Page 1

NEODGOVORNO ODLAGANJE ODPADKOV

www.nadlani.si, info@nadlani.si, 070 899 899

2

Pogovor z Ireno Yebuah Tiran

3

V Sevnici so odprli hostel

6

Začeli so se Novomeški poletni večeri

9

Kriminaliteta

11

Gospodarstvo

12

Potovanja

15

Dom in vrt

19

Zdravje

Kot izvajalec javne gospodarske službe ravnanja s komunalnimi odpadki je Komunala Trebnje d.o.o. v prvi polovici leta 2015 izvajala številne preventivne aktivnosti na področju ločevanja odpadkov. Izvajali smo poostren nadzor nad ločevanjem odpadkov, pri čemer smo uporabnike predvsem opozarjali na nepravilnosti pri ločevanju odpadkov. Pri nadzoru je sodeloval tudi Medobčinski inšpektorat Mirnske in Temeniške doline.

V prihodnjih mesecih bomo skupaj z medobčinskim inšpektoratom zato izvajali poostren nadzor nad odlaganjem odpadkov na ekoloških V Deželi kozolcev Velik obisk na Noči Preventivni nadzor ločevanja je pokazal, da lo- otokih, skupnih zbiralnicah ter odlaganjem odpadkov v naravo. čevanje odpadkov še vedno ni zadovoljivo. Stanakupov želi pšenico nje je še posebej slabo v skupnih zbiralnicah in na ekoloških otokih. Ekološki otoki so namenje- Uporabnike storitev ravnanja s komunalnimi ni zbiranju frakcij, ki se ne odvažajo neposredno odpadki ponovno naprošamo, da si sami zagood gospodinjstev, torej zbiranju papirja in pa- tovijo ustrezne zabojnike za odlaganje odpadpirne embalaže ter stekla in steklene embalaže. kov ter na ekoloških otokih odlagajo le frakcije, Iz obdobja, ko se je ločeno zbrana embalaža ki se tam odlagajo. Pozivamo vas, da navodila za Mnogi starši mlajših osnovnošolskih otrok seše sredi pomladi začnejo spraševati, odpadkov dosledno upoštevate! zbirala le na ekoloških otokih, so tam vedno ločevanje tudi zabojniki za tovrstno ločeno frakcijo. Gleotrok med poletnimi počitnicami. de na to, da se ločeno zbrana embalaža zbira Povečane količine odpadkov iz gospodinjstev in odvažadopusta neposredno od uporabnikov, bomo lahko kadarkoli v času obratovanja brezplačno Počitnice trajajo deset tednov in toliko zabojnike za embalažo do konca leta 2015 pos- pripeljete na zbirni center Globoko. Nikakor ponimamo, pa tudi izdatnejše pomoči babic nima topoma odstranili z vseh ekoloških otokov. večanih količin odpadkov ne odlagajte v naravo vsak. Otroke bi morda radi vsaj za kakšen teden oziroma na ekoloških otokih. Tako ravnanje je Odvozalimešanih komunalnih odpadkov in me- neodgovorno, nedopustno, nenazadnje pa je ali dva poslali na tabor, vpisali v tečaj športno embalaže se izvaja neposredno od go- zanj predpisana tudi globa. poletno šolo. Izbira je vsaj v večjihšane krajih iz leta v spodinjstev. Kljub temu, da jih odlok k temu leto pestrejša, nekatere ponudbe zavezuje, predstavljamo nekateri uporabniki še vedno nimajo Vaša Komunala Trebnje d.o.o.

4

7

Mladi starši otrok, ki so še v vrtcu, težav z varstvom med poletnimi počitnicami nimajo, saj so vrtci odprti tudi v poletnih mesecih. Ko pa otrok prestopi šolski prag, se julija in avgusta zanj zaprejo tudi šolska vrata. Če obiskuje nižji razred osnovne šole, ga ne morete pustiti samega doma, ampak morate zanj poiskati varstvo. Najlažja rešitev je, če vam na pomoč priskočijo babice in dedki, če pa to ni mogoče, morate poiskati druge rešitve.

070 833 833

8

Neodgovorno odlaganje odpadkov

Aktivnosti za otroke in mlade med šolskimi počitnicami

tudi v tem prispevku. Zbrali smo tudi cene za takšno varstvo, da boste lažje presodili, kaj (in če KomunalaTrebnje_NaDlani_Eko otoki_260x167mm_07-2015.indd sploh) si lahko privoščite.

HITRO TISKANJE

ustreznih zabojnikov. Očitno ti uporabniki vse vrste odpadkov odlagajo kar na ekološke otoke, v skupne zbiralnice ali celo v naravo. Na včasih grozljivo stanje na nekaterih ekoloških otokih ter skupnih zbiralnic nas opozarjajo številni občani, ki se zgražajo nad neurejenostjo določenih zbirnih mest za odpadke.

Na trgu je veliko različnih ponudnikov, ki organizirajo počitniško varstvo otrok. Otroka lahko vključite v jezikovne in umetniške tečaje, udeleži se lahko različnih tematskih delavnic, poletne šole in različnih taborov, vpišete ga lahko v plavalni tečaj itd. Izberete lahko možnost, ko so otroci vključeni v počitniške dejavnosti le, ko ste v službi, lahko pa se od doma poslovijo za nekaj dni. Za katero možnost se boste odločili, je seveda odvisno od starosti in želja otroka, njegove samostojnosti in vaših finančnih zmožnosti.

kako bodo organizirali varstvo

1

6.7.2015

V mesecu juliju in avgustu pa so v teku: - Počitniške prireditve in dejavnosti – Čarobne kitajske počitnice, v Knjižnici Mirana Jarca - Otroški svet: aktivnosti v parku pred Kultur- Novo mesto, 17. - 27. 8. od 7.30 do 16. ure; nim centrom Janeza Trdine (Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, med 10. in 12. - Počitniško varstvo, Salezijanski mladinski uro); center Sevnica; - Gripovi aktivni tedni mladih;

- Ustvarjalni četrtki na Bazenu Sevnica, od 16. do 19. ure …

- Poletni športni dnevi v Športni parku pri CIK Trebnje (ni organiziranega varstva); Preden izberete ponudnika za poletne dejavnosti, preverite, kdo varuje otroka, ali so vaditelji - Počitniške delavnice za otroke, 11. in usposobljeni, kaj se zgodi, če otrok zboli pred 13. 8. med 10. in 13. uro, Knjižnica Škocjan; začetkom dejavnosti. Lepe počitnice želimo! - Branje pod krošnjami: 31. julij, 7. avgust, od 9. do 10. ure, Knjižnica Šentjernej;

Vir: ZPS in P. U.

Nekateri starši so nas opozorili, da ponudbe za varstvo oz. poletne dejavnosti v manjših krajih ni in da imajo velike težave s »poletno organizacijo« varstva. Vožnja otrok v večji kraj se jim časovno Pozdrav bralcem! ne izide, tako da so prepuščeni lastni iznajdljiDragi bralci in bralke, vosti. Govorili smo z g. Tonijem iz Jahalne šole Viktorija, ki organizira otroške poletne tabore. Pravi, da imajo termine za celotno poletje zasedene. Tudi na CŠOD Čatež pravijo, da imajo vse termine zasedene in sicer za Eko angleške počitnice. Društvo prijateljev mladine „Mojca“ Novo mesto pa organizira Vesele angleške počitnice.

v teh vročih dneh smo poskrbeli za lahko, poletno branje. Dogajanje je bilo v naših občinah res pestro: odvijali so se občinski in krajevni prazniki ter odmevni dogodki, pa Noč nakupov, Novomeški poletni večeri ... Vabljeni k branju naših nasvetov in k sodelovanju v vseh naših rubrikah. Pošljite nam svoje ideje, dogodke, … na naš elektronski naslov: info@nadlani.si. Bodite z nami NaDlani tudi vi in nas obiščite na ww.nadlani.si. Lepo vas vse skupaj pozdravljamo.

NAJBOLJŠI LINE UP WWW.SCHENGENFEST.SI

2015 29.7.—1.8. ENIA VINICA SLOV

AKCIJA ZA FREND

4+1GRATIS E


2

POGOVOR

Pogovor z Ireno Yebuah Tiran: »Ljubim življenje« Novomeščanka Irena Yebuah Tiran je po končani Gimnaziji s študijem petja začela pri prof. Doroteji Cestnik Spasić na SGŠ v Ljubljani. Z odliko je diplomirala na salzburškem Mozarteumu pri prof. Ingrid Mayr in končala podiplomski študij – smer samospev v razredu prof. Wolfganga Holzmairja. Je prejemnica več nagrad. Udeležila se je več mojstrskih tečajev (Marjana Lipovšek, Breda Zakotnik, Alfred Burgstaller). Izpopolnjevala se je tudi pri Grace Bumbry v Salzburgu. Leta 2000 je v vlogi Kerubina v Mozartovi Figarovi svatbi prvič nastopila na deskah ljubljanske opere. Sodelovala je z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije, Dunajskimi filharmoniki, Bavarskim radijskim orkestrom, ansamblom Klagforum Wien in dirigenti, kot so Jonatan Nott, Riccardo Chailly, Emilio Pomarico, Donald Runnicles, Evan Christ, Marko Letonja … Je članica vokalnega ansambla Nova na Dunaju (nastopi na salzburškem, bregenškem festivalu, Styriarte, Ruhrtrienalu, festivalu Štajerska jesen, Wien Modern, Wiener Festwochen …). V sezoni 2007/08 je z ansamblom nastopila v Beriovi Sinfoniji za osem solistov in orkester z Dunajskimi Filharmoniki ter v praizvedbi Haasove opere Melancholia v Operi national de Paris. Posveča se tudi izvajanju sodobne glasbe tako doma kot v tujini. Tako je sodelovala na številnih krstnih izvedbah slovenskih skladateljev (Petriča, Staniča, Sojer Voglarja, Dekleve, Habeta, Kumarja, Vrhunčeve…) in tujih (Furrerja, Haasa, Langa, Haubenstocka, Hoellskyeve …). Poučuje solopetje na glasbeni šoli v Novem mestu ter koncertira kot solistka in članica komornih zasedb tako doma kot v tujini. Širša javnost jo pozna po vlogi žirantke v oddaji Znan obraz ima svoj glas.

Kdo vas je navdušil za poklic pevke? Kdo je vaš vzornik? Na nek način je „krivec“ za mojo pevsko kariero nekdanji ravnatelj novomeške glasbene šole Zdravko Hribar, ki me je prepričal, da grem na sprejemni izpit. Imam vzornike na več področjih, od pevcev Anne Sophie von Otter, Elina Garanča, drugače pa recimo Morgan Freeman, Nelson Mandela, Jakov Fak … Kdo je bil vaš prvi učitelj/učiteljica petja? Se še vedno izpopolnjujete? Moja prva profesorica je bila, kot sem že na začetku omenila, Doroteja Cestnik Spasić, zdaj pa sodelujem s prof. Vlatko Oršanić. Pevci smo na nek način športniki. Tudi Tina Maze ima še vedno trenerja, kljub temu da je svetovna in olimpijska prvakinja! Kako potekajo priprave na nastop? To je odvisno od vrste nastopa. Vedno pa se je treba ogreti. Na katerem prizorišču si še posebej želite nastopiti?

Kakšna je bila izkušnja za vas sodelova- joč poklic. Vedno naj sledijo sebi in hkrati prevzaV bistvu nimam nekih posebnih želja. Nastopila nje v oddaji Znan obraz ima svoj glas? mejo odgovornost za svoje odločitve. sem že na kar nekaj prestižnih prizoriščih in to mi Ste zdaj bolj prepoznavni in imate več Veliko uspehov vam želimo še naprej in se vam obveznosti? zadostuje. zahvaljujemo za pogovor. Pretekli ste tudi maraton. Kako so pote- Bila sem žirantka v oddaji Znan obraz ima svoj glas. Bila je zelo prijetna in zabavna izkušnja. Za- Vir: P. U. in spletna stran Irena J.T., foto: kale priprave na ta podvig? radi moje zunanjosti so ljudje gledali za mano že osebni arhiv Irena Yebuah Tiran in Darja Trenirala sem z aplikacijo Nike + in s svojo se- od otroštva. Edina razlika zdaj je, da tudi vedo, Štravs Tisu S čim se trenutno ukvarjate? stro. Družba je bila v določenih trenutkih zelo po- kako mi je ime (smeh). Zaradi oddaje sem bila zasedena 12 nedelj, drugače pa zaradi nje nimembna. Zaradi vztrajnosti. mam več obveznosti. Trenutno pojem na festivalu v Hannovru, hkrati pa pripravljam vlogo v novi slovenski operi Junak Kakšni so vaši načrti za naprej glede kanašega časa Tomaža Sveteta v produkciji Sloriere? venskega komornega glasbenega gledališča. Meni je beseda kariera zoprna. Vsak izbere svojo pot in če je ob tem srečen, je to uspešna, bogata kariera. Lahko nastopaš po vsem svetu in si osamljen, pa kariera ni vredna počenega groša. Tako da ...

Povejte nam kaj o svojih začetkih pevke kariere? Kje ste se šolali? S študijem petja sem začela po končani novomeški Gimnaziji, in sicer na Srednji glasbeni šoli pri prof. Doroteji Cestnik Spasić. Potem sem odšla v Salzburg.

Kako usklajujete kariero in družino? Na srečo imam razumevajočega moža in pomoč ostale družine. Na začetku je bilo fizično zelo naporno, fanta sem jemala s seboj, zdaj sta že v šoli. Tudi bolj samostojna sta in je vse lažje. Kaj radi počnete v prostem času? Rada tečem, skrbim za vrt, gostim prijatelje ... In še za na konec: kakšen nasvet bi podali mladim, ki se šele podajajo v pevske »vode«? Najprej se morajo vprašati, kakšni pevci želijo postati. Potem se morajo zavedati, da je poklic klasičnega pevca način življenja in temu primeren je tudi vložek. To je težek, a hkrati osvobaja-

LASERSKA ODPRAVA DIOPTRIJE

v avgustu: pon - ned 8.00 - 19.00 Sezonske karte 50% popusta

HITRO TISKANJE • letaki • vizitke • kuverte • plakati • nalepke

• majice • zgibanke • bilteni • transparenti • zastave

GSM: 070 833 833 www.magmamedia.si, tisk@magmamedia.si

3.8. Plavalni tečaj za otroke in odrasle

PRIMERJAJTE CENE IN KVALITETO KLINIK

TA OGLAS JE ZIDARJU JANEZU PRINESEL 6 NOVIH STRANK

za 490€ dioptrija.primerjajte.com

070 661 661, dioptrija@primerjajte.com Z nami do prepoznavnosti!

070 899 899


IZ NAŠIH KRAJEV

3

V Sevnici so odprli hostel Z julijem je v Sevnici tudi uradno zaživela ideja mladinskega turizma oziroma YOUTH HOSTLA. Gostom iz bližnje in daljne okolice bodo omogočili nočitve v prenovljenih prostorih, ki so del dijaškega doma v okviru Srednje šole Sevnica. Od kod ideja ureditve YOUTH HOSTLA? SEVNICA - V zgradbi Srednje šole Sevnica v mestu Sevnica, ki je bila zgrajena leta 1904 in adaptirana leta 1982, je doslej kot dodatna dejavnost srednje šole s programoma »mizar« in »frizer« deloval tudi dijaški dom. Izračuni so pokazali, da bi za delovanje v obvladljivih finančnih, pa tudi strokovnih okvirih v dijaškem domu moralo bivati najmanj 26 dijakov in dijakinj, toda tudi pri tem številu bi pogoji dela zaposlenih ostali nespremenjeni. Trenutno pa biva v dijaškem domu le pet dijakov. Prehod na financiranje cene

programa po dijaku po metodologiji, ki je stopila Njihove prenovljene prostore si je ogledalo tudi v veljavo 1. 1. 2013, in opravljeni izračuni so od Popotniško združenje Slovenije/Hostelling International Slovenia, ki je edini nacionalni zastopnik zavoda zahtevali odločitev, kako naprej. Slovenije v mednarodni federaciji International Glede na številne naravne in kulturne danosti, Youth Hostel Federation (IYHF). S 1. julijem 2015 ki jih lahko ponudi Sevnica s širšo okolico, so so sklenili pogodbo o odprtju YUSTHOSTLA. začeli razmišljati o ideji mladinskega turizma oz. YOUTH HOSTLA. V zadnjih mesecih so temeljito Vir in foto: YH Sevnica preuredili deset sob, še šest  jih načrtujejo urediti v nadaljevanju. Dobili so podporo s strani lokalne skupnosti, idejo podpira tudi Občina Sevnica.

Nova modra cona v Sevnici Nov parkomat so postavili na Trgu Svobode v Sevnici. SEVNICA - Z ureditvijo prometne signalizacije in postavitvijo parkomata je v praksi zaživela Odredba o ureditvi parkiranja proti plačilu na javnih parkiriščih na Trgu svobode v Sevnici, sprejeta na februarski seji Občinskega sveta Občine Sevnica. Po vzoru dobro sprejete tovrstne ureditve režima parkiranja za HTC in v starem mestnem jedru sta zdaj na povsem enak način urejeni tudi parkirišči na obeh straneh stavbe NLB in pred

trgovino Izidor v središču Sevnice. Parkomat je plačljivo od ponedeljka do vključno sobote med 6. in 16. uro, ob nedeljah, državnih praznikih in v na pločniku pri banki. času prireditev pa je brezplačno. Namen modrih con je povečanje frekvence uporabe parkirnih mest v delovnem času in s tem Vir in foto: Občina Sevnica rešitev problematike prezasedenosti parkirišč. Parkiranje je prvo uro brezplačno, za vsako nadaljnjo uro pa je treba na parkomatu vnaprej plačati 0,5 evra. Parkiranje po opisanem sistemu je

Mednarodna udeležba na 5. Arteko Šentjanž V začetku julija je potekalo že peto druženje umetnikov iz Slovenije in tujine. ŠENTJANŽ - Prve štiri dni letošnjega julija so se na stari domačiji družine Felicijan v Peklu pri Šentjanžu že petič povrsti družili umetniki iz Slovenije in tujine. Pod okriljem Turističnega društva Šentjanž in Zavoda Qra iz Sevnice, ki sta bila organizatorja tudi letošnje likovne manifestacije, se je v peklenskem raju na stičišču dveh potočkov ob izviru stoletne vode tokrat srečalo trinajst ustvarjalcev, katerih umetniška vodja je bila, kot vsa leto do sedaj, Jerca Šantej iz Sevnice. Kot že iz samega poimenovanja dogodka lahko sklepamo, je bila rdeča nit tudi letošnjega ArtEka Šentjanž ustvarjalna reciklaža. Tako so umetniki slikali na platna, napeta na stare okenske okvirje, odpadno steklo, ogledala, panjske končnice in iz materiala, ki so ga našli v bližnjem gozdu, izdelovali različne objekte.

mednarodno udeležbo sodelujočih. Tako so v Peklu poleg Ane Žerjal iz Nove Gorice, Tomaža Dernovška – Vinčija iz Vač, Jožeta Šubica iz Maribora, Vesne Davidovič in Tonija Vučajnka iz Dobove, Mojce Marije Vilar iz Domžal, Ane Jazbec in Matica Svažiča iz Sevnice ter domačinke Elene Sigmund, ustvarjali tudi Dime Temkov iz Makedonije, danes pa živeč v Ljubljani ter Tamara Grbavac in Mišel Stojanović iz Hercegovine. Vseh pet let se je s slikarji družil, in nič drugače ni bilo letos, tudi publicist in okoljevarstvenik Anton Komat, ki je v teh štirih dneh raziskoval naravne lepote okolice dogajanja in se v četrtek dopoldan z domačini tudi odpravil na pohod po rudarski tematski poti Tk Pav, kjer je bil še posebej navdušen nad rastiščem šotnega maha, ki je v Sloveniji prava redkost.

dokazuje tudi zelo lepo obiskan zaključni večer z delovno razstavo na prostem. Izdelki so bili razstavljeni na pročelju hiše, skednja, na dvorišču. Ob prijetnem druženju, ki so ga naredili še prijetnejšega domači glasbeniki Zoran Košir, Matija Vidmar in Andrej Fon, smo se lahko posvetili občudovanju izdelkov, ki nas niso pustili ravnodušne. Ognjeni spektakel sodelujoče umetnice Ane Žerjal pa je dodal tisto piko i popolnemu razpoloženju. Organizatorji vabijo na razstavo izdelkov nastalih na letošnjem ArtEku Šentjanž, katere otvoritev se bo zgodila v okviru Šentjanške tržnice, zadnjo nedeljo v septembru v Šentjanžu na Repovževi štali. Sledili bosta predvidoma še dve gostujoči razstavi po Sloveniji.

ArtEko Šentjanž 2015 je tudi letos postregel z Da so domačini ArtEko Šentjanž vzeli za svojega Vir in foto: P. M.

Kolesarska karavana na „Poti prijateljstva Vukovar - Ljubljana“ obiskala tudi Trebnje Kolesarsko karavano organizira Hrvaško društvo Ljubljana. Karavan simbolizira prijateljstvo obeh držav. TREBNJE - Konec junija se je v Trebnjem ustavila karavana kolesarjev, ki je letos že trinajstič zapovrstjo potovala pod imenom »Pot prijateljstva« od Vukovarja do Ljubljane. Karavano organizira Hrvaško društvo Ljubljana, katerega predsednik je Petar Antunović, v sodelovanju z Zvezo hrvaških društev v Sloveniji, vodja samega projekta pa je Milan Pavelić. Letos se je karavane, ki simbolizira prijateljstvo obeh držav in se organizira v počastitev dneva državnosti, ki ga obe republiki

praznujeta 25. junija, udeležilo skupno kar 24 kolesarjev iz Slovenije in Hrvaške. V malo več kot polurnem postanku so se osvežili in okrepčali, preko kratkega videa izvedeli veliko o Trebnjem, nato pa se napotili naprej proti Grosuplju in Ljubljani. Karavano je celotno pot spremljala snemalna ekipa pod vodstvom Romana Končarja, slovenskega igralca, producenta, scenarista in režiser-

ja, od Sevnice preko Trebnjega do Biča pa jih je spremljalo tudi devet domačih kolesarjev iz KD Gorenje Ponikve. Vir in foto: Občina Trebnje

www.nadlani.si

Kartica drugačnih doživetij Ponudniki turističnih storitev so izdali brezplačno kartico z ugodnostmi. DOLENJSKA - Turistična destinacija Dolenjska, Bela krajina in Kočevsko-ribniško svojim gostom nudi številne naravne in kulturne privlačnosti, ki jih ponudniki dnevno bogatijo s svojimi storitvami in izdelki. Resnično najlepših in najbolj avtentičnih doživetij so turisti deležni ravno pri ponudnikih, ki goste z veliko mero ljubezni sprejmejo medse. Z namenom krepitve teh doživetij ponudnike, ki nudijo storitve in izdelke za turiste (gostinstvo, rekreativne dejavnosti, turistične nastanitve, domača obrt, kulturna in naravna dediščina …) je razvit turistični produkt »Kartica drugačnih doživetij«. Kartica predstavlja promocijsko orodje, s pomočjo katerega bodo tudi v nadaljevanju povezovali pestro in bogato turistično ponudbo regije Jugovzhodna Slovenija kot turistične destinacije. Kar-

tico bodo gostje prejeli brezplačno, edini pogoj pa je vsaj ena nočitev pri ponudniku nastanitev na Dolenjskem, Beli krajini in Kočevsko-ribniškem. Trenutno je v »Kartico drugačnih doživetij« vključenih 32 ponudnikov, nabor pa bodo redno dopolnjevali in osveževali tako na spletni strani www.visitdolenjska.eu kot na brezplačni mobilni aplikaciji.

22.8.2015

Vir in foto: Občina Trebnje

041 516 793,

gostilna.prinovec@gmail.com


4

IZ NAĹ IH KRAJEV

V Ĺ entrupertu nadomestne volitve

V DeĹželi kozolcev Ĺželi pĹĄenico

V marcu so odstopili trije svetniki, zato so konec junija potekale nadome- V zaÄ?etku julija so v okviru sodelovanja pri projektu Dnevi evropske kulturne dediĹĄÄ?ine, ki ga izvaja OĹ dr. Pavla LunaÄ?ka Ĺ entrupert, v DeĹželi kozolcev Ĺželi pĹĄenico. stne volitve. Ĺ ENTRUPERT - V Ĺ entrupertu so konec junija potekale nadomestne volitve za obÄ?inskega svetnika. V obÄ?ini Ĺ entrupert so namreÄ? v marcu trije svetniki odstopili, ker naj bi izgubili zaupanje v Ĺžupana Ruperta Goleta. V Ĺ entrupertu sta bila ob 10,1-odstotni volilni udeleĹžbi v obÄ?inski svet izvoljena TomaĹž Kurent in Antonija Lukek (oba Ä?lana  stranke SLS).Druga volilna enota obÄ?ine Ĺ entrupert na Dolenjskem obsega vasi Slovenska vas, StraĹža, Trstenik, Vesela gora in Zabukovje. ÄŒetrta volilna enota pa zajema naselja Draga pri Ĺ entrupertu, Hom, Hrastno, Kamnje, Kostanjevico, Okrog, Ravne nad Ĺ entrupertom, Ravnik, Ĺ krljevo, Vrh in Zaloko. V obeh volilnih enotah je pribliĹžno 1.100 volilnih upraviÄ?encev. Kot ĹĄentrupertski obÄ?inski svetniki so konec Vir: STA in P. U. marca odstopili BoĹžidar Tratar, Alojz GregorÄ?iÄ? in MatjaĹž Ĺ trukelj.

BAR

NA

BAZENU V SEVNICI

VAS VABI NA HLADNO PIJAÄŒO IN PRIGRIZKE

Ĺ ENTRUPERT - Aktivnost je vodilo Etno druĹžabno druĹĄtvo Draga pri Ĺ entrupertu, ki zdruĹžuje posameznike z znanjem in voljo, da aktivnosti kot je Ĺžetev, mlaÄ?ev, trenje lanu, tesarstvo in podobno, redno izvaja tako v Dragi kot tudi v DeĹželi kozolcev.

Ravnateljica Mira Brezovar je ob dogodku povedala: ÂťZahvaljujem se Etno druĹžabnemu druĹĄtvu za lep dogodek, kjer smo ob delu lahko obujali spomine. Veselim pa se Ĺže nadaljevanja projekta, kjer bodo otroci v okviru razliÄ?nih aktivnosti spoznali namen tega Ĺžita.ÂŤ

Na dogodku so imeli obiskovalci priloĹžnost sodelovati pri Ĺžetvi pĹĄenice, izdelovanju poresel in snopov, videli so vdevanje pĹĄenice v kozolec, na koncu je seveda sledil ÂťlikufÂŤ, ki ga je prav tako pripravilo druĹĄtvo. Med mnogimi novimi pridobljenimi znanji so zagotovo zanimive tudi ĹĄale, ko so si med seboj v preteklosti nagajali in tako popestrili delo. Dogodka so se udeleĹžili tudi otroci iz Ĺ ole jahanja Viktorija, ki so klasje, ki je ostalo na njivi, pobrali. Prav to so v preteklosti poÄ?eli otroci in si s tem prisluĹžili Ĺžemljico ali ĹĄtrukeljÄ?ek.

Predsednik Etno druĹžabnega druĹĄtva Draga Robi Jereb je na dogodku povedal: ÂťZelo smo zadovoljni, da je dogodek lepo uspel in da se ga je udeleĹžilo preko 30 ljudi razliÄ?nih generacij, tako da je bila Ĺžetev zakljuÄ?ena hitreje, kot smo naÄ?rtovali. Ob Ĺžetvi, vezanju snopov in vdevanju le-teh v kozolec smo vsak na svoj naÄ?in naredili nekaj tudi za svojo duĹĄo.ÂŤ V muzeju DeĹžela kozolcev so veseli takĹĄnih pobud in aktivnosti iz lokalnega okolja, saj le tako dobiva muzej vsebine, ki si jih zasluĹži.

Ĺ˝etev pĹĄenice je bila prva izmed aktivnosti v okviru projekta, v osnovni ĹĄoli dr. Pavla LunaÄ?ka Vir: DeĹžela kozolcev Ĺ entrupert bodo v zaÄ?etku ĹĄolskega leta s projektom nadaljevali. Skozi razliÄ?ne aktivnosti bodo Foto: Alenka LamovĹĄek spoznali uporabo in predelavo pĹĄenice. VeÄ?ji dogodek v okviru projekta bo zagotovo mlaÄ?ev, www.nadlani.si in sicer, 3. oktobra 2015, se bodo v DeĹželi kozolcev oglasili cepci s strani Etno druĹžabnega druĹĄtva Draga.

BREZ PROVIZIJE.

3RORĤQLFH]DVWRULWYH7HOHNRPD6ORYHQLMHODKNRSRUDYQDWHEUH]SURYL]LMH7HOHNRP6ORYHQLMHVYRMLPXSRUDEQLNRPQXGLPRĤQRVWSODĂ?LODUDĂ?XQRY]DRSUDYOMHQHVWRULWYHWXGLSUHNSODĂ?LOQHJDDYWRPDWDY.REULÄŽHQWMHUQHM 3ODĂ?LOQLDYWRPDWRPRJRĂ?DKLWURLQHQRVWDYQRSODĂ?LORUDĂ?XQRYEUH]VWURÄ?NDREGHODYHSODĂ?LOD SURYL]LMH 3ODĂ?LOR]DRSUDYOMHQHVWRULWYH7HOHNRPD6ORYHQLMHODKNRL]YHGHWHOHQHJRWRYLQVNRVSODĂ?LOQRNDUWLFR 0DHVWUR 0DVWHU&DUG$FWLYD9LVD =DSODĂ?LORUDĂ?XQDQDDYWRPDWXSRWUHEXMHWHSODĂ?LOQLQDORJ SRORĤQLFR DOLJHQHULĂ?QRNRGR 9HĂ?QDNREUDVL

041 600 700 . info@kobra.si . www.kobra.si

Kobra Team d. o. o., Ĺ entjernej

PLAÄŒILO POLOĹ˝NIC za storitve Telekoma Slovenije sedaj tudi V KOBRI Ĺ ENTJERNEJ.


IZ NAŠIH KRAJEV

5

Srečanje na Debencu Na nekdanji dan borca je bilo na Debencu tovariško srečanje članov in simpatizerjev Združenja borcev za vrednote NOB Mirnske in Temeniške doline kot tudi Dolenjske in Bele krajine. MIRNA - Da se ohranja tradicija vrednot NOB, so postala tovrstna srečanja že tradicionalna. Dogodek sta skupaj pripravila Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje in Občinska organizacija združenja borcev za vrednote NOB Mirna, med drugim pa so bili na prireditvenem prostoru postrojeni člani Duletove, Gorjanske, Novomeške in Slobodanove čete.

Vse prisotne je najprej pozdravil župan občine Mirna Dušan Skerbiš, jim čestital ob nekdanjem prazniku in zaželel prijetno druženje na Debencu, nato pa predsednik ZB za vrednote NOB Trebnje Boštjan Sladič. Letošnji slavnostni govornik je bil Milan Gorjanc, član glavnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in predsednik Skupnosti prvega Dolenjskega parti-

zanskega bataljona. Po končanem programu so Srebrno plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije podelili Občinski upravi Občine Mirna. Vir in foto: A. J.

Sprejem najuspešnejših učencev pri županu Na zaključni prireditvi Osnovne šole Mokronog, ki so jo pripravili učenci in učenke skupaj z učitelji, je tudi v letošnjem letu župan Anton Maver skupaj z direktorico občinske uprave Mojco Pekolj podelil posebna priznanja najuspešnejšim učencem. MOKRONOG - Priznanja so podelili za podro- deklic do 8 let. čje znanja, športa in za posebne dosežke v šol3.     Pohvala za posebne dosežke v šolskem skem letu 2014-2015. letu 2014-2015: 1.     Na področju znanja so bili nagrajeni nasleAnton Dragan – za doseženo 4. mesto v finalu dnji učenci: državnega tekmovanja v atletiki na 60 m Domen Hočevar - za doseženo zlato državno Učenci Podružnične šole Trebelno – srebrno priVegovo priznanje iz matematike znanje na medobmočnem tekmovanju gledaliMaruša Penca Kocjan – za doseženo zlato dr- ških skupin žavno Proteusovo priznanje iz biologije in geoDa so učenci posegli v sam vrh znanja v držagrafije vi in osvojili zlata priznanja, pa so se trudili tudi Lara Hvastija – za doseženo zlato državno pri- mentorji, ga. Milena Kralj, ga. Jožica Kaferle, ga. Marjetka Ganc, ga. Janja Cajner, ga. Ivica Kocjan znanje znanja o sladkorni bolezni Anderlič, ga. Saša Brudar, ga. Marija Vavtar,g. David Starič – za dosežena zlata državna prizna- Tomaž Kušar, g. Matej Dreža in g. Cvetko Jakša. nja iz robotike in elektronike Iskrene čestitke vsem prejemnikom nagrad  2.     Na področju športa je bila nagrajena učen- Vir in foto: Občina Mokronog-Trebelno, ka: Mateja Vrabec Ana Rajer – za doseženo 2. mesto na posamičnem državnem tekmovanju v šahu v kategoriji

Poletni kulinarični namig Jabolčna krostata Odlična, lahka poletna sladica. Sestavine: (za tortni model, 8-10 kosov)

Pripravite prostor ...

Za zasebne in poslovne uporabnike

... za nove ULTIMATIVNE pakete!

Pred serviranjem posipamo s sladkorjem v prahu in po želji dodamo stepeno sladko smetano.

500 dag listnatega testa 5-6 sočnih jabolk 5 dcl sladke smetane 3 velike rumenjake 2 vanilin sladkor 30 dag marelične marmelade sladkor v prahu za posipanje Žlička putra Pest krušnih drobtin Sladkor v prahu in sladka smetana (za dekoracijo) Priprava:

Revolucionarna uporaba v državah EU: plačujete po porabi, a ne več kot 10 € na mesec. Neomejen prenos podatkov v Sloveniji prve 3 mesece.

LG G4

10,00 € x 24 mesecev

na paketu ULTIMATIVNI XL

Si.mobil Sevnica Trg Svobode 1, 8290 Sevnica m: +386 (0) 40 411 202 Ponudbo za pakete OPTIMALNI in ULTIMATIVNI lahko izkoristijo vsi novi in po Pogojih predčasnega nakupa telefona obstoječi naročniki Si.mobila. ULTIMATIVNI paketi so namenjeni običajni uporabi storitev in vključujejo uporabo storitev v državah EU po porabi, vendar ne več kot 10 EUR na mesec. Po dosegu omenjenega zneska je nadaljnja uporaba storitev brezplačna do konca naročnikovega obračunskega obdobja in namenjena običajni rabi storitev. Uporaba prenosa podatkov v EU vsebuje omejitev uporabe v višini 1 GB v obračunskem obdobju. Vsi naročniki, ki bodo na kateremkoli paketu ULTIMATIVNI sklenili 24 – mesečno vezavo z napravo ali s popustom na mesečno naročnino, bodo prejeli dodatno ugodnost neomejenega prenosa podatkov v Sloveniji do hitrosti 150/50 Mbit/s za obdobje treh (3) mesecev od dneva vezave. Znižana cena telefona velja na paketu ULTIMATIVNI XL do 30. 6. 2015 oz. do razprodaje zalog in je razdeljena na 24 enakih zaporednih mesečnih obrokov, od katerih stranka prvi obrok poravna ob nakupu telefona na prodajnem mestu, nato pa se obroki mesečno prištevajo Si.mobilovemu računu. V primeru nakupa naprave na obroke se naročniku na prvem računu zaračuna Strošek odobritve obročnega nakupa naprave v višini 1,99 EUR. Vse cene vključujejo DDV. Za pakete OPTIMALNI in ULTIMATIVNI veljajo Posebni pogoji paketov, ki so skupaj s cenami ostalih storitev, storitev v tujini, cenami izven zakupljenih količin, pogoji ponovne vezave za obstoječe naročnike ter pogoji ponudbe ob 12-mesečni vezavi na voljo na 040404040,www.simobil.si in na Si.mobilovih prodajnih mestih. Si.mobil d.d., Šmartinska c. 134b, SI-1000.

Si.mobil Trebnje Stari trg 48, 8210 Trebnje m: +386 (0) 40 411 200

Listnato testo razvaljamo v obliko kroga, približno 5 mm debelo. Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine, v obliki krhlja. Testo položimo v pekač, ki smo ga prej premazali s putrom in potresli s krušnimi drobtinami. V posodi zamešamo rumenjake, sladko smetano in vanilin sladkor ter polijemo čez jabolka. Pečemo 40 minut pri 185 °C. Vzamemo jo iz pečice, premažemo z marelično marmelado in pečemo še 10 minut. Pustimo na hladnem vsaj 30 min.

Krostato hranimo v hladilniku in je odlična tudi naslednji dan. Poleg priporočamo kozarec sladkega vina. Prava izbira bo sladek rumeni muškat. *Namesto jabolk lahko uporabimo tudi breskve ali marelice. Vir in foto: Klara Rebernik VABIMO GOSTIŠČA IN POSAMEZNIKE, DA SE PREDSTAVITE S SVOJIM »POSEBNIM« RECEPTOM. POKLIČITE NA: 070 899 899 ALI NAM PIŠITE NA: UREDNISTVO@NADLANI.SI.


6

IZ NAŠIH KRAJEV

Fotografska delavnica v Občini Mokronog-Trebelno - izbranih bo 12 fotografov Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Trebnje je v sodelovanju z OŠ Mokronog in mentorico Natašo Himmelreich ter ob podpori Občine Mokronog-Trebelno organizirala uvod v fotografsko delavnico, ki se ga je udeležilo 27 otrok. MOKRONOG - Fotografska delavnica pod mentorstvom priznanega fotografa Boštjana Puclja se bo nadaljevala jeseni, otroci pa so pred počitnicami dobili domačo nalogo v svoj fotografski objektiv ujeti utrip kraja, tako ljudi, dogodke kot tudi znamenitosti, zato naj vas ne preseneti pogled na mlade fotografe v vašem kraju.

na elektronski naslov oi.trebnje@jskd.si bo nare- firanja, njihove fotografije pa bodo vključene v jen izbor 12 mladih avtorjev, ki bodo nadaljevali projekte v prihodnosti, ko bo občina dobila nove razglednice in koledar.  z delom.

Pred to dvanajsterico bo zelo pomembna nalo- Vir in foto: JSKD OI Trebnje ga. V novem šolskem letu bodo z Boštjanovo pomočjo ocenili svoje fotografije in prejeli napotke za nadaljnje delo. Pod njegovim vodstvom Na podlagi fotografij, ki bodo do jeseni prispele bodo intenzivno razvijali svoje veščine fotogra-

Aktivnosti projekta Zdrav življenjski slog Učenci, vključeni v projekt ZŽS, so preživeli tri aktivne dneve letošnjih počitnic.

Začeli so se Novomeški poletni večeri V Novem mestu so s pogovorom z nekdanjim novomeškim proštom in častnim občanom Jožefom Lapom pred tamkajšnjo knjigarno založbe Goga začeli skupek prireditev Novomeški poletni večeri, ki bodo potekale do konca avgusta. drugih prireditev. Četrtki bodo v znamenju pogovorov, sobote so namenjene koncertom. Četrtkovi pogovori so se začeli s pogovorom na temo Ukoreninjeni v Dolenjsko z Jožefom Lapom.

obe Klevevški jami, kar je bila za mnoge učence nepozabna dogodivščina. V sredo, 1. 7., pa so učenci peš krenili do Otočca in tamkajšnjega pustolovskega parka, kjer so premagovali strah pred višino in se pod krošnji dreves skrivali pod soncem. Vse aktivnosti so bile za učence brezplačne. S temi aktivnostmi je projekt v šolskem letu 2014/15 tudi zaključen. ŠMARJEŠKE TOPLICE - V ponedeljek, 29. 6., so se z avtobusom odpravili na termalno riviero Term Čatež, kjer so uživali v vodnih atrakcijah. V torek, 30. 6., so se odpravili peš do naravnega kopališča v Klevevžu. Tam so skakali v vodo, igrali vaterpolo, se zabavali s športnimi igrami (badminton, nogomet ...) in si ogledali

Vir: P. U., foto: goga.si

Vir in foto: OŠ Šmarjeta

www.nadlani.si NOVO MESTO - Novomeški poletni večeri bodo potekali do 29. avgusta in v mestno jedro prinašali vrsto literarnih, glasbenih, zabavnih in


IZ NAŠIH KRAJEV

Nič več pitja alkohola na javnih površinah v MO Novo mesto

7

Velik obisk na Noči nakupov

Trgovci, gostinci, frizerji, cvetličarji, urarji in ostali ponudniki na Glavnem trgu in Rozmanovi ulici so – združeni v Civilno iniciativo GREM V MESTO V začetku julija 2015 je potekala redna seja Občinskega sveta Mestne – pripravili NOČ NAKUPOV. občine Novo mesto (MONM).

NOVO MESTO - Na svoji 8. redni seji je Občinski svet Mestne občine Novo mesto med drugim potrdil Jasno Dokl Osolnik za novo direktorico občinskega javnega zavoda Dolenjski muzej, soglasno podprl dva občinska odloka, ki omogočata preventivno delovanje občinskega inšpektorata na področju preprečevanja pitja alkohola na javnih površinah, prvič obravnaval predlog strategijo na področju mladih v MONM do leta 2020 ter sprejel prvi rebalans proračuna za leto 2015. Na predpočitniški seji je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na svoji redni seji obravnavalo predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in za dobo petih let imenoval Jasno Dokl Osolnik. Komisija je kandidatko svetnicam in svetnikom predlagala kot najbolj usposobljeno izmed štirih, ki so ustrezali razpisnim pogojem. V drugi obravnavi so ob sprejetih amandmajih na dva predloga odloka o spremembah in dopolnitvah svetnice in svetniki soglasno sprejeli Predlog odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o urejanju in čiščenju javnih površin v Mestni občini Novo mesto in Predlog odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o urejanju zelenih površin, s katerim je občinskemu inšpektoratu omogočeno preventivno delovanje na področju preprečevanja pitja alkohola na javnih površinah in preprečevanja vandalizma ter kršenja reda in miru. Tako župan Gregor Macedoni kot tudi nekateri svetniki so ob sprejetju izrazili svoje zadovoljstvo s potekom postopka sprejemanja ter sporočilnostjo, ki jo našim občankam in občanom dajemo s skrbjo za našo mladino in okolje.

Prav tako je s sprejetjem Predloga odloka o načinu izvajanja in opravljanja obvezne gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih javnih cest v Mestni občini Novo mesto po skrajšanem postopku občinski svet omogočil podlago za izvedbo razpisa za izbiro koncesionarja za izvajanje te gospodarske javne službe.

NOVO MESTO - Prvič v zgodovini Novega robnosti ob glasbi, promocijah, akcijah in presemesta so bile trgovine in gostinski lokali odprti nečenjih. tudi zvečer, in sicer med 21. uro in polnočjo. Dogajalo se je in veselo je bilo za vse generacije. Vir: P. U., foto: FB Grem v mesto Mestno jedro je bilo razsvetljeno, Kandijski most je v svoji privlačni podobi vabil v mesto. Delno so se trgovci organizirali ter med 18. in 22. uro odprli »svoja vrata« tudi v soboto, 11. julija, ko je potekal zaključek prireditve Grem domov v Novo mesto. Torej so se pripravljeni hitro odzvati in se prilagajati svojim obiskovalcem.

Svetniki so se seznanili s predlogom Strategije na področju mladih v MONM do leta 2020, ki je pripravljena celovito in opredeljuje številne ukrepe, s katerimi bi lahko MONM prispevala k dvigu zaposljivosti mladih, preprečila beg možganov iz naše občine in vzpodbudila večjo vključenost S projektom želijo organizatorji vrniti mestu utrip mladih v družbeno življenje. Občinski svet je prein doseči, da bi obiskovalci uživali v njegovi čadlog v prvem branju podprl, svetnice in svetniki pa so tudi sami predlagali zanimive ukrepe, ki jih bo komisija za pripravo strategije, skupaj z vsemi predlogi pridobljenimi v času javne razprave, upoštevala pri pripravi končne različice za sprejem na eni od prihodnjih sej občinskega sveta. Na tokratni redni seji je občinski svet soglasno potrdil prvi rebalans proračuna MONM za leto 2015, s katerim je glede na dosedanjo realizacijo in na podlagi revidiranih časovnih načrtov posameznih investicij omogočena izvedba nekaterih ključnih projektov. Med njih prištevamo uskladitev realnega stanja s postopki pri projektu hidravličnih izboljšav, realizacijo povečanja zmogljivosti čistilne naprave Otočec, rešitev situacije s stavbo na naslovu Novi trg 6 ter začasno ureditev gradbene jame pri avtobusni postaji Novo mesto. Vir: Kabinet župana, Mestne občine Novo mesto

JAVNI POZIV lastnikom neskladnih in nelegalnih gradenj na območjih razpršene poselitve v občini Trebnje Občina Trebnje pristopa k aktivnostim za reševanje problematike neskladnih in nelegalnih gradenj objektov na vinogradniških območjih in ostalih območjih razpršene poselitve v občini. V primeru zadostnega števila zainteresiranih lastnikov že zgrajenih zidanic ali drugih stavb, ki se nahajajo na površinah razpršene poselitve za zidanice in vinske kleti (Av) ter površinah razpršene poselitve za kmetije in stanovanja (Ask) in nimajo oz. so zgrajene v nasprotju z upravnimi dovoljenji (npr. neskladna gradnja v horizontalnih in vertikalnih gabaritih), bo Občina Trebnje zagotovila izdelavo strokovnih podlag in pripravo izvedbenega prostorskega akta (OPPN). Z njim bo določila prostorske izvedbene pogoje za legalizacijo teh objektov, s čimer bo podana pravna podlaga za pridobitev gradbenih dovoljenj. Pobude za pripravo OPPN lahko oddate do 21. 9. 2015 osebno na Občini Trebnje, Goliev trg 5, 8210 Trebnje, v času uradnih ur: ob ponedeljkih od 8. do 15. ure, ob sredah od 8. do 17. ure in ob petkih od 8. do 13. ure oziroma lahko pobude posredujete tudi pisno na isti naslov ali po elektronski pošti na naslov obcina.trebnje@ trebnje.si. S sprejetjem OPPN-ja se lastnikom objektov, ki značilno sooblikujejo prepoznavnost območij razpršene poselitve, ob izvedbi morebitnih sanacijskih ukrepov, omogoči legalizacija. Stroški izdelave OPPN-ja bodo bremenili lastnike neskladnih in nelegalnih gradenj. Pripravila Občina Trebnje


8

IZ NAŠIH KRAJEV

NEODGOVORNO ODLAGANJE ODPADKOV Kot izvajalec javne gospodarske službe ravnanja s komunalnimi odpadki je Komunala Trebnje d.o.o. v prvi polovici leta 2015 izvajala številne preventivne aktivnosti na področju ločevanja odpadkov. Izvajali smo poostren nadzor nad ločevanjem odpadkov, pri čemer smo uporabnike predvsem opozarjali na nepravilnosti pri ločevanju odpadkov. Pri nadzoru je sodeloval tudi Medobčinski inšpektorat Mirnske in Temeniške doline.

ustreznih zabojnikov. Očitno ti uporabniki vse vrste odpadkov odlagajo kar na ekološke otoke, v skupne zbiralnice ali celo v naravo. Na včasih grozljivo stanje na nekaterih ekoloških otokih ter skupnih zbiralnic nas opozarjajo številni občani, ki se zgražajo nad neurejenostjo določenih zbirnih mest za odpadke.

V prihodnjih mesecih bomo skupaj z medobčinskim inšpektoratom zato izvajali poostren nadzor nad odlaganjem odpadkov na ekoloških Preventivni nadzor ločevanja je pokazal, da lo- otokih, skupnih zbiralnicah ter odlaganjem odčevanje odpadkov še vedno ni zadovoljivo. Sta- padkov v naravo. nje je še posebej slabo v skupnih zbiralnicah in na ekoloških otokih. Ekološki otoki so namenje- Uporabnike storitev ravnanja s komunalnimi ni zbiranju frakcij, ki se ne odvažajo neposredno odpadki ponovno naprošamo, da si sami zagood gospodinjstev, torej zbiranju papirja in pa- tovijo ustrezne zabojnike za odlaganje odpadpirne embalaže ter stekla in steklene embalaže. kov ter na ekoloških otokih odlagajo le frakcije, Iz obdobja, ko se je ločeno zbrana embalaža ki se tam odlagajo. Pozivamo vas, da navodila za zbirala le na ekoloških otokih, so tam še vedno ločevanje odpadkov dosledno upoštevate! tudi zabojniki za tovrstno ločeno frakcijo. Glede na to, da se ločeno zbrana embalaža zbira Povečane količine odpadkov iz gospodinjstev in odvaža neposredno od uporabnikov, bomo lahko kadarkoli v času obratovanja brezplačno zabojnike za embalažo do konca leta 2015 pos- pripeljete na zbirni center Globoko. Nikakor potopoma odstranili z vseh ekoloških otokov. večanih količin odpadkov ne odlagajte v naravo oziroma na ekoloških otokih. Tako ravnanje je Odvoz mešanih komunalnih odpadkov in me- neodgovorno, nedopustno, nenazadnje pa je šane embalaže se izvaja neposredno od go- zanj predpisana tudi globa. spodinjstev. Kljub temu, da jih odlok k temu zavezuje, nekateri uporabniki še vedno nimajo Vaša Komunala Trebnje d.o.o.

KomunalaTrebnje_NaDlani_Eko otoki_260x167mm_07-2015.indd 1

6.7.2015 10:34:10

V Mirni Peči podeljena občinska priznanja

Občina Mirna Peč je v okviru 16. občinskega praznika v juniju na slavnostni seji podelila priznanja najzaslužnejšim občanom. MIRNA PEČ - Župan Andrej Kastelic je podelil dve plaketi Občine Mirna Peč in priznanje župana. Plaketo sta prejela poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Mirna Peč Anton Levstik za prispevek k razvoju in napredku gasilstva v Mirni Peči ter zagotavljanju protipožarne in vsesplošne zaščite ter podjetnik Marjan Golob za doseganje visokih uspehov na vseh področjih njegove-

ga delovanja in za prispevek k prepoznavnosti občine in humanitarno noto. Priznanje župana je prejela Članska enota za spajanje sesalnega voda Prostovoljnega gasilskega društva Hmeljčič. Mladi gasilci z resnim delom in strokovnim pristopom dosegajo odlične rezultate na regionalni in državni ravni. Priznanje so prejeli za  osvojeno prvo mesto na državnem tekmovanju

V Škocjanu Mladi za mlade

v spajanju sesalnega voda z doseženim rekordom. Župan Kastelic je v svojem nagovoru izpostavil dosežke občine in izrazil zadovoljstvo ob doseganju zastavljenih ciljev. Vir in foto: Občina Mirna Peč

Sprejem Zelene ekipe Šentjerneja

V okviru prireditve Knobleharjevo 2015, ki je osrednja prireditev občine Škocjan, Direktor občinske uprave (OU) Samo Hudoklin je v začetku julija sprejel je pred občinsko stavbo potekala prireditev Mladi za mlade. Zeleno ekipo Šentjerneja. ŠKOCJAN - Organizatorji so poskrbeli za pester kulturni in družabni program. Nastopili so: Plesni klub Lukec, Stillout, Ice on Fire, Dare Acoutstic. Potekale so tudi različne delavnice: igranje kitare za začetnike, ustvarjanje, plesna delavnica …

ŠENTJERNEJ - Člani Zelene ekipe Šentjerneja so združili moči in prostovoljno zasadili gredice pri Kulturnem centru Primoža Trubarja, pri Elektro baru, ob zdravstvenem domu, pred občinsko stavbo, za pošto, policijo in z rožami napolnili korita tudi na trgu v Šentjerneju. Direktorju OU so predstavili nove ideje in opozorili na določene pomanjkljivosti, ki so jih zasledili med svojo akcijo. Direktor se je v imenu župana in občinske uprave zahvalil za njihovo lepo gesto in vso

Vir: P. U., foto: FB

požrtvovalnost. V znak skromne pozornosti jim je podaril šentjernejski med. Že dan po dogodku, ko je direktor občinske uprave sprejel zelene prostovoljce, je občan Vinko Pažin začel z barvanjem drogov javne razsvetljave na trgu. Prav tako bo uredil in pobarval klopi ob vodnjaku. Vir in foto: Občina Šentjernej

1. literarni pohod na Gorjance Prvo julijsko soboto je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v sodelovanju s PD Novo mesto, PD Krka Novo mesto, PD Pohodnik, PD Šentjernej, MO Novo mesto in Občino Šentjernej ob 185-letnici rojstva in 110-letnici smrti Janeza Trdine organizirala 1. Trdinov literarni pohod na Gorjance. GORJANCI - Pohodnike je pozdravil direktor Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Borut Novak, pozdravil jih je tudi novi direktor šentjernejske občinske uprave Samo Hudoklin in domačin Janez Kuhelj, ki je spregovoril nekaj besed o Gracarjevem turnu. Zbor udeležencev je bil na Gracarjevem turnu, kjer so si ogledali spominsko sobo Janeza Trdine, nato pa pot nadaljevali proti izviru Minutnik in skrivnostnem jezeru. Pot jih je

vodila čez gorjanske košenice vse do Trdinovega tako da se že veselijo 2. literarnega pohoda na vrha, kjer so pri Sveti Jeri počastili obletnici. Ker Gorjance. jih je čakala še neprehojena pot, so se okrepčali s pravim »Trdinovim golažem«. S polnimi želodčki Vir in foto: Občina Šentjernej so se odpravili še h Gospodični in pohod zaključili na Miklavžu. Številnim pohodnikom so med pohodom knjižničarke pripovedovale legende, www.nadlani.si bajke in povesti o Gorjancih ter tako pričarale pravo literarno vzdušje. Udeležba je bila številna,


9

IZ NAŠIH KRAJEV

V Žužemberku so praznovali V občini Žužemberk so tudi letos pripravili slop prireditev ob občinskem prazniku, poimenovan Trški dnevi, največja kulturno, rekreativno in turistična prireditev v Suhi krajini, v kateri se prepletata preteklost in sedanjost. ŽUŽEMBERK - Prireditve so se več dni odvijale po vsej občini, od Ajdovca, Dvora in Hinj do Šmihela in Žužemberka, v programu – prireditelji so pripravili tako zabavni program kot številne kulturne in druge prireditve – so nastopili mnogi priznani slovenski in tuji umetniki.

Podelitev priznanj krvodajalcem v Žužemberku V okviru občinskega praznika Žužemberka so podelili priznanja krvodajalcem jubilantom iz te občine.

zu viteških dvobojev in lokostrelstvu. Prišlo je 18 skupin iz Slovenije in tujine, skupaj več kot 250 nastopajočih je na žužemberškem gradu pričaralo spomin na srednjeveške dni.

Kot vsako leto so zvečer pripravili še osrednjo občinsko slovesnost s podelitvijo občinskih priVrhunec je praznovanje doseglo s tradicional- znanj, Trške dneve pa so zaključili s spominsko nim Srednjeveškim dnevom, že 17. po vrsti, na uro Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke katerem so tudi letos pripravili srednjeveško tr- v Hollywood-u. žnico, prišle so grajske gospodične in vitezi, na grajskem dvorišču so predstavili srednjeveške in Besedilo in foto: A. S. renesančne plese, obiskovalci so uživali v prika-

Kriminaliteta PROMETNA VARNOST V MINULIH DNEH ZARADI POSLEDIC PROMETNIH NESREČ UMRLO PET LJUDI Iz Policijske uprave Novo mesto so javnost obvestili, da je v bolnišnici umrl 42-letni moški, ki je bil udeležen v prometni nesreči, ki se je zgodila v Šentjerneju 20. 6. 2015. Znane so tudi okoliščine hude prometne nesreče, ki se je zgodila 10. 7., nekaj po 11. uri na glavni cesti Novo mesto – Metlika, pri kraju Veliki Cerovec. Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 38-letni voznik vozil tovorno vozilo iz Metlike proti Novem mestu. V nepreglednem ovinku je vozil po klancu navzdol in s tovornim vozilom zapeljal na nasprotno smerno vozišče, kjer je trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 53-letni voznik osebnega avtomobila Audi A4. 53-letni voznik osebnega avtomobila iz Bosne in Hercegovine je zaradi hudih poškodb umrl

na kraju nesreče. V novomeški bolnišnici so oskrbeli tudi lažje poškodovano 48-letno žensko in 53-letnega moškega, ki sta bila potnika v osebnem avtomobilu. Preiskovalna sodnica je za pokojnega voznika odredila sanitarno obdukcijo. Za voznika tovornega vozila je bil odrejen strokovni pregled, za tovorno vozilo pa izredni tehnični pregled. Po zaključeni preiskavi in opravljanih analizah bodo policisti zoper povzročitelja prometne nesreče ustrezno ukrepali.

povzročitelja nesreče, ki je vozil pod vplivom alkohola, odredila strokovni pregled. Policisti so zasegli tudi avtomobil, za katerega je bil odrejen izredni tehnični pregled. Po zaključeni preiskavi in opravljenih analizah bodo 23-letnega povzročitelja nesreče ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Na regionalni cesti pri kraju Korenitka se je prometna nesreča zgodila 11. 7. nekaj pred 10. uro. Policisti so ugotovili, da je 23-letni voznik osebnega avtomobila Renault megane vozil iz smeri Trebnjega proti Velikem Gabru. Zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo je izgubil oblast nad vozilom in preko robnika zapeljal na travnato površino. Avtomobil je pričel bočno drseti po levem smernem vozišču, kjer je silovito trčil v 57-letnega kolesarja in 46-letno kolesarko, ki sta pravilno pripeljala po svojem smernem vozišču iz smeri Velikega Gabra. Zaradi hudih poškodb sta oba umrla na kraju nesreče. Ogleda sta se udeležili tudi preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka. Preiskovalna sodnica je za

Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so 12. 7. zvečer ustavili voznika avtobusa bolgarskih registrskih tablic, ki je iz smeri Obrežja proti Čatežu ob Savi vozil v nasprotni smeri. Ugotovili so, da je kršitelj sprva vozil po levem prometnem pasu, nato pa zapeljal preko desnega prometnega pasu na pospeševalni pas na avtocestno postajališče. V avtobusu je bilo poleg voznika še 49 potnikov, od teh 40 otrok. Policisti so državljana Bolgarije privedli v takojšnji postopek na Okrajno sodišče Sevnica.

AVTOBUS NA AVTOCESTI VOZIL V NASPROTNI SMERI

Vir: PU Novo mesto Več si preberite na: www.nadlani.si

ŽUŽEMBERK - Prejelo jih je 37 krvodajalcev za od 5- do 70-krat darovano kri. V kulturnem programu so nastopile domače pevke Žitni klas. Slavnostna govornica je bila generalna sekretarka RKS Renata Brunskole. Krvodajalcem so se zahvalili za redno darovanje krvi in jim podelili priznanja predsednica OZRK Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar in župan Občine Žužemberk Franc Škufca. Mojca Špec Potočar je vse prisotne povabila na krvodajalsko akcijo v Žužemberku, ki bo v četrtek, 20. avgusta, od 8. do 12. ure v OŠ Žužemberk. Vir in foto: OZRK Novo mesto

Odpri PODJETJE.si

Poletni »outfit«

za 199€ Tudi brez pologa 7500€ kapitala

Pokličite: 070

444 222

HITRO TISKANJE • letaki • vizitke • kuverte • plakati • nalepke

• majice • zgibanke • bilteni • transparenti • zastave

GSM: 070 833 833 www.magmamedia.si, tisk@magmamedia.si

Poletje je idealen čas za eksperimentiranje s kroji, material in barvami. To poletje ne boste zgrešile s čipkasto oblekico, saj boste v lahkotnih materialih izgledale sproščeno, a urejeno. Tudi v letošnji sezoni predstavljajo pravi modni »hit« pisani, cvetlični vzorci. Eden izmed najbolj udobnih in igrivih modnih trendov letošnje pomladi je zagotovo športni šik, zato si obujte lahke superge. Vir: E.R. Foto: splet

VABIMO BUTIKE, TRGOVINE IN POSAMEZNIKE, DA SE PREDSTAVITE S SVOJO PONUDBO MODNIH OBLAČIL.POKLIČITE NA: 070 899 899 ALI NAM PIŠITE NA: UREDNISTVO@NADLANI.SI.

-proizvodnja in montaža nerjavnih dimnikov -sanacija in popravilo obstojeèih dimniških tuljav -novogradnja zidanih ali kovinskih dimnikov -montaža in prodaja kaminskih peèi

40 let tradicije


10

IZ NAŠIH KRAJEV

V Trebnjem slavnostna seja in podelitev priznanj zaslužnim občanom Občina Trebnje je 19. junija v večernih urah praznovala svoj 7. praznik na osrednji prireditvi, slavnostni seji Občinskega sveta Občine Trebnje. TREBNJE - Čeprav je deževalo, so povabljene pred vhodom v prireditveni prostor pričakale prelepe mažorete v špalirju in na drugi strani vedri godbeniki, ki so s svojo glasbo preganjali dež. Malo kasneje so ob mehkih zvokih klavirja in melodije »Cvetje v jeseni« visoke goste ter dobitnice in dobitnike plaket in priznanj do sedežev pospremile članice in člani folklorne skupine Nasmeh v dolenjskih narodnih nošah. Večer je povezovala nasmejana Aleksandra Šepec, glasbeno pa so ga še na višjo raven povzdignili profesorji in učenci Glasbene šole Trebnje s svojimi nastopi. Župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic je po slavnostnem nagovoru podelil letošnja priznanja Občine Trebnje, ki so jih prejeli Jana Zajc, Darinka Krevs, Alojz Špec, Prostovoljno gasilsko društvo Veliki Gaber, KUD Popotovanje Frana Levstika Čatež, gledališka skupina PLIN ter Vinogradniško turistično društvo Čatež pod Zaplazom. Sledil je osrednji del s podelitvijo plaket Občine

Trebnje, ki so jih letos prejeli Florijan Božnar, Peter Škerl in Gasilska zveza Trebnje. V imenu nagrajencev je prisotne v pozitivnem duhu nagovoril Florijan Božnar, od gostov pa tudi župana občin Mirna in Ivančna Gorica Dušan Skerbiš in Dušan Strnad, ki ni skrival navdušenja nad Trebnjem in pristnostjo same prireditve. Občina Trebnje, župan Alojzij Kastelic, članice in člani občinskega sveta kot tudi vsi sodelavci občinske uprave se ob tej priložnosti lepo zahvaljujejo JSKD OI Trebnje, Glasbeni šoli Trebnje, folklorni skupni Nasmeh, Občinskemu pihalnemu orkestru s Trebanjskimi mažoretami ter povezovalki. Vir: Občinska uprava Občine Trebnje, foto: arhiv JSKD (avtor: Brane Praznik)

Grem domov v Novo mesto V začetku julija se je začel tradicionalni »Grem domov v Novo mesto«.

NOVO MESTO - Že od leta 2005 poteka pohod študentov iz krajev študija v Novo mesto, ki ga organizira Društvo študentov Novo mesto. Študentje se peš odpravijo iz Maribora, Ljubljane in Kopra do Novega mesta.

odprava.

Vsi skupaj so domov slavnostno prikorakali, v soboto, 11. julija, ko so za študente pripravili prav poseben dogodek na novomeškem Glavnem trgu s skupinama Generacija Rudolfovo in Jinx. Letošnji študentski pohod se je začel 6. julija, ko Odvijal se je tudi festival piva. so na pot peš krenili koprski študentje, 8. julija so štartali mariborski po vinskih goricah, 10. julija Vir: DŠ NM, foto: FB pa je proti Novemu mestu krenila še ljubljanska

www.nadlani.si, Tel.: 070 899 899, info@nadlani.si

Dedovanje

Vsak posameznik se sreča z vprašanjem glede dedovanja: ali ko razmišlja, komu bo zapustil svoje premoženje, ali ko je vabljen na zapuščinsko obravnavo.

Iz tega razloga smo za pravno pojasnilo v zvezi z dedovanjem povprašali Matejo Trinker, ki je na praktičnem primeru skušala prikazati problematiko dedovanja.

Primer: Vnukinja Maja je živela pri babici, za katero je skrbela, prav tako je vlagala svoj denar v njeno hišo. Babica ji je vedno govorila, da bo po njeni smrti hiša njena, saj je ona edina, ki skrbi za njo in da se je s sinom Petrom in hčerko Sonjo že dogovorila, da želi, da hišo deduje Maja, s čimer sta se oba strinjala. Tega niso pravno uredili in je ostalo samo pri ustnem dogovoru. Maja je bila edina hčerka pokojnega babičinega sina Janeza. Po smrti babice se je zadeva zapletla, saj sta oba, Peter in Sonja, želela sodelovati pri dedovanju hiše. O tem se je Maja poskušala z obema pogovoriti, vendar sta ji hladno odgovorila, da je babici nudila vso pomoč prostovoljno in da je ni nihče silil v to. Poleg hiše je zapuščina obsegala še vikend in dve parceli. Če situacijo analiziramo s pravnega vidika, je nesporno dejstvo, da sta Peter in Sonja upravičena do dedovanja, saj kot potomca zapustnika dedujeta v prvem dednem razredu. V našem primeru imamo tri dediče: Petra, Sonjo in Majo (ki ima pravico do dedovanja na podlagi vstopne pravice po umrlem očetu Janezu). Glede na to, da babica ni napisala oporoke, prav tako z Majo nista sklenili nobene pravno veljavne oblike pogodbe, se zapuščina deduje po zakonu in tako ne more biti upoštevana volja babice, saj Peter in Sonja temu oporekata (ustni dogovor ne zadostuje za uveljavljanje zapustnikove volje, razen če se dediči s tem strinjajo). V zapuščinski obravnavi je tako nastal spor glede razpoložljivega dela zapuščine, zato jo je sodišče na podlagi 212. čl. Zakona o dedovanju

prekinilo in dediče napotilo na pravdo. Maja ima na podlagi 32. čl. Zakona o dedovanju pravico do izločitve dela iz zapustnikovega premoženja, saj je živela skupaj z babico in je tako s svojim delom in zaslužkom prispevala k povečanju in ohranitvi vrednosti zapustnikovega premoženja. Prav tako ima pravico do izločitve gospodinjskih predmetov (33. čl. Zakona o dedovanju). Na podlagi dokazov bo o tem presojalo sodišče. Maja in babica bi zadevo lahko uredili na več načinov, en način je, da bi sklenili darilno pogodbo in babica oporoko, v kateri bi izjavila, da se darilo ne vračuna v dedni delež (ob tem je treba upoštevati 26. čl. Zakona o dedovanju, ki omejuje razpoložljivi del zapuščine zaradi nujnega deleža nujnih dedičev). Za veljavnost oporoke se zahteva, da je narejena v obliki in ob pogojih, ki jih določa zakon. Najbolj običajni obliki oporoke sta lastnoročna oporoka in pisna oporoka pred pričami. Lastnoročna oporoka je veljavna, če jo je oporočitelj lastnoročno napisal in podpisal (63. čl. Zakona o dedovanju). Pisna oporoka pred pričami je veljavna, če oporočitelj, ki zna brati in pisati, v navzočnosti dveh prič lastnoročno podpiše listino, ki mu jo je sestavil nekdo drug, ko hkrati pred njima izjavi, da je to njegova oporoka (64. čl. Zakona o dedovanju). Oporočitelj lahko v oporoki določi enega ali več dedičev in določi, da dedujejo celotno ali samo del premoženja. Prav tako lahko dedičem naloži kakšno dolžnost (npr. v zvezi s pogrebom) ali jim postavi kakšne pogoje in roke. Oporočitelj lahko vpiše oporoko v Centralni register oporok. Oporočitelj lahko vselej prekliče oporoko v celoti ali deloma z izjavo dano v kateri koli obliki, v kateri se po zakonu lahko napravi oporoka. Pisno oporoko lahko prekliče tudi tako, da jo uniči. Drugi načini, kako bi lahko babi-

ca in Maja rešili vprašanje v zvezi z dedovanjem, so, da bi pri notarju v obliki notarskega zapisa sklenili izročilno pogodbo (strinjati se morajo vsi potomci, posvojenci in njihovi potomci, ki bi bili po zakonu poklicani, da dedujejo) ali pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali pogodbo o preužitku. Pri teh pogodbah ni treba upoštevati razpoložljivega dela zapuščine v korist nujnemu deležu. V večini primerov se ljudje izogibajo pogovorom in ureditvi v zvezi z vprašanjem glede dedovanja, pa čeprav bi se lahko izognili marsikateremu prepiru, ki sledi zaradi neurejenih zadev. Na praktičnem primeru je prikazano, kako se dediči za časa življenja strinjajo z zapustnikovo voljo glede

razdelitve zapuščine, po smrti pa je lahko situacija popolnoma drugačna. Največ je situacij, da posameznik nudi pomoč zapustniku (tudi več let), ko pride do dedovanja pa želijo dedovati vsi po enakih delih. Običajno je tako, da se nekdo počuti prikrajšanega, velikokrat tudi upravičeno. Vsemu temu se je mogoče izogniti s pogovorom in nato urediti situacijo na kateri koli način, omenjen v tem sestavku. Mont Mat, montaža materialov in pravne storitve, d.o.o. Mateja Trinker, univ. dipl. prav.


11

GOSPODARSTVO

Lisca prodajo kopalk in perila ohranja na lanski ravni Prodaja skupine Lisca, ponudnice predvsem ženskega perila in kopalk lastnih blagovnih znamk, je bila zaradi slabše prodaje hčerinskega Inpleta ob polletju za štiri odstotke manjša od primerljive lanske. SEVNICA - Prodaja kopalk in perila je bila medtem ob polletju enaka lanski. Generalni direktor Lisce Goran Kodelja je povedal, da je Inplet, ki se ukvarja s pletivi, ob poletju prodal za približno 17 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, pri prodaji svojega osnovnega programa pa je Lisca ohranila lanske prodajne rezultate. Skupaj so tako ustvarili 15,5 milijona evrov prometa oziroma približno pol milijona manj kot enakem lanskem obdobju. Glede dobička je dejal, da je ta zaradi sezonske prodaje kopalk cikličen. Sicer pa ob koncu leta pričakujejo 2,6 milijona evrov čistega dobička oziroma približno petino več kot lani in bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) v znesku 4,2 milijona evrov. Kot pričakujejo, bo Inplet svoj izpad do konca leta nadoknadil, sicer naj bi letošnja prodaja lansko presegla za nekaj odstotkov, je napovedal. Skupina Lisca, ki v matični in hčerinskih družbah v sedmih državah zaposluje 700 ljudi, je na stabilnem domačem trgu lani zabeležila sedemodstotno rast prodaje, veseli jih tudi, da so v državah nekdanje Jugoslavije oziroma na svojih tradicionalnih trgih na Hrvaškem, v Srbiji in BiH letos ohranili rast prodaje. Opa-

zno boljše prodajajo predvsem na Hrvaškem. prtje novih večjih trgovin v okviru večjih trgovskih središč pa se dogovarjajo v Zagrebu in Pragi. Bolj previdni so na ruskem, predvsem zaradi padca rublja opešanem in nestabilnem Z njihovim odprtjem je povezano nekaj notrgu, kjer se trudijo obdržati lansko raven pro- vih delovnih mest, sicer pa v Lisci, ki je junidaje. Kljub vsemu nameravajo v Rusiji, ki jo ja praznovala 60-letnico svojega delovanja, uvrščajo med svoje strateške trge, vztraja- števila zaposlenih načeloma ne bodo spreti, po potrebi vlagati in čakati na boljše čase. minjali. V Sloveniji jih imajo skupaj z nekaj več kot 50 delavci invalidskega podjetja Inde Največjo rast prodaje oz. do 15 odstotkov pri- zdaj zaposlenih približno 280, preostalih 420 čakujejo na svojih drugih strateških trgih, pred- je zaposlenih v tujini, je še povedal Kodelja. vsem v Italiji, na Nizozemskem in tudi v Avstriji. V Nemčiji so prodajni izidi nekoliko slabši od načr- Skupino Lisca, ki se uvršča v modno industrijo, tovanih, prodajajo pa tudi na Češkem in v Turčiji. poleg matičnega sevniškega podjetja sestavljajo še sevniško hčerinsko podjetje Inplet, Liscino Lisca, ki na domačem trgu proda približno proizvodno podjetje v Srbiji ter njene prodajne petino svojih izdelkov, je lani nadaljevala s šir- hčerinske družbe v Zagrebu, Beogradu, Sarajejenjem prodajne mreže. V Sloveniji ima zdaj vu, Skopju, Münchnu in Pragi. 25 svojih in franšiznih prodajaln ter v drugih Vir: STA, delno povzeto po Večer, foto: državah še približno sto. Sicer so s širjenjem STA svoje prodajne mreže v glavnem končali in bodo nove trgovine odpirali le še priložnostno. Aprila so okrepili ponudbo v svoji lani odprti trgovini na Stritarjevi ulici v Ljubljani, kjer so vse zgornje nadstropje oziroma približno 130 kvadratnih metrov namenili izključno prodaji kopalk. Za od-

Junija na Dolenjskem za desetino manj brezposelnih kot lani V prvih šestih mesecih letos je bilo v povprečju na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 117.081 brezposelnih. To je šest odstotkov manj kot v prvem polletju lani.

Odpri PODJETJE.si

DOLENJSKA - Brezposelnost sicer upada tudi v zadnjih mesecih. Konec junija je bilo na zavodu prijavljenih 110.245 brezposelnih, kar je za skoraj dva odstotka manj kot maja. Od konca januarja, ko je bilo na zavodu prijavljenih nekaj več kot 124 tisoč brezposelnih, se je število prijavljenih brezposelnih znižalo za dobrih 11 odstotkov. Sicer urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) napoveduje, da bo v povprečju konec leta v Sloveniji 114.300 brezposelnih, prihodnje leto pa nekaj več kot 110 tisoč.

Delež dolgotrajno brezposelnih še raste. Junija jih je bilo za skoraj štiri odstotne točke več kot lanskega junija. Medletno se je nekoliko povečal tudi delež iskalcev prve zaposlitve, zmanjšal pa se je delež trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev (za 1,6 odstotne točke).

Med izobrazbenimi ravnmi se je v primerjavi z lanskim junijem najbolj povečal delež terciarno izobraženih brezposelnih, in sicer za 0,7 odstotne točke. Za 0,3 odstotne točke sta se povečala tudi deleža brezposelnih s srednjo in z osnovMedletno brezposelnost ostaja višja le nošolsko izobrazbo. Medletno pa se je zmanjšal delež brezposelnih s poklicno izobrazbo, in sicer v Pomurju za odstotno točko. Na mesečni ravni se je število brezposelnih na zavodu za zaposlovanje zmanjšalo v vseh ob- Vir: Finance močnih službah zavoda. Najbolj v območni služFoto: splet bi Koper, in sicer za 3,4 odstotka. Glede na lanski junij pa se je brezposelnost zvišala le v območni službi Murska Sobota. Tam je bilo junija brezposelnih za 1,2 odstotka več kot junija lani. Sicer se je brezposelnost medletno najbolj znižala v območni službi Novo mesto (za 10,8 odstotka), Kranj (za 9,5 odstotka) ter v Trbovljah in Kopru (za 9,3 odstotka).

HITRO TISKANJE LETAKOV

za 199€ Tudi brez pologa 7500€ kapitala

Pokličite: 070 o ko l j u p r i j a z n e male biološke čistilne naprave in hišna črpališča

• slovenski proizvod • dolga življenjska doba • odlično razmerje cena/kakovost m a l a b i o lo š k a č i s t i l n a n a p r ava

barve in r a z p r š i lc i • osnovna in vremenska zaščita lesa • protipožarna zaščita lesa • izdelki proti pokanju lesa • tehnični razpršilci • antikorozijski premazi

Manj brezposelnih s poklicno izobrazbo

070 833 833

444 222

hišno č r pa l i š č e


12

POTOVANJA

Naravni biser Hrvaške: Zadar

Valencia

Živahno in vihravo mesto Zadar se ponaša z enkratno lego na svojem Valencia je tretje največje mesto v Španiji, takoj za Barcelono in Madripolotočku med kopico cerkva, ostankov starega Rima in številnimi obce- dom, ter eno največjih pristanišč v Evropi. stnimi lokali. Zadar je prometno povezan z Reko in Splitom (Jadranska cesta). Mednarodno letališče je Zemunik. Stalne ladijske linije pa so s severom in južnim Jadranom ter Italijo.

V samem centru živi skoraj milijon prebivalcev. Leži na vzhodni obali Španije, tik ob Sredozemskem morju. Mesto je nastalo kot rimska kolonija že pred našim štetjem. Tako lahko v mestu najdemo veliko starih stavb. Vendar Španci niso zaspali v preteklosti, tako da se je mesto v zadnjem desetletju zelo moderno razvija. Blago sredozemsko podnebje privablja obiskovalce čez vse leto.

španskega arhitekta Santiaga Calatrave. Mesto umetnosti sestavljajo: Hemisferic, Oceanografic, Museo de las ciencias de principe Felipe, El Palau de les Arts Reina Sofia, Umbracle in Agora oziroma 3D dvorana, največji akvarij v Evropi, muzej znanosti, operna palača, prostor s tipičnim rastlinjem ter dvorana za koncertne, športne in druge prireditve.

Zadar – foto: Barbara Debeljak Mesto Zadar vsako poletje zaživi ob baročnih, renesančnih, srednjeveških in komornih koncertih. Večina dogodkov poteka na različnih odprtih krajih. Poleg cerkve sv. Donata se odvija tudi živahni festival v zadrskem poletnem gledališču s številnimi gledališkimi, glasbenimi in plesnimi umetnostmi. V polnosti pa se razvije tudi življenje v uličnih kavarnah in restavracijah na prostem.

Zadar – foto: Barbara Debeljak Zadar se omenja že v grških in rimskih virih kot Iadera. Ohranil je urbano strukturo rimskega castruma, največji del mesta pa je zgrajen s pregrajenimi hišami iz romantike in gotike, ki so stisnjene v zgoščeno staro jedro, polno kavarn, lokalov in dobrih restavracij. Med svetovno znanimi zgradbami je posebej pomembna Sammichelijeva poznorenesančna mestna loža, loža mestne straže z baročnim stolpičem, palača Fantogna, Škofovska palača, palača Grisogono-Vovo, palača Nassi, idr. Vse so znotraj polotoka, zaprtega za promet ter obrnjenega proti toplemu in sinje modremu Jadranu. Narodni trg, ki je nekdanje središče beneškega mesta Zadar, se ponaša s celo vrsto lokalov ter mestno hišo z ložo in stražarnico v beneškem slogu. Med poletno sezono tu pogosto organizirajo umetniško in obrtno tržnico. Prijetno podnebje mesta Zadar, z bujno mediteransko vegetacijo, privablja mnoge turiste. V bližnji okolici so številni hoteli in rekreacijski objekti. Vzdolž obalne ulice, jugozahodno od starega mestnega jedra, so gozdni park in plaže s kopališči.

Od napornega ogledovanja mesta predlagam, da se odpočijete na eni izmed peščenih plaž – Do Valencie je najugodnejše priti z nizko cenov- La Malvarrosa ali Las Arenas – in se mimogrede nim prevoznikom, ki ponuja lete iz nam sosednjih sprehodite po bližnji marini, kjer poteka ulična držav. Prednost je, da je letališče približno 5 kilo- dirka formule 1. metrov iz mesta ter nudi odlične in hitre prometne povezave do centra – tramvaj, avtobus, tudi Če vam bo čas dopuščal, priporočam še enocene taksijev so primerljive z našimi. Po mestu dnevni izlet v bližnji naravni rezervat Albufera. pa se poleg naštetih prevoznih sredstev lahko Čez vse leto pa v mestu z okolico poteka vrpopeljete tudi s tramvajem in kolesom. sta raznolikih prireditev in festivalov – Las fallas (sprevod ogromnih lutk), Tomatina (obmetavanje Znamenitosti in prireditve s paradižnikom), ulična dirka formule 1, moto Center mesta ni preveč velik, da si ga ne bi mogli Grand prix, jadralni pokal Amerike ipd. Španci ogledati peš. Poti so zelo dobro označene in na so nasploh športni narod, najbolj se navdušujejo določenih točkah urejene peš poti, da vas ne bi nad nogometom. Največji ponos mesta je tako motili avtomobili. Roko na srce, Španci niso prav nogometni klub FC Valencia, ki uspešno nastovešči upoštevanja prometnih pravil in predpisov, pa v 1. španski nogometni ligi. zato bodite pozorni predvsem pri prečkanju prehodov. Tudi tuji jeziki jim ne gredo lahko z jezika, Hrana in pijača tako da priporočam, da se naučite nekaj najbolj Ko se boste potepali po mestu, predlagam, da pogosto uporabljenih besed. poizkusite enega od številnih tapasov. Gre za Staro mestno jedro sestavlja veliko majhnih in ve- eno od najznačilnejših španskih jedi, pravzaprav likih trgov. Med najbolj obiskovanimi in vrednimi za prigrizke ob kozarcu vina ali piva. Bodisi so to ogleda so Plaza de Ayuntamento trikotne oblike le olive, kakšna morska jed ali kakršnakoli druga z mestno hišo, muzejem, vodnjakom, Plaza de lokalna zadeva. Valencie pa ne smete zapustiti, la Virgin z mestno katedralo, Plaza de la Reina, ne da bi poizkušali paelle, tradicionalne španPlaza de Toros de Valencia z bikoborsko areno. ske jedi, ki izhaja prav iz teh krajev. Večina od nas pozna paello predvsem kot riž z morskimi Valencie pa ne smete zapustiti, ne da bi se od- sadeži, tistim, ki pa niste ljubitelji le-teh, pa pripeljali do največje znamenitosti mesta – Ciudad poročam, da jo poizkusite s piščancem, fižolom de las Artes y las Ciencias. Gre za kompleks ali kakšno drugo prilogo. Najugodneje boste kulture, znanosti, umetnosti in narave. Je delo lahko španske specialitete poizkušali v samem središču mesta, kjer številne restavracije ponujajo pestre menije po zelo nizkih cenah. Poizkusiti velja tudi tipično špansko pijačo sangrijo. Strežejo jo v glavnem v vrčih, osnovne sestavine pa so vino, žgana pijača in mešanica sadnih sokov. Vsi tisti, ki niste ljubitelji alkoholnih pijač, pa se lahko odžejate s svežim pomarančnim sokom. Tega si lahko stisnete sami tudi v trgovinah. Sveže pa zato, ker je v okolici mesta zaradi ugodne klime veliko pomarančnih nasadov in nasadov mandarin. Visoka drevesa mandarin krasijo tudi podobo mesta. Prevozi

Zadar – foto: Barbara Debeljak

Ko je avgusta 1991 na novo nastajala hrvaška država, so jugoslovanska vojska in paravojaške enote planile na Zadar, ki leži nevarno blizu sporne srbske Krajine. Obrobje mesta in letališče sta bila kmalu zavzeta. Na hitro razporejene hrvaške sile so uspele preprečiti padec mesta. Sledilo je silovito obleganje. Obstreljevanje Zadra je trajalo vse do konca leta 1995. Zadar, ki se je uspešno pobral po krizi zaradi vojne, je danes spet živahno obmorsko mesto. Piko na i mu daje privlačZadar sestavlja staro mestni jedro in novi del ob no staro jedro, ki se ponosno bohoti na svojem obali. Tu so trije pomembni muzeji: arheološki, polotočku. etnografski in naravoslovni, galerija umetnin in eden izmed najbogatejših zgodovinskih arhivov v državi. Na mestu rimskega foruma stoji Arheološki muzej, ki hrani različne najdbe iz mesta in okolice. Te obiskovalcem dajejo vpogled v zadrsko dediščino od kamene dobe pa vse do enajstega stoletja. V mestu najdemo poleg ostankov rimskega foruma (od starodavnega foruma je ostalo komaj kaj, saj so veliko kamenja porabili za gradnjo drugih delov starega mestnega jedra) še dve izjemni katedrali: eno katoliško in eno pravoslavno. Imenitna zadrska katedrala sv. Anastazije, iz obdobja romantike, stoji na mestu prejšnje bizantinske stavbe, kjer pa je pred tem stal forum antičnega rimskega mesta Jadar. Čeprav ta cerkev stoji v senci slavnejše sosede, cerkve sv. Donata, je ne gre spregledati. Rotonda sv. Donata je visoka 27 metrov in ima tri apside. Notranjost pa je razdeljena na dve ladji. Cerkev sv. Donata je zaradi nenavadne okrogle oblike zelo akustična, kar najbolj pride do izraza med poletnimi koncerti, ki jih tu prirejajo. Romantika je mestu Zadar zapustila tudi eno najlepših cerkev na Hrvaškem – Katedralo sv. Stošije, ki je zgra- Zadar – foto: Barbara Debeljak jena na zgodnji starokrščanski baziliki in kasneje Vir in foto: Barbara Debeljak razširjena.

Vir in foto: Tjaša Fajt www.preberite.si


POTOVANJA

13

Havaji, najbolj popolna mešanica tipične Amerike in tropskega raja Havaji so zadnja, 50. ameriška zvezna država, edina sestavljena v celoti iz otokov, ki ležijo v Oceaniji. Sama sem pobližje spoznala glavni otok Oahu, ki je s populacijo okoli 1,4 milijona prebivalcev od vseh najbolj poseljen, ravno na njem pa leži prestolnica Havajev Honolulu. Že takoj, ko na Havajih stopiš z letala, se začuti prav posebno, neverjetno čarobno vzdušje tropske Amerike. O strogih uradnikih, kot po vseh drugih ameriških letališčih, ni ne duha ne sluha, vsi so sproščeni, prijazni, nasmejani, po hodnikih letališča odmeva živa havajska glasba in sladki zvoki brenkala ukulele, ki mi še danes zaigrajo v ušesih, vsakič, ko pomislim na Havaje. Če imaš to srečo, da te na letališču pričaka kakšen prijatelj ali organiziran prevoz, seveda ne gre mimo čudovite geste, ki jo Havaji ponujajo svojim gostom – venec iz havajskih rožic, imenovan lei.

Havaji skoraj na vseh plažah Oahuja ponujajo začetne učne ure deskanja na vodi in supanja, po katerih je otok zelo poznan – nekaj najboljših deskarjev na svetu je ravno s Havajev, kjer se tudi pogosto odvijajo tekmovanja v deskanju. Ena izmed glavnih znamenitosti na Waikikiju je ravno kip Duke-a Kahanamoku-ja, tako imenovanega očeta modernega deskanja na vodi in tamkajšnjega heroja. Odličen kraj za deskanje je “North Shore”, severna obala otoka Oahu, kjer so deskanju primerni valovi na obali prisotni skoraj vsak dan. Plaže na severu otoka so manj obljudene, saj se večina turistov zadržuje v resortih na Waikikiju, na sever pa ljudi zanese bolj na enodnevne izlete, zato si tam lahko vsakdo najde svoj košček plaže ter

Sunset beach, Havaji in podmornice na voljo za ogled.

zaljubila in sem prepričana, da isto doleti vsakogar, ki stopi nanj.

V samem mestu Honolulu je čudovita kraljeva palača Iolani palace, ki je bila nekoč prebivališče Vir in foto: Sanja Arlič havajske kraljeve družine, kar je zanimiv podatek, saj malo ljudi ve, da so Havaji kdaj bili tudi pod www.preberite.si vladavino modre krvi. Ljudje na Havajih so neverjetno prijazni, v skoraj vsaki trgovini sem na kratko poklepetala s prodajalkami, spoznavala ljudi kar med sprehodi na ulici, zvečer v barih – že na splošno Američani slovijo kot zelo odprti ljudje, tukaj pa to čudovito tropsko podnebje ljudi popolnoma sprosti in so še toliko bolj sproščeni in komunikativni. Lanikai beach – Havaji Prvo havajsko pina colado sem popila na vrhu stolpa Top of Waikiki, kjer imajo bar in restavracijo, ki se vrti in naredi cel krog na vrhu stavbe ter tako nudi edinstven panoramski pogled na Waikiki. Waikiki je turistični predel otoka Oahu, ki je zelo, zelo lepo urejen, čist, varen in poln butikov in dobrih restavracij. Predsodki, da se nikjer v Ameriki ne je dobro, pri meni vsekakor ne držijo, saj Havaji z malo sreče in raziskovanja na vsakem vogalu ponujajo super hrano. Prvič sem jedla polže, ki so mi bili dejansko všeč, pa ocvrte zrezke iz lignjev, odličen suši, super japonsko hrano, saj je na Havajih ogromno Japoncev zaradi neposredne bližine Japonske. Obvezno je treba na Havajih poskusiti tudi njihovo specialiteto Ahi Poke – to je rahlo pikanten tunin tartar, ki je za vse, ki imajo radi surovo ribo, prava poslastica in pa seveda slavni Acai Bowl – sestavljen iz kosmičev, mleka ali jogurta, sadja in medu.

Z nami do prepoznavnosti!

070 899 899

Sicer pa Havaji ponujajo še ogromno drugih zanimivosti, dogodkov in aktivnosti, komaj čakam uživa v malce zasebnosti in bučanju mogočnih da se vrnem nazaj, lahko rečem, da sem se v valov. Na severni obali so zelo priljubljena speci- otok zaradi ljubeznive, čarobne energije povsem aliteta “česnovi škampi” z rižem, ki so božansko dobri, zato jih nikakor ne zamudite. Na otoku je tudi vodni park, kjer lahko plavate z delfini, skati Manta Rei in morskimi levi – park in delfini ki v njem prebivajo so se celo že pojavili v hollywodskih uspešnicah, med drugim tudi v filmu z Drew Barrymore in Adamom Sandlerjem. Vredna ogleda je tudi ena izmed najbolj opevanih plaž na svetu Lanikai Beach, plaža s čudoviti turkiznim morjem, belo mivko in dvema manjšima skalnatima otočkoma blizu obale – rajska scena.

Potem je tu še plaža Turtle Bay, kjer se rade sončijo in v plitvini namakajo velike želve in pa tudi tjulnji. Čudovito doživetje je videti tako veličastna Predel Waikiki ponuja tudi čudovito peščeno pla- bitja v njihovem naravnem okolju. žo s palmami, na koncu katere se bohoti čudovit ugasli ognjenik Diamond Head, eden od prizo- Nepogrešljiv kulturni spomenik na otoku Oahu rov, po katerem so Havaji v svetu najbolj prepo- je seveda pristanišče Pearl Harbour, pomemben znavni. Sama sem se na vrh Diamond Heada zgodovinski kraj za Američane, kjer so Japonodpravila peš z Waikikija, kar je okoli 7 km hoje, ci z bombniki napadli ameriško floto. Havaji so ampak je pot tja tako čudovita, da bi jo prehodila še danes ena izmed edinih lokacij na ameriških še stokrat. Na eni točki poti sem na obzorju mor- tleh, ki so bila tarča vojnega nasilja druge države. ja videla celo kite, ki jih je mogoče gledati tudi z Danes je tam velik muzej, spominska ploščad, ladjico. Pot na vrh ugaslega vulkana je lepo in potopljene ladje ter pa še vedno ohranjene ladje varno urejena.

BOWLING AKCIJA - 8€ ENA URA BOWLINGA

NAJEM BOWLING ČEVLJEV ŽE V CENI. AKCIJA VELJA DO 30.9.2015 !

VSAKO NEDELJO VAM NUDIMO VEČ VRST NEDELJSKIH KOSIL

že za 9€

Na izbiro 4 do 5 malic od pon. do pet.

že za 4,4€

PRIPRAVLJAMO TUDI POGOSTITVE ZA: Obhajila Birme Krst Poroke Rojstnodnevne zabave Zabava za zaključene družbe Waikiki beach – Havaji

Galaksija Trebnje d.o.o., Podjetniška ulica 13, 8210 Trebnje

TELEFON: 07 30 45 933


14

AVTO MOTO

Je poletje pravi čas za nakup kabrioleta? Kabrioleti imajo številne slabosti in nekaj prednosti, vendar nudijo nekaj posebnega. S prihodom poletja mnogi veliko razmišljajo o nakupu kabrioleta, da bi v teh nekaj vročih in sončnih mesecih uživali v vožnji na prostem. Seveda si lahko le malo ljudi privošči, da ima avto za samo eno sezono, vsi ostali pa morajo s kabrioletom živeti tudi v jeseni in pozimi, kar je vsekakor manj udobno kot v sončnih dneh. Ali se izplača, da bi kupili avto, v katerem boste uživali le nekaj mesecev na leto? Na to vprašanje je težko odgovoriti, ker se kabrioleti kupujejo s srcem in ne z razumom. Še več, pogosto je razum pri takšni odločitvi povsem izklopljen, ker gre za nakup avtomobila, ki ima, praktično gledano, številne slabosti in le nekaj prednosti. Vendar nudijo nekaj posebnega, nekaj, česar ni mogoče opredeliti. Kljub temu pa lahko objektiven pregled prednosti in slabosti pomaga pri sprejemanju odločitve o nakupu. Prostornost in udobje Kabrioleti, zlasti tiste manjši in bolj športni, ponujajo manj prostora. Pomična streha zavzame precej prostora v prtljažniku, manj je prostora tudi v kabini. Veliko kabrioletov je dvosedežnih. Štirisedežni pa imajo običajno zadnjo klop sedežev neudobno in bolj primerno za otroke kot za odrasle.

nesreče, vendar imajo tudi pomanjkljivosti. Te vrste streha zasede več prostora, zato je prtljažni prostor manjši oziroma majhen, pa tudi težja je. Izgleda nerodna in v neskladju z zunanjostjo avtomobila. Verjetno najboljša kompromisna rešitev je denimo na modelih iz Mercedesove serije SL, model R107 ali R129. Ta dva modela imata kombinacijo mehke zložljive in trde strehe, ki se ne zloži, ampak se lahko popolnoma odstrani.

Prava veličina . ne pozna meja i Q7. Novi Aud

Cena Cena kabrioletov je praviloma višja od običajnih modelov. Čeprav imajo običajno boljšo opremo kot limuzinske različice, so dražji celo takrat, ko imata oba modela, limuzinska in kabriolet, približno enako opremljenost. Kabrioleti poleg tega niso privlačna izbira za vsakogar in če se odločite za prodajo, boste težje našli kupca, še posebej, če ga boste prodajal izven sezone. Varnost Logično sklepamo, da so kabrioleti zato, ker nimajo trde strehe, nevarnejši za voznika in za potnike v primeru prometne nesreče, vendar to ni vedno res. Po podatkih ameriške organizacije za varnost v prometu najnovejši testi trkov kažejo, da so proizvajalci ojačili karoserijo, da bi nadoknadili pomanjkanje trde strehe. Vendar pa nevarnost še vedno obstaja, ker se glava in roke potnikov lahko premaknejo izven avtomobila in tako so potniki bolj dovzetni za poškodbe.

Pomemben dejavnik glede prostora v potniški kabini je tudi vrsta strehe. Mehke strehe že dolgo povezujejo s kabrioleti, vendar je v zadnjem desetletju postala običajna kovinska zložljiva streha, celo na cenejših modelih. Svojevrstno revolucijo na tem področju je naredil Peugeot 206 CC, ki mu je sledilo veliko ponudnikov, ki ponujajo odpr- Vir: povzela P. U. to različico svojega mestnega avtomobila. Nadaljevanje članka si preberite na Prednost trde zložljive strehe je boljša zaščita www.nadlani.si pred zunanjimi vplivi in večja varnost v primeru

Avtohiša Berus Podbevškova 1, 8000 Novo mesto Tel.: 07 37 19 800 www.avtohisa-berus.si Podatki o porabi in emisijah za Audi Q7: Poraba goriva (l/100 km), kombiniran način vožnje: 7,7–5,7. Emisije CO2 (g/km), kombiniran način vožnje: 179–149. Emisijska stopnja: EU6. Emisija dušikovih oksidov (NOx): 0,0534–0,0172 g/km. Emisija trdnih delcev: 0,0016–0,00013 g/km. Število trdih delcev: 0,31 x 10 12 –0,26 x 10 12 . Ogljikov dioksid (CO2 ) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Slika je simbolna. Več na www.audi.si

TREBNJE 07 34 81 481

NOVO MESTO 07 39 32 999 Prestopi pravi prag - obišči Avto Slak

AVTO, KI SE SPLAČA. SEAT Leon že od 12.640 €

*

a Polo že zR* 9.990 EU LEON

TESTNE VOŽNJE Emisije CO2: 139−88 g/km. Kombinirana poraba goriva: 6,0–3,4 l/100 km. Emisijska stopnja: EURO 6. Emisije NOX: 0,6580−0,0088 g/km. Število delcev: 5,11−1,39. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. *Ponuda vključuje bon za financiranje v vrednosti 1000 € (z DDV), ki velja v primeru hkratnega financiranja in permanentnega Porsche Kasko zavarovanja preko skupine Porsche Finance Group Slovenia pod pogoji akcije VWBON15. Več na www.porscheleasing.si. Akcija traja do 31.08.2015. Podatki veljajo za model Polo 1.0 Trendline 55 kW (75 KM). Porsche Slovenija d.o.o., Bravničarjeva 5, 1000 Ljubljana. Slika je simbolna.

KASKO za 1€/mesec *

TECHNOLOGY TO ENJOY Povprečna poraba goriva 6,7 - 3,8 l/100 km, povprečne emisije CO2 157 - 99 g/km. Emisijska stopnja: Euro 5 in Euro 6. Emisije NOx: 0,1622 - 0,0161 g/km. Emisije trdih delcev: 0,00041 – 0 g/km. Število delcev: 1,34 x 10¹¹ - 0,0009 x 10¹¹. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Slika je simbolična. *Akcijska maloprodajna cena z vključenim DDV velja za SEAT Leon SC Reference 1.2 TSI 63 kW (85 KM) ob hkratnem financiranju in zavarovanju preko skupine Porsche Finance Group Slovenia. Permanentno Porsche Kasko zavarovanje pri Porsche Versicherungs AG, podružnica v Sloveniji, če bo zavarovanje v veljavi vsaj 2 leti. Premija je navedena s 6,5% DPZP, DDV ni obračunan v skladu s 1. točko 1. odstavka 44. člena ZDDV-1. Več o pogojih na porscheleasing.si.


DOM IN VRT

15

Prenova bivalnih prostorov Poletje je čas, ko so dnevi daljši in toplejši ter je vreme lahko dalj časa konstantno, s tem pa pogoji primerni, da se lotimo obnove naših prostorov. Če imate nekaj prostih dni, ki jih boste preživeli doma, ter voljo in motivacijo, da si prenovite ali le osvežitve svoje bivalne prostore, je tukaj nekaj nasvetov, kako se tega projekta lotiti. ŽELJE, PRIČAKOVANJA, DOBRO POČUTJE

ograje, tako da jo na sveže pobarvate. Lahko zasadite zeliščni vrt ali se odločite za novo sadno vrsto, razmislite o prostoru za piknike, poiščete prostor za gugalnico. V okolici si prostor lahko razdelite na prostor za vrt in najljubšo zelenjavo, za preživljanje prostega časa – na klopci ali v družbi športnih rekvizitov –, prostor za orodje ali vrtno uto in nekaj prostega prostora, ki celotno okolico razbremeni.

Če si želite spremembe v prostoru, pa si lahko omislite novo preprogo. Izberite tako, ki bo barvno in stilsko usklajena z ostalimi elementi v prostoru. V bolje založenih trgovinah jih boste MENJAVA OKEN IN VRAT Okna in vrata so tisti člen ovoja stavbe, skozi našli veliko. katerega se nenadzorovano izgublja največ toplote. To je tudi razlog, da je menjava dotrajanega stavbnega pohištva ukrep, ko se odločimo za celovito energijsko obnove hiše. Okna in vrata se sčasoma postarajo in za zagotavljanje udobnega bivanja je treba zamenjati oboje. Ali se mehanizmi pri vaših oknih med odpiranjem in zapiranjem zatikajo, ali ne tesnijo dobro in čutite prepih, se okna rosijo? Ko stara okna ne izpolnjujejo več zahtev odličnega tesnjenja, torej prepuščajo mraz ali toploto, je čas za zamenjavo. Ko se za to odločite, boste morali izbrati material (lesena, plastična, aluminijasta), lastnosti oken v smislu energetske učinkovitosti in seveda ponudnika. Teh je precej, pazite in primerjajte oboje, ceno in kakovost. PREUREDITEV POHIŠTVA Na prostor in bivanje v njem lahko močno vplivajo NOTRANJI PROSTORI tudi manjše spremembe, kot so drugačna Beljenje sten je opravilo, ki je potrebno vsakih postavitev pohištva, nove zavese, druge nekaj let. Najsi bo zaradi estetskih razlogov prevleke na sedežni garnituri. Svoje domislice ali zato, da osvežimo prostor in preprečimo lahko najprej preizkusite na papirju. Vzemite list nastajanje vlage. Tisti bolj drzni ali željni papirja, ki bo predstavljal vašo sobo, nato pa sprememb se lahko odločijo za barvne stene. Če izrežite elemente pohištva, ki jih imate v prostoru. se vam zdi to preveč pogumno, lahko pobarvate Sedaj vaše papirnato pohištvo postavite na večji barvno tudi le eno od sten in ostale pustite bele. list papirja in preizkušajte različne kombinacije, ki Barva stene naj se vsebinsko sklada s prostorom jih lahko sestavite. Ko boste nove kombinacije in energijo, ki jo prostor oddaja. realizirali, pazite da je v prostoru še vedno dovolj svetlobe ter da je prostor prehoden in lahko v njem normalno funkcionirate. PRENOVA KOPALNIŠKE OPREME Idej, kaj lahko zamenjate v kopalnici, kar ne zmanjka. Naj naštejemo le nekatere: ploščice, AMBIENT PROSTORA umivalnik, kopalna kad, omarice, grelnik za Ne nazadnje ambient in vzdušje v vsakem brisače v obliki radiatorja, ventili na radiatorjih, prostoru narekujejo ljudje, ki tam bivajo. Zato talno ogrevanje, preproge, ogledala, masažni ljubitelji knjig obtežijo knjižne police s starimi sistemi itd. Idej je verjetno dovolj, kaj je v knjigami, kuharji po kuhinji postavijo začimbe, okvirih vaših finančnih zmožnostih, pa je drugo ljubitelji slik zamenjajo slike na stenah. Rastline vprašanje in bistven dejavnik pri odločitvi, ali se prinesejo košček narave, kadar nam je za prenovo odločite ali ne. Prenove se lahko lotite primanjkuje. Mi smo tisti, ki bomo naše bivališče sami ali izberete ponudnika kopalniške opreme, naredili prijetno, sproščeno in tako, da nam bo ki vam bo izrisal načrt, digitalni 3d izris in seveda v veselje v njem preživeti kar se da največ časa. priskrbel vso opremo. Oblikovanje prostorov naj bo strast in ne nujno zlo. -proizvodnja in montaža nerjavnih dimnikov Če se odločite za salon kopalniške opreme, -sanacija in popravilo obstojeèih dimniških tuljav morate iti tja pripravljeni. Naredite svoj trenutni Foto: splet -novogradnja zidanih ali kovinskih dimnikov načrt kopalnice – površina prostora, vrišite, kje Pripravila: Špela Zmrzlikar so posamezni elementi in nato boste skupaj s -montaža in prodaja kaminskih peèi 40 let tradicije svetovalcem preučili možnosti vaše sanjske kopalnice.

Prostor ima velik vpliv na naše počutje, zato je pomembno, da je urejen tako, da je primeren za naš življenjski stil in naše delovne navade. Za nekatere so bivalni prostori le prostor za prenočišče in preživetje, za druge prostor predstavlja izziv za izražanje ustvarjalnosti in kreativnosti, ki odraža človekovo osebnost. ZUNANJOST HIŠE/STANOVANJA Psihologi pravijo, da napačna ureditev stanovanja onemogoča dobro počutje in da so zaradi tega FASADA Prenova fasade je ukrep, ki izboljša energetsko lahko ljudje nesrečni. učinkovitost hiše. Prav tako predstavlja veliko estetsko izboljšavo. Menjava oz. dograditev Katera oprema je prava za vas? Zamislite si celostno podobo vašega bodočega fasade predstavlja sicer velik strošek, vendar doma. Poslušajte svoje želje in jih izpišite na pomeni, da boste v naslednjih letih za ogrevanje papir. Naredite seznam vseh tistih stvari, ki bi jih porabili manj denarja. Lahko gre le za osvežitev radi v svojih domovih spremenili. Najsi gre za barve, velikokrat pa se lastniki odločijo za korenit večje spremembe ali manjše lepotne popravke. poseg, pri katerem povečajo debelino zunanje Nato razmislite, koliko časa bi potrebovali za stene in namestijo toplotno izolacijo. posamezne ureditve in kakšna finančna sredstva Pri gospodarski inženirski zbornici priporočajo za to potrebujete. naslednji vrstni red ukrepov za varčevanje Vzemite si čas za načrtovanje. Dobra priprava z energijo, in sicer najprej poskrbimo za je že več kot pol opravljenega dela. Razmislite, vgradnjo termostatskih ventilov, temu naj bi po kje si želite sprememb, kateri deli ali prostori so učinkovitosti sledila izolacija fasade, s katero najbolj potrebni prenove. Če mislite, da ne boste se lahko doseže kar do 36 odstotkov manjšo zmogli sami, povprašajte za nasvet arhitekta ali porabo energije v samostoječi družinski hiši. Naslednji ukrepi naj bi bili menjava oken, notranjega oblikovalca. izolacija podstrešja in menjava kurilne naprave oz. posodobitev ogrevalnega sistema. BARVE Barve bodo vaše bivalne prostore popestrile in Pri toplotni izolaciji tal proti kleti lahko zmanjšamo osvežile. Ko izbiramo barve za pohištvo ali talne izgube energije za približno 15 %, ravno toliko z obloge, se ne oziramo na trende, ampak na naše izolacijo ostrešja ali mansardne plošče. Menjava počutje in na odzive, ki jih v nas vzbujajo različni starih oken z novimi prinese okoli 16 % prihranka barvni odtenki. Če imamo radi spremembe, se pri energiji. odločimo za obarvane stene, prevleke na zofi, slike, nove preproge. Tu smo lahko pri izbiri Cene fasad znašajo okoli 45 evrov na m2, pogumni, saj te elemente zlahka zamenjamo. Pri subvencije eko sklada pa do 25 %. Seveda dražjem pohištvu izberemo bolj nevtralne barve. govorimo za cene fasad kakovostnih izvajalcev, ki uporabljajo preverjene materiale priznanih znamk z ustrezno izvedbo in garancijo. OSVETLITEV Pomemben element prostora je osvetlitev. Okna naj bodo velika, pohištvo pa razporejeno tako, UREDITEV OKOLICE IN VRTA da svetloba priteka v celoten prostor. Zvečer, ko Poletje je čas, ko na svojem vrtu lahko postorimo sončne svetlobe ni več, lahko z manjšimi lučmi marsikaj; ureditev zelenice, urejanje sadnega poskrbite za različne svetlobne učinke v prostoru. drevja in rož lahko zapolni zajeten del prostega časa. Poleg vrtnih opravil se lahko lotite obnove

PARKETI, PREPROGE Če imate v prostorih parket, je priporočljivo da ga vsake toliko časa namažete z za to primernimi

TOPLOTNE ČRPALKE TOSHIBA IZKORISTITE SUBVENCIJE EKO SKLADA

čistilnimi sredstvi, da parket ohranja svoj lesk. S tem ga tudi zaščitimo in kakovostno vzdržujemo, saj se ohranjajo naravne lastnosti in se zagotavlja zaščita pred umazanijo, obrabo in vlago. Vsakih nekaj let oziroma takrat, ko je poškodovan, ga lahko ponovno lakirate.

UREDITEV IN ZMANJŠANJE STROŠKOV OGEVANJA PRENOVA KOPALNIC IN VSEH BIVALNIH ENOT NA KLJUČ

VSE VRSTE INSTALACIJ V STANOVANJSKIH IN POSLOVNIH OBJEKTIH

www.nadlani.si


16

DOM IN VRT

Zeliščni vrt Zelišča so rastline, ki vsebujejo aromatične snovi in se uporabljajo v prehrani, farmaciji in kozmetični industriji. Človek je uporabne lastnosti zelišč odkril že dolgo nazaj v preteklosti, ko je opazoval bolne živali, ki so si pomagale z izbranimi rastlinami. Uporabljali so jih tudi za odganjanje žuželk, zakrivanje človeškega vonja pri lovu in privabljanje partnerjev. Izbrana zelišča, kot so timijan in rožmarin, so uporabljali za zakrivanje vonja in okusa pokvarjenega mesa.

zelišča in postaja vedno bolj priljubljen. Gojenja zelišč se ljudje poslužujejo vedno bolj pogosto, tudi tisti, ki v svojih bivalnih prostorih nimajo prostora za gredice in vrt. Začimbe lahko posadite v cvetlične lončke in jih imate na okenski polici ali terasi. So estetski dodatek in dobrodošlica v kuhinji pri pripravi omak, sladic, solat in drugih slastnih jedi.

Danes imajo zelišča različno vlogo in jih uporabljajo tako v prehrani, za izdelavo naravnih mil, v kozmetični industriji kot esenco za parfume, mila, kreme in zdravila. Od drugih rastlin zelišča ločijo učinkovine, kot so eterična olja, grenčične in mineralne snovi. V kulinariki zeliščem pravimo začimbe. Hrani z aromami izboljšujejo vonj in okus. Vonj zelišč je različno močan, sestavljen je iz različnih kemičnih snovi. Zelišča lahko neprestano oddajajo aromatične snovi in takšna zavohamo na razdaljo. Druga zelišča pa aromatične snovi sprostijo ob dotiku. Zeliščni vrt je vrt, kamor posadimo najrazličnejša

Postavitev zeliščnega vrta je v skladu z načeli permakulturnega vrta. Med ta načela spada skrb za zemljo, skrb za ljudi in vračanje presežkov – kar se predela, a se ne uporabi, se mora vrniti nazaj v sistem. To vključuje recikliranje odpadkov in uporaba v druge namene.

zelišča potrebovali vsakodnevno. Zato naj bo zeliščni vrt dostopen in ne preveč oddaljen od kuhinje. Večina zelišč za rast potrebuje polno sonce, zato izberimo temu primerno lego. Najboljši je tisti predel, ki je cel dan obsijan s soncem. Poleg vrta naj bo vodni priključek, saj zelišča potrebujejo za rast veliko vode. Oblike zeliščnih vrtov V praksi so zeliščni vrtovi simetrični ali nepravilnih oblik. Simetrični zeliščni vrtovi so pravilnih oblik z ostrimi linijami in pogosto posnemajo samostanske zeliščne vrtove. Primerni so za prostore, kjer so tla ravna, ali za majhne vrtove ali mesta, kjer ni veliko prostora. Simetrični vrtovi so najpogosteje okrogle, kvadratne ali pravokotne oblike. Zelišča so posajena v strogih linijah in z vseh strani lahko dostopna.

Grede so lahko na različnih višinah, med njimi pa so speljane bolj ali manj zavite poti. Zelišča sadimo v skupine glede na njihovo višino. Če v takšen vrt preveč ne posegamo, se bo razvil v zeliščni biotop. Zeliščna spirala je primer zeliščnega vrta nepravilnih oblik. Primerna je za manjše vrtove, kjer želimo imeti veliko različnih vrst zelišč z različnimi zahtevami. Uredimo lahko ustrezne razmere tako za zelišča, ki potrebujejo veliko vlage, kot za zelišča, ki uspevajo v suhem okolju. Zeliščna spirala ima premer vsaj 3 metre in je v središču vsaj 0,5 metra višja kot na vstopu. Zunanji rob zgradimo s pomočjo kamnov. Na vstopu v spiralo je majhen ribnik premera vsaj 0,75 metra. Na tem delu uspevajo zelišča, ki potrebujejo več vlage. Višje rastoča zelišča posadimo v središče, na severni strani pa zelišča, ki uspevajo v polsenci.

Zeliščni vrt je vrt, ki ga lahko posadimo poleg obstoječega vrta ali ločeno. Poznamo okrogle zeliščne vrtove, spiralne ali pravokotne oblike. Če na vrtu nimate prostora za zelišča ali vrta sploh nimate, si zelišča lahko posadite v cvetlične lončke in jih postavite na okensko polico. Pri Pripravila: Špela Zmrzlikar izbiri primernega mesta upoštevamo, da bomo Križni zeliščni vrt je simetrična oblika zeliščnega vrta, ki izvira iz srednjega veka. Središče vrta, kjer se križajo peščene poti, je okrogla greda z višje rastočimi rastlinami, sončno uro, vodnjakom ali kipom. Na zunanjem robu je nizka živa meja, ki je strižena v ravnih linijah. Namesto žive meje lahko zgradimo nizek kamnit zid. Grede so simetrične. Rastline morajo biti ves čas dovolj nizke, da središče vrta vidimo iz vseh smeri. Zeliščno kolo je okrogel zeliščni vrt, ki z vrha spominja na leseno kolo voza. Grede so trikotnih oblik. Iz oboda vodijo poti proti središču, kjer se stikajo. Ta oblika je zelo primerna za visoke vrste zelišč. Premer zeliščnega kolesa naj bo vsaj 6 metrov. Nepravilni zeliščni vrtovi so sproščenih oblik in na različnih nivojih. Primerni so za vrtove, kjer tla niso ravna, razpoložljivi prostor je nesimetričnih oblik.



-

Solarni komplet za sanitarno vodo

Solarni paket za sanitarno vodo za le -

1.988,00 EUR brez DDV in montaže

2 x sonni kolektor SUNEX BASICX 2.51 4C Solarni grelnik vode 300 lit. (2 izmenjevalca) Povezovalni set A Povezovalni set B Diferenni termostat Seltron SGC 16 s tipali Solarna enota Lovato Vertigo z obt. rpalko Raztezna posoda 24 litra s konzolo Tekoina SOLAR 10 lit.

DULC d.o.o., Stranje pri Škocjanu 7, SI-8275 Škocjan, tel.: 07/ 337 47 20,

info@dulc.si,

www.dulc.si

www.solarventi.si


NASVET

17

Devet nasvetov za počitnikovanje Za enostavno, varno in ugodno plačevanje v tujini in za čim lažje uveljavljanje pravice do zdravstvenih storitev. 9 Uporabljate na dopustu tudi mobilni telefon ali tablico? Pred odhodom v tujino preverite cene pogovorov in predvsem prenosa podatkov ter morebitne ugodnejše opcije pri operaterju. V Evropski uniji vas zmerna uporaba ne bo ravno

Kako skleniti turistično zavarovanje in na kaj biti pozoren pri izbiri pogodbe o zavarovanju? Cene bencina in nakup vinjete ter cene telefoniranja in prenosa podatkov. Za enostavno, varno in ugodno plačevanje v tujini 1 Na dopust vzemite več različnih plačilnih sredstev: debetno kartico (Maestro ...), kartico z odloženim plačilom (MasterCard, Visa ...) in seveda nekaj gotovine. Plačilne kartice so priročne, a povsod z njimi ni mogoče plačevati, preveč gotovine pa ni pametno nositi s seboj. Če boste imeli s seboj različna plačilna sredstva, ne boste v zadregi, kako plačati kosilo, hotel ali sveže sadje na tržnici. A pozor: nikoli naj ne bodo vsa na istem mestu!

po spletu, telefonu ali na izpostavi ZZZS vsaj teden dni pred odhodom. Obseg pravic se lahko razlikuje glede na državo. Zavarovanje

7 Za dodatno varnost lahko poskrbite s turističnim zavarovanjem, a velja skrbno prebrati, kaj vsebuje. Pred sklenitvijo preverite pogodbene pogoje, posebej omejitve in izključitve, da boste seznanjeni, kaj zavarovanje krije in česa ne. Poskrbite, da bo zavarovalna vsota dovolj velika. Paketi turističnih zavarovanj vsebujejo tudi različna dodatna kritja, npr. zavarovanje prtljage, ki pa zaradi strogih pogojev in majhnih zavarovalnih 3 vsot najpogosteje niso smiselna. Ko izbirate med Če potujete zunaj evrskega območja, imejte s ponudbami, se zato osredotočite predvsem na seboj vsaj nekaj tuje gotovine za prve izdatke. zdravstveno zavarovanje v tujini. Kune za obisk sosednje Hrvaške (za evro dobite okrog sedem kun in pol), dolarje ali pa lokalno Avto valuto za potovanje po drugih celinah, če jo ponujajo v naših bankah (če boste želeli že doma 8 kupiti večjo količino tuje valute, jo naročite pred Če se odpravite na dopust z avtomobilom, še obiskom banke). Z menjalnim tečajem se sezna- posebej, če greste na dolgo pot, preverite cene nite že doma in z menjavo večje količine valute goriva v državah, po katerih boste potovali. V ne hitite; menjava na letališčih običajno ni naj- vseh državah cene goriva tudi niso enotne, tako ugodnejša. Na dopustu primerjajte tečaj v raz- kot so pri nas. Na dolgi poti lahko precej prihraličnih bankah in menjalnicah ter izberite najugo- nite z vnaprej premišljeno izbiro postajališč, kjer dnejšo. Pozorni bodite, če vam bodo pri menjavi boste odžejali svojega jeklenega konjička. Sevezaračunali provizijo. Ne menjujte valute na ulici! da ne pozabite tudi pridobiti informacij o drugih 2 Kartica z odloženim plačilom pride prav pri večjih nakupih, ki se lahko „zgodijo“ med dopustom. Trgovci raje sprejemajo kartice, ki so razširjene po vsem svetu, saj jih poznajo. Priložnosti za ugodne nakupe je med dopustom po navadi kar veliko, vendar ne pozabite, da bo treba račun plačati že naslednji mesec.

4 Za dvige gotovine na bankomatu uporabljajte debetno kartico (Maestro ...). Kartice z odloženim plačilom (MasterCard, Visa ...) sicer omogočajo tudi dvigovanje gotovine, a je provizija zelo zasoljena - tudi deset evrov in več. V evro območju je provizija za dvig z debetno kartico enaka kot doma, zunaj območja pa je precej višja, skoraj zagotovo več kot dva evra. Velja tudi za Hrvaško. 5 Kaj storiti v primeru kraje? Če je le mogoče, hranite dokumente in denar v sefu (hotel, kamp) in imejte pri sebi le najnujnejše. V primeru kraje čim prej prekličite bančne kartice, zato imejte vedno pri sebi številko za preklic; seveda naj bo shranjena ločeno od kartic. Pred odhodom na dopust se v banki naročite na varnostna SMS-sporočila, saj vam lahko kratko sporočilo o opravljenem dvigu z bančnega računa „reši“ veliko denarja. Zdravje 6 Pred odhodom ne pozabite poskrbeti za ustrezno zdravstveno zavarovanje. Ko potujete v EU, EGP, Švico, Makedonijo, Črno goro, BiH ali Avstralijo, si priskrbite (brezplačno) evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (za BiH potrebujete konvencijsko potrdilo). Kartico naročite

TA OGLAS JE PLESKARJU JANEZU PRINESEL 5 NOVIH STRANK

stroških, povezanih z vožnjo in uporabo cest (cestnine, predornine, ekološke takse). Nikar ne varčujte tako, da bi se v državi, kjer je obvezna vinjeta, vozili brez nje, pa četudi se boste po avtocesti peljali le nekaj kilometrov. Kazni so visoke, npr. v Švici 190 evrov (+ nakup vinjete: 40 evrov), na Češkem 180 evrov, v Avstriji 120 evrov ... Telefoniranje in prenos podatkov

Cena 330€ z ddv

AKCIJA 280€ z ddv

udarila po žepu, drugje pa še vedno priporočamo, da uporabljate mobilni telefon le, ko je to zares nujno. Vir: ZPS

• Procesor dvojedrni Intel® Pentium® G3240 (Haswell 22 nm) • Takt procesorja 3.10 GHz, • Predpomnilnik Intel Smart Cache 3 MB • Osnovna plošča Asus H81M z Intel H81 veznim čipom • Mrežna in zvočna kartica integrirana • Pomnilnik 4 GB DDR3 1333 MHz (1x 4GB) • Trdi disk 500 GB SATA3 7200 obr. • Optična enota DVD-RW zapisovalnik • Grafična kartica Intel HD integrirana v procesor • Ohišje ATX midi tower LC-Power 7010B, USB 2.0 spredaj • Garancija 36 mesecev

Prenosnik DELL s 3 letno garancijo in i3 procesrojem

že od

350€ +ddv

dalje

V mesecu juliju in avgustu poteka servisna akcija, ki vključuje: • pregled računalnika in odstranjevanje zlonamernih programov (virusi, malware, adware) • namestitev brezplačne - 3 mesečne različice antivirusnega programa Panda Security (v kolikor še ni nameščene zaščite) • čiščenje prahu z hladilnega sistema AKC IJA 25€ z dd v


18

ZANIMIVOSTI

Nov hotel za pse Ne veste kam s svojim hišnim ljubljenčkom med dopustom? Ga nočete izpostavljati dolgem potovanju in vročini? Predstavljamo vam nov hotel za pse Smrček, ki je v bližini Dobrniča. Hotel ustreza vsem standardom. Hotel je zidan ter ima zunanji in notranji del, boksi pa so različnih velikosti glede na velikost in težo psov. Boksi so zidani tako, da so poleti hladni, za zimske dni pa imajo vgrajeno talno gretje. Ves čas pa imajo psi v boksu in v izpustu na razpolago svežo vodo. Hotel je popolnoma ograjen in ima 1.500 m2 izpusta. Čez dan se psi vozijo tudi na sprehod in na vadbišče, kjer imajo ograjenega 5.500 m2 travnika in gozda, da lahko prosto tekajo. Namestitev za pse je postavljena v senci gozdička, kar zagotavlja hlad in prijetno klimo tudi v poletnih dneh. Med sprehodom psi prosto tekajo in se igrajo v ograjenem območju, ves čas pa imajo na razpolago vodo. Psi, ki nimajo radi pasje družbe, gredo na sprehod sami. Sprehodi so

Pestro poletno dogajanje v vseh dolenjskih občinah... NE ZAMUDITE !

najmanj trikrat na dan po najmanj eno uro. Cena hotela je 15 evrov na noč, psa lahko pripeljete in odpeljete kadar želite oz. po predhodnem dogovoru. V ceno je všteto najmanj trikrat dnevno sprehajanje, igranje oz. tekanje, nega psa in hrana, če pa ima pes posebne zahteve, je treba hrano prinesti s seboj. Organizirajo pa tudi pasjo šolo, kjer izvajajo šolanja po programih KZS, učenje trikcev in agility. Odpravljajo tudi neželena vedenja, ko so agresivnost, vlečenje na sprehodih, lajanje in druge neželena vedenja. Vir in foto: M. Š.

Pestro poletno dogajanje v vseh dolenjskih občinah: Julij, Avgust: Novomeški poletni večeri Julij in avgust: Poletni športni dnevi v Trebnjem, Športni park Trebnje (pri CIK-u) Vsako soboto v juliju in avgustu 2015: Kmečka in rokodelska tržnica v parku v Trebnjem 9.8.2015: 8. Žefranov pohod na Primskovo, Stranje pri Velikem Gabru 8. – 24.8.2015: Prireditve ob občinskem prazniku občine Šentjernej 17.- 22.8.2015: Jazzinty v Novem mestu 22.8.2015: 2. Srečanje Tomos – Tomos Puch ob 11.uri na Mirni 29.8.2015: Kino na prostem v Mokronogu

Obvestite nas o svojih dogodkih na urednistvo@nadlani.si

NOVO!

Najmodernejša tehnologija pranja vozil!

PRANJE + VOSKANJE + HITRO SUŠENJE

SUPER MEHKE KRTAČE!

NOVO!

Najmodernejša tehnologija s katero opravimo QUICK CHECK optični pregled že v

90 sekundah


ZDRAVJE

19

Kaj je stres in kako ga premagujemo? Stres je naraven odziv telesa na dogodke, ki nas ogrožajo. Stres ni nujno negativen. Ko zaznamo nevarnost, najsi bo realna ali namišljena, se naše telo avtomatsko odzove in nas želi pripraviti, da se soočimo s to nevarnostjo. V normalnih okoliščinah stresni odziv omogoča, da ostanemo osredotočeni, motivirani in pozorni. V nevarnosti nam omogoča, da hitro odreagiramo, npr. stisnemo zavoro in se izognemo avtomobilski nesreči, se branimo, ostajamo osredotočeni na učenje in svoje delo, ohranjamo motivacijo za delo, namesto, da bi gledali televizijo.

Kortizol pripravi telo na akcijo, da se odzove stresni situaciji primerno. Sproščata se tudi adrenalin in noradrenalin, ki omogoča boljše fizične in umske sposobnosti – hitro razmišljanje, bolj izostren vid in sluh, močnejši udarec, hitrejše gibanje, povečan srčni utrip. Če po stresni fazi sledi faza počitka, to za telo ne predstavlja nobene težave. Če pa je stresa preveč in je kortizol neprestano povišan ter vmes ni dovolj počitka, občutimo težavo. Nastopi faza, ko so nadledvične žleze preobremenjene zaradi konstantno povečane proizvodnje kortizola brez faz počitka in regeneracije. Kortizol je povišan zvečer, ko se ne moremo umiriti, zjutraj pa nizek, ker ga primanjkuje – moralo bi biti ravno nasprotno. Pri povišanem kortizolu pridobivamo na teži, saj le-ta ustavi metabolizem in porabo kalorij. Zaloge kalorij kopiči okrog trebuha, kjer je tudi največ receptorjev za kortizol. Tretja faza pomeni izgorelost, kjer nadledvične žleze ne zmorejo več proizvajati dovolj kortizola in je ta konstantno nizek, kar občutimo kot kronično utrujenost in se telo ni zmožno regenerirati kljub počitku.

Če je stres dolgotrajen, neprekinjen in postane naš vsakdanjik, je nevaren našemu zdravju in dobremu počutju. Stres vpliva na telo, um, čustva in obnašanje. Vsak posameznik ga doživlja drugače in vsak se na različne načine z njim spoprijema. Prekomeren stres povzroča resne mentalne in zdravstvene težave, škodi lahko vaših odnosom v službi in doma ter v splošnem kvari kakovost vašega življenja. Stresno reakcijo poleg vsakodnevnih situacij sprožajo tudi fizikalni vzroki, kot so elektromagnetno sevanje, in kemični vzroki, kot so izpostavljenost hrupu, plinom, oporečni vodi ali kemično kontaminirani hrani. Kako ga blažimo?

sproščen in prijazen. Če dobiva spodbude, če so meje jasno postavljene in ima dovolj možnosti za individualen razvoj, potem se tudi čustva, ki jih razvija obračajo v pozitivno smer in je v njegovem svetu sreča, zadovoljstvo, veselje. Tako kasneje na življenjske dogodke gleda bolj sproščeno in se jih loteva bolj lahkotno ter se ne počuti ogroženega. S tem se pozitivno razvija tudi samopodoba in ta je bistvena pri spopadanju z življenjskimi preizkušnjami. ODNOS DO STRESA

odločitev.

Dejavniki, ki vplivajo na to, kako dobro prenašate stres, so socialna mreža ljudi, ki vam stoji ob strani, občutek nadzora, zavedanje in poznavanje stresne situacije, poznavanje lastnega čustvovanja in zavedanje, kako pri tem ravnati.

TELESNA VADBA Pri redni telesni vadbi se sproščajo in ''pokurijo'' stresni hormoni. Med tekom, kolesarjenjem ali drugo telesno vadbo na plan privrejo mnoga nerešena vprašanja, konflikti, dvomi in skrbi, ki jih možgani med telesno aktivnostjo obdelujejo in očistijo, tako da na koncu vadbe bolj jasno vidite celotno sliko in večkrat se rešitve prikažejo same od sebe in veste, kaj morate narediti, da rešite situacijo.

Socialni krog ljudi, kakovostni odnosi s prijatelji, družino in vsemi bližnjimi igrajo pomembno vlogo pri prenašanju stresa. Ljudje, ki so osamljeni in izolirani, so bolj ranljivi in težje prenašajo stresne situacije. Pojdite v družbo, pogovorite se s prijatelji in si vzemite čas zase. METODE ZA SPROŠČANJE Stres boste lažje prenašali, če imate stvari pod nadzorom ter verjamete vase in v svoje sposobnosti. Če mislite, da ne boste zmogli sami, prosite za pomoč. Kar ne morete spremeniti situacije, sprejmite stanje tako, kot je, in delujte od tam naprej, kjer na stvari lahko še spremenite. Bolj, kot ste seznanjeni s stresno situacijo, vključno s tem, koliko časa bo trajala in kako bo potekala, bolj boste odporni.

Ljudje smo si različni in vsak zase sam najbolje ve, kaj mu bo pri premagovanju stresa pomagalo. Pri nekaterih je najbolj učinkovita športna vadba, pobeg v hribe ali izlet s kolesom, drugim bolj pomaga pogovor z osebo, ki mu je blizu in ga razume. Družabne aktivnosti, ples, joga, meditacija, avtogeni trening, sprehod v naravo, glasba, dobra knjiga ali film – izberite sami.

In za zaključek: Sami odločate, do kam in koliko Čustvovanje. Če ste žalostni, razočarani ali jezni, boste pustili, da vas stres prizadene in vam pustite sebi nekaj časa, da se počutite tako, kot otežuje vsakdanje situacije. Moč je v vaših rokah! se, in se za to ne krivite. Teh občutij ne boste morali preprečiti. Največ, kar lahko naredite in najbolje za vas je, da jih sprejmete in potem, ko Pripravila: Špela Zmrzlikar najhujša faza mine, odreagirate naprej. V globoki jezi ali žalosti nihče ne more sprejeti pametnih

Kronični negativni stres predstavlja 75- Proti stresu se lahko borimo tako, da se 90 % vseh obiskov pri zdravnikih. zdravo prehranjujemo, smo dovolj telesno aktivni, imamo primerno zdrav življenjski slog Stres je povezan z oslabljenim imunskim ter si vzamemo dovolj spanja in počitka, ko ga sistemom, slabim počutjem, glavobolom, naše telo potrebuje. Prepoznati moramo tako bolečinami v križu, hrbtenici in sklepih, imenovane stresorje – to so dejavnosti oz. alergijami, astmo, anksioznostjo, depresijo, z vzroki, zaradi katerih se najpogosteje znajdemo avtoimunskimi boleznimi, rakavimi obolenji  ter v stresu. bolezenskimi stanji neznanega vzroka. Med pomembnejše simptome in bolezni, povezane s Stres je velikokrat psihičnega izvora in da bi ga stresom, sodijo tudi številne srčno-žilne bolezni preprečili, se moramo blaženja in zdravljenje od angine pektoris, srčnega infarkta, do motenj lotiti tudi na tak način. Običajno ni v naši moči, srčnega ritma, zadebelitve srčne mišice, srčnega da bi stresorje izvzeli iz naših življenj, lahko pa popuščanja, možganske kapi in tudi nenadne vplivamo, kako odreagiramo na stresne situacije. srčne smrti. Med številne presnovne bolezni, To sicer zahteva veliko zavedanja lastnih občutij ki so povezane s stresom, sodijo sladkorna in reakcij ter vaje, s katero umirimo telo in se bolezen tipa 2, neodzivnost na inzulin, zvišane naučimo, da lažje in boljše prenašamo stresne maščobe v krvi in seveda debelost. situacije. Stres napade telo na vseh ravneh, na fiziološkem, umskem. čustvenem in vedenjskem področju. Med kognitivne simptome prištevamo težave s spominom, nezmožnost koncentracije, slabo presojo, negativno nastrojenost, nenehne skrbi, nezmožnost odločanja. Čustveni simptomi zajemajo muhavost, razdražljivost, vznemirjenost, nezmožnost sprostitve, občutek osamljenosti in izolacija, depresivno razpoloženje. Fizični znaki se pojavijo kot bolečine po telesu, zaprtje ali driska, slabost, omotica, bolečine v prsih, hitro bitje srca, zmanjšana potreba po spolnosti, pogosti prehladi. Vedenjske težave predstavljajo povečan ali pomanjšan apetit, premalo ali preveč spanja, samotarstvo, izogibanje družbi, odlašanje in zanemarjanje obveznosti, uživanje alkohola, cigaret ali drog za sproščanje, nervozne navade (npr. grizenje nohtov ...).

HUMOR Pregovor ''smeh je pol zdravja'' ni zaman. Smeh je zares orodje, ki pomaga pri premagovanju stresa. Ljudje, ki se več smejejo, se lažje spoprijemajo s stresnimi situacijami in manj obolevajo za boleznimi, povezane s stresom. Kadar na konfliktne situacije pogledamo iz druge perspektive, skozi humor, in jih pogledamo kot na nekaj, čemer se bomo čez mesece ali leta smejali, nam je lažje. Raziskave so pokazale, da se med smehom izločajo endorfini, hormoni sreče, naravna droga, ki blažijo bolečine, pomirjajo vnetja in blažijo razbolelo dušo. Po drugi strani ljudje, ki se ne smejijo in svet jemljejo preveč resno, svet doživljajo kot nekaj, kar jih ogroža ali jim preti nevarnost, ti ljudje hitreje podležejo posledicam stresa ali zbolijo za depresijo. V takem stanju človeku res ni do smeha. Tudi če nam Kaj se med stresom dogaja na spopadanje s stresom skozi smeh ni prirojeno, hormonskem nivoju? se tega lahko naučimo s posebnimi treningi, delavnicami, s pomočjo psihologov. Ob stresnih situacijah se v telesu izloča hormon VZGOJA kortizol, tako imenovani stresni hormon, ki nastaja v nadledvični žlezi. Njegova funkcija je Če otrok odrašča v okolju, kjer je veliko smeha in povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja. je okolje varno, dobiva sporočila, da je svet lep,


20

ZDRAVJE

Kaj je laserska operacija dioptrije? Imate dioptrijo? Nosite očala ali leče? Preberite si, kako si lahko na eleganten način znebite dioptrije. serja »femtosecond« ter uporaba laserja excimer (laser, ki se uporablja pri teh vrstah operacij) v globljih delih in nato vračanja površinske plasti roženice. Po operaciji bolniki 10 do 15 dni uporabljajo kapljice in so po treh dneh že sposobni za delo.

Laserske operacije oči za odpravo dioptrije namreč postajajo vse bolj priljubljene v Sloveniji. Cena se giblje od 490 evrov dalje. Če vam je odveč nositi očala ali kontaktne leče, lahko težave z visoko dioptrijo, pa naj gre za kratkovidnost (dioptrija v minusu) ali daljnovidnost (dioptrija v plusu), danes brez velikih težav rešite z laserskimi operacijami dioptrije. Kratkovidnost ali daljnovidnost se lahko pojavi že pri mlajših otrocih (otroci do 7 let), a se najpogosteje pojavi v puberteti, ko telo raste in se razvija. Prav tako k nastanku dioptrije pripomore Klinike operacije pogosto opravljajo na osebah, gledanje v zaslon – pri delu za računalnikom ali starih od 20 do 30 let, ki so motivirane za rešegledanju televizije. vanje težav z lečami in očali ter za povečanje lastnega udobja. Operacije se zdaj opravljajo z Kot rešitev za to zdravstveno težavo se je v svetu zelo, zelo nizkim tveganjem. v zadnjih desetletjih razvila refraktivna kirurgija oz. laserska in kirurška korekcija dioptrije. Metoda se Prvi pogoj za uporabo te vrste kirurgije je, da je je v svetu uveljavila že pred več kot desetimi leti oseba starejša od 18 let in da ima stabilno diopin od takrat ta postopek postaja vse priljubljenej- trijo vsaj eno leto. Naslednji pogoj za operacijo je ši, slovenski bolniki pa postajajo vse bolj vajeni tudi ustrezno debela roženica. možnosti, da se znebijo očal ali kontaktnih leč. Kako poteka operacija?

ročam obisk spletne strani »dioptrija.primerjajte. com« ali pa pokličite na telefonsko število 070661-661. Dobili boste možnost brezplačnega predoperativnega pregleda, na katerem boste ugotovili, ali ste primeren kandidat za lasersko odpravo dioptrije in hkrati dobili podrobne informacije o stanju vaših oči (morebitni cilinder, Da je ta vrsta operacije postala zelo priljubljena, morebitna siva mrena, morebitne ostale bolezni govori tudi podatek o številu klinik v Sloveniji, ki itd.). tovrstne operacije izvajajo. Vir: Aleš Povše Če želite primerjati cene in kakovost klinik, ki se ukvarjajo z lasersko odpravo dioptrije, vam pripo- Foto: splet

LASERSKA ODPRAVA DIOPTRIJE PRIMERJAJTE CENE IN KVALITETO KLINIK za 490€ dioptrija.primerjajte.com

070 661 661, dioptrija@primerjajte.com

Obstaja več različic laserska korekcija vida, sam postopek pa je zelo kratek in traja manj kot 30 sekund, odvisno od dioptrije, celoten poseg pa za obe očesi traja približno 15 minut. Anestezija je v obliki kapljic, bolečin ni. Operacijo sestavlja kombinacija mikrokirurškega postopka zarezovanja in dviganja površinske plasti roženice s pomočjo mikrokeratoma ali la-

ZPS test predpakiranih hrenovk: Slaba kakovost, za ceno bi pričakovali več

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled vzeli 12 vzorcev predpakiranih hrenovk, cena teh hrenovk je med 3,98 in 8,99 evra/kg. Rezultati so bili slabi, saj nobenega izmed vzorcev ne izpostavljajo kot dobrega oz. kot priporočilo za nakup.Hrenovke so glede na ugotovljeno kakovost drago živilo. Za primerjavo: kilogramom svinjskega stegna stane okoli 5 evrov, mlade govedine za zrezke pa 8 evrov, cena mletega mešanega mesa (svinjina in goveje meso) je še ugodnejša.

hrenovk njihove trgovske znamke v času vzorčenja nismo našli. Preverili smo: označbo, kemijske (vsebnost mišičnih beljakovin, maščobe, soli in vezivnega tkiva) in senzorične lastnosti. Končna ocena. Sestavljena je iz ocen za označbe (15 %), kemijske (40 %) in senzorične lastnosti (45 %). Oceno za kemijske lastnosti sestavljajo ocene za razmerje med beljakovinami in maščobo (50 %), vsebnost soli (25 %) in vsebnost vezivnega tkiva (25 %). Osnovna zakonodaja: Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov (UL RS 59/2012), Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom.

označevanje živil pozorni tudi na informacije na označbah, ki sicer niso obvezne, a so za potrošnike dobrodošle. „Pri označevanju nas je najbolj razočarala ugotovitev, da so le redki proizvajalci na izdelku označili skupno količino mesa, saj gre za informacijo, ki je še kako pomembna za potrošnike, zato se sprašujemo o razlogih, da je na označbi ni,“ je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar.

Pri vsakem mesnem izdelku si želimo, da vsebujejo čim več mesa in hkrati malo maščobe. Večinoma slabe ocene za razmerje med vsebnostjo mišičnih beljakovin in maščobo razkriva, da proizvajalci radi `varčujejo´ z dodajanjem mesa, so pa v večini primerov dokaj radodarni pri dodajanju maščobe. „Morda je to tudi odgovor na vpraKje tiči razlog, da slovenski potrošniki ne mo- šanje, zakaj večina proizvajalcev na označbi ne remo izbirati med kakovostnimi predpakiranimi navaja količine mesa,“ meni dr. Pajk Žontarjeva. hrenovkami? Sestavine: nič nas ne sme presenetiti Eden izmed možnih razlogov je preohlapno napisan pravilnik, ki očitno dovoljuje vse, kar ni pre- Osnovne sestavine hrenovk so goveje meso in povedano. „Hrenovka bi lahko bila kakovosten svinjina, maščoba, voda, začimbe in nekateri izdelek, ki bi opravičil tudi svojo razmeroma viso- aditivi, ki jih dodajajo zaradi varnosti in tehnoloko ceno, a na osnovi rezultatov našega testa to ških razlogov. Pogled na seznam sestavin, ki je ne drži,“ je izpostavila naša prehranska strokov- presenetljivo dolg, pa pokaže, da hrenovke ponjakinja dr. Tanja Pajk Žontar in dodala: «Barjene leg navedenih sestavin vsebujejo tudi različne klobase, ki jih prodajajo pod imenom `hrenov- rastlinske vlaknine (bambus, grah, citrusi). ka´, morajo ustrezati kriterijem, ki so zapisani v Pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov. In po tem »Hrenovke vsebujejo tudi kar nekaj nepotrebnih pravilniku se lahko kot hrenovka poimenuje izde- aditivov. Naj opozorimo predvsem na ojačevalec lek, ki vsebuje najmanj 75 % mesnega testa iz arome E 621 (mononatrijev glutaminat). Dodajagovejega in svinjskega mesa ter največ 25 % sla- nje ojačevalcev arome hrenovkam ni upravičenine. S homogenim nadevom napolnijo naravne no, saj naj bi vsebovale zadostne količine kakoali kolagenske ovitke, izdelek pa mora vsebovati vostnega mesa, ki da izdelku aromo. Ti izdelki pa najmanj  8 % mesnih beljakovin in največ 30 % tudi niso primerni za majhne otroke in za ljudi, ki maščobe. A presenetilo nas je, da smo na trgu so preobčutljivi, oziroma pri katerih se pogosto našli kar nekaj izdelkov, na katerih je pisalo `hre- pojavi alergijska reakcija. Nekateri vzorci pa so novka´, pa na seznamu sestavin nismo našli go- vsebovali tudi barvilo E 120 (karminska kislina), ki vejega mesa, ene od glavnih sestavin hrenovk. da hrenovkam rdečkasto barvo. Namesto njega Poleg tega so na trgu tudi izdelki, na katerih po- bi lahko na primer dodali ekstrakt paprike,« še leg `hrenovka´ piše še `hot dog´. Glede na to, opozarja dr. Tanja Pajk Žontar.  da zakonodaja za hrenovke zapoveduje strožja kakovostna merila kot za `hot dog´, je takšno Osnovni podatki o testu označevanje za potrošnike zavajajoče.“ Izbira vzorcev. Kupili smo izdelke, na katerih je Navedba skupne količine mesa izjema, ne pra- pisalo `hrenovke´ in so imeli v seznamu sestavin navedeno goveje meso in svinjino. Če je bilo vilo mogoče, smo izbrali tiste z daljšim rokom upoPri označbah smo bili poleg dobre čitljivosti, kon- rabnosti. Med vzorci so hrenovke v naravnem trasta in seveda zakonsko določenih zahtev za in v kolagenskem ovoju. Vpliv ovoja na rezultat Seveda je odločitev vsakega posameznika, ali je za manjši delež mesa, dodano vodo, maščobo, sol, škrob in druga gostila ter aditive pripravljen toliko plačati. Velja še poudariti, da bi večini vzorcev za vsebnost soli in maščob zasvetila rdeča luč.

Vir: ZPS

kemičnih analiz je zanemarljiv, vrsta ovoja pa ni vplivala na senzorično oceno. Vzorčenje. Vzorci so bili kupljeni v trgovinah E. Leclerc, Eurospin, Hipermarket Mercator, Hofer, Lidl in Tuš. V prodajalni Interspar BTC klasičnih

www.nadlani.si

EKO OLJA ŽITA IN MLEVSKI IZDELKI SEMENA IN OREŠČI NARAVNA KOZMETIKA ČAJI IN ČAJNE MEŠANICE PREHRANSKA DOPOLNILA IZDELKI BREZ GLUTENA DOMAČI MLEČNI IZDELKI DARILNI BONI IN DARILNI PROGRAM INDY&PIPPA BIO SLADOLED


ŠPORT IN REKREACIJA

21

Dušan Katnić je novi organizator igre pri Odbojkarski turnir v okviru Kresne noči Leto je naokoli in odbojka na mivki se je vrnila v Mokronog. Klub odbojke Krki na mivki Mokronog se močno trudi, da bi slovensko odbojko na mivki

Prva okrepitev Krke za prihajajočo sezono je Dušan Katnić. 26-letni in 191 cm visoki srbski organizator igre je profesionalno kariero začel v beograjski Megi, kjer je igral do leta 2010. NOVO MESTO – Sezono 2010/11 je začel prezentanco je bil mladinski svetovni prvak do v Crveni zvezdi, nato pa se je preselil v Tele- 19 let (2007) ter evropski prvak do 18 let (2007) net Oostende, s katerim je leta 2011 igral na in do 20 let (2008). finalnem turnirju pokala Eurochallenge prav proti Krki. Za belgijski klub je igral še naslednji dve sezoni, v sezoni 2013/14 je bil v poljskem Anwilu in kragujevškem Radničkem, v minuli sezoni pa je igral v ABA ligi za moštvo Igokee, kjer je beležil v povprečju 7,5 točke, 2,1 skoka in 3,9 podaje na tekmo. Z Igokeo je lani v BiH osvojil državno prvenstvo in pokal, enako uspešen pa je bil tudi z Oostendejem v Belgiji v sezoni 2012/13. S srbsko re-

Mednarodni košarkarski Vulco – Sava avto turnir

dvignil na še višjo raven in poskrbel za še večjo priljubljenost te panoge med ljubitelji športa. MOKRONOG – Letošnja sezona turnirjev za najboljše odbojkarje in odbojkarice na mivki se je začela prvi vikend v juniju s prvim kvalifikacijskim turnirjem. V soboto, 20. 6., na tradicionalno Kresno noč, pa je potekal drugi kvalifikacijski turnir. Na kvalifikacijskem turnirju v okviru Kresne noči je bilo v ženski kategoriji prijavljenih devet ekip, med katere je bil podeljen drugi paket kvalifikacijskih točk. Punce so tekmovanje začele ob 12. uri, da pa so bile vse ekipe izenačene, se je videlo, ko so prve nosilke (Kontrec/Seničar) in končne zmagovalke turnirja izgubile prvo tekmo in so si morale pot do polfinala priboriti skozi repasaž. Skozi redni del se je v polfinale uspelo uvrstiti dvojkama Begovič/Kuzman in Burič/Premk. Po repasažu pa je polfinalno mesto zapolnila še dvojka Zakšek/Vidovič. 

tega je imela Mivka kar štiri svoje ekipe. Skozi redni del sta se v polfinale uvrstili dvojki Žlajpah/ Erpič in Bregant/Plot. Skozi repasaž pa sta polfinale zapolnili še dvojki Žlajpah/Slak Riossa in Ribič/Merkun. Oba polfinalna obračuna sta bila napeta. Prvo tekmo sta šele po odločilnem tretjem setu dobila Žlajpah/Slak Riossa, ki sta premagalo dvojko Žlajpah/Erpič in sta jima vrnila za polfinalni poraz na prvem turnirju. V drugem polfinalu je slavila dvojka Bregant/Plot. Na koncu sta tretje mesto osvojila domača igralca Rok Žlajpah in Grega Erpič. V finalu je dvojka Bregant/Plot ponovno premagala dvojko Žlajpah/Slak Riossa in se veselila drugega kompleta desetih kvalifikacijskih točk. Vir in foto: Klub odbojke na mivki Mokronog

V sredini junija je bil v Sevnici pravi košarkarski praznik. Čeprav košarka v tem V prvem polfinalnem obračunu je bila dvojka okolju nima posebno prepoznavnega statusa, je veliko mladih, ki se aktivno Kontrec/Seničar boljša od dvojke Begovič/Kuzman, v drugem polfinalu pa je bila dvojka Burič/ ukvarjajo s tem športom. Premk boljša od Zakšek/Vidovič. Tretje mesto sta SEVNICA – Za še večjo promocijo tega športa Pokale in priznanja najboljšim so podeljevali žu- osvojili igralki Sara Vidovič in Špela Zakšek. V vesi prizadeva sevniško podjetje Sava avto, ki je pan Srečko Ocvirk, nekdanji reprezentant Goran likem finalu so tako obiskovalci kot na prvem turletos že petič organiziralo mednarodni košar- Jagodnik, vodja Vulco mreže v Goodyear Dun- nirju videli dvoboj med dvojkama Burič/Premk in karski Vulco – Sava avto turnir. Na njem so se lop Sava Tires, d. o. o. Andrej Vraničar, direktor Kontrec/Seničar in ponovno sta se zmage veselili srečali košarkarji do 17 let ekip KK Cedevita in podjetja Adel, d. o. o. Andrej Štih in novi trener Nina Kontrec in Mateja Seničar.

KK Dubrava iz Zagreba, KK Krka Novo mesto članske ekipe KK Uniona Olimpije Gašper PoPri moških je na turnirju sodelovalo 16 ekip, od in KK Union Olimpija iz Ljubljane. Ekipe so bile točnik. zelo izenačene. Prikazale so pravo bojevitost Vir in foto: A. K. do zadnje sekunde vsake tekme, vendar so se končni rezultati zabeležili v dobro hrvaških reprezentanc. Turnir se je končal z vnovično zmago Dubrave (to je že tretja zaporedna zmaKošarkarski zanesenjaki iz Žoltastih Trotov so od ustanovitve leta 2008 ga hrvaških klubov). Cedevita je zasedla drugo, sodelovali v novomeški rekreacijski ligi, z junijem tega leta pa postali Krka tretje, Union Olimpija pa četrto mesto. MVP turnirja je drugič zapored postal igralec DubraNOVO MESTO – Pravno-formalne zadeve so Delo bo temeljilo na vrednotah, ki nam jih kove Karlo Kos, najboljši strelec pa je bil košarkar uredili na način, da so po novem uradno košar- šarka daje, to je krepitev zdravih medsebojnih Cedevite  Toni Perković.  Udeleženci so se prekarski klub, ki bo na začetku nastopal v 4. SKL. odnosov, solidarnost, pomoč, učenje, skupnost, izkusili tudi v posebnem poligonu, najboljše pa povezanost.  V tem duhu bodo vzgajali svoje se je med ovirami znašel Olimpijin košarkar Jan člane in ta duh jih bo krasil sleherni trotovski dan. Cilji kluba so seveda višji. Izpostavljajo, da niso Strmčnik. V metanju trojk je bil najbolj zbran Mazgolj  tekmovalni oz. strogo športno-rezultatsko tic Šiška (KK Krka). Okrepili so sodelovanje z novomeškim DRPDnaravnani. Delovanje je dolgoročno naravnano, -jem in ljubljanskim ZPM-jem Moste Polje, vse kar pomeni aktivnosti v tri  smeri – šport in rebolj bodo sodelovali tudi z lokalnim VDC-jem. kreacija, dobrodelnost, povezovanje. Da zares naredijo korak naprej, so se odločili, ko so si na Alen Ožbolt je naslednji v vrsti mladih nogometašev Nogometnega kluba vprašanje “Kaj preostane fantu pri 15-ih, 18-ih, Obenem pa se veselijo vseh tekem na nacionalni ravni, ki bodo predstavljale precejšen izki ne preživi selekcije, morda ne zmore tempa Domžale, ki se podaja v enega izmed največjih klubov v Evropi. ziv.  Dejstvo je, da je Novo mesto košarkarsko treningov, a bi z učenjem in udejstvovanjem v okolje, kjer ta šport uživa veliko podporo. Troti ŽUŽEMBERK –   Žužemberčan bo imel nakošarki vseeno nadaljeval?” odgovorili s preso bili te velike podpore ne nazadnje že večkrat slednji dve leti v Dortmundu status posojenega prostim: “Nič.” Menijo, da je za okolje in športni, deležni, kar jih navdaja s ponosom in elanom za nogometaša, z možnostjo predčasne prekinitve. košarkarski razvoj enostavno zdravo, da ima na “še več košarke v mestu.” Perspektivni napadalec je v Nogometni klub voljo več, drugačne, nove vsebine. Domžale prišel pred petimi leti in se nemudoVir in foto: kosarka.si ma ustalil v generaciji njegovega letnika, ki je Najpomembnejši del zgodbe je ta, da vsi prodo konca mladinskega staža osvojila prav vse jekti s katerimi so se ukvarjali, ostajajo aktivni in možne lovorike. V petih letih je v klubske vitrine temelj nadaljnjemu razvoju. Tako bodo tudi letos prinesla naslov državnega prvaka v kategoriji do (27. 12. 2015) organizirali 4. dan dobrodelnega 15 let, po dva naslova prvaka s kadeti in mladinkošarkanja, še vedno pa bodo z nekoliko doci ter za piko na i še Mladinski pokal Slovenije. polnjeno ekipo sodelovali v rekreacijski ligi. Še Ožbolt ima veliko zaslug pri vseh lovorikah, tudi večje število mladinskih tekem.     vedno jih  bo vodilo dobro staro dejstvo, da je pri zadnjih dveh, čeprav je bil celotno sezono prikošarka lahko veliko več, če je manj kot zgolj ključen članskemu moštvu Domžal in je izpustil Vir in foto: MO.SI razmišljanje o tem, da želiš dati en koš več od nasprotnika, zmagati za vsako ceno.

Novo mesto je dobilo drugi košarkarski klub

Žužemberčan Alen Ožbolt v Borussio

5€

TISK TRANSPARENTOV

+ddv

Cena velja za enostranski in enobarvni tisk ob minimalnem naročilu 30 kos.

NAROČILA NA:

070 833 833

NAROČILA NA:

070 833 833

v avgustu: pon - ned 8.00 - 19.00 Sezonske karte 50% popusta

Odpri PODJETJE.si

3.8. Plavalni tečaj za otroke in odrasle

za 199€ Tudi brez pologa 7500€ kapitala

Pokličite: 070

444 222


22

RAZVEDRILO

3K

PAS ZEMLJE OB MORJU

FRANCOSKI POLITIK (GEORGES)

IZRASTEK NA GLAVI

ŠVEDSKA IGRALKA EKBERG

AVSTRALSKA IGRALKA KIDMAN

POLET, VNEMA

STARA DOLŽINSKA MERA

ODPADEK PRI OBLANJU

KAR BRANI AMERIŠKA GLASBENA KOMEDIJA

TISOČ KILO­ GRAMOV SLOVENSKI SKLADATELJ (JACOBUS)

OTAR TAKTAKIŠVILI

KNJIŽNA POLICA

ZAČETEK EKSPLOZIJE

IGRALKA TKAČEV

PRVA ŽENSKA LJUBLJAN­ SKA TOVARNA

VOJSKA NEKD. SFRJ VPRAŠAL­ NICA

IZVRTINA

EDVARD KARDELJ

PREPERELA KAMNINA SODOBNIK KELTOV

PASCAL KAJENJE

RUSJANOVO LETALO

SLOVENSKI IGRALEC (DARE)

PROTES­ TANTSKA LOČINA V ZDA

POLDRAG KAMEN ENOTA JE­ ZIKOVNEGA SPOROČILA

• •

NOBELIJ LISTNATO DREVO VREDNOST­ NI PAPIR NAJVEČJI MORSKI SESALEC

ERGO

VRSTA MEHKEGA USNJA

PRI­ VLAČNOST DOLINA (STAR.) HAITSKI JUNAK (VINCENT)

LENNONOVA VDOVA (YOKO)

800

PLENILSKA MORSKA RIBA IGRALKA VETRIH

OBOKANO STEBRIŠČE

MOUNT

• •

25. IN 13. ČRKA POD­ OKNIČAR PROSTOR ZA PRIDO­ BIVANJE KAMNA

Mali oglasi

POPRAVLJA­ VEC UR

GORA V HIMALAJI

NEKD. SRB. NOGOMETAŠ (RATKO) EVA MOŠKON

LUKA V ITALIJI

REKA V SZ RUSIJI

ČISTA TEŽA BLAGA

UMAZANIJA NA OBLEKI

RIMSKI BOG LJUBEZNI

• RUSKI VLADAR

Prodam kovinsko cisterno, 5000 l, 040 989 856, 07 30 45 004 Prodamo več kuncev samčkov in samic (ovnače, nemške krofari in nemške lisce) 4 meseci stari za nadaljno rejo ali zakol. 15 eur/kom. Ob nakupu 3 kuncev ali več cena 12 eur/kom. Meso 7 eur/kg. Tel 070 227 172 Prodam več vrst žganja ugodno. 040 232 398 Nudim zanesljivo in skrbno varstvo vašega malčka v Malem Gabru. 040 692 289 Prodam njivo 21m2 in travnik 9.1 m2, primerno tudi za čebelarje, v Selcih pri Dobrniču. Cena po dogovoru; 031 297 810 Nudim varstvo otrok ali gospodinjska, pomoč ,v Trebnjem 031-889-442 PRODAM TRAKTOR STEYR DALMER PUCH 18 letnik 1966 obnovljen-ohranjennove gume z nadstreškom-registriran skratka je v odličnem stanju cena:2600 eur kličite na:031 396 106. Prodam več novih sedežnih garnitur MTOM po izbiri. Info 041 245 596 PRODAM SUHA BUKOVA DRVA IN CVIČEK tel: 031 450 095 PRODAM DVOSTANOVANJSKO HIŠO (2 garaži) v Krški vasi (Vel.Malence). Hiša je na hribčku, izven poplavnega območja,lepa sončna lokacija. Poleg je zelenjavni in sadni vrt, terasa. Možna takojšnja vselitev. Info. 051 621 550 PRODAM ELIPTIČNI TRENAŽER, KOT NOV, 031 672 230, TREBNJE Oddam tovorno prikolico, 3,5m dolžine, 2,2m širine, vozno z B izpitom, za tovor do 1000kg, cena 30€/dan info: 041 245 596 PRODAM SUHE OKROGLE BALE SENA IN OTAVE TER KOSTANJEVO KOLJE ZA V VINOGRAD, OKOLICA SEVNICE, 031 397 - 437

www.nadlani.si

www.trik.si

ODDAJTE BREZPLAČNI MALI OGLAS Male oglase lahko oddate preko elektronske pošte na: oglasi@nadlani.si s pripisom MALI OGLAS.

NAGRADNA KRIŽANKA

BOHEJA, restavracija & bar Belokranjska cesta 24a 8000 Novo mesto info@boheja.si www.boheja.si Tel.: 059 010 674

Rešitev oz. geslo nagradne križanke pošljite do 13.8.2015 na naslov: Na dlani, Gubčeva cesta 35a, 8210 Trebnje, s pripisom NAGRADNA KRIŽANKA JULIJ. Izžrebani nagrajenci bodo objavljeni v naslednji številki.

NAGRADA: 3 x kosilo s predjedjo v restavraciji Boheja

Cena iz omrežja Telekom 1,49EUR/min, ceno zveze iz drugih omrežij določa vaš operater.

Cena iz omrežja Telekom 1,99 EUR/min, ceno zveze iz drugih omrežij določa vaš operater.

Cena iz omrežja Telekom 1,69 EUR/min, ceno zveze iz drugih omrežij določa vaš operater.

Cena iz omrežja Telekom 1,99EUR/min, ceno zveze iz drugih omrežij določa vaš operater.

Cena iz omrežja Telekom 1,69EUR/min, ceno zveze iz drugih omrežij določa vaš operater.

NAGRAJENCI JUNIJSKE KRIŽANKE: Jožica Todorov, Dečja vas 24, 8210 Trebnje Lidija Debevc, Mestne Njive 4, 8000 Novo mesto Fani Borštnar, Tržišče 14b, 8295 Tržišče Nagrajenci bodo nagradne bone prejeli po pošti. Vsem nagrajencem lepo čestitamo.

Bi želeli tudi v vašem podjetju nekaj podariti izžrebancem nagradne križanke? Iščemo gostinca, trgovino, salon, studio, avtopralnico … skratka podjetje, ki bi lahko podarilo zanimivo nagrado našim bralcem oz. izžrebancem križanke. Če lahko podarite vsaj tri nagrade, vam zagotovimo brezplačni oglasni prostor pod križanko. Vašo ponudbo pošljite na info@ nadlani.si Več informacij: 070 899 899


IZ NAŠIH ŠOL

23

Ekskurzija z izbirnim predmetom turistična vzgoja

Krmeljski otroci obiskali Škratovo deželo

V petek, 4. 6. 2015, so se učenci Osnovne šole Krmelj, ki obiskujejo izbirni predmet turistična vzgoja, odpravili v Laško in kasneje še v Rimske Toplice z namenom, da bi podrobneje spoznali turistične danosti v Sloveniji, še posebej tiste v bližini njihovega kraja.

Otroci Zelene in Modre igralnice so se vročega junijskega dne skupaj z vzgojiteljicami odpravili na zaslužen izlet.

Nahrbtnike so napolnili s hrano in pijačo, ki so jim jo pripravile naše kuharice, ter se odpravili na dolgo vožnjo do Gozda Martuljka. Med potjo Morda se bo kdo od učencev odločil za svojo vilišča v enega izmed najbolj luksuznih hotelov so opazovali našo prelepo Slovenijo. Videli smo poklicno pot v turizmu, zato so se širše poglo- v Sloveniji. Dan so zaključili z vodnimi norčijami zasneženo gorovje, gozdove, travnike, ceste … bili v ta poklic. Najprej so se odpravili v Laško. v Aquaromi. Vsi nestrpni so že komaj čakali, da stopijo z avOgledali so si TIC Laško, kjer je turistično infortobusa, saj so bili njihovi želodčki že kar prazni. macijski center za turiste iz vsega sveta in trgovi- Tia Vidmar, 7. razred Privoščili so si ogromne slastne sendviče, nato na z dobrotami iz vse Slovenije. Nato so obiskali pa sta po njih že prišli prijazni vodički, ki sta jih M&M tours in spoznali delo v turistični agenciji. popeljali v Škratovo deželo. Zanimiva je bila ta Tam so jim predstavili slabosti in prednosti dela dežela, saj so v njej spoznali različne škrate, nauturističnega vodiča. Veliko učencev je kljub zahčili so se, da neznancem ni zaupati, popili so potevnemu delu v turizmu iz agencije prišlo z navžirek čarobne vode, da bodo ostali lepi in zdravi dušenim obrazom. Iz Laškega jih je pot vodila do do konca svojega življenja, spoznali nekaj zelišč, Rimskih Toplic, kjer so si ogledali termalni hotel okusili dobrote, ki so jih pripravile škratovke in še Rimske terme. Le-te so zrasle iz vojaškega zdrain še. Tudi Črni škrat je prišel mimo, ki smo se ga malce ustrašili, a smo ga z našo navihanostjo pregnali. Vsi utrujeni in polni novih dogodivščin so se z avtobusom počasi odpravili proti domu. Ustavili so se še na sladoledu, ki jim je v res vročem dnevu še kako prijal. Izleta v Škratovo V Zdravstvenem domu Sevnica so tudi letos v osnovnih šolah v občini deželo ne bodo kar tako pozabili, saj je bil poln zanimivih prigod.

Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani

Sevnica izvedli tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani.

Učenci od 2. do 5 razreda vseh osnovnih šol, vključno s podružnicami, so imeli v šolskem letu deset nenapovedanih kontrol higiene, rezultati pa so dali zmagovalne razrede iz posamezne osnovne šole. To so: OŠ Sevnica – 5. a razred z razredničarko Mlakar Jožico, OŠ Boštanj – 5. a razred z razredničarko Polono Šintler Cigler, OŠ Šentjanž – 2. razred z razredničarko Gordano Bregar in učiteljico Janjo Bale, OŠ Krmelj - 2. razred z razredničarko Marjetko Podlogar, OŠ Tržišče – 2. razred z razredničarko Magdo Flajs, OŠ Blanca – 5. razred z razredničarko Majdo Stopar, podružnična OŠ Studenec - 3. razred z razredničarko Eriko I. Anzelc in podružnična OŠ Loka pri Zidanem mostu - 4. razred z razredničarko Julijano Majerič. Pokrovitelj tekmovanja GSK Ljubljana je vse učence v zmagovalnih razredih nagradil z zobnimi ščetkami in pastami. Nagradili so tudi vse učence OŠ Ana Gale.

z vodstvom OŠ Boštanj in starši omogočili obisk Anja Luzar, vzgojiteljica OŠ Krmelj zaključne prireditve tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani v Hali Tivoli v Ljubljani. Zaključna prireditev je potekala v četrtek, 28. maja. Prireditev je imela bogat program, najboljši razredi v dr- V četrtek, 4. 6. 2015, so učenci podaljšanega bivanja OŠ Bršljin Novo mežavi so bili nagrajeni, vsi ostali pa so se zabavali sto združili moči in se skupaj podali na čutno pot. ob programu akrobatov Dunk Kings in glasbene skupine Čuki. Starejši učenci so našli svoj par med mlajšimi in jih varno vodili med točkami. Pri vsaki točki je Vir in foto: ZD Sevnica oživelo drugo čutilo. Ugibati so morali, katero hrano okušamo, prepoznavali so različne vonjave, poslušali zvoke različnih inštrumentov in otipali različne predmete. Urili so tudi svoj spomin, saj so si skušali zapomniti čim več predmetov v destih sekundah. Vloge so tudi zamenjali in tako smo mlajši vodili starejše. Zelo so se zabavali in se veliko naučili.

Učenci OPB in čutna pot

Učenci in učiteljici OPB 3, 4 in 5

Regijski zmagovalec z največjim številom točk pa je bil 5. a razred OŠ Boštanj, ki so mu skupaj

Zaključni izlet 5. razreda OŠ Žužemberk No, pa je tudi v 5. r. napočil trenutek za težko pričakovani zaključni izlet, ki napoveduje, da se konec šole za to leto nezadržno približuje. Odpravili so se v četrtek, 4. 6. 2015, in si naročili ravno pravšnje vreme. Pot nas je vodila v ne tako oddaljeni košček naše prelepe dežele, proti Grosuplju. Najprej so se ustavili pri protiturškem taboru Cerovo in obnovili vse, kar smo se o tem naučili pri pouku. Nato so se peš odpravili proti Županovi jami, ki je v neposredni bližini. Tam so si privoščili okrepčilno malico ter počakali vodiča. Popeljal jih je v prečudoviti podzemni svet. Tudi vam priporočajo ogled kakšne jame, če želite ubežati vročim dnem, ki so pred vrati. Ogledali so si vse značilnosti kraških jam in se načudili lepoti, ki jo je ustvarila narava. Prijetno ohlajeni so se zapeljali še do zgodovinsko bogate Višnje Gore, ki jim jo je predstavil g. Pavel Groznik. Da bi bil dan še bolj zapomnljiv, so se ustavili še pri višnjegorskem kopališču in si privoščili sladoled. Izlet je minil kot bi mignil in že smo zagledali Žužemberk. Želimo si še veliko podobnih izletov. Jana Mrvar

Slavnostna prireditev v OŠ Grm

www.nadlani.si

Obiska zavetišča za živali V okviru projekta Zdrava šola so učenke krožka Zdrava šola OŠ Center Novo mesto pripravile nagradni natečaj »Moj hišni ljubljenček«. Povabile so učence naše šole, da sodelujejo z likovnim ali literarnim prispevkom, in bile z odzivom zadovoljne. Vsi nagrajenci natečaja in vse članice krožka Zdrava šola smo v maju za nagrado odšli v zavetišče za živali Turk. Najprej jim je gospod Turk predstavil njihovo zavetišče in nam razložil, kaj lahko storimo, če najdemo zapuščenega psa, in kako oni poskrbijo zanj. Potem pa je napočil čas, ko so učenke prijele za povodce in se z malimi zverinicami odpravile na sprehod po gozdu. Na sprehod smo peljali pet psov. Na poti so jim dajali piti, ko pa so jim metali brikete, so bili nekateri vrhunski lovilci pasje hrane. Na jasi so pse božali, se z njimi igrali in jih fotografirali. Ko so se vrnili, jih je gospod iz zavetišča zaprl v kletke. Vsi veseli in navdušeni nad psički smo se z avtobusom odpeljali do šole. Članica krožka Zdrava šola Aša Slapnik, 4. a, Oš Center Novo mesto

V sredo, 10. junija, je bila v avli Osnovne šole Grm slavnostna prireditev, na kateri so pohvalili dobitnike srebrnih in zlatih priznanj ter učence, ki so na državnih tekmovanjih osvojili katero od prvih treh mest. 130 srebrnih priznanj, 3 skupinska srebrna priznanja ter 31 posamičnih in eno skupinsko zlato priznanje, 32 športnikov, ki so se okitili z medaljo z državnega tekmovanja - to je letošnja rekordna bera, ki ji je verjetno botrovalo tudi letos prvič vpeljano tekmovanje za zlatega grmčana – najuspešnejšega učenca v znanju, ki je letos postala Eva Brudar. Avtobus odličnosti je najuspešnejše učence odpeljal na nagradni izlet v Benetke. Vir: OŠ Grm Tel.: 070 899 899, info@nadlani.si


24

ZADNJA STRAN

BODI(TE) EKO

Za vas smo pripravili nekaj ekoloških nasvetov. Uporaba sode bikarbone

Naravni odganjalec komarjev

V kuhinji

Potrebujete:

Sodo bikarbono uporabite za temeljito odstranjevanje umazanije, zaščitnih sredstev in parazitov s sadja ali zelenjave. Sadje ali zelenjavo potopite v mešanico vode in sode bikarbone ( 1 veliko žlico na liter vode). Pecivo in kruh boste bolj rahla, če boste moki dodali sodo bikarbodo ( 1 malo žličko na ½ kg moke). V hladilnik postavite posodico s sodo bikarbodo, tako se boste znebili neprijetnih vonjav v hladilniku.

- 500ml razpršilnik, ki ga najdete v vsaki trgovini.

Čiščenje/Pranje

Vse sestavine dodajte v razpršilnik, dolijete vodo in vse dobro pretresite.

DRUŽABNA SCENA

Drugi vikend v juliju je na Čatežu pri Trebnjem potekal festival ŠVIC. Foto utrinek iz festivala: Foto: Tomaž Kos

- 15 kapljic olja sivke - 10 kapljic limone in evkaliptusovega olja - 4 žličke ekstrakta vanilije - 1/4 skodelice limoninega soka.

Pest sode bikarbone potresite po dnu pomivalnega stroja, tako se boste znebili neprijetnega Tako imate delujoč, domači repelent proti komarvonja. Soda bikarbona tudi poveča učinkovitos jem. pralnih sredstev in sicer tako, da dodate 1 žlico v fazi pranja v pralni stroj (tam kamor običajno Povzela: P.U. dodajate pralno sredstvo). S sodo bikarbono lahko tudi čistite vse površine (razen lesa).

Za nasmeh Mož, zdravnik, in njegova žena sta se skregala pri zajtrku. On, ves besen, vstane in odide in ji spotoma zabrusi: »In v postelji si tudi zanič!«. Po nekaj časa se je umiril in se želel opravičiti, zato jo je poklical.Dolgo časa je zvonilo, ko žena končno dvigne telefon. »Kje si bila tako dolgo?« »V postelji«. »In kaj si delala tako pozno v postelji?« »Iskala sem drugo mnenje!«

Gresta Mujo in Fatima v kino gledat vojni film. Sredi predstave: Fatima: »Mujo, jest moram prdnt, zelo, zelo me tišči!« Mujo: »Ampak ne zdele, pocak, da pade kaksna bomba v filmu, da se ne bo tolk slisal.« Pride trenutek v filmu, ko pade bomba, Fatima spusti svoj prdec in se spredaj oglasi Haso. Haso: »Mujo, vidi budale, pogodio kanalizaciju!«

Srečata se sosedi. Prva pravi drugi: »Gospa, pa menda niste kaj bolni, že 14 dni vsako opoldne vidim zdravnika, ko odhaja iz vase hiše.« Druga odgovoru: » Veste kaj, ko je k vam ves mesec hodil oficir, tudi nisem spraševala, ali je vojna!«

VEČ TEHNOLOGIJE ZA ŠE BOLJŠO CENO.

Podajte se na ulice z edinstveno obliko in intuitivno tehnologijo omejene serije Nissan Qashqai 360°. Vozite samozavestno z varnostnim ščitom Safety Shield in parkirnim asistentom Around View Monitor s 4 kamerami za popoln pregled okoli vozila ter obračajte glave z 18-palčnimi aluplatišči. Doživite mesto, kot še nikoli prej.

Profile for NaDlani.si

NaDLANI - Julij 2015  

www.NaDlani.si

NaDLANI - Julij 2015  

www.NaDlani.si

Profile for nadlani
Advertisement