Page 1

E-BILTEN BROJ 1

Decembar 2012.

OPĆINA TEŠANJ T: +387 32 650 547, +387 32 650 220; F: +387 32 650 547 www.opcina-tesanj.ba, e-mail: optesanj@bih.net.ba

eBilten

Općina Tešanj Općinski načelnik

“Glasovi su kao i živa voda; nađu svoj put i probiju se.”

Ilhamijin put u smrt Rešad Kadić Tešanj, 1912. - Sarajevo , 1988. “Glasovi su kao i živa voda; nađu svoj put i probiju se...”

Ilhamijin put u smrt Rešad Kadić 1912.-1988.

Svim građanima iskrene čestitke povodom 10. decembra - Dana grada Tešnja!

OPĆINA TEŠANJ | eBilten str. 1


Lokalna samouprava i izazovi koji su pred nama Lokalna samouprava (općina) je uvijek i svugdje u svijetu najbliža građanima. Nove količine vode i tretman otpadnih voda su nam prioriteti.

Dobrodošli Poštovani sugrađani, Povjerenje i dobra saradnja se temelje na međusobnom razumijevanju koje je teško ostvariti bez dovoljno tačnih i pouzdanih informacija. Stoga, smatram korisnim da sa vama i na ovaj način razmijenim određeni broj informacija i pogleda na vrijeme i prostor u kojm živimo.

Prošlo je dva mjeseca od kako su se građani, 7. oktobra, na lokalnim izborima birali način našeg daljeg razvoja. Političke stranke i kandidati su iznosili različite ideje i poglede na probleme naše zajednice. I sve je to dio našeg demokratskog uređenja. Hvala Bogu, i onima koji su se borili za ovu državu, da je tako, da nismo društvo poput Sirije i sličnih. Sada, nakon što su izbori iza nas, i nakon što smo konstituisali organe Općine (Općinsko vijeće i Načelnik), nema nijednog razloga da ne uradimo sve što je u našoj moći na obezbjeđenju boljih uslova življenja za sve nas. Već je prošao nepun mjesec dana otkako sam preuzeo obavljanje dužnosti Općinskog načelnika. Koliko god da sam bio svjestan odgovornosti ili složenosti obavljanja te dužnosti, ozbiljan čovjek ne može a da ne razmišlja o odgovornosti koju preuzima, o svoj složenosti društva u kojem živimo. Lokalna samouprava (općina) je uvijek i svugdje u svijetu najbliža građanima. I za ono za što jeste odgovorna i za ono za što nije nadležna. U državi

kakva je Bosna i Hercegovina, sa dva entiteta i deset kantona, to je samo teže i složenije. Znao sam to i prije kandidature i kroz posao pomoćnika Načelnika, sada mi je samo još mnogo puta potvrđeno. Od bilo kojeg pojedinačnog problema, do problema koji je zajednički za sve nas. U nepunih 30 dana od kako obavljam dužnost Općinskog načelnika radio sam na mnogo važnih poslova. Ovom prilikom pomenut ću dva važna područja. U području tretmana otpadnih voda imao sam kontakte sa Federalnim ministarstvom koje nam je kontakt u ime Evropske investicijske banke (EIB). Prethodno Vijeće je donijelo Odluku o korištenju povoljnih kreditnih sredstava za gradnju 1. faze jedinstvenog sistema kanalizacije za cijelu općinu. Nažalost, i evropa nekad kasni (valjda imaju i svojih problema), pa od augusta nisu još dali stav po pitanju naše aplikacije. Nakon njihovog stava očekuje nas potpisivanje ugovora o kreditiranju. Uporedo s tim, tokom decembra bi trebala biti završena izrada Idejnog projekta za cijelu općinu.

Nadam se da će nam ova komunikacija pomoći, vama da budete više informisani, time i uključeni u razvoj zajednice, meni da od vas dobijem vaše stavove, razmišljanja, prijedloge i sugestije, ali i podršku.

Općinski načelnik mr. sc. Suad Huskić, prof.

U utorak, 4.12. preduzeće ES Hydrotechnics je općini i komunalnom preduzeću je predstavilo rezultate hidrogeoloških istraživanja vodoizvorišta Jelah. Rezultati do kojih su istraživanjem došli su umjereno optimistični i ohrabrujući. Vrlo brzo će nam dostaviti idejno rješenje, kojim će nas približiti obezbjeđenju novih količina vode, kako oni iz istraživanja navode, novih 10 l/s (litara u sekundi) ili više od pola miliona litara dnevno. Ohrabrujuće, ali do ostvarenja ima još mnogo posla, koji se mora uraditi i to što brže.

OPĆINA TEŠANJ | eBilten str. 2


10. decembar - Dan grada Tešnja

OBAVIJEST

Prošlost ne umire, ona živi kao i sadašnjost. Obilježavanje značajnih datuma je često prilika i povod da se napravi podsjećanje na ljude i događaje.

Namjera mi je da minimalno jednom mjesečno javnosti na ovakav način predstavljam neke aktuelne događaje i aktivnosti. Ideje, sugestije i prijedloge svi zainteresovani mogu dostavljati na e mail: suad.huskic@opcina-tesanj.ba

Jedna izreka kaže da prošlost živi kao i sadašnjost. Možda baš u Tešnju ova izreka ima smisla, jer nam je prošlost tako bliska da je možemo vrlo snažno osjetiti, od prvih dokaza života ljudi na ovim prostorima, većih i značajnih spomenika materijalne kulture iz tog doba, pa i svega onog što nosimo sa sobom u nematerijalnom naslijeđu, jeziku, običajima, uspomenama… Sjedište kralja, nahija, kadiluk, vojna utvrda, sve je to Tešanj bio. Obilježavanje značajnih datuma je često prilika i povod da se napravi podsjećanje na ljude i događaje. A Tešanj se ima čega sjećati. 10. decembar je datum kada se prisjećamo davne 1559. godine i gazije Ferhad bega, koji je svojim vakufom postavio obrise urbaniteta samog grada. Gazi Ferhad-beg, sin Iskenderov, sestrić sultana Sulejmana Veličanstvenog, osnovao je svoj vakuf na desnoj strani Usore. Ferhad-beg se prvi

put u povijesnim dokumentima spominje kao sudionik Mohačke bitke (1526), a zapravo je najznačajnija ličnost za rani razvitak Tešnja. Ferhadija džamija, medresa, han, 32 dućana, kuća sa mlinom, čifluci u Jablanici i Čaglićima u javnoj upotrebi, u tom vremenu su značili veliku promjenu u razvoju Tešnja.

gresiju, ratne zločine, genocid i stradanja, na potpuno okruženje i na mnogo drugih stvari. Negdje sam pročitao misao da nas je rat sve učinio jednom generacijom. Nakon svega što se dešavalo, danas je naša općina ekonomski razvijenija i infrastrukturno uređenija više nego ikada u svojoj prošlosti. Mnogi nam priznaju da smo drugačiji, često uspješniji od drugih općina u BiH. Imamo snažnu i dinamični privredu, sposobne i poduzetne ljude. Tešanj danas puno znači u svijetu ekonomije. Znači kvalitet, znači

Vjerujemo da će naša općina i u budućnosti biti poželjno mjesto življenja, privlačna za investitore i mlade generacije, te da ćemo i u budućnosti biti ponosni životom u našoj zajednici. Danas živimo u vremenu izrazite globalizacije, vremenu ekonomske krize koja je zahvatila cio svijet i ostavlja traga na najjače svjetske ekonomije ali i na Bosnu i Hercegovinu. Živimo u postratnom i tranzicijskom vremenu. Svježa su nam sjećanja na dva posljednja rata, na stradanje vojnika, civila, na

brzinu i snalažljivost i znači osjećaj za dobar posao i predan rad. Svijet u kojem smo se rodili, u kojem smo odrastali nije više isti, niti će nekada biti. Nemamo vremena da budemo nostalgični i pokušavamo vratiti nešto čega nema. Nemamo vremena da se bavimo prošlošću. Moramo uzeti pouku i ići dalje. OPĆINA TEŠANJ | eBilten str. 3


BLIC VIJESTI

NAJAVE

Objavljen je javni konkurs za stipendiranje redovnih studenata na dodiplomskom studiju u akademskoj 2012/13 godini. Više inormacija na www.opcina-tesanj.ba

U decembru mjesecu (17. i 18. decembar) u općini Tešanj će biti obavljen eksterni audit sistema upravljanja kvalitetom (ISO 9001:2008 i ISO 14001:2004.

U završnoj fazi je realizacija toplifikacije srednjih škola. Grijanje sa gradske Toplane je već u funkciji. Preostalo je da se izvrši uređenje asfaltnih površina, koje još nije završeno zbog

U narednih 10 dana biće objavljen javni poziv za finansiranje projekata udruženja građana za 2013. godinu. Uslovi konkursa će biti usklađeni sa Odlukom o kriterijima za finansiranje

Naučnim skupom u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj, obilježeno je 100 godina od rođenja Rešada Kadića. Rešad Kadić je autor djela “Bašeskijin posljednji zapis”, “Ilhamijin put u smrt” i dr.

Za petak 14. decembar, općini Tešanj je najavljena posjeta Federalnog ministarstva poljoprivrede na temu realizacije kreditnih sredstava. Sastanku će prisustvovati i Načelnik općine Usora i Načelnica općine Doboj jug.

Izvršeno je čišćenje od kasetne municije na nekoliko lokacija na prostoru općine Tešanj, ukupne površine od 24.250 m2, . Radovi su finansirani od strane HO Norveška humanitarna pomoć.

Projekat “Jačanje konkurentnosti lokalne samouprave”, koju provodi njemačka organizacija GIZ, će za općine Tešanj, Teslić i Žepče obezbijediti zajedničko predstavljanje za potencijalne investitore.

Otvorena je javna rasprava o nacrtu Budžeta općine Tešanj za 2013 godinu. Sam dokument i više informacija o javnoj raspravi moguće je pronaći na web stranici općine Tešanj.

U decembru, tačnije 14. decembra, navršava se tačno tri godine od kako je počela implementacija Sporazuma o prikljupljanju i reciklaži PET ambalaže. Prikupljeno je više od 1,5 milio-

U toku su radovi na nastavku izgradnje vodovodnih sistema u O. Planjama i sistemu Medakovo-Trepče. Riječ je o nastavku radova započetih u prethodnom periodu.

OPĆINA TEŠANJ | eBilten str. 4


OPĆINA TEŠANJ | eBilten str. 5

www.opcina-tesanj.ba

Suad Huskic

E bilten br 1  

Svim građanima iskrene čestitke povodom 10. decembra - Dana grada Tešnja!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you