Page 1

NACKAD 2011 #4

HALLOWEENNUMMER

“Jag är inte rädd för mörkret där ute, det är mörkret här inne jag är rädd för.”

GISSA

Magrutorna

Stiljakt

Nackad utser månadens bäst klädda.

Tjuvlyssnat är tillbaka! - Vi har hört er...

BINGOLOGEN

Nackads egna sexolog


INNEHÅLL 3. Redaktionen Den nya

4. Glöm inte att maskera den “lille”

Krönika av Emma-Sofia Hallin

5. Tjuvlyssnat Vi har hört er..

6. Serie

Av Ann-Zoo Karlsson

7. Bingologen

Debut för Nackads egna sexolog

8. Kultur Tv Serier

10. Vem?..

Novell av Cornelia Bjerle

11. Gissa magen Vem är vem?

12. Stiljakt

Vi har haffat månadens bäst klädda

14. Babe & Hunk Lammkött special

15. Debatt Att röka eller inte röka

16. Intervju

Den nya, Den värre Moa Larsson

18. Porträtt Lär könna Dorian

19. Kultur Skräckfilms hysteri!

OM NACKAD - #6 Sedan starten 2010 Tidningen Nackad drivs av den ideella föreningen Nackad. Pappersutgåvan av Nackad ges ut på Nacka gymnasium men sprids även på internet. Produktionen av Nackad sker fristående både ekonomiskt och verksamhetsmässigt från skolan. Layout: Adèle Tornberg & Simon Mogren Omslagsbild: Adèle Tornberg

L E DA R E

MED SKRÄCKBLANDAD FÖRTJUSNING Nytt läsår och nytt fräscht nummer av Nackad. Det är med spänd förväntan som den nya redaktionen – och jag som dess nya chefredaktör – äntligen kan släppa läsårets första nummer av vår spännande skoltidning.

Jag heter Cornelia och har fått förtroendet att ansvara för utgivningen av vår tidning. Det känns som ett hedrande och utmanande uppdrag (och faktiskt lite skrämmande också…). Att ta över efter Simon Mogren kan nog få det flesta att bäva. Jag känner också en viss oro över all den tid som ett sånt här journalistiskt ”sidouppdrag” tar från studierna men det får det nog vara värt. Jag gör ju inte heller tidningen själv. Den alltför lilla redaktionen har slitit hårt för att åstadkomma det här numret av tidningen. Utgivningen är lite försenad men det var oundvikligt eftersom antalet skribenter kunde varit fler. Om sanningen ska fram har nog också oförsvarligt mycket tid gått åt till våra roliga och intressanta diskussioner som ibland blivit så intensiva, högljudda och uppslukande så vi nästan glömt bort att skriva. Finns det fler elever som vill hjälpa till med nästa nummer så är ni varmt välkomna. Vi har skitkul tillsammans. Ni som läst tidningen tidigare kommer att känna igen er. Vi har undvikit att ändra alltför mycket eftersom konceptet sedan tidigare var vinnande. Vi fortsätter helt enkelt på den inslagna vägen och skriver om det som känns intressant och viktigt för oss som går på gymnasiet här i Nacka. Nytt är Bingologen – här hoppas vi på många frågor från er och inte minst intressanta och lärorika svar från vår expert på relationsfrågor. I slutet av oktober firas halloween – ni vet alla hemska masker och ständiga hot om ”bus eller godis”. Vi väljer bus och temat i det här numret är därför SKRÄCK. För mig känns halloween som den tid på året då jag får ge utlopp för min förkärlek till att klä ut mig. Det har jag tyckt om ändå sedan jag var liten, då jag ofta gick på ”maskeradkalas”. Nu ser jag fram emot varje höst och tillfället att spöka ut mig i samband med halloween. Att hitta en ny utstyrsel varje år är roligt men samtidigt väldigt knepigt. Det är så många saker jag vill få med. Jag vill inte se ut som ”hej kom och hjälp mig” men inte heller som ett barn i en Spiderman-dräkt. Sen är väl också poängen med halloween att se skräckinjagande ut? Men inte för obehaglig, då får man spendera helgen i mörkret alldeles ensam. Så jag hoppas att du får till det och hittar en utstyrsel som du ser förträffligt lagom skräckinjagande ut i! Glöm inte att spana in vårt lammkött! Riktiga godbitar såhär till halloween… För på Halloween är det okej att tigga både godis och något annat… Äntligen ett nytt nummer av Nackad! Trevlig läsning. Cornelia Bjerle Chefredaktör Nackad

2


R E DA K T I O N

Den nya redaktionen H

är har vi Nackads nya redaktion. En del ansikten kanske är bekanta för er fast det mesta är nytt blod. Hoppas ni gillar oss, vi vet att vi har stora skor att fylla men vi kommer göra allt för att det ska fortsätta att vara en grym tidning. Som vanligt har alla i redaktionen fått svara på en fråga:

VAD SKRÄMMER DIG MEST?

ADÈLE TORNBERG Redaktör och layoutansvarig

- Insekter, champinjoner och kirurgi är det jag finner mest skräckinjagande. En kombo av det vore outhärdigt.

CORNELIA BJERLE Chefredaktör

- Mitt hjärta hoppar över ett slag då någon yttrar frasen, ”Cornelia kan du komma ett slag, jag behöver prata med dig”.

& STORT TACK TILL MEDVERKANDE UTANFÖR REDAKTIONEN

MATTIAS KNUTTSON Sexolog & recensent - Jag är rädd för Cornelia, då jag inte har lämnat in mina tidningsuppgifter i tid.

JACOB KÄLLMAN Redaktör - Feta. Jävla. Ormar.

ALICE ROSBERG Fotograf

LOUISE TÖRNSTEN Livlig debattör

- Röken från cigaretter. En giftig gas som jag ibland andas in vilket kan vara en start på alzheimer.

UTGIVNINGSINFORMATION Tidningen Nackad c/o Cornelia Bjerle Rättarbacken 14 131 50 Saltsjö Duvnäs UTGIVNINGSBEVISNUMMER 29163

3

EMMA-SOFIA HALLIN Redaktör & krönikör

- Jag är rädd för skolmaten, speciellt köttet. Kondylon är inte heller något som jag finner trevligt.

ORGNR 8024534953 E-POST Tidningennackad@gmail.com CHEFSREDAKTÖR Cornelia Bjerle ANSVARIG UTGIVARE

Simon Mogren TRYCKERI Jag syns AB UPPLAGA 300 exemplar PLUSGIRO 564026-3

SIMON MOGREN

Coach & ansvarig utgivare TELEFON 0722254493 SPRIDNINGSOMRÅDE Nacka + Internet


KRÖNIKA GLÖM INTE ATT MASKERA DEN “LILLE”

“Hur många gånger har du inte känt en jävla ångest?” Redan som yngre har man fått höra vikten av att

använda kondom. Den skyddar mot allt, både oönskade graviditeter och könssjukdomar. De skyddar mot HIV. Har då budskapet sjunkit in hos dagens unga, kan du helt ärligt säga att du alltid använder kondom, i alla fall när du är nykter? Vems ansvar är kondomen egentligen, tjejens, killens eller bådas? Och hur många gånger har du inte känt en jävla ÅNGEST? Varför testar du dig inte oftare för könssjukdomar, när konsekvenserna av att ha en inte bara är pinsamma, utan också kan betyda att man inte kan få barn i framtiden? När chanserna för att få klamydia vid oskyddat sex är skyhöga? Är det bara för att man måste få vänta där bland alla förhoppningsvis okända människor, för fan vad stelt det är att träffa någon halv bekant där? Så där sitter du i väntan på att få reda på om du har något eller om du kan fortsätta ligga runt utan kondom. Men de andra i världen använder inte kondom, och de flesta verkar klara sig utan klamydia. Fel! Påven är emot kondomer förutom i vissa undantagsfall. Enligt denna man har man bara samlag för att skaffa barn, när man är gift. Precis så är det inom flera religioner, så varför vore då kondomer nödvändigt. Men eftersom vi inte lever i ett sådant samhälle så är faktiskt kondom något som är användbart för oss. Men de andra som inte heller använder kondomer, varför inte? Ja, de finns de som inte har råd med kondomer. Och sen de som jag tror att du är. En sådan som helt enkelt inte orkar. Du kanske inte orkar för det blir oftast lite ”momentkill” när kondomer kommer upp på tal. Då låter du hellre bli, och släpar dig hellre till ungdomsmottagningen någon gång sådär nästa vecka. Visst är det så att allt man ska var rädd för, om du ens är rädd, inte finns i Sverige. Faktum är att det gör det, antalet smittade av syfilis ökar och som du kanske vet är de en otrevlig sjukdom. Mardrömmen vore att stå där med något obotligt, skammen kan man leva med, men obotligt kan du dö utav. Nu är det inte livets undergång att få klamydia, en veckas antibiotikakur tar hand om den. Som en vanlig halsfluss, fast utan smärtan. För jag hoppas att du vet att klamydia liksom gonorré ofta inte ger symptom, likaså andra könssjukdomar. Men om du inte testar dig så snabbt som möjligt, kan du bli steril. Folk kan gå runt med en könssjukdom i ett år men kan fortfarande få barn, men kroppen är också olika. Så du vet inte hur lång tid det tar innan du blir steril, eller hur lång tid du måste ha det för att i framtiden få problem med att skaffa barn, de vet varken jag eller du. Men om

4

du skulle haft det eller har det, är du inte ensam - NG är en stor skola, och de flesta fallen av klamydia är just bland 15-24 åringar. Så chansen är stor att du inte är ensam. Vilket också ökar anledningen till att faktiskt använda kondom. Så gör det, så slipper du en massa onödig skit sen! Kondom kan vara din party-accessoar!

Av: Sofia Hallin Nb2


T J U V LY S S NAT

Vi har åter igen snappat upp vad ni har sagt i korridorena.. HÖRT PÅ LEKTIONEN. ELEV TILL LÄRAREN. - Är det skådespelaren Ann Hathaway som William Shakespeare är gift med?

HÖRT I KLASSEN DÅ DE FICK TILLBAKA SINA UPPSATSER.

Klassen tittar undrande på varandra..

Tjej 1 – börjar gråta Tjej 2 – Vad är det? Tjej 1 – Jag fick bara VG+

TISSEL TASSEL I CAFETERIAN. HÖRT I MATSALEN. KILLAR I DISKUTERAR EN LÖSNING PÅ EN ”ÄCKLIGA” SKOLMATEN.

Tjej 1 – Jag vill verkligen ha Joel

Kille 1 - Jag skulle fan ligga med mattanterna för bättre mat.

Tjej 1 – Nä, det var inget…

Kille 2 - Du är ju fan dum, PÅ RIKTIGT!

ETT GÄNG TJEJER PRATAR FRISKT I CAFETERIA. Tjej1- Mitt ex har rensat avloppen här. (samtidigt pekar hon neråt) Tjej2- VA? Du har aldrig sagt att du har tagit den i tvåan.

Tjej 2 – Joel? Han i internationell? (Joel i fråga är en mycket fin ung man i sina bästa dar. fräsch, snygg, charmig osv)

EN GRUPP MÄNNISKOR DISKUTERAR POLITIK. Tjej1- Men asså sitter Fredrik Rainfeldt i Regeringen eller riksdagen? Resterande slog handen mot pannan.

Tjej1 (lätt panikslagen) – NEEJ, asså inte så!

HÖRT FRÅN TOALETTERNA VID CAFETERIAN. Tjej 1 - Jag får fan inte upp den. HÖRT PÅ ENGELSKA LEKTIONEN. Elev- When I grow up, I wanna be a cock! Alla i klassrummet briter ut i skratt. Elev (GENERAD) OH NO! I meant chef.

5

Tjej 2 - Ta fan i hårdare. Lös problemet. Tjej 1 - Men jag svettas. Tjej 2 - JAG MED! Efter ett tag kommer de ut, och ser minst sagt generad ut!


SERIE

6

SAKER SOM HAN SÄGER

Av: Ann-Zoo Karlsson comixofzoo.blogspot.com


SE X & S A M L E V NA D

DEBUT FÖRBINGOLOGEN

Tjenare! Jag är då alltså Bingologen, den omtalade

sexologen på Nacka Gymnasium. Jag finns här för dig som har frågor om sex, kärlek eller bara livet i största allmänhet. Nu i första numret ska jag bara berätta lite om mig själv och om min verksamhet. Jag sitter här, ensam i mörkret. Tittade just på Titanic. Tänker, på kärleken, på alla små rosa hjärtan som svävar runt i vårt universum.

”Jag finns här för dig som har frågor om sex, kärlek eller bara livet i största allmänhet” Det är det jag ser som mitt uppdrag. Min uppgift. Att föra kärleken samman, att foga ihop alla små elever i Nacka Gymnasium. Varför ska man träna på ekvationer på matten? Alla vet väl att den enda matematiken som är väsentlig är 1+1 = 2. Våga bojkotta matten. Den nya mötesplatsen i Nacka gymnasium är där kärleken finns. Det vill säga, hela skolan. Skolan av kärlek. Så, skicka dina frågor till skoltidningens redaktion! Till nästa nummer vill jag höra era röster. Ett rop för kärleken ska höras!

Er tillgivna Bingolog

Vill du ställa din fråga till Bingologen? Melja till Tidningennackad@gmail.com

7


serier olaglig BREAKING BAD K U LT U R

Gossip Girl, Desperate Housewives och Svenska Hollywoodfruar. Nämnda exempel är alla mycket populära bland det Svenska folket. Den pengasuktande tonårstjejen som längtar iväg till Upper East side. Den lite mognare bruden som kollar på några plastikopererade kändisar. Och slutligen någon stackare som i brist av roligare kanaler fastnar framför de provocerande och korkade blondinerna i Hollywood. Personligen kan jag uppskatta att slappna av framför en dåligt producerad serie, om jag är trött och seg och inte orkar tänka på vad jag tittar på (Kungarna av Tylösand kan då vara ett alternativ). Men oftast vill jag ha något mer, något mer djuplodande och något som vanliga människor kan relatera till. En serie som en kompis tipsade om för ett tag sedan har verkligen gjort stort intryck på mig.

LÄRARE

Familjen White har dåligt med pengar. Efter arbetsdagen på skolan extraknäcker Walter på en biltvätt. En dag kollapsar han där. På sjukhuset får han förklaringen: Han har allvarlig lungcancer. Walts liv faller samman. Han vet att risken att dö är stor. Behandlingen av sjukdomen kommer kosta enorma summor pengar. Hur ska behandlingen finansieras? Hur ska hans familj, en gravid mamma och en cp-skadad son, klara sig utan hans hjälp? Walt inser att han måste fixa pengar, både inför framtiden och för att kunna betala sin behandling. Han tar därför kontakt med en gammal elev, Jessie Pinkman, som är en drug dealer. Walt, som kan kemi, säger att han vill börja koka crystal meth, metamfetamin. Han vill att Jessie ska deala.

Serien är Breaking Bad. I USA är den mycket större än i Sverige. Orsaken kan vara att serien är rätt svårsmält till en början. Serien handlar om den alldagliga och rätt torra mannen Walter White, en 50-årig kemilärare på som arbetar på ett high school Albaquerqe. Tillsammans med sin gravida fru Skylar har han en 15-årig son vid namn Walter Jr. Han lider av en lätt cp-skada.

Framgången i Albaquerqe är enorm, alla vill ha Walts och Jessies produkt. Walt tjänar stora pengar.

Familjen White har dåligt med pengar. Efter arbetsdagen på skolan extraknäcker Walter på en biltvätt. En dag kollapsar han där. På sjukhuset får han förklaringen: Han har allvarlig lungcancer.

(Ett serietips: Kolla in den nya zombieserien ”The Walking Dead”. Grymt gjord och medryckande!)

Vad som händer sedan är din uppgift att ta reda på. I serien följer du med Walt och Jessies resa genom olika kriminella organisationer, drogberoenden och enorma sprickor i familjelivet. Så ge dig in i deras resa, i deras liv.

Foto: CC PopCultureGeek@flickr

8


FÖR OSS SOM ÄLSKAR

SUITS

Mike Ross är på flykt undan vännen Trevors skumma handelspartners och råkar av en slump dimpa in på en arbetsintervju där han träffar en av New Yorks bästa advokater, Harvey Spector. Harvey är på jakt efter en assistent och kravet är en utbildning från Harvard University, något som Mike försökt sig på, men misslyckats. Men Mike, som är ett juridiskt geni får ändå en anställning på Harveys byrå och så börjar denna underbara serie om New Yorks bästa advokater.

kostymer

Foto: CC Paul Goyette@flickr Serien innehåller en hög dos humor, främst sarkasm och ironi och för det mesta från Louis håll. Varje avsnitt är cirka 40 minuter långt vilket gör det väl värt att titta på och underhållande. Jag rekommenderar er som vill titta att försöka hitta avsnitten med svensk text, eftersom det förekommer mycket juridiskt fackspråk, vilket oftast är svårt att förstå!

Det som gör serien så sevärd är Harveys retoriska förmåga, han kan snacka ner vem som helst. Mikes otroliga minne och intellekt. Louis Litt, som är Harveys antagonist och som ständigt gör det svårt för Mike och alla andra nya på firman. Annons

9

Av: Jacob källman & Mattias Knutsson


NOVELL

VEM?... Det går att se siluetten av en ung man som skyndar sig genom trädgården. Han slänger en hastig blick över axeln innan han bestämt vrider om handtaget på dörren, kliver på och försvinner in i det kompakta mörkret på entréplanet. Endast en liten lampa lyser på andra våningen. Trots att gardinerna är fördragna kan man sedan skymta två personer i det varma gulaktiga skenet. Det kramar varandra och börjar kyssas passionerat. Klädesplaggen faller och lampan släcks och det är omöjligt att urskilja vad som utspelar sig i det nu mörka rummet. Utanför på den dåligt upplysta gatan står en mörk gestalt och tittar upp mot rummet där lampan just släckts. Personen ser sig noga omkring för att se att ingen ser, korsar gatan och försvinner in i huset. En kort stund senare lämnar någon huset via en annan dörr och försvinner ut i den mörka natten. Till polisen inkommer ett samtal från en mobiltelefon – Jag tror att jag har dödat henne eller hon kanske lever. Skicka en ambulans till Kvarnbäcksvägen 12 B. Utanför familjen Olssons hus rådet ett slags kaos då polisen på grund av det inträffande spärrat av ett större område runt grannhuset samt delar av gatan. Fredrik väcks ut sin sömn av höga röster, hundskall och sirener. Med trötta ögon tittar han ut på gatan och kan med ens konstatera att blåljusen från polisbilarna faktiskt lyser upp det lilla kvarteret. Han känner sig obehaglig till mods. Plötsligt störtar hans mamma in i rummet. Hon börjar mumla något ohörbart, brister ut i gråt och säger – Caroline är död! Sofie som nu också har kommit in i Fredriks rum blir alldeles kall inombords när mamman berättar vad som hänt. Det är väl ändå inte sant tänker Fredrik. Är hans barndomsvän och ungdomskärlek död? Han sjunker ner i den som vanligt belamrade fåtöljen. Om han varit mindre skärrad hade han nog bemödat sig med att fösa ner blandningen av svettiga träningskläder, rena kläder, diverse skolarbeten, skitiga kalsonger och strumpor på golvet men nu tänker han inte på det. Han sätter sig på klädhögarna och känner sig helt tom. Nu kan inte mamman hejda sig längre utan tar tag i honom och kramar honom så hårt att han håller på att kvävas. Han lirkar sig ur moderns fasta grepp och lämnar rummet. Fredrik som känt Caroline sedan barnsben och även gått i samma klass i

10

Foto: CC Stefan Franke / www.ungbild.se

nästan nio år, visar inga känslor eller tecken på förtvivlan.

Med anledningen av det som inträffat under natten får Fredrik och Sofie skjuts av sin mamma till skolan. Väl framme på avlämningsområdet masar sig de båda tonåringarna ut ur bilen. Mamman sitter ensam kvar, uppriven, rödgråten och chockad. Kanske var det bara inbillning men visst hade hon hört hur ytterdörren försiktigt öppnades och stängdes någon gång under natten. Hon funderar över varför Fredriks inte visat några känslor. Ungdomarna har ju ändå känt varandra hur länge som helst. De har till och med varit bästa vänner ändå upp till högstadiet, och kanske något mer. Någonting måste han ju känna. Hon skickar iväg ett sms till Fredriks lärare där hon ber honom hålla ett öga på Fredrik, ifall han beter sig konstigt eller bryter ihop. Hon känner inte lika stor oro över Sofie eftersom dottern aldrig riktigt umgåtts med Caroline. Vid närmare eftertanke har nog flickorna egentligen aldrig riktigt gillat varandra. Idag kommer det bli en tung dag för alla att ta sig igenom.

”Vafan har du gjort ditt jävla psykfall?” Tillsammans med rektorn har skolans samtliga elever samlats för en liten minnesstund. Det är med blandade känslor som eleverna ser när flaggan först hissas i topp för att sedan halas något. Vissa gråter hysteriska, andra mer kontrollerat. En del står alldeles stilla och stirrar ut i tomma intet. Fredrik ser sig omkring i den lilla folksamlingen som samlats i syfte att hedra och ta farväl av en nära vän och klasskamrat. Han noterar att Carolines pojkvän Kevin saknas. Bara tanken av att han inte är här får Fredrik att le – skönt. Kevin är skolans i särklass populäraste kille, men också ett riktigt svin. Att han beter sig svinaktigt verkar ingen av tjejerna bry sig om. Hur jävlig och elak han än är gentemot andra, flockas de statuskåta ungdomarna runt omkring honom. Hur detta hänger ihop är en gåta för Fredrik.


Folksamlingen börjar skingras och eleverna återvänder till sina klassrum. Kvar på skolgården står flaggstången i sin ensamhet. Den halade flaggan vajar för vinden. Skolarbetet fortsätter som vanligt för de flesta, men i klass Se1 är det annorlunda. Vissa i klassen som dykt upp till skolans första lektion har gått hem, eftersom de mått för dåligt för att stanna kvar. Fredrik får många nyfikna frågor om vad som egentligen har hänt med Caroline. Som om han skulle veta det bara för att de bor grannar. Han går omvägar i ett försök att undvika de värsta hyenorna. Han viftar bort närgångna frågor och försöker att hålla sig för sig själv resten av dagen. Fredrik tänker tillbaka på några av sina käraste barndomsminnen. Caroline är med i alla. Redan som små byggde de kojor, badade i vattenspridaren och hade hemliga kodord för allt och alla.

hur saker och ting kan förändras på bara ett ögonblick. Fredrik deltar inte i samtalet utan trycker sitt huvud mot den kyliga bilrutan. Med tom blick stirrar han ut genom fönstret. Nu säger hon dock något som får Fredrik att rycka till. – Ja du vet Carros pojkvän Kevin, som jag just sa så sitter han i alla fall häktad för mordet på Caroline. Polisen har tydligen fått in ett anonymt tips om att Kevin hade varit där igår natt. Vilket det också tydligen fanns bevis för. Polisen hade visst dykt upp på skolan och plockat med sig Kevin. Sofie kliver ur bilen sist. Även hon har suttit tyst hela bilresan. Käken är spänd och hon känner en begynnande huvudvärk. Det har mycket under det sista dygnet och hon känner sig trött. Hon tittar på sin mamma och sväljer den obehagliga klumpen i halsen som hon känt hela dagen och frågor; - Varför är du så orolig för Fredrik?

I ögonvrån noterar han att Kevins gäng är på ingång och tränger snabbt undan de fina minnena av Caroline. - Vafan har du gjort ditt jävla psykfall? Fredrik får en hård knuff i ryggen. Det går nu upp för honom att de tror att det är han som tagit död på henne. Han som kanske älskade henne mest av alla. På avtalad tid kommer Fredrik och Sofies mamma och hämtar dem efter skolan. Under hela bilresan pratar mamman på om

GISSA magen

2.

Av: Cornelia Bjerle

Vilken mansmage tillhör vem i NG? 3.

1.

svar 1.petter norberg 2. costas 3. erik ekeberg

Annons

MODEZINE 11


ST I L JA K T

MÅNADENS MEST

inspirerande STILAR

LUDVIG SA3

Nackad har varit ute i korridorerna och haffat stilsäkra elever. Behöver du tips på var du kan leta inspiration eller vidga dina val av shoppingställen så hittar du det garanterat här! ELIN HM2

VAD HAR DU PÅ DIG IDAG?

Skjortan är ifrån Gant, likaså västen. Väskan är av okänt märke men införskaffad på en italiensk loppmarknad. Skorna kommer ifrån Ben Shernan, och jeansen som är ifrån Acne.

VAD INSPIRERAS DU AV?

Min pappa är fotograf och hans bilder är min främsta inspirationskälla.

VAR HAR DU INHANDLAT DIN KLÄDSEL?

Byxdressen kommer ifrån Gina tricot , Koftan som är bakvänd är införskaffad på Top Shop, Skorna kommer från Scorett, de snygga smyckena är ifrån Lindex. Slutligen väskan, Chloé. VAR SHOPPAR DU ALDRA HELST? Favoritgatan blir nog drottninggatan. Men secondhand butiker på söder är också underbart!

DINA KLÄDER ÄR IFRÅN?

Tröjan är ifrån MQ, Jackan Local Act, skorna är okända. Jeansen är ifrån Cheap Monday. Klockan är ifrån en affär i Schweiz.

DIN ABSLOUTA FAVORIT AFFÄR?

Det är nog Local Act.

12

KALLE SE3A


VART DINA PLAGG IFRÅN?

Skjortan kommer från vinden, det är en av pappas gamla. Jeansen MQ. Röda Convers, väskan okänd och slutligen glasögonen Henry Lloyd.

VAD HAR DU FÖR INSPIRATIONSKÄLLOR? Folk jag ser på gatan, mest då runt Nytorget.

DIN OUTFIT ÄR IFRÅN?

Jeansen är ifrån Cheap Monday, Skorna Vagabond, Tröjan Kappahl, Väskan Wera och slutligen armbandet ifrån Weekday.

VAD INSPIRERAR DIG?

Mest folk på stan, ibland kan man hitta någon i tidningar, typ som veckorevyn.

VIDAR SJ2

CAROLINE & ELSA SK2

VICTORIA SB1 CAROLINE, VAR HAR DU KÖPT DINA KLÄDER?

Tröjan är ifrån Åhlens, kjolen från indiska, skorna kommer ifrån din sko och backpacken är inhandlart på okänd butik.

VILKEN ÄR DIN FAVORITBUTIK?

Hm, Jag bodde i USA förut och då var det Forever21.

VAD HA DU PÅ DIG?

Klänningen är från Urban Outfitters Och Skorna Vagabond.

VART FÅR DU INSPIRATION?

Från Farmor för hon har så tjusiga kläder, framförallt hennes klänningar.

13

Av: Adèle Tornberg & Sofia Hallin


BABE& HUNK

LAMMKÖTTspecial

SOFIA DROTTHEDEN SV1

ANDREAS KOPP NAS1

LÄNGD & SKOSTORLEK

LÄNGD & SKOSTORLEK

VAD VILL DU HA HOS EN KILLE?

VAD VILL DU HA HOS EN KILLE?

170 cm , stl 38

- Han ska vara snäll, charmig, söt och snygg! Sen ska han också ha humor.

HUR FÅR KILLEN INTE VARA?

- Han får absolut inte vara elak. Sen får han inte vara så mesig heller.

1.89 och skostorlek 44.

- Vad vill du ha hos en tjej? Det är väl mest klassiska saker. Hon ska se bra ut, vara trevlig, inte fet, humor är ”ganska” viktigt. Kvinnlig i sitt sätt att vara.

HUR FÅR EN TJEJ INTE VARA?

- Den får absolut inte äta från min tallrik eller rapa i mitt sällskap.

Har du tips på framtida babes & hunkar? Mejla till oss på tidningennackad@gmail.com

14


D E BAT T

RÖKNING HOS DAGENS UNGA

som inte röker kan känna sig manade till att göra det då man hamnar lite utanför bekantskapskretsen om alla ens vänner röker och man själv har valt att inte göra det. En till anledning till varför ungdomar börjar röka är de effekter som rökningen, kortsiktigt, har på människokroppen. Cigarettens verksamma ämnen fungerar väldigt bra som ångest och orosdämpande medel. Ungdomar i dagens samhälle, särskilt unga kvinnor, lider i stor utsträckning av psykisk ohälsa och kortsiktigt så gör rökningen att man känner sig gladare och att livet känns enklare att hantera. Rökningen är dock inte lösningen på ångesten och oron, bättre är det i så fall att gå och prata med en kurator eller psykolog som kan ge riktig och professionell hjälp.

N

är barnen som föddes på 90-talet växte upp hade det bestämts att de skulle vara en del av ”the non-smoking generation”. Det informerades tidigt under ens skolgång om riskerna med rökning, om den mängden tjära man drar ner i lungorna, om hur den täpper till och försämrar konditionen. Man fick som liten veta att rökning orsakar lungcancer, att rökning kan leda till en förtidig död. Märkligt är det då att, 50 ungdomar under 18 år börjar röka i Sverige – varje dag. Man skulle kunna säga att det finns tre stora anledningar till att ungdomar börjar röka, detta är dock ytterst förenklat. Faktum är att det säkert är många faktorer som leder till att en enskild individ regelbundet tänder en cigarett, men i en artikel är man nödgad att generalisera. Anledning nummer ett är tonåringens inneboende vilja att rebellera, att bryta sig loss från vuxenvärldens kontroll. Den andra anledningen till varför ungdomar börjar röka är för att de tycker att det ger dem en gemenskap, en grupp att identifiera sig med. Anledning nummer tre är kanske egentligen en anledning till varför ungdomar fortsätter att röka när de väl börjat, det är för att det ger dem en kick och för att det dämpar ångestkänslor. Rökning har under många decennier varit en symbol för rebeller, för sådana som går emot strömmen. Bilden av rökning som något ”coolt” har framställts av tobaksföretag som såg till att unga, glamorösa skådespelare rökte cigaretter, både i filmer och i andra sammanhang. Det faktum att föräldrar och andra auktoriteter predikar mot rökningen kan också vara kontraproduktivt då att röka blir synonymt med att bryta mot uppsatta regler, alltså något eftersträvansvärt för en del tonåringar. Det är ganska intressant, för även om rökning symboliserar förbjuden frukt och oberoende så är det precis vad rökare inte är - oberoende. Människan är en varelse som är beroende av att vara omgiven med flockmedlemmar. Tonårstiden är en frustrerande tid för många ungdomar då man ofta känner att man inte riktigt passar in i samhället eftersom att man inte riktigt har hittat sin egen identitet. Att då kunna gå ut och röka med ett kompisgäng och känna att man har rökningen som gemensam beröringspunkt kan ingjuta en trygghetskänsla i många ungdomar. Även ungdomar Källor http://tobaccocontrol.bmj.com/content/17/5/313.full http://tobaccodocuments.org/youth/AmBWC19830614.Lt.html http://web4health.info/sv/answers/add-smoking-statistics.htm http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Forebygga-och-risker/Risker/Tobakenspaverkan/ http://www.news-medical.net/news/20101025/1683/Swedish.aspx http://www.netdoktor.se/psykiatri/?_PageId=936

15

Rökning är en obehaglig och onödig ovana och trots att antalet rökare sjunker i landet i stort så är det fortfarande ett stort antal ungdomar som påbörjar ett rökningsberoende varje dag. Konsekvenserna av att röka är många, det svårt att förstå att de faktiskt är verkliga när man är ung och befinner sig på tröskeln till livet. Känslan av att man är odödlig gör att man glömmer bort att man faktiskt kommer att bli äldre en dag, och då kommer rökningens effekter att bli högst verkliga, och högst påtagliga. Lungcancer. Det är bara en av de cancerformer som flera individer kommer att bli diagnostiserade med idag i Sverige. Varje år orsakar rökningen nämligen 10 000 cancerfall i vårt land. Det betyder att varje dag får en grupp med människor lika stor som en skolklass cancer, på grund av rökning. Om man är en ung rökare kommer man säkert inte att få cancer idag, eller imorgon, men en dag när man är någonstans mellan 40 och 55, är lyckligt gift och har två barn så kan det där cancerbeskedet komma som en riktigt otrevlig överraskning. Allt bara för att man gjorde något riktigt dumt som tonåring – började röka. Om man ändå lyckas ducka för den kulan och slippa undan cancern så finns det alltid Alzheimers, studier visar att Alzheimers är betydligt vanligare hos rökare än hos icke-rökare. Alzheimers är en allvarlig hjärnsjukdom som gör att förmågan att framkalla och lagra minnen i hjärnan sakta försvinner. Eftersom att minnen är det som ligger till grund för vår personlighet betyder detta att det till slut bara återstår ett skal, en människa som ser ut som den brukar men som inte fungerar inuti. Varje år dör 6400 svenskar på grund av rökning, det är cirka 17 personer per dag. Dessa människor har ofta påbörjat sitt beroende av rökning under en jobbig eller svår period i livet, en tid då de varit viljesvaga och gett efter för grupptrycket, eller helt enkelt behövt något att värja sig mot världen med. Dessa människor har valt rökningen egenhändigt, de har villigt betalat ett pris bestående av förkortad livslängd för att få röka. Det är sorgligt att så många människor ska dö för tidigt på grund av något så idiotiskt, så förgängligt som torkad tobak. Vad som är ännu värre är de 200 personer som varje år dör på grund av passiv rökning. På grund av att rökare är själviska och tänder en cigarett i busskön, på grund av rökande föräldrar som röker i närheten av sina barn. Är det verkligen rättvist att människor som aldrig tagit ett enda bloss ska behöva dö på grund av att dessa viljesvaga människor röker? Tänk efter innan du tar ditt första bloss eller, om du redan är rökare, tar din nästa cigg - kan du leva med 200 personers liv på ditt samvete?

Av: Louise Törnsten


I N T E RV J U

DEN NYA, DEN VÄRRE MOA LARSSON

Skvallersidan är tillbaka

Som ni vet så har Moa Larsson lagt ner sin blogg och en annan Nacka Gossip blogg har istället startats upp. Men eftersom den bloggen är så ny, så har vi bestämt oss för att ta den gamla.

16

Foto: CC “Liv Stephan” / www.ungbild.se

Hur känns det att ta över bloggen?

Det är såklart både spännande och kul, på samma gång.

Hur kommer det sig att just du fick ta över bloggen?

Tänker du fortsätta på samma spår som gamla Moa Larsson, hon bad om lov innan hon la upp något, tänker du göra så? Många tycker att ”nya” Moa är grövre än den gamla, vad säger du om det?

Jag pushade den ”gamla Moa” att starta den igen, men hon ansåg inte att hon orkar eller riktigt har tiden till att ha en blogg. Så då frågade hon mig om jag ville ta över den och jag tyckte det lät roligt så jag tackade ja till det.

Jag ber nog inte om lov, det beror på vad det är för någonting, är det någonting som jag tror kan såra folk så kommer jag nog fråga, men inte om det är lite hångelskvaller. Som förut, säger någon till att det inte vill att skvallret ska vara uppe och de vill att jag ska ta bort det så gör jag det. grövre, oj, jag läste inte bloggen när den var igång förut. Men det kanske stämmer.


Inser du att du är Nackas mest hatade person? Många anser att du gör det för att du vill ha uppmärksamhet, är det så?

Hade jag velat ha uppmärksamhet så hade jag sagt vem jag är, eller hur? Jag sitter inte anonym bakom skärmen för att få uppmärksamhet, då finns det många andra sätt att få det på. Hatad eller inte. Det finns folk som uppskattar bloggen också. Sen så hatar de inte mig, de kanske hatar Moa Larsson. Om jag nu är så hatad, så förstår jag inte varför så många ändå läser bloggen? Jag får meddelanden där folk tackar för en bra blogg, så ja jag vet inte riktigt om jag är Nackas mest hatade.. De hatar att de älskar mig.

Sista frågan, kommer det inte bli jobbigt om folk får reda på vem du är? Du kommer ju få ta en del skit.

Jag hade inte tänkt avslöja mig. Om jag tänker göra det, så kommer jag inte göra det på ett bra tag. Det är min hemlighet. Det är såklart om någon skulle få reda på det och sprida runt det. Så klart det skulle bli lite jobbigt, men jag är en stark person som inte tar åt mig av lite skitsnack. Jag tror också att det är

17

många som kommer reagera bra också. Som sagt, jag tror ärligt inte att jag är hatad. Klart att folk kommer att skylla en massa på mig, och försöka få mig att ta skit. De folk borde skylla eller vara arga på är de som skickar in skvallret om sina vänner, det är de som är ”backstabbers”. Det är inte lilla jag som skriver ut allt. Det är klart att jag kommer få ta skit och det är jag beredd på. Om det skulle komma ut och jag får ta skit är det inget jag kommer må direkt dåligt över. Låter kanske väldigt känslokallt nu, men jag tar inte åt mig av sådana är saker.

Av: Jacob Källman


P O R T R ÄT T LÄR KÄNNA

Dorian

Nacka Gymnasium är en stor skola. En stor skola med många

elever. En elev som sticker ut lite mer än de andra är Dorian i SM2. Vi på Nackad har fått turen att få en inblick i Dorians liv! Det första man kan säga om Dorian är något som gör Dorian lite unik på vår skola, det är hans klädstil. Dorian går nämligen klädd i kostym. Han intresserar sig för konstnärliga saker, såsom litteratur både att läsa och att skriva. Favorit boken är Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar. Rita, måla och sen att skådespeleri är andra intressen han har. Men Dorians främsta intresse är faktiskt hans kläder.

”Dorian spenderar några timmar i veckan på att stryka skjortor” När han vaknar och väljer kläder brukar Dorian följa de såkallade klädreglerna, ungefär som matchning. Nu när vi intervjuar Dorian är han färgglad, men ibland blir det en grå kostym. Man ska inte underskatta kostymbärandet som en enkel uppgift, Dorian spenderar några timmar i veckan på att stryka skjortor och pressa byxor. Vi frågade Dorian varför han valde att klä sig som han gör. Hans svarade ”Allting började när jag gick i femman. Det var på JC som allting startade faktiskt, jag såg en kavaj. En enkel kavaj den var svart med vita ränder och den kostade 500 hundra spänn. Jag ville ha den och då fick jag den. Det var där som allting tog sin början. Då hade jag kavaj, jeans och t-shirt på mig. Då fick jag ganska mycket uppmärksamhet för det utav människor runt omkring mig. Det var däremot först i sjuan som jag började använda slips och sådant.” Vi undrade också hur Dorian klädde sig i festliga sammanhang, nu när han klär sig så fint till vardags. Till svar fick vi att han antingen tar den bästa kostymen eller sin 1700-tals outfit med krosskjorta och lång kappa. Dorian shoppar sina kläder på NK och på ströms, för det är de bästa! Men ser då Dorian oss som inte går runt finklädda som ligister. Dorian skrattar när vi frågar det och säger att han inte gör det, däremot hade han sett en ”byggkille” på bussen för några dagar

LÄR KÄNNA DORIAN PÅ

En annan unik sak med Dorian är att han inte har Facebook sen tittar han knappt något på tv, vilket är ovanligt i dessa tider. Men det finns två program som Dorian tittar på, Dr Phil och America’s next top model. Vi frågade Dorian varför han inte har Facebook. Han svarade att han inte känner något reellt behov utav dessa onödiga statusuppdateringar. Ett exempel på en sådan skulle då vara ”Sitter och vänta på bussen.”. Han är helt enkelt inte intresserad. Något som Dorian däremot verkligen brinner för i samhället är de homosexuellas rättigheter. Han är nöjd med att EU nu har kommit överens om att man ska ta en officiell ställning för homosexuellas rättigheter. Han har också feministiska åsikter och tror på ett jämställt samhälle. Dock tror han inte på den så kallade kvasifeminismen, den har motsatt effekt från jämställdhet, eftersom den bara gynnar kvinnorna.

30 SEKUNDER

Choklad eller lösgodis? Choklad och gärna av det dyrare slaget! Nattklubb eller hemma kväll? Hemma kväll, trevligt med lite mer intimt umgänge! Körslaget eller Så ska det låta? Ingen åsikt! Storstad eller landsbygd? Storstad. House eller metal? Hugget som stucket, men det blir nog House.

18

sedan som hade byggarbetsbyxor med öppen gylf, det var en aning ”ligistit”. Däremot har han ett litet agg mot vissa trender, såsom foppatofflorna och one piecen.

Vivaldi eller Bach? Bach SVT eller Tv 4? Ingen åsikt! Snusare eller Rökare? Också det här är hugget som stucket, men måste jag välja så blir det rökare, snusare är för äckligt. Nu har vi fått känna denna fantastiskt underbara person, och det tackar vi på Nackad för!

Enna-Sofia Hallin & Matias Knuttson


K U LT U R SKÄRCKFILMSHYSTERI

Foto: CC Therese Andersson / www.ungbild.se

S

åhär i Halloweentider tyckte vi på Nackad att det kunde vara kul med lite nördfakta till alla er skräckfilmsfantaster där ute, så därför bestämde vi oss för att ordbajsa en hel sida om slashfilm! ”Black Christmas”, så hette den första slashfilmen som kom 1974 och utspelar sig i Quebec, Kanada. Filmen är baserad på ett flertal mord som skedde i Quebec runt juletider och är därför lite extra hemsk. Det hela utspelar sig på ett college campus, där mördaren har tagit sig in i kvinnoföreningens hus och medlemmarna i föreningen kämpar desperat för sin överlevnad. I slashfilms industrin säger man att ”Black Christmas” kom först, men att Halloween öppnade dörrarna för 80-talets slashfilms hets. ”Halloween” handlar om psykopaten Michael Myers som efter att ha dödat sin storasyster hamnar på psyket, för att 15 år senare fly därifrån och återvända till sin hemstad för att döda fler ungdomar. Den andra filmen som hjälpte till att kickstarta hysterin kring slashfilmerna var ”Fredag den 13”, som säkert alla har sett, eftersom det finns 12st filmvarianter där Jason Voorhees är inblandad. En klar trend bland slashfilmerna är att många använder högtider som tema, man har bl.a använt, jul, thanksgiving, födelsedagar, första april och alla hjärtans dag. Så, nu har vi gått igenom lite kort slashfilms historia, nu är det dags för jätteintressant fakta!

Varje slashfilm innehåller en eller flera av dessa karaktärer, en svart kille, en nörd, en amerikansk fotbollsspelare, ett par och en snygg tjej. Karaktärerna är heller aldrig över 20år. Det finns en genre inom skräckfilm som kallas för ”gorno”, vilket är en blandning av gore och porno. Filmerna kallas så för att våldet är extremt överdrivet och dem innehåller mycket sex. De flesta filmerna inom dessa genrer är oftast ganska komiska, pga att de flesta som blir dödade sprutar ut litervis med blod och inälvor. Många slashfilmer med jultema har blivit förbjudna, eftersom det oftast är jultomten som kommer på besök med kniv eller yxa. Även fast mördaren dör i slutet av filmen, bjuder de oftast upp till en uppföljare, eftersom liket efter mördaren oftast försvinner.

19

Så, hoppas ni har lärt er litet om slashfilmer. Jag tänkte avsluta med en lista på topp 10 slashfilmer, som jag tycker ni borde se!

1. ”Halloween” 2. ”Dressed to kill” 3. ”Opera” 4. ”Maniac” 5. ”Silent night, deadly night” 6. ”Happy birthday to me” 7. ”The Funhouse” 8. ”The Slumber Party Massacre” 9. ”The Prowler” 10. ”Antropophagus”

Av: Jacob Källman

MISSA INTE

UTLKÄDNINGSTÄVLING I NACKA MED FETA PRISER Du vinner genom att delta i tävlingen den 26e oktober klockan 11.30 på scenen i cafeterian, du behöver inte föranmäla dig utan kommer dit med din utklädnad på. TIPS till dig som vill vinna *GÅ ALL-IN *SPEXA TILL DIN CATWALK *VAR INTE LAGOM *SMÖRA FÖR JURYN /Nacka Gymnasium Elevkår


Vill ni vara en del av Nackads redaktion? Hör av er till Tidningennackad@gmail.com eller haffa oss i korridoren - vi är snygga & trevliga! Gillar du oss? Gilla oss på facebook!

GISSA MAGEN

20

Nackad 6 - Nr 4 2011  
Nackad 6 - Nr 4 2011  

Terminens första nummer av Nackad! Ett roligt och spännande nummer som är inspirerat av halloween (skräck).

Advertisement