Page 1

N A B I L A P U T R I FA U Z I A Undergraduate Architecture Portfolio Selec ted Works from 2017 - 2018


EDUCATION

H E L LO !

Science Program SMA Negeri 3 Bandung 2012 - 2015 Undergraduate Architecture Program Institut Teknologi Bandung 2015 - present

ACHIEVEMENTS 2nd Winner (team: Prisky, Shazkia, and Zahra) ITB Jatinangor Canteen Design Competition Institut Teknologi Bandung 2018 Name Nabila Putri Fauzia Birth Bandung, April 10th, 1997 Address Kompleks Permata Arcamanik H-16, Kota Bandung, Indonesia Nationality Indonesia

CONTACT +62878-2390-3098 nabilaputrifauzia@gmail.com linkedin.com/in/nabilafauzia

Top 10 Seminar (team: Guntur and Toby) Architectural Seminar Course Institut Teknologi Bandung 2018 Shortlisted as Top 10 (team: Alif, Denny, Joy, and Yosafat) Oil Rig Design Competition OCEANO (National Event by ITS Marine Engineering Students) 2018 Competition Entry (team: Joshua and Terry) 120 Hours International Architecture Student Competition 2018 Competition Entry (team: Ayyash, Joshua, and Terry) Cultural Monument Design Competition TKIMAI XXXVI (Indonesian Architecture Students Annual National Event) 2018


ORGANIZATIONAL EXPERIENCES

SKILLS

Vice Head of Academic Division Student Board, SMA Negeri 3 Bandung 2013 - 2014

Language

Secretary, Violinist Classical Music Extracurricular Group, SMA Negeri 3 Bandung 2013 - 2014 Staff of Graphic Design Gaung Bandung 65 (IMA-G Annual Event) 2016 Staff of Information and Media IMA-G ITB (ITB Architecture Students Association) 2016 - 2017

Bahasa Indonesia (native speaker) English (proficient)

Hands On Sketching, hand-drawing, watercoloring, model making, digital photography

Software Architectural:

AutoCAD

SketchUp

ArchiCAD

Rhinoceros

Head of Graphic Design FACADE (ITB Architecture Student Excursion) Program 2017 (Series of Events) 2016 - 2017

Adobe CC:

Photoshop

Illustrator

InDesign

Lightroom

Others:

Microsoft Office

Staff of Graphic Design Gaung Bandung 66 (IMA-G Annual Event) 2017

Operating System

Head of Graphic Design July Graduation Parade, Institut Teknologi Bandung 2017 Head of Information and Media IMA-G ITB (ITB Architecture Students Association) 2018

Apple iWork

Macintosh and Windows

INTERESTS Architecture Interior design Art & graphic design Books & reading

Travelling


CONTENTS Burangrang Public Library Malabar Gardens Lifestyle Center ITB Jatinangor University Canteen Palu’s Monument of Indonesian Culture No-Phone Space Other Works


BURANGRANG PUBLIC LIBRARY 3rd Year Architectural Design Studio / 2017 Supervisor: Ir. Hidayat Amir

BRIEF The brief of this project was to design a library in a dense downtown area of Bandung. The site is limited and surrounded by other commercial buildings. The building must serve as an “urban oasis� to its dense surroundings The design is also expected to meet lighting, ventilation, and universal design requirements.

Jalan Burangrang 21, Lengkong, Kota Bandung KDB 70% - KDH 20% - KLB 1.4


DESIGN ISSUES URBAN INFILL Responding

to

the

dense

urban

surroundings.

VERTICAL ZONING

BOOK MAINTENANCE Books shouldn’t be exposed to direct sunlight thus needing protective facades.

TROPICAL CLIMATE Responding to the tropical climate

Library

2nd - 4th floor

context.

Cafe, Lobby & Office

FA C A D E

1st floor

Parking

Semi-basement

VERTCIAL LOUVRE SUNSHADING Acts as a sound barrier, reduces direct sunlight, and is an interesting facade design.


MASSING

Rectangular prism

FRONT ELEVATION

Size variations to make the mass dynamic

Some edges were made round

Substraction on the inside to make a continuous void

SIDE ELEVATION


SITE PLAN


1

SECTION A

ST

FLOOR PLAN

2 ND F L O O R P L A N

3 RD F L O O R P L A N

SECTION B


4 TH F L O O R P L A N

BASEMENT PLAN


MALABAR GARDENS LIFESTYLE CENTER 4th Year Architectural Design Studio / 2018 Supervisor: Dewi Larasati, S. T., M. T., Ph. D.

BRIEF The brief of this project is to design a building that has multiple main functions; commercial and residential. The project is located in a dense commercial area that has many activities going on at the same time in various nodes in the area, thus the building must be able to connect the activity nodes and be permeable for pedestrians to walk through.

Jalan Achmad Yani 180 - 202, Lengkong, Kota Bandung KDB 70% - KDH 20% - KTB 80% - KLB 5.6


VERTICAL ZONING

DESIGN ISSUES PERMEABILITY Enabling pedestrians to walk through the building and connecting activity nodes.

Apartment

PRIVACY Dividing

the

privacy

5th - 13th floor level

between

residential area and commercial area

TROPICAL CLIMATE

Building core & vertical circulation

Responding to the tropical climate context.

Amenities 4th floor

CONCEPT The building faces north and south, maximizing

Shopping Center

1st - 3rd floor

openings and natural lighting.

Parking The building enables pedestrians to walk from one side of the site perimeter to the other.

1st - 3rd basement


A PA R T M E N T U N I T S

STUDIO

FRONT ELEVATION

2 BEDROOMS

3 BEDROOMS (MAIN FLOOR)

3 BEDROOMS (MEZZANINE)

SIDE ELEVATION


SITE PLAN


1 ST F L O O R

(SHOPPING CENTER)

1. Drop-off area

7. Arcade shopping

12. Janitor room

2. Main lobby

8. Re tenant

13. AHU room

3. Lobby

9. Nonpermanent tenant

14. Panel room

4. Atrium

10. Public garden

15. Emergency lift

5. ATM center

11. Toilet

16. Emergency stairs

6. Anchor tenant

2 ND F L O O R ( S H O P P I N G C E N T E R ) 1. Department store

6. Nonpermanent tenant

10. AHU room

2. Supermarket

7. Mushalla

11. Panel room

3. Anchor tenant

8. Toilet

12. Emergency lift

4. Retail tenant

9. Janitor room

13. Emergency stairs

5. Bookstore

3 RD F L O O R

(SHOPPING CENTER)

1. Foodcourt

5. Retail tenant

9. AHU room

2. Department store

6. Roof garden

10. Panel room

3. Supermarket

7. Toilet

11. Emergency lift

4. Game center

8. Janitor room

12. Emergency stairs


4 TH F L O O R

(AMENITIES)

1. Sky garden

8. Children daycare

14. Toilet

2. Infinity pool

9. Laundry room

15. Janitor room

3. Sky bar

10. Mail room

16. AHU room

4. Gym

11. Multifunction room

17. Panel room

5. Spa

12. Minimarket

18. Emergency lift

6. Coworking space

13. Shower room

19. Emergency stairs

7. Library

5 TH- 1 0 TH F L O O R

( O N E - S T O R E Y A PA R T M E N T )

1. Studio unit (24 units)

5. Panel room

2. 2 BR unit (10 units)

6. Emergency lift

3. Janitor room

7. Emergency stairs

4. AHU room

1 1 th- 1 3 TH F L O O R

( D O U B L E - S T O R E Y A PA R T M E N T )

1. 3 BR unit (16 units)

4. Panel room

2. Janitor room

5. Emergency lift

3. AHU room

6. Emergency stairs


1 ST B A S E M E N T

( PA R K I N G )

1. Parking

6. Parking manager office

11. Janitor room

2. Drop-off & loading area

7. Staff room

12. AHU room

3. Apartment lobby

8. Chiller room

13. Panel room

4. Lift lobby

9. Pump room

14. Emergency lift

5. Building manager office 10. Battery room

2 ND- 3 RD B A S E M E N T ( PA R K I N G ) 1. Parking 2. Janitor room 3. Panel room 4. Emergency lift 5. Emergency stairs

15. Emergency stairs


J AT I N A N G O R I T B UNIVERSITY CANTEEN 2nd Winner for ITB Jatinangor Canteen Design Competition / 2018 Collaboration with Prisky Kartikasari, Shazkia Aulia S. D., and Zahra Dhia Imtinan Supervisor: Dr. Eng. Hanson Endra Kusuma, S. T., M. Eng.

BRIEF The brief of this project is to design the interior of Jatinangor ITB’s existing university canteen, located on the first floor of one of their lecture halls, Gedung Kuliah Umum II. The canteen serves not only as a place to eat, but also as a place for activities such as studying, group discussions, etc.

ITB Jatinangor Campus, Jalan Jenderal Purn. Dr. (HC) Mashudi 1, Jatinangor, Kabupaten Sumedang


C O N C E P T:

“A F L E X I B L E S PA C E � MAIN FUNCTIONS OF THE CANTEEN

BUSY HOURS

LUNCH SHIFTS Lunch time is assumed to be divided into 8

The busy hours of the canteen is 10.00 Eating

Studying / working

Social activities (discussions, study groups)

DINING TABLES This design uses the existing dining tables, thus reducing additional costs and utilizing the existing resources. Each table is equipped with electric sockets and desk lamps that are permanently attached to the table. They are permanently attached to prevent vandalism and theft.

AMPHITHEATRE The amphitheatre is equipped with portable tables and cushions. On dining hours the amphitheatres can be used to eat, and on other hours they can be used to sit and do other kinds of activities.

14.00 with a total of 2000 users including students, lecturers, and staff.

shifts (250 people with a duration of 30 minutes per shift). The design is able to accomodate up to 434 people on the 1st floor and 52 people on the mezzanine.


LESEHAN The lesehan (sitting on the ground) area is made using boards made from wood. These boards can be used in many different ways, Each board weighs 15 kilograms and can be lifted by two people, so that it is easy to rearrange the boards as needed. There are also cushions so users can sit more comfortably. This area can be set up to do many kinds of activities, such as eating, having discussions and presentations, and also performing.


A R R I V E C L E A N LY, L E A V E C L E A N LY This concept is about the user awareness of the canteen. Users are expected to clean the table and put the dirty dishes in the place provided after they finish eating. This will make the user circulation cycle smoother and faster. This concept also increases values of discipline and respect for cleanliness for the users. With this self-service system, the canteen doesn’t need many cleaning staff and the canteen will always be clean and comfortable.


EASY MAINTENANCE

CABLES Cables for the main power line is extended and distributed through the floor so that the installment and maintenance is easy. The cables has cable protectors to make them stay in place.

DESK LAMPS

UPLIGHTS

Desk lamps on the dining tables are installed using

Uplights are used to optimize the lighting because

the existing power line, and are permanently installed

shining light to the ceiling will make the room overall

to all the dining tables using nuts and bolts directly to

brighter. Uplights are installed on the columns, with

the tables to prevent them from being stolen.

a height that is reachable by people to make it easier for maintenance when needed.


GROUND FLOOR PLAN

MEZZANINE PLAN


FURNITURES SMALL TABLE

DINING TABLE

WALL MAGAZINES

WOODEN BOARD FOOD STALL

PLANT RACK PA R T I T I O N

LAMPS

W O O D E N PA R T I T I O N

STAINLESS STEEL S H E LV E S


PA L U ’ S M O N U M E N T O F I N D O N E S I A N C U LT U R E Competition Entry for TKIMAI XXXVI Cultural Monument Design Competition / 2018 Collaboration with Joshua Aditya, Theofillus Terry, and Yahya Ayyash A.

BRIEF The brief of this project is to design a monument of Indonesian culture in the City of Palu. Palu is the capital of Central Sulawesi Province, Indonesia. Palu is known as the City of Five Dimensions, consisting of valleys, seas, rivers, mountains, and bays. The site is around the Tomb of Pue Nggari, which is currently neglected, to help preserve the tomb as a cultural heritage.

Jalan Doktor Suharso Besusu Barat, Palu Timur, Kota Palu, Sulawesi Tengah KDB 40% - KDH 60%


THE CITY OF FIVE DIMENSIONS The design of the monument area represents the five dimensions in Palu. The long ramp symbolizes valleys. The large pond in the middle symbolizes seas. The long and thin pond on the front symbolizes rivers. The corridor that is elevated above the other areas symbolizes mountains. Lastly, the rounded stairs in front of the monument symbolizes bays.

P U B L I C S PA C E This historical area is designed as a public space, so it can be accessed by everyone regardless of age and condition. This space is expected to trigger social interactions between people and increase the sense of belonging to this tomb.


BAMBOO MONUMENT The monument is made using bamboo, a local material in Indonesia. The monument is made of 34 bamboos that forms a bond and supports each other, symbolizing 34 provinces in Indonesia that support each other despite their differences. This also symbolizes Indonesia’s “Gotong Royong” (mutual cooperation) culture.


M U S E U M O F PA L U ’ S C U LT U R E

MAKAM PUE NGGARI

The museum is underground, below the monument area. The entrance to

Makam Pue Nggari (the Tomb of Pue Nggari) is one of the cultural heritages

the museum is located below the ramps that surround the monument. In the

in Palu, but it is rarely known and is not maintained properly. Pue Nggari was

museum, there are displays that tell about the history of Palu and Pue Nggari.

the founder of Palu. As a cultural heritage, Makam Pue Nggari should be

MOSQUE The mosque is shaped as a circle, so that it is in harmony with the shape of the monument area. It uses bamboos as the facade to match the material of the monument and also to show contrast against the mosque’s other materials.

protected and preserved. The Tomb of Pue Nggari is located exactly below the monument. To visit the tomb, visitors should enter the museum first. Inside the museum, there is a corridor that leads straight to the tomb. The tomb isn’t relocated from its original position, it is only restored and made indoor.


A S PA C E F O R C O M M U N I C AT I O N :

N O - P H O N E S PA C E Competition Entry for 120 Hours International Competition / 2018 Collaboration with Joshua Aditya and Theofillus Terry

BRIEF The brief of this project was to design a space for communication. Communication has evolved throughout the time, from body language to online messages. In an era of time-space compression, overinformation and social networks, has communication lost its spatial aspects? How can architecture generate interaction? The contestants were given 120 hours to brainstorm, design, and finish the project.


People have limited time to live. Therefore, time is precious and should not be wasted. Time must be used wisely. How much time do you spend in a day connecting with someone on your phone? On the other hand, how much time do you spend in a day interacting with someone physically? You will not realize how much time has gone by, and before you know it, you have none left. Do not spend too much of your limited time on a mere virtual world, communicating without the bond formed by a physical, real-life interaction. Do not let the digital world take over your life.

PLAN

Put down your phone. Sit down. Talk.

SECTION


Polycarbonate roof Steel structure “No-phone” table “Interaction” chair

Concrete floor

AXONOMETRY

The small and inward space creates an intimate atmosphere between the people inside. Everyone must put their phones on the table. The phones must not be touched, let alone be used. In this intimate, phoneless atmosphere, people can focus on giving their time to the person next to them.


OTHER WORKS Logo design, poster design, book design & layout, photography


LO G O D E S I G N

BOOK DESIGN

FACADE (ITB Architecture Student Excursion) Excursion Book - Volume 1, Lombok, Indonesia Published on 2018 (ISSN number: 2620 - 472X)


POSTER DESIGN


S Q U A R E D I G I TA L P O S T E R S


PHOTOGRAPHY


Get in touch: nabilaputrifauzia@gmail.com +62878-2390-3098

Profile for Nabila Putri Fauzia

Undergraduate Architecture Portfolio // Nabila Putri Fauzia  

Selected works of Nabila Putri Fauzia, an undergraduate architecture student in Institut Teknologi Bandung. Projects range from 2017 - 2018,...

Undergraduate Architecture Portfolio // Nabila Putri Fauzia  

Selected works of Nabila Putri Fauzia, an undergraduate architecture student in Institut Teknologi Bandung. Projects range from 2017 - 2018,...

Profile for nabvla
Advertisement