Page 1

DESIGN PORTFOLIO 2018

NAREE BYUN


CONTENTS Architecture 01. Refugee Career Institution 02. Orchard School 03. Levitation Hotel 04. CMYK House

Experiment 05. Architectural Elements 06. Huggable interface


01 Refugee Career Institution UMICH Spring 2017 Instructor: Jono Sturt, Clement Blanchet Site: Paris, France The project challenges the current refugee crisis in Paris, and seeks to resolve the situation for better future for both Paris citizens and refugees. The career Institution aims to provide facilities where refugee can cultivate their future in Paris and also to bridge Parisians and newcomers. In the 2015, the number of refugees in France has reached 70,510, and France have been continuously accepting more refugees since. While many are housed in refugee camps across France, many hopes to find a place in Paris. Statistic shows that majority of refugees have chosen to live in self-accommodated place instead of camps despite their emergent situations. Although camps provide consistent services such as shelter, food, and medication, they are often isolated and hidden in rural area distant from the mainstream world. Therefore, many refugees prefer to live in city for job and education opportunities. Furthermore, refugee camps heavily dependent on funds and donations to collect resources. The complete dependency often gives refugees sense of powerless and hopeless. While providing immediate aid to help refugees are critical, it is time to think about how we can help to rebuild their future. What action can be taken beyond providing shelter and food?


REFUGEE DEMOGRAPHIC

Age Distribution

0-13

Gender Distribution

17% Female 13%

14-17

2% Male 72%

18-34

55%

35-64

24%

over 65

1%

Refugees in France

Refugees arriving at Mediterranean Sea


Majority of the refugees are young adult males with great potentials. However, many have no options but to wait and do nothing during their stay in refugee camps. The next step of refugee camp can be providing programs to help theses young adults to find job and settle in France. Therefore, the project propose to implement programs that can help refugees to compete in France job market.


SITE The site is an area occupied by avenue named Avenue de la Soeur Rosalie, which extends out to Albert Tower from the Place d’ Italie circle in Paris. A green space is often embedded in avenues and boulevards to separate the lanes. The generous surface area of the green space on Avenue de la Soeur Rosalie makes the location a great site to build new construction. The project is proposing to occupy this space and create alternative public space and amenities to neighborhoods of the Place d’ Italie.


DESIGN STRATEGIES & MASSING

Street view of Avenue de la Soeur Rosalie

STREET RENOVATION The green space in the middle of the avenue is not a pedestrian accessible zone. Taking advantages of large avenue space, green and pedestrian zones will be expanded for maximum square footage, and parking zones along the pedestrian zone will be replaced as a road. The street level renovation will increase the use of green space and encourage outdoor activities for the visitors. The underground space will be also utilized to expand the project scale. It will not only house more programs but also connect metro connecting zone. This will allow easy access form public transportation.


1. Existing green zone expansion

2. Underground space addition

3. Insert Program

3. Bridge connection

LANDSCAPE INTERVENTION The topography of the proposed site has a slight slope. The project aims to embed half of the structure into the slope to create natural integration of the newly built project and the existing condition. This will also create opportunities to bring in more natural light into the underground spaces. Additionally, the embedded structure will create alternate street level which will be connected directly to Albert Tower. This can bridge more residents in the place de’ italie region with the proposed project.


PROGRAM


Section cut through all the three levels of the program


UNDERGROUND LEVEL PLAN

GROUND LEVEL PLAN

LEVEL 2 PLAN


Taking advantage its location being close to metro station, the underground level has direct access to metro connecting zones. It not only expands the project scale but also creates efficient entry to the institution for visitors.


Entrance to the Institution through underground level


Perspective view of library


02 ORCHARD SCHOOL UMICH Fall 2016 Instructor: Ashley Bigham Site: 2616 Nixon Rd, Ann Arbor, MI The project aims to blur the boundary between the students and community and attempts to house both groups into a domestic scale building. The middle school reforms itself into series of homes that facilitate both recreational and educational programs, where all age groups in the community can come and use. The proposed design is a combination of a school and an orchard where whimsical colorful toy-block like structures invite both students and community to spend their evenings and weekends. With the apple orchards, a green house, and multiple pavilions, the school hopes to bring new life and culture to the school environment.

Apple picking at the orchard

School greenhouse


PROGRAM WHAT ARE THE NEED FOR A INTERACTIVE GREEN SPACE FOR STUDENTS

SCHOOL

+

ORCHARD

+

GREEN HOUSE

+

COMMUNITY KITCHEN

PUBLIC SPECIAL PROGRAM

PLAY FIELD

CLASSROOM

ORCHARD

PRIVATE

PUBLIC

MULTI-PURPOSE ROOM/ COMMON SPACE

The project aims to maximize interactive outdoor spaces to encourage students to become active and outspoken about their interest. CIRCULATION

PROGRAM

Homecoming Poster

MA


Site model


Study Models

FORMAL STUDIES Aggregation of pure geometries, circle and square were studied to create multiple combination of geometric units. The Circles were used to create voids and curvature creating interesting threshold to control view and access into the school.


Geometric Units

Distribution of Units

Shape Diagram

Parti Diagram


SITE PLAN

2 3

6

1

5

4


1. Green house

2. Green house type II

3. Apple Orchard

4. Library

5. Gym

6 Cafeteria


GROUND FLOOR PLAN


THIRD FLOOR PLAN


SECTION A

SECTION B


Variation of double height spaces were created by curved roof. Top floors are used as flexible class setup which can be used as gallery space during after school hours. Model photographs of double height spaces


03 LEVITATION HOTEL UMICH Spring 2016 Instructor: Cyrus Penarroyo Site: Toronto, Canada Design of the levitation hotel comes from series of scenographic iterations. Iterations focus on translating of two dimensional image into a three dimensional space. Attempts to achieve photographic quality in a built environment lead to exploration of light, shadow, and optical illusion. The project deals with ambiguity in depth and gravity. Dark atmosphere suggest vast ambiguity in depth, height, and ground allowing your imagination to explore what happens beyond the dark. Sports bar was added to the hotel program to create more dynamic atmosphere.


SCENOGRAPHIC ITERATIONS Inspired from given image of a theater set design image, series of interior models were created to accommodate different situations in the space. As the iterations of photographs progress, sports bar program and hotel has been combined. By hybridizing the hotel with sports bar creates new conditions and atmosphere.


Hotel Reception


Site Model

TRANSLATE SCENOGRAPHY INTO ARCHITECTURE Five axonometric drawings were drawn to translate photographic images of interior conditions into drawings, depicting lobby, stair, bedroom and two spaces from non-hotel programs. Sports bar was added as non-hotel program.

Hotel Suite Room


04 CMYK HOUSE UMICH Fall 2015 Instructor: Peter Halquist Site: N/A CMYK house is an exploration of perception, light, color and space. Light and color create an illusion that challenges our perception of space. Contrasts in intensity of light and color disrupts realizing what is in the foreground and background. Colored glass panels and windows overlap to create diversity in color.


COLORS AND PROJECTION STUDY The study of colors were done through making series study models. Model focus on optical illusion created by overlap of colors. Opening were carefully positioned to frame moments of the overlap.


Study of colors and projects were applied to floor plans of the house. Diagrams describe the optical illusion created within the projection lines of one’s vision.

Projection diagram


AXONOMETRIC

East

South

West

ELEVATION


UP

FIRST FLOOR PLAN

DN

SECOND FLOOR PLAN


Second floor foyer


Dinning room

Saturated colors were used to create strong contrast between colors. Colors challenge the perception of what is foreground and background.


05 Architectural Elements 2017 Architecture Student Research Grant Project Academic Advisor: Viola Ago Group Project with Bo Zou Exhibition at Taubman College Gallery, Ann Arbor, MI Since the beginning of the 20th century, Modernism emerged as one of the most influential architectural styles in history. In contrast to Classicism, Modernism focused on Minimalism, functionality, and the efficient use of space. The reminiscence of Modernism era is still prevalent today. Architectural elements developed during this era have become standardized and universal to the public’s eye. Although the minimalistic characteristics of elements developed from Modernism provide efficiency, the style simplifies the functionality by creating architectural stereotypes. The research focuses on eliminating the stereotypical function of an element by transforming and generating new character and functionality for architectural elements through digital modeling technology.

480 BC

1900 ~

2017


Photograph of the exhibition in the gallery

3D printed Architectural Prototypes on pedestal


2D drawings of architectural prototypes engraved on acrylic

With rapidly changing technology, contemporary architectural practice enters the phase of digital architecture and opens endless possibilities to invent new architectural functions. In order to challenge not only the perception on the functional use of elements, but also the stereotypical looks while maintaining rationality and efficiency, we propose to invent new architectural prototypes.


Virtual Reality environment built with architectural prototypes

The standard architectural elements are explored to invent new perceptions and functions by using digital technology. Digital technology allows modeling and programing interactive in a virtual space where Architects can test and simulate creative structures. For instance, all the structures can be built in a digital space without restraints associated with materials and gravity.


Virtual Reality Exhibition Room


Through series of distortion and mutations, new prototypes establish non-hierarchical relationships that speak new purposes and create new bodily interactions. Ultimately prototypes will no longer be influenced by ceiling, wall, or floor, but will exist as separate entities, pertaining their own character and function.


COLUMN


Photograph of 3D printed models on pedestals


DOOR


STAIRCASE


Photograph of 3D printed models on pedestals


WINDOW


Photograph of 3D printed models on pedestals


06 HUGGABLE INTERFACE UMICH Fall 2016 Instructor: Sean Halquist Group Project with Eunji Kim, Feier Lan, and Tithi Sanyal Site: Friendship Circle, West Bloomfield Township, MI The project proposed a playful interface that would create pressure around the body of a child and brings forth a hugging experience. Inspired from the ‘Hugging machine’ by Temple Grandin, the project is addressed to children who have proprioceptive dysfunction of sensory seeker. These children enjoy physical contact through touch or social engagement such as hugging. The design of the product not only involves social interaction between the child and peers or parents but also allows for solitary indulgence. The child can be alone while experiencing a pressure on his or her body or simply use the product as a swing.

SECURITY

+

PLAY


PRODUCTION The project was built with stretchable fabric that allow for flexible compression and circular fiberglass pipe frame which forms the internal structure. The whole structure is filled with beans which create comfortable and flexible surface to the body. It is suspended from the ceiling to indulge the children in a swinging or game of peekaboo.

1

Pattern A and B were cut out twice and overlayed in pairs to be sewn.

A

X2

B

X2

2

Overlayed pattern A and B were sewn where stich line is drawn.

A

B

3

Flipped Insid inserted into PieceB.


de out, Piece A was o the open gap of the

4

Paired edges of Piece A and B were sewed together. After beans were inserted into the gap that was left unstitched, openings were sewn to be closed.


3

4

1. Projector 2. Projector Stand 3. Metal Frame 4. Floor Mat


Bubble graphic following detected motion

1 Bubble graphic created by Processing code

2 Processing code was used to generate images that are responsive to motion. A digital interface aims to draw the attention of the child while interacting with the form. It encourages alternative play outside of the built structure.


Contact Information

2583 Stone Road, Ann Arbor MI 48105 nabyun@umich.edu 610.368.1571.

Naree Byun Design Portfolio  

Master of Architecture Candidate, University of Michigan

Naree Byun Design Portfolio  

Master of Architecture Candidate, University of Michigan

Advertisement