Page 1

TIEDON LÄHTEILLÄ NAANTALIN SAARISTOSSA Merimasku - Rymättylä - Velkua - Livonsaari

Naantalin kaupunki 2016


Pohjakartta ŠKarttakeskus Oy, L11001/6

2


TIEDON LÄHTEILLÄ NAANTALIN SAARISTOSSA Lukijalle Naantalin saaristo on Merimaskun, Rymättylän, Velkuan ja Livonsaaren muodostama alue, jolla asuu noin 4 400 ympärivuotista asukasta (2015). Mökkejä koko Naantalin alueella on noin 4 600 ja niissä mökkiläisiä noin 20 000. Nyt ensimmäistä kertaa ilmestyvä Tiedon lähteillä Naantalin saaristossa -opas on laadittu saaristolautakunnan toimeksiannosta. Vihkonen esittelee saariston julkisia palveluja ja johdattelee lukijan eri puolilla internetiä olevan aluetta ja saaristoelämää koskevan tiedon pariin. Julkisten palveluiden lisäksi Naantalin saaristossa on paljon myös yrittäjiä ja yhteisöjä, joiden palveluista ja tapahtumista löydät tietoa muun muassa tienvarsimainoksista, yhteisöjen verkkosivuilta (osoitteita on tässä oppaassa), painetuista aluelehdistä sekä Saaristotiedotteista. Muista myös herkullinen lähiruoka! Toivomme, että oppaasta on hyötyä ja iloa niin mökkeilijöille, satunnaisille kävijöille, Naantalin saaristoon muuttamista suunnitteleville kuin vakituisille asukkaillekin! p.s. Vihkosen näköisversio on luettavissa osoitteessa www.naantali.fi > Kunta-info

Kuuma vinkki: Oppaasta löytyvät QR-koodit aukeavat

3

älypuhelimeen ladattavan ilmaisen skannausohjelman avulla. Kätevää, säästyt pitkien nettiosoitteiden naputtelemiselta!

Haluatko antaa oppaasta palautetta? Se onnistuu osoitteessa www.naantali.fi > Osallistu ja vaikuta > Anna palautetta Lämmin kiitos!


PALVELUPISTEET JA LÄHIKIRJASTOT

Naantalin kaupungilla on palvelupisteet saaristossa Merimaskussa, Rymättylässä ja Velkualla. Kussakin palvelupisteessä työskentelee alueen hyvin tunteva palveluneuvoja, jolta saat monipuolisesti tietoa sekä kaupungin että muiden toimijoiden palveluista ja tapahtumista. Palvelupisteet sijaitsevat samoissa tiloissa lähikirjastojen kanssa. Voit käyttää palvelupisteessä myös tietokonetta yleisöpäätteitä on palvelupisteissä 1-3, ja oman koneen käyttöä varten tiloista löytyy langaton nettiyhteys. Myös kopiointi, skannaus ja tulostus onnistuvat. Viranomaisille osoitetut printit ja kopiot ovat ilmaisia, ja muut maksavat 0,50 €/kpl.

Kannattaa siis olla kainostelematta yhteydessä palvelupisteeseen!

Saaristotiedotteet Yksi palvelupisteiden tehtävistä on kunkin alueen Saaristotiedotteen kokoaminen. Alueensa asioista aina ajan tasalla oleva tiedote ilmestyy 11 kertaa vuodessa ja se jaetaan postitse kaikille alueen vakituisille asukkaille.

4

Palvelupisteen ideana on olla valmis auttamaan myös sellaisissa asioissa, jotka ovat kullekin asiakkaalle henkilökohtaisesti tärkeitä - pieniä tai suuria. Tilanteen mukaan katsotaan, mitä asialle voisi tehdä ja mistä tietoa voisi etsiä.

Kesäasukkaat ja satunnaiset kävijät voivat napata paperisen tiedotteen mukaansa alueensa palvelupisteestä, tai Merimaskun tiedotteen myös K-Ruusumosta (Merimaskuntie 101) sekä Rymättylän tiedotteen myös Rymättylän Salesta (Vanhatie 1). Netistä tiedotteet löytyvät osoitteesta www.naantali.fi > Tiedotteet > Saaristotiedotteet


Palvelupisteissä on saatavilla esimerkiksi vesinäytepulloja ja ohjeet näytteen ottamiseen, Föli-aikatauluja, eri viranomaisten lomakkeita, tonttiesitteitä, asemakaavoja ja tiesuunnitelmia, venelaituriporttien avaimet, alueiden paino- ja muita tuotteita, kalastuslupia ym. Palvelupisteet ovat myös isännänviirien noutopiste.

Merimaskun palvelupiste ja lähikirjasto Iskolantie 9, Merimasku p. 02 4345 540 merimasku.palvelupiste@naantali.fi

Rymättylän palvelupiste ja lähikirjasto Metsätie 1, Rymättylä p. 02 4345 510 rymattyla.palvelupiste@naantali.fi

Avoinna: ma, ti ja to klo 13–19 ke ja pe klo 9–15 aattopäivinä klo 10–15

Avoinna: ma, ti ja to klo 13–19 ke ja pe klo 9–15 aattopäivinä klo 10–15

www.naantali.fi > Kunta-info > Asiointi ja neuvonta > Merimaskun palvelupiste

Naantalin kaupungin rakennusvalvonta palvelupisteessä touko-kesä-elo- ja syyskuussa keskiviikkoisin klo 9–11. www.naantali.fi > Kunta-info > Asiointi ja neuvonta > Rymättylän palvelupiste

Velkuan palvelupiste ja lähikirjasto

Palvelukeskus Kummeli, Sauniementie 3, Velkua p. 040 9000 863 velkua.palvelupiste@naantali.fi Avoinna: ma-pe klo 9–15

5

Velkuan palvelupiste on myös täyden palvelun posti, joka on avoinna samaan aikaan kuin palvelupiste (ks. tarkemmin s. 6). www.naantali.fi > Kunta-info > Asiointi ja neuvonta > Velkuan palvelupiste

Lähikirjastojen nettisivut löytyvät osoitteesta www.naantali.fi > Kirjastot > Toimipisteet ja aukioloajat


POSTIPALVELUT Posti @ Rymättylän Apteekki, p. 02 252 1202

Viluntie 3, Rymättylä Avoinna ma–pe 9.00–16.30 (apteekin aukioloaikoina) Viimeiset postiinjättöajat: kirjeet, paketit ja pikakirjeet klo 14.45 Täyden palvelun posti = voit noutaa ja lähettää postilähetyksiä, ja ostaa postimerkkejä, postitus- ja pakkaustarvikkeita sekä lahjatuotteita. Postin ja apteekin yhteydessä on myös Matkahuollon pakettipiste.

Posti @ Palvelukeskus Kummeli/Velkuan palvelupiste, p. 040 9000 863

Sauniementie 3, Velkua Avoinna ma–pe 9–15 (palvelupisteen aukioloaikoina)

Postin noutopiste @ Livonsaaren kyläkauppa, p. 044 989 8077

Velkuantie 988, Livonsaari Avoinna ma–ti 10–17, ke 10–14, to 10–17, pe 10–18, la 9–14, su 11–14 (kyläkaupan aukioloaikoina) Viimeiset postiinjättöajat: kirjeet, paketit ja pikakirjeet klo 11.00 Noutopiste = paketti- ja kirjelähetysten noutaminen, valmiiksi maksettujen ja kotimaan lähetysten lähettäminen (pl. vakuutetut ja saantitodistuslähetykset, jotka noudetaan postista 21100 Naantali, Tullikatu 11) sekä asiakaspalautukset ja sopimus- ja hinnoittelupalvelulähetykset. Myynnissä postimerkkejä sekä postitus- ja pakkaustarvikkeita.

+ Postin kirjelaatikot eri puolilla Naantalin saaristoa.

Viimeiset postiinjättöajat: kirjeet klo 13.45, paketit klo 13.35 Täyden palvelun posti = voit noutaa ja lähettää postilähetyksiä, ja ostaa postimerkkejä, postitus- ja pakkaustarvikkeita sekä lahjatuotteita.

6

Naantalin kaupunki ei vastaa oppaan tietoihin sen ilmestymisen jälkeen tulleista muutoksista.


YHTEISÖSSÄ ON VOIMAA Yhteisöt ja yrittäjät ovat Naantalin saariston tärkeä voimavara. Tälle sivulle on koottu nettiosoitteita, joiden kautta löydät paljon tietoa Merimaskun, Rymättylän, Velkuan ja Livonsaaren aktiivisista paikallistoimijoista.

www.merimasku.fi

Ylläpitäjä: Merimasku-Seura ry

www.rymattyla.fi

Rymättylän Yrittäjät ry

www.rymattyla-seura.fi Rymättylä-seura ry

www.roola.fi

Röölän kylätoimikunta ry (Röölä sijaitsee Rymättylässä)

www.velkua.fi

Velkuan saaristolaisyhdistys ry

7

www.prosinervo.com

Pro Sinervo ry ja Sinervon talot (Sinervon talo sijaitsee Velkuan Teersalossa)

www.livonsaari.fi

Livonsaaren kyläyhdistys ry


SAARISTOLIIKENNE Lautat ja yhteysalukset

Saariston rengastie

Koko Suomen maantielautta- ja yhteysalusliikenteen aikataulupalvelu: www.lautta.net.

Saariston rengastie on virallinen matkailutie, jonka voi kulkea joko polkupyörällä tai autolla. Tutustu monipuoliseen reittiin ja sen eri etappeihin:

Kätevästä palvelusta voi etsiä aikataulua laiturin, paikan, reitin tai aluksen nimen mukaan. Sivuilta löytyvät myös lossien suorat puhelinnumerot.

Saaristoreitti Naantali – Taivassalo – Kustavi Saaristoreitti on leppoisa tapa kokea Naantalin saaristoa ja Kustavia kesällä. Päätepysäkkien välillä pysähdytään mennen tullen Merimaskussa, Velkualla, Taivassalossa sekä Parattulan yhteyslaiturissa Kustavissa. Voit valita vaikka vain kahden sataman välin tai tehdä koko reitin. M/S Aavattaren aikataulut, hinnat ja muut tärkeät tiedot: www.naantalinmatkailu.fi > Näe ja koe > Saaristo ja Naantalin lähiseutu > Saaristoreitti Varaukset ja liput: Naantalin Matkailu, p. 02 435 9800, info@naantalinmatkailu.fi

www.saaristonrengastie.fi


SAARISTOLIIKENNE Linja-autossa onpi tunnelmaa... Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin linja-autot liikennöivät Naantaliin ja Naantalin saaristoon.

Vainion Liikenne Oy:n reitti Turusta Livonsaareen ja Velkualle/Teersaloon

Tulostettuja aikatauluja on saatavilla saariston palvelupisteistä (ks. s. 4–5), ja netistä ne löytyvät netistä kätevästi näin:

www.vainionliikenne > Reitit ja aikataulut > Lue aikataulut verkossa > Turku – Lemu – Askainen – Velkua

www.föli.fi > Pdf-aikataulut > Naantalin sisäiset linjat

Vainion Liikenne Oy, p. 02 777 330 (ma–pe klo 8–16)

www.föli.fi > Pdf-aikataulut > Seutulinjat 6 ja 7

Lähin Fölin palvelu- ja latauspiste: Naantalin kaupungintalon palvelupiste, Käsityöläiskatu 2, p. 02 4345 211. Muista myös kätevä ja hiukan edullisempi bussikortin nettilataus: nettilataus.turku.fi. Fölin palvelutoimisto Turussa, p. 02 262 4811 (ma–pe klo 8–18, la 9–14)

9

SAARISTOON

FÖLI


MUISTA AINA SAARISTOSSA Voi ei, Pipsalla on taas punkki!

Rannassa on sinilevää, nyt ei saa mennä uimaan

Yök, mutta kesää ei silti tarvitse pilata punkkeja kammoamalla. Sen sijaan kannattaa ottaa punkkisyyni rutiiniksi eli tarkistaa sekä ihmisten että lemmikkieläinten iho aina luonnossa oleskelun jälkeen.

Sinilevä on varsinkin loppukesien ei-toivottu vieras vesistöissä ympäri Suomea. Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä. Silmämääräisesti ei voi tietää, onko sinilevä vaarallista vai vaaratonta, joten yleinen ohje on, että sinileväisessä vedessä ei saisi uida, sitä ei saa juoda eikä sitä pidä käyttää esimerkiksi saunan löylyvetenä.

Punkkitiedonjanoa puolestaan voi tyydyttää tutustumalla asiantuntijoiden kirjoittamaan, erittäin kattavaan Kuka pelkää punkkia? -tietokantaan. Kaikki mitä olet koskaan halunnut tietää punkista eli puutiaisesta: www.terveyskirjasto.fi > Terveystieto > Puutiaisten levittämät taudit

Tarkkaile siis miltä vesi näyttää ja ole varovainen - jo siinä vaiheessa kun sinilevä näkyy vedessä vain vaaleina hippusina tai tikkuina. Levätilanne ja pintaveden lämpötila Järvi- & MeriWikissä: www.jarviwiki.fi

Valtakunnalliset levätilannekatsaukset: www.ymparisto.fi > SYKE Info > Viestintäaineistot > Levätilannekatsaukset

10


MUISTA AINA SAARISTOSSA Tuota pitäisi varmaan mennä näyttämään Kiireellistä hoitoa tarvitsevien ensiapuvastaanotto on Naantalin terveysasemalla arkipäivinä klo 8–20 ja lauantaisin klo 9–14. Päivystystä ei ole sunnuntaisin, arkipyhinä sekä juhannus- ja jouluaattoina. p. 02 436 2760 Tuulensuunkatu 6, Naantali Muina aikoina päivystää Turun alueen yhteispäivystys Tyksin T2-sairaalassa (rakennus 18), Savitehtaankatu 1, Turku. Yhteispäivystyksen keskitetty puhelinneuvonta: p. 02 313 8800 Tarkemmat tiedot päivystyksestä sekä Naantalin saaristoalueiden terveysasemien yhteystiedot: www.naantali.fi > Terveys

Miksi Musti ontuu?

11

Pieneläinpäivystys arkisin klo 17-08 sekä viikonloppuisin, p. 0600 124 44 (0,50 €/min + ppm)

Hyötyeläinpäivystys arkisin klo 16-08 sekä viikonloppuisin, p. 0600 041 451 (0,70 €/min + ppm) www.turku.fi > Asuminen ja ympäristö > Eläimet > Eläinlääkäri ja päivystys Turun alueella

HÄLYTYSNUMEROT Ambulanssi, poliisi, palokunta

112

Myrkytystietokeskus

09 471 977


PIDÄ HUOLTA Pieni nokipoika vaan

Kuka kiltti veisi roskiksen?

Naantalissa tekee nuohoustyötä neljä piirinuohoojaa, ja nuohouksen valvonnasta vastaa Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos. Nuohoustyö hoituu käytännössä siten, että nuohoojamestari ottaa yhteyttä kiinteistön omistajaan ja tarjoaa palveluitaan.

Lounais-Suomen Jätehuolto on kilpailuttanut asukkaiden puolesta jätteen kuljetukset koko Naantalin kunnan alueella ja hoitaa jätehuollon organisoinnin sekä asiakaspalvelun. Pientalojen jäteastioiden tyhjennyksestä Merimaskun, Rymättylän, Velkuan ja Livonsaaren alueilla vastaa Kiinteistöhuolto M. Valkama.

Nuohoojien yhteystiedot Naantalin saaristoalueilla: Merimasku ja Rymättylä Sauhu Nuohous, Jukka Savonheimo, p. 0440 262 663

Pientalon ja vapaa-ajanasunnon jätehuolto Naantalin alueella: www.lsjh.fi > Kiinteistön jätehuolto > Pientalon ja vapaa-ajan asunnon jätehuolto > Naantali Lounais-Suomen Jätehuolto: palvelunumero 0200 47 470 asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Velkua Matti Varjonen, p. 0400 224 104 Livonsaari Timo Kangasaho, p. 050 5487 843 www.naantali.fi > Asuminen ja rakentaminen> Nuohous

Ethän kierrättämättä jätä Kierrätyspistekartta: www.kierratys.info

12


PALJON ILOA VEDESTÄ Yks kaks kolme, istu isän polve

Nyt pestään matot!

Naantalin saaristoalueella on viisi kaupungin ylläpitämää uimarantaa. Kaksi uimarantaa sijaitsee Merimaskussa, kaksi Rymättylässä ja yksi Velkualla.

Naantalin saariston matonpesupaikat sijaitsevat ”kuivalla maalla” Merimaskussa (Särkänsalmi), Rymättylässä (Kirkkolahti) ja Velkualla (Teersalo). Ethän vahingoita vesistöjä pesemällä mattoja meressä, järvessä tai muussa luonnonvedessä!

Katso rantojen tarkemmat sijainnit: www.naantali.fi > Liikunta ja ulkoilu > Uinti > Uimarannat

Lisää tietoa matonpesupaikoista: www.naantali.fi > Asuminen ja rakentaminen > Matonpesupaikat

Uimaveden laatua seurataan säännöllisesti uimakauden aikana (15.6.–31.8.) n. 1–2 kertaa kuukaudessa Tarkista lempirantasi tilanne: www.naantali.fi > Ympäristö ja luonto > Veden laatu > Uimaveden laatu

13


HISTORIAN HAVINAA NAANTALIN SAARISTOSSA Kollolan kotiseututalo

Kollolantie 2, Merimasku www.naantali.fi > Kulttuuri > Kollolan kotiseututalo

Rymättylän museo

14

Kirjalan kirkkotie 2, Rymättylä www.naantali.fi > Kulttuuri > Rymättylän museo

Silliperinnekeskus Dikseli

Sillitie 2, Röölä www.naantali.fi > Kulttuuri > Silliperinnekeskus Dikseli


www.naantali.fi

www.naantalinmatkailu.fi

Saariston palveluneuvojat (s. 4–5) ovat eläviä tietolähteitäsi paikan päällä saaristossa, mutta kannattaa tutustua myös Naantalin kaupungin nettisivuihin. Sinua saattavat kiinnostaa esimerkiksi vapaat pientalotontit tai vaikkapa päivähoitopaikat.

Avoinna ympäri vuoden ma–pe klo 9.00–16.30. Kesällä 27.5.–21.8.2016 ma-pe klo 9–18, la-su klo 10–16.

Naantalin kaupunki, p. 02 4345 111 (vaihde) Käsityöläiskatu 2, Naantali kirjaamo@naantali.fi

Naantalin sivuilla on myös ajantasainen Tapahtumakalenteri, johon on listattu kattavasti Naantalin alueen kaikille avoimet, eri tahojen järjestämät tapahtumat: www.naantali.fi > Tapahtumat

Naantalin Matkailu, p. 02 435 9800 Kaivotori 2, Naantali info@naantalinmatkailu.fi

Valtavasti saaristotietoa; mm. päiväretkistä Rymättylään ja Velkualle, saariston mansikkapaikoista ja yhteysalusliikenteestä, nähtävyyksistä jne.: www.naantalinmatkailu.fi > Näe ja koe > Saaristo ja Naantalin lähiseutu

15

Naantalin kaupunki ei vastaa oppaan tietoihin sen ilmestymisen jälkeen tulleista muutoksista.


www.naantali.fi www.facebook.com/naantalinkaupunki www.instagram.com/naantaliofficial

Naantalin kaupunki 2016

Profile for Naantalin kaupunki

Tiedon lähteillä Naantalin saaristossa  

Esite tarjoaa monen maun mukaisia mahdollisuuksia löytää tietoa Merimaskun, Rymättylän, Velkuan ja Livonsaaren palveluista, sekä väyliä muun...

Tiedon lähteillä Naantalin saaristossa  

Esite tarjoaa monen maun mukaisia mahdollisuuksia löytää tietoa Merimaskun, Rymättylän, Velkuan ja Livonsaaren palveluista, sekä väyliä muun...

Advertisement