Page 1

2/2019 Naantalilaisten oma kaupunkilehti

9 10

Jätehuollon korttelikeräystä kokeillaan Naantalissa Kaavoituskatsaus 2019

Vastasyntyneiden perheitä muistetaan Naantali-pipolla 6

Naantalin kesä tarjoaa tekemistä koko perheelle! Lasten museopäivä ja Naantalin Lasten Musiikkijuhlat tarjoavat paljon kivaa tekemistä lapsille Sunnuntai 9.6. kannattaa varata monipuoliselle maksuttomalle ohjelmalle vanhassakaupungissa, kun lapsille järjestetään museopäivä ja Suuri lastenjuhla. Naantalin museo täyttää 100 vuotta ja Hiilolan pihassa lapset saavatkin osallistua entisajan juhlavalmisteluihin. Naantalin Musiikkijuhlien lastenjuhlassa Kirkkopuistossa on tarjolla leikkejä, laulua, kuvataidetta, keppihevosia, ilmapalloja ja pehmoeläinklinikka. Juhlassa esiintyy myös Ville Viikinki ja Aura Brass Band johtajanaan Petri Junna. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. www.naantali.fi/museo www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Kurkista sisään ja tutustu!

Lue lisää Naantalin museon kesäohjelmasta

18


Seuraava Nasta ilmestyy 5.9.2019

Väestön lisäys ei tule kasvavallakaan seudulla itsestään. Naantalin täytyy onnistua monissa asioissa, jotta saamme muuttovoittoa ennen kaikkea työikäisten ja lasten ikäluokissa.

Lähetä ilmoitusaineisto 9.8. mennessä nasta@naantali.fi

2/2019 Pääkirjoitus..............................................................................2 Uusi verkkopalvelu ja verkkokauppa.............................3 Virastojen kesäaukiolo.........................................................3 Europarlamenttivaalit..........................................................4 Suomi.fi-viestipalvelu..........................................................4

Naantalin kasvun jatkuminen vaatii määrätietoista työtä

Asuntomessut.........................................................................5

Vain joka viidennen kunnan väkiluku kasvoi viime vuonna. Kasvavia kuntia oli noin 60. Jo lähitulevaisuudessa näitä kuntia on entistä vähemmän. Syntyvyys laskee paljon nopeammin kuin vielä muutamia vuosia sitten ennakoitiin. Useimmissa kunnissa luonnollinen väkiluvun kasvu on ollut jo vuosia pakkasella: syntyneitä on joka vuosi vähemmän kuin kuolleita. Lisäksi kuntien välinen muuttoliike vähentää suuressa osassa Suomea väestön määrää.

Asuntomessut on yksi tärkeä keino tehdä Naantalista pitkäjänteisesti mielenkiintoinen ja vetovoimainen asuinkaupunki. Vaikka asuntomessujen järjestämiseen on vielä vuosia aikaa, tulevat messut ovat tehneet Naantalista aikaisempaa kiinnostavamman kaupungin seudun asukkaiden näkökulmasta.

Ehdota liikuntalähettilästä.............................................. 15

Olemme vaimoni kanssa asuneet vajaan vuoden ajan Kukolanvainion asuntoalueella Luonnonmaalla. Ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet alueelle, mutta rakentaminen jatkuu kiivaana vielä muutaman vuoden ajan. Teen päivittäin havaintoja, jotka vahvistavat uskoani Naantalin vetovoimaan lapsiperheiden keskuudessa. Lähes kaikki asukkaat ovat nuoria aikuisia ja pieniä lapsia.

Naantalin opisto ja musiikkiopisto............................... 20

Viime vuosien väestökehityksen ja muiden kehityssuuntien perusteella näyttää todennäköiseltä, että tulevina vuosikymmeniä Suomessa on vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua. Pääkaupunkiseudulla arvioidaan olevan mahdollisuudet suurimpaan kasvuun ja myös Tampereen ja Turun seuduilla on melko hyvät mahdollisuudet lisätä väkilukuaan. MERKITTÄVÄÄ MUUTTOVOITTOA TARVITAAN TULEVAISUUDESSAKIN Naantali on ollut viime vuosinakin väkiluvultaan kasvava kaupunki. Viime vuonna väkiluvun kasvu oli 76 henkeä. Viimeisen neljän vuoden aikana väkiluku on kasvanut 374 hengellä. Edellisellä nelivuotiskaudella eli vuosina 2011–2014 kasvu oli vain 64 henkeä, mikä johtuu ennen kaikkea siitä, että asuntorakentaminen oli Naantalissa hyvin vähäistä noiden vuosien aikana. Viime vuosien väkiluvun kasvu on pääosin perustunut siihen, että Naantali on ollut muuttovoittokunta kuntien välisessä muuttoliikkeessä. Muuttovoitto oli neljän viimeisen vuoden aikana 496 henkeä.

Jouni Mutanen kaupunginjohtaja

Kaupunginjohtajan kynästä

Ilahduttavaa on, että Naantali on saanut vuosina 2015–2018 muuttovoittoa pääosin juuri niissä ikäluokissa, joissa se on toivottavaa elinvoimaisen väestö- ja ikärakenteen kannalta. Merkittävää muuttovoittoa on ollut 0–14-vuotiaiden lasten ja nuorten 25–44-vuotiaiden aikuisten ikäryhmissä. Jotta väkiluku kasvaisi myös tulevaisuudessa, kaupunkimme pitää saada vuosittain merkittävää muuttovoittoa, koska luonnollinen väkiluvun kasvu on Naantalissakin negatiivista. Naantalin kasvumahdollisuuksia tukee sijainti kaupunkiseudulla, jolla on poikkeuksellisen hyvät kasvumahdollisuudet. MÄÄRÄTIETOISELLA TYÖLLÄ LUODAAN VETOVOIMAINEN KAUPUNKI Väestön lisäys ei tule kasvavallakaan seudulla itsestään. Naantalin täytyy onnistua monissa asioissa, jotta saamme muuttovoittoa ennen kaikkea työikäisten ja lasten ikäluokissa. Vetovoiman ja kilpailukyvyn perustekijöitä ovat hyvä asunto- ja yritystonttitarjonta, monipuoliset asumisvaihtoehdot, laadukkaat peruspalvelut, myönteinen työpaikkakehitys ja kaupungin hyvä maine. Naantalissa on tehty määrätietoista työtä näiden asioiden eteen. Rohkaisevaa on, että asuntorakentaminen on vilkasta. Viime vuonna kaupunkiimme valmistui 193 uutta asuntoa ja myös lähivuosien näkymät ovat suotuisia. Tänä vuonna arvioidaan valmistuvan 150 asuntoa.

Varhaiskasvatuksen perhepäivähoito............................6 Ikäihmisten palveluissa uusi asiakasohjaaja................7 Terveyspalveluiden sähköinen asiointi.........................7 Lähiruokaa Naantalissa.......................................................8 Ympäristöohjelma.................................................................8 Luolalanjärven luontopolulle ponttonisilta.................9 Kaavoituskatsaus..........................................................10-13 Nuorten harrastetakuu ja soveltava liikunta............ 14 Haastepyöräily..................................................................... 15

Koulujen Makuraati........................................................... 16 Valonia tiedottaa................................................................ 16 Kirjaston kesäaukiolo........................................................ 18

Kesäksi ohjelmaa lapsille ja nuorille......................22-23 Tapahtumakalenteri.......................................................... 24

Kannen kuva: Anne Sjöström Ilmoita jakeluhäiriöstä sähköpostilla asiakaspalvelu@posti.fi tai p. 0200 71000 (pvm/mpm) Nasta on Naantalin kaupungin tiedotuslehti, joka ilmestyy vuonna 2019 neljä kertaa. Seuraava Nasta-lehti jaetaan 5.9.2019. Aineistopäivä on 9.8.2019. Ilmoitusaineistot lähetetään: nasta@naantali.fi Julkaisija / toimitus: Naantalin kaupunki, Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali Sähköposti: palaute@naantali.fi Päätoimittaja: Viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää p. 040 900 0866 tiina.rinne-kylanpaa@naantali.fi Toimitussihteeri: Viestintäassistentti Petra Sundell p. 040 193 0633 petra.sundell@naantali.fi Ulkoasu / taitto: Mainostoimisto KMG Turku Paino: PunaMusta Oy Painosmäärä: 10 800 kpl ISSN 1797-5794 (painettu) ISSN 2342-1479 (verkkojulkaisu)

4041-0619 Painotuote


Naantalin verkkosivut uudistuivat

Uudessa verkkopalvelussa korostuvat sähköinen asiointi ja mobiilikäyttöisyys

Sivustoa voi tarkastella myös esimerkiksi käyttäjäryhmien mukaan.

Teksti: Anu Anttila

Naantalin kaupunki uudisti verkkopalvelunsa huhtikuun alkupuolella. Uudistuksen lähtökohtia ovat asiakaslähtöisyys, mobiilikäyttöisyys, sähköinen asiointi ja saavutettavuus. Uusi naantali.fi-verkkopalvelu on suunniteltu ”mobiili ensin” -periaatteella, minkä ansiosta sivusto mukautuu matkapuhelinten ja tablettitietokoneiden näytöille. Uudistuksen lähtökohtina ovat olleet mobiilikäyttöisyyden lisäksi asiakaslähtöisyys ja sähköinen asiointi. Tärkeänä tavoitteena on ollut myös saavutettavuus, jolla turvataan digitaalisten palvelujen yhdenvertaiset käyttömahdollisuudet. Uudella verkkopalvelulla on pyritty vastaamaan uuden 1.4.2019 voimaan tulleen lain vaatimuksiin. TUOREITA VALOKUVIA JA PALVELUIHIN PERUSTUVA RAKENNE Verkkopalvelun visuaalisuus on lisääntynyt valokuvien avulla. Lukuisat uudet Naantali-aiheiset valokuvat tuovat sivustolle raikkautta ja paikallista leimaa. Myös kaupungin sosiaalisen median kanavat Facebookissa ja Instagramissa nousevat näkyvästi esiin etusivulla. Naantali.fi on rakennettu palvelualojen mukaisesti, jotta tieto tarvitsemastasi palvelusta löytyisi mahdollisimman vaivattomasti. PALVELUALAT OVAT: • Asuminen ja ympäristö • Kasvatus ja koulutus • Kulttuuri ja vapaa-aika • Osallistuminen ja päätöksenteko • Sosiaali- ja terveyspalvelut • Työ ja yrittäminen Sivustoa voi tarkastella myös käyttäjäryhmien mukaan esimerkiksi lapsiperheet, nuoret ja ikäihmiset.

Verkkokaupasta nyt entistä helpommat ilmoittautumiset ja maksut Teksti: Juha Riekkinen ja Anu Saarni

Varaa paikkasi liikunta- ja vapaa-aikatapahtumiin jatkossa Naantalin verkkokaupan kautta osoitteessa https://verkkokauppa.naantali.fi Naantalin kaupunki aloitti syksyllä 2018 verkkokauppapilotin, jossa kansanopiston kursseille ilmoittauduttiin ja kurssit maksettiin sähköisesti. Pilotti onnistui, ja keväällä toimintaa laajennettiin myös liikunta- ja vapaa-aikatoiminnan tapahtumiin. Naantalin verkkokauppa otettiin käyttöön 28.3.2019 lähtien. Nyt verkkokaupasta on ostettavissa osallistumiset muun muassa tulevan kesän retkille, päivätoimintaan ja leireille. Verkkokaupasta voi myös ostaa kuntosaliaikaa Maijamäen kuntosalille. Verkkokaupan kautta ilmoittaudutaan maksullisiin toimintoihin, ja samassa yhteydessä suoritetaan myös osallistumismaksu. Verkkokaupan kautta ostetut palvelut ovat sitovia.

KOHTI SÄHKÖISIÄ PALVELUJA Kaupunki on tarjonnut mahdollisuuksia sähköiseen asiointiin aikaisemminkin sähköisten lomakkeiden muodossa. Uusin askel on myös verkkokauppa. Sähköisiä lomakkeita on tullut palveluun runsaasti lisää. Käytetyimmät sähköisen asioinnin linkit ja lomakkeet ovat kätevästi käsillä kunkin palvelualan kohdalla avautuvassa valikossa. Asioinnissa on otettu käyttöön myös Suomi.fi-tunnistautuminen. Tämä mahdollistaa sähköisen tunnistamisen tietoturvallisesti erilaisia tunnistusvälineitä, kuten pankkitunnistusta ja mobiilivarmennetta hyödyntäen. Tämän avulla julkishallinnon sähköisten asiointipalveluiden käyttäminen verkossa on turvallista ja helppoa. Verkkosivujen sisällön kehitystyö jatkuu ja sen vuoksi käyttäjien palaute on meille tärkeää. Käyttäjillä on mahdollisuus antaa palautetta verkkopalvelustamme sähköisen asioinnin linkistä. Verkkopalvelu-uudistusta on tehty yhdessä Raision kaupungin kanssa kumppanina Wunder.

Virastojen kesäaukiolot Kaupungintalo ja sivistysvirasto pidetään avoinna normaalisti arkipäivisin 9.00–15.00 lukuun ottamatta aikaa 24.6.–26.7.2019, jolloin ne ovat pääosin suljettuina. Puhelinvaihde on kyseisenä aikana toiminnassa arkisin klo 8.00–15.00. Kaupungintalon palvelupiste on avoinna 2.5.–30.8.2019 välisenä aikana klo 9.00–16.00 (heinäkuussa perjantaisin 9.00–15.00). Kaupungintalon ruokala Kuusi Sisarta on suljettu 24.6.–26.7.2019. Kukin palveluala järjestää välttämättömät palvelut tarvittavine päivystyksineen. Päivystyksistä tiedotetaan erikseen kaupungin verkkosivuilla.

Peruutustapauksissa maksu palautetaan vain sairastapauksessa. Sairastapaus todennetaan lääkärin- tai sairaanhoitajan antamalla todistuksella. Verkkomaksamista koskevat tiedustelut: sivistystoimisto@naantali.fi Jatkossa Naantalin on tarkoitus kasvattaa verkkokaupan tarjontaa vähitellen kysynnän ja tarkoituksenmukaisuuden perusteella.

3


Europarlamenttivaalit 2019 Europarlamenttivaalit toimitetaan sunnuntaina 26.5.2019. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 15.–21.5.2019 (keskiviikosta tiistaihin) ja ulkomailla 15.–18.5.2019. Suomalaisessa laivassa ulkomaan ennakkoäänestys voidaan aloittaa jo keskiviikkona 8.5.2019.

Äänioikeus ja äänestäminen Suomessa toimitettavissa europarlamenttivaaleissa äänioikeutettu on 1) asuinpaikkaan katsomatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta, ja 2) muun EU:n jäsenvaltion kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta ja jolla on kotikunta Suomessa 51. päivänä ennen vaalipäivää. Verkosta (www.vaalit.fi) löydät lisätietoa muun jäsenvaltion kansalaisen edellytyksistä äänestää Suomessa.

Ennakkoäänestys Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 15.–21.5.2019. Naantalissa ennakkoäänestyspaikkoina toimivat kaupungintalo, K-Supermarket Ukko-Pekka, Merimaskun ja Rymättylän kirjastot sekä Velkuan palvelupiste.

Kotiäänestys Äänioikeutettu henkilö, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakko-

äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa äänestää ennakolta kotonaan siinä kunnassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kotikunnakseen. Kotiäänestys toimitetaan ennakkoäänestysaikana äänestäjälle erikseen ilmoitettuna ajankohtana. Henkilön, joka haluaa äänestää ennakolta kotonaan, on ilmoitettava siitä kirjallisesti tai puhelimella viimeistään tiistaina 14.5.2019 ennen kello 16.00 Naantalin kaupungin keskusvaalilautakunnalle tai toimistosihteeri Hanna Fagerlundille, puh. 044 4171 237. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö. Ilmoittautumisessa käytettäviä lomakkeita saa kaupungin palvelupisteistä sekä Naantalin kaupungin verkkosivuilta www.naantali.fi.

Omaishoitajan mahdollisuus äänestää kotiäänestyksen yhteydessä Kotiäänestykseen oikeutetun hoidettavan kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja voi myös äänestää kotiäänestyksen yhteydessä. Edellytyksenä on, että omaishoitajan kotikunta äänioikeusrekisterin mukaan on Naantalin kaupunki ja että hän on tehnyt kaupungin kanssa omaishoitosopimuksen. Äänestyshalukkuudesta on ilmoitettava keskusvaalilautakunnalle kotiäänestykseen ilmoittautumista koskevan ohjeistuksen mukaan.

Keskusvaalilautakunnan yhteystiedot Naantalin kaupungin keskusvaalilautakunta sijaitsee kaupungintalolla, Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, puhelin 02 434 5111. Lautakunnan sihteerinä toimii kaupunginlakimies Turo Järvinen, puh. 044 733 4552.

Ennakkoäänestyspaikat Naantalissa Kaupungintalo, Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali 15.-17.5.2019 klo 9.00–18.00 18.-19.5.2019 klo 10.00–16.00 20.-21.5.2019 klo 9.00–20.00 K-Supermarket Ukko-Pekka, Venekuja 5, 21100 Naantali 15.-17.5.2019 klo 12.00–19.00 18.5.2019 klo 10.00–16.00 20.-21.5.2019 klo 12.00–19.00 Merimaskun kirjasto, Iskolantie 9, 21160 Merimasku 15.5.2019 klo 9.00–15.00 16.5.2019 klo 13.00–19.00 17.5.2019 klo 9.00–15.00 20.-21.5.2019 klo 13.00–19.00

Velkuan palvelupiste, Kummeli, Sauniementie 3, 21195 Velkua 15.-17.5.2019 klo 9.00–15.00 20.-21.5.2019 klo 9.00–15.00

Vaalipäivän 26.5.2019 äänestys Vaalipäivän äänestyspaikat Naantalissa: Äänestyspaikka ja osoite Kaupungintalo, Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali Ruonan päiväkoti, Kurkelankatu 2, 21100 Naantali Karvetin koulu, Teräskatu 2 A, 21110 Naantali Taimon koulu, Soinistentie 2, 21110 Naantali Suopellon koulu, Rimpikuja 4, 21110 Naantali Merimaskun koulu, Iskolantie 9, 21160 Merimasku Rymättylän kirjasto, Metsätie 1, 21140 Rymättylä Palvelukeskus Kummeli, Sauniementie 3, 21195 Velkua

Äänestys alkaa vaalipäivänä kello 9.00 ja jatkuu yhtäjaksoisesti kello 20.00 saakka. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi äänestäessäsi.

4

Teksti: Hallintojohtaja Riitta Luotio

NAANTALI ON LIITTYNYT SUOMI.FI-VIESTIT -PALVELUN KÄYTTÄJÄORGANISAATIOIHIN Naantalin kaupunki on ottanut käyttöönsä Suomi.fi-viestipalvelun. Suomi. fi-viestit on luotettava ja tietoturvallinen tapa viestiä viranomaisten ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden kanssa. Ottamalla viestipalvelun käyttöösi, organisaatiot voivat lähettää sinulle päätöstietoja ja muita dokumentteja. Osalle organisaatioista voit myös itse lähettää viestejä ja liitetiedostoja. Naantalin kaupunki on maalis-huhtikuun vaihteessa ottanut käyttöönsä viestien lähetyspalvelun. Viestien vastaanottamiseen on tarkoitus palata myöhemmin, kun palvelusta on saatu käyttäjäkokemusta. SUOMI.FI-VIESTIEN KÄYTTÖ EDELLYTTÄÄ VAHVAA TUNNISTAUTUMISTA Viestipalvelu on helppo ottaa käyttöön kirjautumalla Suomi.fi-sivustolle pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Kun otat Suomi. fi-viestit käyttöön, annat yleisen suostumuksen, että kaikki viranomaisviestit voidaan toimittaa sinulle sähköisesti Suomi.fi-viesteihin. Suostumuksesi jälkeen Suomi.fi-viestejä käyttävät viranomaiset ja muut palvelua käyttävät organisaatiot saavat toimittaa sinulle viestejä (sekä tavallisia että vastaanottokuittauksen vaativia) sekä päätösasiakirjoja sähköisesti Suomi.fi-viesteihin. Tällöin viestejä ei toimiteta postitse. Suomi.fi-viestien käyttö on käyttäjälle maksutonta, mutta viranomainen voi periä tekemästään päätöksestä maksun. Viestit-palvelun asetuksissa määrittelet sähköpostiosoitteen, johon haluat ilmoituksen saapuneista viesteistä. Asetuksissa voit myös halutessasi muuttaa viestien toimitustavan paperipostiksi. Voit muuttaa antamiasi asetuksia milloin tahansa.ansa.

Äänestä ennakkoon!

Rymättylän kirjasto, Metsätie 1, 21140 Rymättylä 15.5.2019 klo 9.00–15.00 16.5.2019 klo 13.00–19.00 17.5.2019 klo 9.00–15.00 20.-21.5.2019 klo 13.00–19.00

Äänestysalue 1. Keskusta-Luonnonmaa 2. Ruona-Viluluoto 3. Karvetti-Tammisto 4. Luikkio-Soininen 5. Naantali pohjoinen 6. Merimasku 7. Rymättylä 8. Velkua

Nyt voit saada kaikki viranomaisviestit sähköisesti Suomi.fi-viestit -palvelun kautta

Lisätietoa palvelusta löydät osoitteesta www.suomi.fi SUOMI.FI-VIESTIEN KÄYTTÖ ON TURVALLISTA Kaikki viestit ja niiden liitteet kulkevat salattuina tietoturvallista reittiä, ja käyttäjä tunnistetaan vahvalla tunnistuksella. Kaikki itseäsi koskevat tiedot ja asiakirjat ovat vain sinun itsesi nähtävissä. Suomi.fi-viesteissä olevia tietoja ei luovuteta eteenpäin. Suomi.fi-verkkopalvelun lisäksi Suomi.fi-viestejä on mahdollista käyttää myös Suomi.fi-mobiilisovelluksella. Sovellus sisältää kaikki samat viestit ja toiminnallisuudet kuin Suomi.fi-verkkopalvelun Viestit-osio. SUOMI.FI-VIESTIEN VASTUUTAHOT Palvelun tuotannosta ja kehittämisestä vastaa Väestörekisterikeskus. Kukin asiointipalvelun vastuuorganisaatio vastaa omista asiointipalveluista. Lisätietoa palvelusta löydät osoitteesta www.suomi.fi


Naantalin omakotitalotonteista riittää kysyntää

Teksti: Petra Sundell

Kiinnostus uusista omakotitalotonteista ja muista pientalotonteista on vilkastunut Naantalissa. Kauppa on käynyt suhteellisen mukavasti viime vuoden ja kevättalven aikana. Naantalin kaupungin maankäyttöinsinööri Pirjo Pitkänen kertoo, että pientalotonttien kysyntä on vilkastanut Naantalissa viime vuosien aikana. Tarjouksia ja kauppoja on tullut suhteellisen mukavasti uusista alueista. Vuonna 2018 Naantalin kaupunki myi tai vuokrasi yhteensä 27 omakotitalotonttia ja yhden rivitalotontin. Ostaminen oli vuokraamista suositumpaa. Suurin osa viime vuoden tonteista luovutettiin Luonnonmaalla sijaitsevalta uudelta Kukolanvainion asuinalueelta. Pientalotontteja tuli tarjolle viime vuonna Kukolanvainiosta ja sen lähialueilta yhteensä 58. Nyt tonteista on vapaana enää vain puolet. – Se on ollut suosittu alue, Pitkänen kertoo. Hyvät palvelut ja mieluinen koko Tänäkin vuonna pientalotonteista on riittänyt kiinnostusta. Huhtikuussa päättyi Soinisten asuinalueen tarjouskilpailu, jossa myytävänä ja vuokrattavana oli yhteensä yhdeksän omakotitalotonttia ja kaksi rivitalotonttia. Tarjouskilpailussa omakotitalotonteista meni heti kuusi, rivitalotonteista yksi.

Teksti: Timo Tirri

Asuntomessualue alkaa etsiä asukkaitaan Naantalin Asuntomessualueen rakentaminen on edennyt suunnitellusti, ja tontit tulevat myyntiin syksyllä 2019. Kesäkuun alussa on mahdollisuus päästä jo tutustumaan tarkemmin tonttien rakennustapaohjeisiin ja hintoihin.

Pitkäsen mukaan yleinen taloustilanne on vaikuttanut todennäköisesti tonttikysynnän vilkastumiseen. Naantalissa tonttien saajat ja hakijat ovat kertoneet pitävänsä palveluiden tasoa hyvänä sekä kaupungin kokoa sopivana. Viime vuosien aikana Naantalissa on myös pyritty pitämään tonttihinnoittelu maltillisempana. Tällä hetkellä kaupungilla on tarjolla koko Naantalin alueella reilut 60 omakotitonttia. Tontteja on saaristossa Merimaskun, Rymättylän ja Velkuan alueella sekä Luonnonmaalla. Lisäksi Pohjois-Naantalissa, Soinisen-Immasen alueella on muutamia tontteja vielä vapaana. Kaikkien asuinalueiden läheisyydestä löytyy palveluita kohtuullisen matkan päästä. Luonnonläheisen ja rauhallisen Kukolanvainion asuinalueen vapaana olevista tonteista järjestetään tehokas markkinointikampanja netissä kevään aikana. Jäljellä on monipuolisesti tontteja niin aurinkoiselta peltomaalta kuin metsäisiltä mäen rinteiltä.

Paljon kiinnostusta herättäneistä Asuntomessujen tonteista pääsee pian kuulemaan lisää: tontteihin liittyvä infotilaisuus pidetään tiistaina 4.6. klo 17–19 kaupungintalolla. Tilaisuudessa kerrotaan ns. asuntomessurakentajan polusta ja rakennustapaohjeista sekä toukokuun aikana vahvistuvista tonttien hinnoista. Infoon ilmoittaudutaan kaupungin nettisivujen kautta. Asuntomessut alkavat näkyä hiljalleen myös kaupunkilaisten katukuvassa, kun kaupungin autot saavat teeman mukaisen teippauksen. Lisäksi Asuntomessut ovat esillä Naantalin Venemessuilla 24.–26. toukokuuta. ASUNTOMESSUALUEEN NIMI HENKII MERELLISYYTTÄ JA RAIKKAUTTA Asuntomessualue sai virallisen nimensä keväällä naantalilaisille järjestetyn nimikilpailun myötä. Kilpailussa Lounatuuli oli selkeästi suosituin nimivaihtoehto. Nimi herätti paljon ihastusta, ja sitä perusteltiin muun muassa ”kaikkein kauneimpana”, ”sointuvana ja runollisena” ja ”ihanan raikkaana nimenä, jolla on oma laulukin”. Lounatuuli-nimen koettiin sopivan hienosti alueen merelliseen sijaintiin. Myös muut alueen nimet liittyvät saaristoon ja purjehdukseen.

Yleisöäänestyksen innoittamana nimistötoimikunta päätyi Lounatuuli-nimeen yksimielisesti. ALUEEN RAKENTAMINEN ETENEE SUUNNITELLUSTI Lounatuulen alueella on ahkeroitu viime talvi kaatamalla puita. Alueella työskenteli kaksi taitavaa metsuria, jotka huolehtivat, että tonttien pintaa rikottiin mahdollisimman vähän. Työ on jatkunut keväällä oksien siivoamisella alueelta. Veneväylän ruoppaus on edennyt suunnitellusti ja on parhaillaan käynnissä. Ruoppaus jatkuu toukokuun puoliväliin asti ja jatkuu elokuussa kesätauon jälkeen. Matalahden ja Kotkanaukon välistä kapeaa ränniä on levennetty ja syvennetty. Toimenpide tulee parantamaan huomattavasti veden vaihtumista lahdessa ja näin parantamaan lahden veden laatua. Veneväylästä kaivetaan 2,5 metriä syvä ja 10 metriä leveä. Urakoitsija toivoo kaikkien osapuolten turvallisuuden takaamiseksi, että kiinnostuneet eivät tule veneillään työmaa-alueelle. Kesällä rakennetaan teräksinen rantavalli alueen venesatamalle, jonne tulee noin 70 venepaikkaa. Syksyllä vuorossa on rantapuiston tarkempi suunnittelu ja alueen kunnallistekniikan rakentaminen. Asuntomessut järjestetään kesällä 2022.

Suosittu takakonttikirppis tulee taas! Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty Naantalin takakonttikirppis tulee jälleen tänä keväänä. Lions Club Naantali Tawastin ja naantalilaisen Kepa Sipposen yhdessä järjestämä tapahtuma pidetään tänä vuonna 19.5. kello 10-14 Muumiparkissa. Kirppis on suunnattu kaikille, joilla on myytävänä käytettyä tavaraa. Ohjelmassa on lisäksi buffet, poniratsastusta ja Naantalin VPK esittelemässä kalustoaan. Kello 12 järjestetään huutokauppa kissakahvilan perustamiseksi. Lions Club Naantali Tawastin presidentti Jyrki Kuusela kertoo, että viime vuonna takakonttikirppis sujui loistavasti, ja myyntipaikat varattiin kokonaan loppuun. Tänäkin vuonna myyntipaikoista alettiin kysellä jo kuukausia ennen tapahtumaa. Vapaaehtoisvoimin järjestettävän tapahtuman tuotot lahjoitetaan Lions Club Naantali Tawastin kautta kotikunnan vähävaraisten nuorten ja vanhusten auttamiseen. Naantalin seurakunta ottaa lahjoituksina vastaan kirppiksen loputtua myymättä jääneitä tavaroita. Kuusela kertoo, että järjestäjien toiveena tämän vuoden tapahtumasta olisi, että aurinko paistaa ja ihmisillä on iloinen mieli. – Se tuottaa aina hyvää mieltä kaikille, hän sanoo. Lisätietoja tapahtumasta löytyy Facebookissa nimellä ”Takakonttikirppis Naantali (Muumiparkki) 2019”. Jäljellä olevista myyntipaikoista voi tiedustella sähköpostitse jyrki.kuusela@peltisetti.fi tai tekstiviestillä 041 4320 377. Myyntipaikat maksavat 5 euroa.

Lisätietoja Timo Tirri, Projektipäällikkö Puh. 050 410 4005, timo.tirri@naantali.fi

Takakonttikirppis Naantalissa sunnuntaina 19.5.2019 klo 10-14, Muumiparkki (Järveläntie 2).

5


Teksti ja kuva: Riitta Sainio, päiväkoinjohtaja, perhepäivähoidon esimies

Varhaiskasvatusta kodikkaasti perhepäivähoidossa Naantalin kaupungin varhaiskasvatuksessa työskentelee 16 perhepäivähoitajaa omissa kodeissaan. Lapsia perhepäivähoidossa on yhteensä 64. Pienryhmätoiminta toteutuu varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti, kun jokaisessa ryhmässä on neljä lasta. Perhepäivähoito on arvokas osa varhaiskasvatusta – se soveltuu erityisen hyvin kaikkein pienimmille lapsille juuri pienen ryhmäkokonsa ja kodikkuutensa takia.

Lasten oppiminen ja kehittyminen ilahduttaa joka päivä ja antaa itselle motivaatiota kehittyä tässä työssä edelleen, Hanna kertoo työn parhaista puolista.

Huhtikuun puolessa välissä lastenneuvolan terveydenhoitaja Hannele Kokkola antoi Paula Linkoalan ja Tuomas Takalan kuukauden ikäiselle pienokaiselle Naantali-pipon.

Hanna Kangas on toiminut perhepäivähoitajana vasta vähän yli vuoden. Hän työskenteli aiemmin kaupanalalla asiakaspalvelutehtävissä, mutta päätti vaihtaa alaa. Alan vaihto oli ollut mielessä jo jonkin aikaa. Kun omat lapset ovat nyt jo isoja koululaisia, Hanna huomasi, että hänellä on edelleen halu toimia pienten lasten kanssa ja nähdä sama pienen lapsen kasvamisen ilo, jonka hän on omien lastensa kanssa nähnyt. Hanna odottaa nyt innokkaasti perhepäivähoitajan ammattitutkinnon suorittamista. Koulutus on uudistumisvaiheessa, ja seuraava kurssi on alkamassa ensi syksynä. Kaupungin omista varhaiskasvatuksen koulutuksista Hanna kokee saaneensa paljon tukea ja ammatillisuutta varhaiskasvatuksen työhön. Perehtyminen valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaiseen Naantalin vasuun antoi jo heti alkuun näkemyksen tavoitteista ja kasvatuksen merkityksestä syvällisemmin. Perhepäivähoitajan työssä Hanna näkee erityisen tärkeänä luottamuksellisten ja avointen suhteiden luomisen perheiden kanssa. Yhteistyötä alueen muiden perhepäivähoitajien kanssa tehdään päivittäin ulkoilujen, jumpan ja kirjaston satutuntien merkeissä. Koko kaupungin perhepäivähoitajien kesken Leikkiä yhdessä! taas kokoonnutaan kerran kuukaudessa Kuvassa vasemmalta: esimiehen johdolla. Silloin keskustellaan ajankohtaisista asioista ja pohditaan työn Topias Kontulainen, Pinja pedagogisia sisältöjä. – Lasten oppiminen ja kehittyminen ilahduttaa joka päivä ja antaa itselle motivaatiota kehittyä tässä työssä edelleen, Hanna kertoo työn parhaista puolista.

ja Kaapo Laaksonen, Hanna Kangas ja edessä Max Troncoso.

Perheet ovat ottaneet pipot hyvin vastaan. On ihanaa, että olemme nyt saaneet Naantaliin vauvalahjan, Gustafsson sanoo. Teksti ja kuvat: Petra Sundell

Vastasyntyneet saavat tänä vuonna lahjaksi Naantali-pipon Kaikki tänä vuonna syntyneet naantalilaiset vauvat ovat saaneet lahjaksi kaupungin neuvolapalveluilta pienet Naantali-pipot. Valkoisia puuvilla-pipoja koristaa Naantalin logo sinisen ja oranssin sävyissä. Terveydenhoitaja Hanna Gustafsson kertoo, että neuvolapalvelut on halunnut vauvalahjalla vahvistaa Naantalin imagoa perheystävällisenä kaupunkina. Tarkoituksena oli myös löytää pipoille nimenomaan paikallinen valmistaja, ja näin tukea naantalilaista yritystä. Pipot on valmistanut naantalilainen Hanna Lee Design, ja ne on tehty käsityönä täällä. Neuvolapalvelut suunnitteli pipot yhdessä yrittäjän kanssa. - Perheet ovat ottaneet pipot hyvin vastaan. On ihanaa, että olemme nyt saaneet Naantaliin vauvalahjan, Gustafsson sanoo. Huhtikuun puoleen väliin mennessä Naantalissa oli syntynyt 45 vauvaa. Neuvolapalveluiden arvion mukaan tänä vuonna Naantaliin odotetaan syntyvän noin 110 vauvaa, hiukan viime vuotta enemmän.

6


Uusi asiakasohjaaja neuvoo ikäihmisten palveluissa Teksti: Karoliina Haaksiluoto, kuva: Petra Sundell

Sähköisten terveyspalveluiden kautta hoidat kätevästi omia sekä läheistesi terveysasioita Naantalin terveyspalveluissa

Teksti: Susanna Kekkonen ja Hannele Nikander-Tuominen. Kuva: Jenny Toivanen

Sähköinen asiointi on turvallinen ja maksuton verkkopalvelu, jonka avulla voit muun muassa hoitaa ajanvarauksiin liittyviä asioita, tilata hoitotarvikkeita, täyttää terveydenhuollon lomakkeita sekä vastaanottaa tekstiviestejä Naantalin kaupungin terveydenhuollon ammattihenkilöiltä. Kehitämme sähköisen asioinnin palveluita jatkuvasti ja ajantasaiset tiedot löytyvät nettisivuiltamme.

Naantalin kotihoito on saanut uuden asiakasohjaajan. Karoliina Haaksiluoto aloitti tehtävässä maaliskuussa. Asiakasohjaajalta saat neuvontaa ja ohjausta ikäihmisten palveluihin liittyen. Myös tukipalveluita, kotihoitoa ja yli 65-vuotiaiden omaishoitoa hakevat asiakkaat ottavat ensin yhteyttä asiakasohjaajaan, joka kartoittaa alustavan palvelutarpeen. Hän avustaa tarvittaessa myös tarvittavien hakemusten täyttämisessä. Neuvonta on maksutonta ja luottamuksellista. Naantali on mukana Varsinais-Suomen keskitetyssä asiakasneuvontaja palveluohjauspalvelussa, KomPassissa. Kuntien välisen yhteistyön avulla ikäihmisille ja heidän läheisilleen voidaan tarjota muun muassa neuvontapuhelimen laajemmat aukioloajat. Neuvontapuhelimeen vastaavat Varsinais-Suomen kuntien asiakasohjaajat, ja puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9–15. Nettisivustolla www.asiakasneuvonta.fi voit jättää yhteydenottopyynnön Naantalin asiakasohjaajalle ja käydä chat-keskustelua asiakasohjaajan kanssa arkisin klo 9–15. Tarvittaessa asiakasohjaaja on tavattavissa ajanvarauksella. Voit ottaa yhteyttä asiakasohjaajaan puhelimitse arkisin klo 9–15 p. 02 262 6164 (suomeksi), (ruotsiksi p. 02 262 6174).

Sähköisten palveluiden kautta sinun on nyt mahdollista hoitaa myös alaikäisen lapsesi tai muun omaisesi asioita. Tämä vaatii puolesta asioinnin -sopimusta. Reseptien uusiminen onnistuu vaivattomasti Kanta-palveluissa, www.kanta.fi/omakanta PUOLESTA ASIOINTI TERVEYDENHUOLLON SÄHKÖISISSÄ PALVELUISSA Jos asioit jonkun muun puolesta, tarvitaan siihen hänen suostumuksensa. Naantalin kaupungin sähköisissä terveyspalveluissa voit asioida toisen henkilön puolesta, jos henkilötunnuksesi on rekisteröity kaupungin potilastietojärjestelmään. Puolesta asioijan tiedot tunnistetaan ja poimitaan henkilötunnuksen perusteella potilastietojärjestelmästä ja tallennetaan potilasrekisteriin. Valtuutuksen voi milloin tahansa peruuttaa jättämällä kirjallisen ilmoituksen terveysasemalle. ALAIKÄISEN PUOLESTA ASIOINTI Huoltajat voivat hoitaa lastensa puolesta terveysasioita. Palvelun käyttö edellyttää alaikäisen puolesta asiointi -sopimuksen täyttämistä ja toimittamista neuvolaan tai terveyskeskukseen. Lapsen puolesta asiointi on mahdollista 18 vuoden ikään asti tai kunnes lapsi kykenee ikänsä ja kehitystasonsa puolesta päättämään omasta hoidostaan. Alle 12-vuotiaan omaa allekirjoitusta ei tarvita sopimukseen. Puolesta asioinnin valtuutukset vanhemmat voivat tehdä terveydenhoitajan vastaanotolla esimerkiksi neuvolakäynnin yhteydessä. Halutessanne voitte myös tulostaa ja täyttää sopimuksen sähköisestä asioinnista ja palauttaa sen neuvolaan tai terveyskeskukseen, sopimus löytyy Naantalin nettisivuilta.

IKÄIHMISTEN JA OMAISTEN NEUVONTA JA -PALVELUOHJAUS

Lomakkeella annetut tiedot lapsen huoltajuuden osalta tarkistetaan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta Väestörekisterikeskuksesta.

Puhelinpalvelu avoinna arkisin klo 9–15 puh. 02-262 6164 (suomi) puh. 02-262 6174 (ruotsi) www.asiakasneuvonta.fi Voit jättää verkossa yhteydenotto-pyynnön Naantalin asiakasohjaajalle tai keskustella asiakasohjaajan kanssa chatissa.

Sähköisten palveluiden kautta sinun on nyt mahdollista hoitaa myös alaikäisen lapsesi tai muun omaisesi asioita. Tämä vaatii puolesta asioinnin -sopimusta.

7


Naantalissa halutaan nostaa lähiruoka lautasille Teksti: Tiina Rinne-Kylänpää

Naantalin kaupunki on käynnistänyt yhdessä saariston yrittäjien, yhdistysten ja Visit Naantalin kanssa lähiruokahankkeen Lähimakuja Naantalin saaristosta, jonka tavoitteena on nostaa lähiruoka entistä paremmin näkyviin Naantalissa. Yhä useampi matkailija hakee uusia elämyksiä lähiruuasta. Ruoka kytkeytyy vahvasti paikallisiin tuottajiin, tarinoihin ja paikalliskulttuuriin sekä luo osaltaan mielenkiintoa matkailukohteeseen. Myös yleinen kiinnostus lähellä tuotettuun ruokaan on kasvanut. Naantalin yhtenä vahvuutena tulevaisuudessa nähdään lähiruoka ja etenkin saariston puhtaat elintarvikkeet. Keskeistä lähiruokahankkeessa on myös kestävä kehitys: lähiruoka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista, joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella. Se lyhentää jakeluketjuja. IDEA HANKKEESEEN YRITTÄJILTÄ Usein lähiruoantuottajat ovat pieniä, joten he tarvitsevat verkostoja ja yhteistyökumppaneita saadakseen näkyvyyttä ja uusia markkinoita. Hanke onkin lähtenyt liikkeelle saariston yrittäjien tarpeesta, ja he ovat aktiivisesti mukana luomassa uusia toimintatapoja. Yrittäjien välisellä yhteistyöllä voidaan laajentaa tuote- ja palveluvalikoimaa ja saavuttaa uusia asiakkaita ja toimintamalleja. SADONKORJUUJUHLAT YHDISTÄVÄT SAARISTON Hankkeen ensimmäisen ideatilaisuus pidettiin ravintola Pohjakulmassa huhtikuun alussa. Haluamme lähteä liikkeelle yrittäjien ja muiden toimijoiden tarpeista ja saada aikaan mahdollisimman konkreettista toimintaa lähiruoka-ajatuksen edistämiseksi.

Yhtenä tavoitteena on Naantalin liittäminen osaksi Ahvenanmaalta alkanutta Skördefest-tapahtumaa. Röölän kylätoimikunta järjestää Saariston sadonkorjuujuhlan lauantaina 14.9.2019 klo 10–15 Röölässä. Pyrimme kytkemään tapahtumaan myös tilavierailuja saariston maatiloille. Silloin on myös mahdollisuus päästä tutustumaan Nauvon saaristolaismarkkinoihin ja ravintolapäivään. Yhteysalus m/s Östern ajaa yhden menopaluumatkan Nauvon ja Rymättylän välillä ja mahdollistaa kesän viimeisen Pienen rengastien kiertomatkan ilman omaa autoa tilausbussilla joko Paraisten tai Naantalin kautta. Lisätietoja Pienen Rengastien retkestä saa Visit Naantali p. 02 4359 800 tai info@visitnaantali.com. Haemme aktiivisesti ideoita myös muualta. Syyskuussa 2020 on tarkoitus tutustua Ahvenanmaan Skördefest-tapahtumaan ja saada benchmarkkauksella uutta virikettä omaan toimintaan. TULE MUKAAN HANKKEESEEN Hanke on kaikille toimijoille avoin. Suunnittelemme yhdessä uusia tuotteita paikallisiin kauppoihin, ravintoloihin ja kaupungin ateriapalveluun sekä edistämme tuottajien ja ravintoloiden yhteistä tuotekehitystä. Tavoitteenamme on myös lisätä eri toimijoiden verkostoja ja käytännön yhteistyötä. Yrittäjien valmiuksia lisätään yhteisillä ja avoimilla työpajoilla ja koulutuksilla. Yhteistyökumppanina ovat paikalliset yrittäjät, yhdistykset, Visit Naantali, Turun yliopiston Brahea keskus (KulTa-kuluttajat ruokatalouden keskiössä-hanke), Raseko ja Paraisten kaupunki (Saariston Sadonkorjuujuhlat/Skärgårdens Skördefest). Selvitämme hankkeessa myös kaupungin omien yksiköiden mahdollisuuksia käyttää

lähituotteita. Huhtikuun lopulla järjestettiin Taattisten tilalla tilaisuus lähiruuan tuottajille, jossa käynnistettiin vuoropuhelu yrittäjien kanssa. Seuraavaksi suunnittelemme muun muassa yhteisiä markkinointitapoja, esimerkiksi esitteitä lähiruuan esiin nostamiseksi vaikkapa Matkamessuilla. Suunnittelemme lisäksi tapaamista metsästysseuroille lähiruokateemaan liittyen. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: Elinkeinoasiamies Jorma Ranta, jorma. ranta@naantali.fi, p. 044 733 4691 Hankintapäällikkö Riikka Söderlund, riikka. soderlund@naantali.fi, p. 044 4171465 Viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää, tiina.rinne-kylanpaa@ naantali.fi, p. 040 9000 866 Toimitusjohtaja Tarja Rautiainen, tarja.rautiainen@visitnaantali.com, p. 040 7478847

UUSI NAANTALIN KAUPUNKISTRATEGIA TUKEE SAARISTON KEHITTÄMISTÄ. Sen tavoitteena on, että saaristo ja matkailu tarjoavat ympärivuotisia liiketoimintamahdollisuuksia, joita yritykset hyödyntävät keskinäisen yhteistyön sekä aktiivisen palvelumuotoilun ja tuotteistamisen avulla. Varsin Hyvä ry:n rahoittama Lähimakuja Naantalin saaristosta -hanke pyrkii edistämään saaristomatkailua omalta osaltaan nostamalla Naantalissa lähiruuan keskiöön. Hanke on alkanut helmikuussa ja se kestää 30.9.2020 asti. Hankkeen kuntarahoitusosuudesta vastaa saaristolautakunta. Kohderyhmänä ovat saariston elintarvikeyrittäjät, tuottajat ja matkailu- ja ravitsemuspalvelut. Myös saariston yhdistykset ovat mukana yhteistyökumppaneina.

Teksti ja kuva: Saija Kajala

Naantalille tehdään ympäristöohjelmaa – Osallistu valokuvauskilpailuun tai vaikuta vastaamalla kyselyyn

Kaupunki on laatimassa ympäristöohjelmaa, jonka päämääränä on taata Naantalin asukkaille terveellinen, viihtyisä ja luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö nyt ja tulevaisuudessa. Ympäristöohjelman toimenpiteet liittyvät ilmastonmuutoksen hillintään, luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen, Saaristomeren tilan parantamiseen ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseen toimintaan. Ympäristöohjelma tulee koskemaan kaupungin omaa toimintaa, mutta sen vaikutukset tulevat näkymään todennäköisesti myös kuntalaisten arjessa, sillä kunnan tekemillä ratkaisuilla voidaan mahdollistaa kuntalaisten ekologisemmat arjen valinnat esimerkiksi kiinteistöjen energiaratkaisuissa ja liikennekäyttäytymisessä. KUVAA LUONTOA JA OSALLISTU KILPAILUUN Ympäristöohjelmasta tehdään raikas esite, jonka kuvittamiseksi tarvitsemme kauniita kuvia Naantalin luonnosta: maisemakuvia sekä kuvia paikallisista luonnonkasveista ja -eläimistä. Tämän kuvitusaineiston kasaamiseksi järjestämme kuntalaisille valokuvauskilpailun. Kuvat voivat olla miltä tahansa vuodenajalta, kunhan ne on kuvattu Naantalissa ja ne ovat laadultaan julkaisuun sopivia.

8

Kilpailuun osallistujat luovuttavat Naantalin kaupungille oikeuden käyttää kuvia verkko- ja printtijulkaisuissaan sekä sosiaalisessa mediassa. Valokuvaajat saavat aina nimensä esille kuvan yhteyteen. Kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan 3 kpl 50 euron tuotekasseja Rymättylän Mikolan luomutilalta. Osallistu kilpailuun lähettämällä luontokuvasi osoitteeseen saija.kajala@naantali. fi. Lisää viestin otsikoksi ”Ympäristöohjelman kuvakilpailu” ja kerro viestissä nimesi (kuvaajan nimi) ja puhelinnumerosi. Painokelpoisuuden takaamiseksi kuvien resoluution tulisi olla 300 dpi. Jos lähetät kuvan suoraan puhelimesta, valitse kuva alkuperäisessä tai isoimmassa mahdollisessa tiedostokoossa. Kilpailuaikaa on 15.8.2019 asti. KERRO MIELIPITEESI KYSELYSSÄ Vielä on hetki aikaa osallistua kaupungin ympäristöohjelmatyöhön vastaamalla sähköiseen kyselyyn, joka on avoinna 8.5.2019 asti. Linkki kyselyyn löytyy kaupungin kotisivuilta osoitteesta www. naantali.fi/ymparistoohjelma. Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia ajatuksistasi projektityöntekijä Saija Kajalalle, puh. 040 482 4340, saija.kajala@ naantali.fi. Kaikki ideat ja ajatukset ovat tervetulleita Naantalin ympäristöasioiden eteenpäin kehittämiseksi!


Luolalanjärven luontopolun uusi ponttonisilta tekee pesäeroa luonnon ja teollisuuden välille Teksti: Kristiina Aaltonen

Luolalanjärven ympäristössä on vuodesta 2005 alkaen ollut luontopolku, jonka myötä moni naantalilainen on päässyt tutustumaan järven monipuoliseen ja arvokkaaseen luontoon. Luontopolun linjaus on sataman puoleisessa päädyssä aina kulkenut liikenteen ja teollisuuden seassa. Vuosien saatossa sekä teollinen toiminta että liikenne ovat lisääntyneet, ja uudessa kaavaluonnoksessa (Viestitien asemakaavamuutos) asia on ratkaistu järven kapeimpaan kohtaan rakennettavalla muoviponttonisillalla.

2,4 metriä. Sillan molemmille reunoille tulee ristikkokaide. Ponttonisillan kansi on vain noin 35 senttimetriä veden pinnan yläpuolella. Sillan ponttonien väliin jää paljon vapaata tilaa, joten veden tai järven kalaston kulkuun sillä ei ole vaikutusta. Hankkeen kustannusarvio on 50 000 euroa, jonka TSE ja Naantalin kaupunki maksavat puoliksi. Silta rakennetaan kevään 2019 aikana.

Luolalanjärven ponttonisilta on yhteishanke kaupungin ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n kanssa. Siltahankkeessa sekä TSE että Naantalin kaupunki ovat hyötyjiä: TSE:n on helpompi jatkossa kehittää omaa toimintaansa ja luontopolku saa uusia ulottuvuuksia.

Naantalissa lähdetään kokeilemaan lajittelua edistävää jätehuollon korttelikeräystä Teksti: Cati Huhta, Lounais-Suomen Jätehuolto

Korttelikeräys on uusi jätteiden keräyksen toimintamalli, jonka avulla pyritään helpottamaan jätteiden lajittelua tiheästi asutuilla pientaloalueilla. Korttelikeräys tuo lajittelupisteet lähelle asukkaiden päivittäisiä kulkureittejä. Korttelikeräyspiste sijoitetaan keskeiseen paikkaan palvelemaan useampaa kotitaloutta samanaikaisesti. Näin mahdollistetaan sujuva lajittelu myös pientaloalueilla jopa kahdeksalle jätelajille ilman pitkiä ajomatkoja. Kun asukkaat pystyvät lajittelemaan jätteensä helpommin, polttokelpoisen jätteen määrä pienenee ja kierrätettäviä materiaaleja saadaan enemmän uusiokäyttöön. Lounais-Suomen Jätehuolto ja Molok Oy tuovat korttelikeräyksen Naantaliin. Kevään aikana kartoitetaan sopivaa omakotitaloaluetta ja asukkaiden kiinnostusta lähteä mukaan kokeiluun. Kokeilussa on tarkoitus myös testata uutta tekniikkaa, jäteastioiden lukitsemista sähköisesti, jolloin avaus tapahtuu tagillä tai älykortilla. Tämän tekniikan avulla halutaan selvittää mahdollisuuksia ohjata asukkaita entistä tehokkaampaan lajitteluun linkittämällä jätemaksulaskutus tuotettuihin jätemääriin (PAYT järjestelmä= pay as you throw).

– Olemme iloisia, että energiantuotantoa palvelevan toiminnan ja alueiden virkistyskäytön yhteensovittamiselle löytyi molempia osapuolia palveleva ratkaisu. Toisaalta teollisuusaluetta saadaan kehitettyä TSE:n tarpeiden mukaan, ja taas arvokasta lähiluontoreittiä pystytään kehittämään virkistyskäytön lähtökohdista, sanoo TSE:n toimitusjohtaja Maija Henell.

Havainnekuva uudesta muoviponttonisillasta

Pituutta puupintaiselle sillalle kertyy noin 120 metriä ja leveyttä sillä tulee olemaan

Noin 120 metrinen silta rakennetaan Luolalanjärven satamanpuoleiseen päätyyn.

Korttelikeräyksestä on tehty tutkimusta ja pilotteja on toteutettu aikaisemminkin niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Tutkimuksissa on selvinnyt, että korttelikeräyksellä on selkeitä positiivisia vaikutuksia ympäristön lisäksi myös taloudelle, sillä elinkaarikustannukset ovat alhaisemmat yhteisellä keräyspisteellä verrattuna siihen, että jokaisella taloudella olisi oma roska-astia.

– Toivomme pääsevämme samoihin tuloksiin myös  Naantalin kokeilussa, Molok Oy:n kiertotalous asiantuntija Jenni Rahkonen sanoo. Kokeiluun yhteydessä tehdään myös polttokelpoisen jätteen lajittelututkimus. Valitun alueen roskapussien sisältö käydään läpi ennen kokeilun alkua ja uudestaan kokeilun lopussa. Tutkimuksessa selvitetään, onko lajiteltavien materiaalien määrä polttokelpoisen jätteen roskapussissa pienentynyt, kun lajittelumahdollisuus tuodaan lähemmäs kotia. Polttokelpoisen jätteen lisäksi korttelikeräyspisteellä on tarkoitus vastaanottaa biojätettä, paperia, lasi-, kartonki-, muovi- ja metallipakkauksia ja pienmetallia sekä poistotekstiiliä.

9


Kaavoituskatsaus 2019

Hyväksytty Naantalin kaupunginhallituksessa 25.2.2019 § 7 naantali.fi

TONTTIVARANTO / ASUMINEN Naantalin kaupungilla on vuonna 2018 ollut tarjolla omakotitalotontteja eri keskuksissa seuraavasti:

Yhteensä Varattu Vapaana

Naantali 74

30

44

Merimasku 16

1

15

Rymättylä 9

2

7

Velkua 4

4

70

103

33

Kaupungin koko omakotitalotonttivaranto ilmenee alla olevasta taulukosta:

Rivitalotontteja on rakenteilla edelleen Pirttiluoto-Karjaluodon alueella. Sieltä kaupunki on luovuttanut kolme rivitalotonttia. Kukolanvainiossa valmistui kaksi rivitaloa kaupungin luovuttamille tonteille. Tammistossa rakennettiin vuoden 2018 aikana vuokratalojen rivitaloa ja asumisoikeushanketta (Torpparinkaari ja Torpparintie). Merimaskussa käynnistyi yksi rivitalohanke kaupungilta hankitulle tontille.

YLEISKAAVAT Yleiskaava on yleispiirteinen maankäyttösuunnitelma, jonka tehtävänä on ohjata kunnan yhdyskuntarakennetta ja maankäyttöä sekä sovittaa kunnan alueella eri toimintoja yhteen (MRL 35 §). Yleiskaava voidaan laatia koko kunnan alueelle tai osalle kunnan aluetta esim. kylä-, taajama– tai ranta-alueille. Kun yleiskaava kattaa vain osan kunnan alueesta, sitä kutsutaan osayleiskaavaksi. Osayleiskaava on usein yleiskaavaa tarkempi suunnitelma. Taajama-alueilla yleiskaava ohjaa asemakaavoitusta. Ranta-alueilla yleiskaava laaditaan yleensä niin, että siinä osoitetaan rantarakennusoikeus mitoitukseen perustuen. Tällöin yleiskaava ohjaa suoraan rakentamista. Myös kyläalueella, johon kohdistuu vain vähän rakentamispaineita, rakennuslupa voidaan myöntää tietyin edellytyksin suoraan yleiskaavan perusteella (MRL 44§). Naantalin kaupungin alueella voimassa olevien yleiskaavojen ja osayleiskaavojen sisällöstä saa tietoa Maankäyttöosaston palvelupisteestä, sekä kaupungin kotisivuilta osoitteesta: http://www.naantali.fi/kaavoitus_ja_mittaus/kaavoitus/Yleiskaavat/fi_FI/yleiskaavat/

ASEMAKAAVAT Kaupunkia rakennetaan pääsääntöisesti voimassaolevien asemakaavojen mukaisesti. Asemakaava on yksityiskohtainen suunnitelma alueiden käytön järjestämistä, rakentamista ja kehittämistä varten. Asemakaavoilla määritellään mihin sijoitetaan katuja, virkistysalueita ja rakentamista sekä muita toimintoja. Asemakaavalla osoitetaan rakennusoikeutta ja siinä voidaan asettaa myös yksityiskohtaisia määräyksiä rakentamistavasta liittyen esimerkiksi rakentamisen sijaintiin, korkeuteen ja ulkonäköön. Asemakaavalla voidaan myös suojella rakennuksia ja ympäristöjä.

Kaupungilla on ollut 2018 aikana tarjolla yksi rivitalotontti Soinisissa, kaksi rivitalotonttia Kukolanvainiossa ja kaksi Yli-Kaivolan asemakaava-alueella. Ne on kaikki varattu. Lisäksi vuoden 2018 aikana on rakennettu rivitaloja yksityisten omistamille alueille mm. As Oy Aurinkopalatsi Naantali Kylpylän lähelle. Kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi helmikuussa 2019 etenevälle Soinisten pientaloalueelle on tulossa kaupungin maalle kaksi uutta pientalotonttia, joille on tarkoitus rakentaa kunnallistekniikka 2019. Vuonna 2018 Naantalin keskustassa on ollut rakenteilla useita kerrostalokohteita: TA-asuntojen hanke kaupungin luovuttamille tonteille on käynnistynyt ja Peab on rakentanut keskustaan kerrostalon. Yit:n rakentama Merikapteeni Humaliston alueelle on valmistunut. Vanhassakaupungissa on rakenteilla kerrostalo nk. Naantalin Hovin tontille. Kerrostalotonttivarantoa on Naantalin keskustassa vielä runsaasti:

Keskustakorttelien alue:

950 k-m2

Humaliston alue:

13 050 k-m2

Yhteensä noin

23 000 k-m2

Kaavoitusohjelma mahdollistaa Naantalin kehityskuvan 2035 ja Turun seudun rakennemallin 2035 mukaisen väestönkasvun toteutumisen. Naantalin ydinkeskustan ja Luonnonmaan ydinalueiden väestönkasvu on kuitenkin jäljessä edellä mainittujen strategisten suunnitelmien tavoitteista. Rakentaminen ja tonttien luovutus on vilkastunut huomattavasti vuosien 2017 ja 2018 aikana. Luonnonmaalla Kukolanvainion alueella on omakotitonttien asemakaavavarantoa vielä 37 tonttia. Alueen rakentaminen aloitettiin 2016 ja 2018 saatiin Kukolanvainion ja Yli-Kaivolan asuntoalueille myyntiin 60 uutta omakotitalotonttia. Seuraava merkittävä käyttöön otettava pientaloalue on Soinisten uusi pientaloalue Manner-Naantalissa 2019. Asemakaavoitus on pitkällä myös Asuntomessualueella Luonnonmaalla ja käynnistymässä Rymättyläntien eteläpuolisilla alueilla, jonne sijoittunee myös Luonnonmaan perhetalo.

10


Kaavoitusta ohjaavat suunnitelmat I MAAKUNTAKAAVAT Maakuntakaavoituksesta Naantalin alueella vastaa Varsinais-Suomen liitto. Koko Naantalin alueella voimassa oleva maakuntakaava: • Varsinais-Suomen taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakunta kaava, hyväksytty maakuntavaltuustossa 11.6.2018 (päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen) Kanta-Naantalin alueella voimassa oleva maakuntakaava: • Turun kaupunkiseudun maakuntakaava, vahvistuspäätös 23.8.2004 Saariston alueella voimassa olevat maakuntakaavat: • Turun seudun kehyskuntien maakuntakaava, vahvistuspäätös 20.3.2013 • Tuulivoimavaihemaakuntakaava, vahvistuspäätös 9.9.2014

B Naantalin Luonnonmaan, Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tark. II, Luonnonmaan visio Luonnonmaan, Lapilan ym. saarien osayleiskaavan kokonaistarkistus on käynnistynyt 2018. Osayleiskaavan tavoitteiden määrittämiseksi laaditaan ensin Luonnonmaan visio 2070.

Muutoksen tavoitteena on selvittää Luonnonmaan maankäytön pitkän tähtäimen tavoitteet, palveluverkko, Luonnonmaan ydinkaupunkialueen rakentamisen määrä ja laatu sekä tarkempi rajaus, Kultaranta Golfin alueen maankäytön kehittämistarpeet sekä Villan tilan virkistyskäytön tarpeet ja laajuus kuten myös mahdollisesti Villan tilalla rakentamiseen otettavat alueet ja rakentamisen määrä.

Tavoitteena on saada Luonnonmaan visio valmiiksi vuoden 2019 alkupuolella. Sen perusteella jatketaan aluevarausyleiskaavan laadintaa. Konsulttityö

Ajantasakaavat löytyvät Varsinais-Suomen liiton internet-sivuilta osoitteesta: www.varsinais-suomi.fi/fi/77-tehtaevaet-ja-toiminta/suunnittelu-ja-kaavoitus/ 155-ajantasakaava Vireillä olevia maakuntakaavahankkeita: • Varsinais-Suomen luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaava Vireillä olevien vaihemaakuntakaavojen kaava-aineistoon voi tutustua maakuntaliiton sivuilla osoitteessa www.varsinais-suomi.fi/fi/tehtaevaet-ja-toiminta/suunnittelu-ja kaavoitus/maakuntakaava

II TURUN KAUPUNKISEUDUN RAKENNEMALLI 2035 Turun kaupunkiseudun kunnat ovat yhdessä laatineet Turun kaupunkiseudun rakennemallin 2035 maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamiseksi. Rakennemalli ohjaa kuntien maankäytön suunnittelua yleispiirteisesti ja sitä käytetään maakunta- ja yleiskaavoituksen lähtökohtana. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi osaltaan 7.5.2012 ( § 23) Turun kaupunkiseudun rakennemallin 2035 (RM 2035). Siinä on koko Turun seudulle asetettu tavoitteeksi 75 000 uutta asukasta ja 20 000 uutta työpaikkaa. Naantalin osuus väestötavoitteesta on + 5 500 asukasta, mikä väljyyden kasvu huomioon ottaen tarkoittaa uutta asuntorakentamista + 9 900 asukasta varten.

NAANTALIN MAANKÄYTÖN KEHITYSKUVA 2035

LÄHIVUOSIEN YLEISKAAVATYÖT: C Merimaskun taajaman osayleiskaava Käynnistetään vuonna 2020 Naantalin maankäytön kehityskuvan 2035 (nk. strategisen yleiskaavan) laadinnassa määriteltyjen tavoitteiden pohjalta. Tavoitteena on saada kaavaehdotus valtuuston käsittelyyn vuoden 2021 lopulla. Konsulttityö. D Velkuan osayleiskaavan tarkistus Velkuanmaan ulkopuolella Velkuan yleiskaavan tarkistaminen entisen Velkuan kunnan Velkuanmaan osayleiskaavan ulkopuolelle jäävällä alueella.

Työn sisältöön voi tutustua sivuilla: www.turku.fi/rakennemalli2035 Turun seudun rakennemallityön toteuttamista on jatkettu vuonna 2016 laaditun ja vuoden 2019 loppuun

Alueen voimassa oleva rantayleiskaava on vanhentunut. Sen rakennusoikeudet ovat muihin Velkuan ja Naantalin alueisiin verrattuna pienet, lisäksi rakennuspaikkojen sijainti on epätarkka. Muutos tehdään samoja periaatteita noudattaen kuin Velkuanmaan osayleiskaavakin on tehty. Kaavatyö käynnistetään, kun taajamien yleiskaavat Luonnonmaalla ja Merimaskussa ovat valmistuneet.

Tavoitteena on käynnistää muutos 2022. Konsulttityö.

III NAANTALIN MAANKÄYTÖN KEHITYSKUVA 2035 Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi Naantalin kehityskuvan 2035 13.2.2012 § 1 ja päätti, että maankäytön kehityskuva on lähtökohta ja ohje maankäyttö- ja rakennuslain mukaiselle yleiskaavoitukselle ja muulle suunnittelulle sekä alueiden käyttöönotolle. Naantalin kehityskuvassa tavoitellaan samoin kuin Turun kaupunkiseudun rakennemallissakin 5 500-6 000 asukkaan väestönlisäystä Naantaliin vuoteen 2035 mennessä. Se jakautuu kaupungin eri osa-alueiden kesken seuraavasti: Manner-Naantali 2 700, Luonnonmaa 1 900 ja saariston keskukset 900 asukasta.

VIREILLÄ OLEVAT YLEISKAAVATYÖT: A Naantalin Luonnonmaan, Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tark. I, pienet muutokset Kaupunginvaltuusto hyväksyi tämän asemakaavan 2/2019. Luonnonmaan, Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus on käynnistetty vuoden 2014 aikana. Yleiskaavan muutosalueet sijaitsevat eri puolilla Luonnonmaata. Niiden likimääräinen sijainti on esitetty alla olevassa kartassa mustilla rajauksilla. Kaava muutokseen voidaan prosessin aikana ottaa mukaan muitakin alueita, mikäli se osoittautuu tarkoituksenmukaiseksi. Tavoitteena on saada muutokset valtuuston käsittelyyn vuoden 2019 alussa. Oma työ. Konsultilta tilataan tarvittaessa selvityksiä

11


Strategisesti merkittävät asemakaavat 3

1 ASUNTOMESSUALUEEN ASEMAKAAVA Asuntomessualueen ja lähiympäristön kaavoittaminen asumiskäyttöön Matalahden pohjoispuolelle. Yhteyshenkilö: Kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa Osittain konsulttityö. Tavoiteaikataulu: Kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2019. Maankäyttösopimus laaditaan tarvittaessa. Kaava lisää ja monipuolistaa kaupungin tonttitarjontaa sekä mahdollistaa asuntomessujen järjestämisen alueella. Pääosin kaupungin omistamaa aluetta.

4 KAILON ASEMAKAAVAMUUTOS Kaavamuutoksella pyritään turvaamaan Muumimaailman lähivuosien laajentumistarpeet säilyttäen samalla saaren koillisosan virkistyskäyttömahdollisuudet.

6

Yhteyshenkilö: Kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa Laaditaan omana työnä. Tavoiteaikataulu: Kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2019.

2

Asemakaavamuutos luo edellytyksiä matkailutoimintojen kehittämiselle. Kaupungin omistamaa aluetta.

4

2 RUONAN YHDYSTIEN ASEMAKAAVA Kauppapaikkojen kaavoittaminen Ruonan yhdystien varrelle Manner-Naantalin osayleiskaavan mukaisesti.

5 RYMÄTTYLÄNTIEN ETELÄPUOLISEN ASUINALUEEN JA LUONNONMAAN PERHETALON AK Kaavatyöllä mahdollistetaan asuinrakentamisen, perhetalokokonaisuuden, kaupallisten palveluiden sekä virkistysalueen sijoittaminen alueelle.

Yhteyshenkilö: Kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa Laaditaan omana työnä. Tavoiteaikataulu: Kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2019. Maankäyttösopimus laaditaan tarvittaessa.

Yhteyshenkilö: Kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa Osittain konsulttityö. Tavoiteaikataulu: Kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2019.

Asemakaava / -kaavamuutos luo edellytyksiä elinkeinotoiminnan kehittämiselle. Kaupungin omistamaa aluetta.

Maankäyttösopimus laaditaan tarvittaessa. Kaava lisää ja monipuolistaa kaupungin tonttitarjontaa sekä parantaa Luonnonmaan palveluja. Pääosin kaupungin omistamaa aluetta.

5 1

STRATEGISESTI MERKITTÄVÄT ASEMAKAAVAT: 3 SOINISTENTIEN ALUEEN / SOINISTEN PIENTALOALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS Pientaloalueen laajentaminen Manner-Naantalin osayleiskaavan mukaisesti.

6 TAIMONRANNAN ASEMAKAAVAMUUTOS Asuinrakentamista Manner-Naantalin osayleiskaavan mukaisesti. Uusi hanke, kuulutetaan vireille kaavoituskatsauksessa.

Yhteyshenkilö: Kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa Laaditaan omana työnä. Tavoiteaikataulu: Kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2019.

Yhteyshenkilö: Kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa Laaditaan omana työnä. Tavoiteaikataulu: Kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2019.

Kaavamuutos lisää ja moni-puolistaa kaupungin tonttitarjontaa sekä vaikuttaa kaupungin väestötavoitteen toteutumiseen. Kaupungin omistamaa aluetta.

Maankäyttösopimus laaditaan tarvittaessa. Kaavamuutos lisää ja monipuolistaa kaupungin tonttitarjontaa sekä vaikuttaa kaupungin väestötavoitteen toteutumiseen. Pääosin kaupungin omistamaa aluetta.

12

1. 2. 3. 4. 5.

6.

TAVOITTEENA HYVÄKSYMISKÄSITTELY 2019 Asuntomessualue: asuinrakentamista (noin 350 asukasta) ja venesatama, liikennejärjestelyt Kaupunginvaltuusto hyväksyi tämän asemakaavan 2/2019. Ruonan Yhdystie: uusi kaupan tontti sekä alueen liikennejärjestelyt Soinistentien alue / Soinisten pientaloalue: asuinrakentamista ja liikennejärjestelyjä Kaupunginvaltuusto hyväksyi tämän asemakaavan 2/2019. Kailon asemakaavamuutos: Muumimaailman laajentuminen, saaren muut käyttötarkoitukset Rymättyläntien eteläpuoli / Perhetalo: Luonnonmaan uuden perhetalon (koulu, päiväkoti ja muut palvelut), kaupan sekä asumisen alue TAVOITTEENA HYVÄKSYMISKÄSITTELY 2021: Taimonrannan asemakaava: asuinrakentamista, liikennejärjestelyjä ja rantapuisto (uusi hanke, kuulutetaan vireille kaavoituskatsauksessa)


Muut asemakaavat 11 TAVOITTEENA HYVÄKSYMISKÄSITTELY 2019: 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

Merimaskun Särkänsalmen lossitie, pientalorakentamista (Vv) Luolalan Viestitie, katualuetta, teollisuutta ja visrkistyalueita (Vv) Naantalin Aurinkoinen ja Aurinkotien varsi, kerrostaloja ja pientaloja Kylpylän kerrostalot, kerrostaloja (Vv) Isosuontie, teollisuutta ja kiertotaloutta Birgitan talo ja Osuuspankin talo, kerrostaloja (Vv) Porhonkallio ja Virpi, palveluja ja pientalorakentamista

17

9

TAVOITTEENA HYVÄKSYMISKÄSITTELY 2020:

16

14. Röölän alue, rannan järjestelyjä (Vv) 15. Kuparivuorenrinne, kerrostalorakentamista 16. Tammistontie, kerrostalorakentamista (Vv)

19

10

12 TAVOITTEENA HYVÄKSYMISKÄSITTELY 2021:

15 13

17. Murikon teollisuusalue, pohjoisosa ja Y-tontti (uusi hanke, kuulutetaan vireille kaavoituskatsauksessa) (Vv)

8

KAAVATYÖ EI ETENE AKTIIVISESTI, EI AIKATAULUTAVOITETTA: 18. Muurilan ja Hellemaan asemakaava 19. Lammasluoto, kerrostalorakentamista

(Vv) Vaikutuksiltaan vähäinen ak/akm

RANTA-ASEMAKAAVAT:

1. Matalahden-Kotkanaukon ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen Matalahden-Kotkanaukon ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen käynnistettiin kaupunginhallituksessa 28.5.2018 § 216. Kaavan laatija Nosto Consulting Oy / DI Pasi Lappalainen.

18 13 7

14

2. Hämmäron ranta-asemakaavan muutos 2 (Rymättylä) Hämmärön ranta-asemakaavan muutos 2 käynnistettiin kaupunginhallituksessa 24.9.2018 § 320. Kaavan laatija Nosto Consulting Oy / DI Pasi Lappalainen.

MUUT MERKITTÄVÄT KAUPUNKIKEHITYSHANKKEET 2019:

• • • •

1

Asunto-ohjelman laatiminen vuosille 2019-2022 Luonnonmaan visio: Luonnonmaan imago ja kehittämisen suuntaviivat pitkälle tulevaisuuteen. Asuntomessukokonaisuus: energiaratkaisut, virkistysalueet ja palvelut Luonnonmaan uuden perhetalon ja alueen muiden palvelujen kehittäminen Vanhankaupungin yleissuunnitelman mukaiset kehittämiskohteet

KAAVOITUSOHJELMASTA POISTETTAVAT ASEMAKAAVAHANKKEET:

• • • •

2

ASEMAKAAVOITUKSEN KEHITTÄMINEN 2019:

• • •

YHTEYSTIETOJA: Asiakaspalvelu: puh. 044 733 4753, sähköposti: mittausosasto@ naantali.fi Yleiskaavoitus: maankäyttöpäällikkö Elise Lehikoinen

puh. 050 464 9906

Asemakaavoitus: kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa

puh. 044 4171 229

Ranta-asemakaavoitus: maanmittausinsinööri Birit Keva

puh. 044 733 4702

As oy Prikitta (pyritään ratkaisemaan poikkeusluvalla 2018, hakemus jätetty lokakuussa 2018) Merimaskun ranta / entinen kauppa (ratkaistu poikkeusluvalla 2018) Suovuoren ratsutila (käynnistetään uudelleen mikäli tarvetta) Lehdon kauppa, Luonnonmaa (käynnistetään uudelleen mikäli tarvetta)

Internet-sivujen kehittäminen nykyistä vuorovaikutteisemmaksi ja informatiivisemmaksi Laajennetun poikkeuslupamenettelyn kehittäminen ja testaaminen Kaavoitusprosessin keventäminen vaikutuksiltaan pienissä asemakaavahankkeissa

NAANTALIN KAUPUNKI Yhteystiedot Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2 p. (vaihde) +358 2 4345 111 kirjaamo@naantali.fi etunimi.sukunimi@naantali.fi

13


kuvateksti: Heidi Suomisen (vas.) ja Susanne Nummelinin tehtävänä on saada naantalilaiset harrastusten ja muiden virikkeitten pariin.

Teksti ja kuva: Lassi Lähteenmäki

BUSSI LAIVA

YHTEISLIPPU 8.6.–17.8.

Seilaa Turusta Naantaliin Höyrylaiva Ukkopekan kyydissä ja vietä aurinkoinen päivä Naantalissa! Lue lisää foli.fi/ukkopekka

Kaikki liikkeelle ja harrastusten pariin

Yhteislippu saatavilla vain Fölin mobiilisovelluksesta. Lataa sovellus QR-koodista.

Teksti ja kuva: Lassi Lähteenmäki

Kaikille lapsille ja nuorille toimintaa mahdollistava harrastetakuu on valtakunnallinen hanke. Naantali on niitä harvoja kuntia, joissa se on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle ja työhön on palkattu oma koordinaattori. Nyt kerhoja ja toimintamuotoja on Naantalissa parisenkymmentä. Naantalin ala- ja yläkoulun sekä Rasekon naantalilaisista oppilaista 84 prosenttia harrasti jotain. Tämä kävi ilmi harrastetakuun järjestämästä syksyn kyselystä. Keskustassa harrastetaan enemmän, saaristossa vähemmän. Harrastamisella tai sen puutteella on vaikutusta minäkuvan muodostumiseen ja yksinäisyyteen. Siksi jokaiselle lapselle ja nuorelle haluttiin mahdollistaa ainakin yksi mieleinen harrastus. ANIMAATIOTA, TIEDEKERHOA JA PALJON MUUTA Heidi Suominen palkattiin käynnistämään harrastetakuu Naantalissa, ja uusia toimintamuotoja alkoi syntyä nopeasti. On kerhoja, joissa teemat vaihtuvat osallistujien ideoiden mukaisesti. Nuorten toiveita noudattaen osa uusista liikuntakerhoista toimii aamulla yhdeksältä eli sopivasti ennen koulupäivän alkua. Eläintenhoitoon liittyvää toimintaa synnytettiin myös, samoin animaatiokerho ja paljon muuta. Helmikuussa projektin vetovastuu siirtyi Susanne Nummelinille. Hän aikoo kiertää nyt kesän kynnyksellä kaikissa kouluissa kyselemässä, miten haaste on otettu vastaan. – Mietitään siinä samalla, pitäisikö perustaa uusia toimintaryhmiä tai muokata vanhoja, Nummelin pohtii. Toimivien tiedotuskanavien luominen on tärkeää. Haastetta on myös saada kaikki yläkouluikäiset liikkeelle. SOVELTAVAA LIIKUNTAA LEVEÄLLÄ PENSSELILLÄ

Lions Club Naantali järjestää Saariston Perinnetapahtuman jo kolmannen kerran vanhan kaupungin satamassa. Ohjelmaan kuuluu . markkinameininki ja talonpoikaisveneiden kilpapurjehdus perinteen mukaisesti yhdessä Naantalin Pursiseuran kanssa. Kaikki tervetuloa mukaan ! Tilaisuuden tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Lions periaatteen mukaisesti. Myyntipöytävaraukset á 80 € . Tilaukset Timo Raitmaa puh. 0400 708016 , Email. lions@naantali.fi Seppo Nieminen puh. 0500 326030 Email seppo.nieminen.sn@gmail.com

65 + ti t r ko i r nio e S

Kaikki 65 vuotta täyttäneet naantalilaiset ovat oikeutettuja lunastamaan seniorikortin.

Harrastetakuun käynnistänyt Heidi Suominen toimii nykyisin Naantalissa soveltavan liikunnan ohjaajana ja hyvinvointikoordinaattorina. Soveltava liikunta on oivallinen työkalu saada liikkumaan myös ne, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan. Soveltava liikunta toimii sopivasti limittäin harrastetakuun kanssa. Esimerkiksi joillakin voi olla korostuneen yksilöllisen tuen tarvetta esimerkiksi elämäntilanteen, herkkyyden tai jonkinlaisen toimintarajoitteen takia. – Jokaisella tulee olla mahdollisuus harrastaa itseään motivoivia ja innostavia lajeja, koska asioita on mahdollista soveltaa henkilölle sopivaksi toiminnaksi, tiivistää Suominen. LUONTO LÄÄKITSEE Heidi Suomisen työ kattaa naantalilaiset lapsista ikäihmisiin. Liikunnan lisäksi hyvinvointia luodaan mm. musiikilla, tanssilla ja muilla taiteen ja kulttuurin muodoilla. Metsä on Suomisen mukaan erityisen terapeuttinen ympäristö. Hän käyttää tätä elementtiä työssään mm. henkilöiden kanssa, joilla on korostunutta yksilöllisen tuen tarvetta. – Kun laittaa silmät kiinni, kuuntelee luonnonääniä, koskettaa sammalta ja aistii tuoksuja, voi harjoittaa omaa rauhoittumista ja saavuttaa vahvan yhteyden itseensä ja ympäristöön, Suominen sanoo.

14

Seniorikortti +65 oikeuttaa monenlaisiin liikuntaja kulttuuritoimintoihin. Syyskauden etuudet julkaistaan liikkuvanaantali.fi-verkkosivuilla toukokuun lopulla. Henkilökohtaisen kortin voi lunastaa kaupungintalon asiointipisteestä tai saariston palvelupisteistä 3.6. alkaen. Syyskauden etuudet tulevat voimaan elokuussa 2019. Naantalin kaupungin liikunta- ja kulttuuripalvelut.


Tiedätkö paljonko sinussa on lihasmassaa tai mikä on kävelytestisi tulos? Tule testaamaan itsesi! LIIKKUJAN APTEEKKI Tapahtuma-aikana saa tietoa liikunnasta ja liikuntatoiminnasta Naantalissa sekä mahdollisuuden kehonkoostumusmittaukseen. Naantalin apteekissa torstaina 2.5. klo 15.00–17.00 Rymättylän apteekissa torstaina 9.5. klo 15.00–16.30

COOPERIN JUOKSUTESTIT JA KÄVELYTESTIT Kuparivuoren urheilukentällä maanantaina 3.6. klo 16.00–17.30. Tervetuloa testaamaan kevätkuntosi sekä saamaan liikuntavinkkejä. Cooperin testijuoksun (12 min) lähtöajat ovat kello 16.00 ja 17.00. SUURI KUNTOTESTAUSILTA Rymättylän koulun liikuntasalissa torstaina 6.6. klo 16.00–17.30. Maksuttomaan kuntotestausilta, jossa mitataan mm. kehonkoostumusta, puristusvoimaa, tasapainoa. Lisäksi infoa liikunnasta, ravinnosta ja painonhallinnasta. IKÄIHMISTEN KÄVELYTESTIT Ikäihmisten kävelytesti Kuparivuoren urheilukentällä maanantaina 10.6. klo 10.00.

Haastepyöräily vapusta juhannukseen

Liikuntapalvelut

Koko Naantali on tänä vuonna mukana Haastepyöräily-kampanjassa vapusta juhannukseen (1.5.–23.6.2019). Haastepyöräily kannustaa lounaissuomalaisia koulu- ja työmatkapyöräilyyn sekä harraste- ja vapaa-ajan-pyöräilyyn. Naantalin saaristo-osat ovat jo pitkään liikkuneet haastepyöräilyn merkeissä, ja tänä kesänä toiminta laajentuu koko Naantalin alueelle. Pyöräilemällä voit kerätä kilometrejä Naantalin kunnan yhteispottiin!

Kenestä Naantalin ensimmäinen liikuntalähettiläs? Onko tuttavapiirissäsi liikunnasta innostunut ja muita mukaan innostava vapaaehtoispohjalta toimiva henkilö? Ehdota häntä liikuntalähettilääksi 15.5. mennessä. Naantalissa etsitään nyt liikuntalähettilästä! Liikuntalähettiläs levittää liikunnan ilosanomaa vapaaehtoispohjalta. Hän on henkilö, joka haluaa motivoida kanssaihmisiään liikkumaan ja on innostunut myös ideoimaan ja kehittämään monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Liikuntalähettiläs voi olla mies tai nainen, nuori tai seniori. Pääasia on, että hän on ”hurahtanut” liikuntaan ja yrittää omalla positiivisella asenteellaan innostaa myös muita! Naantalin ensimmäinen liikuntalähettiläs julkistetaan 11.6.2019 järjestettävässä tilaisuudessa. NÄIN ANNAT EHDOTUKSESI Toimita ehdotuksesi liikuntalähettilääksi perusteluineen 15.5.2019 mennessä sähköpostilla osoitteeseen: maija.puolakanaho@naantali.fi. Lisätietoja antaa Maija Puolakanaho puhelimitse: 0400 638 398.

SÄÄNNÖT HAASTEPYÖRÄILYYN OSALLISTUMISEEN: 1. Kirjaus edellyttää 10 km yhtäjaksoista pyöräilyä. 2. Työmatkapyöräilyssä kriteeriä on ”höllennetty” siten, että jos yhteen suuntaan matkaa on 5 km ja takaisin tulo 5 km, voi kokonaismäärän 10 km merkitä yhdeksi suoritukseksi. 3. Samalla reissulla voi merkitä useammankin kirjauksen kutakin 10 kilometriä kohden. 4. Pyöräilykilometrit voi ilmoittaa joko saariston kohteissa oleviin vihkoihin tai Lounais-Suomen liikunta ja urheilu ry:n nettisivuilla (www.liiku.fi/haastepyoraily) tai mobiilisovelluksen https://m.tarzani.com/ haastepyoraily kautta.

Kaikkien pyöräilykirjauksia tehneiden kesken arvotaan liikunta-aiheisia palkintoja. Palkinnot toimitetaan kampanjan päätyttyä siihen Naantalin palvelupisteeseen, jonka alueella kirjaus on tehty. SAARISTON KIRJAUSLAATIKOT SIJAITSEVAT: Velkua Livonsaaren kauppa ja Kummeli Merimasku Osuuspankin luona oleva vaja ja palvelupiste Rymättylä Tanilantie, Nurvalantie 6 (lato) Poikko (Rymättyläntie ja Ruokonraumantie risteys) Kurala (Ylttistentien ja Kuralan rantatien risteys) Vanha vesilaitos (Taipaleentie 11) Kärysniementien ja Kankareentien risteys (lato) Heinäinen (Peltolantien ja Heinäistentien risteys) Salonkylä (Kinttalanrauman sillanluona) Salonkylän ja Tammihaantien risteys Airismaa (Maanpäätie ja Luotojentien risteys) Aasla (Luotojentie 859) Kuivainen

15


TIEDOTTAA TILAA JÄTEVESINEUVOJA ILMAISELLE KIINTEISTÖKÄYNNILLE Naantalin kaupungin asukkailla ja mökkiläisillä on mahdollisuus kutsua Valonian puolueeton jätevesineuvoja ilmaiselle kiinteistökäynnille kesän 2019 aikana. Käynnillä kiinteistönomistaja saa tiedon tarvitseeko kiinteistön jätevesijärjestelmää uudistaa ja mitkä käsittelymenetelmät sopivat kyseiselle kiinteistölle. Jätevesineuvoja ei kuitenkaan tee jätevesiremontissa tarvittavaa jätevesisuunnitelmaa.

”Täyttävää, monipuolista ja maistuvaa” - koululaiset pääsivät vaikuttamaan siihen, mitä ensi syksynä syödään

Kiinteistökäyntejä tarjotaan erityisesti vakituisesti asutuille ja vapaa-ajan kiinteistöille, jotka sijaitsevat pohjavesialueilla tai 100 metrin etäisyydellä vesistöstä. Näiden kiinteistöjen jätevesijärjestelmien tulee täyttää lainsäädännön vaatimukset 31.10.2019 mennessä. Neuvontaa saa myös puhelimitse ja sähköpostilla. Vähäisten vesien mökkejä pyrimme pääsääntöisesti neuvomaan puhelimitse. Käynnin voi varata ottamalla yhteyttä Valoniaan: Katariina Yli-Heikkilä p. 040 552 2369 (ark. klo 9–16) katariina.yli-heikkila@valonia.fi tai Reetta Haapasalo p. 040 649 7321 (ark. klo 9–16) reetta.haapasalo@valonia.fi

Naantalin koululaiset on otettu tänä keväänä mukaan kehittämään koulujen ruokalistaa. Maaliskuussa järjestettiin ensimmäinen Makuraati, johon kutsuttiin ala- ja yläasteen oppilaita kaikista Naantalin kouluista. Teksti: Petra Sundell Kuva: Timo Jakonen

Ruokapalveluiden ja koululaisten yhteisessä tapaamisessa käytiin läpi lasten ja nuorten mielipiteitä kouluruoasta sekä maisteltiin muutamia ruokia. Naantalin kaupungin ruokapalvelujohtaja Anne Virtanen kertoo, että ensimmäinen Makuraadin tapaaminen oli menestys. – Kyselimme oppilailta, millaista hyvän kouluruoan pitäisi olla. Oppilaiden mielestä sen täytyy olla täyttävää, monipuolista ja mahdollisimman monelle maistuvaa. Tällaiset kriteerit tulivat heiltä ensimmäisenä, se oli meidän mielestä todella mahtavaa, Virtanen sanoo. RUOKALISTA MUUTTUU JO SYKSYLLÄ Oppilaiden suosikkiruoista esiin nousivat muun muassa uunimakkara ja perunamuusi, riisipuuro sekä kasvissosekeitto. Virtasen mukaan lapset ymmärsivät kuitenkin hyvin, että koulussa ei voida tehdä aina kaikkien lempiruokia – toisen suosikki voi nimittäin olla toisen inhokkiruoka. Makuraadin yhteisen keskustelun pohjalta ruokalista saa konkreettisia muutoksia heti syksyllä. Esimerkiksi paljon mielipiteitä jakanut kasvisfetavuoka poistuu. Saaristokaupungissa pidetään kuitenkin silakka- ja lähikalapihvit listalla. Virtasen mukaan kokonaisuudessaan oppilaat olivat varsin tyytyväisiä koulujen ruokalistaan. Kiitosta tuli erityisesti salaattibuffetista, jossa oppilaat voivat itse koota oman salaattinsa. KAIKILLE KOULULAISILLE KASVISRUOKAA Kouluruokailuun on tullut jo talven aikana muutoksia. Kaikkien Naantalin ala- ja yläasteiden sekä lukion ruokalinjastolla on nykyisin päivittäin tarjolla tavallisen ruoan lisäksi kasvisvaihtoehto vapaassa otossa. Kasvisruokailusta ei oppilaitoksissa tarvitse enää erikseen ilmoittaa, vaan kuka tahansa saa ottaa kasvisruokaa, jos niin haluaa. Vaikka ala-asteilla kasvisruokaa ei ole vielä mennyt valtavia määriä, Virtasen mukaan ajatus onkin, että koululaiset pääsevät tottumaan uusiin makuihin. – Pääasia on, että kasvisruokaa maistaa. Sitä kautta voi löytää uusia herkkuruokia ja makuaisti kehittyy. Isompana heistä voi tulla kasvisruoan ystäviä, Virtanen toteaa. Koulujen ruokalistan kehittäminen jatkuu Makuraadin kanssa jälleen syksyllä. Kaikki mukana olleet lapset ja nuoret olivat innostuneita jatkamaan tapaamisia. Virtanen kiittelee oppilaita monipuolisesta keskustelusta ja erittäin hyvästä käytöksestä.

16

Jätevesineuvonta toteutetaan osana Valonian ja Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen HAKKU-hanketta, jota rahoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskus. Lisätietoja Valonian jätevesineuvonnasta: www.valonia.fi/hakku

VALONIA TARJOAA VESIENSUOJELU- JA VESISTÖKUNNOSTUSNEUVONTAA Valonian vesiasiantuntijat tarjoavat paikallisille vesiensuojeluyhdistyksille ja muille kiinnostuneille vesiensuojelu- ja vesistökunnostusneuvontaa. Valoniassa on myös käynnistynyt Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto -hanke, jossa aktivoidaan paikallistoimijoita koko maakunnassa vesistökunnostusten tekemiseen ja tarjotaan neuvontaa kunnostusten suunnitteluun, rahoitushakuun ja toteutukseen. Hankkeen puitteissa järjestetään myös useita aiheeseen liittyviä yleisötilaisuuksia. Hankkeen postituslistalle voi liittyä jättämällä yhteystiedot osoitteessa www.lyyti.in/vesistokunnostusverkosto. Vesiensuojelu- ja vesistökunnostusneuvoja voi kysellä ottamalla yhteyttä Valoniaan: Jarkko Leka p. 040 197 2265 (ark. 9–16), jarkko.leka@valonia.fi tai Janne Tolonen p. 050 518 7755 (ark. 9–16), janne.tolonen@valonia.fi Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto -hankkeen vetäjänä toimii Valonia ja hankekumppanina Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry. Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö hallituksen kärkihankerahoituksella ja hanke jatkuu vuoden 2020 loppuun asti. Lisätietoja: www.valonia.fi/ vesistokunnostusverkosto


Gullkrona, Utö, Korpoström

SAARISTOSEIKKAILU VII 29.7.-1.8. 2019

Seuraa meitä somessa naantaliofficial Naantalin kaupunki

Nastan uusi toimitussihteeri esittäytyy

Kuva: Nina Hietala

Järj. Raision, Kaarinan ja Naantalin nuorisopalvelut

Saaristoseikkailu toteutetaan kaljaasi Inga-Lillilla. Alaikäraja on 10 vuotta ja osallistumismaksu 190 €. Ilmoittautumiset 14.6. mennessä: https://verkkokauppa.naantali.fi/ Lisätiedot: Jari Kaulio puh. 044 733 4635

NUORTEN KESÄN ALOITUSTAPAHTUMA K-11

Hei Nastan lukijat! Olen Petra Sundell, Naantalin kaupungin uusi viestintäassistentti. Liityin kaupungin mukavaan työporukkaan maaliskuun alussa, ja hoidan tästä eteenpäin Nasta-lehden toimitussihteerin tehtäviä. Alun perin olen kotoisin Savonlinnasta, Itä-Suomesta, mutta sittemmin olen vaihtanut järvenrannat merimaisemiin täällä Varsinais-Suomessa. Valmistuin Turun ammattikorkeakoulusta medianomiksi viime vuonna. Aiemmin olen työskennellyt muun muassa toimittajana MTV Uutisten Lifestyle -verkkotoimituksessa. Olen innostunut päästessäni tekemään kaupungin muiden viestintätehtävien ohessa painettua tiedotuslehteä. Vaikka jo pitkään lehdistössä on ennustettu printin kuolemaa, se tuskin tulee tapahtumaan – myöskään Nastan kohdalla. Netissä kiinnostavat jutut ja uutiset voivat helposti hukkua ylitsepursuavaan tietotulvaan, mutta painetun lehden ääressä on hyvä unohtaa hetkeksi hektisyys ja pysähtyä lukemaan rauhassa. Tapahtumakalenterin ja muut kiinnostavat ilmoitukset voi pistää talteen, ja niihin voi palata aina uudestaan, kun etsii kesälle tekemistä. Netin etuja ovat toki ajantasaisuus ja nopeus – siksi kannattaa seurata myös Naantalin kaupungin verkkosivuja sekä sosiaalisen median kanavia.

Nastan toimituskunta kiittää aiempaa toimitussihteeriä, Anu Anttilaa pitkästä ja näkemyksellisestä työstä niin Nastan sisällön kuin ilmeen kehittämisen parissa. Tavoitteenamme on edelleen jatkaa lehdessä samaa terävää linjaa. Anu toimii edelleen viestinnän tehtävissä ja vastaa kaupungin verkkopalvelusta.

MUSTA BARBAARI JA PRINSSI JUSUF KUPARIVUOREN URHEILUTALOLLA 1.6.2019 KLO 17-22 HERKKUBUFFA | RODEOHÄRKÄ | SPEEDTESTER ILMAJOUSIAMMUNTA | BENJITRAMPOLIINI

Jos sinulla on kehitys- tai juttuideoita tai muuta Nastaan liittyvää asiaa, minuun voi olla yhteydessä petra.sundell@naantali.fi tai 040 193 0633.

17


Naantalin kirjastojen kesäaukioloajat 2019 PÄÄKIRJASTO Tullikatu 11 puh. 02 434 5310 1.6.–31.8. ma-to 12–19 pe 12–16 Lehtilukusali-kahvila - aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin - seuraa ilmoittelua www.naantali.fi/kirjasto

Museon kesä on tapettikesä Teksti: Mari Termonen ja Anne Sjöström Kuva: Anne Sjöström

Naantalin museon satavuotisjuhlavuosi jatkuu. Humpin talossa 15.5. aukeavassa kesänäyttelyssä Tapetti / Tapeten luodaan katsaus mm. tapettien historiaan, tekotapoihin, suomalaisiin tapettitehtaisiin sekä eri aikakausien tapettimuoteihin. Näyttelyssä keskitymme tapetteihin, joita on löydetty ja saatu Naantalista. Tapeteilla luodaan sisätiloihin tunnelmaa ja näyttävyyttä. Ne ovat seinien vaate, arkinen tai juhlava. Toiset haluavat suuria kuvioita ja kirkkaita värejä, joku taas valkoiset lasikuitutapetit. Sanalla tapetti viitattiin alkujaan kuitenkin seinä- ja juhlaviin tekstiileihin, kuten peittoihin, pöydän pintaa peittäviin verhoihin ja vastaaviin. Seinävaatteiden kautta tapetti-nimitys siirtyi maalattuihin pellavakankaisiin ja lopulta paperitapetteihin, niihin joita me tänään ajattelemme tapetteina. Tapetit olivat alkujaan kalliita. Ne voitiin ottaa mukaan muutettaessa, sillä osa tapeteista oli rakennuksen irtaimistoa, ja ne kiinnitettiin naulaamalla tai listoin. Tapettien kanssa käytettiin lähes aina reunanauhoja, boordeja. Perheissä, joissa ei ollut varaa tapettiin, käytettiin köyhän miehen vaihtoehtoa, sanomalehteä.

Kesän ohjelmaa ja tapahtumia Heti kesän aluksi vietetään 18.5. kansainvälistä museopäivää, jolloin museoon on vapaa pääsy. Seuraavat ilmaispäivät ovat elokuussa: Naantalipäivänä 23.8. ja Varsinais-Suomen museopäivänä 25.8.

SUOPELLON LÄHIKIRJASTO Rimpikuja 4 puh. 02 434 5314 24.6.–11.8. ma 12–19 ti ja ke 12–16 MERIMASKUN LÄHIKIRJASTO Iskolantie 9 puh. 02 434 5545 3.6.–11.8. ma ja to 13–19 ti, ke ja pe 9–15 RYMÄTTYLÄN LÄHIKIRJASTO Metsätie 1 puh. 02 434 5521 3.6.–11.8. ma ja to 13–19 ti, ke ja pe 9–15 VELKUAN LÄHIKIRJASTO Palvelukeskus Kummeli Sauniementie 3 puh. 02 434 5310 ma-pe klo 9–15 (käynti Kummelin ovesta) Kello 15 jälkeen ja viikonloppuisin käynti kirjaston merenpuoleisesta ulko-ovesta kirjastosta hankittavalla avaimella. Lisätietoa avaimista www.naantali.fi/kirjasto -> Yhteystiedot -> Velkuan lähikirjasto Arkipyhäaattoina kirjastot ovat auki 10–15. Lisätietoja: www.naantali.fi/kirjasto

Varsinais-Suomen maakuntamuseon rakennustutkija Eija Suna pitää esitelmän vanhoista tapeteista Humpissa 22.5. klo 18. Esitelmä on maksuton. Tapettinäyttelyyn järjestetään erityisopastus 5.6. klo 16.30. Opastus sisältyy normaalin pääsymaksun hintaan. Kävijöille suunnattuja työpajoja tapettiteemalla tullaan kesän aikana järjestämään pari. Tarkemmat tiedot niistä selviävät kesän lähestyessä museon verkkosivuilta ja Facebook-sivulta. Perinteinen Lasten museopäivä Hiilolan pihassa on tänä vuonna 9.6. klo 12–14 ja sitä vietetään juhlavalmisteluiden merkeissä. Lapset saavat osallistua entisajan askareisiin ja tapahtuma on maksuton. Lasten museopäivä tehdään yhteistyössä Naantalin Lasten Musiikkijuhlien kanssa. Avoimet työpajat Humpin tapettinäyttelyssä 16.6. ja 11.8. klo 13–16. Museon pääsymaksun hinnalla pääset painamaan omaa tapettipalaa tai tekemään tapeteista taidetta. Naantali-päivänä 23.8. järjestetään kiinnostuneille vierailu Naantalin museon esinesäilytystiloihin. Lisätietoja vierailusta ja ilmoittautumisesta on elokuussa saatavilla museon verkkosivuilta ja Facebook-sivuilta. Varsinais-Suomen museopäivänä 25.8. järjestää museo yhdessä Naantalin Museoyhdistyksen kanssa yleisötapahtuman Hiilolan pihassa museon 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Lisätietoja lähempänä tapahtumaa museon verkkosivuilta ja Facebookin kautta. Vaikka kesäkausi päättyy elokuun loppuun, jatkuu ohjelma museolla heti 11.9. kun Jaana Jaatinen tulee kertomaan birgittalaiskäsitöistä ja nk. Huittisten alttariliinasta. Hän tekee kopiota tästä Naantalin luostarissa tehdystä birgittalaiskäsityöstä. Juhlavuoden vietto jatkuu koko syksyn!

18

Perinteinen Äitienpäiväjuhla

Sunnuntaina 19.5.2019 klo 12 Seurakuntakeskus Piispantie 2, Naantali

OHJELMA mm. Vuoden Isoäiti 2019 Runonlausuntaa Kuorolaulua Puhe Äideille Lauluesityksiä Kakkukahvitarjoilu

Tervetuloa!

Kuljetukset Ruona ja Aurinkosäätiön Palvelutalo klo 11.15 VAPAA PÄÄSY


Jaa muistojasi Naantalin vanhasta terveystalosta

Vanhoja kuvia otetaan mielellään vastaan, joko kopioitavaksi tai museon kokoelmiin.

Tuulensuunkadulla sijaitseva vanha terveystalo on päätetty purkaa huonokuntoisena. Kaupungin tilalaitos on teettänyt talosta dokumentoinnin, jota rak.ark. Pertti Vuollet on tehnyt. Naantalin museo haluaisi kuitenkin vielä kerätä muistoja rakennuksesta, sen syntyhistoriasta ja toiminnasta rakennuksessa. Vanhoja kuviakin ottaisimme mielellään vastaan, joko kopioitavaksi tai museon kokoelmiin. Auta sinä meitä! Voit soittaa museon toimistoon, Humppiin, arkisin klo 9–15. Numero on 02 435 2727. Sähköpostitse voit lähettää tietoja tai muistoja osoitteeseen museo@naantali.fi . Ja voit toki ottaa yhteyttä muillakin tavoin, vaikka Facebookin kautta.

mm m m

WALOON

m

m

m

KESKIVIIKKO

KESKIVIIKKO

67:6mm68:GMm

9:6mLm6M:Äm

69:MMmLJM:6mmWmm TORSTAI

6MmLm66m 66:5MmLm67:5Mm m

67:65L68:6mmm

TORSTAI

68:ÄmmJM:6mm

66:JMmLm67:5Mm

SUNNUNTAI 68:MMmm69:GMmm

Ilmoittaudu tunneillemme seuraavasti: m 044 230 3306 samanpäivän klo 12 mennessä WALOON: 0500 520 292 edelliseen iltaan klo 20 mennessä

Naantalin kaupungin

juhannusaatto 21.6.2019 Klo 18.00 Kirkkopuistossa  Lipunnosto, fanfaari ja lippulaulu  Ohjelmaa lapsille. Seuraa ilmoittelua www.naantali.fi/tapahtumat Klo 21.00-24.00 Kuparivuorella, Rakkaudenpolun varrella  Juhannustanssit, VG Brass  Juhannuskokon sytytys klo 23.00 (säävaraus)

Kutsu arvomitaleja voittaneille urheilijoille ja valmentajille Naantalin kaupunki kutsuu kaikki SM-, PM-, EMtai MM-mitaleita vuonna 2018 voittaneet naantalilaiset urheilijat ja valmentajat (nuoret, aikuiset, veteraanit, yksilö- ja joukkueurheilijat) yhteiseen kahvitilaisuuteen, joka järjestetään tiistaina 11.6.2019 klo 18.00 Naantalin kaupungin valtuustosalissa. Huomioitavaa on, että urheilijan tai valmentajan ei tarvitse edustaa naantalilaista urheiluseuraa. Henkilön on kuitenkin oltava naantalilainen (kotipaikka Naantali 1.1.2018). Lisäksi edellytyksenä on, että urheilija tai valmentaja edustaa sellaista seuraa tai lajiliittoa, joka on SLU:n jäsenjärjestö. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua 19.5.2019 mennessä www.liikkuvanaantali.fi. Mahdolliset tiedustelut Maija Puolakanaho, puh 0400 638 398. Ilmoittautumisen yhteydessä kerrotaan urheilijan/valmentajan nimi ja yhteystiedot, laji, seura ja millaisesta saavutuksesta on kyse ja lisäksi henkilöiden määrä, jotka tilaisuuteen osallistuvat. Tilaisuuteen ovat tervetulleita myös perheenjäsenet.

PITÄJÄTALO

AAHOLLI

AAHOLLIN KESÄ * Pentti V. Rostedt Maalauksia 1.4. – 28.5.2019 Työt koottu paikallisista kodeista. * Tunnettuja rymättyläläisiä: Urho Nummelin Urheilija, yrittäjä, merivartija, UKK:n kalakaveri ja Lookilan isäntä. Muistelemme la 4.5. klo 14. * Kaatuneitten muistopäivänä su 19.5. Kahvitilaisuus jpn jälkeen klo 11.30 teemana Marskin ritarit. Nimetään myös vuoden tunnollinen liputtaja. * Kesänäyttely ”Vainio” juhannuksesta elokuulle. Jyrki Vainion piirroksia Turun Sanomista ja Ilta-Sanomista. * Yhteislauluja la 6.7.2019 klo 13 ” Lauluja nimimerkkien takaa”. Säestäjänä Taina Laiho. Kirjalan kirkkotie 2, 21140 Rymättylä Tied. 044 0436776 R-S / Perinne

19


Huippupianisti Elizabeth Altman konsertoi toukokuussa Naantalissa Pianotaiteilija Elizabeth Altman konsertoi Naantalin Kristoffer-salissa tiistaina 28.5.2019. Altman on konsertoinut laajalti kotimaassaan Iso-Britanniassa. Hän johtaa English Camerata –kamariorkesteria, jonka solistina hänen tulkintansa Mozartin pianokonsertoista ovat saaneet runsaasti kiitosta. Elizabeth Altman on myös voittanut BBC:n pianokilpailun. Hän herätti yleisön mielenkiinnon jo nuorena esittäessään BBC:n televisioinneissa sekä Beethovenin että Mozartin pianokonsertot. Kamarimusiikki on Altmanille erityisen läheistä. Hän on toiminut Yorkshiren konserttisarjan taiteellisena johtajana ja järjestää vuosittain kamarimusiikkikursseja. Lisäksi Elizabeth Altman on perustanut useita yhdistyksiä, joiden tarkoituksena on tuoda korkeatasoista konserttitoimintaa suurten kaupunkikeskusten ulkopuolelle. The Royal Academy of Music on myöntänyt hänelle kunniamaininnan arvokkaasta työstä musiikin alalla. Naantalin vierailun yhteydessä hän pitää mestarikursseja nuorille musiikin opiskelijoille. Tällä ensimmäisellä Suomen vierailullaan Elizabeth Altman esittää Beethovenin Appassionata - sonaatin op. 57 sekä Chopinin, Sibeliuksen ja Rachmaninovin pianomusiikkia. Konsertin järjestävät yhteistyössä English Camerata Soloists ja Naantalin Musiikkiopisto.

ELIZABETH ALTMAN KRISTOFFER-SALISSA 28.5.2019 KLO 19.00 Naantalin Musiikkiopistolla (Opintie 2, Naantali) Liput 15/10 € tuntia ennen ovelta (käteismaksu)

Oppimisen iloa Naantalin opistossa Naantalin opisto kiittää opiskelijoita ja opettajia juhlavuoden näyttelyistä ja pääjuhlan esiintyjiä hienoista esityksistä ja puheista. Oppimisen ja onnistumisen ilo on tarttuvaa. Jatketaan ensi lukuvuotena yhtä innostuneesti. Lisätietoa Naantalin opiston lukuvuoden 2019–2020 opinto-ohjelmasta löytyy 14.6. alkaen verkkopalvelusta: www.naantali.fi/opisto. Opinto-ohjelma jaetaan kaikkiin naantalilaisiin koteihin 15.8. Nettiilmoittautuminen syksyn kursseille alkaa 1.8. Puhelinilmoittautumisia vastaanotamme 15.8. alkaen.

Musiikkiharrastus mielessä? Ilmoittaudu mukaan opintoihin Naantalin musiikkiopistoon Teksti: Sauli Huhtala

MUSIIKIN JA OPPIMISEN ILOA PIENESTÄ PITÄEN Musiikin maailmaan tutustumisen voi aloittaa jo ennen kouluikää suositussa muskaritoiminnassa. Tämän jälkeen lapsi voi jatkaa musiikin harrastamista aloittamalla musiikkiopinnot oman kiinnostuksen ja edellytysten mukaisesti. Laaja opintotarjotin ja opettajien ammattitaito mahdollistavat yksilölliset harrastusreitit sekä myös mahdollisuuden edetä hyvin pitkälle musiikkiopinnoissa.

LASTEN JA NUORTEN MUSIIKKIKULTTUURIA Musiikkiopisto juhlisti jo yhdennentoista kerran järjestetyn Allegro Vivace - tapahtuman sekä siihen liittyneen lasten ja nuorten musiikkijuhlaviikon myötä kaikkein nuorimpien musiikkikulttuuria. Maaliskuussa järjestetyn juhlaviikon aikana konsertteja tuotiin myös kouluihin sekä senioritaloihin. Juhlaviikon osallistujien määrä oli jälleen tänä vuonna yli 1 200, mikä todistaa, että monipuolisille ja laadukkaille lasten ja nuorten musiikkikulttuuritapahtumille on suurta kysyntää. Musiikkiopisto esittää suuret kiitokset kaikille osallistujille ja erityisesti fantastiselle yleisölle. Soitinseikkailun teemana oli tänä vuonna avaruus.

MUSIIKIN JA OPPIMISEN ILOA Innostavat ja ammattitaitoiset opettajat luovat erinomaisen perustan kaikelle musiikin opiskelulle ja harrastamiselle. Musiikkiopiston soitinvalikoima on laaja ja tarjolla on myös pop- ja jazz-musiikin opintoja, vanhaa suomalaista musiikkiperinnettä sekä uusinta musiikkiteknologiaa. Musiikki antaa luovuudelle tilaa ja musiikin mukana kasvaessa voi päästä yhteisöön, joka on yhteensä enemmän kuin jäsenensä. Haluatko olla tällaisen yhteisön jäsen? Tule mukaan lasten ja nuorten musiikkitoimintaan. Taiteen perusopetuksen mukaista monipuolista ja laadukasta musiikin opetusta lapsille ja nuorille. Tervetuloa musiikin maailmaan ja hyvän harrastuksen pariin Naantalin Musiikkiopistossa. Naantalin musiikkiopiston oppilas- ja soitinvalinnat 7. – 8.5.2019 Ilmoittautuminen ja oman haastatteluajan varaaminen p. 044 7334 651. Muskarin syksyn 2019 ryhmiin ilmoittautuminen Lisätietoja Naantalin kaupungin verkkopalvelusta www.naantali.fi/musiikkiopisto

Ilmoittautuessasi netissä voit samalla maksaa kurssimaksun. Maksuvälineenä käy myös sähköinen Smartum-saldo. Opiston toimisto on kesälomalla juhannuksesta heinäkuun loppuun. Hyvää kesää kaikille opiskelijoille ja tuntiopettajille. Kurkkaa Naantalin opiston kesän kurssit sivulta 23.

20

Katso toukokuun konsertit tapahtumakalenterista s. 24 tai www.naantali.fi/tapahtumat


Tarinat kertovat Ilta lapsensa menettäneille keskiviikkona 8.5.2019 klo 17.30-19.30 Nummen seurakuntakodissa, Papinkatu 2, Turku Illan aikana kuulemme kokemuksia elämästä lapsen menetyksen jälkeen. Pienemmissä ryhmissä on mahdollista kohdata ja vaihtaa ajatuksia muiden saman kokeneiden kanssa. Tilaisuudessa saat myös tietoa Turun seudulla järjestettävistä palveluista läheisen menettäneille.

MIINANPÄIVÄTPERHETAPAHTUMA 25.5.2019 kello 11-13

Ilta on tarkoitettu lapsen menettäneille vanhemmille, isovanhemmille ja aikuisille sisaruksille. Kuolemasta on voinut kulua vasta vähän aikaa tai jo useita vuosia. Tapahtumaan ovat tervetulleita niin syntymättömän tai pienen kuin aikuisenkin lapsen menettäneet.

Luvassa mm. yrttitaimien istutusta, eläimiä, maatalouskoneita, talutusratsastusta, buffet, arpajaiset, koiraparkki, ruokakoulua - ja paljon muuta. Rymättylän Poikossa, Hämöläntie 39, 21130 Poikko

Tilaisuuden järjestävät Lounais-Suomen Mielenterveysseuran Feeniks-työ, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun Kaupunkilähetys ry/ Senioripysäkki, Käpy - Lapsikuolemaperheet ry.

Vapaa pääsy.

Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua, mutta lisätietoja voi kysyä: leena.salonen@turunkriisikeskus.fi tai p.050 3607734

https://naantalin4hyhdistys.4h.fi/

Lauantaina 25.5. klo 15-16

iloinen junamatka piippolaan Naantalin seurakuntakeskuksessa

Laulattava ja naurattava musiikkitilaisuus vauvasta vaariin. Konduktöörinä Naantalin kamarikuoro, joka johdattelee yleisöä täti Monikan tahdissa Piippolaan, Elefanttimarssille ja Hämähäkin langalle. Tervetuloa osallistumaan perinteisten lastenlaulujen iloiseen tunnelmaan.

Liput ovelta Lapset maksutta Aikuiset 5€

MERIMASKUN TEATTERISSA ENSI-ILTA TO 6.6.2019 klo 19. Kaikki näytökset alkavat klo 19.

TO 6.6. PE 7.6. * MA 10.6. TI 11.6. * KE 12.6. TO 13.6.

SU 16.6. MA 17.6. TI 18.6. KE 19.6. TI 25.6. KE 26.6.

* 7.6. ja 11.6. näytökset loppuunmyydyt

LIPUT:

Aikuiset 15€, lapset alle 12v. 5€ ovelta. Varaukset ideaticket.fi ja ryhmät min 10 hlö p. 045 203 5003 iltaisin klo 18-20. Meillä käy myös pankkikortti.

Kollolan kotiseututalo, Kollolantie 2, Merimasku

Näytelmän oikeuksia valvoo sunklo

6.-26.6.2019

嘀愀渀栀愀 䄀栀琀攀攀渀琀愀愀渀琀椀攀 㐀Ⰰ

www.merimaskunteatteri.fi

21


Riemukasta puuhaa yhdessä!

LEIRIT

Lasten ja nuorten kesä 2019

SALORANNAN KESÄLEIRIT

Ilmoittautumiset, jos ei toisin mainita: https://verkkokauppa.naantali.fi RETKET Päiväretkiä koskevat säännöt: Vuonna 2007 ja sitä ennen syntyneet voivat osallistua ilman huoltajaa. Yksittäiselle retkelle mahtuu 50 osallistujaa ja se toteutetaan, mikäli osanottajia on vähintään 25. Retki maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli retki perutaan, retken hinta palautetaan ilmoittautuneille. Retkikuljetusten reitti Naantalin sisällä lähdettäessä ja palatessa päinvastaisessa järjestyksessä: • Rymättylä Sale • Merimaskun Osuuspankin piha • Naantalin linja-autoasema Velkualta tuleville järjestetään taksikuljetus Merimaskun Osuuspankin pihalle. FAZERIN MAKEISTEHTAALLE JA HEUREKAAN Retki Vantaalle järjestetään tiistaina 11.6.2019. Tutustumiskäynti Fazerin makeistehtaalla klo 12.30–13.30, minkä jälkeen siirrytään suoraan Heurekaan. Kotimatkalle lähdetään klo 18.00 Hinnat: Aikuiset yli 18 v. 48 € Eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 38 € Lapset 6–17 v. 38 € Lapset alle 6 v. 15 € Heureka-lippu oikeuttaa pääsyyn kaikkiin Heurekan näyttelyihin ja planetaarioelokuviin valitun päivän ajan. Ilmoittautumiset viimeistään 31.5.2019.

Perinteisillä kesäleireillä naantalilaisille lapsille ja nuorille tarjotaan rentoa ja hauskaa yhdessä olemista Saaristoluonnossa Merimaskun Salorannassa. Lapset saavat uida ja saunoa joka päivä. Heille on järjestetty leikkimielistä liikunnallista, seikkailullista ja kokemuksellista toimintaa niin pienissä ryhmissä kuin koko porukankin kesken. Leiriohjaajina toimivat Naantalin kaupungin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajat sekä koulunkäynninohjaajat. Muonituksesta vastaavat Naantalin kaupungin koulujen keittiöhenkilökunta. Lisätiedot: Jari Kaulio puh. 044 733 4635 ja Riitta Lukkarinen puh. 044 533 4353, s-posti: etunimi.sukunimi@naantali.fi 3.6.–6.6. 2008–2009 syntyneille. * Hinta 88 €. Ilmoittautuminen päättyy 24.5.2019 klo 13. 10.–13.6. 2006–2007 syntyneille. * Hinta 88 €. Ilmoittautuminen päättyy 30.5.2019 klo 13. 17.–19.6. 2010–2011 syntyneille. Hinta 66 €. Ilmoittautuminen päättyy 7.6.2019 klo 13. * leirien ikäluokkien järjestys on muuttunut edellisiin vuosiin verrattuna.

TunneSeikkailupäivätoimintaa ESKARI-2.LUOKKALAISILLE ti-ke 4.–5.6.2019 klo 9–15 Velkualla ProSinervon talo (Sauniementie 5) Hinta 40 €/lapsi

1. –3.-LUOKKALAISILLE ma 10.6. klo 9–15 Luonnonmaalla Perhehuvila Kuin koti (Linnavuoren yhdystie 2) Hinta 20 €/lapsi Toiminta on tarkoitettu lapselle, jolla on korostuneen yksilöllisen tuen tarvetta esimerkiksi elämäntilanteen, herkkyyden tai jonkinlaisen toimintarajoitteen takia.

Retki Linnanmäen huvipuistoon järjestetään tiistaina 18.6.2019. Alueelle on maksuton sisäänpääsy.

Päivien aikana harjoitetaan ja vahvistetaan kehollisten ja luovien menetelmien kautta mm. monipuolisia liikunta-, vuorovaikutus- ja tunnetaitoja pienryhmätoimintana. Toiminnan ytimenä on läsnäolo ja kohtaaminen sekä jokaisen lapsen luonnollisten ja yksilöllisten tarpeiden huomioiminen. Tunneseikkailu tarjoaa lapselle yhdessäoloa ja elämyksiä.

Hinnat: Rannekkeelliset: 52 € Ilman ranneketta: 15 €

Hinta sisältää ohjauksen, lounaan, välipalan ja vakuutuksen. Toiminta toteutetaan moni-ammatillisena yhteistyönä, ja ryhmän vastuuohjaajina toimivat soveltavan liikunnanohjaaja sekä vuorovaikutusohjaaja.

Rannekkeella pääset huvittelemaan Linnanmäen kaikkiin huvipuistolaitteisiin pituus- ja turvarajat huomioiden. Rannekkeen hinta on asiakkaille sama pituudesta ja iästä riippumatta.

Ilmoittautuminen www.liikkuvanaantali.fi Paikkoja molempiin päivätoimintoihin on 10 kpl.

LINTSILLE

Ilmoittautumiset viimeistään 7.6.2019.

22

Lisätietoja: Soveltavan liikunnan ohjaaja Heidi Suominen 040 683 7454, heidisusanna.suominen@naantali.fi


Golf-kurssi alakouluikäisille 25.–26.5.2019 KLO 15–19 AURINKO GOLFISSA Tutustuminen golfiin alakouluikäisille Aurinko Golfissa (Vengantie 58, 21110 Naantali) lauantaina ja sunnuntaina 25.–26.5 klo 15–19. Kurssilta saat tarvittavat tiedot ja taidot golfin aloittamiseen. Valmentajana toimii Teemu Pitkänen. Kurssin hinta on 30 €, sisältäen ohjauksen, välineet ja vakuutuksen. Kurssille otetaan 10 osallistujaa. Ilmoittautuminen www.liikkuvanaantali.fi Ilmoittautuminen sulkeutuu 16.5.2019 klo 13.

Teatterikerho alakouluikäisille RYMÄTTYLÄSSÄ 18.–20.6.2019 PÄIVITTÄIN KLO 10–15. Kerhon ohjelma sisältää teatteri-ilmaisua, leikkejä, ulkoilua, uintia ja ilonpitoa. Toiminta tapahtuu pääasiassa ulkona. Kerhoa ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Teija Söderholm.

Nuorten kesän aloitus tapahtuma K-11 SUMMER BEGINS Kuparivuoren urheilutalolla la 1.6.2019 klo 17.00–22.00 Esiintyjänä: Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf Lisäksi paljon hauskaa tekemistä kuten rodeohärkä, speedtester, ilmajousiammunta, penjitrampoliini ja kaiken kruunaa Summer beginsin herkkubuffa. Ei ennakkoilmoittautumista. Maksuton. Avoimet palloiluvuorot Maijamäen liikuntahallissa: sählyä, jalkkista ja korista kahdella ensimmäisellä lomaviikolla 3.–13.6. maanantaista torstaihin klo 9.00–12.00. Omat kentät eri lajeille ja ikäryhmittäin – ei ohjausta. Vapaa pääsy. Liikuntapalvelut Temppupäivät to 4.6. klo 12.00–14.00 ja to 13.6. kello 12.00–14.00 Majamäen liikuntahallin tatamisalissa. Temppuilua, pelejä, leikkejä sekä jättitrampoliini. Vapaa pääsy. Liikuntapalvelut

Ilmoittautuminen www.liikkuvanaantali.fi

Tanssikurssi koululaisille 5.–7.6. kello 10.00–13.00 Maijamäen liikuntahallin tatamisalissa sekä sään salliessa myös ulkona. Tiedossa iloista tanssia, mm. hiphop ja breakdance. Tanssileiri sopii vasta-alkajille ja jo tanssia harrastaneillekin. Hinta 20 €. Max 25 osallistujaa. Ilmoittautuminen. Liikuntapalvelut

Harrasteseikkailuleiri

Suppailua ja pelejä Rymättylän uimarannalla to 6.6. klo 12.00–15.00. Tule viettämään mukavaa kesäpäivää. Säävaraus. Vapaa pääsy. Liikuntapalvelut

Kerhon hinta on 30€, sisältäen toiminnan, lounaan ja vakuutuksen. Kerhoon otetaan 16 lasta. Osallistujille lähetetään sähköpostitse tarkempaa infoa kerhosta.

12. –13.8.2019 KLO 8.30–16.00 Elokuinen Harrasteseikkailuleiri on naantalilaisten liikunta- ja urheiluseurojen sekä kaupungin yhteinen monilajileiri kaikille kouluikäisille lapsille ja nuorille. Kahden päivän leirillä on tiedossa seikkailuntäyteisiä hetkiä liikunnallisten toimintojen ja lajien parissa. Leiripaikkana toimii Maijamäen liikuntahalli sekä lähiympäristö. Hinta 40€. Hinta sisältää monipuolisen ohjelman, lounaan, välipalan ja vakuutuksen. Ilmoittautuminen 23.6.2019 mennessä www.liikkuvanaantali.fi Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Paikkoja leirille on 65 kpl. Tarkempi leirikirje lähetetään ilmoittautumisen päättyessä. Tule mukaan viettämään elämykselliset ja toiminnalliset kaksi päivää ennen koulun aloitusta!

Naantalin opiston kesäkurssit lapsille LEFFAKURSSI 10.–12.6. klo 10.00–13.30 Velkuan koululla. Kurssimaksu 50 €. Leffakurssilla kuvataan lyhyitä leffoja yksin ja yhdessä. Kurssilla harjoitellaan elokuvanteon perusteita: käsikirjoittamista, kuvaamista, ohjaamista, näyttelijäntyötä ja editointia. Lavasteet ja tarpeistokin voidaan tehdä itse! Kurssilla tutustutaan myös eri elokuvagenreihin katsomalla ja itse tekemällä. Sopii 3.–9.-luokkalaisille. Ohjaajina taideopettajat (TaM) Iida Santalahti ja Iiro Tujula. Omat eväät mukaan!

Tenniskurssi aloittelijoille ma-ke 10.6.–12.6. Kirkkopuiston tenniskentillä. Ryhmä 1 kello 10.00–12.00 ja ryhmä 2 kello 12.00–14.00. Leikkien ja pelien avulla tenniksen alkeita. Toiminta on suunnattu alakouluikäisille. Kurssilta saa lainata mailaa, jos omaa ei ole. Hinta 15 €. Max 12 osallistujaa/ryhmä. Ilmoittautuminen. Liikuntapalvelut Sporttiaamut ti–to 11.6.–13.6. klo 10.00–12.00, ohjattua maksutonta liikunnallista toimintaa koululaisille. Kokoontuminen Maijamäen liikuntahallilla. Sään salliessa toiminta järjestetään Teljentien kentällä ja Kalevanniemen rannalla. Ilmoittautumiset liikkuvanaantali.fi-sivuilla. Liikuntapalvelut

Tsekkaa myös rantapäivät Nunnalahdessa, joita järjestetään sään salliessa kesäkuussa maanantaisin ja keskiviikkoisin. PYÖRÄILYRETKI AHVENANMAALLE 12–17-vuotiaille 11.–14.6.2019 150 € Retkellä pyöräillään n. 30 km päivässä, tutustuen saaristoon ja Ahvenanmaahan, nautitaan kauniista maisemista, majoitutaan teltoissa, risteillään lautoilla ja laivalla. Tutustumiskohteina mm. Kastelholman linna ja Taffelin tehdas. Hinta 150 € sis. matkat, vakuutukset, ohjauksen, sisäänpääsyt ja ruokailut. (Ulkopaikkakuntalaisille retken hinta on 170 €) Ilmoittautumiset viimeistään 12.5.2019 osoitteessa: www.lyyti.in/pyoraretkiAhvenanmaa. Toteutuu, mikäli lähtijöitä vähintään 15. Järjestetään yhteistyössä Naantalin, Nousiaisten ja Mynämäen nuorisopalveluiden kanssa. Lisätiedot: Petri Helmi puh. 044 733 4611, petri.helmi@naantali.fi NUORTEN SAARISTOSEIKKAILU INGA-LILL KALJAASILLA 190 € Naantali-Gullkrona-Utö-Korpoström-Naantali Saaristoseikkailu on 29.7.–1.8.2018, ja se on tarkoitettu yli 10-vuotiaille.

MONITAIDEPAJAT 7–12-VUOTIAILLE 5.–7.8. klo 10.00–13.30 Kalevanniemen koululla. Kurssimaksu 65 € (sis. materiaalit). Soitamme, piirrämme, maalaamme, laulamme, teemme teatteriharjoitteita ja animaatioita sekä tanssimme. Valmistamme myös pienen esityksen, ja ennen kaikkea nautimme monipuolisesti taiteen maailmasta. Sään salliessa puuhaamme myös ulkona. Ohjaajina taiteen ammattilaiset musiikkipedagogi (MuM) Erla Pulli ja kuvataide- ja draamapedagogi (TaM) Iida Santalahti. Omat eväät mukaan! Ilmoittautumiset ja lisätiedot verkkopalvelusta www.naantali.fi/opisto tai puh. 044 7334 651

LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUUN ILMOITTAUTUMINEN Lasten- ja nuorten kuvataidekouluun (taiteen perusopetus) ilmoittaudutaan 1.8. alkaen netissä. Opintoryhmät löydät Naantalin opiston kotisivuilta kohdasta opinto-ohjelma ja ilmoittautuminen. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Saaristoseikkailun aikana tutustutaan Turun saaristoon ja yövytään kolmessa eri satamassa. Ruokailut ja yöpymiset ovat laivassa. Purjehduksella jokainen saa osallistua navigointi-, kansi-, keittiötehtäviin. Aikaa jää runsaasti myös maisemien ihailuun. Hinta on 190 € Ilmoittautumiset viimeistään 14.6.2019. Saaristoseikkailu järjestetään yhteistyössä Naantalin, Raision ja Kaarinan nuorisopalveluiden kanssa. Lisätiedot: Jari Kaulio puh. 044 733 4635 FRISBEEGOLF-OPETUSTA JA TURNAUS Suopellon frisbeegolfradalla Opetuspäivät: ma 5.8. klo 13.00–15.00 ja ti 6.8. klo 16.00–18.00 Turnaus: to 8.8. klo 13.00–17.00 välisenä aikana. Opettajina toimivat koulutetut frisbeegolfohjaajat. Sekä opetus, että turnaus ovat maksuttomia eikä tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Välineitä on mahdollisuus lainata. Ei ennakkoilmoittautumista. Maksuton. Lisätiedot: Jari Kaulio puh. 044 733 4635

23


K – POSTI OY, JULKINEN TIEDOTE KAIKKIIN JAKELUPISTEISIIN

Tapahtumakalenteri 4.5. klo 12 Siivoustalkoot Röölän rannassa, Rööläntie 405. Ks. ilmoitus s. 9. 4.5. klo 14 Muistelutuokio Urho Nummelinista Aahollissa, Kirjalan kirkkotie 2. Ks. ilmoitus s. 19. 7.5. klo 17-20 Ympäristöohjelman työpaja kuntalaisille Karvetin monitoimitalon Orissa, Ripikatu 6. Lue tarkemmat tiedot www.naantali.fi/tapahtumat. 8.5. klo 17.30-19.30 Tarinat kertovat - Ilta lapsensa menettäneille Nummen seurakuntakodissa, Papinkatu 2, Turku. Ks. ilmoitus s. 21. 16.5. klo 18 Henkinen astrologia: Pirja Räsänen Röölän Kylähuoneella, Rööläntie 401. Ks. ilmoitus s. 9. 18.5. klo 11-18 Kansainvälinen museopäivä Naantalin museolla, Mannerheiminkatu 21. Vapaa pääsy. 19.5. klo 10-14 Takakonttikirppis Muumiparkissa, Järveläntie 2. Ks. juttu s.5. 19.5. klo 11.30 Kaatuneitten muistopäivä Aahollissa, Kirjalan kirkkotie 2. Ks. ilmoitus s. 19. 19.5. klo 12 Perinteinen äitienpäiväjuhla Naantalin seurakuntakeskuksessa, Piispantie 2. Ks. ilmoitus s. 21. 22.5. klo 18 Esitelmä vanhoista tapeteista Naantalin museolla, Mannerheiminkatu 21. Ks. juttu s. 18. 25.5. klo 11-13 Miinanpäivät-perhetapahtuma Rymättylän Poikossa, Hämöläntie 39. Ks. ilmoitus s. 21. 25.5. klo 15-16 Iloinen junamatka Piippolaan -musiikkitilaisuus Naantalin seurakuntakeskuksessa, Piispantie 2. Ks. ilmoitus s. 21. 26.5. klo 11–14 Peräkonttikirppis Röölän rannassa, Rööläntie 405. Ks. ilmoitus s. 9. 1.6.-27.7. klo 12-15 Kesälauantait Röölän Kylähuoneessa, Rööläntie 401. 1.6.2019 klo 17-22 Summer begins - Nuorten kesän aloitustapahtuma K11 Kuparivuoren urheilutalolla, Kuparivuorentie 1. Ks. lisätiedot s. 17. 1.6. klo 19.00-20.05 Kesän ensimmäinen Trumputus ja Iltavesper Naantalin vierasvenesatamassa,Mannerheiminkatu 1. Naantalin Museoyhdistys tarjoaa kesän ensimmäisen Trumputuksen ja Vesper-soiton kunniaksi sadalle ensimmäiselle ilmaisen pullan ja juoman rantakioskin kohdalla. Vanhan ajan pukeutuminen suotavaa. Iltavesperin jälkeen siirrymme Jöns Budden muistokivelle, jossa kuulemme Jöns Budden tarinan. Yhteystiedot: Henri Nevari, p. 040 545 4467. Järj. Naantalin Museoyhdistys ry. 1.6.–31.8. 19.55 Trumputtaja ja klo 20.00 Iltavesper Naantalin vierasvenesatamassa Naantalin kirkon tornista. 5.6. klo 16.30 Erityisopastus Tapettikesänäyttelyyn Naantalin museolla, Mannerheiminkatu 21. Ks. juttu s. 18. 8.6. klo 10-16 Silli ja uussi peruni -tapahtuma Röölän rannassa, Rööläntie 405. 9.6. klo 12-14 Perinteinen Lasten museopäivä Naantalin museon Hiilolan pihassa, Katihäntä 1. Ks. juttu s. 1. 11.6. klo 9-21 Retki Fazerin makeistehtaalle ja Heurekaan. Ks. lisätiedot s. 22. 15.6. 10-13 Keppihevoskilpailut - Livonsaaren mestari Livonsaaren Seurantalolla, Velkuantie 987. Yhteyshenkilö: Riitta Ovaska, p. 044 545 4254. Järj. Saariston Savotta ry, http://saaristonsavotta.fi/, ja Livonsaaren kyläyhdistys. 15.6. klo 13 Akupunktion hyödyt -luento: Ari Järvensivu Röölän Kylähuoneessa, Rööläntie 401. 16.6. klo 13-16 Avoin Tapetti-näyttelyn työpaja Naantalin museossa, Mannerheiminkatu 21. Ks. juttu s. 18. 18.6. klo 9-21 Retki Linnanmäelle. Ks. lisätiedot s. 22. 21.6. klo 18 Naantalin kaupungin juhannus Kirkkopuistossa ja Kuparivuoren soittolavalla, Rakkaudenpolun varrella. Ks. ilmoitus s. 19. 7.7. klo 12 Kollolan kesän avajaiset Kollolan kotiseututalolla, Kollolantie 2. Samalla avataan Ullakoiden aarteita Merimaskusta -kesänäyttely. Lisäksi heinäkuussa keskiviikkoisin klo 18 järjestetään teemallisia tapahtumailtoja. Järj. Merimasku-Seura, www.merimasku.fi. 13.7. Velkua-päivä Sinervon talolla, Sauniementie5. Ohjelmassa on mm. arpajaiset, kirpputorimyyntiä, kilpailuja, pelejä, makkaranpaistoa ja kahvittelua. Tarkempia tietoja tapahtumasta touko-kesäkuun Velkuan Sanomissa www.prosinervo.com/velkuan-sanomat. Järj. Pro Sinervo ry.

13.7. klo 10-13 Keppihevoskilpailut - Velkuan mestari Sinervon kylätalolla, Sauniementie 5. Yhteystiedot: Riitta Ovaska, p. 044 545 4254. Järj. Saariston Savotta ry. 13.7. klo 13-15 Vanhan ajan piknik Kirkkopuistossa, Abbedissankatu 2. Tervetuloa Vanhan ajan piknikille nostalgiseen Kirkkopuistoon! Musiikista vastaa Semites-yhtye Reima Ilmasen johdolla. Suosittelemme vanhan ajan asuihin pukeutumista ja omat eväät mukaan. Paras asukokonaisuus palkitaan! Yhteyshenkilö: Henri Nevari, p. 040 545 4467. Järj. Vallis Gratiae -yhdistys ry, www.vallisgratiaeyhdistys.fi. 18.7. klo 18-24 Birgitan yö - Naantalin oma taiteiden yö Vanhakaupungissa. Järj. Naantalin Kulttuuritaloyhdistys, www.naantaliin.fi, yhteistyökumppaneineen.

Tulevia tapahtumia päivitetään kotisivuilla www.naantali.fi, josta löytyy lisätietoa tapahtumista tai tarkempi kuvaus ohjelmasta.

1.-31.8. Tapani Kiipan exlibriksiä. 2.-30.9. Muistoja sodasta. Järj. Naantalin museo yhteistyössä Veteraaniasiain neuvottelukunnan kanssa. NAANTALIN TAIDEHUONEELLA, MANNERHEIMINKATU 5 Galleria avoinna ti-su klo 11.00–18.00, juhannusaattona suljettu. Lisätiedot, p. 02 432 9865. 21.5.-9.6. Czitrom Bela: In the dream zone, pronssiveistoksia, reliefejä ja piirustuksia 11.-30.6. Kipa Kiri ja Marjaleena Hulkkonen: Hetket/ Stunder/ Moments -näyttely, keramiikkaa ja muokattuja valokuvia 2.-21.7. Tuuli Juusela: Välissä voima ja muita kertomuksia, öljyvärimaalauksia ja piirroksia 23.7.-11.8. Naantalin taidemuseon kannatusyhdistys: Harro Koskinen 13.8.-1.9. Tapani Kiippa: 80-vuotisjuhlanäyttely

20.7. klo 10-17 Jaakonmarkkinat RymättylänVPK-talon ympäristössä, Maskulaisentie. Perinteiseen tapaan runsaasti ohjelmaa, leikkimielisiä kilpailuja ja Laiska-Jaakko 2019 valinta sekä tikkakisa ja paljon muuta. Markkina-alueen myyntikojuissa löytyy mielenkiintoista tarjontaa. Yhteyshenkilö: Veera Lehtinen, p. 0400 668 606. Järj. Rymättylän VPK & Rymättylän Soihtu ry. Lue lisää http://www.jaakonmarkkinat.fi/.

NAANTALIN MUSEOSSA, MANNERHEIMINKATU 21 Näyttely avoinna ti-su klo 11–18, juhannusaattona suljettu. Museon toimisto, p. 02 435 2727. 15.5.- 1.9. Tapetti / Tapeten –kesänäyttely. Ks. juttu s. 18.

26.–28.7. Naantalin Unikeonpäivät vierassatamassa ja Vanhassakaupungissa. Unikeonpäivänä 27.7. heitetään Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi valittu henkilö mereen aamuseitsemältä, jo 60. kerran! Kirkkopuiston lavalla on mukavaa ohjelmaa tauotta koko perheelle. Ilta huipentuu Unikeko-konserttiin. Unikeonmarkkinat täyttävät 26.7. alkaen Naantalin rannan ja Vanhankaupungin erilaisilla myyntikojuilla ja -osastoilla. Lue Unikeonpäivien tarkempi ohjelma: https://naantalinunikeko.fi/. Järj. Visit Naantali, www.visitnaantali.com.

RYMÄTTYLÄN KOTISEUTUMUSEO JA NUOTTAMAKASIINI KIRJALAN, KIRKKOTIE 2. Rymättylä-Seura ry / museotoimikunta, www. rymattyla-seura.fi. Avoinna 2.6.–25.8, (ei 23.7.) su klo 11.30–14.30. Vapaa pääsy.

27.7. klo 19 Kesäilta Röölässä: Eino Grön Röölän rannassa, Rööläntie 405.

4.–15.6. Naantalin Musiikkijuhlat. Lue ohjelmatiedot osoitteessa www.naantalinmusiikkijuhlat.fi. 6.-9.6. Naantalin Lasten Musiikkijuhlat. Lue ohjelmatiedot osoitteessa www.naantalinmusiikkijuhlat.fi/ohjelma/lasten-musiikkijuhlat. 4.7. klo 19 Suvilinnun laulut -yhteislaulutilaisuus Naantalin pappilassa, Kylentie 1. Tilaisuudessa lauletaan lauluja Kirkon Ulkomaanavun tuottamasta Suvilinnun lauluja -vihkosta. Järj. Naantalin seurakunta. 5.7.-9.7. Velkua Soi –musiikkijuhla Sinervon talolla, Sauniementie 5 ja Velkuan kirkossa, Palvan kirkkotie 21. Musiikkijuhlilla esiintyvät mm. oopperalaulajat Akseli Vanamo ja Jaakko Kortekangas. Tarkempia tietoja tapahtumasta touko-kesäkuun Velkuan Sanomissa osoitteesta www.prosinervo. com/velkuan-sanomat. Järj. Pro Sinervo ry. 6.7. klo 13 Yhteislaulutilaisuus Aahollin pihapuistossa, Kirjalan kirkkotie 2. Ks. ilmoitus s. 19. 7.7. klo 16.30 Suvilintu-yhteislaulutilaisuus Velkuan kirkossa, Palvan kirkkotie 21. Tilaisuudessa lauletaan lauluja Kirkon Ulkomaanavun tuottamasta Suvilinnun laulut -vihkosta. Järj. Naantalin seurakunta. 27.7. klo 19 Kesäilta Röölässä: Eino Grön Röölän ranta, Rööläntie 405. 1.8. klo 19 Tribute to Mahalia Jackson -konsertti Naantalin kirkossa, Nunnakatu 1. Konsertissa kuullaan maailman parhaaksi gospel-laulajaksi tituleeratun yhdysvaltalaisen laulajattaren musiikkia jazzin hengessä. Tutut afroamerikkalaiset spirituaalit ja gospelin helmet kuullaan uusina tulkintoina. Alttolaulaja Tiina Sinkkonen tulkitsee lauluja yhdessä pianisti Eric-Olof Söderströmin, kontrabasisti Patrik Latvalan ja rumpali Thomas Törnroosin kanssa. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €. Järj. Naantalin seurakunta. 2.8. Tom Jones Kuparivuoren urheilukentällä, Kuparivuorentie. Portit alueella aukeavat klo 15.00. Tom Jonesin esiintyy n. klo 21.30. Lisätietoja ja lipunmyynti: http://www.naantalisunfest.fi/. Järj. Southfestivals Oy ja Old Smuggler Live. 8.8. klo 19 Suvilinnun laulut -yhteislaulutilaisuus Naantalin kirkossa, Nunnakatu 1. Tilaisuudessa lauletaan lauluja Kirkon Ulkomaanavun tuottamasta Suvilinnun laulut -vihkosta. Järj. Naantalin seurakunta.

29.7.–1.8. Nuorten saaristoseikkailu IngaLill-kaljaasilla. Ks. lisätiedot s. 17. 3.8. klo Saariston Perinnetapahtuma Vanhankaupungin vierasvenesatamassa. Ks. ilmoitus s. 14. 11.8. klo 13-16 Avoin Tapetti-näyttelyn työpaja Naantalin museossa, Mannerheiminkatu 21. Ks. juttu s. 18 23.8. Naantali-päivä Naantalin torilla ja Kirkkopuistossa. Ohjelmaa lapsille, puistopiknik, musiikkia ja perinteistä ohjelmaa jne. Tarkemmat tiedot päivitetään kevään ja kesän aikana osoitteeseen www.naantali.fi/tapahtumat. 24.8. klo 18-22 Naantalin Naamiaiset Kirkkopuistossa, Abbedissankatu 2. Kokoontuminen klo 18 Kirkkopuiston paviljongilla, jossa on pientä ohjelmaa. Omat eväät mukaan. Sieltä siirtyminen omaan tahtiin rannan ravintolohin. Asu vapaa. Yhteyshenkilö: Henri Nevari, p. 040 545 4467. Järj. Vallis Gratiae -yhdistys ry, www.vallisgratiaeyhdistys.fi. 25.8. klo 11-18 Varsinais-Suomen museopäivä Naantalin museolla, Mannerheiminkatu 21. Vapaa pääsy. Samana päivänä järjestetään myös yleisötapahtuman Hiilolan pihassa, Katinhäntä 1, museon 100-vuotisjuhlan kunniaksi yhteistyössä Naantalin museoyhdistyksen kanssa. Tarkemmat tiedot päivitetään tapahtumakalenteriin www.naantali.fi/fi/tapahtumat. 31.8. Muinaistulien yö Sinervon talo ja sen ympäristö, Sauniementie 5. Muinaistulet syttyvät jälleen ja Pro Sinervo järjestää ohjelmaa kaikenikäisille. Tarkempia tietoja tapahtumasta heinä-elokuun Velkuan Sanomissa www.prosinervo. com/velkuan-sanomat. Järj. Pro Sinervo ry 31.8. Muinaistulien yö Röölän rannassa, Rööläntie 405. 14.9. klo 10-15 Sadonkorjuujuhlat Röölän rannassa, Rööläntie 405. Ks. ilmoitus s. 9.

NÄYTTELYITÄ

1.4.-28.5. Rostedt-näyttely Aahollissa, Kirjalan kirkkotie 2. Ks. ilmoitus s. 19. 22.6.-31.8. Kesänäyttely ”Vainio” juhannuksesta elokuulle Aahollissa, Kirjalan kirkkotie 2. Ks. ilmoitus s. 19. 24.6.-28.7. ti-su 12-16 Kesti-Maarian Kesä -taidenäyttely, Maariankatu 2. NAANTALIN PÄÄKIRJASTOSSA, TULLIKATU 11 Näyttelyt ovat avoinna kirjaston aukioloaikoina. Lisätiedot Merja Lintula, p. 02 434 5557. 1.–28.6. Mika Aulion öljyvärimaalauksia. 1.-31.7. Marianne Palosen akvarelleja. Joutsenet – Lumi valkoinen siiven alla, laulujoutsenen talvi.

KOLLOLAN KOTISEUTUTALO, KOLLOLANTIE 2 Merimasku-Seura, www.merimasku.fi Ullakoiden aarteita Merimaskusta -näyttely.

SILLIPERINNEMUSEO DIKSELI JA MYLLYMUSEO, SILLITIE 2 Avoinna 1.6.-15.8. ti-su 12-18. Pääsymaksu 4 €, alle 16-vuotiaat lapset ilmaiseksi.

MUSIIKKIA

KRISTOFFER-SALI, OPINTIE 2 Naantalin musiikkiopiston konsertteja: 15.5. klo 19 Nuorten solistien konsertti 28.5 klo 19 Vierailukonsertti Englannista: Elizabeth Altman, piano. Ks. juttu s. 20 29.5. klo 18 Lukuvuoden päätöskonsertti NAANTALIN KIRKOSSA, NUNNAKATU 1 11.7. klo 19 Susanne Kujalan konsertti. Kujala soittaa harmonikkaa ja luostarikirkon urkuja. Järj. Naantalin seurakunta.

18.7. klo 19 Seeli Toivion ja Pauliina Hyryn konsertti. Seeli Toivio, sello ja laulu sekä Pauliina Hyry, urut. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €. Järj. Naantalin seurakunta. 25.7. klo 19 Keiko Inouen konsertti. Keiko Inoue Japanista soittaa Naantalin luostarikirkon urkuja. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €. Järj. Naantalin seurakunta ja Turun Urkujuhlat.

TEATTERIA

NAANTALIN TEATTERI, VAPAA-AIKATULLI, HENRIKINKATU 7 www.naantalinteatteri.fi Liput: www.ideaticket.fi/naantalinteatteri Lisätiedot: info@naantalinteatteri.fi tai p. 044 717 7070 2.5. klo 19 Taivaan tulet. Ks. ilmoitus s. 21. Muut näytökset 3.5. klo 19, 4.5. klo 17, 5.5 klo 17, 7.5. klo 19, 8.5. klo 19, 9.5. klo 19, 10.5. klo 19 ja 12.5. klo 17. 6.-26.6. Kahden akan loukussa -näytökset Kollolan kotiseututalon pihassa, Kollolantie 2. Järj. Merimaskun Teatteri, www.merimaskunteatteri.fi. Ks. ilmoitus s. 21. 7.-19.6. Lukkosulaa ja lumpeenkukkia Naantalin Raatihuoneen pihalla. Järj. Naantalin Teatteri. Ks. ilmoitus s. 21. 28.6.-19.7. Puhelinluettelo-näytökset Rymättylän Teatterissa, Vanha Ahteentaantie 4. Järj. Rymättylän teatteri. Ks. ilmoitus s. 21.

LIIKUNTAA, URHEILUA

1.5.–23.6. Haastepyöräily-kampanjassa koko Naantalin alueella. Ks. juttu s. 15. 2.5. klo 15-17 Liikkujan apteekki Naantalin apteekissa, Luostarinkatu 25. Ks. juttu s. 15. 9.5. klo 15.00-16.30 Liikkujan apteekki Rymättylän apteekissa, Viluntie 3. Ks. juttu s. 15. 16.5. klo 9-15 Wertaisliikuttajakoulutus Ikäihmisten liikuntakaveritoiminnasta innostuneille Kerttulan liikuntahallissa, Kisakatu 4, Raisio. Ilmoittaudu mukaan: https://www.lyyti.in/ wertaisliikuttaja2019. 3.-13.6. ma-to klo 9-12 Avoimet palloiluvuorot Maijamäen liikuntahallilla, Venevalkamantie 2. Ks. lisätiedot s. 15. 3.6. klo 16.00-17.30 Cooperintesti ja kävelytesti Kuparivuoren urheilukentällä, Kuparivuorentie 1 Ks. juttu s. 23. 4.6. klo 12-14 ja 13.6. klo 12-14 Temppupäivät tatamisalissa, Kristofferinkatu 1. Ks. lisätiedot s. 15. 6.6. klo 12-15 Suppailua ja pelejä Rymättylän uimarannalla, Kolkkarinkuja 4. Ks. lisätiedot s. 23. 6.6. klo 16.00-17.30 Suuri kuntotestausilta Rymättylän koulun liikuntasalissa, Piimätie 1. Ks. lisätiedot s. 23. 10.6. klo 10 Ikäihmisten kävelytesti Kuparivuoren urheilukentällä, Kuparivuorentie 1. Ks. juttu s. 15. 11.6. klo 18 Urheilijoiden palkitsemistilaisuus kaupungintalon valtuustosalissa, Käsityöläiskatu 2. Ks. juttu s.19 . 11.6.-13.6. ti-to klo 10-12 Sporttiaamut. Kokoontuminen Maijamäen liikuntahallilla, Venevalkamantie 2. Ks. lisätiedot s. 23. 11.- 14.6. Pyöräilyretki Ahvenanmaalle 12–17-vuotiaille. Ks. lisätiedot s. 23. 29.6.-17.8. lauantaisin klo 10-11 Rantajooga Nunnalahden uimarannalla, Munkinpolku 5. Maksuton rantajooga sopii kaikenikäisille, niin aloitteleville kuin pidemmällekin ehtineille. Vesipullo ja joogamatto mukaan! Vetäjänä Minna Wilcken. Yhteyshenkilö: Henri Nevari, p. 040 545 4467. Järj. Vallis Gratiae -yhdistys ry, www.vallisgratiaeyhdistys.fi. 5.8. klo 13-15 ja 6.8. klo 16-18 Frisbee-golfopetusta ja 8.8. klo 13-17 turnaus Suopellon frisbeegolfradalla, Rimpikuja 4. Ks. lisätiedot s. 23.

KIRJASTOJEN LUKUPIIRIT Järj. Naantalin kaupunginkirjasto. Lisätietoja p. 02 434 5310. Lukupiirien tarkemmat tiedot ilmoitetaan kirjaston verkkosivuilla. Merimaskun kirjaston, Iskolantie 9, lukupiiri kokoontuu 28.5. klo 19. Vetäjänä merimaskulainen tietokirjailija Anne Pentti. Naantalin pääkirjaston lukupiiri kokoontuu 8.5. klo 18. Osa pääkirjaston lukupiireistä järjestetään eri paikassa remontin vuoksi. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan lukupiiriin, ota yhteyttä lukupiirin vetäjään Minna Ylikotilaan, minna.ylikotila@naantali.fi. Rymättylän kirjaston, Metsätie 1, lukupiiri kokoontuu 7.5. klo 19. Vetäjänä Soili Nurmi. Kahvitarjoilu. Suopellon lähikirjaston, Rimpikuja 4, lukupiiri kokoontuu 6.5. klo 16.30. Vetäjänä Marja-Leena Varke 7.5. klo 9.30 Kaikille avoin satutuokio Suopellon lähikirjastossa, Rimpikuja 4.

Profile for Naantalin kaupunki

Nasta 2/2019  

Naantalin kaupungin tiedotuslehti

Nasta 2/2019  

Naantalin kaupungin tiedotuslehti

Advertisement