Page 1

Nackad

ok o eb com c fa il. @ d gma a ck d@ a n N acka e g nn n i dn inge i T dn Ti

Snälla, släng inte tidningen på golvet när du har läst klart den, dela med dig till en kompis eller släng den i alla fall i en papperskorg, annars blir skolan arg på oss.


Och på den åttonde dagen skapade han Nackad... Ni såg säkert texten ”REDAKTION SÖKES!”(det gör det fortfarande) i ljushallen för en och en halv månad sen nu, vilket var starten på hela arbetet med tidningen. Jag hade tillbringat en helg i Sandviken på ung medias årsmöte och hade där funnit inspiration. Jag hade åkt själv utan några förväntningar, tänkt att det kunde vara kul att gå på lite fotoföreläsningar och att få träffa folk. Det jag inte visste var att vi under lördagskvällen skulle delas in i redaktioner med uppgiften att på tre timmar producera en nyhet att tryckas i Sandvikens tidning. Jag blev utnämnd till chefsredaktör och vi satte genast igång att spåna idéer. Och det var så roligt, så stressigt men verkligen roligt att göra den där artikeln. Så roligt att jag på tåget hem bestämde mig för att starta en ny tidning. Och här står jag, en månad efter det första mötet med ett färdigt exemplar av nackad. Jag kan inte låta bli att säga att jag är lite stolt.

Det du håller i är den första upplagan av Nackad, Nacka gymnasiums tidning. Eller kanske rättare sagt en tidning som ges ut på Nacka gymnasium.

Och jag är stolt över de jag arbetat tillsammans med, över redaktionen. Er vill jag verkligen tacka så mycket och jag hoppas att vi kommer att fortsätta tillsammans! Jag hoppas även att jag får se nya intresserade i höst. För att avsluta det här så vill jag till slut tacka en speciell person från redaktionen, nämligen Oscar Stål. Han hoppade på och började arbeta tillsammans med oss, även fast han bara hade en månad kvar i skolan. Det är tappert!

Nackad är en helt nystartad tidning som förhoppningsvis kommer att fortsätta att ges ut till hösten. Det är en religöst och politiskt obunden tidning med fokus både på skolan och på omvärlden. Det är en tidning som är tänkt att rymma alla möjliga åsikter, helt enkelt representera det som tycks och tänks på skolan. Det kommer därför att vara fritt fram att skicka in vad som helst som kan tryckas, allt från krönikor till poesi och bildberättelser, från serier till grävande reportage. Vi vill höra vad ni tycker och tänker!

Ha en jättebra sommar allihop! Simon Mogren Chefsredaktör Nackad

Innehållsförteckning

Mysteriet med de försvunna knivarna - Reportage: En vecka i kloster Sid: 13 Sid: 4 Månadens filmklassiker: Starshiptroopers Sid: 15 Rädda skogen, ät en bäver! - Sid: 6 Intervju med Peter Eriksson - Sid: 8

Redaktion Simon Mogren Chefredaktör och fotograf Går i Teknik-designtvåan. Tycker om att dra igång stora projekt( som det här). Älskar elektroniska tongångar, chokladkakor och blåbärssoppa. Största intresset är foto. Oscar Stål Skribent och redigerare Går Samhälle Utland i trean. Gillar att skriva (naturligtvis). Andra intressen är film och musik. Freja Rydell Skribent Läser Samhällskunskapslinjen inriktning Kina-profil Älskar att fotografera. Brukar på fritiden sporta och läsa Matilda Ninasdotter-Holmström Skribent och administration Jag går andra året på Samhälle-bild och formgivning. Mina största intressern är mina kompisar och att spela Xbox.

Sandra Postner Skribent Jag går i Sm1 och gillar att skriva roliga saker såsom mode och events. Mina intressen är att umgås med kompisar, min pojkvän samt shoppa och blogga. Tove Gran Skribent Jag går i Sm1 och bor på Värmdö med min familj. Min fritid tycker jag om att träffa vänner, fika, skriva och springa. Emma Ketzenius Skribent Jag är sexton år snart sjutton och går i Sm1. Jag är en liten blond, snäll och envis liten människa med intresse för vänner och orättvisor. Teckning, Nackad kyckling: Louise Attevall och Simon Mogren Foto framsida: Simon Mogren Layout: Oscar Stål Och Simon Mogren

Tidningen kommer (förhoppningsvis)fortsätta att ges ut nästa termin! Därför är ni mycket välkommna att skicka in material som ni vill ha publicerat såsom; artiklar, reportage, bilder, poesi,annonser, insändare med mera. Vad som helst som går att trycka! Vi söker även fler redaktionsmedlemmar; skribenter, redaktörer, fotografer, tecknare, annonsförsäljare och så vidare. Vi skulle speciellt behöva en skvallerredaktör. Skicka in ert material eller visa ert intresse genom att skriva till: Tidningennackad@gmail.com eller besök vår facebookgrupp Tidningen Nackad. Kaffe på stan

Av Sofia Edblom

Res i Sverige? Sid: 18

Eleverna tycker till om partiledarnas besök Vara publik i Showbiz Sid: 20 Sid: 9 Sommarmode Sid: 22 Nackad prövar sommarens nya glasser - Res utomlands billigt! Sid: 23 Sid: 11

-2

-3


Mysteriet med de försvunna knivarna

Dessutom skulle denna besparing inte ge oss speciellt mycket pengar, bara cirka 1300 kronor om dagen. Vi undersöker dock just för tillfället om vi skulle kunna ta bort besticken helt, det å andra sidan skulle ge en mycket stor besparing, kanske stor nog att motivera riskerna.” Vår källa på Fazer önskar vara anonym. Då var vi tillbaka på var vi tillbaka på ett, och vi måste återigen sätta oss ner och fundera på vem som skulle ha nytta av att det inte finns några knivar i matsalen. Någon kommer mad förslaget att det är för elevernas säkerhet, att stämningen i den trånga matsalen skulle kunna leda till att folk börjar hugga ner varandra för att få sittplats. Denna teori avfärdas dock då en gaffel kan vara minst lika farlig som en matkniv. Rätt som det är så kommer någon med förslaget att det är våra grannar Ekliden som stulit knivarna, bara för att testa hur lång tid det tar för gymnasieeleverna att bli till ociviliserade vildar som äter maten direkt med händerna.

Karin Bengtsson och Claudia Löwbeer

Varför är knivarna i matsalen nästan alltid slut? Nackad tar fram förstoringsglaset och letar spår för att avslöja de skyldiga till bestickstölden.

tar därför sitt ansvar och reder ut var knivarna tagit vägen. En grundläggande princip vid detektivarbete är att börja med att utreda om de som har något att tjäna på brottet är skyldiga. Det går i högsta grad att tillämpa på detta fall och redaktionen sätter sig ner och slår sina kloka huvuden ihop.

Ingen har väl missat bristen på den sedevanliga uppsättningen av bestick i matsalen, att knivarna ofta saknas i lådorna. För att avhjälpa detta har det blivit vanligt att man börjat äta med en eller två gafflar istället. Riskerna med detta måste anses mycket stora, skolan som ska verka för att slussa ut oss som goda samhällsmedborgare uppmanar med detta till ett ofint bordsskick.

Den första tanken som kommer upp är att skolledningen dragit in på lönen till diskarna, och att man därför sparat in på knivarna för att få mindre att göra. Efter undersökning av det faller dock teorin, det är nämligen företaget Amica Fazer som driver matsalen och de som betalar ut lönerna.

Om detta ociviliserade sätt att äta sprider sig, kan det få oanade konsekvenser såsom ökad brottslighet, arbetslöshet, psykisk nedstämdhet, upplopp och en enorm utbredning av McDonalds och andra liknande snabbmatskedjor där maten intas med händerna.

Detta är dock inte anledning att sluta undersöka om indragningen av knivarna är en besparing. Många anser att matens kvalitet höjts den senaste tiden, kan detta vara underlag för besparingen. Att knivarna skulle dragits in för att finansiera den höjda matkostnaden?

Med andra ord så riskeras alltså rikets säkerhet, folkhälsan, Sveriges rykte men även riskeras den fina matkultur som går att finna i Sverige. Stjärnkockar skulle behöva omskolas till snabbmatsbiträden och därav också ytterligare bidra till den utbredda folkdeppresionen. Nackad

Vi går på djupet med detta och undersöker företaget. Till slut hittar vi en person på Fazer som kan anses vara trovärdig som kan ge oss svar på våra frågor. ” Fazer skulle inte på några omständigheter göra en besparing på det sättet, tänk bara vad det skulle kunna leda till; risk för rikets säkerhet och folklig deppresion!

-4

Vi beger oss därför direkt bort till högstadiematsalen där vi finner att eleverna sitter och äter soppa. Med två knivar! Eklideneleverna äter med två knivar, alltså finns det inte tillräckligt många kvar till oss gymnasieelever. Vad är då motivet till detta undrar vi och slår oss ner med några matsalsgäster för att undersöka saken. De anstränger sig för att få upp soppan på sina knivar och verkar tycka att hela saken är väldigt rolig. Det verkar alltså som att anledningen till detta nya sätt att äta är att man tyckt att det tråkigt att äta med kniv och gaffel och därför antagit sig en riktig utmaning. På frågan om man tänkt på att detta sätt att äta kan leda till att gymnasiematsalen får slut på knivar får vi höra att man inte trott att det skulle gå så långt, att man trott att det fanns knivar till alla och en hel hög däröver. Nackad har avslöjat grunden till missförhållandet. Nu är det upp till någon annan att lösa saken! Bild och Text Simon Mogren Simon.Mogren@edu.nacka.se

-5

Nisse Rydberg

- Vad tycker du om att äta med två knivar? - Det är svårt men ganska roligt!


Rädda skogen, ät en bäver!

När Peter svarar att med de håller på att bygga upp ettusen vindkraftverk utanför en by i Piteå och att det motsvarar cirka tvåkärnreaktorer invänder killen och frågar igen ”är det verkligen lönsamt” innan han påstår att det kostar etthundramiljarder kronor att bygga vindkraftverken. Etthundramiljarder kronor!!! Hela min rad börjar skratta och nån frågar vart han fick de siffrorna ifrån. Ungefär så håller hela frågestunden på tills klockan blir 14.30 och tiden är ute. En fotograf har sprungit fram och knäpper ur alla vinklar som en galning på honom medan han gör sig i ordning att gå därifrån. Men smeknamnet mupparna visade sig vara helt oförtjänt. Visst, de två små hippieserna där ute med sina toviga skägg och gröna västar, de faller kanske under kategorin muppar, men inte för att de är miljöpartister. Utan miljöpartiet är ett riksdagsparti med en bred politik som täcker allt ifrån sjukvård och småföretagande till en stark utrikespolitik med tydliga mål.

När jag går upp för trappan till aulan ser man omedelbart varför miljöpartiet har fått smeknamnet ”mupparna”. Två stycken föråldrade hippies som båda ser ut reinkarnationer från Woodstock står krumpaktigt med sina yviga skägg och delar ut små lappar där det står ”Atomkraft! Nej Tack!”. Folk har inte börjat komma ännu utan de flesta raderna är fortfarande tomma och vaktmästarna springer över scen för att få i ordning allting innan Peter Eriksson kommer. Långsamt fylls salen med treor och tvåor och helt plötsligt långt innan han ska börja kommer Peter Eriksson omgiven av en hop tjattrande ungdomar som inte verkar veta vem han är. Han ser mer ut som en av vaktmästarna än en av Sveriges partiordförande. Han går lite lojt fram tills första raden och slår sig ned bredvid någon partikamrat som också redan tagit plats. Peter Eriksson skiljer sig från sina två Woodstock reliker som frenetiskt delar ut lappar till alla. Han har skjorta, kavaj och spanar ut nyfiket över åhörarna. Av alla partiordföranderna så har han gjort det absolut minst dramatiska inträdandet. Reinfeldt marscherade in under pomp och ståt, omgiven av livvakter. Man hade kunnat lägga in till fanfarer i bakgrunden. Så var stämningen under Reinfeldts intåg och han kom inte heller förrän i sista minuten nät alla satt sig ner och var tysta. Stämningen idag är avslappnad,

men på ett negativt sätt. Det känns som om ingen har några förväntningar på miljöpartiets språkrör men han verkar inte bry sig. Han sitter där, vid den första raden och ”luktar på blommorna”. Hans attityd har faktiskt förvåningsvärda likheter med Ferdinands. Salen har nu fyllts och den höga ljudnivån ersätts med nästan omedelbar tystnad när Monica Ernbo välkomnar Peter Eriksson till Nacka Gymnasium. Det sedvänliga

”Det är samma vind idag som på åttiotalet, miljöfrågor är centrala igen” talet om just deras parti är det bästa och varför man ska rösta på miljöpartiet inleds. Talets tema kretsar, föga förvånande, kring miljön ur alla aspekter. Det handlar inte bara om ekosystemets betydelse utan även om energi och framtiden. Miljöpartiet är ett parti som vill satsa mer på framtidsenergi. Fossila bränslen kan ta slut, det kommer inte att räcka för evigt. Därför är det viktigt, inte bara för miljön, utan även för vår samhällsstruktur att investera och utveckla hållbara alternativ. Ingen kommer att investeras i framtiden om ingen tjänar på att göra det. Det måste vara lönsamt för storföretagen att göra det säger han. Även ekosystemens upprätthållelse är viktigt för miljöpartiet. Om ekosystemen bryts ner så försvinner jordens mångfald. Då händer samma sak som i vad som

-6

hände i Östersjön. Rovfisken utrotades nästan och de mindre fiskar som rovfisken närde sig på exploderade i antal vilket ledde till en massdöd bland de mindre fiskarna eftersom maten tog slut. Utan varken stora

”Vi måste våga ha en politik som ställer krav så att föratagen blir lönsamma” eller små fiskar ökade växterna och de enorma hav av giftalger som idag kväver Östersjöns botten är en direkt konsekvens av ekosystemets nedbrytnad. Stämningen i salen har ändrats. Från den slöa ouppmärksamma i början till en mer uppmärksam. Man märke att eleverna lyssnar och tar till sig. I alla fall den rad jag sitter på gör det.

”Det har varit fyra förlorade år för klimatfrågan”

När den ekologiska mångfalden minskas blir det mindre mat på jorden, värdet på mat går upp och detta kan orsaka massvält i fattiga länder i exempelvis Afrika. Det är alltså inte hållbart menar Peter Eriksson. ”Vi har ett ekonomiskt system som rycker undan förutsättningarna att leva ett drägligt liv för våra barn och barnbarn” säger han och gestikulerar vilt med händerna.

De har dessutom Sveriges snyggaste partiledare. Inte Peter Eriksson då, han är både fel kön för mig och aningen för gammal men det finns säkert någon som tycker att han är det manliga svaret på Uma Thurman. Den jag menar är Maria Wetterstrand förstås.

När hans tal är över märker man hur eleverna blir mer taggade när de själva får ställa frågor. Han bombarderas av frågor som främst rör vindkraften men även om den kilometerskatt de vill införa för lastbilar. Av alla partiledar besöken var det här det mest flummiga någon vrålar plötsligt ”Ge fan i min V8, det är mitt eget beslut om jag vill köra den!” En annan kille frågade innan om vindkraft, hur mycket det finns och om den verkligen lönar sig?

Under de senaste åren har miljöpartiet gått från att vara ett plakatparti och ”Åsa-Nisse vänster ” till att bli ett riktigt riksdagsparti likvärdigt både socialdemokraterna och moderaterna. Detta har gjorts under en stark ledning av två kompetenta ledare. Men den lite annorlunda frågestunden idag visar att bilden av dem som mupparna finns kvar trots att politiken är annorlunda.

-7

Text och bild: Oscar Stål Carl.Stal@edu.nacka.se


Eleverna

Agnes Ahlsén

Mannen, myten, legenden! - Peter Eriksson korsförhörs av Nackad Vad tänker ni konkret göra åt ungdomsarbetslösheten? Vi har till exempel en rad saker som vi vill göra. Företag ska helt slippa arbetsgivaravgiften första året om de anställer en ungdom, att man inte ska som idag behöva vänta månader innan man kan få en åtgärd i arbetsförmedlingen utan det ska man kunna få som arbetslös redan första dan. Det är en väldigt viktig skillnad. En tredje sak är att vi vill satsa mer på utbildning, fler utbildningsplatser så att det inte är så många ungdomar som inte ska behöva gå och vänta och ha varken nått jobb eller nån utbildning. Hur mycket inflytande kommer miljöpartiet att ha i regeringen om ni vinner?

miljöpartiet i den här frågan? Vi har ju sagt att det är inte jätteviktigt att avskaffa det omedelbart utan vi ska göra det när det passar, och i den överenskommelse som vi har nu ska vi avskaffa det efter ett halvår. Och det tycker jag är bättre för du får också människorna som jobbar med de här sakerna lite tid på sig att ställa om. Men i grunden så tycker vi att det är ett dåligt system. Många ungdomar har inte råd med bostadsrätter så hur tänker ni öka antalet hyresrätter?

Det beror på hur stora vi blir, hur många det är som röstar på oss. Är det många som röstar på oss kommer vi att bli ett betydligt större parti och få större inflytande.

Vad regeringen har gjort underlättar ju lite grann att hyra ut, eller åtminstone dela de lägenheter ifall man har en ganska stor så den delen av deras politik, det är något vi inte vill försvåra utan vi tycker att den är ganska bra.

Vilken post är du spekulant på om du blir minister?

Hur ställer ni er i fråga till Ipred och nedladdning?

Jag är lite politisk allätare, haha, jag gillar många olika frågor. Men det som jag kanske brinner mest för är energi, infrastruktur och näringspolitik, så ja, kanske det.

Vi tycker ju att man ska kunna ladda ner för eget behov om det inte handlar om att tjäna pengar på det eller ladda upp materialet, så vi står ganska nära Piratpartiet i den här frågan faktiskt. Oscar Stål Carl.Stal@edu.nacka.se

Angående RUT och ROT, när Mona Sahlin var här var det mycket ”avskaffa det omedelbart”. Vart ställer sig

-8

tycker

till

Sebastian ”Basse” Lindén

Vilken partiordförande gillade du bäst?

Vilken partiordförande gillade du bäst?

Lars Ohly tyckte jag var bäst, för att han var den enda som lyckades få fast på idén om att ah en relation med publiken. Alla andra, det kändes som om det stod där med sina monotona tal och hade bestämt innan att de skulle prata om det här. Men han kom dit ganska ledigt, inledde ganska schysst och det var en bra stämning. Folk lyssnade på det han sa. Lättsamt men seriöst.

Maud Olofsson. Därför att allt hon sa lät egentligen ganska vettigt och det är ju det magen måste gå efter, vad man tycker låter bäst. Jag vet inte riktigt... men det mesta hon sa kan jag hålla med om. Därför blir det Maud Olofsson.

Har du redan bestämt dig vilka du ska rösta på?

Inte helt och hållet men jag tror att det blir Centerpartiet. Det lutar lite mot Centern, helt enkelt.

Ja! Jag röstar grönt. Det gjorde jag i EU-valet också. Det känns bra, helt enkelt.

Har du redan bestämt dig för vilka du ska rösta på?

Vad var det som fick dig att vilja rösta på Centern?

Nej, Lars Ohlys politik är inte favoriten. Däremot så tycker jag att Lars Ohly överträffade Peter Eriksson rejält. Peter Eriksson var ju verkligen dålig och det blev jag väldigt besviken på.

Det var mest det här med företagsamhet. Allt det här med att t.ex. min mamma vill ju starta eget företag nu, och det underlättar ju. Maud har ju suttit vid makten ett tag och hon har många bra idéer. Hon är ju minister så hon har haft en tid på sig att göra bra saker. Det känns som om man vill stödja det mer.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig?

Vilka är de tre viktigaste frågorna för dig?

Just vilka, specifika frågor har jag svårt att komma på nu eftersom det är så mycket. Men man kan säga områden så är det miljö, jämställdhet och sedan är det väl FRAlagen för det är jag fortfarande förbannad över. Det är en sån här ilska som sitter i. Sen Ipred också som hängiven nedladdare. Fastän det kanske är fel. haha, så är det viktigt för mig också. Men det är lite svårt att motivera eftersom det är väldigt många människor som förlorar pengar på det. Det är av själviska skäl helt enkelt.

Sjukvård, miljö och sedan företagsamheten förstås. Företagsamhet, det måste ju bli enklare för småföretag att starta eget så att man kommer igång med sitt företag. Sjukvården är ju viktigt för alla blir ju sjuka någon gång eller så blir vi gamla. Haha, då behöver man ju ha vård. Det är ju viktigt att vi tar hand om miljön, vi skräpar ner hur mycket som helst och sen är det kört. Så enkelt är det. Oscar Stål

Men Lars Ohly är favoriten?

-9

Carl.Stal@edu.nacka.se


Sommarens nya glassorter sätts på prov av Nackad För att välkomna sommaren så har GB släppt åtta nya glassar, vi har valt att prova fem av dem. Cornetto Freestyle, Magnum Gold, Solero Fruit ice pineapple, Ben & Jerry peanut butter cookie dough och Magnum Temptation fruit var de glassar som stod på inköpslistan. Vi betygsätter i 1-5 nackade kycklingar.

Cornetto Freestyle/ Bröllopsstruten - 25:-

Oscar: Den är jättegod. Pekannötterna är en väldigt bra kombination med vaniljen. Den är väldigt stor vilket gör den prisvärd. Men eftersom den är så dyr är den bara prisvärd om man köper den en gång.

Ben & Jerry Peanut butter cookie dough – 26:-

Sandra: Den är god och mättande. Smakar lite som Snickers eftersom den innehöll kakdegsbitar. Ett minus är att den är så dyr. Är inget fan av Ben & Jerry men kul att ha testat glassen.

Magnum Gold – 18:-

Magnum Temptation fruit – 22:-

Tove: Den är god och prisvärd, men tråkig.

Simon: Det är lurendrejeri! Otroligt liten glass för ett så dyrt pris och förpackning. Men den är riktigt god och den bästa Magnum jag ätit hittills.

Emma: Den är jättetråkig, smakar för mycket salt och det känns som om de fattas nått.

Oscar: Själva glassen har en snygg design och smaken får 5/5, den är speciell och levande. Men frukten i glassen smakar som billig sylt och det är en glass jag aldrig skulle köpa själv.

Solero Fruit ice pineapple – 10:Simon: Den är väldigt god och jag vart positivt överraskad. Helt fantastisk till en början men jag tröttnade efter ett tag, den är väldigt stor och man blir törstig av den.

Tove: Den är väldigt god och krämig men mättande och man tröttnar efter ett tag.

Emma: Den är otroligt prisvärd, men smakar inte så mycket ananas.

Sandra: Denna är väldigt god om man

gillar ananas, då det finns bitar av ananas i den, man ska inte vara rädd för att det blir en konstig konsistens. Mycket läskande vilket är perfekt en dag på stranden.

-10

Text: Sandra Postner Bild: Freia Rydell och Simon Mogren

-11


Reportage: En vecka i kloster Jag sitter i den stora kyrkan, bland tusentals andra unga. Tillsammans sjunger vi korta enkla sånger om och om, tills man inte längre tänker eller läser i noterna, bara sjunger. Detta är ingen vanlig stenkyrka, det är stor kyrka som mer påminner om en idrottshall än en kyrka och som gästas av minst 75000 ungdomar varje år.

Framme i Taizé spenderar vi första dagen med att vänta ute i frankrikes kalla väder, vänta på att bli mottagna, på maten, på att få ett jobb och vänta på jobbet. Första bönen i kyrkan är mysig men när jag kryper ner i min varma sovsäck tänker jag ändå något i stil med; ”var det här allt? Kallt väder, kass mat, ful kyrka och småsunkiga baracker.” När jag går till sängs nästa kväll är jag lycklig. Jag har fått träffa massor av folk, delvis genom att mitt jobb är att sälja crêpes på det lilla kaféet/kiosken som finns och bara genom att gå omkring. Det är en häftig stämning här, som ett stort läger eller en festival.

”Det började bra. SL svek mig genom att ställa in nattbussen in till stan. Så jag stod där på ett öde Trollbäckens centrum 0450 medveten om att min buss från city avgick om 25 minuter. Där fick SL betala ut sin resegaranti.” Väl på bussen börjar jag fundera på vad det är jag har gett mig in på egentligen. Att åka till Taizé är något som jag har hört ska vara underbart, till och med att det ska vara en av de bästa platserna på jorden.

Alla pratar med alla, oavsett vilken grupp man skulle ha tillhört hemma, sådana uppdelningar är som bortblåsta här. Man träffar folk från hela Europa, faktiskt hela världen och pratar språk man inte trodde man kunde. Och samtidigt så finns hela tiden lugnet och reflektionen där, stunderna i kyrkan. Tystnaden och sången. Kontrasterna som gör varje del så mycket mer uppskattad, i alla fall av mig.

Frågan är bara vad det är jag själv förväntar mig av resan, vad jag förväntar mig att ”finna” under veckan. ”jag börjar inse att det jag letar efter är något jag inte kommer att finna i Taizé (vad det är en annan historia) hur mycket jag än söker, men jag hoppas att jag finner något på köpet medan jag letar efter det omöjliga.”

Nu är festivalstämningen inom mig på topp. Efter att återigen träffat massor av folk så tillbringade jag kvällen vid Oyak, ”caféet” där jag jobbar. Det är platsen där man samlas på kvällarna för att prata, sjunga och stoja. Bakom huset är jag med några från den gruppen jag åkt med:

3500 personer sjunger tillsammans i kyrkan

Jag förstår att det är dags att dra fram kameran när de ställer upp i en ring och någon skriker ”let me se the funky chicken!” och alla andra svarar; ”what did you say?” vilket de upprepar några gånger tills de dansar in mot mitten och utstöter ett försök till att härma en kyckling. Massor av folk börjar genast strömma till, speciellt från ett stort tält bredvid där massor av människor sitter och sjunger och spelar gitarr. Ringen växer och man börjar sjunga små grodorna och skutta omkring med alla rörelser som ska göras. Ringen består nu av över 100 personer varav de flesta runt 18 år. Snubbarna med gitarrerna sitter och tittar upp från tältet på oss, dansa var tydligen roligare än att sjunga… Om ni fortfarande läser den här texten så hoppas jag att ni nu är redo på det som ni kanske längtat efter, eller det som ni tycker är meningslöst dravel nämligen det andliga. Oavsett så skulle min berättelse om Taizé aldrig vara komplett utan den, så här kommer den.

På kvällen ställde vi till med spontan dans, från ”små grodorna” till ”muffin man”

-12

Till Taizé kommer många tusen unga varje år, av olika själ. Många kommer för att söka något, för att de hört att Taizé är en bra plats och en del bara för att träffa folk. Men oavsett vilket skäl man kommit av så är det få som inte blir förtrollade av Taizésångerna

-13


!! ! a k i r k s g di n e g n i r ö I rymden h

Nere vid källan stt folk och läste, pratade eller spenderade en stund med att fundera.

eller får tid för reflektion, tid i tystnad för att lära känna sin egen själ. Många av de jag möter säger att de hoppas på att komma närmare Gud. Fler än vad man kanske kan tro. I det moderna samhället, hemma i vardagen är det ont om tid för eftertanke, tid för att söka sin tro eller att bara finna sig själv. Därför finner faktiskt de flesta någonting inom sig själva, vare sig man kommit för att träffa folk eller att söka Gud. Så vad är det då man finner kanske någon undrar. Det är en mycket bra fråga som ingen har rätt att svara på för någon annan. Men jag kan berätta om vad jag upptäckt, det jag fann i mig själv under veckan. Tiden för tystnad gav mig tid att fundera och fundera var verkligen någonting jag gjorde. Att försöka beskriva vad jag kom fram till är som att försöka finna en nål i en höstack. Jag tror på någonting som brukar kallas för själen och jag tror att jag kommit närmare att förstå vad det är. Om jag koncentrerade mig så kunde jag nästan känna att själen var separerad från kroppen. Att den verkligen fanns därinne. Något som finns där inne men inte är helt förenat med det kött jag består av. Och jag kände att jag kunde känna min själ, och att den uttryckte något. Som ett glödande klot inom mig som snurrade runt sin egen axel och som jag genom att koncentrera mig

på det kunde urskilja något som jag skulle kunna beskriva som en känsla. Jag kom fram till att jag genom att koncentrera mig på själen kunde nå mina djupaste känslor. Det som är det som betyder mest för mig och det jag verkligen känner under alla de förvirrade tankar och intryck som susar genom min hjärna hela tiden. Jag kom också fram till att om man ska be, be för sig själv till vad man nu ber till så ska man koncentrera sig på sin själ. Koncentrera sig på själen och försöka forma ord av de känslointryck man får. Det man formar då måste anses vara ens djupaste önskningar, och därför borde det ju vara de man ska be för eller om. Det kan också vara en bra övning att försöka känna sin själ, oavsett om man ber eller inte eftersom att det kan vara ett sätt att lära känna sig själv. Själv nådde jag denna känsla genom att vända mig inåt och koncentrerat söka samtidigt som jag öppnade upp för allt som strömmade igenom. Svårt att förklara och det fungerar säkerligen olika för alla. Avslutningsvis så vill jag säga att jag rekommenderar er att besöka Taizé, oavsett vilket förhållande ni har till den kristna kyrkan. Det är en väldigt bra plats, om än lite konservativ. Så om ni får erbjudandet att åka till Taizé, tacka ja! Om ni är ute på tågluff eller på resa i Frankrike, passa på att besöka Taizé för en veckas annorlunda semester till kostnaden av en spottstyver. Jag rekommenderar det verkligen och skulle själv gärna åka tillbaka. Bilder och text: Simon Mogren Simom Mogren@edu.nacka.se

Månadens filmklassiker: Starshiptroopers

Producerad: 1997 Genre: Sci-Fi! Regi: Paul Verhoeven längd: 2h 5min

Sci-Fi är skit. Majoriteten av all science-fiction som produceras är verkligen dålig film. Starshiptroopers är inget undantag. När det kommer filmer som Stanley Kubricks 2001 A Space Odessey eller Blade Runner är det ett sådant stort undantag att de kultförklaras innan man hinner säga ”live long and prosper”. I Starshiptroopers slås manuset bara av skådespeleriet i uselhet. Ändlösa mängder klichéer och punchline efter punchline slungas mot kameran av Casper Von Diem som spelar huvudrollen Johnny Rico från Argentina. Vid första anblick är denna film bara ytterligare en misslyckad sci-fi rulle i mängden med alldeles för mycket pengar på specialeffekter. Men man måste också ha i bakhuvedet att filmen gjordes 1997. Med andra ord när dataanimeringen var lika banbrytande och kontroversiell som en naturare som inte spelar WoW är idag. Jag lyckades ta mig igenom filmen första gången när jag var tio år gammal. Redan då tyckte jag att den var dålig men den hade ett bra soundtrack och maffiga

-14

Panorama ut över den franska landsbygden

stridsscener. Det fick mig som krigslysten tioåring att se den om och om igen. Men när jag ser den idag så är det inte längre stridscenerna som upptar min uppmärksamhet. Det är insikten om att filmen är en riktig kulturskatt. Den är en manifestation av nittiotalet! Starshiptroopers är genial. Den är karikatyr. Till det yttre är det en glattig misslyckad actionkomedi men i kärnan är det djupt samhällskritisk film med grov kritik mot både USA och dagens massmedia. Likväl är den är en parodi. Inte parodi då som ”Det våras för Star Wars” utan den går systematiskt igenom varenda kommersiell amerikansk genre som finns. Den driver gäck med inte bara hela den amerikanska filmindustrin utan det amerikanska samhällets uppbyggnad. Det är en slags kombinerad dystopi/sci-fi/ äventyr/action/high school film. Ja! Det stod high school i slutet.

-15


Under filmens träffar man flera bikaraktärer såsom Carl Jenkins som spelas av Neil Patrick Harris som idag är aktuell med ”How I met your mother”. Ingen av de andra karaktärerna är värda att lägga på minnet. Kul att veta är att Starshiptroopers gjordes innan Harris var känd och producenterna massplockade vad de trodde vad B-skådespelare. Han är väl undantaget som bekräftar regeln.

”Violence has resolved more conflicts than anything else. The contrary opinion that violence doesn’t solve anything is merely wishful thinking at its worst!”

Filmen inleds med att vi får träffa Johnny Rico. En ung rikemanspojke som ska precis utexamineras från high school. Världen styrs av Federationen. En militärdemokrati där endast de som blir medborgare i federationen får rösta. Medborgskap innebär tjänstgöring inom försvaret. Samhället verkar vara underbart. Hela jorden är förenad i en nation. Det är fred, fullständigt jämställt och federationen erbjuder alla, rik som fattig, en chans i livet. Under filmens första fjärdedel avverkar den alla high school klichéer som finns. Rico spelar i fotbollslaget (amerikansk fotboll givetvis). Det bör tilläggas denna del av filmen utspelar sig i Argentina. Ändå pratar alla engelska med amerikansk accent och riktig fotboll är helt utkonkurrerad av amerikansk. Ricos flickvän börjar självfallet flörta med hans rival i motståndarlaget och så håller filmen på i en halvtimme. Ricos flickvän, Carmen Ibanez, vill bli pilot i stjärnflottan som är en del av Federationens försvarsstyrka. Men det innebär att hon måste ta tjänstgöring och bli medborgare. Förblindad av kärlek väljer Rico att göra samma sak och tar även han tjänstgöring. Men där skiljs deras vägar åt. Ibanez skickas till pilotakademin medan Rico hamnar i det mobila infanteriet. Federationens kanonmat... Att det finns liv yttre rymden vet man. För en gång skull

är inte utomjordingarna en mer avancerad ras med flygande tefat och stora ögon. De är istället en högt utvecklad insektsras. De är aggressiva och går under namnet arachniderna och är uppenbarligen fullständigt livsfarliga men korkade. Människan har naturligtvis placerat sig ovanför dem på evolutionens stege och vi bedriver forskning på dem. Plötsligt slår en asteroid, som skickats ur sin omloppsbana av arachniderna, in i Buenes Aires och ödelägger staden.

Men är Starshiptroopers en bra film? Manuset är dåligt, skådespeleriet ännu värre, alla karaktärer är karikatyrer på sig själva. Men allt är medvetet. Den är medvetet gjord så för att förstärka känslan av ihålighet.

Andra karaktärer man får stifta bekantskap med är smärre mängd soldater som lider av syndromet ”Sergeant Stentuff”. Dessa kläcker oupphörligen ur sig kommentarer som ”Everyone fights, no one quits, if you

Den visar upp ett samhälle där allt som vi hyllar i västvärlden har globaliserats och jorden styrs av en USA liknande regim med fascistiska inslag. Unga män och kvinnor hjärntvättas av media och används som smörjolja i federationens blodiga maskineri.

I need a corporal. You’re it, until you’re dead or I find someone better

Trots att Starshiptroopers strider mot allt som god film står för så tar den ändå sin plats bredvid Blade Runner tack vare att den är en sådant stolpskott inom filmindustrin.

don’t do your job I’ll shot you myself”. Därmed fyller Starshiptroopers även den oskrivna regeln att alltid ha med en person fylld med hårdkokta kommentarer. Starshiptroopers har åtminstone tre.

En samling på över fem olika genres alla klichéer, B-skådisar så att det skriker om det i kombination med ett riktigt mäktigt soundtrack gör Starshiptroopers till en oförglömlig nittiotalsklassiker.

Det enda man kan ge filmen beröm för är faktiskt att specialeffekterna, som då var hypermoderna, faktiskt står på sig än idag. Även bakgrundsmusiken är väldigt bra. Basil Poledouris har lyckats kompositera ett av filmhistoriens, enligt mig, främsta soundtrack. Andra verk som han skrivit är musiken till Les Miserables och OS:s öppningsceremoni 1996. Starshiptroopers nominerades även för bästa specieleffekter vilken verkar vara det

Federationen är inte sen med att slå på krigstrummorna och dundra fram med propagandamaskinen. Nu drar filmens handling igång! Eftersom Rico befann sig i träningsläger utanför Buenos Aires överlevde han. Men hela hans familj och släkt omkom i katastrofen. Han svär att hämnas och så fortsätter filmen som nu börjar avverka krigsfilms klichéer istället. I högre tempo än tidigare. På nyhetskanalen ”Federal Network” gör jordens president en Hitler och vrålar saker som ”We must

“Figuring things out for yourself is practically the only freedom anyone really has nowadays. Use that freedom.” ensure that human civilization, not insects, dominates this galaxy now and forever!”. Under filmens gång avbryter Federal Network lite hur som helst och visar propagandafilmer. Ofta mitt i scener. Det bör tillägas att dessa är inspirerade av tredje rikets och USA:s under andra världskriget. De har bara blivit ”digitally remastered” och placerats i framtiden.

-16

finaste priset en sci-fi film kan få idag. Det säger en del om genren.

-17

Oscar Stål Carl.Stal@hotmail.com


Är det tomt i semesterkassan? Vill du göra något roligt, men inte har råd? Då har vi tipsen för dig! Det finns massor av roliga saker man kan göra i Sverige, som dessutom är mycketbilligareänattåkautomlands. Här nedan finns det några förslag för den som vill göra en Krösus Sork! Stockholm och Svealand

Norrland

Statsvandra

Häng med en turistgrupp och låsas vara turist. Eller gör din egna statsvandring. Kolla upp lite olika ställen på nätet, ta med en karta, kameran och solglasögonen – och du är redo för staden! Inga dyra tåg eller långa bussresor.

Fjällvandra Det finns massor av fjäll i norr, och nu när det inte är snö (så mycket i alla fall) är det lätt att vandra på fjällen. Botniabanan öppnar inte helt och hållet för trafik förrän i augusti, så buss är att rekommendera om man vill upp till norr. Här finns möjligheten att ta vara på det finaste som vi har gratis i Sverige, nämligen den vackra naturen.

Ullared Alla känner väll till det stora varuhuset i Ullared? Det finns en stor camping precis bredvid där man kan både hyra stuga eller slå upp tältpinnarna.

De billigaste bussbolagen är Svenska buss och Y-Buss. Självklart går det att flyga också och då kan man välja på bolag så som SAS, Malmö Aviation, Norwegian, Skyways och Sverige Flyg.

Surfa i Varberg Om man vill testa på att surfa på riktigt kan man faktiskt göra det i Varberg. Här finns möjlighet att testa på kite, vind och vågsurfing. Möjlighet att ta lektioner och att hyra utrustning finns.

Södra Sverige Västkusten Västkusten är så mycket mer än bara Göteborg och Liseberg. Man kan hyra en båt och åka runt i skärgården och tälta, eller hyra en stuga. Lättast att komma hit är genom tåg. Med SJs X2000 tar det lite mindre än tre timmar att komma ner, dock är det rätt dyrt. Med InterCity tar det ungefär fyra timmar, men det är mycket billigare. Det går också att ta buss och kan man välja på de flesta stora bussbolagen. Det billigaste bolaget på sträckorna Stockholm – Göteborg och Stockholm – Malmö är dock Swebus.

-18

För att ta sig runt på västkusten är västtrafik att rekommendera (om man reser inom Västra Götaland) Paintball i Göteborg Paintball fabriken har både stora inomhus och stora utomhus banor. All information som man kan tänkas behöva finns på deras hemsida, www.paintballfabriken.se.

Bilder: Fjäll: Fredrik Hedström Pir: Anna-Karin Söderström Panorama: Samuel Bayer Alla på: www.ungbild.se, CC-License(by-nc-nd) http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/deed.sv

Text: Matilda Ninasdotter Holmström

-19


Reportage: Vara publik i Showbiz

Sommarklädseln på Nackas elever

Bubblan är ett program i genren ”humorprogram”. Showen handlar om utvalda kändisar som får spendera några dagar instängda, avskärmat från den mediala världen. Deltagarna får varken läsa tidningen, läsa bloggar eller använda sig av en mobiltelefon under dessa dagar. Efteråt ska samtliga deltagare bege sig till studion och svara på frågor om vad som hänt under den senaste tiden, dem får även välja mellan sanna och falska påståenden om vad som hänt. Rubriker så som ”Veckans snackisar”, ”Hänt i veckan” och ”Veckans rubrik” dyker upp under programmets gång. Under tiden får deltagarna poäng för antalet rätt de har och i slutet av programmet utses en vinnare. Stämningen var något upprymd då vi leddes in till läktaren i den lilla Svt studion. Det var nu det var dags, programmet skulle strax sätta igång. En man vid namn Jörgen hade redan presenterat sig utanför studion, innanför Svt dörrarna. Han pratade på bred skånska och sa den ena finurliga repliken efter den andra, publiken och likaså vi som var en del av den skrattade högt. Jörgen värmer upp publikens skrattmuskler ända fram tills då att programledaren, Rikard Olsson känd från bland annat Bingolotto, kliver in på scen och hälsar alla hjärligt välkomna. Genom yviga gester försöker han visa hur kul det är att vara närvarande just denna fredag då läktaren är fullsatt av människor i alla dess åldrar, även hur kul det ska bli att spendera denna tvåtimmars period tillsammans. Rikard övar sina repliker och använder publiken för att få eftertryck på det han säger genom applåder och ljudeffekter. Han berättar att publiken ska låta så mycket som möjligt för då verkar programmet välkomnande för den som sitter framför tv:n på söndagen då programmet sänds, mer rörelse i fokus. ”Alla kroppsljud är välkomna” säger Rikard Olsson och skrattar.

Namn: Amanda Göransson Favoritplagg i sommar: Klänningar står utplacerade brevid varandra på scenen. När deltagarna intagit sina platser sätts inspelningen igång. Rikard frågar hur veckan gått och hur det varit att vara avskärmad från verkligheten på ett sätt som ingen egentligen är van vid. Deltagarna svarar och diskuterar. En del interna skämt kommer på tal och Magdalena Graaf skrattar så mycket att tårarna rinner och sminkösen är tvungen att kliva upp på scenen och rätta till den nu fuktskadade makeupen. Tävlingen sätts igång, frågor ställs och får svar. ”Vilken nyhet har verkligen inträffat?” undrar Rickard. ”Ett, lusmolnet som spridit sig över Europa. Två, den nya kristna friskolan som förnekar evolutionen eller nummer tre; det nya påfundet Poliskatter.” Deltagarna diskuterar och argumenterar för sin sak och beslutar sig sedan för ett svar. Senare i programmet stiger Torleif Torstensson upp på scenen, känd som sångare i gruppen ”Torleifs”. Torleif berättar om en händelse som i media fått rubriken ”Torleif på djupt vatten”. Han berättar då tre olika alternativ som alla hör hemma under just denna rubrik, sedan får deltagarna gissa på vilket av alternativen som dem tycker stämmer in bäst.

Efter att Rikard bekantat sig med publiken ber han Programmet börjar nu dra ihop sig mot sitt slut. Den sista delen av programmet är inne. Snabbfrågor till deltagarna för denna fredag att komma ut på scen. deltagarna ställs som dem snabbt ska svara ”sant” Denna fredag, den 21 maj 2010 gästar Magdalena eller ”falskt” på. ”iPhonefingret – sant”, ”Nicholas Graaf, Hasse Brontén och Annika Jankell program- Cage vägrar att äta griskött, då han anser att djuren met. Deltagarna spatserar in på scenen, hälsar på pub- har sex på ett ovärdigt sätt – sant” var bland annat liken och slår sig sedan ned i de vita stolarna som frågor som dök upp. När den sista delen av program-

-20

Kofta: H&M met nu var avklarad räknades poäng ihop och en vinnare korades.

Klänning: Fransa Sjal: Jackie

När deltagarna mottagit varsin blombukett och ap- Skor: H&M plåder från publiken stängs kameran av och inspelningen är nu färdig. Deltagarna går av scenen, publiken tackas och vi beger oss fram till scenen för att försöka få en intervju eller två av deltagarna. När vi sedan drar oss tillbaka från studion känner vi oss nöjda och glada över eftermiddagen. Det känns kul att veta hur det går till på en riktig inspelning. Tove Grahn, Sm1

Namn: Richard Kronwall Favoritplagg i sommar:

Namn: Julia Törsleff

Kortbyxor

Favoritplagg i sommar:

Jacka: JC

Klänningar

Tröja: MQ

Jacka: Levis second hand

Shorts: H&M

Klänning: Mammas

Skor: Stadium

Strumpbyxor: H&M

-21


Sommarens nya mode!!! Sommarn är snart här, värmen är runt hörnet och det är dags att ta fram sommarkläderna. Här på Nacka Gymnasium så är urvalet av olika stilar stort och unikt. Så vad är det som man bör plocka fram till de varma sommardagarna?

Våren 2010 har varit otroligt intensiv och sista-minuten har bokats mer än vanligt. Nu är det möjligt att besöka de varma länderna kring Medelhavet i en vecka utan att behöva gräva djupt i plånboken. Här nedan kommer några exempel på var du kan komma om du vill vara garanterad varmt badvatten i sommar, om du är beredd att åka i sista minuten och inte kräver att bo på lyxhotell. Flygresor med boeende 8 dagar: Grekland

Här på Nacka gymnasium så har eleverna tillsammans plockat fram den perfekta sommargarderoben genom att blanda idéer och tips. Urvalet är stort, allt från klänningar till shorts har kommit upp på galgarna i elevernas garderober nu när de laddar inför sommaren. Tove Gustafsson som går i SB1, berättar om hur hennes garderob kommer att se ut till sommaren. – I sommar så kommer jag att använda mig av mycket färgglada t-shirts och linnen, shorts, söta klänningar, sandaler och ballerinaskor, byxdress i jeans som har korta ben, kavaj och mycket accessoarer som armband och ringar.

Vad brukar du följa för att hålla koll på modet? - Jag följer både via tidningar och på Internet. Brukar satsa på de billiga tidningarna som Sofis Mode och Chic, men ibland Elle och Cosmopolitan. Sen får vi ju inte glömma Veckorevyn, haha, men oftast hittar jag inspiration på nätet. På olika modebloggar t.ex. Sen finns det även en modetidning på nätet som heter Modeflickan.se som är riktigt bra faktiskt

Pris per person

Heraklion

1199:-

Kreta

1499:-

Kroatien

Pula

1699:-

Tunisien

Monastir

1449:-

Sousse

1559:-

Turkiet

Antalya

1699:-

- Jaa… asså de beror nog på vad man har för accessoarer och skor till. Ska man ha jeansskjorta och jeansshorts eller vanliga jeans till, borde man ha något som bryter lite också, typ en cool sjal i färg, eller snygga klackskor eller gladiatorsandaler eller något sådant. Fast det är nog finare om man har jeansshorts och jeansskjorta, än långa jeans och jeansskjorta.

Brukar du följa modet eller köra ditt eget race? – För det mesta kör jag eget race men det är klart, jag läser ju en del modetidningar och försöker hänga med. Man vill ju inte direkt komma med de plagg som var inne år 2002 liksom.

Trött på Regn och Rusk i Sverige?

Bild: Lena Kaufman Bastian Stoermus Båda på: / www.ungbild.se, CC-License(by-nc) http://creativecommons.org/licenses/ by-nc/3.0/deed.sv

Vad kommer att vara ditt favoritklädesplagg i sommar? - Shorts i alla stilar, här ska benen visas! Vilka affärer kan du rekommendera till andra som vill köpa somriga kläder? - BikBok har riktigt söta klänningar just nu plus att de har billiga och snygga shorts! Vill man ha snygga t-shirtar ska man gå till Colorez i Gamla Stan eller T-shirt Store. Monki har lite mer udda kläder i ljusa färger. Annars har också Gina Tricot rätt så mycket snygga sommarplagg som man kan mixa och matcha med det mesta.

Vad tycker du om det modet tidningarna tycker till om i sommar, att matcha demin med demin?

Sandra Postner SM1 sandrapostner@live.se

-22

På www.reseguiden.se och www.destination.se kan man hitta mycket mer bra information om sista-minuten resor, ha tålamod och kontrollera ofta sidan för att priserna uppdateras dagligen. Kom ihåg! Tänk också på att kolla med läkare angående vaccination några veckor innan resan, det kan nämligen behövas. Drick aldrig vatten ur kranen utan köp vatten på flaska, en liter brukar inte kosta mer än 10:-

Ha en skön sommar och trevlig resa!!! -23

Freia Rydell


Musik, Vänner & Glädje - En Riktig Festival!

SCISSOR SISTERS ERYKAH BADU EMPIRE OF THE SUN NAS & DAMIAN ”JR GONG” MARLEY DEFTONES KENT THE HIVES THE ARK TEDDYBEARS BOB HUND 30 SECONDS TO MARS WOLFMOTHER KILLSWITCH ENGAGE MIDLAKE FAMILJEN HÄSTPOJKEN PETTER TIMO RÄISÄNEN MASKINEN SHOUT OUT LOUDS BAD LIEUTENANT HOFFMAESTRO & CHRAA EVERLAST MIIKE SNOW MARKUS KRUNEGÅRD WE ARE SCIENTISTS FIBES, OH FIBES INVASIONEN ANNIE MELISSA HORN VERONICA MAGGIO KHOMA [US],

[US],

[AUS],

[US/JAM],

[US],

[S],

[S],

[S],

[S],

[S],

[US],

[AUS],

[US],

[US],

[S],

[S],

[S],

[S],

[S],

[S],

[UK],

[S],

[US],

[S/US],

[S],

[US],

[S],

[NO],

[S],

[S],

[S],

[S],

JANELLE MONÁE [US], TWO DOOR CINEMA CLUB [UK], MAKE THE GIRL DANCE [FR], YUKSEK [FR], JOEL ALME [S], YACHT [US], BLACK MOUNTAIN [CA], JAMAICA [FR], FRIGHTENED RABBIT [UK], SISTA SEKUNDEN [S], MAYER HAWTHORNE & THE COUNTRY [US], ELI ’PAPERBOY’ REED [US], THE MIDDLE EAST [AUS], THE DIRTY YOUTH [UK], CARPARK NORTH [DK], DANIEL GILBERT [S], FENECH-SOLER [UK], ROYAL REPUBLIC [S], BABIAN [S], MIXTAPES & CELLMATES [S], OLA JOYCE [S], STESO SONGS [S], BIRGIT BIDDER [S], KRIGET [S], MONARK X [S], + NÅGRA SKÖNA BAND TILL...

Biljetter & Camping

3-dagarsbiljett 1290:- | 1-dagsbiljett 590:- | Camping 150:Köp din biljett på eventim.se eller hultsfredsfestivalen.se *Boka alternativt boende på hultsfred.se/turism

MONOKROM

HUMANITÄR PARTNER

PARTNERS:

SPONSORER:

HUVUDSPONSOR

www.hultsfredsfestivalen.se

MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR

Nackad 1  

Premiärnummret av Nackad

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you