvovišinski bradlji četrta. V kategoriji mladink je tekmovala Maja Zaman,

ki je na preskoku dosegla 5. mesto. Na nedeljski tekmi v moški gimnastiki je novomeško društvo doseglo pomemben mejnik. Po dolgem času so sodelovali tudi v ekipni tekmi. Najmlajši tekmovalci OV 1 so se za svoj prvi nastop izkazali in ekipno zasedli 4. mesto. Skoraj brezhibno je vaje izvedel Luka Ilovar v OV 2 in za las zgrešil stopničke. Zasedel je 4. mesto. Vir in foto: Katarina Črtalič

5 zadetkov Sevnice premalo za zmago V 11. krogu 1. Slovenske futsal lige sta se v sevniški dvorani pomerila domača Sevnica in gostje iz Kobarida. V odprti tekmi smo videli kar 12 zadetkov. Točke so odpotovale v Posočje. SEVNICA - Projektanti so prevzeli pobudo v uvodnih minutah in bili nevarnejši, vendar do zadetka niso prišli. Sledile so črne minute domače vrste in gostje so dvakrat zatresli Govekarjevo mrežo. Po minuti odmora na zahtevo domačega stratega Jožeta Gačnika so Sevničani zaigrali bolj zbrano in do polčasa rezultat izenačili. Obakrat je podajal Martić, med strelce sta se vpisala Krnc in Drobne.

MIRNA, LILLEHAMER - Na uvodni tekmi v Lillehammerju je Maji v prvi seriji uspel najdaljši skok dneva – 101,5 m, a je za dobro točko zaostala za Saro Takanaši, ki je z nižjega zaletišča skočila 95,5 m. V finalu je Maja potrdila formo in pristala pri 93 metrih, Japonka pa pri 97,5 m, kar je pomenilo njeno 31. zmago v svetovnem pokalu. Na tretjem mestu je končala Norvežanka Maren Lundby. Po tekmi je Maja povedala: “Zelo sem vesela tega rezultata. Nisem pričakovala, da bom že na prvi tekmi tako visoko. Končno se je pokazalo to, v kar sem sama že dolgo verjela. Počutim se super in grem s še več motivacije na naslednje tekme.” Gledalci smo malce s strahom opazovali dogajanje pred drugim skokom, Maja, sicer članica SD Zabrdje, pa je bila povsem mirna: “Nisem mogla zatakniti v čevelj. A sem vedela, da z okovjem ni nič narobe in da skok ni ogrožen.” “Vsi skupaj smo veseli. Pred finalnim nastopom Maji nisem svetoval nič posebnega. Dejal sem ji, naj samo ponovi dober skok. Točno to je naredila. Nekoliko pa me je zvilo, ko sem videl, da je imela težavo z okovjem. Primožu sem po radijski

postaji dejal: »Če gre hudič na kup srat, gre pa res.«. Maja je težavo odpravila rutinirano, zaradi česar sem še posebno vesel uspeha. Lani je trikrat v drugi seriji spustila stopničke iz rok, jih tokrat ni. Dekleta imajo postavljene visoke cilje,” pa je po tekmi povedal Stane Baloh, glavni trener slovenskih skakalk. Na tekmi sta točke osvojili še Špela Rogelj (19.) in Katja Požun (26.), Ema Klinec (32.) in Urša Bogataj (40.) pa sta bili v prvi seriji prekratki. 13.12.2015 je tekmo Nižnem Tagilu dobila Japonka Sara Takanaši (98,0/99,0 m) pred rojakinjo Juki Ito, tretja pa je bila Avstrijka Chiara Hölzl. S četrtim mestom se je izkazala Maja Vtič. Vir: P. K., fotografija z zmagovalnega odra: www.sloski.si - GEPA

Ana Abina - obetavna rokometašica Ana Abina je ena od treh najstnic v članski rokometni ekipi Krim Mercator iz Ljubljane, je mladinska reprezentantka in kandidatka za mlado rokometašico leta.

MIRNA - 18-letnica iz Zapuž obiskuje 4. letnik športne gimnazije Šiška v Ljubljani. S šolsko ekipo je v preteklem šolskem letu osvojila naslov državnih prvakinj, na turnirju pa je bila najboljša strelka, razglašena je bila tudi za najboljšo igralko turnirja. »Rokomet sem izbrala, ker mi je bil vedno všeč. Zgledovala sem se po mami in v osnovni šoli smo ga imeli kot krožek. Bila sem uspešna in Na uvodu drugega polčasa so se v domačem moj cilj je bil, da nadaljujem v tej smeri. Moja taboru spet pojavile črne minute in v 29. minuti To je bila zadnja tekma v tem koledarskem letu športna pot je bila kar zahtevna. Začela sem so goste vodili za štiri zadetke. Sevnica je po- za KMN Potočje projektiranje Sevnica. Prvenstvo pri ŽRK Krka v Novem mestu in ko sem odšla skušala z agresivno igro priti do ugodnejšega se nadaljuje 15. 1. 2016 z gostovanjem pri KMN v srednjo šolo v Ljubljano, sem prestopila v RK rezultata. Do konca tekem sta se med strelce Benedikt. KRIM Mercator. Vedno sem si želela igrati v tem vpisala Račič ter Kranjčevič. Gostje pa so poleg klubu,« na kratko svojo športno pot opisuje veVir in foto. Tomaž Blatnik, mo.si dno nasmejana mladenka, ki jo na Mirni pogosto šo mlado rokometašico v letu 2015, med nomiavtogola zdeli še enkrat za končni rezultat 5:7. srečate na sprehodu z mlajšo sestro Emo, ki tudi nirankami je tudi naša Ana Abina, ki je trenutno uvrščena na visoko tretje mesto, glasovanje pa igra rokomet. RK Krim Mercator je najuspešnejši ženski roko- poteka še do 22. decembra. metni klub, ki je 21-krat osvojil naslov državne- »Bila sem zelo vesela, ko so me izbrali med najga prvaka in 22-krat zmagal v Pokalu Slovenije. boljših 7. Moji načrti so, da uspem, da se razviRokometaši Trima so uspeli premagati Koper, večji del tekme pa so za»Igralke, ki so takrat igrale, so mi bile vzor,« pravi jem na nivo vrhunske rokometašice in popravim napake, ki jih imam sedaj,« skromno o jasnih ciostajali. V zadnjih desetih minutah je bil delni izid 5:1 in zmaga je ostala Ana o ekipi iz preteklih let. Ana je tudi članica slovenske mladinske repre- ljih pove mlada in obetavna rokometašica, ki je doma. zentance, kar ji veliko pomeni, hkrati pa je to »že- svojo priložnost že dobila tudi v članski ekipi RK Krim Mercator tudi na tekmovanju lige prvakov. Končni izid tekme: lja vsake igralke, ki želi uspeti v rokometu.« RK Trimo Trebnje : RK Koper 24 : 23 (11:12) Uredništvo portala rokomet.net je skupaj z Ro- S krstne tekme letos novembra se lahko pohvali RK Trimo Trebnje: Djurdjevič, Florjančič 3, Venkometno zvezo Slovenije in strokovno komisijo celo z zadetkom. celj, Skol 1, Kotar 6(3), Sušin 1, Željko, Potočnik pripravilo izbor dvanajstih kandidatov za najbolj- Vir: P. K., foto: osebni arhiv A. A. 6, Udovič 1, Sašek, Pernovšek, Mlakar, Grandovec 6, Mikec, Brana (5 obr), Urbič (5 obr). RK Koper: Ponikvar, Dolenc, Grzentič 4, Krečič 1, Košarkarji so v 14. krogu lige ABA doma izgubili z vodilnim moštvom Matijaševič, Gašperšič 1, Vran, Moljk, Gorela 6, Zugan, Rapotec 5, Smolnik 2, Sokolič 1, Marič, Grandovca, ki je bil 100 % (5/5). Potočnik je v 54. lige Budućnostjo z 78-84 (20-24, 15-22, 23-12, 20-26). Ravlija, Bratkovič 3. minuti prvič po izidu 0:0 izenačil na 22, nato pa NOVO MESTO - Krkaši so v 2. četrtini zaostajali v nasprotju z drugimi tekmami izgubili samo 5 Tekmo so bolje začeli gostje in hitro povedli (1:3, sta (ob odlični obrambi) Grandovec in Skol Trimo že za 17 točk, a so se v 3. četrtini povsem vrnili in žog. Držali smo skok, imeli pretočen napad, a je 2:5). Nikakor se jim trebanjci niso mogli približati. pripeljala celo na +2 (24:22, 58. minuta). Slabi na začetku zadnje četrtine celo vodili. Žal pa jim nasprotnik preveč kakovosten in težko ga je povŽelja je bila ogromna, žal pa tudi veliko napak. dve minuti do konca so ostali z igralcem manj, a je za zmago zmanjkalo moči. sem zaustaviti Mislim pa, da smo v tem trenutku Razlika je vseskozi znašala 3 do 4 zadetke za se uspeli ubraniti. Imeli smo napad za +3, a ga Krka ima sedaj šest zmag in osem porazov, v pokazali svoj maksimum.« Koper, v 26. minuti pa celo 5 (7:12). Šele v za- hitro zapravili. Sledila je kazen in Koper je znižal prihodnjem krogu pa bo v soboto, 19. 12., godnjih štirih minutah so uspeli ujeti pravi ritem. Pol- izid 30 sekund do konca. 20 sekund do konca stovala pri Zadru. Matej Rojc, igralec Krke: »Tako kot proti Crveni čas so končali z delnim izidom 4:0 in se uspeli so trebanjci vzeli minuto odmora in nato žogo do Ivan Velić, trener Krke: »Prvi polčas smo igrali pre- zvezdi nam je tudi tokrat malo manjkalo do zmapriključiti. konca pametno držali v svojih rokah. Tako so po cej slabo v obrambi, saj so dosegli le eno trojko, ge. V prvem polčasu smo slabo branili njihov Drugi polčas so gledali identično tekmo. Trebanj- dolgem času končno zmagali in se na lep način pa so nam vseeno dali veliko število košev. Dru- pick'n'roll. Dobili smo 48 točk pri le eni trojki. V ci so imeli svoje priložnosti, ki pa jih niso znali poslovili od domače publike v letu 2015. gi polčas je bil veliko boljši. Imeli smo priložnost drugem polčasu smo stopili skupaj, jih z agresivizkoriščati. Razlika v korist Kopra je znova narasla Po tekmi je bil trener Trima Roman Šavrič kratek: za zmago, a je Jaramaz zadel dve pomembni no obrambo ujeli, a so v ključnih trenutkih zadeli na +4(15:19). Niso pomagale razne menjave niti “Čestitam fantom, ker so se spustili v vojno in bili trojki. Tvegali smo, a je zadel in odločil tekmo. nekaj težkih metov in na koncu zmagali.« minuta odmora. Ko trebanjci niso imeli več kaj pravi bojevniki.” Glede na to, da smo brez prvega organizatorja izgubiti, so Skola postavili na desnega zunanje- Vir in foto: RK Trimo Trebnje igre, nisem nezadovoljen. Dobro je bilo, da smo Celoten članek na www.nadlani.si ga in začel se je preobrat. Žoge so prihajale do

V srhljivi končnici izvlekli pomembno zmago

Poraz z vodilnim moštvom lige


22

RAZVEDRILO DEL OBRAZA FILMSKI POD BRADO SNEMALEC

ROB OBLAČILA (POG.)

NEKDANJI HRVAŠKI KOŠARKAR (ANDRO)

NEPRIJETEN OKUS

IVANKA KRAŠEVEC

RADIKAL OCETNE KISLINE

LIPOV LES

MESNI IZDELEK

NEMŠKA IGRALKA (USCHI) SLAST, TEK

ZARODKI LISTA ALI CVETA

OTROK

OSTANEK GORENJA

NAGNJEN SVET

DEL VOJAŠKE ORGANIZACIJE PRIZOR

• • ČISTILO (POG.) NEVARNA BOLEZEN

ZGODNOST (STAR.) KRAVJI GLAS

NEKDANJE IME ZA MUMBAJ

MAJHEN KLAS

&

ŠKOTSKO GLASBILO TRUŠČ (STAR.)

Ð

ŽENSKA OBLIKA IMENA CIRIL VRH V JULIJCIH

PLIN V NAFTI OBVEZE

RESNICA (ZASTAR.)

PESNIK FRITZ TV-VODIT. ŽNIDARŠIČ

PLAMENICA

NOVINAR BABAČIĆ IGRALNA KARTA

MESTO V BELGIJI

PODZEMNA ŽIVAL OTOK V IRSKEM MORJU

SOSEDNJI ČRKI GOROVJE V ARABIJI

PRVA DRŽAVA SLOVENCEV

NEKDANJI SLOVENSKI KOŠARKAR DANEU

VETROVKA S KAPUCO

ZADNJI DEL LADJE TONE KOŠMRLJ

KONEC MOLITVE

HČI TEBANSKEGA KRALJA KADMA

BEOGRAJSKA PEVKA (ZANA) NATRIJ

MOČNA JEZA

JUŽNI SADEŽ Z DEBELO GROBO LUPINO

MEHKO POKRIVALO GL. MESTO BANGLADEŠA

KRAJŠI DEL BESEDILA

VRTNI ŠKODLJIVEC

IZDELOVALKA OPANK

STROJ ZA TISKANJE STALNIH NASLOVOV

Mali oglasi

• • KARTE PRI POKRU

Kanaro d.o.o.

križanke in zabavo.

Kupim hišo na lokacijah: Šentjernej, Kostanjevica na Krki, Raka, Škocjan z okolico, Šmarješke Toplice. Ponudbe na telefon: 051271-643 Prodam njivo 21m2 in travnik 9.1 m2, primerno tudi za čebelarje, v Selcih pri Dobrniču. Cena po dogovoru; 031 297 810 Nudim varstvo otrok ali gospodinjska, pomoč v Trebnjem 031-889-442 PRODAM SUHA BUKOVA DRVA IN CVIČEK tel: 031 450 095 Nudim varstvo in nego starejšim osebam ter pomoč v gospodinjstvu na območju Šentruperta, Mirne z okolico. Tel.: 040-533587 Zaposlimo izkušenega računovodjo (M/Ž), 031 871 173 Oddamo poslovni prostor v centru Trebnjega, primeren za storitveno dejavnost, 041 379 499. Prodam diatonično harmoniko Melodija, stara je 8 let, dur CFB s Slakovim gumbom in prodam tudi cirkular trofazni, Trebnje, 031508-456 Prodaja se objekt na obrtni coni v Trebnjem s pripadajočim zemljiščem ali oddaja v najem. Možen odkup celotne dejavnosti. Kontakt, 041 536 429. Prodam po ugodni ceni, 5000 l kovinsko cisterno, 07 30 45 004, 040 98 98 56 Prodamo domača orehova jedrca. Letošnja in posušena, zelo lepa. Možna je tudi dostava, cena 7€/kg. Telefon: 070 687 210. Prodam »beke« za vezanje trte, 040 989 856 (Trebnje).

ODDAJTE BREZPLAČNI MALI OGLAS Male oglase lahko oddate preko elektronske pošte na: oglasi@nadlani.si s pripisom MALI OGLAS. NAGRAJENCI NOVEMBRSKE KRIŽANKE: Milka Slak, Dol. Prapreče 3a, 8212 Velika Loka Marija Gabrijel, Hrastje 62, 8216 Mirna Peč Tomaž Repovž, Šmarjeta 60, 8220 Šmarješke Toplice Nagrajenci bodo nagradne bone prejeli po pošti. Vsem nagrajencem lepo čestitamo.

NAGRADNA KRIŽANKA Rešitev oz. geslo nagradne križanke pošljite do 13.1.2016 na naslov: Na dlani, Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje, s pripisom NAGRADNA KRIŽANKA DECEMBER. Izžrebani nagrajenci bodo objavljeni v naslednji številki.

Nagrado podarja:

Magma Media d.o.o. Gubčeva cesta 35a, Trebnje Telefon: 070 899 899

NAGRADA: 3 x PROMOCIJSKA DARILA MAGMA MEDIE d.o.o.

MojeDelo.com

PROSTA DELOVNA MESTA V NAŠI REGIJI

Poslovodja v poslovni enoti NKD d.o.o. NKD d.o.o.

Trebnje

Merchandiser- pozicioner Novo mesto

m/ž

Delavec v proizvodnji Novo mesto

BS METAL d.o.o.

m/ž

Fizioterapevti - študentsko delo Terme Krka d.o.o.

Podporni Analitik INFOTEHNA Skupina d.o.o.

m/ž

Poslovodja CLOUDY d.o.o.

Bi želeli tudi v vašem podjetju nekaj podariti izžrebancem nagradne križanke? Iščemo gostinca, trgovino, salon, studio, avtopralnico … skratka podjetje, ki bi lahko podarilo zanimivo nagrado našim bralcem oz. izžrebancem križanke. Če lahko podarite vsaj tri nagrade, vam zagotovimo brezplačni oglasni prostor pod križanko. Vašo ponudbo pošljite na info@ nadlani.si Več informacij: 070 899 899

Šmarješke Toplice

m/ž

Trebnje

Trebnje

Novo mesto

m/ž

Vodja razvoja, širitve in prodaja

m/ž

Doktor 1A d.o.o.

Voznik tovornega vozila SKUPINA POSAVJE D.O.O.

PKK d.o.o.

m/ž

Trebnje

Za več informacij in prijavo na delovna mesta obiščite

m/ž

MojeDelo.com


IZ NAŠIH ŠOL

23

Dobrodelna novoletna tržnica

Pisma dobrim možem

V torek, na prvi decembrski dan 2015, so imeli na osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica zelo pestro popoldne. V avli šole je potekala novoletna tržnica, v jedilnici tržnica znanja, hkrati pa so otvorili prenovljeno spodnjo telovadnico.

Učenci OŠ Pavla Lunačka Šentrupert so napisali pisma dobrim možem.

SEVNICA - Tega dne so se vsi učenci zelo veselili. Učenci so pridno ustvarjali izdelke že tedne prej, da bi jih prodali. Izza stojnic so kukali veseli obrazi najmlajših, ki so ponujali sovice, novoletno pšenico, okraske iz najrazličnejših materialov, domače kekse ter čaje. Presenetilo me je veliko število obiskovalcev, ki so kupovali. Tudi letos so pokazali, da imajo široko srce, saj je denar namenjen za različne dejavnosti, ki se jih sicer otroci ne bi mogli udeležiti. Na tržnici znanja so se predstavile različne srednje šole, gimnazije in dijaški domovi. Vsaka šola se je predstavila na zanimiv način. Nekatere so imele manjše delavnice, pri katerih so lahko učenci sodelovali. Delili so letake, učencem pripovedovali različne zgodbe o njihovi šoli ter potrpežljivo odgovarjali na vprašanja. Povabili so jih na dneve odprtih vrat ter informativne dneve. Ker so v zadnjih tednih zamenjali parket ter prepleskali stene v spodnji telovadnici, so pripravili tudi kratko otvoritev s programom. Na otvoritvi

Dragi Božiček, moje želje za letošnje praznike so, da bi bil mir na Zemlji, da ne bi bilo vojn, umorov, terorističnih napadov, eksplozij in še drugih pretresljivih stvari. Želim si, da bi lahko dolgo živela in da mi ne bi bilo treba gledati teh grozot. Eva so se zbrali starši, učenci in učitelji. Igral je naš fantovski bend. Ta dan je bil res pester. Poleg vseh dogodkov so se nekateri učenci udeležili še šolskega tekmovanja iz zgodovine. Toliko veselih, sijočih obrazov otrok in prijaznih gostov že dolgo nismo imeli. Pripravila: Alja Možina, 8. b, OŠ Sava Kladnika Sevnica

Novoletni bazar v OŠ Milana Majcna Šentjanž Čeprav je bilo 24. novembra 2015 do zadnjega meseca v letu še nekaj dni, so se učitelji in učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž odločili, da pripravijo novoletni bazar, saj je že v zraku čutiti, da se približujejo praznični dnevi. ŠENTJANŽ - V zadnjih dneh pred prireditvijo so se učenci in učiteljice res trudili ter pri pouku in interesnih dejavnostih izdelali kar nekaj izdelkov, in to čim lepših, ki bodo še polepšali domove v bližajočih se prazničnih dneh. Želeli so, da bi se zbrali v čim večjem številu, zato so najprej pripravili kulturni program, v katerem so se staršem in ostalim krajanom predstavili kot pevci, harmonikarji, plesalci, recitatorji, nanizali pa so tudi nekaj utrinkov in vidnih uspehov iz življenja v šoli v prvih treh mesecih. Veseli so bili velikega števila obiskovalcev in učenci so z navdušenjem po simboličnih cenah prodajali lične izdelke, ki so jih z veseljem pripravljali za ta dan. Ponosni so ugotovili, da naš trud ni bil zaman, saj so bile mize, ki so se šibile pod težo otroških izdelkov, ob koncu prireditve popolnoma prazne. Vir in foto: Majda P. Repovž

Tradicionalni slovenski zajtrk v Krmelju Na Osnovni šoli Krmelj so že peto leto zapored izvedli vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. KRMELJ – S pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka so želeli doseči več ciljev. Osnovni cilji so izobraževati, ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, dati pomen lokalno pridelanim živilom ter kmetijskim dejavnostim v našem okolju. Ta dan so v šoli in vrtcu zajtrkovali izključno slovensko hrano. Zajtrk je vseboval bio pirin kruh Pekarne Bruno iz Gabrijel, mleko s kmetije Končina s Polja, med v pridelavi gospoda Kolenca z Vrhka, maslo je priskrbela gospa Kranjc iz Budne vasi, jabolka pa Repovževi iz Šentjanža. Rdeča nit njihovega tradicionalnega zajtrka so bila žita – osnova naše prehrane. Na dogodek so se pripravljali v okviru pouka gospodinjstva, tako da so učenci 6. razreda raziskovali žita, svoje ugotovitve pa predstavili v kulturnem programu. Resne teme o žitih so popestrili pevci mladinskega zbora in učenci razredne stopnje z deklamacijami. V ta namen so se vsi učenci, učitelji, gospa

ŠENTRUPET - December je čaroben čas. Žal nimajo vsi ljudje take sreče, kot mi. Z učenci 4. b OŠ Pavla Lunačka Šentrupert smo se pogovarjali o naših resničnih potrebah in željah. Če bodo naslednjih nekaj pisem prebrali Miklavž, Božiček in Dedek Mraz, in če bo mogoče izpolniti katero izmed teh srčnih želja, bodo učenci izredno veseli. Preberite si, kaj so si zaželeli.

Dragi Miklavž, želim si, da na svetu ne bi bilo vojn, terorističnih napadov, sovraštva … Otroci, ki ne morejo v šolo ali k zdravniku, tisti, ki nimajo doma, sirote, vsi, ki ne morejo živeti zaradi podhranjenosti in umirajo zaradi neprimernih razmer – vsi ti potrebujejo tvojo pomoč in preprosta darila veliko bolj, kot jaz, zato si letos želim, da pomagaš nji m. Ema

biti zdrav, vesel in želim imeti dobre ocene. Želim, da so ljudje pošteni, dobrodelni in prijazni, da bi bila za vse pitna voda in hrana ter da ljudje ne bi umirali po nepotrebnem. Svit Dragi Miklavž, letos si želim nekaj posebnega. Tokrat si želim za cel svet, da bi bil mir, prijaznost, prijateljstvo, vse to bi lahko povezali v mirno in srečno življenje. Vsi, ki bežijo zaradi vojn, se mi smilijo. Želja je velika, ampak če mi jo lahko izpolniš, te prosim za to, da jim priskrbiš osnovne potrebščine. To bi me zelo osrečilo. Jaz sem že srečna, lahko pa se vse na hitro obrne in bo tako z nami. Lahko jim pomagamo v dobrodelnih akcijah. Poskrbi, da bomo radi delali dobro vsem. Maja Dragi dobri možje, moje želje so mir ljudem, veliko veselja in radosti. Prosil bi vas, da bi te želje uresničili. Prosim, pomagajte revnim ljudem. Poskrbite, da ne bi uničevali Zemlje, podirali zgradb, da bi sirote dobile starše, hrano in pitno vodo ter da ne bi pobijali ljudi in živali. Enej Vir in foto: Martina Gorenc , OŠ dr. Pavla Lu-

Dragi Miklavž, načka Šentrupert moje želje so, da ne bi bilo vojn, terorizma, želim

Prireditev Krka sanjava se poigrava V petek, 16. oktobra 2015, so učenci in delavci šole Šmihel Novo mesto z našo podružnico Birčna vas pripravili prireditev z naslovom Krka sanjava se poigrava. NOVO MESTO - Prireditve so se udeležili tudi starši. Scenarij za prireditev je zasnovala učiteljica slovenskega jezika Justina Husu. Na ta dan je šmihelska šola praznovala 151. rojstni dan, ki ga povezujejo s častitljivo 650-letnico Novega mesta. Šmihci živimo Novo mesto ni le naslov našega šolskega projekta, je resnica, saj smo na najrazličnejše načine vpeti v zgodovino mesta, soustvarjamo njegovo sedanjost in se učimo, da bomo s svojo modrostjo in srčnostjo poskrbeli za prihodnost Novega mesta. Prireditev se je začela slovesno s slovensko in šolsko himno. Jan je sedel ob vodnjaku in ves živčen pregledoval knjige o Novem mestu, šmihelski zbornik in je bil ves skrušen, ko je k njemu pristopila vila. Janu je pripravljena pomagati, ker bi rad čim več izvedel o čudoviti prestolnici Dolenjske in šmihelski šoli, pa tudi o podružnici Birčna vas. Učenci podružnice so predstavili ruperško graščino. Nato je vila uporabila svoje vilinske talente in mu zavrtela hitri posnetek delčka bogate novomeške zgodovine, in sicer upodobili so Janeza Trdino, Julijo Primic, Dragotina Ketteja, Marjana Kozino, Božidarja Jakca, Leona Štuklja … V kulturnem programu so se predstavili še pevci, recitatorji, mladinski pevski zbor pod vodstvom zborovod-

kinje Diane Dronjak, kitaristka Nia, baletka Lara, harmonikar Jan, vokalno-instrumentalna skupina devetošolcev. Izvedli so tudi gibalno vajo. Predstavila se je tudi nekdanja učenka, pevka Tjaša Zirkelbach, ki je zapela pesem Novo mesto, za katero je besedilo in glasbo napisal njen oče, aranžma zanjo pa njen stric. Ker so šmihelski učenci veliko ustvarjali, so z živo razstavo prikazali delček ustvarjalnosti. Ker gospe ravnateljice zaradi službene odsotnosti ni bilo, je vse zbrane nagovorila predsednica sveta šole, gospa Justina Husu. Vir in foto: Helena Murgelj

Šmihelski drugošolci obdarili upokojence DSO s prazničnim nastopom V sredo, 9. decembra, so učenci 2. a razreda OŠ Šmihel Novo mesto z razredničarko Karli Medvešček obiskali Dom starejših občanov, ki je v neposredni bližini šole.

ravnateljica ter gostje iz občine in krajevne skupnosti zbrali v večnamenskem prostoru, ki je bil skrbno urejen s pripravljenimi pogrinjki, stene so bile opremljene s plakati, na odru pa so učenci izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane kuhali poslastico iz koruze. Vir in foto: P. Podlogar

NOVO MESTO – Učenci so za upokojene in delavce doma pripravili pester kulturni program. Vse zbrane so pozdravili v imenu šmihelskih učencev in delavcev šole. Sedmošolka Laura Hrovatič je v uvodu zapela pesem Slovenija, od kod lepote tvoje, nato so se predstavili drugošolci s pesmijo, plesom in igro. V lanskem letu so prvič vstopili v šolo, zato so zapeli pesmici Trije korenjaki in Jurček teče v šolo. Doslej so se veliko naučili in to predstavili s pesmijo Prebudil se je rano. Potepali se niso sami, tudi muce so šle z njimi na potep, kar so prikazali in povedali z dvema točkama, in sicer Tri muce in Črni

muc, kaj delaš? Zapeli so še V dolinci prijetni in So ptičice zbrane. Zbranim so pred prihajajočimi prazniki zaželeli veliko toplih besed in nasmehov, v novem letu pa zdravja in zadovoljstva. Priokus praznične potice so priklicali s plesom ob pesmi Mat potico pečejo. Program je sklenila sedmošolka Tina Kump z mažoretnim nastopom. Upokojenci so bili navdušeni nad zanimivim kulturnim programom in vse nastopajoče nagradili z močnim aplavzom. Pripravila: Helena Murgelj


24

ZADNJA STRAN

, Obrtniška ulica 4, 8210 Trebnje

INTELIGENTNA TEHNOLOGIJA, INTELIGENTNA PONUDBA. NISSAN

JUKE

NISSAN

QASHQAI

5 LET JAMSTVA*

NISSAN

X-TRAIL

5 LET BREZPLAČNEGA VZDRŽEVANJA**

DODATNA OPREMA PO VAŠEM IZBORU***

NOVO MESTO, KANDIJSKA C. 60, 07/ 391 81 14

ODPRTO OD PONEDELJKA DO PETKA OD 7.30 DO 19.00, SOBOTA OD 8.00 DO 12.00, NEDELJA ZAPRTO. Kombinirana poraba goriva: 3,8–7,4 l/100 km. Emisije CO2: 95–169 g/km. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. *Brezplačno 5-letno jamstvo velja ob nakupu novega osebnega vozila z Nissan Financiranjem. 5 let jamstva obsega 3 leta tovarniške garancije ter podaljšano jamstvo za 4. in 5. leto oz. za 100.000 km, karkoli se zgodi prej. **5 let vzdrževanja ali za do 100.000 km za bencinske motorje oz. za do 150.000 za dizelske motorje. Velja za redne servisne intervale oziroma za redni plan vzdrževanja, navedenega v Knjižici jamstva in servisiranja Nissan. Ponudba velja do 31. 12. 2015 in le z Nissan financiranjem. ***Paket Crossover velja za pakete originalne dodatne opreme Nissan za modele crossover. Za vsak model lahko kupec izbira med tremi različnimi paketi določene vrednosti (za modele Juke v vrednosti do 370 €, Qashqai do 410 € in X-Trail do 700 €), podrobnosti pa je mogoče najti v katalogu dodatne opreme. Velja z le ob nakupu z Nissan financiranjem. Več na nissan.si.

Profile for NaDlani.si

Časopis NaDLANI, December 2015  

Časopis NaDLANI, pokriva 11 dolenjskih občin in je največji tiskani medij na Dolenjskem. Obiščite nas na: www.nadlani.si Kontakt: 070 899 8...

Časopis NaDLANI, December 2015  

Časopis NaDLANI, pokriva 11 dolenjskih občin in je največji tiskani medij na Dolenjskem. Obiščite nas na: www.nadlani.si Kontakt: 070 899 8...

Profile for nadlani
Advertisement